Gerucht: AMD komt met twee verschillende Radeon RX 6700 XT-varianten

AMD komt mogelijk met twee verschillende RX 6700 XT-videokaarten. Deze gpu's zouden ieder een andere total graphics power hebben, maar verder over dezelfde specificaties beschikken. De videokaarten zouden medio maart uitkomen.

YouTube-gebruiker en analist Coreteks meldt op basis van eigen bronnen dat de twee varianten verschillende vermogens hebben. Variant A zou een tgp van 230W hebben en bedoeld zijn voor RX 6700 XT-videokaarten met een fabrieksoverklok. Variant B krijgt volgens Coreteks een tgp van 189W. Dat model zou lagere kloksnelheden hebben en gereserveerd zijn voor referentiekaarten en partnermodellen zonder overklok. Variant A, met de hogere tgp, zou verder een hogere inkoopprijs hebben voor board partners. AMD zou volgens Coreteks officieel geen onderscheid maken tussen de twee sku's.

De verschillende RX 6700 XT-varianten. Afbeelding via Coreteks

De analist meldt daarnaast dat beide RX 6700 XT-modellen beschikken over 12GB GDDR6-geheugen, wat overeenkomt met eerdere geruchten. De geheugensnelheid is nog niet definitief bepaald, maar zou momenteel nog 16Gbit/s bedragen, net als bij de RX 6800- en RX 6900-gpu's. Coreteks meldt verder dat de RX 6700 XT gemiddeld 20 tot 25 procent beter zou presteren dan de RX 5700 XT. De YouTube-gebruiker rept niet over de hoeveelheid Infinity Cache. AMD zou van plan zijn om de RX 6700 XT-modellen in de week van 15 maart uit te brengen. Frans techmedium Cowcotland meldde eerder dat de gpu mogelijk op 18 maart verschijnt.

Verder zou AMD met een RX 6700-videokaart komen. Coreteks deelt weinig concrete informatie over deze gpu, maar stelt wel dat de videokaart 6GB GDDR6-geheugen krijgt. Eerder verschenen al RX 6700 6GB-vermeldingen bij de Eurasian Economic Commission. Coreteks verwacht dat de videokaart medio april verschijnt, hoewel dit nog niet officieel is vastgelegd door AMD.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

20-02-2021 • 15:09

58 Linkedin

Reacties (58)

Wijzig sortering
Ooit was het simpel, iedereen kocht het nieuwste model en klaar, wat een jungle is het nu met al die modellen en releases. En de prijzen, daar is denk ik al genoeg over gesproken...
Ik denk niet dat ze ooit kunnen tippen aan de Geforce 6800 reeks uit 2004. Je had namelijk de "gewone" 6800, maar ook de XE, LE, XT, Go, Go Ultra, GTO, GS, GT en Ultra, waarbij de Ultra dubbel zo snel was dan de XE.
Maar die 6800 hadden iig allemaal een ander label. Hier had AMD gewoon een XT en CrippleXT moeten maken. Dan is iig duidelijk wat je in huis haalt. Een ding wat zeker is dat is de alle OEMs zo'n CrippleXT in de systemen gaan stoppen zonder het te vermelden.
Rustig aan, rustig aan. Het zijn maar geruchten. Dit is zo zover ik weet nog niet eerder gedaan, dus het kan ook gewoon onzin zijn. Persoonlijk denk ik ook dat het onzin is. Het zou mij niet verbazen als dat anders weer rechtzaken oplevert
De reden erachter is simpel zat, chips die net niet goed genoeg zijn voor het topmodel kunnen zo ingezet worden voor een net iets daaronder gepositioneerd model. Netto hoeft er minder in de afvalbak gekieperd te worden en dat maakt alles voor iedereen goedkoper. Gewoon een beetje huiswerk doen en klaar :)
Goedkoper voor de fabrikant ja. Goedkoper voor de klant... ?
Mwa, denk het wel. Meer variaties, in iedere prijsklasse wel iets.
Natuurlijk, de efficiëntie van het gehele proces is zo hoger. Dat vertaalt zich echt niet 100% in extra winst voor de verkoper.

Dat videokaarten in zijn algemeenheid duurder worden is een tweede, maar het zijn ook wel units tegenwoordig…
Niemand heeft het over 100%. Ik heb het over 0%. We zullen 0% van die efficiëntie terug zien in het voordeel van de verkoper. Er is totaal geen licht te bekennen in de tunnel om het einde te kunnen zien van de huidige schaarste. Er is geen indicatie dat de beschikbaarheid de komende tijd beter zal worden. En toch stijgt de winstgevendheid van Nvidia. Het aandeel NVDA heeft nog nooit zo hoog gestaan. AMD kan ik er niet bij pakken, omdat Radeon en de CPU divisie niet gescheiden zijn. Deze verlaging in verspilling is simpelweg om meer units voor hetzelfde bedrag te kunnen verkopen, anders hadden we wel een verlaging in MSRP gezien.

Nou is winst maken prima. Is zelfs een goed. Ik wil dat bedrijven kapitaal opbouwen om dat te kunnen investeren in betere producten. Maar ik ben er niet kapot van om te worden gebullshit met "fabrikanten werken voor jou door hun verspilling te verlagen", terwijl wij keihard uitgemolken worden met die klote schaarste, en we zelfs oude generaties mogen gaan kopen voor waarschijnlijk ook de oude MSRP prijzen (let maar op).
Dezelfde grafische chips anders klokken vanwege ander binning is al sinds het begin der tijden standaardprocedure door alle chipbakkers, geen idee waarom je denkt dat dit wat te maken heeft met de huidige situatie. Heeft ook helemaal niets te maken met de schaarste uiteraard (if anything zou die overigens net lager moeten zijn mocht binning iets nieuws zijn).

[Reactie gewijzigd door mdgf op 20 februari 2021 20:46]

Dat begrijp ik, maar een eenduidig nummer zodat je tenminste zeker weet wat je koopt zou wel leuk zijn.

Dat ze tig modellen hebben om afhankelijk van wat er juist wat minder presteert toch een zo goed mogelijke chip te verkopen, begrijp ik. Dat ze chips met verschillende prestaties hetzelfde nummer geven, maakt het wel onduidelijker voor de klant.
Nee dat is ansich ook geen vreemde gang van zaken, echter dezelfde type aanduiding hanteren voor twee verschillende kaarten is naar mijn idee niet echt handig.
Dit was vroeger ook zo al. Ik had ooit een GeForce 4 MX440 in mijn pc, dat ding was in de praktijk stukken trager dan de instapkaart van de GeForce 3 reeks. Uitendelijk bleek deze kaart een iets geavanceerdere GeForce 2.

Het nieuwe is idd enkel het belachelijke prijskaartje dat ze er nu aanhangen.

[Reactie gewijzigd door DenHond op 20 februari 2021 17:15]

Of de 2 varienaten MX250 laptop GPU's van Nvidia met afwijkende TDP's en clock speeds, waarbij vooraf nergens werd aangegeven welke versie je krijgt. Raad eens welke versie ik heb gekregen in mijn HP Envy 13 🤡
Ooit? Ik kan mij de wildgroei aan S3 videokaarten nog herrineren in 94,95,96 etc, De Voodoo 3 welke in 3 of 4 varianten was uitgebracht, de Geforce 4 waarvan je de MX en TI serie had en daar dan nog 3 varianten onder zoals de TI 4200, 4400 en 4600.
Maar dat zijn allemaal voorbeelden van kaarten waarvan duidelijk is dat ze verschillen, het is immens een ander typenummer, dat er legio verschilende versies worden verkocht is inderdaad niets bijzonders.
Plus dat ze waarschijnlijk de eerste maanden niet verkrijgbaar zijn...
Allemaal waar, maar het grootste euvel is wat mij betreft beschikbaarheid. Ik kijk al maanden elke week even of er al webshops überhaupt een 6800XT kunnen leveren, en tot nu toe niks, noppes, nada.
Ik verheug me best wel op deze modellen. Ik ben erg geïnteresseerd in een RTX3060/RX6700XT en baseer mijn keuze puur op prijs/prestatie. Ik ben benieuwd of de kaarten een beetje beschikbaar worden bij release? Ik zit zelf te kijken of ik richting juni kan upgraden naar deze kaarten van de VEGA 56.
Jammer dat de amd video kaarten niet standaard worden ondersteund voor machine learning zoals de rtx kaarten van Nvidia.

[Reactie gewijzigd door invic op 20 februari 2021 20:09]

Ik denk dat de vele gamers dat niet zo erg vinden, want dat zou nog meer vissers in de vijver betekenen.
Haha idd een droge vijver...
Zo lang er nog crypto-mining actief is (wat sinds de opleving van de bitcoin weer lucratief is) en mensen massaal thuiszitten en willen gamen vermoed ik dat we gewoon pech hebben. Er is een chip-schaarste, en daardoor zijn de prijzen hoog, en de voorraad laag. Vermoedelijk is dat over een jaar weer een stuk beter, en kun je je GPUs aan de straatstenen niet meer kwijt. Was vorige keer ook zo toen de coinmarkt instortte, opeens had iedereen AMD 7970s en soortgelijk over.
Hoop dat dat geen jaar duurt, dan kan ik misschien nog wel ff een tijdje wachten en mooi goedkoop een 6800XT scoren
Noem dan de ene XT en de ander Pro. AMD krijgt het maar niet voor elkaar om die nummers fatsoenlijk te krijgen.
intel en nvidia doen het niet veel beter, alleen is het niet handig voor gebruikers om te weten welke ze nu juist krijgen terwijl het wel 2 SKU's zijn.
OC variant is de snellere..

Dus gewoon opletten dat het model OC in de naam heeft staan is genoeg om te weten denk ik zo.

Vraag me af of AMD ook met OC modellen komt of alleen weer de 3rd party merken.
Maar dit is toch maar een gerucht? Dus de namen staan toch niet definitief vast denk ik zo.
25% beter dan de 5700XT, prima natuurlijk, maar dan moet-ie niet 25% duurder zijn natuurlijk, dan zijn ze qua €/frame nog steeds even goed :+
25% duurder is nog best optimistisch... 700€ gaat de minimum prijs worden denk ik, En dan heb ik het niet eens over de scalpers, die gaan waarschijnlijk richting de 1000€ vragen.
Gelukkig ben ik niet in de markt voor een videokaart. M'n 5700XT doet het uitstekend.
Ikke helaas wel en had mijn hoop gezet op de 6700 (non XT). Maar 6Gb geheugen lijkt me wel erg weinig toch. Mijn RX580 heeft er al 8.
Heb nog net voor de gekte een tweedehands RTX 2070 Super weten te bemachtigen, dus ik kan ook nog wel even vooruit.

Maar wanneer ik de huidige prijzen zie (al helemaal tweedehands) dan is het inderdaad vrij deprimerend. Ik bouwde in mijn vrije tijd wel eens PC's voor kennissen met een laag budget, maar gezien de huidige GPU prijzen is dat nauwelijks meer te doen.

Ik las nog dat Nvidia weer start met de productie van de 1050Ti om in ieder geval iets te kunnen leveren, denk dat zelfs die kaarten goed zullen verkopen
Er was ook een rerelease van de RTX 2060. Maar hoe geraak je eraan als je hem niet kan kopen?
https://www.alternate.be/...duct/1524366?event=search
Minimum prijs bij winkels misschien, maar niet bij AMD zeld. AMD verkoopt een 6800XT voor ~650, al is deze natuurlijk bijna nooit op voorraad, dus MSRP voor de 6700(XT) zal wel lager liggen dan dat.
Ik denk persoonlijk €439 msrp, €699 retail(zolang er schaarste is), scalpers idd rond de 1000. Betekent niet, dat we die MSRP überhaupt nooit gaan zien, denk aan het einde van het jaar dat die crypto boom wel gesetteld is en dat de covid restricties af genomen zijn waardoor de vraag een stuk minder is, ondertussen is de productie wel sterk verhoogd.
Ik hoop dat AMD, net zoals Nvidia, op een of andere manier de kaarten onaantrekkelijk maakt voor miners. Ja, het is maar een klein probleem van de beschikbaarheid voor gamers. Maar alle beetjes helpen.
Zie nieuwste video van linustechtips waarom dit een zeer slecht idee is.
Ik heb de video bekeken. Deze gaat voornamelijk over de CMP kaarten die nadelig zijn voor de gamers, mede doordat er hierdoor minder Geforce kaarten geproduceerd kunnen worden. Hier ben ik het mee eens.

Maar dat is niet wat ik zeg. Als Nvidia / AMD de hashrate succesvol kunnen halveren voor mining, zodat deze minder aantrekkelijk wordt voor miners dan is dat positief voor gamers. Let op het woord succesvol, als je alsnog de bios kan flashen zodat je de blokkade kan omzeilen dan heeft het natuurlijk alsnog geen zin.

M.a.w. met de nieuwste kaarten (bv ook een rebrand van de 3070 / 3080 / etc) kan je niet minen, miners moeten dan berusten op huidige / oude kaarten. Dan zal dit voordelig zijn voor de gamers omdat er minder concurrentie is om een kaart te bemachtigen.

[Reactie gewijzigd door Sjaakys op 21 februari 2021 11:32]

Dan heb je eigenlijk niet helemáál goed geluisterd/gekeken: ze benoemen namelijk óók de negatieve neveneffecten van het splitsen naar kaarten die wél en niet zouden kunnen minen :)

O.a. de problematiek in flashen of het gebruik van andere drivers onmogelijk maken, maar daarnáást help je indirect ook de tweedehandsmarkt om zeep (je verdeelt immers hoofdzakelijk de cores over een meer gefragmenteerde groep producten óf er moet een aparte core geproduceerd worden welke alsnog exact dezelfde machines inzet die anders "normale" cores hadden kunnen bakken) wat de uiteindelijke vraag naar nieuw enkel vérder vergroot.

En daar komt de overvraag naar bijv. gddr6 dan nog eens bovenop... Als er een deel van de beschikbare gddr6 verdwijnt naar kaarten die nadien niet naar de tweedehands gamingmarkt kunnen verhuizen zijn er onder de streep enkel minder kaarten die door gamers ingezet kunnen worden beschikbaar... top voor fabrikanten, een ramp voor gewone consumenten.
Ik zat me al af te vragen wat dit nu weer voor Nvidia praktijken zijn. Maar als het alleen een verschil in wattage is valt het op zich nog mee. Nog steeds heb ik liever een ander modelnummer, want je weet anders echt niet aan de naam wat je nou hebt.
Heeft er helemaal niks mee te maken. AMD heeft contracten staan bij TSMC bijv en die nemen daar een verplichte quota aan wafers af. TSMC in dit geval zal verbeterde procedes over de loop van de duur introduceren en daar komt zo'n kaart als bovenstaand vandaan.
De ene variant is niet verkrijgbaar en de andere alleen voor woekerprijzen?
Detail. Het zijn theoretische videokaarten. "Als we deze zouden maken en verschepen dan zou je deze kaarten kunnen kopen, gaaf hee!"...dat is de boodschap van AMD.
Coreteks? Komaan. Straks quoten we hier nog MLID.
Niks dan een geruchten molen, maar heerlijke video's om op in slaap te vallen _/-\o_
Erg benieuwd hoeveel mh/s deze kaarten halen.
Ik hoop zo weinig dat ze voor de gemiddelde miner niet interessant zijn.
Ik kan niet wachten om er 1 te bestellen om vervolgens 4 maanden te wachten

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee