Nvidia deelt meer details over interne opbouw Ampere-gpu's in RTX 3000-serie

Nvidia heeft tijdens een virtuele Editors Day meer details gedeeld over de GeForce RTX 3000-videokaarten. De gpu-ontwerper kondigde zijn RTX 3070, 3080 en 3090 dinsdagavond aan, maar onduidelijk was nog hoe Nvidia het aantal cuda-cores had 'verdubbeld'.

Een grote verrassing was bij de aankondiging van dinsdagavond dat Nvidia beweerde dat al zijn nieuwe RTX-videokaarten dubbel zoveel cuda-cores zullen hebben als geruchten eerder voorspelden. Zelfs Nvidia's boardpartners waren daardoor verrast. De uitgebreide preview op Tweakers beschreef de mogelijke optie dat Nvidia de fp64-units van de servergerichte Ampere-variant een andere bestemming heeft gegeven. Uit nieuwe informatie van Nvidia blijkt dat het anders zit.

Nvidia heeft het overgrote deel van de fp64-rekeneenheden wel degelijk verwijderd uit de consumentenversie van Ampere, zoals het ook bij Turing deed. Dergelijke berekeningen komen in gamingworkloads ook slechts sporadisch voor. Wat Nvidia wel heeft gedaan, is het cluster shaders dat int32-berekeningen kan uitvoeren óók geschikt gemaakt voor fp32. Elke rekeneenheid in dat cluster kan elke kloktik dus óf een fp32-berekening, óf een int32-berekening uitvoeren.

Van links naar rechts: sm's van Turing, de server-Ampere (GA100) en de consumenten-Ampere (GA102/GA104).

Hierin vindt Nvidia de rechtvaardiging om het aantal cuda-cores dat het opgeeft in de specificaties te verdubbelen: daarvoor hanteert het de definitie 'aantal fp32-eenheden'. De helft daarvan dient echter ook beschikbaar te zijn voor int32-instructies en bovendien treden er tal van andere bottlenecks op als je plots de fp32-rekenkracht verdubbelt. Gebruikers hoeven dus geen verdubbeling van de prestaties te verwachten, wat het verdubbelde aantal cores zou kunnen doen vermoeden. Hoewel de intensiteit van de diverse typen instructies volgens Nvidia flink varieert van game tot game, liet het zich op vragen van Tweakers toch een uitspraak ontlokken over de gemiddelde prestatiewinst. Die zou 'across the board' ruim 30 procent zijn ten opzichte van een ontwerp waarbij de int32-cores in z'n geheel geen fp32-instructies kunnen verwerken, zoals Turing.

Verder gaf Nvidia een officiële foto van het pcb van de RTX 3080 Founders Edition vrij. Dat is bijzonder kort: de stroomaansluiting die op de complete videokaart ongeveer in het midden zit, is aan het uiteinde van de grillig gevormde printplaat geplaatst. Hoe dan ook is er flink gepropt om alles passend te krijgen, getuige bijvoorbeeld de diagonaal geplaatste condensators, waarbij ook plaats moest worden gevonden voor tien gddr6x-geheugenchips. Eerdere AMD-kaarten met korte pcb's, zoals de Fury Nano, hadden onboard hbm-geheugen.

Tot slot sorteerde Nvidia vast voor op een matige verkrijgbaarheid van de nieuwe videokaarten, toch op zijn minst in het begin. Pas vorige week zijn de eerste productie-gpu's aan de diverse videokaartfabrikanten geleverd. Nvidia gaf aan dat de productie nu op volle toeren draait, maar het veel vraag verwacht.

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur

04-09-2020 • 23:00

164 Linkedin

Lees meer

Reacties (163)

163
155
77
3
0
46
Wijzig sortering
Van de Nvidia.com website:

"Extra memory is always nice to have but it would increase the price of the graphics card, so we need to find the right balance".

Misschien wel nog interessanter:

Q: When the slide says RTX 3070 is equal or faster than 2080 Ti, are we talking about traditional rasterization or DLSS/RT workloads? Very important if you could clear it up, since no traditional rasterization benchmarks were shown, only RT/DLSS supporting games.

A: We are talking about both. Games that only support traditional rasterization and games that support RTX (RT+DLSS).

https://www.nvidia.com/en...x-30-series-community-qa/
Goed nieuws zo te lezen! Want ik speel spellen die geen DLSS en RT hebben en heb nog de 1080Ti.
Toch maak ik me wat zorgen over de koeling van de nieuwe kaarten. Deze blaast dus naar boven. Blaast het dan niet direct de CPU koeler in? Wordt deze daardoor extra warm, waardoor de Cpu minder zal koelen?
Video is net pas online gekomen maar geeft een heel goed beeld van wat je kan verwachten over evt nadelige gevolgen van deze design.

https://www.youtube.com/watch?v=0Y7QhFx6VmI&t=1722s
In het kort? (Voor diegene die niet nu een video kan kijken)
Ze zeggen er nog weinig over, ze speculeren een beetje over wat het kan betekenen maar niks concreets.
Dat kunnen ze ook nog niet aangezien ze nog niks hebben kunnen testen.
Wat ze nog wel zeggen in de video is dat met een stock koeler op de cpu er best problemen kunnen zijn, maar gezien het prijsniveau van de kaarten zien ze het gebruik van een stock koeler niet als een realistisch scenario

Als ik mijn eigen kast inkijk zou het niet teveel invloed hebben, met een AIO waterkoeler op de CPU naar een radiator aan de bovenkant van de kast maakt een deel van de warmt van de videokaart naar de bovenste helft van de kast afvoeren geen significant verschil waarschijnlijk.
Ik denk dat het op het gehele plaatje weinig verschil gaat maken. De GPU genereert met marge de meeste warmte, da's een gegeven. De norm is dat deze warmte niet direct naar buiten wordt geduwd (blower designs worden nauwelijks toegepast) waardoor de case temperature omhoog gaat. Daar heeft de CPU hoe dan ook last van, de vraag is alleen hoeveel. Wellicht dat dit nieuwe design er voor zorgt dat de inkomende lucht voor de CPU koeler wat warmer wordt, maar dat vertaalt zich niet 1:1 met een hogere CPU temperatuur; de efficiency van de CPU koeler zal wat omlaag gaan, maar hoe dat zich vertaalt naar een CPU temperatuurverhoging is maar de vraag. Het kan zomaar zijn dat dat niet meer dan 1-2 graden is en dat zal zelden problematisch zijn. Als ik naar de temperaturen in m'n eigen systeem kijk, zou 10 graden hoger op de CPU bij 100% CPU en GPU echt geen probleem zijn.

Wat ik vooral merkte de afgelopen zomer(s) is dat de kamertemperatuur een grote invloed heeft; toen het thuis 28 graden was i.p.v. een normale 18-20 graden, zat de GPU zo'n 4-5 graden hoger bij de gebruikelijke game sessie.

Overigens is dit nieuwe design deels blower-like; een deel van de lucht gaat direct achter de case uit. Daardoor zou je verwachten dat er minder warmte de case in komt, wat gunstig zou moeten zijn. Wellicht dat de CPU temperatuur wat omhoog gaat, maar wellicht dat de totale case temperatuur omlaag gaat, wat voor andere componenten dan weer gunstig is.

En ja, waterkoeling op de CPU is een effectieve manier om eventuele problemen van dit nieuwe design op te vangen, zeker als je de radiator voorin de case plaatst.
Komt omdat blowers gewoon absoluut minder goed koeler, minder airflow en door de opbouw ook een kleinere heatsink. Dit ontwerp is enigzins een beetje een kruising ertussen. Wel enigzins nadeling voor SSF kasten waarbij de GPU misschien direct tegen een paneel aanzit aan 1 kant zoals de NZXT H1 case of the Phanteks X.
Als je een stock cooler gebruikt met een 3080 dan ben je eigenlijk al verkeerd bezig. Je hebt het dan over een kaart van 700 euro de kans is dan erg klein dat de rest van je build niet geschikt is voor maximale hitte output.
De koelers van de aftermarket kaarten zien er juist er slecht geoptimaliseerd uit. Meer fans en 2.5 sloten om het te compenseren maar is het goed uitgedacht? Ik denk het niet.Veel aftermarket ontwerpen zijn erg mager gebleken de laatste jaren.
Reviews tonen toch andere dingen aan qua koeling
Er zijn nog geen reviews voor de FE 30XX cooler....

MSI heeft een aantal gare koelers geproduceerd de laatste paar generaties en Asus bijvoorbeeld recentelijk dat de druk van de heatsink op de chip die niet voldoende was etc. Zo zijn er meer voorbeelden. Maar weinig reviews die in-depth genoeg gaan.
XFX nog een mooivoorbeeld, dat de shroud zelf de airflow blokkeerd dus zodra mensen een stuk hier ervanaf gaan zagen om zo 7c lagere temperatuur te hebben zegt voor jou niet genoeg?
Ik bedoel dit

'Veel aftermarket ontwerpen zijn erg mager gebleken de laatste jaren.'

Dit terwijl de aftermarket koeler vaak beter presteren
Het is erg variërend sommigen zijn erg goed, anderen totaal niet. Maar er worden steeds meer slechte ontwerpen geïntroduceerd vanwege get proberen te beknibbelen op productie en dus heatsinks compatible voor meerdere kaarten te maken.
Is toch bijna bij elkaar kaart zo dat de lucht naar boven wordt verplaatst?
Nee, juist niet (helemaal): de lucht wordt van onder de kaart de kaart ingezogen en dan verplaatst het naar de zijkanten (richting buitenkant kast, door kleine sleuven) en weer terug naar binnen de kast.
Dit is denk ik veel effectiever: de warme lucht moet zo snel mogelijk de kast uit en dan is écht naar boven een betere keus dan weer de kast in ...
Dat is alleen het geval in blower designs en die zijn echt hopeloos luidruchtig. Praktisch alle 3rd party GPU koelers blazen de lucht op een heatsink en die lucht gaat vervolgens om de GPU heen (meestal dus richting de CPU). En dat is eigenlijk helemaal niet erg.
Hij heeft het ook over die 3rd party koelers. Blaast door de heatsink richting zijkanten naar buitenkant (zijkant) kast. Dan moet het vanzelf ergens naar boven zien te komen. Doet het uiteraard wel, maar effectiever lijkt me als je daadwerkelijk naar boven blaast. Blijft het minder hangen.

Overigens is dit design van Nvidia al vaker toegepast door huidige 3d party GPU's dus niet nieuw, zij het met vaak een kleiner gat in de PCB. De combi van half blower en half 'doorheen' had ik nog niet eerder gezien, maar een kwestie van de heatsink fins richting overdwars zetten.

Deze lijkt er nog het meeste op:
https://tweakers.net/pric...56-8g-hbm2/specificaties/
In kleine behuizingen is dit inderdaad beter, in grote behuizingen is meestal genoeg koele lucht aanwezig met een aantal casefans om de warme effectief af te voeren.
Volgens mij niet, maar ik kan het mis hebben. Mijn GTX980Ti "trekt" lucht vanuit de sleuven bij de Displaypoorten achterop, en uiteraard de rest van de kast, langs de koeler en blast uit omlaag.
Ik heb mijn kaart 90 graden gedraaid, waardoor de warmte tegen het plexiglas blaast.
Vanaf daar moet m'n case-koeling het overnemen.

edit!
Inderdaad, de kaart zuigt in. Dit was me nog nooit opgevallen!
In dat geval inderdaad, de 3 fans zuigen en blazen door de kaart heen naar buiten.
Indirect door warmte werking dus omhoog.

[Reactie gewijzigd door Tizdale op 6 september 2020 20:09]

Als het goed is komt bij de display poorten juist warme lucht uit de kast :)
Verdraaid! Jullie hebben gelijk! Ik begin gelijk twijfels te trekken bij mijn vertikaal geplaatste videokaart..
Want nu blaast een deel van de lucht omlaag, en moet daarna weer omhoog. Misschien moet ik maar weer Stock installeren..
Jij hebt een verticale plaatsing van de kaart dat zie ik niet als standaard. Maar idd als de kaart verticaal geplaatst is dan heb je een andere Airflow.

Als je een waterkoeling gebruikt maakt het sowieso niet veel uit. Maar met een goede luchtkoeler ook niet hoor, heb voorheen een Dh15 gebruikt en merk nauwelijks verschil qua temps. De reden van een waterkoeling voor mij is meer de ruimte en het aanzicht.
Hoe kan onjuiste info +1 krijgen?
Omdat onjuiste informatie nog steeds on-topic kan zijn. Het is zeker geen flamebait (-1) of off-topic (0).
Dat is geloof ik alleen bij de founders editions, de kaarten van de verschillende merken hebben hun eigen koel oplossingen.
Bijna alle kaarten die tot nu toe bekend zijn hebben perforaties in de backplate en blazen dus warmte omhoog. Ik ben nog maar 1 model (van msi) tegen gekomen die daarin af wijkt en een ouderwetse gesloten backplate heeft.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 5 september 2020 12:17]

gezien de hoeveelheid connectoren die tegenwoordig op kaarten zitten is het oppervlakte aan 'gat' wat je hebt achterop je backplate natuurlijk insignificant in vergelijking met de open zijkanten die praktisch alle 3rd party kaarten hebben aan beiden zijden. Ik kijk niet elke dag naar grafische kaarten en hun koelvinnen maar volgens mij zijn die dan ook vrijwel altijd in de breedte georiënteerd en niet in de lengte (want grootste oppervlakte aan 'gat' om lucht de koeler uit te blazen)

Edit:
Heb even voor de zekerheid 10 kaarten bekeken in de pricewatch (random van de top) en slechts 1 op de 10 had de koelvinnen in de lengte georiënteerd dus die gaten in de backplate doen niet bijzonder veel voor meeste kaarten. :)

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 5 september 2020 08:05]

Lang leven de oude BTX kast dan zit je proc onderin :) , maar goed dan blaast de kaart wel weer de lucht naar beneden tegen de richting van je airflow in ,
Ja, beetje jammer. Heb m'n kast ook met de cpu onderin gebouwd en onder->achter airflow. Had gehoopt dat die fan zou blazen zodat hij juist met de stroom mee zou werken.
BTX heeft ook weer een nadeel ivm de airflow inderdaad. Ik denk dat het tijd is voor een nieuw moederbordontwerp waarbij zowel CPU als GPU zich met verse lucht die van buiten de kast komt kunnen koelen. Vroeger was koeling van de CPU en GPU minder een issue aangezien ze minder verbruikten en er ook zat andere chips waren die ook aardig wat verstookten (Northbridge bv). Dan kun je moeilijk overal verse lucht tegenaan blazen.

Maar intussen verstookt je CPU + GPU toch wel 80-90% van alle stroom van de PC en dat is toch al wel een tijdje zo. Het is jammer dat we nog op een legacy-ontwerp zitten die niet ideaal is voor moderne PCs.
Het is niet alsof traditionele GPU koelers nou zo goed zijn de warmte weg te krijgen. Ja blowers, maar die hebben weer hun eigen problemen.

Het zou mij niet verbazen als er meer warme lucht bij de CPU koeler zo komt. Echter er is zat ruimte daar. Daarnaast als je kijkt hoeveel warmte een CPU koeler moet afvoeren, en hoe groot koelblok die daarvoor heeft met welk formaat fan (die ook nog eens dwars door het koelblok blaast, ipv op de PCB zoals een standaard GPU koeler), dan is het duidelijk dat de CPU koeler een veel makkelijkere taak heeft dan de GPU koeler. Daarom zal een CPU koeler bijna altijd veel stiller zijn dan de fans van de GPU. Oftewel als de processor koeler het iets moeilijker krijgt, maar daardoor de videokaart een stuk stiller kan, dan lijkt mij dat een fatsoenlijke optie.
Tenzij je dus geen CPU koeler hebt maar een pomp. Maar dan nog, is het in principe met de airflow mee normaal gesproken. Traditionele kaarten blazen normaal omlaag, waarna het dan pas opgepikt wordt door de Case-airflow en mee naar achteren/boven wordt afgevoerd.
En als ik het zo zie zit de fan ter hoogte van je RAM. Dus... ook al is het warm, is het nog airflow die daar normaal niet komt. Zou uiteindelijk nog verkoeling van je RAM opleveren.

[Reactie gewijzigd door Tizdale op 4 september 2020 23:36]

Als je een aio met top mount heb dan is dat het zelfde effect als je cpu koeler in.
Bij een front mounted aio is dat een ander verhaal.

En ram verkoeling levert het absoluut niet op het tegendeel juist. Mijn ddr 4000 cl16 met 1,42 volt word niet warmer als 32 graden. De lucht van de cpu is veel warmer en zal dus mijn ram verwarmen.
GPU's blazen juist omhoog maar tegen het PCB aan, maar door convectie stijgt de lucht alsnog omhoog. Dus als je bijvoorbeeld 2 intake fans voor hebt om koele lucht aan te voeren en 2 boven/achter dan heb je een vrij sterke airflow en warmt d elucht ook niet enorm op en krijgt je CPU voldoende koele lucht. Of je gebruikt een AIO voor, de lucht dat door de radiator wordt getrokken warmt neit zodanig op dat het een grote impact op je GPU koeling heeft.
De cpu koeler zal dan eerder intensiever moeten draaien dan anders...
Voor degenen die waterkoeling gebruiken is hiermee geen enkele probleem.

Hoe dan ook in elke setup gebruik ik persoonlijk altijd een case fan boven de cpu cooler, een van achteren en van voor een 140 voor koele lucht in te blazen.
Heeft altijd effectief gewerkt, heb momenteel een niet zo grote behuizing maar het houdt mijn cpu en gpu meestal rond de 55 graden!
Dat doet een standaard niet-blower design gpu koeler ook. Deze trekt de lucht van onder aan en verspreidt de warme lucht door de kast waarbij er ook een deel aangezogen wordt door je cpu koeler. Ik verwacht geen grote problemen met het nieuwe design aangezien het grootste deel van de warmte juist uit de case gaat en enkel de overtollige warmte de case ingeblazen wordt. Als deze kaart 320W energie produceert en 60% nooit in je case belandt is het vergelijkbaar met een 128W GPU met traditioneel design.
Andere kaarten doen onrechtstreeks hetzelfde: de hete lucht worst op het koel blok geblazen... En komt dan langs de zijkanten eruit, weer in de kast. De hitte zit dan ook in de kast, waardoor het ook wel invloed op je cpu heeft. Behalve als je een blower kaart hebt natuurlijk.

Het hangt heel erg af van je kast en je inrichting qua airflow of dit ontwerp een goed of slecht effect heeft, maar voor de meest gangbare opstellingen, waarbij er koele lucht van de onder of voorkant wordt ingezogen, en hete lucht langs de boven en achterkant weer uit gaat, is dor ontwerp van nvidia geen probleem.

Het grootste probleem zie ik voor opstellingen met negatieve druk (meer uitgaande zuigkracht dan ingeblazen lucht), omdat de nvidia koeler deels ook een blower is, en negatieve druk in je kast werkt die blower dus tegen.
Warme lucht stijgt sowieso naar boven. En gezien het verschil in stroomverbruik lijkt het me sowieso dat de gpu meer invloed heeft op de temperatuur van de cpu dan omgekeerd,alhans bij gebruik van luchtkoeling.
Het ontwerp van de 3000 kaarten lijkt me vooral voordeel te hebben voor de gpu door de warme lucht niet eerst een paar maal te recycleren alvorens die lucht alsnog naar de cpu stijgt. Sterker nog, mischien heeft de cpu en ook wel baat bij gezien de opstijgende lucht mogelijks minder warm is dan de 10 maar gerecirculeerde lucht bij een traditioneel design.
Bij passieve koeling, zet er fan boven dan bepaald de fan en obstructies waar de flow heen gaat.
Ik denk eigenlijk dat dit best wel een goed compromis is, mits je een goede case flow hebt.

Een goede CPU koeler heeft een enorm oppervlak waar de fan aanzit waarop het lucht kan aanzuigen. Dit zal dus niet enkel direct van de GPU-koeler komen, maar ook van omringende lucht. De gemiddelde termperatuur van de aangezogen lucht zal met deze GPU koeler wel iets oplopen, dat klopt natuurlijk wel. Maar realiseer je dan dat de GPU 2 fans heeft, dus niet alle warmte loopt door de kaart, een deel gaat ook direct uit je kast.

Het is niet ideaal om de CPU op te zadelen met een warmere luchtstroom, maar als je kijkt naar de huidige situatie zijn er zeker ook voordelen. Bestaande aftermarket coolers (daar vergelijk ik het nu mee; gezien het hoge koelpotentieel van beide koeloplossingen), stoppen een groot deel van de warme lucht weer terug de kast in. En aangezien een GPU op zijn kop hangt komt die lucht onder de GPU terecht. Een hot spot dus, en de omringende componenten moeten het er maar mee doen. Vaak zit daar ook nog een voeding onder, dus dat is gewoon erg warm. Dus de GPU wordt weer deels gekoeld met zijn eigen opgewarmde lucht. Bovendien stijgt warme lucht op, dus uiteindelijk komt deze lucht ook bovenin de kast terecht. En daar zit dan, jawel, de CPU, die het alsnog voor de kiezen krijgt.

Ik denk dat je dan beter een GPU-koeler kan hebben die de lucht in ieder geval de 'juiste' richting op stuurt; met de caseflow mee. Dus van voorin onderin de kast naar achterin bovenin. Wellicht is het wel raadzaam om een fan in de bovenkant van je case te stoppen zodat de warme lucht van de GPU koeler zo min mogelijk door de CPU-koeler gaat, maar daar gaan denk ik zeker reviews iets over zeggen.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 5 september 2020 09:47]

Oke ik heb dus deze case https://tweakers.net/pric...ndow-zwart/specificaties/ en deze cpu koeler https://tweakers.net/pricewatch/247735/noctua-nh-d14.html
Zover ik in mijn draadje lees zal dit geen probleem opleveren. Ik weet dat waterkoeling een betere optie is. Maar zolang ik nog zie dat mijn NH-D14 beter koelt dan de gemiddelde waterkoeling was ik nog niet van plan om over te stappen. (die bruine kleur vind ik ook wel wat hebben)
Ik zou waterkoeling enkel doen als het je echt leuk lijkt of als je wil overklokken. Die Noctua is inderdaad een prima CPU koeler zeker voor stock CPU.

Verder zit er denk ik genoeg rek in die case met 6 plekken voor een ventilator. Ik heb zelf 4 casefans, allemaal op ongeveer 1000 toeren, en dat ververst alles prima zonder echt hoorbaar te worden. Ja het wordt aardig warm bij een lange gamesessie (en dan draaien de fans ook wel iets harder) maar niks om me zorgen over te maken.

Uiteindelijk is een GPU best gebouwd op langdurig 80 graden te overleven, CPU eigenlijk ook wel. Dat wordt nog weleens vergeten en wordt alles liever op maximaal gezet omdat lager = beter.
Als je cpu koeler het nu met een zuinige kaart al bijna niet trekt, dan zal een kaart met een veel hoger gebruik zeker voor hogere temperaturen zorgen, maar dat geld ook voor een kaart die niet dit koeldesign gebruikt.
Zoveel warmte zal de achtertse fan niet door blazen naar boven lijkt me.

De GPU zit namelijk dichter bij de voorste fan (pci bracket), en die doet het meeste werk omdat daar de meeste warmte zit.

Daarnaast hebben mensen die een 3070+ kopen vast wel een goede CPU koeler, die wat extra warmte makkelijk aan kan.
warm airflow is nog steeds beter dan geen airflow
Anoniem: 599181
@miknic5 september 2020 14:46
dit gebeurd zowiezo al in de meeste cases, warmte gaat naar boven, cpu koeler staat boven de gpu meestal, als de gpu dan niet de warmte naar buiten blaast maar in de case doet het er niet veel toe of the omhoog of omlaag geblazen word.
Gewoon geen Founders Edition kopen. Nvidia kan geen fatsoenlijke koelers maken, nog nooit zo geweest en dat zal nu ook tegenvallen.
Dit betekend geluk voor de mensen die nu van hun tweedehands 2080 Ti af willen. Door lage uitgifte en door minder hoge werkelijke cuda cores is de snelheid misschien toch stuk minder groot dan in eerste instantie werd getoond.
Ergens wel logisch... Als een 3060 al bijna even sterk is, wie wilt er dan een 2080 ti.?
De RTX feature is krachtiger geïmplementeerd aan de voorfront van periode dat console en ook de concurrent hardware raytracing features gaat ondersteunen. nV legt de nadruk daar ook op. Kan zijn dat de conventionele raw performance stuk minder kan zijn. Nvidia zal leifer de 20 serie EOL laten gaan en 30serie product lijn uit breiden. Gezien de 3060 nog wel even op zich laat wachten is de 2080ti interessant voor de 2de hand shoppers waar early adapter hun vorig kroon product moet wijken voor nieuwe en vooral die hun oudje snel willen dumpen.
Toch probeert men het nog lol

V&A aangeboden: ASUS ROG STRIX RTX 2080Ti 11GB COD Limited Edition 500 units
850 euro voor een TI 2080 zojuist geplaats

V&A aangeboden: MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio
800 euro

V&A aangeboden: Asus ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti OC
750 euro voor een 2080 TI

V&A aangeboden: Gigabyte RTX 2080 Ti Aorus Xtreme Waterforce 11G
1200 voor een water versie

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 4 september 2020 23:29]

Wacht nou maar eerst de Tweakers benchmarks af.
Dit. Men vergelijkt de 2080Ti met de 3070 omdat NVIDIA het zegt. Maar wil NVIDIA ook niet snel mensen hebben doorlopen naar 3000 serie kaarten? Dus dump ze nou maar snel op V&A! Mensen die al geen 2080(Ti) kochten zullen een 3080 of 3090 waarschijnlijk ook wel te duur vinden.

Daarnaast belangrijk verschil is dat de 2080Ti heeft significant meer videogeheugen dan de 3070. Bij de 1080Ti vs 2080 zie je ook dat RAM size/bandwidth soms belangrijker is dan ruwe reken kracht, en dat zal in de toekomstige games ook meetellen (tenzij je bvb texture settings terugschroeft, maar waarom geef je dan 500-700 euro uit aan een GPU?).

Persoonlijk vind 8GB en 10GB VRAM op de 3070/3080 teleurstellend. Immers had de GTX1070 ook al 8GB RAM... dus gaan alle textures van toekomstige games op 1440p/4K dan wel passen? We hebben in de tijd van GTX770, 970 en 1070 wel grote stappen gezien.. maar dat is nu blijkbaar gestagneerd.

Eerst zien, dan geloven. En het liefst ook wat AMD op de markt zet. Geruchten gaan dat die met 16GB kaarten komen, kijk dan maken we tenminste stappen voor de toekomst.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 5 september 2020 00:00]

Zo te zien op de foto is er nog plek voor 2 extra geheugenchips. Wat het totaal vergroot naar 12 chips en dus 12 GB. Naar mijn mening wordt de 3080 dan pas interessant tov de vorige generatie.

(Ik speel ms fs2020 op een 49 ultra wide, 5120x1440 met een gtx 1080 met 8 GB geheugen. Dit draait op de meeste plekken zelfs goed op ultra. FPS schommelt tussen 70 en 90. En het video geheugen zit niet vol. Behalve boven steden of vliegvelden met meer detail. De framerate daalt dan plots tot onder de 20. Videogeheugen zit vol en het shared geheugen wordt aangesproken (32 GB DDR4). Load voor GPU is ook ingezakt. Dus voor FS 2020 op ultra is meer dan 8 GB nodig. Ben er bang voor dat 10 GB ook te weinig is.)

Waarschijnlijk verschijnen op YouTube binnenkort de eerste filmpjes waarbij men 2 geheugen chips heeft bijgesoldeerd van een donor 3080.
1070: 256 GBps aan bandbreedte
3070: 448 GBps aan bandbreedte

Dat is nogal een verschil.

Los daarvan zijn er al leaks dat er een 16GB versie komt van de 3070.
Iedereen blijft de 3070.maar vergelijken met de 2080ti en roept dan dat je er niks aan hebt. Maar er zijn ook mensen zoals ik die een 980ti hebben nu. Voor mij is het verdomd interessant om voor 500 euro een 3070 te halen. Voor mij is het namelijk wel een verdomd grote upgrade voor een zeer schappelijke prijs. Als ik dan mijn 980ti voor 200 euro verkoop dan heb ik voor 300 euro een verdomd mooie upgrade
Tsja. Theoretisch heb je gelijk, en ongetwijfeld zal de 3080 bijvoorbeeld niet 80% maar 68% sneller zijn dan de 2080, en niet 60% sneller dan de Ti maar 50% als de echte benchmarks komen. Maar het zou wel heel raar zijn als dat nog fors lager zou liggen, dan schieten ze zich alleen maar in de vingers want reviews zullen dan overweldigend negatief uitpakken. Zo stom zijn ze heus niet.

Kortom; ja; die 3080 gaat heus een stuk sneller zijn dan de 2080 ti, dus als hij voor €719 de deur uit gaat, is een 2080 Ti tweedehands echt sowieso niet meer waard dan 600. En zelfs dat is fors als de boodschap dat de 3070 net zo snel is als een Ti.
3070 is al sneller en kost 519.
waarom zou je dan voor 1...... 2dehands kaart van 2j oud 600 betalen?

als ik nu moet gaan geloven wat nvid zegt,is de 2080ti nog maar 200 euro waard.
Ik verwacht, met deze nieuwe informatie meegewogen, dat de 3070 iets sneller zal zijn als een 2080 zonder RTX, met RTX zal het verschil groter zijn. Aangezien de Cuda cores gedeeld zijn delen we die door 2 en dan heeft een 3070 evenveel Cuda cores als een 2080, en 10% sneller geheugen.
Als je ziet naar het aantal TFlops en andere specificaties is dat bijna het dubbele van een 2080. Een 3070 zal gewoon zoals een 2080 Ti presteren zonder RTX en beter met RTX.
Nee want in de grafiek staan ze vrijwel op gelijke hoogte en dat is op basis van benchmarks met en zonder dlss/rtx (dat quote een andere gebruiker hieronder ergens uit een Q&A sessie)...

Met andere woorden sneller met dlss/rtx en langzamer zonder, anders kan je daar gemiddeld niet gelijk aankomen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 september 2020 14:46]

200€ betaal je al voor een nieuwe gtx 1060, zo extreem zullen de prijsen niet dalen, jammer genoeg voor mijn portefeuille.

[Reactie gewijzigd door tomietot op 6 september 2020 12:19]

dat weet ik niet.
Waarom het ging is...dat de 2000 kaarten Hun waarde niet meer waar zijn.
Ja precies, lees veel reacties van mensen die nu op de iGP zitten omdat ze hun 2080 al verkocht hebben :P
Moet je ze 350 gaan bieden :P
Meer zijn ze ook niet waard. Een nieuwe 3070 kost 519euro nieuw met garantie
lol :P
ben blij dat ik zelf nooit €1400 voor een videokaart heb neergeteld.
Tja dat hou je toch... De techniek staat niet stil.. als je nu een cpu koopt dan is deze volgend jaar ook alweer traag tegenover de nieuwste cpus. Ben blij dat de 3070 vergelijkbaar met de 2080ti niet opeens 1500 euro kost en de 3080 2000 euro en de 3090 3000 euro. Wat dat betreft heeft Nvidia de prijzen dit keer redelijk netjes gehouden
Het is nog steeds afwachten op de onafhankelijke benchmarks. Zo’n presentatie moet je altijd met een korreltje zout nemen maar ik moet eerlijk zeggen dat ik toch wel hyped ben. Ik zou gek zijn als ik nu een 2e of 3e hands 2080ti neem, kan nog wel even wachten op de nieuwe kaarten!
je kan het met een korreltje zout nemen maar de claim van de fabrikant dien je gewoon te halen binnen de EU anders is het een want verkoop en voldoet het product niet aan de marketing.

Wat je wel vaak ziet dat de games natuurlijk gekozen worden met de beste optimalisatie maar dan nog zie je dus dat de performance winst gewoon mogelijk is.
Dat is precies dat korreltje zout, specifieke benchmarks tegenover algemene benchmarks, mooie marketing. Zoals ik al aangaf ik ben hyped en verwacht hoe dan ook mooie prestaties en waardige upgrade van mijn 1080ti.
je kan het met een korreltje zout nemen maar de claim van de fabrikant dien je gewoon te halen binnen de EU anders is het een want verkoop en voldoet het product niet aan de marketing.
Voor het overgrote deel van de Nvidia kaarten is Nvidia niet de fabrikant, maar "slechts" een toeleverancier. Daarnaast is een verkoopovereenkomst in de EU tussen de koper en de verkoper, en heeft de fabrikant daar niet veel mee te maken.
Doom Eternal is dus ook een goed geoptimaliseerd spel.
Ik denk ook aan Doom 2016, en de grafieken van alle hardware die 200 fps behaald.
Daar verwacht ik eigenlijk niet zoveel van, ik zie niet direct welke invloed een eventuele schaarste zou hebben op de snelheid van de kaart. Daarnaast lijkt de firesale van 2080ti's al in volle gang te zijn en ik zie dit daar niet veel aan veranderen. De 2080ti is simpelweg nooit echt een attractieve kaart geweest en deze launch gaat dat zeer waarschijnlijk nog extra benadrukken.

Het is trouwens niet de 3060 die in de buurt komt van de 2080ti maar de 3070, van de 3060 is nog niets bekend.

Of hetr veel invloed zal hebben is verder maar de vraag, natuurlijk zal een 2080ti nu minder opleveren op de 2de handsmarkt, door de relatief agressievere prijsstelling dan verwacht hoef je echter ook minder te investeren in een 3000 series kaart dan vooraf gedacht.
Vergeleken met een 3070, is deze klein beetje sneller dan de 2080 ti, in ( RT/DLSS) games. Het enige grote verschil zit hem in het geheugen. 11GB extra snelle GDDR6 geheugen, tegen over 8GB GDDR6 van de 3070.

Als ik zou kiezen, zou ik toch voor de 3070 kiezen, vooral om het feit dat ik nog helemaal niet denk om 4K games te spelen op pc.
Op 1440p is deze kaart meer dan ideaal. 1080p zou een verspilling zijn voor beide videokaartjes.

En ook aangezien de prijzen van deze twee kaartjes later niet zo meer gaan verschillen, wint de 3070 toch met een straatlengte!
Maar NIET voor 4k, dan is de 2080 ti interessanter met zijn 11GB :-)

[Reactie gewijzigd door Heav_y_Fun op 5 september 2020 00:05]

Verspilling? Onzin. Heb je Hunt: Showdown wel eens gespeeld? Ik haal soms maar net 144 fps op 1080p met alles laag en AA maximaal. Met een Vega 56.
Sorry maar een verspilling op 1080p. Heb je wel opgelet wat de fps van games doet op 1080p met de laatste games?

www.techspot.com/amp/revi...-redemption-2-benchmarks/

En dat is op high dus als de game ultra settings heeft is get nog minder. En hetzelfde geld voor een tal van andere games.

Niet iedereen is tevreden met een magere 60 fps.
Meeste gamers spelen nog op 1080p.

Maar stilaan is de 1440p res de gulden midden weg joch.
Trouwens als je hebt gespeeld op die res, wil je echt niet terug naar 1080p, dat ongetwijfeld!

Met die videokaarten, speel je moeiteloos op high/ultra settings op 1440p en zul je meestal +100fps halen, hangt af van de game.
Ik ben toch echt meerdere keren terug gegaan van 1440 naar 1080. En niet alleen ik.
Waarom?
Ik kan mij alleen bedenken dat uw systeem het best werkte op 1080p? Anders zou je er niet aan denken om te switchen!

[Reactie gewijzigd door Heav_y_Fun op 6 september 2020 00:53]

Ik overweeg zelf de overstap naar 1440p als de 3080 zo sterk is als ze zeggen. Puur omdat in dan van 24 inch naar 32 inch kan gaan met dezelfde dot pitch. Ik denk dat get in shooters online een voordeel geeft doordat tegenstanders makkelijker te zien zijn. Maar beeldkwaliteit gaat hierdoor dus niet omhoog.

En het moet niet nu makkelijk 1440p spelen maar ook over 2 a 3 jaar nog. Ik wil dat die 3080 toch wel 4 jaar nee gaat. Tenzij er tegen die tijd een veel snellere is die ook bog eens veel minder stroom gebruikt wat weer geld bespaart en een eerdere overstap rechtvaardigt.

Minimaal 90 fps ultra word voor mij toch wel een dingetje dus er moet meer dan genoeg overhead zijn. Om bij zwaardere games in de toekomst dat te garanderen.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 6 september 2020 01:39]

Helemaal mee eens wat u daar zei :-) Ik speel al bijna 2 jaar op 1440p met een 32 inch monitor.
Dat u minstens 4 jaar de 3080 wenst te gebruiken en rond 90 fps wil halen in de overgrote deel van de games zie ik de 3080 dit met gemak behalen. De 3080 staat zijn mannetje zelfs 2160p (4K) met stijl! :-)

Dus geen zorgen :-)

PS: Je kunt ook wachten voor de Ultra versie, zal waarschijnlijk niet meer dan 75€ verschil zijn, en met die verbeteringen de moeite waard en mooi meegenomen.
Maar als je heel binnenkort een RTX 3080 wil kopen, is dat natuurlijk ook goed.
wachten op de amd lineup lijk verstandig, niet dat ik naar amd zou gaan (persoonlijke keuze driver issues) maar omdat ik ergens verwacht dat nvidia nog niet alles laat zien.
als amd competitief is gaat nvidia waarschijnlijk een heel leuke 3070 super/ti boven halen, of een prijs laten zakken
Inderdaad, alleen al om de stabiliteit en optimalisatie van de drivers zou ik al twijfelen.

Natuurlijk is dat onwaarschijnlijk, het gaat hier dan ook om de GPU en niet CPU, alhoewel INTEL toch de snelste cpu voor gamers nog in bezit heeft :D
Geheugen van de 3070 loopt toch harder dan dat van de 2080ti?
Er zou toch ook een 12GB of 16GB versie komen van de RTX 3070, dan is een RTX 2080TI met maar 11GB zeker geen optie meer tenzij de prijzen dalen

[Reactie gewijzigd door tomietot op 6 september 2020 12:20]

Je hebt toch ook wel het Digital foundry filmpje gezien. De prestaties zijn geweldig.
Je hebt toch gezien dat digital foundry niet onafhankelijk heeft mogen testen wat het zelf wilde he? Games en instellingen zijn door nvidia uitgezocht. Niets anders mochten ze er mee doen.

Dus eerst maar eens onafhankelijke reviews.
Ze mochten zeker wel zelf testen maar ze mochten geen absolute FPS getallen geven. Dat is heel wat anders dan pure marketing benchmarks, sure de games zullen aardig gecherry-picked zijn, maar het zijn nog steeds echte games en dat geeft wel degelijk een goed idee van de verhoudingen. Daarbij heeft Nvidia op de laatste paar launches eigenlijk nooit er echt heel ver naast gezeten zelfs niet met hun marketing slides. En iedereen moet uiteindelijk toch wachten op reviews omdat die er op 14 september al zijn en de echte verkoop schijnbaar pas de 17e start. Maar men kan nu echt wel een redelijk inschatting maken wat de uiteindelijke throughput van deze apparaten gaat zijn.
Ik heb nu een paar maanden een 2080ti, mijn bedoeling is om die te gebruiken tot ie op of defect is, geen idee of ik in de minderheid ben.
Je hebt twee groepen, de een behandeld een GPU als een investering die afschrijft en voor de restwaarde verkocht kan worden. Deze groep wil gewoon altijd een nieuwe GPU. Effectief betalen ze daar jaarlijks het verschil tussen de nieuwprijs van een nieuwe en de doorverkoopprijs van de oude voor.

De tweede groep, waar jij toe behoort gok ik, ziet een gpu als een verbruiksonderdeel dat je pas vervangt bij een defect of als hij echt niet meer mee komt. Een deel van deze groep is nog wat rigoreuzer en bouwt een nieuw systeem als de prestaties te laag komen te liggen.

De eerste groep is degene die nu opvalt omdat daar het rumoer vandaan komt vanwege de prijsdaling en prestatieverhoging. De tweede groep maakt het niet veel uit. Dus minderheid nee, minder herrie op het moment ja.
Ik zit ook in die tweede groep, op het moment dat mijn systeem niet meer meekomt ga ik eens kijken naar upgrades of een complete vervanging, net wat op dat moment het beste is. Ik verwacht nagenoeg complete vervanging, omdat de rest van het systeem dan ook al de nodige jaren oud is. Maar dat zal nog wel een paar jaar duren ondanks dat mijn systeem al een paar jaar oud is, omdat ik het nieuwste van het nieuwste niet nodig heb.
De eerste groep heeft het zelfde met CPU's. Waardoor ze eigenlijk dubbel issue hebben. Oude generatie Intel is ook niks meer waard in verhouding tot war verwacht was. En het zelfde geldt nu ook voor de GPU. Je zou maar een 2080Ti hebben en een i9-9gen. Dan schrijf je wel heel veel af op je systeem.
ik ben van i920 naar 1950X TR gegaan de i920 heeft wel paar Gkaarten gezien. Heb geen probleem om in wat onbalans systeem te singleplayer gamen. Daar is wel meteen ook vega 56 bij gekomen.
Ik wacht dus fijn Big navi er is met straatprijzen
Upgraden vanuit een 2080 Ti heeft ook weinig zin imo, of je moet echt zeer zware games draaien. Upgrade vanuit de 1000 serie (1080 Ti hier) is wel de moeite imo.
Begrijp ik nu goed dat jouw redenatie is dat het positief is voor mensen die een 30XX kaart willen kopen wanneer de 30XX kaarten trager zijn en minder goed verkrijgbaar? 8)7

Want dat zal de grootste groep zijn die nu een 2080Ti wil verkopen. Natuurlijk ze zullen er vast ook zijn die besluiten een console te kopen of iets soortgelijks, maar de meeste willen gewoon weer het nieuwste snelste. En als die minder snel zouden zijn en slecht beschikbaar, is dat echt niet positief voor ze, ook al zou de oude dan iets meer mogelijk opleveren.
Je hebt gelijk als we het hebben over de architectuur, de stroom/efficientie, en de verbeterde RT cores enzovoort, vergeleken met de 2080 ti bijv.
Maar daar tegenop heeft deze 11GB extra snelle GDDR6, en is qua deze specificatie nog altijd de betere keus voor 4K gaming, tegenover de 3060 die nog moet uit komen, en de 3070 die maar 8GB GDDR6 onboard heeft.
Let wel; als je dit kaartje (2080 ti) wil gebruiken voor de al uitgebrachte games die 4K ondersteunen en enkel de games die de komende jaar nog moeten uitgebracht worden is dit niet mis, tegen dan heb je al de 3060/3070/3080 ULTRA kaartjes,dan kun je wel gerust overstappen.

En dan niet vergeten de prijs; alhoewel ik deze zie zakken naar rond +-650€ nieuw, en wel de founder edition welteverstaan :)

[Reactie gewijzigd door Heav_y_Fun op 4 september 2020 23:33]

Je bedoelt een 3070, want over de 3060 is nog niets bekend.. maar wie wil er nu nog een 2080ti? Die moet 2e hands toch echt onder 450 zitten als de 3070 vanaf 500 begint.
Je hebt gelijk excuses, maar exact dat. Maar daarbovenop: wie gaat er nu nog een 2080 Ti nieuw kopen? Wat doen winkels met hun stock? Spotgoedkoop met verlies verkopen?
Stock van de huidige generatie is niet bijzonder veel meer. Dacht dat productie al even gestopt was.
De 2080Ti wordt ook niet meer gemaakt toch? Dus de 3070 kannibaliseert niet op die sales.
Anoniem: 1411436
@99ruud995 september 2020 09:21
Nou ik, met een 4k 60Hz monitor.
Wat moet ik met 150+ frames in doom eternal als een 2080 Ti er 100 doet?

Verder vind ik het wel best, ik speelde vroeger 10-15 fps dus tegenwoordig heb ik niet veel te klagen met 60.
Ik neem aan dat die 2080 Ti wel 60 fps haalt in de meeste games, niet?
inb4 FS2020, die ik helemaal niet leuk vind. :D
Ook als de 2080ti nog steeds 500 tot 800 euro is, tweedehands en de betere, nieuwe, incl garantie 3070 517 euro?
Anoniem: 1411436
@99ruud995 september 2020 09:25
Wil je daar echt antwoord op?
Is dat een serieuze vraag?
Ja vast jij koopt een 2080ti nieuw omdat je niet te veel fps wilt, droom lekker verder van je 2080ti..
Haha true, sorry te snel getypt met autocorrect aan. (Ik dacht dat die de Nederlandse grammatica wel goed zou doen, dus snel overheen gegaan zonder na te lezen.)
Mooie innovatie, dat bord. Ik denk wel dat het een serieuze invloed kan hebben op de koelperformance. In feite is de positie van de chip van een GPU onpraktisch qua koeling: warmte stijgt van nature op, dus om de chip dan "onder" het PCB te hebben, is niet praktisch. Plus dat de lucht daar ook niet heel goed de kast uit kan. Een CPU zit vaak door de achterkant en eventueel bovenkant omsloten met casefans die de warmte lucht effectief de kast uit blazen, wat je niet hebt met een GPU.

Ik gebruik zelf een Thermalright HR03 plus op een RTX2070, waarbij het koelblok dus boven het PCB hangt, in plaats van onder (kan ook, maar boven werkt beter). Werkt perfect, het geheel is niet te horen, zelfs niet onder volledige belasting. Ik ben benieuwd hoeveel er gewonnen gaat worden met de manier waarop het bord/koelblok is bedacht nu. Zeker is het dat de nieuwe kaarten heet zullen worden. Ik ben zeker benieuwd wat de RTX3090 gaat doen onder load en geluid ...
Stijging van warmte in een pc kast is totaal irrelevant. Dat warmte stijgt doet er niet doe. Dat hardnekkige irrelevante punt is maar moeilijk de kop in te drukken.
Zelfs een enkele 3 cm fan op de laagste stand bovenin de kast zou al meerdere malen meer lucht verplaatsen dan stijgende warme lucht.

Een 9 cm fan maakt warmte stijging dus totaal irrelevant.
Alleen warm gas stijgt. Warmte via geleiding en straling heeft geen directionele voorkeur.

Daarbij is de stroming die ontstaat bij temperatuurverschillen verwaarloosbaar ten opzichte van de vele fans die in een gemiddelde pc kast voorkomen.
'Pas vorige week zijn de eerste productie-gpu's aan de diverse videokaartfabrikanten geleverd. Nvidia gaf aan dat de productie nu op volle toeren draait, maar het veel vraag verwacht.'

Dit is precies het gene dat mij zorgen baart, met name de prijs, iedereen is enthousiast over de vanaf prijs van 499 dollar, ik heb op verschillende sites al duidelijk gemaakt (vooral de enthousiastelingen van 9gag) dat deze prijs zeker in het begin niet haalbaar zal zijn vanwege de waarschijnlijk zeer grote vraag (vooral van mensen die gewacht hebben met upgraden, waar nu zeker reden toe is als de kaarten de verwachtingen nakomen) en het aanbod.
En uiteraard zijn het usa prijzen, dus heb je in de meeste staten nog met belastingen te maken.
De vraag is nog wat dat precies doet met de eu prijzen.
Euro prijzen zijn al sinds dag 1 beschikbaar, en UK prijzen voor custom cards zijn ook al een paar dagen gelekt.
Yup, kwestie van vraag en aanbod in de vrije markt. Op zich is enorme vraag geen probleem voor de consument, TENZIJ Nvidia niet kan leveren qua aanbod. In dat geval krijg je uiteraard een enorme opstuwing van prijzen. Kortom: duimen dat Nvidia de productie flink kan opschroeven; met de vraag zit het wel snor.
Oke de kunstmatige tekorten zijn weer gecreëerd.

Dan denk je relatief goedkoop eenngoede kaart te kopen maar stijgen de prijzen weer en zakken niet.

En we kunnen er niet onderuit vanwege gebrek aan concurrentie op het moment
Weinig chips ... ik krijg het gevoel dat de redelijke prijzen meteen naar de prullebak gaan
Ik vond het al opvallend dat de prestaties per core juist enorm achteruit was gegaan tegenover Turing. Een ~80% verbetering van de RTX 2080 naar RTX 3080 is mooi, maar als je ziet dat er bijna 3x zoveel shading units beschikbaar zijn, dan valt het toch tegen. Als er eigenlijk maar de helft van de shading units beschikbaar zijn, dan is de 4352 tegenover de 2944 van de RTX 2080, dan schaalt die ~80% veel beter (clocks zijn stock immers gelijk) en heeft Nvidia dus toch winst weten te maken qua efficienty per core.

Nvidia lijkt vooral wat te willen pochen met TFLOPs.
Ze hadden beter de kaart langer kunnen maken en minder hoog, maar gezien het ontwerp is dat niet mogelijk met deze gpu tenzij je een 2e pcb achterop plakt met high densitie connectors wat de prijs opdrijft.

Helaas moeten al die consumenten kaarten van nvidia zo hoog dat het niet in een lagere kast past.
En wat doet AMD?

Het lijkt er op dat AMD alle capaciteit inzet voor de processoren en achter Nvidia aan bungelt wat betreft de grasfichekaarten.

Al tijden geen concurrerende grafische kaart in het top segment.

Tijd dat AMD met een antwoord gaat komen.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 5 september 2020 09:41]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee