RTX 3080 is meer dan 12x zo populair in Pricewatch als RTX 2080 bij release

De RTX 3080 is in de eerste weken na de release vele malen populairder dan dat de RTX 2080 dat was twee jaar geleden. Ook trekt de nieuwe generatie bijna dubbel zoveel aandacht als de GTX 1080 vier jaar geleden. Dat blijkt uit Pricewatch-data van Tweakers.

Nvidia's nieuwe GeForce RTX 3080-videokaarten zijn momenteel zeer moeilijk leverbaar, omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Dat hebben zowel fabrikanten als webshops als Nvidia zelf bevestigd. Concrete details over geproduceerde of geleverde aantallen geven de fabrikanten niet. Het is daardoor gissen of de tekorten komen door lage productieaantallen, of door een veel grotere vraag naar de videokaarten dan bij vergelijkbare introducties in het verleden.

Tweakers analyseerde Pricewatch-data om een beeld te krijgen van de populariteit. Daarbij is gekeken naar het aantal click-outs op RTX 3080-videokaarten in de 26 dagen na de release. Tweakers bekeek vergelijkbare data van click-outs op RTX 2080-kaarten en GTX 1080-kaarten, respectievelijk zo'n twee en vier jaar geleden.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal click-outs op RTX 3080-kaarten ruim twaalf keer groter is dan het aantal click-outs op RTX 2080-kaarten in de vergelijkbare periode na de release. Ook wordt er meer geklikt op RTX 3080-kaarten dan op de GTX 1080, toen die in 2016 werd uitgebracht. Het verschil met die generatie is wel aanzienlijk kleiner. De RTX 3080 is ongeveer twee keer zo populair in de Pricewatch.

Het aantal click-outs is niet direct te herleiden naar verkoopaantallen. Juist door de slechte verkrijgbaarheid is het aantal click-outs op RTX 3080-kaarten vermoedelijk hoog. Geïnteresseerde kopers zullen er vaak niet in slagen om een videokaart te bemachtigen en keren dus later weer terug naar de Pricewatch. Wel geeft de data inzicht in de populariteit van de verschillende generaties GeForce-kaarten

Bij de introductie van de RTX 2080 waren er geen problemen met de beschikbaarheid. Het lage aantal click-outs op die kaart geeft aan dat de interesse in die generatie veel minder groot was. Dat is ook te verklaren aan de hand van de prestaties. De RTX 2080 was niet of nauwelijks sneller dan de GTX 1080 Ti en veel bezitters van videokaarten uit de GTX 10-serie hebben vermoedelijk de RTX 20-serie overgeslagen. De RTX 3080 is wel significant sneller dan alle RTX 20-kaarten.

Reacties van webshops

Tweakers heeft een aantal grote webshops gevraagd of zij vergelijkbare verhoudingen zien tussen de verschillende generaties GeForce-kaarten bij de release. Die vraag blijkt lastig te beantwoorden omdat webshops bijvoorbeeld bij de vorige releases een kleiner marktaandeel hadden, of inmiddels op een ander administratiesysteem zijn overgestapt.

Volgens Azerty is het 'zeker een feit' dat de vraag naar de RTX 30-modellen groter is dan destijds bij de RTX 20-serie. Megekko bevestigt ook dat de interesse in RTX 3080-kaarten zeer groot is. Verschillende uitvoeringen van RTX 3080-kaarten werden bij die webwinkel in de afgelopen maand tienduizenden keren aangeklikt.

Op het forum van Tweakers bespreken geïnteresseerde kopers hun ervaringen met bestellingen van de RTX 3080. Diverse winkels hanteren wachtrijen en bij populaire kaarten staan er tientallen of honderden mensen op de wachtlijst. Webwinkels lijken wekelijks hooguit tientallen kaarten te kunnen leveren. Daarmee kunnen ze dus lang niet aan de vraag voldoen.

Een webshop uit Duitsland heeft cijfers gepubliceerd. De winkel kreeg duizenden bestellingen voor RTX 3080-kaarten van verschillende fabrikanten, maar heeft er in totaal slechts een paar honderd kunnen leveren.

Azerty zegt tegen Tweakers dat de webwinkel honderden back-orders voor RTX 3080-kaarten heeft uitstaan en momenteel 'een aantal dozijn RTX 30-kaarten' per week levert. Ook Megekko heeft talloze orders uitstaan, die webshop zegt dat de interesse zo groot is, dat het bedrijf tot eind dit jaar 5500 exemplaren van de RTX 3080 en 1200 stuks van de RTX 3090 zou kunnen verkopen, mits die geleverd worden door de fabrikanten. Die verwachting maakt de webshop op basis van klikgegevens en op historische verkopen van de RTX 20-serie. Die geprojecteerde verkoopaantallen voor drie maanden zijn volgens Megekko vergelijkbaar met de totale RTX 20-verkopen over de afgelopen twaalf maanden.

RTX 3070-uitstel en aanhoudende tekorten

Naar aanleiding van de leveringsproblemen rondom de RTX 3080, heeft Nvidia besloten om de goedkopere RTX 3070 uit te stellen. Die kaart zou aanvankelijk op 15 oktober worden uitgebracht, maar dat is verzet naar 29 oktober. Volgens Nvidia is dat gedaan om ervoor te zorgen dat er grotere voorraden zijn bij de release. Of dat betekent dat RTX 3070-videokaarten beter verkrijgbaar zullen zijn, is nog maar de vraag. De RTX 3070 is met een prijs vanaf 519 euro ook een stuk goedkoper dan de RTX 3080 en spreekt daardoor een groter publiek aan.

Nvidia-ceo Jensen Huang heeft eerder al aangegeven dat hij denkt dat de vraag naar RTX 30-kaarten dit hele jaar en tot begin volgend jaar groter zal zijn dan het aanbod. Huang zei daarbij dat de vraag de verwachtingen enorm heeft overstegen en dat Nvidia daarom niet aan het aanbod kan voldoen. Volgens de topman zeggen winkeliers tegen hem dat ze 'een fenomeen als dit in tien jaar niet hebben gezien'.

Concrete cijfers over geproduceerde en geleverde aantallen geeft Nvidia niet. Mogelijk is er uit de kwartaalcijfers over de periode van augustus tot en met oktober iets op te maken over de verkopen van RTX-kaarten. Nvidia noemt daarbij geen aantallen, maar specificeert wel de omzet van zijn gamingdivisie. Die cijfers worden op 18 november gepresenteerd.

Populariteit per RTX 3080-model

De Pricewatch-data maakt ook inzichtelijk welke RTX 3080-kaarten het meest worden aangeklikt. De modellen van Asus, MSI en Gigabyte zijn veruit het populairst onder tweakers. De reguliere varianten, zonder overklok, die over het algemeen ook het goedkoopst zijn, worden het meeste aangeklikt. Tweakers concludeerde in een round-up van vijf RTX 3080-kaarten al dat OC-modellen niet of nauwelijks sneller zijn dan reguliere varianten.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

14-10-2020 • 11:58

197 Linkedin

Lees meer

Reacties (197)

197
188
83
7
0
79
Wijzig sortering
Zijn er niet meer tweakers gebruikers bijgekomen die vroeger bij hwi klikten toen dat nog iets voorstelde? Naast tweakers is er (helaas) geen noemenswaardige derde Nederlandse website.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 14 oktober 2020 12:06]

Inderdaad, interessant om te zien of er ook is gecorrigeerd voor toenemende bezoekersaantallen.

Als er nu twee keer zoveel bezoekers van Tweakers zijn, die voorheen een andere prijsvergelijker gebruikten, dan is het logisch dat de Pricewatch ook vaker wordt bezocht.
Dat is inderdaad een relevante factor. Voor zover ik weet en kan zien is er wel een lichte stijging in het gebruik van de Pricewatch, maar dat is eerder een verschil van een paar procent dan een verdubbeling. Niet iets dat de cijfers enorm zou beïnvloeden.

Zoals veel mensen in de reacties opmerken zegt Pricewatch-data over click-outs niet heel veel over verkopen. Dat probeer ik ook te nuanceren in het artikel en daarom heb ik ook webshops gevraagd om reacties. Ik heb ervoor gekozen om onze eigen data als insteek te gebruiken, omdat dit de enige feitelijke data is. Harde aantallen van productie of leveringen zijn gewoonweg niet, dat blijft giswerk.

[Reactie gewijzigd door Xtuv op 14 oktober 2020 12:48]

mij lijkt het dat het feit dat de 2080 zo'n slechte launch was qua beperkte performance toename, maar hoge prijzen dat er veel mensen die kaart gewoon hebben overgeslagen en daardoor ipv een 1-1-1 verhouding je een quasi 1-0-2 verhouding hebt, want de 1080's zullen nu pas vervangen worden, samen met de 980's die eigenlijk door de 2080 vervangen zouden zijn geweest.
Naar mijn bescheiden mening mag een bepaald product wat een recensie heeft gekregen (door sponsoring bij levering sample door commercieel bedrijf) per definitie geen koppel-artikel pricewatch hebben! Je werkt dan mee aan de eventuele marketing van de desbetreffende bedrijf. Tweakers hoort neutraal te zijn zoals in de begin dagen. Tweakers ontvangt centjes met de Pricewatcht kliks:
Tweakers Verdienmodellen Pricewatch
"daarom heb ik ook webshops gevraagd om reacties"
En dan ook nog aan de slager die zijn eigen vlees keurt naar een mening vragen, waarbij jullie van elkaar centjes aan verdienen ;)

Om nog eens te benadrukken dat "pricewatch artikelen/nieuws" van bepaalde producten een probleem voor de neutraliteit kan zijn, bekijk YouTube video. Dit geldt niet voor NVIDIA alleen maar meer merken met fantastische (psych)marketing die websites als Tweakers (mis)bruiken:
RTX 3080 20GB Pricing & Ampere Q4 Availability Leak
Om nog eens te benadrukken dat "pricewatch artikelen/nieuws" van bepaalde producten een probleem voor de neutraliteit kan zijn, bekijk YouTube video. Dit geldt niet voor NVIDIA alleen maar meer merken met fantastische (psych)marketing die websites als Tweakers (mis)bruiken:
RTX 3080 20GB Pricing & Ampere Q4 Availability Leak
Wel met de kanttekening dat we eerst maar eens moeten zien of MLID hier wel gelijk heeft. Je lijkt nu er nu zomaar vanuit te gaan dat deze youtuber (met een bedenkelijke repuatie, o.a. het deleten van video's die achteraf onjuist bleken te zijn, na praten informatie van andere leakers terwijl hij doet alsof het zijn informatie is) zijn verhaal klopt.

Dit filmpje is ook weer zo'n verhaal waar je vraagtekens bij kan stellen, in eerdere berichtgeving was hij zeer stellig dat de AIB's de eerste 14 dagen $50 terug zouden krijgen per kaart van Nvidia en dat op 1 oktober de prijzen met $50 zouden stijgen. Nu dat niet gebeurt is, is het verhaal nu ineens dat dit eind oktober gaat gebeuren.

Nee, laten we deze youtuber zonder bewezen trackrecord niet zondermeer serieus nemen zonder zeer kritisch te kijken naar zijn informatie en eerst maar eens af te wachten of zijn informatie nu eindelijk eens uit gaat komen.
Je hebt misschien gelijk. Maar de YouTuber haalt wel de "gevoelige (psy)marketing aan de kaak". Iets waar Tweakers niet graag over praat want het ondermijnt zijn eigen "pricewatch pagina inkomsten". Mijn reactie is ook als tegengewicht bedoeld voor dit artikel.

Bovendien wil ik nog maar eens benadrukken dat dit artikel hier niet thuishoort. Ik durf nu geld op te leggen dat de "clicks" op RTX 3080 na dit artikel nóg hoger is ;)
Wellicht ja. Maar helaas hebben we inderdaad helemaal geen andere data, terwijl er wel behofte aan informatie is. De fabrikanten geven die info niet, webshops zijn de enigen die echt weten hoeveel bestellingen ze krijgen en hoeveel leveringen ze doen.
Is toch niet een gek systeem dat een fabrikant in ruil voor exposure een testproduct ter beschikking stelt? Het wordt pas een probleem als de fabrikant voorwaarden stelt aan wat er in de review staat.
Klopt, het probleem ligt dan ook niet met het bedrijf die samples stuurt. Het probleem ligt bij Tweakers die niet transparant genoeg kan zijn. Waar is de lijn tussen commerciele uitverkoop van Tweakers en "neutraliteit in reviews" vs "Pricewatch clicks inkomsten"?

En "commerciele uitverkoop" kun je lezen als: Is Tweakers gewillig met opzet om een bedrijfs marketing's tuin te laten leiden voor de extra "clicks inkomsten" ten kosten van eerlijkheid en neutraliteit, die Tweakers bezoekers juist van verwachten? ;)
Omdat, en dat is al heel vaak vanuit tweakers benadrukt in o.a. de podcasts dat de financiële afdeling en de redactie gescheiden zijn. Ook heb ik van veel redacteurs gehoort dat ze nooit enige vorm van druk hebben ervaren. Ik geloof dat ze de waarheid spreken en vertrouw hun daarop.
Natuurlijk zeggen ze dat in de camera, duh! ;) En ze hebben niet alle moderators onder controle. Je moet iets beter graven, niet met je handen oppervlakkig over de zand vegen waar de zon schijnt. Maar scheppen met een grote diepe scherpe schep. Dan voelen ze wel druk en gaan zelfs zover om je een tijdelijke ban te geven wegens "blabla redenen". Of nog erger, ze passen cencuur toe. Echt waar, het is al eens eerder gebeurd.

Beste is dat je het aan kaart bij nationaal en EU instanties die hier over moeten waken. Het is net alsof je aan Leather Jensen vraagt: Is het echt waar wat je zei in de camera dat de RTX3080 2x sneller is dan de 2080TI? :+
Tsja uiteindelijk wordt de mensheid gedreven door onze voortplantingsdrift. Dat wordt gefaciliteerd door sex en uiteindelijk draait dus alles om sex en iedereen die iets anders zegt is een leugenaar...

Kan je dan ook zeggen.

Het vertrouwen in je medemens is erg laag; het kan zijn dat je nog (jeugd) trauma hebt te verwerken.
Tsja uiteindelijk wordt de mensheid gedreven door onze voortplantingsdrift. Dat wordt gefaciliteerd door sex en uiteindelijk draait dus alles om sex en iedereen die iets anders zegt is een leugenaar...
Waar gaat dit heen?... Zwart./wit denken ofzoiets? :+ Met ethiesch verantwoorde tech journalisme met ethisch eerlijke neutrale reviews (maar klik wel hier en hier op pricewatch pagina, want daar verdienen wij het meest op)....

Maar als jij denkt dat iedereen lieve engelen zijn, ik aanbid je, het is een goede eigenschap!
Als je denkt dat ik naïef ben dan zie je dat toch echt verkeerd.

