'ASUS verwacht dat AMD Radeon RX 6800-gpu's bij release snel worden uitverkocht'

ASUS verwacht dat de Radeon RX 6800- en RX 6800 XT bij release snel worden uitverkocht. Dat meldt een vertegenwoordiger van het bedrijf op een Zweeds forum. ASUS stelt daarbij dat de videokaarten volgens het bedrijf 'binnen enkele minuten' uitverkocht zullen zijn.

De vertegenwoordiger van ASUS meldt op het Zweedse SweClockers-forum dat de release op 18 november naar verwachting 'redelijk gelimiteerd' zal zijn, zo schrijft ook VideoCardz. Daarbij zou de Radeon RX 6800 beter beschikbaar zijn dan het XT-model, maar vanwege de grote vraag zullen ook de RX 6800-videokaarten alsnog snel worden uitverkocht. "Net als met vrijwel alle videokaarten op dit moment, verwachten we dat alles binnen enkele minuten op zal zijn." Het bericht lijkt inmiddels te zijn verwijderd.

Verder meldt de vertegenwoordiger dat de aangepaste RX 6800-videokaarten één tot twee weken na release worden verwacht. Daarmee zouden op 18 november enkel referentiekaarten worden verkocht. Op het moment van schrijven zijn er nog weinig fabrikanten die hun aangepaste Radeon RX 6000-videokaarten officieel hebben aangekondigd.

VideoCardz schrijft dat het reviewembargo van aangepaste RX 6000-videokaarten volgens bronnen op 25 november verloopt, hoewel dit nog niet officieel is bevestigd. ASUS meldt dat hij niet weet wat de voorraad van aangepaste RX 6800-kaarten zal zijn, maar dat de vraag waarschijnlijk groot zal blijven.

AMD toonde eind oktober zijn huidige Radeon RX 6000-line-up. De RX 6800 XT en RX 6800 verschijnen op 18 november op de markt. De duurdere RX 6900 XT volgt op 8 december. AMD heeft eerder een brief gestuurd naar verschillende winkels, waarin het bedrijf winkeliers onder andere vraagt om maximaal één RX 6000-videokaart per klant te verkopen. Op die manier hoopt het bedrijf verkopen aan bots en zogeheten scalpers tegen te gaan.

Referentiemodellen van de Radeon RX 6800 en RX 6800 XT

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

07-11-2020 • 15:03

167 Linkedin

Reacties (167)

Wijzig sortering
Het is tegenwoordig een gekkenhuis met elektronica, alles verkoopt binnen enkele seconden / minuten na launch. Ik vraag mij af of het daadwerkelijk met voorraad te maken heeft, of eerder met 'dripfeed' afspraken tussen OEM's om zo de vraag en de prijzen zo hoog mogelijk te houden.

[Reactie gewijzigd door Zuur.Pruim op 7 november 2020 15:07]

Het is een succesvolle marketing- en communicatiestrategie. Je creëert zo extra publiciteit, waardoor je meer aandacht en eindelijk vraag creëert. Meer vraag en gecontroleerd (beperkt) aanbod = meer omzet tegen een hogere prijs = winst
De winkels verhogen de prijs en strijken de extra winst op, de fabrikanten hebben daar doorgaans amper profijt van. Bedrijven zoals AMD en Nvidia hebben geen tekort aan interesse, en willen gewoon zo veel en zo snel mogelijk leveren.

Zoals NotSoSteady ook al aangaf, kan een kunstmatige schaarste de vraag opschroeven, maar als je dan vervolgens daadwerkelijk een schaarste hebt, haken mensen al snel af. De miljoenen potentiële kopers die tijdens de launch gekte een maandsalaris voor jouw product wilden neerleggen, wil je geen tijd geven om tot bezinning te komen en te kiezen voor een product met minder marge, of nog leuker, van de concurrent.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 7 november 2020 16:48]

Bijna goed: een partij als AMD / Nvidia wil het liefst een zo hoog mogelijke stabiele afname. Fabrieken op- en afschalen kost meer geld dan continue productie. Een piek in de vraag is daardoor lastig op te vangen voor beide partijen: investeren in fabrieken die je voor minstens 3 jaar, niet voor 3 maanden.
Moet er wel een concurent zijn
Eigenlijk zou het verboden moeten worden om hogere prijzen te vragen die boven de adviesprijs zijn, van zowel winkels als particulieren.Bijv alleen voor nog artikelen die geproduceerd worden. Voor artikelen die niet meer in productie zijn , zou dit dan niet moeten gelden.

Zo een wet is helaas praktisch niet uitvoerbaar.
Waarom zou dat verboden moeten worden? Dan krijg je namelijk prijsafspraken, en dat is verboden..
De fabrikant legt meestal een adviesprijs op zodat de consument overal een soortgelijke prijs betaald, maar met populaire of schaarse items gaat de prijs gewoon omhoog, dat is marktwerking en gebeurt overal.
Dat is het grootste probleem ook niet. Scrapers die het vervolgens weer doorverkopen voor veel meer wel.

Ik zou wel een verbod willen zien waarbij het verboden wordt om een product, na verkoop aan particulieren, opnieuw te verkopen voor een veel hogere prijs. Net als bij de tickets in de entertainmentindustrie.
Bij tickets snap ik het probleem, dat is een eenmalig event waar maar een beperkt aantal plaatsen zijn. Bij een videokaart niet om eerlijk te zijn, ja wellicht kan het iets beter zodat meer mensen kans maken om er een te kopen bij lage aantallen. Het probleem zit hem niet bij de scrapers, maar bij de personen die van scrapers kopen. Als die gewoon wachten en de scrapers links laten liggen is het voor hun niet interessant meer om dit in de toekomst te doen.

Tijdens de eerste lockdown was sim racing ineens helemaal hot. Sturen en pedalen van bijvoorbeeld Fanatec hadden gigantische levertijden. Mensen gingen vervolgens hun 'oude' set verkopen voor boven de originele aanschafprijs omdat er heel veel mensen waren die NU een setje wouden.
Ook bij tickets is de schaarste kunstmatig. Artiesten kunnen gewoon vaker optreden of hun werk in licentie geven zodat anderen het kunnen uitvoeren. Zodra er eigendomsoverdracht is moet doorverkoop altijd mogelijk zijn. Als we verkopers de macht geven om hier eisen aan te stellen dat leidt dat tot ongewenste situaties:
- Softwarelicenties die niet overdraagbaar zijn waardoor je als particulier niets meer kunt doorverkopen.
- Je krijgt dat een fabrikant het aantal verkooppunten kan beperken en daarmee prijsvorming kan doen (zie hoe het Blokker-imperium lange tijd het alleenrecht had om Lego te distribueren in Nederland met als gevolg dat Lego overal dezelfde prijs had)
- Daarnaast conventie rechten van de mens die zegt dat iedereen in staat moet zijn inkomen te verwerven voor zijn levensonderhoud. Handel is een legitieme manier van levensonderhoud. Ik zie niet waarom een particulier niet iets mag doorverkopen met winst. Dat is hetzelfde als groothandels en winkels doen: iets inkopen en met winst doorverkopen.

Mensen begrijpen marktwerking gewoon niet. Doorverkoop werkt omdat bij schaarste het product meer waard wordt. De enige manier om doorverkoop te verhinderen is dan om de prijzen te verhogen tot een niveau dat doorverkopen niet meer winstgevend is. In dat geval betaalt de koper alsnog een hogere prijs. Het enige verschil is dat winstmarge naar een andere partij gaat.
Handel is zeker een legitieme manier van levensonderhoud, denk ook niet dat iemand hier daar tegenin gaat. Niets weerhoudt de scalpers ervan een webshop te starten en zelf de kaarten bij de fabrikanten in te kopen en op release datum te verkopen. Het probleem zit hem in het opkopen producten op de consumenten markt en dit met winst doorverkopen. Dit creëert een onwenselijke situatie waarin alleen de allerrijkste een kaart kunnen kopen en de mensen die voor de "normale" prijs willen kopen achter het net vissen. Gelukkig zien de fabrikanten dit zelf ook in en roepen daarom op slechts 1 kaart per klant te verkopen.
Opnieuw, als in "nieuw". Dat je je oude set verkoopt en iemand wil er veel meer voor bieden, tja, dat moet kunnen.

Ik kan me vreselijk ergeren aan de mensen die er meerdere kopen en voor veel meer verkopen. Niet als investering, maar puur voor de snelle winst ten koste van iemand anders.

De switch was ineens ook bijna 100€ duurder, belachelijk.

Dat het probleem bij de kopende partij ligt, is maar ten dele waar. Datzelfde zou je ook kunnen zeggen van de tickets.
Ja dat was als voorbeeld, maar ook om te laten zien dat er dus gewoon veel mensen zijn die meer willen betalen voor een stukje snelheid bij schaarste.

De mensen die direct iets in huis willen hebben kunnen ook gewoon even wachten, de voorraad zal vanzelf aangevuld worden. Iets wat niet gebeurt bij een ticket, het concert vind maar eenmalig plaats en er komt niet later nog meer (misschien het jaar daarop).

Ik snap je probleem helemaal en je frustratie, maar het gaat mij meer om het feit dat het niet alleen bij de scrapers ligt. Voor deze opkopers is het interessant genoeg om het toch te doen, mensen betalen er toch voor.
Ik zelf kan prima wachten, dus het raakt mij alleen omdat ik het zo volstrekt oneerlijk vind. En ik vind het nogal een verschil dat iemand er twee heeft besteld en een paar tientjes winst maakt of iemand die er veel koopt en honderden euro's winst maakt. Soms zie je dat hele voorraden in de magazijnen dan dit soort malafide kooplui ligt, zodanig dat er zonder hun interventie geen of bijna geen tekort zou zijn. Volgens mij was dat in de eerste golf met de switch zo.
Ja, mensen die voldoende geld hebben betalen ervoor. Maar er zijn ook hardwerkende mensen die prima de adviesprijs kunnen en willen betalen, maar deze woekerprijzen niet kunnen betalen.


Daarnaast creeeren de woekeraars juist schaarste, door hele voorraden op te kopen, waardoor ze ook weer meer kunnen vragen.
Scalpers zijn idd de toxische uitwassen van een vrije markt. Je kunt ze in dezelfde parasitaire hoek plaatsen als de high-frequency traders. Jammer dat hier geen effectieve wetgeving tegen bestaat momenteel.
Persoonlijk zit ik zelf niet aan een verbod te denken. Ik denk dat het doorgeven van garantie moeten worden opgeheven als je hem doorverkoopt. Het word daardoor minder aantrekkelijk om een product te kopen zoals een 3080 zonder garantie van de webshop. Daarbij heb je het scalping ook deels opgelost
Ik weet dat dit de marktwerking is. Het gaat mij meer om opkopen, om schaarste nog verder te creeeren, en hierdoor kan er nog meer worden gevraagd. Ik vind dat niet ok.
\Ik heb het hierin niet over goud, etc. Ik vind dat het bij schaarste van dit soort goederen (bijv GPU, etc)niet mogelijk mag zijn dat iemand er 20 opkoopt omdat hij toevallig de eerste is of connecties heeft, etc. En dan voor mega prijzen te koop zet.

Als jij dat in dit soort gevallen ok vindt, prima.

Ik denk er anders over...
Maar ik weet dat je hier wetmatig niets mee kan, omdat dit de marktwerking is en onze economie hierop gebaseerd is. Maar in sommige gevallen, zoals bij dit voorbeeld, zou ik wel graag meer regulering willen zien. Nogmaals is niet te doen, dat weet ik ook.
Onzin, het staat je vrij om zelf een bedrijf te beginnen en die producten met de laagst mogelijke marges zelf aan te bieden..
Het gaat mij niet om de retail, maar de consument. Hierdoor wordt een groot deel van de consumenten een kans ontnomen, en worden artikelen voor hun onbetaalbaar.
Alleen maar omdat een handelaartje contacten heeft, wat (smeer)geld geeft , en zo een dealtje kan maken, een grote partij opkoopt, waar door de schaarste erger wordt, en ze vervolgens voor +50% tov de adviesprijs te koop zet. Hierdoor hebben de consumenten die wat minder te besteden hebben(maar wel de adviesprijs konden en wilden betalen) geen kans meer.

Het kan allemaal marktwerking zijn in een vrije economie, maar ik vind het niet ok.
Nouja, dat veronderstelt dat die handelaar kennis heeft van hoe lang de schaarste aanhoudt en hoeveel hij kan wegzetten in de markt tegen een verhoogde prijs.

Daar zit wel een (ondernemers)risico aan. Als die handelaar teveel inkoopt of te weinig verkoopt dan zit hij met voorraad die afgewaard moeten worden (=verlies nemen) om nog verkoopbaar te zijn. Electronica kan soms snel dalen in prijs als er concurrerende producten zijn of aangekondigd worden.
Ja, klopt.
Maar ik weet bijna zeker dat er binnen de fabrikanten en retail werknemers zijn die die informatie wel hebben.
Maar uiteraard hier niet zelf direct hun voordeel mee mogen doen.

Contacten zijn dan snel gelegd .
Zodra de orders stoppen, gaat de prijs weer snel omlaag. Maar zolang men blijft kopen, blijft die prijs hoog. We snijden onszelf in de vingers, want we signaleren naar verkopers dat ze meer moeten vragen voor hun producten en we signaleren naar fabrikanten dat ze de volgende keer een hogere adviesprijs moeten aangeven.

Ik zie het dus meer als een gebrek aan discipline en geduld aan onze kant. Prima als je stinkend rijk bent, maar om als gemiddeld persoon 100-200 euro extra te betalen om een product eerder te ontvangen is niet echt gezond verstand. Althans, zo denk ik erover.
Dat werkt als je bijvoorbeeld Ferrari bent maar niet als je consument elektorica verkoopt waarbij je vooral van volume afhankelijk bent omdat marge nou eenmaal niet zo hoog kan zijn omdat het voor "iedereen" betaalbaar moet zijn om winstgevend te kunnen zijn.

Sowieso gooien AMD en Nvidia de msrp van hun gpus niet omhoog, het zijn bij introductie juist de scalpers/winkels die profiteren omdat ze de prijzen omhoog kunnen gooien door schaarste.

Op het moment is het natuurlijk een beetje een perfecte storm. Veel mensen zitten thuis en willen entertainment en hebben misschien ook meer te besteden daaraan omdat andere dingen nu niet mogelijk zijn door Corona. Dan heb je de nieuwe consoles die behoorlijk krachtig zijn waardoor pc gamers moeten/willen upgraden en AMD en Nvidia die met CPUs en gpus uitkomen die echt een stuk sneller zijn dan voorgaande producten en daarom om een upgrade ook echt waard zijn.

Een ander punt is dat ik denk dat AMD en Nvidia perse voor de release van de ps5 en XSX hun nieuwe producten op de markt wouden hebben. Ze hadden ook een of twee weken voor kerst kunnen wachten om voorraad op te bouwen.
Een high-end videokaart is misschien volgens zelfuitgeroepen standaarden van de fabrikant wel betaalbaar, maar de gemiddelde consument zal de prijs veel te hoog vinden liggen, als het "voor de kinderen" is, geeft die ze wel een spelcomputer want goedkoper. en een compleet product, en blijft langer courant zonder moeilijkheden. En elke techie wacht minimaal tot de eerste prijsdrop.

Mijn sweetspot voor videokaarten ligt op 300-350 euro voor aanschaf, maar misschien dat ik die ook maar eens met inflatie mee moet laten gaan(hype doe ik niet aan)
Uitermate succesvol. Zo min mogelijk kaarten verkopen met het risico dat de consument overstapt naar een ander merk. Fabrikanten hebben geen onbeperkte productiecapaciteit en de interesse inschatten is lastiger dan je denkt. Ze zijn namelijk allemaal afhankelijk van leveranciers en die leven niet alleen van AMD en NVIDIA. De kaarten zijn gewoon een veelvoud populairder in vergelijking met de vorige generatie en dat heeft NVIDIA niet goed ingeschat. Kunstmatige schaarste is net doen of er geen voorraad is. Denk aan de melding 'nog 2 exemplaren beschikbaar, beslis nu', maar het niet kunnen verkopen van producten is gewoon slecht nieuws voor iedere partij.

Kijk bijvoorbeeld naar de RTX 3090 met zijn prijskaartje van €1500. Er staan nog een enorm aantal pre-orders open en in de tussentijd heeft AMD de 6900 XT aangekondigd met vergelijkbare prestaties voor $999. Die 'succesvolle strategie' zorgt er nu voor dat er mensen zijn die de overstap maken.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 7 november 2020 15:31]

Tja maar AMD is simpel weg te laat eigenlijk. Ze hadden (als ze dat konden) deze kaarten in ieder geval de 3070 tegenhanger gewoon al moeten releasen. En flink op voorraad.

Dan hadden veel mensen misschien wel de overstap gemaakt. Nu stat alles bij beide straks in pre-order.
Dus ze hadden maar lukraak wat moeten uitbrengen zonder hun AIBs voldoende tijd te geven om designs te maken en goed toetsen? Beetje het PR-debakel van nVidia reproduceren?
Dit debakel zorgt er wel voor dat 1000'den kaarten in backorder staan. Die krijg je als AMD niet zo snel meer.

Debakel? ik denk heel er slim en goed gedaan.
1000den kaarten is niet echt zo veel. En backorders zijn minder waard dan je denkt bij iets dat (zoals GPUs) gewoon een commodity is die je goed kan vergelijken met de concurrentie. Ik denk dat alleen fanboys niet uit die lijsten komen. Als AMD tenminste enigzins leverbaar is en de prestaties niet tegenvallen (maar de afgelopen 2 jaar was er vrij weinig aan te merken op de pre-release benchmarks van AMD dus dat zal wel snor zitten).

Vroeg lanceren is op zich een prima strategie (ook niet ongebruikelijk), maar nV had zo weinig voorraad en blijkbaar ook zo weinig productiecapaciteit dat het product bijna 2 maanden na launch alsnog niet redelijk leverbaar is en retailers inmiddels ook veel meer dan MSRP eisen omdat er dus geen verandering in komt. Dat tornt gewoon aan je reputatie op de lange termijn. Het effect dat nV wilde vermijden (3000 launch met hogere prijs en vervolgens na 2 maanden prijzen moeten verlagen om kompetitief te blijven) dat is er nu alsnog.
Als ze nu uitverkopen had het geen enkele zin gehad ze eerder uit te brengen. Ze hadden geen enkele kaart extra kunnen verkopen. Wel hadden ze Nvidia de kans gegeven om de kaart lager geprijsd in de markt te zetten zodat deze de betere deal zou lijken (lijken, want door schaarste was de prijs vanzelf opgelopen)

Bovendien zullen de meesten gewacht hebben op wat AMD te bieden heeft. De meeste mensen zitten nog zonder kaart, een handje vol heeft een GeForce gescoord
Nee, AMD was niet te laat... Nvidia daar in tegen veel te vroeg wat hun levertijd wel bewijst of wacht, dat is de reden van de downvotes. ze kunnen op het moment helemaal niets leveren, want er zijn geen voorraden. Helaas ben ik bang dat dit ook met AMD gaat gebeuren... tenzij AMD wel meer voorraad opgebouwd blijkt te hebben, dan heeft waarschijnlijk Nvidia gewoon het nakijken.
Nee ze zijn niet te laat, ze hebben het lekken beperkt dus kunnen de AIB ook laat beginnen met referentie modellen te produceren dat zal even duren dus of met kerst PS5 of 6800 kan regelen die kans is er maar ook dat je de boot mist. Ik wacht lekker gewoon tot volgend jaar. wil eigenlijk 1st PS5 maar daar is ook gewoon grote vraag naar omdat deze eind van jaar te kunnen krijgen.

De vraag en productie nood kan zo 20voud zijn bij release je gaat je productie lijnen niet even ver 10 voudigen. Dus even op schalen je moet dus even gewoon geduld hebben totdat de drukte over is.
Extra productie capaciteit kost kapitalen en bulk opbouwen houd in dat AIB en groothandel volk daar massaal kan gaan lekken. Dus nV en AMD leveren dus heel laat aan AIB.

Jammer maar is niet anders.
hoezo? de feestdagen zijn in aantocht dus goeie timing dacht ik zo.
AMD is zo laat/vroeg als ze konden. De consoles hadden meer prioriteit en terecht ook. Daar verkopen ze er véééél meer van. Als die consoles er niet waren geweest, dan hadden ze veel eerder kunnen releasen, maar ik snap de keuze wel hoor.
AMD is zo laat/vroeg als ze konden. De consoles hadden meer prioriteit en terecht ook. Daar verkopen ze er véééél meer van. Als die consoles er niet waren geweest, dan hadden ze veel eerder kunnen releasen, maar ik snap de keuze wel hoor.
Ik denk dat je een verkeerde voorstelling hebt van hoe AMD werkt. Het is niet alsof ze een fabriekje hebben staan die eerst onderdelen voor 10 miljoen Xbox/playstation consoles gaat produceren en daarna gaat starten aan een run 6800XT. AMD is geen banket bakker. AMD besteed de productie uit aan TSMC/Globalfoundries. Die productielijn die voor de consoles zijn opgezet zullen de komende jaren gewoon blijven draaien. Vergeet niet dat er meer dan 100 miljoen playstation 4 consoles zijn verkocht. Ik denk niet dat AMD zonder de console business eerder hun kaarten had uitgebracht.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 7 november 2020 23:57]

Er is meer dan alleen productie. De hardware moet ook ontworpen worden. De samenwerking en ontwikkeling met Sony en MS had naar mijn idee voorrang op het maken van desktop gpus op basis van deze architectuur.
De chips uit de next gen consoles worden wel degelijk bij dezelfde bakker gebakken. Volgens mij komt zowel Zen 5000, Radeon 6000, PS5 en Xbox Series bij GlobalFoundries weg. Er is daarvoor wel degelijk een prioritering.

Correct me if I'm wrong, tho.
Al die chips worden bij TSMC gefabbed, alleen de i/o die van Ryzen 5000 komt bij Glofo vandaan.
Oké oke :) nouja... Komt verder op hetzelfde neer :+
De chips uit de next gen consoles worden wel degelijk bij dezelfde bakker gebakken. Volgens mij komt zowel Zen 5000, Radeon 6000, PS5 en Xbox Series bij GlobalFoundries weg. Er is daarvoor wel degelijk een prioritering.

Correct me if I'm wrong, tho.
Het punt was dat het hoogst waarschijnlijk gaat om parallelle productie. Zeker wanneer je van te voren weet dat je over 3-4 jaar 100 miljoen chips moet gaan leveren ga je dat niet stil leggen om even een stel 6800XT kaarten te produceren. Dat doe je dan in een andere productielijn en/of fabriek.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 9 november 2020 02:09]

Ze zijn inderdaad later dan Nvidia, maar er is nog steeds plek in de markt, omdat er door alle tekorten met de rtx 3000 series nog steeds veel mensen zijn die een goede nieuwe gpu willen kopen.
Inderdaad. Als de 3080 op voorraad was geweest had ik er allang één gekocht. Nu ga ik i.p.v. daarvan voor een 6800XT of 6900XT (als die niet boven de €1200 gaat kosten hier in NL).
Niet helemaal, de 5de een 5900x besteld en meteen de order van de 3080 geannuleerd, als ik toch moet wachten dan wacht ik wel op de 6900xt :)

Voor mij was de 3080 toch wel beetje hype/impuls, werkt iig op mij erg nadelig zn verplichte bedenktperiode...

Denk dat Nvidia juist te vroeg was (en AMD misschien ook wel).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 november 2020 17:54]

Zoals ik naar Kevinp reageerde, AMD is niet te laat, maar Nvidia gewoon veel te vroeg, het is van Nvidia practisch een paperlaunch geweest, omdat er niet geleverd kan worden. Mocht AMD maar iets meer in voorraad hebben, dan verwacht ik dat Nvidia het nakijken heeft.. de iets betere Raytracing van hun zal daarin niet een doorslaggevende factor zijn.
Tja er staan 100'den kaarten in backorder. Te vroeg of te laat. Misschien. Maar deze slag hebben ze gewonnen ten zij AMD zo snel kaarten eruit kan pompen straks.

AMD had dezelfde paper launch kunnen doen misschien was dat beter.
Ja Nvidia is veel te vroeg, aangezien er geen kaarten geleverd kunnen worden. Dit gaan we zo ook waarschijnlijk zien bij AMD, omdat zij een goed alternatief op de markt zetten en iedereen die al even zat te wachten nu een AMG kaart gaat halen.

Heel simpel. je bent altijd te vroeg als je uiteindelijk niet kunt leveren, een paper launch eigenlijk.
En waarom is amd telaat? Alsof ik vandaag een nvidia gpu (3000 serie ) kan kopen

Edit, en zelfs dit wordt gemint, kansloos die fanboys van welk merk dan ook.

[Reactie gewijzigd door Mschrijver88 op 7 november 2020 21:43]

Navi 21 komt uit over minder dan twee weken; AMD kan hier niet meer op anticiperen. De beslissing over hoeveel chips te laten produceren is waarschijnlijk genomen in de veronderstelling dat Nvidia een behoorlijk deel van de markt weet te bedienen (zoals gebruikelijk). Nu dat verhaal niet opgaat zal straks blijken dat ook AMD niet aan de vraag zal kunnen voldoen, omdat die vraag naar AMD GPU's groter gaat zijn dan ingeschat.
Amd zit hoe dan ook krap met productie capaciteit, ps5, xbox s x, zen 3, rdna 2 en dat ten tijde van corona, onmogelijk om genoeg van alles te produceren. Ik denk dat sony en Microsoft keiharde eisen hebben gesteld aan de te leveren aantallen en dat amd dat voor lief neemt en zelf even de tweede plek neemt voor eigen productie bij tsmc
Het punt is dat het voor AMD nu al te laat is om nog in te kunnen springen op Nvidia's fiasco van een lancering. AMD kan niet even de productiecapaciteit verdubbelen om aan de extra grote vraag te voldoen, want de wafercapaciteit bij een bedrijf als TSMC is al in 2020 vastgelegd.
Als ik over 1 maand een nieuwe pc wil kopen, bonus gehad of wat voor reden dan ook, dan maakt het toch geen reet uit of het ene merk ziin reviews iets eerder online had en vervolgens totaal niet te krijgen is, het gaat dan toch om prijs kwaliteit of kwaliteit. Of mag je hardware alleen op introductie dag kopen en is het de dag daarna verboden? Of vertel eens waarom amd telaat is?
Jij kan beter even nadenken voordat je met een opmerking zoals de jouwe komt, ik zal je even helpen, waarom gebruik ik het tijdstip over 1 maand ipv nu als je een nieuwe pc / videokaart zou kopen?
Alleen mensen die geen onderdeel maken van de marketing industrie claimen dit, een urban legend dat niet strookt met de realiteit. Schaarste is een factor bij hele dure prestigieuze producten waar je niet van wilt dat iedereen er 1 heeft. Denk exotic cars etc. Eventueel ook met mode zoals sneakers. Maar niet met een gebruiks object als een GPU. Zij willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk units verkopen voor het liefste met de grootste mogelijke marge waarbij de grootste groep niet wordt afgeschikt tenzij het een halo product betreft. Dat concept wat jij aanhaalt valt alleen al om het feit dat er ook concurrentie is welke in 1 klap de desireabilty weg kan schoppen. Dan heb je weinig units verkocht en is er in 1 klapt geen vraag meer. Nvidia zou dus het liefste voor de aankondiging van de AMD RX6800XT zoveel mogelijk GPU's verkocht willen hebben want het kan net zo goed in 1 klap op houden met de vraag voor een 3080RTX.

De reden dat er schaarste is, is dat de 3080RTX pas midden augustus in productie is gegaan, dat er een schaarste qua units en capaciteit binnen de fabrieken is en dat de vraag 3x zo hoog als de 10XX serie lijkt te zijn
Snap je punt maar dat werkt niet altijd... Ik wou zelf destijds bijvoorbeeld RTX2070 hebben en omdat ie niet leverbaar was, de super ook niet, heb ik een 5700XT gekocht..

En dit gebeurd mij vaker.. Ik ga niet > 8 weken wachten op 1 onderdeel.
Dat kan wel kloppen, maar als mensen het product niet kunnen kopen zullen ze wijken naar de concurrent. Het probleem met grafische kaarten en ook processoren is dat het aanbod heel beperkt is er zijn maar twee echte spelers en dus is het gebrek aan meer concurrentie een groter probleem.

Hetzelfde zien we met de nieuwe consoles, daar zijn ook maar twee spelers met een nieuwe console en daar is het net zo’n gekkenwerk.

Daarbij lees ik hier op Tweakers ook regelmatig de fora en als ik de reacties zie bij de aanschaf van een console, grafische kaart en processor is men ook zelf schuld. Er zijn genoeg personen die zo graag een product wil ontvangen dat men gewoon bij 3 of 4 webshops een bestelling plaatst. Men annuleert dan de bestelling die men later krijgt, men stuurt de producten terug of verkoopt ze lekker voor een hogere prijs, want er zijn altijd wel gekken te vinden die het kopen voor paar tientjes of zelfs honderd euro meer.

Edit: Kijk alleen eens bij de vraag en aanbod hier op Tweakers hoeveel kaarten van Nvidia’s nieuwe RTX3xxx serie aangeboden wordt. Ook genoeg nieuwe gebruikers die hun slag hier willen slaan. Daarom vertik ik het om überhaupt een tweedehands kaart te kopen ook al is die nieuw en al helemaal niet als ze erg nog meer geld voor vragen dan ze betaald hebben. Jammer genoeg houden mensen zelf dit soort praktijken in leven.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 8 november 2020 11:06]

Het is tegenwoordig een gekkenhuis met elektronica, alles verkoopt binnen enkele seconden / minuten na launch. Ik vraag mij af of het daadwerkelijk met voorraad te maken heeft, of eerder met 'dripfeed' afspraken tussen OEM's om zo de vraag en de prijzen zo hoog mogelijk te houden.
Er zijn tegenwoordig een aantal dingen 'anders' dan vroeger.

1) Vroeger hadden verschillende regio's verschillende launch dagen. Door de toegenomen globalisatie is dat geen optie meer. Immers gaat iedeee dan van regio a naar b grijs importeren. Je moet dus tegenwoordig over een veel grotere launch voorraad beschikken.

2) Grote voorraden opbouwen is niet meer van deze tijd. Vrijwel alles is tegenwoordig just in time. Het is voor een fabrikant ook helemaal niet interessant om een fabriek te bouwen die de hele launch piek kan verwerken om vervolgens 4 jaar lang op 50% te draaien. De productie capaciteit zal gebaseerd zijn op de verwachtingen van wat 2-3 maanden na launch het nieuwe normaal wordt.

3) Covid wordt momenteel nog steeds als reden genoemd voor vertraging.
Heeft vooral te maken met foundry capaciteit.
Vergeet niet dat diezelfde chipbakkers ook de chips maken voor Apple, Sony, Microsoft, Nintendo+Nvidia en natuurlijk ook voor andere merken telefoons en tablets.
Apple is al over op 5nm en andere mobile SOC's volgen snel of zijn al over, waardoor er voor AMD een hoop 7nm capaciteit vrij komt die ze gebruiken voor CPU's, GPU's en beide consoles.

En nvidia heeft enkel een HPC GPU op 7nm, dat zal geen enorme hoeveelheid wafers gebruiken.

Maar zeker wat GPU's betreft stond AMD onder druk om snel te launchen door nvidia, (ook al blijkt achteraf dat nvidia veel te vroeg was en eigenlijk nog niks heeft, en benlangrijker, ze ook niet snel kan maken) dus AMD had niet maanden de tijd om launch voorraad op te bouwen.

Dus Launch voorraad gaat hoe dan ook snel weg zijn.
Waar het vooral om gaat is hoe groot de aanvoer van nieuwe GPU's elke week na de launch gaat zijn. Bij nvidia is dat echt belachelijk weinig op het moment. Ik heb zo'n vermoeden dat AMD het op dat punt beter gaat doet. AMD gebruikt een goed process dat ze door en door kennen en gebruikt geheugen dat ruim beschikbaar is.
Maar AMD moet ook SoCs maken voor een Xbox Series X, S en een PS5 en de productie van de PS4 Pro en Xbox One X/S is ook nog niet gestopt.

Ik vraag mij af of AMD de druk van Nvidia nog wel zo voelt, zeker omdat ze voor alle consoles hardware leveren en de aantallen daarvan gaan ver over de desktop GPU verkopen heen. Volgens mij is de aandacht van AMD de laatste tijd vooral uitgegaan naar de consoles en releasen ze nu die architectuur ook in de 6000 series, maar de consoles hadden voorrang.
En de productie van de PS4 Pro en Xbox One X/S is ook nog niet gestopt.
Die komen uit andere (oudere) TSMC fabs.
Ik vraag mij af of AMD de druk van Nvidia nog wel zo voelt, zeker omdat ze voor alle consoles hardware leveren en de aantallen daarvan gaan ver over de desktop GPU verkopen heen.
Maar de winst marge op hun eigen GPU's is beduidend hoger als die op elke console chip.
Klopt, echter als je zo gaat redeneren kunnen ze net zo goed stoppen met de consoles en de gpu's, iedere zen chiplet geeft immers een nog veel hogere marge in principe, iedere big navi die is immers ongeveer +-6 Zen 3 CCD's en die zen dies kunnen ze waarschijnlijk ook vrij makkelijk wel allemaal kwijt.
Dat moeten ze alleen wel in een klap hun marktaandeel verdrievoudigen denk ik om al die chips te verkopen. En niet alleen die periode rond de launch maar de hele anderhalf jaar ongeveer van de zen 3 tot zen 4 er is.

Zelfs als ze dat zouden kunnen bolwerken (en er komt meer bij kijken als alleen simpelweg meer CPU's verschepen) dan kan er na zo'n snelle marktaandeeluitbreiding bijna niet anders dat een heftige reactie vanuit intel komen, en dan kan het zo zijn dat AMD zit met chips die ze ineens beduidend minder makkelijk kwijt kunnen, of voor veel minder geld.

Ook heeft AMD de DIY markt al zo ongeveer geheel in handen, dus alle uitbreidingen moeten via OEM's moeten komen. OEM's verwachten een bepaald niveau van support voor hun ontwerpen dat extra mensen vereist bij AMD. Zulke mensen met de juiste technische kennis liggen niet bepaald voor het oprapen. zo'n afdeling kan je niet ineens verdubbelen in grote zonder dat de kwaliteit er onder gaat leiden, iets wat AMD zich niet kan veroorloven.

De consoles daarentegen zijn betrouwbaar steady inkomen voor jaren lang.
Het heeft voornamelijk, te maken met:

1.
-slechte inschatting van consumenten gedrag en de markt
-door bovenstaand punt te vroeg een launch doen, waardoor je te weinig voorraad hebt opgebouwd.

Of

2. Bewust een vroege launch doen om concurrentie voor te zijn, terwijl je weet dat er te weinig voorraad is.

Of

3.
Door bewust weinig voorraad te hebben en op te bouwen, waardoor , door schaarste de prijzen stijgen, en er meer hype en winst wordt gemaakt.

Iets anders kan het niet zijn.
Ik denk dat het niet zo zeer een oorzaak heeft. Je moet het beetje in de context zien van corona.

Vanwege de eerste lockdown, was er vertraging in productie en verzending. Door de lockdown zaten meer mensen thuis waardoor de vraag ook steeg. Veel 30+ die eerst vanwege hun sociale leven niet veel konden gamen, er nu mogelijk meer kunnen gamen.

Mensen geven minder geld uit aan vakantie en/of uitjes etc. etc.

Aan de andere kant, als bij ieder release of voorraad binnen 2 minuten is uitverkocht, dan zal het uiteindelijk ook invloed hebben op de prijs.

Geen idee of door de massale productie van XSX/PS5 mogelijk ook zorgt dat er voor bepaalde onderdelen of chips tekorten ontstaan.
Massale productie van next gen consoles? Nou die zijn ook allemaal uitverkocht op dag 1, en dat is al enkele generaties zo.
En denk je dat als die uitverkocht zijn dat er ondertussen niet meer productie gebeurt? Juist omdat ze zo snel uitverkopen zal de productie veel hoger komen te liggen. Dat is juist het punt dat FireBladeX aanhaalt.
Volgens mij is het voornamelijk een supply chain uitdaging gecombineerd met de launch van nieuwe consoles en producten. Het is makkelijk om alleen naar de fabs te kijken, maar je moet de hele supply chain bekijken. https://www.sourcetoday.c...-electronics-supply-chain

Een wat ouder artikel, maar legt het duidelijk uit. Er zijn overal issues. Werkcapaciteit is lager en mensen werken van huis, in de fabs, waar ze de boards maken, in distributie en bij toeleveranciers voor de fabrieken. Het is bijvoorbeeld bijzonder onhandig dat engineers niet makkelijk naar het oosten kunnen vliegen om te helpen met productie opstart. Het versturen van samples en apparatuur is lastig.

Het is nu misschien beter, maar de keten is zodanig geoptimaliseerd dat bij een dergelijke disruptive als nu, het lastig is om de achterstand in te halen.

Ik geloof er niets van dat er schaarste wordt gecreëerd. De investeringen moeten zo snel mogelijk worden terugverdiend en zowel Nvidia als amd hebben er baat bij hun spullen bij zoveel mogelijk gebruikers in hun systemen te krijgen. Marktaandeel is super belangrijk. Schaarste creëren is slim als er eigenlijk geen concurrentie is, hier volgens mij niet echt aan de orde.

Vergeet daarnaast ook niet dat zaken als research en productontwikkeling ook een stuk minder lopen door COVID, dit gecombineerd met de noodzaak om nu te lanceren levert gewoon hoofdbrekens op 🙂
In de tech wereld werkt dat niet... elk jaar is er iets beters, dat is heel de markt, dus misschien zijn er afspraken. Zo, ja... uh illegaal dus problemen. Logische antwoord is: Nee. iedereen wil geld verdienen dus moeten ze dingen verkopen er is een pandemie dus logistiek van heel de wereld zit vast. kijk maar naar japan/australie/uk en natuurlijk dan ook china/usa naar de rest v/d wereld.
Dripfeed zou suggereren dat er voorraden zijn. Zoals iedereen je die iets verkocht heeft je kan vertellen, voorraden zijn duur. Bovendien bouw je een fabriek voor X producten per uur. Bij Launch is X te laag voor de vraag en dat loopt later in. Als de yields in het begin tegen vallen gaar X nog wat verder omlaag. Huidige supply chains zijn zo geoptimaliseerd, zeker in de tech. Apple was een van de eerste met een dergelijke supply chain.
*zucht*
Dit is geen issue met voorraad of vraagprijzen, maar met productie beperkingen en kosten. Als je veel product moet hebben in een korte periode heb je veel productie capaciteit nodig. Die capaciteit maken kost enorm veel geld met elektronica, helemaal met iets complex zoals CPUs en GPUs. Vervolgens zou die productie capaciteit zo goed als stil staan omdat iedereen NU het nieuwe product moet hebben. Personeel, onderhoud, etc. moet echter de overige 11-17 maanden ook gewoon betaald worden, wat dus ook enorm veel geld kost.

Veel andere type producten kunnen bv. een jaar van te voren beginnen met productie voor de verkoop. Maar met veel elektronica kan dat niet omdat het nog niet klaar is een jaar van te voren en een jaar wachten totdat je het gaat verkopen is zelfmoord in deze branch omdat de concurrentie niet dat jaar wacht en wel begint met verkoop van een product waarvan ze niet voldoende hebben.

Daarnaast een combinatie van de huidige crisis waarbij er veel extra vraag is omdat veel mensen thuis moeten blijven en wellicht geld over hebben. En ook nog eens een enorme stap voorruit is op de vorige generaties die een heel stuk duurder waren voor dezelfde performance (en ja, het verschil qua performance/watt is minder groot, maar ook veel minder belangrijk voor veel gamers).
Ja en dat het nou zo goedkoop is...not...
Mensen bestellen hem alvast en verkopen hem met paar 100 euro winst..zie je hier ook op tweakers..

[Reactie gewijzigd door vinkjb op 7 november 2020 16:30]

Precies, FOMO maken door dit soort berichten.
Goedkopere reclame bestaat niet en ze hebben dat mooi afgekeken van de smartphone markt die dit soort zaken al jaren geleden deden en er een run ontstond op bepaalde toestellen.
Ze varen er wel bij en die extra marge pakken ze graag.
Early adopten doe ik al tijden niet meer en ik zit de storm wel uit.
Mwoah. De OEM's verdienen er niks aan. Alleen de retailers verdienen er vet geld op.
Inkoopprijs is namelijk onveranderd.
Ik denk ook dat door Corona mensen meer zijn gaan kijken wat ze wel kunnen doen met hun geld, die ze nu niet kunnen uitgeven aan vakantie, uitgaan, uiteten, etc.

Gamen is ook populair geworden sinds iedereen verplicht thuis moet zitten. Kijk maar naar Nintendo Switch die was ineens nergens meer verkrijgbaar in het begin van de Corona tijd.

Nu is opeens console en pc game ook booming geworden, grote groep die eerst druk was met andere dingen heeft genoeg tijd om aandacht te geven aan de nieuwe PlayStation, Xbox, videokaarten etc.
Eens, ik merk dat ikzelf ook weer meer investeer in dit soort dingen. Ben meer aan het gamen en inmiddels ook al een aardige upgrade gedaan. Je moet het toch leuk voor jezelf maken :)
Ik vraag me af of het in deze gevallen (ps5, xbx, rx* , rtx*) niet gewoon met productiecapaciteit of yield te maken heeft?
Jah, mag misschien wel zo zijn, maar je kiest er echt zelf voor om eraan mee te werken. Al die spullen zijn geen levensbehoefte, je gaat er niet aan dood als je het niet op dag 1 koopt. Simpelweg een kwestie van tijd dat de vraag daalt en de markt verzadigd.
Scalpers worden ook steeds meer en meer een probleem. Snel opkopen en weer stuk duurder doorverkopen. Daar moet ook eens wat harder tegen opgetreden worden.

Ik zag tussen V&A toevallig de nieuwe AMD CPU voor een berg meer en dacht, misschien heeft die een foutje gemaakt. Tot ik het artikel las dat er alles in de Benelux alweer uitverkocht was. CPU is voor 200 euro (Althans, dat was de vraagprijs) meer verkocht dan de originele prijs.
- De hele productieketen heeft momenteel te maken met coronamaatregelen
- Mensen zitten veel thuis
- Mensen hebben hun vakantiegeld niet aan vakanties besteed
- Nieuwe generatie game consoles is altijd uitverkocht op dag 1
- Bij videokaarten is ook van een nieuwe generatie te spreken in verband met ray tracing
Raytracing is niet nieuw dat zat ook al op de vorige versie.
Ja, maar dat had naar het schijnt nauwelijks meerwaarde op de mid-end kaarten omdat de performance nog niet adequaat was.
Aanvullend/reality mode:

Een heleboel mensen hebben geen baan meer of zijn bang dat ze hun baan binnenkort kwijt gaan raken.
Hierdoor hebben ze geen geld of houden zed hun geld in hun zak, voor slechtere tijden.

Iedereen hier doet alsof dat niet speelt, mensen net zoveel te besteden hebben, en omdat ze thuis zitten dan maar een videokaart van 1500 euro gaan kopen.

Sorry hoor, de corona heeft een invloed op de supply chain, dat wel. Maar niet echt een positief effect op koopkracht van de consument.
Ik vraag me eigenlijk af, waarom? Tuurlijk, een PS5 en X Series X snap ik dan nog wel.
Maar grafische kaarten en processoren? Lijkt me sterk dat dit met Corona te maken heeft, of misschien eigenlijk ook wel omdat veel mensen binnen zitten.

Heb zelf begin dit jaar een high end pc in elkaar gezet met een 5700XT erin. Maar twijfel eigenlijk of de nieuwere kaarten ruim beter zijn. Meer omdat ik daarna overgegaan ben van 1440p naar 1600p ultrawide. Ben er weinig mee bezig geweest en verwacht dat het wel mee zal vallen qua verbeteringen.
De benchmarks laten wat anders zien. Je opmerking vind ik sowieso enigszins vreemd: 'ben er weinig mee bezig geweest en verwacht dat het wel mee zal vallen qua verbeteringen'. Op basis waarvan?
Wat @Donstil hieronder eigenlijk ook aan geeft. Al die tijd is er niet heel veel veranderd en heb ik jarenlang een i7 3770k gehad met een R9 290x Tri-x. Toen de upgrade gemaakt eind vorig jaar, begin dit jaar en inderdaad de verwachting was niet echt dat het zoveel beter had moeten zijn als @DataGhost ook aan geeft.

Aangezien andere mensen al begrepen hoe en waarom, is mijn opmerking niet zo heel vreemd. Als je eerder een upgrade hebt gedaan, dan komt nu weer de interesse, maar dat is dus voor mij met een nieuwe aanschaf toch ruim minder.
Tuurlijk hoor je wel iets, maar ja. Is het dan echt zoveel beter?
Het antwoord is dus blijkbaar ja voor de 6800 en 6800xt in een betaalbare prijs. Verwacht echter dat ik het hier voorlopig wel mee doe.
Zit nog boven de 100hz met spellen, dus dat is voorlopig wel prima als je jarenlang tearing hebt gehad en 60hz max.

Daarnaast wil ik toch weer een Sapphire, dus dat duurt dan nog iets langer. Maar de tijd dat ik het laatste nieuwe en meest luxe wil hebben voor hele hoge bedragen is toch echt al even geleden.
Ik wilde er eigenlijk mee zeggen dat ik persoonlijk eerst onderzoek zou doen in plaats van vragen te stellen en verwachtingen uit te spreken over dingen waarvan je zelf al aangeeft weinig tot niks te weten.
 • Ik vraag me eigenlijk af, waarom?
 • Maar grafische kaarten en processoren? Lijkt me sterk
 • Maar twijfel eigenlijk of de nieuwere kaarten ruim beter zijn.
 • Ben er weinig mee bezig geweest en verwacht dat het wel mee zal vallen qua verbeteringen.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 7 november 2020 15:45]

Op basis van “Heb zelf begin dit jaar een high end pc in elkaar gezet en nu wil ik liever niet zien dat het allemaal zoveel beter is geworden” :+
Om aan te vullen op Vlizzjeffrey: ze zijn echt royaal beter. De 5700XT zit rond het niveau van een 2070 / 2070 Super. Daarboven zit de 2080, dan de 2080Ti die ongeveer vergelijkbaar is met de 6800. Daar weer boven de 6800XT en 6900XT. Dan zit je zomaar richting dubbele performance te kijken. Dus ik ga echt wel voor de upgrade van mijn 5700XT. Zeker op hoge resoluties verwacht ik daar wel wat van. Ik heb een 3440x1440 144Hz scherm en haal lang niet overal 144fps.

De 5700XT is dan ook gewoon een midrange kaart, als zodanig in de markt gezet met een navenante prijs, en ook de naam zegt het eigenlijk al.

[Reactie gewijzigd door DataGhost op 7 november 2020 15:23]

En daar komt bij dat de 2080ti onbetaalbaar was; deze generatie is sneller en véél goedkoper naar verhouding. Een 3070 of 6800 kost maar een derde van wat de 2080ti kostte.
Zelfs de 6900XT is nog goedkoper :+
En wat ziet het blote oog allemaal meer met die kaarten...dan heb je een dikken kaart en matige monitor misschien, uitzonderingen daar gelaten.
Als je begint met wat ziet het oog er nou eigenlijk van, zit je echt op de verkeerde site.
De nieuwe kaarten zijn ruim beter, om een antwoord te geven op je vraag.
Er komen veel vakantiepotjes vrij die nu voor overige dingen kunnen worden gebruikt.
Mensen beschuldigde NVIDIA van een "paper launch", ik vraag me af of diezelfde mensen dat straks ook over AMD gaan zeggen wanneer hun nieuwe kaarten moeilijk leverbaar zijn.
Nu Nvidia zo in gebreke is gebleven qua productie en levering van de RTX3000-serie zal blijken dat de vraag naar AMD's Navi kaarten veel hoger zal zijn dan verwacht door de AMD-directie toen vorig jaar moest worden beslist hoeveel wafercapaciteit in te kopen voor de Navi-generatie. Je eigen productiecapaciteit baseer je immers mede op de hoeveelheden die je concurrent naar verwachting gaat afzetten. Wanneer die concurrent vervolgens de markt slechts zeer beperkt weet te bedienen kun je opeens veel meer vraag naar je eigen nieuwe GPU-lijn verwachten (zonder dat je nog tijd hebt om op die extra vraag in te springen).
.
Het laatste nieuws is overigens dat de RTX3000 tekorten zullen aanhouden tot maart volgend jaar....: https://nl.hardware.info/...jven-tot-in-maart-schaars
NVIDIA is niet in gebreke gebleven, tegen de huidige vraag valt niet te produceren. AMD gaat dezelfde tekorten krijgen (tenzij de vraag lager is).
Volgens heb je mijn eerste reactie te snel gelezen. Ja, AMD gaat dezelfde problemen krijgen als Nvidia mede doordat Nvidia tot ieders verbazing zo'n puinhoop van de Ampere lancering heeft gemaakt. Let op: ik schrijf mede, dus ook zonder wat ik Nvidia's falen noem zou AMD ook onvoldoende aan de vraag tegemoet kunnen komen (meer vraag naar GPU's door corona etc). Maar een en ander wordt nu waarschijnlijk flink verergerd door het feitelijk wegvallen van de enige concurrent.
Dat AMD dezelfde tekorten gaat krijgen heeft niets met NVIDIA te maken. Er is gewoon enorm veel vraag naar nieuwe techproducten, daarnaast is er een tekort aan GDDR6(X). Corona daar nog eens bovenop zorgt ervoor dat het gewoon onmogelijk is om aan de vraag te voldoen.
3k serie was praktisch een paper launch. Of dat ook zo zal zijn voor de 6k serie van AMD ligt ook erg aan de initiële voorraad en bevoorrading na release, iets waar invidia in beide gevallen behoorlijk tekort schiet. Maar we zullen het moeten mee maken en achteraf zien of het net zo slecht geregeld is.
De vraag is gewoon idioot hoog op dit moment omdat iedereen thuis zit. Het is gewoon niet mogelijk om aan de vraag te voldoen, zeker aangezien er een enorm tekort is aan GDDR6 (en X) geheugen.
Helemaal mee eens :-)
Waarom meteen weer zo'n opmerking over jullie/ons aka de ene groep fanboys tegen de andere... Man man man

Als je niet eens fatsoenlijk iets kan kopen dan is dat altijd vervelend, ongeacht fabrikant. Grow up
Ga er maar vanuit dat alle videokaarten binnen 5-10 minuten weg zijn met de launch. Niet alleen van Asus, maar ook van andere fabrikanten.
Precies dit.
Denk dat dit het nieuwe normaal is voorlopig als we de laatste launches bekijken.
Was wel te verwachten dat de vraag de voorraad ver overstijgt. Dit is helaas gebleken met andere onlangse uitgebrachte releases. (RTX 3000, Ryzen 5000)
Ik vind het opvallend dat het review embargo van "aangepaste" 6000 series kaarten ná 18 November zal zijn.
Als ik het goed lees dus een week voor de release van deze aangepaste kaarten.
Maar ik begrijp dat early adopters gelijk op 18 November voor een AMD (niet aangepaste) 6000 series gaan, misschien is dat een reden?
Overigens lijkt de stock AMD koeler bij deze generatie erg goed op het eerste gezicht.

En ik verwacht ook dat het zal gaan zoals in het bericht :P

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 7 november 2020 15:21]

Waar moet je zijn om bij launch in NL een 6800XT te kopen? Bij Nvidia kon je dat zogenaamd op hun eigen website doen, al is dat mij niet gelukt, maar hoe zit dat met AMD?
Welke winkels krijgen als eerst voorraad in Nederland?
Het is niet echt te zeggen welke winkel de 'beste' voorraad zal krijgen, maar je zal er echt om 15:00u (niet zeker, was wel zo met Ryzen 5000) moeten zijn om een kaart te kunnen bemachtigen.
Wanneer denken jullie dat er weer een normale stock zal zijn... begin volgend jaar?
Ik verwacht zelf dat er veel besteld gaat worden en dat winkels zeker tot januari / februari 2021 nodig hebben om aan de vraag te voldoen. Dat is mijn verwachting, op niks gebaseerd.
Daar was ik inderdaad benieuwd naar: de gut-feeling van tweakers :D
3090 is ondertussen op voorraad. Je kunt momenteel uit 8 modellen kiezen: https://nl.hardware.info/...HZ6_03v478jeb8UCYKUf6lL58
tsja,

Eerst zorgen dat je een voorraad hebt (1 á 2 miljoen van elke kaart, ja dat is veel ja)
Daarna kun je je launch doen.
Zodra de orders binnenkomen, kun je leveren.
Als je andersom doet, kun je niet leveren en heb je imagoschade.

Dus eerst produceren, daarna lanceren..
My2cts
Je wil dus ruwweg 1 miljard aan kapitaal steken in videokaarten die liggen te niksen in een magazijn ergens? Die dus ook nog eens bewakingskosten met zich meebrengen?
Yep. Als je maar zorgt dat je kunt leveren.
(zeker als je toch weet dat het hard kan gaan met orders en leveringen.)

Wel aankondigen en niet kunnen leveren, pijnlijk hoor
Dat de vraag de voorraad overstijgt is evident, de vraag is echter of AMD snel kan herbevoorraden dan nVidia want volgens Hardware.info 'Nvidia GeForce RTX 3000-videokaarten blijven tot in maart schaars' Als AMD wel beter kan herbevoorraden na uitverkoop van de launch voorraad. Dan kan dit voor AMD wel eens heel gunstig uitpakken niet allen qua verkoop maar ook mindshare

[Reactie gewijzigd door Dragonetti op 7 november 2020 21:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee