Winkels annuleren RTX 3080 Gaming X Trio-pre-orders omdat MSI productie stopt

Webwinkels als Azerty en Alternate melden klanten die de RTX 3080 Gaming X Trio 10G van MSI besteld hadden, dat ze deze niet meer gaan leveren. MSI heeft de kaart end-of-life verklaard en produceert deze niet meer.

Woensdag hebben onder andere Megekko, Alternate en Azerty klanten ingelicht over het schrappen van de pre-orders van de MSI RTX 3080 Gaming X Trio 10G. Dat melden gebruikers op Gathering of Tweakers. Ook Alternate België meldt klanten dat hun bestellingen van de kaart geannuleerd is, blijkt uit een bericht op Reddit.

Volgens Azerty ligt het annuleren van de bestelling buiten hun macht en is de reden dat MSI is gestopt met het fabriceren van de GeForce RTX 3080 Gaming X Trio 10G-videokaart. "Wij hebben daarom helaas enkele bestellingen moeten annuleren, omdat deze videokaarten niet meer bij ons binnen zullen komen." Alternate noemt dezelfde reden: "Helaas heeft MSI besloten om de RTX 3080 Gaming X Trio 10G niet meer te produceren. Door dit besluit, dat buiten onze macht ligt, is levering van dit product onmogelijk geworden." De Gaming X Trio staat nog wel op de site van MSI.

MSI RTX 3080 X Trio

Sommige gebruikers hadden hun bestelling op 17 september geplaatst, de dag waarop de RTX 3080 beschikbaar kwam. De kaart was in korte tijd uitverkocht en ook daarna bleef de beschikbaarheid minimaal. Kopers kwamen veelal op wachtlijsten, waarop ze konden bijhouden op welke plek ze stonden om in aanmerking te komen voor levering bij nieuwe voorraden. De annulering van de bestellingen maakt dat ze vijf maanden voor niets gewacht hebben. De winkels beloven het aankoopbedrag binnen uiterlijk drie dagen terug te storten.

Door de annulering moeten klanten weer achteraan aansluiten in de rij, als ze een andere RTX 3080-kaart willen. Bovendien zijn de prijzen enorm gestegen waardoor ze meer geld kwijt zijn. MSI was woensdag niet bereikbaar voor commentaar, maar volgens Alternate zou het bedrijf verwachten de andere modellen te kunnen blijven leveren.

Opvallend is dat MSI in maart juist zijn Gaming Trio-lijn van RTX 3080-kaarten uitbreidde met een Z- en Plus-variant, zoals VideoCardz schreef. Daarmee werd het Gaming Z-model het krachtigste model uit de serie. Het verschil zou verder zijn dat de Z-kaart een dunnere backplate heeft en 28 gram minder weegt. De Trio-kaarten onderscheiden zich met een Tri Frozr 2-koeler met drie ventilatoren en combineren drie DisplayPort 1.4-aansluitingen met HDMI 2.1 en drie 8-pinsconnectors voor stroomvoorziening.

Wanneer de beschikbaarheid van de RTX-videokaarten gaat normaliseren, is niet bekend. Afgelopen maandag maakte de cfo van Nvidia, Colette Kress, tijdens de jaarlijkse dag voor investeerders bekend dat het aanbod naar verwachting in het grootste deel van 2021 achterblijft bij de vraag.

MSI RTX 3080 Gaming Trio-modellen
Boost Clock TDP Weight
Gaming Trio 1755 MHz 340W 1565g
Gaming Trio Plus 1755 MHz 340W 1537g
Gaming X Trio 1815 MHz 340W 1565g
Gaming Z Trio 1835 MHz 370W 1537g

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

14-04-2021 • 18:37

343

Submitter: TweetCu

Reacties (343)

343
338
137
18
2
118
Wijzig sortering
Nvidia en die winkels zien ook natuurlijk dat ze 700 euro kaarten ook voor 1200 kunnen verkopen.
Dit heeft niks met miners of schaarste te makenof EOL, gewoon hebberigheid. Je gaat toch wel kopen.
Die fabrikanten hebben er geen haast mee om de markt te vullen als iedereen deze belachelijke prijzen blijft betalen. Blij dat ik mijn 3080FE nog voor 719 euro heb kunnen kopen.
Dat grapje hebben ze in januari ook al gedaan met de 'MSI GeForce RTX 3060 Ti VENTUS 2X OC'
Waar die nadien in de webshop terug kwam met de suffix 'V1' en natuurlijk een mooie prijsverhoging
Gelukkig weten we allemaal dat dit niets te maken heeft met miners...elke kans die ze krijgen, springen de fabrikanten over elkaar heen om te melden dat het niets met miners heeft te maken.....

Ontopic; ik weet dat dit een moeilijke discussie is, want aan de ene kant ben je een betalende klant die al maanden wacht...maar aan de andere kant, dit gaat niet over medicijnen.

Wat ik echt heel interessant vind van deze situatie, is het zien van hoe er mee om gegaan wordt, door de fabrikanten, de winkels en de klanten. Dit gaat 100% niet de laatste keer zijn.
Miners zullen zeker onderdeel zijn van het probleem, maar het probleem is vrij groot. In allerlei sectoren zijn er allemaal problemen met leverbaarheid. Iedereen is thuis en heeft geld over omdat ze niet op vakantie geweest zijn. En omdat we thuis moeten blijven moeten we onze entertaiment ook thuis zoeken. NIet voor niets is er een gigantische vraag voor game consoles, computer, laptops. De levertijd van laptops is rampzalig, van de consoles is rampzalig. Er kunnen simpelweg niet genoeg chips gemaakt worden. De autoindustrie heeft ook las van dat ze niet genoeg chips kunnen krijgen.

En die zelfde corona zorgt ervoor dat er capaciteitsproblemen zijn op allerlei vlakken binnen het transport en de distributie. Er is zoveel vraag naar spullen dat ze het niet aankunnen, óf door corona zijn productiecapaciteiten lager dan normaal. De chipindustrie is er zover ik weet ook niet één die even snel bijschakelt als het nodig is.

Specifiek voor videokaarten heb je ook nog eens te maken met een nieuwe generatie die eindelijk weer een stuk interessanter is dan een generatie ervoor waardoor de interesse voor deze generatie al behoorlijk hoog lag. Tel alle bovenstaande er bij op en er is simpelweg niet genoeg capaciteit om aan de vraag te voldoen. En die miners zijn naar mijn idee wel onderdeel van het probleem, maar zeker niet de belangrijkste.
Je hebt uiteraard een punt, het is niet alleen miners...maar het punt is meer dat ze wel degelijk een behoorlijk groot aandeel hebben in de tekorten (zie Artikel van Tweakers, waar melding wordt gemaakt van het feit dat qua ruwe aantallen, de productie/levering vrijwel gelijk bleef, zo niet gestegen was, tov de vorige generatie).

Ik denk dit een probleem gaat zijn in toekomstige releases, corona of niet. en dat vind ik een grotere discussie tov het eol maken van 1 fabrikant en 1 versie van de kaart....
En waar in dat artikel stond dat de extra vraag van miners kwam? Of neem je dat nu voor het gemak aan?
Dat neem ik niet aan, dat is een conclusie die je kan trekken met meerdere bronnen van het internet, waar er ook iets dieper op in wordt gegaan. Je kunt die conclusie ook trekken na het zien van meerdere miners die trots hun grote skelet frames laten zien met een palet vol 3070/3080 kaarten er voor Ik haalde het tweakers artikel alleen aan omdat daar duidelijk melding wordt gemaakt dat de productie gelijk is met vorige generatie, dus dat de tekorten niet zozeer door tekorten aan productie komen.

Ik snap niet zo goed wat je punt nou is. Weerspreek je het punt dat miners een aandeel hebben in deze tekorten? Probeer je me gewoon scherp te houden met mijn bron vermelding? Maar goeed
Ik denk eerder dat hij bedoeld dat mining niet de enige vorm van extra vraag is, uiteraard zal mining een onderdeel zijn. Maar vergis is je ook niet in de impact van de lockdown.

Als ik naar het zakelijke kijk, kan je bijvoorbeeld zien dat er een flink grotere vraag is naar laptops, desktops en andere vormen van (thuis) werkplekken. Ook dit draagt bij aan de tekorten qua chipproductie capaciteit.

Maar kijk ook eens prive, waar ik het de laatste jaren vrij rustig had met PC's bouwen voor vrienden e.d. heb ik ineens het laatste jaar, heel vreemd, weer volop vraag van mensen die ineens spontaan weer willen gaan gamen, toch die oude PC van 10 jaar oud weer eens upgraden (lees vervangen). Ik zal niet de enige zijn deze trend opmerkt.

En dan krijg je een soort van "perfect storm" (die voor ons zeer nadelig is), waar je ziet dat alle fabs nokkie vol zitten, productie opschalen is dus vrijwel onmogelijk, capaciteit realiseren duurt ook lang. Terwijl aan de andere kant de vraag van zowel bedrijven, consumenten enorm gestegen is en dat terwijl er ook nog eens een mining boom aan de gang is.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 04:23]

Wat @Dennism zegt dus.
waar in dat artikel stond dat de extra vraag van miners kwam
Ik weerspreek zeker niet dat miners onderdeel zijn van de vraag. Ik vraag me echter af hoe groot dat aandeel is, en of de vraag van miners bijvoorbeeld groter is dan andere jaren in vergelijking tot anderen groepen zoals gamers. Graag, wel gestaafd met data die statistisch relevant is. Vandaar mijn vraag, of die extra vraag daadwerkelijk benoemd wordt of dat het een aanname is.
als er van een nieuwe kaart maar 200 voor de hele benelux beschikbaar worden gesteld en van diezelfde kaart je een foto ziet van een miner die net een pallet vol met van die dingen heeft ontvangen, dan kijk ik er toch wel even heel raar naar hoor.....
Heb je ook een bron? Ik ben oprecht geïnteresseerd.
Ik dacht dat het een nvidia kaart was, maar bleek de AMD 6700 XT te zijn:
Check reviews: AMD Radeon RX 6700 XT - Nieuwe oase in de videokaartenwoestijn? bij het kopje beschikbaarheid.
Ah. Bedankt voor het opzoeken en delen.

Zijn het wel dezelfde kaarten dan die je zag van die miner dan? Heb je daar toevallig ook nog een bron van?

Ik had eerlijk gezegd gehoopt op data dat zou aantonen in welke mate de tekorten op de GPU markt te wijten zijn aan het minen van crypto valuta.
oh sorry, zo ver heb ik niet gekeken, ik ben daar niet zo in thuis ^^
Wat voor mij de belangrijkste aanwijzing is dat Miners toch een significant onderdeel zijn van de vraag, is dat de prijs van de videokaarten vrij direct de prijs van Etherium lijkt te volgen.

Daarnaast staan er nog steeds mensen te wachten op videokaarten die ze 17 september besteld hebben.
Ik kan niet geloven dat de vraag op release day alleen, zo groot is dat je in 7 maanden productie nog steeds nauwelijks een verschil hebt kunnen maken op de wachtlijsten.

Daarnaast heb ik lopen tracken hoeveer er ongeveer geleverd wordt door Alternate en Megekko, en dat is vanaf half december echt heel weinig. Dat is ook het moment dat Etherium echt los ging. Er komen de laatste paar maanden toch echt minder kaarten bij gamers aan dan in in de eerste paar maanden na release. En ja we hebben Chinees nieuwjaar gehad, maar ik geloof niet dat men vanaf half-december minder kaarten produceert.

De kaarten gaan gewoon naar de hoogste bieder, en dat zijn (Etherium) miners.
Anders kan ik het niet verklaren.
Maar deze markt gaat dan toch ook, op een gegeven moment, finaal instorten?

Kennelijk hebben de fabrikanten ook totaal geen grip op de distributie. De Xbox Series X en de PlayStation 5 zijn net zo schaars, maar wat wordt geleverd wordt geleverd tegen de adviesprijs. Al dan niet met een aantal, verplichte, accessoires.
En dan nog beperkte levering op 7nm, en dan daar bovenop nog watertekorten in Taiwan en dus TSMC, en dan gooien we daar een stroomstoring bovenop, en tel daarbij op dat er een aantal fabrieken (gedeeltelijk) stil lagen/liggen, en dat die niet 1-2 weer op kunnen starten want dat duurt maanden.

Het feest houdt maar niet op.
Ik vind geen probleem dat ze niet meer geproduceerd worden want, volgende jaar als bitcoin rond de 20.000euro zakt dan is op vraag&aanbod genoeg te koop voor 300euro (y)
Alleen worden voor Bitcoin geen GPU's gebruikt. Voor Ethereum echter wel.
Echter als BTC zakt naar 20.000 zal dat grote impact hebben op de rest van cryptomarkt.
Als je gaat rekenen met stroomkosten, maar vooral ook slijtage aan de hardware, dan loopt ook de winstmarge van mining aanzienlijk terug met de huidige gpu prijzen.

Als dit zo doorgaat dan is je gpu onderhand alweer versleten tegen de tijd dat je eindelijk de aankoopprijs hebt terugverdiend met minen. Mijn persoonlijk verwachting is daarom dat dit niet zozeer met mining te maken heeft.
Juist voor miners zijn de aankoopskosten van een gpu samen met de watt/performance een doorslaggevende factor. Met de huidige gpu prijzen zou het aandeel miners daarom juist flink af moeten nemen. Een gpu is voor een miner altijd puur en alleen een investering die zichzelf moet terugverdienen, terwijl voor een gamer de emotie een grote rol speelt; hoeveel geld heb je ervoor over om met een bepaalde framerate te kunnen spelen?
Er zal dus altijd wel een gamer zijn die bereid is om 5x de adviesprijs te betalen, dit zal een pure miner natuurlijk nooit doen als dit niet winstgevend is.