Verder heb ik niet het gevoel dat dit gesprek ergens heen gaat.
Ik begin helaas een beetje het gevoel te krijgen dat hier meer speelt dan je 'kritiek' op deze nieuwspost, als ik zo tussen de regels doorleest lijkt het wel of een persoonlijke vete probeert uit te vechten onder de noemer 'kritiek', waarbij ik het gevoel krijg dat je helaas niet helemaal transparant bent over de je eigen motieven en de daarbij behorende voorgeschiedenis (ik krijg het gevoel dat je vind dat je onterecht gebanned bent of iets in die strekking en dat je nu een soort van kruistocht aan het voeren bent).. Wat erg jammer zou zijn mocht dit inderdaad zo zijn, zeker daar je anderen beticht van het niet transparant zijn.

Zou je misschien eens kunnen duiden met voorbeelden over welke vorm van 'censuur' we het dan zouden moeten hebben?

[Reactie gewijzigd door Dennism op 14 oktober 2020 18:26]

Het is erg jammer dat je zo snel uit de hand van een commerciele bedrijf als Tweakers eet. En als er kritische tegenwind van iemand is, al zo snel een oordeel over velgt over die gene. Als je het al niet wist, ik ben niet de enige met kritische noot zoals jezelf al aanhaalde met

Waarom heel vaak? Omdat er meer bezoekers een naar gevoel hebben over de "media journalistiek ethiek" van Tweakers. Met name de oudere bezoekers die al 20 jaar lid zijn weten waar het over gaat.
Ik denk dat je het tegen de verkeerde hebt, die post over de podcast / redactie e.d. is niet van mij.
verkeerde "klik" van mijn kant.

Mijn oprechte excuses aan Dennism!!!
Deze clowneske reactie spreekt boekdelen, jammer dat je schijnbaar niet inhoudelijk durft te reageren, laat direct zien dat ik hier schijnbaar een gevoelige snaar raak en waarschijnlijk dus ook niet heel ver van de waarheid af zit. Best jammer eigenlijk als dit de sterkste reactie is waarmee je voor de dag kan komen en alleen aan het proberen bent om af te leiden van de, schijnbaar, lastig voor je te beantwoorden vraag die ik stel.

Komt op mij helaas zeer trollerig over zo, wel beschuldigen maar niet kunnen / durven onderbouwen op inhoudelijke wijze.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 14 oktober 2020 18:44]

Ik wil helemaal niet uitlokken, jij brengt argumenten in stelling over o.a. censuur, normaliter is het normaal dat degene die stelt ook onderbouwd, anders heeft het brengen van dat 'censuur' argument geen enkele waarde en je dat net zo goed weg kunnen laten.

En nee, PMén (en daarmee de discussie onttrekken uit de publieke discussie) vind ik dan niet het meest logisch. Maar goed, mocht je er inderdaad niet over mogen communiceren is dat ook een excuus.
Als je mij gewoon PM't dan snap je de "censuur" verhaal.

Hoe moeilijk is dat te berijpen? Nogmaals, Tweakers is een commerciele bedrijf. Dit betekent dat je niet alles in de reactie kunt gooien omdat jij dat wilt. En zeker niet iets dat een bedrijf's ethiek kan schaden, duh! :+
En nee, PMén (en daarmee de discussie onttrekken uit de publieke discussie) vind ik dan niet het meest logisch
He-le-maal mee eens!!!!!

Waar jij nu sterk voor maakt deed ik ook... en werd ik voor gebanned. Gelukkig zijn er anderen opgestaan die op een meer politieke slimme manier zelfde proberen te bereiken.

Ik denk dat jij te snel een oordeel klaar hebt liggen over iemand.
Dat is inderdaad een relevante factor. Voor zover ik weet en kan zien is er wel een lichte stijging in het gebruik van de Pricewatch, maar dat is eerder een verschil van een paar procent dan een verdubbeling. Niet iets dat de cijfers enorm zou beïnvloeden.
Dit zijn aannames en met aannames geldt: Assumptions, the mother of all fuckups.
Een paar procent op 1 miljoen gebruikers als voorbeeld is toch al tienduizendenden mensen. Mochten al deze mensen een obsessie hebben met videokaarten dan kan het de groei verklaren. Zonder dit getest te hebben is het niet mogelijk dit uit te sluiten. Nou kan je zeggen dat dit niet aannemelijk is (wat ik zelf ook vindt), maar iets beweren zonder gegronde data is naar mijn idee ook niet handig ;)
Je stelling is technisch gezien correct, maar om te zeggen dat het niet uitgesloten is dat er tienduizenden videokaart-fanaten bij zijn gekomen die allemaal naar de 3080 kijken, dan kan je helemaal niks meer schrijven.

Zulke hardheid heb je alleen in natuurwetenschappelijk onderzoek, zelfs niet in statistische social sciences.

En Tweakers blijft een nieuwssite, geen onderzoeksjournal. Als ze alleen maar mochten schrijven over dingen die onherroepelijk hard zijn zonder enkele op feiten gebaseerde aannames, dan hebben we eens in de maand een nieuwsbericht.

Laat die vent lekker z'n werk doen, dat het gebruik van de pricewatch een paar procent stijgt en dit het argument weerlegd dat er geen verdubbeling in bezoekers is vanaf HWI, dat vind ik een prima argument voor de standvastigheid van argumenten die we bij zo'n artikel moeten eisen.
Kan het niet zo zijn dat doordat er tekorten zijn veel meer mensen vaker gaan klikken op de pricewatch om de voorraad te checken? Die extra kliks hoeven dus niet van meer mensen af te komen. Dus die 12x meer clicks komen misschien wel van 1.5x zoveel mensen tov de 2080. Of misschien wel van evenveel mensen, maar is de voorraad gewoon veel kleiner tov de 2080. Ik zou de titel ook een stuk minder gechargeerd opstellen als ik jou was.

[Reactie gewijzigd door Bartske op 14 oktober 2020 13:26]

Dat denk ik ook inderdaad. En de populaire modellen: tsja, als je bovenaan staat, dan klikt men daarop, self fulfilling prophesy. Als je die kaart eenmaal gekocht heb klik je niet meer ;)

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 14 oktober 2020 17:09]

Wel benieuwd of je bijvoorbeeld ook stijgingen ziet op specifieke producten of hele categorieën van de pricewatch terugziet gerelateerd aan momenten waarop meldingen over lockdowns zijn gedaan (of überhaupt sinds eind maart, vergeleken met vorige jaren)? Kan interessante data zijn als dat voor mensen doorslaggevend lijkt.
Ik denk dat als ik kijk naar mijn persoonlijke situatie, ik nogal wat 3080 kaarten heb doorgespit en allemaal naar de winkel doorlinkte, puur omdat de voorraad overal zo slecht is. Een beetje de hoop dat je dan toch wat vind. Dus hoe meer schaarste, hoe eerder zich dit vertaald naar meerdere click-outs.
Vroegah (en in de mails die we krijgen) zat deze data gewoon mooi mee in de grafiek. Is het geen idee om dit toch opnieuw te activeren? Ik vond het namelijk zelf een toegevoegde waarde hebben om de populariteit van een product in te schatten (al dan niet binnen een bepaalde periode)
Wellicht even de titel aanpassen, het is 'populairder dan' ipv 'populairder als'.

Heb zelf nog een 10 series kaart en moet zeggen dat de 20 serie me ook niet echt kon boeien, en de 30 serie heeft me weer enthousiast gemaakt voor een nieuwe gpu. Ergens denk ik dat dit voor velen zo geldt.
Maar zou dat niet voor ongeveer alle producten zo zijn? Want 2x meer mensen betekend ook voor 2x meer views voor van alles en nog wat. Tenzij mensen specifiek voor 3080 komen bij Tweakers, wat ik eerlijk gezegd wel betwijfel.
Ja, vandaar dat ik geïnteresseerd zou zijn wat de aantallen zijn bij een correctie.

Het gaat nu om totaal aantal clicks op RTX3080 kaarten. Niet aantal clickouts op RTX3080 als percentage van het totaal aantal clickouts in de Pricewatch. Als er in totaal meer geklikt wordt in de PW, dan zegt het niet zoveel dat de getallen van een specifiek product stijgen. En dan kun je daaruit ook niet concluderen dat er meer belangstelling is voor de 3000 serie, dan voor de 2000 serie.
Dat is een goed punt. Afgezien daarvan vraag ik me bij de titel af: zegt dit nu meer over de populariteit van de RTX3080, of de desinteresse in de RTX2080 destijds? Want vergeleken met de GTX1080 behaalde de RTX2080 minder dan 1/6e van de clicks naar het schijnt. Ik zou ook eerder benieuwd zijn hoe de RTX2080Ti zich verhoudt in dit verhaal, ik denk namelijk dat de aankondiging daarvan interessanter was dan de RTX2080.
Kan goed zijn, aangezien HWI helemaal niks meer voorstelt maar ik er dus al de gewoonte van om hier alles te doen en ik denk daarbij zeker niet de enige te zijn. Had er nog niet bij stil gestaan bij deze cijfers maar ergens wel logisch !
Ik denk niet veel gezien de mensen die hij HWI zaten/zitten daar juist zijn omdat ze niet naar Tweakers willen.
Los daarvan is het niet zo heel onlogisch om meerdere redenen

- Turing was gewoon enorm ruk. De Supers brachten daar wel wat verandering in, maar toen die uitkwamen wisten we ook dat RT eigenlijk een beetje stillborn was en voorlopig niet veel ging doen, dus je kocht dan alleen nog een nieuwe GPU omdat je meer prestaties nodig had... maar:
- 2080 had een zeer beroerde prijs/prestatie en de 1080ti zat er te dichtbij

Dus er zit nu een hele sloot mensen nog op Pascal kaartjes en die zijn extra geïnteresseerd. Komt dan vervolgens bij dat Ampere niet heel ruk is op launch en de 3080 voor 700 ekkies wél een mooie stap vooruit is van een 1080ti, op ongeveer hetzelfde prijspunt.

Maar goed, was Turing beter geweest of had Super de enige release daarin geweest, dan had dit staatje er wel wat anders uitgezien denk ik. Dit is zeker niet puur en alleen vanwege het geweldige Ampere. We hebben gewoon sinds 2016-17 bijna geen betere GPUs gehad die het kopen waard waren. RDNA1 was ook niets nieuws onder de zon namelijk, qua prestaties.

Eigenlijk is wat je hier ziet een gevolg van kaalslag van de afgelopen jaren, als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 14 oktober 2020 15:11]

Vroegah schatte ik Tweakers hoger en professioneler in dan Hardware.info. Afgelopen jaren vindt ik Hardware.info juist beter geworden dan Tweakers omdat men meer neutraal en zichzelf bleef. En niet zijn ziel volledig aan commercie heeft verkocht zoals Tweakers wel opzichtig heeft gedaan. Maar nu zijn ze samen gegaan :'(

Misschien een alternatief voor jou is de techwebsite Techtesters.eu.
Website is in nederlands en YouTube channel in engels.
Wat een leuke site! Naast tweakers is er gewoon nog een nodig.
komt omdat er een schaarste is en iedereen het dan wil hebben :)
als die niet zo schaars was geweest was die lang niet zo populair geweest onder de zoekopdrachten vermoed ik.
komt omdat er een schaarste is en iedereen het dan wil hebben
Ja, het komt door schaarste, maar niet omdat iedereen het dan wil hebben. Je gaat op meerdere modellen klikken om te zien wat waar wel/niet leverbaar is en eventueel wanneer. Ik ben bij release ook overal doorheen gaan klikken op PW, puur om te zien wie wat voor onzin verkocht. ;-)

Reden dat een hoop mensen de 3080 willen hebben is niet door schaarste, maar door erg goede performance (op oa. 4k) voor een significant betere prijs dan de RTX2080Ti. Veel mensen zitten al heel lang met dezelfde oude GPU, veel hebben zelfs de RTX20x0 serie overgeslagen. Zit zelf nog met een GTX970 (6 jaar) die ook wel eens aan vervanging toe is. Ik had eigenlijk gehoopt dat te doen in november, maar ik wil nu best wachten tot begin volgend jaar (want ook de CPU/mobo moet vervangen worden). Kunnen we direct ook zien wat AMD/Intel weer doen...
Ik zit ook al sinds 2015 met een GTX970 en wilde destijds een 1070 Ti halen maar vond ik te duur, en ook 2e handsprijzen voor kaarten die meer dan 2 jaar oud waren voelden aan als nieuwprijzen. De RTX2070 was mijn volgende kandidaat, maar ook te duur, de RTX2060 destijds ook. Nu zou het kunnen, maar voelt de kaart te oud aan. Dus een RTX 3060 (Ti) zou ik nu op wachten (de RTX3070 is me te duur als het daadwerkelijk 520 euro gaat zijn, waarbij de AIB-varianten meestal nog duurder zijn).
Maar tegen de tijd dat ze wat voorradig zijn, zijn we weer x-maanden verder, en ik weiger pertinent om scalping in stand te houden door op V&A een kaart te kopen tegen nieuwprijzen.
Geduld wordt inderdaad altijd wel beloond (maar dan moet je dan wel ook de knoop doorhakken ;) ).
Als ik jou verhaal zo lees lijkt mij dat het geduld juist niet beloond werd ;). Een 1070 had je een week of 2-3 na launch voor 465 kunnen aanschaffen, die kaart werd tweede hands meer waard dan die aanschaf prijs. De 2060 8GB kon je in november 2019 voor 365 kopen (megekko), daarna is hij weer duurder geworden. Die kaart was ongeveer 2x sneller dan de GTX 970. In december 2019 kon je een 2060 super kopen voor 369. Meer dan een verdubbeling verwachten binnen dezelfde prijsklasse lijkt mij niet reëel, dus waar heb je dan precies op gewacht?

AFAIK weten we officieel nog niet wanneer de 3060 (Ti?) komt. Traditioneel zou dat eerder 2021 worden. Maar volgens de geruchten komen ze sneller. Hoe dan ook zul je ook dan vermoedelijk óf een pre-order moeten vinden voor de adviesprijs of 4-8 weken geduld moeten hebben.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 14 oktober 2020 15:22]

Alleen heb je dan voor €465 een kaart die minimaal beter presteerd, en ondertussen is de performance/€ nog amper iets verbeterd sinds de 970.
Alleen heb je dan voor €465 een kaart die minimaal beter presteerd, en ondertussen is de performance/€ nog amper iets verbeterd sinds de 970.
Minimaal beter heb je verkeerd onthouden denk ik. In games als Battleflied 3 staat de GTX 970 op 116 fps en de GTX 1070 op 192 fps. Bij Assasins creed ga je van 44.7 naar 77.5 fps. Gemiddeld over alle geteste games praten we bij full hd over +63% (100/61). Zie https://www.techpowerup.c...-gtx-1070-gaming-x/8.html Die upgrade was zeker de moeite waard geweest. Vermoed dat het probleem meer in de hogere prijs zat, de GTX 970 zat rond de 350-375.

Dat verklaart dan echter nog niet waarom niet is geupgrade naar de RTX 2060 / RTX 2060 super voor respectievelijk 365 en 369 euro. Waarom waren die niet goed genoeg?

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 14 oktober 2020 15:56]

Ik denk dat de meeste mensen het helemaal geen probleem vinden om te gamen rond de 100fps, en zolang je op 1080p blijft is er dan ook weinig noodzaak en bied zo'n nieuwe dure kaart gewoon weinig meerwaarde.
Die percentage's lijken altijd heel wat, maar in de praktijk merk je daar niet zoveel van dat je steeds maar weer zou moeten updragen.

[Reactie gewijzigd door Sergelwd op 14 oktober 2020 17:26]

Dat denk ik ook niet. Echter waren er in 2016 al genoeg games te vinden waarbij de GTX 970 onder de 60 fps dook op 1080p:
Game: fps 970 > fps 1070
Anno 2205: 35 > 63
AC syndicate: 46 > 77
Black ops 3: 56 > 96
Crysis 3 42: > 70
Far Cry Primal: 53 > 88
Hitman: 49 > 73
Rise of the tomb raider: 44 >103
the witcher 3: 51 > 86

Stuk voor stuk de moeite waard. De performance staat voor mij niet ter discussie. Zoals gezegd was de prijs wel een dingetje. Die 450+ euro was natuurlijk een flinke stap omhoog tov de 350+ euro van de 970.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 14 oktober 2020 22:18]

Heb je het artikel gelezen? Daar staat het stuk rondom schaarste gewoon in, maar ook de nuance zoals het performance verschil met de vorige generatie.
denk dat ik over dat stuk heen heb gelezen dan :)
maar prestatie vs prijs is idd ook super nu, die 3080 is de helft vd prijs en is nog stukje sneller ook! ik ben ook zo'n snuiter die over stapt op de nieuwe generatie en mis grijpt :(
denk dat ik over dat stuk heen heb gelezen dan :)
maar prestatie vs prijs is idd ook super nu, die 3080 is de helft vd prijs en is nog stukje sneller ook! ik ben ook zo'n snuiter die over stapt op de nieuwe generatie en mis grijpt :(
Het komt ook dat de GeForce RTX 2080, niet een bijzondere upgrade was als je de GeForce GTX 1080 had, wat VEEL hadden (me included), het RTX was nog niet op orde de eerste maanden in spellen en zelfs traag, en ja +/- 35% sneller is ook niet veel bijzonders, en de GeForce RTX 3080 is gemiddeld 90% 70+% sneller dan de GeForce RTX 2080, en dat is een HOOP, ja hij gebruikt ook een stuk meer, maar blijkbaar vinden de meeste dat niet erg.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 14 oktober 2020 20:44]

Kan je even een benchmark tonen waar die 90% sneller is als een 2080? In bv de review van tweakers zelf zie ik zo snel maar enkele spellen waar die 90% tov de 2070 Super haalt.

@MrHarry De helft van de prijs tov. welke kaart bedoel je? De 2080 had een introductie prijs van 800 dollar, de 2080Ti 1200 dollar. De 3080 had een introductie prijs van 719 euro.
Kan je even een benchmark tonen waar die 90% sneller is als een 2080? In bv de review van tweakers zelf zie ik zo snel maar enkele spellen waar die 90% tov de 2070 Super haalt.

@MrHarry De helft van de prijs tov. welke kaart bedoel je? De 2080 had een introductie prijs van 800 dollar, de 2080Ti 1200 dollar. De 3080 had een introductie prijs van 719 euro.
GEMIDDELD zij ik duidelijk, de ene spel is de GeForce RTX 3080 70% sneller en de andere spel is de GeForce RTX 3080 110% 98% sneller, al die spellen bij elkaar is de GeForce RTX 3080 is gemiddeld 90% 70+% sneller dan de GeForce RTX 2080 in 4K, was wel 4k vergeten er bij te zetten.

https://www.youtube.com/watch?v=32GE1bfxRVo&t=669s
https://www.guru3d.com/ar...80_founder_review,12.html


GeForce RTX 2080 tegen GeForce RTX 3080 4K

VULKAN: Red Dead Redemption II: 39fps tegen 69fps.
DX12: Resident Evil 3: 55fps tegen 104fps
DX12: Battlefield V: 64fps tegen 110fps
DX12: Death Stranding: 62fps tegen 106fps
DX12: Gears of War 5: 44fps tegen 76
DX12: Shadow Of The Tomb Raider: 46fps tegen 86fps
DX12: Metro: EXODUS: 39fps tegen 67fps
DX12: Strange Brigade: 68fps tegen 135fps

GeForce GTX 1080 tegen GeForce RTX 2080 4K

VULKAN: Red Dead Redemption II: 24fps tegen 39fps.
DX12: Resident Evil 3: 41fps tegen 55fps
DX12: Battlefield V: 49fps tegen 64fps
DX12: Death Stranding: 47fps tegen 62fps
DX12: Gears of War 5: 36fps tegen 44
DX12: Shadow Of The Tomb Raider: 33fps tegen 46fps
DX12: Metro: EXODUS: 28fps tegen 39fps
DX12: Strange Brigade: 53fps tegen 68fps

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 14 oktober 2020 20:46]

Wow, defensief much?
Ik was gewoon nieuwsgierig welke review je gelezen had, gezien ik het niet kon terug halen in de review die ik snel hier op tweakers erbij genomen had.

Maar om toch even op de cijfers in te gaan, ik heb die fps scores eens in excel gegoten en berekend hoeveel de gemiddelde performance winst is. En ik kom op ~70% uit op 4K gemiddeld. Ik heb dan wel alle spellen uit de review vergeleken, geen van de synthetische benchmarks. En ook als ik de resultaten uit de video van J2c meeneem kom ik ~70% uit.
Maar ik zie nergens 110% sneller, welk spel bedoel je daar mee?

Natuurlijk is 70% nog steeds een goed resultaat. En hebben we het over een best goede gpu! Ik ben benieuwd als en of we 20GB varianten gaan zien, en wat daar de resultaten van zijn.
Sorry de GeForce RTX 3080 was met DX12: Strange Brigade 98% sneller dan de GeForce RTX 2080, en met DX11: Borderlands 3 was de GeForce RTX 3080 94% sneller dan de GeForce RTX 2080.

DX11: Borderlands 3

GeForce RTX 3080 69fps
GeForce RTX 2080 36fps

Maar had DX11: Borderlands 3 er niet bij gedaan omdat hij DX11 was getest.

Maar ok als het in de 70% gemiddeld is, is het nog steeds een STUK meer dan tussen de GeForce GTX 1080 en de GeForce RTX 2080.

Heb het aangepast voor jou (en voor de andere mensen) naar 70+% sneller gemiddeld.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 14 oktober 2020 20:48]

Zelfs als niet iedereen het wil hebben is het zo slecht leverbaar dat je vaker een aantal winkels moet bezoeken om er 1 te vinden die daadwerkelijk leverbaar is (in plaats van 'verwachte levertijd over 2-3 maanden'). Dus wanneer je dan prijzen wilt vergelijken moet je erg veel winkels langsklikken.
Sorry, maar ik koop een product omdat ik het wil hebben, niet omdat een ander het wil hebben.
Tss, wat ouderwets van je ;)
/s
Een flauwe vraag, maar waarom wil jij dat product hebben?
Omdat mijn GTX1080, non TI trouwens, wel aan vervanging toe is om mijn ultrawide (3440*1440) scherm aan te sturen :Y En daar de stap naar een RTX2080 te klein was heb ik die overgeslagen.

[Reactie gewijzigd door JeroenNietDoen op 14 oktober 2020 17:39]

Gezien grote volkstammen voor laagste prijs gaan , zijn de goedkoopste in de prijsvergelijker sowieso slecht leverbaar. Vaak met opzet. Je kijk naar de iets wat hogere prijzen dan is de kans groter op voorraad bij extreem schaarste flink stuk hoger in prijs. En winkels met realtime voorraad systeem en voorraad aantallen is de kans van slagen stuk groter. Ivm voorraad fouten ect.
ik denk juist dat het komt omdat nvidia nu een echte upgrade heeft uitgebracht, het raytracing is leuk speelgoed maar daar blijft het dan ook bij, ik heb nu een 1080Ti, die 2080 heeft mij niet kunnen motiveren om te upgraden. Omdat het raytracing niet interessant is voor de spellen die ik speel en naast het raytracing gedeelte er niet een groot zichtbaar verschil is, ik denk dat meer mensen er hier zo in staan.
Dat denk ik niet. Het zal misschien meespelen, maar er waren al vrij lang van tevoren geruchten dat de nieuwe serie fors sneller zou zijn dus ik denk dat er ook veel mensen hun upgrade uitgesteld hebben.
Als dan in de eerste reviews bevestigd wordt dat de kaarten inderdaad veel sneller zijn en bovendien goedkoper dan krijg je dit.
Bovendien is er dan nog het Covid-effect: mensen zitten meer thuis en bij gamen is 1,5 meter afstand geen probleem. Bovendien zijn mensen korter en minder ver op vakantie geweest waardoor er geld over is.
de helft van de kliks ben ik om te kijken of die op voorraad is.
Je ziet het goed. En er zijn aanwijzingen daarvoor zoals Moore's Law is Dead YouTube channel al melding over gaf.

Bovendien maakt Tweakers zichzelf door plaatsing dit artikel meer een "Simp" voor bepaalde merken met zijn marketing. Tweakers hoort neutraal te zijn.
Zou dat? Ook goede een mogelijkheid is dat door corona mensen niet veel meer uitgeven aan allerlei andere (rand)zaken en nu meer geld over hebben om eens te investeren in een fatsoenlijke computer, waar je ook prettig op kunt werken en wanneer je het wilt mee kunt gamen. Bij de 2000 serie was dat nog niet aan de orde.

Ben dus eigenlijk ook wel benieuwd of we dergelijke cijfers gaan zien bij Intel en de nieuwe AMD 5000 serie processors. Kan maar zo. Als ik alleen een laptop had was ik er nu ook eens goed voor gaan zitten waarschijnlijk, als je dan toch nieuw wilt kopen, koopt men allicht maar meteen het liefste het nieuwste van het nieuwste. :)
Is ook te zien bij vraag en aanbod, mensen zonder geweten of fatsoenlijkheid proberen ze met 1,5 of 2x de prijs te verkopen. Ik wil graag tegen die mensen zeggen, schaam je diep.

Voor de rest lijkt me ook logisch dat iemand die een 1080 of 1080TI heeft, niet echt het geld voor een 2080super of 2080TI heeft willen neerleggen, die kaarten waren bij release gewoon te duur. RTX 3080 is in vergelijking stukken beter geprijsd en ik hoop dat Nvidea hiervan geleerd heeft. Ze hebben echt de bovengrens opgezocht als je het mij vraagt.
Is ook te zien bij vraag en aanbod, mensen zonder geweten of fatsoenlijkheid proberen ze met 1,5 of 2x de prijs te verkopen. Ik wil graag tegen die mensen zeggen, schaam je diep.
Die scalping praktijken hadden we in het verleden ook al, maar ik vind het wel zeer jammer dat het gegroeid is, zeker met hoe schaars de 3080 was zijn deze praktijken een beetje ontploft. En dan ook nog schaamteloos doen alsof het NIET een poging is om grof geld te verdienen.

Niveau van iemand die day 1 een 3080 van Megekko had en dan zegt "Ik wil toch liever een Founders Editie", maar wel even 1400eu vragen. (Als je hem niet wilt, stuur hem dan terug! :+)

Ik vraag me af of er niet iets aan gedaan kan worden. Het moet hier niet zo'n niveau worden als op Marktplaats waar elke sjacheraar zijn tech voor grof geld gaan doorverkopen.

(aan de andere kant zie ik ook vaak veel kansloze vragen voor bepaalde tech ver onder de gemiddelde 2e hands prijs, alsof er iemand zit te wachten om hun 2080ti voor 300eu te verkopen :?)

[Reactie gewijzigd door deknegt op 14 oktober 2020 13:40]

De mensen die niet het geduld kunnen opbrengen om te wachten tot ze iets kunnen krijgen voor een "normale" prijs houden dit soort praktijken in stand.. Als niemand het koopt voor dat soort idiote prijzen dan bleven ze ermee zitten en moet de prijs wel naar beneden.. Maar er zijn nou eenmaal altijd mensen met meer geld dan geduld en/of verstand en daar maken deze zogenaamde scalpers simpelweg gebruik van om geld te verdienen, dat is hoe kapitalisme werkt in de basis met vraag en aanbod..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 14 oktober 2020 13:54]

Maakt het nog niet minder schaamteloos dat consumenten dit doen om geld te verdienen, ten nadele van hun mede-consument. Betalen ze in ieder geval wel belasting op de winst die ze maken? Dacht het niet.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 14 oktober 2020 14:10]

Er is al een keer BTW over betaalt, de overheid hoeft ook niet schaamteloos meerdere keren te verdienen aan de verkoop van een product.. Maargoed, zoals ik al zei er is niemand die je dwingt van scalpers te kopen, bestel bij een normale retailer voor een normale prijs en dan gewoon geduld hebben tot je de kaart krijgt..
ik heb het niet over BTW
Het is ook gewoon winst en dat zijn dus gewoon inkomsten...
Tja, maar elke verkoop waar consumenten winst op maken is dat.. Wordt allemaal niet geregisterd dus kan ook niet belast worden.. Zou ook mooi zijn zeg, op elke nieuwverkoop 21% BTW pakken en dan ook nog eens mee willen profiteren van elke doorverkoop daarna, breng ze maar niet op ideeën in Den Haag (zullen de komende jaren flink extra geld nodig hebben na de COVID-19 ramp).. Alsof we in dit land niet al genoeg belasting betalen voor van alles en nog wat, zeker als burgers.. Pas als iemand er echt een soort van professionele handel van maakt heb je een punt dat het belast mag worden net zoals elk ander bedrijf dat winst maakt..
Dat men het niet doet, betekend niet dat men het niet zou moeten doen. Het is gewoon extra inkomen wat je eigenlijk op moet geven. (En de BTW betaal je dan ook niet want zelf hef je eigenlijk ook BTW en als je voor meer verkoopt heb je ook meer BTW ontvangen). Als je dit vaak doet moet je opgegeven moment toch echt netjes bedrijfsmatig BTW gaan verwerken.

"Iedereen doet aan belastingontduiking" is geen valide excuus.

[Reactie gewijzigd door EraYaN op 14 oktober 2020 20:17]

Doe niet zo schijnheilig, alsof jij alles wat je particulier verkoopt opgeeft bij de belastingdienst als inkomen.. Dat doet niemand, want is ook helemaal niet verplicht.. Dat wordt het pas als je structureel spullen verkoopt en dus in feite als ondernemer bezig bent..
Het is zeker verplicht (wettelijk gezien dan) maar de belastingdienst houdt er een redelijk flexibel enforcement beleid op na dus als het "sporadisch" gebeurt en je koopt niet speciaal materialen om te verkopen (scalpen etc) dan doen ze er niets mee.

En ze vinden hier zelfs dat ruilen erbij hoort: https://www.belastingdien...rneteconomie-deeleconomie

Ze geven natuurlijk allee de uitersten en de rest daartussen is grijs gebied waar ze alleen kopen kijken als je opvalt waarschijnlijk. Maar GPUs verkopen voor veel geld die je daarvoor hebt aangekocht zijn toch zeker een inkomstenbron.
Ik denk dat ik de BS eerlijk gezegd irritanter vind dan de praktijk zelf in dit geval.

Ik ben student geweest, ik heb tijden gehad dat ik wat krapper bij kas zat. 300eu winst op een kaart die je niet persé nodig hebt, dat kan je dan goed gebruiken.

Maar dan moet je niet doen alsof je het doet omdat je 'toch een FE wilt'. Geef dan gewoon toe dat je hem op de veiling zet, en laat de markt de prijs maar bepalen.

Het is al irritant genoeg dat je een bepaald product in een tijd van schaarste gaat doorverkopen voor winst, maar tot op een bepaald niveau kan ik er nog achterkomen, maar men moet niet van die BS verhalen gaan ophoesten omdat ze zich anders niet nobel genoeg voelen.

Het is gelukkig geen levensmiddel, een medicijn of babyvoeding o.i.d. die sommigen mensen ECHT nodig hebben, dus uiteindelijk als iemand gek genoeg wilt zijn om het dubbele neer te leggen voor een luxe zoals een Grafische Kaart, dat is dan uiteindelijk zichzelf die ze ermee hebben.
Zo grof geld verdienen vind ik dat niet, het gaat hooguit om een paar honderd euro's. Overigens is het gewoon volkomen acceptabel om zoiets te proberen. Het vergt nog altijd twee partijen die het samen eens worden over de aankoop/verkoop. Als deze een deal sluiten met elkaar is er toch immers niets aan de hand. Als ik nu een aandeel koop en deze is morgen 4x zoveel waard dan ga ik deze toch ook niet alsnog voor de prijs die ik er gister voor betaalde weer wegdoen? Nee natuurlijk wil ik er dan ook de huidige waarde voor ontvangen. Als er mensen zijn die vinden dat die videokaart op dat moment die waarde vertegenwoordigt (door schaarste), dan is deze dat ook waard op dat moment. Of jij dat nou leuk vind of niet, dit is gewoon hoe het werkt. Dat sommige verkopers de waarde misschien wat te hoog inschatten, zou kunnen, maar daarmee raken ze de videokaart dus ook niet kwijt!. Ik kan ook wel een Geforce DDR in de aanbieding zetten voor 10.000 euro, wat zou je daarvan vinden? Belachelijk natuurlijk, maar tegelijkertijd ook niets mis mee. Ik raak de kaart gewoon nooit kwijt op die manier. En mocht dat wél het geval zijn, dan is dat ook helemaal prima.

Wanneer het NIET OK is, is wanneer bijvoorbeeld een medewerker van een dochterbedrijf van MSI videokaarten inkoopt en opnieuw aanbied voor hogere prijzen. Buiten dat is er niets aan de hand. ;)
Het vreemde is dat die kaarten nog steeds voor de veel te hoge prijs aangeboden worden. Ik kan me moeilijk voorstellen dat de nieuwprijs voor de 2080s en 2080ti aanlokkelijk lijken.
De tweedehand prijzen tonen veel mooier de effectieve waarde van de kaarten en zullen vermoedelijk nog zakken bij de release van de 3070.
Voordat de 3080 uitkwam zakte de prijs van de 20-range van Nvidia kaarten nog wel redelijk. Toen het na de 3080 release duidelijk werd dat het maanden kon duren voordat de leveringen op orde waren hebben de meeste webshops hun prijzen weer opgeschroeft.

Ik denk als straks alles genormaliseerd is dat de prijzen voor de 20's ook gaan inzakken naar een realistischere prijs.
ja, dat gevoel had ik ook na enkele dagen!
ik sta alvast met open armen te wachten om mn 1070ti te upgraden voor een mooie prijs :)
Ik ben het met je eens dat ze duur zijn, maar ook hier geldt dat als ze voor deze bedragen verkocht worden en als warme broodjes over de toonbank vliegen en zelfs in no-time uitverkocht zijn, ze dus eigenlijk veel te goedkoop worden verkocht. Als zelfs tweedehands kaarten boven de kostprijs nog goed verkopen (dat betwijfel ik overigens) zijn WIJ degene die uiteindelijk bepalen wat de waarde zal zijn van deze videokaarten. In die context beoordelen wij het dus verkeerd. Deze videokaarten zijn juist veel meer waard dan waar ze nu voor worden verkocht. En dat is best apart. We vinden het allemaal blijkbaar te duur, maar de praktijk wijst uit dat dit niet het geval is.
Is ook te zien bij vraag en aanbod, mensen zonder geweten of fatsoenlijkheid proberen ze met 1,5 of 2x de prijs te verkopen. Ik wil graag tegen die mensen zeggen, schaam je diep.
VOC mentaliteit noemde onze vorige premier dat. En hij heeft natuurlijk een punt. Vraag en aanbod is hier gewoon de bepalende factor en als fysieke producten schaars zijn, dan kun je vragen wat je durft. Zie ook, toiletpapier, mondkapjes en handzeep ;)
Precies, en niemand hoeft zich te schamen want dat noem ik gewoon handelen.
Tja ik ben ook al 50x naar de websites gegaan (en een deel daarvan via de PW), maar dat had ik niet gedaan als die al lang geleverd was.

Ik kan dus niks met die cijfers, en voor mij zeggen ze dan ook echt helemaal niks als ik mijn eigen gedrag projecteer op de cijfers.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 14 oktober 2020 12:06]

Tja ik ben ook al 50x naar de websites gegaan (en een deel daarvan via de PW), maar dat had ik niet gedaan als die al lang geleverd was.

Ik kan dus niks met die cijfers, en voor mij zeggen ze dan ook echt helemaal niks als ik mijn eigen gedrag projecteer op de cijfers.
De opmerking rond het gedrag dat je beschrijft, staat dan toch ook letterlijk in het artikel?
Dus ik mag dat niet bevestigen of het er mee eens zijn? Met andere woorden wat wil je daar mee zeggen, en wat voeg je zelf dan precies wel toe met die reactie :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 14 oktober 2020 13:07]

Dus ik mag dat niet bevestigen of het er mee eens zijn? Met andere woorden wat wil je daar mee zeggen, en wat voeg je zelf dan precies wel toe met die reactie :Y)
Uiteraard mag je dat bevestigen, geen nood ;)
Ik had het vooral op de tweede zin uit je reactie: de auteur van het artikel is, naar mijn mening, vrij voorzichtig in het trekken van conclusies... daarop reageren met "ik kan niets met die cijfers" voegt weinig toe aan de discussie imho.
Mijn eigen bijdrage is dat er bij volgende artikels het artikel grondiger gelezen wordt alvorens te reageren... of misschien toch... dat hoop ik tenminste :+ (het zou jou het typwerk van de tweede zin besparen, mij de reactie daarop, jou dan weer de reactie dáárop en mij dan weer deze reactie... we gaan zó opgelucht zijn :Y)
Dit inderdaad. Kaarten zijn niet per se populairder, maar mensen wachten al een maand en kijken naar alternatieven.
Ook hebben ze niet het totaal aantal actieve gebruikers meegenomen in de analyse.
Ik neem aan dat er een ware run op deze kaarten ontstaat voornamelijk door de miners van crypto-valuta?
Nog sneller meer coins minen.
Is dit de trend die we gaan zien in de toekomstige releases van nieuwere nog snellere kaarten?
als je +- 15-20 $ per maand verlies wilt draaien, dan ja, zelfs met praktisch gratis stroom (8/10 van een cent) maak je nog verlies met een 3080

[Reactie gewijzigd door dakka op 14 oktober 2020 14:16]

Neuh, ik denk dat de run vooral vanwege covid en price/performance is. Daarnaast zijn dit de snelste kaarten op de markt, zit iedereen thuis vanwege covid, was de 20-serie shit, en raytracing en dlss beginnen aantrekkelijk te worden.
Wacht hier nog steeds tot Groen en Rood alle kaarten op Tafel hebben liggen, En hoe snel AMD hun kaarten gaat leveren vanaf de aankondiging eind deze maand.

En Nvidia's eventuele Supers aankondiging.

Maar het lijkt wel een zootje op moment met Supply en geklaag betreft Demand.
Die supers zou ik niet op wachten, maar wat AMD doet is zeker interessant. Of bedoel je die 16/20gb versies van nvidia?
Yup dat zijn toch de Supers, die worden misschien al in December aan gekondigt.
Ben meer benieuwd naar de nieuwe processors van AMD.. De 3080 draait hier al.
Paar dingen.

1. Tijden zijn veranderd. Steeds meer mensen maken grondiger gebruik van internet en daarbij de relevante websites en services. Ook zijn ze sneller geïnformeerd over nieuws van nieuwe producten. Rond de 1080 tijd waren er naar alle waarschijnlijkheid minder mensen aan het zoeken naar een relatieve niche omdat ze het gewoon niet kenden.

2. Turing was gewoon slecht. Stukken duurder voor zeer zeer beperkte prestatie verbetering. Ray tracing was, en tot op heden is, niet relevant (genoeg). Er was relatief weinig vraag naar en beperkte interesse.

3. Ampere is een "failed launch". Uiteraard zijn er mensen die het product willen, maar ik denk dat de meeste ook gewoon rondkijken om te zien waar al het nieuws en geruchten over gaan. Price hikes, slechte voorraad, algemene informatie zoals stroom verbruik onderling in de serie. Ik denk toch echt dat een groot aantal van de clicks te maken hebben met nieuwsgierigheid en niet zo zeer met koop interesse.
1. 20 years ago...oh nee, 5 jaartjes geleden. Serieus? Tijden veranderen, maar jij maakt het wel heel sci-fi :P
5 jaar geleden was Ryzen er ook niet op de markt, en moet je nu kijken wat dat heeft bereikt over zo'n korte periode. Zo "sci-fi" maak ik het ook weer niet.
Je doet voorkomen alsof het internet de afgelopen 5 jaar vertigvoudigd is. Laten we niet overdrijven ;)
Zo bedoel ik het dus niet. Ik doelde er op dat er meer mensen zijn die een interesse hebben ontwikkeld, voor wat voor reden dan ook, om wat meer up-to-date te blijven omtrent PC's in het algemeen. Ongetwijfeld komen dat soort mensen ook op ten duur terecht bij tweakers na het horen van nieuws of geruchten. Ook zullen verkoop punten meer online trafic zien op gerichte producten voor die reden.
De 20xx serie was ook redelijk waardeloos. Idiote prijzen en geringe performance verschil.
De 1080 presteert net zo goed als de 2070.
De 1080ti is achteraf gezien de beste kaart als het gaat om prijs/prestatieverhouding.

Veel mensen sloegen de 20xx serie over omdat het de geld niet waard was en omdat ray tracing support nieuw was.
Nou heb ik zelf toevallig een 2070 maar dat was ook vanwege een garantiegeval op de 1080 die ik voorheen had.

Achteraf gezien met de prijs/prestatieverhouding van de 30xx serie, is gebleken dat de hele 20xx serie afgeschreven is.
Niemand gaat vandaag de dag een 2080 of een 2080 ti kopen.
Ik zou voor zo'n €350 best een 2080Ti willen kopen nu om mijn 2060 te upgraden. En zo ken ik velen met mij. Er zijn altijd mensen die het nieuwste willen hebben en dus straks hun 2080Ti gaan dumpen voor een 3080 of 3090. En aangezien een 3070 (volgens Nvidia) ongeveer gelijk gaat presteren aan een 2080Ti is deze straks niet veel meer waard dan 300-400 euro. :)
Ik zou ook wel een tweedehandse 3090 willen hebben voor 500 euro :D
En over 3 jaar kan dat wellicht, afhankelijk van wat de 4000 serie doet ;)

nVidia heeft de markt aardig verpest op het moment dat ze aankondigden dat de mid-tier 3070 gelijk gaat presteren aan de 2080Ti voor zo'n 500 euro. Dat maakt de 1500-1700 euro kostende videokaarten van 1-2 jaar oud nu dus nagenoeg waardeloos, want wie bij z'n volle verstand zou er nou meer betalen voor een tweedehands kaart die amper beter presteert dan een nieuwe kaart voor 500 euro?

Natuurlijk is het nog even afwachten op real world reviews en daadwerkelijke leverbaarheid, maar als die 3070 daadwerkelijk qua prestaties in de buurt komt van een 2080Ti voor zo'n 500 euro (laten we zeggen, over zo'n twee maanden) dan is die 2080Ti gewoon geen drol meer waard en mogen eigenaren blij zijn als ze er nog 350 euro voor kunnen vangen.
Je hebt wel gelijk, maar die mensen met de 2080Ti hoeven hun kaart toch niet te verkopen / vervangen als de 3070 uitkomt ?

Dus wat maakt het dan nog uit wat hij waard is, gewoon houden en tzt de nieuwste dan kopen.
Ik kan best begrijpen dat je zuur bent als je een kaart hebt gekocht van 1500 euro, dat de volgende serie meer prestaties heeft voor het helft van het geld.
De 2080 TI die een restwaarde had van 700 euro, bijna gehalveerd is in waarde.
Maar hij bestaat al 2 jaar ? Kijk als je 'm vorige maand hebt gekocht dan is het zeker balen..
Maar 2 jaar geleden, en je hoeft niet te vervangen, dus je kan basically nog 2 jaar ervan genieten en dan de 40 serie kopen.
En dat is misschien wel het grootste probleem. De meeste alternstieven die beschikbaar zijn en een performance upgrade zijn, kosten verhoudingsgewijs teveel.
Clicks is niet gelijk aan vraag. Er is schaarste, mensen zitten de webshops te stalken en hebben waarschijnlijk ook bots opgezet om de voorraden te checken.
Clicks is niet gelijk aan vraag. Er is schaarste, mensen zitten de webshops te stalken en hebben waarschijnlijk ook bots opgezet om de voorraden te checken.
Dat clicks niet gelijk zijn aan vraag, staat toch letterlijk in het artikel?
Even snel wat ingewikkeld rekenwerk :+

Alternate Nr 265 in de wachtrij
een paar dozijn kaarten per week als de wind uit de juiste hoek waait.
Volgens de stelling van PITAtagoras zou ik dan over 10 weken een
Cadeautje van de postbode kunnen ontvangen.
dat is dan net voor het happy new year..

Jippie O-)
Hehe, ik was 0006 in de rij, na 2 weken ben ik nu 0005, denk dat eerder maart wordt lol ..
Wel jammer hoor, zitten we jaren te wachten op een toffe nieuwe GPU die de moeite waard is, is die er eindelijk kun je nog eens jaren wachten todat je eindelijk is Commander Keen kan spelen met goeie FPS :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee