Nvidia zegt vraag RTX 3080 FE-kaarten te hebben onderschat en biedt excuses aan

Nvidia heeft officieel excuses aangeboden voor de tekorten van de RTX 3080 FE-videokaarten. Het bedrijf zegt dat de vraag naar de nieuw uitgebrachte videokaarten hoger was dan vooraf werd ingeschat.

Nvidia schrijft dat het een hoge vraag voor de RTX 30-reeks verwachtte, maar dat het enthousiasme 'overweldigend' en de vraag 'ongekend' was. Het bedrijf zegt dat het niet was voorbereid op deze mate van enthousiasme en dat dat ook gold voor de partners. "We hebben een geweldige aanvoer, maar niet voor deze hoge vraag", schrijft het bedrijf van Jensen Huang.

De fabrikant geeft enkele voorbeelden van de grote vraag, in de vorm van cijfermateriaal om het verschil met de release van vorige generaties inzichtelijk te maken. Zo stelt Nvidia dat de eigen website tijdens de release vier keer zoveel unieke bezoekers kreeg, tien keer zo hoge pieken bij de verzoeken per seconde en meer dan vijftien keer zoveel click-outs naar partnerwebsites.

Volgens Nvidia hadden vijftig grote, wereldwijde winkels voorraad op de dag dat de videokaarten beschikbaar kwamen, maar was er sprake van recordverkeer naar hun websites, wat in veel gevallen het verkeer van rond de Black Friday-periode oversteeg. Dat leidde tot crashes, vertragingen en andere problemen voor klanten, schrijft het bedrijf. Dergelijk veel verkeer op de eerste dag werd niet verwacht.

Nvidia benadrukt dat de RTX 3080 momenteel volledig in productie is en dat partners ook bezig zijn de capaciteit te vergroten om te kunnen voldoen aan de vraag. "We begrijpen dat veel spelers niet in staat zijn om nu een RTX 3080 te kopen en we doen alles om snel de achterstand in te lopen", schrijft het bedrijf.

In de vragen en antwoorden wordt ook aandacht geschonken aan de irritatie over bots en resellers en de impact die zij hadden op de beperkte beschikbaarheid. Om daar iets aan te doen, is de Nvidia Store naar een aparte omgeving verhuisd met een grotere capaciteit en meer bescherming tegen bots. Ook zegt het bedrijf dat het de code heeft geüpdatet om efficiënter om te gaan met de serverbelasting. Verder is er Captcha geïntegreerd bij de afrekenfase om bots tegen te gaan.

De maker van de RTX 3080 FE-kaarten stelt overigens dat bots niet verantwoordelijk waren voor het wegnemen van de volledige voorraad. Nvidia zegt dat er weliswaar individuen waren die afbeeldingen toonden van hun e-mail-inbox met bevestigde bestellingen, maar dat het handmatig honderden van zulke bestellingen heeft geannuleerd voordat ze geleverd werden. Volgens Nvidia waren er in de Nvidia Store veel onzichtbare beveiligingsmaatregelen aanwezig en waren die bij eerdere releases van een nieuwe generatie videokaarten afdoende, maar was dit de eerste keer dat er sprake was van de inzet van bots op deze schaal en met deze mate van verfijning.

Door Joris Jansen

Redacteur

21-09-2020 • 22:48

178 Linkedin

Lees meer

Reacties (178)

178
168
83
10
0
43
Wijzig sortering
De strategie was al voor de release duidelijk.

Nvidia creëert een FE editie en prijst die lager dan wat ze eigenlijk willen in de markt. Dit zorgt voor grotere interesse en lokt ook potentiële klanten van AMD weg die een aankomende release heeft met concurrenrende kaarten voor de 3080.

Daarbovenop 'verplicht' het om AMD hun kaarten op gelijke (lage) prijs te lanceren.

Uiteraard was het nooit de bedoeling van Nvidia om hun kaarten zo goedkoop aan te bieden, het is enkel een marketing truuk zodat hun AIB partners hun kaarten duurder kunnen aanbieden maar wel de perceptie hebben goeie value te hebben (en initiele) reviews lovend zijn over de cost per performance.

Nu kunnen ze zich verstoppen achter "grotere vraag, dus hogere prijs", dus de straatwaarde stijgt. "Maar MSRP is nog steeds laag hoor..."
Je brengt een wilde speculatie van een youtuber als hard feit. En je kunt voor de zelfde prijs als een FE een AIB kaart krijgen(bestellen) die net zo goed, of zelfs een stuk beter presteert. Dus die speculatie is al achterhaald.

De FE heeft maar 2 voordelen: uiterlijk en heeft een 2-slot koeler. Meeste mensen die ik ken vinden prestaties belangrijker, en zijn dus beter af met een AIB kaart.
Plus je kan toch geen SLI gebruiken dus tenzij je een thunderbolt of soundcard hebt die je wilt gebruiken heb je niets te klagen met een 2/2.5/3 slots kaart.
Uhmm ja want dat zijn echt de enigste PCI-E kaarten die mensen in hun PC gebruiken 8)7
Ik heb 2 RAID kaarten in mijn PC, een 2slots GPU en een M2 2 PCI-E kaart. Geen enkele PCI-E slot over verder. Als ik nu een 2,5 slots of 3 slots GPU koop moet ik dus een vol PCI-E slot gaan opofferen en dus functionaliteit van mijn PC verminderen.
Ik juig 2 slots GPU's alleen maar toe!
Ondanks dat ik compactere (lees, niet absurd groot) kaarten zeker toejuich vraag ik me sterk af waarvoor je 2 raidcontrollers in je pc gebruikt. Iets wat je niet software defined kan doen?

Tevens heeft je mobo als ik het goed zie toch 2 lege slots aan ruimte tussen je primaire en secundaire pcie slot?
Nee dat gaat niet lukken nee, het is wat lastig om software matig extra SAS poorten (1 kaart voor 2x SAs intern, 1 kaart voor 2x SAS extern) toe te voegen aan je mobo ;)

En ja mijn Mobo (Hoewel al lekker oud... pricewatch: Asus Republic Of Gamers Maximus VI Extreme) heeft idd ruimte voor een 2slots GPU. Daarna zit direct het 2de PCI-E slot. (I know, mijn PC heeft 0,0 aan een RTX3080 GPU :P)

Als de hardware nu eenmaal zo krachtig en heet wordt dat er nu eenmaal een 3slots koeler op moet dan is het zo, daar heb ik dan maar mee te leven en dat prefereer ik ook echt wel boven een GPU die na een potje game uitgebrand is ;) Maar of het praktisch is, valt over te discuseren.
Ja precies, ik wilde eigenlijk aangeven als je geen pci-e kaarten gebruikt dan heb je geen probleem. Maar ook ik heb 1 slot moeten op offeren zoals velen van ons denk ik. Er is altijd wel een slot wat je moet opofferen voor je GPU.

Komen vast cases en extension cables uit die dit probleem gaan aanpakken, zodat je niet je kaart hoeft gaan waterkoelen om te zorgen dat deze minder ruimte in neemt.
Je hebt al externe cases (b.v. pricewatch: Asus XG Station Pro) die op Thunderbolt 3 werken die je kunt gebruiken om een GPU in het huisvesten buiten de main case van de PC. Deze is dan 2 slots breed max maar ik weet zeker dat ik ze ook voor bredere GPU's hebt gezien.
Hoeft niet eens een GPU in natuurlijk, je hebt gewoon de beschikking over een PCI-E Full lenght slot (Weet niet 100% zeker of dit ook 16 lanes betreft maar gezien TB connection lijkt het me wel)

Leuk voor laptops, mini pc builds, verzin het maar.
Niet de goedkoopste oplossing maar goed, geld moet rollen!

Je kan ook altijd een kast kiezen waarbij je de GPU middels een riser een kwartslag draait en dan al je PCI-E sloten blocked, tenzei je insteek kaarten laag genoeg zijn ;)

Edit; link correction

[Reactie gewijzigd door WaRSTeaM op 22 september 2020 22:04]

Die RTX kaarten zijn ook relevant voor AI. CUDA werkt ook zonder SLI op meer kaarten. We hebben hier alweer een paar jaar 3x1080Ti draaien. 6 sloten in totaal.
Dezelfde prijs en performance heeft hij wel ja. Hij is echter wel veel bulkier en de thermals/noise zijn voor zo ver ik kan zien niet echt goed getest. Leuk dat er een kast bij staat (ook voor de reclame), maar die komt niet voor in de specs en wordt ook bijvoorbeeld niet genoemd bij de geluidsproductie meting.
Ondanks dat ook de Gigabyte een stukje passthrough heet voor de airflow van de achterste fan is dit niet echt te vergelijken met de FE, evenals de veel grotere warmteafvoer aan de achterkant (bij de backplate). Het zijn maar ontwerptheorieën uiteraard, maar het klinkt vrij goed en is denk ik wel iets wat alleen in de praktijksituatie in een gesloten kast goed tot zijn recht komt.
Dat gaat vast wel iets doen, maar zou mij zeer verbazen als het de 10C verschil tussen de FE en Gigabyte goed gaat maken. Dan zou die rear-oi luchtuitlaat op de FE de lucht temperatuur in kast 10C lager moeten maken. Misschien als je verder bijna geen airflow hebt?

Maar zo zijn er wel meer airflow overwegingen. De FE kaart blaast bijvoorbeeld wel erg veel warme lucht naar de CPU en RAM. Dat geeft met een fatsoenlijke CPU koeler geen probleem, maar kan bij een kast met slechte airflow je CPU koeler weer wat harder laten werken (en dus luidruchtiger).

Als je dat allemaal echt goed wil testen moet dat met verschillende kasten, met meer en minder airflow. Met overwegingen welke kaart welk onderdelen warmer maakt, en hoe belangrijk dat dan is.
Hier is nog een review met dezelfde conclusie. De Gigabyte Eagle is koeler, sneller en 1db luidruchtiger dan de FE: https://www.hardwareluxx....-10g-im-test.html?start=4

Leuk dat de FE warme lucht uit de kast blaast, maar dat kan de kast zelf ook.
Als de warmte de kast in gaat heeft dat verschillende nadelen:
1. De warmte komt hoe dan ook langs andere onderdelen. In mijn geval langs/half langs mijn luchtgekoelde CPU. Hoe goed je airflow ook is.
2. De kast moet extra warmte afvoeren dus moet je meer koelen wat weer extra geluid betekend.
3. Als je bijvoorbeeld een watergekoelde CPU hebt is de kans ook nog eens aanwezig dat die extra warmte door de radiator van de koeling daarvan moet.

Als dit direct uit de kast word geblazen heb je dat allemaal niet, of in ieder geval 1 van die zaken niet. Uitgeblazen lucht is geen zuivere straal direct je kast uit, hoe goed je je airflow ook op orde hebt.
En ook dit is op een open testbench. Als je 2 keer hetzelfde zegt verandert er niets natuurlijk he'
Daarnaast voert een kast niet op magische wijze zelf warme lucht af. Extra fans maken ook geluid en bij gebrek aan een goede airflow en/of ventilatie ontstaan er wel degelijk hotspots.
Sneller klopt overigens ook niet uniform, zeker als je ook naar de minimale framerates kijkt. Mijn punt was echter vooral dat die paar frames gewoon een erg vergelijkbare performance geven, ongeacht welke kant het stuivertje op valt.
Als jij dat wel belangrijker vindt dan is dat prima. Ik ga dan echter liever voor de compactere kaart die efficiënter met zijn airflow omgaat en stiller is. Al moet dit laatste punt dus nog met een goede review aangetoond of ontkracht worden.
Hoe kom je erbij dat beide review open testbenches gebruiken? Om te beginnen staan de kasten vermeld in de specs van het testsysteem. Maar als je de testpagina leest dan staat het er ook bij:

Hardwareluxx: "In order to test as practically as possible, the test system is located in a closed housing."

Kitguru: "Of course, we also wanted a high airflow case so the graphics card isn’t going to be choked, so here we have the excellent Fractal Design Meshify S2. This uses two 140mm intake fans at the front, with one exhaust at the rear, while the two fans from the AIO \are also exhausting through the roof.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 22 september 2020 12:20]

Ik ga dan echter liever voor de compactere kaart die efficiënter met zijn airflow omgaat en stiller is. Al moet dit laatste punt dus nog met een goede review aangetoond of ontkracht worden.
Waarom zou compactheid van een kaart belangrijk zijn voor zo een kaart die in een kast verdwijnt? Als stiller echt belangrijk is heb je geen glazen/plexiglas om naar binnen te kijken. Dan zou ik ook niet voor de FE kiezen, maar voor de (iets) duurdere MSI RTX 3080 Gaming X Trio:
https://www.kitguru.net/c...080-gaming-x-trio-review/

Sure, wordt iets warmer dan de FE, maar waarom de temperatuur van de kaart exact omlaag moet is mij een raadsel als de issues qua overklokking niet zozeer meer met een lager temp te maken hebben, maar met de limieten van de GPU (ongeacht de temp). Uiteindelijke totale warmte afdracht van een systeem wordt bepaald door het totale stroomverbruik.

Mijn kast kan weel makkelijker de warmte van de GPU kwijt door de daarvoor geschikte 140mm fan uitlaten dan door het smalle roostertje van de FE kaart... Als dan de kastfans (Noctua) + GPU significant stiller kan zijn dan de FE kaart, ga ik voor de stillere oplossing. De FE kaart is absoluut niet slecht te noemen qua koeling/prijs, maar de andere modellen bieden andere voordelen in een mogelijk andere balans die mensen wel of niet belangrijk vinden.
Vooral omdat we tegenwoordig vaak niet meer tig hdd's pci-e sloten odd's etc. nodig hebben. Dus dan heb ik liever ook niet een kast van 40 a 50 liter, maar liever een van rond de 20 liter of zelf onder de 10 liter. Dan is het fijn wanneer je een efficiënte koeling hebt en geen ontwerp wat zegt "ik heb de chip gekoeld en nu zoek je het verder zelf maar uit."
En zoals Genghis Jap hier onder ook nog zegt. Waarom zou je de lucht überhaupt niet gedeeltelijk gelijk naar buiten en actief richting de rest van de fans willen voeren? Veel (vrijwel alle) gpu koeler ontwerpen hebben wel een rooster achterin, maar die heeft een beperkt nut omdat de koelribben er horizontaal voor zitten. 8)7
Waarom zou je de lucht überhaupt niet gedeeltelijk gelijk naar buiten en actief richting de rest van de fans willen voeren?
Omdat nog niemand een koeler heeft ontworpen die veel lucht de kast uit blaast, en minimaal op een zelfde nivo presteert als de koelers die niet ontworpen zijn om veel lucht de kast uit te blazen? Ik had de reviews blijkbaar niet goed genoeg gelezen, maar met de quotes van lordawesome is het wel duidelijk dat ook deze nieuwe koeler van Nvidia niet in de buurt komt van de AIB koelers in een gesloten kast. Zolang je 3 slots beschikbaar hebt, en je een beetje redelijke airflow hebt in je kast.

En als de airflow in een kast echt zo slecht is dat je videokaart de warme lucht de kast uit moet blazen kun je beter blower koeler halen.
Omdat nog niemand een koeler heeft ontworpen die veel lucht de kast uit blaast, en minimaal op een zelfde nivo presteert als de koelers die niet ontworpen zijn om veel lucht de kast uit te blazen?
En als niemand het ooit heeft gemaakt is het per definitie niet iets wat werkt? Er zijn zat producten op de markt die al jaren zeer inefficiënt zijn. De eerste poging om wat anders te doen is dan niet gelijk het allerbeste wat je kan maken en andere dingen sluiten er vaak niet op aan. In server behuizingen is het heel gewoon om de lucht actief de juist kant op te begeleiden. En op sample size 1 in vrijwel dezelfde kasten met onbekende fan curves gooien we maar gelijk de handdoek in de ring?
Hele grote koelblokken met hele grote ventilatoren is inderdaad een heel makkelijke manier om goed en stil te koelen. Het is echter dus ook zeer inefficiënt met de ruimte. Dat is een beetje hetzelfde als gewoon veel grotere accus in electrische auto's zetten. Het werkt, maar is inefficient en neemt meer ruimte en gewicht in beslag.
En als de airflow in een kast echt zo slecht is dat je videokaart de warme lucht de kast uit moet blazen kun je beter blower koeler halen.
Wie zei er iets over moet? En waarom kiezen? Je kan het toch gewoon beiden doen? Betere begeleiding zorgt voor andere fans die weer minder moeten doen.
Als er ooit een koeler komt die veel lucht naar buiten blaast, en minimaal net zo goed werkt als alternatieven, en voor de zelfde prijs, zou dat natuurlijk mooi zijn. Ik heb niets tegen dat concept. Maar nu dwalen we wel heel ver of topic. Deze discussie ging om FE vs AIB kaarten, niet over bestaande vs fantasie kaarten. En in de context van bestaande FE vs AIB kaarten zijn de prestaties van de kaarten die meer lucht naar buiten blazen minder goed.

Je claims dat de kaarten niet in een gesloten kast getest zijn blijken niet te kloppen. En een 1dB hogere geluid productie, maar 10C lagere temperatuur, is een veel beter koeling. Het zou je sieren je vergissing gewoon te erkennen ipv het onderwerp van de discussie veranderen.
Er wordt inderdaad gesproken over een gesloten kast. Er wordt echter ook gesproken over meten van de geluidsproductie op 30 cm van de kaart. Voor, achter, onder naast, in de kast??? (open kast???)
Dit maakt het erg onduidelijk hoe er getest wordt. Tevens worden fancurves niet getest en meegenomen, is er maar 1 kast gebruikt en vertaald 1db in 3 graden verschil. Dat lijkt me niet iets wat niet te overbruggen is. Tevens is een full load test ook niet echt representatief te noemen.
Heel veel variabelen, waardoor deze test allerminst lijkt te beslissen "dat hij minder goed is." En zeker voor de theorie dat de combinatie van directe afvoer en doorvoer zeer goed werkt, lijken veel gegevens te zijn. Maak de heatsink namelijk maar een slot groter en het zal nog beter werken. De praktijk is dus zeker nog niet afdoende getest en de theorie is daarnaast nog veel sterker.
Natuurlijk kun je altijd wel twijfel zaaien. Maar er zijn 2 reviews gelinkt met verschillende kasten, en resultaten die voldoende overeen komen. En er is geen enkele test die anders uitwijst. Zelfs als dat niet 100% zekerheid geeft, is het ruim voldoende voor een voorlopige conclusie. En dan niet een voorlopige conclusie die regelrecht ingaat tegen de resultaten van beide reviews.

Dat was mijn laatste reactie op een gedachte experiment. Als er daadwerkelijk resultaten zijn die anders doen vermoeden dan de 2 reviews de ik heb gezien kijk ik weer verder.
Te koop bij Megekko alleen net zoals alle andere kaarten een enorm te kort aan.

Azertty noemt het een pre-order omdat zij niet weten wanneer en hoeveel zij van wat krijgen, kunnen geen leverdatum beloven.
Dat gaat voor de FE ook op, daarnaast begin je zelf over die goedkope AIB's die niet te krijgen (wel te koop) zijn, die zijn dus niet slechter itt wat jij stelde...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 september 2020 10:07]

Voor m'n mini itx watercooled build heb ik de FE editie nodig wegens de korte pcb :'(
Heb je de reviews gelezen / bekeken van de Asus TUF en de Gigabyte Eagle? deze komen voor dezelfde prijs met exact dezelfde prestaties. Aangezien GamersNexus zelfs moeite had om te kunnen overclocken voor merkbare prestatieverbetering (nvidia geeft hier gewoon niet zoveel ruimte voor bij deze serie t.o.v. bijv de 10 series) kunnen we stellen dat alle 3080's bijna allemaal in hetzelfde segment qua performance liggen.
Fan speed? Geluid? Gigatrash kennende staan de fans gewoon op 20000prpm
Geluidsproductie van de gigabyte viel mee, maar ik ben het met je eens wat betreft het merk zelf. Ik zou nooit een gigabyte kopen. Een YouTuber heeft meerdere keren een taredowb gedaan van gigabyte kaarten en daaruit wordt telkens weer de conclusie getrokken dat gigabyte pcb componenten van lagere kwaliteit gebruikt dan welk aftermarket merk dan ook
Je krijgt -1 maar hebt gewoon een punt. De FE kaarten zijn gewoon goed gekoeld. En door de power boost 3.0 (of hoe het maar heet) clocken alle kaarten wel wat hetzelfde over. Het is een auto-overclock....

@cnieuweboer zijn review laat dat ook zien. Het verschil tussen de FE en 2 aftermarket kaarten is gemiddeld: 174/176/176 FPS over 11 games.

Geen enkel verschil dus.
Hij krijgt -1 omdat hij gewoon onjuiste informatie lijkt te verspreiden. Voor zover ik gezien heb is er nog geen enkele AIB kaart die slechtere prestaties bied dan de FE. De gelijk geprijsde AIB kaarten (bijv. de Asus TUF) presteren gelijk (binnen 1-2% met de FE, dus margin of error werk) of beter, terwijl ze minder warm worden.
Uit dezelfde comment:

"In regards to performance, we aren't sure why the card is performing the way it is based on early feedback. We have been told that the 3080 Trinity is actually beating FE in some tests as well - so we may be seeing a broad range of varying performance or massive inconsistencies. We really aren’t sure yet - there are still other reviews to come out and feedback is still very early, but comments are important to us no matter if they are negative or positive, or based on early reporting."

Er is iets aan de hand met de trinity. Het lijkt niet "by design" tel daarbij het RGB gedoe op en de lage max belasting...
Er wordt nu al hardop gesproken over een bios fix.

we'll see..

Heel de 3080 launch is een heerlijke shitstorm.
Ik zou niet direct afgaan op dat ene reddit comment van een support medewerker, dat ook al weer ingetrokken is. Nu heb ik nog niet veel reviews gezien van de zotac, maar de review die ik gezien heb (volgens mij Techpowerup) zaten de Zotac en de FE binnen dezelfde 1-2% van elkaar die je in meer reviews ziet. Daar zou ik dus niet direct de conclusie uit trekken dat de Zotac trager is, eerder dat deze vrijwel gelijke prestaties bied, vergeet immers ook niet tussen chips de prestaties ook makkelijk kunnen verschillen vanwege chip kwaliteit. Daarnaast lijkt de Zotac ook wat koeler en stiller te zijn.

Zou uit meerdere reviews blijken dat bijvoorbeeld de Zotac gemiddeld 5% minder zou presteren dan een FE dan zou dat uiteraard een kwalijke zaak zijn, ik ben echter dat soort voorbeelden nog niet tegengekomen.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 september 2020 09:23]

In de review die hij linkt.. en wat uit veel testen blijkt, is dat de andere kaarten inderdaad binnen margin of error presteren... Maar wel met een hogere power draw!

Dan is een kaart dus gewoon duurder voor dezelfde performance. De onzin wordt verspreid door de comment die er boven staat! Dat FE kaarten veel slechter presteren. Dat is gewoon aannames van vorige releases.
Ik vind ook in die review de FE kaart "slechter" presteren, hij verbruikt immers 20W minder maar is wel 10c warmer. Iets dat je in meer review terugziet. De FE is gewoon een goede kaart, maar bijv. de Asus TUF (en andere kaarten) lijken op hetzelfde prijspunt gewoon hetzelfde of beter te presteren (in FPS of koeling) dan de FE.

De post waar ik op reageer:
Eh nee. AIB kaarten zijn duurder dan FE en de goedkopere zijn slechter dan de FE.
Daarvan klopt dan zeker het laatste deel niet. Een kaart die bij dezelfde prestaties 10c koeler gehouden wordt presteert niet slechter, tenzij je powerdraw als belangrijkste criterium gebruikt, dat is echter iets dat het gros van de enthousiasts niet zal doen. Nee, Prestaties > Koeling > Power is door de bank genomen hetgeen de enthousiast belangrijk vind.
Als het goed is hebben FE kaarten beter gebinde chips toch?
Gezien de auto-overclock afhankelijk is van de temp gaat dat wat je stelt helemaal niet op.

Beter gekoelde kaarten presteten beter...
Nee, het hangt af van temperatuur én powerlimit....

Uit de benchmarks blijkt wel dat de temp niet het probleem is. Maar de power limit.
Der8auer heeft een power limit mod gedaan, en dat was de manier om wat extra performance te krijgen. Temps is bij de FE geen issue. En bij aftermarket ook niet.

De enige reden om een dure aftermarket te nemen, is lawaai. Maar de kaarten zijn al vrij koel dacht ik. Dus dat verschil zal niet extreem zijn.

Deze release is gewoon echt anders dan voorgaande. Want een blower-style cooler is gewoon anders dan een fan-cooler. Nu beide kampen af lijken te stappen van blower coolers is er gewoon minder verschil tussen AIB en factory

[Reactie gewijzigd door Waah op 22 september 2020 10:34]

Het is geen wilde speculatie als iets blijkt te kloppen, toch? De FE heeft een veel te dure koeler om de kaart voor 720 euro aan te bieden. Nvidia zet de FE in een lage prijsklasse met een goede koeler, compact en mooi design met de laagste power draw. Daar kunnen de AIBs niet meer concurreren dus het is logisch dat ze van het begin al van plan waren om een kleine serie FEs uit te brengen. Nvidia lijkt ineens stukken beter en goedkoper dan de AIBs (iets wat eerder altijd andersom was) maar niemand kan een FE kaart kopen dus bijna iedereen heeft uiteindelijk alsnog een AIB model in z'n kast zitten.
He maar als je boven in je scherm bij pricewatch even RTX 3080 intypt zie je toch gewoon dat AIB modellen voor 700-720 piek worden aangeboden? Dus wat is nou je punt? Dat mensen gepusht worden naar AIB modellen die precies net zo duur zijn als de FE?
Mijn punt is dat Nvidia zelf goed voor de dag wilt komen met hun fancy cooler design dat eigenlijk te duur is om massaal voor die prijs te verkopen. De prijs van de goedkope AIBs is wel hetzelfde maar de kaart is groter, trekt meer stroom en er worden goedkopere materialen gebruikt voor de afwerking. Ik heb nog weinig reviews gezien van deze AIBs dus ik weet niet precies hoe ze presteren en wat de geluidsproductie is. De duurdere AIBs (zoals de ASUS TUF of EVGA FTW3) die een paar procent beter presteren dan de FE zijn ook meteen richting de 800-900 euro. Dan lijkt dat de FE wel een koopje voor 720 euro als je 't mij vraagt.
Niet te vergeten dat de AIB ook vaker met meer poorten uitkomen.
Zelf heb ik twee monitoren (DP) en een TV (HDMI) aangesloten. Ik ben in de markt voor een VR headset dus een tweede HDMI aansluiting komt dan van pas, zit helaas niet op de FE.
VR headset als de HP reverb G2(momenteel beste resolutie VR bril), sluit je aan via displayport.
Los van het AIB verhaal(zijn ook niet
verkrijgbaar). Klinkt een stuk aannemelijker dan het verhaal van nvidia 'sorry, we wisten niet dat mensen onze kaarten/GPU chips wilden kopen, dus hebben we er maar een paar gemaakt' en 'de vraag overstijgt wat we hadden verwacht, jullie zijn vast blij aandeelhouders?'.
Dat je dat soort corporate kolder gaat lopen verdedigen is irritant, want het is gewoon 100% marketing onzin.
Er is geen enkele AIB kaart beschikbaar tegen dezelfde prijs als de FE. 0. zip. nada.

Nergens. Niet dat het uitmaakt want de FE is net zo MIA als die mythische kaarten.

Heeft er iemand bij megekko gekeken? alternate? amazon.de? nergens te koop voor +/- 700. Over al kosten ze nu 800+. of zoals bij amazon, gewoon niet (meer) te bestellen. Heb je iets in de preorder staan sinds de 17e? Dan gaat je vaststelling op. (mits je order niet gecancelled word wat momenteel al op grote schaal gebeurd)

Koop/kocht je iets NA de 17e? Hou dan rekening met +100,- en een levertijd van minimaal 2 weken.

Heb je het amazon.de verhaal gelezen? 20.000 pre orders. 20fuckingduizend! Alleen op amazon.de en voor maar 1 type: de Zotac Trinity. ze hebben daar een foutje gemaakt en dat artikel te lang online laten staan. Zotac zit met de handen in het haar en weet niet hoe ze dit moeten uitleveren. Heel PCMR Europa heeft daar besteld. Gaat maanden duren.

Kijk maar eens op reddit.com/r/zotac . Bijna iedere thread gaat daarover. Veel klanten hebben hun order al geannuleerd zien worden. (ik nog niet maar ik verwacht er niks meer van)

Het is, was en blijft een complete shitshow. Het klopt gewoon niet wat je zegt en dat is heel makkelijk te controleren. Kijk in de pricewatch en klik een shop aan. niks voor 699,- tot 719,- Alternate heeft als enige zijn prijzen nog niet aangepast, dat is wat je ziet. Wat daar staat is niet realistisch en ja, levert ze vast een hoop pre orders op. Maar zometeen ook een berg aan boze klanten door geannuleerde bestellingen of uitlevering maanden later.

De kaarten zijn er gewoon niet. Ik begin de youtube geruchten wel te geloven en deze het meest: de 10GB versie is enkel bedoeld geweest om AMD dwars te zitten. Deze kaart is nooit in voldoende aantallen geproduceerd. Er staat nl. al een 20GB rev 2 in de coulissen voor een paar honderd meer. de 10GB was de lekkermaker, de 20GB versie (met iets hogere clocks) is wat we realistisch kunnen kopen.
Ik denk dat het gewoon een "paper+" release is. Je kunt denk ik niet zeggen "de kaarten zijn er gewoon niet" maar meer "de kaarten zijn er gewoon nog niet".

Net zoals bij elke nieuwe GPU release, eigenlijk....

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 22 september 2020 11:41]

Ik denk dat het gewoon een "paper+" release is. Je kunt denk ik niet zeggen "de kaarten zijn er gewoon niet" maar meer "de kaarten zijn er gewoon nog niet".

Net zoals bij elke nieuwe GPU release, eigenlijk....
De eerste tweakers hebben de kaarten al binnen, ook de FE: https://gathering.tweaker...message/63891278#63891278
https://gathering.tweaker...message/63891836#63891836

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 september 2020 15:44]

Om 17:05 besteld, toen was die bij mij al 2 uur uitverkocht. Had hem ook in de Cart zitten maar de afreken knop deed niks helaas...

Dan maar wachten, 1080ti is ook nog prima tbh
Volgens Nvidia (zie bron) ging de store offline en kwam er daardoor direct de melding mbt uitverkocht. De echte verkoop is pas later gestart (en die was ook snel weg, daar niet van).
Precies, en daar komt nog bij dat een groot deel van de mensen die een 2 slots kaart willen (waaronder ik) niks kunnen met het FE koeler ontwerp omdat dit gewoon niet werkt in een sandwich case.
Zo nu en dan staat er iemand op die 'het volk' verteld wat zij willen horen. In het geval van de techwereld krijgt deze persoon daardoor meer aandacht. Met die aandacht ontstaat langzaam ook toegang tot meer bronnen en daarmee tot leaks. Het duur niet lang voor deze content creator ontdekt dat hoe polarizender het onderwerp, en het liefst ook de titel, des te meer views.
Uiteraard was het nooit de bedoeling van Nvidia om hun kaarten zo goedkoop aan te bieden, het is enkel een marketing truuk zodat hun AIB partners hun kaarten duurder kunnen aanbieden maar wel de perceptie hebben goeie value te hebben (en initiele) reviews lovend zijn over de cost per performance.
Voorlopig kun je bij Alternate nog voor de MSRP pre-orders plaatsen. Ik zeg voorlopig want het gerucht is voorbij gekomen dat Nvidia $50 vergoed aan board partners om de MSRP te behalen. Mocht dit waar zijn dan staat dat natuurlijk haaks op hetgeen wordt beweerd over opzettelijke schaarste. Je gaat niet schaarste creëren om de vraag op te stuwen om vervolgens je afnemer nog eens 50 dollar te geven. Op die manier wint vooral de AIB en door de schaarste daarna ook nog eens de retail die er een paar honderd dollar bovenop kan gooien.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 september 2020 13:08]

Welke concurrentie komt van AMD dan ?
RDNA2 kan denk ik prima met de 3080 en lager concurreren. Gezien de prestaties van de 5700XT en de specs van de consoles moet dat geen issue zijn.
We gaan het zien. Hopelijk komt AMD eindelijk eens met een kaart die in het hogere segment kan concurreren. Als dat gebeurd gaan we daar overigens precies dezelfde schaarste zien als we nu hier zien.
Dat verkleint het probleem wel. Dan heb je 2x zo veel kans om een kaart in die prestatie classe te scoren.
Yeah, moores law is dead youtuber zegt dat inderdaad. En die heeft wel bewezen dat hij goede bronnen heeft. Dus nvidia kan zn borst maar mooi nat maken als dat allemaal echt waar is. Want goedkoper en zelfde / of bijna zelfde prestaties als een 3080 (met raytracing) op 1080p of 1440p zullen veel mensen doen overstappen of doen kiezen vor AMD. Ik wacht zelf ook af want ben super benieuwd. AMD schijnt met 3 kaarten te komen. Ook een XT met meer geheugen dan de 10gb 3080. en het gerucht is dus dat nadat AMD dit bekent gemaakt heeft Nvidia op eens een 3080 of 3080ti gaat releasen met ook meer geheugen.

Het is wel wat spannender dan de releases van de 2080'ti's en de 5600XT's
"Moore's Law Is Dead" is super biased en is zeker geen referentie. De tech consipracy theorist van youtube.
valt wel mee hoe biased hij is, sure hij is een openlijke AMD fan, maar dat betekend niet meteen dat alles wat hij over nVidia verteld niet waar is, veel geruchten die hij heeft verteld bleken vaak toch te kloppen
En weer iemand die deze "beunhaas" zijn mening overneemt. De laatste 4 generaties waren de FE koelers altijd duurder om te produceren (maar ze pakken een hogere marge door een tussenpartij te schrappen), Deze zijn alleen toch echt altijd de gehele product cyclus verkrijgbaar gebleven bij Nvidia. Bij elke GPU launch van dit kaliber is er schaarste en gaan de prijzen omhoof, deze zullen ook weer dalen en FE kaarten zullen aangevuld blijven worden.
Helaas dat mensen inderdaad dit soort ongefundeerde praat als feit aan blijven houden. Volgens mij is deze Youtuber vaak genoeg nat gegaan om hier geen aandacht aan te besteden.

Als je kijkt hoe de FE koeler in elkaar steekt (https://www.youtube.com/watch?v=OX9Eh_NaC5c) dan is dat écht geen goedkoop koelertje. Plus er zit veel meer achter dan enkel de materiaal en productie kosten. Zeker in zo'n vernieuwend design dan dit zit bizar veel R&D achter. Da's ook niet gratis.
Laat staan dat de FE geen reference design heeft en flink duurdere PCB's en componenten hierop. Plus dat de FE vorige generatie een stuk beter gebinned is, vermoedelijk deze keer ook (om de eerste reviews positiever te laten lijken.)
Jammer dat mijn 2080TI FE gigantische coil whine heeft en na 1x omwisselen hadden ze geen zin meer om de 2e om te wisselen.

De MSI 2080 die ik heb (heb 2 PCs) is fluisterstil. Volgende keer weer een MSI dus.

Uit de 900-generatie had ik ook 2 kaarten: 1 reference design, en 1 custom. De reference had coil whine, de MSI was stil. Toeval? Geen idee, maar ik neem de gok niet meer. Volgende keer weer een custom design

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 september 2020 12:24]

MSI 1060 is ook lekker stil inderdaad.
MSI 770 was een compleet ander verhaal. Stroomvreter ook.
Maarja, heeft weer niks met performance te maken.
stroomvreter ligt niet aan aan MSI toch?
Wat is je bron over binning?
"geruchten"

Ik zou me deze generatie geen zorgen maken over de kwaliteit van je chip. Ze overclocken tot noch toe allemaal nauwelijks. Da's ook gelijk de reden dat een AiB deze ronde imo geen €100+ meer waard is dan MSRP van de FE.
vermoedelijk deze keer ook (om de eerste reviews positiever te laten lijken.)
De goedkoopste kaart tot nu toe is de zotac met 699 euro, 15 euro goedkoper dan de FE. Deze is 1% trager en 4 dBA stiller; https://www.techpowerup.c...-rtx-3080-trinity/32.html Tot zo ver dus geen enkele indicatie dat de FE resultaten anders zijn dan dat je van een AIB kaart kunt verwachten.
Filmpje was de moeite waard, maar ik vind $150 voor een koeler (inkoop/productie) niet echt realistisch klinken...
Overal zie ik maar mensen keihard roepen dat het een strategie was, vervolgens komen al die mensen met exact dezelfde Youtubber aankakken. Sorry hoor maar kom met wat meer bronnen i.p.v. deze speculerende views generende Youtube gast :).
Deze: https://youtu.be/tXb-8feWoOE
En deze: https://youtu.be/nJBggUfYozY

Leggen het een stuk beter uit. Hoewel de “nvidia's dumbest decision“Een beetje clickbait is, omdat het voor de consument een kut beslissing is, maar voor nvidia's winst zeer goed is
Tja het is dan echt de schuld van de mens.

Ik persoonlijk wacht nog af op AMD die in oktober wat gaat laten zien. Dus tot die tijd kijk ik de kat uit de boom.
En wat zou Nvidia daarmee winnen? Zij verkopen de GPUs aan prijzen die maanden terug zijn afgesproken aan de fabrikantena, aan duurdere kaarten verdienen zij niets.

De winst bij eventuele woekerprijzen zit meestal bij de tussenjandelaar of eindverkoper.
Ze verkopen de FE onder hun gewenste marges omdat de FE koeler heel duur is. Door de verkoop van AIB's verdient eNVy meer in de basis.
Betekenis achter de naam van nVidia.
Ok, noem het dan gewoon Nvidia.. Deze hoort beetje thuis in het rijtje M$
Lijkt me sterk, als de 3080 duurder wordt moet de 3090 ook duurder worden. Dan is wel de kaart betaalbaar met 10% prestariewinst.

Xx80 heeft altijd rond de 800euro gezeten lijkt me sterk dat die prijs nu glink gaat stijgen
"To all my Pascal gamer friends, it is safe to upgrade now." -Jensen Huang

Ze wisten echt wel dat er meer intresse zou zijn.
Eerlijk gezegd vrees ik vooral voor de beschikbaarheid van de 3070. Ik ben op basis van de steamsurvey een inschatting gaan maken in de verhoudingen per prijspunt.

2000 serie:
1650 15,4%
1660 31,7%
2060 21,9%
2070 21,3%
2080 ($799) 5,3%
2080ti 4,4%

1000 serie
1050 38,8%
1060 33,8%
1070 15,3%
1080 ($599) 7,4%
1080ti 4,7%

Wat mij opvalt is dat tijdens de 2xxx serie de verhoudingen tussen de 80 en de 70 kaart verkopen flink zijn veranderd. Van ongeveer factor 2 naar ongeveer factor 4. De hogere prijzen van de x80 serie hebben er dus voor gezorgd dat de x80 minder is verkocht. Vermoedelijk heeft Nvidia deze relatie willen verbeteren door de MSRP deze keer wat te verlagen. De vraag is nu even hoe goed is dat gelukt? Is er nu weer sprake van 2x meer interesse in de RTX 3070? Of zit iedereen nog met zijn vakantie geld en is de vraag alsnog x4 voor de RTX 3070?
Voor de 3080 ja, maar dit gaat over de specifieke 3080 FE kaart. Het design in combinatie met de uitmuntende prestaties trekt waarschijnlijk toch meer kopers aan dan verwacht. Die vraag zal vast ook weer inkakken als de kaarten van de andere partijen op de markt komen.
Wat niet uitsluit dat er meer interesse is dan verwacht.
Men maakt zich ernstig druk om...?

Wacht even tot na de release van de AMD kaarten.
Ik heb nogsteeds een onderbuikgevoel dat AMD hier een ryzen trucje gaat flikken net als ze bij Intel deden jaren geleden.
Zo'n "surprise MF".
Laten we hopen dat dat gebeurd en zo niet dan een killer deal budget kaart.
In principe staat mijn keuze op AMD maakt me niet uit welke klasse ze komen ik wil van die verschrikkelijke Nvidia drivers af maar als AMD met iets te baggers komt is de RTX3070 of 3080 een goed alternatief voor 1440p 144hz gaming.
Dit gevoel hadden mensen ook bij de 10 en 20 series en dat viel ook tegen.

En laten we even eerlijk zijn... Er is altijd wel een "wacht gewoon nog even op".

Het is een kwestie van timing. Ik zit hier bijvoorbeeld ook al zeker anderhalf jaar een PC tot het einde te pushen en moet toch echt aan de vervanging gaan. Zo lang zal ik waarschijnlijk niet meer kunnen wachten. Dan komen daar extra druk factoren bij zoals dat het ondertussen wel nodig is te clean-installen en mijn main SSD om te zetten naar een gaming SSD met een nieuwe SSD voor m'n windows install etc. maar dit wil ik dan weer niet doen tot ik een nieuwe build heb omdat het anders als zonde voelt van mijn tijd.

Puntje bij paaltje komt het gewoon neer op wat je op dat specifieke moment nodig hebt. Daarnaast, in dit specifieke geval, zijn natuurlijk gewoon enorm veel mensen in de marketinghype getrapt en hebben hun 2080's enz al voor een zacht prijsje verkocht, en hebben dus enige haast bij het ontvangen van een nieuwe kaart :)

Eigen schuld dikke bult? Zeker weten!
Maar dan is het nog wel zo :)
5700 series is een midrange chip dat op 2070 niveau concurreert. Zeggen dat het tegenviel is niet waar. De kaart biedt prima prijs / prestatie(s) en vaak nog op een lagere powercurve dan nvidia's tegenhanger. De 5700 series was dan ook een experiment om een zo optimaal mogelijk ontwerp eruit te krijgen dat prima mee kon met hedendaagse kaarten. Dat experiment is gelukt en RDNA2 is daaruit gekomen.

RDNA2 hoeft niet een 3090 tegenhanger te zijn. Het enige dat het hoeft te doen is de 3080 te evenaren en een betere prijs te hebben. Dan is AMD eigenlijk al binnen. De 3900 series is een prestige kaart voor een doelgroep daar waar het geld namelijk niet zit. Het geld voor gamers kaarten zit in de 250$ tot 600$ range. Daar moet je je aanbod op baseren en richten.

Ook de Polaris (Rx480/580/590) was een succes. Ideaale 1080p kaart voor een prijsklasse van 250$ (als je de 8GB versie wou). De 590 had niet echt gehoeven, sinds het niet veel extra's dan wat meer kloksnelheid en een hoger verbruik met zich meebracht.

En dat gaat AMD ook doen; het succes van Ryzen was 1; nu de GPU tak nog.

[Reactie gewijzigd door Jism op 22 september 2020 05:13]

Succes zit altijd een heel groot stuk subjectiviteit bij. Want want is succes? Een goede prijs kwaliteit verhouding op een bepaald punt? Commercieel succes? Of de perfecte kaart op het prijspunt dat jij in gedachte had?

Als we even terug in de tijd gaan naar begin 2016 dan zaten we op de situatie dat in de basis Nvidia en Radeon een gelijkwaardige line-up hadden. Radeon kwam echter met kaarten die ondertussen 3x gerebrand waren dus er waren duidelijke signalen dat er wat aan de hand was. Radeon kwam in mei met de RX 480 voor $199, een GTX 970 killer aldus AMD. Een prima deal ware het niet dat het maanden zou duren voor er partner kaarten kwamen zonder blower koeler. Een blower koeler die onder load 41 dBA deed. Prijs/performance was het een topper.

Nog voor de custom RX 480 kaarten beschikbaar waren kwam Nvidia met de 1xxx serie. Kaarten als de 1080 en de 1070 waren echt een flinke stap vooruit. Niet veel later volgde de GTX 1060. Al deze kaarten zaten onder de 37 dBA op full load. Iedereen die toen niet genoeg had aan het prestatie niveau van een RX 480 kwam automatisch bij Nvidia uit. Dit zou zo blijven, Radeon had geen antwoord. De 1xxx serie werd een ongekend succes en de GTX 1060 is tot heden de populairste videokaart die ooit verkocht is.

Was Polaris een succes? Voor wie op zoek was naar een betaalbare GPU en geen problemen had me blower koeler en in de eerste 3 weken een bestelling kon plaatsen (toen er nog stock was) denk ik wel. Voor elke andere gamer niet. Voor AMD zelf overigens ook niet. Destijds kon nog beweerd worden dat vanaf de zomer van 2017 miners alle RX 480 aan het opkopen waren maar als we nu terug kijken naar de omzet en winst cijfers van AMD dan is er gewoon weinig verkocht. Ook de voorspelde overvloeding van de tweede hands markt is nooit gekomen.

In 2017 kwam Radeon met Vega. Vrijwel niemand heeft deze kaarten gekocht. De Vega64 haalde het prestatie niveau van de GTX 1080 uit 2016 niet terwijl er 300W ipv 166W werd verstookt. Betaalbare Vega56 kaarten van Gigabyte sneuvelden ondertussen bij bosjes.

Was Vega een succes? Kijken we op de steam survey dan zien we nu een 0.30% marktaandeel voor Vega tegenover 9.16% voor Nvidia kaarten uit die tijd en dat segment (1070, 1070ti, 1080, 1080ti). Nemen we de 1060, 1050 Ti en 1050 mee dan komt Nvidia zelfs op 33.16% terwijl AMD met polaris erbij stijgt naar 4.76% (470,480,570,580,vega). Voor AMD zelf was deze reeks in ieder geval geen succes, door het HBM geheugen was de marge laag. Mogelijk te laag om de productie op te schroeven. Veel tweakers hebben de vega's uit Duitsland gehaald.

In 2019 kregen we Navi. Dit was echt een enorme stap in de goede richting. Qua performance per dollar was een 5700XT nog altijd slechter dan de pre-mining hype kaarten als de GTX 1060, RX 580, enz. Maar ten opzichtte van de RTX 2xxx serie was de 5700XT veel beter. Deze kaarten zijn echter in succes beperkt door driver problemen. Vrijwel direct kwam de zogenaamde black screen bug naar boven. Na 6 maanden (!) post AMD op reddit het verzoek aan gebruikers om informatie te delen zodat ze dit probleem konden oplossen. Zo ver ik heb begrepen zijn die problemen nu opgelost. Het marktaandeel van de 5700XT begint ondertussen langzaam richting dat van de 2080 Ti te kruipen. Daarmee is Navi nu al succesvoller dan Vega.

Is Navi een succes? Voor wie vanaf begin 2020, dus zonder driver problemen, deze reeks heeft gekocht denk ik wel. De toegevoegde waarde van RTX is voorlopig nog nihiel en je krijgt gewoon meer bang for buck. Voor AMD zelf zullen de marges ook beter zijn dan ze met Vega waren ivm de overstap naar GDDR6 en het beperkt formaat van de chip. Navi is dan ook prima leverbaar.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 september 2020 15:53]

Over de timing ben ik het niet eens met je
Deze releases zitten zó dicht op elkaar dat je wel mentaal instabiel moet wezen om nu al een beslissing te maken...
Mijn mainrig ligt in onderdelen en ga hem pas opnieuw opbouwen als de nieuwe hardware er is.
Ryzen 4000 kan je zonder na te denken wel gewoon kopen het zal beter zijn dan de 3000 serie dus het is gewoon een dikke vette ja daarbij
Met de gpu's is het alleen nog even afwachten maar de afweging is bij velen niet alleen het artikel maar ook de bundels die je bij release ziet
Watch dogs legion bij nvidia en who knows wat je bij AMD krijgt... IIRC had de r9 290x bij release toen zo'n amd gold bundle waar je 3 AAA-titels kon kiezen
Dat was een deal dat niet weg te slaan was eigenlijk

Only time will tell maar mijn voorgevoel zegt dat ze het deze keer gaan nailen

Dat ze niet voor high end hebben gemikt met voorgaande kaarten is niet omdat het ze het niet kunnen maar omdat ze meer cash willen voor nóg betere R&D en als er dan genoeg is gewoon een bom eruit te gooien
Dit hebben ze met fx naar ryzen ook gedaan remember? :)
Rx460-470-480 waren alledrie hele toffe veelverkopende kaarten

Toen het rustiger werd kwam de miningcraze en werden ze enorm veel verkocht weer in een tweede golf...
Dat heeft AMD een behoorlijke boost gegeven
In principe staat mijn keuze op AMD maakt me niet uit welke klasse ze komen ik wil van die verschrikkelijke Nvidia drivers af maar als AMD met iets te baggers komt is de RTX3070 of 3080 een goed alternatief voor 1440p 144hz gaming.
Haal je nu de 2 merken niet door mekaar? Als er één firma bekend staat om hun verschrikkelijke drivers en software issues is het AMD wel.
Ik heb beiden volop in gebruik ik kan dit meermaals ontkrachten... Ik heb werkelijk nooit bsod's gehad in hetzelfde systeem waar altijd titans in kwamen nu zitten er firepro's in en nooit geen bsod meer gehad oid
Yeah right daar geloof ik dus niets van. Ze wisten echt wel hoeveel mensen interesse zouden hebben gezien de posts van mensen op internet en na de hoge prijzen van Turing.

Maar goed je kan maar beter doen alsof je het niet wist en je excuses aanbieden dan je echte plan vertellen. Die FE kaarten zijn namelijk hardstikke duur om te maken. Het reference PCB van de AIB's is cost down en net wat goedkoper dan het reference PCB van de FE kaarten daarnaast is die FE cooler ook niet bepaald goedkoop om te maken.

Dus ik denk dat nVidia er daar niet perse veel van wilt verkopen.
Maar waar zit de winst in om daar over te liegen?

Zo kon nvidia ook gewoon:
- geen FE kaarten verkopen als ze te duur om te maken zijn.
- van te voren aan geven "we hebben maar een beperkt aantal, er is een grote kans dat je mis grijpt"
- als ze het inderdaad van te voren al wisten, de productie opschroeven en meer kaarten verkopen, en met schaal economie is dat juist interessanter qua kosten.

Maar ik kan vanuit geen enkele hoek zien hoe een excuus maken voor een vooraf geplande lage levering enig nut heeft vanuit winstoogmerk .

[Reactie gewijzigd door dakka op 21 september 2020 23:13]

De waarde zit m in het verhogen van de margins (een kpi waar Nvidia in zijn quarterly reports altijd erg trots op is) terwijl je de perceptie creëert een fantastische prijs/kwaliteitskaart neer te zetten. AMD wordt min of meer gedwongen om zijn kaarten relatief te prijzen tegenover de msrp van Nvidia omdat ze daarmee vergeleken gaan worden in reviews straks.

Founders Edition is maar een heel klein deel van de verkopen dus die biedt je heel goedkoop (te goedkoop) aan terwijl je ondertussen het product te vroegtijdig lanceert waardoor prijzen van AIBs de lucht inschieten. Ze hadden waarschijnlijk ook in oktober of november met serieuze voorraad aan de verkoop kunnen starten maar dan raak je al deze voordelen kwijt.
Zou kunnen, voorlopig zie ik nog bij heeeeel veel shops AiB kaarten voor €700-750 aangeboden worden. Zolang dat niet veranderd gaat je verhaal niet op lijkt me.

https://www.gputracker.eu...hics-chip/nvidia-rtx-3080

Komt nog bij, als nvidia deze kaart tegen een MSRP van €850 had weggezet dan hadden mensen alsnog in de rij gestaan want 'beter dan een 2080Ti en veel goedkoper!'.

Nee, ik denk niet dat dit een vooraf opgezet kwaadaardig plan was voor de aandeelhouders. Ik denk dat nvidia de concurrentie gewoon voor wou zijn door de kaart extra aantrekkelijk te prijzen en (te) snel uit te brengen. Dit creeert een mooie kans voor de consument, en daar waren er dan ook een hoop van. Meer dan ze aankonden in de fabrieken. Dan ontstaat er schaarste en dan denken AiB fabrikanten, transporteurs en webshop giganten 'die prijs kan wel wat omhoog'.
Goede reviews krijgen met een kaart van 700 euro. Die straks niet meer voor die prijs te krijgen is. De AIB modellen gaan na verwachting richting de 800. En dat zie je nu eigenlijk ook al een beetje gebeuren als je naar de prijzen van de kaarten kijkt.

Maar de reviews zijn van day one en gaan dus uit van die prijs van 700 wordt vaak niet herzien en blijven dan online staan.
Schaarste zorgt altijd voor prijsverhogingen en hype zoals we tegenwoordig kennen zorgt altijd voor schaarste. Als AMD geluk heeft overkomt ze hetzelfde (want dan hebben ze een populaire videokaart op de markt weten te zetten, eindelijk).
Dit is anders hetzelfde is gebeurd met de 2080 Ti die is nu pas onder de MSRP te krijgen sinds Ampere er is daar voor heeft hij er altijd boven gezeten alleen @ launch heel kort niet.
Dat zelfde trucje haalt nVidia nu ook bij de 3080 uit.
Het is heel normaal dat high end componenten duur blijven totdat de volgende generatie komt, dat zie je ook bij processoren (zelfs bij AMD!). Het is dat AMD geen videokaarten in dit segment heeft om het mee te vergelijken maar het zou daarbij niet anders zijn. Kijk eens naar Threadripper CPU's, die dalen ook nauwelijks in prijs totdat er een opvolger is (en zelfs daarna bijna niet).
Nee het is niet normaal dat die 100-200 euro boven de adviesprijs zitten. Normaal gesproken zijn die @ launch de adviesprijs of iets hoger door schaarste daar na de adviesprijs en daar na goedkoper. De 2080 Ti heeft er tot aan de launch van Ampere boven gezeten en dat is zeker niet normaal ook nVidia kaarten zakken normaal wel iets in prijs of blijven in ieder geval rond de adviesprijs zitten hele exotische OC modellen daar gelaten.
Goede reviews krijgen met een kaart van 700 euro. Die straks niet meer voor die prijs te krijgen is. De AIB modellen gaan na verwachting richting de 800. En dat zie je nu eigenlijk ook al een beetje gebeuren als je naar de prijzen van de kaarten kijkt.

Maar de reviews zijn van day one en gaan dus uit van die prijs van 700 wordt vaak niet herzien en blijven dan online staan.
Waarmee je impliceert dat dit in het voordeel werkt? Lijkt mij eerder een nadeel. Heb je die review gelezen en dan ben je op basis daarvan bereid om +- 700 euro uit te geven voor dat prestatie niveau. Vervolgens ga je bestellen en moet je ineens 100- 200 euro meer afrekenen. Dan haak je af als consument en ga je heroverwegen. Zeker in het geval er straks een RDA2 alternatief is.

Een logischere verklaring is dat Nvidia deze keer is overgestapt naar Samsung om de problemen die ze met TSMC hadden te omzeilen en dat ze nu nog meer volume kunnen draaien en dat dit de lagere MSRP mogelijk maakt.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 september 2020 15:51]

Ik bedoelde het ook als een nadeel dat je ze straks mogelijk niet meer voor die lage prijs van 700 kan krijgen. Maar mensen zullen ze dan vast nog wel kopen. Wat nVidia ook doet ze komen er tot nu toe bijna altijd mee weg (GPP was een uitzondering was ook voor het eerst dat ze er niet mee weg kwamen).
Heel veel gratis reclame, goede reviews voordat er iets van de concurrentie is om mee te vergelijken, een idee van schaarste scheppen zodat mensen eerder denken snel zo’n ding te moeten kopen etc.
Maar daar heb je toch helemaal niks aan als het product al is uitverkocht?

Als ze van te voren eerlijk hadden gezegd "er is schaarste" dan had je idd veel reclame en een run op de kaarten, maar ze hebben het achteraf gezegd, en dit is volgens mensen blijkbaar een nep excuus, dat helemaal geen nut meer heeft want het product is al verkocht.

nvidia lanceert product*
een week later, als alles al is uitverkocht: "oh ja we zijn vergeten reclame te maken" :?
Ik ben niet voor AMD of Nvidea.

Aan de hand van de reacties zitten hier veel droeftoeters die pretenderen unbiased te zijn en vervolgens zich naief opstellen tegenover Nvidea met gedachte dat het bedrijf aan liefdadigheid doet oid. Natuurlijk hebben ze een marketing afdeling die een strategie bepaalt en winst optimaliseert voor het bedrijf.

Walgelijk om vervolgens dan mensen die realistisch hierover zijn Als AMD fanboys weg te zetten terwijl je zelf een paar oogkleppen op hebt.

Je hebt het over geen winst kunnen behalen door hierover te liegen en dat klopt niet. Als Nvidea zegt bewust prijzen hoog te houden is er een deel die hierover zal vallen en minder snel of niet Nvidea kaarten zal kopen naast dat het imago van het bedrijf er niet beter op word.

Puntje bij paaltje weet niemand precies wat de strategie van Nvidea dus pretendeer dan ook niet stellig het wel te weten of dat winst maken (helaas) een van de belangrijkste dingen is.
Nivea maakt zalf. Nvidia GPUs.

Al krijg je van die laatste wel lekker vette en smeuïge beelden dus ik snap de associatie ;)

(Overigens deel ik je mening volledig)
Het is Nvidia zelf die deze complottheorieën voed door gigantische hypes te creëren die niet eens een beetje dichtbij de werkelijkheid komen. Daarnaast hebben ze verscheidene rechtszaken aan de broek omdat ze mogelijk de financiële resultaten in hun voordeel gemanipuleerd hebben voordat ze aan de aandeelhouders/investeerders overhandigd zijn.

Ik geloof niet dat ze opzettelijk kleine voorraden hebben maar een grote vraag was te verwachten, het is niet alsof er nooit een 10xx serie is geweest die enorm veel sneller was dan de 9xx serie. Misschien hadden ze zelf verwacht dat mensen negatief zouden zijn over het hoge stroomverbruik, dit verbaast mij tenminste... je hoort er vrijwel niemand over terwijl dit mij aan Fermi doet denken. Ik denk eerder dat er slechte yields zijn en ze die op een zo positief mogelijke manier proberen te verhullen.

Over AMD: Als die nu niet met iets goeds komen dan kunnen ze wel ophouden. Nvidia lijkt de 3080 er met grote moeite uit geperst te hebben en als dit een voorbode is voor de rest van de 3xxx serie dan is het voor AMD een kwestie van de bal in open doel schuiven... Een theoretische node verkleining van 33% (in werkelijkheid ligt het anders, dat weet ik) die in de praktijk t.o.v. een 2080Ti maar een 2-3% betere efficiëntie haalt in de meest gebruikte gaming resoluties... Dat is het open doel voor AMD en daarom kunnen ze wel ophouden als ze niet beter kunnen want dit is écht het moment. Zo'n kans krijgen ze vrijwel nooit.

[Reactie gewijzigd door Skyfox85 op 22 september 2020 12:56]

Nu halen Nvidia/Intel ook wel nare fratsen uit. Maar dat kunnen ze ook wel maken, terwijl AMD alleen maar aan het bijbenen is geweest.
Ik ben een grotere fan van AMD dan van NVIDIA maar als AMD iets doet wat niet kan zal ik zeker niet aarzelen hier iets van te zeggen.
Maar het gaat erom hoe je iets aanprijst en hoe je er vervolgens mee omgaat, je moet niet vergeten dat zulke bedrijven hele teams met mensen hebben die alleen maar strategieën bedenken om meer producten te verkopen dan de concurrent.
Ze kunnen hun onschuld heel makkelijk bewijzen door de cijfers vrij te geven van hoeveel kaarten ze op de launch verkocht hebben in vergelijking met vorige jaren.
Geen enkel bedrijf met gezond verstand zou ooit dergelijke cijfers naar buiten brengen, zeker niet voor zoiets onzinnigs als dit.
Ik vrees dat je de vooruitziende blik / strategie hier schromelijk OVERschat. Er worden nog steeds aan de lopende band fouten gemaakt met de inschatting van ‘wat mensen willen’. Gelukkig wel... het is een bewijs van de ONvoorspelbaarheidstheorie. Ik word daar persoonlijk erg vrolijk van, omdat die onvoorspelbaarheid ook geldt voor de grote datagraaiers als Facebook en Google. We worden tegenwoordig bijna dagelijks bang gemaakt met hoe goed dit soort bedrijven zijn geworden in ‘voorspellen’ en ‘beïnvloeden’ op basis van al die data, maar ik geloof dat dit wel eens gruwelijk kan tegenvallen.
Apple doet dit helemaal niet. Ze vertellen graag dat ze veel verkocht hebben en tussen 2 generaties van een model stijgt de prijs niet. Het zou dan wel heel raar zijn om expres te weinig te produceren.
Ik denk dat het traject van het bepalen van de hoeveelheid, het voorbereiden van shipping & stock over heel de wereld al echt maanden maar dan ook maanden geleden al is begonnen. Ver voor de posts van mensen op het internet wat dan ook. Het argument wat je geeft van expres schaarste creeeren is natuurlijk iets wat niet onbekend is, echter in deze hoedanigheid is dat zeker niet positief voor hunzelf.
Productie begon in Augustus pas. Dat express schaarste creeeren is een urban legend in deze product categorieeen. Aandeelhouders zien dat al helemaal niet zitten.
In een markt waar AMD je in de nek hijgt lijkt het me verstandig om de markt zo snel mogelijk te verzadigen met je product IPV schaarste creëeren. Dat kun je namelijk alleen doen als je de enige bent op de markt en er verder geen alternatieven zijn. Daarnaast concurreren je eigen oude kaarten nog mee. Zo droppen de prijzen van huidige 2080 en 1080ti kaarten op de 2dehands markt. Waardoor het in veel gevallen helemaal niet nodig is om een 30xx serie te kopen. Voor Nvidia lijkt het me het beste om zo snel mogelijk iedereen te voorzien.
Snip -- van mezelf.

[Reactie gewijzigd door Allubz op 21 september 2020 23:36]

Yeah right daar geloof ik dus niets van. Ze wisten echt wel hoeveel mensen interesse zouden hebben gezien de posts van mensen op internet en na de hoge prijzen van Turing.

Maar goed je kan maar beter doen alsof je het niet wist en je excuses aanbieden dan je echte plan vertellen. Die FE kaarten zijn namelijk hardstikke duur om te maken. Het reference PCB van de AIB's is cost down en net wat goedkoper dan het reference PCB van de FE kaarten daarnaast is die FE cooler ook niet bepaald goedkoop om te maken.

Dus ik denk dat nVidia er daar niet perse veel van wilt verkopen.
Normaal verkoopt Nvidia de GPU chips aan de board partners. Deze assembleren de PCB met daarop de GPU chip, het geheugen en de koeleer. Vervolgens wordt het geheel getest en gaat het in een doos. De board partner doet vervolgens de marketing en distributie. Vervoglens gaan die kaarten naar (regionale) distributeurs. Uiteindelijk komen ze beschikbaar in de retail. Uiteindelijk zitten er tussen het punt dat Nvidia iets verkocht en het punt waarop jij als consument iets betaald enorm veel stappen en partijen die allemaal geld willen verdienen.

Vervolgens zet Nvidia zelf een kaart op hun eigen website. Ze assembleren dat ding 'zelf' en hebben geen noemenswaardige marketing kosten anders dan de algemene kosten voor de 3xxx serie. Ook al zou die FE koeler $200 dollar extra kosten, dan nog zit het er dik in dat Nvidia alsnog meer verdiend op de FE verkoop dan wanneer ze aan een AIB leveren.

Dat Nvidia er geen miljoenen wil verkopen zal wel waar zijn. Echter daar zit wat mij betreft een andere reden achter dan het marge verhaal. Wanneer Nvidia op dag 1 meteen 100.000 van die Founder Edition kaarten was gaan uitleveren terwijl de AIB's dat niet konden dan had Nvidia daarmee de relatie met hun directe klant verpest. Het aantal FE kaarten zal dus beperkt moeten blijven zo lang men waarde hecht aan het bestaan van AIB's zoals MSI, Asus, EVGA, enz.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 september 2020 13:18]

Komen die FE kaarten nog te koop of alleen die van de andere leveranciers?
Ik vraag mij net hetzelfde af. Ik vind die van andere leveranciers dan ook maar op niks trekken. Dit jaar zien de meeste kaarten er echt afschuwelijk uit, Vorig jaar leken ze allemaal nog oké, maar dit jaar daarentegen... Enkel ZOTAC en MSI zien er nog goed uit.

Daarnaast zijn de prijzen van de andere leveranciers ook makkelijk tot wel zeker 150 euro duurder voor exact dezelfde prestaties... je moet gek zijn in mijn ogen om dat te willen betalen.

Ik vraag mij dus ook af of en waar wij hier in België en in Nederland de FE versie kunnen kopen. Wat voor nut heeft het om anders de prijzen van de FE op de website te zetten, maar ze hier uiteindelijk niet te verkopen?...
Als ze weer op voorraad zijn gaan de FE kaarten ook weer in de verkoop.
Wat apart is, is dat de FE kaarten geen reference PCB meer zijn dus voor waterkoeling opties met EKWB kaarten, heb je niets meer aan een FE kaart. :)
EK heeft ook al een FE block aangekondigd die ergens in oktober moet uitkomen. https://www.pcgamer.com/n...090-rtx-3080-water-block/
Komen gewoon watarblocks uit voor de custom pcb van de FE :)
Beter nog, dit worden de kleinste en beste waterkoeling opties voor mitx cases. I need one |:(
Ik kan me niet herinneren dat een launch van een nieuwe generatie zo verlopen is. De GTX 480 was ook hyped maar dat kwam vooral omdat ie eindeloos werd uitgesteld. Mijn huidige GTX 1080 TI had ik binnen een week na de release in huis en hoefde daar niet heel veel moeite voor te doen.

Ik val ook van de ene verbazing in de andere op het levertijden topic hier op Tweakers, 3 kaarten bestellen, er vervolgens weer 2 annuleren, continu webshops bestoken met vragen, sommigen lijken er zelfs mentaal last van te hebben dat ze geen kaart hebben kunnen bemachtigen. Heerlijk leesvoer allemaal maar het gaat wel erg ver soms.

Zodra de toevoer van kaarten een beetje op gang is gekomen probeer ik een FE te bemachtigen. Net zoals mijn 1080 TI en GTX 980 ook FE's waren, simpelweg omdat ik ze veel mooier vind. Heb met de 3000 serie al helemaal nog geen mooie AIB gezien eigenlijk.
sommigen lijken er zelfs mentaal last van te hebben dat ze geen kaart hebben kunnen bemachtigen.
Complete hype, gecreëerd door de fabrikant.

En (vooral jongere) consumenten gaan er in mee. Tenminste ik denk als je al wat langer meeloopt dat je de hele cadans wel weet, dat er sowieso elk jaar een beter/nieuwer product uit komt, en dat dat eigenlijk echt niet zo boeiend is, ook al proberen de fabrikanten en hun marketing afdelingen jou wel dat te laten geloven.
Nvidia doet er toch ook helemaal niet goed aan om heel veel FE kaarten te verkopen, dat is toch het gras weg maaien voor je partner landschap.

ze kunnen veel beter zorgen dat er genoeg partner chips zijn dan de markt direct overspoelen met FE kaarten. Als je je partners op deze manier tilt nemen die inde toekomst veel minder af.

FE is toch alleen maar een soort eerste niche lichting. show room models voor de partner launch.

Ik meot zeggen dat ik zelf ook echt verbaasd ben over de populairiteit, of het nu komt dat iedereen geld over heeft door corona of zo. Nooit eerder kochten er zo veel mensen blind een top model uit een nieuwe reeks op de eerste dagen van de launch..

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 21 september 2020 23:13]

Nvidia doet er toch ook helemaal niet goed aan om heel veel FE kaarten te verkopen, dat is toch het gras weg maaien voor je partner landschap.
Ze verdienen juist meer als ze hun eigen FE kaart meer verkopen want dan zitten er minder partijen tussen die allemaal marge moeten maken. Wat boeit het NVidea hoeveel winst de AIB partners maken, zij verkopen gewoon een PCB of chip voor prijs x en dat is het.
Daarom stoppen ze ook met de FE kaart verkoop, daar verdienen ze zo lekker op, daar stoppen ze maar mee.

Nvidia geeft de AIB's 50 dollar per verkochte kaart voor alles verkocht in september omdat de FE kaart te goedkoop verkocht wordt..... Dat gebaar maak je niet naar je AIB's als je zo lekker verdient met eigen verkoop.
Ik lees nergens dat ze daar mee stoppen.
Tenzij er uitlekt dat dit wel of niet waar is, hebben we het hiermee te doen.

Resellers hou je nooit volledig tegen, heel vervelend - maar vooral niet mee in zee gaan. Bots zouden ze wel meer tegen mogen doen.

Ik vind, los van waar of niet waar, een openlijk excuus in ieder geval iets waard. Politici zie ik dat zelden doen. Als ze die productie maar flink opschroeven! Ik wil een 3070 :Y)
Gaat de marketinghype niet een beetje te ver? Al deze gratis reclame voor deze "nieuwste", "populaire", en "goed presterende" videokaarten die eigenlijk nog niet te koop zijn. Nvidia en AMD zijn beiden echt hopeloze aandachts-geile bedrijven. De media incl. Tweakers mag naar mijn mening best iets minder hard roepen wat Nvidia vandaag gister en morgen heeft gedaan, zolang ze niet kunnen leveren.

Heel dit proces is toch een vooropgezet spel. Minder produceren dan de vraag, want er is toch geen concurrentie, en dan heb je weer een gratis reclame moment te pakken. "Nvidia kaarten verkopen veel beter dan verwacht"...

Ja, ja Nvidia, jullie marketing afdeling zal wel onderschat hebben hoeveel kaarten jullie zullen verkopen... sure!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee