Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Reinoud Dik

Redacteur Componenten

AMD RX 6800 en RX 6800 XT

Het Zen-moment voor Radeon

Conclusie

Met de Radeon RX 6800 en RX 6800 XT zet AMD een enorme stap vooruit. De prestaties liggen flink hoger dan bij de eerste generatie RDNA, al waren dat videokaarten in een ander prijssegment en op basis van een veel kleinere chip. Ook de prestaties per watt liggen bij RDNA 2 een stuk hoger dan bij de eerste generatie, wat indrukwekkend is als je in het achterhoofd houdt dat beide generaties op hetzelfde productieproces zijn gemaakt. Belangrijker voor de fabrikant is echter de concurrentie aangaan met de RTX 30-serie van Nvidia en dankzij alle verbeteringen met de nieuwe Radeons is dat AMD gelukt.

RX 6800 XT versus RTX 3080

De Radeon RX 6800 XT wordt door AMD recht tegenover de GeForce RTX 3080 gepositioneerd. AMD levert met een lagere adviesprijs van 669 tegenover 719 euro vergelijkbare prestaties in games, met een lager energiegebruik. Op 1440p-resolutie is de RX 6800 XT enkele procenten sneller dan de RTX 3080; op 4k is het lood om oud ijzer. De prestaties in raytracing zijn op de RTX 3080 wel duidelijk beter, maar de RX 6800 XT is dan weer voorzien van 16GB geheugen, waar de RTX 3080 op 10GB blijft steken.

RX 6800 versus RTX 3070

De strijd tussen de RX 6800 en RTX 3070 is overduidelijk in het voordeel van AMD, als het aankomt op prestaties althans. De Radeon-kaart is bijna 15 procent sneller in traditionele rasterizationgames op zowel 1440p als 4k-resolutie, maar daar staat een eveneens 15 procent hogere prijs tegenover, dus echt lijnrecht staan deze modellen niet tegenover elkaar. Voor die meerprijs levert AMD met 16GB wel twee keer zoveel geheugen als Nvidia op de RTX 3070, in exact dezelfde opstelling als op de RX 6800 XT, dus zonder kunstmatige beperkingen.

Begeerlijk maar onverkrijgbaar

Net als zoveel hardware dit najaar lijkt de beschikbaarheid van de nieuwe Radeon-kaarten het grootste struikelblok voor een verkoopsucces te worden. AMD lijkt zelfs de twijfelachtige eer van de meest papieren introductie tot nu toe te claimen. Alle webshops in Nederland die AMD-partner zijn, hebben aan Tweakers aangegeven geen enkel exemplaar te hebben ontvangen en ook geen zicht te hebben op wanneer dit gaat veranderen.

Hoe de gpu-markt er over enige tijd uitziet, zal voor een belangrijk deel worden bepaald door welke videokaarten daadwerkelijk beschikbaar zijn. Voor nu kunnen we enkel concluderen dat AMD met de RX 6800 en RX 6800 XT overtuigend is teruggekeerd in het high-end segment, terwijl de strijd tussen de echte vlaggenschepen van AMD en Nvidia pas op 8 december zal plaatsvinden, met de RX 6900 XT tegenover de RTX 3090.

Reacties (410)

-14100404+1169+215+30Ongemodereerd170
Wijzig sortering
Proberen ze deze uberhaupt te verkopen? Nergens te koop.
Wellicht kan je met deze info wat meer? Staat per land gespecificeerd welke vendors het gaan verkopen.

https://www.amd.com/en/wh...n-rx-6000-series-graphics
Ben ik de enige die geen West-Europa ziet staan ?
Bijzonder, deze stond er eerder wel gewoon :?
Zie hier
Ik dacht even dat ik scheel was. Echt heel deze launch is te absurd voor woorden.
Had ik ook, dacht dat ik scheel was ofzo.. om gek van te worden
Ondertussen staan ze er wel weer tussen.
Voor de genen die niet geloven dat Megekko CDROMLand is, hier kun je het ook zien dat Megekko niet als amd partner staat.
Werkzaam bij Megekko. Magazijn is grotendeels Megekko, klein deel CD-ROM. Werknemers doen werkzaamheden voor beide zaken.
CD-ROM-LAND en Megekko opereren allebei onder de koepel van Shopping pour vous waarbij CD-ROM-LAND naast de webshop i.t.t. Megekko ook nog een fysieke winkel heeft:
http://shoppingpourvous.nl/nav/merken
Bedankt, wist geeneens dat CD-ROM-LAND en Megekko bij de zelfde horen, en is toch wat dat ze nergens al meer te koop zijn de AMD Radeon RX 6800 (XT), en als ze wel te koop zijn, ze ontzettend duur zijn.

Erg mooi om te zien dat AMD met hun nieuwe Radeon RX 6800 XT, Nvidia's GeForce RTX 3080 bij kan houden, en dat ze bij meerdere spellen zelf iets of net zo snel zijn, en dat de Radeon RX 6800 sneller is gemiddeld dan de GeForce RTX 3070, het woord voor mij deze keer de Radeon RX 6800 XT, als ze weer normaal te koop zijn en de prijzen weer rond de €650,- zijn.

Ben echt blij dat AMD weer is een erg snelle Grafische kaart uit brengt, zo dat er eindelijk weer concurrentie is, en er normaal voor gaat zorgen dat de prijzen omlaag gaan.

Edit foutjes

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 18 november 2020 16:58]

Ja ik heb het zelf ook niet geweten dat CD-ROM-LAND en Megekko onder zelfde dak zaten. Ik kwam pas erachter nadat ik zeer slechte ervaring had met after-sale service bij Megekko en mijzelf beloofde nooit meer daar iets te kopen. Later iets gekocht bij CD-ROM-LAND. Heel toevallig ook daar ik te doen gehad met zeer slechte after-sale service die zeer veel leek op Megekko. Aan de telefoon vroeg ik rechtuit of ze familie waren van elkaar. Hoezo vroeg hij? Welnu, goedkope prijzen, makkelijk te kopen maar exact zelfde after-sale service praktijken. En toen was het stil aan de overkant. :+
Ja erg triest, en ik vraag me af hoe veel andere bedrijven bij elkaar (zelfde eigenaar) horen net als CD-ROM-LAND en Megekko, want dan betekent het dat we helemaal niet veel concurrentie hebben, op de tech gebied in Nederland als Tweakers ook al niet, Hardware.Info is laatst ook al over genomen door DPG Media, en is dus geen concurrent meer van Tweakers die ook bij DPG Media hoort.

Ik vraag me echt af van alle winkels in Pricewatch echt nog van een eigenaar is en welke allemaal van de zelfde zijn maar onder een andere naam.
Je kan via de KVK achterhalen welke bedrijven allemaal bij elkaar horen. Hoeft niet eens iets te kosten.
Dat bedrijven dezelfde eigenaar hebben hoeft niet te betekenen dat ze hetzelfde zijn of dat het nadelig voor de klant is. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld op andere delen van de markt richten of onderscheiden met extra diensten die je bij het zusterbedrijf niet krijgt.
Dat zal, maar het is dan nog steeds geen concurrent, dus het aantal concurrerende bedrijven is 1 minder dan als ze een verschillende eigenaar hadden.
Dit staat ook op hun website.... ze zijn zo goedkoop omdat de service minimaal is... dat is dus het risico als je daar koopt.

We doen niet alles. Maar wat we doen, doen we graag en goed.
We kaderen graag af wat we doen. Zo kun je bij ons niet terecht voor advies of telefonische ondersteuning. Dat wil niet zeggen dat je bij ons geen service krijgt.
Idd erg mooi als je denkt dat hij bijna het rtx geweld kan temmen.
Het zijn maar minieme vergelijkingen dat de nvidia sneller is, met sommige meetingen is nvidia zelfs langzamer.Amd heeft het goed voor elkaar en is nu eindelijk ook in het hogere top segment te vinden.
Ik kan alleen maar zeggen tegen amd ga zo door, gooi er nog een paar duizend cores ertegen aan en dan zijn ze misschien even snel als nvidia.
Het is onderdeel van CDROMLand en gebruiken voor zover ik weet het zelfde magazijn, maar ze hebben niet exact het zelfde asortiment.
Allebei onderdeel van Shopping pour vous BV, zie: http://shoppingpourvous.nl/nav/merken voor meer info over de merken die zij onder zich hebben.

Enkele merken van Shopping pour vous BV:
Megekko staat er toch gewoon tussen in het rijtje? Onderin?
Ik zie bij Alternate 2 6800XT's staan.. vanaf 999,--.. En de "gewone" 6800 vanaf 899,--..

Hahaha.. 8)7 Ik zou nog ff wachten..
Nee hoor, gewoon meteen bij Coolblue reserveren, voor... €9.999 voor de XT, of dezelfde prijs voor de gewone :+

Coolblue weet heel goed hoe je scalpers tegen moet gaan, gewoon veel hogere prijzen vragen dan welke scalper dan ook zou doen.
Reserveren is niet mogelijk bij coolblue, ook niet voor 9999. Je kunt alleen een melding krijgen als het product op voorraad is.
Ja beetje rare invoer van prijs. Houd dan msrp aan + 50 euro ofzo. Dit schrikt alleen maar mensen af.

[Reactie gewijzigd door maradesign op 18 november 2020 20:33]

Ik denk dat ze daarmee bedoelen "reserveer voor dat geld en krijg daaena het verscil terug.
Shame on you Alternate!!! Adviesprijs van 669 usd, aan de huidige koers is dat 570 euro. Als ze dan nog 1 op 1, 669 euro zouden vragen dan is die 999 euro voor een 6800XT nog steeds volledig onaanvaardbaar.

AMD komt met goede producten aan een goede prijs om de markt naar een hoger niveau te brengen voor iedereen en dan heb je van die winstjagers als alternate die de winst dan simpelweg bij hun verhogen zodat de consument weer de dupe is... 8)7
USD met NL Euro prijzen 1 op 1 vergelijken gaat helemaal niet op want de USD prijzen zijn altijd ex-VAT belasting waar de NL prijzen altijd incl. 21% BTW zijn..

669 USD = 570 euro + 21% is 689 euro.. Dat is de 1 op 1 prijs, alleen kan daar in de VS dus nog tot zo'n 8% VAT bijkomen.. MSRP (adviesprijs) in USD is altijd ex belasting omdat dat per staat en soms zelfs per stad verschilt daar.. De VAT loopt daar van 0% tot +/- 8%.. Sowieso veel minder dan de standaard 21% hier..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 19 november 2020 14:58]

Dat was ik helemaal vergeten, maar dat klopt als een bus.
Zelfs als je daar in de winkel loopt (VS) dan zie je vaak prijzen zonder belasting.
Daar had ik me goed in vergist, daar stond ik bij de kassa met exact het bedrag op het product. Mocht ik ineens meer betalen.
Na uitleg van de medewerker werd het me duidelijk.
Had ik idd de eerste keer in Panama ook, behoorlijk lopen bitchen dat ze gewoon de juiste prijs moeten vermelden, kreeg het mee met de belasting als korting 😂
Kun je in zo'n geval de BTW niet gewoon terugkrijgen op het vliegveld?
Geen idee, niet geprobeerd
Zo, je kan wel zien dat Duitsland een belangrijke markt is.
West europa staat er al niet eens meer tussen.
Uit het artikel;
Net als zoveel hardware dit najaar lijkt de beschikbaarheid van de nieuwe Radeon-kaarten het grootste struikelblok voor een verkoopsucces te worden. AMD lijkt zelfs de twijfelachtige eer van de meest papieren introductie tot nu toe te claimen. Alle webshops in Nederland die AMD-partner zijn, hebben aan Tweakers aangegeven geen enkel exemplaar te hebben ontvangen en ook geen zicht te hebben op wanneer dit gaat veranderen.
Nergens voorraad. Ik had verwacht dat AMD niet beter verkrijgbaar zou zijn dan Nvidia, maar dit is wel heel extreem. Dit is een échte paper launch.

Overigens geeft Alternate aan nog in 2020 te kunnen leveren (wel voor 899). Wie persé een kaart wil kan die deal maar beter accepteren. Zo lang Nvidia leverproblemen heeft zal er uberhaupt extra vraag ontstaan.

Positief punt uit de TPU review:
I didn't think I would see the day where AMD fixes its multi-monitor power consumption. Finally, the memory no longer runs at full speed in that scenario, which greatly reduces power, down to 7 W, which is now much better than NVIDIA. A weak point is media playback which now runs memory at full speed, resulting in almost 50 W power consumption. This looks like a driver bug though.
Eindelijk de multi monitor bug opgelost :).
De multimonitor bug was al gefixt in de AMD vega familie. Dankzij HBM2.
Navi heeft er last van, zo gaat een 5700XT idle van 8W naar 36W wanneer je er meer dan één scherm op aansluit. Zie https://www.techpowerup.c...radeon-rx-5700-xt/31.html
Klopt, maar Vega 64 had geen last van dit probleem:

Multi-monitor power consumption seems solved, finally. With 17 W, the power increase over single-monitor idle is just 3 W, which is a huge improvement over the 15 W or so that were previously added in that state (on Polaris); the same goes for media playback.

https://www.techpowerup.c...radeon-rx-vega-64/29.html

Dus onderstaande geldt niet:
I didn't think I would see the day where AMD fixes its multi-monitor power consumption. Finally, the memory no longer runs at full speed in that scenario, which greatly reduces power, down to 7 W, which is now much better than NVIDIA.
Alsof iemand een Vega 64 heeft of gaat kopen. 5700XT is een populaire kaart en dus de referentie.
Op diverse sites waren mensen er van overtuigd dat amd de launch beter voor elkaar zou hebben etc.

Maar bij die mensen was het sowieso allemaal slecht wat Nvidia heeft gedaan.

Had zelf nooit het idee dat deze launch beter zou zijn dan die van Nvidia.
Zo is het nu eenmaal bij zo ongeveer elke release van high end zooi.

Heb 1* meegemaakt dat er bij een high-end launch veel beschikbaar was. Jaren geleden bij een nvidia release, er waren geen leaks etc, opeens de aankondiging en dag erna hadden alle shops kaarten.
Dit komt ook door de slechte communicatie vanuit AMD + het feit dat AMD later lanceerde.

Tweets zoals deze werken in ieder geval niet mee.
Klopt door die tweet dacht ik ook dat er voldoende voorraad was - nu ook wel teleurgesteld.
En dan gaat ie gewoon nog even door met een tweet waarin hij pronkt met een screenshot waarop zijn eigen order van een Radeon kaart op de site van AMD is geslaagd. Was waarschijnlijk de enige kaart die ze beschikbaar hadden :+ Die $10 dollar is ie wel kwijt. Dit is nog een slechtere launch dan die van Nvidia, waar ze bij AMD zo'n grapjes over aan het maken waren. En niet alleen de GFX kaarten zijn paper launches, maar ook die van de 5950x, die in geen velden of wegen te bekennen is en die ik natuurlijk weer net wil hebben :(
De communicatie geeft het idee dat de beschikbaarheid goed zou zijn, maar dat is niet perse wat hij zegt.

AMD verscheept op het moment een krankzinnige hoeveelheid chips, de vraag is daarentegen ook enorm. Vergeet niet dat AMD ook de hardware van de PS5 en Xbox levert. De consoles gebruiken ook RDNA2 en Zen3. Daar is gewoon niet tegenop te produceren. Is het een paper launch? Nee zeker niet. Zijn er enorme tekorten door enorme vraag? Ja.

Niet zo gek, met de volledige consolemarkt naast een goed deel van de desktopmarkt.

[Reactie gewijzigd door Rickkamminga op 19 november 2020 12:58]

Bij die tweet dacht ik al wat men dan verstaat onder een paper launch.

Aangezien er wel kaarten te koop waren. Maar het waren er zo weinig dat het dan toch weer dicht bij een paper launch komt.
Nergens voorraad. Ik had verwacht dat AMD niet beter verkrijgbaar zou zijn dan Nvidia, maar dit is wel heel extreem. Dit is een échte paper launch.
Ach, op deze manier houden we allemaal een heleboel geld over aan het einde van het jaar! ;-)
Goed advies om een deal te adviseren die 250 euro duurder is Dan de normale prijs..
Goed advies om een deal te adviseren die 250 euro duurder is Dan de normale prijs..
Let even op het woordje persé . Het zit er dik in dat de situatie de komende maanden niet verbeterd. Er is nu nog geen zicht op verbetering puur omdat we niks horen. Als je bereid bent maanden te wachten dan wel een alternatief van Nvidia te overwegen (niet dat die nu leverbaar zijn, maar wellicht februari/maart) dan zou ik zeker die pre order niet plaatsen. Maar dan wil je hem dus ook niet persé hebben.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 18 november 2020 17:24]

Heb m Al binnen voor de normale prijs van 719,- als je hem persé wou hebben Dan je gepre-ordered toen de prijzen nog niet inflated waren geraakt.
Als we dan toch op onze woordjes letten, het is "per se", met spatie en zonder accent aigu.
Op de site van Megekko:
"AMD Radeon 6000 videokaarten: Wat is geleverd en wat wordt verwacht

Officieel is vandaag, 18-11-2020 de launch-date van de nieuwe AMD Radeon 6000 videokaarten. Echter, het betreft alleen de reference designs van AMD. Deze kaarten zijn helaas nog nergens verkrijgbaar en het is ook niet aannemelijk dat deze op korte termijn beschikbaar komen. Zodra wij meer informatie hebben, updaten we jullie via deze pagina."

https://www.megekko.nl/info/RTX-3080
AIB's mochten kiezen om geleverde chips in de reference design te zetten of te gebruiken voor hun eigen kaarten.

Het overgrote deel van de chips is natuurlijk in AIB kaarten gezet. Die zijn er vanaf volgende week, dus dat is wanneer we mogelijk wat in winkels zien (in Europa iig)
Dit lijkt meer op een nieuw distributiemodel. De fabrikant (AMD/nVidia) verkopen de eerste batch direct aan consumenten en doordat ze een groot deel van de oude keten overslaan, levert dat veel op. Dit is een geleidelijke stap om de keten te verkorten.
Klopt, maar er spelen een aantal zaken. Nog niet zo heel lang geleden kwam het geregeld voor dat AIB's met kaarten kwamen die niet voldeden aan de specs, te laat met nieuw kaarten kwamen of samenstellingen maakten die de bestaande line-up en marketing van de fabrikant beschadigden.

Het reference model is precies dat. Een baseline voor testers, die voor iedereen hetzelfde is. AIB kaarten die slechter presteren dan de baseline worden genadeloos door de pers afgebrand. Betere prestaties kunnen worden afgezet tegenover de baseline etc.

AMD heeft hier een moeilijke strategische keus gemaakt. Door AIB's meteen hun eigen kaarten te laten maken lijkt de initiële voorraad erg slecht. Aan de andere kant heeft AMD die AIB's extreem hard nodig. Anders dan NVIDIA kan AMD de AIB's niet een middelvinger opsteken en controleren.

De klanten van AMD zijn nu eenmaal de AIB's, niet consumenten. Hoewel, zoals je aangeeft, ze dat misschien anders zouden willen zien.
Zwaar teleurstellend dit,
beschikbaarheid is een ding kun je niet veel aan doen,
maar eventjes snel een extra 40% winst maken is echt diep triest.
Ik snap je reactie, maar dit is marktwerking. Vraag en aanbod bepalen de prijs. Als verkoper kan je er maar een paar verkopen en door het gebrek aan aanbod geraken die dingen toch verkocht. Kan je als verkoper lekker cashen.

Adam Smith - The invisible hand
Daar ben ik het niet met eens.
Je kan eenmalig incasseren. Maar wat betekent die 300 euro nu voor hun? Zelfs als hebben ze 10 kaarten. 3000 euro klinkt fijn voor jou en mij, maar als filiaal en al helemaal als keten is dat echt gewoon een druppel.

Ik heb als student in het weekend gewerkt voor office center in België.
Het devies daar was. Een klant krijgen is niet moeilijk, ons doel is om een terugkerende klant te hebben.

Een winkel als alternate, die naar mijn weten nooit vecht op prijs (en als ze het doen zijn ze er belabberd in want ze zijn meestal duurder), vecht dus op basis van service en advies (die naar mijn ervaring beide wel goed zitten).
Als daar je kracht zit voor terugkerende klanten en loyaliteit, is zoiets flikken niet iets dat het sentiment van je klanten positief bevordert.

Nou ben ik geen adviseur voor een winkel zijn marketingstrategie en ieder kiest wat zij willen. Maar gewoon zeggen dat vraag & aanbod dit reguleren is niet van toepassing hier.
Je kan genoeg artikels vinden die zeggen dat vraag & aanbod stuff stuurt, maar dit kan je niet op alles zomaar toepassen.
Edit: gezien de reacties die er al komen op die prijs is dit inderdaad iets dat eerder negatief dan positief werkt. Je wilt geen toekomstige klanten een wrange smaak geven over je keten.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 18 november 2020 18:12]

Helemaal waar. Gewoon een onwetende opmerking van sommigen. Ik zou liever tientallen kaarten verkopen met wat minder winst dan een paar met veel winst. Bovendien, mensen kopen waarschijnlijk er ook nog wat extra's bij, dus meer klanten is beter dan enkelen.
Helemaal waar. Gewoon een onwetende opmerking van sommigen. Ik zou liever tientallen kaarten verkopen met wat minder winst dan een paar met veel winst. Bovendien, mensen kopen waarschijnlijk er ook nog wat extra's bij, dus meer klanten is beter dan enkelen.
Alleen gaat je logica niet op op het moment dat het aanbod beperkt is en je te weinig product geleverd krijgt. Het is dan kiezen tussen een paar klanten iets verkopen voor een lage marge en een paar klanten iets verkopen met een hoge marge. Leuk voor de consument? Nee.
Heb je ook gelijk in, maar de stelling dat het lekker cashen is zoals sommigen beweren vind ik wat kortzichtig.
Nog steeds eigenlijk hoor. Je gaat misschien die paar kaarten dat je had verkocht hebben met een grotere marge. Maar waarom? Zoals ik aangaf zijn die bedragen niets voor retailers. Maar je hebt wel genoeg klanten die je prijs zien en denken wat een klootzakken. Dan kan je beter de adviesprijs aanhouden en er iets leutig rond doen naar mijn mening.
Hoe verklaar je dan die hoge prijzen als je het niet met mij eens bent?
Daarvoor zou ik informatie moeten hebben van de winkels zelf.
Waarom sommige beslissen om ze wel duurder te verkopen weet ik niet.
Het kan goed zijn dat inkoop voor hun gewoon duurder is. Dat heeft Coolblue een tijd geleden aan het begin van de pandemie gedeeld. Als ze hun marge gelijk houden gaan ze dan ook mee omhoog.
Hetgeen ik het niet volledig mee eens was, is dat de retailers zelf dit doen om meer marge te pakken.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 19 november 2020 17:30]

Om een economische stelling van meer dan 200 jaar oud te ontkrachten heb je blijkbaar genoeg aan een paar voorbeelden. Om de prijsstijging te verklaren heb je "extra informatie" nodig.

Het is natuurlijk niet zwart-wit. Ik ben akkoord dat er winkels zijn die dit niet doen wegens reputatieschade. Maar dat de economische wetten niet gelden voor de verkoop van videokaarten lijkt me sterk.
Dan zijn we het grotendeels eens uiteindelijk zeker :-).
Uw wet houdt stand, maar niet alle winkels doen het vanwege mogelijke reputatieschade die dit gedrag met zich meebrengt.
Ook daarboven op dat het niet is alsof ze een groot aantal hebben ingekocht en ze niet verkopen en dus de prijs omhoog moet om het verschil op te maken (of flink omlaag om verkoop te bervorderen) ze hebben een klein aantal ingekocht/binnen gekregen en als ze die voor dezelfde prijs als anders verkopen blijft de winst in verhouding hetzelfde
Alsof mensen dat niet snappen. Ik snap het en vind het nog steeds een dick move omdat ik geen gevoelloze econoom ben maar een nerd ben die een videokaart voor een normale prijs wil.
Dan moet je even wachten, of een oudere kaart kopen.

De marktprijs is (helaas) de normale prijs.
Ook net gezien. Echt schandalig in mijn ogen. En dat voor een adviesprijs van pakweg 700 euro.
Ik vind 786 euro toch wel substantieel hoger als 700 euro. Vergeet niet dat de adviesprijzen van AMD in USD zijn ZONDER BTW. Dat is dan voor hun eigen kaart. Tel daar nog 100-150 euro winstmarge bij voor een aftermarketkaart (msi, gigabyte,...) en dit zijn de prijzen...
Staat in het artikel, geen enkele Nederlandse retailer heeft iets ontvangen.. Dit is dus met recht een lancering op papier..
Ze werden alleen via de Shop op AMD.com verkocht
De 6800XT was, zoals gezegd, binnen 2 minuten weg.

De 6800 geen idee, want het checkout systeem ligt nu plat

edit: nu de hele shop lijkt het
https://www.amd.com/en/direct-buy/nl

[Reactie gewijzigd door proditaki op 18 november 2020 15:15]

Je kan er wel allerlei landen eraan plakken ;)
https://www.amd.com/en/direct-buy/us Sold Out.
Had het artikel niet kunnen lezen, vanwege het proberen te kopen, ga dat nu pas doen. :P
Op de Site van AMD.
De 6800XT was binnen 2 minuten uitverkocht

(en staat er nu daarom ook niet meer bij)

[Reactie gewijzigd door proditaki op 18 november 2020 15:07]

Ja hett slaat inderdaad helemaal nergens op al die paper releases!
Die foto toont het enige beschikbare exemplaar? ;)
Er is een oud spreekwoord. '" Veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven"'


(=veel mensen zijn al blij met een belofte en geloven alles) leven de Influencers 8)7 8)7
Mooi overzicht, maar jammer dat er bij het testen zo weinig aandacht is voor productiviteitsbenchmarks. Hoe presteren de kaarten voor Photoshop, Premiere Pro, DaVinci Resolve, Blender, .... om maar enkele belangrijke te noemen? De klemtoon ligt vaak te eenzijdig op gaming. Leuk en interessant, maar sommigen gebruiken hun pc ook voor andere zaken dan gaming.

Hopelijk wordt er bij de reviews van partner-kaarten wat meer aandacht gegeven aan niet-gaming benchmarks.
Helemaal mee eens. Ik ben ook erg benieuwd naar performance in met name videobewerking. Zeker aangezien nVidia in het verleden altijd een streepje voor heeft in productiviteit dankzij hun CUDA cores.
Linus heeft hierop getest. Zijn oordeel was dat als je videobewerking doet je veel meer krijgt bij nvidia. Reden waarom ik ook na deze test toch nog een 3070 heb gekocht. Encoding, Decoding en 3D renderen is vooralsnog bij Nvidia beter.
Inderdaad, dit wou ik op tweakers ook bevestigd zien.

Volgens Linus heeft Nvidia voordeel in grafisch werk (Blender, Maya, Solidworks,...) , maar heeft AMD voorsprong in medische tests, dankzij infinity cache. Daarbij mist AMD ook nog enkele features (DLSS onder andere).
Voor de penguins onder ons:
https://www.phoronix.com/...em=amd-rx6800-linux&num=1

Zou toch cool zijn als Tweakers ook kan focussen op andere platformen in de toekomst.

Edit. Even een TL;DR voor de niet-Linux gebruikers. De resultaten matchen ongeveer de Windows benchmarks. Upsampling en Raytracing zijn niet AMD's sterke kant. Daartegenin zie je dat bij performance-per-dollar dat AMD wint in combinatie met de open-source drivers.

Dit laatste is natuurlijk een beetje vreemd om te horen als Windows gebruiker, maar AMD heeft op Linux twee drivers. AMDGPU, en Mesa. AMDGPU is van henzelf, en die wordt officieel aanbevolen. Mesa is een samenwerking van AMD, Valve en vele anderen, en deze is standaard voor alle Linux gebruikers. Met enkele uitzonderingen daar gelaten, wint de Mesa driver het van de 'officiële' driver dus dat scheelt Linux gebruikers weer wat extra software om te installeren.

Tot slot heeft AMD volledige Wayland ondersteuning. Dit is een vervanging voor het ouderwetse X11, en NVidia blokkeert opzettelijk ondersteuning daarvoor. Vandaar ook dat er een bescheiden anti-NVidia sentiment is onder Linux desktop gebruikers.

Voor Linux gebruikers is dit dus goed nieuws. Dat de kaarten niet daadwerkelijk verkrijgbaar zijn... dat probleem delen we :P

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 18 november 2020 19:07]

Wat ik vooral geweldig vind is dat linux gamers (dual boot of niet) enifelijk een krachtige kaart heeft die ook wayland support heeft
Wayland inderdaad maar belangrijker is toch altijd ondersteuning bij nieuwe kernels en er zijn enkele voorbeelden waarbij nvidia bij nieuwe games niet goed presteerde en je volledig bent overgeleverd aan een driver update van nvidia. Doom Eternal bijvoorbeeld.
Schijnt dat de RX 5000 serie wel weer wat issues had tot enkele kernels terug. Panics en problemen na slaapstand. Heb dat niet uit eerste hand vernomen, mijn RX 480 werkt nagenoeg perfect vanaf de launch en de situatie voor de RX 6000 schijnt beter te zijn.
Goede ondersteuning vanuit Valve wat betreft mesa is ook een pré.
De mesa drivers vegen de vloer aan met de AMD drivers. Kan me goed voorstellen dat AMD die drivers ook steeds minder aandacht gaat geven aangezien het gros van de Linux gebruikers nu standaard de mesa drivers gebruikt.
Het is niet altijd mesa die wint. Wat sowieso erg fijn is is dat je, in ieder geval bij de vulkan, kunt kiezen per game welke driver je gebruikt. Zo heb ik voor vulkan zowel de drivers mesa radv, de amd opensource amdvlk als de amd proprietaire amdgpu-pro-vulkan geïnstalleerd en kan er gewisseld worden met een simpele environment variable in steam. Gamers kunnen hun hartje ophalen en zoeken naar dat laatste extra stukje fps, zonder dat dit andere games in de weg hoeft te zitten. Of bij een launch om driverbugs heen werken zoals bij Doom Eternal.
zoals de meme gaat: --my-next-gpu-wont-be-nvidia
Proprietary Nvidia drivers are NOT supported. Use Nouveau. To launch sway anyway, launch with --my-next-gpu-wont-be-nvidia and DO NOT report issues.
Launch option van Sway, een i3 gebasseerde tiling window manager dat draait op Wayland. Nvidia's comptabiliteit met Wayland is uiterst matig, vandaar die launch option.

Vrije software heeft humor.
Humor? Dit is dodelijk serieus! Denk aan al die kinderen die zichzelf niet warm kunnen houden in de sneeuw omdat hun NVidia Graphics Card alleen maar op base-clock draait. Deze kinderen moeten nu kiezen tussen de proprietary Nvidia drivers of de straffe winter-wind! Niets grappigs aan.
Met AMD ben ik heel blij dat ze goede concurrentie leveren, maar als je gebruik maakt van streaming/encoding dan kan je nog steeds beter bij Nvidia zijn.

Als voor mij streaming (tussen eigen apparaten, dus hoge bandbreedte) geen probleem was dan zou ik voor mijn volgende upgrade zeker AMD meenemen in de overweging, en waarschijnlijk verkiezen boven Nvidia.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 november 2020 15:39]

Bedoel je hiermee ook via je pc naar een tv streamen, en daar dan een game op spelen, leek mij wel leuk als ik op groot scherm rdr2 bv kan spelen.
Bedoel je hiermee ook via je pc naar een tv streamen,
Naar TV's, Android TV apparaten (Shield TV), notebooks, smartphones, etc. Nvidia kaarten hebben met NVENC minder moeite (lagere vertraging) en hogere bitrates dan AMD kaarten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 november 2020 20:36]

Is er een specifieke reden waarom Nvidia zoveel beter lijkt te presteren onder Linux ten opzichte van Windows? Waar bijv. de RX6800 op Windows gemiddeld genomen rondjes rent om de 3070 (die +- net zo goed presteert als een 2080Ti) is op linux ineens in vrijwel alle games de 2080ti de bovenliggende kaart van deze 2.

Net als dat op Windows de 6800XT en de RTX3080 stuivertje wisselen, zie je ineens dat in de Phoronix gaming benchmarks de RTX3080 gemiddeld genomen ruim beter presteert

AMD lijkt relatief gezien op Linux flink slechter te presteren in gaming dan in Windows het geval is.

Verder weet ik niet of we naar dezelfde data gekeken hebben, maar Nvidia wint 5 van 9 Perf per $ graphs, waar AMD Mesa er 4 wint, al met al lijkt de perf per $ gemiddeld genomen over alle tests vrijwel gelijk te zijn tussen de RX6000 kaarten en de Nvidia RTX3080.

Jammer trouwens dat Phoronix niet minimaal ook de RTX3070 meeneemt (deze presteert ongeveer gelijk als de RTX2080ti, maar met een $499 prijspunt kan deze wel een stuk interessanter zijn bij de prijs per $ metingen. Het zou mij niet verbazen als van de RX6800, RX6800XT, de RTX3070 en RTX3080 de 3070 misschien wel de beste prijs per $ kan hebben in de hier geteste games onder Linux.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 18 november 2020 22:42]

Windows vs Linux met NVidia... Daar is veel over te speculeren. Misschien is het omdat NVidia meer tijd steekt in de Linux drivers. Alle serverparken die nu uit de grond worden gestampt met Tensorcores of CUDA kaarten, draaien Linux.

De perf-per-$ laat inderdaad zien dat NVidia het goed doet. Ik was vooral blij om te zien dat de mesa drivers het beter doen dan de AMD drivers, want dat is voor mij belangrijker.
Misschien dat ik het verkeerd verwoorde, maar ik bedoelde niet dat Nvidia in Linux beter is dan in Windows, maar dat in Windows AMD en Nvidia relatief gezien stuivertje wisselen en dat in Linux de AMD performance een flinke klap krijgt terwijl de Nvidia op niveau lijkt te blijken ten opzichte van de performance in Windows.

AMD lijkt het dus in Linux relatief gezien een stuk slechter te doen op Linux dan op Windows, zeker met de eigen driver, maar ook met de opensource driver lijken ze achter te blijven.

Moet wel zeggen dat ik niet direct die "anti Nvidia" houding begrijp, het komt op mij eigenlijk wat kinderachtig over als ik die memes zie. Ik beheer redelijk wat Linux machines (voornamelijk servers inderdaad) en er is eigenlijk nooit 'gedoe' met Nvidia hardware. Wanneer dat gebruikt wordt in een klantproject dan werkt het 'gewoon'. Ik ben wat Linux betreft wel een gebruiker / beheerder en geen evangelist, misschien dat daar het verschil zit.
Denk dat het een kwestie van budget is. Leuk dat AMD en Valve samenwerken aan een Linux driver, maar dat kan natuurlijk niet op tegen het budget van NVidia.

Dat sentiment kan ik heel goed begrijpen als ontwikkelaar. Linux heeft een heel goed driver systeem waaraan veel fabrikanten mee doen. Als je Linux installeert dan zitten alle SATA, Wireless en IO drivers ingebouwd. Dit is efficiënt en zorgt voor veel standaardisatie en comptabiliteit. Naast AMD zorgt ook Intel dat al zijn drivers meteen in de Kernel zitten. Ideaal.

De enige die hier niet aan mee wilt doen is NVidia. Vanuit NVidia's oogpunt logisch: Zij hebben drivers die niet alles toestaan, en ze kunnen enterprises en hosters meer geld vragen voor hardware welke wel de juiste encryptie-sleutels heeft. Qauadro kaarten zijn NVidias goudmijn, maar dit is in strijd met de Linux licentievoorwaarden.

NVidia wilt dus graag Linux ondersteunen voor servers en dergelijke, maar ze willen niet samenwerken en op veel punten geeft dit dus gezeik. Zoals ik hierboven al aan haalde, mobiele oplossingen zijn kut (Fuck you, NVidia! names Linus Torvolds) en ook ondersteuning voor Wayland en dergelijke ontbreekt.

Lang verhaal kort. Als je Linux alleen op servers gebruikt, en je kunt de Quadro meerprijs door berekenen, dan is NVidia prima. Anders, zijn ze een doorn in het oog.
Bekijk ook zeker de video van Wendell (L1Techs/L1Linux).
Ik denk niet dat ik hem ooit zo blij heb gezien met een GPU release
https://www.youtube.com/watch?v=ykiU49gTNak&t=1s
Dit mag ook wel eens gezegd:

Dankjewel voor een mooi en duidelijk review!

Waar ik meest van onder de indruk ben is de transparantie en helderheid in de review. Setup configuratie is niet nieuw maar de manier waarop games zijn geselecteerd. Niet zozeer de aantallen of genres zelf maar op de gebruikte game-engines! Hoe vaak zie je wel niet bij andere reviews, bijvoorbeeld van de 10 games, 5 daarvan Unreal Engine games zijn waardoor er ongewenst scheve balans op kan treden.

De optie "Medium" game settings diagram maakt het alleen maar meer transparant. Hierdoor heb je meerdere meetpunten om de balans op te maken. Hoe vaak komt het wel niet voor dat een game "geintjes" uithaalt op alleen hoge/ultra settings om bepaalde kaarten of bepaalde generatie architectuur slechter/beter uit te laten komen.

Wat een verademing om weer goede onderbouwde GPU/CPU hardware review hier te zien. Ik geef toe dat ik lang niet meer hier voor PC hardware reviews kwam kijken vanwege de super belabberde en nog meer belabberde reacties van de vorige PC hardware reviewer toendertijd onder Polaris/Pascal tijdperk.

Chapeau!
Dankjewel voor je compliment! :)
2020, het jaar met de grote stappen van de titanen, waar AMD de strijd aangaat en durft te winnen, waar consoles het voortouw van snelheid nemen, maar hetzelfde 2020 waar werkelijk niets van dit ook daadwerkelijk te koop is :P
Nvidia legde de lat erg laag, maar AMD lijkt er zo op het eerste oog alsnog over te struikelen

Edit: ik bedoelde dat nvidia de lat erg laag legde qua voorraad. Qua specificaties
en prijs /kwaliteit is het een goude tijd.

[Reactie gewijzigd door arnout97 op 18 november 2020 15:19]

Mwah. AMD leek tot 3 jaar geleden zowel op CPU als GPU vlak een beetje hopeloos te worden. Nu hebben ze op beide vlakken hun tegenstander ingehaald dan wel bijgebeend. De RX6800XT evenaart de RTX3080 vrij duidelijk, elk heeft een aantal wins afhankelijk van de specifieke test.

Maar de Radeon doet het slimmer, aan lager verbruik en goedkoper. Da's verre van struikelen.

Daarnaast zijn ze ook erg overtuigd dat de komende generaties nog meer aanzienlijke vooruitgang zullen kennen.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 18 november 2020 15:15]

Ik doelde op het ontbreken van een voorraad. De prestaties zijn indrukwekkend. En, als er voorraad was geweest, had ik graag een 6800 gekocht. Maar dit lijkt (vooralsnog) niet mogelijk te zijn. Wellicht dat het de komende dagen/weken verbeterd.
Ah.. tja. Niet te weerleggen inderdaad. Vraag me af of bepaalde landen voorrang hebben gekregen.
Dat zal me niet verbazen inderdaad, dat b.v. de meeste voorraad eerst naar landen als de VS is gegaan ofzo.. Grotere markten worden wel vaker voorgetrokken in dat opzicht..
Ik vind dit eigenlijk niet. Ik vind het een heel slechte review van Tweakers omdat ze de kaarten getest hebben met SAM ingeschakeld. Alleen videokaarten en 5000 serie cpu's van AMD kunnen hier gebruik van maken en dus niet de videokaarten van Nvidia en cpu 's van Intel. Ik vind dit een oneerlijke vergelijking.

Schakel SAM uit en de 6800XT presteert in meer games opeens slechter dan de 3080 daar waar hij met SAM aan nog beter presteert. Geen correcte review dus.
In de helft van de gevallen maakt SAM niet eens iets uit. In sommige andere wel. Het is een feature die óók naar Nvidia komt, heeft Nvidia al aangegeven. Verder wordt er gewoon getest met het snelste beschikbare platform van het moment, want dat wil je toch weten als je GPUs van ~700-900 euro test/koopt?

Én er staan testresulaten met en zonder zodat je de vergelijking nog enigzins kan maken.
Ik neem aan dat je dezelfde opmerking maakt als DLSS getest wordt?
Idd SAM komt ook naar Nvidia maw de 3080 presteert in de meerderheid vd games beter dan de 6800XT en niet zoals Tweakers zegt dat ze gelijk presteren. Dit klopt dus niet. En met RT is Nvidia sowieso stukken sneller dan AMD. Techpowerup bijv. heeft een veel betere review; daar testen ze met SAM uit zoals het hoort. En daar presteert de 3080 6% beter dan de 6800XT in games. Minpunt van de 3080 is wel het stroomverbruik.

Dan nog moet je met SAM uit testen want Intel cpu's hebben dit niet. Maar ja, het is algemeen geweten dat Tweakers AMD altijd bevoordeelt.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 19 november 2020 11:43]

Dus je vindt het scenario dat iemand z'n 5 jaar oude Intel CPU wil inwisselen voor een Ryzen 5000, samen met een nieuwe GPU, onwaarschijnlijk? Dan zou een review met SAM aan toch wel "zoals het hoort" zijn?

Tweakers heeft een pagina toegewijd aan het verschil met-zonder. TPU heeft zo te zien een apart artikel met die verschillen, met hier de samenvattende performance
en hier de conclusie.

Interessant aan die conclusie:
By now, if you've read our full Radeon RX 6800 XT review, you'll know that AMD has gained solid ground in performance, and the days of intense Radeon vs. GeForce competition are back. The RX 6800 XT averages just 2% behind the RTX 3080 at 1080p, just 1% behind at 1440p, but 6% behind at 4K—as tested on a machine powered by a Ryzen 9 5900X; these gaps are different in our main review, which is using an Intel processor.
Als ik naar de specifieke 6800XT review ga zie ik inderdaad dat de RX6800(XT) minder presteert bij de Intel CPU.

TPU hun cijfers:
1440p
Intel + RTX3080: 155fps
Intel + RX6800XT: 150fps
AMD + RTX3080: 164fps
AMD + RX6800XT, geen SAM: 165fps
AMD + RX6800XT, wel SAM: 168fps

4K
Intel + RTX3080: 97fps
Intel + RX6800XT: 93fps
AMD + RTX3080: 110fps
AMD + RX6800XT, geen SAM: 100fps
AMD + RX6800XT, wel SAM: 101fps

Exact dezelfde uitkomst als Tweakers: ongeacht SAM is de Intel CPU een bottleneck voor zowel Nvidia als AMD. Op 1440p is AMD ietsje sneller, op 4K dan weer Nvidia. SAM is gemiddeld genomen een procentje verschil.

Dus als je tóch het maximale uit eender welke kaart wil halen moet je een Ryzen 5000 in huis halen, want dat scheelt al snel 5-10%. En dan kan je SAM evengoed aanzetten.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 19 november 2020 11:56]

Niet iedereen upgrade zijn cpu en gpu tegelijk, dus nee je vlieger gaat niet op. Met een cpu doe je meestal langer dan een videokaart. Zit je dus nog met een Intel cpu en wil je upgraden naar 6800XT dan moet je met SAM uit testen want de Intel cpu kan er geen gebruik van maken. In veel games is het verschil ts SAM aan en uit een win voor AMD of niet. Het is dus wel degelijk belangrijk dat je het uitschakelt bij de review.
Nvidia legde de lat erg laag? De meeste mensen welke ik spreek over de 3000 serie zijn het er over eens dat de lat hoog word gelegd, zeker kijkend naar de overgang van de 1000 naar 2000 serie. Daar lag de lat immens laag. En de prijzen immens hoog.

AMD zet hier een paar mooie kaarten neer, vooral kijkend naar de performance per watt - de vaste grap van het groene kamp is altijd geweest dat je een ei kon bakken op AMD kaarten, dat is voor de gein een keertje omgedraaid. :)

Voor het gros is het vooral de vraag hoe beide kampen het in de middenklasse gaan doen, het overgrote deel van de Steam gebruikers heeft een GPU tussen de €150 en €350, een prijsgebied waar geen van beide een kaart heeft in de huidige generatie. (en ook nog geen kaarten heeft aangekondigt)
Beter lezen, hij heeft het over de beschikbaarheid c.q. leveringen, niet over de prestaties..
Dat stond er niet op het moment dat ik reageerde, gebaseerd op het artikel kan je bij de eerste zin enkel aannemen dat het om performance gaat. (Kijk even naar de tijd dat ik reageerde en de tijd van zijn edit. :> )

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 18 november 2020 15:36]

AMD zet hier een paar mooie kaarten neer, vooral kijkend naar de performance per watt - de vaste grap van het groene kamp is altijd geweest dat je een ei kon bakken op AMD kaarten, dat is voor de gein een keertje omgedraaid. :)
Vergeet dit pareltje niet.
Nvidia legde de lat erg laag? De meeste mensen welke ik spreek over de 3000 serie zijn het er over eens dat de lat hoog word gelegd, zeker kijkend naar de overgang van de 1000 naar 2000 serie. Daar lag de lat immens laag. En de prijzen immens hoog.
Precies, bijna dubbel zo snel als een 2080 vind ik zo gek nog niet. Vind dan ook niet gek dat Nvidia wat problemen had met launch als ze alles uit de kaarten weten te halen.
AMD zet hier een paar mooie kaarten neer, vooral kijkend naar de performance per watt - de vaste grap van het groene kamp is altijd geweest dat je een ei kon bakken op AMD kaarten, dat is voor de gein een keertje omgedraaid. :)
Met die uitspraak zal ik nog voorzichtig zijn. Gezien je een 3080 flink kan undervolten dropt de wattage aanzienlijk en de kaarten kunnen dan ook iets hoger boosten. (1.025 stock 0.900 undervolt) 2000mhz steady. Maar natuurlijk is het nog afwachten of je de 6000 serie kan undervolten.

[Reactie gewijzigd door Jeroentjeeuh op 18 november 2020 16:55]

En Apple die op technisch vlak de strijd aangaat met AMD, Nvidia én Intel, maar tegelijkertijd hun chips niet los aan consumenten verkoopt.
Als Apple relatief tov inkomsten evenveel R&D uitgeeft als de anderen, hebben ze ook méér R&D capaciteit dan die drie anderen opgeteld. Gek genoeg levert het ook hard op.
Kaarten kopen die alleen in theorie bestaan is de toekomst.
Linus z'n conclusie is totaal anders :
die breekt de Radeons af:
-raytracing niet op niveau
-streamen tijden gamen niet ok
-geen DLSS
...
Hij breekt de radeons niet af, en zegt voor traditionele rasterized games de Radeons op gelijk niveau zijn als hun Nvidia tegenhangers. Alleen voor extra's is nVidia beter.

DLSS 2 is zeker een fantastische toevoeging, alleen brede adoptie voor deze techniek is er nog niet.
RTX is al helemaal een gimmick en zelfs bij Watchdogs legions niet game bepalend, hoewel het daar voor het eerst ook iets toevoegt (en maybe Control).

Voor streaming raad ik zowel nvenc (Nvidia) als hevc (AMD) af, beter is de cpu encode x264 preset in obs met medium encode op een 3900x of 5900x. De kwaliteit is dan veel beter! (game performance wordt nauwelijks beïnvloedt door de hoge thread count van deze processors)
Ik vond Linus' review ook een negatieve toon hebben (in vergelijking met andere reviews).

Een paar weken geleden stond iedereen nog te springen om de 3080, 2x de 2080 voor 700$!!
Maar als AMD het doet (na jaren achterstand zelfs), met meer efficientie en voor minder geld ook nog, dan is het opeens "verwacht".

Ja, DLSS is indrukwekkend, maar had iedereen soms verwacht dat AMD in één keer NVIDIA voorbij zou gaan op álle vlakken?
Ik ben allang blij dat er weer concurrentie is!

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 18 november 2020 20:56]

Naar mijn weten is "RTX" toch een onderdeel van DXR (Windows DirectX 12 Ultimate) en dat AMD ook Ray-tracing heeft? Goed, dankzij dat "RTX" marketing, wist ik dat eerder niet van AMD kaarten en NVidia dat alleen had. (ja "DLSS" stretching vond AMD (nog?)niet nodig)

[Reactie gewijzigd door Midnight4u op 18 november 2020 22:14]

DXR is samen door Nvidia en Microsoft ontwikkeld. RTX zelf is niets anders een platform voor graphics en moet niet geïnterpreteerd worden als Ray Tracing X o.i.d.

De rtx kaarten die we kennen maken gebruik van speciale RT cores voor Ray Tracing. AMD kaarten hebben niet zulke specialistische cores.

AMD lost het Ray Tracing "probleem" gewoon anders op, zei het blijkbaar iets minder effectief.
Vind het meer constructief kritiek. Zo Van AMD kom nou eens met deze features. Anders betalen we Nvidia wel 50 dollar meer.
De 3080 is gewoon beter en je hebt nog een 3090 voor de mensen die echt het beste willen.
Voor de prijs / kwaliteit lijkt een 3070 perfect te zijn, als deze nu eens voorraad hadden :+
Ik had toch stiekem op een benchmark gehoopt in Microsoft Flight Simulator.

reviews: Microsoft Flight Simulator - Op reis met Ryzen 5000 en GeForce 3000
Hetzelfde als de andere grafische kaarten, medium settings heeft alles vanaf een 2070/5700xt rond de 55 fps ongeacht de resolutie en 30-35 fps op ultra settings ongeacht de resolutie. Compleet nutteloos spel om benchmarks mee te doen.

[Reactie gewijzigd door rl3092kl op 18 november 2020 15:11]

Aan de hand van die review lijkt het mij duidelijk dat een 6800(XT) GPU niet veel verschil gaat maken, aangezien msfs liever een snelle cpu heeft met hoge single core speed.
https://youtu.be/oUzCn-ITJ_o?t=200
Linustechtips answered your prayers.

3min 20
Thnx! Hier was ik naar op zoek. Op 1080p en 1440p scoorde de RX 5700XT nog wel goed, maar op 4k was dit ongeveer de helft van de RTX 2070 Super en ik was benieuwd hoe de RX 6000 serie ermee om zou gaan.
Ze hebben hier laatst een uitgebreide benchmark van gedaan op Tweakers. Conclusie is dat het volledig CPU bound is dus geen goede benchmark voor GPUs.
Op hogere resoluties is er zeker een verschil te zien. Zo presteerde de 5700XT op 4k ultra zo'n 15fps tegen 36fps met de RTX 3080. Een RX 6000 videokaart zou hier zeker beter moeten scoren (zie ook de linkjes hierboven). De performance op lagere resoluties zijn idd vrijwel gelijk.
Klopt maar tussen de kaarten in het segment van de RX 6800 (XT) waren de verschillen verwaarloosbaar, ook op 4K ultra. Ik snap daarom volledig dat ze MSFS niet hebben gebruikt als benchmark hier. Reviewers zijn vooral beperkt door de tijd die het kost de benchmarks te draaien en de data te organiseren; dan wil je uiteraard benchmarks draaien waar geen sprake is van een CPU bottleneck.
Helaas verrast door het complete gebrek aan voorraad.
Er zijn niet eens productpaginas....
In de review staat ook dat geen enkele Nederlandse webshop die gepartnered is met AMD geen enkele kaart hebben ontvangen. Complete paper launch dit, zowaar nog erger dan Nvidia.
Haha, en iedereen maar zeggen dat AMD gigantisch ging verkopen want ze hadden wel voorraad 8)7
Helaas is de beschikbaarheid van deze ‘standaard’ videokaarten zeer slecht en verwachten we hier de komende weken ook geen verandering in te zien. Om teleurstellingen over de lange levertijden te voorkomen nemen we op dit moment dan ook GÉÉN BESTELLINGEN aan voor de AMD Radeon RX 6800 en de AMD Radeon RX 6800 XT.

Azerty verkoopt ze iig niet.

[Reactie gewijzigd door Loggedinasroot op 18 november 2020 15:06]

Aan het begin van het stuk begon ik bijna te balen dat ik €650,- voor een RTX3070 had neergelegd.
Maar aan het eind:
Alle webshops in Nederland die AMD-partner zijn, hebben aan Tweakers aangegeven geen enkel exemplaar te hebben ontvangen en ook geen zicht te hebben op wanneer dit gaat veranderen.
Toch maar blij dat ik 't wel heb gedaan. Een videokaart is beter dan geen videokaart.
En geduld is een schone zaak ;)
Zeker waar. Alleen heb ik nu vakantie, dus wou ik nu gamen. Dan betaal je daar een premium voor, helaas :D
3070 is een harstikke mooie kaart, kan je lang mee vooruit!
Ik onderschrijf de conclusie dat RTX 3080 / RX 6800 XT lood om oud ijzer is. Omdat ik nu (ook) een NVidia in een AMD systeem heb zitten maakt het me niet echt uit. All AMD is leuk, maar geen must.

Welke kaart leverbaar gaat zijn voor welke prijs gaat de doorslag geven.
als ik dit zo zie is de 6800XT toch echt wel de betere keus voor 1440p, vaak sneller als de RTX3090
Voor 4K is de RTX3xxx series echter vaak wel de betere keus

https://www.youtube.com/w...b_channel=HardwareUnboxed
Tenzij je b.v. Cyberpunk 2077 gaat spelen, dan ben je blij dat je DLSS kan gebruiken.. Het hangt echt van de games af wat beter is.. Uiteindelijk zit je met beide wel goed en zal vooral beschikbaarheid en prijs gaan uitmaken welke mensen kopen.. Op dit moment is het om moedeloos van te worden dat er werkelijk niks op voorraad is, wachttijden enorm lang en dat de prijzen daardoor ook kunstmatig te hoog zijn..

AMD moet flink gaan produceren en leveren voor dat Nvidia weer met een soort refresh komt in de vorm van een 3070Ti en 3080Ti begin 2021.. Anders pakken ze qua marktaandeel maar weinig terug..
De AIB kaarten Komen volgende week, Dan zal amd vast een heleboel verkopen ;)
Prijzen zijn toch niet kunstmatig hoog? Als amd of Nvidia kon leveren, zouden ze dat echt wel doen.
Ik denk dat mijn volgende kaart voor het eerst Nvidia wordt (ooit). Maar dan wel de 3080ti, zie de bui al hangen ja.
DLSS tegenhanger is nog volop in ontwikkeling, en de AI netwerken zijn bij Nvidia uiteraard van top niveau, verwacht dan ook een minder sterk functionerend geheel bij AMD. En als je dan toch raytracing wilt, wat in sommige games (net zoals HDR) fantastisch is, wel zo handig dat je niet of nauwelijks inlevert op resolutie/scherpte.
Het is een beetje zoals altijd het geval, afhankelijk van je use case. Linus tech tips heeft een goede review up staan. Maar productivity is amd achteruit gegaan en cuda maakt o.a. solidworks sneller. Als raytracing niks boeit is amd superieur nu en uitstekende bang for Buck. Maar als raytracing wel boeid en dlss dan is en blijft NV beter. Dlss gemaakt gebruik van tensor cores en daar heeft amd hardware matig niks voor. Ik wilde een 6800 xt halen omdat de 3080 niet beschikbaar was, maar zoals het nu gegaan is bestel ik wel een 3080. Sta ik tenminste in een lijst.
DLSS is voor mij de belangrijkste reden waarom ik waarschijnlijk voorlopig bij Nvidia blijf.. Ik wil straks o.a. Cyberpunk 2077 gaan spelen, en die ondersteunt dat gelukkig.. Gelukkig ondersteunt mijn huidige RTX 2080 dat ook, dus het is geen hele grote ramp als ik geen 3080 voor die tijd te pakken krijg..

Ander ding is mijn CPU, dat is nog een oude i7 6700K.. Kan ook nog wel heel even mee, maar het liefst vervang ik die ook voor wat nieuws zodra ik een RTX 3080 heb want ga anders toch wel fps laten liggen ben ik bang.. Zal dan een R5 5600X worden.. Maar ook die is ook gewoon nog niet te krijgen voorlopig.. Als ook dat te lang gaat duren trek ik het door naar 2021 en ga wachten op Intel waarmee die komen als antwoord op AMD Zen3.. Mocht dat tegenvallen kan ik altijd nog rond die tijd een AMD R5 5600X (of misschien wel een non-X) kopen voor minder geld dan nu, hopelijk gewoon uit voorraad ergens.. Die moet dan wel weer +/- 5 jaar meekunnen voor gaming net als mijn i7 6700K nu..
Ik heb nu de verschillende reviews gezien, maar als je kijkt naar Minecraft rtx, die is gewoon onspeelbaar op 6800xt (4k) de 3080 haalt net 30fps maar met dlss is het bijna 80fps. Dat is gewoon een alledaagse toevoeging die er echt toe doet en waar amd hardware matig nog geen antwoord op heeft (softwarematig zeker niet).
Ik gebruik hem ook voor bedrijfsmatige doeleinden en daar regeert cuda simpelweg.
Geen plugin nodig en het werkt gewoon (en sneller).

Mijn 2080ti is kapot O-)
1 2 3 ... 12


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Black Friday 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True