Na twee jaar wachten is het eindelijk zover; Nvidia’s nieuwste generatie GeForce-videokaarten is gearriveerd. In een live gestreamde aankondiging deed de fabrikant op 1 september de verwachtingen hoog oplopen. Met flink meer CUDA-cores en significant sneller geheugen wekte Nvidia in zijn presentatie de indruk dat Ampere veel betere prestaties zou leveren dan Turing, een verdubbeling zelfs. Of deze claims waargemaakt worden, kunnen we aan het einde van deze review eindelijk beantwoorden.
Hoe snel is de RTX 3080?
Tot de beloofde dubbele prestaties ten opzichte van een RTX 2080 komen we gemiddeld niet in onze eigen benchmarks, maar dat neemt niet weg dat Nvidia een enorme stap zet. Kijken we naar de prestaties op 4k-resolutie met Ultra-settings, zonder tierlantijnen als RTX en DLSS, dan is de RTX 3080 gemiddeld 25 procent sneller dan de RTX 2080 Ti en zelfs 50 procent sneller dan zijn directe voorloper: de RTX 2080 Super. Ook de RTX 2070 Super wordt met 68 procent winst voorbijgestreefd. Geen verdubbeling van prestaties, maar wel een flinke toename. Kortom, voor hetzelfde geld krijg je na vandaag opeens veel betere prestaties.
De RTX 3080 laat gemiddeld dus indrukwekkende prestaties zien, maar de prestatiewinst in sommige games spreken nog meer tot de verbeelding. In Control is de Ampere-gpu bijvoorbeeld 67,5 procent sneller dan een 2080 Super. En in games met ondersteuning voor raytracing is de winst ook groot. Opnieuw niet zó groot als Nvidia claimt, maar wel significant. In spellen met DXR-support komt de RTX 3080 op 1440p-resolutie met prima framerates voor de dag, wat het vlaggenschip van de vorige generatie nog niet lukte. Combineren we dit met DLSS, dan wordt het verlies in framerate meestal gecompenseerd en lijkt het erop dat 4k-gaming ook tot de mogelijkheden gaat behoren. Wel blijft het nog altijd noodzakelijk dat elke game ondersteuning voor specifiek deze technieken krijgt ingebouwd.
Prestaties nemen toe, stroomverbruik ook
Is het dan alleen maar rozengeur en maneschijn? Niet helemaal, want al die extra prestaties hebben een prijs als we naar het stroomverbruik kijken. De RTX 3080 verbruikt significant meer dan zijn voorganger en hoewel de prestaties dusdanig zijn toegenomen dat de efficiëntie alsnog is verbeterd, staat de RTX 3080 in absolute zin garant voor een enorme bak hitte. Nvidia slaat natuurlijk al flink op de trom over zijn nieuwe koelconcept voor de Founders Edition, maar reken maar dat ook andere fabrikanten alles uit de kast moeten trekken om hun nieuwe kaarten goed te koelen.
De RTX 3080 Founders Edition
Niet al te lang geleden wilde je alleen een referentiemodel als je waterkoeling ging installeren en de koeler toch niet zou gebruiken. Met de afgelopen generaties timmert Nvidia echter hard aan de weg. We kunnen zeker stellen dat de RTX 3080 Founders Edition de beste referentiekaart is die Nvidia tot nu toe heeft gemaakt. De gulzige gpu wordt uitstekend koel gehouden bij een redelijke geluidsproductie, terwijl er ook voor het eerst een semipassieve modus is toegevoegd. De verscheidene Nvidia-partners zullen ongetwijfeld modellen kunnen bouwen die onder belasting nog stiller zijn, maar of ze dat ook voor een soortgelijke prijs kunnen doen… Wij vragen het ons af. Nvidia verkoopt de Founders Edition echter alleen via zijn eigen website en van de vorige generatie weten we dat voorraad daar absoluut geen gegeven is. In hoeverre fabrikanten van custom-RTX 3080's zich zorgen moeten gaan maken, valt dus te bezien.
Concurrentie?
Zolang AMD’s volgende generatie alleen nog op papier bestaat, blijft Nvidia op eenzame hoogte. Niet alleen de Radeons, maar ook de vorige ‘Turing’ GeForce-generatie verbleekt bij Ampere. En als je al onder de indruk bent van de prestaties van deze GeForce RTX 3080, bedenk dan dat de nog snellere RTX 3090 nog moet komen.