Apple breidt programma voor onafhankelijke reparateurs uit naar Macs

Apple heeft het bestaande programma voor goedgekeurde externe reparatiebedrijven uitgebreid. Dit programma voor onafhankelijke bedrijfjes was tot nu toe gericht op de reparatie van iPhones, maar dat is nu uitgebreid naar Mac-computers.

Jeff Williams, de chief operating officer van Apple, heeft in een verklaring aan Reuters bevestigd dat Mac-gebruikers nu ook gebruik kunnen maken van de door hem omschreven 'handige en betrouwbare repareerervaring'. Dit betekent dat Mac-gebruikers voor een reparatie in theorie ook gebruik kunnen maken van onafhankelijke, goedgekeurde bedrijven en dus niet enkel meer zijn aangewezen op Apple of een door Apple geautoriseerde dienstverlener. Volgens Apple is het aanmelden en het afnemen van de reparatietraining gratis, al zijn nadere details nog onbekend, zoals welke bedrijven toegelaten worden, welke onderdelen zij krijgen en welke beperkingen er al dan niet gelden.

Conform het programma krijgen onafhankelijke bedrijven officiële onderdelen en training, wat nu dus ook zal gelden voor de reparatie van iMacs. Het programma werd een jaar geleden in het leven geroepen voor iPhones en brengt met zich mee dat de bedrijven dezelfde materialen en tools krijgen als Apple Authorized Service Providers. De onafhankelijke reparateurs mogen alleen producten repareren die niet meer binnen de garantie vallen. Sinds juli staat het programma ook open voor bedrijven uit 32 Europese landen, waaronder Nederland en België.

Apple startte het programma voor onafhankelijke reparateurs na de kritiek die het bedrijf kreeg omdat het blokkades op zou werpen voor derde partijen om de producten te kunnen repareren. Het bedrijf verzet zich in twintig Amerikaanse staten tegen wetgeving die een right to repair in het leven roept, maar Apple lijkt er desondanks geen eenduidig beleid op na te houden. Uit recent door het US House Judiciary Committee naar buiten gebrachte interne Apple-e-mails blijkt dat het bedrijf tegelijkertijd reparatiehandleidingen heeft gepubliceerd zonder dat daar toestemming voor was.

Door Joris Jansen

Redacteur

17-08-2020 • 19:44

76 Linkedin

Reacties (76)

Wijzig sortering
Ik denk dat ze de bui al zien hangen van de Amerikaanse Right to Repair bill....

Voor iedereen die niet helemaal op de hoogte is; er is een hevige discussie/rechtzaak/onderzoek bezig naar het recht van reparatie. Niet alleen in Amerika maar over de hele wereld probeer Apple nog steeds reparaties te voorkomen en nieuwe(re) producten te verkopen. En dit terwijl die iphone of mac toch echt wel jou eigendom is?

Meer informatie/leesvoer:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Electronics_right_to_repair

https://uspirg.org/blogs/...ght-repair-wraps-big-year

Of kijk de filmpjes op youtube van Rossman group. Hij is hier ook heel hard mee bezig en probeert zoveel mogelijk informatie/zijn mening hierover te delen.
https://www.youtube.com/user/rossmanngroup
Let wel dat de inzet van deze wetgeving breder is dan alleen electronica. Grote leveranciers van bijvoorbeeld landbouwmachines zoals John Deere zijn ook hevig aan het lobbyen tegen het recht op reparatie, terwijl boeren in de VS juist het recht willen verwerven om dit door onafhankelijke reparateurs te laten doen of eventueel zelf aan de slag kunnen, om downtime tijdens kritieke momenten zoals oogsttijd te verkorten.

Totaal andere branch, maar vergelijkbare problemen en dezelfde doelstellingen ten aanzien van deze wetgeving.
Dat is inderdaad ook een geval. Als ze hun zin krijgen, kun je straks wel het fysieke onderdeel van je tractor vervangen, maar iemand van John Deere moet hem alsnog softwarematig ontgrendelen, zodat je weer verder kunt. Dat is natuurlijk niet gratis en je moet er bovendien op wachten.

Wat Rossman bijvoorbeeld laat zien is hoe lobbyisten op lokale politici inpraten met bullshit als 'als iedereen vrij is om z'n tractor te repareren gaan ze ze opvoeren en met elkaar racen. Het is veiliger als alleen wij bij het apparaat kunnen.'

[Reactie gewijzigd door Piggen op 17 augustus 2020 20:48]

Nou vind ik natuurlijk dat er wel een verschil bestaat tussen welk apparaat je repareert, die traktor die ook op de straat toegelaten is zou wel door een monteur gerepareerd moeten worden misschien omdat je andere mensen ermee in gevaar brengt.

Als je telefoon kapot gaat door een "reparatie" dan pech gehad maar er zal niemand anders om wakker liggen
"zou wel door een monteur gerepareerd moeten worden misschien omdat je andere mensen ermee in gevaar brengt."
Het zijn geen vliegtuigen he. U vervangt nooit een buitenspiegel, monteert boxen in uw hoedenplank etcetera? Het is uw bezit, en als u er dingen echt aan verprutst en de RDW komt er achter dan heeft u gedoe, maar vooralsnog mag u binnen zekere mnarges dingen aan uw auto en daarmee ook tractor vervangen. Dat ergens per definitie een monteur bij moet komen "omdat je misschien andere mensen in gevaar brengt" is in Nederland gelukkig nog niet waar.
Ik neem aan dat je weet dat je gewoon vrij bent om aan je eigen voertuigen te werken. Ik zou absoluut niet willen dat dat recht wordt ingeperkt. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om aan mijn motor te werken. Dan koop ik de onderdelen en ga ik met de handleiding in de hand aan de slag. Het zou erg vervelend, duur en niet per se veiliger zijn als ik in de toekomst alleen maar mijn motor bij Yamaha zelf mag laten onderhouden. Dat soort praktijken moet je echt niet willen.
Als je telefoon kapot gaat door een "reparatie" dan pech gehad maar er zal niemand anders om wakker liggen
Tenzij die in een vliegtuig in vlammen opgaat door jouw geknutsel ;)

Ik ben voor right to repair, maar dit is in mijn mening niet zo'n sterke argumentatie.
Misschien wel door een erkende monteur, maar niet erkend door een commerciële, belanghebbende partij: hoogstens zou erkenning door de overheid of door een brancheorganisatie van monteurs moeten plaatsvinden. Ik weet niet precies hoe het met personenauto's is geregeld, maar volgens mij werkt dat systeem prima qua monteurs en veiligheid. Men mag een Fiat repareren, niet alleen iemand met toestemming van Fiat.
als je GSM zijn batterij ontploft naast je oor ga je daar wel wakker van liggen.