Uiteraard is er een groot tekort in de markt, maar mijn gevoel is dat o.a. scalpers die hier misbruik van maken een van de grootste factoren zijn voor de huidige prijsstijgingen. (eventueel misbruik van de fabrikanten zelf daargelaten)
Maar hoe verklaar je dan dat het minen met elke videokaart (gegeven genoeg VRAM) nu winstgevend is? Vanaf een 1060 6GB, laptop GPU's, en ook deze kaarten. Een 3080 voor 2k ipv 800 euro is natuurlijk dramatisch duur voor een gamer; maar voor een cryptominer die zijn profit/dag/kaart met een factor 4 zag stijgen, zal dat waarschijnlijk wel goed op te vangen zijn.

Daarin zal voor de meeste cryptominers eerder de vraag zijn: hoeveel geld heb je beschikbaar om GPU's mee aan te kopen, welke prijs is voor jouw "safe" rendabel (al zou de bubbel eerder crashen) en hoeveel GPU's en (IIRC ook ) voedingen kan je krijgen.

Daarnaast betwijfel ik hoeveel deze kaarten "slijten". Silicon kan slijten door bvb electron migration, maar dat is vaak een traag proces. Wat ook kan is dat thermische stress door opwarm/afkoel cycles bvb BGA solder balls doen barsten/scheuren. Dat eerste wordt enigzins beperkt door de GPU te undervolten en niet op max TDP te draaien voor die laatste 5% performance (scheelt ook kosten). Dat tweede is ook minder aanwezig omdat zo'n GPU waarschijnlijk voor langere tijd 100% belast draait, ipv losse games met laad schermen, die telkens de belasting op de GPU tussen 100% en 0% hard doen wisselen.

Vaak als een kaart op de tweedehands markt wordt gesmeten, is daar vaak weinig aan te zien dat het een minig kaart was. En met 1 jaartje oud zullen die nog genoeg waarde hebben, voooral als er nu ook zo'n lange tijd een gigantisch tekort is.

Daarnaast is de rendabiliteit van minen net zoveel een gok als dat ook de koers van crypto's onstabiel is. Kan je je voorstellen als iemand al een tijd lang aan het minen was (als hobby), en ziet dat zijn huidige inventaris van GPU's (ook al waren dat 5 jaar oude GPU's) meer waard is geworden, EN zijn huidige cryptowallet ook nog in waarde flink zijn gestegen (mocht die al niet gecashed hebben). Die mensen hebben al een gigantische voorsprong..

Het feit dat NVIDIA zelfs weer mining kaarten maakt geeft mij genoeg redenen om te geloven dat de mining markt weer hot is. Het is weer kapitalisme ten top, dus de mensen die het spelletje heel slim uitspelen zullen er wel rijker van worden. De mensen die crypto als verspilling van tijd zien (=ik) zullen er niets mee verdienen, maar komen wel feitelijk op achterstand te staan.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 23 juli 2024 04:23]

GPU's slijten inderdaad niet door mining, in ieder geval niet binnen de levensduur waarin bijvoorbeeld een RTX3080 nog relevant is. Dit is ook al meerdere keren onderzocht, een beetje nieuwe koelpasta en een GPU die 2 jaar lang 24/7 voor mining is gebruikt presteert weer als nieuw.
Ik heb de berichten over mining kaarten die volledig om zeep zijn na x tijd 24/7 gebruik, ook altijd al vreemd gevonden. Volgens mij zijn het steeds assumpties van mensen die niet heel veel van elektronica kennen (dit is dan weer een assumptie van mij ;p).

Wat slecht is voor elektronica, zijn warmteverschillen. Aangezien deze 2 jaar lang op dezelfde temperatuur zijn gebleven, zou ik veronderstellen dat deze minder schade heeft dan een kaart van een gamer die zijn PC elke dag aan en af zet, of nu weer eens een zware load, dan weer idle, enzovoort.
Maar hoe verklaar je dan dat het minen met elke videokaart (gegeven genoeg VRAM) nu winstgevend is?
Omdat mining een competitie is, als het winstgevend word dan word er meer geinvesteerd, daardoor word het minder winstgevend tot er een balans onstaat. Als die balans verstoord word dan kan minen heel winstgevend of net heel verlieslatend worden.

Gezien miners, in tegenstelling tot wat menige Tweaker lijkt te denken in de comments hier, niet meer aan GPU's geraakt net zoals de rest, is de balans verstoord in de richting van heel winstgevend. Des te meer omdat energieprijzen wereldwijd ook in elkaar gestort zijn terwijl dat de grotere kost is bij mining.

Waarom zijn er geen GPU's beschikbaar, waarom moest ik 6 maanden wachten op mijn Ryzen? Waarom wacht ik al 2 maanden op een leverencier om een laptop te mogen bestellen laat staan dat ze gaan leveren? Waarom moet ik weken wachten om wat 13 in een dozijn switchen te ontvangen?

Heel dit het zijn miners die het omzeep helpen is niet meer dan frustraties waarbij het een menselijke eigenschap is te zoeken naar iemand/iets die de grote schuldige moet zijn. (en daar vervolgens dik op ventileren)
Zij hebben die GPU's gekocht bij release en toen waren ze dus "goedkoop".

Het lijkt er ook op dat je de cash die er te verdienen valt met mining hevig onderschat. Kijk eens naar de prijs een BTC nu...er zijn nog een zooi up and coming...het is goud geld en als je een paar van die fora leest dan zie je hoe snel ze die "goedkope" kaarten van 6 maanden geleden terug hebben verdiend.

Je moet het ook zo zien; als jij gelijk hebt, waarom zie je dan keer op keer die dikke GPU mining frames vol met GPU's.....voor de show? Nee, als er niets meer te verdienen zou zijn, dan zou je dat soort dingen dus niet meer zien.
Euhm, nee. Ten tijde van het verschijnen van de RTX kaarten was het minen van crypto lang niet zo lucratief als dat het nu is.
Euhm, jawel...zeker als je als miner -en laat dat nou een beetje de essentie zijn- sterk gelooft dat ze bijdragen aan de groei van de crypto. Dus nee, de coins waren niet zoveel waard toen als nu -maar nog steeds wel een goed inkomen als je minet- maar ja, je weet dat je met minen ook op de langere termijn bijdraagt aan de groei van de waarde en daarmee jouw inkomsten.

Ik snap niet wat hier nu de discussie precies is. Niemand spreek me tegen dat de miners -en dat is wat ik zeg- een groot aandeel in de tekorten hebben gehad, maar er wordt wel een discussie aan gegaan over hoeveel ze wel of niet konden verdienen.....maar goed.
Er zullen best mensen/bedrijven hebben gedacht dat de launch van de 30xx series een goed moment was om van kaart te wisselen. Ik weerspreek dus zeker niet dat miners een aandeel hebben gehad maar ik heb geen idee hoe groot dat aandeel is.

Het was in oktober/november in ieder geval geenszins duidelijk dat de waarde van crypto valuta zo hard zou stijgen. Ik weerspreek dus dat ze de GPUs 'goedkoop' zijn ingekocht.

Crypto minen is lucratief maar ook erg risicovol. Om risico's te onderdrukken moeten mining farms vooruit plannen. Het zou onverstandig zijn voor zo een bedrijf om all hun mining kaarten via de reguliere verkoop binnen te harken. Of ze maken afspraken om in bulk te kopen, of ze vervangen hun "dode" kaarten door de laatste generatie. Wat dat betreft zitten zij in hetzelfde schuitje als jij en ik.

BTC wordt overigens niet gedolven met GPUs daar worden ASICs voor gebruikt. ASICs gebruiken natuurlijk ook chips maar het is dus niet zo dat BTC miners GPUs afnemen.
Maar daar zijn wij het dus inderdaad niet eens. Jij blijft maar zeggen dat het toen niet duidelijk was dat het zo snel en hoog zou stijgen. Dat is pertinent niet waar. In die kringen wordt al heel lang gesproken over de explosie die er aan At te komen. Iemand die op de Damrak bij een btc exchange werkt wilde me bij wijze een coin in mijn strot steken omdat hij zei, en ik citeer,. ; Zorg dat je er eentje hebt...als je niet meer wilt, maar geloof me nou....eentje.

En dit is wellicht een aanname maar ik geloof niet in toeval...maar het is wel heel frappant dat de coins zo hard stegen zoals nooit tevoren na de introductie van de nieuwe gpu reeksen.

Maar nogmaals, dit is niet mijn mening, ik steel deze van heel wat flinke discussies en feiten en foto's. En ik ben overtuigd door die argumenten dat het aandeel wat de miners hebben gehad in de tekorten, drastisch onderschat worden. En hier laat ik het verder bij.
Tsja, mensen kunnen wel verwachtingen hebben maar het was geenszins duidelijk hoe de markt zich zou vormen. Tenzij ze allemaal een glazen bol hadden.

Wat mij stoort in dit soort discussies is het gebrek aan relevante data en daardoor blijven we in de "onderbuikgevoel" sfeer hangen. Iedereen heeft een mening maar niemand die het precies weet.

Maar fair enough, we hoeven het ook niet altijd eens te worden. :+
Ik snap je volkomen, ik heb daar normaal gesproken ook een hekel aan. Maar ik kan niet de foto's vol met palets voor lege -soon to be filled- mining skeletten zien en dan net doen alsof dat maar een klein onderdeel is....maar je hebt gelijk, we do not always have to agree! :)
Scalpers dragen zeker bij. Vooral ook omdat er veel 'profiteurs' zijn. Ja, natuurlijk zijn er de grote op- en doorkopers. Maar heel veel particuliere consumenten pre-orderen 2, 3, 4, of zelfs 5 keer bij verscheidene winkels om zo snel mogelijk beet te hebben, en wachten daarna rustig de rest van hun pre-orders af om die met winst door te verkopen.

Niet vreselijk "malicious" in opzet, maar toch wel de situatie even uitbuiten. Immers heb jij je kaartje of je console dan ASAP gegarandeerd binnen, en met wat geluk heb je 'm nog 'ns bijna gratis ook als je je overige pre-orders met een dikke premie kunt doorverkopen. Want terugsturen naar de winkel, dat doen ze gek genoeg nooit 8)7

Dat zie je bijvoorbeeld ook met de hoeveelheid PS5 pakketten die o.a. ook hier gewoon op Tweakers V&A worden aangeboden. Bijna 70(!!) van mensen die allemaal hetzelfde verhaaltje hebben; "ik had bij 2 winkels besteld en kan niet meer terugsturen, oh mijn vriendin had er toevallig ook eentje gepre-ordered. Ik heb er maar even een weekje op gespeeld en het was niks voor mij". Ja ja, maar wel allemaal voor minimaal 150+ euro boven de aanschafprijs doorverkopen. Omdat het kan, toch?

Allemaal producten die dus niet bij een gewone consument terechtkomen omdat er mensen zijn met een iets dikkere spaarrekening die gewoon voor een lolletje meerdere van dezelfde producten kunnen bestellen en dan lekker kunnen kijken wat ze er mee doen.

Egoïstisch ten top. Dan zie ik bijna nog liever een kaart naar een miner gaan; die gebruikt het product tenminste. Maar scalpers, uitbuiters of profiteurs, die kunnen een dikke middelvinger van me krijgen. Ik hoop dat webshops en fabrikanten het na dit debakel eens gaan leren, en we daadwerkelijk maar 'ns 1 order per persoon of per huishouden/adres gaan toelaten als er veel vraag wordt verwacht. Dat is de enige manier om dit soort gedrag te stoppen.
Video-kaart is net als WC-papier blijkbaar....je kunt nooit genoeg hebben... :+
Right? Maar WC papier kost tenminste geen drol (pun intended).

Maar videokaarten? Ik heb één kaart bij één winkel kunnen bestellen op de launch day van de 3070, omdat ik daar het geld voor bij elkaar had gesprokkeld. Daarna was het gewoon afwachten. Maar in het GoT topic (en andere fora/reddit) zag ik posts van mensen die riepen dat ze er eentje bij megekko, één bij azerty, en nog 'ns 1 bij alternate, ook nog eentje bij CDRomland en misschien voor de goede orde nog ééntje bij een belgische winkel in de hoop op snellere levering hadden besteld.

Ik snap dat sommige mensen goede banen hebben (vooral hier op Tweakers, als IT-nerds en aanverwant zijnde). Maar wie besteld er in vredesnaam voor €2000 a €2500 aan videokaarten, om er slechts ééntje te kunnen bemachtigen?

Ik bedoel ja, okay, je kunt die 2000+ euries ook in een pre-built systeem stoppen, of in een bulk-bestelling van allerhande losse onderdelen, of je had er een RTX 3090 mee kunnen kopen. Het uitgeven van het bedrag an sich is niet wat ik er zo vreemd aan vind. Het uitgeven van een dergelijk bedrag aan letterlijk 4 of 5 keer hetzelfde item, dat vind ik raar.

Ik ga toch ook niet naar de bakker om 5 taarten te reserveren voor m'n verjaardag, om er dan uiteindelijk 4 van door te verkopen (voor een meerprijs) aan vrienden en familie? Ik koop gewoon wat ik nodig heb.

Het geld dan gewoon weken of maanden kunnen laten zweven bij allerhande winkels, en ales alles uiteindelijk binnen is dan 'ns rustig kijken of je de boel kan doorverkopen om er nog wat winst uit te trekken. Like, who does that? Misschien twee bestellingen max, dat snap ik nog wel. Één bestelling als hoofd-focus en een tweede bij een andere winkel als 'backup' ofzo. Maar een backup voor een backup voor een backup? Come on dudes, het is wel goed geweest.

[Reactie gewijzigd door Seroth op 23 juli 2024 04:23]

Ja - dat is wel erg extreem. Zeker als dat dus is om te kunnen gamen.
Winstmarge van miners is niet echt afhankelijk van de videokaart prijs. Het duurt wat langer voordat je de kaart terugverdient, maar in principe is alles wat je daarna verdient winst. Het is dus altijd een investering waarbij je hoopt dat je zo lang mogelijk rendabel je centen kunt berekenen. Ik denk dat het eerder uitmaakt of je 20 of 5 euro per dag kunt verdienen, dan of een kaart 500 of 1000 euro kost.
Ik heb er weinig verstand van maar hoeveel van die coins zijn er nog om te minen?!
Veel te veel, Alleen al bitcoin verbruikt meer energie als hele landen zoals Portugal en ze zijn hard op weg om Nederland voorbij te steken.
https://www.pwc.nl/nl/the...oins-energieverbruik.html
Bitcoin wordt niet gedolven met GPUs en is volledig irrelevant met betrekking tot dit artikel.
Oneindig. Er is geen limiet gesteld aan hoeveel ether gecreëerd kan worden, al is er zeker wel een discussie gaande om in een toekomstige update de inflatie te beperken, of zelfs om te zetten in deflatie. En zelfs als dat gebeurt, of wanneer ethereum overschakelt op PoS (waarbij mining dus tot verleden tijd gaat behoren), dan zijn er alsnog voldoende andere munten met een oneindige voorraad.

Oh, maar vergeet ook niet dat er ook geen limiet is aan hoeveel euro's, dollars, of ponden gecreëerd mogen worden. Belangrijke verschil is dat crypto transparant is over hoeveel er in de toekomst geproduceerd zal worden.
Ging het maar over medicijnen of andere wetenschappelijke onderzoeken waar deze videokaarten voor worden ingezet.

Nee, er zijn helaas te veel mensen op deze aarde die alleen maar uit zijn op geld en daardoor wordt er nu - mijn inziens - onnodig veel stroom (energie) verbruikt om een digitale munt te minen.

De nadelen voor de gemiddelde consument/gamer zijn ondertussen pijnlijk duidelijk geworden, mede door het tekort aan grondstoffen natuurlijk.
Het is en-én.
En miners, die alleen maar dollartekens zien, én gamers, waarbij geld geen rol speelt voor hun favoriete hobby.
Ze zoeken het maar uit.
Ik game praktisch niet meer, wordt te oud en kan slecht tegen mijn verlies.
Op dit moment rock ik een HD630, en binnenkort een HD750.
Dikke prima.
Af en toe even old-school BF1942/ Desert Combat op 144hz is hiermee geen probleem.
Wat een zooitje zeg. Je zou bijna gewoon kappen met pc gaming. Zo is echt de pret eraf hoor 8)7
Koop je toch lekker een console? Oh wacht. O-)
Niet alleen gamen....

Ik wilde mijn huidige kaart vervangen voor een 3080 of 3090, om zo mijn 3D en video een behoorlijke boost te geven.
Maar met de huidige prijzen zit het er voorlopig niet in.
Tegen de tijd dat alles weer voorradig en betaalbaar is, hebben we de 40xx series in de schappen liggen..... :\
Ze gaan geen 4000 serie uitbrengen zolang de prijzen niet onder msrp komen. Waarschijnlijk pas in 2023.
Duitsers en hun humor.
whahahahahah die heb ik gezien geweldig
Hahahahahaha!!!!! _/-\o_
"in de schappen liggen"... ja net zoals de 30 serie nu ja. :|
Ook is er aangekondigd op Nvidia's roadmap dat ze voor dit en volgend jaar geen nieuwe GPUs meer maken, pas weer volgend jaar: nieuws: Nvidia brengt dit jaar geen nieuwe gpu-architectuur uit
Wat is de kans dat MSI met een V2 van deze kaart uitbrengt, die € 1500,- kost?
Alle orders van € 800,- worden geannuleerd, Nu mag je opnieuw bestellen voor een hogere prijs.
Dat is ook precies wat er gebeurd is. Zelfde product, iets ander uiterlijk en tegen een hogere prijs.
Als dat het geval ik koop ik NOOIT meer een MSI product. want dat is echt een naai streek. en dan heb ik nog niet eens een pre-order uit staan.
Wat denk jij dan dat de reden is voor deze beslissing? Tenzij ze geen 3080-kaarten meer verkopen zie ik het niet echt. Het zal misschien niet zo extreem zijn qua prijsverschil, maar dit is wel de achterliggende gedachte zou ik zeggen. Ook niet de 1e keer dat een kaart zou worden vervangen door een (vrijwel) identieke kaart voor een hogere prijs.

Oh, even een edit, en nu gaan hier ook nog tig mensen dat beleid verdedigen want bedrijven moeten winst maken en geld maken voor de aandeelhouders, dat is immers belangrijker dan al het andere in het leven. Flikker toch op met die bullshit. Ik weet niet waar die Amerikaanse gedachten vandaan komen, maar ik zou het liever zien zoals jij het in je naive gedachten nog ziet.

Helaas draait alles tegenwoordig echter om winst en ze hebben alle zieltjes al voor zich weten te winnen want iedereen vind het blijkbaar normaal dat bedrijven je maximaal afzetten, omdat aandeelhouders en winst immers belangrijker zijn dan ethisch handelen.

[Reactie gewijzigd door Snowdog op 23 juli 2024 04:23]

Tjah, of je nou moet wachten op de nieuwste GPU's of op de ps5/series consoles, het is allemaal niet leuk.
Ik ben zo blij met het 1060 die ik toevallig jaar terug gekocht had. Alleen jammer dat ik de 3 GB variant heb maar ben er toch wel blij mee gelet op deze situatie. Ik ga pas een nieuwe kopen als de prijzen genormaliseerd zijn.
Ik zou mijzelf echt niet kunnen verantwoorden om een gpu van 1600 euro te kopen. Voordat bedrag koop ik een 55 inch oled tv i.c.m. Xbox Series X, toetsenbord, muis en 3 jaar gamepass voor hetzelfde bedrag.
En dan een PS5 kopen :9

Ow wacht...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 04:23]

Vorig jaar augustus een nieuwe PC gekocht met een Radeon 5700xt. Was in de markt voor X6800XT toen deze uitkwam. Onmogelijke opgave.

Vorige week een PS5 bij amazon ES gescoord via telegram zonder echt vele moeite.
Nu de PS5 binnen is ga ik wel meer voor console gaming en casual PC gaming.
Voorlopig ben ik voorzien. Kijken de volgende generatie wel weer. Hopelijk is markt dan weer wat kalmer.
🤣 ja, vandaag besteld, over een jaar in huis 👌
Ik heb 19-03 een PS5 besteld en had deze 23-03 in huis... Als je wilt is het zeker mogelijk. Ik moest hem weliswaar in polen bestellen maar 1) ik heb een ps5 en 2) hij kost geen nier.

https://imgur.com/a/5rOtvCB
Tja ik heb 2 maal 6900xt en een 3080 kunnen kopen, dus als je wil kan het wel, neemt niet weg dat de meeste er niet aan kunnen komen ;)
Wow, een PS5 met VIJF games voor zo'n 690 euro, omgerekend?

Terwijl scalpers/profiteurs hier op V&A €650 voor een PS5 zonder games durven te vragen 8)7
Collega heeft 'm een jaar geleden besteld en betaald. Iedere maand krijgt hij een mailtje ''het duurt langer dan verwacht''.
Dan vraag ik me af of die deze dan niet bij 1 of andere nepsite heeft bestelt, ik zou in iedergeval gewoon mijn geld terug eisen.
Weet niet wat jij met je spullen doet, maar klinkt alsof je wat voorzichtiger moet zijn en het niet als voetbal of onderzetter moet gebruiken.
Als je ziet hoeveel ps5 repair video’s er online staan geloof ik best dat de ps5 problemen heeft.

https://youtu.be/MRCokniOHzM

https://youtu.be/8fbtIXVjJpo

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 23 juli 2024 04:23]

Ik weet niet...ik zie maar 1 youtuber in beide fimpjes. Als we op die manier gaan mierenneuken dan kunnen we over elke released product wel dingen vinden. Je hele dure GPU kan na een paar dagen ook niks meer doen...
1 youtuber die ze opkoopt inderdaad. zegt denk ik wel genoeg.
dat is met alle hardware zo.
Ik game nog prima op een GTX970, sure een aantal nieuwere games ga ik nog niet spelen, maar er is nog zat wat prima werkt op een oudere kaart.

Wat je naar mijn mening eigenlijk zegt is dat 'cult-of-the-new' nu niet meer leuk is omdat je geen nieuwe 'toys' kan kopen...
tja als je nu een leuke pc wilt samenstellen (niet iedereen heeft al een pc) dan is het wel een beetje zuur
Wat let je om een tweedehands machine aan te schaffen? Ik zie een 2e hands GTX970 al voor €150 op PW staan... €200 voor zo een kaart + mobo/geheugen/cpu. Ga je nu lekker gamen op een lager model en spaar je door totdat de nieuwe generatie beschikbaar en betaalbaar wordt...

En als het nog goedkoper moet, een RX560 voor zo rond de €100.
Een GTX970 voor €150 is ook meer dan 50% duurder dan hij stond toen de 20xx reeks verkocht werd.

Heb er geregeld zien passeren voor €80-€100 destijds hier op de V&A.
Precies. Ik heb vlak voor deze hele gekkigheid een 1660 Super voor €180 gekocht en deze gaat nu voor rond de €290 weg geloof ik.
Hier hetzelfde, had geen budget voor een hele dure kaart, en kwam uit op de Gigabyte 1660 Super wat op de rand van mijn budget zat.
pricewatch: Gigabyte GeForce GTX 1660 Super OC 6G
Die heeft vorige maand de 695 euro aangetikt (inmiddels 650 euro).
Dat is gewoon de adviesprijs van dit soort 3080 kaarten geweest!

En ik had eerst nog wel de gedachte om de koop van de pc twee maanden uit te stellen om wat langer te kunnen doorsparen voor een beter kaart, gelukkig ook niet gedaan en voor de 1660 super gegaan.
Bij Medion kun je een gehele PC met 1660 super voor 600 euro aanschaffen, absurde prijzen inderdaad.
Een kennis wilde een zelfbouw met redelijke videokaart. De 2060 super viel in zijn eisen en los niet te krijgen en ook erg duur. Medion en Lenovo hebben enkele configs met best leuke hardware voor 800 a 1000. Zijn losse onderdelen keurig in elkaar gezet en de videokaart uit die ene config gehaald in zijn eigen config gedaan. Onboard video was nog gewoon aanwezig en dat setje heeft hij voor 650 doorverkocht.
Voor die prijs had ik eerder een RX 570/580..... dus 100 euro.
Moet dat nog €150,- opbrengen? Dat is waar ik vier jaar geleden m'n GTX970 voor verkocht. De schaarste is nog groter dan ik dacht...
Ik zie een 2e hands GTX970 al voor €150
En hoe interessant is een kaart van 6,5 jaar oud voor iemand voor een nieuwe build?
Er zijn ook gewoon mensen met een hoger budget die simpelweg niet op de hoogste graphics en/of FPS kunnen gamen nu. Dus het is prima dat jij het leuk vind op een GTX970, maar dat betekent niet dat dat voor iedereen zo moet zijn. Kan me de teleurstelling na 6 maanden wachten wel voorstellen.
wow 970 voor 150? ik kan zweren dat hij vorige jaar rond de 90-110 lag..
En R9 290 kaartjes voor €50,00 - €75,00.

Hoezo is dit nou "-1" ? :S

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 23 juli 2024 04:23]

Een huis is geen wegwerpproduct, een grafische kaart wel.
Het feit dat een grafische kaart van welgeteld 3 generaties oud nu nog zó duur is slaat nergens op.
Dat zou hetzelfde zijn als volle mep betalen voor een toilet van 3 generaties oud (houten emmer met borstel om je kont af te vegen :+ )
Valide punt en die nuance zocht ik inderdaad even :)

Het slaat inderdaad nergens op maar de markt bepaald de prijs, en als iedereen hier in mee gaat en elkaar "gek maakt" (en de producten dus alsnog koopt) dan krijg je dit.

[Reactie gewijzigd door no00waa op 23 juli 2024 04:23]

Vorige jaar overgestapt van 970. game op een 14400 monitor 60hz wat een beest was dat!
Een 14400 monitor? Is dat een monitor die zich identificeert als 14k4 modem? :+
.oisyn Moderator Devschuur® @Finraziel14 april 2021 20:20
En dat op 60Hz. Zal wel geen hoge resolutie zijn, dan :P
dat is een monitor Alla auto correct, denk ik. had natuurlijk 1440p moeten zijn :9
Dat is inderdaad wel een groot deel van het verhaal, ik zit in hetzelfde schuitje, rx470, ik kan letterlijk alles spelen wat ik graag speel, maar meer performance is altijd leuk als het kan, maar het hoeft inderdaad echt niet.
Je kunt naar een gaming laptop kijken.
Wordt naar mijn mening een beetje overdreven, op Poolse webshops ben ik geregeld hele aantrekkelijke aanbiedingen tegengekomen voor gaming laptops met higher end GPU's. Het is dat ik er geen use case voor heb (ultrabook + desktop in bezit) anders had ik me wel laten verlijden }>

[Reactie gewijzigd door SkillZ4LollZ V2 op 23 juli 2024 04:23]

Of kant en klare desktop. Meerdere fabrikanten verkopen op het moment builds waarbij de resell value van de GPU's bijna even hoog is als de aanschafprijs van de prebuild.
Precies een jaar geleden heb ik een 2060 Super gekocht. Toen vrij snel daarna de 3000 reeks werd geïntroduceerd voor veel lagere prijzen dan ik had verwacht baalde ik een heel klein beetje.
Inmiddels ben ik héél blij met mijn keuze.
Het komt voornamelijk omdat je via mining je kaart terug kunt verdienen, en dus mined nu bijna iedereen en zij die niet minen zijn bijna gedwongen om te minen om nog het gamen te kunnen betalen.

Dit wil ook zeggen dat die kaarten voor elke bedrag gekocht worden, want het word toch terug verdient.

Zolang crypto in een bull markt is. Het is wachten tot crypto in elkaar stort en dan hopelijk goedkoop een goed werkende kaart om de kop te tikken.
Wwachten tot crypto in elkaar stort? Kunt altijd hopen, maar dan kun je nog lang wachten, ze zijn net begonnen!
bull markets zijn altijd korter dan bear markets. Goede kans dat voor het einde van het jaar de bull market weer over is.
Daarom gaan de kaarten nog niet buiten. Het zal eerder van de markten afhangen en de technische miningspecs op dat moment. In een bear market kun je ook leuk moment.
Ach kan alles nog steeds op 4k ultra spelen met m'n 1080ti. Ik zou ook wel iets frames willen in flightsims, maar verder is het goed te doen, zelfs in VR.
Nouja: ik probeer current gen console gamer te worden en ook dat is praktisch onmogelijk...
Ja inderdaad, ik koop wel een PS5!

Oh
Heb je dan al die tijd in de wachtrij gestaan. Je zal maar in de top 20 ofzo zitten en nu naast de pot pissen...
ja en dus nu een duurdere kaart moeten aanschaffen en nog langer wachten
Dat is dus gewoon de reden. Er zijn waarschijnlijk nog steeds orders die uitstaan voor de originele prijs, terwijl Nvidia de prijzen van de chips omhoog heeft gegooid en fabrikanten zoals MSI amper winst maken op de GPU's. Over een paar weekjes kunnen ze de 3080 'Gamyng X Tryo' alsnog leveren aan de webshops, maar dan voor de schappelijke inkoopprijs van 1500 euro.
Wie zegt dat NVidia de prijzen van de chips omhoog heeft gegooid? De hoge prijzen komen vooral van webshops/scalpers.
Nvidia is in veel gevallen niet de fabrikant. Dat zijn de AIB partners (dus een MSI etc.)

Daarnaast vraag ik me heel erg af of dit niet een kip en ei verhaal is. Ik zag namelijk op de dag van release bij de 3070 al dat in het eerste half uur na livegang prijzen al met tientallen euros per kaart aan het stijgen waren.

Ik neem niet aan dat de jongens van een Megekko en een Alternate en een Azerty met z'n allen met MSI en Gigabyte en Asus aan de lijn hangen om per verkochte kaart een mogelijke prijs-stijging van de inkoopkosten op te vragen en door te berekenen.

Waarschijnlijk zit daar gewoon een mooi algoritme op vanuit de shop zelf, waarbij bij er a.d.h.v. hoeveelheid bestellingen per seconde/minuut/uur/whatever word berekend hoe hoog de vraag is, en er op basis daarvan een percentuele verhoging van de prijs wordt doorgevoerd, die exponentieel blijft oplopen. Het duurde immers niet heel lang voor we op 200/300 euro BOVENOP de adviesprijs per kaart zaten.

Ik denk dat de fabrikanten zich eens goed op hun hoofd krabben, als ze meer dan 50% verkoopmarge op hun kaarten aan hun neus voorbij zien gaan. En die gaan de volgende leveringen dan ook duurder maken. Want hé jongens, net even een akkefietje gehad met wat VRM chips, of goh die transistoren uit Taiwan, ja die rekenen ook opeens 50% meer. Oef oef, auw auw, wat lijden we. Dus nu moeten wij de kaart toch ook wel voor de dubbele prijs aan de webshops/distributeurs verkopen hoor. Ja zoveel kost het heus wel om hem te maken hoor, echt waar!

Webshops gooien ook dáár weer extra marge overheen want die kaarten blijven toch, al komen ze maar in magere aantallen binnen, als warme broodjes over de toonbank gaan. En intussen kost een kaart die ik op launch day heb gekocht voor €570 nu zo'n €1399. Bijna 3 keer wat hij normaliter zou moeten kosten. Gekkenwerk.

Die reacties ook in het artikel wat je doorlinkt; dat fabrikanten en winkeliers zeggen dat het "waanzin" is om de kaarten voor de adviesprijs te verkopen. dat is het helemaal niet. Dat is wat kaarten zo'n 5 jaar geleden ook kostten. Vóór de mining craze, en ja, vóór corona. Maar die achterlijke prijsstijgingen die eerder plaatsvonden werden óók door hebberige winkeliers, distributeurs, en fabrikanten in de hand gewerkt. Want waarom zouden ze ook limieten per klant opleggen en kaarten voor €500 per stuk verkopen, als je aan 1 scalper of 1 miner misschien wel 20, 50, of 100 kaarten voor €1200 per stuk kan verkopen? Dief van eigen zak toch?

Echt belachelijk.
Hoe kun je 1500 euro voor een RTX 3080 goed praten, met redenering ja over 5 jaar gezien best nog goede deal...

Ik heb gelukkig nog een GTX 1080, en ook al heb ik het geld voor een RTX 3080 met huidige prijzen, los van dat ze niet leverbaar zijn. Als dit meer dan 2x MSRP is ga ik dat nooit betalen zelfs niet als mijn huidige videokaart vandaag stuk gaat, ik haal dan nog eerder wat van de 2e hands markt gelijkwaardig voor 250 euro en zing het daar mee uit tot dat de prijzen ooit weer normaal worden.

Ps. Ik zal wel een ouwe lul zijn, maar sinds het RTX tijdperk van videokaarten zijn de prijzen flink gestegen en prijs/performance was al niet al te best Pascal / Turing en nu met deze huidige prijzen en ampère nog slechter.

[Reactie gewijzigd door QPeter op 23 juli 2024 04:23]

Inderdaad als we met zo veel mensen dat soort idiote bedragen voor gpus betalen mag je reden wat nVidia en AMD de volgende gerstie met de prijzen van kaarten gaan doen.

Dan gaat dit gewoon zo blijven tot ze het merken aan de verkopen en die te laag worden. Maar als het dan ook goed blijft verkopen gaan de prijzen alleen maar verder omhoog.
Ehm, wat?

€1500 voor 5 jaar is niet duur? Ik kocht 7 jaar geleden voor zo'n €430 een Sapphire R9 290 Vapor-X. Let wel; dat was een dúre variant van een R9 290 met dikke aftermarket cooler, want je kon deze kaarten al zeker voor rond de €350 krijgen. De kaart was vergelijkbaar met een GTX 970 of een GTX 1060 (al volgde die pas een paar jaar later) die óók voor rond de 350/400 euro te krijgen waren.

Een 290X had topsegment geweest, waarbij de 290 daar eigenlijk nét onder viel qua prestaties. Naar vergelijking eigenlijk dus nog beter dan een 3080 ten opzichte van een 3090.

Ik heb tot afgelopen november kunnen doen met deze kaart, die zelfs nu nog heel veel titels op 1080p zeer goed kan behapstukken. Misschien loopt niet álles meer op 60fps op ultra, maar dan wel als je naar een combinatie medium/high settings gaat, of als je met iets minder dan 60fps genoegen neemt (30-45). En dat zijn dan slechts de grootste, meest recente, meest grafisch indrukwekkende open-world titels die daar last van hebben. Een fortnite, een COD, een Overwacth, een Battlefield of een Rocket League, die draaien gewoon nog als een tierelier.

Voor om en nabij de 400 euro dus dik 7 jaar plezier, eventueel nog langer als ik de kaart nu in een 2e PC stop, of eventueel doorverkoop.

430 / 7 jaar = €61,42 per jaar

1500 / 5 jaar = €300,- per jaar

Dat is nog wel een verschilletje he? Hoe kun je zoiets goedpraten? Zelfs als het geld je de oren uitloopt, dan nog. Als je even kijkt waar we vijf, zes, zeven jaar geleden stonden en dat vergelijkt met nu is het toch absoluut belachelijk?

Zelfs al heb ik een miljoen op de bankrekening dan zou ik het nog vreemd vinden om in zo'n korte tijdspanne plots meer dan het driedubbele voor een product te moeten betalen.
Dat is gewoon de keuze van de klant natuurlijk om nu meer te gaan betalen of niet. Denk dat niemand dat doet en wel eerst drie keer achter de oren krabt...
Sommige mensen hebben al lang en breed hun systeem compleet, op de GPU na. Dat staat nu natuurlijk ook gewoon stof te happen en mogelijk zijn sommige componenten inmiddels in prijs gedaald of zijn er betere varianten verkrijgbaar. Nou is dat natuurlijk altijd wel zo, maar nu is het extra zuur als alles nog ongebruikt in het doosje zit. Als je het nu nog moet doen met een PC die eigenlijk al niet meer mee kan dan ga je ook niet vrolijk nog een paar maanden wachten. Dan is het gewoon enorm klote dat het allemaal zo moet.

Edit: hier heb ik het geluk dat mijn 1060 6GB nog prima mee kan als je niet de beste graphics hoeft te hebben, dus die is mee gegaan naar mijn verder compleet nieuwe systeem. Het enige minpunt is dat mijn GPU nu een bottleneck vormt voor m'n CPU, maar dat is voor nu dan maar zo.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 23 juli 2024 04:23]

Ik kan dit bevestigen. Ik heb de schaarste onderschat en benut al 2 maanden de onboard graphics van mijn nieuwe pc. Heb vandaag maar de knoop doorgehakt en een 3060 besteld bij een Duitse webshop.
Ik zie nu de prijzen van de RTX3060. Die zijn zelfs na de release datum dik omhoog gegaan in prijs. Knettergek die prijzen. Maar je zal blij zijn nu lekker te kunnen gamen. Veel plezier ermee!
Bedankt, dat gaat zeker goed komen!
Ik heb de hele PC bij één leverancier besteld, want ik kan er niks mee zonder videokaart.
Ik heb niet eens een andere liggen waar ik mee zou kunnen testen.
Het is bedoeld ter vervanging van mijn huidige Mac Pro, dus best een chique bestelling.
Als ik de andere onderdelen eerder geleverd zou krijgen, dan kan ik niet testen of het werkt binnen de termijn waarop ik het terug kan sturen.
Ik wil geen gedonder met garantie en termijnen. Dus alles in één bestelling gedaan.

Dus staat de hele PC, minus videokaart, al een paar maanden bij de leverancier te wachten.
En ik sta nog positie 510 op de wachtlijst...

[Reactie gewijzigd door RogerWilco2 op 23 juli 2024 04:23]

Er zijn ondertussen ook veel mensen zonder gpu. Mijn gtx970 gaf ook de geest. Wie wat heeft kan dit idd beter uit zitten. Maar niet iedereen heeft die luxe.
hou de advertenties bij vraag en aanbod op tweakers in de gaten. zo heb ik mijn 3080 ook verkregen
ik denk dat het opnieuw in de wachtrij komen niet het ergste is. Als je die kaart op launchday voor de scalper-prijzen besteld en betaald hebt, dan wordt je nu geconfronteerd met een prijs die makkelijk een paar 100€ hoger is voor ongeveer dezelfde kaart
Launchday staat inderdaad nog steeds in de wachtrij met de wat goedkopere kaarten. Ik heb hier als niet MSI klant ook een mail voor richting Megekko gestuurd.

Ik zelf heb een Gigabyte GeForce RTX 3080 EAGLE 10G Gekocht voor €799,- wie dus voor dezelfde 'zakelijke' beslissing kan gaan.
Gezien er naar mijn verwachting nog maar 1 of 2 leveringen gedaan hoeven te worden voor ik hem heb (nr 15 van de 37 nu) maar er geen verschuiving is geweest sind's begin Januari baart deze manier van zaken doen mij nu langzamerhand wel zorgen.
Ja ik zit met hetzelfde probleem.

Ik heb een hele PC besteld, met een videokaart waarvoor ik nu al sinds november in de wachtrij sta.
En volgens mij zijn er in 2021 eigenlijk geen meer geleverd.
Ik stond op de 11e plek :'( |:(
Dan gebruik je toch gewoon je 1000 of 2000 serie wat langer?
Als je die al had natuurlijk, ook zat mensen die voor de eerste keer echt een gaming desktop bouwen en graag deze kaart hadden gewild.
die gamen dan even op geforce now:P
Vast niet iedereen op zo'n lijst heeft zo'n kaart, en tweedehands zijn de prijzen ook gigantisch gestegen voor die kaarten (met name 1000 serie in mijn ervaring).
"wat langer". Als je al accepteerde dat "wat" inmiddels al pak hem beet 8 maanden langer is. En nu dus "wat" langer bestaat uit; achteraan sluiten in de queue voor een andere versie of ruim het dubbele betalen.

Dan is het inderdaad "wat" langer. Begrijp me niet verkeerd, dit is uiteraard een luxe probleem. Maar om je dan toch lichtelijk genaaid te voelen zou ik volkomen begrijpen.

En anders wat @Bensimpel zegt.
als je de hebt ja, een vriend van mij heeft zijn gtx 670 nog net op tijd kunnen inwisselen voor een rtx 3070 voor een schappelijke prijs. Maar die gtx 670 zat op het randje van de afgrond, regelmatig artifacting.
simpel niet? hadden we daar niet aan gedacht! 8)7
De GTX1060 6GB begint wel wat traag te worden. Lang niet traag genoeg om exorbitante prijzen op te hoesten maar een upgrade tegen een redelijke prijs had leuk geweest. Dan kun je nog altijd kiezen voor AMD ipv Nvidia maar daar zijn de wachttijden niet veel korter en de voorraden niet veel groter, zo niet kleiner.

Dan eerst maar de cpu upgraden.
Exact dit. Ik heb besteld bij een normale prijs, en nu via hier moeten vernemen dat mijn order gecancelled zal worden... (sub-20 2 weken terug)

Er is geen haar op mijn lijf dat ook maar denkt aan het kopen tegen over-inflated prijzen.

Dit was de eerste keer dat ik naar MSI wou gaan, de laatste 3 GPU's dat ik heb gekocht zijn Gigabyte geweest, het zal terug Gigabyte worden in de toekomst, maar over een jaartje of 2, als de prijzen terug normaal zijn (hopelijk...)

Ik zal nog wel een tijdje met mijn RTX2080 verder kunnen zeker.
Het zou MSI sieren de aantallen die al verkocht zijn nog te produceren, maar zo werkt het helaas niet in de big boy tech wereld. De webwinkels valt echter dit keer weinig te verwijten.
Big boy tech wereld of niet, hiermee bouw je geen goodwill op. Mogelijk raken ze zo klanten voor het leven kwijt.

Op zijn minst had het merk via de winkels een voorstel voor een alternatief kunnen doen.

En dan dat End of Life argument. Hoe kan iets End Of Life raken wanneer de hele markt effectief stil staat. Dat End of Life moment zou met een gelijke periode als die van de beperkte beschikbaarheid moeten opschuiven. Dit lijkt bijna vapourware te zijn geworden, of in ieder geval zeldzaam. Diegenen die zo'n kaart nog hebben kunnen bemachtigen moeten hem maar vasthouden. Misschien krijgen die kaarten verzamelwaarde.
Welk alternatief? Er is niets beschikbaar.
Een positie in de wachtrij voor een andere kaart die uiteindelijk nog wel geleverd "gaat" worden, en dan niet achteraan in de rij. Ook niet helemaal rechtvaardig naar anderen verder achteraan in de rij, maar het merk zou zo wel een gebaar maken.
Je kunt het niet verkopen aan andere klanten dat hun positie in de wachtrij om wat voor reden dan ook ineens terug wordt gezet, omdat iemand anders zijn product niet kan worden geleverd.

Als je een nieuwe Golf besteld en je krijgt bericht dat je er 2 maanden langer op moet wachten omdat Pietje zijn Polo niet kon krijgen dan roep je als bedrijf heel wat kwaads op je af. Je mag klanten die hierbuiten staan daar niet de dupe van laten worden. Ik betwijfel of dit wettelijk gezien ook überhaupt wel mag zolang het niet je gezondheid beïnvloedt (zoals dat mensen voorrang krijgen in de zorg bijvoorbeeld).

Binnen 3 werkdagen het aankoopbedrag teruggestort krijgen is dan ook de meest nette oplossing om te zorgen dat geen enkele partij extreem wordt benadeeld. Natuurlijk wordt je het meeste benadeeld als je zo'n kaart had besteld, maar alle andere opties zorgen voor veel meer bijkomende nadelen. Je krijgt nu in ieder geval je geld terug en geen enkele partij zit elkaar hiermee in de weg.
Dat van dat aankoopbedrag is in ieder geval netjes, al zijn dat de winkels zelf. Die transactie naar MSI is nooit uitgevoerd geraakt. Op zich staat die hele markt natuurlijk al stil. Wachten zou toch al zijn gedaan, ongeacht de kaart die je kiest.

MSI zou nog de truc uit hebben kunnen halen door twee kaarten uit de handel te halen en een derde equivalente kaart te introduceren en de wachtrij daarvoor uit die van beide andere kaarten op te bouwen. Zo voelt geen koper in spe zich alsof iemand anders ervoor wordt geschoven. Maar het blijft natuurlijk manipulatief. Ik ben zeker niet de laatste om dat te ontkennen.

Ik blijf het voor de groep die het betreft een erg bittere pil vinden. Ze zijn op achterstand gezet, en ze kunnen de huidige prijzen gaan betalen. Solidariteit voor zo'n groep is op deze markt alleen ver te zoeken. Maar ja, er loopt inderdaad geen bloed uit, dus het zijn first world problems, hoe dramatisch we hier er misschien over doen.

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 04:23]

Ik zou dat inderdaad ook zien als enige alternatieve oplossing. Zodra er een nieuwe kaart wordt geïntroduceerd komen de gedupeerde klanten als eerste in aanmerking en de wachtrij dan op basis van bestel datum. Maar dat is voor een bedrijf administratief enorm veel werk, communicatie en voorwaarden. In een ideale wereld zou dit de mooiste oplossing zijn, maar helaas gaat geen enkel bedrijf dit doen.
Als die chips niet leverbaar zijn is het voor zo’n kaartenbakker misschien handiger de productielijn op te doeken zodat ze wat anders kunnen maken...
Dat is allemaal natuurlijk prima, maar rond het dan netjes af en doe iets met die uitstaande bestellingen. Het een hoeft het andere niet te bijten.

Trouwens, zelfs al zou MSI zo'n lijn kunnen omzetten naar bijvoorbeeld moederborden, ook die vraag zal zijn ingezakt zijn als er geen game pc's kunnen worden samengesteld. MSI zal dan al moeite moeten doen om de bestaande capaciteit voldoende te laten draaien.
Ik verwijt het die webwinkels zeker wel. Er zijn legio maatregelen te verzinnen die webshops zelf kunnen nemen om de pijn enigzins verzachten voor hun klanten. Maar "jammer dan, overmacht" is je er zo gemakkelijk vanaf maken dat dit bij mij in ieder geval wel kwaad bloed zet...
Wat wil je dan dat die webshops meer doen dan je geld terug? Zij kunnen hier ook niks aan doen. Een webshop met goede service zou je misschien nog eens een kortingscode kunnen geven, maar daar houdt het wel ongeveer op denk ik.
Zoals wat voor maatregelen dan?
- vervangend product
- korting op een ander product
- hogere prio in een (andere) wachtrij

Maakt niet uit maar doe iets ipv je schouders ophalen en zeggen dat jij er niets aan kan doen. De webwinkel verkoopt jou die videokaart, niet MSI. Ze hebben een gigantische omzet en hebben die mensen 6 maanden laten wachten op niks. Dan mag er best een gebaar vanaf als je het mij vraagt.
Dat heet klantenbinding, schijnt nog goed te zijn voor je bedrijf ook nog

[Reactie gewijzigd door Trick7 op 23 juli 2024 04:23]

- Er zijn geen vervangende producten, want er zijn gewoonweg geen kaarten beschikbaar.
- Dus als je een game pre-ordered en de developer besluit de game te annuleren dan moet een Gamemania duizenden mensen korting gaan geven op een andere game? Zo werken pre-orders niet. Pre-orders zijn onder voorbehoud. Daarbij voldoet een ander product niet, want mensen willen gewoon een videokaart.
- Je kunt niet zomaar andere klanten die in een wachtrij staan terug schuiven, omdat een andere klant op die plek terecht komt. Mag wettelijk gezien volgens mij niet eens met uitzondering van medische redenen. Dan ga je rechtszaken tegen je krijgen.

Webshops zijn hierbij afhankelijk van de leveranciers. Als die niet kunnen leveren kan de webshop hier verder niets aan doen. Die hadden anders met alle liefde een andere kaart aangeboden, maar die zijn er gewoonweg niet. Het is makkelijk om het op de webshops af te schuiven, maar van een kale kip kun je niet plukken. Het bedrag voor de pre-order binnen 3 werkdagen crediteren is dan voor alle partijen ook de beste oplossing. Niemand verliest hierin. Je leven stort niet in als je je GPU niet krijgt.
Je gaat er vanuit dat ze al verkocht zijn... Waar haal jij de informatie vandaan dat MSI toekomstige leveringen al beloofd had aan de winkels? Dat je bij een webwinkel een bestelling kan plaatsen betekend niet dat MSI ook al beloofd heeft dat die winkel een zending zou krijgen, alleen dat de winkel verwacht dat ze die nog wel kunnen bestellen.
Ik kan niet geloven dat een webwinkel 1000+ klanten in een wachtrij zet, voor een bepaald bedrag, zonder dat ze zeker zijn dat ze ook voor dat bedrag bij de leverancier de kaart hebben kunnen bestellen.

Anders ga je als webshop makkelijk voor miljoenen het schip in, ik geloof niet dat ze dat soort risico's willen en kunnen lopen.

Alleen al de rij voor de ASUS 3080 TUF OC en non-OC bij Alternate.nl is samen 1000 langs. Die mensen hebben allemaal zo'n €800 betaald. Bij de huidige prijzen is dat ± €1.000.000 risico, als Alternate die kaarten niet al in 2020 voor de prijzen van toen bij hun leverancier in bestelling heeft gedaan.
* doet aluminiumfolie pet op *

Komt natuurlijk wel erg goed uit dat deze mensen die voor relatief lage prijzen een kaart hebben kunnen 'pre-orderen' ineens achteraan moeten aansluiten bij een 2 keer zo dure kaart.

Ik zeg niet dat het zo is, maar het zou me niet verbazen, gezien MSI eerder ook al wel shady dingen heeft uitgehaald.
Ja, aangezien ze wettelijk verplicht zijn om jou je aankoop te leveren voor de prijs die ze toen rekenden...

Het is zelfs zo dat als ze een verkeerde (lagere) prijs vroegen, maar jij had dit niet redelijkerwijs kunnen weten, dat ze het toch tegen die prijs moeten verkopen.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 23 juli 2024 04:23]

In theorie zal dat vast zo werken, in de praktijk kun je niet verwachten dat een winkel even een paar honderd euro per klant verlies draait.
De wet waar @StefanDingenout het over heeft wordt wel degelijk in uitvoering gebracht in de praktijk. De wet heeft wel een bepaalde nuance.

Voorbeeld 1: Wanneer de MediaMarkt een televisie wegens een fout op de website voor 1.000 te koop aanbiedt, terwijl deze 1.200 zou moeten zijn, mag je als klant aannemen dat dit een actie is. De MediaMarkt moet de televisie leveren.

Voorbeeld 2: De MediaMarkt heeft een macbook voor 500 euro op haar website staan, terwijl deze 2.500 moet zijn. Een klant besteld het product, maar MediaMarkt mag deze order annuleren omdat de klant redelijkerwijs had kunnen verwachten dat een macbook niet voor 500 euro wordt verkocht.

In het geval waar dit topic over gaat lijkt het mij dat de winkel gewoon had moeten leveren, indien deze geleverd werd door de leverancier.

[Reactie gewijzigd door D3F op 23 juli 2024 04:23]

precies, zoals ik al zei: als je het niet redelijkerwijs had kunnen weten. In je geval van 1/5 van een normale prijs kun je dat natuurlijk wel weten en zijn ze niet verplicht.

Maar in dit geval is het

- Winkel biedt kaarten die ze nog niet hebben voor de gewone prijs aan.
- Klant koopt kaart voor de gewone prijs.
- Markt voldoet niet aan de gok van de winkel dat de kaarten geleverd worden.

Ja, dat is een normale gok, want normaal gesproken zul je misschien wat leveringsproblemen hebben, maar krijg je als winkel echt wel de kaarten op een gegeven moment tegen de normale prijs binnen, of krijg je een alternatief aangeboden. Maar dat neemt niet weg dat dit een gecalculeerd risico is dat bedrijven nemen om te voorkomen dat klanten bij meerdere bedrijven op een wachtrij staan en ze de kaart bij iemand anders kopen.

En Unfor... in de praktijk kun je wel degelijk verwachtten dat een winkel zich aan de wet moet houden... Ze kiezen er zelf voor om dingen te verkopen die ze niet in voorraad hebben. Ze hadden het ook zo kunnen doen dat de klanten zich op een wachtlijst kunnen plaatsen voor wanneer de kaarten binnenkomen, en ze dan laten kiezen of ze de kaart voor de op dat moment geldende prijs willen hebben. Maar nee, ze wilden alvast het geld binnen hebben, en hebben dus toekomstige verkopen gedaan, en dat is simpelweg gokken. Andere mensen zijn niet verantwoordelijk voor de gokken die een bedrijf neemt. Zodra je daadwerkelijk verkoopt heb je een contract afgesloten en moet je je daar dus aan houden. De enige uitzondering is dat het onmogelijk is om te leveren en de hele koop dus ontbonden wordt. Maar je kunt onder geen enkele voorwaarde - tenzij dit expliciet opgenomen is in het contract en een uitzondering is die wettelijk toegestaan is - zomaar de prijs even veranderen omdat dat goed uitkomt. Dit is zo'n geval van "het is onmogelijk, want we krijgen zelf het product niet" en dus kunnen ze er nu onderuit. Tenminste, als het echt waar is, want als blijkt dat MSI beloofd had kaarten te leveren, maar MSI gewoon de productie stopt maar wel een andere model gaat produceren, dan heeft MSI stevig de poppen aan het dansen; dan hadden ze de afspraak op z'n minst na moeten komen door een vergelijkbare kaart aan te bieden.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 23 juli 2024 04:23]

Maar dit gaat toch niet om gokken? Eerlijk waar, ik snap niet waar deze hele discussie om gaat. De winkel heeft toch niet gegokt dat de kaarten aan lage prijzen ingekocht zouden worden?

Realiteit:
AIB aan groothandel: kaarten worden binnenkort leverbaar aan 500 euro. Bestellen vanaf nu.
Groothandel aan shop: kaarten worden binnenkort leverbaar aan 600 euro. Bestellen vanaf nu.
Shop: kaarten worden binnenkort leverbaar aan 700 euro. Bestellen vanaf nu.

Klanten bestellen bij shop voor 700. Shop bestelt bij groothandel voor 600. Groothandel bestelt bij AIB voor 500.

Dit is niet gokken, dit zijn valide orders aan afgesproken prijzen.

Maar dan zijn er leverproblemen.

Uiteindelijk zegt AIB: sorry, modelletje X maken we niet meer, maar we hebben nu wel product X'. Kost je dan 1500 euro, dank je wel.

Dit is voor de shops toch gewoon een geval van overmacht. Het bestelde product wordt niet meer gemaakt, klaar. Die shops zijn zelf ook hun veel goedkopere orders kwijt. Dat het dan onder "ondernemersrisico" zou vallen en ze maar een alternatief moeten aanbieden waar ze per klant honderden euro verlies op doen is onzin. Zou leuk zijn van ze, heel altruïstisch, maar ze hoeven dit echt niet te doen.
Drie keer "worden binnenkort leverbaar" en je snapt niet waar de gok zit?

Het zou daarbij handig zijn als je oplette waar deze thread over ging...
Unfor zei "Als jij een pre-order hebt staan van 700 en de winkel moet inkopen voor 1000, is het dan logisch dat zij die kaart jou voor 700 leveren?"

En het antwoord is: ja, de winkel is wettelijk verplicht jou de kaart leveren voor de afgesproken prijs, ongeacht eventuele prijsverandering van hun eigen inkoop. Dat is een gok die ze nemen met het accepteren van een order voor een product dat ze nog niet hebben. Ze kunnen net zo goed zeggen, "we verwachtten binnenkort levering, wil je op een wachtlijst? Dan krijg je op volgorde van inschrijving de kans om een kaart te kopen tegen de dan geldende prijs als ze binnenkomen" Maar dat willen ze niet, want dan zou iemand op meerdere wachtlijsten gaan staan en mogelijk bij een andere winkel kopen. Dus ze willen die verkoop vastleggen, en dus nemen ze de gok dat ze aan die prijs vastzitten.

Maar dat punt heeft verder niks te maken met MSI die productie compleet stopzet. Buiten dat als MSI al daadwerkelijke leveringsbeloften aan groothandels gedaan hadden, ze deze waarschijnlijk moeten vervullen met een vergelijkbaar product voor dezelfde prijs als dat mogelijk is, zodat ze niet zomaar contractbreuk kunnen breken om voor hetzelfde product meer te vragen. Maar wetgeving tussen bedrijven is wat anders dan naar de consument toe, dus dat weet ik niet zeker. Zou best kunnen dat er nooit leveringsbeloften zijn, of dat tussen die bedrijven altijd de prijs kan veranderen.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 23 juli 2024 04:23]

Drie keer "worden binnenkort leverbaar" en je snapt niet waar de gok zit?
Wat je echter op dat ogenblik gaat doen is een systeem in twijfel beginnen trekken dat al jaar en dag bestaat en gemeengoed is geworden. Dat valt niet meer onder gokken. Kan ik het simpelweg niet mee eens zijn.
Het zou daarbij handig zijn als je oplette waar deze thread over ging...
Dat heb ik gedaan.
Unfor zei "Als jij een pre-order hebt staan van 700 en de winkel moet inkopen voor 1000, is het dan logisch dat zij die kaart jou voor 700 leveren?"
En net daarom zeg ik dat ik niet begrijp waarom DIT de discussie geworden is onder dit nieuwsbericht. Voor deze Gaming X Trio preorders is dit een irrelevante vraag. De preorders van 700 moeten niet ingekocht worden aan 1000.
En het antwoord is: ja, de winkel is wettelijk verplicht jou de kaart leveren voor de afgesproken prijs, ongeacht eventuele prijsverandering van hun eigen inkoop. Dat is een gok die ze nemen met het accepteren van een order voor een product dat ze nog niet hebben.
En dat is net m'n punt, er wordt niet gegokt, die preorders liggen naar bovenaf ook gewoon vast qua prijs, en het is dus geen gok.

Maar goed, ik begrijp dat je eerder algemeen spreekt en niet binnen de context van dit nieuwsbericht, en dan kan ik me er wel wat bij voorstellen.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 23 juli 2024 04:23]

Men haalt inderdaad twee gesprekken door elkaar. Dit gaat niet om de webwinkels, het echte probleem ligt bij de grote jongens die nu allemaal hun geld inzetten op de nieuwe prijzen. Kom je mooi van de wachtrijen voor de lage prijs modellen af, en plaats je iedereen in je nieuwe straatje.

Het is gewoon niet te geloven dat ze na AL dit geneuzel (toegegeven, waar ze niet op elk front iets aan kunnen doen) de consument nóg verder naaien door te zeggen 'nah we stoppen met die kaarten die we beloofd hebben én je geld al voor aangenomen hebben', als je toch zoiets wil (want jaja, 20MHz verschil!) mag je achteraan sluiten na een halfjaar trouw op ons wachten en zien hoe wij je geld herinvesteren, en oh ja, het dubbele betalen.

Ik vind het crimineel en hoop dat Europa hier iets aan doet. De webwinkels zijn net zo hard slachtoffer.
Ik ben nog wel benieuwd hoeveel rente winst de webshops hier aan verdiend hebben...

Voor nu lijkt het erop dat ik Asus (om een andere reden) en MSI hardware in de toekomst ga overslaan.

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 23 juli 2024 04:23]

Ik kan niet geloven dat een webwinkel 1000+ klanten in een wachtrij zet, voor een bepaald bedrag, zonder dat ze zeker zijn dat ze ook voor dat bedrag bij de leverancier de kaart hebben kunnen bestellen.

Anders ga je als webshop makkelijk voor miljoenen het schip in, ik geloof niet dat ze dat soort risico's willen en kunnen lopen.

Alleen al de rij voor de ASUS 3080 TUF OC en non-OC bij Alternate.nl is samen nog zo'n 1000 langs. Bij de huidige prijzen is dat ± €1.000.000 risico, als Alternate die kaarten niet al in 2020 voor de prijzen van toen bij hun leverancier in bestelling heeft gedaan.

Ik geloof niet dat de webwinkels met deze enorme wachtrijen zouden zijn gaan werken, als ze risico's liepen het met dikke verliezen te moeten leveren.
Ondernemersrisico noemen ze dat. Niemand heeft ze gedwongen een order tegen die prijs aan te nemen.
Ah okay, en als jij een bedrijf zou hebben zou jij er uiteraard geen probleem mee hebben er even duizend bij in te schieten bij enkele honderden klanten. Wat maakt het uit dat jij failliet gaat immers, ondernemersrisicootje.

[Reactie gewijzigd door unfor op 23 juli 2024 04:23]

Ik heb een bedrijf en als ik afspreek dat ik Dienst X voor bedrag Y lever dan doe ik dat. Ook als blijkt dat ik een verkeerde inschatting heb gemaakt en het me geld kost of minder oplevert dan begroot. Niet dat ik daar blij van wordt maar afspraak is afspraak.

Ze schieten er echt geen 1000 euro per kaart bij in hoor, ze zullen er hooguit een klein verlies op maken of minder winst dan ze gehoopt hadden.

Zij hebben de bestellingen voor die kaarten ook tegen de oude prijzen gedaan hè.

Als ze de kaarten om wat voor reden dan ook goedkoper konden inkopen denk je dan dat ze dat voordeel door zouden geven aan klanten die als besteld en betaald hebben?

Iedereen in de hele keten van producent tot klant was blij met de prijs die in september was overeengekomen. Iedereen in de keten behalve de klant is nu blij omdat ze precies hetzelfde ding (nou ja ander lettertje in de type aanduiding) voor 3 keer meer kunnen verkopen.

En jij, naar ik aanneem gewoon een consument, bent hier voor?
Ze schieten er echt geen 1000 euro per kaart bij in hoor, ze zullen er hooguit een klein verlies op maken of minder winst dan ze gehoopt hadden.
Daar verkijk jij je op, de gemiddelde pre-order prijs rond oktober lag ergens tussen 700 en 900.
De prijs van de Z variant van deze kaart zit momenteel gemiddeld op 2250, daar zal een lekkere marge voor de winkel in zitten maar reken maar zij niet kunnen inkopen voor het bedrag waar de pre-order werd aangeboden.
Zij hebben die dingen als ze ook maar enig verstand hadden destijds ook besteld voor een veel lagere prijs.
Zo kun je eindeloos doorgaan natuurlijk, maar die groothandelaar of inkoop organisatie zal ook niet kunnen leveren voor die prijs.
Iedereen was het erover eens dat die kaarten voor een bepaalde prijs gemaakt en verkocht konden worden.

Wat lijkt jou waarschijnlijker: dat alles in de hele keten opeens drie keer duurder is geworden of dat ze een list bedacht hebben om niet tegen de afgesproken prijzen te hoeven leveren omdat ze hetzelfde ding voor drie keer meer kunnen verkopen?
Ik ben niet betrokken bij webshops, maar ik kan wel prijzen zien bij bepaalde distributeurs omdat wij daar zakelijk inkopen en ja, als er al iets leverbaar is, zijn die prijzen flink hoger dan een half jaar geleden, en ja, ze liggen ook flink hoger dan de verkoopprijzen van een half jaar geleden.

Of er een complot bedacht is door deze webshops geen idee, maar in ieder geval liggen de prijzen in de gehele keten in dit geval flink hoger dan een half jaar geleden bij release. Daarnaast zie ik deze kaart nu ook in onze systemen staan als niet meer leverbaar.
Maar dat wil niet zeggen dat de webshops nu ook die hoge prijzen moeten betalen voor de kaarten die in 2020 in de wachtrij gezet zijn.

Het zou bijzonder dom zijn, als ze duizenden orders aannamen, waarbij ze per order enorme risico's lopen op de inkoop.

Die kaarten in de bestaande wachtrijen, moeten ook voor de toen geldende prijzen bij de leveranciers besteld zijn, want anders lopen de webshops miljoenen euro's risico.
De wachtrij bij Alternate.nl voor de 3080 TUF OC en non-OC is samen nog steeds ongeveer 1000 kaarten. Voor een groot gedeelte nog mensen die op 17 september besteld hebben. Tegen de huidige prijzen zo dat een risico van meer dan een miljoen zijn voor de webshop.

Als ze dat soort risico's lopen, zouden ze nooit met wachtrijen zijn gaan werken.
Dat klopt uiteraard, voor destijds bestelde kaarten zal een andere prijs van toepassing zijn. Maar als een fabrikant een Sku uit productie haalt, zoals hier wordt aangegeven, dan zal die fabrikant die bestelde Sku dus niet meer leveren aan de distri. De distri zal op hun beurt de openstaande orders van de webshops cancellen (tegen welk bedrag die ook gemaakt zijn) en daarna zal zal de webshop dus ook de orders van de klanten moeten cancellen, wachtrij of niet. Immers die Sku gaat simpelweg niet meer geleverd worden door de fabrikant.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 04:23]

Tsja, jij pakt toch ook alvast duizenden euro's in perorders aan. Dan neem je bewust risico ja.
Ok, maar even realistish: Jij zou er geen probleem mee hebben om faillisement aan te vragen zodat jouw klanten mooi goedkoop een videokaartje kunnen scoren?
Reken maar dat dit niet om slechts een paar ton per winkel gaat.
Ik zou die pre-orders niet aannemen. Jij stelt dat je gewoon je klanten mag oplichten als je anders failliet gaat. Dat zou ik dus niet doen.
Ik begrijp deze discussie en ik zeer benieuwd hoe het nou echt (wettelijk) zit.
Wettelijk is het volgens mij zo dat als je kan leveren je dat moet binnen wat redelijk is.
Daarom hebben mensen, waaronder mijn broertje geen poot om op te staan.
Deze exacte versie word niet meer gemaakt. Daarom heb je die hele kleine +20Mhz verschillen.
Gaat nergens over, je mag wel honderden euro`s meer aftikken voor effectief precies net niks. En hebt al maanden niet de beschikking over iets van 800 euro.

Het zaakje stinkt aan alle kanten, maar je kunt helemaal niets. Want de kaarten zijn er simpelweg niet, dus redelijkerwijs kan de winkel ze je niet leveren. Dat hebben MSI, Asus en cohorten goed voor elkaar.
Class-action rechtszaak op Europees niveau tegen de fabrikanten zelf, desnoods NVIDIA. Het speelt allemaal met elkaar mee en Jan Modaal is weer eens de sjaak.
Dan heb je als consument recht op een gelijkwaardig product tegen dezelfde prijs. De verkopende partij heeft dan een aanbod te doen, dat kan gerust een kaart van Gigabyte of een andere fabrikant zijn, zolang de koper er mee akkoord gaat. Als dat aanbod niet passend is kan de koop alsnog ontbonden worden natuurlijk. Maar simpelweg eenzijdig de koop ongedaan maken, daar gaat de winkel z'n boekje te buiten.
gelijkwaardig op prijs of op prestatie? Dus kun je voor je 3080 launch prijs nu een 3060Ti of het dubbele aftikken voor kaarten die ook haast niet leverbaar zijn.

Mijn zegen heb je, maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn ook in nederland 2 verschillende dingen.
Gelijkwaardig gaat in de regel niet om de geldelijke waarde, maar betrekt zich tot het product. Wat dat betreft zou je er een Futuremark score aan kunnen hangen.

En inderdaad, het is een groot verschil, maar ik denk dat het als consument zeker een optie is een beroep te doen op het consumentenrecht en dit door te zetten. Goede kans dat ze voor jou een uitzondering maken indien ze zelf ook inzien dat ze de zaak niet gaan winnen. Iedereen die nu het geld pakt is natuurlijk mooi meegenomen.
Wettelijik _moet_ je leveren tegen de afgesproken/geadverteerde prijs op het moment van de bestelling/koop.

Tenzij het duidelijk een fout was. B.v. als je per ongelijk 500 euro prijs bij een TV van 2500 euro zet, kan de klant redelijkerwijs weten dat dit een fout was dus ben je dat niet verplicht, maar als je 2000 euro in plaats van 2500 hebt staan is het redelijk voor de klant om aan te nemen dat je gewoon goedkoper inzet dan je concurrenten dus moet je wel leveren tegen die prijs.

En tenzij je het product zelf niet meer KAN krijgen.
Zeg maar rustig miljoenen.
De wachtrij voor de ASUS 3080 TUF OC en non-OC is bij Alternate.nl alléén al zeker €1milljoen waard, tegen 2020 prijzen.
Ja, dat is het risico dat ze nemen door een pre order te accepteren. Als zij hem nu hoor maar 500 kunnen inkopen krijg jij ook niet die 200 verschil terug.
Bingo, MSI scalpt ook zn eigen kaarten en verkocht als derde op eBay tegen scalpers prijzen. Dit zijn de mensen die een pre-order voor veel betere prijzen die dubbel zo hard worden genaaid....
*Groter Aluhoedje*

Misschien hebben Megekko, Alternate en Azerty wel dit samen met elkaar en MSI afgesproken. Het komt de 3 grootse partijen van Nederland wel heel goed uit. Dit was ook nog een van de meest populaire kaarten.
Anoniem: 278217 @rutgerdj14 april 2021 18:48
MSI verdient niet meer op een kaart momenteel dan normaal hoor. Dit lijkt mij dan ook erg vergezocht.
Nou, dat vraag ik me af. Kan me voorstellen dat webwinkels bereidt zijn om meer neer te leggen om voorrang te krijgen bij leveringen.
Probleem zijn de leveranciers/importeurs die nu ineens meer vragen. De winkel moet het uiteindelijk compenseren en worden uitgemaakt voor scalpers.
Daarom kappen ze met zo'n serie en zijn er al een paar keer kaarten gecancelled om vervangen te worden door net wat andere kaarten? Er zal ongetwijfeld over de hele chain meer winst worden gepakt, maar MSI doet hier net zo goed in mee (net als de rest).

Wat is er vergezocht aan?
Ik vermoed dat gewoon een lichtjes aangepast model terug bestelbaar gaat worden (ander kleurtje koeler of zo) maar dan wel aan de huidige hogere prijs :)

stond waarschijnlijk gewoon aan een veel te lage pre-order prijs in bestelling bij MSI en dat hebben ze zo even netjes opgelost :) (voor hun natuurlijk)
Die is er al: De Gaming Z, die 20 MHz hoger geklokt is, en ik gok dat voor die 20 MHz een flinke premium gevraagd word. :)
Overigens flikken alle fabrikanten dit spelletje, ASUS doet exact het zelfde: hun non-OC modellen zijn allemaal gecanceled.

[Reactie gewijzigd door unfor op 23 juli 2024 04:23]

En een TDP verhoging van 30W. Je gaat van 340W met een Gaming X Trio naar 370W met een Gaming Z Trio.

Ik weet niet of deze combinatie echt iets waard zal zijn.
Ach, wat is 100 euro boven up 2000 euro, toch? :P
Waitwhut??? Heb je een bron voor je Asus bewering?
Toch reageerde ASUS hier een stuk sneller op dan MSI.

Alsnog is het gewoon crimineel en uitermate hard naaien van de consument die netjes al maanden wacht op iets wat gewoon niet gaat komen.

Ondertussen wel al hun geld binnen en lekker kunnen investeren in vanalles en nogwat. De fabrikanten zijn er hoedanook weer rijk van geworden.
Dit was het eerste dat ik dacht. Deze moesten ze nog voor een redelijke prijs leveren...oplossing: we maken ze niet meer
Dit is wel een hele smerige tactiek. Het zou me niets verbazen als de webshops hier op aangedrongen hebben bij MSI. De huidige inkoopprijs ligt boven de prijs die mensen betaald hebben voor de pre-order.
Ik zie geen enkele andere verklaring waarom MSI dit anders zou doen: de kaart is een half jaar oud, de wachtrijen zijn enorm, er is dus geen enkele reden om te stoppen met de productie. De enige reden is het kunnen opschieten van preorders, en dit is gewoonweg walgelijk smerig naar de consument toe.
Het feit dat de grote webshops dit al communiceren al voordat er iets officieel bekend is gemaakt door MSI geeft mij een nare nasmaak. Ik heb een ander model 3080 van MSI in backorder staan sinds vorig jaar, het zou mij niets verbazen als daar hetzelfde mee gebeurt binnenkort. In de eerste maanden liepen de leveringen nog wel door, maar ik sta nu al maanden op dezelfde positie bij Megekko.
Het kan natuurlijk zijn dat er wereldwijd een onderdelen shortage is, en dat ze met een nieuw ontwerp komen met andere transistors waar ze wel componenten voor kunnen krijgen.
Eerlijk is eerlijk - hier had ik nog niet bij stil gestaan. Laten we hopen dat dit de reden is. Al blijft het verdacht dat het model van MSI met een verschil van +/- 20 MHz wél gewoon in productie blijft. Naar mijn weten is het exact hetzelfde kaartje.
De waarheid kan ook in het midden liggen:
De onderdelen worden duurder, ik hoorde geruchten dat de oorspronkelijke MSRP prijs eigenlijk niet rendabel is voor 3rd party, nvidia stopt daarbij met hun eigen grafische kaarten aanbieden tegen msrp prijzen (eigenlijk was die msrp prijs potentieel bij voorbaat een gewassen neus) en winkels staan met een enorme lijst aan pre-orders voor de prijs die of

1) eigenlijk niet uit kan
2) tegen een prijs die lager is dan de huidige marktwaarde

Het kan 1, of 2 of beiden zijn, afhankelijk van je informatie en kleur lens
Waarschijnlijk krijgen ze te weinig chips geleverd en staat de halve fabriek daardoor stil dan is het een veel te duur grapje zelfd tegen 2K per kaart.

Men stop dat de productie en gaat een ander pcb produceren waarvan de onderdelen wel aangeleverd kunnen worden.
Bij die webwinkels werken ook gewoon mensen die op Tweakers zitten, zoiets was dan allang uitgelekt. Denk ook niet dat de inkoopprijzen veel veranderen. De winkels verhogen gewoon de prijzen om nog iets te verdienen met deze lage aantallen.
Dan zal dit helaas niet de laatste keer (fabrikant/kaart) zijn vrees ik.
Het ligt helemaal niet buiten hun macht. Zij hadden gewoon geen exemplaren moeten verkopen die niet eens bestonden. Ik hoop echt dat er een paar rechtszaken volgen. Want de hoogte van een schadevergoeding (verschil tussen wat was gekocht, en de waarde van een waardige alternatief) is niet mis.
Zij hadden gewoon geen exemplaren moeten verkopen die niet eens bestonden.
Da's natuurlijk totale onzin. Het is heel gebruikelijk om dingen te verkopen die "nog niet bestaan". In deze markt gaat het dan meestal om pre-orders voor componenten die zijn aangekondigd. Bij auto's is het ook heel gebruikelijk dat deze op bestelling worden gemaakt.

Het probleem is gewoon dat er een enorm tekort is en blijft aan onderdelen voor deze kaarten. Daar kunnen deze shops (en zelfs de fabrikanten) ook maar weinig aan doen.
Er is altijd wel iemand die 'onzin' roept zonder zich er in te verdiepen. Door hieraan mee te doen, hebben ze met opzet het risico genomen hierop. Daarom kunnen ze zich niet beroepen op overmacht. Zij moeten dan leveren, en kunnen ze dat niet, moeten ze de schade vergoeden.
En op welke vergoeding wil je je gaan beroepen bij een volledige terugbetaling?
Staat letterlijk in mijn eerste post. Verschil tussen wat was gekocht, en de waarde van een waardige alternatief
Als zij het contract ontbinden hoeven ze niet te voorzien in een alternatief.
Nu hebben de meeste webwinkels een regel opgenomen wat de omvang van een "pre-order" beschrijft. Hierin staan vaak duidelijke regels zoals dat de consument zijn geld terug krijgt als het product niet leverbaar blijkt, dat de klant tussentijds zelf kan annuleren etc.

Echter kan ik deze clausule bij Alternate niet ontdekken in de Algemene voorwaarden. Al vind ik het vanzelf sprekend dat de consument het risico begrijpt van een pre-order en naar mijn mening Alternate niet kon weten op voorhand dat een merk de productie zou stop zetten nog voor alle bestellingen zijn afgerond (er is nog immer vraag naar deze kaart)

Als ze het geld terug storten binnen 3 werkdagen is dat natuurlijk gewoon netjes afgehandeld.
Maar voor mensen zoals ik die de kaart al in oktober hebben besteld is het een ander verhaal, toen ik de kaart kocht was deze 800 euro en jammer genoeg niet gelijk leverbaar. Nergens was iets te zien over een pre-order, Toen was het nog dat de levertijd nog meer dan 10 dagen was.
Ik heb zelf niets besteld via Alternate. Maar ik weet wel dat als een winkel iets aanbied onder de noemer pre-order dat hierbij moet worden vermeld wat de release date is (zoals bij games veel al het geval is)

Als Alternate het product heeft verkocht met een aangegeven levertijd langer dan 10 dagen (dus niet als pre-order) en er wordt uiteindelijk niet geleverd dan had je juridisch gezien al na 30 dagen je geld terug moeten krijgen. Natuurlijk is iedereen bereid langer te wachten aangezien de prijzen langzaam opliepen en de levertijd veel langer was.

Voorzover ik terug kan vinden in andere juridische voorbeelden online is een verkoper alleen verplicht tot het terug betalen van het betaalde bedrag en als het vermeld was bij de verkoop een gelijkwaardig vervangend product moet aanbieden (maar dat laatste is alleen geldig als dit stond aangegeven in de verkoop overeenkomst, wat niet het geval was/is bij Alternate)

Ik ben van mening dat je geld terug krijgen binnen 3-4 dagen erg netjes is en dat hier juridisch gezien niet veel meer uit te halen valt.
Ik ben echter wel benieuwd hoe dit staaft met Europese wetgeving. Het zal je verbazen hoeveel bagger en onzin bedrijven in hun overeenkomsten kunnen zetten, zelfs met jouw handtekening eronder betekent dat niet dat ze de wet kunnen overtreden die consumenten dient te beschermen. Ik zeg niet dat het zo is in jouw voorbeeld, maar ik vraag me af of dit legaal is in Europa.

Alle klanten in de US zijn 100% de sjaak, die worden van geen kanten beschermd. Maar in Europa is dat toch anders met verplichte fabrieksgarantie en dat soort dingen. Benieuwd hoe we deze situatie juridisch gezien moeten vertalen in Europese context.
Op grond waarvan? De koper is immers niet in gebreke gebleven.
Er is geen schade, je krijgt namelijk gewoon je aankoopbedrag terug en lijd je feitelijk geen schade. Eventuele waardestijgingen en dalingen zijn altijd wetteljk uitgesloten, om speculeren te voorkomen.
Kun je dan ook een wet noemen? Want dat is echt onzin. Nooit gehoord van 'dagwaarde'?
Volgens welke wet is de verkoper in dit geval verplicht om meer te doen dan geld terug te storten?
Uiteindelijk komt het allemaal neer op onrechtmatige daad. Ook verloren winsten vallen daaronder. Lees anders hier:
https://www.wetrecht.nl/s...men-van-een-overeenkomst/
Deze schadevergoeding omvat zowel geleden verlies als misgelopen winst.

[Reactie gewijzigd door nl-x op 23 juli 2024 04:23]

Dat is van toepassing als jij bijvoorbeeld je werk niet meer kan doen in een dergelijke situatie. Spelletjes spelen lijkt mij geen verlies of winst op te leveren.....

Feitelijk ben je net zo rijk (of arm) als voordat je de bestelling plaatste, kortom er is geen geleden schade.

Dit kom je overal tegen trouwens.... als jouw bestelde tesla uitvoering niet komt omdat elon vind dat hij er te weinig geld op verdiend annuleert hij ook je bestelling en kun je een andere uitvoering bestellen.
Nee, dit is geen onrechtmatige daad. Het is wanprestatie oftewel het niet nakomen van een geldige overeenkomst.
Klopt. Maar wat ik zeg klopt ook. Want wanprestatie kan ook tegelijk een onrechtmatige daad zijn. Maar soms ook niet. Ik meen dat dat hier wel het geval is, want ik laak het de verkoper dat hij te makkelijk preorders verkoopt. Maar ik ben meer dan bereid mijn ongelijk te erkennen als ik het hier mis heb.
Het ligt dus heel erg aan de overeenkomst die je als koper aanvaard als je akkoord gaat met de voorwaarden van de winkel. Daarin kan gewoon staan dat dit geval als overmacht aangemerkt staat. In dat geval heb je nergens recht op.
In de voorwaarden staat dat Azerty haar best zal doen om een vervangende kaart te leveren. Er zijn genoeg vergelijkbare kaarten, dus dat is geen probleem.
Ja dat zal voornamelijk de discussie worden. Is er een echt vergelijkbaar product en is dat leverbaar op dit moment. Als je hier een geschil van maakt zal Azerty moeten aantonen dat ze hun best hebben gedaan en redenen aan moeten dragen waarom het niet is gelukt.
Iedere ‘mid range’ 3080 is in principe vergelijkbaar. Uit de wekelijkse leveriningsupdate blijkt dat er voortdurend 3080’s worden uitgeleverd. Dus aan deze verplichting kunnen ze praktisch gezien gewoon voldoen.
Nee, zoals elders gezegd staan ook voorwaarden waar jouw handtekening onder staat niet boven de wet.
De verkoper kan de koopovereenkomst in beginsel niet eenzijdig ontbinden. Doen ze dat wel, dan zullen ze de schade moeten vergoeden. De schade is in dit geval de extra kosten die de consument moet maken om alsnog een vergelijkbare kaart aan te schaffen. De verkoper komt er juridisch gezien dus niet mee weg om alleen de koopprijs terug te betalen indien hiervoor geen voorbehoud is gemaakt.

Tweaker nl-x heeft wat dat betreft volledig gelijk.

[Reactie gewijzigd door vatoloco777 op 23 juli 2024 04:23]

Dat ligt ook aan de voorwaarden waar je mee akkoord gaat als koper bij bestelling.
De wet en in dit geval consumenten wet staan boven voorwaarden.
En welke consumenten wet stelt dat de winkel gegarandeerd een vergelijkbaar product moet leveren onder elke omstandigheid?
Voor zover ik weet geen enkele wet, zolang de winkel maar terugbetaling van de aankoopprijs aanbiedt.

En...
Doen ze dat wel, dan zullen ze de schade moeten vergoeden.
De betaalde aankoopprijs terugbetalen is ook het vergoeden van de schade.

Misschien dat @Arnoud Engelfriet hier meer over kan zeggen, die is ICT jurist. :P Anders blijf het maar "ik denk" en "voor zover ik weet".

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 23 juli 2024 04:23]

Als het product werkelijk niet leverbaar is, dan houdt het praktisch gezien wel op met de overeenkomst. Feitelijk noem je dat overmacht (handelen van fabrikant MSI is geheel buiten de macht van webwinkel Azerty) maar juridisch gezien kun je daar fors wat vraagtekens bij zetten. Een fabrikant lijkt mij formeel een "hulppersoon" en diens handelen wordt jou toegerekend. Anders gezegd, het is niet mijn probleem dat jij het een ander laat produceren en dat jij geen afspraken maakt over gegarandeerde levering.

Maar hoe dan ook, die grafische kaart ga je niet krijgen. Natuurlijk krijg je je geld terug, maar menig Tweaker zal nu denken of er meer te halen is. Schadevergoeding dus. Maar dan krijg je - omdat het consumentenrecht is - meteen de vraag wat je schade is. Dingen als "ik had vijf maanden crypto kunnen minen" of "ik heb niet kunnen thuiswerken als zzp'er" gaan niet op, dat is te speculatief en daar hoeft een winkel geen rekening mee te houden.

Iets reëler is "ik moet nu een andere kopen en die is duurder, compenseer me het prijsverschil". Juridisch noem je dat vervangende schadevergoeding (art. 6:74 lid 1 BW). Ik zie daar vooral praktische problemen mee: weliswaar zijn andere kaarten duurder (want de hele markt voor grafische kaarten is krankzinnig vanwege milieuvervuilende cryptospeculanten) maar het is per kaart niet zó veel duurder dat een rechtszaak de moeite waard is. Nog even los van hoe je dan bepaalt welke kaart vergelijkbaar genoeg is om als het alternatief te gelden.

(De voorwaarden van die webwinkels zijn verder totaal niet interessant want dit is allemaal dwingend consumentenrecht.)
weliswaar zijn andere kaarten duurder (want de hele markt voor grafische kaarten is krankzinnig vanwege milieuvervuilende cryptospeculanten) maar het is per kaart niet zó veel duurder dat een rechtszaak de moeite waard is.
Maar die kaarten zijn sinds de pre-order in prijs bijna verdubbeld. Dat lijkt me wel de moeite waard een rechtszaak te beginnen. Want je bestelt een kaart voor €800, maar ondertussen zijn vergelijkbare kaarten €1500 waard.
Ja, een gedeelte van de schade. Daar bovenop de kosten die de koper extra moet maken voor een vergelijkbare kaart bij Azerty of elders.
Ik denk het toch niet. Dat zou onredelijk bezwarend zijn voor de verkoper. Maar zoals ik al zei, hier zou het beter zijn als een expert zoals @Arnoud Engelfriet eens zijn licht erop zou laten schijnen.
Onredelijk bezwarend? Dat is een term ten behoeve van de consument / koper.

Waarom zou de consument de schade trouwens (volledig) moeten dragen terwijl de verkoper ook nog heeft aangegeven haar best te doen een vervangend product te leveren?
Geen idee maar als die er wel is staat de wet boven voorwaarden die een winkel stelt.
Ja dat klopt, dat stel ik ook nergens. Maar voor zover ik weet staat er in de voorwaarden van Azerty niets dat tegen de wet in gaat. Dus de voorwaarden lijken geldig en daarmee is de koper akkoord gegaan tijdens de aankoop.
Geen consumentenwet, maar algemene wet.

Art 6:217 BW lid 1
Een overeenkomst komt tot stand door een aanbod en de aanvaarding daarvan.
Art 6:219 lid 2
De herroeping kan slechts geschieden, zolang het aanbod niet is aanvaard en evenmin een mededeling, houdende de aanvaarding is verzonden. Bevat het aanbod de mededeling dat het vrijblijvend wordt gedaan, dan kan de herroeping nog onverwijld na de aanvaarding geschieden.

[Reactie gewijzigd door nl-x op 23 juli 2024 04:23]

Dagwaarde? Uiteraard... maar zijn hier al niet hele topics volgeschreven met dat de dagwaarde nooit uitgekeerd mag worden en altijd de nieuwwaarde? Wetten werken 2 kanten op ;)
Er is altijd wel iemand die 'onzin' roept zonder zich er in te verdiepen. Door hieraan mee te doen, hebben ze met opzet het risico genomen hierop. Daarom kunnen ze zich niet beroepen op overmacht. Zij moeten dan leveren, en kunnen ze dat niet, moeten ze de schade vergoeden.
Door waaraan mee te doen? Die krijgen mee van de groothandel dat product X voor een bepaalde prijs bestelbaar is met een verwachte leverdatum.

Wanneer het product op zich niet meer bestaat kunnen ze dat dus ook logischerwijze nooit meer uitleveren. Dat is alvast overmacht.
Wanneer alternatieven vervolgens dubbel zo duur zijn in een fel gewijzigde markt is dat ook overmacht.

Maar het, span een rechtszaak aan. Ik kan je op een blaadje geven hoe die zal aflopen.
Ik weet vrij zeker dat een rechter beide voorbeelden zal afwijzen als overmacht. Overmacht zijn dingen als brand, natuurgeweld, onlusten, etc. Daar is hier geen sprake van. Als jouw leverancier jou voorgelogen heeft, verhaal je de schade als winkel weer op de leverancier. Als winkel had je de aansprakelijkheid kunnen indekken door in de AV op te nemen dat je de koop ongedaan mag maken (hoewel ik niet zeker weet of dit mag richting consumenten), en door zekerheid te eisen van jouw leverancier. Nu is het wel erg makkelijk, goh, we zijn gek als we leveren, want we (verkoper, leverancier, fabrikant) plakken er een stickertje op en verkopen het voor dubbel het bedrag, dus alle bestaande orders lekker annuleren. Neen, contract is contract.

Verdiep je eens in bijvoorbeeld de futuresmarkt, en realiseer je dat dezelfde wetten hier gelden. Weet je nog toen olie voor negatieve bedragen werd verkocht? Want mensen die besteld hadden, werden gedwongen niet alleen te betalen, maar ook om fysiek op te halen? Die mensen zaten met handen in het haar, omdat die olie ondertussen zo ondervraagd werd, dat het duurder was om deze af te halen en op te slaan. Dus verkochten ze het door door geld toe te geven. Want contract is contract. De wetten zijn helder.

Ander voorbeeld. Man verkocht een vintage motor op Ebay aan hoogste bieder. Na verkoop, verkocht hij de motor nogmaals aan een nog hogere bieder, en leverde aan de nog hogere bieder. Hij ontbond de koopovereenkomst met de eerdere bieder. Rechter zei; ja, doeeeiiii. Je moet alsnog leveren. En kun je dat niet, dan zoeken we een gelijkwaardige vintage motor, en betaal jij het verschil.
Ik weet vrij zeker dat een rechter beide voorbeelden zal afwijzen als overmacht. Overmacht zijn dingen als brand, natuurgeweld, onlusten, etc. Daar is hier geen sprake van.
Een product dat niet meer bestaat lijkt me voor een shop best wel gevalletje overmacht.

Om even wat basis binnen het Belgische recht te zoeken:
Het Belgisch recht voorziet geen kant-en-klare definitie voor het begrip “overmacht”. Op basis van heersende cassatierechtspraak, wordt “overmacht” omschreven als een gebeurtenis die een onoverkomelijk beletsel vormt voor het nakomen van de verbintenis.

In geval van overmacht, bent u in de onmogelijkheid om producten of diensten te leveren aan klanten. De klant moet niet betalen, indien hij niet beleverd wordt.

De beoordeling of er al dan niet sprake is van “overmacht” gebeurt op het moment dat de als overmacht aangevoerde gebeurtenis zich voordoet.
Neen, overmacht is niet enkel "zaken als brand, natuurgeweld, ...", zoals je hierboven kan lezen.
Het is wel degelijk zo dat de winkels in dit geval in de onmogelijkheid zijn om het bestelde product te leveren. Het bestaat immers niet meer.
Nu is het wel erg makkelijk, goh, we zijn gek als we leveren, want we (verkoper, leverancier, fabrikant) plakken er een stickertje op en verkopen het voor dubbel het bedrag, dus alle bestaande orders lekker annuleren. Neen, contract is contract.
Enkel fabrikant in deze, waardoor zowel groothandel als verkoper in de onmogelijkheid zijn om het contract te vervullen. Nogmaals: het product bestaat niet meer. Het kan niet uitgeleverd worden.
Verdiep je eens in bijvoorbeeld de futuresmarkt, en realiseer je dat dezelfde wetten hier gelden. Weet je nog toen olie voor negatieve bedragen werd verkocht? Want mensen die besteld hadden, werden gedwongen niet alleen te betalen, maar ook om fysiek op te halen? Die mensen zaten met handen in het haar, omdat die olie ondertussen zo ondervraagd werd, dat het duurder was om deze af te halen en op te slaan. Dus verkochten ze het door door geld toe te geven. Want contract is contract. De wetten zijn helder.

Ander voorbeeld. Man verkocht een vintage motor op Ebay aan hoogste bieder. Na verkoop, verkocht hij de motor nogmaals aan een nog hogere bieder, en leverde aan de nog hogere bieder. Hij ontbond de koopovereenkomst met de eerdere bieder. Rechter zei; ja, doeeeiiii. Je moet alsnog leveren. En kun je dat niet, dan zoeken we een gelijkwaardige vintage motor, en betaal jij het verschil.
Deze 2 voorbeelden hebben weinig te maken met wat hier gebeurt en zijn dan ook weinig relevant. Me dunkt dat het logisch is dat je een afgesproken verkoop van een product niet zomaar kan annuleren om hetzelfde product duurder aan iemand anders te verkopen. Dat is contractbreuk zonder sprake van overmacht, de onmogelijkheid tot leveren komt hier 100% voor uit eigen gedrag en keuzes en je kan er dan ook terecht voor aansprakelijk gesteld worden.

Dat zou zijn alsof een Azerty of Alternate wel Gaming X Trio kaartjes binnenkrijgt, maar de goedkope preorders annuleert, de kaarten op de site gooit als beschikbaar voor €1000 extra en ze zo verkoopt.


Laatste edit, deze komt uit het Nederlands wetboek ( http://www.wetboek-online.nl/wet/BW7/46f.html ):
Indien nakoming onmogelijk is doordat de gekochte zaak niet beschikbaar is, moet de koper daarvan zo spoedig mogelijk worden kennis gegeven en heeft hij recht op kosteloze teruggave van het door hem aan de verkoper betaalde. De teruggave moet zo spoedig mogelijk en in ieder geval binnen dertig dagen na de kennisgeving plaatsvinden.
Bij deze dus: de gekochte zaak is niet beschikbaar, dus nakoming is onmogelijk, en de winkels volgen het wetboek door de koper zo spoedig mogelijk kennis te geven en het kosteloos terug te geven van het door de koper betaalde.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 23 juli 2024 04:23]

Ik zal er een laatste keer op ingaan. Verder moet je het zelf weten als je koppig wilt blijven.
Artikel 7:46f BW is in 2014 vervallen. Verder houdt dat artikel niet in dat er dan geen recht meer bestaat op schadevergoeding; het regelt alleen de terugbetaling bij een koop op afstand.

Verder is het echt gewoon niet zo dat een fabrikant, die simpelweg besluit een product niet meer te maken, resulteert in overmacht. Iedere leverancier en winkel moet hier rekening mee houden. Dat is gewoon zaken doen. Als leverancier en winkel zorg je bij inkoop voor garantie, of ben je vooraf duidelijk bij de verkoop dat je niet garant staat. Er hebben al enkele Tweakers de AV van de winkels doorgenomen, en daar staat geen voorbehoud in.
Ik zal er een laatste keer op ingaan. Verder moet je het zelf weten als je koppig wilt blijven.
Beetje belachelijk dit. Jij hebt evenzeer jouw standpunt waar je bij blijft. Hoezo ben ik dan degene die koppig is?
Ik discussieer met argumenten. Jij gaat ondertussen op meerdere zaken van wat ik zeg niet in om dan maar te zeggen dat ik koppig ben. Tja.
Artikel 7:46f BW is in 2014 vervallen. Verder houdt dat artikel niet in dat er dan geen recht meer bestaat op schadevergoeding; het regelt alleen de terugbetaling bij een koop op afstand.
OK. Ik heb echter ook een stuk uit het Belgisch recht geduid.
Verder is het echt gewoon niet zo dat een fabrikant, die simpelweg besluit een product niet meer te maken, resulteert in overmacht. Iedere leverancier en winkel moet hier rekening mee houden. Dat is gewoon zaken doen. Als leverancier en winkel zorg je bij inkoop voor garantie, of ben je vooraf duidelijk bij de verkoop dat je niet garant staat. Er hebben al enkele Tweakers de AV van de winkels doorgenomen, en daar staat geen voorbehoud in.
Zie terug mijn stukje uit het Belgisch recht.
Daarnaast, wanneer er geen specifiek voorbehoud in de AV staat, zal men terugvallen op het algemeen recht. Wat zegt dat dan?
Indien je stellig gaat blijven beweren dat hier geen overmacht is en ook zo niet zal uitgesproken worden, heb ik alvast wel graag van je een relevant voorbeeld uit de rechtspraak dat aantoont dat het zo is.
Tja, heel toevallig kunnen ze de Gaming Z met 20mhz verschil, wel gewoon produceren...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.