MediaMarkt gaat per eind 2021 Apple-producten repareren met originele onderdelen

MediaMarktSaturn wordt een Authorized Apple Service Provider, waardoor de winkelketen reparaties kan uitvoeren aan Apple-producten met originele onderdelen. MediaMarkt-winkels in Nederland en België beginnen daar eind volgend jaar mee.

Volgens moederbedrijf MediaMarktSaturn beginnen de reparaties in Duitsland deze week. Winkels van het concern in andere Europese landen doen dat vanaf eind volgend jaar. De reparaties worden uitgevoerd in de zogenaamde Solutions Corners van de winkelketen. Daar kunnen klanten nu al terecht met apparatuur van andere merken.

MediaMarktSaturn krijgt een certificering van Apple en daarmee toegang tot originele Apple-onderdelen voor reparaties. Daarmee blijft ook de fabrieksgarantie geldig. Volgens MediaMarktSaturn wordt de apparatuur in de Solutions Corners door Apple gecertificeerd en worden de technici ter plaatse opgeleid om reparaties uit te voeren aan Apple-producten. Dat moet leiden tot korte reparatietijden, waardoor het niet nodig is om een afspraak te maken.

In Nederland biedt MediaMarkt al schermreparaties aan voor smartphones en ook voor iPhones. Momenteel worden daar echter imitatieschermen voor gebruikt. Bedrijven kunnen alleen originele Apple-onderdelen bestellen als ze door Apple gecertificeerd zijn als reparatiepartner.

iPhone 11 productfoto's

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-10-2020 • 11:55

233

Lees meer

Reacties (233)

233
226
88
26
2
117
Wijzig sortering
Anoniem: 328026 7 oktober 2020 12:05
Nu moet Apple er nog voor zorgen dat hun apparaten te repareren zijn.
Je kan dan wel oortjes en opladers bij de nieuwe iPhone wegbezuinigen en op je website hebben staan dat je producten milieubewust geproduceerd zijn, maar als je tegelijkertijd de reparaties vermoeilijkt door producten zo in elkaar te zetten dat het bijna onmogelijk is om te repareren is dat gewoon hypocriet.

Een kras op het scherm van mijn AppleWatch en de achterkant van mijn iPhone XR vervangen: 758.20 euro. Omdat Apple alles vastlijmt en zo on-repareerbaar mogelijk in elkaar zet.
Voor dat geld kan je beter een nieuwe kopen, belachelijk wat ze durven te vragen.
En dat is nou precies dat Apple probeert te doen. Er zijn veel problemen bij bijvoorbeeld Macbooks die enorm simpel op te lossen zijn (bijvoorbeeld een kabeltje vervangen of ergens een nieuwe condensator solderen). In plaats daarvan rekent Apple je doodleuk 1200 euro voor een nieuw moederbord en 200 euro arbeid, en zeggen daar direct achteraan "dat is bijna net zoveel als een nieuwe, dus wil je een nieuwe?".

Kijk maar eens naar Louis Rossman op YouTube. Fantastische kerel die laat zijn hoe kinderlijk eenvoudig veel problemen opgelost kunnen worden voor tientjes werk, en Apple daar dus 1000+ euro voor rekent omdat ze echte reparaties niet doen.
Het is voor een bedrijf als Apple niet te doen om voor ieder kapot apparaat wat binnenkomst een onderzoek te starten en te bepalen welke exacte SMD kapot is en deze te vervangen. De kans dat er iets anders kapot gaat is aanwezig.
Om die reden kiezen ze ervoor om direct de hele top of bottom plate te vervangen.

Wat Rossman doet is prima, maar hij krijgt maar een klein deel te zien van alle problemen. Als hij duizenden kapotte producten per dag zou krijgen zou ie zn businessplan waarschijnlijk ook aan gaan passen.
Ik zeg ook niet dat Apple dat ook moet doen, want zoals je zegt, dat is ook gewoon niet te doen. Daar heb ik alle begrip voor. Wat ik wel zeg is dat Apple moet stoppen dit soort reparaties actief tegen te gaan. Want dat is precies wat Apple doet. Ze halen alles uit de kast om ervoor te zorgen dat reparatiezaken die als Louis Rossman te werk gaan niks meer kunnen. Dit heeft niks te maken met telefoons of laptops die kleiner en complexer worden, maar alles met de "corporate greed" van Apple.
Apple gaat zelfs nog verder en liegt gewoon over het terug kunnen halen van data van telefoons die in het water gelegen hebben, Kan niet, zegt Apple. Als je het niet in de iCloud hebt is het weg. Een microbiologe die een reparatie bedrijf begonnen is bewijst dat in 95% van de gevallen toch terug te halen is en je betaald dan alleen als het gelukt is. Als ze op 't Apple forum een vraag beantwoord van iemand met een telefoon met waterschade en zegt 'zoek een lokale reparateur want het is terug te halen' (zonder haar bedrijfsnaam te noemen) dan wordt haar reactie en account (!) binnen minuten verwijderd want 'misleidend advies'. En Apple reageert dan naar de vraagsteller dat het zinloos is daar zoveel geld tegenaan te gooien (terwijl je niets betaald als het niet lukt). Gewoon schofterig gedrag!
Jessa Jones?
Naast Rossman ook een genie in microreparaties.
Die zijn bezig tegen oa Apple met "Right to repair"
Met inderdaad bewijsbare leugens en tig andere voorbeelden van belazerij door de "genius" bar van de Gebeten Appel.
Volgens mij is het "waren bezig met right to repair..." Apple heeft pas een rechtzaak gewonnen hierover. Verbaast me niets want het grootste/rijkste bedrijf van de US gaan politici echt niet op te vingers tikken.
En zo lang de meeste mensen Apple spul blijven kopen en opnieuw kopen als het kapot is (!) zal er niets veranderen.
Die zijn nog steeds bezig met "right to repair". Dat gaat niet alleen over Apple, maar ook over John Deere, ziekenhuisapparatuur en talloze andere produkten.
Ja, idd, kon even niet op dr naam komen :-)
Als ze op 't Apple forum een vraag beantwoord van iemand met een telefoon met waterschade en zegt 'zoek een lokale reparateur want het is terug te halen' (zonder haar bedrijfsnaam te noemen) dan wordt haar reactie en account (!) binnen minuten verwijderd want 'misleidend advies'. En Apple reageert dan naar de vraagsteller dat het zinloos is daar zoveel geld tegenaan te gooien (terwijl je niets betaald als het niet lukt). Gewoon schofterig gedrag!
offtopic:
Lijkt een dus heel erg op de manier hoe er in mainstream en sociale media omgesprongen wordt met critici van de `corona´-aanpak. Artsen die hydroxychlorokine (of andere chlorokines en kinines) toepasten werd gedreigd hen uit het ambt te zetten, berichten dat het werkte werden gecensureerd, en deze medicijnen werden door het RIVM uit de handel gehaald terwijl inmiddels wetenschappelijk is bewezen dat het wel werkt (53% minder patienten op de intensive care). Inmiddels worden ook berichten over de mogelijke schadelijkheid van mondkapjes gecensureerd.
Is dat dan liegen? Zij bieden die service toch niet en het de kosten/baten liggen ver uiteen met waterschade. Het is ook niet zo dat zelf dan maar willekeurige reparatie shops gaan aanbevelen..

Misschien is het handiger dat je een link toevoegt naar de betreffende post op het Apple forum

Ik denk trouwens niet dat het toegestaan is reparatie diensten te gaan promoten op het Apple forum.. Dat mag je hier volgens mij ook niet op het forum...
Ja, dat snap ik maar kun je ook een link geven waar die leugen dan staat?
Je geeft aan:
Apple gaat zelfs nog verder en liegt gewoon over het terug kunnen halen van data van telefoons die in het water gelegen hebben, Kan niet, zegt Apple.

Maar waar zegt Apple dit dan? Dat kan ik nergens vinden..
Het enige wat online staat is dat het niet onder garantie valt. Maar nergens een bewering dat het niet te repareren is...
https://support.apple.com/en-us/HT204104
https://discussions.apple.com/thread/251401609
een van de vele.

[Reactie gewijzigd door KeesAlderlieste op 22 juli 2024 14:21]

De reden dat ze dat doen is het bewaken van kwaliteit. Als het faalt dan steken de mensen de schuld daarvan op Apple. Het is hun Apple product dat faalt. Laat je het dan herstellen door iemand die snel iets kleins vervangt en enkele maanden later is het opnieuw defect dan is het weer het Apple product dat faalt.

Een Rossman die weet wat hij doet is goed. Maar als iedereen zomaar kleine dingen begint te vervangen dan is de kwaliteit ineens alles behalve gegarandeerd.
Dat is idd Apples marketingpraatje. Maar Apple gaat consistent de mist in. Het diagnose/repartiebeleid van Apple in haar eigen stores is gemaakt om je een nieuw apparaat aan te smeren. Niet om voor redelijke prijzen reparaties te doen.

Wat kwaliteit van de reparatie betreft; zo werkt het toch ook met ander reparatie/onderhoud? Als ik mijn CV-ketel laat repareren is er ook een kans dat ik een prutser inhuur. Maar het moet toch aan mij als consument zijn om te kiezen? Natuurlijk kan Apple nog steeds haar eigen "Autorized" reparaties aanbieden. Maar ik vindt het ergelijk dat Apple bij elk stage mensen zoals Rossmann een hak probeert te zetten en actief probeert ze middels wetgeving buitenspel te zetten door middel van lobbyisten.

[Reactie gewijzigd door RaptorGsus op 22 juli 2024 14:21]

Het verschil is dat een Apple store veel meer apparatuur binnen krijgt om te repareren/onderzoeken. En dat een Apple store meer is dan een reparatie center. Reparatie bedrijfjes doen niets anders. Plus dat je voor dit soort reparaties ook kundige mensen moet inzetten om deze reparatie te doen. Wat denk je wat je in een Apple store aan Rossmannen nodigt hebt om per dag alle binnenkomende apparaten de onderzoeken en te repareren. En wat dat wel niet extra kost.

Ik heb er zelf ook ervaring mee, als je kleine aantallen verkoopt is dit nog te doen. Zodra dit meer word en is het op een gegeven moment niet meer te doen om het zelf te repareren en is het zelfs zo dat de tijd die je er in steekt niet meer opweegt tegen over de verkoop prijs. Dus vervangen van het gehele product is dan de snelst en meest economische vorm.
Om dan gelijk te stellen dat dit een marketingpraatje is, is onzin.

[Reactie gewijzigd door Crp op 22 juli 2024 14:21]

Plus dat je voor dit soort reparaties ook kundige mensen moet inzetten om deze reparatie te doen.
Waarom maakt Apple het dan zo "moeilijk" om reparaties uit te voeren aan hun producten? Waarom heb je daar specialisten voor nodig en bij andere merken kan je het naar elke computer winkel brengen die je wilt? Dat is wat mensen dwars zit, Apple maakt zijn producten onnodig ingewikkeld.
Ik heb het niet over simpele reparaties. Ik heb het over de diepere reparaties op SMD niveau, dat kan niet iedereen zo even. En ben er wel zeker van dat alle grote merken dit ook niet doen. Het vervangen van het kapotte onderdeel is sneller, betrouwbaarder en economischer voor grote bedrijven dan het te proberen te repareren.

[Reactie gewijzigd door Crp op 22 juli 2024 14:21]

Mijn vraag is dan: als het allemaal zo moeilijk is om bij te houden, waarom zitten ze dan zaken zoals die van Rossman zo in de weg? Vergis je niet; Apple lobbyt al jaren om wat iemand zoals Rossman doet illegaal dan wel onmogelijk te maken

Dus eerst derde partijen tegenwerken, zelf slechte service aanbieden, en dan janken dat je het volume niet aankan. Lekker is dat.

[Reactie gewijzigd door RaptorGsus op 22 juli 2024 14:21]

Je hoeft geen Apple te kopen.
Precies wat jij zegt inderdaad. Mensen maken zich furieus en ontzettend druk wat Apple altijd uithaalt. Maar de oplossing is gewoon om geen Apple te kopen.

Maar blijkbaar vind men Apple toch verdomt fijn werken of ze zijn gewoon ontzettend jaloers. Snap niet waarom mensen zich zo druk maken.

Als Apple hen werk niet meer goed doet, lopen mensen vanzelf weg. Momenteel is dat nog niet het geval.
Het soort herstelling die Rossman uitvoert kan echt niet jan en alleman. Ook bij de MM zal het gewoon vervangen van hele onderdelen worden ipv die ene defecte geheugenchip op je moederbord.
Ze zouden best mogen ontwerpen op repareerbaarheid en kunnen zorgen voor betaalbaar onderhoud. Dat lijkt me volkomen terechte kritiek, zeker omdat Apple wel mooie duurzaamheidspraatjes heeft.

Ze staan niet alleen in het ontwerpen op vervanging. Apple producten gaan misschien door de bank genomen zelfs iets langer mee dan van andere producenten, maar het kan zoveel beter.

Het is ook onbegrijpelijk eigenlijk. Het bedrijf beweegt toe naar het steeds meer winst halen uit diensten. Een goed onderhoudbaar basisproduct is een top manier om klanten blijvend aan je diensten te binden.
Vind ik wel wat kort door de bocht. Als het de eerste keer stuk gaat geef je (terecht) Apple de schuld, als het daarna weer stuk gaat, dan ga je neem ik aan bij de reparatieboer navragen wat die voor prutswerk geleverd heeft.

Daarentegen als enige optie bieden dat iets voor €1000+ gerepareerd kan worden, dus kun je beter een nieuwe kopen, is in alle gevallen slechte marketing.
Als Apple de kwaliteit wil bewaken, dan laten ze geen prutsers van de MediaMarkt werken aan je MacBook. Die certificering slaat nergens op. Genoeg video's op YouTube die laten zien hoe dramatisch er gerepareerd wordt door dit soort zaken...
Als er een productie lijn op de markt is die makkelijker te repareren is is het een logische stap om.

Linux of Microsoft zal voor de hand liggen. Bij een aantal Nokia telefoons is nog steeds kinderspel om een batterij te vervangen.

Ooit had Apple handleidingen beschikbaar hoe er geheugen bij geplaatst kon worden. Dat waren pas tijden.

Wel oké dat nu buiten de Apple official reseller route reparaties uit te voeren zijn met originele onderdelen. Nu nog afwachten of Apple alsnog prijsafspraken maakt met winkelketens.
Nokia lumia 520 uit m'n hoofd. Kon binnen 5 minuten het scherm vervangen. Met iphone 4 of 4s was ik zeker meer dan een uur bezig. (kan ongetwijfeld sneller)
Anoniem: 143912 @Hatsjoe9 oktober 2020 23:07
oplossing is simpel: geen apple als niks apple exclusive gebruikt. Scheelt ook weer in aanschaf
Pardon ? Waarom doen andere bedrijven dat dan wel ? Ik heb toch 4500 euro betaald voor een macbook, dan verwacht ik wel een beetje service.

Repareerbaarheid van 0 is gewoon slecht.
Bij HP vervangen ze het hele mobo ... inderdaad. Bij Apple wordt ook nog je ssd ram videokaart cpu en nog wat andere modules vervangen als je pech hebt. (Bij de telefoons dus je scherm + touchscreen, vingerafdruk scanner dan ook maar je batterij en nog wat stickers, lijm en natuurlijk een nieuwe sealing )
Die geweldige T2 maakt het zelfs onmogelijk om maar 1 zo'n onderdeel te vervangen (tot op het punt dat je in de Mac Pro niet zomaar een NVME-ssd bij kan plaatsen)
Enerzijds valt te argumenteren dat Apple dat doet voor de veiligheid, maar als ze vervolgens zo gemakkelijk security-meldingen links laat liggen EN geen proces weet te integreren om veilig data te verwijderen (desnoods met de tussenkomst van een of andere busplug zoals andere fabrikanten doen voor bijv. firmware-updates of insteekmodule die alleen genius zou hebben) is dat m.i. vooral makkelijk gezegd en voor perspectief van de consument is het enige gevolg in de praktijk dat de gemiddelde reparatie een grotere impact, workload en dus kostenplaatje betreft: dat hoeft ze m.i. niet door te rekenen zolang ze zelf weigert andere processen tot een remote-possibility te maken en deze keuze daadwerkelijk gemaakt is vanwege de security-voordelen van de klant.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 22 juli 2024 14:21]

Die geweldige T2 maakt het zelfs onmogelijk om maar 1 zo'n onderdeel te vervangen (tot op het punt dat je in de Mac Pro niet zomaar een NVME-ssd bij kan plaatsen)
Ik vind het zelf ook een slechte zaak dat je de on-board SSD niet kunt vervangen/upgraden
Maar je kunt in een MacPro gewoon NVME reepjes bijplaatsen m.b.v. PCI-kaartje
Bij hp laptops waar alles op het moederbord gesoldeerd werd , doen ze net hetzelfde, dus apple is hier zeker niet alleen in.
Je kan en mag hem gewoon naar Louis Rossman of ELK ander die in dezelfde business zit; bij HP kan je zelfs (bedankt voor het kiezen van dit voorbeeld) vervangbare onderdeelnummers in de manuals vinden en Apple probeert het zelfs onmogelijk te maken dat iemand reserve-onderdelen kan/"mag" kopen.

-Apple zegt A maar doet B; zegt begaan te zijn met de natuur, innovatief te zijn, en het beste voor te hebben met de veiligheid van de gebruiker.
Toch in plaats van devices repairable te maken is het enige wat ze doen geen standaard lader meer bijsluiten *slowclap*
-Ze zegt innovatief te zijn, maar kan geeneens een i3 koelen volgens spec zodat die niet throttlet of een flex-probleem dat al 3 productseries op rij aanwezig is aanpassen *slowclap*
-Apple zegt om privacy en security te geven en daarom troep als T2 zo nodig te integreren, maar ziehier: https://www.youtube.com/watch?v=PcBozZsGe94

Het houdt niet op, niet vanzelf voordat de klanten ook harde vragen gaan stellen en niet dit soort rare praktijken maar oogsluikend toestaan.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 22 juli 2024 14:21]

Het is voor een bedrijf als Apple niet te doen om voor ieder kapot apparaat wat binnenkomst een onderzoek te starten en te bepalen welke exacte SMD kapot is en deze te vervangen.
Dat is onzin. Ze kiezen er gewoon voor om dit niet te doen omdat het geen core business is. Dat wil niet zeggen dat het niet KAN, het geeft alleen duidelijk aan dat Apple weet waar de winst zit...
Nouja, apple weet waar de winst zit, maar moet daarvoor wel onder-andere producten moedwillig gebrekkig blijven ontwikkelen, technische diagnoses incorrect verrichten, en de klanten via genius een kunstmatig hoge contrastprijs aanbieden... dan gaan de klanten uiteindelijk mee, maar in elke andere situatie hadden we prima begrepen dat als je een klant alleen mee kan krijgen onder gezwam, dat je eigenlijk gewoon een oplichter bent. Als de klant op zoek had geweest naar een nieuw apparaat had die namelijk niet de genius-bar ingelopen.

Het zou m.i. Apple ook sieren om toko's die voordoen alsof ze reparatie aanbieden maar dat eigenlijk consequent in bedrijfsvoering tegenwerken gewoon sluiten; bedot niet zo graag je eigen fans/gebruikers.
Als hij duizenden kapotte producten per dag zou krijgen zou ie zn businessplan waarschijnlijk ook aan gaan passen.
Waarom? Hij heeft wellicht meer mensen nodig maar het wordt niet ineens ondoenbaar, toch?
veel meer hele dure mensen. Ondoenbaar is een ander verhaal, maar waar techneuten schaars zijn, kan het niet uit om hele dure in te zetten voor dit soort reparaties die ook niet niet eens een standaardkwaliteit garanderen (iedereen soldeert anders).

Misschien tijd voor een belasting die reparatie en upgraden financieel aantrekkelijker maakt dan nieuwe apparaten kopen.
Nouja die mensen zijn meer investering waard dan die erg duur ogende toko waar omdat het personeel niks mag kosten het inherent mogelijk is te bieden wat een klant ooit verwacht; dat ze er mee weg komen voor zo veel jaren op rij verbaast mij ten-zeerst.
Als jij kunt voorrekenen dat het meer business oplevert denk ik dat ze dat gaan doen
Hun huidige opzet lever meer omzet eigenlijk omdat de klanten niet daadwerkelijk weten hoe de situatie is: ze worden zelfs misleid met uitspraken als "het vervangen van een monitor-kabeltje in je macBook kost 1200 euro, dat is bijna een nieuwe, kopen?" behalve dat ze Echt niet gaan vertellen dat het enkel een monitor-kabeltje is (vaak weten ze dat nieteens) en doen ze alsof het gehele mainbord voor elke poep en scheet vervangen moet worden.

Hier verandert m.i. niks aan voordat de wet Apple verplicht klanten een kloppende diagnose te geven of de klanten daar zelf alerter op worden.
De klanten weten precies hoe de situatie is: Ze hebben iemand voor zich die kan repareren tegen bedrag X met garantie, ze kunnen een nieuw product kopen voor bedrag Y en ze kunnen het land door om een reparateur te vinden die voor minder geld het probleem oplost. Als het gevolg zou zijn dat deze klanten geen Apple meer zouden kopen in grote getalen zou Apple een andere strategie kiezen.

Apple maakt zelf zn overweging om met relatief goedkoop personeel complete onderdelen te vervangen in weinig tijd tegen veel geld, of in veel tijd met duurdere mensen de soldeerverbindingen op een bordje langs te lopen en een kabeltje te installeren met mogelijk een complexer proces en lager rendement.
Als apple het zo eens is met haar eigen overweging en niet bang is eruit geconcurreerd te worden (hier gaat het bottom-line om) waarom werkt ze andere zaken dan zo graag tegen door niet op zijn minst deelonderdelen te willen leveren; ongeacht voor welke prijs ze dan zou vragen. Ze weigert het botweg maar stelt zichzelf wel aan tot de enige legitieme leverancier; Wc-eend much?

Dit terwijl ze qua bedrijfspositie juist op een plek zit om daar een slaatje uit te kunnen slaan, ze is er gewoon te laf/lui/etc. voor anders had de situatie niet zo bar geweest.
Prima als ze de mensen voor component-level repair niet wil opleiden etc.; maar de onderdelen zelve worden gewoon geproduceerd en naar de volgende fabriek getransporteerd; dat kan ook naar 3rd parties zoals repair-centers, maar als ze het niet eens over die kosten durft te hebben is m.i. dit niets anders dan een kunstmatig argument.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 22 juli 2024 14:21]

Deelonderdelen maakt waarschijnlijk het proces complexer. Of je heb voor 10 reparaties 10 onderdelen nodig of je heb voor dezelfde 10 reparaties 4xA en 6xB nodig. Betekend meer (verschillende) onderdelen op voorraad.

Ik zeg niet dat het materiaaltechnisch handig is, maar als ander voorbeeld. Veel elektronica gaat kapot doordat er een condensator kapot gaat. Zoek maar eens een fabrikant die deze gaat vervangen ipv de hele printplaat waar de condensator op zit. Die zul je nauwelijks vinden
Dat is waar, maar normaliter zien we bij die fabrikanten dan ook wel dat ze iets meer rekening lijken te houden met dat wanneer je bijv. cpu A vervangt je dan ook geheugenmodules en opslagmodules niet per se hoeft te vervangen: iedere slimme reparateur probeert dan te voorkomen dat er "zomaar" extra onderdelen nodig zijn :) Het is absoluut niet alsof Apple de enige ter wereld is die probeerd TPM te voorzien, maar wel het duidelijkste voorbeeld waar de TPM reparatie (in contrast tot vervanging van 90% van de internals) zo goed als gegarandeerd onmogelijk maakt :)
Klopt, daarom zijn ze in de VS bezig met de repair act en in EU met repareerbaarheid van stofzuigers en wasmachines
Idd, ik hoop dat wat dat betreft er ook wat plichten mogen ontstaan bij partijen die zichzelf tot de enige toegestane leverancier pogen te benoemen (zoals bijv. publiek inzichtelijke prijzen voor onderdelen, etc. waarbij ze voor interne reparatie geen andere prijs meer mogen rekenen anders dan meerkosten zoals bijv. staffel- en transport wat m.i. redelijk kan zijn)
voor een bedrijf als apple is het JUIST WEL te doen... ze zijn enorm groot, kunnen genoeg mensen ervoor inhuren. en als een van de grootste bedrijven mag je ze ook wel verantwoordelijk houden voor een milieubewuste aanpak/ sustainable aanpak.

Rosmann laat zien dat de oplossingen over het algemeen vrij simpel zijn en het geen reparaties zijn van 1200 euro plus uurloon.
wat apple doet is geen reparatie maar replacement.
Als hij duizenden kapotte producten per dag zou krijgen zou ie zn businessplan waarschijnlijk ook aan gaan passen.
Dan zou hij het waarschijnlijk doen zoals veel fabrikanten en grote reparatiediensten het ook doen. Macbook met een kapot moederbord komt binnen, je kijkt vlug wat er mis mee is, rekent een bepaald bedrag voor wat het zou kosten om te repareren, plaatst een al-gerepareerd moederbord erin en de macbook gaat terug. Het kapotte moederbord gaat op de stapel om te repareren, waar dan al voor betaald is. Afhankelijk van wat voor reparatie het is kan of een expert het oplossen of een goedkoper iemand.

Dat is het efficiëntst zonder dat je klanten dingen gaat verkopen die ze niet nodig hebben. Als Apple nou als extra optie een reparatiedienst zou aanbieden dan had ik het nog gesnapt, maar nu is het gewoon echt heel erg dom om je apparaat door Apple zelf te laten repareren wanneer het bijna evenveel als een nieuw apparaat kost voor een reparatie die goed voor 100-200 euro gedaan kan worden buiten Apple om.
Probleem met Rossmann is dat alle onderdelen die nodig zijn, bijna tot niet te kopen zijn.
Dit omdat Apple monopolie heeft op die markt, en alle verkopers verbiedt onderdelen te verkopen voor reparatie.
Niet alleen Rossmann, maar heel veel bedrijven die als Rossmann te werk gaan, zitten hiermee, en Apple doet er alles aan om maar te voorkomen dat reparatie winkels dit kunnen doen, want "muh security", wat totaal onzin is als het gaat om het reguleren van stroom bijvoorbeeld.
Enige manier hoe Rossmann zijn werk kan doen, is als mensen onderdelen of kapotte machines toestuurt als "donor" onderdelen, of via donaties van mensen. In China werden ORIGINELE onderdelen gerepareerd en verkocht als refurbished, maar ook hier heeft Apple een stokje voor gestoken, wat totale onzin was.

[Reactie gewijzigd door Power2All op 22 juli 2024 14:21]

En tegelijkertijd als het daadwerkelijk aankomt op security dan zie je hier hoe veel het ze daadwerkelijk boeit:
https://www.youtube.com/watch?v=PcBozZsGe94

Alleen maar marketing prietpraat waar ze hoofdzakelijk mee wegkomen omdat hun grootste userbase er niet voldoende interesse heeft in dat favoriete bedrijf ook maar te pogen te debunken of zelfs maar een gezond niveau van scepsis bij toe te passen.
Dat is een nógal omgekeerde redenatie m.i. ; Als louis, jenna en nog velen anderen er aan kán verdienen om dat onderzoek te verrichten terwijl ze niet zondermeer meer ervoor vragen én nog eens onderdelen via donorboards/3rd parties moet kunnen verkrijgen, moet apple dat ook kunnen behalen als ze eens een groepje mensen plaatst bij genius die wel component-level repair kunnen doen... en dat zelfs voor minder geld dan dat ze de users tot dusver aftroggelen.

Apple weigert dit zelf, maar poogt al jaren het anderen onmogelijk te maken door bijv original refurbished parts te laten onderscheppen door de douane; dat mag ze zondermeer niet zolang ze ook maar wil blijven reclameren alsof ze niet wel heel slécht voor het mileu is; zelfde als met dat rare bericht om geen laders meer bij te sluiten...

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 22 juli 2024 14:21]

Zoals @WhatsappHack al aangeeft gaat dat om counterfeit onderdelen, originele onderdelen kon je inderdaad nooit aankomen en werden er dus counterfeit onderdelen gemaakt met het originele logo en als origineel verkocht. Dat zijn illegale activiteiten.. Vandaar ook dat deze altijd tegen gehouden worden. Dat is hetzelfde als refurbished schermen verkopen maar gewoon neppe schermen verkopen. Dat is ook verboden.
Dat gaat zeker niet altijd om counterfeit onderdelen, het zijn of exact dezelfde onderdelen (specs) of in aardig wat gevallen (door hoe hoog deze kwestie al is opgelopen) worden ze uit donor-toestellen gehaald en het logo doorgekrast; maar zelfs daar poogt Apple weer wat tegen te doen ipv zelf te willen leveren.

Zelfs refurbished schermen zijn inmiddels verboden voor zover de douane lijkt door te hebben; ze nemen ze maar al te graag in, ongeacht of de logo's nu wel of niet aanwezig zijn. Het wordt inmiddels van alle kanten compleet onwerkbaar.
Apple onderschept geen originele onderdelen. Dat kan ook helemaal niet. Apple heeft ook helemaal niets te zeggen over wat de douane wel of niet doet... Die handhaven gewoon de wet. Als het een legaal product is, zal de douane er niet mee doen. Dat kan juridisch niet eens.

Je hebt het zeker over dat incident met LR en de batterijen...? Dan heb je zeker even gemist dat dit illegale counterfeits waren? Producten met een Apple logo die geen Apple product waren? Zoals een Louis Vuitton tas die nep is of een nep Rolex-horloge? Die mag je gewoon niet importeren, punt. Dat LR iets illegaals doet en vervolgens moord en brand schreeuwt dat Apple zogenaamd z’n spullen in beslag heeft “laten nemen” was echt belachelijk.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:21]

Man wat is jouw kennis over het onderwerp biased, ik zeg het het liefst ronduit.

Wauw, ja dat ene incident is ook voorgekomen, NADAT er al kisten vol accu's met doorgekraste apple-logo's in beslag waren genomen omdat apple zei "je mag dat logo niet uitkrassen".
Het is al zo ver opgelopen dat compleet andere producten in beslag zijn genomen door de amerikaanse douane onder de noemer " namaak" waaronder zelfs een keer een zending ronde smartwatches omdat ze zouden lijken op de apple-watch en zo ook een zending One-Plus oortjes puur omdat ze misherkend werden (in de vorm van, als wij ook maar DENKEN dat het enigszins lijkt op een apple product, gaan we 100% door op die aanname zonder te willen weten/nagaan of we in de fout kunnen zitten), dat kunnen ze bij dat duidelijkere voorbeeld nieteens achteraf.

ALS apple nou eindelijk een werkbare set regels weet te creeren zodat mensen bij hen onderdelen kunnen bestellen, misschien mogen ze nadien dan ook gaan zeuren over alle problemen die voortkomen uit die boot af te houden... Enig idee waar bijvoorbeeld veel van die in-beslaggenomen accu's vandaan komen? van o.a. "recyclers" waar apple eigenlijk bij dacht dat de boel vernietigd werd ipv recycled (logisch, toch? 8)7 ) https://www.youtube.com/watch?v=6KCaS1z2MuE
Hier is het dus eigenlijk zelfs zo dat als het aan apple ligt we niet een bestaand onderdeel mogen hergebruiken maar verplicht zijn het door de shredder/smelter te halen. Maar dat staat haaks op hoe zij (Apple) haarzelf richting haar klanten representeert, huichelachtigheid ten-top. O-)
Nee die van jou is gelukkig lekker objectief. :+ Ik bedoel, leuk verhaal, maar als je vindt dat de Douane haar werk niet goed doet: waarom klaag je dan over Apple in plaats van over de douane? :+

En nee, in beslag genomen accu’s komen niet bij domestic recyclers vandaan; al helemaal niet Apple authorised. Dat zuig je gewoon uit je duim of zuigt even aan de duim van Rossman. (Die ook je enige bron blijkt te zijn.)

En ja, goed dat Apple dat bedrijf aanklaagt. Als jij een contract hebt om producten te recyclen en in plaats daarvan ga je ze verkopen: dan ben je gewoon crimineel bezig. En je narrative daar laat wel zien hoe biased je bent. Recycling is niet hetzelfde als “door de shredder halen”, maar is er juist op gericht om de (zeldzame/moeilijk winbare) grondstoffen er uit te halen voor andere nieuwe producten. Dat goed voor de duurzaamheid, waar Apple aardig goed bezig is. (En Apple heeft ook een refurb programma, dus als die toestellen nog echt goed waren dan waren ze daar wel heengegaan... Dat “liever door de shredder” slaat dus dubbel nergens op.) Maar omdat het hier om Apple gaat vind jij het blijkbaar goed dat ze opgelicht worden door een bedrijf en noemt dan Apple de huichelaars. :+ En dan durf je mij biased te noemen omdat ik een feit benoem over de douane/een leugen van LR dat niet in je narrative past? :P I think I’m done here. ;)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:21]

Ik weet het niet, ik ben in ieder geval niet het bedrijf dat luidkeels middels marketing verkondigt begaan te zijn met het mileu om vervolgens extern gecontracteerde partijen (die de mogelijkheid hebben met minder milieubelasting hun werk te verrichten) om het overgrote meerendeel van mogelijke herwinning niet toe te staan.
Leuk dat ze het zelf verwoordt als recycling, maar pur-sec heeft ze een vaste afvalhandelaar die ze verplicht geen deelcomponenten te mogen winnen (wat beter is voor het milieu) ipv de boel botweg om te smelten. Enig idee hoe veel energie er in het productieproces zit? Die factor is minstens even noemenswaardig bij dit soort componenten, al helemaal om daadwerkelijk (met een niet spilziek rendement) zulke spullen te winnen.

Lekker milieubewust hoor; meer energie er in smijten om meer te verspillen.
Als je duizenden kapotte producten ontvangt, en je kunt het niet aan, wordt het misschien tijd om de boel te gaan opschalen.
Of om betere kwaliteit spullen te maken :)
Apple zou cooral niet zulke bizarre prijzen moeten rekenen. Er zit iets tussen solderen van condensatoren en wat apple doet (het hele mobo inc ssd, ram en processor vervangen omdat er een kapotte condensator is). Namelijk alleen het mobo vervangen. Alleen zou mijn mac dan 2 mm dikker zijn...
Er is een reden dat mensen dit verwachten en dat vanwege de prijs en de zoveel beloftes die Apple zelf maakt. Wees aub geen fanboy die Apple's oplichting goedkeurt.
Waarom kan dat niet, dat mag je me uitleggen? Je kan toch gewoon onderzoeks- reparatie- en materiaalkosten rekenen met een marge en zodoende gewoon reparaties uitvoeren? Het is al snel goedkoper dan een nieuw bord van 1200 euro. Maar ja, de marge van dat bord is 70% en van een reparatie 10%.
Het is een keuze voor geld harken, dat het niet zou kunnen is onzin.
Het zal vast wel kunnen, maar kosten technisch is het totaal niet interessant om dat aan te bieden. Ook niet voor de tijd dat je je product kwijt bent. Je moet een leger mensen aannemen om dit te kunnen aanbieden, daarnaast moet iedereen de juiste kennis hebben om dit te kunnen onderzoeken en om vast te stellen wat er exact kapot is. Ook is het maar de vraag of het vervangend onderdeeltje de juiste was en dat er niet later weer iets stuk gaat, dan ben je weer enkele uren aan de gang als techneut.

Het gelijk vervangen is kostbaarder voor de klant, maar vele malen en sneller en imho ook betrouwbaarder, en daarbij is het goedkoper voor Apple (want de aanheeldhouders moeten ook blij blijven).
Akkoord maar ipv direct te zeggen we vervangen alles voor 1400euro kan je de apple techniekers ook gewoon aan 85euro/u het toestel laten controleren. Is het maar 10euro om te repareren is de klant blij met 100euro aan kosten. Moet er toch een moederbord vervangen worden is dat zo.

Als de klant de uren van de crew betaald zal het businessmodel wel overeind blijven.
Als ik het zo lees hoeft Apple helemaal niet zoveel te doen, alleen hun onderdelen beschikbaar te maken voor derden. Die derden moeten er dan maar voor zorgen dat zij er een businessmodel omheen bouwen.
En toch is er wat voor te zeggen. Met SMD is solderen er niet makkelijker op geworden. Met de PCBs van zo'n moederbord die uit vele layers bestaat is de kans best groot dat je tijdens je reparatie actie iets sloopt. Bovendien kan vrijwel iedereen schroefjes losdraaien, maar solderen is toch iets dat je moet leren. Je personeel moet dus meer kennis en ervaring op doen en dat maakt het duurder.

Een nieuw mobo er in zetten is naar mijn idee dus niet zo'n heel raar idee, mits daar dan het euvel ook in is verholpen (nieuwe revisie). De vraag is dan vooral waarom een mobo 1000+ moet kosten, als een MSI bordje al voor 4 tientjes te koop is.

Probleem zit 'm naar mijn idee dus vooral in de exorbitante kosten van onderdelen en niet zozeer de reparatiewijze.
De reparatiewijze maakt ook niet uit en moet iedere zaak vrij in zijn om te bepalen. Heb je als reparatiezaak geen SMD soldeerkennis maar wel iemand die schroefjes kan draaien? Dan bied je gewoon complete vervanging van het moederbord aan als je klanten daar akkoord mee gaan. Heb je echter wel alle expertise in huis om te kunnen SMD solderen? Dan moet dat ook gewoon een mogelijkheid zijn.

Wat er nu gebeurt is dat Apple dit zo goed als onmogelijk probeert te maken en actief dit soort reparaties tegen probeert te gaan. Dat is 100% in het belang van Apple en 0% in het belang van de consument. Dat is waar ik moeite mee heb. Prima dat Apple dat soort reparaties niet uitvoert, maar laat mensen die dat soort reparaties wel willen uitvoeren dat ook gewoon doen in plaats van alles uit de kast halen dit tegen te gaan.
Nog een goede waarom Apple dit tegenwerkt is omdat men Apple care wil verkopen. Apple care is gewoon 100% winst voor Apple als je geen gebruik van maakt. Ook al maak je er wel gebruik van, zit er voor Apple een groot verschil in kostprijs van de reparatie en de prijs die consument normaal betaald.
Als ze de reparatie markt opengooien dan worden reparaties stukken goedkoper en zullen ze ook minder Apple care verkopen.

[Reactie gewijzigd door kr4t0s op 22 juli 2024 14:21]

Bij Louis is het ook verre van tientjeswerk. Hij laat altijd de onderdelenprijzen zien, maar zijn manuren zijn zeker niet gratis. Hij repareert niet voor niet alleen Apple-spul, omdat dat de doelgroep is die daar nog wel voor wil of kan betalen. Als het tientjeswerk was, zag je ook wel niet-Apple spul voorbij komen.
Heel veel reparaties die hij laat zien zijn wel tientjes werk... reparaties die hij in de tijdspanne van 10 tot 20 minuten durende Youtube videos doet. Waarom je bij hem vrijwel nooit non-Apple spullen voorbij ziet komen heeft een bedoeling... hij is een uitgesproken voorvechter van 'right to repair' en in zijn ogen is Apple 'het grote kwaad' in die lobby omdat Apple heel actief en opzichtig bedrijven tegenwerkt die deze reparaties wel uit willen voeren. Daarbij komt dan ook nog eens met regelmaat aan het licht dat er vaak niet eens naar het defect is gekeken maar er direct dure onderdelen worden voorgerekend... kromme pinnetjes bijvoorbeeld, kabels die niet goed zijn aangesloten etc. Of een heleboel zaken waarbij Apple reparaties die onder garantie hadden moeten gebeuren afschuift op zaken waterschade waar dat helemaal niet het geval blijkt te zijn.
Niet helemaal correct. Een defect was misschien niet het gevolg van waterschade, maar als er waterschade is: dan kapt Apple inderdaad direct met verder onderzoek en moet je t vervangen. Dat dan een LR er naar kijkt en uitvogelt dat het beschadigde circuit toevallig niet aangetast was: tja, dat is dan mazzel, maar je kan van Apple niet verwachten dat ze dat allemaal na gaan kijken op microscopisch niveau. Plus doet Apple dat niet om juridische redenen. Als de waterschade bijv toch een kortsluiting blijkt te veroorzaken bijvoorbeeld, zij hebben gerepareerd en het ding vliegt opeens in de fik oid: dan wordt Apple aangeklaagd en krijgt imagoschade. Dat doen ze simpelweg niet en ik snap dat wel. Waterschade is einde verhaal; en dat dan in zeldzame gevallen blijkt dat het niet het water was dat een defect veroorzaakte: tja. Dat zal. Maar ga ‘t maar eens vinden.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 14:21]

Nee... nu geef je er een draai aan, want het blijkt juist vaak dat het helemaal geen waterschade is, dat is juist 1 van zijn speerpunten; zaken worden afgeschreven door de officiële reparateur onder een bepaalde noemer en dat blijkt het dan helemaal niet te zijn... oftewel, de diagnose klopt helemaal niet waarbij het er in gevallen op lijkt dat men dit doet om onder garantie uit te komen, waterschade is dan vaak wat men zegt dat het is.
Plus doet Apple dat niet om juridische redenen. Als de waterschade bijv toch een kortsluiting blijkt te veroorzaken bijvoorbeeld, zij hebben gerepareerd en het ding vliegt opeens in de fik oid: dan wordt Apple aangeklaagd en krijgt imagoschade.
Het punt waar men Apple op dat gebied aanvalt heeft ook helemaal niets te maken met gebrek aan begrip voor mogelijke imagoschade. Het gaat om de exorbitant hoge prijzen die ze vragen voor reparaties, foutief gediagnosticeerd problemen én de grootste doorn in het oog; dat ze actief reparateurs tegenwerken in het verkrijgen van onderdelen.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 22 juli 2024 14:21]

Hij zegt btw iets opmerkelijks, de grote reus Apple die notabene zelf hun product het beste kent, kan het niet repareren voor een schappelijke prijs. 3rd party bedrijfjes kunnen dat wel. Nog vreemder waarom ze dat dan tegenwerken. Of eigenlijk ook niet.....
Het is bij echte problemen vaak wel wat meer dan een paar tientjes inderdaad, maar in zijn video's zie je ook vaak genoeg dat het een kwestie is van een los kabeltje (bepaalde modellen Macbook hebben een iets te korte kabel waardoor dit probleem kon optreden) of een gebogen connector. Bij Apple betaal je van dik 1000 euro voor een nieuw scherm of moederbord. Dat soort problemen oplossen rekent Louis vaak niet eens iets voor. Als er wel echt gesoldeerd moet worden natuurlijk wel, en dat drijft de prijs ook wat omhoog.

Wanneer je echter geen geld hebt voor een nieuwe telefoon of macbook, dan zijn reparatiezaken als Louis Rossmann vaak je enige optie. Zelfs als het geen tientjeswerk is maar 150 euro, dat is alsnog heel veel minder dan wat Apple rekent voor hun "reparatie".

[Reactie gewijzigd door Hatsjoe op 22 juli 2024 14:21]

Sterker nog, van Apple krijg je dan voor de prijs van een nieuw apparaat ee moederbord met exact dezelfde issues die vrij snel kapot kunnen gaan. Als je ook ziet hoe moeilijk Apple vaak doet over garantie. Ik mijd dat bedrijf als de pest sinds ik iets soortgelijks heb meegemaakt
Hij repareert zeker niet uitsluitend Apple-spul. Genoeg over Lenovo's, HP's etc.
Maar heb je enig idee hoeveel uren hij soms moet zoeken naar de oorzaak van een fout? Jij spreekt nu alsof het vervangen van een defecte condensator kinderspel is, maar je moet wel eerst die defecte condensator localiseren. En als je hem vervangen hebt, dan heb je geen enkele garantie dat het probleme niet terugkomt omdat je niet weet wat de kern oorzaak van het probleem is. Het kan een probleem met die condensator geweest zijn, maar het probleem kan ook ergens anders zitten waardoor je condensator na enkele weken of maanden weer defect is.

Als Apple een herstelling doet, willen ze dus zeker zijn dat het door een werkend iets is vervangen. Herstellen op componentniveau is duur omdat het tijdrovend is en gebeurt en heel veel industrieën al lang niet meer. Ik heb zelf op een hersteldienst gewerkt (geen consumenten producten) en ja, soms had je apparaten die elke 2 weken terug op je werkbank lagen waar je zelf niets aan kon vinden. Of waarin je zowat alles vervangen hebt dat er te vervangen valt en het alsnog blijft falen.

Nee, elektronica herstellen is echt niet altijd zo eenvoudig en goedkoop zoals jij het nu presenteert. En zeker bij garantiegevallen durf ik niet zeggen dat het gemiddeld genomen goedkoper zal zijn.
Daar heeft men zeker een idee van omdat hij dit proces in veel gevallen van begin tot eind laat zien in zijn videos... vanaf het moment dat hij het apparaat open schroeft, hoe hij bepaald waar hij het probleem moet zoeken en hoe hij de boel doormeet om het exacte probleem vast te stellen... en vervolgens hoe hij het repareert. Dit laat hij allemaal realtime zien... en alles in de tijdspanne van een gemiddeld 20 minuten durende video. Daarbij komt natuurlijk ook een stukje ervaring kijken, bij probleem X weet hij meestal al dat hij de oorzaak bij Z moet zoeken.

Uiteraard zullen er ook exemplaren tussen zitten die wat lastiger zijn, maar volgens zijn zeggen is het gros van de reparatie snel uitgevoerd en ook vaak dezelfde problemen en laat ook zien waarom het altijd die onderdelen bij bepaalde modellen zijn... wat vaak aan slecht soldeerwerk vanuit de fabriek ligt of fouten tijdens de assemblage.
Er zijn natuurlijk genoeg problemen die best veel tijd kosten om op te sporen en te herstellen. Echter is het ook zo dat er heel veel bekende problemen zijn die kinderspel zijn voor iemand met de ervaring van Louis.

Het is op geen enkele manier goed te praten hoe Apple de onafhankelijke reparatiezaken en de "right to repair" lobby tegenwerkt.

Daarnaast, een reparatie door Apple is geen garantie dat het ook goed gebeurt. Ook vervangt Apple vaak onderdelen die niet vervangen hoeven te worden. Heb je een zwart scherm? Dan vervangen ze soms je moederbord + scherm terwijl enkel de kabel van het scherm kapot is.

Nee, elektronica herstellen is zeker niet eenvoudig, maar gelukkig zijn er genoeg mensen die hier genoeg kennis van hebben om het op een kostenefficiënte manier te doen. Bij garantiegevallen moet je natuurlijk ten alle tijden het door de fabrikant laten oplossen, en hoe die dat doet moet de fabrikant zelf weten.
Louis Rossman
Dat klopt. Vorige week nog een filmpje gezien waar een reported bij meerdere Apple Stores binnen ging ivm de backlight in zijn scherm. Overal zij men 1000+ dollar kosten voor nieuw scherm/moederbord.

Daarna opent Louis Rossman de MacBook, duwt een connector terug goed op zijn plaats en de MacBook was gefixt. Duurde 2 minuten.
Je overdrijft.

Paar maanden terug het moederbord van mijn Mac Mini 2018 (core i7) laten vervangen.

Logic Board, 3.2GHz i7, 256GB, 1Gb ENET € 324,00
Hardware Repair Labor € 69,00

Totaal: €393

Dit terwijl het apparaat mij nieuw €2039,- heeft gekost.

Omdat het bij mij onder garantie viel (geen schade door schuld maar een fabrieksfout) vervielen deze kosten. Totaal dus €0,-

EDIT: Bovendien heb je dankzij het NL consumentenrecht recht op garantie (gratis reparatie) voor zolang een apparaat billijkerwijze zou moeten werken. En dat is voor een Computer zo'n 7 a 8 jaar. Laat je nooit iets anders vertellen.

[Reactie gewijzigd door Hessel89 op 22 juli 2024 14:21]

Nee, ik overdrijf niet. De talloze klachten hierover op het internet zijn genoeg bewijs. Tuurlijk zijn niet alle reparaties zo duur, maar in het geval van macbooks wordt er snel gezegd "nieuw scherm" of "nieuw logic board" en dan zit je met een flinke rekening wanneer je buiten garantie valt.
Logic Board, 3.2GHz i7, 256GB, 1Gb ENET € 324,00
Hardware Repair Labor € 69,00

Totaal: €393
Als dat echt de prijzen zijn die jij hebt doorgekregen van Apple dan sjoemelen ze met de prijzen wanneer iets onder garantie gaat. Precies dat logic board kost op internet tussen de $500 en $1000 voor een refurbished board.
EDIT: Bovendien heb je dankzij het NL consumentenrecht recht op garantie (gratis reparatie) voor zolang een apparaat billijkerwijze zou moeten werken. En dat is voor een Computer zo'n 7 a 8 jaar. Laat je nooit iets anders vertellen.
Succes met dit uitvechten voor de rechter wanneer Apple je garantie na 2 jaar weigert.
Een component vervangen klinkt leuk en goedkoop, maar als je terug levert aan de klant moet je wel zeker zijn dat er niet elders iets aan de hand is op de plaat wat het component heeft overbelast, en dat soort dingen komen vaak voor onder bepaalde omstandigheden en niet constant. Ik heb in de jaren '80 een tijdje bij een groot reparatiebedrijf gewerkt voor electronica en daar stonden honderden apparaten in grote ruimtes 24/7 te draaien om te testen en dan nog kwam er zeer geregeld spul terug omdat het gevolg was gerepareerd maar de oorzaak niet werdt waargenomen. In de jaren '80 vonden we het wel normaal als we na 2 week weet terug moesten met de TV voor een reparatie, als dat nu gebeurt is iets veel sneller een rotbedrijf of slecht product in de ogen van de mensen. Er is zo goed als geen enkel merk meer waar men printplaten nameet en componenten vervangt, dus dat heeft ook niets met Apple nodig. Hup nieuw bord erin en het probleem is verholpen. Bijkomend voordeel is dat je personeel veel minder technisch geschoold hoeft te zijn, opleidingen voor nieuwe apparatuur zijn een peuleschil, minder logistiek want minder verschillende onderdelen etc..
Over het algemeen (8 jaar consumenten electronica ervaring), repareert Apple (nog steeds) niet. Ze geven bijna altijd aan dat de reparatie te duur word, waardoor een vervangend exemplaar wordt aangeboden. Heb je een kassabon krijg je korting op dit vervangende exemplaar (wat altijd refurbished is): Nieuwprijs -10%

Apple is kwalitatief misschien geweldig, maar zodra het buiten garantie valt en er gaat iets mis, zijn ze echt waardeloos en ben je aangewezen op een coulante houding van de winkel waar je het hebt gekocht.
Kijk maar eens naar Louis Rossman op YouTube. Fantastische kerel die laat zijn hoe kinderlijk eenvoudig veel problemen opgelost kunnen worden voor tientjes werk, en Apple daar dus 1000+ euro voor rekent omdat ze echte reparaties niet doen.
Ik zou zeggen kijk eens bij hem op zijn site, hij rekent ook geen tientjes...

Hij brengt het leuk op youtube, alleen de reden dat hij voornamelijk Apple doet is daadwerkelijk dat Apple exorbitante prijzen vraagt waardoor hij het voor extreem duur kan aanbieden en toch onder Apple-prijzen blijven opereren...
waardoor hij het voor extreem duur kan aanbieden
https://www.rossmanngroup.com/not-turning-on/
Not turning on?
Possible issues
  • Bad keyboard: $175-$325
  • Bad logic board: $200-425
  • Bad battery: $100-$299
  • Bad trackpad: $125-$350
  • Cleaning: $100-$150
Free evaluation.
If your laptop is completely dead, there is no way for us to tell you precisely what’s wrong without seeing it. Did you know we offer free estimates on Macbook repair? We’ll open it up and see what’s wrong for free; with free estimates you have nothing to lose! You won’t be obligated to go ahead with a repair, and we’ll explain what the problem was at no charge.
Als je dat "extreem duur" vindt, dan moet je de prijzen die Apple hanteert astronomisch hoog en absoluut onbetaalbaar vinden. Dus wat is nou precies je punt? Dingen kosten nou eenmaal geld.

Deze prijzen zijn trouwens puur indicatief. Het komt ook vaak genoeg voor dat er een bepaald bekend probleem is met een model wat Louis enkele minuten kost om op te lossen. Hier rekent hij vaak niks of heel weinig voor. Grotere reparaties kosten nou eenmaal meer omdat zijn tijd, expertise en apparatuur ook niet gratis zijn.
Kijk maar eens naar Louis Rossman op YouTube. Fantastische kerel die laat zijn hoe kinderlijk eenvoudig veel problemen opgelost kunnen worden voor tientjes werk
Het lijkt misschien kinderlijk eenvoudig maar dat komt door door z'n jarenlange ervaring, neem van mij aan dat er heel wat studie en praktijk ervaring nodig is voordat je een schema kunt lezen en de juiste diagnose kunt stellen.
Ook het vervangen SMD componenten vereist de nodige ervaring.

Als je zijn kanaal een beetje volgt dan zie regelmatig boards die zijn ingestuurd na een mislukte/verknoeide reparatie door een andere partij

[Reactie gewijzigd door Carbon op 22 juli 2024 14:21]

Voor dat geld krijg je ook een swap en niet alleen een vervangend scherm of een vervangende achterkant he
Voor dat geld kan je beter een nieuwe kopen
Apple: Jij snapt em! :D
Ik ben snel te overtuigen dat de reparatie service van Apple slecht is, maar jouw beargumentatie kan ik me niet inkomen.

JIJ hebt ervoor gekozen om een design product te nemen, en daar betaal je voor.

Mensen willen graag:
  • Een mooi ontwerp
  • Zo klein en dun mogelijk
  • Zo veel mogelijk features
Met deze gedachten in het achterhoofd, waar denk je dat dit ten kosten van zou gaan? Repairability misschien? Wat denk je wat sterker is, een strip lijm of 4 micro schroefjes?

Waar Apple wel schuldig aan is, is dat hun reparatie service een winstoogmerk heeft en door de onderdelen in eigen circuit te houden je de prijs hoog kan houden (je krijgt ook geen onderdelen van Apple, totdat je de oude inleverd). Dit houd in dat ik niet zelf bij hun een onderdeel mag bestellen, en eerst Apple certified moet worden zoals Mediamarkt nu.

Dit systeem werkt prima voor de huis tuin en keuken gebruiker, totdat het product buiten de garantie valt want dan ga je je blauw betalen.

[Reactie gewijzigd door Xorifelse op 22 juli 2024 14:21]

totdat het product buiten de garantie valt want dan ga je je blauw betalen.
En dit is niet perse waar. Ik heb een MBP late 2013 gehad en deze werd in 2016 dus 3 jaar na aankoop gratis gerepareerd toen de GPU in de Intel CPU Artifacts begon te vertonen. Mocht hem voorbij brengen bij plaatselijke Apple Store en het was binnen 1 uur gerepareerd zonder dat ik ervoor moest betalen. Ik heb ook een iPhone 6 Plus gehad waar de Touch ID sensor buiten garantie kapot ging en dit werd ook gratis gerepareerd.

Ik heb nog nooit hoeven te betalen voor een reparatie en het is juist de customer service (naast Apple ecosysteem natuurlijk) waarom ik bij Apple blijf.

Ik heb bijvoorbeeld wel eens 320 euro moeten betalen toen mijn Samsung Galaxy Note 3 in een Bootloop terecht kwam na een update. En dit was zelfs nog binnen de garantie periode. Of een HP Spectre die er mee ophield en moest ik betalen voor een vervangend beeldscherm.

Wat ik bedoel te zeggen is dat t bij Apple echt niet altijd zo slecht is als mensen proberen te schetsen.
En dit is niet perse waar. Ik heb een MBP late 2013 gehad en deze werd in 2016 dus 3 jaar na aankoop gratis gerepareerd toen de GPU in de Intel CPU Artifacts begon te vertonen. 
Dat is een known issue volgens mij:
https://discussions.apple.com/thread/7809392

Met zulke issues worden vaak het probleem kostenloos gerepareerd tot normaal 5 jaar na verkoop, daarna word het gezien als EOL.

Waar ik op doel zijn kosten opdreven die totaal niet nodig zijn. Ik had ook een 2013 modelletje voor reparatie met een LVDS probleem (aangegeven in notitie) blok uren rekenen voor "diagnostische kosten" om erachter te komen dat de LCD assembly vervangen moet worden. Tja, alles is gelijmd, en totaal zouden die kosten 400,- euro gaan worden, exclusief transport op een systeem van bijna nu 8 jaar oud, hierop moest ik 2 weken wachten!

Dit zijn de officiele wegen, onofficieel gebruik je een heatgun om het assembly uit elkaar te halen, doe een reseat op de LVDS kabel, en hoogstens vervangen voor een 10tje.

Let op voordat je Apple service de wolken in gaat praten, dat specifieke LVDS kabeltje gaat apple NIET aan jouw geven of verkopen. Jij gaat maar eerst een cursus doen om eerst Apple certified te worden (eerst even aftikken), om dan te leren hoe je een assembly vervangt 8)7

Wees blij dat je weinig problemen heb gehad met je producten, maar weet dat als consument in Nederland dat de garantie net zolang is als de verwachting in een bepaald product.

Als ik 2.5k neerleg voor een flaggenschip verwacht ik ook dat ik hier minstens 3 jaar mee moet kunnen werken, Dell hanteert dit ook, Apple niet met hun 2 jaar, op al hun producten. Wie nog meer niet, Samsung, of alle andere grote monopolisten die een leger aan advocaten huren om misbruik te maken van een systeem.

Ik heb geen respect voor bedrijven die zo met de wereld en of mensen om gaat, behandeld worden als een probleem doosje, dat gebeurd nu eenmaal als je groot en log word, met de verkeerde mensen aan de macht.

[Reactie gewijzigd door Xorifelse op 22 juli 2024 14:21]

Heeft Apple dan de kras op je watch gemaakt en de achterkant van je iPhone vernield? Vind het een beetje drama zoeken. Schermen, batterijen en zelf sommige componenten van de iPhone kunnen op eenvoudige wijze worden vervangen. iPhones staan daar juist bekend om. Als je het hebt over de laptops of iMac dan heb je gelijk.

Ja het scherm van je watch is geplakt, maar wat moet je anders dan? Een kapotte watch na 1 keer handen wassen.

En dat je achterkant van glas is heeft enkel te maken met de wireless charging mogelijkheden. Tuurlijk is het geen goede oplossing, dat begrijpen fabrikanten ook (het kon even niet anders). Vandaar dat de iPhone 12 waarschijnlijk geen achterkant van glas meer heeft.
Anoniem: 1409490 @assk7 oktober 2020 13:00
Gezien je het zo goed weet, waar kan ik precies een origineel Apple scherm aanschaffen? Of een origineel Apple batterij voor mijn iPhone/iPad? Of die componenten waar je het over hebt, waar zijn die nieuw en origineel te krijgen? Gezien het zo eenvoudig is.
Schermen, batterijen en zelf sommige componenten van de iPhone kunnen op eenvoudige wijze worden vervangen
Ook hier heb ik mijn twijfels over. Met mijn iPhone 7 (en volgens mij nu ook iphone 8 en SE) moest ik verdomd voorzichtig zijn, om het touch-id button niet te slopen, gezien apple die nu aan het moederbord heeft gekoppeld. Een willekeurig scherm met button erop pleuren kan niet meer, gezien touch-id dan niet meer werkt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1409490 op 22 juli 2024 14:21]

Zelf aanschaffen niet, tenzij je een origineel refurbished exemplaar van eBay haalt (zo heb ik al zelf meerdere iPhones gerepareerd met een origineel scherm).

Kijk es even op de website van apple, de prijzen voor het vervangen van een batterij of een scherm staan daar gewoon op. Batterij laten vervangen door Apple is vaak maar een tientje duurder dan bij een gemiddelde gsmshop.

Ja de kabels zitten wel straks. Het scherm meer dan 90* openen en je hebt een kapot Touch ID flex cable, maar ja dat kabeltje heb je ook zo weer vervangen (kijk maar op eBay/AliExpress). Heb ik tijdens reparaties genoeg meegemaakt en gedaan. Het compleet vervangen van de Touch ID knop is maar zelden noodzakelijk.

Over het algemeen is het openen van een iPhone exact hetzelfde gebleven al deze jaren.
En dat je achterkant van glas is heeft enkel te maken met de wireless charging mogelijkheden.
Een hoogwaardige kunststof?
Buiten dat: Jan en alleman duwt zijn fragile iphone in een hoesje om de glazen achterkant die je toch niet ziet te beschermen.
Ja als de consument kunststof wil. Zelf gebruik ik geen hoesje op mijn iPhone 11 en ook geen screenprotector. Je moet wel van je producten kunnen genieten.
Ik ben benieuwd hoe goed dikkere toestellen verkopen die wel beter repareerbaar zijn.
Je kan prima slanke toestellen maken zonder lijm, dit konden ze vroeger namelijk wel nog met de iPhone 4(s) bijvoorbeeld, daar kon je met 2 schroeven de glazen achterkant er af halen om zo bij de interne onderdelen te komen.

Het feit dat het dikker moet worden slaat nergens op, het heeft alleen iets meer engineering nodig dan gewoon ergens lijm op duwen.
Maar kan je het dan waterdicht maken?
Genoeg systemen met seals (zie sim-kaart slots) die gewoon aansluiten.
Een iPhone 11 Pro is nog steeds net zo makkelijk te repareren. Er zit een dikke plakrand voor de waterdichtheid maar die is echt super simpel om eraf te halen. De batterijen zijn net zo makkelijk te verwijderen en te vervangen. Daar zit het probleem dan ook totaal niet.

Het probleem zit in de aanlevering van originele onderdelen, die zijn niet te koop. Je beste kans zijn refurbished onderdelen.
Het probleem is dat nu zowel batterij als scherm, touchID, faceID etc toestelgebonden zijn en daarom alleen als 'legitiem' worden herkend door het apparaat wanneer deze hergeprogrammeerd worden.

Het probleem is dus niet alleen meer aanlevering maar ook herprogrammering om de unieke identifier van je apparaat te matchen; anders blijf je met een vervelende notificatie & beperkende functionaliteit opgescheept.
Ja dat is wel fijn, dan kan je bij doorverkoop zien of een toestel nog de originele onderdelen heeft of niet. Ik hoef geen toestel met een niet origineel scherm bijvoorbeeld; en al helemaal geen third-party accu!
Jammer dat je dan als je het scherm moest vervangen door de hele telefoon heen moest ;)

En laten we even reeel wezen, iedereen kiest toch zelf hier om een achterkant te laten vervangen en een scherm met een kras? Het is nou niet zo dat dat helemaal vanzelf is gekomen. Het blijft een verbruiksvoorwerp he
Persoonlijk mis ik nog steeds de toestellen waar je makkelijk een nieuwe accu in kan doen. Nu word het toch wel vervelend als een mobiel na een paar jaar wel degelijk wat accuslijtage vertoont en de enige manier om dat te fixen is naar een reparatiewinkel gaan (twijfelachtig) of je toestel langdurig kwijt zijn bij reparatie bij een wat reputabelere instelling.
Ja en nee. De fairphone is zeker een stap de goede richting uit maar qua specs niet echt wat ik zoek. Als ze een grotere fairphone zouden maken met hogere resolutie zou ik er direct voor gaan!
:?

Ik heb ook een Apple Watch en een iPhone XR. Al een geluk nog geen kosten aan gehad. Man, wat een crimineel hoog bedrag (zal mijn watch en telefoon maar op een kussen in een kluis gaan leggen).

Nee, alle gekheid op een stokje. Ik overweeg zeer sterk om als volgende telefoon een Fairphone te nemen en de smartwatch te laten voor wat het is...
Het is inderdaad apart dat de reparatie services beperkt worden tot het uitwisselen van modules. Ik zie dat er best handvaardige meiden en jongens rondlopen die prima kunnen repareren op componentniveau. Dat is veel vriendelijker voor portemonnee en milieu.
Ik kan me ook goed voorstellen dat Apple zich daar niet aan waagt. Ik denk dat ze veelal de know how niet eens meer hebben. Die ligt waarschijnlijk bij hun supply partners.
Als Apple certified betekent: je brengt hem hier, afspraak is afspraak en je krijgt je device gerepareerd terug dan kunnen ze ook weinig anders, want solderen is niet risicovrij. Als je als consumenten echter kan kiezen tussen een gegarandeerd werkende reparatie van €600 of een waarschijnlijk werkende van €50 met het risico dat als het niet lukt je alsnog een module moet vervangen, dan verandert de discussie wel.
Ik denk dat we onderschatten het verschil in schaal grootte. Waar je idd prima een heel aantal telefoons kunt repareren op component niveau is het waarschijnlijk niet heel praktisch om dan te veronderstellen dat met 40+ miljoen nieuwe iPhones per jaar je nog steeds op component niveau kan repareren. Dan zullen er toch heel wat meer mensen moeten worden opgeleid.

Neemt natuurlijk niet weg dat het apple zou sieren om inderdaad beter te repareren telefoons zou gaan maken.
Dat je 40M telefoons zelfs met een 5% defect rate niet volledig kunt repareren als je een uitgebreide zoektocht naar defecten moet doen op corporate niveau. Ik wil er toch een lans voor breken. In Nederland worden een paar honderdduizend iPhones verkocht per jaar, dat zijn tientallen tot honderden reparaties per dag, op zich een behapbare hoeveelheid en een mooie hoeveelheid werk voor bedrijven.
Helemaal mee eens dat dat een mooie business zou zijn voor bedrijven, maar het werk van die reparateurs straalt direct af op de merkbeleving van de iPhone, dus stel je telefoon komt bij niet de allerbeste technici kan er ook weer veel mis gaan. Dus ik snap wel dat zo'n bedrijf niet zit te wachten dat jan en alleman aan het solderen gaat op hun pcb's. Dan krijg je dat Henk & Ingrid gaan klagen over Apple dit en Apple dat als er iets niet goed gaat.
Net zoals de mensen over Gazelle klagen als de fietsenmaker de reparatie niet goed doet? Sorry ik vind dat wat vergezocht. Het enige wat je ziet bij Stella fietsen is dat de fietsenmaker zegt, daar brand ik mijn vingers niet aan, maar dat is dus omgekeerd want die reparateur is trots op zijn of haar reputatie en niet andersom.
En daar komt dan straks ook bj dat de Mediamarkt hier ook nog aan moet verdienen. Dus lijkt het mij dat zij een paar €€'s bovenop de kosten leggen.
Misschien is het omdat Mediamarkt kosten wilt besparen? Als je het toestel verkoopt met Omnium verzekering, hetgeen waarschijnlijk veel wordt gedaan gezien de hoge kostprijs van een iPhone, dienen ze dat te laten repareren bij externe partij X. Als je het zelf mag doen, bespaar je ...

Het kan ook zijn dat ze gewoon verkopen missen omdat de klant liever ergens anders zijn toestel haalt omdat die een erkende reparateur als bv een Switch in België.
Ik zie het by the way somber in voor de Switch-keten in Belgïe. Het gaat al niet zo goed met Switch en met deze zet is hun einde in zicht.
Dat lijkt me dan weer niet. Ik verwacht dat Apple ook die prijzen fijntjes reguleert en je niet duurder of goedkoper mag zijn dan de Apple store.
En het ergste is dat ze de onderdelen koppelen aan de telefoon dus als je er een nieuw scherm of nieuwe accu in zet dan geeft de telefoon meteen aan dat het niet een origineel Apple product is, en dit doet hij zelfs als je een scherm pakt van een andere iPhone..

Apple is heel erg anti-consument bezig Louis Rossman heeft hier altijd veel goede video's over.

https://www.youtube.com/w...&ab_channel=LouisRossmann
Ik weet niet of dat erg is. Hier in Nederland valt het misschien wel mee, maar kan me voorstellen dat je als Apple niet vrolijk wordt van sjacheraars die kapotte telefoons opkopen, nep onderdelen erop zetten en weer verkopen zonder dit aan een klant te melden.

Vervolgens gaat bijv iemand slecht praten over Apple omdat de batterij snel leegloopt of in de fik is gegaan.

Denk dat hun doel niet zozeer de kleine reparateur in de weg te zitten is maar er voor zorgen dat er geen telefoons uit 3 verschillende telefoons kan worden gemaakt en doodleuk wordt doorverkocht voor een fors bedrag maar waar geen kwaliteitcontrole op zit. Bij een slechte ervaring verliezen ze zo die potentiële klant.

Nadeel is dat je niet even een scherm van de sloop kan halen, voordeel is dat je wat zekerder bent dat je ook echt een nieuw Apple scherm hebt na reparatie.
Ik begrijp wat je zegt maar wat nou als ik mijn scherm wil laten vervangen bij iemand anders dan Apple omdat ik weet dat die persoon bijvoorbeeld ook heel goed en secuur is. Dat kan bij Apple niet want dan begint de telefoon te zeuren over geen originele onderdelen etc.

Mijn auto hoef ik toch ook niet naar de BMW garage te brengen om een nieuwe schokbreker te laten installeren of een nieuwe koplamp etc.

Ik denk dat het probleem zit dat Apple de monopolie wil houden op de reparaties en dat is niet vriendelijk naar de consument.
Apple niet vrolijk wordt van sjacheraars die kapotte telefoons opkopen, nep onderdelen erop zetten en weer verkopen zonder dit aan een klant te melden.

Denk dat hun doel niet zozeer de kleine reparateur in de weg te zitten..
Zeker is dat hun doel wel. Ze zijn al jaren bezig met hun systemen zo te ontwerpen dat het steeds moeilijker te doen is door derde. Je data is steeds minder veilig op deze producten omdat ze vaak niet eens zijn over te zetten op een nieuwe telefoon omdat alles met elkaar onderling praat & controleerd. Ze gaan zelfs zo ver dat ze de componenten die ze niet zelf ontwerpen net even iets anders te laten maken en verbieden de fabrikant daarvan om deze onderdelen aan derde te verkopen!!

Ik snap dat je in elke sector wel mensen hebt die de boel bedriegen of er geen bal van reparatie af weten maar dat heb je echt overal.

Het zou toch ook erg raar zijn als jij met je auto alleen naar de Ford (oid) dealer mag voor een simpele reparatie en vervolgens te horen krijgt dat iets heel simpels gewoon 50% in dag waarde aan reparatie gaat kosten. Zeker als dat specifieke onderdeel gewoon te krijgen valt voor een prikkie maar omdat het NET iets anders is ze een extreme marge er op kunnen leggen.

Daarnaast zijn "Nep onderdelen" erg relatief, een hoop problemen zijn simpelweg door een condensator oid te vervangen op te lossen. Natuurlijk is bijvoorbeeld het scherm erg belangrijk maar nogmaals je kan ook naar een aftandse garage gaan en daar bedrogen worden, voor mij is de consumenten keuze daar in echt belangrijk.
Vastlijmen is een ding maar ook nog eens alle onderdelen softwarematig aan elkaar koppelen zodat je ook alles apart over moet zetten gaat ook ver. Ik kijk wel eens filmpjes van Hugh Jeffries op YT en die heeft er altijd heel veel werk aan om een op het oog simpele reparatie uit te voeren op Apple apparaten
Nu moet Apple er nog voor zorgen dat hun apparaten te repareren zijn.
Je kan dan wel oortjes en opladers bij de nieuwe iPhone wegbezuinigen en op je website hebben staan dat je producten milieubewust geproduceerd zijn, maar als je tegelijkertijd de reparaties vermoeilijkt door producten zo in elkaar te zetten dat het bijna onmogelijk is om te repareren is dat gewoon hypocriet.
Nou ja het is nog steeds een stap in de goeie richting natuurlijk.
Makkelijke repareren + geen lader/oortjes zou beter zijn dat zeker.

Die 758,20 is wel voor alle twee de apparaten samen neem ik aan? Want de XR zelf repareren onder "overige reparatie" is 430,-
Het is niet dat Samsung bv veel goedkoper is, de 1 jaar oude note 10+ van mijn vader koste 350 euro omdat er een barst in het scherm zat. Bij apple is dit 361 euro, neemt niet weg dat het vervangen van onderdelen velen malen makkelijker zou moeten zijn, maar wellicht ook de onderdelen goedkoper maken, soms lijkt het wel alsof Apple, maar net zo goed samsung eigenlijk hoopt dat je een nieuwe koopt ipv de oude te repareren.
“ Omdat Apple alles vastlijmt en zo on-repareerbaar mogelijk in elkaar zet.”