Als je het toestel/laptop/traktor niet kan missen sluit je normaal een contact of dat ze binnen x tijd moeten reageren. Of je koopt een 2de toestel die je als reserve of extra kan gebruiken.

Maar ik ben wel voor het recht op zelf te repareren maar dan moet er volgens mij een optie komen "ik koop iets en neem geen garantie en onderhoud alles zelf" voor een mindere prijs natuurlijk.
Waar het in het geval van de boeren om gaat is nog niet eens de eventuele kosten of de garantievoorwaarden die Deere stelt. Voor tractors is dat hetzelfde als bij auto's, zodra iemand die niet geautoriseerd is er aan werkt dan is je garantie verlopen. Het gaat de boeren met name om die downtime die kritisch is voor hun bedrijf. Downtime is een van de kostbaarste dingen in een productiebedrijf en heel zwart/wit is een boerderij dat.

Hier een quote van een reactie op een van Louis Rossmann video's (John Deere employee responds to Right to Repair)
As a farm worker and equipment mechanic, I can say this guy doesn't have an accurate view on farmers.
We dont delete the DPF on equipment to increase emissions. We do it because they are constantly causing problems. Not only are they problematic, but they cause field fires. DPF filters go over 1200°F during regen. Also, a DPF delete coupled with a proper tune will make the tractor run cooler, not hotter as he stated. Dpf systems add a LOT of heat.
So, not only are the tractors running cooler, they are less likely to break down, they have more power, and they are much less likely to cause fires.
And why do they care if we modify OUR tractors? why do they care if we are potentially putting (hardly)more stress on the drive train? They cancel our warranty anyways as soon as we work on it. And if we break down out in the field, its days before they(dealer) can come out to fix it. We cant be down for days. We need it fixed within the hour, day at the latest.
There are a LOT of legitimate farm equipment repair shops outside of the dealers. For us farmers, it's not about the money, it's about the turnaround time. If we can get it fixed for $1000 in a few hours, or for free within a week, we will shell out the $1000.
We own all the specialty tools. It's not about the money.
In farm country there's more equipment repair shops than auto repair shops.
You can get a professional automotive diagnostic tool for around $2k with a $1k yearly subscription. We own several of those too.
ITS NOT ABOUT THE COST! WHEN WE NEED IT FIXED, WE NEED IT FIXED NOW, NOT IN WEEK(S)! We fix everything where it breaks down. We have crops on the line, we dont have extra time during harvest.
This john deere guy doesn't understand.
In dit geval is het ook zo dat bijv. John Deere waarschijnlijk niets verdient aan de fysieke tractor, maar het vooral moet hebben van servicecontracten.
Hier een mooie video daarover. Ik denk dat de noodzaak in die branche (landbouwvoertuigen) juist veel groter is. Je hebt daar boeren die hun landbouwvoertuig honderden en honderden kilometers moeten laten vervoeren. Je ziet soort gelijke issues met Tesla die na 'ongeauthoriseerde' reparaties allerlei functies van de auto (beter software van de auto) uitschakelt.

Apple heeft inmiddels een mooie uitweg gevonden door reparaties zo achterlijk duur te maken dat het vaak gewoon geen zin heeft: is je SSD kapot? nieuw moederbord! GPU issues? nieuw moederbord! Nieuwe batterij? Erg lastig!
Voor wie geïnteresseerd is in (Apple en) right to repair kan ik het YouTube-kanaal van Louis Rossmann (een onafhankelijke reparateur in New York) van harte aanraden (https://www.youtube.com/user/rossmanngroup). Hij heeft dit programma uitgebreid besproken en het is een wassen neus. Ja, onafhankelijke reparateurs kunnen aan schermen en batterijen voor iPhones komen, maar bijvoorbeeld met een week levertijd waardoor ze niet interessant voor de consument zijn.

Apple heeft het liefst dat je naar hun eigen stores komt voor reparatie of gewoon een nieuw apparaat komt. Wat logisch lijkt, totdat je beseft dat het de kant opgaat dat je straks alleen maar bij de fabrikant terecht kunt voor reparatie. Best een dingetje, dat right to repair.

[Reactie gewijzigd door Piggen op 17 augustus 2020 20:42]

Idd onlangs gekeken. Echt verbazingwekkend wat ze flikken daar. 1200 dollar voor een reparatie die hij voor max 150,- doet... Of zelfs voor niks wanneer je alleen het pinnetje wilt laten ombuigen.

Interessant stuk waar zowel Rossman als Ifixit aan het woord komen.
Interessante van dat voorbeeld in het CBC item waaraan Louis Rossmann meewerkte is dit:
Apple wilde de topcase en het moederbord vervangen wat zou resulteren in de kosten van $1200 (en misschien het scherm ook nog á $780).
Al zouden alleen de topcase en het moederbord vervangen zijn zou het probleem nog steeds niet verholpen zijn aangezien het gebogen pinnetje aan de displaykabel zat. Met andere woorden, de klant zou dan dus $1980 hebben moeten betalen voor een probleem wat verholpen zou zijn met het terugbuigen van het pinnetje aan de displaykabel.

Voor geinteresseerden: Genius Bar caught ripping customer off ON CAMERA by CBC News
Precies. Deze wilde ik linken maar blijkbaar ging dat fout.
Je moet wel opletten dat Rossmann vooral bezig is met PR voor z'n eigen reparatiebedrijf he. Die is al meerdere malen gepakt met het verspreiden van valse informatie of rigged producten heeft aangeboden om een sensatieverhaal te verzinnen. Die heeft de right to repair movement dus een knauw toegebracht omdat het als minder betrouwbaar wordt gezien door sommige van zijn acties. ;( Hij heeft een heel interessant kanaal en ook best eens een heel goed punt mbt Apple policies, maar je moet heel erg oppassen met hem op z'n woord te geloven helaas. ;(
Ik volg hem e.a. reparateurs al een tijdje en wat jij nu zegt is mij vrijwel volkomen nieuw... Als je zoiets dergelijks neerzet dan mag daar op zijn minst ook een linkje bij naar een betrouwbare bron die aantonen dat hij "rigged producten" heeft gebruikt e.d.

Enige, zover ik er bekend mee ben, waar hij een keer een misstap is begaan is mbt de inkoop van batterijen en hoe hij in eerste instantie uitleg gaf aan het een en ander. Daar aan toevoegd dat het voor een bedrijf zoals hij heeft sowieso al onmogelijk is om aan originele onderdelen te komen en dit wanneer het niet van andere defecte apparaten af te halen is, sowieso via 'chineze kanelen' ingekocht moet worden.

Verder maakt hij zich alleen maar schuldig aan flinke rants en kritiek... die in 99 van de 100 gevallen volledig terecht zijn, alleen brengt hij het allemaal niet zo mals.
Dat hij biased is wil ik nog wel geloven, maar op feitelijke onjuistheden heb ik hem nog niet betrapt.
Heb je een bron?

[Reactie gewijzigd door IThom op 17 augustus 2020 22:39]

Ik vind het wel erg interessant hoe je enkel op comments reageert welke niet om wat (concrete) informatie vragen. Ook ik ben enorm benieuwd naar concretere informatie. Het hele batterijen ding is mij ook bekend en er is ook al in de andere comments aangegeven waarom dit zo is gelopen.
Het maakt niet uit waarom het zo is gelopen. Dan had hij Apple niet de schuld moeten geven... Hij heeft gezegd dat Apple ze in beslag heeft laten nemen. Maar vermelde er niet bij dat het simpelweg de douane was die dat had gedaan omdat het counterfeit batterijen waren... Toen hij er mee geconfronteerd werd heeft ie het nog geprobeerd weg te lullen en wat comments te verwijderen, maar uiteindelijk is dat niet gelukt.
Apples hele reparatie afdeling is een hele grote grap. Daar zitten mensen die net weten hoe je een schroevendraaier bedient, maar ze hebben totaal geen inzicht in wat werkelijk fout is. Dat filmpje dat hierboven gelinkt is is het bewijs hiervan.
Tuurlijk, maar dat is bij apple niet anders ;)
Bedoel je dit verhaal: https://www.shacknews.com...unterfeit-battery-seizure

Hij had batterijen in China gekocht, van een fabriek die niet (meer) de rechten had om ze te maken. Kennelijk had Rossmann gevraagd om de Apple-logo's eraf te halen, maar dat is niet gebeurd en daarom zijn ze in beslag genomen. Technisch gezien is dat inderdaad counterfeit, maar ik kan me ergere dingen voorstellen. Apple gaf nota bene geen ondersteuning meer voor dat type laptop, dus ze waren legaal al moeilijk te reparen.

Maar heb je misschien wat linkjes om je andere claims over Rossmann te onderbouwen?
Hij heeft zelf al heel vaak aangegeven als Apple een redelijke manier geeft om legaal aan zijn spullen te komen dan zou hij dat direct gebruiken.

Echter apple (en een hele hoop andere vendors) bieden die optie simpelweg niet en als ze hem al bieden dan vragen ze er exorbitante prijzen voor.

In weze word je dus de illegaliteit in gedrukt als je zo een dienst wilt verlenen.

Daarbij heeft Rossman ook altijd aangegeven dat hem dat apple logotje echt niks kan interesseren zeker niet voor batterijen, zolang het maar veilige en degelijke zaken zijn en helaas heeft hij en andere reperateurs niet heel veel keuze hoe ze aan dat soort middelen moeten komen.

Misschien ook een interessant verhaal hierin is hoeveel tijd en geld Linus tech tips heeft moeten staken in een imac die defect was gegaan waarbij ze zelf nooit ontkend hebben dat het hun eigen schuld was.


Een beetje het verhaal van coffeeshops In nederland, welke legaal wiet e.d. Mogen verkopen maar het is illegaal om het te kweken...
Hij heeft zelf al heel vaak aangegeven als Apple een redelijke manier geeft om legaal aan zijn spullen te komen dan zou hij dat direct gebruiken.
En die optie heeft hij ook, maar wil hij niet gebruiken. En dat geeft je natuurlijk niet het recht om dan maar goederen illegaal te importeren.
In weze word je dus de illegaliteit in gedrukt als je zo een dienst wilt verlenen.
Absoluut niet, dat is echt een eigen keuze. Bovendien is het niet illegaal om batterijen te importeren, maar wel om counterfeits te importeren. En dat had Rossmann doelbewust gedaan. Dat hij dan vervolgens het verhaal zo spint dat het Apple's schuld zou zijn en hem, de arme reperateur, heeft benadeeld is natuurlijk gewoon een wagelijk staaltje liegen en dat heeft echt schade aangebracht aan de RtR-movement toen dat boven water kwam. (Notabene dankzij voorstanders van right to repair die wel het ethisch besef hadden dat ze zo de strijd niet willen winnen.)
Je bent op dit gedeelte duidelijk niet goed ingelezen

APPLE en meerdere vendors verbieden hun fabrikanten om zaken aan derde partijen incl reparatie bedrijven te verkopen.

Je kunt dus nergens de chipsets, of andere board onderdelen enzo kopen is daadwerkelijk onmogelijk.

Apple heeft nu het IRP gestart maar de voorwaarden daarvan zijn daadwerkelijk belachelijk, iedere persoon in dat programma kan geen voorraad hebben van de producten die ze kunnen bestellen (wat erg beperkt is) aangezien ze die enkel kunnen bestellen op een case by case basis.

Wat dus het volgende inhoud:

- Jij komt voor een screen repair
- Reparateur moet jij persoonsgegevens incl adres, imei en dergelijke opnemen
- reparateur moet product bestellen bij apple en al jou gegevens aan apple geven
- jij kan over een week a twee weken terugkomen om je scherm te repareren

En daarmee kom je in de case van redelijkheid, door lange wachttijden en overmatige data collectie toe te voegen ga je daarbuiten, zeker voor iets simpels als een Li-ion batterij

Dit is niet alleen voor schermen maar ook voor batterijen e.d.

Probleem dan is dat een vervangen batterij ook een firmware flash van je soc nodig heeft want anders leest hij nog steeds uit als slechte batterij want dat zijn allemaal lock-in technieken die product fabrikanten tegenwoordig gebruiken

En dan heb je nog het hele euvel dat het IRP zwaar gelimiteerd is, is je SOC kapot, jammer dan, de usb controller jammer dan. Board level repair word compleet niet ondersteund

[Reactie gewijzigd door callmebackdraft op 20 augustus 2020 10:04]

Anoniem: 310408
@Piggen17 augustus 2020 20:12
Ja, onafhankelijke reparateurs kunnen aan schermen en batterijen voor iPhones komen, maar bijvoorbeeld met een week levertijd waardoor ze niet interessant voor de consument zijn.
Ben een groot voorstander van het 'right to repair' maar daarom kies je een firma die voorraad heeft. Bij de hardware die wij verkopen is de levertijd van de fabrikant tegen de 40 dagen op dit moment. Wij kunnen 95% van de reparaties binnen 24 uur doen.
Je mag in Amerika van Apple reparatie ondedelen dus niet op voorraad houden. Als je dat wel doet, krijg je een dubbele factuur voor het onderdeel.
Nee dat krijg je niet. Als je niet het geswapte onderdeel inlevert is de rekening gewoon 5 keer zo hoog.

Je krijgt een soort van “korting” die nergens op slaat om dan het onderdeel voor de juiste prijs te krijgen. Dit om te voorkomen dat men originele onderdelen naar black market laat leaken/verkopen. Vooral bij batterinen kan dat nog interessant zijn namelijk.
Dus Louis Rossman heeft er nog even beter over nagedacht. Volgens hem is het een wassen neus.
https://www.youtube.com/watch?v=GPRjVvccQVM

Al heeft ie werkende accu's op de plank liggen, hij mag ze niet gebruiken voor officiële reparaties. hij mag ze ook niet vooraf bestellen. Hij mag pas een accu bestellen als een klant er een nodig heeft. Hij moet dan ook nog eens alle NAW gegevens van zo'n klant doorgeven aan Apple.

Waarom? Niets vrije reparatie.
Louis Roissman staat er gewoon bekend om om Apple flink the bashen. Heel veel van wat hij zegt klopt dus helemaal niet (en ik moet er bij zeggen dat er ook heel veel wel klopt, bijv dat een AASP/Apple niet op component niveau repareren met bijv een soldeerbout). Net zoals het verhaal met NAW gegevens dus. Als hij de documentatie eens doorleest, dan zou die moeten weten dat hij dat niet hoeft in te vullen, en dat er gestandaardiseerde gegevens zijn die je kan invullen als de eigenaar ‘anoniem’ wil zijn. Maar ja, Apple bashen krijgt hij gewoon meer views mee.
Ik mag hopen dat die externe bedrijfjes toch zeer goed worden opgeleid, die beunhazen op de hoek van de straat... nee dank je.
Vooralsnog breng ik het liever gewoon naar Apple zelf dan weet ik zeker dat het goed gebeurt, al heb ik nog nooit een kapot Apple devices gehad.
Als je device garantie heeft...dan is dat ook logisch dat je naar Apple gaat.
Maar anders heb je het probleem dat Apple niet repareert maar vervangt.
Board level repair (zelfs als is er maar een capaciteit kapot of zo) wordt niet gedaan, het hele moederbord wordt steeds vervangen. Gevolg: afhankelijk van het model verlies je je data en de kosten gaan richting de prijs van een nieuw model. En voor het milieu is het uiteraard ook niet bevordelijk wat betreft e-waste.

En dit onafhankelijk programma is ook een grap, tenminste bij iPhones (en vermoedelijk ook bij iMacs), en wel om de volgende redenen:
- Apple stuurt alleen onderdelen nadat je de oude onderdelen eerst naar Apple op stuurt. Gevolg: return tijden zijn gewoon slecht en je kan niet concurreren met de echte onafhankelijke repair shops
- Je mag geen andere reparaties doen buiten scherm en batterij
- De prijzen voor scherm en batterij zijn ook een stuk duurder dan de aftermarket/refurbished onderdelen, zonder dat er een kwaliteitsverschil is. Dus weer kan je niet concurreren met de echt onafhankelijk reparatieshops.

En geloof ook niet dat Apple hun mensen goed opleidt...en als je een defect apparaat naar Apple doen ze helemaal geen deftige diagnose, het enige wat ze doen is naar je waterindicators kijken. Heb je pech dat de waterindicators rood geworden zijn (bv. door te hoge luchtvochtigheid maar zonder dat er iets aan waterschade is), dan mag je ook nog eens naar je garantie fluiten.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 17 augustus 2020 20:24]

E-waste is alleen een probleem als het niet goed wordt verwerkt. E-waste is namelijk gewoon een onderdeel van spulletjes kopen, en dat is op zich geen probleem. Als het niet gerecycled wordt dan is het een probleem.
Hoe minder je moet recyclen hoe beter, er is altijd ook een fractie die je niet kan recyclen.
En hoe langer producten mee gaan (of ook hoe meer producten gerepareerd worden), hoe minder dat je moet recyclen.

En het is gewoon belachelijk om een heel logic board te vervangen enkel en alleen omdat een capaciteit kapot gaat (of een enkele chip, of andere kleine zaken).
Een 'capacitor' noemen we in het Nederlands een condensator.
- Apple stuurt alleen onderdelen nadat je de oude onderdelen eerst naar Apple op stuurt. Gevolg: return tijden zijn gewoon slecht en je kan niet concurreren met de echte onafhankelijke repair shops
Weet je dit zeker? Een reparateur heeft mij verteld dat dit ook achteraf( ik meen binnen een maand) kan, Apple schijnt dit te doen zodat de oude onderdelen niet weer opnieuw (al dan niet opgelapt.refurbished) de markt opkomen
En voor het milieu is het uiteraard ook niet bevordelijk wat betreft e-waste.
....
En dit onafhankelijk programma is ook een grap, tenminste bij iPhones (en vermoedelijk ook bij iMacs), en wel om de volgende redenen:
- Apple stuurt alleen onderdelen nadat je de oude onderdelen eerst naar Apple op stuurt. Gevolg: return tijden zijn gewoon slecht en je kan niet concurreren met de echte onafhankelijke repair shops
- Je mag geen andere reparaties doen buiten scherm en batterij
- De prijzen voor scherm en batterij zijn ook een stuk duurder dan de aftermarket/refurbished onderdelen, zonder dat er een kwaliteitsverschil is. Dus weer kan je niet concurreren met de echt onafhankelijk reparatieshops.

En geloof ook niet dat Apple hun mensen goed opleidt...en als je een defect apparaat naar Apple doen ze helemaal geen deftige diagnose, het enige wat ze doen is naar je waterindicators kijken. Heb je pech dat de waterindicators rood geworden zijn (bv. door te hoge luchtvochtigheid maar zonder dat er iets aan waterschade is), dan mag je ook nog eens naar je garantie fluiten.
Heb je al deze informatie van Rossman? Typisch voorbeeld van hem om onjuist informatie geven om Apple te bashen..
WBT e-waste... de onderdelen worden meestal teruggestuurd naar de fabrikant zodat deze ze kan repareren op component niveau. Gerepareerd onderdeel wordt uitgebreid getest en gaat terug het reparatiekanaal in.
Defecte onderdelen hoef je helemaal niet eerst te sturen, je kan het bestellen en volgende werkdag heb je het nieuwe onderdeel. Oude defecte onderdeel moet je vervolgens binnen een bepaalde termijn terugsturen.

Over prijzen van de onderdelen en kwaliteit verschil kan je over discussiëren, maar van een Apple onderdeel weet je zeker dat je de kwaliteit krijgt die Apple wil dat het heeft. Ik heb genoeg aftermarket componenten gezien die gewoon niet goed genoeg zijn, met name met schermen zie ik veel verschil in kwaliteit. Elke Apple Scherm wordt door de AASP/Apple ook gekalibreerd met speciale software.

En wat betreft diagnose, er wordt zeker meer gedaan dan alleen kijken naar de waterindicatoren (die bij Apple echt niet getriggered worden door hoge luchtvochtigheid, tenzij de lucht zo vochtig is icm temperatuur verschillen tussen apparaat en lucht dat je condensatie *dus apparaat zal echt nat worden* krijgt in het apparaat). Er wordt fysiek uitgebreid naar gekeken (ook om nep/3rd party onderdelen te identificeren), en er worden speciale diagnostics gedraaid op het toestel (waar je als niet officiële reparateur geen toegang tot hebt).
Overigens, een getriggerde LCI (liquid contact indicator) hoeft helemaal niet betekenen dat je naar je garantie kan fluiten (er zijn bepaalde condities die wel acceptabel zijn).

[Reactie gewijzigd door iDEOwen op 18 augustus 2020 20:36]

Wat betreft het terugsturen -> daar heb je waarschijnlijk gelijk dat je niet eerst moet terugsturen...maar zelf dit vind ik onzin, zelfs al bestel je en heb je het onderdeel de volgende dag...dat is toch weer een dag extra ivm het onderdeel gewoon op voorraad te kunnen hebben. Stel een klant komt en klaagt dat zijn batterij het geen uur meer volhoudt van zn MacBook...dan is het toch service dat je die onmiddelijk kunt vervangen en een halfuur later wandelt die klant tevreden naar buiten, ipv dat je eerst gegevens van klant en batterij/Macbook moet doorgeven, een dag (of langer) wachten moet tot het onderdeel er is en dan pas kan je herstellen.

Wat betreft kwaliteit onderdelen: ook daar heb je gelijk, maar een goede reparateur zou in staat moeten zijn goede onderdelen te sourcen. Ok als klant weet je dat natuurlijk vaak pas na de reparatie of je reparateur degelijk is (en een officiele reparateur is misschien niet steeds goed in het reparareren (net zoals een onafhankelijke), maar de onderdelen zijn dit in ieder geval wel zoals je zelf ook zegt)

Wat betreft diagnose ga ik niet akkoord, daar heb ik in fora en ook via Rossmann al veel te veel tegenvoorbeelden gezien waar die diagnose gewoon belachelijk is.
En je mag me ook eens uitleggen hoe in godsnaam die magische diagnose tool van Apple moet vaststellen dat er een welbepaalde chip het begeven heeft, een pin van de displayconnector geen contact meer maakt door corrosie of een condensator die het begeven heeft. Dat kan gewoon technisch niet, je zou duizenden meetcircuits daarvoor moeten inbouwen op het mainbaord voor zo iets en dat is gewoon veel te veel overhead. Wat wel nodig is is dat een halfweg getrained oog naar het mainboard kijkt (op zoek naar corosie) en ook door middel van meettoestellen als multimeter (of oscilloscoop) dient er vastgesteld te worden wat er mis is.

En ook kan ik maar moeilijk geloven dat Apple defecte producten refurbished...want zover ik weet verkoopt Apple geen refurbished producten en indien toch aan aftermarket verkopers dan zou het vooral concurrentie met hun zelf zijn. Maar zeker weet ik dit niet, heb eigenlijk geen idee. Batterijen refurbishen is trouwens toch onzin (indien de batterij defect is, uiteraard wel als bv het toestel defect is maar de batterij niet), die kan je niet herstellen, net zoals gebroken schermen, want dat zijn de 2 dingen die je aan Apple terug stuurt (lightning poort, headphone jack, etc, noppes, krijg je niet van Apple). En complete systemen die Apple vervangt (wegens garantie) daarvan vliegen de oude volgens mij direct naar de recyclage faciliteiten. Maar zoals gezegd dit laatste weet ik niet zeker.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 18 augustus 2020 20:57]

Wegens mijn werk ben ik bekend met het gehele Apple reparatieproces.

De diagnose is niet alleen maar op het oog en via software, en je hebt helemaal gelijk dat er geen magische software is die alles kan testen. Maar ik reageerde op je comment dat er alleen naar de waterindicatoren gekeken wordt. De software kan oa bepaalde componenten en sensoren testen, batterij testen, maar ook diagnostische logs analyseren die bijv de iPhone bijhoudt, unexpected touch (ghost touch) detecteren. Bij de Mac zullen ook zaken als RAM en Storage en veel meer zaken getest worden.
Voor de rest zijn er troubleshooting stappen die de reparateur moet volgen om zaken te testen die niet softwarematig te detecteren zijn. Nu komt het, in het officiële reparatiekanaal wordt NIET op componentniveau getest om te kijken of bijv een condensator kapot is... Dit is niet in de scope van het werk in het officiële kanaal. Daar kan je wat vinden, maar om op zo’n niveau kwalitatief goede reparaties en diagnoses uit te kunnen voeren heb je mensen met veel kennis van zaken en skills nodig. Wel snap ik dat er wel wat meer ‘boards’ wellicht gerepareerd kunnen worden dan nu in het officiële kanaal gedaan zal worden.

En het is niet Apple die de onderdelen ‘refurbished’, maar de fabrikant van de onderdelen (zoals een Foxconn, Seagate, LG, etc). Behalve de consument, heeft ook Apple vaak garantie op onderdelen (bij de fabrikant).
Als onderdelen om wat voor reden dan ook ongeschikt zijn voor component level repair, dan kunnen ze idd direct richting recycling gaan. Daarbij zullen onderdelen die gevoelig zijn om per ongeluk toch in het zwarte kanaal terecht te komen (die eigenlijk onbruikbaar/vernietigd moeten worden voor recycling maar door de recycle partner stiekem doorverkocht worden) door Apple zelf gedemonteerd/onbruikbaar gemaakt worden en vervolgens gerecycled. Er wordt namelijk veel fraude gepleegd met ‘scrap’ iPhone onderdelen, dit is een megabusiness.
Maar die business zou Apple makkelijk van de hand kunnen doen door voor acceptabele prijzen zowat alle mogelijke onderdelen aan te bieden.
Maar ja dan schieten ze in hun eigen voet wat verkopen van apparaten aan gaat.

En ik vind het gewoon zonde dat apparaten waarbij slechts een kleinigheid kapot is en redelijk snel en goedkoop herstelt kunnen worden dit het uiteindelijk niet gedaan wordt. Ik vind niet dat bedrijven deze board level reparaties zelf moeten aanbieden...maar zoals ze het nu tegenwerken vind ik ook niet kunnen. Het kan niet zijn dat je een bepaalde charge chip bv. niet kunt krijgen, en je toeren moet uithalen zoals het openbreken van een 129€ iPhone case die dezelfde chip gebruikt. Schematics snap ik nog een beetje waarom er moeilijk gedaan kan worden wegens intelectual property, waarbij de meeste IP zit vooral in de chips zit en niet in de schematics van het mainbaord waar je reparaties kunt uitvoeren.
Goed verhaal man, lekker kort ook. Gelukkig heb jij er geen last van gehad.

Nu even voor de mensen die buiten hun bubble kunnen treden een opsomming van alle ellende die reparateurs langs hebben zien komen:
Smart Battery Case Replacement Program for iPhone XS, iPhone XS Max, and iPhone XR
January 10, 2020

iPhone 6s and iPhone 6s Plus Service Program for No Power Issues
October 04, 2019

Screen Replacement Program for Aluminum Models of Apple Watch Series 2 and Series 3
August 30, 2019

15-inch MacBook Pro Battery Recall Program
June 20, 2019

Keyboard Service Program for MacBook, MacBook Air, and MacBook Pro
May 21, 2019

13-inch MacBook Pro Display Backlight Service Program
May 21, 2019

Apple Three-prong AC Wall Plug Adapter Recall Program
April 25, 2019

13-inch MacBook Pro (non Touch Bar) Solid-State Drive Service Program
November 9, 2018

iPhone X Display Module Replacement Program for Touch Issues
November 9, 2018

iPhone 8 Logic Board Replacement Program
August 31, 2018

13-inch MacBook Pro (non Touch Bar) Battery Replacement Program
April 20, 2018

iPhone 7 Repair Program for “No Service” Issues
February 2, 2018

iPhone 6s Program for Unexpected Shutdown Issues
November 20, 2016

Multi-Touch Repair Program for iPhone 6 Plus
November 17, 2016

Apple AC Wall Plug Adapter Recall Program
January 28, 2016

Beats Pill XL Speaker Recall Program
June 3, 2015

Apple 5W European USB Power Adapter Exchange Program
June 13, 2014

USB Power Adapter Takeback Program
August 6, 2013

Apple Ultracompact USB Power Adapter
Apple Ultracompact USB Power Adapter Exchange Program
September 20, 2008

iPhone 6s Program for Unexpected Shutdown Issues
November 20, 2016

Multi-Touch Repair Program for iPhone 6 Plus
November 17, 2016

Apple USB-C Charge Cable Replacement Program
February 12, 2016

Apple AC Wall Plug Adapter Recall Program
January 28, 2016

iSight Camera Replacement Program for iPhone 6 Plus
August 21, 2015

iMac (27-inch) 3TB Hard Drive Replacement Program
June 19, 2015

Beats Pill XL Speaker Recall Program
June 3, 2015

MacBook Pro Repair Extension Program for Video Issues
February 19, 2015

iPhone 5 Battery Replacement Program
August 22, 2014

Apple 5W European USB Power Adapter Exchange Program
June 13, 2014

iPhone 5 Sleep/Wake Button Replacement Program
April 25, 2014

MacBook Air Flash Storage Drive Replacement Program
October 17, 2013

USB Power Adapter Takeback Program
August 6, 2013

MacBook Bottom Case Replacement Program
May 27, 2011

Apple Ultracompact USB Power Adapter Exchange Program
September 20, 2008
en dan heb je nog de lopende recall/repair acties die na lang geklaag en/of een rechtszaak zijn opgezet op https://support.apple.com/exchange_repair
Batterijen laten vervangen is een stukje onderhoud dat gewoon nodig is na een paar jaar. Dan wil ik niet meerdere dagen zonder telefoon zitten. Die "beunhaas op de hoek" doet het binnen 30 minuten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 17 augustus 2020 20:01]

Nooit een kapot Apple device? Heb ik dan pech of wat? :P

* Macbook 2006:
Issue 1) Scheur in de case.
Issue 2) Adapter kapot.
* iMac 2011:
Issue 1) Dead on arrival, nieuwe gekregen.
Issue 2) Backlight aansluiting los, heb ik zal gerepareerd, super ingewikkeld.
* iPhone 3G
Issue 1) Camera stuk.
* iPhone 4s
Issue 1) Volume knop stuk
* MacBook Pro 13" model 2015
Issue 1) Scherm coating issues, nieuw scherm.
* MacBook Pro 15" model 2015
Issue 1) Ook scherm coating issues, nieuw scherm.

Failures:
* iPhone 6, zelf batterij vervangen, daarmee stuk gemaakt :|
* Macbook 2006: Laten vallen, scherm stuk, verkocht aan iemand die daar handig mee was.

Alle issues zijn gelukkig goed opgelost :P. Het meeste was binnen de garantieperiode. Ik juich deze wijziging wel erg toe :)

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 17 augustus 2020 20:06]

Vooralsnog breng ik het liever gewoon naar Apple zelf dan weet ik zeker dat het goed gebeurt, al heb ik nog nooit een kapot Apple devices gehad.
Ik wel. Een MacBook Pro 17 inch (A1297) welke nu best oud is maar nog goed werkt. Tot een tijdje geleden de machine zeer vreemd begon te doen. Ik dus naar een Apple reparateur, die ernaar laten kijken. Stickje RAM niet goed, of disk niet goed, of een issue met de DVD speler (echt duidelijke info kreeg ik niet). Hun advies? RAM vervangen, SSD vervangen, DVD speler vervangen.. Voor 750 euro.

Ik heb ze vriendelijk bedankt, ben naar huis gegaan en heb het RAM, de SSD vervangen en de DVD speler vervangen voor een nieuwe SSD. Kosten? Nog geen 200 euro.... En nu doet het apparaat het prima.
I.t.t. tot de beunhaas op de hoek, die een vakman kan zijn, is de kans dat je een vakman aan de 'genius' bar tegenkomt een heel stuk lager. Gewoon lekker alles vervangen.

Ik begrijp echt niet dat de gedupeerden dan blij de winkel uithuppelen.
Vergelijk het met een garage. Start niet vanwege defecte zekering; heel de motor vervangen.
Onder garantie ga je natuurlijk naar de bron. Daarbuiten is een heel ander verhaal. Apple laat steeds weer zien dat ze onbehoorlijke service tegen zacht gezegd onredelijke tarieven leveren. Even los van hun motivatie is het dus zeker niet een gegeven dat je daar moet zijn voor het verwachtte resultaat.

Uiteraard zal je net als bijv. bij autogarages eveneens bij een onafhankelijk bedrijf niet overal hetzelfde niveau dienstverlening krijgen, maar daar doet marktwerking wel redelijk zijn ding.
Ik heb mijn Macbook laten repareren. Dat ging via Apple, die mij doorstuurde naar Amac. Ik kon dezelfde dag nog mijn Macbook afgeven in mijn eigen woonplaats. Het ding werd netjes gewiped nadat ik aangaf al een back-up te hebben. De reparatie verliep voor zover ik nu kan inschatten prima. Ik kreeg na reparatie ook keurig een bericht dat ik hem weer kon afhalen. Ik weet niet of dit ook onder dit programma valt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26306 op 17 augustus 2020 20:03]

Zat die reparatie binnen de garantietermijn? Dat verklaart dan wel het een en ander.
Jouw opmerking is natuurlijk prima op zijn plek (ondanks de beperkte waardering).

Ik denk ook dat niemand twijfelt dat goede service geleverd kan worden. Alleen lijkt dat in de praktijk niet zo veelvuldig voor te komen helaas. Ook zijn de uitschieters een stuk extremer. Ik zou het bijna neigen te vergelijken met een Mediamarkt. Ook daar kan je in theorie goede koopjes en goede service krijgen, maar de algehele tendens is spijtig genoeg heel anders.

Apple lijkt niet genegen op de een of andere manier om Ich minder op uiterlijk vertoon en meer op service in te zetten.

En ja, ook andere bedrijven proberen grof winst te maken, maar negeren niet grootschalig hun verplichtingen naar de klant. Ik heb voor alle duidelijkheid met diverse kampen inclusief Apple ook persoonlijke ervaringen.
Apple heeft het bestaande programma voor goedgekeurde externe reparatiebedrijven uitgebreid. Dit programma voor onafhankelijke bedrijfjes was tot nu toe gericht op de reparatie van iPhones, maar dat is nu uitgebreid naar Mac-computers.
Titel zegt iMac's, is het nu alleen iMac's of alle Mac's? :)

Verder, goed nieuws. Dit betekend meer locaties, en kortere wachttijden. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door slijkie op 17 augustus 2020 19:49]

Nee.

Dit is hoe het nu moet:
Je moet de imei van de iphone doorgeven, de locatie, voor en achternaam van de gebruiker geven, en dan kun je na 1 week een batgerij bestellen.

Compleet waardeloos dus
Anoniem: 310408
@dec0de17 augustus 2020 20:13
Je moet de imei van de iphone doorgeven, de locatie, voor en achternaam van de gebruiker geven, en dan kun je na 1 week een batgerij bestellen.
Uhhh het gaat niet over iPhones hier.
Klopt, maar hij verwijst naar het bestaande proces voor Apple Spare Parts, wat ogenschijnlijk vooral bureaucratische en infra-problemen lijkt te veroorzaken in plaats van een bekend en snel/efficient proces. (simpel gezegd; veel papierwerk en trage bevestiging/levering is wat redelijk wat reparateurs aangeven als redenen om liever 3rd party-geleverde parts te halen).

Het is namelijk in de moderne wereld zo dat de gemiddelde klant en reparateur géén week kunnen wachten op dat éne onderdeel zoals een accu; dan gaan ze wel met hangende pootjes terug naar de genius bar in de hoop dat die wel direct wat kunnen en als het voor de klant écht tegen zit lopen ze vrij kort erna de deur uit met een vers aangeschaft nieuw apparaat... of zelfs een factuur die nergens op slaat...

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 17 augustus 2020 20:39]

Kortere wachttijden helaas niet: IRP's moeten aan de hand van de serienummers van de onderdelen die in jouw toestel zitten nieuwe onderdelen voor jouw toestel bestellen.

Kort gezegd houd dat dus in dat een klant een apparaat afgeeft, dat deze opengemaakt moet worden om het serienummer van bijvoorbeeld de batterij over te nemen, aan de hand daarvan een nieuwe te bestellen (levertijd op zijn best 1 dag) en pas nadat die binnen is zal de reparatie uitgevoerd kunnen worden.
Als het oude onderdeel met een ander serienummer dan het serienummer wat doorgegeven is wordt teruggestuurd betaald de IRP een belachelijk prijs voor het onderdeel. Bijvoorbeeld $99,35 voor een iPhone 6S batterij, zie meer info hier.

Die prijs word dus ook gerekend als de accu die in het toestel zat al een keer vervangen was door een onafhankelijke partij.
Amerika is niet echt met hier te vergelijken. Bij Coolblue betaal je minder voor de originele batterij dan bij Apple.

Maargoed, al is die een tientje meer. En je woont midden in het land. Enig idee wat reizen naar een ARS kost? Plus parkeren als je de auto neemt. Dus al met al valt dat ook weer allemaal mee.

De huidige opties blijven. Met dit komen er alleen maar nieuwe opties bij. Of je die wilt gebruiken of niet is de keuze van de klant.
Voor Coolblue stelt het niet zo veel voor om een batterijvervanging met weinig of geen marge te doen, ik geef alleen aan dat het zeker niet een snelle turnaround geeft.

To be fair: voor het vervangen van de batterij van een flagship van de laatste 3 jaar zou ik ook gewoon naar de fabrikant gaan om een originele batterij er in te krijgen.
Het punt wat ik probeer te maken is dat zelfs met deze extra optie het in veel gevallen nog steeds aantrekkelijker is om naar een Apple Store te gaan / je toestel op te sturen naar een Apple Servicecenter, en dat is natuurlijk ook wel een beetje Apple's bedoeling dat ze kunnen zeggen dat er opties voor onafhankelijke reparatie zijn, maar dat ze ondertussen wel het grootste gedeelte voor de business voor zichzelf houden.
Bij Coolblue betaal je ook €645 voor het fixen van een oplaadpoort voor een 11 pro max. Maw. Ook gewoon gelul.
En meer misbruik ook.
Zelf meegemaakt met Mediamarkt dat als erkend Apple repair dienst werkt met Zes goes.
Deze laatste is over genomen door jawel Mediamarkt waardoor Mediamarkt nu volledig vrij spel heeft in het bepalen van garantie of niet.

Mijn probleem was met een Iphone X zonder schade maar met problemen in de response van de touch screen. Probleem erkend door Apple zelf maar niet door Zes goes.
https://support.apple.com...20altijd%20op%20aanraking

Meer nog ik kreeg een mail om te betalen voor onderzoek, een refurbished vervaning te nemen (met schade! - zo bescheven in de pijsopgave) aan bijna een nieuwprijs of afstand te nemen van mijn Iphone zonder kosten. (waarbij ze deze dan zelf kunnen herstellen en doorverkopen als refurbished.)
Optie herstelling bestaat zelfs niet.

Na klacht Iphone terug gekregen zonder kosten en deze elders laten herstellen.

[Reactie gewijzigd door Niclord395 op 17 augustus 2020 20:13]

Je kunt altijd naar Apple ook alsjeblieft het daar niet gekocht hebt
Ja, heb ik ook gedaan.
Net daarmee dat ik deze onafhankelijk hersteldiensten niet vertrouw want ze zijn helemaal niet onafhankelijk. De vele sites die refurbished iphones aanbieden zullen er wel graag mee samenwerken.
Het opent de grote deur voor misbruik.
Ja ik heb ook iets gelijkaardigs voorgehad. Wel met een ander product.

Rollei actioncam met micro usb aansluiting (gekocht bij MM). Die connector was naar binnen 'gevallen'/geschoven. Ze eisten dat ik daar €100 o.i.d. voorschot gaf terwijl ik dat ding €25 betaald heb. Na een uur discussieren snapten ze eindelijk dat ik wettelijke garantie had. Dit bedrag werd dan geeist om de verzendkosten te dekken en om zeker te zijn dat ik het product wel zou terugnemen want "er gaan sowieso kosten voortvloeien uit deze reperatie".

2 weken later word ik opgebeld door de verantwoordelijke die het gratis weigerde te doen.
"Ja meneer uw actioncam is hersteld binnengekomen."
- En hoeveel heeft het nu gekost?
*fluistert gratis*
- Ik heb u niet goed begrepen, kan u dat herhalen?
- reageert gratis met voice cracks

Hilarisch en enorm sad tegelijk. Ik snap dat niet elke leverancier gratis dingen laat opsturen etc maar als mediamarkt mensen forceren om maar te laten betalen....
Bij bekende is hier ook naar gekeken. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen. De "namaak" onderdelen zijn tegenwoordig gewoon van fatsoenlijke kwaliteit mits besteld bij een fatsoenlijke leverancier.
Neen. Het is een wassen neus. Ze mogen nog steeds geen onderdelen op voorraad hebben.

Oftewel: alsnog een lange wachttijd, waardoor mensen naar Apple gaan.
Als Apple nog altijd bepaald wíé mag repareren, wat voor onderdelen je kan bestellen etc.... Hoe is het dan "onafhankelijk". Volgens mij zijn ze nog steeds héél afhankelijk....

Lijkt inderdaad een manier om te zorgen dat er minder push komt op de right to repair. Maar dan wel met zoveel mogelijk controle vanuit Apple.
Inderdaad, vooral de volgende zin in het artikel viel me op:
Dit betekent dat Mac-gebruikers voor een reparatie in theorie ook gebruik kunnen maken van onafhankelijke, goedgekeurde bedrijven en dus niet enkel meer zijn aangewezen op Apple of een door Apple geautoriseerde dienstverlener.
Goedgekeurd en geautoriseerd beteken feitelijk hetzelfde...
Niet perse. Je mag immers gewoon bij de 'beunhaas op de hoek' terecht met je telefoon, ook in de VS. Maar niet als je originele onderdelen wilt en je garantie wilt behouden. Dán moet je naar Apple of een geautoriseerde reparateur. Die onafhankelijke reparateurs worden niet gedwongen om Apple onderdelen te bestellen bij Apple, maar de mogelijkheid is er nu dus wel. Of ze er gebruik van maken is aan henzelf.
Goedgekeurd of geauthoriseerd lijkt mij hetzelde hoor.
maar de mogelijkheid is er nu dus wel.
Ja, met een aantal horden die het totaal niet interessant maken om er gebruik van te maken. Een loos gebaar.
Gaat dit ook over macbooks? Het bron artikel noemt de 'iMac' niet specifiek, maar dit artikel wel.
Yup.
maar dat is nu uitgebreid naar Mac-computers
"Mac-computers" zou voldoende moeten zijn om die lading te bedekken.
Belangrijke toevoeging: dezelfde tools, onderdelen en handleidingen als AASP's krijgen klinkt misschien leuk en positief, maar dat valt erg tegen.
Qua onderdelen betekend dit voor iPhone's alleen schermen en accu's.
Als je oplaadpoort / speakers / knoppen defect raken kunnen daar geen onderdelen voor worden besteld, en volgens Apple zou je toestel dan afgeschreven zijn.
Verder als je homebutton / earpiece defect gaan kan niet dat losse onderdeel vervangen worden, maar moet de hele displaymodule vervangen worden, wat daarmee onnodige kosten bij consumenten neerlegt.

Er zijn nog veel meer nadelen, waarvan sommige benoemd worden in dit artikel van 9to5Mac.
Ik denk dat onafhankelijke tussen aanhalingstekens moet.
"onafhankelijke".
Met de hoeveelheid regels en eisen die Apple stelt aan deze bedrijven, kan je niet meer spreken van onafhankelijkheid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee