Dochteronderneming van MSI verkocht RTX 3080-gpu's op eBay voor 1359 dollar

Starlit Partner, een bedrijf dat gelieerd is aan MSI, verkocht op eBay nieuwe GeForce RTX 3080-videokaarten voor bedragen ver boven de adviesprijs. Volgens MSI ging het om een fout en gaat het bedrijf geld teruggeven aan kopers.

Reddit-gebruikers merkten op dat Starlit Partner op eBay RTX 3080-kaarten van MSI verkocht voor hoge bedragen. Zo werd de Gaming X Trio 10G-variant aangeboden voor 1359 dollar, terwijl die kaart een adviesprijs van 759 dollar heeft. Omdat de vraag naar de RTX 3080-kaarten veel groter is dan het aanbod, zijn er ook daadwerkelijk gpu's verkocht voor die prijs.

Dergelijke hoge prijzen zijn op eBay niet uitzonderlijk, maar Reddit-gebruikers ontdekten dat Starlit Partner onderdeel is van MSI Computer Corp. Dat is een Amerikaanse tak van het Taiwanese moederbedrijf Micro-Star International. Het feit dat MSI zijn eigen videokaarten voor veel te hoge bedragen verkocht, leidde tot veel verontwaardigde reacties van geïnteresseerden. Dat werd onder andere opgepikt door Linus Tech Tips, dat Nvidia informeerde. De fabrikant zei vervolgens een onderzoek in te stellen.

MSI geeft in een reactie toe dat Starlit Partner deel uitmaakt van het bedrijf. Volgens de fabrikant is het een individuele dochteronderneming die overtollige voorraad en refurbished producten verkoopt. De onderneming zou geen toegang mogen hebben tot nieuwe producten, zoals de RTX 30-videokaarten. Volgens MSI kreeg het bedrijf door een fout toegang tot een voorraad nieuwe kaarten, terwijl dat niet had mogen gebeuren.

MSI heeft zijn dochteronderneming opgedragen om de kopers van de te dure RTX 3080-kaarten te benaderen en die twee opties te bieden: de kopers kunnen de kaart houden en het geld dat zij boven op de adviesprijs hebben betaald terugkrijgen, of hun kaart terugsturen en het volledige bedrag terugkrijgen. MSI zegt strengere regels in te stellen om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-10-2020 • 11:07

130 Linkedin

Submitter: pieterdebie

Reacties (130)

130
119
39
7
1
31
Wijzig sortering
Om het overigens een beetje in perspectief te zetten, het was 1 werknemer die in totaal 4 kaarten had verkocht. Het is niet alsof er hele pallets aan RTX3080's zijn verscheept via Ebay.
Wil het daarmee natuurlijk niet goedpraten, maar zodat mensen niet het idee krijgen dat MSI een gigiantische scalping netwerk had opgezet om zo een extra slaatje uit de schaarste te slaan.

GamersNexus is er dieper in gedoken dus ik raad het allen aan om hun video te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=aCVKdt-6Qz4

Edit: Het moet inderdaad pallets zijn en niet pellets. Dank.

[Reactie gewijzigd door Tim2010 op 7 oktober 2020 12:34]

Wat is een scalping netwerk?
Het is een beurs strategie, maar in dit geval wordt er bedoeld dat schaarse populaire producten voor een veel hogere prijs(en dus veel winst) worden verkocht. Dit werkt door schaarste op de markt, waardoor er altijd een paar mensen zijn die kost wat kost een populair product willen hebben.
Scalpers zijn dus mensen/bedrijven die een zo groot mogelijk hoeveelheid van deze te verwachten producten opkopen en vervolgens met veel winst ( proberen) te verkopen. via E-Bay of Markt Plaats bvb.

In het geval van een scalping netwerk zou dit betekenen dat er div. verkoop kanalen zijn waardoor dit soort verkoop plaats vind. spreiding.
Zoals de doorverkoop van concert kaartjes voor 3 x de prijs,
Of slecht leverbare videokaarten, Nintendo Switches toen de voorraad opdroogde ivm Corona, en waarschijnlijk binnenkort met de nieuwe Playstation (de xbox loopt zo snel niet, bron).
De Xbox is ook al 3 leveringen uitverkocht. Mijne staat op Marktplaats omdat ik geen vrienden meer heb waarmee ik kan spelen en m'n hoogste bod is alweer €600. €100 meer dan wat ik ervoor heb betaald.
Goh, zat me af te vragen waarom je een lage score kreeg... Tot die laatste zin tussen haakjes. Als je dat serieus meent dan leef je onder een steen, de xsx was ook in een mum van tijd uitverkocht.
Je bedoeld de huidige X ? Dit omdat door de ernstig verwarrende naamgeving, mensen nu massaal per ongeluk de One X kopen.
Nee de xsx zeg ik, oftewel Xbox series x.
Dat het massaal verkeerd gekocht zou zijn lijkt erg opgeblazen te zijn. Ik denk eerder dat er wellicht mensen zijn die naast een preorder grepen en dan maar besloten hebben voorlopig nog even op een one x te gamen. Waar zijn anders al die kwade mensen die de one x ondertussen wel geleverd hadden moeten krijgen? Die had je vast op Reddit en Twitter en zo moeten zien al.
Maar ja, elke scheet wordt opgeblazen want clicks.
Ik denk dat het eerder de mensen zijn geweest die juist geen Reddit/Twitter gebruiken, stereotype huismoeders die denken de laatste Xbox voor hun kids te kopen, want er staat Xbox en een X, en zich verder van geen kwaad bewust zijn.
Afin, gaan wel erg offtopic zo. Ik koop mijn XsX (en zo ook een RTX3090) wel al de storm straks is gaan liggen.
Is "wat de gek ervoor over heeft" in die zin dan geen valide argument? Ik begrijp natuurlijk dat dit niet zo werkt voor de concertkaartjes die @keitje noemt, maar voor een serie videokaarten die over een half jaar gewoon prima beschikbaar zullen zijn, ligt de verantwoordelijkheid op dit vlak toch echt gewoon bij de consument lijkt me. Er zou geen scalping plaatsvinden als er nergens sukkels te vinden zouden zijn die de belachelijke prijzen ervoor over hebben.
Op zich kan je dat als argument gebruiken, maar het is natuurlijk een beetje zuur als je er een wil kopen, maar dat niet kan omdat iemand anders er een hele lading van heeft gekocht om voor veel geld te verkopen.

In het geval waar dit artikel over gaat is dit dus niet het geval, maar het is een serieus probleem waar veel mensen last van hebben. (Soort van OT:) Ik verzamel en verf Warhammer miniaturen en Games Workshop wil nog wel eens dingen gelimiteerd op de markt zetten. Ook daar zie je elke keer weer dat er mensen zijn die grote aantallen inkopen om voor 2 of 3 keer zoveel geld op eBay te zetten, wat natuurlijk heel zuur is voor mensen die het echt hebben willen (vooral aangezien het vaak niet terugkomt).
Natuurlijk is het zuur. Maar tegelijkertijd zouden de scalpers het niet doen als niemand er 2-3x de prijs voor over zou hebben. Dan zouden ze er tenslotte geen geld mee kunnen verdienen. Er zijn altijd wel mensen te vinden die dat geld er wel in willen stoppen. Dus het is een beetje de prisoner's dilemma in die zin.
Nederlandse vertaling van scalping is woekeren. Netwerk spreekt voor zich en gaat het om grootschalig woekeren.
Waar staat trouwens dat het maar om 4 kaarten gaat?
Wat ik uit de Nexus video had begrepen dat het om 1 sub account ging, en hij niet weet of er andere sub accounts waren die ook die kaart verkochten. Via het dochter bedrijf.
Van wat ik er van begreep, dat de partij in kwestie rechtstreeks toegang had tot MSI’s eigen voorraad.
Dat wel, Maar je post refereerde dat maar om 4 kaarten ging. En dat het niet duidelijk is of er meerdere Ebay accounts actief waren van het Dochter betrijf op Ebay.
Dank voor de nuance, dat is nogal een verschil indd
Je mag het wel een heel ander perspectief noemen, dit geeft wel een heel ander beeld dan de titel doet vermoeden. Maar het werd wel onder de naam Starlit Partner verkocht en niet onder de naam van de desbetreffende persoon. Dus het is wat mij betreft is het ook niet helemaal een privé verkoop.

Mensen zijn al gefrustreerd omdat ze de kaarten niet kunnen bemachtigen, maar uiteindelijk zijn dit soort praktijken heel makkelijk te voorkomen. Geef mensen bij welke launch dan ook alleen de mogelijkheid om een enkele product te kopen, niet twee niet drie, maar maximaal 1. Zo ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn. Dan voorkom je in ieder geval dit soort praktijken.
Probleem is dan misschien dat men het bij tig verschillende webshops gaat proberen, maar het maakt de kans en mogelijkheid voor handelaren wel een heel stuk kleiner.

Maar goed wat mij betreft is Nvidia net zo schuldig als deze mensen. Bedrijven moeten eens leren dat wanneer er een nieuw product gelanceerd word, helemaal waar er maar zo weinig concurrentie is, dat de bedrijven zorgen voor genoeg voorraad. Wat mij betreft had Nvidia er beter aan gedaan om de launch uit te stellen en deze maanden later te doen. Nu heb je ontevreden klanten die makkelijk naar de concurrentie kunnen gaan, gelukkig voor Nvidia zijn er dit niet zo veel en ligt de bal nu bij AMD.
Ik hoop dat AMD zijn zaken beter voor elkaar heeft en dat veel mensen voor AMD kiezen, concurrentie is alleen maar goed en zetten bedrijven weer op scherp.
Mensen zijn al gefrustreerd omdat ze de kaarten niet kunnen bemachtigen, maar uiteindelijk zijn dit soort praktijken heel makkelijk te voorkomen. Geef mensen bij welke launch dan ook alleen de mogelijkheid om een enkele product te kopen, niet twee niet drie, maar maximaal 1. Zo ingewikkeld hoeft het allemaal niet te zijn. Dan voorkom je in ieder geval dit soort praktijken.
Probleem is dan misschien dat men het bij tig verschillende webshops gaat proberen, maar het maakt de kans en mogelijkheid voor handelaren wel een heel stuk kleiner.
Maar wat weerhoud ze er van om steeds een nieuw account en een net ander adres te gebruiken? Je zegt dat het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, maar dat is het dus wel. Bij mijn hobby gebeurt dit ook regelmatig en daar ben je altijd gelimiteerd aan 1 of 2 items als iets gelimiteerd wordt uitgebracht en toch zie je hetzelfde probleem steeds maar terugkomen, ook met die limieten.
Maar goed wat mij betreft is Nvidia net zo schuldig als deze mensen. Bedrijven moeten eens leren dat wanneer er een nieuw product gelanceerd word, helemaal waar er maar zo weinig concurrentie is, dat de bedrijven zorgen voor genoeg voorraad. Wat mij betreft had Nvidia er beter aan gedaan om de launch uit te stellen en deze maanden later te doen. Nu heb je ontevreden klanten die makkelijk naar de concurrentie kunnen gaan, gelukkig voor Nvidia zijn er dit niet zo veel en ligt de bal nu bij AMD.
Ik hoop dat AMD zijn zaken beter voor elkaar heeft en dat veel mensen voor AMD kiezen, concurrentie is alleen maar goed en zetten bedrijven weer op scherp.
Absoluut mee eens. Nvidia had dit van ver kunnen zien aankomen. Het is niet alsof dit een nieuw concept is ofzo...
[...]
Maar wat weerhoud ze er van om steeds een nieuw account en een net ander adres te gebruiken? Je zegt dat het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn, maar dat is het dus wel. Bij mijn hobby gebeurt dit ook regelmatig en daar ben je altijd gelimiteerd aan 1 of 2 items als iets gelimiteerd wordt uitgebracht en toch zie je hetzelfde probleem steeds maar terugkomen, ook met die limieten.
Ja dat klopt en dat zeg ik ook in mijn eigen reactie. Maar op die manier wordt het wel moeilijker om meerdere producten te kopen. Je zult er meer moeite voor moeten doen maar helemaal voorkomen ga je het niet. Dat kan alleen als mensen ook stoppen met het kopen van deze artikelen op een handel site als eBay, Marktplaats etc. helemaal voor de belachelijke prijzen die ze vragen. Maar jammer genoeg heb je altijd idioten die zelf voor bijna het dubbele nog zo'n kaart kopen.
Pallets. Geen pellets neem ik aan...

(Sorry hoor, ik kon het niet laten).
En 11 3090's. Of was dat een andere medewerker?
In mijn ogen een goede aanvulling op dit artikel van Gamers Nexus:
https://www.youtube.com/w...z4&ab_channel=GamersNexus

Het lijkt erop dat het 1 medewerker was die nogal enthousiast dacht ik kan de winstmarge verhogen, had niet mogen gebeuren, gaat als het goed is niet meer gebeuren en de afhandeling klinkt opzich prima.

Wel jammer dat mensen zonder de ophef hoogstwaarschijnlijk geen geld terug hadden gekregen, maar gelukkig gebeurt het nu wel.
Wel jammer dat mensen zonder de ophef hoogstwaarschijnlijk geen geld terug hadden gekregen, maar gelukkig gebeurt het nu wel.
Als jij met je volle verstand op eBay 1400 dollar uitgeeft aan een kaart die een adviesprijs van de helft heeft, snap ik niet goed waarom je recht op geld terug zou hebben. Blijkbaar vond je hem het geld waard en gaf je 700 dollar teveel uit om de kaart eerder te hebben dan via reguliere kanalen.

Dit is gewoon marktwerking. Nee, dat een dochteronderneming dit doet, is niet goed en ik snap dat MSI ingrijpt, maar vanuit de consument gezien begrijp ik de opheft niet goed. Hoe kun je nu verontwaardigd zijn over je eigen aankoop? Dat is hetzelfde als nu 20k boven de vraagprijs een huis kopen en vervolgens klagen dat je uitgekleed bent. Je had ook lager kunnen bieden :)
De kopers zijn ook niet de schuldige hier.

Het probleem is dat dit msi in verlegenheid brengt en een klap in hun imago.
de integriteit van het imago is meer waard dan die paar kaarten die te duur zijn verkocht.
Die verontwaardiging komt dan ook niet van de kant van de kopers van deze eBay kaarten, maar van een paar oplettende consumenten.
Maar dat de kopers hun geld terug krijgen suggereert dat ze gedupeerd zijn. Zo klinkt het in mijn oren in ieder geval, terwijl feitelijk MSI gewoon de koop ontbint en ze geld teruggeeft zonder de kaarten voor zoveel geld uit te leveren :)
Dit is toch exact hetzelfde als wat JayzTwoCents in een van zijn video's vertelde? Iemand had net voor de 30-series launch een 2080TI gekocht voor $1200, die gene heeft de 2080TI een dag voordat de 3080 uit kwam geretourneerd. Vervolgens kwam hij op de dag van de launch terug voor openingstijd en kocht de #1 spot in de rij voor $500 van een persoon die hier al de hele nacht heeft gestaan. Sommige mensen hebben het geld er voor over en doen dit inderdaad met hun volle verstand.
Of het mag of niet hangt af van de afspraken met Nvidia.

Ik kan me voorstellen dat Nvidia niet wilt dat bedrijven bewust voorraad achterhouden en schaarste creëren om de prijzen op te drijven.
Maar er is toch nog altijd een consument die dit bedrag uitgeeft voor de kaart. Misschien vindt die het ook wel redelijk als de kaart slecht leverbaar is maar voor een giga meerprijs wel. Beetje gek om daar dan veel ophef over te maken.

Wel netjes van MSI dat ze de klanten willen compenseren.
Klopt dat de consument het betaald heeft maar het is natuurlijk niet zo netjes.

Voor MSI levert dit soort zaken reputatieschade op en bovendien krijgen ze ruzie met Nvidia. Die definieert een richtprijs die competatief is tov AMD. Ze willen graag in de markt een price/performance balans houden en vinden het niet leuk als partners dit ondermijnen.
Die price performance balans maakt Nvidia zelf met hun FE kaarten (die het goedkoopst zijn), voor zover ik weet stelt Nvidia geen maximale bedragen in die een partner mag vragen voor de kaarten, mogelijk wel een minimum bedrag.

Zo zie je ook dat Partners, bijv Evga, dit soort kaarten verkopen: https://www.megekko.nl/pr...IN-11-GB-GDDR6-Videokaart

Die zo'n 1000 euro boven MSRP zitten.
Links en rechts hoor je toch wel dat Nvidia achter de schermen wel vrij strikt is met zaken als verkoop getallen delen. Dus zal me niks verbazen als ze ook iets met MSRP afdwingen naar boardpartners. Dan doel ik meer op minimale prijs. Maximale prijs kan ik me niet zo veel bij voorstellen, dat is juist gunstig voor hun FE verkoop.

Echter een retailer als Megekko zit dusdanig ver in de supply-chain dat ik me niet kan voorstellen dat zij hier naar kijken. Immers zijn zij ook afhankelijk van toeleveranciers die met dezelfde schaarste zitten en vermoedelijk de hoogste bieder kiezen (ja dit is een aanname).
De fe is de duurste versie van de 3080 om te produceren door de koeler .alleen door prijsafspraken zijn alle andere kaarten duurder dan de fe
Als jij een standaard bordje maakt morgen ze echt niet 1000 boven de vraagprijs zijn.

Jij wijst nu een speciaal bordje aan. Als je naar de duurdere kaarten kijkt zijn ze of standaard overclockt of er zit een waterblock op. De standaard kaarten zijn in prijs niet veel duurdere dan de fe.
Als jij een standaard bordje maakt morgen ze echt niet 1000 boven de vraagprijs zijn.
Jee (Of na). Ik verwacht niet dat daar maximum prijzen op zitten. Je kunt echter ook niet ver boven de prijs van de anderen gaan zitten, want dan prijs je jezelf uit de markt. Ja, vandaag kun je vragen wat je wil, maar over twee maanden is een genoeg voorraad en kun je als klant heel gemakkelijk kiezen welke je neemt. En je loopt het risico dat je als bedrijf als duur wordt ervaren en dat kan ook andere producten die je verkoopt schaden. Een (standaard) kaart van bedrijf A is niet wezenlijk verschillend van een kaart van bedrijf B.
Wat dat betreft zou het me ook niet verwonderen als MSI wel degelijk bewust eens iets geprobeerd heeft. Ze hebben spullen verkocht via een andere partij en het grote publiek heeft geen idee dat MSI zelf achter dat bedrijf zit. Ze kunnen heel gemakkelijk zeggen dat het een actie van een persoon is, maar wie zegt dat dat waar is.
Reputatieschade voor MSI kan ik nog volgen, maar waar zou Nvidia zich druk over maken? Als AMD een interessant alternatief zou hebben, zouden mensen geen 1400 dollar voor een RTX3080 betalen, toch? Het is niet alsof deze hoge prijs houdbaar blijft als de RTX3080 beter beschikbaar wordt...

Wat niet netjes is, is dat er een kanaal was waar je het pre-order proces kon omzeilen. Maar dat staat w.m.b. los van de daadwerkelijk betaalde prijs.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 7 oktober 2020 11:42]

In dicht geval gaat het om adviesprijs. Uiteraard mag de leverancier iets met de prijs spelen, hetzij iets goedkoper of iets meer, maar dan praten we over meer-minder marges van 5-7.5%. Daar overheen wordt vaak niet gewaardeerd door fabrikant.
Maar voor datzelfde geld had die klant een 3090 kunnen kopen...
Maar er is toch nog altijd een consument die dit bedrag uitgeeft voor de kaart.
4 stuks, welteverstaan. Kunnen bijvoorbeeld 4 rijke kinderen zijn. Of ouders van rijke kinderen die verjaardagscadeautje willen. Iets in die richting.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 8 oktober 2020 23:41]

Maar er is toch nog altijd een consument die dit bedrag uitgeeft voor de kaart. Misschien vindt die het ook wel redelijk als de kaart slecht leverbaar is maar voor een giga meerprijs wel. Beetje gek om daar dan veel ophef over te maken.
Oh er zijn zeker mensen die het uitgeven, maar dat betekent niet dat het immoreel is om te doen.
Wat een onzin. Je betaalt er toch zelf voor. Als ik iets op marktplaats zet voor 10x de waarde, en het wordt verkocht, is dat toch gewoon dom/verantwoordelijkheid van de koper.. ?
Dat is toch iets heel anders.

Ik zie dit meer als of jij het enige medicijn hebt tegen een ziekte en het 1000% verhoogd.

En ja ik weet het, een videokaart is niet levensbedreigend.
Maar Nvidia maakt een kaart voor een bepaald bedrag en op een of andere reden is er tekort. En daardoor ga jij kaarten achterhouden en veel duurder verkopen omdat jij en een paar andere merken het alleen kunnen krijgen. Dat vind ik wel immoreel.
Je hoeft hem niet te kopen he. Ik snap dat het je e-penis behoorlijk verlengt, maar je kan ook gewoon geen videokaart kopen van fucking 1400 euro.
Niemand klaagt dat mensen het voor die prijs kopen.

Het probleem is dat msi deze praktijken uithaalt.

Als Intertoys zometeen ps5 gaat achterhouden zodat ze ze voor 1000 euro kunnen verkopen op marktplaats gaan ook veel mensen scheef kijken naar intertoys als bedrijf

[Reactie gewijzigd door jimmy-chu op 8 oktober 2020 10:26]

Het is misschien niet lief en Nvidia zal er niet blij mee zijn, maar zolang het niet om essentiële levensbehoeften gaat is het niet immoreel.

Het is moeilijk om als consument goede van slechte bedrijven te onderscheiden, maar door dit soort artikelen kunnen consumenten er voor kiezen om even geen MSI producten te kopen waardoor de pijn groter wordt dan de winst.
maar dat betekent niet dat het immoreel is om te doen.
Marktwerking vind jij immoreel?
Het probleem met de Amerikaanse gezondheidszorg is dat er juist geen gezonde marktwerking is, omdat de ziekenhuizen daar hun prijzen niet openbaar maken. Hierdoor kan de consument vooraf niet weten hoeveel hij kwijt is, en kan men verschillende ziekenhuizen niet op prijs vergelijken. Bron: https://opinionator.blogs...oach-dont-hide-the-price/
Het is wel een vaker terugkomende uitleg dat het zou gaan om individuele werknemers. Laatst ook al bij het verkopen van Apple producten.

Ik geloof daar niet zoveel in. Als dit gebeurt in je bedrijf dan zijn er meerdere problemen mogelijk:
- de leiding wist er wel degelijk vanaf
- de leiding wist er echt niet vanaf

In het tweede geval vraag ik me af of de managers in het bedrijf wel op de juiste plek zitten als men niet weet wat het personeel doet. Beiden kwalijk.
Beide problemen kun je op dezelfde manier oplossen. Leidinggevende vervangen.
Lekker makkelijk. Goed voor de bedrijfscultuur ook.
Oh zeker, daarom zeg ik ook had niet mogen gebeuren, want in beide gevallen is het nogal kwalijk.

In dit geval heeft Gamers Nexus een vrij goed argument gemaakt dat het daadwerkelijk maar 1 medewerker is en het niet gewoon een makkelijk pr praatje is.

Maar er zal (hopelijk) intern goed onderzocht worden waarom dit is gebeurd en wie er wel/niet vanaf wist en richtlijnen over opgesteld worden. Al is het MSI dus meer dan hopen wordt het niet.
Moet de leiding van elke zucht en scheet weten? Volgens mij zeggen de tegenwoordige management theoriën dat de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie belegd dient te worden.
Nee, inderdaad. Ik zie nu dat het hier gaat om 3 videokaarten. Daar kan niemand voldoende controle op uitoefenen. In het geval van Apple ging het om meer dan 100.000 apparaten. Dan mag je verwachten dat het management het weet.
Ik zat al op de feed te rekenen, GN kennende, zeker a.d.h.v. hun vorige artikel betreffende MSI: https://www.youtube.com/watch?v=O6BXwCJtaZE

Het merk is vreemd bezig.

@SirLenncelot - kijk de link eens die ik geef en wellicht herzie je die mening enigszins door het contrast. Hoewel de compensatie natuurlijk veel goed maakt, is mijn idee van "good guy"-msi niet echt sterk.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 7 oktober 2020 12:00]

Amerikanen: Capitalism is the best!
Ook Amerikanen: How dare they make money from scarce products!

Wait... WHAT?
Extremen zijn nooit goed.

Gematigd capitalisme noemen we gezonde marktwerking.
Consumenten betalen graag extra voor exclusiviteit.

Schaarste op primaire levensmiddelen of bewust schaarste creëren om de prijs op te drijven vinden we gevoelsmatig vaak niet OK.
Naast regels om extremen in te perken is er soms ook wat gezond verstand nodig. Dat ontbreekt hier en resulteert is een backlash.
Het kapitalisme bij ons is al niet gezond. Wat Amerika heeft is een grote amalgamatie van kankerachtige kapitalistische structuren. De meeste mensen daar (en hier) willen het alleen of niet zien of zijn te dom om het te herkennen.

En deze schaarste is niet kunstmatig. Het product is oprecht schaars. Het is net nieuw, de productie is nog laag en heel veel mensen willen het hebben. Dat is letterlijk de definitie van natuurlijke schaarste.

De presteert op niveau >2080Ti die tot voor kort gewoon voor €1200 werd gekocht (en trouwens nog steeds rond de 1k is als je hem nieuw wilt hebben). Dat mensen bereid zijn voor die 20-25% meer prestaties een een ongeveer evenredig hogere prijs te betalen als maar 1/100 mensen die het wil hebben het ook kan krijgen omdat het schaars is, is gewoon gezonde marktwerking.
Nee, ze zijn dat tot het hun eigen situatie betreft.

Ze focussen zich op de (absoluut aanwezige) nadelen, maar vergeten de voordelen waar zij ook van profiteren.

En dit is niets anders. Als een Tweaker een artikel in de V&A zet, bepaalt hij de ook waarde ervan aan de hand van populariteit, aanbod en toekomstverwachtingen. Wat de gek ervoor geeft, dit is niets anders.
Teleurstellende gang van zaken van de dochteronderneming van MSI... valt me echt tegen want MSI is toch wel een van de merken waar ik altijd vertrouwen in heb qua hardware en service.
Mede ook doordat ze in Nederland gevestigd zijn.

Via Linus & Nvidia zijn ze nu op hun vingers getikt.
Nu ben ik benieuwd of MSI deze "oplossingen" zouden bieden als "deze fout" niet naar buiten was gekomen?

Maarja... of MSI hier nou echt verantwoordelijk voor is (het gaat immers om een dochteronderneming)?
Verder klinkt het wel alsof het netjes opgelost wordt door MSI.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 7 oktober 2020 11:15]

Ook Gamers Nexus heeft deze zomer een kijkje in de keuken van de werkwijzes van MSI gegeven.
https://www.youtube.com/watch?v=O6BXwCJtaZE

Ik ben ook groot fan van hun producten, echter zijn hun werkwijzen en ethiek niet om over naar huis te schrijven.
Ik zet deze video van JayzTwoCents, welke net uit is, er ook nog even bij.

Vanaf deze tijd gaat hij het over dit onderwerp hebben. Daarvoor is merendeel geschiedenis van MSI van de afgelopen tijd mbt vertrouwen waarin ook de video van Gamers Nexus genoemd wordt.

https://youtu.be/X9r0DNNpyTA?t=656
De kaarten hadden daar niet terecht moeten komen maar de dochteronderneming heeft ze uiteindelijk verkocht.
Netjes is het niet aan de andere kant denk ik vrije markt en vraag en aanbod. Er zijn mensen die het niet uit maakt dat ze 600 meer betalen ze willen die kaart gewoon. Anders laat je hem toch gewoon links liggen?
Wel netjes dat de mensen die teveel betaald hebben het geld nu terug gaan krijgen.

Winkels in NL hebben soms ook veel hogere prijzen als er schaarste is. Zie bv die mining hype van een aantal jaar terug. RX480/580 waren super duur veel duurder dan @ launch van de RX480. Ook nVidia GPU's waren super duur tov de MSRP.
Maar in dit geval was het verschil wel erg groot met 600 euro verschil en door een bedrijf @ launch.
Terwijl die dingen dan voor MSRP horen te gaan in de winkels.
Inderdaad. Vrij recent zelfs met webcam's. In maart gingen daar de prijzen 3-4x over de kop dankzij de corona crisis. Mijn logitech die ik twee jaar eerder had gekocht voor € 35,-- koste ineens (overal!) minstens € 120,--. Over profiteren gesproken.
Ik vermoed sterk dat MSI nooit had geweten dat hun dochteronderneming die kaarten had verkocht, dit riekt naar sales gasten die targets voor bonussen willen halen (of zelfs verkopen op commissie basis). Dergelijke rare acties vaker gezien/gehoord, verkopers die niet verder kijken dan hun eigen hagje...
Dat is natuurlijk altijd gissen, wist MSI het wel/niet. Dat weten we niet en we weten niet wat ze hadden gedaan als ze die kennis zouden hebben gehad, maar er was geen ophef over ontstaan. Nu weten ze het zeker wel en lossen ze het netjes op.
Mede ook doordat ze in Nederland gevestigd zijn.

MSI in Nederland gevestigd? Dat lijkt me sterk. Ze hebben niet eens een website in de Nederlandse taal.
Ik heb als hardware engineer nog wel eens telefonisch contact (in het Nederlands) gehad met MSI werknemers in Nederland.
Ze zijn in Eindhoven gevestigd... dat had je ook via Google kunnen vinden ;)

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 7 oktober 2020 11:38]

Dat weet ik, maar wat heb je daar dan precies aan?

Waarom zou dat het bedrijf "betrouwbaarder" maken?

off-topic
Met "gevestigd" wordt voor mij meestal bedoelt dat het bedrijf daadwerkelijk zijn hoofdkantoor ergens heeft staan. Als in: Unilever gaat zich vestigen in de UK, Jij doelt hier gewoon op 'n vestiging/servicedesk in Nederland. Dat zal mijn interpretatie dan zijn.
Ik doelde op het service gedeelte van MSI (en mijn algemene ervaring met de betrouwbaarheid van MSI).
Mijn ervaring met hun service is dat een garantieafhandeling snel gaat, stel dat je bijvoorbeeld niet (meer) bij de verkoper terecht kunt voor garantie en bij MSI moet aankloppen.
Mogelijk sneller dan bedrijven zonder (hoofdkantoor/vestiging/servicedesk/etc) vestigingen in Nederland, waar alles meer tijd kan kosten i.v.m. de afstand/taalbarrière/etc.

Een bedrijf wat (ook... zal het maar duidelijker maken ;)) in Nederland gevestigd is en dat altijd 3 jaar garantie geeft op de hardware die ik koop, geeft mij gewoon meer vertrouwen.

Ik heb ooit van MSI zelf een chique watergekoelde 8800 GTX kaart retour gehad nadat mijn "normale" 8800 GTX defect was geraakt.
Alles gewoon in het Nederlands kunnen regelen, zeer snel opgelost en dus een gratis upgrade.


Mooi dat je nu begrijpt wat ik bedoelde w.b.t de vestiging :)

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 7 oktober 2020 12:03]

Voor de toekomst:

Gigabyte zit in Eindhoven, Asus in Amsterdam, Asrock in Bijsterhuizen. Als dat je keuze uitbreidt, dan heb je dus geluk :P
Kijk aan, thanks.
Je bent toch op de hoogte.
Wat voor vestigingen zijn dat dan? :+
Van Gigabyte en Asus wist ik dat niet.

Verder is een vestiging in Nederland natuurlijk één argument...

Met Gigabyte producten heb ik in ieder geval positieve ervaringen, met hun service (gelukkig) nog geen ervaring.
Ze reageren in ieder geval en geven vaak ook 3 jaar garantie, soms méér als je het product registreert.

Asus producten blijf ik ver vandaan, door slechte ervaringen daarmee (videokaarten) alsmede met hun service.

Met Asrock producten op zich ook goede ervaring, alleen ze reageren niet... ik hoop daar dus ook nooit service nodig te hebben.
Ook jammer dat ze vaak maar 2 jaar garantie geven op de hardware die ik koop.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 7 oktober 2020 12:17]

Asrock zit in Nijmegen toch?

Ah, het industrieterrein waar ASRock in Nijmegen zit, heet Bijsterhuizen... vandaar.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 7 oktober 2020 13:38]

In een ver verleden had ik eens een defect moederbord van hun in de garantieperiode. Ik zag toen inderdaad ook dat ze hier een vestiging hadden en had ze een mail gestuurd meen ik, of ik kwam er via de webshop/winkel waar ik deze destijds gekocht had. Desalniettemin kon ik mijn bord opsturen (ik had hem gebracht want was dichtbij voor mij) en binnen een (mid)week had ik hem weer terug. Dat is wel een stuk fijner dan dat deze eerst naar weet ik waar gestuurd moet worden en je je bord iets van 3 weken kwijt bent.
Dit kan dus voor de service wel een redelijk pluspunt zijn.

Maar goed, dit kan al goed 15 jaar geleden zijn en ik weet niet of ze dat nu nog (willen) doen op deze manier. Misschien dat ze destijds wel een uitzondering hadden gemaakt.
Ik heb juist de tegenovergestelde ervaring, ASUS blijft toch mijn favoriet, geven het langst BIOS updates op hun producten en RMA's verlopen vlot zonder gedoe.
Met RMA's bij MSI heb ik dikwijls meegemaakt dat deze retour kwam onder het mom van 'user error'. Later las ik terug op hardware fora dat er wel degelijk problemen mee waren, maar ja dan is MSI er alweer mee weg gekomen. Ook prijs/kwaliteit verhouding scoren ze wat mij betreft lager als de rest.

Dit verhaal past aardig bij mijn eigen ervaringen, erg jammer, begin van de eeuw was het zeker een topmerk.
Snap het niet... Koper is toch akkoord gegaan.
Al hadden ze 2 miljoen ervoor betaald, boeiend..
Helemaal mee eens, handel is een kwestie van vraag en aanbod. Of het netjes is is vraag twee maar tijdens de zomer zijn mobiele airco's ook duurder dan in de winter...
Is het ook eerlijk als een dochteronderneming van de fabrikant alle voorraad direct bij de fabriek opkoopt en dan tegen veel hogere prijzen op de markt zet? Dat is geen marktwerking, maar prijsmanipulatie.
Dan nog is het de klant die uiteindelijk de hogere prijs wilt betalen toch?
Als ze 2000 euro vragen er voor en niemand betaald het dan moeten ze wel dalen...

Er is niemand die zegt dat MSI 800euro moet vragen voor model X ze mogen daar Y voor vragen.
Enigste struikelblok daarbij is vermoed ik dat Nvidia de prijzen moet goedkeuren...
Ik denk vooral omdat het een dochteronderneming is dat het misschien juridisch niet juist is, en niet goed voor de reputatie van MSI natuurlijk, dat dit een dingetje is geworden. Het heeft zo twee kanten denk ik.

Was het een random webshop geweest was er waarschijnlijk niets aan de hand en waren dat de laatste die over waren gebleven, maar uiteindelijk verkopen die toch wel.
Hebben ze dan alle voorraad opgekocht ? Of gewoon een beetje kunnen inkopen..
Dan is het net als elke andere winkel, en mag je zelf je marge bepalen.

Wat de gek ervoor geeft, en blijkbaar geeft de gek er 2 x zoveel geld voor uit als het nergens anders te krijgen is.
Nee dat zou niet eerlijk zijn, maar dat is ook niet gebeurt.
Niet een heel raar prijs als je dit vergelijkt met hoeveel een rtx 2080 ti kost, maar goed dit verwacht je niet van een dochter onderneming.
Iets is waard hoeveel een zot ervoor wil geven. Stel nu dat MSI als adviesprijs voor de RTX2080 3000€ hadden gezet dan waren er vermoedelijk nog steeds zotten geweest om het te kopen. Enkel zal de afnamen dan tegenvallen.

Dat het hier in kwestie een dochter bedrijfje is, is eerder kwestie van hoe een bedrijf naar klanten kijkt (nu kan je er vanuit gaan dat ze je in het zakken zetten zoveel ze kunnen). Maar strafbaar of manipulatie lijkt me niet.
Zot is een groot woord, er zijn gewoon mensen die zo'n bak geld verdienen dat 700, 1350 of inderdaad 3000 voor de beste op dit moment verkrijgbare videokaart euro ze weinig uitmaakt.

Ik denk dan ook niet dat er veel mensen zich opgelicht zullen voelen omdat ze 1350 betaald hebben, als je dat uitgeeft voor een RTX3080 heb je dermate veel beschikbaar geld dat je niet kijkt op een paar 100 of 1000 euro.

[Reactie gewijzigd door !mark op 7 oktober 2020 12:02]

Voor beiden is wat te zeggen natuurlijk. Het zijn hoge prijzen, maar de koper gaat er inderdaad mee akkoord. Maar als dochteronderneming van MSI kun je dit natuurlijk moreel gezien echt niet maken. Tienduizenden klanten wachten wereldwijd op leveringen vanuit MSI die een pre-order hebben geplaatst of een bestelling met een X verwachte levertijd.
Het is natuurlijk slechte PR als je als producent scalper-gedrag gaat vertonen op eBay, zeker met een product die er nu al legendarisch om is dat scalpers de hele launch hebben verpest.
Totdat er straks een bedrijf is wat de scalpers voor is en doet alsof er een tekort is de eerste dag en vervolgens alle schappen vol legt een dag later.

Dan heb je als scalper een goede klap te verwerken van minimaal 20% want waarom zou ik onderhands kopen als het direct via een winkelier kan met alle services als toegevoegde waarde.

Scalpers is ontstaan uit verzamel producten zoals hotwheels of beperkte oplages van een product en deze daarna voor 2x tot 20x de originele prijs door te verkopen.

In het geval van hotwheels als voorbeeld waren er mensen in Amerika die hele dozen vol kochten hoogst waarschijnlijk nog in overleg op forums oid en daarmee de andere verzamelaars dwongen via ebay etc te kopen met als gevolg dat een simpel hotwheels wagentje van 5 euro ineens een waarde had van 50 euro.

Want tjah als je de serie compleet wilt hebben ontkom je niet aan deze scalpers.

Scalping op consumptie goederen is eigenlijk te bizar voor woorden, als je even nadenkt kan je beter een 2dehands 2080s of 2080ti kopen deze nog enkele maanden draaien tot de voorraden weer aantrekken en vervolgens de 2080 aan je broertje neefje buurjongetje schenken...

En tenzij je 4k 120fps probeert te bereiken is een 3080 met de huidige kaarten toch overkill.

Wat betreft MSI vind ik de kwaliteit en service al jaren achteruit gaan, vroeger toen ik in een computerwinkel werkte voerde ik 90% MSI, op dit moment raadt ik nog liever Asrock aan betere kwaliteit met dezelfde service.

En waar ik Asus verfoeide 20 jaar terug neig ik nu steeds meer naar het merk.
Nou ik ben hier op tweakers ook al enkele twijfelachtige doorverkopers tegen gekomen.
Het gaat er om dat ze (admitted, dochteronderneming) hun eigen kaarten liever op eBay verkopen aan een hogere prijs dan aan iets dat op de adviesprijs lijkt. Apple authorized resellers verkopen ook geen iPhones aan +50% van de prijs in de eerste weken omdat ze schaars zijn. :)
Denk ook niet dat deze opties waren geboden als het niet zo breed uitgemeten in de media was gekomen.
Wel bijzonder dat een batch schaarse 3080 kaarten bij een dochter onderneming terecht kan komen.
Je zou verwachten dat MSI deze zou missen.
Dit is een vorm van prijsdiscriminatie. Simpel.
True. Maar ook weer niet.

Het bleek een foutje (kan natuurlijk bewust zijn van “we zien wel”) en gewoon adequaat afgehandeld.

Exorbitante prooien vragen is vragen om problemen denk ik. Maar het kan.
Dit is niet zoals je met je klanten om hoort te gaan. Roofkapitalisme. Ver boven de adviesprijs. Er zullen weinig mensen klagen om in tijden van schaarste 100-150 euro meer te vragen. Maar dit is bijna een verdubbeling.

[Reactie gewijzigd door rohirrimelf op 7 oktober 2020 12:08]

Hier ben ik het ook mee eens. Het is misschien niet heel 'netjes', maar het is gewoon inspelen op vraag en aanbod. Je kan nog wel beargumenteren dat ze zelf het aanbod laag houden om de prijs omhoog te krijgen, maar ook daar is op zich niets mis mee.
Ze lossen het echter nu toch mooi op, dus op zich alleen maar goede reclame denk ik dan...
Ik vind het een verhaal dat aan alle kanten rammelt. Bij Starlit Partner weten ze toch ook waar ze voor zijn en dat het niet normaal is dat ze toegang hebben tot het nieuwste van het nieuwste? En het verhaal van een stagier die het niet wist en het erop gegooid heeft gaat ook niet op. Gezien de prijsstelling wist degene die dat gedaan heeft precies wat hij in handen had. Iemand is hier heel bewust bezig geweest misbruik te maken van de situatie.

edit: Ik begrijp ondertusssen dat het waarschijnlijk gaat over een over enthousiaste werknemer die dacht een mooie winstmarge te creëren.

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 7 oktober 2020 11:27]

GamersNexus heeft een tweetal uur geleden hier een livestream over gedaan. De stream is een beetje chaotisch maar ze leggen uit hoe ze contact hebben opgenomen met onder andere MSI Taiwan, waarvoor dit blijkbaar ook helemaal uit de lucht kwam vallen.

Klinkt eigenljk als een screwup van één medewerker.

Edit: ondertussen werd dit hier ook al gepost ^^ Robbierut4 in 'nieuws: Dochteronderneming van MSI verkocht RTX 3080-gpu's op ...

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 7 oktober 2020 11:21]

Starlit Partner wist donders goed wat ze deden daarom maakten ze misbruik van de situatie, in mijn ogen waren ze tijdelijk oplichters.
Waarom oplichters,
Valt mij nog mee dat niet alle partners de prijs aan het opdrijven zijn, Dat is normale markt werking bij grote vraag en laag aanbod,


kijk naar toen crypto in opmars was , alle vid kaarten werden opgekocht en prijs werd gemiddeld +- 300 hoger voor top kaarten.

nadeel aan schaarste is altijd wel dat je dan tussen handel krijgt en dat is dan wel weer slecht. echter is er hier geen sprake van gezien je direct bij vendor inkoopt.
Het zijn niet de board partners normaal die de prijzen opdrijven, maar de leveranciers en winkeliers. Prijs afspraken zijn verboden maar toch wordt een range msrp gehandhaafd omdat nvidia anders gewoon gaat stoppen met leveren.
Ethisch verantwoord is het niet als de fabrikant dit al gaat doen. Met gewilde concertkaarten bijvoorbeeld gaat dit net zo, er gaat zo 20% naar gelieerde partners die woekerprijzen vragen, omdat ze geen officieel ticketbureau zijn. Er spelen hier meer zaken nVidia wil de adviesprijs ook zo laag mogelijk opdringen, om zo de meeste 'bang for bug' in reviews te zijn, maar bij launch was er bijna geen RTX 3080 voor € 719,00 te koop. Ik denk ook dat de AIB's weinig op € 719,00 verdienen. De retailers begonnen meteen met het op prijzen door schaarste, ik snap dat dat een zure appel is als AIB, omdat jij je kaarten wel zo goedkoop mogelijk moet leveren (van NVidia?).

Het is een trend de laatste jaren, men wil maximaal verdienen aan (of zelf gecreëerde) schaarste.
Dit kan er toe leiden dat nvidia MSI voorlopig niet meer toe staat om toekomsitge kaarten uit te brengen
Nvidia wil een grote partner als MSI ook niet kwijt. Nvidia ziet ook wel dat dit een fout is, maar niet iets wat direct bij MSI z'n leiding wegkomt.
Het gaat om een individuele dochterbedrijf van MSI, dus wat je daar zegt zal zeker niet gebeuren !!
MSI zelf is zo goed als onschuldig.
In ieder geval goed dat deze praktijken nu zijn gestopt. Gaan we dan maar vanuit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee