Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Reinoud Dik

Redacteur Componenten

AMD Radeon RX 6700 XT Review

Nieuwe oase in de videokaartenwoestijn?

Conclusie

In een markt met een normale vraag-en-aanbodverhouding zou de RX 6700 XT voor zijn adviesprijs aan de dure kant zijn geweest. Om scherp te concurreren met de RTX 3060 Ti had AMD ervoor kunnen kiezen om de RX 6700 XT geen adviesprijs van 489 euro, maar een van 439 dollar mee te geven. Op de huidige markt maakt de hogere adviesprijs in de praktijk uiteraard weinig uit. De daadwerkelijke prijzen kunnen zomaar twee keer zo hoog liggen als we afgaan op de stijgingen die we bij andere gpu's hebben gezien.

De prestaties

Als we puur naar de technische kant kijken, heeft AMD met de RX 6700 XT op basis van de Navi 21-gpu een keurig presterende videokaart uitgebracht. De chip is met 336mm² oppervlakte kleiner dan de RTX 3060 Ti en RTX 3070, die allebei op basis van de GA104-gpu met 393mm² duidelijk groter zijn, maar doet wat prestaties betreft zeker niet voor deze twee onder. Afhankelijk van het spel, de resolutie en de gekozen instellingen kan de RX 6700 XT zich meten met de 3060 Ti of 3070. Gemiddeld genomen valt de RDNA 2-kaart precies tussen de twee GeForces in. Net als bij de andere RDNA 2-kaarten blijven ook op de RX 6700 XT de raytracingprestaties in onze benchmarks wel wat achter bij die van de RTX 3000-generatie. Hoe belangrijk dit prestatieverschil is, zal per gebruiker verschillen. Wie op lagere resoluties met hoge framerates wil spelen, heeft ook aan de nieuwste RDNA 2-toevoeging een goede kandidaat.

AMD's DLSS laat nog op zich wachten

Waar AMD vooralsnog geen antwoord op heeft, is Nvidia's DLSS. Deze upscalingtechnologie gebruikt kunstmatige intelligentie om beelden op te schalen naar een hogere resolutie. In het Fidelity FX-portfolio van AMD zou een tegenhanger van DLSS volgens de geruchten dit voorjaar beschikbaar komen, maar tot op heden hebben we dit niet kunnen testen. In de perskit van de Radeon RX 6700 XT spreekt de fabrikant wel over motion adaptive virtual resolution scaling voor DX12 als onderdeel van Radeon Boost, maar daarvoor wordt in de documentatie verwezen naar een geheel nieuwe driverversie, die voor de pers tot op heden in ieder geval nog niet beschikbaar is.

Beschikbaarheid

Het grote vraagteken bij het uitbrengen van de RX 6700 XT is uiteraard de verkrijgbaarheid. Afgaande op de gesprekken die Tweakers heeft gehad met verschillende webshops en distributeurs, ziet de situatie er in ieder geval positiever uit dan bij de RX 6800. Voor laatstgenoemde kaart was het aantal leveringen bij launch op één hand te tellen; bij de RX 6700 XT betreft het ongeveer honderd kaarten voor de Benelux. Ter vergelijking, het aantal RTX 3060's bedroeg bij introductie eerder een paar honderd per webshop. Alle inspanningen van AMD ten spijt lijken alle signalen er dus op te wijzen dat ook Navi 22 voor vrijwel alle gamers als een verdampende oase in de woestijn is: de fata morgana die RX 6700 XT heet.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (171)

Wijzig sortering
Eerlijk? Ik lees deze reviews niet eens meer. Ik raak er altijd enthousiast door, krijg neigingen een nieuwe kaart te kopen maar vind de huidige prijzen zo irreëel, laat maar.

Daar kunnen jullie uiteraard niks aan doen, maar 't is echt jammer, ik pluis al 20+ jaar GPU reviews helemaal uit.
We begrijpen je gevoel volkomen, ook voor ons bij Tweakers voelt het op het moment enorm dubbel om reviews over videokaarten te schrijven. Een videokaart kopen valt nu amper aan te bevelen, ondanks dat zowel AMD als Nvidia met deze generatie relatief grote stappen hebben gezet. Het enige wat op dit moment leuk is aan videokaarten, is er vanuit technisch oogpunt naar kijken. De verkrijgbaarheid is uiteraard een enorme dooddoener als je werkelijk in de markt bent voor een nieuwe kaart, maar de echte tweaker vindt het hopelijk toch nog ergens leuk om te lezen over gpu's zonder dat 'ie een koopintentie heeft (of überhaupt kan hebben).

Het probleem oplossen kunnen wij natuurlijk ook niet, maar we hebben gisteren wel een uitgebreid achtergrondartikel gepubliceerd over hoe naast de leverbaarheid, nu ook de prijzen totaal uit de hand lopen. Zo schijnen we in elk geval wat licht op de huidige situatie en geven we de problematiek aandacht.

Ik hoop dat de huidige prijzengekte je interesse in en enthousiasme over gpu's niet voorgoed verpest - laten we hopen dat de beschikbaarheid en prijzen van videokaarten zo snel mogelijk weer normaliseert :)
Ik beschouw deze recensies als archiefstukken: op dit moment niet actief bruikbaar, maar in de toekomst mogelijk zeer nuttig. Dan halen we ze weer uit de dozen. Dus ga ermee door.
Hoeveel nut heeft dat? Eigenlijk zou je over 6 of 12 maanden (of in ieder geval als de prijzen weer een beetje normaal zijn) alles weer opnieuw willen testen met de dan courante drivers. Dan weet je pas echt goed of een videokaart aantrekkelijk is.

Gelukkig besteden sommige website daar ook aandacht aan, zodat we dan nog eens kunnen kijken wat we moeten kopen.
Het zal dan wat drivers betreft niet helemaal actueel meer zijn, nee. Maar toch grotendeels nog wel bruikbaar, denk ik.
Van de software/spellen die je erop wilt draaien zullen ook wel weer nieuwe versies verkrijgbaar zijn tegen de tijd dat de verkrijgbaarheid van gpu's weer normaal is.
Exact, ik wacht wel todat de bubbel barst en de tweedehandsmarkt puilt van goedkope videokaarten :).
Vandaag stonden er een 100-tal 2080Ti voor $99/stuk. Ze waren in een paar uur weg. De vraag lost zichzelf wel op zodra de NVIDIA en AMD nieuwe kaarten verkoopt aan de miners. Een 3080 brengt momenteel wel EUR500 per maand in het laatje, zolang dit doorgaat ga je geen kaarten vinden onder de EUR2000, zelfs RTX4000 en 6000 is nu tekort omdat die voor hetzelfde geld net zo goed kunnen hashen als een 2080 of een 3070. Eenmaal kaarten richting de 5000 gaan, zul je de Tesla’s ook zien verdwijnen.
Waar vind je zulkte 100 tal 2080's voor 99/s ? ik ben wel benieuwd waar ik moet zoeken voor dit soort dealtjes.
EBay deze morgen. Je moet wel snel zijn, ze waren binnen een paar uur verdwenen. Ik denk dat het batches zijn van warenhuis of bedrijfsliquidaties. Soms kun je kaarten goedkoper krijgen adhv model nummer, bijvoorbeeld een NVIDIA 900-1G180 ipv 2080, vooral van recycleerders.
Thanks voor de info! Vandaag een 2080Ti ROG STRIX OC voor 87 euro gehaald. Nu hopen dat het geen scam is...
Mag ik vragen welke zoekterm je gebruikt hebt op ebay (neem ik aan)
Bedoel je dat de miners 500 euro per maand verdienen met zo'n kaart??
Laten we het hopen. Gelukkig doet mijn gtx1080 het nog prima....
Die ben ik nu aan het zoeken maar kan hem nergens meer vinden.Tenminste niet nieuw, ja ik weet het het is een oudere kaart maar nog wel snel genoeg voor mijn nieuw systeem.
ik had een asus kaart gezien deze week die kosten bijna 3000,00 euro maar wel met waterkoeling stock erbij.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 18 maart 2021 13:57]

Als het dat al gaat worden...Vaak zie je dat juist in crisistijden prijzen omhoog gaan, en uiteindelijk ook niet of nauwelijks omlaag gaan. Ik verwacht niet dat ze met de RTX3000 of AMD 6000 serie omlaag gaan met de prijs wanneer de yields beter gaan, althans niet tot het niveau van de adviesprijs. Helaas is uit vorige crisissen telkens gebleken dat de verhoogde prijzen als nieuwe standaard gelden voor opeenvolgende producten. Prijzen worden nou eenmaal hoger en dan niet alleen door inflatie. Ik zit al ja-ren te kijken voor een naar-ratio-presterende vervanger voor mijn GTX970 die ik voor 319 euro heb gekocht in 2015. Dat gaat nog wel even duren, vermoedelijk tot ver in 2022. Na de GTX 900 series kwam voor mij gevoelsmatig die ommeslag naar ineens veel duurdere videokaarten en datzelfde geldt ook voor smartphones. Never waste a good crisis komt helaas nooit goed uit voor de minder bedeelde mensen. Niet dat ik mezelf daar onder schaar, want een videokaart is zeker geen noodzaak, maar het maakt me wel steeds afgestompter eronder ja. In ieder geval zou ik met een RTX2060 2 jaar geleden of nu een RTX3060 (ti) toch wel bereid zijn om de adviesprijs te betalen, maar ja, ik ben bang dat dit niet meer terug komt. Ik hoop van wel. Tot die tijd, staar ik me wel blind op grafiekjes en zet ik wel een emmertje onder mijn gezicht. Hoop doet leven, nietwaar? :P
Ik heb een Xbox gekocht, beste alternatief voor een game pc 😉
Het vervelende is dat die ook (op de series S na) overal uitverkocht zijn. Maar ik snap je beslissing hoor.
Kostte inderdaad wat moeite hier in DK ook, paar maanden lang iedere dag weer kijken of er niet toevallig voorraad was 😉
Same here, ik kan nog aardig gamen op mijn GTX 970 ook op 1440p. Vorig jaar wilde ik eigenlijk een 2070s hebben maar dacht slim te zijn om te wachten. Overigens 8 gb vind ik anno nu wat weinig daar ik wat langer med videokaarten doe. Juist cpu’s vervang ik sneller. Nu 9900k gaming en een 10900k 128gb voor vmware. Gezien de prijzen ga ik nu voor een laptop 4k 3080 en een Ryzen cpu. In verhouding zijn die nog redelijk geprijst. Minder stroom en kan ik nog eens remote werken(gfx design).
Beetje raar dat ze een nieuwe processor maken ipv meer van de bestaande waar al tekorten van zijn
Ik denk dat heel de community jouw gevoel begrijpt en voor een groot deel hetzelfde heeft. Maar deze schaarste gaat ooit voorbij (en daarmee die absurde prijzen ook) waardoor een artikel zoals deze nog altijd heel erg nuttig kan zijn.
Het probleem is denk ik groter dan we nu denken. De absurde prijzen zijn nu immers betaald, dat zien producenten ook. "Mensen kochten in de "crisis" voor 2x retail een kaart? Dan kunnen we net zo goed zelf de prijzen x2 doen". Bedenken de aandeelhouders van Nvidia dit en die van AMD ook dan zien we de prijzen die we hadden echt nooit meer terug.

Denk ook aan wat er gebeurde met de iPhone.
Het topmodel 6S kostte 699 euro en verkocht mega. De X kostte 999 euro en verkocht mega.
De 12 uit mijn hoofd 1299 euro, en verkocht nog steeds mega. De volgende iPhone zal daarom niet goedkoper zijn dan 1299 euro. Ik denk zelfs duurder met als excuus silicon tekorten en corona.

Dat zal tot op zekere hoogte ook allemaal waar zijn maar zoals in het uitgebreide artikel over de recente prijsstijgingen ook al bleek, niet alleen fabrikanten, maar ook distributeurs en webshops hebben hun marges drastisch opgeschroeft. Zolang mensen toch wel blijven kopen gaan die echt niet meer omlaag.
De enige kanttekening die ik daarbij zou willen zetten is dat de mensen die Apple spullen kopen standaard geen kloot lijken te geven om de prijs en prestaties, zolang het nieuw is en er n appeltje op staat wordt er desnoods een tweede hypotheek voor afgesloten. Hoewel deze trend zich ook steeds meer naar andere merken/vlakken doortrekt hoop ik toch dat dit gigantisch gaat backfiren als ze die truc proberen uit te halen met GPUs of andere tech.
De trend in de GPU markt is ook dat topmodellen alsmaar duurder en duurder worden.
Dat hoeft in dit geval niet op te gaan: ik denk dat de crypto miners erg veel kaarten uit de markt trekken. Houdt die gekte weer eens op dat zakt die vraag in. Komt daarnaast de productie weer fatsoenlijk op gang, dan is een prijsverlaging vrijwel onvermijdelijk - wanneer dat gaat gebeuren is de vraag, ik zou hopen op later dit jaar, maar vrees dat we dan al dik in 2022 zitten!
Beetje kort door de bocht. Apple heeft tot de 5S alleen een type telefoon uitgebracht, Bij de 5S hebben ze gekeken of er ook interesse was in een type telefoon dat lager gepositioneerd is, de 5C. Een paar generaties verder, ten tijde van de iPhone 8 hebben ze gekeken of er interesse was in een model gepositioneerd boven hun normale type, de X.

Fast forward 4 jaar, en je kunt nog steeds een iPhone SE kopen voor ~500 euro, een normaal model (12 mini) voor ~700 euro, en het topmodel met alle toeters en bellen voor een belachelijk bedrag. De meeste concurrenten zijn hun daarin gevolgd, als je perse het duurste wil hebben kun je voortaan >1000 euro stukslaan op een telefoon.

Om in videokaart termen te spreken; een beetje alsof je de eerste Titan met een 'normale' consumentenkaart van de generatie ervoor vergelijkt ;)
De vergelijking gaat hier niet helemaal op. Voor mij is de afweging voor een videokaart veel 1 dimensionaler dan bij een telefoon. Misschien kunnen features zoals dlss, ray tracing en encoding doorslag geven maar voornamelijk de performance bepaalt de prijs. Dlss is eigenlijk ook een performance feature.

Als de gekte weer voorbij is zullen AMD en Nvidia gewoon met capaciteit blijven zitten als ze niet of de prijzen verlagen of een lager range model aanbieden.
Ik denk dat we na deze crypto bull-cycle wel weer een gpu kunnen kopen voor normale prijzen, dat kan nog een paar weken duren of een paar maanden, dat weet niemand.
Ik zie sommige bedrijven er wel voor aan om vanaf nu hogere prijzen te handhaven dan in het verleden, het wordt (ook door gamers) toch wel gekocht.

Wanneer het minen niet meer rendabel is zal de markt echter overspoeld worden met goedkope tweedehands GPU's van miners die nog even de laatste centen er uit willen wringen, dus dat zullen voor webshops/leveranciers waarschijnlijk even wat magere tijden worden.
Dat verwacht ik ook, daarom heb ik me (alvast) voorgenomen om uit principe geen tweedehands videokaart te gaan kopen die vermoedelijk uit een mining rig komt. Wordt natuurlijk moeilijk te weerstaan voor velen, zeker gezien de markt massaal videokaarten wil aanschaffen en ze straks opeens op Marktplaats verschijnen voor "redelijke" prijzen.
Zal interessant worden om te zien of er vanuit officiële kanalen een tegenreactie komt (het zij lagere prijzen of reguleren van aanbod); doet me ergens wel een beetje aan het bewegen van de OPEC denken. We gaan het zien.

Ik vind het tegelijk ook wel lastig hoor; ik wil heel graag mijn eigen systeem bouwen voor 3D modelling en render werk maar het is nu gewoon niet slim om te investeren in deze hardware.
Een ex mining kaart hoef je niet te laten staan. Mining kaarten draaien 9/10 met een undervolt en underclock om zo de hoogst mogelijke efficientie te halen. Daarnaast worden ze vaak goed gekoelt en blijven constant een stabiele temperatuur. Dit is anders dan een intensief gebruikte gaming kaart die afkoelt, heet wordt, afkoelt etc.

Zijn de fans erop nog goed is er absoluut geen reden om een mining kaart links te laten liggen.
Interessant, dank hiervoor! +3
Heb het nog nooit zo bekeken maar klinkt wel logisch.

Toch ook nog even een nuancering op mijn tegenstand tegen ex-miningkaarten; het is niet alleen de zorg voor de wear-and-tear (die mogelijk wel meevalt begrijp ik nu) maar ook de vieze bijsmaak die ik van crypto mining krijg.

Het "voelt" niet okee om een kaart te kopen van iemand die a) daar al geld mee heeft verdiend, b) waarbij veel stroom is verstookt, c) de beschikbaarheid van kaarten voor de rest van de mensen zeer beperkt heeft gemaakt en d) door mijn eventuele overkoop nu nóg eens een keer geld vangt.

Ik weet niet of ik de enige ben die zo principieel is of dat andere mensen zelfde gevoelens hebben maar ik baal enorm van de verstorende machten die het voor de doorsnee gamer of hobbyist zeer moeilijk en kostbaar maken om op een fatsoenlijke manier aan hardware te komen.
Op zich eens, maar dat het niet controleerbaar is of een kaart gebruikt is voor mining, maakt dit helaas niet tegen te houden.

Je kunt die mining kaart zo op marktplaats zetten wegens beëindiging hobby, of heb het geld nodig voor wat anders, doe er toch niet meer genoeg mee, heb wat nieuws gekocht dus overcompleet. Is in goede staat, nooit overclocked geweest, bon erbij.

Nog even uitgaande dat je bij doorvragen eerlijk antwoord krijgt, zullen heel veel mensen al niet eens meer doorvragen, gewoon laten opsturen.
Helemaal mee eens, ik moet soms wel grinniken als iemand zijn kaart te koop zet en in zijn/haar andere advertenties duidelijk spullen voor mining rigs te koop heeft of zoekt. De echte slimme Marktplaats verkopers kopen via het ene account in en verkopen via een ander (ik hoop niet dat ik iemand op ideeën breng hier).
Ik check bij Marktplaats ook altijd wat de andere beoordelingen zijn en wat voor soort spullen het betreft: als iemand in korte tijd veel videokaarten heeft gekocht/verkocht, dan weet ik wel waar al die kaarten vandaan komen.

De realiteit dat dit niet te stoppen is, behalve doordat het crypto minen zélf totaal onrendabel wordt. Dat hebben we bij Bitcoin een paar jaar geleden ook gezien maar helaas is dat ook weer compleet opgeleefd. Doet me denken aan de situatie met wietplantages: zo lang het genoeg oplevert en er onvoldoende reden is om het niet te doen, zal men er in blijven investeren.
Goede tekst,
Vooral punt b valt op. Waar zijn opeens al die "Gretas" die op de straat gaan om te demonstreren tegen mining, Een van de grootste stroomvretende hobbies die op deze wereld bestaan. Zeker niet CO2 neutraal.
Daarentegen moet je er wel op letten hoe de verdere staat van de kaart is. Een mining rig kan namelijk in een kantoor staan, maar ook op zolder of in de kelder of in de schuur. Heb al videokaarten gezien waarvan de uitgangen al redelijk begonnen te roesten.
Goed punt om in de gaten te houden inderdaad. Bedankt voor je toevoeging.
Dan nog hebben deze kaarten wel 24/7 alleen maar gedraait.. Lijkt mij ook niet gezond voor zo`n kaart..

Zeker als je beseft dat ze zeker 1 jaar non stop hebben gedraait.
Daarbij koop je een kaart waarbij je nooit 100 garantie hebt dat deze 100% stabiel zal draaien in je systeem.
Ik gebruik sinds juli 2018 een rx570 ex-mining kaart, vele honderden uren heb ik er al mee gegamed en hij gaat als een trein.
Ik heb voor kennissen een paar systemen gebouwd, daarbij wijk ik momenteel uit naar GTX 1060's 3GB en GTX 970's.

Daarmee kunnen ze in ieder geval even vooruit en deze modellen komen af en toe langs voor €100-150. Wanneer de hype voorbij is kunnen die kaarten weer worden verkocht zonder 100'en euro's verlies en kan de GPU die ze eigenlijk wilen worden ingebouwd
Ja het blijft inderdaad nog de vraag of als minen niet meer rendabel is, hoe lang het gaat duren tot de tekorten aan chips zijn weggewerkt tot een punt waarop ook de gaming markt weer verzadigd is.
Laten we zeggen dat er straks een jaar amper GPU's geleverd zijn voor de gaming markt.
De 20-serie van Nvidia had ook al een niet te beste reputatie qua prijs performance. Ik denk dat heel veel mensen nog in de 10xx generatie zitten.
Dat zal betekenen dat het grootste deel van de GPU consument nu zo;n beetje al 3 jaar de hand op de knip houdt.

Misschien 2 jaar 200% draaien. Om weer op een normaal peil terecht te komen?
Je hebt helemaal gelijk, de prijzen van nu worden betaald. Dat zien fabrikanten ook.

Ik hoop dat je gelijk hebt wat betreft de mining kaarten maar waren die kaarten de nieuwe mining kaarten van Nvidia dan kunnen ze direct de kliko in omdat niemand er meer wat aan heeft. Zo heeft Nvidia de "schaarste" van nu kunstmatig een flinke tijd verlengd.
Je kan je afvragen hoeveel gamers de huidige prijzen betalen.... Volumes zijn volgens mij ongelofelijk laag.
Het is natuurlijk ook niet alleen crypto maar een sterk lager aanbod, je ziet ook op markten waar miners alleen indirecte invloed hebben (consoles bijvoorbeeld) dat het aanbod maar een fractie is van normaal bij een gemiddeld iets hogere vraag (20% biivoorbeeld).

Ik snap overigens de winkels best, die hebben hun marges rondom volumes gebouwd.

Ik heb mn pc gebouwd zo rond 2011, had een budget dit jaar van 2-3k voor een nieuwe maar heb dat nu gewoon maar ergens anders aan uitgeven, van utistel komt nu eenmaal afstel, voordeel is meteen dat ik over een aantal jaar alle games die ik nu niet kan spelen via een sale binnenhaal (ik ben benieuwd hoezeer het beperkte aanbod van GPU's de gamedevelopers treft)/
Sluit ik me helemaal bij aan. Hoe sneller iedereen op Tweakers stopt met het kopen van nieuwe videokaarten voor belachelijke prijzen, en hoe minder aandacht er aan paper launches geschonken wordt,
hoe sneller we weer terugkunnen naar normaal.

Lijkt de politiek wel!
Tja, alleen lijkt het probleem op dit moment niet zozeer bij de fabrikanten van de kaarten te liggen, als wel bij hun (onder)leveranciers, vanwege de enorme chiptekorten? Dus AMD of Gigabyte kunnen er ook niks aan doen.
Even advocaat van de duivel maar zou jij dat ook niet beweren?
Het idee van schaarste in stand houden is voor iedereen in de keten gunstig behalve voor de consument.

Je kunt om meer winst te maken of een nieuwe fabriek bouwen, of je prijzen omhoog gooien. Het eerste kost tijd en geld. Het tweede kost tot de markt de prijzen gaat afwijzen en je verkoop inzakt helemaal niets en levert alleen maar geld op.
Nou, volgens mij is het wel algemeen bekend dat er overal ter wereld enorme tekorten aan chips zijn: die informatie komt niet van Nvidia of AMD of zo.

De prijs is bij AMD nu weliswaar hoog, maar het verkochte aantal is miniem. De totale omzet wordt daardoor ondanks de hoge prijs neem ik aan flink lager dan normaal. Hogere prijzen resulteren vaak helemaal niet in hogere winst: er is ergens een evenwicht met een optimale prijs voor maximale winst, en dat is niet een extreem hoge prijs.
Daarom snap ik niet dat ze productiecapaciteit opofferen voor deze gpu
Is dit niet al zo'n beetje het gevoel na de 1000 serie van Nvidia? Na de 900-serie lijkt elke performance-verbetering ook gepaard te zijn gegaan met een prijsverhoging. In ieder geval had ik met mijn R9 390 -> RTX 2070 upgrade niet het gevoel dat ik er vooruit op was gegaan. Ja, in pure performance wel, maar de kaart was ook flink duurder.

De RTX 3000 serie zou daar verandering in hebben moeten brengen - prijzen minder belachelijk als de RTX 2000 serie, maar die nieuwe kaarten zijn nergens te verkrijgen. De 6000 serie van AMD brengt in die trend(s: verkrijgbaarheid en performance/euro) geen verandering blijkt nu.

Wat is het de afgelopen jaren toch vermoeiend geworden qua GPU-"upgrades"...

Het is hopen dat de tekorten teruglopen en alles minder exorbitant wordt, maar naar mijn gevoel is dit al sinds de nVidia 900 series aan de gang.
Keerzijde is natuurlijk wel dat je door het huidige tekort ook veel meer kunt krijgen voor je oude videokaart, als dat tenminste een redelijk recent model is. Dus als je een nieuw model voor niet te lomp veel geld kan krijgen, is dat het al snel waard.
Prijsverhogingen zijn er altijd (er wordt tegenwoordig zoveel geld bijgedrukt door overheden dat geld steeds sneller minder waard wordt), maar het aanbod is ook een stuk breder geworden en de prijs/performance van de juiste setup is relatief goedkoper geworden.
Nog nooit op Tweakers een reactie gezien waar ik mij zo erg bij aansluit, probeer al zo lang een nieuwe videokaart op de kop te tikken. Het erge is dat de prijzen met de dag gekker worden , zo lijkt het. In december had ik de kans een 3070 te kopen voor 825 euro, toen niet gedaan omdat ik dat nog te hoog vond. Achteraf had ik er gewoon voor moeten gaan. Diezelfde videokaart is nu op zijn goedkoopste 1300 euro..
ik heb via stockdrops op de een of andere manier een rtx 3070 voor 650 euro kunnen kopen en prijs mezelf supergelukkig dat ik meteen heb toegeslagen. De prijzen nu slaan helemaal nergens meer op
Ik probeer netjes te blijven, maar heb je daarbij niet gewoon het gevoel dat ze hem overdwars a... in mogen brengen?
Een 70 model voor 1300 is nog schofteriger dan het massaal opkopen van ps5 en nog erger dan Apple prijzen.
Zolangzamerhand kunnen de computerwinkels en de producenten de rambam krijgen.
Yep, de prijzen zijn voor mij echt te hoog om serieus te overwegen. In januari nog een 2070 Super weten te krijgen voor 380, ze staan nu te koop voor 750 8)7
Zolangzamerhand kunnen de computerwinkels en de producenten de rambam krijgen.
Hardware Unboxed heeft ook nog onderzoek gedaan naar welke partij de prijzen nu eigenlijk aan het opdrijven is, maar iedereen wijst naar elkaar. Webshops kijken constant bij elkaar welke prijzen worden aangehouden, je zou gek zijn om MSRP aan te houden met kleine marges terwijl bij de concurrent de biljetten in het rond vliegen. Wanneer de koers daalt en minen niet meer winstgevend is zal de vraag volledig instorten en moeten ze gaan concurreren met voormalige klanten die de markt overspoelen met 1000'en tweedehands kaarten.
Laat ik het zo zeggen, bij mij wekt €1300 geen goodwill op, een kaart die wat meer betaalbaar geprijst is zou voor mij wel een trigger zijn om wat vaker bij die webshop te shoppen.
Yep, de prijzen zijn voor mij echt te hoog om serieus te overwegen. In januari nog een 2070 Super weten te krijgen voor 380, ze staan nu te koop voor 750 8)7


[...]

Hardware Unboxed heeft ook nog onderzoek gedaan naar welke partij de prijzen nu eigenlijk aan het opdrijven is, maar iedereen wijst naar elkaar. Webshops kijken constant bij elkaar welke prijzen worden aangehouden, je zou gek zijn om MSRP aan te houden met kleine marges terwijl bij de concurrent de biljetten in het rond vliegen. Wanneer de koers daalt en minen niet meer winstgevend is zal de vraag volledig instorten en moeten ze gaan concurreren met voormalige klanten die de markt overspoelen met 1000'en tweedehands kaarten.
Tweakers heeft het zelf ook uitgezocht: reviews: Waarom zijn gpu's opeens bizar duur? - Na tekorten nu ook prijsstijg...

Conclussie overal doen ze er wel wat bij. Vraag die onbeantwoord blijft, waarom leverd AMD zelf nog wel MSRP kaarten?
Computerwinkels krijgen ook minder kaarten binnen, dus die worden ook lichtelijk gedwongen om dit soort prijzen te hanteren. Ze hebben de kwantiteit gewoon niet om te verdienen wat ze doen met de marges van pre releases van Nvidia/AMD. Helaas, maar je kunt niet helemaal met het vingertje wijzen naar winkels.
Heb begin dit jaar via V&A een 3090 voor €1600 gekocht. Zou hem nu voor €1000 meer kunnen verkopen 8)7.

De wereld is gek geworden.
Om dan van je winst vervolgens als je geluk hebt een gtx 1050ti te kunnen kopen!

Big brain v&a trading. 8)7
Ga hem niet verkopen hoor.

Gebruik die kaart niet als beleggingsobject, maar 'alleen' maar waar hij voor bedoeld is :) .

En nee, dat is geen mining. Zou niet eens weten hoe dat moet.
Als je een jaartje ofoz op de ingebouwde graphics van je CPU kan werken of nog een oude kaart hebt liggen die je zo lang kan gebruiken is het wel makkelijk verdiend...
Als je 1600 euro (over) hebt betekend dat niet dat je 2600 euro (over) hebt...

Dus nee die redenering klopt natuurlijk niet.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 maart 2021 15:32]

De kans dat dat dat wél betekenT is groter dan bij iemand die er maar 300 voor over heeft
Idem, eerste wat ik bij deze reviews doe is doorskippen naar beschikbaarheid. En ja, die is er niet, dus de kaart zal mij eerlijk gezegd een worst wezen. Ik ben deze papieren releases helemaal zat en snap ook niet waarom Tweakers überhaupt er tijd aan besteed.
Ik heb er blijkbaar een slecht jaar uitgekozen om te gaan upgraden.. Ik heb nog een GTX 980, ik heb onlangs bijna alles vernieuwd en wil dus nu uiteraard ook een nieuwe GPU.. maar dat wordt dus zeer moeilijk..
Same... Zit hier met een GTX980TI welke k graag zou willen upgraden als de RTX3080TI uitkomt.
Maar in de huidge situatie qua prijzen gaan ze aan mij geen geld verdienen. Pure diefstal en te zot voor woorden.

PC gebruikers moeten AMD en NVIDIA eens een tijdje links laten liggen. Enige middel om die lui een boodschap duidelijk te maken want dan zijn de aandeelhouders niet zo blij als de verkopen instorten.
Als jij nog een andere bouwer van goede GPU's weet hoor ik het graag ;)

Ik kan nog wel even vooruit met m'n 2060 Super (die dus nu gek genoeg meer waard is dan toen ik hem kocht 1 jaar geleden. Bloody crazy)
Ik begrijp dat hier wellicht commerciële belangen meespelen, maar ik zou het echt een goede zaak vinden als reviews van videokaarten gewoon uit protest niet meer geplaatst zouden worden, want ze zijn eigenlijk domweg niet leverbaar. Telkens weer worden we lekker gemaakt met uitgebreide reviews, maar het is in feite nutteloos.
Ja ze zijn niet leverbaar, maar als je geen idee hebt hoe hij presteerd wanneer je de kans krijgt om hem te kopen, dan zit je ook in de knel. Een lange tijd na de review kijken hoe goed hij presteert als hij daadwerkelijk leverbaar zou zijn is een veel beter idee dan überhaupt geen reviews krijgen en vervolgens niet weten hoe goed hij presteert.

Daarnaast is het toch voor mijn mening toch fijn om reviews te hebben, krijg je een beetje meer enthousiasme dan alleen maar "Niet leverbaar" zien op alle webshops.
Dan zoeken mensen de reviews elders. Je kan het de reviewers niet kwalijk nemen dat ze nu al hun resultaten willen publiceren.
Ik denk dat het ook niet kwalijk te nemen is naar tweakers, het is een dubbeltje op z'n kant en als ie ook maar op één kant komt dan gaat de fik er in. Disclaimer bij elke review en link naar een uitgebreid artikel over de situatie is een nette oplossing als je het mij vraagt. Dat het gelinkte artikel plus is kan wellicht nog ongelukkig uitpakken mits dat niet wordt opgepakt.
Nou ja, als je iets met auto's hebt: die zijn nog altijd duurder dan video kaarten, dus als je leest over een auto van €80.000 of zo kan ik dat met interesse volgen - zonder ook maar een moment eraan te denken zoveel geld uit te geven! Zo lees ik nu ook de videokaartenreviews.
Die vergelijking gaat ietsjes mank. Je hebt die 80.000 euro voor een auto maar door marktontwikkelingen kost diezelfde auto opeens 160.000 euro.
En als ze leverbaar zijn, dan zijn ze meestal te koop tegen woekerprijzen. Ik had graag een nieuwe PC willen kopen, maar ben nu blij dat ik ook voor een Xbox Series X gegaan, op het moment dat ik de kans kreeg.

[Reactie gewijzigd door CerandoX.nl op 17 maart 2021 14:53]

Ze zijn niet voor iedereen niet-leverbaar. Er is natuurlijk een selectie mensen die eerder is dan anderen.
Absoluut mee eens. Uit protest!
17. Raytracing en DLSS

Ligt het aan mij, of zie ik hier alleen de Raytracing benchmarks, en niets over DLSS?

En waar is het kopje "Geluidsproductie en koeling"?

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 17 maart 2021 14:08]

Gaat momenteel een beetje moeilijk op een AMD-kaart inderdaad, titel van die pagina is aangepast ;)
Is het dan niet eerlijk om alsnog een grafiek te maken met de Nvidia kaarten die DLSS draaien, en de AMD kaarten zonder? Eigenlijk zit er dus nog veel meer in de 3060Ti met DLSS aan.
Met collega's hebben we hier al een aantal keer over gesproken. Die vergelijking ligt inderdaad voor de hand, maar de rabbit hole is dat dan je niet meer appels met appels aan het vergelijken bent. De beeldkwaliteit is met DLSS (in ondersteunde games) naar wens aan te passen, en het verschilt per persoon hoe de afweging tussen beeldkwaliteit en framerate wordt gemaakt. Input vanuit de community is uiteraard altijd welkom, ook op dit vlak :)

[Reactie gewijzigd door Trygve op 17 maart 2021 14:32]

Deels eens, echter aan de andere kant zijn het naar mijn mening nu juist de features die in veel gevallen de doorslag zullen geven (mits verkrijgbaar, vandaag de dag telt alleen kan ik überhaupt een kaart kopen).

Je ziet immers dat rasterization performance zo dicht bij elkaar liggen dat het voor pure rasterization performance eigenlijk niet uitmaakt of je nu een 3070, 6700XT of 3060TI zou kopen, alle games zijn wat dat betreft perfect speelbaar op al deze kaarten op bijv. 1440P, dan zou ik als mogelijk koper al snel gaan kijken naar wat biedt de AMD of de Nvidia kaart mij naast de rasterization performance en dan is denk ik toch een vergelijk van DLSS v.s. geen DLSS ineens vrij relevant, ook al is het niet 100% meer appels met appels.
Dat snap ik helemaal. Ik zou dan ook meer zien in een gestapelde staafgrafiek.

Dus in één grafiek de scores voor "standaard" instellingen, en bij kaarten die het ondersteunen nog twee extra datapunten in dezelfde balk voor Performance en Quality DLSS.

https://www.techspot.com/review/2216-amd-radeon-6700-xt/
Uit deze review bijvoorbeeld. Een RTX3060 (niet eens Ti!), die een hogere framerate behaald met DLSS Quality en RT Ultra, dan de 6700XT op RT Medium.
Zijn toch beide videokaarten (appels met appels). Een uitgebreidere feature set mag gerust flink mee gewogen worden als je het mij vraagt. De prestaties en de prijs bekijkend is dit helaas niet zo'n goede beurt voor AMD. Een prijs gelijk of lager aan een 3060Ti kan het dan wel interessant maken, mits bechikbaar.
Helemaal mee eens, dat kan een spel als cyberpunk speelbaar maken met 60+fps (haalde ik met mijn 3060TI met DLSS aan), of net niet zoals hij nu in de benchmark staat.
AMD ondersteund geen dlss daarvoor moet je bij Nvidia zijn, dit is een kaart vooral geschikt voor lagere resoluties dan mis je deze functie ook minder.
Waarom zou je dit bij deze kaarten minder missen? Je hoort juist vaak dat DLSS op een kaart als de 2060 of bijvoorbeeld de nieuwere 3060 juist sommige games speelbaar maakt op bijv 1440P, waar ze zonder DLSS geen speelbare framerate laten zien.
Langs de andere kant gaat AMD een gelijkaardige feature (FX super resolution) aanbieden in de toekomst. Natuurlijk is er altijd het risico dat dit niet gaat gebeuren, maar indien ze het klaarspelen valt dat argument weg,
Dat AMD daar mee bezig klopt, echter zolang het er niet is, is DLSS gewoon een verkoopargument voor Nvidia, of dat zo blijft zal afhangen van een aantal zaken, bijvoorbeeld wie zal de bredere adoptie gaan krijgen, DLSS of FidelityFX Super Resolution? Daarnaast zal ook de beeld kwaliteit belangrijk zijn.

Of dat argument wegvalt zal nu dus nog moeten blijken, al hoop je er natuurlijk wel op, hoe meer AMD en Nvidia feature technisch aan elkaar gewaagd zijn, hoe beter het is voor de consument.
Lekker uitgebreid stuk weer! Top.. Wat ik heb gemist is hoeveel geluid deze kaart maakt. Dat is voor mij belangrijker dan hoe snel die is.

Concreet voorbeeld is Metro Exodus, hoor je de kaart daar? Als ik deze game draai op mijn MSI GTX 980 in combinatie met een 10700K is mijn GPU (oudje) op voll vermogen de hele tijd druk bezig.. En dat hoor je.

Ik zoek een GPU die een mooie performance realiseert maar die vooral ook lekker stil is :)
Dat is bij kaarten nogal een uitdaging, en ik hoop dat Tweakers misschien ook wat meer vergelijkingen gaat doen juist hierom tussen diverse board partners. De praktijk is (bij AMD) dat de reference kaarten doorgaans het minst interessant zijn. Maar stiekem geld dat ook bij nVidia, hoewel die eigenlijk geen reference meer maken, maar zelf een custom board partner zijn geworden (er zijn OEM's die nog wél reference maken, founders edition is géén reference echter!).

Ik vind dit artikel goed, omdat het goed aangeeft wat de chip kan doen. Wat drivers betreft en chip is het dus vrij "gelijk". Qua features ook. Dit is echter géén kaart-review.

Stuk context, als voorbeeld: ik heb zelf een RTX3090 die zelfs onder full load uit zichzelf 0db produceert: géén fan op de kaart (het is een pre-waterblocked variant, die gewoon mijn loop in gaat, ik speel vals door de herrie te verplaatsen naar een zestal laag-RPM fans op een tweetal chonk radiatoren). Tegelijk, en die heb ik niet kunnen testen, zijn er kaarten met blower-style koelers. Qua decibel misschien nog steeds niet veel, maar wel hoog frequent...

We weten nu wat de chip kan, ben benieuwd naar wat voor kaarten er gaan komen 😁
Daar was hardware.info een leuke site voor om de verschillende ontwerpen van fabrikanten te vergelijken, hopelijk neemt tweakers hier de fakkel over.

Op het moment lijken de meeste reviewers echter toegang te hebben tot niet bijzonder veel kaarten. De tekorten treffen niet alleen de gewone consument.
"Ik zoek een GPU die een mooie performance realiseert maar die vooral ook lekker stil is :)"

Ik zoek een GPU. (punt) :+

Hier verscheen voor mij "ineens" de review van de 6700 XT op Tweakers... waarom ineens: omdat ik mij er totaal niet meer mee bezig hou gezien de schaarste en de prijzen.

Ontopic: ik mis de benchmarks van de "zuinige/geknepen" 6700 kaart die ook zou uitkomen en minder stroom zou verbruiken.
Zo'n 220 watt versus zo'n 170 watt van de RTX 3060 trekt mij dan eerder naar de RTX 3060 toe.

En ik mis net als anderen ook geluidsproductie benchmarks...

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 17 maart 2021 15:19]

Je gaat een vergelijk doen met een GPU omdat die 50W minder verbruikt... je vergeet er wel even bij te zeggen dat deze dan ook 20-25% gem lagere fps score heeft... en dus eigenlijk op het randje is om 1440p te spelen. Als je op 1080p zit kan je evengoed naar een kaart kijken van 150W.
Je gaat een vergelijk doen met een GPU omdat die 50W minder verbruikt...

Klopt, dat is dus belangrijk voor mij en mijn usecase.
Zoals je kon lezen had ik het ook over "zuinige/geknepen" kaart.

je vergeet er wel even bij te zeggen dat deze dan ook 20-25% gem lagere fps score heeft...

Dat is minder belangrijk voor mij persoonlijk dan het verbruik en dus de warmte ontwikkeling.
Waarom concludeer jij dat ik dat "vergeet" te melden?

en dus eigenlijk op het randje is om 1440p te spelen. Als je op 1080p zit kan je evengoed naar een kaart kijken van 150W.

Dat is allemaal per persoon verschillend, ik begrijp niet dat je dat zomaar durft te roepen...
De ene persoon wilt een kaart om op 1080p 240hz/fps te kunnen gamen, de ander wilt dezelfde kaart om op 4k 60hz/fps te kunnen gamen.
Roepen dat je voor (ik noem maar één van de twee door jouw genoemde resoluties) 1080p evengoed naar een kaart van 150W kan kijken vind ik dus wat kort door de bocht.

Op met moment game ik op 4k i.c.m. een Vega 56 en gereduceerd stroomverbruik (max 200 watt) i.v.m. een zeer compacte behuizing.
Dus ik wil het liefste een kaart die beter presteert tegen een lager stroomverbruik (ook weer i.v.m. die compacte behuizing en de warmte afgifte van de videokaart).
Oftewel de RTX 3060 die beide punten haalt (t.o.v. mijn Vega 56) en dus niet deze 6700 XT die alleen betere prestaties haalt (t.o.v. Vega 56).

De prestaties per watt van de RTX 3060 en 6700 XT liggen overigens zeer dicht bij elkaar, zoals je in het artikel had kunnen lezen ;)
Wie weet is dus het stroomverbruik van de 6700 XT reduceren een optie en geeft dat hetzelfde effect (lagere prestaties voor een lager stroomverbruik).

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 17 maart 2021 16:36]

4k 60hz en dan een slideshow in aantal FPS :)

je kan hier een hele boek zitten schrijven maar er is geen enkele review site of marketing die je viesie volgt... niemand zegt dat dit de kaarten zijn om degelijk 4k mee te spelen.

En als wat zo een probleem is ga je gewoon in de radeon settings en verlaag je de vcore en de ghz zullen evenredig mee dalen en dan heb je ook een veel lager verbruik. Dit akn je zelfs instellen voor 101 profielen.

[Reactie gewijzigd door d3x op 18 maart 2021 08:23]

Ik zou bij het stroom verbruik graag ook een totaal zien, ipv alleen per onderdeel. Dat een 3060TI FE maar 1 connector heeft, en alle niet FE's zo'n beetje 2 geeft een beetje een vertekend beeld. Zo lijkt de 6700xt per grafiek vrij zuinig, alleen moet je dan zelf nog maar alles op gaan zitten tellen om tot een eerlijke vergelijking te komen.

Vooral ook omdat de FE's van nvidia maar 1 stekker gebruiken, maar mogelijk met 2x8 pin voeding erachter.

[Reactie gewijzigd door MrDrako op 17 maart 2021 14:14]

Als je dan toch bezig bent is total system power consumption ook een leuke om mee te nemen. Gezien Nvidia kaarten de CPU meer belasten doordat hun scheduler voornamelijk softwarematig is.
De grafiek "opgenomen vermogen ingame" is al het totaal. Was het nu even aan het na rekenen en er zit 1 of 2 W verschil tussen de som van de individuele onderdelen en het totale ingame vermogen, zal toch net op een ander moment gemeten zijn dan.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 17 maart 2021 15:59]

ah, dat was me niet helemaal duidelijk, had alleen naar de titel van de grafiek gekeken, en bij de PCIE/PEG grafieken staat er heel specifiek videokaart boven. Zonder naar de waardes te kijken dacht ik bij de bovenste even dat het om de volledige systeem load ging. Al is dat gezien de waardes dus wat laag.

Neemt niet weg dat een vergelijking op PEG connectors met de FE modellen wat scheef is.
Neemt niet weg dat een vergelijking op PEG connectors met de FE modellen wat scheef is.
Oké maar er wordt toch ook niet echt een conclusie aan die grafiek verbonden. Ik denk dat die vooral nuttig is om te zien of één van de aansluitingen kort bij de limieten zit, dan denk ik voornamelijk aan de RX 480 die meer dan 75W uit de PCIe 12V kon trekken en zo sommige moederborden kon beschadigen. Totaal vermogen is die grafiek net expliciet niet en ik zou het maar bizar vinden dat je verbruik van videokaarten hier gaat vergelijken in plaats van de grafiek iets eerder.

Overigens staan er in deze lijst geen RTX 3000 FE modellen die 2 x 8 pins connector aan de 12 pins connector hebben. Dat zijn alleen de RTX 3080 en RTX 3090, en in die reviews is wel degelijk het verbruik van elke aangesloten 8 pins connector meegenomen: reviews: Nvidia GeForce RTX 3090 - De overtreffende trap van Ampere. De RTX 3070 en 3060 Ti FE uit deze review hebben slechts 6 van de 12 pinnen in gebruik, dus die trekken wel degelijk net geen 150W over één kabel (wat nog net binnen spec is).
Ik zou er pas over schrijven als ze beschikbaar zijn.
Elke letter die je erover intikt, is momenteel 1 teveel.
Gelukkig toch 12GB en niet 6GB wat sommige leaks lieten zien.
Er kan evengoed 128GB in zitten ...even onwaarschijnlijk als dat je'm kan kopen :(
Honderd kaarten voor de Benelux. Ik had dit nog als een optie voor de nieuwe build staan maar vermoed dat ik die wel kan doorstrepen. Mooi hoor die AMD kaarten. Alleen nergens te koop.
Mooi hoor, die Nvidia kaarten, maar nergens te koop.

De gehele GPUmarkt is verziekt door productietekorten van beide fabrikanten en de mininghype van nu.

[Reactie gewijzigd door jqv op 17 maart 2021 14:38]

Tja 100 voor hele benelux vs een paar honderd per webshop vind ik nogal een verschil.
Het resultaat is echter exact hetzelfde.
Niet noodzakelijk... ik heb een 3080 in November aangeschaft zonder pre-order :Y)
Volgens hardware unboxed zou de beschikbaarheid een pak beter zijn als bij de vorige launches. Maar waarschijnlijk zal het niet genoeg zijn Gezien er niet echt iets anders beschikbaar is, zal deze kaart ook compleet uitvoerkocht zijn. Zelfs als ze erin slagen significant grotere aantallen aan te slepen... Want als je kunt kiezen een RX 6700XT nu of één van de nu niet leverbare kaarten ergens in de toekomst denk ik dat er veel zullen zijn die dan toch de 6799XT zullen kopen. Zelfs al is het niet de kaart die ze willen.
Honderd kaarten voor de Benelux. Ik had dit nog als een optie voor de nieuwe build staan maar vermoed dat ik die wel kan doorstrepen. Mooi hoor die AMD kaarten. Alleen nergens te koop.
Wel goed nieuws ivm de 6700XT in elk geval. Lokale computerwinkel had er meer dan 25 op voorraad deze morgen, en op het moment van schrijven nog 7. Wel aan 900+€ |:( En de voorraad 6900XT's is ook aangevuld geweest blijkbaar. Meer dan 50 van verschillende fabrikanten in voorraad. Maar hier zijn de prijzen ook wild.. 1800 tot 2000€ |:( De beschikbaarheid is dus nu wel beter maar de prijs is buiten alle proportie...
500 euro voor een 192 bit kaart het wordt steeds gekker 8)7
Ja en dan maar 330 mm2 :S
Met maar 40CU's op de 6700XT verwacht ik op langere termijn wel een betere beschikbaarheid.

Ik ben alleen benieuwd wat die morgen in de webshops kost, ik gok tegen de 900€ aan. Ik wacht nog gewoon rustig even af. Ik laat me niet gek maken, ja er is schaarste maar er wordt ook wel extra kunstmatige schaarste gecreëerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True