Dat valt nog mee, wat zorgelijker is, is dat alles van het scherm enzo gedecodeerd is. Dat de iPhone weet dat het een ander scherm heeft gekregen als de codes niet meeschrijft naar het nieuwe scherm.

https://youtu.be/YhpnSgywen0 Zoals te zien in dit filmpje. Dat is echt frustrerend.
Om het nog maar met een N=1 anekdote te onderschrijven:
MBP 2018 van 2000 euro nieuw werkte opeens het hele toetsenbord niet meer. Nadat ze in de Apple Store er met een microscoop (!) door de binnenkant waren gegaan konden ze een miniem stipje vinden, waarmee ze dus waterschade claimen. Oftewel, 650 euro voor een nieuwe topcase lappen. Nou woon ik niet in 020 maar in 010 dus ging maar naar de Amac hier alwaar dezelfde reparatie 750 euro kost. Als reactie op de offerte die ik in Amsterdam had gekregen zei de Amac medewerker "Wij betalen dezelfde onderdelenprijs inkoop als dat u aan de Apple Store rechtstreeks zou betalen". Oftewel, je 'reparatie' bij de MM/Saturn gaat je nog meer kosten dan bij Apple zelf.
Volgensmij zou je er best nog wel eens aan kunnen verdienen om nieuwe macbooks te kopen en die te verkopen in losse onderdelen.
Het is wel te repareren, alleen wilt Apple zelf het niet, omdat ze vinden dat de afwerking van de reparatie niet goed genoeg is. Consumenten willen namelijk na reparatie een 100% perfecte oplossing. Zeker in het geval van Apple.
Daar is niet natuurlijk niet alleen Apple schuldig aan. Aangezien de consument steeds plattere laptops/telefoons wil hebben, moeten ze dat deels wel doen om het allemaal stevig te houden. En vergeet niet dat telefoons waterdicht zijn tegenwoordig, dan moet je wel gaan kitten/lijmen om dat voor elkaar te krijgen. Dat is ook niet uniek voor Apple, ook de telefoons/tablets/laptops van andere merken zullen steeds moeilijker te repareren zijn en dan is het vervangen van een heel moederbord idd sneller en makkelijker.
Apple creëert extra omzet voor retailers, kras op Watch? Had dan Panzer Glas scherm protectie gekocht.
Achterkant gekrast? Had dan een hoesje gekocht. Beide accessoire goed voor 50 euro omzet in de winkels.
Nu moet Apple er nog voor zorgen dat hun apparaten te repareren zijn.
Je kan dan wel oortjes en opladers bij de nieuwe iPhone wegbezuinigen en op je website hebben staan dat je producten milieubewust geproduceerd zijn, ...
Welke iPhones worden dan zonder opladers en oortjes geleverd? Net nog nieuw doosje open gedaan van een SE2, beide zit er gewoon in.
De geruchten gaan dat je bij de iPhone 12 alleen nog het toestel zelf en misschien een kabeltje krijgt. Niks meer niks minder. Maar goed het is een gerucht.

Bij mijn nieuwe Apple Watch zat alleen de laadkabel bij en ook al geen blokje en ik mis dat blokje niet.
Nu moet Apple er nog voor zorgen dat hun apparaten te repareren zijn.
Je kan dan wel oortjes en opladers bij de nieuwe iPhone wegbezuinigen en op je website hebben staan dat je producten milieubewust geproduceerd zijn, maar als je tegelijkertijd de reparaties vermoeilijkt door producten zo in elkaar te zetten dat het bijna onmogelijk is om te repareren is dat gewoon hypocriet.

Een kras op het scherm van mijn AppleWatch en de achterkant van mijn iPhone XR vervangen: 758.20 euro. Omdat Apple alles vastlijmt en zo on-repareerbaar mogelijk in elkaar zet.
Lol, je lijkt weinig verstand te hebben van het repareren van Apple toestellen.
Elke iPhone kun je namelijk goed repareren, zelfs als je zelf beetje handig bent zijn er hulpvideo's te vinden online. oa bij iFixit
Verschil met andere high-end smartphones is er niet.

@Xtuv Mag repareren lijkt me beter passen dan kan repareren.

[Reactie gewijzigd door Hackus op 22 juli 2024 14:21]

Grappig dat het milieu alleen van belang lijkt te zijn wanneer het in lijn is met hogere marges.
Als je wat wilt doen, ook al is het maar een petitie: https://repair.eu/

De EU heeft voorstellen, maar een "right to repair" is natuurlijk net als alles aan verchillende belangen (en dus lobby) onderhevig. Vandaar, ook al is het via een petitie of iets dergelijks: geef aan dat je een "right to repair" wilt zodat ze ook dat geluid blijven horen.
..maar als je tegelijkertijd de reparaties vermoeilijkt door producten zo in elkaar te zetten dat het bijna onmogelijk is om te repareren is dat gewoon hypocriet.
Oneens. een apparaat tegenwoordig (maakt niet uit wat), word niet gemaakt met reparatie als hoofdoel. Maar consumeren. Als je TV stuk gaat, kan je 'm ook niet zelf repareren.

Dit probleem wat jij beschrijft is inherent aan de componenten die kleiner worden. Plus de verwachting van de consument dat zij een mooi, klein product krijgen.

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 22 juli 2024 14:21]

Mee eens, net als andere fabrikanten overigens want het is duidelijk een trend dat andere laptops ook zoveel mogelijk gesoldeert worden. Ik ben altijd een Mac gebruiker geweest en ik vind dat ze veel mooi in elkaar hebben gezet, ik heb sinds 2012 een max. configuratie Mac mini gehad en kunnen gebruiken tot 2018. Toen ging er wat stuk en kon ik harddisk/SSD en geheugen vervangen en zelf wat uitbreiden. Probleem opgelost en het doet het nu nog.

Inmiddels ben ik software gaan ontwikkelen (cross platform) en stond ik voor de keus voor nieuwe workstations. Na veel wikken en wegen werd dat een gewone, zelf in elkaar gezette, toren met Linux Mint. Heerlijk systeem en geheel zelf te vervangen. Toen kwam de wens voor een goede laptop... zal ik toch maar een Macbook doen (prachtige dingen overigens)? Wat nu als die stuk gaat, ok dure verzekering erbij want ik heb het echt nodig voor werk? Of... gewoon een laptop die ik deels nog kan fixen? Toen zag ik de Lenovo P53, lelijk, dik, minder goede out-of-the-box experience (drivers en lenovo, leuk), maar helemaal open te schroeven en zelf uit te breiden cq vervangen (behalve dan de accu grrr). Dat gaf uiteindelijk dus de doorslag, als er wat stuk gaat kost me dat bij de P53 simpelweg minder moeite, minder geld (schaars hier) etc.

XCode kan ik nu gebruiken wanneer nodig op de Macbook van mijn vrouw. Ik ben zoveel mogelijk ook cross platform gegaan qua software, zoveel prettiger uiteindelijk. Ik hou het nu op de iPad, iPhone aangezien die me dan wel weer meer bevallen. Helemaal ontkomen aan de soldeer toekomst is niet te doen bijna, tenzij ik veel gemak ga inleveren en dat is mijn grens.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 14:21]

Eerder het tegenovergestelde, Ik repareer zelf veel electronica van koffiezetter tot hoofdtelefoons, Apple (mac and iphone) is daarvan het beste te repareren. (dit komt mede door de beschikbaarheid van documentatie (al dan niet legaal) )

Ik ben eerder benieuwd hoe MM dit gaat doen. Als ik de reacties van andere reparateurs hoor dan moet je een vervangende accu aanvragen en de originele terug sturen voordat je een nieuwe krijgt. in de praktijk betekend dit dus geen klaar-terwijl-u-wacht reparaties. eerder klaar-terwijl-u-een-week-wacht
Lijmen komt de levensduur ten goede want soldeerverbindingen trillen makkelijk los. Dat was vooral bij BGA verbindingen met loodvrije soldeer een probleem. Met lijmen hebben de diverse onderdelen meer steun aan elkaar en zal er tijdens trillen/schokken minder los gaan. Lijmen worden soepel gemaakt door verwarming op een bakplaat of met hot air, het is zeker te repareren.
maar langs de andere kant wil je( of wij de consument) wel dat het waterdicht, dun, stijlvol en geen vijsjes te zien zijn.
mijn broertje had een SE en die konden ze reparen onder garantie alleen konden ze niet garanderen dat er geen spleetjes in de behuizing kwam. je raad het al het toestel werd weer in elkaar gedrukt en er zat ruimte tussen. Hij ging klagen, maar men zei daar hebben we je voor gewaarschuwd.

Dit was zijn tweede iphone (eerste iphone 6S serie met defecte batterij en scherm ging niet meer aan) en die viel na een jaar buiten garantie? De SE heeft hij alsnog met moeite kunnen verkopen via marktplaats, en dacht er wat voor te vangen en gingen mensen terecht nog afdingen aan de deur ivm door de ruimte die zichtbaar was. Hij was helemaal klaar met Apple binnen 2 jaar :)

Het was zijn laatste iphone en heeft daarna zijn apple laptop ook maar verkocht en is overgegaan naar een Sony toestel en windows laptop.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 14:21]

Een goede oplossing voor dit soort problemen is om nooit meer iets van Apple te kopen.
Repareren zelf valt wel mee. Schermen zitten inderdaad gelijmd maar met een beetje hitte wrik je ze er zo af en kan je gelijk overal bij. Probleem zit hem meer in het feit dat Apple steeds meer onderdelen "paired" via serienummers. Eerst de homebutton die het na een replacement helemaal niet meer deed. Daar kwamen vrij snel nieuwe third party buttons voor die op taptic werkten, maar je touch id was je standaard kwijt, wat nergens op slaat.

Bij de nieuwe iPhone modellen zijn het scherm en de batterij ook gepaired. Daar krijg je gelijk de melding dat er "geen orginele Apple scherm/batterij" in de telefoon zit wanneer je deze twee onderdelen vervangt. Bij het scherm werkt truetone niet meer totdat je het serienummer van het origine scherm overzet op je replacement scherm. Dit is alleen bij iPhones zo. Bij iPads kan je ieder aftermarket scherm erop zetten zonder TrueTone te verliezen of die vervelende melding in beeld te krijgen.
Heb pas een iPhone accu vervangen. Met de meest duivelse lijm hebben ze het voor elkaar gekregen om een klus die in seconden geklaard kan worden een half uur aan getrek en gepulk te maken. Nou weet ik wat ik doe, maar het internet staat vol met geperforeerde accu’s die vlam vatten door dit lastige gedoe. En laten we het niet hebben over de tientallen minuscule schroefjes in een toestel waarvan sommigen exact op dezelfde plek terug moeten. Opletten want je toestel gaat niet goed meer in elkaar. Ze doen het er om. Gelukkig zijn er betaalbare Apple partners die reparaties en vervangingen voor redelijke bedragen doen, maar die lopen tegen hetzelfde aan.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669783 op 22 juli 2024 14:21]

Hmm. Dan ga ik toch liever naar een andere Authorized Apple Service Provider. Vind de service van media markt een drama. Dat ellendig lange wachten aan de service balie en de afhandel tijd is ook niet om over naar huis te schrijven.
Is het niet dat Apple hier een vinger in de pap heeft? Mediamarkt mag ook niet zomaar apple spullen verkopen zonder dat het op een bepaalde manier op display staat, lijkt me dat die service ook op een bepaalde manier gegeven zal moeten worden en dat anders apple de stekker eruit trekt.
Moeten we daar als consument een boodschap aan hebben?
Bij auto's zijn we ook niet verplicht voor de garantie om je auto bij een merkdealer te laten onderhouden, of met originele producten. Alleen kan het zijn dat door een niet origineel product je auto een defect vertoont.
Dan zal eerst duidelijk moeten worden door wat het defect veroorzaakt wordt, waar je de garantie gaat claimen. Ik snap Apple wel, die wil die discussie niet bij klanten neerleggen, die dat misschien niet snappen ("Ja maar de iPhone is toch kapot? Dan heb ik toch garantie?").

Ik vind het interessant wat Apple doet. In gebruiksersvoorwaarden staat (soms) ook dat de garantie op een telefoon vervalt als de software wordt aangepast, terwijl dit niet rechtsgeldig blijkt.
Alleen gaat Apple een stap verder, doordat je zelf niet de keuze mag maken om iets aan te passen.

En precies dat, is waar we als consument ons voor sterk moeten maken. Waarom moeten we willen dat de fabrikant onze keuzevrijheid beperkt? Is dat in het belang van de consument? Net zoals ik de keuzevrijheid wil hebben een toestel naar eigen smaak aan te passen, omdat ik bijvoorbeeld niet wil betalen met mijn persoonlijke gegevens (en dat is een valide reden), wil ik niet dat Apple beslist dat een toestel gemaakt kan worden met hun producten. Want dan creëer je een monopoliepositie. Dat is ook de reden dat ik niet snel naar een merkdealer ga voor een auto: ik zal op kwaliteit niet beweren dat ze onderdoen (net zo goed als dat ze betere kwaliteit kunnen leveren, kunnen ze ook mindere kwaliteit leveren) voor een algemene garage, zullen ze in het gros van de gevallen wel duurder zijn.
“Alleen gaat Apple een stap verder, doordat je zelf niet de keuze mag maken om iets aan te passen.”

Je mag aanpassen wat je wil, maar dat betekent niet dat Apple daar A.) ondersteuning voor hoeft te geven, B.) dit moet faciliteren, C.) problemen ontstaan door je wijzigingen onder garantie/conformiteit laten vallen.

“En precies dat, is waar we als consument ons voor sterk moeten maken. Waarom moeten we willen dat de fabrikant onze keuzevrijheid beperkt? Is dat in het belang van de consument?”

Welke keuzevrijheid wordt er precies beperkt? Je weet dat toch als je een iPhone koopt? Daar koop ik juist een iPhone voor! Als je dat niet wilt, dan koop je toch gewoon een product dat wél aan je wensen voldoet? :? Waarom zou je een iPhone kopen met die kennis en dan gaan zeuren dat het je niet aanstaat. Koop hem dan gewoon niet :P Het is pas een beperking van keuzevrijheid als consumenten de keuze niet mogen hebben voor een dichtgetimmerd ecosysteem... Dus ja, Apple’s opstelling is wmb in het belang van de consument. Dat het daarbij ook heel duidelijk hun eigen belangen helpt, tja: win-win situatie, niets mis mee.
Je mag aanpassen wat je wil, maar dat betekent niet dat Apple daar A.) ondersteuning voor hoeft te geven, B.) dit moet faciliteren, C.) problemen ontstaan door je wijzigingen onder garantie/conformiteit laten vallen.
...
Welke keuzevrijheid wordt er precies beperkt? Je weet dat toch als je een iPhone koopt?
Wat betreft punt A & B: niet ondersteunen/faciliteren is iets anders dan verbieden. Als ik met mijn auto naar een algemene garage ga, ondersteunt de fabrikant dat ook niet. Maar die verbiedt het niet (mag zelfs ook niet, geloof ik, ook voor de onderhoudsbeurten).

Punt C: je kán juridisch-technisch niet zeggen dat bij een aanpassing je garantie vervalt. Apple mag wel bij een garantieclaim aantonen dat je garantieclaim niet terecht is, omdat er een niet origineel onderdeel is gebruikt en die aantoonbaar het probleem veroorzaakt. Apple mag dan zelfs onderzoekskosten rekenen. Die zou je dan weer moeten claimen bij de reparateur.

Het is een drogreden om te stellen dat het ok is, omdat je weet dat Apple het doet. Het is namelijk ook een slinkse methode: door te stellen dat er minder probleemgevallen rondom garantie zijn, is er een situatie waarin het gerechtigd wordt een monopoliepositie te creëren rondom reparaties.
En je hebt best veel rechten als het gaat om garantie in Nederland, dus de kans is groot dat je het probleem opgelost krijgt (maar goed, dan moet je dat wel doen). En dat is meer waard dan Apple een monopoliepositie geven.
Waarom is het geen win-win, als je andere bedrijven vertrouwt precies?

Als ik als developer, graag NIET de apple login boven aan plaats, omdat het niks met Apple te maken heeft maar ik toch de andere 20-30-40% (whatever) van de markt bedien, zou het dan niet win-win-win zijn??

Voel je je niet een beetje erg dom en beperkt, als je 100% geacht word te dom te zijn om veilig iets te downloaden van het internet (je weet wel, dat platform met vrije keuze), zoals een macbook toevallig ook werkt?

Ik zou echt niet een macbook nemen, want je kunt van alles downloaden!!!!

my god @WhatsappHack, wat een non stop trol onzin. Je wil het internet plat leggen in voorkeur van een Apple store, wtf.. Neem aan dat je van alles download op je macbook met neus in anus, terwijl je op MacOS geen probleem ziet (dat stuk software waarvan IOS ge-forked is).

Beter neem je een abo op tweakers om de Google analytics te by-passen, doe je totaal niks meer op het internet, want het is te 'onveilig' voor je laat je op tweakers steeds horen...

Heb je genoeg lef en tweakers al een mailtje gestuurd dat ze eigenlijk de lucht uit moeten, vanwege het schenden van Apple privacy regels?

Laat staan Linux, waar je open-source software hebt en totale vrije keuze... Wat zul je daar een hekel aan hebben zeg ;)

Oh ... vast niet, want dan mis je diep van binnen, hoe het internet echt werkt... En tweakers zou niet meer bestaan.. held. Ongelofelijk eigenlijk dat je constant censuur-for-the-stupid promotie comments plaats op een platform die Apple regels geheid zouden schenden..

Dit is niks voor je, er worden zelfs links geplaats naar app-store alternatieven.. Hoe ranzig vind je dat? Het mag immers niet van Apple

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 22 juli 2024 14:21]

Als je als consument de garantie wil dat jouw product voor de volle 100% blijft werken, is het dan zo vreemd dat een fabrikant eist dat je alleen hun eigen onderdelen gebruikt voor reparaties? Kijk eens naar de hoeveelheid klachten op fora waarbij mensen zeggen dat hun touch id het niet meer doet nadat de telefoon bij een reparateur is geweest. Natuurlijk niet bij Apple zelf, nee bij een handige Harry die zijn onderdelen van ome Alie koopt, want dat is lekker goedkoop.

Zo is het trouwens vrijwel in elke branche. Als ik ervoor kies om mijn ketel te laten onderhouden door dezelfde handige Harry en daarbij wat geld probeer uit te sparen door generieke onderdelen te laten plaatsen, en mijn ketel gaat kapot, denk je dat de fabrikant dan staat te springen om onder garantie de reparatie te laten uitvoeren? Of bij mijn auto, of bij...
Zo is het trouwens vrijwel in elke branche. Als ik ervoor kies om mijn ketel te laten onderhouden door dezelfde handige Harry en daarbij wat geld probeer uit te sparen door generieke onderdelen te laten plaatsen, en mijn ketel gaat kapot, denk je dat de fabrikant dan staat te springen om onder garantie de reparatie te laten uitvoeren? Of bij mijn auto, of bij...
Die vergelijking loopt mank. Ik heb mijn ketel bij een installateur gekocht samen met de buurt. Grote inkoop dus voordeel. Daarna heb ik een andere lokale installateur het onderhoud laten doen. Hierbij werd netjes de garantie afgehandeld en ik heb garantie op reparaties. Als er iets kapot gaat vanwege de reparatie wordt dat netjes door de installateur afgehandeld. Dus ik heb keuze genoeg door wie ik de ketel laat servicen (zolang het geen beun de haas is) Bij Apple heb je helemaal geen keuze. Daar moet je bij een Authorized Apple Service Providerterecht anders ben je per definitie de sjaak.

En dat geldt tegenwoordig ook bij auto's Je kunt je auto bij een erkende garage welke niet per definitie een dealer is in onderhoud geven zonder dat de garantie vervalt.

/ edit stukje van de auto nog toegevoegd

[Reactie gewijzigd door 0vestel0 op 22 juli 2024 14:21]

Dat gaat niet mank, de garantie loopt dan niet meer via de fabrikant maar via die installateur. Plaatst de installateur niet originele onderdelen dan maakt hem dat verantwoordelijk daarvoor, niet langer de fabrikant.

Dat is dus precies wat ik bedoel. Wanneer jij je telefoon door een beunhaas laat repareren met niet originele onderdelen, zou dus de garantie ook via die beunhaas moeten lopen, maar er is geen beunhaas die daar in trapt. En naar de garantie bij de fabrikant kan je ook fluiten.

Bij de auto hetzelfde, gaat jouw auto kapot waarbij een niet merk specifiek onderdeel de reden is van de klachten, dan kan jij fluiten naar je garantie. Alleen wanneer die onafhankelijke garage gebruik maakt van originele onderdelen blijft je garantie gewoon van kracht.

Het gaat niet om de partij die het uitvoert, maar naar de gebruikte onderdelen. Bij Apple gaat het idd iets verder omdat een authorized Apple service provider is opgeleid door Apple. Maar dat is bij auto's niet anders, die moeten ook over de benodigde papieren beschikken om reparaties uit te mogen voeren zonder de garantie te laten vervallen. Onafhankelijk of niet... Want hebben ze die papieren niet, dan zijn ze dus gewoon beunhazen.
Hier zeg je het zelf:
Je kunt je auto bij een erkende garage welke niet per definitie een dealer is
Is dat niet EXACT hetzelde als een authorised Apple Service Provider?
Als je als consument de garantie wil dat jouw product voor de volle 100% blijft werken, is het dan zo vreemd dat een fabrikant eist dat je alleen hun eigen onderdelen gebruikt voor reparaties?
...
Natuurlijk niet bij Apple zelf, nee bij een handige Harry die zijn onderdelen van ome Alie koopt, want dat is lekker goedkoop.
Niet vreemd, maar dat creëert een monopoliepositie, dus dat wil je per definitie niet.
Het maakt mij niet uit hoe of wat qua reparatie. Repareren is repareren. Gaat het product kapot of is het niet gerepareerd, dan moet je terug. Een touch ID die niet werkt, kan dat niet ook liggen aan Apple die onofficiële hardware (onterecht) blokkeert?
Tja, nou...Ik heb niet echt een kant en klare mening over of dat wel of niet terecht is. Ik vind het aan de ene kant logisch dat ze 3rd party hardware blokkeren om zo te kunnen garanderen dat hun spullen blijven werken zoals ze bedoelt zijn. Creëer je daarmee een monopolie, misschien, is dat per definitie slecht... in dit geval minder denk ik, aangezien je genoeg andere merken telefoons hebt die je kan kopen. Apple heeft toch een reputatie van "het werkt gewoon" en wil dat beschermen, dat snap ik prima.

En je kan zeggen over Apple wat je wil, dat ze het zo goed doen, ondanks de hoge prijzen, komt niet alleen door de marketing en of fanboys/girls. Ze doen wel iets meer goed dan dat... Ik koop ook heel bewust steeds weer een iPhone, ook al weet ik dat ik daar meer voor betaal. En reparaties of een nieuwe batterij, die laat ik doen door een officieel Apple service punt.
Precies en als ik mijn Iphone verkoop op Marktplaats of een tweedehands Iphone zou aanschaffen is het ook fijn te weten dat als er al aan gesleuteld is dat niet door een beunhaas is gedaan met onderdelen van Alie.

Zo blijft het vertrouwen en de waarde van de tweedehands produkten van Apple ook groter dankzij originele onderdelen en daarvoor opgeleid personeel.

[Reactie gewijzigd door Martin11 op 22 juli 2024 14:21]

Ik vind het aan de ene kant logisch dat ze 3rd party hardware blokkeren om zo te kunnen garanderen dat hun spullen blijven werken zoals ze bedoelt zijn. Creëer je daarmee een monopolie, misschien, is dat per definitie slecht...
Een monopolie is in principe per definitie slecht. Ik denk dat het probleem is dat mensen niet begrijpen waar hun garantie te claimen. Plus: claim alsjeblieft je garantie, daardoor dwing je af dat een dienst of product gewoon voldoet. Laat je niet afschepen. Als jij je garantie claimt, daar help je op de lange termijn ook anderen mee. En vergeet voor het gemak de 2 jaar (fabrieks)garantie, want volgens de Nederlandse wet (onder "Welke wettelijke rechten heb ik"):
In de wet staat dat u recht hebt op een goed product. Dit betekent dat het product biedt wat u ervan mag verwachten. U moet het product een bepaalde tijd normaal kunnen gebruiken. De verkoper is volgens de wet verplicht daarvoor te zorgen.
Dus als je met je iPhone teruggaat naar Apple en die geeft niet thuis, omdat het euvel door de reparatie is veroorzaakt bij het niet officiële reparatiepunt, vraag een factuur en claim die dan ook daar (en schakel rechtsbijstand in, als het nodig is). Dat zou je probleem simpelweg af moeten dekken. Dus via Apple-exclusieve reparaties of via reparaties via OEM producten, de wet is duidelijk: je hebt recht op een goed product. En dan moeten we niet willen dat Apple het alleenrecht krijgt om dingen te repareren en daarmee nóg meer geld te verdienen, want het is 100% niet nodig.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 22 juli 2024 14:21]

Klopt, Het stukje vloer waar al het apple spul staat in de mediamarkt is dan ook door apple beheerd. Het is een soort van shop in shop afgezien van het feit dat je gewoon aan de kassa van mediamarkt betaald. Zou mij dus niet verbazen als apple voor deze reparatie service hun eigen gedeelte willen hebben.
Klopt, Het stukje vloer waar al het apple spul staat in de mediamarkt is dan ook door apple beheerd. Het is een soort van shop in shop afgezien van het feit dat je gewoon aan de kassa van mediamarkt betaald. Zou mij dus niet verbazen als apple voor deze reparatie service hun eigen gedeelte willen hebben.
Interessant... goed om te weten.
En Mediamarkt-Apple (die ook apple shirts krijgen) personeel? Of Alleen voor Apple personeel?
[...]


Interessant... goed om te weten.
En Mediamarkt-Apple (die ook apple shirts krijgen) personeel? Of Alleen voor Apple personeel?
Volgens mij was dat een bepaalde constructie. Er waren mensen uit Apple store daar gedetacheerd en er waren Mediamarkt mensen die opgeleid zijn. Of opgeleid zouden gaan worden.
Weet dit niet helemaal zeker, maar er staat me zoiets van bij.

[Reactie gewijzigd door Javaantje_75 op 22 juli 2024 14:21]

1x wat terug gebracht, moest bijna een uur wachten terwijl er maar 3 klanten waren, ze werken met 2 balies ipv een en zijn veel met andere dingen bezig.
Ik vind het eigenlijk wel meevallen met mediamarkt. Hangt denk ik ook een beetje van de tijd af waarop je gaat. Apple Store ben ik ook wel eens geweest en daar moest ik wachten op een afspraak en ook die afspraak was niet exact op de afgesproken tijd. Geen ervaring met andere AASPs.
Het is wel wat misleidend, want ja ze vervangen met originele apple onderdelen... Maar echt een reparatie kan ik het niet noemen.

Ze kunnen enkel complete componenten vervangen, dus als er 1 kleine condensator op je moederbord kapot is vervangen ze graag voor €600 (buiten garantie) je complete moederbord. Terwijl er eigenlijk een $0.01 onderdeel nodig is die binnen 10 minuten te vervangen is.
Zodra Apple eens gewoon losse onderdelen zou verkopen aan bedrijven, dat is de dag dat het echt nieuwswaardig is.

Wanneer is iets een reparatie en wanneer word iets gewoon simpelweg een vervanging?

[Reactie gewijzigd door smiba op 22 juli 2024 14:21]

Ik verwacht niet dat de MediaMarkt bij een Samsung, Microsoft of Sony wél een condensator gaat vervangen bij de servicebalie, of wel? :)
Je zou haast naar een repair café gaan. Zitten nog van die oude mannetjes die videorecorders, tv's, radio's maken voor een klein bedrag. Klaar terwijl je wacht achter hun vergrootglazen en soldeerapparaatjes.
Maar dat is meer omdat de MediaMarkt echt een winkel van 3x niets is :+

Het gaat mij er om dat Apple heel leuk constant verkondigd dat bedrijven (zoals MM) nu reparaties kan uitvoeren met "echte apple onderdelen!", wat zo veel beter zou moeten zijn.

Ondertussen dok je gewoon €600 voor een compleet nieuw moederbord, terwijl genoeg zaken voor veel minder gewoon juist je apparaat echt kunnen repareren.

Als je auto garage ipv. een falende bougie, je complete motor vervangt moet je er toch ook niet blij van worden :?
Een falende bougie wordt opgemerkt door de motorsoftware en kan snel gevonden en gewisseld worden. Waarschijnlijk is het arbeidsloon daarvoor al meer dan de kosten van een nieuwe bougie.
Als je een moederbord eerst uren door moet meten is het qua arbeidsloon al niet meer interessant om te doen, zeker niet als je geen 100% garantie op de reparatie kan geven. In dat geval kan je beter het hele board vervangen. En zeg nou eerlijk: een moederbord is geen verbruiksonderdeel zoals een bougie. Die gaan normaal gesproken jaren lang mee tenzij je een maandagochtend model hebt wat onder garantie valt of de waterbestendigheid test door je laptop koffie te voeren...
Als je ooit van Lous Rossman hebt gehoord weet je dat dat onzin is. Hij repareert die dingen in een paar minuten als het een veelvoorkomend probleem is. Daar hoef je echt niet een heel moederbord voor na te meten. Uurloontje en een component van 2 cent later en het werkt weer als nieuw. Dat tikt de 600 euro nog lang niet aan.
Er is ook gewoon software waar de Apple store toegang tot heeft (en niemand anders) die een exacte diagnose kan runnen per component. Dat ziet er dus zo uit: "component xx123ab werkt niet, moederbord vervangen" en dat is niet eens overdreven. Ze weten exact welk component faalt, maar gooien liever het kind met het badwater eruit en laten vervolgens hun trouwe klant ervoor betalen.
Reparateurs die bereid zijn dit duurzamer te doen mogen dit niet. "Authorised Service Providers" moeten zich aan regels houden en kunnen geen individuele componenten krijgen, die Apple afschermt.
Ze moeten eerst het defecte product aanmelden met persoonlijke gegevens van de gebruiker, welk component er vervangen moet worden en dan pas krijgen ze het opgestuurd. Voorheen hadden ze al componenten op voorraad en konden ze ter plekke bijvoorbeeld je scherm vervangen, nu moet je een week wachten tot dat scherm binnen is.
Ah, dus Apple moet gewoon 10000 Lous Rossmannen inhuren om alles te fixen.
Daar zit natuurlijk wel een opschaal probleem: Apple wil consistentie in reparaties en dat kan je niet garanderen als je afhankelijk bent van het gesoldeer van niet alleen de beste, maar ook de slechtste reparateurs die je aangenomen hebt. Je kan mensen geen trainingsdagje geven en verwachten dat ze goed genoeg kunnen solderen. Als dat betekent dat het onmogelijk is om op de schaal van Apple iets goed te doen doen ze het liever anders.
Als ze het zelf niet willen doen, is dat nog geen reden om alle reparateurs te dwarsbomen. De onderdelen zijn semi off-the-shelf, maar Apple vraagt expres voor een aanpassing in de pinout en verbied de leverancier die op maat gemaakte onderdelen te verkopen aan derde partijen (zoals reparateurs).
Dit is gewoon sabotage voor de reparateurs, ze stoppen er extra resources in om hen te dwarsbomen, puur zodat mensen gedwongen worden een reparatie van honderden euro's te nemen.
Het is niet eens zo lang geleden dat Apple een reparateur aanklaagde voor het importeren van "vervalste" iPhone schermen. Dat waren dus gewoon legitieme schermen die in China waren gerepareerd.
Het milieu kan Apple niks schelen, hun klanten kan Apple niks schelen, ze geven alleen om geld, en hun milieubewustheid is 100% pure schijn, een stunt om hun klanten erin te luizen, omdat een Apple gebruiker beter voor het milieu zou zijn. Niets is minder waar.
Apple maakt zich meer druk over de naam van hun merk dan die paar centen die ze meer vangen voor reparaties. Ze willen gewoon stomweg niet dat er veel sub-standaard apparaten in omloop komen waarin random techneuten hebben lopen solderen of waar ongecontroleerde Chinese onderdelen in zitten. Uiteindelijk wordt de klant boos op Apple omdat die toestellen niet de kwaliteit hebben die ze wensen.

Daarnaast: doe mij eens 1 telefoonfabrikant die het niet doet voor het geld dan?
Dat klinkt voor mij als pure nonsens. Het apparaat wordt door een derde partij gerepareerd door de klant, die derde partij levert lagere kwaliteit (en dat hoeft dus helemaal niet waar te zijn als Apple gewoon instructies, schema's en onderdelen beschikbaar maakte) en dan denkt Apple dat dat op hunzelf reflecteert?
Klinkklare nonsens. Ze wellen gewoon dat iemand die zn telefoon laat vallen een nieuwe koopt. Dit heeft helemaal niks met hun imago te maken, want als die ter sprake kwam zouden ze voor het rekken van de levensduur zijn want ze zijn oh zo goed voor het milieu, maar gooien liever die apparaten, waarvan het gros van de onderdelen gegarandeerd nog prima werkt, in de shredder.
Wanneer is iets een reparatie en wanneer word iets gewoon simpelweg een vervanging?
Vervanging van een defect onderdeel van het product is een reparatie? Uiteindelijk zal de iPhone door deze aktie weer werken.

Dat ook een onderdeel van een onderdeel gerepareerd kon worden is een tweede.
Maar dit soort praktijken is een beetje het zelfde als alles onder de motorkap (blok, versnellingsbak, turbo etc...) van je auto vervangen door 100% nieuwe onderdelen alleen maar omdat je bougie versleten is. Is dat dan repareren of is dat min of meer een nieuwe auto met de oude carrosserie?

Wanneer je de gehele binnenkant van de telefoon vervangt en het enige dat het zelfde blijft is je scherm en frame, is dat geen reparatie meer te noemen maar gewoon een nieuwe telefoon in mijn ogen. Het is ook niet zo dat reparaties niet mogelijk zijn. Die zijn wel mogelijk, en worden ook overal ter wereld gedaan. Het grote probleem is dat Apple dit soort reparaties actief tegen probeert te gaan omdat Apple hier niks aan verdient. Die hebben liever dat je een nieuw toestel koopt, ook al kan een reparatiezaak je telefoon voor 20 euro fixen.
Maar dit soort praktijken is een beetje het zelfde als alles onder de motorkap (blok, versnellingsbak, turbo etc...) van je auto vervangen door 100% nieuwe onderdelen alleen maar omdat je bougie versleten is. Is dat dan repareren of is dat min of meer een nieuwe auto met de oude carrosserie?
Beide, je auto is gerepareerd echter de motor niet...

Dus mbt het artikel, de iPhones worden gerepareerd en het moederbord er in niet :)

Wat jij wil gebeurd niet omdat het financieel helemaal niet uit kan, vrij simpel...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:21]

Ligt er aan hoe je het bekijkt. Als mn fiets een lekke band heeft en deze plakken ze, is zowel de fiets als de band gerepareerd. Als ze de band vervangen, is nog steeds mn fiets gerepareerd maar de band niet, die is vervangen.

Ik zou het dus wel een reparatie noemen, alleen niet de meest prijsgunstige. Ze kunnen dus wel zeggen de MacBook is gerepareerd, ze kunnen niet zeggen het moederbord is gerepareerd (die is tenslotte vervangen).

Wat bv een Louis Rossmann doet, zie ik een Apple Genius niet doen.
Probleem met Apple is dat ze hun chips niet meer vrijgeven, waardoor 3th party repairshops het steeds vaker niet meer kunnen repareren. Stomweg omdat ze de onderdelen nergens meer kunnen krijgen.
Mij dunkt dat de Pricewatch Shopreview van MediaMarkt al wel uitsluitsel geeft of je daar je Apple product moet achterlaten.
Het komt zelden voor dat ik mij iets aantrek van reviews van anderen. Vaak is er teveel emotie aanwezig in de review waardoor ik de objectiviteit niet kan beoordelen.
Toch als heel veel mensen afzonderlijk van elkaar zeggen dat iets ruk of juist super goed is, dan kan je er wel vanuitgaan dat het duidelijk geen n=1 is en het in je achterhoofd houden bij de keuze. Zeker als ze netjes onderbouwd zijn.
Ik heb genoeg filmpjes gekeken om te weten dat dit niet beter is dan Apple repair zelf. Ook het feit dat ze repair shops op elke mogelijke manier tegenwerken is gewoon belachelijk te noemen.
MediaMarkt moet dus zo goed als hetzelfde "dit valt niet meer te repareren meneer/mevrouw" beleid voeren als Apple zelf (ja of voor de prijs van een nieuw product). Voor mij persoonlijk daarom alleen al nooit meer een Apple product.
ach rossmann is ook gewoon een zakenman met drie reparatiewinkels, natuurlijk gaat hij dwars in tegen Apple beleid.
Rossmann Repair Group is geen liefdadigheidsinstelling maar een bedrijf dat er is om winst te maken. Hij wilt centen verdienen, en daarbij niet gehinderd worden door bedrijven en hun "corporate greed".

Je accepteert het toch ook niet als bedrijven zoals Volkswagen het onmogelijk maken voor onafhankelijke garages om een bougie te vervangen? Als autofabrikanten jou dwingen langs de dealer te gaan om een compleet nieuw motorblok te kopen terwijl het ook voor paar tientjes gefixt kan worden zal jij ook gaan stuiteren. Waarom accepteren we dit dan wel van grote bedrijven als Apple?
Je accepteert het toch ook niet als bedrijven zoals Volkswagen het onmogelijk maken voor onafhankelijke garages om een bougie te vervangen?
Audi heeft het geprobeerd met de A2. Daar zat de motorkap op slot met een sleutel die alleen de Audi-dealers zouden krijgen. Als consument kon je alleen nog olie pijlen en bijvullen.

Omdat die sleutel wel universeel moest zijn voor alle dealers is die uiteindelijk wel ruimer verspreid geraakt, maar Audi heeft het wel geprobeerd.

Voor reparaties aan Citroën heb je trouwens ook lange tijd speciaal gereedschap nodig gehad, dat eigenlijk alleen de Citroën-dealers hadden. Dat lag dan weer aan het ontwerp, waar onvoldoende rekening was gehouden met het onderhoud waardoor je zelf voor kleine zaken, zoals het vervangen van ene bougie, een speciale Citroën-boegiesleutel nodig had, want met een normale universele boegiesleutel kon je er dus net niet bij. Die boegies zaten bij Citroën ergens onderin in het motorblok terwijl ze bij andere merken bovenin zitten. Dat was overigens dus niet gedaan om de klant meer geld af te troggelen, maar het effect was wel ongeveer hetzelfde.
ls autofabrikanten jou dwingen langs de dealer te gaan om een compleet nieuw motorblok te kopen terwijl het ook voor paar tientjes gefixt kan worden zal jij ook gaan stuiteren.
Ook nu al vraagt men voor eenvoudige onderdelen, zoals een autoradio-antenne vaak al het kenteken of chassisnummer. Dat is deels een logistiek issue (veel modellen en submodellen mer andere aangepaste onderdelen) maar ook daar zit een stukje klantbinding in, terwijl je het debetreffende onderdeel vaak wel gewoon van een sloopauto kunt halen. Meer dan 90% (eerder 98-99% maar prik me daar niet op vast want het verschilt van model tot model) van de onderdelen zijn gewoon hetzelfde als van de andere exemplaren van dat model, ook al wijzigen ze er ieder jaar wel iets aan (facelift, bv andere koplampen) en heeft de GTI-versie andere remblokken als de basisversie.
Waarom accepteren we dit dan wel van grote bedrijven als Apple?
Omdat we als Tweakers en als consumenten Apple toch wel een beetje als heilig zien. Dat geldt ook voor Microsoft, jegens wie je ook niet teveel kritiek mag spuwen. Nieuw is hier op Tweakers ook altijd beter, ook al werken je business-kritische applicaties niet meer (had je die maar eerder moeten vervangen) en moet je uren zoeken naar waar een veelgebruikte functie nu weer is verstopt.
Maar ondanks dat geeft hij ook gratis de informatie om onderdelen zelf te vervangen. Iets wat precies tegen dat dogma in gaat.
Zijn redenatie is moreel verdedigbaar, ondanks dat hij er zelf aan kan verdienen.
Dan heb je duidelijk nog niet genoeg van die filmpjes gekeken ;)

Ik ben het eens met @Hatsjoe. Dit gedrag pikken we ook niet van automerken, waarom wel van Apple? Ik zelf dus niet meer. Maar mensen iets in laten zien wat ze zelf niet geloven is lastig.

Vanuit dat opzicht super slim van Apple om bedrijven zoals MediaMarkt de boze klanten op te laten vangen. Zelfs Rossmann krijgt hiermee te maken als hij iets niet kan fixen omdat Apple het hem onmogelijk maakt om aan het onderdeel te komen. Klanten worden boos op de reparateur i.p.v. het bedrijf wat reparatie onmogelijk maakt. Met MediaMarkt zal dit niet anders zijn ben ik bang.
Ik hoop dat ze vanaf dan ook zullen starten met het leveren van nieuwe toestellen wanneer de klant het toesten nieuw gekocht heeft... Koop al jaren niet meer bij Mediamarkt.
Wel komisch dat ik als Mediamarkt personeel het via tweakers te horen krijg.
Gaat via holding in Duitsland, als iemand dat daar lekt voordat het gedeeld mocht worden horen wij het inderdaad pas later dan een officieel bericht. Vind het niet zo heel gek, gebeurd overal.
Ik zal nooit naar een andere reparateur gaan dan Apple, de andere gecertificeerde reparateurs doen het ook niet in de winkel maar wordt ook naar een extern bedrijf gestuurd.

En die zijn op zoek naar winst, en die vinden te vaak extra problemen die de reparatie duurder maken, en als je dan on gerepareerd de boel terug wilt hebben dan ben je ook te veel kosten kwijt.
Bij Apple krijg je het zonder extra kosten terug.

En over Louis Rossmann, die repareert goed, maar zijn Youtube kanaal is afhankelijk om de echte schade te laten zien, en alleen minimale kosten te rekenen (minder dan Apple).
Maar al die ander Gecertificeerde reparatie bedrijven moeten winst maken, en daar loop je de kans dat je eerder onverwachte kosten erbij krijgt
En die Louis Rossmann krijgt bij lange na niet zoveel reparatie verzoeken als Apple :)
Repareert Apple dan in jouw stad? Dan heb jij geluk. In zwolle is er een geautoriseerde waar je inderdaad moet wachten, terwijl er schat ik 20 onafhankelijken zijn waar je direct wordt geholpen.
Toen ik bij de geautoriseerde reparateur kwam, mijn scherm ging los zitten omdat de telefoon was gebogen zeiden ze dat ik een nieuw scherm en een nieuwe behuizing nodig had, in plaats van even het scherm demonteren en de behuizing terugbuigen.
I heb inderdaad meer mazzel omdat ik in de randstad woon, maar ik had begrepen dat Apple ook een doos kan opsturen, waar je de iPhone iod in stopt voor reparatie.
Toen ik bij de geautoriseerde reparateur kwam, mijn scherm ging los zitten omdat de telefoon was gebogen zeiden ze dat ik een nieuw scherm en een nieuwe behuizing nodig had, in plaats van even het scherm demonteren en de behuizing terugbuigen.
Hier zeiden ze dat bij terugbreken de aluminium behuizing breekt. De kromme iPad moest dus en een nieuwe behuizing en een nieuw scherm, en dat kostte dus €10 minder dan een nieuwe met meer geheugen en een snellere SOC (want nieuwere generatie).
Wat is dat toch dat zelfs het kleinste bericht tot zoveel emotionele reacties leidt? Als het bedrijf zo kut is, negeer het gewoon en koop ergens anders. In ieder onderwerp lopen mensen weer leeg om te zeggen hoe slecht het allemaal wel niet is.
Positief bericht wel, maar waarom pas eind 2021?!? Waarom niet per direct of eind dit jaar?
Personeel opleiden, apparatuur aanschaffen, ruimte creëren voor de reparaties.

Kan je zelf evt ook wel verzinnen volgens mij...
Daar heb je wel een punt. Even te snel geweest.
Tijd om afspraken te maken met een extern bedrijf, want MM gat dit zeker niet zelf doen, alleen uit naam van MM, en wordt MM alleen een afleverpunt voor de reparatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.