'AMD wil dat winkels maximaal één RX 6000-videokaart per klant verkopen'

AMD heeft een brief gestuurd naar winkels waarin de fabrikant oproept om per klant maximaal één RX 6000-videokaart en één Ryzen 5000-processor te leveren. AMD vreest dat mensen de nieuwe hardware zullen opkopen en doorverkopen tegen hogere prijzen.

AMD doet in de vertrouwelijke brief gericht aan winkels een aantal 'sterke aanbevelingen'. De fabrikant kan winkels geen verplichtingen opleggen. AMD wil dat webwinkels detectiemethoden en captcha's inzetten om bots tegen te gaan. Ook wil de fabrikant dat winkels maximaal één exemplaar per klant leveren en wordt aanbevolen om orders handmatig te controleren. Verder roept AMD op om de verkoop aan bedrijven zoveel mogelijk te beperken in het begin.

De brief komt voorbij in een YouTube-video van RedGamingTech en is opgemerkt door VideoCardz. Met de aanbevelingen wil AMD voorkomen dat handelaars de nieuwe processors en videokaarten opkopen, om ze vervolgens met winst door te verkopen. Dat gebeurt momenteel bij de GeForce RTX 3000-videokaarten van Nvidia. De vraag naar die kaarten is veel groter dan het aanbod.

Over het aanbod van de nieuwe AMD-producten is nog niets bekend. De brief van AMD suggereert dat de fabrikant ook verwacht dat de vraag veel groter is dan het aanbod. Eerder deze maand introduceerde AMD de Ryzen 5000-processors, die komen vanaf 5 november uit. Volgende week woensdag presenteert AMD zijn Radeon RX 6000-videokaarten. Het is nog niet bekend wanneer die te koop zijn.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-10-2020 • 18:14

203 Linkedin

Reacties (203)

203
195
79
12
0
85
Wijzig sortering
Eigenlijk bizar dat de vraag zo hoog is, de nieuwe xbox en ps5 zijn ook meteen uitverkocht, nvidia kampt met hetzelfde probleem, en nu amd? Hoeveel mensen kunnen er nu tegelijk een nieuw gaming systeem kopen, het blijft verbluffend
De afzetmarkt en het bereik is tegenwoordig veel groter, maar ik kijk er ook wel een beetje raar van op. Vooral gezien de prijzen en het marktsegment waar dit soort artikelen zich in bevinden, het is nu niet bepaald een mid-range segment. Voor consoles is het anders, die zijn in verhouding een stuk goedkoper. De 5900X van AMD zal duurder zijn dan een console, dus ze richten zich op een heel ander publiek.

Zelf kijk ik ook al geruime tijd naar een nieuw systeem, ik heb nog steeds een i7 930 :O Veel mensen zullen gewacht hebben om te zien waar AMD nu mee op de proppen komt en de slechte release van Nvidia heeft niet geholpen. Maar zelf koop ik geen spullen meer direct na release, je betaald de hoofdprijs en de kinderziektes etc zijn er ook niet uit.
Elke release zie je meteen mensen als gekken op de producten springen en dan massaal klagen dat het allemaal nog niet optimaal werkt. Kijk alleen eens naar Nvidia, die release was gewoon te triest voor woorden. Men heeft geluk dat AMD hun enige concurrent is en dan nog niet eens in het high-end segment. Maar ik hoop dat AMD de boel beter voor elkaar heeft en dat dit Nvidia veel klanten gaat kosten. Hoe meer concurrentie des te beter.
Gamers zitten thuis vanwege Corona zich kapot te vervelen.
Vakantiegeld staat nog braaf op de rekening te wachten op een doel, kerstbonus/dertiende maand staan op het punt erbij te komen, dus het budget van de potentiele klanten is ook flink gestegen.

Ook was de vorige generatie GPU upgrade maar amper de moeite, gezien de prijs en het kwaliteitsverschil.
Nu zijn we weer wat verder, en als een generate wordt overgeslagen is er plotseling toch wel flinke sprong voorwaarts gemaakt.

Die i7 930 trouwens een prima CPU. Ik heb mijn 920 pas vroeg dit jaar met pensioen gestuurd. 8-)
Het klinkt allemaal zo logisch ;)
Maar zelf koop ik geen spullen meer direct na release, je betaald de hoofdprijs en de kinderziektes etc zijn er ook niet uit.
Hear hear!
Ik ben nu langzaamaan spullen aan het verzamelen voor een nieuwe build en hoop dat de AMD cpu's door de aanbeveling naar de winkels goed leverbaar zullen zijn. Qua CPU nog aan het dubben tussen 5800X en 5900X, GPU kijk ik nog even aan totdat bekend is hoe de RX6000 t.o.v. de Nvidia's presteren, heb nog wel een GTX1070 liggen om de tijd uit te zitten.
Toch neig ik iets meer naar Nvidia dan naar AMD door ervaringen met drivers die niet helemaal jofel waren. Eerst maar kijken wat er na de marktintroductie komt.

Off topic:
En ik maar denken dat mijn overklokte Extreme 990X gedateerd was.... Het systeem begint nu echt wel aan zijn einde te komen, soms wat vage storingen met de USB controller....
Lang genoeg met dit setje gedaan.
Beste een vette patspak, die 990X. 8-)
Het heeft ook met de feestdagen te maken denk ik.
De yields zullen wel niet al te hoog zijn dat geld al helemaal voor de Nvidia 3000 series.

In totaal zijn er 15 strix kaarten geleverd in 1 maand bij Alternate als ik moet uitgaan van de wachtrij met andere woorden dit gaat maanden duren er zijn nog 299 mensen voor mij. Het is echt smerig dat Nvidia gewoon loopt te liegen tegen hun klanten over de yields.

[Reactie gewijzigd door Ladiesman777 op 20 oktober 2020 18:24]

Het heeft niets te maken met liegen over de yields.
Ze hebben gewoon een lage productie capaciteit ingezet voor de productie ervan.
Dit is slim zaken doen. De markt zwakt na een piek van de nieuwe introductie altijd in dat is een vast gegeven. Door geen extra productie in te zetten maar het gewone niveua voorkomen ze dat ze extra, dure, fabrieken hoeven te hebben en/of te huren en daarnaast blijft de prijs over langere tijd op maximaal niveau. Zo kunnen ze langer het maximale verdienen zonder extra kosten.
Dit is gewoon slim, en normaal, het gebeurt bij elke introductie, ik zit dat nu al zo'n 40 jaar aan te kijken, en het is nog nooit anders geweest en het zal ook wel nooit anders worden.
Wat me wel verbaast is dat er nog steeds zoveel mensen zijn die hiervan opkijken.
Dit is gewoon speculatie wat je hier opschrijft. De prijs wordt opgedreven door de (tussen- en) eindhandelaren. Daar verdiend nvidia zelf dus helemaal niks extra's aan. Ik moet het bericht nog zien dat nvidia de prijs van z'n chips voor AIB's ook heeft verhoogd. (Het zou me overigens niks verbazen hoor, nvidia kennende... maar ik speculeer even aan mijn kant dat die prijzen contractueel al voor geruime tijd vast liggen.) Het is gewoon veel aannemelijker dat ze simpelweg de capaciteit niet hebben. Het is in ieder geval op geen enkele manier slim om mensen straks de gelegenheid te geven om dan toch maar een amd kaart te halen.
De prijs wordt opgedreven door de (tussen- en) eindhandelaren. Daar verdiend nvidia zelf dus helemaal niks extra's aan.
Dat is ook iets waar Alfa1970 het helemaal niet over heeft. Hij heeft het over extra kosten voor meer productie en gespreide verkopen. Je kan nu vijf fabrieken hebben die over het hele leven van die GPU vollop draaien. Je zou nu tien fabrieken kunnen inzetten die 75% van de tijd op volle toeren draaien en daarna niet meer omdat er voldoende voorraad is. Dan staan dus 10 fabrieken 25% van de tijd te niksen, wat geld kost.

Dan gaan we een stapje verder, je zet niet effe een handjevol extra fabrieken neer, dat zijn projecten van jaren met enorme kosten die wellicht pas in decennia worden terugverdient. Extra capaciteit inkopen bij een thirdparty kost ook een berg met geld, zeker als je zoiets lastminute doet (en als er dan nog capaciteit is).

Met andere woorden dit soort bedrijven KIEST er voor om nu dit soort capaciteit nu niet te hebben. Natuurlijk kunnen ze een kleine afwijking hebben op wat ze hebben ingeschat, maar ik verwacht daar geen veelfouten in de afwijking. Iedereen wil het echter NU hebben, en zoveel maken is gewoon niet verstandig, zeker niet wanneer de concurrentie op korte termijn ook een nieuwe videokaart uitgeeft. De verwachting is dat de vraag dan opeens enorm inzakt als dat geen vlut product is. Hoeveel van die Nvidia kaarten liggen er in januari op de plank? En volgend jaar juni?

Een ander deel van het issue is wat AMD nu probeert aan te pakken: Er is niet voldoende, daardoor is er schaarste en daar spelen scalpers op in, dus nog meer schaarste. Als die schaarste er niet zou zijn zouden de scalpers ook niet massaal kopen, dus zou er een flink overschot zijn, wat niet handig is voor Nvidia....
Echter heeft Nvidia naar mijn weten geen fabrieken. De productie is ondergebracht bij Samsung (was voorheen TSMC) en dat resulteert in slechtere yields.

Schijnbaar gaan ze volgend jaar met de Super alweer terug naar TSMC. Hele move is geweest om TSMC onder druk te zetten om hun prijzen te verlagen.

[Reactie gewijzigd door sohus op 20 oktober 2020 21:40]

"veelfouten"... Ik vond hem leuk!
En de vraag wordt groter, omdat mensen het idee hebben een goed product te kopen (iedereen lijkt het te willen hebben). Daarnaast veel reclame op tech sites (zoals dit artikel). Kortom, behalve jou punten, is het alleen maar gunstig voor de leverancier om het zo te vermarkten.
Ik volg de optie van BramT. Als ze echt maximaal willen verdienen zetten ze hun introductieprijs nog hoger, de vraag is er blijkbaar. Opschalen van productie kan niet in een twee drie (vaak ook omdat dit ook voor hun toeleveranciers geldt) en zeer vaak zijn de introductieprijzen juist lager dan de kostprijs voor een fabrikant, het lagere volume en een nieuw product (uitval etc) heeft ook een prijskaartje.maar een initiële prijszetting gebeurt eerder in vergelijk met de concurrentie en de vraag of men marktaandeel wil winnen met oog op een toekomstige winstmarge.
Wat een onzin, met jouw beredenatie zou het ook een half jaar duren voor je een keer de nieuwste iphone kunt kopen.
apple heeft flinke wurgcontracten en begint veel eerder met produceren dan chipmakers van het niveo van intel/amd/nvidia. immers heeft apple kunstmatige launchdatums. de ontwerpfase is al maanden eerder afgerond en fabrieken hebben maanden om genoeg schermen, behuizingen, accus en chips klaar te hebben liggen. toko's zoals amd en nvidia zijn veel harder op het tandvlees aan het lopen qua timing dan apple.

[Reactie gewijzigd door flippy op 20 oktober 2020 20:03]

Mensen met wat tech kennis wisten al dat de Yields van Samsung niet super zouden zijn. Dat waren ze van de 10nm al niet.

TSMC heeft de capaciteit en algemene yield op de 7nm node is heel goed. Maar dan komt nog de vraag of die ook goed vertaald naar de verwachte nieuwe node die voor de GPUs word gebruikt. En heeft AMD genoeg capaciteit ingekocht?

[Reactie gewijzigd door EXos op 20 oktober 2020 19:09]

> TSMC heeft de capaciteit en algemene yield op de 7nm node is heel goed.

TSMC heeft niet de capaciteit want iedereen zit bij TSMC om spullen op 7nm te kopen. AMD is niet de enige. En zelf AMD heeft capaciteit problemen voor CPU, GPU, Twee Consoles... Je ziet dit terug in de 5000 series launch met enkel de meeste dure producten eerst ( terwijl ze een stock opbouwen van "defecte" CPUs voor de lagere core count CPU's ).

En nu weeral met de GPU launch, dat men wilt verhinderen dat er te veel negatieve ervaring komt bij de klanten wegens de massale opkoop en herverkoop. Zelf zonder die opkoop en herverkoop zal er schaarste zijn.

Het is al jaren sinds we een deftige GPU sprong gezien hebben ( zonder dat je een lening op je huis moet halen ). En er staan veel mensen te trappelen om te springen van de 9XX/1XXX series ( en AMD 5XX series ) naar een deftige vervanger.

Smijt daar nu nog eens bij, dat veel mensen thuis zitten met Corona en zichzelf eens willen belonen met een beter systeem voor te gamen.
Ik zeg ook niet dat AMD met zoveel kaarten komt dat je rustig een winkel in kan stappen en er één op de kop kan tikken.

Maar in de kwestie van puur capaciteit heeft AMD het voordeel met TSMC. En ja TSMC heeft veel meer capaciteit als het vergelijkt met Samsung. Het is de vraag of AMD aanspraak heeft gemaakt op die capaciteit. In dit geval gaat het om geld en hoeveel AMD heeft gebruikt om capaciteit te kopen.
Niet alleen capaciteit, ook de toeleveringspartijen moeten genoeg hebben om componenten te leveren. Want ook die fabrieken zijn stilgelegd en wat te denken van de grondstoffen. Import heeft ook een tijdje te maken gehad met enorme vertragingen.

Ik denk niet dat AMD/Nvidia dit expres doen, dit is echt overmacht en we kunnen best geduldig zijn imo

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 20 oktober 2020 19:48]

Qua componenten? Dat zou dan om zeer specifieke onderdelen gaan. Als je kijkt naar plekken zoals Farnell dan hebben ze de meeste standaard dingen op voorraad.
Ik kan me een aantal jaar geleden 2017 nog herinneren toen er echt problemen waren met grondstoffen toen kon je condensatoren niet aanslepen en amper krijgen. Maar ze zijn gewoon prima te verkrijgen.

Ja er worden minder grondstoffen gewonnen. Maar er is in het geheel minder vraag. Er is meer vraag vanuit elektronica maar minder uit andere hoeken.
Condensatoren zijn nou juist de dingen die niet zo goed leverbaar zijn nu.
Dit is een goed startpunt: https://www.eetimes.com/the-great-ipe-component-shortage/
de shortage duurt al weer even, maar het gaat door tot dingen als materiaal voor PCBs.
Het heeft ook met de feestdagen te maken denk ik.
De yields zullen wel niet al te hoog zijn dat geld al helemaal voor de Nvidia 3000 series.

In totaal zijn er 15 strix kaarten geleverd in 1 maand bij Alternate als ik moet uitgaan van de wachtrij met andere woorden dit gaat maanden duren er zijn nog 299 mensen voor mij. Het is echt smerig dat Nvidia gewoon loopt te liegen tegen hun klanten over de yields.
Beetje advocaat van de duivel, maar je zou ook kunnen stellen dat Alternate er geen 300 had moeten verkopen in de voorverkoop als ze er maar 15 binnen krijgen. En als ze vantevoren niet weten hoeveel ze er gaan krijgen, dan hadden ze misschien geen voorverkoop moeten doen.
Alternate is juist eerlijk en hanteert de advies prijzen.
Het is echt Nvidia die gewoon eerder wilde zijn dan AMD.
Elke winkel zegt het wereldwijd. we hebben veel minder kaarten gekregen dan de vorige generatie.
Alternate België daarentegen? Vragen 200 tot 300 euro meer voor identieke kaarten tov de Nederlandse shop. Niet echt mijn definitie van ‘eerlijk’ :)
Alternate is juist eerlijk en hanteert de advies prijzen.
Het is echt Nvidia die gewoon eerder wilde zijn dan AMD.
Elke winkel zegt het wereldwijd. we hebben veel minder kaarten gekregen dan de vorige generatie.
Dit gaat niet om de adviesprijzen, maar om de daadwerkelijke winkelvoorraad. Het is niet de eerste keer dat Nintendo, Sony, Intel, Microsoft, AMD, nVidia of Apple tig keer meer producten laten verkopen door retailers in de voorverkoop dan dat er daadwerkelijk zijn.

Dan kan een Alternate wel zeggen "ja we hebben er minder gekregen van nVidia van verwacht", maar dat hadden ze ook wel een beetje kunnen zien aankomen. Ik vraag me dan af hoeveel ze hadden verwacht, hoeveel ze er hebben gekregen en hoeveel nVidia er daadwerkelijk had beloofd.
Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat een retailer naar de distributeur of de fabrikant wijst en zegt "maar wij hadden er meer verwacht" en dat dan achteraf blijkt dat de distributeur of fabrikant al lang en breed had aangegeven dat er maar zeer beperkte beschikbaarheid was.
Hoe heb je die informatie gekregen? Alternate's website zegt dat ze niets laten weten ivm wachtrij.
Hij heeft het over Alternate NL
Wellicht iets meer dan 15. Er zijn namelijk klanten die pas later betalen en die staan niet in je wachtrij. Dus ze shieten on-opgemerkt voor je door in de wachtlijst (na handmatige controle op betaling). Als je vraagt waarom je in de lijst omhoog bent gegaan geven ze dit aan.

[Reactie gewijzigd door PerfectionVR op 21 oktober 2020 12:08]

Bestaat niet bij preorder alternate
Bij deze wat naar mij gecommuniceerd is:

https://imgur.com/tLNSWqz
Denk dat Corona dit opstuwt. Meer mensen die thuis zitten en geen kant uitkunnen
Het beeld van schaarste creëert diezelfde schaarste, en daardoor klopt het beeld van schaarste.

Boefjes als ticketmasters e.d. hun bedrijfsmodel is hierop gebaseerd: Zorgen dat echte klanten niets kunnen kopen, dus bij het volgende concert nog harder gaan F5'en en vibrator-muisklikken.

Wie herinnert zich 'van vroegâh lang geleden toen we nog jong waren' de "WC-papier crisis van 2020" nog: Er was helemaal niet meer vraag dan normaal. De Corona vergrootte de vraag helemaal niet. En toch was er een tekort.
Wie herinnert zich 'van vroegâh lang geleden toen we nog jong waren' de "WC-papier crisis van 2020" nog: Er was helemaal niet meer vraag dan normaal. De Corona vergrootte de vraag helemaal niet. En toch was er een tekort.
Ik weet niet hoe je erbij komt dat er niet meer vraag was dan normaal, want er was wel degelijk meer vraag :/ Er was echter ook méér dan voldoende voorraad alleen konden de winkels niet snel genoeg bevoorraad worden. Mensen waren bang dat supermarkten zouden sluiten (geen idee waarom overigens) en zijn toen massaal bepaalde dingen in gaan slaan zoals toiletpapier, bloem, pasta's en wat andere houdbare dingen.
probleem was dat mensen ineens thuis moesten schijten ipv op het werk. :+
Yup, en die 2 verkoop kanalen zijn comopleet gescheiden en dat zorgde voor grote problemen.
Je maakt een terechte opmerking ;) . Ik had zelfs een oud collega gezien die wc-rollen in zijn tas stopte uit de wc van werk. Ok hij spoorde niet helemaal, maar dat vond ik wel erg. Niets erover gezegd natuurlijk ook omdat ik toch ergens anders ging werken dus wou niet een big bang achterlaten en verlaten net als die gast :+ .
Ja en sommige winkels vulden hun stock ook maar met mondjesmaat aan. Want er werd meer gekocht. En dat weet ik van een winkelier. Als er weining ligt van product A, de mensen die dit willen nemen dit dan gewoon extra mee. Want er is niet zoveel meer, dan ben je zeker dat je nog even kan genieten van product X. WC papier is nu zoiets, ik snap echt niet dat mensen (2)wekelijks een pakje kopen ofzo. Ik koop dat echt alleen maar 2x per jaar ofzo als dat een promo is van 1+1 (en meestal zijn dit pakken van 20+20). Nuja ik heb wel wat stockage ruimte, en wij hebben ook een berging. Dat helpt wel. Vrienden lachen er altijd mee als ze langs de berging gaan ofzo en dan de voorraad zien. Maar liever een rolletje teveel, dan te weinig. Note: tijdens de WC papier crisis had ik ruim 100+ rollen "op stock" (gekocht 2 weken voordien) ! En nu vraag je je af ... waarom in godsnaam heb je zoveel rollen nodig ... Waarom ze aan volledige prijs kopen, als je het aan de helft van de prijs kan kopen, en als je kan, genoeg kopen tot het de volgende keer in promo staat. En liever een rolletje teveel, dan te weinig.

Ik betrap er mij zelf ook wel op, dat als iets bijna uitverkocht is, dat ik dan misschien toch wel 1 of 2 pakjes extra meeneem. Zolang de houdbaarheidsdatum lang genoeg is.
Ik werk toevallig voor die ene blauwe supermarktketen en ik kan je met 100% zekerheid garanderen dat die er alles aan deed om onder andere toiletpapier zo snel mogelijk weer aan te vullen. Online was het zo dat er een limiet zat op het aantal producten per klant om zo veel mogelijk mensen tevreden te houden. Maar zelfs met die limiet waren er flinke tekorten omdat de voorraad niet tijdig aangevuld kon worden.

Overigens ben je wel enorm stom als winkelier zijnde om moedwillig te voorraad laag te houden want een klant ben je zo kwijt. In het geval van Apple of Nvidia kan ik nog wel geloven dat kunstmatige schaarste juist positief kan werken, maar in het geval van een supermarkt, waarvan je er in ieder dorp meerdere hebt zitten, wil je er juist alles aan doen dat jij degene bent met de minste schaarste.
Mensen die echt een kaart willen zullen wel eentje kopen, al moeten ze wachten. Mij maakt het niet uit. Ik game maar sporadisch, mijn 2060 super rtx is meer dan genoeg. Als je natuurlijk in 4k wilt gamen met een hoge refreshrate, dan is het wel de moeite om te upgraden.

Als ik daarvoor in de markt zou zijn, dan zou ik zeker wachten. Natuurlijk heb je altijd mensen die er geld willen uit halen. Vorig jaar herinner ik me nog dat er een promo was bij Makro (Metro), ben ik daar rond iets voor 8 .. winkel was open vanaf 7u15. Hadden een paar anderstaligen met 4 karren alle barbie auto's in de kar liggen. Dat was zeker niet voor de hele familie. Was toen aan -60%. Dat zou eigenlijk niet mogen. Nu dit gaat om een item van dacht ik 20 euro het stuk was het of zoiets. Met videokaarten is het al wat anders. Hier spreken we al snel van wat kapitaal. Dus je moet al "veel" geld hebben om een paar kaarten te kunnen kopen. Veel is relatief. Maar het is en blijft een gok. Stel jij kunt deze kopen voor 500euro per stuk. Je koopt er 5. En je doel is 100 euro per kaart winst te maken. Maar wie zegt dat je je doel gaat halen. Kans is groot, maar de kans bestaat er in dat je blijft zitten met 2-3 kaarten. Want er komt weer een beter model uit, of kaart X is beter. Het is en het blijft gokken. Er gaan mensen zijn die dit niet erg vinden. Maar stel jij koopt de Asus versie X 5 stuks in preorder. En blijkt dat dit de "minste" kaart is van allemaal. Dan ben je dus gezien. Je moet dus gokken op de kwaliteit, dan dat ze verkocht geraakt. En hopen dat MSI bijvoorbeeld niet met een betere kaart komt, voor een net iets lagere prijs. Risky business model als je het mij vraagt, uiteraard wie niet gaat wagen, kan ook niet winnen. Maar toch zit hier een serieus risico aan verbonden. Zelfs als je op dag 1 van de launch snel nog een paar tests kan zien, en je slaagt er nog in voor 4-5 kaarten te scoren.
En dan zijn er nog de drivers ... die kunnen serieus "brak" zijn, maar dat zal pas blijken nadat genoeg kaarten de deur uit zijn.
Er zit nog iets tussen het schap met WC-papier bomvol te houden en elke dag tussendoor bij te vullen of er bewust voor te kiezen wel steeds een aantal rollen in het schap te hebben.

Ik kan me trouwens net zo goed voorstellen dat de één bij een bomvol schap denkt: Oh, er is toch nog zat.. dus ik kan best een extra pakje meenemen zonder asociaal over te komen, terwijl de ander misschien denkt: Oh, er is nog zat, dus ik hoef het te scoren want het is niet schaars.

Wat klanten kwijtraken betreft. Ik dacht eerst dat je het alleen over Nvidia spul had ;) Ik ga niet naar een ander dorp rijden, als er een keer geen WC-papier op voorraad is. Sowieso doe ik altijd sommige boodschappen bij de Aldi en loop ik daarna met kar en al naar de 'grote blauwe' supermarkt die er recht tegenover zit in dezelfde hal. Hebben die het allebei niet, dan loop ik misschien, als het echt op is, bij het Kruitvat binnen.
Ik koop me rollen ook in bulk, heb zo een jaar supply voor een kostenplaatje van een maand normaal gebruik.
Laatst 180 rollen in een bestelling
Offtopic, maar het beeld dat supermarkten gingen sluiten kwam vanuit Spanje & Italie.
Daar waren wel de supermarkten half-open (lange rijen o.a.) en mocht je niet "zomaar" naar binnen zoals ons
Ja klopt, ik bedoelde dat het verbruik niet hoger was, dus de vraag grotendeels onzin.
Ik begrijp wat je bedoelt, maar de vraag ging juist wel enorm omhoog. Alleen de noodzaak om meer wc-papier in huis te hebben niet. Dat bedoel je volgens mij 😉
Vaag dat je als buitenstaander blijkbaar er niets van merkt dat de vraag naar sommige producten enorm steeg door angstgevoelens van mensen. Als je een bijbaan in de supermarkt hebt merk je dit enorm dus graag volgende keer een bron vermelden van info als dit nergens opslaat.
Klopt, ik haalde 'vraag' en 'verbruik' door elkaar.

Verbruik is vziw niet toegenomen, dat is het punt: Als de vraag toeneemt maar het verbruik niet, dan kan het dus zijn dat de tekorten ontstaan door hamsteraar-vraag, en niet door daadwerkelijke consumptie-vraag.

AMD probeert hier om de consumptie-vraag niet de dupe te laten worden van hamsteraar-vraag.
Simpel gezegd doen mensen een stuk minder buitenshuis (geen vakantie, minder/niet uiteten of dagjes uit) dus de gemiddelde gamer heeft ineens geld over en iedereen zit het grootste gedeelte van de dag binnen. Dan is het toch logisch dat de vraag naar nieuwe hardware toeneemt? Zeker als de prijs/performance een stuk beter is dan bij de 20 serie.
Klopt, maar de vraag is dus hoeveel vraag van eindgebruikers komt, en hoeveel vraag van profiteur-hamsteraars. En eigenlijk ook hoeveel NVidia er geleverd heeft.

Volgens mij is daar geen makkelijk toegankelijke data van.
Die wc papier rage kwam doordat er I. China zwaar te kort was dus een paar mensen die dat doorhadden begonnen te hamsteren. En als een paar hamsteren komt het schaapjes gedrag bij de mens omhoog.

Bij mij ook hoor.
En lagere productie capaciteit door Corona.
Dat zal het niet zijn, binnen semiconductor werken zo min mogelijk mensen op de vloer en wordt zoveel mogelijk met robots gewerkt. Niet eens zozeer vanwege kosten maar om de fabriek brandschoon te houden.
De semiconductor fabrikage is natuurlijk maar 1 klein stapje in het proces. Alle andere materialen (plastic, metaal > PCBs, caps, heatsinks, etc etc) en de assemblage gebeurt in veel drukkere fabrieken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Factory Tour videos van Gamer's Nexus. Daar zitten veel werkers zij aan zij. Zelfs in een 2020 filmpje zie je werkers (al dan niet met mondkapjes) dicht op elkaar staan.
Productie is denk ik niet het probleem door Corona. Het is meer het transport waar het fout gaat.
Er wordt veel minder gevlogen en is dus ook veel minder capaciteit voor luchtvracht. Hierdoor komt er ook meer druk te staan op bootvracht en duurt het langer voordat je iets vervoert hebt.
Wordt er ook minder gevlogen voor transport? Waarom zouden ze dat verminderen.
Vaak reist luchtvracht met passagiersvliegtuigen mee. Die zijn er op het moment een stuk minder.
Anoniem: 310408
@dj__jg20 oktober 2020 19:14
Er is op dit moment wereldwijd een enorm overschot aan luchtvrachtcapaciteit omdat jan en alleman de stoelen uit de 737 haalde en hem voor vracht aanbod. Vorig jaar liet ik veel dingen uit China per container en boot hierheen komen, nu doen we de eerste ladingen per vliegtuig omdat de prijs enorm gedaald is.
Klopt. Tot 5 maanden geleden was er een enorm tekort aan luchtvracht mogelijkheden, maar er is nu zoveel dat soms zelfs goedkoper is per vliegtuig dan per schip.
Anoniem: 310408
@Fijinees20 oktober 2020 20:46
Klopt. Tot 5 maanden geleden was er een enorm tekort aan luchtvracht mogelijkheden, maar er is nu zoveel dat soms zelfs goedkoper is per vliegtuig dan per schip.
Nee, dat is nonsense. Hoe je het ook bekijkt (per kilo of per volume), een container aan goederen per schip kost nog altijd minder dan 3% van hetzelfde via luchtvracht. weet je wat hets kost om een potlood uit China naar Europa te krijgen per schip? Niemand weet het, het bedrag zo miniem dat werkelijk niemand het kan uitrekenen. Wat het verschil is dat je het veel eerder hebt, veel vaker in kleine hoeveelheden dus beter te plannen en dat je veel beter kan inspelen op de vraag.

Maar de prijs is nog altijd onvergelijkbaar. Als je het over goederen hebt waar gewicht geen issue is (bijvoorbeeld kleine electronica in luxe doos) het je 350 vracht 747's nodig om een middelmatig containerschip te vervangen. Alleen als je het over zeer luxe goederen die compact zijn, is de prijs op dit moment vergelijkbaar.
Ik schrijf ook soms. Er zijn aanbiedingen van last minute vrachten, klein volume die ze graag voor zeer laag tarief meenemen.
Hoezo?? je hebt toch luchtvaart cargo, die doen alleen vracht..
Tja, je hebt een passagiersvliegtuig wat al bekostigd is door de passagiers met een vrijwel leeg ruim.
Je kan dat ruim leeg laten, of je vult het met vracht en vangt met maar nauwelijks extra brandstofkosten wat extra winst.
Zo werd dit dus gedaan, nu de passagiersvluchten flink verminderd zijn moet bijna alles door vrachtvliegtuigen worden vervoerd waardoor de tarieven hoger worden, sowieso is het vaak al wat trager (1 vrachtvliegtuig per week ipv vier passagiersvluchten per dag bijvoorbeeld) en kan ook zijn dat er gewoon geen plek is.
Klopt, daarom zijn ook veel 747's va KLM langer in bedrijf geweest. Door de hoge vrachtprijs vliegt KLM zelfs met passagierstoestellen met "pakketten momenteel". Eigenlijk heel vreemd Er is meer capaciteit dan ooit te voren en toch zijn de kosten per kilo vracht nu wel rendabel.

Vraag me af wanneer we als consument hier echt iets van gaan merken.
Er gaat heel veel luchtvracht mee met passagiersvliegtuigen. Ter indicatie: in normale tijden gaat er post van USPS mee op 15.000/25.000 dagelijkse vliegbewegingen in de USA. Wereldwijd is zo'n 45%-50% van de bagageruimte in passagiersvliegtuigen gereserveerd voor cargo, dus ga maar na.

Zelf vloog ik vorige maand nog op en neer naar Dubai met Emirates op hun Boeing 777, met slechts een 25tal passagiers aan boord heen en terug. Volgens de crew was dat een vrij normale bezetting op deze dagelijks vlucht, maar er ging afdoende cargo mee. Volgens Emirates nieuws houden ze de resultaten met cargo nog aardig overeind.
Emirates (en vele andere) airliners zouden eigenlijk vermoden moeten worden om te landen in Europa. Deze maatschappijen (net als overigens Amazon) maken verlies of draaien op staatssteun.

Eerst concureren ze je dood met staatsteun en daarna, tja daarna weet niemand het, maar je bent wel je eigen airliner kwijt.
Niet enkel staatsteun, Amazon is een tekstboek voorbeeld van "Venture capitalism". Aandeelhouders blijven het verliesmakend bedrijf steunen, dat onder de marktprijs werkt. Tot ze de concurentie weg hebben gewerkt. Erna, als monopolist bepalen ze de prijs. Ander voorbeeldje is Uber.
Jammer dan, van mij hoeft de staat geen belasting geld in KLM te pompen om het overeind te houden. Het is immers toch al jaren terug verkocht aan Air France.
Wanneer ik zelf met het vliegtuig moet, kies ik veel liever Emirates met luxe vliegtuigen met plaatsen waar je lekker kunt zitten en met een fijn entertainment systeem.
Een KLM vliegtuig is daarbij vergeleken meer een lijnbus waarbij je zo 2x zoveel betaalt en als een wrak op je locatie aankomt vanwege de zitplaats.
Dat zeg ik niet, ik zeg wel dat je eerlijk moet concureren. dus als andere dat wel doen moet je zorgen dat ze dat ook niet mogen.

Het overeind houden is overigens iets heel anders. Maar alles zomaar verkopen wat nu lijkt te gebeuren dat is zeker ook niet goed.
De prijs van verzenden via vliegtuig is 1,5x zo hoog als voor de corona.
Grapjas...

Ik betaal op dit moment voor HongKong - Luxembourg 35% minder dan een jaar terug. En dat is per volume (!) niet per kilo, dus de werkelijke besparingen zijn nog groter. We laten op dit moment de helft per vliegtuig komen omdat de prijs zo laag is.
Wij bestellen regelmatig produkten vanuit Japan, het is dat we het echt snel nodig hadden, want anders hadden we het via het schip laten komen. Pallets uit China en Taiwan komen sowieso via containerschepen.
Een flink deel van luchttransport wordt (werd) gedaan door vracht in het vrachtruim van passagiers-vliegtuigen te stoppen. En omdat de passagiers-markt ingestort is, worden er minder passagiers-vliegtuigen ingezet, en is er dus flink minder transport beschikbaar.
Een hoop transport gaat door middel van passagiers vluchten.
Heb je hier een bron van? Vrachtverkeer via de lucht gaat voor zover ik weet juist wel door en daar zitten helemaal geen beperkingen.

Overigens is schipverkeer helemaal geen reden voor lagere beschikbaarheid, want op een vrachtschip past bizar veel meer vracht dan in een vliegtuig. Dat is sneller gaat speelt een ondergeschikte rol in deze, want dit zijn planbare leveringen.
Het is een simpel feit, veel vracht gaat mee met passagierstoestellen en die vliegen minder.

Dat is een van de redenen dat KLM 2 Boeing 747’s weer in gebruik heeft / had genomen om medische artikelen vanuit China naar Europa te vervoeren omdat de reguliere vluchten te weinig waren om alles te vervoeren.
Dat is simpelweg een goede redenering met verkeerde conclusie. De hoeveelheid vracht in september 2020 ten opzichte van 2019 vanuit het verre oosten (zoals reactie @unfor) is gedaald met 0,6%. Het aantal vliegbewegingen van passagiersvluchten is gedaald, maar transport en logistiek -ook via de lucht- gaat gewoon door. Schiphol publiceert daar maandelijks updates over en daar is dat gewoon te vinden.

Dat er minder passagiersvluchten zijn houdt in deze niet in dat er problemen zijn met vrachtvervoer.
Prima wat jij wil, als je even googled kom je verschillende artikelen tegen waarin dit wel degelijk een probleem is.
Wat een ontzettend flauwe opmerking. Je kan "als je Googled" altijd artikelen vinden die je punt bewijzen, want er staat genoeg geschreven. Maar goed, als jij Schiphol die al het vrachtverkeer per lucht bijhoudt in twijfel wilt trekken dan heb ik daar vrede mee.
Heb jij er momenteel zelf ervaring mee of kijk jij naar wat online gevonden cijfertjes?
Je mag kiezen om het niet te geloven, ik kijk echter naar mijn praktijk-ervaring en ik zie wat anders.

[Reactie gewijzigd door unfor op 20 oktober 2020 19:13]

Anoniem: 310408
@InterCC20 oktober 2020 19:18
Schiphol publiceert daar maandelijks updates over en daar is dat gewoon te vinden.
Maar Schiphol is geen grote op vrachtgebied. Maastricht, Findel etc daar is op dit moment de echte groei.
Ik zit in een andere branche, maar alles wat momenteel uit het verre oosten komt ligt al sinds begin dit jaar op zijn gat.
Productie en transport zijn overal problematisch, vlieg of scheepvaart.
Ja, maar toch raar, juist door Corona heb ik veel minder werk/klanten dus ook minder inkomen.
Momenteel draai ik gewoon op overlevingsmode, er komt genoeg geld binnen om alles draaiende te houden, maar investeringen, upgrades en dergelijke moet toch even allemaal worden uitgesteld, zowel zakelijk als Prive.
Ja.... freelance vs vaste baan lijkt me.

Iedereen met een vaste baan zit gewoon lekker thuis, met een auto van de baas waar ze alleen nog maar prive in rijden, veel bedrijven hebben ze ook geld gegeven voor aanschaf goede webcam/burostoel/printer en noem het maar op (allemaal uitverkocht in Maart/April) en als mensen niet naar de kroeg kunnen, op vakantie of vele andere uitjes dan gaat dat geld naar andere doelen zoals meer luxe in huis.
Ja.... freelance vs vaste baan lijkt me.
Zo simpel zit de wereld niet in elkaar, alsof het voor alle freelancers nu ineens moeilijk is en dat mensen met een vaste baan lekker zitten. Het heeft heel erg te maken met wat voor soort werk je doet.

Ik ben freelance software developer, en heb net zoveel werk te doen als voor de coronacrisis. Sinds half maart werk ik thuis in plaats van op kantoor bij de klant, maar dat maakt voor het werk ook niet uit. Het heeft ook voordelen, zoals geen reistijd.
Toch lijkt het me dat Freelancers harder geraakt worden in tijde van crisis dan vaste medewerkers. Het is het eerste waar bedrijven op bezuinigen, en het hele idee achter Freelance is meer flexibiliteit.
Dat is per sector verschillend. Er zijn enorme tekorten aan technish personeel . en er zijn bedrijven als asml die zelfs top jaren beleven en dat wordt alleen maar groter. Ook Bouwmarkten draaien top jaar . daar in tegen Horeca , airline artieste en theater personeel tja daar vallen klappen.
Misschien moet je omscholen naar een andere beroep of beter reclame maken voor je zelf.
Denk dit.

Mensen worden gek, ikzelf ook. :P
Zit al, want onderliggend lijden, al bijna een heel jaar binnen en thuis.

Pc is stervende en te duur om te vervangen in zijn geheel.
Zou dolgraag een series X of ps5 willen hebben maar als alles in 20 minuten overal in Nederland was uitverkocht kan ik niet zo heel veel doen. (En zelfs daarvan krijgt een gedeelte niks want teveel die besteld hebben)
Pc is stervende
Dat is niet meer zo sinds Q3 van vorig jaar.
en te duur om te vervangen in zijn geheel.
Dat is heel erg afhankelijk van wat je eisen zijn. Als je het zelf in elkaar zet heb je voor weinig geld een redelijk beestje. Houd er wel rekening mee dat goedkopere computers eerder (~3 jaar) aan vervanging toe zijn t.o.v. duurdere computers (~6/7 jaar) als je redelijke FPS in moderne games wilt.

Edit: Sorry verkeerd begrepen. Je hebt het over je eigen PC, niet over PCs in het algemeen. :)

[Reactie gewijzigd door Memori op 20 oktober 2020 19:32]

Zelf bouw doe ik niet aan en als ik kijk wat ik er dan eigenlijk in wil hebben.
Scheelt het weinig met prebuilds.

En met stervende bedoelde ik, mocht het echt niet duidelijk zijn, dat het een pc betreft van 6 á 7 jaar oud die qua onderdelen 1 voor 1 beginnen uit te vallen.

Dat begon met de videokaart, die is vervangen, nu is het de tweede schijf die word straks toevallig vervangen door een ssd. (Avond bezorging van een 870 qvo 2tb)

Ik vermoed dat de psu de volgende is en zo gaat het maar door.

Anyway economisch gezien qua prestatie/prijs verhouding zijn die next gen dingen helemaal zo gek nog niet, dus dat lijkt mij uiteindelijk beter voor mij.
In de donkere Intel quadcore tijden was PC stervende. Iedereen die ik ken die vroeger zijn eigen PC's maakte hebben met Zen+ en Zen2 een nieuwe PC aangeschaft en hun quad core Intel de deur uitgedaan. Er is gewoon een hele lange tijd geen enkele reden geweest om te upgraden, ik heb 5 jaar met mijn Intel build gedaan en mijn vrienden zelfs langer 6-8 jaar. IPC is nauwelijks verbeterd in die tijd alleen de clocksnelheden zijn wat hoger geworden bij Intel.

Als extra met Corona zijn er een groep mensen die geen tijd meer hadden voor gamen maar met thuiswerken ineens extra tijd hebben gekregen en ook met thuiswerken iets fatsoenlijks nodig hebben.


Whoops je eigen pc dus :D.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 20 oktober 2020 19:01]

Denk dat hij het over zijn eigen PC heeft.
Denk dat bozebeer bedoeld dat zijn eigen pc stervende is, niet pc's in het algemeen
Denk dat ie bedoelt dat zijn eigen pc stervende is, niet de pc als platform. En het tweede deel gaat waarschijnlijk ook over z'n persoonlijke situatie.
Een PC vergelijkbaar met een next-gen console is minimaal 1.000 euro en eerder 1.500 euro (niveau Zen 2 Ryzen 3700x, 16GB RAM met een RTX 2080 kaliber GPU en retesnelle PCIe 4 1TB SSD) plus een controller van 59-69 euro. Uiteraard starten met niets want anders gaat de vergelijking niet op.

Dat is nogal een verschil.
dat hoorde ik 20 jaar geleden al, iedereen zou over gaan op een laptop, daarna de consoles.
ik werk thuis en ga over op een threadripper of en een ryzen omdat ik de powrrrr nodig heb. er is meer in de wereld dan mario kart en gaming op een pc is heel veel mooier,.
Gaming op een PC is niet veel mooier. En over het algemeen is het ook minder comfortabel, met meer onderhoud buiten het gamen om, en altijd extra layers die draaien/opgestart moeten worden.

En welke PC geeft functionaliteiten zoals Quick Resume (tussen 5 games/apps wisselen net als op een iOS device)? En HDR is ook nog altijd bagger en slecht geimplementeerd in PC gaming.

Ik ben een fervent PC gamer maar vind een console toch echt een hele andere propositie.
onhandige controller van een duur apparaat die heel beperkt bruikbaar is en er nog niet uit ziet ook.
ik ben sys admin en mijn pc staat 24/7 te draaien voor heel veel doeleinde. naast mijn werk, mijn 2e inkomen ook nog voor vertier in gaming of youtube/filmkijken. een console is te beperk qua mogelijkheden. dan nog dat ik oude tot hele oude spelletjes gewoon kan blijven spelen onder mijn huidige en toekomstige pc.ik zit ook niet vast aan maand abbo's. een pc heb ik toch nodig dus bespaart kosten. en als ik een onderzoel bekjik dan zie ik dat de meeste mensen 65%+ liever op pc speelt of combinatie tov 22% alleen op console. dat zegt genoeg. en ik ben het met je oneens dat spelletjes er minder goed uitzien op een pc dan op een console. ik denk dat dit verder gaat dan een subjectief oordeel. wellicht een leuk onderzoek voor tweakers. consoles zijn beperkt, kan niet eens een excel spreadsheet draaien op een console.
Denk dat je wel objectief kan stellen dat het veel mooier is, is het niet qua dat alle settings dan opeens wel op max kunnen is het wel dat beelden in beweging mooier zijn vanwege dubbele tot vierdubbele hoeveelheid frames dat per seconde gepushed wordt.

Zogenaamde onderhoud vind ik misnten net zo erg op consoles, elke keer als ik de PS4 aanzet is er weer een firmware update, nieuwe games moeten eerst half gedownload worden half geinstalleerd etc.

HDR valt en staat bij het scherm dat je gebruikt, meeste PC schermen dat HDR ondersteunen doen dit op het matige HDR400 standaard vooral en dat is gewoon geen HDR en oogt flets. Een HDR1000 scherm in games als Destiny 2, Assassins Creed Odyssey, Division 2 etc ogen precies zoals zij dit op een console ook zouden doen.

Quick resume is wel nice, hopenlijk gaat de DirectStorage API van Microsoft hier iets mee doen.
Mensen roepen al 15 jaar dat pc gaming stervende is. Alleen heeft Nvidia bijvoorbeeld al jaar op jaar betere resultaten. Pc gaming zelf groeit.
Ik mik meer op een evolutie die de komende jaren gaat gebeuren. Met streaming services die nu beginnen te landen (shadow.tech bijvoorbeeld) zie ik de rol van een traditionele gaming pc wel wat minderen voor de huis tuin en keuken gamer. Maar VR zit nog steeds in de lift dus de vraag naar peperdure hardware zal voorlopig niet verdwijnen.
Dat komt meer omdat hun marges hoger worden. Als ze een record winst hebben betekent dat dus niet dat ze meer producten verkopen.
Ze hebben het over specifieke groei qua verscheepte units. Met name de gpus verscheept in gaming laptops zijn enorm gestegen de laatste 5 jaar. De meest gespeelde online titels zijn op de PC.

https://newzoo.com/insigh...%20the%20U.S.%20in%202020.


Genoeg artikelen over overigens
https://www.google.com/se...layerbase+growth&ie=UTF-8

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 20 oktober 2020 19:25]

Als je wat verder kijkt zie je dat deze trend al een aantal jaren aan de gang is.

League of Legends, Pubg, Dota2, CS:Go etc zijn nogsteeds een aantal van de grootste online titels die voornamelijk op PC gespeeld worden, Dan heb je nog alle MMO's welke vrijwel allemaal exclusief voor de PC zijn. Steam, Nvidia, AMD, Intel, alle grotere PC accesoires spelers etc maken al jaren een groei door. Zodanig dat spelers als Corsair zelfs de Nasdaq zijn betreden.
Eerst was het dat ze niet meer producten verkochten maar dat de winst hoger was en nu is het wel meer producten verkocht maar door de pandemie. Geloof je jezelf nog?
Mja daarom heb ik begin dit jaar de hardware vervangen. Ik had al zo'n idee dat je tot halverwege komend jaar toch amper aan fatsoenlijk geprijste hardware kunt komen en dan zit ik dus alweer meer dan een jaar met een prima PC te gamen. Upgraden kan altijd nog wel. De performance-boost ten opzichte van de huidige generatie is mooi, maar niet nodig als je toch niet professioneel bezig bent.

Daarnaast gok ik dat de vorige/huidige generatie gewoon meer is geproduceerd, juist om aan de vraag te voldoen. Er moesten ineens een heleboel mensen thuis werken en niet iedereen had een laptop. Een duur ding aanschaffen doe je dan ook niet, dus naar de budget/midrange markt is ineens enorm veel vraag. Ook gaan er meer laptops stuk, want men benut ze ineens een stuk meer. Zeker ook nu men meer webcams is gaan gebruiken, heeft zo'n laptop tijdens een meeting toch wat meer te doen dan eerst.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 20 oktober 2020 19:46]

En vergeet ook niet... Flink geld over hebben, nu je niet op vakantie kan, of uitjes, of borrels met vrienden, etc.
Timmerlui en dakdekkers die al tot mei 2021 vol zitten hoor.
En mensen gaan niet op vakantie. Dan blijft er geld over voor een leuke upgrade.
Het is even geleden dat AMD en Nvidia met elkaar concurreerde in de GPU-markt en dat AMD met Intel concurreerde in de CPU-markt. We hebben nu voor het eerst sinds vele jaren een flinke stap op het gebied van prestaties zowel qua GPU als CPU. Daar komt bij dat er een nieuwe generatie consoles is en dat er wat nieuwe games aan zitten te komen waardoor PC-gamers waarschijnlijk sneller geneigd zijn om te gaan upgraden. Het is zeg maar lang geleden dat je zoveel bang for buck kreeg met een upgrade als nu. De vraag is dus vermoedelijk een stuk hoger dan normaal en het hele thuiswerken + niet echt weg kunnen zal daar ook wel aan bijdragen.

Vervolgens heb je scalpers die handig inspelen op de hoge vraag en geringe voorraad door alles zo snel mogelijk op te kopen en vervolgens voor (veel) hogere prijzen online te knallen. Ook genoeg particulieren die daar aan mee doen. Zelfs hier op Tweakers al een paar dergelijke aanbiedingen voorbij zien komen (per ongeluk een verkeerde/tweede kaart gekocht dus die verkoop ik nu met een flinke bak winst). Ik snap AMD dus wel. Die willen vooral de daadwerkelijke consument tevreden houden en niet in het nieuws komen doordat alles direct opgekocht wordt door handelaren. Nvidia heeft er genoeg gezever door over zich heen gekregen.

Zelf wil ik eind november gaan upgraden. Er is geen haast dus ik wacht rustig de 5000-serie CPU's van AMD af. Mocht het voor mijn usecase te duur zijn voor wat het mij biedt, of als de levertijden/prijzen over de kop gaan, dan ga ik zonder problemen voor een 3000-serie. De GPU komt later wel een keer aangezien m'n 1060 voor nu nog voldoet.
Ik denk dat het ook meespeelt dat er al een tijd lang niet echt beweging in de grafische markt zit voor gamers. De 2000-serie van NVIDIA was behoorlijk underwhelming en de 1000-serie is een tijd lang amper te krijgen geweest voor normale prijzen ivm de cryptomining. Ik heb het idee dat veel mensen die van een NVIDIA 9 en 10 serie komen nu het moment rijp vinden om over te stappen omdat de performance sprong redelijk groot is voor zowel AMD als NVIDIA.
Wellicht zijn er meer mensen die de next-gen tech (PCI4.0 en HDMI2.1) Jaren hebben afgewacht, net als ikzelf
Dan kan je beter nog 1,5 jaar wachten.... dan krijg je AM5 / Zen 5 op 5nm -- gok dat ze 4 overslaan gezien dat alles naar een 5 gaat / DDR5 en PCI-e 5 en waarschijnlijk ook GPU op 5nm. Dat lijkt me nu bij uitstek HET moment om een nieuwe PC te bouwen. Dan kan je zo 10 jaar vooruit met je basis en een ontzettende sprong qua price/performance qua watt. Dat ga je eind dit jaar / begin volgend jaar al zien bij Apple. Geloof dat de A14 chip ook al op het 5nm van TSMC is gemaakt.

Ondanks dat ik graag wil upgraden wacht ik dus nog 1 cycle.... i6700 en GTX1080 zingen het nog wel uit.
De vorige generatie(s) zijn ook echt enorm lang mee gegaan. Het is pas dit jaar dat ik echt goed merk dat mijn inmiddels 8 jaar oude i5-2500K het moeilijk heeft in games. Nog nooit heb ik zó lang met een CPU gedaan. Voorheen lag dat op maximaal 3 á 4 jaar voor games, dus 8 jaar is echt absurd. Sinds AMD met de Ryzen op de proppen is gekomen heb ik pas zoiets van 'dit wordt interessant' maar upgraden was nog niet perse nodig. Pas nu, in 2020, nu mijn i5 toch echt een bottleneck is geworden én ik heel graag Cyberpunk 2077 wil spelen heb ik besloten te gaan upgraden. En zo zullen er wel meer zijn gok ik zo :+
Je overdrijft behoorlijk met 'structurele kinderziektes/matige drivers'.
Ja, er waren veel problemen met de RX 5000 serie en die bleven ook veel te lang, maar dat is en blijft exact 1 serie!
Alle AMD videokaarten van series daarvoor en ruim erna (en waarom precies 2023?) daarop afrekenen slaat echt nergens op. Prima dat je een voorkeur hebt, maar als je echt liever 2x zoveel betaald voor dezelfde prestaties (of iets dergelijks) omdat je iets anders niet eens wil overwegen (b.t.w.: realistisch gezien echt heel weinig kans dat de drivers voor de RX 6000 serie matig/slecht gaan zijn na het vorige debacle) ben je mijns inziens niet heel erg verstandig bezig(/fanboy?).
Ik wil een stabiele pc out of the box. Nvidia kan dat bieden AMD niet. Ook in de toptijden (HD 5xxx/6xxx/7xxx) waren er genoeg structurele problemen met drivers ( CtD, Beeldscherm adapter die niet reageert. Kloks omlaag of voltage omhoog naar verloop van tijd etc.) Bij Nvidia nooit meegemaakt.
Heeft weinig te maken met fanboyism. Zou dolgraag AMD kopen, maar als ik kan kiezen tussen een pc die het 100% van de tijd doet of eentje die het 99% van de tijd doet, dan is dat voor mij een no-brainer.

Maar blijkbaar heb je ook heel Vega gemist. [Sarcasm]wat een topproducten ootb :+ [/].
Ik denk dat de vega 7 toch wel als slechtste kaart van het decennium verkozen mag worden. En de 56 en 64 waren ook niet zonder problemen.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 21 oktober 2020 09:54]

Dus Nvidia doet het 100% van de tijd goed? Daar denkt Nvidia zelf toch heel anders over... :+
Zie de lijst met fixes (die zijn dus allemaal een bepaalde tijd een probleem geweest) in de laatste driver update:
https://tweakers.net/down...dy-driver-45671-whql.html

Maar goed, ik wacht gewoon nog een aantal maanden de reviews en ervaringen af, wat goed voor mijn usecase blijkt te werken voor de juiste prijs is wat ik dan koop ongeacht welk merk dat is. Nu is het nog een RX 480 8GB, de volgende kan zomaar een RTX 3070 zijn, ik wacht het gewoon af! :)

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 21 oktober 2020 19:37]

Ieder zijn meug, maar ik vind dat persoonlijk niet te vergelijken met een Vega 7, gigabyte vega, de launch van de rx5700 en de structurele deceptie die bij elke AMD release weer het geval was (lees de beloofde gouden bergen werden keer op keer op keer op keer op keer niet waar gemaakt, vergelijkbaar met AMD's cpu divisie pre-zen).
V.w.b. Nvidia Vram-gate bij de GTX 970 vind ik een betere vergelijking.

Nvidia weet zelfs zonder concurrentie boven zichzelf uit te steigen kwa hardware. Ja er zijn altijd haters,maar Nvidia heeft volgens mij al een decennium de absolutie prestatiekroon EN de performance/watt kroon EN biedt plug'n'play.
AMD's GPU divisie is wat dat betreft de absolutie koning van de gebakken lucht en de vereiste mods om een stock product werkend te krijgen (rx5700xx, gigabyte Vega anyone?).

Nogmaals ik gun AMD harder mijn geld dan Nvidia en normaal stem ik met mijn portemonnee, maar ik wil gewoon een zo stil mogelijke, krachtige pc voor 4K gaming die het zo vaak mogelijk 'gewoon doet'. Dus geen CtD's, 'custom' bios en weet ik veel wat. Dat kan bij AMD gewoonweg niet/minder

Ik vergelijk het met een auto, toeters en bellen zijn leuk, maar een auto moet mij in 100% van de gevallen dat ik dat wil, van A naar B brengen. Niet 99% zoals bij AMD na een 'chiptune' of nieuwe radiator, maar gewoon zoals Nvidia, out of the box de specs waarvoor je hebt betaald halen. (I know gtx970).

In de toptijden van AMD had ik een HD 6850. Erg veel CtD's, 'beeldschermadapter reageert niet meer' en gestoei met CatalystControlCenter. Daarna Nvidia nooit problemen gehad met mijn videokaart. Ik weet n=1, maar internet, ook GoT staat vol met mensen die bijv hun gigabyte vega, vega 7 of 5700xt hebben geretourneerd en een Nvidia hebben gekocht. Andersom zijn de verhalen schaars.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 22 oktober 2020 14:32]

Het zou me niet verbazen als er meer gescalpt is dan legitieme aankopen gedaan.
Bij de Xbox niet hoor, die waren prima te koop zonder bots te gebruiken. Maar ook die werden gelimiteerd tot één per klant.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 20 oktober 2020 18:34]

dan zouden scalpers op voorhand moeten weten dat er zo een run en lage voorraad zou zijn, heb je die kennis dan kan je meer verdienen met aandelen dan een paar 100$ op een kaartje.

in het geval van nvidia was er gewoon een voorraad van minder dan 10000 kaarten, dat zou voor nederland+duitsland al te weinig zijn, laat staan wereldwijd
Ik denk dat iedereen wel een lage run had verwacht. Ik had ook verwacht dat het binnen enkele minuten uitverkocht zou zijn, dus zat voor 3 uur die dag al klaar om er een weg te kapen. 14:54 een bestelling geplaatst bij Alternate voor een MSI 3080 Ventus 3X, maar hij is nog steeds niet binnen.
Niet alleen met pc hardware maar je ziet het overal. Ik wou een nieuwe fiets kopen en de fabrikant was el uitverkocht voor het 2021 model.
Denk dat de meeste mensen dit een waardige upgrade vinden.
Vorige generaties van Nvidia was niet super spectaculair en overpriced.
Intel beetje zelfde verhaal.
Gok dat de meeste die nu upgraden nog op een i5 4650/ i7 4770 zitten. Of in ieder geval rond die generatie.
Nu AMD op CPU gebied interessant wordt en de RTX series goed presteren voor betere prijzen dat nu het moment is om die upgrade te doen?
Gedeelte is savaging, mensen die het opkopen om het duurder door te verkopen. Andere gedeelte is crypto mining. Die is weer aardig lucratief geworden. De 3080 mined Ethereum beter dan 2x Vega 64 met de helft aan wattage bijv. En zelfs met 1 vega 64 + Nederlandse electriciteit kosten maak je een kleine winst, laat staan als het in China of Iceland gebeurd ofzo.
Wat is savaging nou weer? Mensen die iets opkopen om het duurder te verkopen noemen we handelaar of koopman.
Wat moeten mensen anders dan gamen als alle eerste levensbehoeften vervuld zijn? TV kijken? 🤣
Het zou me niet verbazen als het ook samenhangt met het feit dat hardware van een paar generaties geleden in verhouding nog steeds prima mee kan. Zelf heb ik een 3930k van 10 jaar oud. Die bottlenecked nog steeds niet. Idem voor videokaarten; ik zie veel mensen om mij heen met een 1080. Het loont simpelweg nu pas om over te stappen naar iets nieuws.
Ik denk dat ze vooral de situatie met scalpers willen vermijden die nvidia bij de 3000-serie had:
een paar personen die onmiddelijk alles opkopen en daarna voor hogere prijs proberen door te verkopen,
of een voorraad aanleggen voor crypto te minen.

't Is pech als je twee nieuwe computers nodig hebt op hetzelfde moment, maar die situatie lijkt mij eerder uitzonderlijk. En door ervoor te zorgen dat de 'echte' consumenten deze kaarten in handen kunnen krijgen, winnen ze wat mindshare tov. nvidia, na die rampzalige paperlaunch
Zelf schat ik zo in dat de capaciteit van de chip bakkers niet toereikend is.
De hoeveelheid chips is denk ik over een breed front te laag ingeschat, en even tussendoor extra maken is dan niet mogelijk.
Het feit dat veel meer mensen thuis blijven door COVID speelt ook een rol denk ik. Een bedrijf aan de top van de puzzelmarkt wat ik goed ken, draait ook een recordjaar hierdoor.
Mensen snakken allemaal gelijktijdig naar nieuwe GPU/CPU/XBOX/PS:

A:\ CPU.
Sinds 2011 stilstand verbeteringen door monopoly, anti-consumenten, anti-techniek van intel. Mensen met oude CPU snakken naar echte grote mensen upgrade zoals 19% betere IPC. Niet de jaarlijkse 5% hogere clocks en hogere TDP’s quadcores van intel.
Veel mensen stelden daarom hun CPU aankoop uit voor betere dagen.

B:\ GPU.
Stilstand ontwikkeling GPU’s terwijl de prijzen door de daken vlogen. AMD maakte alleen tot en met midrange kaarten, geen high-ends. Nvidia had in de high-end het rijk voor zich alleen en kneep opzichtig de consumenten uit zoals de RTX 20XX series. Probeerde nog meer monopoly op te eisen door bijvoorbeeld “Black-box / trojan-horse GameWorks” in games te injecteren. Hierdoor kreeg Nvidia ook meer controle over de developers. AMD kwam hierdoor nog slechter uit de verf dan het in werkelijkheid was. Gevolg, markt nog meer verstoord.
Nvidia probeerde het woord “GAMING” op te eisen voor alleen Nvidia kaarten met GPP waardoor dus ook vele GPU makers onder druk werden gezet door Nvidia. Dankzij een heldhaftig media-outlet die als eerste zijn nek uit stak werd er halt toe geroepen. Al met al was Nvidia goed op weg om de GPU markt op een slechte manier te verstoren en kapot te maken omdat AMD nog aan het adem happen was na de illegale intel praktijken van weleer. Wel, de FX hielp ook niet mee.
Veel mensen stelden daarom hun GPU aankoop uit voor betere dagen.

C:\ Betreft RTX 30XX series.
Nvidia heeft gekozen voor moeilijk te produceren mega grote GPU dies in combinatie met veel goedkopere maar slechtere yields op Samsung’s 8nm. Had voorkomen kunnen worden als Nvidia niet zijn bijnaam Ngreedia eer aan deed.

D:\ Gameconsoles.
XBOX One S en PS4 waren al under-powered toen ze op de markt kwamen. XBOX Series X en PS5 halen dat dubbel in met zeer grote verbeteringen.
Veel mensen stelden daarom hun uitgaven uit voor de nieuwe veel betere gameconsoles.

E:\ Corona.
Productie fabrikanten ontregeld. En consumenten hebben ongebruikte vakantiegeld, uitjes en biergeld dat anders in kroegen achter bleven.

De som:
Alles valt nu in 1 maand samen. Je hebt nu keuze uit awesome intel én AMD CPU’s! Je hebt nu keuze uit awesome high-end RTX 30XX én high-end Radeon RX 6XXX. Je hebt keuze uit awesome PS5 én XSX.

Open uw portemonnee nu! :+
Leuk verhaal. Maar niemand heeft D:\ zijn console aankoop uitgesteld. Ken echt letterlijk niet 1 persoon die nog op een Xbox 360 of PlayStation 3 gamed (zonder een nieuwer model in huis te hebben).

Elke generatie opnieuw is de eerste batch levering uitverkocht. Dit is deels strategie (de "Sold out headlines") en deels ook gewoon dat productie opstart met slechtere yields en door Corona was het sowieso nog maar de vraag of de lanceringen gehaald zouden worden. Ik verwacht de komende 2 maanden gewoon voorraad van beide consoles in winkels, zei het gelimiteerd.

Verder is als je een Zen 2 hebt een Zen 3 niet een noemenswaardige upgrade. Op GPU daarentegen zie ik wel de waarde van de upgrades van dit jaar... daar maken ze flinke stappen.
Leuk verhaal. Maar niemand heeft D:\ zijn console aankoop uitgesteld. Ken echt letterlijk niet 1 persoon die nog op een Xbox 360 of PlayStation 3 gamed (zonder een nieuwer model in huis te hebben).
Ik ken mensen die de huidige under-powered console beu zijn en al langer een oogje hebben op iets anders zoals een Nintendo of een laptop. Maar de hand toch maar op de knip hebben voor de crazy laatste kwartaal van 2020. En een grote groep die zowel een nieuwe/upgrade PC als XBX + GamePass of PS5 (Exclusives Games) met nieuwe/upgrade PC samen willen.
Elke generatie opnieuw is de eerste batch levering uitverkocht. Dit is deels strategie (de "Sold out headlines") en deels ook gewoon dat productie opstart met slechtere yields en door Corona was het sowieso nog maar de vraag of de lanceringen gehaald zouden worden. Ik verwacht de komende 2 maanden gewoon voorraad van beide consoles in winkels, zei het gelimiteerd.
Kan kloppen. Maar de som van het verhaal is dat nu in een zeer korte tijdsbestek alles samen valt, niet alleen de gameconsole.
Verder is als je een Zen 2 hebt een Zen 3 niet een noemenswaardige upgrade. Op GPU daarentegen zie ik wel de waarde van de upgrades van dit jaar... daar maken ze flinke stappen.
Een erg voorbarig conclusie. Er zijn veel mensen die met vooropgezette strategie een x570 met een Zen 2 Ryzen 3600 hebben om later makkelijk te kunnen upgraden naar Zen 3. Volgens een onderzoek van de buren Hardware.info is niet iedereen met jou eens:
HWI-survey Ryzen 5000: Zen 3 is populair!
Leuk verhaal. Maar niemand heeft D:\ zijn console aankoop uitgesteld. Ken echt letterlijk niet 1 persoon die nog op een Xbox 360 of PlayStation 3 gamed (zonder een nieuwer model in huis te hebben)..
Hallo, hier zo iemand! Aangenaam.
Hoi..xbox 360 gamer hier..haha
Ps4 sinds eind 2018 in huis...speelde vrijwel alleen maar tekken 7 maar sinds 4 a 5 maanden ben ik weer teruggegaan naar Tekken Tag Tournament 2 op x360...Gewoon veel leuker.
Ja je hebt dus ook een PS4 dus je valt buiten mijn betoog :)
Haha..
Nou..reden waarom ik eind 2018 pas decps4 had gehaald was omdat het

1. Cheap was tijdens kerstperiode
2. De meest logische keuze was aangezien het meerendeel van de fighting game liefhebbers op de ps4 waren te vinden. Dankzij die smerige exclusieve deal wat Sony met Capcom ( SFV ) had gesloten kon je er zeker van zijn dat je voor fighting gamers afgelopen generatie niet op de Xbox 1 hoefde te zijn...anders had ik die wel gehaald.
Want de grafieken laten het aantal 4k frames per seconde zien per spel?
Fair enough. Maar dan nog, anders formuleren.
Goed bezig. Volgende week woensdag is het AMD evenement met de focus op deze nieuwe GPUs. De kans is groot dat ik eentje aanschaf als een cadeautje voor mezelf en dat die in mijn Linux-gaming machine gaat. Dan kan ik ongeveer 3 maanden genieten van non-stop crashes, grafische bugs en slechte prestaties als een early-adopter van deze hardware op Linux totdat AMD en de community de meeste bugs uit AMDGPU en MESA hebben gestampt.

Dit is hoe het standaard gaat met open source drivers voor AMD hardware, AMD stop meestal de basis support in de kernel voor de release, dus de hardware zal werken maar is tot zoverre elke nieuwe GPU generatie niet stabiel op release. Dus early adoptors zoals ik zullen deze hardware moeten bug testen, lekker veel bug reports maken in de hoop dat de meeste grote problemen zijn gefixed in de eerst volgende release van Linux en MESA.

AMD is redelijk actief geweest met het patchen van zowel MESA and AMDGPU de afgelopen maanden, de drivers zullen waarschijnlijk wel in een veel betere staat zijn dan die waren voor Navi 10 op de release.

Valve heeft nu ook een redelijk groot team dat zich bezig houd met open source drivers dus de kans bestaat dat zij AMDGPU en MESA stabiel weten te krijgen voordat AMD dat is gelukt met hun eigen AMDGPU-pro en AMDVLK drivers. Die gebeurde ook bij de Navi 10 GPUs waar Valve de drivers werkend had voordat AMD zelf hun gepatchte versie van AMDVLK had released.


Post is ge-edit voor meer duidelijkheid, geen idee waarom dit een -1 heeft. Als je niet snap waar het over gaat vote dan niet, blijkbaar moet ik op Tweakers duidelijker zijn gezien dit geen Linux/open source community is. Ik heb het hier niet over de Windows drivers die slecht in het nieuws waren vanwege stabiliteit problemen begin dit jaar. Ik heb het hier over de open source AMDGPU driver en de open source OpenGL/Vulkan/OpenCL implementaties in MESA.

[Reactie gewijzigd door Omega op 21 oktober 2020 02:07]

Mag ik vragen waarom je een kaart koopt waarvan je zeker weet dat die ellende gaat geven?
Om te bug testen en tweaken. Dan kan ik een of twee keer per week de nieuwste Linux kernel en MESA drivers compileren en melding doen van bugs, issues en regressions. Als een aantal mensen zoals ik deze hardware draaien en bugs melden dan binnen een aantal maanden zal het stabiel genoeg zijn dat je er plezier van kan hebben. Andere mensen die deze hardware een paar maandjes later aanschaffen en het onder Linux willen draaien zullen dan een goede gebruikers ervaring hebben door onder andere mijn bug testing.

Weinig mensen kunnen het zich voorstellen maar wanneer mijn GPU een hard lock heeft dan vind ik dat leuk. Dan kan ik logs verzamelen, er melding van doen en dan is die issue een aantal dagen of zelfs uren later gewoon gefixed.
Oké, erg vriendelijk van je! Ik ben daar te lui voor maar het is goed dat er idealisten zijn die zich meer moeite doen!
Fijne actie, hoop dat we minder schrapers bij amd kaarten gaan zie dan hier in de v&a bij de 3080.
In Nederland noemen we dat gewoon schrapers. Net als iedereen bezels noemt voor de randen van een scherm. Noem het randen.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 20 oktober 2020 19:00]

Staat niet in het woordenboek 8)7 . Letterlijk nog nooit iemand schrapers zien gebruiken in deze context.
bijzonder woordenboek, hier:

Zelfstandig naamwoord

schraper

iemand die schraapt, een gierigaard
iets waarmee men kan schrapen

:P met een knipoog he!

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 20 oktober 2020 20:12]

Niet helemaal dezelfde betekenis als een scalper :P
Opzich best ok dat AMD een dergelijke brief stuurt. Ze verkopen zelf niet direct aan webshops dus van druk is niet echt spraken. Er zal bij launch in deze tijden zeker tekorten zijn. Laten we hopen dat deze minder lang volhouden dan bij Nvidia.

Edit: voor de CPU's misschien iets problematischer, gezien dit als druk op de winkels gezien kan worden. Uiteindelijk moeten die vrij zijn in wat ze er mee doen.

[Reactie gewijzigd door qlum op 20 oktober 2020 18:23]

ik hoop dat de winkels er gehoor aan geven, ik ben ondertussen wel toe aan een upgrade.

ben eerst overgestapt van een FHD naar 4K tv, werd het al mooier van, maar nu wordt het wel tijd voor een videokaart upgrade, een die goed 4K kan trekken.
Dan zou het wel fijn zijn als die AMD kaarten ook goed verkrijgbaar zijn bij launch :)
Klinkt alsof de RX6000 ook een paper launch gaat worden.
verwacht geen planken vol voorraad bij de locale computer shop.
die 5950x gaat nog veel harder,.
Denk dat dat wel mee wel zal vallen; die processor is voor een hele kleine niche
zou kunnen dat de meeste gaan voor de 5900x, laten we het hopen.
Zelfs die. Een 5600x of misschien 5700x is voor de meeste thuisgebruikers voldoende.
begrijp ik maar ik verwijs naar de 3080 introductie en het gebrek aan voorraad wat ik dus ook min of meer verwacht voor de RX6000 en 5950x, dat is overwegend wel het zelfde doelgroepje. content creators, youtubers/streamers en gamers. ik als sysadmin thuiswerker en content creator wil nu naar een dikkere opstelling toe op basis van de 5950x, 3080, 980pro. overkill dat weet ik maar het is inkomen en hobby dus als lange termijn investering met afschrijving mag dat.
Ben eigenlijk wel blij dat alles is uit verkocht, hierdoor lekker de gebruikers ervaringen en patches afwachten. Ik verwacht dat in januari de stroom weer op gang komt en je gewoon een Xbox series of ps5 kan scoren (fingers cross).
Series X kun je waarschijnlijk gewoon in December overal kopen, PS5 iets later verwacht ik en de Series S is vooralsnog overal nog leverbaar dus dat zal helemaal geen probleem zijn.

Schaarste bij lancering is veelal kunstmatig.... er komen nog nieuwe batches bij alle webwinkels maar voor nu is de headline "Xbox overal uitverkocht" wat Microsoft wil hebben (en Sony hetzelfde voor de PlayStation).
blijkbaar gaat het dan toch niet zo slecht met groot aantal mensen die er meer kopen en dan gelijk weer door proberen te verkopen voor veel meer...zo toch mooi zijn als juist die mensen ermee zou blijven zitten..
Zelf zou ik nooit op die manier een kaart kopen bij zo'n iemand, garantie zal toch anders zijn denk ik.
Maarja wat kunnen die winkel dat schelen, als ze het maar verkopen.
Verkopen doen ze het toch wel. Weinig voorraad + veel vraag betekent dat je je spul toch wel kwijtraakt, ook zonder scalpers/handelaren. Maar:

- Wanneer een scalper je spul koopt koopt ie alleen dat specifieke spul, dus alleen bepaalde GPU's of CPU's.
- Wanneer een consument je spul koopt is er een grote kans dat er nog andere zaken verkocht worden zoals moederborden, behuizingen, voedingen, werkgeheugen, etc. De kans dat iemand alleen een CPU koopt is niet heel groot volgens mij.

Je hebt als winkel zijnde dus veel meer aan reguliere consumenten. Ook heb je de kans dat je negatief in het nieuws komt als je er als winkel niks aan doet om het massaal opkopen van product X te voorkomen. Dat moet je ook niet willen.
De kans dat iemand alleen een CPU koopt is niet heel groot volgens mij.
Ben ik het niet mee eens. Jan Modaal koopt een compleet systeem, verkoop op componentbasis doen doe-het-zelfers. Aangezien Zen 3 nog werkt met oudere moederborden en aangezien er ook geen nieuwe chipset is aangekondigd is er geen behoefte aan een upgrade van andere componenten.

D'r is al een grote groep aan mensen die al een fatsoenlijke systeem hebben en alleen de CPU upgraden.Ik ben dr een van.
Je hebt al een niche van zelfbouwers en daarbinnen heb je nog een niche die alleen een individueel component upgrade. Dat zijn niet de aantallen die de schoorsteen doet roken.
Grote opkoppers komen niet snel terug,
Tuurlijk krijgt de winkel het geld, maar vervolgens krijg je dus wel meer geannuleerde bestellingen en klanten die lang moeten wachten. Consumenten willen vaak ook nog wat extra's er bij bestellen dus leveren dan ook meer op. Denk dat het ze zeker wel boeit. Anders gooien ze gewoon de prijs flink omhoog.
Aan de andere kant natuurlijk ook een voordeel voor die shops, ze komen ook niet terug voor garantie, want daar kun je voor je marktplaats /ebay AMD product natuurlijk naar fluiten.

Idioot ook dat mensen daadwerkelijk voor belachelijke meerprijzen deze producten ook kopen. Je betaalt veel te veel en als het stuk gaat sta je met lege handen. En ja soms kun je fabrieksgarantie zelf claimen, maar die is vaak korter dan wettelijke garantie.
Idioot ook dat mensen daadwerkelijk voor belachelijke meerprijzen deze producten ook kopen.
Dat is vrij simpel, vraag en aanbod.
Als jij een RX 6000 serie GPU wilt die in de winkel bv €500 kost maar is niet leverbaar. Ik heb er een paar gekocht en je kan er bij mij 1 kopen voor €650 euro. Dat vindt je te veel en dan zou ik zeggen koop hem maar in de winkel, dat gaat niet wegens niet leverbaar dus kan je alleen bij mij terecht.

Zo werkt dat, ik heb dat iets voor de mining hype een paar jaar geleden gedaan en verkocht de GPU’s voor een stuk meer dan de aankoopprijs. Ook eens gedaan met geheugen. Je verdient eraan maar zoveel is het ook weer niet.

Dit is puur hoe de marktwerking werkt.
Anoniem: 310408
@jaaoie1720 oktober 2020 19:06
Maarja wat kunnen die winkel dat schelen, als ze het maar verkopen.
Winkels willen een klant, een klant die terug komt en happy is. Alleen domme webverkopers willen gewoon maar iets verkopen zonder aan de volgende week te denken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee