MediaMarkt wordt in Nederland marktplaats voor externe winkeliers

MediaMarkt gaat op de eigen site producten van externe winkeliers laten zien. Dat zegt een topman van de Nederlandse tak van de retailer in een interview. Daarmee wil het bedrijf meer aanbod laten zien via de site.

MediaMarkt doet zoiets al in sommige andere landen en in Duitsland loopt een bèta. Het bedrijf gaat dat ook doen in Nederland, zegt Shariar Khalili van MediaMarkt Benelux tegen Twinkle. De reden daarvoor is dat MediaMarkt dan meer producten op de site kan laten zien zonder dat het bedrijf zelf voorraad hoeft te hebben. Winkeliers kunnen daardoor hun producten aanbieden via een groot platform.

Khalili noemt dure televisies als voorbeeld. Tv-fabrikanten kunnen modellen van 30.000 euro via de MediaMarkt-site verkopen, terwijl het bedrijf die dan zelf niet heeft staan en ervoor heeft gekozen die niet aan te bieden. Het is onbekend wanneer MediaMarkt dit gaat doen.

Het marktplaatsmodel is bekend in de e-commercewereld. Amazon doet dat al veel langer, inmiddels ook in Nederland. Ook bol.com heeft een dergelijk model met externe verkopers die via de site te vinden zijn. Een bekend buitenlands voorbeeld is AliExpress, dat werkt met allerlei kleine winkeliers.

MediaMarkt marktplaats in Duitsland, oktober 2021
MediaMarkt-marktplaats in Duitsland, oktober 2021

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-10-2021 • 09:49

372

Reacties (372)

372
368
166
13
0
149
Wijzig sortering
Het zal ze vast wat geld opleveren maar dit is de reden dat ik ook minder bij Bol ben gaan bestellen. Gelukkig doet een coolblue het nog niet.
True. Maar bij bol is nu wel zichtbaarder dan in het begin het direct van bol zelf of een externe partij en indien je wilt kun je nog kiezen.

Hopelijk is het bij MM ook dat je ziet is het MM zelf een externe partij.
Waarom is dat "hopelijk"? Als het er niet bij staat mag je er toch vanuit gaan dat MediaMarkt de verkopende partij is en je dus ook voor je garantie e.d. rechtstreeks bij MediaMarkt terecht kunt. Daar zie ik wel voordelen in.

Bij Bol.com vind ik dit juist er niet heel duidelijk bij staan ("Bestellen en betalen via Bol.com" staat onder de naam van de externe verkoper. Je kunt bij het zoeken ook niet filteren op "geen externe verkopers", dus het lijkt alsof het niet de bedoeling is dat je als klant dit onderscheid maakt.
Ik zag toentertijd Bol.com als een betrouwbare webwinkel. Maar had op een gegeven moment slechte ervaringen met het ontvangen van Chinese namaak tegen de prijs van originele artikelen. Als ik Chinese "nep" producten wil trek ik ze zelf wel (een stuk goedkoper) van Ali, daar heb ik Bol niet voor nodig.

[Reactie gewijzigd door mac5er op 23 juli 2024 16:33]

"Ik zag toentertijd Bol.com als een betrouwbare webwinkel"
Ik ook, totdat je een probleem hebt.
Ik kreeg een Play one ipv een hele dure receiver. Het heeft 3 weken geduurd voordat ik mijn geld terugkreeg. Terwijl mijn iDeal toch echt aangaf "betaald aan bol.com bv" en bol maar roepen "ja , maar je hebt via een reseller gekocht"

Is wel een slimme methode om snel van je klanten af te komen, want er zijn gelukkig alternatieven genoeg.
Ik heb ook meerdere malen zo'n ervaring gehad. Laatste keer namaak 18650 batterijen. Ik vond het al verdacht dat ze de helft wogen van die ik daarvoor had, maar het bleek dus een 18650 omhulsel te zijn gevuld met zand en een dun AAA-achtig batterijtje. En bol.com dus inderdaad maar aanhouden dat ik de originele verkoper moet benaderen. Ondertussen moet je altijd via die stomme chatbot hun klantenservice benaderen voordat je eindelijk met een echt persoon kunt praten. Door al dat gedoe heen ben ik de movitatie verloren m'n paar euro terug te krijgen maar ik koop voorlopig nooit meer wat van dit bedrijf.
Ik ben zo'n 20 jaar geleden al gestopt met kopen bij col.bom.

De aanleiding was het bestellen van een elektrische tandenborstel die de volgende dag geleverd zou worden en waar ik drie weken op heb moeten wachten. De reactie: "Helaas, we kunnen er niets aan doen".

Tsja, ik kan er wel wat aan doen, namelijk er nooit meer iets kopen, wat ik ook inderdaad nooit meer gedaan heb. Ik hoop dat velen mij volgen, vooral ook omdat de service blijkbaar vandaag nog steeds zo belabberd is als toen. Daarbij, shop maar eens rond voor hetzelfde artikel, vaak blijkt col.bom ook nog eens stukken duurder te zijn.

Ook zoiets waar ik me vreselijk aan kan ergeren; als iets misgaat (niet alleen col.bom) en je doet er melding van de eerste zin in de reactie: "Wij vinden het super vervelend voor je". Wat een kwak, hooguit vindt de de arme sul aan de andere kant dat het super vervelend voor hem/haar is dat ze dat soort werk dag in dag uit moeten doen.

En oh ja, als ik nou toch aan het "ranten" ben, ook Catawiki heeft iets prachtigs bedacht, de reactie nadat iets geveild en goed aangekomen is: "Geweldig nieuws! Betaling #7R4RKZ is onderweg". Geweldig nieuws dat ik het geld waar ik simpelweg recht op heb overgemaakt krijg? Of dat het dan toch eindelijk eens onderweg is?

Het klinkt mij als ik even kwade zin heb ook nog eens in de oren alsof dat bedrijf op het punt van omvallen staat, maar dat ze nog nét de betaling aan jou de deur hebben uit weten te krijgen, voordat de curator aan de deur staat. Wat een mazzel!
Nou nou wat een zuurpruim ben je. Vooral als je het hebt over de mailtjes die je krijgt als je je geld krijgt van de veiling. Iets positiever in het leven staan mag ook best. Niet alles is er om jou in het leven tegen te werken of te irriteren. Ik voel de -1 al aankomen, maar fuck it iemand moet het je zeggen. Bol.com is zeker niet een perfecte winkel (juist vanwege de dropshipping van Chinese rotzooi), dat ben ik met je eens. Alleen ik heb tot nu toe altijd prima contact met bol.com gehad als er incidenteel iets misging (anekdotisch, maar dat is jouw (negatieve) ervaring ook natuurlijk). Als ik een apparaat wil hebben koop ik het nu vaak via coolblue, aangezien je het meestal gewoon kan ophalen in de winkel. Dan heb je ook geen gezeik met een overhaaste bezorger die veel te veel pakketjes rond moet brengen en niet uitkomt. (moet er wel een winkel bij je in de buurt zijn uiteraard) Als daar iets niet te bestellen is en ik geen andere redelijke optie heb bestel ik het bij Amazon. Alleen dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden.
Voor azijnpisser wordt ik wel vaker uitgemaakt, dus dat ben ik wel gewend. Iemand moet het zijn, toch? :)

Maar als jij positiever in het leven wilt staan, helemaal prima.

Alleen mis je één belangrijk aspect als het gaat om ophalen in de winkel, als je dat doet heb je namelijk geen recht op je afkoelingsperiode (ook niet als je als bedrijf bestelt trouwens). Die afkoelingsperiode kan best handig zijn en het dwingt de leverancier min of meer te leveren wat de klant verwacht (dus niet een eerder door iemand anders geretourneerd artikel met de klachtomschrijving er nog in, wat me bij Mediamarkt wel eens is overkomen toen ik iets in de winkel kocht).
Ik had een zaklamp gekocht bij Bol, waar een bout in zat ipv de zaklamp. Iemand had heel listig de verpakking kunnen openen, lamp voor bout verwisseld én die terug retour gestuurd... krijg dat eens uitgelegd aan de klantendienst...
Dat probleem heb ik ook. Terwijl ik er bij Amazon geen last van heb.
Denk dat Bol.com gewoon te weinig screening doet en alle zolderkamer verkopers toelaat.

Met Blokker heb ik hetzelfde probleem, die verkoopt ook allemaal rommel.

Even kijken hoe MediaMarkt het aanpakt. Als producenten als Samsung hun producten aanbieden via dropshipping voegt het waarde toe. Maar als er allemaal amateurs gaan verkopen, kan ik MediaMarkt ook aan de lijst toevoegen van online winkels waar ik niet meer koop.
"Terwijl ik er bij Amazon geen last van heb."

Nou ik wel. Ik heb in de afgelopen 2 jaar al 3 keer gehad dat ik iets gekocht had op Amazon, betaald had en alles was in orde. Krijg ik een mailtje van Amazon dat ze de betreffende verkoper op de blacklist hebben gezet en dat ik het geld terug kreeg.
Is in elk geval beter als dat je de waren nooit krijgt (2x gebeurd), je een klachtenprocedure moet starten (wat soms heel lang kan duren) voordat je je geld terugkrijgt (soms best veel geld).
Amazon regelt het wel netjes achteraf, maar het feit dat er horden klotenklappers op Amazon verkopen is gewoon vervelend.
Maarja, de schaal waarop Amazon werkt, betekend bijna automatisch dat je altijd mensen met negatieve energie aan boord krijgt die de boel lopen te flessen.
Misschien was dat vroeger zo, maar volgens mij is Amazon nu juist de strengste marketplace in Europa.
Ik moest allemaal bedrijfsdocumenten uploaden en een heel video-interview houden, voordat ik als verkoper op Amazon toegelaten kon worden. Ze checken echt van alles. Zelfs als je op een bankrekening uitbetaalt wilt worden, moet je een certificaat meesturen om te bewijzen dat de rekening op je naam staat.

Bij andere marketplaces (eBay, AliExpress, etc) doen ze niet zo moeilijk. Iedereen kan daar binnen 5 minuten een account opzetten en meteen beginnen te verkopen.
Heb het net als zotteke gehad (twee maal zelfs) dat er gewoon een oplichter tussen zit. Wat pleit voor Amazon is dat ze het dan wel weer redelijk vlot oplossen. Blijft dat het natuurlijk niet had mogen voorkomen.
Als ik iets op Amazon verkoop, moet ik 21 dagen om uitbetaald te krijgen. Daar komt bovenop nog eens tot 5 werkdagen "bank transfer tijd". Als er iets mis gaat in de maand wachttijd (zoals een buyer claim, chargeback, etc) dan krijg ik het geld niet.
Je kunt dus best oplichten bij Amazon, maar het is HEEEEEEEL moeilijk, omdat het geld gewoon een maandlang bij Amazon ligt. De kopers krijgen daarnaast vaak de voordeel van de twijfel.

Het is voor mijn gevoel juist andersom: Er zijn veel klanten die de verkopers willen oplichten.
Vaak willen klanten dingen terugsturen, maar willen ze de verzendkosten niet betalen, dus zeggen ze dat ze iets verkeerds hebben ontvangen of dat het niet overeenkomt met de listing. Ze krijgen toch de voordeel van de twijfel en verkopers kunnen daar nauwelijks iets tegen doen.
Ik neem aan dat je dan bedoelt wanneer de bestelling minder dan 40 euro heeft gekost.
Algemene voorwaarden Amazon.nl

De regelmatige retourneringskosten komen voor uw rekening indien de geleverde goederen overeenkomen met de bestelde goederen en de prijs van de te retourneren goederen niet meer bedraagt dan € 40 of indien u bij goederen met een hogere prijs op het tijdstip van herroeping de tegenprestatie of een contractueel overeengekomen deelbetaling nog niet heeft voldaan. In alle andere gevallen zijn aan de retournering voor u geen kosten verbonden. Goederen die niet als pakket kunnen worden verzonden, worden bij u afgehaald.
Volgens de EU wetgeving zijn de retourkosten voor rekening van de koper, tenzij er iets mis is met het product of de bestelling.

Ik ken dat beleid van "max. 40 euro retourkosten" niet. Wel moeten verkopers sinds kort een lokaal adres hebben waar klanten de spullen naartoe kunnen sturen.
Mijn bedrijf zit bijvoorbeeld in Spanje en ik verkoop via Amazon.nl naar NL+BE. Ik moet dus een adres in NL en BE opgeven waar klanten de spullen naartoe kunnen sturen, anders moet ik zelf voor de retourkosten opdraaien.
Same here. In eerste instantie betrouwbaar en de potentie om 'de eerste waar ik aan denk' te zijn. Na een paar jaar twee keer namaaktroep ontvangen. Nu kom ik er nooit meer.
Hetzelfde ook voor amazon.. soms wel 10x de aliexpress prijs.. zucht.

Bij bol lees ik alleen af en toe reviews van producten die ik wil, maar ik koop er (bijna) nooit.

[Reactie gewijzigd door Ferio op 23 juli 2024 16:33]

Ik koop iig niks meer daar als het niet van hunzelf is. De helft van de shops heeft soms een eigen site waar het item toch weer iets goedkoper is
Ik had eens een nintendo switch gekocht, er was al een userprofiel op aangemaakt...
Ja, zo was ik op zoek naar een anti-slipmatje. Uit principe ga ik niet naar de action, maar hield die voor deze aankoop wel in gedachten. Even op internet gezocht, kwam ik bij bol.com (externe verkoper) uit: EUR 8.50 (wel gratis verzenden!). Bij de action heb ik er 2 gekocht, 0.56 per stuk...

[Reactie gewijzigd door dog4life op 23 juli 2024 16:33]

Tsja, eigenlijk is EUR 8,50 spotgoedkoop. Ik verkoop uit principe niets onder de 9 euro online.

Je betaalt minstens EUR 4,50 voor het verzendkosten, ook al staat er dat het "gratis verzenden" is. (Verzendkosten zitten natuurlijk al in de prijs onbegrepen.) Daarnaast betaalt de verkoper ook nog EUR 1,52 aan Bol.com verkoopcommissie.
De verkoper houdt dus maar 2,48 euro over en daar moet ie dan de antislipmatjes van betalen, de verzenddoos en nog iets aan winst overhouden.

[Reactie gewijzigd door Rex op 23 juli 2024 16:33]

Brievenbus post is een stuk goedkoper, zeker bij bulk inkoop.
Een (bubbeltjes) envelop kost ook de wereld niet.
En die slipmatjes haalt ie gewoon voor 56 cent bij de action (of inderdaad in grotere aantallen bij Ali voor nog minder).
Tel uit je winst.

Enige voordeel via Bol ipv Ali is dat je het sneller in huis hebt.

Prijs zegt helaas niks over kwaliteit.
Een brief van PostNL klinkt natuurlijk lekker goedkoop, maar wij, verkopers, kunnen natuurlijk geen normale brieven gebruiken. Wij moeten alles met een trackingnummer versturen, anders kunnen we niet bewijzen dat het aangekomen is.
Bij sommige marketplaces (eBay bijvoorbeeld) word je zelfs financieel gestraft als je geen tracking number gebruikt.

Dus nogmaals... We kunnen niet zoals Chinese verkopers een product voor 10 cent naar een adres in NL sturen. Wij betalen minstens EUR 4,50.
Een (bubbeltjes) envelop kost ook de wereld niet.
Nee, maar als ik op een product 1,50 euro verdien en dan nog 45-60 cent betaal voor een bubbeltjes-envelop. Tel dan maar uit je winst.
Goede reactie, soms vergeten we dat post versturen ook geld kost.
Post versturen kost niet heel veel, Bol.com verdient voornamelijk aan hun contract met PostNL. Zelf betalen ze veel minder per pakketje dan 4.50, en ze forceren al hun verkopers met hun contract te versturen.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 23 juli 2024 16:33]

Nee hoor. Als verkoper op bol.com kun je prima via je eigen shipping partner versturen.
Aan de andere kant: matjes van de Action verkopen voor 8,50 omdat er verzendkosten bijkomen vind ik niet heel ethisch. Heeft een hoog dropship-gehalte waar bol.com tegenwoordig (helaas) vol mee staat. Goedkope meuk van Ali verkopen met een hoge winstmarge en 0 klantenservice.
Verzendservice vanuit China opstarten... :)

Ik blijf het sowieso vreemd vinden dat iets bijvoorbeeld 13 euro verzenden is van NL naar het buitenland, terwijl andersom dit 2 euro kan kosten. Terwijl wel alle schakels hetzelfde zijn (alleen in de andere volgorde);

NL postbedrijf, transporteur/vliegtuig, buitenlands postbedrijf en v.v.
Ik zou 8.50 niet per se goedkoop noemen, meer dat het kopen van dit soort producten op bol.com geen goede optie is. Een andere webshop waar je de vaste kosten over meerdere producten kan verdelen klinkt dan beter. Of lokaal een winkel die het niet in hoeft te pakken en te versguren.
Uit principe ga ik niet naar de action
Uit principe betaal ik niet onnodig teveel, en voor veel producten is de Action absoluut de goedkoopste. Klein voorbeeldje: Nivea Men anti-transpirant 150ml
Duitsland is met dit soort artikelen veel goedkoper

[Reactie gewijzigd door moscowking op 23 juli 2024 16:33]

Roemenië is waarschijnlijk nóg goedkoper, wat is je punt precies? Ik ga niet voor een bus deo naar Duitsland als ik 't hier om de hoek ook kan kopen voor een acceptabele prijs. Ik weiger alleen het dubbele te betalen bij de winkel 1 pand verderop.
Dat spul is iedere week wel in de aanbieding bij een drogist met 50% korting.
Precies, net als bijvoorbeeld bij de Appie, sommige producten (zoals deodorant dus) zijn zó vaak in de aanbieding dat ik concludeer dat de kortingprijs de echte prijs is.

[Reactie gewijzigd door Randfiguur op 23 juli 2024 16:33]

Je action linkje is wel een ander smakie. Geen idee of daar het prijs verschil in zit. Maar toch.
En als je dan beseft dat het ongeveer 0.90 cent inkoop kost, dan weet je dat je voor 3,59 flink bestolen wordt.
Toen je naar de Action reed verbruikte je 2 liter benzine. Dat is +/- € 4. Bovendien moet je ook nog een stukje autoafschrijving en verzekering meerekenen. En de tijd die je kwijt was voor deze 'kostenbesparende' operatie. En met hoge waarschijnlijkheid kwam je met meer naar buiten dan je van plan was om te kopen. Die € 8,5 op Bol was een koopje!
Knap dat je weet hoe ver de action bij mij vandaan is en wat mijn auto verbruikt, je bent trouwens de parkeerkosten vergeten.
Anyway, heb het lopend gedaan want moest er toch in de buurt zijn.
Tijd verspillen komt niet voor in mijn leven, met 3 kinderen heb ik daar de tijd niet voor 😘
Het gaat niet om jou individueel gevalletje maar wel over hoe krom steeds 'prijzen' vergeleken worden. 17 miljoen Nederlanders en 11 miljoen Belgen wonen heus niet allemaal vlakbij een Action.

Parkeren is natuurlijk wel gratis op de parking van een Action. Enfin, hier toch.
Lekker lezen doe je ook! Het is toch niet heel gek, dat iemand uit principe niet naar de action gaat omdat daar voornamelijk ook veel chinese meuk is te vinden. Dan ga je vervolgens op Bol.com kijken en vind je anti-slipmatje voor 8 euro 50? Terwijl je weet dat er dus bij de action blijkbaar nog geen euro per stuk voor wordt gevraagd.

Dan snap ik wel dat je op dat moment je principe aan de kant schuift en jezelf 14 euro bespaart 8)7 Toch twee heerlijke slagersbiefstukken!! :9~ :9~
Precies dit. Laatst een keer besteld via bol bij externe leverancier. Ik wilde het retourneren maar het retourlabel moest komen vd externe partij. Kreeg ik eerst een e-mail waarom ik het wilde retourneren, daarna een e-mail of ik het product misschien met 10 euro korting toch wilde houden. Toen was ik al dermate pissig dat ik bol heb gevraagd om te bemiddelen. Uiteindelijk toch het retourlabel ontvangen (en een pot snoep vd 3e partij vanwege de vervelende ervaring) . Maar dat gezeik wil je niet.
Want u vindt het abnormaal dat een ondernemer graag wil begrijpen waarom iemand iets retour stuurt? Retourkosten kunnen heel zwaar doorwegen op de rendabiliteit en dus zal elk beetje ondernemer dat zoveel mogelijk willen vermijden. En dat begint met begrijpen waarom iemand iets retour wil sturen.

Niet begrijpen is niet verhelpen en dus hogere kosten en dus duurdere prijzen voor u. Kies maar...
Eens, maar je kunt dat wel anders doen. Je kunt bij de wedervraag: "Waarom wilt u het retour sturen? Wellicht kunnen we u aanvullende informatie geven over het product?" natuurlijk ook direct alsnog een retourformulier sturen.

Het meermalen reageren met een wedervraag in plaats van gewoon het verzoek te vervullen is inderdaad irritant.
Helemaal mee eens. Sommige mensen sturen een aankoop veel te gemakkelijk weer terug.
Plus dat de prijzen van kleine producten vaak tientallen euro’s hoger liggen dan de marktwaarde. Bijvoorbeeld een set potloden welke direct bij de verkopende partij 3 euro kosten en via bol 13 voor dezelfde potloden van de zelfde partij.
Reden dat het duurder is niet de verkoper maar Bol zelf en de klant. Bol pakt afhankelijk van de product categorie een flink deel van de verkoopprijs. Met wat er over blijft moet de verkoper de BTW, verzendkosten (meestal ook retourkosten), garantie afhandeling en alle andere er om heen faciliteren.

En de reden dat men het alsnog via bol verkoopt is het bereik. bol.com heeft een enorm bereik op het net in NL en Belgie.
Reden dat het duurder is niet de verkoper maar Bol zelf en de klant. Bol pakt afhankelijk van de product categorie een flink deel van de verkoopprijs. Met wat er over blijft moet de verkoper de BTW, verzendkosten (meestal ook retourkosten), garantie afhandeling en alle andere er om heen faciliteren.

En de reden dat men het alsnog via bol verkoopt is het bereik. bol.com heeft een enorm bereik op het net in NL en Belgie.
Bol zit niet op echte concurrentie te wachten. Resellers moeten alleen aanvullen wat Bol zelf niet heeft. Ze willen een platform bieden wat geen nee verkoopt. Flinke kosten berekenen aan resellers boeit Bol daarbij voor geen meter. Klanten betalen het als ze maar genoeg verlegen zitten om een product of zoals gedurende Covid dat er schaarste is. Nep mondkapjes of kapjes noname voor Braun oorthermometers voor de volle prijs of nep van Braun boeit blijkbaar niet als er geen klachten komen. En net als bij Amazon kunnen ze als ze zien dat iets bij een reseller goed loopt alsnog beslissen dit in het eigen assortiment op te nemen. Als reseller kan je daar niets van zeggen.

Reseller het risico, reseller de kosten en toch bijna geen concurrent.

Wat daarbij wel vergeten wordt is dat wat de reseller doet wel schade kan toebrengen aan de naam van je online winkel als je zo’n platform wordt.

En trouwens: Mediamarkt is online in mijn beleving al niet zo sterk. Weinig klanten reviews, weinig aanvullende info naast die je zelf ook al weet, soms lange verzend tijden en allerlei administratieve strubbelingen voor je geld terug van een retour, DOA of defect krijgt.

Dit nog naast alke lokkertjes die online bijna direct op uitverkocht gaan om je maar naar een winkel te lokken.
Inmiddels wordt 60% van wat via Bol verkocht wordt door partners verkocht. En Bol doet er alles aan om dat % nog naar omhoog te krikken. Het is voor een platform zoals bol zeer interessant om geen voorraadrisico's te lopen en zich maximaal te focussen op het vrijwel risicoloos afromen van transacties tssn handelaren en consumenten.
[...]


Bol zit niet op echte concurrentie te wachten. Resellers moeten alleen aanvullen wat Bol zelf niet heeft. Ze willen een platform bieden wat geen nee verkoopt. Flinke kosten berekenen aan resellers boeit Bol daarbij voor geen meter. Klanten betalen het als ze maar genoeg verlegen zitten om een product of zoals gedurende Covid dat er schaarste is. Nep mondkapjes of kapjes noname voor Braun oorthermometers voor de volle prijs of nep van Braun boeit blijkbaar niet als er geen klachten komen. En net als bij Amazon kunnen ze als ze zien dat iets bij een reseller goed loopt alsnog beslissen dit in het eigen assortiment op te nemen. Als reseller kan je daar niets van zeggen.

Reseller het risico, reseller de kosten en toch bijna geen concurrent.

Wat daarbij wel vergeten wordt is dat wat de reseller doet wel schade kan toebrengen aan de naam van je online winkel als je zo’n platform wordt.

En trouwens: Mediamarkt is online in mijn beleving al niet zo sterk. Weinig klanten reviews, weinig aanvullende info naast die je zelf ook al weet, soms lange verzend tijden en allerlei administratieve strubbelingen voor je geld terug van een retour, DOA of defect krijgt.

Dit nog naast alke lokkertjes die online bijna direct op uitverkocht gaan om je maar naar een winkel te lokken.
Concurrentie? Je kunt op Bol.com niet concurreren tegen Bol.com. De kosten die je hebt laten dat simpelweg niet toe. Resellers mogen verkopen wat ze willen totdat er klachten komen. Maar je kunt niet onder een bepaald bedrag verkopen, dat komt niet uit. Je mag een product ook niet op je eigen website goedkoper aanbieden.
Flinke kosten berekenen boeit wel degelijk wat, want dat is het businessmodel. Elk categorie heeft zn eigen percentage. Hoe gewilder hoe hoger de percentage wat je moet afdragen aan bol.

Wat betreft de reviews, deze kun je als resellers gewoon kopen. Was ooit 90 euro voor 250 reviews. Weet niet hoe het tegenwoordig zit.
Klopt, dat heeft te maken met dat Bol.com via externe leveranciers altijd gratis verzending wil zien voor hun klanten.

Voor hun eigen producten is gratis verzending pas vanaf €20 verkoopwaarde.

Voor kleine partijen koste verzenden gauw al €3 (geen grote voordelen afgesproken met verzendleveranciers).
Minimaal €3,95 voor kleine verkopers, want bol.com accepteert niet dat je zonder tracking verzend. En dan heb je echt alleen nog een brievenbuspakje. Echte korting ga je pas krijgen vanaf 500 pakketten per dag of X-duizend per maand zowel bij de PostNl als DHL of DPD. En dan nog is het centenwerk.
Tja, de 'gratis' verzending moet ook worden betaald. En dan nog de marge die naar bol gaat. Idem bij Amazon trouwens.
Er is/was een bol.com academy groep op Facebook waar men dit besprak. Men koopt gewoon "groot" in via Alibaba en verkopen het dan voor minimaal het dubbele. Tactieken om men zo min mogelijk te laten retouren, hoe je ze hoog mogelijk in de lijsten van bol.com terecht kwam en hoeveel men wel niet verdiende met dit stukje 'ondernemerschap' waren vooral de berichten die daar in voor kwamen. Lekker enthousiast ook onderling, kreeg er behoorlijk de kriebels van en ben blij dat ik er nooit aan begonnen ben.

Alles kan thuis vanachter de computer, je plaatst een order en laat het bij bol.com afleveren. Bol.com stikkeren vervolgens alles en maken een product code voor je aan en verpakken en versturen alles voor een relatief kleine prijs. De truc is zorgen dat er zo min mogelijk retour gestuurd gaat worden, want daar zitten wel relatief hoge kosten aan verbonden. Korting aanbieden is daarom ook vaak goedkoper dan retour sturen.

De handelaars op bol.com verdienen van een paar kleine honderden euro's tot echt wel duizenden euro's per maand. Een leuk extra zak centje voor weinig werk.

[Reactie gewijzigd door Soepstengel op 23 juli 2024 16:33]

als je slim bent zoek je dan of je rechtstreeks bij die leverancier kan bestellen, maar vaak hebben ze daar de infrastructuur niet voor en loont het alsnog om hun producten via een andere retailer te verkopen die meer naamsbekendheid en exposure heeft
Ik moet zeggen dat ik deze ervaring niet meer heb sinds een tijd.
Retoureren gaat veel makkelijker, bol genereert een postnl barcode voor je. Die kan je of uitprinten en erop plakken, of bij een postnl punt laten inscannen, plakken zei het er voor je op.

Enige wat wel was was met grote dingen. Hier gaat het vaak wel door middel van bezorgen op afspraak. Met de TV geen slechte ervaring maar kan begrijpen dat dat niet overal is.

Conclusie
Pakketpost = PostNL retour.
Grote Paketten = Leverancier regelt het.
Jij hebt het denk ik over Bol zelf. Prima winkel. De slechte ervaringen komen voornamelijk voor bij Bol Plaza.
Niet elk bol plaza lid doet hier aan mee. Dit iets wat de verkoper kan instellen. De meeste derde partij verkopers laten je gerust met postnl terugsturen. Deze kinderziektes verdwijnen over termijn, aangezien de beste en goedkoopste verkopers naar boven komen drijven. De rest krijgt zoveel penalties dat ze de handdoek in de ring kunnen gooien.
Als iemand die wat handgemaakte producten levert via bol.com is het wel jammer dat de andere verkopers het harde werk van andere verkopers verpest.
Ik ken iemand bij Plaza maar retourlabels gaan wel degelijk via Bol.com. Alleen de goedkeuring van de retour moet de verkoper wel zelf doen.
Ik bestel eigenlijk alleen als er staat dat de verkoop via bol.com verloopt :)
Met grote producten let ik uiteraard wie hem verkoopt en dat is bij voorkeur Bol, met kleine producten zoals een telefoonhoes kies ik wel eens voor een externe partij.
Ik moest een keer meteen via Bol zelf iets regelen vanwege een probleem met een product (van net een half jaar oud) van een externe verkoper. Heb het probleem om te beginnen al meerdere keren uit moeten leggen. Vervolgens moest ik weken wachten op een eerste reactie omdat Bol een mail had gestuurd naar die verkoper, i.p.v. gewoon te bellen (ik kon zelf geen nummer vinden want was zo'n vage whitelabeled naam). Ik spreek ze daarop aan, "ja maar we kunnen niet altijd bellen en niet iedereen heeft toegang". Meanwhile word ik wel bijna elke dag gebeld door Bol om de status door te nemen, dus ik call ze op hun bullshit en ineens kan er wel met de verkoper gebeld worden (binnen een uur). Uiteindelijk vertelt Bol mij dat de verkoper toegezegd heeft dat ik het volledige aankoopbedrag terugkrijg als ik het kapotte product opstuur. Dus ik doe dat, krijg ik na ruim 2 weken een mail via de verkoper dat het product is geweigerd (zonder verdere reden). Hierop heb ik bij Bol geëist dat ze mij gewoon terugbetalen, dit is immers toegezegd en het is hun probleem als de verkoper ineens terugkomt op zijn afspraak. En dat geld hebben we lekker toch gehad [/savingprivatehenk] :D

Nu was MediaMarkt al niet zo best, maar met third-party verkopers wordt het nog erger denk ik. Ik verwacht dezelfde kutgrapjes als bij Bol. Wat dat betreft heeft AliExpress het toch beter geregeld, zij boeken gewoon het geld terug naar jouw rekening als je genoeg bewijs hebt. Daarnaast gebruiken ze ook veel deadlines zoals die voor een ontvangstbevestiging, reageren op een probleem van de koper, etc. Dat werkt ook nog eens beide richtingen op. En dat komt dan van een evil Chinees bedrijf. [/s]

[Reactie gewijzigd door McBacon op 23 juli 2024 16:33]

Jep, dit inderdaad. Ik bestel ook minder of niet bij Bol.com omdat ik niet bij allerlei verschillende winkeltjes mijn producten wil shoppen. Als ik bij een winkel bestel dan wil ik 1 aanspreekpunt en 1 klachten/retourafdeling.
Ik wil vooral slechts één pakket ontvangen. Amazon heeft er laatste tijd handje vol van om producten die wel op voorraad zijn toch afzonderlijk te versturen. Zo kreeg ik laatste voor drie artikelen, drie mailtjes dat ze "voor mij ervaring het pakket al zouden versturen". Ik kreeg dus drie verschillende pakketten van Amazon tegelijk binnen, allemaal vanuit hetzelfde warehouse. Alles had makkelijk ik één does gepast.
Dat lukt bij bol.com anders ook niet.
Een pakket tijdens de normale post nl rond het middag uur. Eén pakket in de avond rit van postnl en het 3e artikel (flash deal) uit mijn bestelling kwam de dag erna met DHL (en niet zoals vermeld morgen in huis).Wel een mailtje dat de bestelling vertraagd was. Maar dan ook nog met twee verschillende koeriers verzenden.

Het zal vaste een logistieke reden hebben dat dit soort bedrijven dat zomaar doen.
Dit is ook mijn ervaring. Zeker nu er allerlei vage dropshippers tussen zitten is het aanbod van veel producten in mijn ogen sterk vervuild. Bol.com was voor mij altijd een betrouwbare winkel waar ze prima producten verkochten, maar nu moet je de 'gewone' producten er maar uitvissen tussen de goedkope meuk die door dropshipper Henkie's Hebbedingetjes verkocht wordt.
Goede truc om de dropshippers te vinden is de product titel te kopiëren en te googlen. Vaak is dit precies de automatische vertaling van Ali.
[edit: de functie op te filteren op alleen Bol.com eigen producten is blijkbaar verdwenen]

[Reactie gewijzigd door Tozz op 23 juli 2024 16:33]

Er zitten dubieuze partijen tussen die externe leveranciers van Bol. Ik heb al artikelen ontvangen die duidelijk nep waren, lastig om zaken op te lossen en ik betwijfel dat die externe lui hun zaken op orde hebben op het gebied van beveiliging van persoonsgegevens.

Coolblue is (of gaat?) naar de beurs. Dus bereid je voor op aandeelhouders en winstoptimalisatie. Het is nu nog een van de betere winkels die er te vinden is, ik hoop maar dat het zo blijft.
Mensen zullen moeten gaan beseffen dat bol.com geen webshop meer is maar een verkoopplatform. Een verkoopplatform waarop zij zelf ook artikelen aanbieden. Het is in feite niet veel meer dan een strakker gereguleerde versie van Marktplaats. Tegenwoordig staat ook duidelijk genoeg aangegeven wie de verkoper van een artikel is, dus dat kan het probleem niet zijn.

Bol verdient goud geld met deze constructie door middel van de commissie die zij opstrijken, dus dit gaat helaas niet meer veranderen. Hoe dan ook zitten er vele prima verkopers tussen. Ook zelfs wat bekende ketens als BCC en Kamera Express (en fonQ onder een ander naampje). Maar de vele bagger die er ook tussen zit, verpest het voor de rest.

Bol zou er goed aan doen in ieder geval iedereen te weren die rommel van AliExpress aanbiedt. Zeker als dat tegen lachwekkend hoge prijzen gebeurt.

[Reactie gewijzigd door TexMex op 23 juli 2024 16:33]

Ben er niet minder om gaan kopen bij Bol maar ik kijk er wel altijd naar. Jammer dat ze er geen apart filter voor hebben. Amazon blinkt niet uit qua interface maar je kan er tenminste wel filteren op verkoper. Hopelijk gaat Mediamarkt dat ook aanbieden. Persoonlijk koop ik niet via zo’n derde partij.
Mee eens en ik lees dat veel mensen hier dezelfde ervaring hebben. Misschien vertaalt het zich nog niet in de cijfers, maar ik zie het gebeuren dat Bol zijn positie gaat verliezen.

Qua prijs geef ik nu al vaak de voorkeur aan Amazon Nederland, ook al maken die ook gebruik van derde partijen.
Inderdaad... Ze doeon het nu allemaal. Amazon, Bol, maar ook Gearbest, FNAC enz. Makkelijk voor ze want ze krijgen geld binnengeharkt en hoeven er niet eens meer iets voor te doen (m.u.v. Amazon die soms nog de logistiek doet).

Ondanks dat Amazon de klant garandeert, zitten er nog steeds ook veel scams tussen. 3080 videokaarten voor 600 euro bijvoorbeeld. Kijk je naar de verkoper, is het er steevast eentje uit China met 0 reviews.. Gewoon drive-by scams dus. Die richten een 'bedrijf' op, verkopen gewoon tig kaarten en tegen de tijd dat de dozen met bakstenen een maand later in Europa aankomen zijn ze allang met de wind vertrokken. Je krijgt je geld wel terug van Amazon maar het is een hoop gedoe.

Er staat bovendien niet duidelijk bij wanneer het van buiten de EU komt. Er staat wel dat het een externe partij is maar soms binnen EU en soms buiten. Is het buiten dan heb je ook gelijk een hap kosten te pakken natuurlijk.

Het is erg vervelend want soms maken ze het lastig om alleen op hun eigen producten te selecteren. Je kan bij amazon wel Prime kiezen maar dan nog heb je te maken met externen die hun logistiek gebruiken.

Maarja dit zal wel blijven. Want gratis geld voor Amazon & co.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 16:33]

Onbegrijpelijk dat er geen strenge kwaliteitscontrole zit bij Amazon en Bol.com wie er mag verkopen via hun platform. Zelf een keer via Amazon een Monitor voor de PC gekocht, achteraf via een derde chinese partij. Een oplichter dus. Ik moet dat scherm nog steeds ontvangen ;-) Ik kreeg netjes een T&T via een onbekende chinese leverancier. Uiteraard nooit aangekomen..
Minder, ik koop al heel veel jaar niks meer bij bol.com. Dramatische webshop geworden, simpelweg waardeloos. Aftersales is heel slecht, schuiven alles van zich af. Amazon mijdt ik om andere redenen ook al heel veel jaar, dat is een ziekelijk bedrijf genoeg info en documentaires over te vinden op het internet.
En daar gaat het om: geld.

Bol.com is een vreselijk duur en slecht platform geworden. Mediamarkt had eigenlijk geen unique selling point wat mij betreft. De tijd dat ze veel producten hadden die je fysiek kon vergelijken is al jaren echt voorbij.
Eigenlijk was Coolblue heer en meester. Maar wat die met de beursgang gaan doen blijft ook nog wel even spannend.
CB verkoopt alleen advertentie plekken
Coolblue is alleen veel en veel duurder dan mediamarkt
Ik verwacht dat wanneer Cool blue zo doorgaat, ze door Amazon gekocht gaan worden.
Net als dat MP door ebay is gekocht.
Bol.com is gewoon een slechte versie van Amazon, dat is een kwestie van tijd denk ik voor die moeten stoppen.
Voor mediamarkt is het de vraag of ze groot en creatief genoeg zijn om dit goed te doen.
Andere Duitse merken zijn ze voor gegaan. Maar zijn niet zo succesvol (zoals REAL/KAUFLAND en zo nog een paar grotere retailers).
Inderdaad! En blokker net zo.
Ik probeer het bij Bol altijd eruit te filteren, maar dat is nog knap lastig soms. Helaas is er geen filter voor alleen Bol.com artikelen.
Irritant inderdaad, maar dat doen ze vast bewust.

Wat nog het dichtst in de buurt komt is filteren op de 'Select-bezorgopties'. Dan krijg je alleen de artikelen van Bol zelf te zien plus artikelen van verkopers die hun voorraad in het magazijn van Bol hebben opgeslagen (en dus ook snel bezorgd kunnen worden).

Bij het retourneren van die artikelen, val je dan ook onder de gunstige retourvoorwaarden van Bol zelf en niet onder die van de verkoper. Je stuurt ze dan immers ook weer terug naar het magazijn van Bol.
Voor mij de reden dat ik niets meer bij bol bestel, je weet gewoon niet meer met wieje te maken hebt.
Het staat altijd aangegeven wie de verkopende partij is. Zowel in het zoekscherm, als op de productpagina als op de bestelpagina. Als je het dan nog niet weet dan zit je echt zelf fout.
Maar dit is iets waar je zo overheen kijkt, idem bij online winkels zoals fonQ waar je ook maar te dealen hebt met de garantievoorwaarden van die externe partijen waar je hoopt op de garantievoorwaarden van fonQ zelf.

Een filter-optie zoals @xares 'm noemt zou ab-so-luut geen overbodige luxe zijn.
Dat is een reden bijv om niet via bol.com aan te bieden.

bol.com verplicht jou al verkoper gratis retour terwijl dat wettelijk niet hoeft. Als winkelier met veel retouren waar je dan ook voor moet betalen word je daar niet blij van.
Het is wettelijk verplicht om de retourkosten terug te betalen als de klant de hele zending binnen de wettelijke bedenktijd (14 dagen) terugstuurt. Bol verlengt die periode tot 30 dagen en vergoed ook het terugzenden van een gedeelte van de zending. De verlengde bedenktijd wordt niet opgelegd aan andere verkopers. Over het terugzenden van een gedeelte van de zending wordt niets vermeld.
Je bent wettelijk verplicht om de retour te aanvaarden, niet om de verzendingskosten van de retour te dekken
Retourkosten zijn wettelijk voor rekening van de winkel. Het is wel zo dat steeds meer winkels zich hier niet aan houden.
Zie https://www.consumentenbo...ernetaankopen-terugsturen
Uit je eigen artikel:

Als je een bestelling terugstuurt, hoort de webwinkel ook de eventueel betaalde bezorgkosten terug te betalen. Dat zijn de kosten voor de thuisbezorging van het artikel.

Let op: dit geldt alleen als je de hele bestelling terugstuurt. Als je 2 artikelen bestelt en er 1 houdt en 1 terugstuurt, hoeft de webwinkel de bezorgkosten niet terug te betalen. De (retour)kosten voor het terugsturen betaal je wel zelf, tenzij de verkoper dit gratis aanbiedt.
Er zijn bizar veel webshop die in hun voorwaarden het tegenovergestelde opnemen. Waar voorheen Consuwijzer/ACM hier goed op zat, lijkt dit inmiddels -helaas- niet meer de focus te hebben.

En probeer maar dan je gelijk te krijgen. Praktisch onmogelijk.
Waar staat dat precies? Daar wordt gesproken over
de kosten voor de thuisbezorging van het artikel
Dus de bezorging naar de klant, niet de verzendkosten van de retour.
Je hebt gelijk. De retour-kosten zijn voor de rekening van de klant, maar de bezorgkosten (winkel naar klant) moeten wel worden vergoed. De vergoeding voor de retour-kosten zijn drie jaar geleden al verdwenen. De klant heeft dan echter wel vrije keuze voor de transporteur.
Bezorgkosten retour
Als je een bestelling terugstuurt, hoort de webwinkel ook de eventueel betaalde bezorgkosten terug te betalen. Dat zijn de kosten voor de thuisbezorging van het artikel.


Niks over kosten om retourzendingen terug te krijgen.

Een meer betrouwbare partij de ACM die er op toeziet dat de wetgeving wordt nageleefd,
5. Wat u terugbetaalt, wanneer en hoe
Vertel consumenten het volgende:
- Dat u alles terugbetaalt wat zij u hebben betaald om het product geleverd te krijgen. Dus ook bezorgkosten en eventuele andere kosten, bijvoorbeeld administratiekosten.
- Dat u alleen de kosten van de standaard bezorgmethode terugbetaalt. Ook als ze een duurdere bezorgmethode kiezen.
- Dat zij alleen aansprakelijk zijn voor waardevermindering, als ze in de bedenktijd iets met het product doen dat niet nodig is om het te kunnen beoordelen.
- Dat u terugbetaalt binnen 14 dagen nadat ze de koop ongedaan hebben gemaakt.
- Dat u mag wachten met terugbetalen totdat u het product terug heeft, of totdat de klant bewijst dat hij het heeft teruggestuurd, afhankelijk van welk tijdstip eerst valt.
- Dat u terugbetaalt op dezelfde manier als zij u hebben betaald.
Bijvoorbeeld met een boekenbon als ze met een boekenbon hebben betaald.
- Dat u op een andere manier mag terugbetalen, als zij daarmee instemmen. En dat u daarvoor dan geen extra kosten rekent.


Wederom, nergens iets over retourkosten. Als je iets kosteloos kunt terugsturen is het een service, geen recht.

Bron; ACM onder artikel 5

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 23 juli 2024 16:33]

Dit artikel gaat erover dat je de kosten van het terugsturen niet mag wegstrepen tegen het betaalde bedrag. Je dient het volledige bedrag inclusief verzendkosten terug te krijgen. Wat wel mag is eisen dat de koper de retour-verzendkosten zelf betaald. Oftewel via een PostNL punt verstuurd.

Simpel gezegd:
5 euro verzendkosten + 10 euro product + gratis retour = recht op 15 euro retour.
5 euro verzendkosten + 10 euro product + 8 euro via PostNL terugsturen = recht op 15 euro retour en niet op 23 euro.
En aanvullend: 5 euro verzendkosten + 7 euro product A + 3 euro product B + 8 euro via PostNL voor terugsturen product B terwijl je product A wel houdt = 3 euro retour (en niet 8 of 16 euro)
Retourkosten zijn voor rekening van de consument, de bezorgkosten om het pakket bij jou te bezorgen krijg je terug, niet de verzendkosten voor de retourzending. Misschien moet je de url die je gaf zelf nog eens lezen
Ik ben geen expert op dit gebied, maar in de link die je zelf aanhaalt staat dat alleen de bezorgkosten moeten terugbetaald worden. Er wordt zelf letterlijk gezegd dat de retourkosten mogen aangerekend worden op voorwaarde dat de verkoper dit op voorhand duidelijk aangeeft.
Ja duhu anders kopen ze bij een ander die wel de retour vergoed.
Retourkosten zijn NIET wettelijk voor rekening van de handelaar. Een handelaar kan een retour niet weigeren tenzij er duidelijke gebruikssporen of schade is aan het geretourneerd artikel. Overigens zal elk beetje handelaar heus niet moeilijk doen over een retour maar zal wel willen begrijpen waarom.

De kosten voor retoruneren zijn voor rekening van diegene die wil retourneren. Net zoals uw benzinekosten en tijd niet vergoed worden wanneer je iets terug wil brengen naar een fysieke winkel.
"De (retour)kosten voor het terugsturen betaal je wel zelf, tenzij de verkoper dit gratis aanbiedt."

Uit je eigen link.
Klopt inderdaad. De verzender moet bij retourzending wel de kosten, inclusief de oorspronkelijke verzendkosten vergoeden.
Als er niks vermeld is zou dat juridisch gezien moeten betekenen dat de consument ook de retourkosten niet hoeft te betalen onder wkoa.

Echter als de winkel expliciet aangeeft in de A/V dat retourkosten altijd voor de consument zijn dan is dit toegestaan v.z.i.w

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 16:33]

Vzviw is het zo dat als er NIET staat dat retourkosten voor eigen rekening staan, dat het dan mag. Als er niks staat zijn de kosten voor de winkelier
Als er niks vermeld staat over het terugkrijgen van retourkosten, dan wordt uitgegaan van de wetgeving. De wetgeving zegt niets over retourkosten alleen over de kosten van product, administratiekosten en verzendkosten naar de klant.

Zie ook artikel 5 bij de acm daarbij geldt wel, verzendkosten hoeven niet te worden terugbetaald wanneer sprake is van het deels retourneren van een bestelling.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 23 juli 2024 16:33]

Maar dan gaan klanten naar een ander…
Nee bij retour moet je als winkel de verzendkosten van winkel naar klant terug betalen. Bol.com eist dat je bij retour ook van klant naar winkel terug ook betaald. Voor een MM/Bol.com etc geen enkel probleem. Voor een eenmanszaak is dat een flinke kostenpost.
Dan moet je het eigenlijk zo inrichten als de WE kledingwinkel dat doet.
Niet mensen 'straffen' met retourkosten (soms past iets gewoon echt niet.. dan is het zuur dat je er dan toch nog retourkosten voor moet betalen)
maar mensen belonen. Als je bij de WE niets terugstuurt uit je bestelling krijg je van hen een kortingsbon van 25% op de volgende bestelling.
Dan denk je wel twee keer na om een thsirt te bestellen in 3 maten om thuis rustig te kijken welke goed past en welke niet. (vind ik sowieso belachelijk als mensen dat doen)
Thuis kun je heel goed je eigen maten opmeten en vergelijken met de tabellen die bij de kleding staan.
Totaal onnodig om meerdere keren hetzelfde product te bestellen en wat je niet moet terug te sturen.
Yup...
en maat XL van trui A van merk Y is exact dezelfde grootte als maat XL van trui B van merk Y...
NOT...
En dan zullen we het nog maar niet eens over de verschillen tussen merken hebben...
Snap je mijn punt nu niet of loop je gewoon te trollen om het trollen?

Ik probeer uit te leggen dat het soms kan gebeuren dat iets niet past.. maar dat mensen te pas en te onpas meerdere identieke kledingitems bestellen.. om thuis rustig een pas-sessie te doen 'want retouren is toch gratis'
Nee niets is gratis en dat is precies wat @bbob aangeeft.. dat kost ondernemers flink wat geld.
Dus als je als ondernemer slim bent, beloon je mensen die niets retouren.
In een kledingwinkel loop je ook met diverse kledingstukken in diverse maten de paskamer in dus ik zou niet weten wat het verschil is met bestellen, thuis passen en terugsturen wat niet past.
Zie je ECHT het verschil niet in ?
Er wordt een ganse supply chain in gang gestoken die ervoor zorgt dat een produkt bij jou thuis terechtkomt. Naast de enorm kosten voor brandstof en personeel, is dit ook nog eens zeer mileubelastend als dit op grote schaal gebeurd.
@hcd320 @vgroenewold

Opsturen en verwerken lijkt omslachtiger/duurder/milieuonvriendelijker. Maar als je het totale plaatje van fysieke winkels erbij pakt dan kan dat nog wel eens een stuk goedkoper zijn.
  • Geen huur meer van panden op dure winkel locaties
  • Geen personeel wat 7x12uur in de winkel moet staan, ook al is er niets te doen
  • Geen klanten die individueel met de auto naar winkel gaan (maar een deel van het klantenbestand zal met fiets naar winkel komen)
  • Geen voorraad verspreid over meerdere fysieke winkels, maar alles centraal.
Het kan zo nog maar eens zijn dat het minder kostbaar is en minder milieubelastend als klanten alles online bestellen, inclusief eenmalig terugsturen. Uiteraard afhankelijk van het gedrag. Bestellen ze 50x per jaar 2 kledingstukken en sturen ze er 1 terug. Of bestellen ze ineens voor een heel seizoen en sturen ze eenmalig iets terug.

Die hele supply chain die ingericht moet worden voor online bestellingen is er ook voor fysieke winkels. Alleen zit daar elke keer een extra stap tussen, de winkel. Daar wordt overigens ook nog tussen winkels onderling voorraad uitgewisseld. Komen klanten soms terug met kleding stuken op een later moment, om alsnog te ruilen. Allemaal extra brandstof dat verbruikt wordt zodra mensen niet op fietsafstand wonen van de winkel.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 23 juli 2024 16:33]

Kijk eens https://www.vpro.nl/progr...20/Op-volle-retouren.html dan ga je wel anders kijken naar het hele "makkelijke" retourneren van producten.

Ook was het volgens mij Zalando die bij kopje onder gaat/ging aan de kosten die verbonden zijn met geretourneerde producten.
Zalando is opgezet met kapitaal van de broers Samwer, die met SMS-diensten geld bijeengeharkt hebben.
Wat mij betreft mag dat met "zo gewonnen zo geronnen" failliet.
Het was meer om aan te geven dat zelfs een partij als Zalando problemen heeft met retourneren.

Kleine partijen kan het echt in no-time de kop kosten.
Dat vind ik een uiterst goed punt, nice! Maar dan moet het inderdaad wel gaan om een volledig online gebeuren.
Zie je ECHT het verschil niet in ?
Er wordt een ganse supply chain in gang gestoken die ervoor zorgt dat een produkt bij jou thuis terechtkomt. Naast de enorm kosten voor brandstof en personeel, is dit ook nog eens zeer mileubelastend als dit op grote schaal gebeurd.
Tegenargument:
Een busje wat z'n rondje doet en bij meerdere adressen langsgaat is milieuvriendelijker dan 10 huishoudens die individueel met hun auto richting de stad tuffen om te gaan shoppen.

De retour kan afgewikkeld worden op dezelfde rit als waar producten aan andere klanten worden uitgeleverd dus hoeft nog niet eens extra belastend te zijn.
Wat dacht je van de enorme kosten die daarmee gepaard gaan? Bij het passen in de winkel zijn die kosten er niet.

De kosten van een retour van een webshop stoppen echt niet alleen bij de verzendkosten van het pakket.
Om over het milieu en klimaat maar niet te spreken…
Wauw, dat lijkt mij nogal evident, heen en weer lopen is een stuk goedkoper dan opsturen en verwerken. Duh?
In een kledingwinkel loop je ook met diverse kledingstukken in diverse maten de paskamer in dus ik zou niet weten wat het verschil is met bestellen, thuis passen en terugsturen wat niet past.
In een kledingwinkel hang je het terug, als je het thuis kunt passen kost het bij een groot aantal webwinkels geld om het te retourneren. Dat is z'n probleem... eigenlijk gewoon een luxe probleem want men is niet verplicht om dat kledingstuk in een webwinkel te kopen. Bij een (groot) aantal merkwinkels (zoals We) kun je het zelfs in de winkel laten bezorgen zodat je het later kunt afhalen en betaal je geen verzendkosten en dus geen kosten om te retourneren (meen ik mij te herinneren).
In een kledingwinkel heb je medewerkers die het kledingstuk opnieuw opvouwen, en een stenen winkel kost ook geld.
WKOA is er om online aankopen dezelfde mogelijkheden te geven als een stenen winkel. Online winkel moet ook gewoon kosten accepteren net als een stenen winkel.
In een kledingwinkel heb je medewerkers die het kledingstuk opnieuw opvouwen
Klopt, precies het zelfde als in een webwinkel.
en een stenen winkel kost ook geld.
Een loods kost ook geld.
WKOA is er om online aankopen dezelfde mogelijkheden te geven als een stenen winkel
Met dien verstande dat je als consument niet kan verwachten dat alles voorgekauwd wordt. Het is en blijft je eigen keus om online of offline iets te kopen en je zult dan dus ook de consequenties moeten aanvaarden als je iets "niet kosteloos" kunt retourneren wanneer het artikel je niet bevalt, niet aan je eisen voldoet etc.
Online winkel moet ook gewoon kosten accepteren net als een stenen winkel.
Wat je vaak ziet is dat een online winkel goedkoper is dan een fysieke winkel. Daarnaast is bij die online winkel 24/7 te bestellen en zijn er voor die online winkel kosten voor onderhoud van het online assortiment, foto's etc. kosten die je niet tegenkomt in de fysieke winkel.

Of te wel, er wordt maar wat vaak gedacht dat een webwinkel geen of nauwelijks kosten kent maar men vergeet dat diezelfde webwinkel weer hele andere kosten kent. Ook een loods moet worden verwarmd, ook een loods moet worden voorzien van pickers.

Leuk dus dat de consument voor een paar euro minder iets online kan bestellen - besparingen voor een fysieke winkel merkt de consument dus over het algemeen ook - maar dan moet men niet gaan janken als een klein kind dat een product voor eigen rekening moet worden geretourneerd.

Zelf ben ik al jaren voorstander om de prijzen van producten op online als ook offline niveau gelijk te trekken en daarmee ook het retourneren voor rekening van de webwinkel te laten komen. Dat zal een hele hoop ellende besparen voor de ondernemers (groot en klein) en zal consumenten minder gezeik opleveren voor die paar euro retourkosten die ze weer terug krijgen. En is tevens het gejank over online/offline kopen (de voordelen) ook eens ten einde.
Dan denk je wel twee keer na om een thsirt te bestellen in 3 maten om thuis rustig te kijken welke goed past en welke niet. (vind ik sowieso belachelijk als mensen dat doen)
Thuis kun je heel goed je eigen maten opmeten en vergelijken met de tabellen die bij de kleding staan.
Totaal onnodig om meerdere keren hetzelfde product te bestellen en wat je niet moet terug te sturen.
Wat een een enorme onzin, JUIST bij bedrijven zoals WE merk ik (en ook heel veel mensen in mijn omgeving) dat elke kledingstuk bij de WE een andere maat lijkt te hebben. Bij sommige merken verschilt het zelfs per broek of trui binnen het eigen merk.

Je simpelweg beroepen op maat-tabellen gaat SWS niet op, omdat ieder model kleding anders is. Als je je daarop zou beroepen moet je per kledingstuk de exacte maten gaan voeren op je website, iets waar ik persoonlijk wel een voorstander van zou kunnen zijn.

zoals @servies ook al aangeeft.


vervolgens klets je er overheen met een cirkelredenatie, a la : wat jij zegt klopt niet want, waar je op reageert.

toch vraag ik je om nog eens GOED na te denken, je roept dat mensen te pas en te onpas thuis een kledingpas-sessie houden, maar tegelijk erken je (ook al onderschat je het enorm) dat kleding soms niet de maat heeft die je mag verwachten.

Nu je dit weet kun je als klant 2 dingen doen:

1 je besteld product x maat. 1 ziet dat het niet past, en je stuurt het terug,
2 vervolgens bestel je product x maat 2 om te kijken of die dan wel past. maar ook die is nog nét te klein
3 dan bestel je product x maat 3 om er uiteindelijk achter te komen dat het niet zozeer aan de maat maar aan het model ligt
4 en je zoektocht gaat verder naar product y.

inmiddels heb je het bedrijf 3 producten laten versturen + verpakkingskosten, en hebt het ook 3 maal teruggestuurd dus verzendkosten.

als we er gemakshalve vanuit gaan dat in dergelijke bulk de verzendkosten en verpakkingskosten per zending (dus niet per product) ongeveer gelijk zijn en de milieu-impact voor één zending van 3 producten ook aanzienlijk lager is dan drie zendingen van één product per zending zou je nu wel kunnen weten dat alles ineen bestellen en het onnodige terugsturen in alle gevallen beter is dan wanneer je ade postbode voor ieder product apart op pad stuurt.
Fijn he dat online winkelen ?! Passen in de winkel, een dagje naar de stad is er amper nog bij, steeds minder winkels, idioot hoge parkeerkosten, fijn joh dat internet…, op heel veel vlakken heeft het de wereld echt geen goed gedaan, maar dat is mijn mening.
Als die kledingmerken nou eens fatsoenlijk met maten zouden omgaan en een centimeter een centimeter blijft en niet de volgende keer in werkelijkheid 1,5cm of 0,5cm is bij wijze van spreken dan zou ik geen 3 maten hoeven te bestellen waarvan ik er weer 2 terug moet sturen. De kledingindustrie roept dit zelf over zich af.
Als ik een gigabit switch koop met 8 netwerkpoorten krijg ik er een met 8 gigabit netwerkpoorten. Niet 7 of 9, maar 8. Als de kledingindustrie switches zou verkopen dan kan ik bij bestelling van een switch met 8 poorten, een switch met bij wijze van spreken 7, 8 of 9 poorten kunnen krijgen. of misschien een nog grotere afwijking: 10mbit of 100mbit poorten of een mix hiervan...

[Reactie gewijzigd door servies op 23 juli 2024 16:33]

Dan ga je er van uit dat ze nog een keer iets bij je kopen. Voor sommige producten kan het een eenmalige aankoop zijn.
Ik probeer uit te leggen dat het soms kan gebeuren dat iets niet past.. maar dat mensen te pas en te onpas meerdere identieke kledingitems bestellen.. om thuis rustig een pas-sessie te doen 'want retouren is toch gratis'
Het is als je twijfelt over de maat denk ik efficiënter om iets direct te bestellen in meerdere maten, in plaats van steeds de verkeerde maat en opnieuw moeten bestellen. Bovendien lijkt het mij juist efficiënt om de bezorger behalve alleen te laten bezorgen ook pakketten mee terug te nemen. Zo kun je het proces circulair maken in plaats van eenrichtingsverkeer. Je zou dan wellicht mensen ook kunnen motiveren om meer tegelijk te bestellen, door pas vanaf een bepaald bestelbedrag gratis te verzenden en retourneren.

Ik gebruik zelf vaak Wehkamp om kleding te bestellen. Het komt geregeld voor dat ik op één dag een bestelling laat bezorgen én een vorig item laat retourneren. Circulair dus, hoeft die bezorger ook niet met een lege bus te rijden.
Dat wordt deels ook met opzet gedaan, zodat een merk bijv van een xl en l maakt, en mensen dan liever dat merk kopen omdat ze dan een kleinere maat dragen...Vanity sizing. Dit lijkt me typisch iets voor de EU om bepaalde marges voor maten vast te stellen. Is voor de consument enorm handig, en zorgt ook dat men niet steeds in 3 verschillende maten koopt om het vervolgens terug te sturen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Vanity_sizing
Die maatlabels zijn inderdaad stront irritant.
Ik zie liever maten in CM en als er abstracte labels moeten zijn, dan in ieder geval in heel Europa hetzelfde.

Het omgekeerde gebeurd btw ook. Dat een L van "jongerenmerken" een S of M is bij volwassenen.
Hoe praat je jongeren anorexia aan? |:(
Maar dan verliezen de bezorgdiensten zoals post nl, DHL, DPD weer teveel werk en GELD WINST ! Wanneer word iedereen eens wakker, alles draait alleen nog maar om meer meer meer ! En dan nog is het niet genoeg!
In plaats van S-M-L-XL-XXL zie ik liever omtrek x lengte bij kleding. Minder stigmatiserend en het vergelijken van kleiding gaat veel makkelijker omdat omtrek x lengte bij alle kledingmerken hetzelfde zijn.
In plaats van S-M-L-XL-XXL zie ik liever omtrek x lengte bij kleding. Minder stigmatiserend en het vergelijken van kleiding gaat veel makkelijker omdat omtrek x lengte bij alle kledingmerken hetzelfde zijn.
Inderdaad, kunnen vrouwen nog veel gemakkelijker de cijfers invullen op de obesitas website om te kijken of ze een te hoge BMI hebben :+
Paar puntjes (niet dat het voor mij van toepassing is):
Maar kleding passen in een kleedhokje doe je toch soms ook met meerdere maten? Want de 1 zit beter/staat mooier dan de andere.
Dat opsturen en retour zenden kost natuurlijk resources maar als jij daar heen rijdt ook (even vanuit gegaan dat je er niet naast woont).
Maten vergelijken is leuk maar het is niet alleszeggend.

Jouw idee van korting bij de volgende bestelling is op zich leuk idee om het misschien iets in te dammen maar het is zeker geen "belachelijke" actie.
Uiteindelijk moeten retourkosten door iemand betaald worden. Als je 25% korting kan geven betekend dat of minder marge of je prijzen verhogen.

Er zijn voorbeelden van bedrijven die er mee gestopt zijn, omzetdaling maar daarna omzet weer terug.
Dat soms echt niet past klopt maar er zijn te veel mensen die gewoon kopen dan de 1/2 terugsturen. Dat kan omdat het gratis is. Daarbij moet je ook bedenken, extra co2 uitstoot retour, retouren worden bij kleding of afgeschreven dumpen of moeten weer schoongemaakt worden, terug verpakken enz.
Anoniem: 1657372 @bbob11 oktober 2021 10:12
Maar uiteindelijk is het natuurlijk ook wel een actiepunt als winkelier als je blijkbaar iets verkoopt wat heel vaak wordt teruggestuurd. Dan doe je hoogstwaarschijnlijk zelf iets fout in informatievoorziening, of heb je een product wat gewoon heel slecht geschikt is voor online verkoop.
Als het echt iets is wat mensen vaak terugsturen, dan zal je zodra je mensen laat betalen voor een retour ook een flinke dip in aankopen zien natuurlijk. Als het bij jou 6,75 kost, maar bij bol.com gratis is, waarom zou iemand dan bij jou gaan bestellen met het risico dat ze zelf opdraaien voor een fout product.
Hangt heel erg van de productcategorie af. Van kleding wordt zowat 50% retour gestuurd, van sommige andere productgroepen is dat 10% of minder.
Tsja. Dat moet je dan ook opnemen in je prijsstelling. Dat doen alle andere winkeliers met veel retouren ten slotte ook. Als jij weet dat, laten we zeggen 30% van je spullen terugkomen, dan moet je dus je prijzen verhogen om dat te compenseren. PostNL doet het zelf ook 'gratis'. Zij hebben het dus zelf ook in hun prijsstelling opgenomen.

Want laten we eerlijk zijn: Gratis verzenden en retourneren bestaat niet, aangezien de PostNL/DHL/DPD/enz/enz het niet voor niets doen. Onder aan de streep betalen we het uiteraard met z'n allen bij elkaar.
Dat is dus de keuze we betalen retouren met zijn allen, maar waarom moet iemand die er geen gebruik/misbruik van maakt er voor betalen. Betaalde retouren is dan de enige juiste optie. Maar goed dat is een keuze. Bij bol.com is die keuze er dus niet, bij amazon weer wel.
Datzelfde geldt voor de ‘gratis verzending’. Je betaalt altijd hetzelfde (niks) of je nou een voorwerp koopt van 2000 euro of van 25 euro. De marges per product zijn natuurlijk heel anders, net als de werkelijke verzendkosten.

Het meest eerlijke zou zijn als iedereen gewoon betaald voor ieder pakketje en dat het niet bij de prijs in zit, maar daar lijken mensen allergisch voor te zijn.
Klopt maar misschien is het ook opvoeding. Uiteindelijk moet het ergens betaald worden.

Neem je tegenwoordig vliegtuig moet je ook van alles bijkopen. Bagage, betalen, stoel, betalen. Het kan dus ook wel. Er zal iemand mee moeten beginnen en wie weet volgt de rest.
Als ik product A zoek en product A wordt aangeboden door Bol.com via een derde partij dan kijk ik altijd of ik die partij denk te vertrouwen en indien ja dan bestel ik meestal buiten bol.com om rechtstreeks bij die derde. Bol.com doet namelijk niets voor mij als klant mocht er iets zijn met de bestelling. Dan wijzen ze direct naar de derde partij. Wel romen ze de verkoopprijs af. Die room gun ik dan liever aan mijzelf of de derde partij.
Retour moet wel verplicht gratis zijn..
Maar dit is iets waar je zo overheen kijkt,
?? "Verkoop door <naam van de verkoper>" staat vetgedrukt in een 2x zo groot font bij ieder product in de app.
Dat zal best, maar ik wil die onzin überhaupt niet zien. Wat @Vinny_93 hieronder aangeeft vind ik - persoonlijk - een chiquere oplossing; je hebt volgens het screenshotje in het artikel tenminste nog de optie om te filteren op het assortiment van Mediamarkt. Ik ga naar Mediamarkt.nl om een televisie te kopen; als ik een tweedehandsje of een niet-Mediamarkt-artikel zoek ga ik wel naar... Juist, marktplaats.nl of zoek ik desnoods via de Tweakers Pricewatch naar een voordeliger alternatief.

Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die zich hieraan ergert; er zal toch wel iemand zijn die iets soortgelijks als de Marktplaats zonder spam-extensie zou kunnen bouwen die dergelijke marktplaats-ish resultaten zou kunnen filteren? :Y)
Je bent inderdaad zeker niet de enige, maar wat je wat je aangeeft dat er 'zo overheen kijkt' is natuurlijk gewoon onzin. Dat je niet graag bij derden wil kopen via bol.com is uiteraard je goed recht, maar je moet niet doen alsof ze er geheimzinnig over doen, dat je iets gaat kopen via een derde partij.
Er is weliswaar een klacht van de ACM voor nodig geweest om het op het huidige niveau te krijgen, maar het is op dit moment wel heel erg duidelijk en zichtbaar.

Ik zou het overigens wel fijn vinden als ik bepaalde derde partijen kan uitsluiten. Ik heb wel is met één van de derde partijen gedoe gehad, en zal daar dan ook niet meer kopen.

Als ik puur naar mezelf kijk, interesseert het me niet zo veel bij wie ik koop. Als ze een goede prijs hebben en een goede service, vind ik alles oké. Om in jouw voorbeeld te blijven. Zeker met de aanschaf van een televisie vind ik het belangrijk om even te checken of de service goed is van het bedrijf.
Je ziet het vast wel maar niet iedereen is daar perse mee bezig. Of eigenlijk: bol.con was jarenlang een prima en betrouwbare winkel waar je feitelijk blind op de bestelknop kon drukken.
Nu is het een minefield. Prijzen zijn precies de verzendkosten duurder (of nog erger) en veel te veel wordt verkocht door derden.
Dan zit ik wellicht in een ander segment van een A/B-test dan jij. Ik pak voor het gemak een iPhone en ja, ik zie heus wel "Verkoop door Telefoon-winkel" maar niet dikgedrukt en ook niet "2x zo groot" zoals hierboven door @Frame164 beschreven wordt. Nee, ik gebruik de app ook niet maar qua styling en wbt jouw uitspraak over de ACM zou je verwachten dat dergelijke zaken gelijkgetrokken zouden zijn.

Nogmaals, het zou zomaar zo kunnen zijn dat er een A/B-test gaande is, waar uitgerekend dit gespreksonderwerp nu wordt getest.
Maar dit is iets waar je zo overheen kijkt
Niet als het je wel uit maakt natuurlijk, dan is dat toch het eerste waar je naar kijkt?

Snap wel dat ie geen zin heeft om dat zelf uit te zoeken en @Vexxon daarom die zooi gewoon uit de weg gaat. Als het je moeilijk gemaakt wordt, dan toch niet, of iets in die trant.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 16:33]

Het is precies dat, ik wil er niet op hoeven letten. Ik heb daarbij het grote talen t over dat soort dingen heen te kijken
Fonq, waar cadeaubonnen alleen werken voor hun eigen voorraad en niet werkt bij externe verkopers, erg onhandig.
Euh het staat er toch echt duidelijk bij
Op de afbeelding zie je het onderscheid tussen de marktplaats en Media Markt zelf. Als ze die optie houden, zitten ze wat mij betreft goed.
Eens, zelfs tweakers ziet het verschil door onderscheid te maken met “bol.com” en “bol.com plaza” in de prijsvergelijker.

Maar ik snap de verwarring verder wel, soms kan het best vervelend zijn. Ook om na te kijken hoe het bedrijf er voor staat.
(Voor sommige producten vind ik het gevoelsmatig een risico om een woonhuis als bedrijfsadres te zien)

Soms kan het ook voordelen hebben, zo zijn er een paar fabrikant die hun producten rechtstreeks aan klanten verkopen op deze manier.
Het kan voor consumenten handig zijn om rechtstreeks met de fabrikant zaken te doen als het om de afhandeling van garantie gaat.
Het kan voor consumenten handig zijn om rechtstreeks met de fabrikant zaken te doen als het om de afhandeling van garantie gaat.
Ten opzichte van bol.com? Lijkt me sterk. Bedrijven als bol.com en Amazon zijn extreem coulant als het om garantiezaken gaat, dat gaat een fabrikant echt niet beter doen (gemiddeld).
Mensen zijn tegenwoordig al te lui om de straatnaambordjes te lezen, de navigatie zegt dat ik hier moet zijn…, zo heb ik minimaal 2x per week bezorgdiensten of visite aan de deur staan die voor de straat om de hoek komen met ook een huisnummer 8.
Het probleem is het vinden van het product als 90% van de producten bij externe verkopers vandaan komt. Ik bestel er ook niets meer omdat ik liever ergens anders bestel dan de halve site door te speuren om een product te vinden dat niet bij een externe verkoper vandaan komt. Een filteroptie zou daarom handig zijn, maar dat bieden ze niet. Wellicht is mediamarkt slim genoeg om dat wel te doen want zonder die optie zullen ze gegarandeerd verkopen mislopen.
Het probleem zit hem er wat mij betreft in dat je het vaak niet ziet als je in een externe vergelijker zoekt naar een product. Daardoor klik ik de link naar bol.com vaak überhaupt al niet aan, omdat het 9 van de 10 keer niet bol.com zelf is.
technisch gezien klopt helemaal.
Maar feit blijft dat er enorm groot bol.com overal staat, en de naam van de verkopende partij ergens als bijkomstigheid wordt vermeld. Dan is het toch zeer aannemelijk dat het voor veel mensen toch aanvoelt alsof ze bij bol.com kopen incl. hun service.

Probleem is dat Bol wel de verkoop wil faciliteren, maar zodra je service wil dan wordt er mooi doorverwezen naar de verkopende partij.
Nee, het staat gewoon boven de winkelwagen-knop en het wordt tevens 4x herhaalt voordat je daadwerkelijk betaalt. Als je de prijs leest en naar de winkelwagen knop gaat lees je bijna automatisch ook wie het verkoopt.
Technisch gezien heb je helemaal gelijk, maar in de parktijk is het helemaal niet zo duidelijk als dat je denkt.

Het hele marketplace concept is voor veel mensen nog lang niet duidelijk. Die gaan er gewoon vanuit dat als je op bol.com, of amazon.nl of mediamarkt.nl zit je met die club zaken doet.

Dan kan je het die gebruikers kwalijk nemen, maar dat is te makkelijk. Want juist door die aanname(en de reputatie van die grote merken) profiteren bol, amazon of mediamarkt enorm van het marketplace model.
Dus een bedrijf als bol.com mag geen marktplaats aanbieden, maar een bedrijf als eBay mag dat wel? Ik denk dat je dan een leuke concurrentievervalsing hebt. Zolang ze het maar goed en duidelijk aangeven (doen ze) is het mijn inziens gewoon toegestaan. Een filteroptie zou lastig worden want dan kan bedrijf X roepen dat bol.com (etc) hun eigen producten voortrekt.

Dus ja het is 100% aan de klant om duidelijk te controleren wie het product gaat leveren en hoe. En wat de voorwaarden van die leverancier zijn. Informatie die allemaal op de productpagina te vinden is. Ergens gewoon van uitgaan is niet zoals het hoort, je hoort te controleren bij wie je iets koopt. (informatieplicht)
Tuurlijk mogen ze het doen, zeg dat ook helemaal niet.

Ik stel alleen dat het gewoon nog voor veel mensen onduidelijk is wat het hele marktplaats concept is. En dat ook al staat er een verkoper naam, het idee bij veel mensen nog steeds is dat de naam in de URL de verkoper is. Vooral als deze zich sterk profileren als winkel met al hun tv reclames etc.

Ebay is natuurlijk een ander verhaal, zowat de oudste marktplaats online.

[Reactie gewijzigd door MenN op 23 juli 2024 16:33]

Ik vind het "bewust onduidelijk" gemaakt. Het staat er bij, maar tegelijk is de hele beleving zoveel mogelijk hetzelfde.
En dan is het nog vreemder bij "Bol.com retourdeals" wat een externe partij schijnt te zijn... volgens Bol dan.
Dat laatste is echt een heel groot probleem, ik vraag me ook echt af of dit model eigenlijk wel mag. Want als klant koop je bij Bol.com, dus moeten zij de service bieden. Zal mij het als consument boeien waar het product daadwerkelijk vandaan komt, zolang zij het maar regelen. Maar ze schuiven het dus af. Heb gelukkig de enige keer dat ik wel garantie nodig had een goede ervaring met de externe verkoper. Ben alleen bang dat dit niet altijd het geval zal zijn.
Je kan het misschien per product zien, het gemak waarmee je alleen bol.com-only artikelen kunt zoeken word daar nog steeds niet beter mee. Je persoonlijk aanval op Vexxon is daarmee ook totaal misplaatst imho.
je weet gewoon niet meer met wieje te maken hebt.
Maar met wie je te maken hebt is dus wel gewoon zichtbaar, dat je het niet kan filteren is iets anders.
Het is geen verassing van wie je het koopt.
Fair enough. Je moet overigens wel goed kijken, want het staat ergens als gewone tekst steeds in de rechter kolom. Maar ik ben wel met je eens dat als je het weet en er op let dat je er zeker achter komt voor je besteld.
Je moet overigens wel goed kijken, want het staat ergens als gewone tekst
Net zoals het model, prijs en levertijd toch?
Ben totaal geen voorstander van resellers op Bol, maar je hoeft er niet goed voor te kijken, het staat er gewoon.

En gelukkig maar als normale tekst, nu kan je nog CTRL + F en 'Verkoop door bol.com' gebruiken om door de producten heen te scrollen die vanuit Bol komen. :)
Brengt me ook wel op het idee om wat JS te injecteren om alleen 'Verkoop door bol.com' zichtbaar te houden.
Ha, ja dat is ook nog slimme manier om te filteren inderdaad :*) Ik hoop wel dat je eens bent dat dit idealiter niet nodig zou moeten zijn ;)
Je kan niet filteren, maar je krijgt altijd minimaal twee keer te zien bij welke partij je koopt en welke partij de verzending verzorgt. Dit staat al bij de zoekresultaten. Ook staat er op de productpagina tegenwoordig netjes bij wie de garantie verzorgt. Vexxon heeft dus gelijk als hij stelt dat de verkopende partij duidelijk wordt vermeld.
Ja je hebt daar gelijk in, en als ik op Amazon.nl kijk dan doen ze het momenteel op de zelfde manier ook.

Ik vind het nog steeds niet voldoende opvallen en ook jammer dat je er niet op kan zoeken, maar een bestelling plaatsen zonder dat ik door heb dat het niet bij bol.com vandaan komt zal mij niet (meer) overkomen omdat je het inderdaad wel op verschillende plekken terug kan zien.

Voor mij maakt deze 'winkelervaring' i.c.m. met de soms dubieuze verkopers dat bol.com gewoon al een tijd niet meer mijn favoriete web winkel meer is. Of dat dan meer aan mij of aan bol.com ligt laat ik daarbij overigens ook in het midden ;) :+
Precies dit, bol.com is heel duidelijk mits je goed leest en niet naïef bent. Blijf bol.com toch een fijne online winkel vinden.
Eens hoor! Echter: niet naïef zijn en iets echt een fijne webwinkel maken zijn nog wel steeds twee verschillende zaken wat mij betreft.
Maar het blijft een krom systeem dat leveranciers weer wat meer aan banden legt en Bol spint er garen bij. Voor kleine leveranciers is het vast een uitkomst - want dan hebben ze zelf geen webshop nodig.
De voordelen voor de consument: je hoeft niet bij meerdere webshops te zoeken. Nadelen: bij het filteren komt er een berg rommel bij (hetzelfde product wordt door heel veel leveranciers aangeboden).
Vaak is de prijs bij deze portals dan weer hoger vanwege al die extra eisen (in vergelijking met een eigen webshop).
Daarnaast zitten er drop-shippers bij (dus andersmans spul met extra marge). Zit ik ook niet op te wachten.

En toch heb je soms als koper gedoe als het via een andere leverancier loopt en je krijgt het product onverhoopt niet of je stuurt het retour (al een paar keer gebeurd - wel opgelost maar toch...).

Maar deze externe leveranciers worden waarschijnlijk beter 'gevonden' dankzij alle Google manupilatie van zoekgegevens. Want dat effect zie je steeds meer. Exact dezelfde zoek-string en toch enkel hits bij Bol.com en niet bij de webshop van de levernacier zelf. Dat kan natuurlijk omdat veel websites dynamisch zijn. Maar het beperkt het nut van de zoekmachine wel.


Een ander min-punt wat me opviel bij Bol is dat ze prijzen vermelden als je 5 (of meer) artikelen afneemt (bijv.). Ook voor artikelen waarbij dergelijke aantallen niet echt voor de hand liggen.
Weer een situatie die de doelmatigheid van filteren beperkt (als je wilt filteren op prijs).

Dus Bol een handige winkel? Nope.
Of producttitels als:

"Led lamp | 24 miljoen kleuren | Bluetooth | Wifi | Etc.etc.etc." (en merk 9/10 keer Merkloos)
Klopt, heel veel AliExpress dropshippers op Bol.
Klopt, en rustig prijs x5 of zelfs meer.
Ik snap dat je wat wil doen met garanties, BOL.com kosten en retouren, maar de marge blijft interessant op die items.
Is ook al vaak bij Radar geweest. In eerste instantie moet je altijd bij Bol.com zijn als er iets is, want zij innen je geld en dus verkopen zij jou het artikel of dienst. Verder zou je in principe niets met wederverkopers te maken hebben.

Bron
In je bron staat juist dat de wet er niet in voorziet en dat het een grijs gebied is.
De dienst die het geld int hoeft niet de verkoper te zijn. Heel veel webwinkels maken gebruik van een dienst die het geld int. Dat maakt die dienst geen verkoper.
Staat er toch gewoon netjes bij als je het artikel besteld?
In principe maakt het toch niet uit met wie je zaken doet? Bol.com is de aansprekende partij, die horen dat op te lossen.
Als je als verkoper via bol.com koopt, moet de verkopende partij alles op lossen. Ja, dit loopt vaak via bol.com hun platform maar ze zijn zeker niet de aansprekende partij.
Lang leve de platform-economie. En als de verkoper het niet zint, dan gooit hij zijn winkel dicht en begint 5 minuten later weer een nieuw winkeltje. Te ongrijpbaar allemaal.
Maakt voor de levertijd een wereld van verschil, en dat bol het op hoort te lossen is wat anders dan dat dat daadwerkelijk altijd gebeurd en goed verloopt.

Regels != de praktijk!
Nee, Bol biedt het verkopende platform. De koopovereenkomst sluit je met de verkopende partij, niet met Bol.
Artikel 9.5 Burgerlijk Wetboek deel 7:
Indien de consumentenkoop tot stand is gekomen via een andere persoon, handelend in het kader van zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit, die daarbij optreedt namens of voor rekening van de verkoper, kan de consument zich ook jegens die andere persoon beroepen op het in de leden 1–4 bepaalde.
Als de verkoper op zo'n platform niet in toom wil of niet thuis geeft sta jij als consument volledig in je recht om je tot de platformhouder te richten.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 16:33]

Je interpreteert nu zelf dat een platform als Bol "een andere persoon, handelend in het kader van zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit, die daarbij optreedt namens of voor rekening van de verkoper" is. Tot nu toe is geoordeeld dat de wet daar juist NIET helder over is.
In het geval van een platform als Bol.com gaat e.e.a. verder dan een open marktplaats waar slechts ruimte geboden wordt voor een verkoper om zelf een product; vraagprijs en contactgegevens te tonen.

In Bol.com's geval is het Bol.com zelf die de presentatie van het artikel afhandelt; de beschikbare wederpartijen hierbij toont; de logistiek en de betaling afhandelt; en die het geheel van de transactie integreert het hun platform incl in het bestellingsoverzicht van je Bol account voor after-market care. (Met een karige 'email de verkoper' link, ja. Maar het is nog steeds een geintegreerde doorverwijzing.)

Bol treedt dus op namens de verkoper.
Of dacht je dat Bol voor elke scheet en een knikker die ze aan een artikelomschrijving aanpassen of waar ze andere aanbieders bij aanschuiven, aan alle partijen goedkeuring gingen vragen? Of dat die partijen zelf in onderlinge overeenstemming het shop-front bijgewerkt houden?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 16:33]

Dat kun jij vinden, maar juristen geven aan dat de wet er niet in voorziet en dat je het niet zomaar kan stellen dat Bol namens de verkoper optreedt. Het is een grijs gebied waar jurisprudentie over moet ontstaan of de wet moet worden aangepast.
Gelukkig staat er dit in overweging 23 van de nieuwe EU richtlijn 2019/771 die al getransponeerd moet zijn in wetgeving en 1 jan 2022 in gaat, daarover het volgende ter clarificatie over hoe de wetgeving geinterpreteerd dient te worden:
Deze richtlijn moet van toepassing zijn op alle overeenkomsten waarbij de verkoper de eigendom van goederen overdraagt of zich ertoe verbindt die over te dragen aan de consument. Aanbieders van platformen kunnen uit hoofde van deze richtlijn als verkopers worden beschouwd indien zij handelen voor doeleinden die betrekking hebben op hun eigen bedrijf en als rechtstreekse contractpartij van de consument voor de verkoop van goederen.
Bol vangt commissie op elke verkoop en verkopen sluiten zijn dusn doeleinden die betrekking hebben op hun eigen bedrijf. Daarnaast treden ze op als de rechtstreekse contactpartij van de consument.

Hier is dus niets onduidelijk aan. Ook nu al niet.
De intentie is duidelijk. Het is alleen nooit tot een daadwerkelijke rechtszaak gekomen die het heeft laten komen tot een officieel verzoek tot clarificatie van hoe de heersende wet geinterpreteerd dient te worden. Met de herziene EU richtlijn heb je die wel. En die richtlijn zelf is al gefinaliseerd; goedgekeurd door alle lidstaten; en bekrachtigd sinds 2019.

Geldt dit nu al?
Daar kun je haren over gaan splijten.

Maar feitelijk kan dit wel eens bijna hetzelfde geval zijn als het relaas downloaden uit illegale bron; waar ook middels een verduidelijking van hoe bepaalde begrippen geinterpreteerd dienden te worden, e.e.a. retroactief van toepassing is geworden binnen de bestaande wetgeving in Nederland.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 16:33]

Bol zit er anders wel als bemiddelaar tussen. Ik had recent een geschil met een verkopende partij en al het contact enzo liep gewoon via de klantenservice van Bol.
Hier juist precies andersom, verkopende wou helemaal niks doen en verwees doodleuk naar Bol.com omdat het via dat platform gekocht was; Bol.com kon ook niks voor me doen omdat ik bij de verkoper moest zijn 8)7

Zeker voor de wat duurdere producten wil ik gewoon met één partij zaken doen zodat ik deze ook aan hun afspraak kan houden, niet meerdere tussenpartijen en in een kastje->muur situatie terecht komen.
Mmm das wel minder ja. Persoonlijk doe ik ook liever zaken met gewoon 1 partij. Maar het hoeft dus niet perse een probleem te zijn.

Maar ja dat merk je pas als je n probleem hebt
Hier juist precies andersom, verkopende wou helemaal niks doen en verwees doodleuk naar Bol.com omdat het via dat platform gekocht was; Bol.com kon ook niks voor me doen omdat ik bij de verkoper moest zijn 8)7
Wat ik elders ook al schreef:
R4gnax in 'nieuws: MediaMarkt wordt in Nederland marktplaats voor externe win...

Jij kunt je ook jegens Bol.com beroepen op jouw rechten wanneer Bol.com optreedt namens of voor rekening van de verkoper.

Heb jij het artikel in kwestie direct aangeboden gekregen via Bol.com?
Heb je dit in een winkelmandje gestopt op de website van Bol.com?
Ben je de check-out ingegaan op Bol.com?
En heb je betaald middels het betaalsysteem van Bol.com?

Dan lijkt me dat Bol.com opgetreden heeft namens de verkoper.
Helaas niet mijn ervaring bij schoonmoeder's tv met kuren, laatst. Bol stuurde ons naar verkoper, verkoper reageerde niet en bleek bij tweede contact met klantenservice Bol inmiddels al op zwarte lijst van Bol beland. Bol stuurt ons vervolgens naar fabrikant, die zegt 'ja, moet je met verkoper regelen, wij kunnen alleen 25% korting op nieuwe aanbieden'. Bol zegt 'ja, naja, dan is het toch opgelost met de fabrikant, kunnen wij verder ook niks mee'.

Dergelijke dingen via zo'n platformconstructie doen we dus ook nooit meer. Je weet dat je in je gelijk staat, de fabrikant bevestigt dat zelfs, maar je krijgt toch deksel op de neus. Bol én verkopers weten donders goed dat het voor meeste mensen te veel geld en moeite is om juridisch traject aan te zwengelen, dus ze kunnen gewoon alles maken - die enkeling die er wel werk van maakt zit gewoon in de winstmarge meegerekend.
Heel goed voorbeeld waarom die portal-constructie dus de koper benadeeld.

Bij goedkopere producten durf ik het nog wel aan (via een portal iets bij een externe partij bestellen). Maar zodra garantie belangrijk wordt (en ook de prijs wat oploopt) dus niet.
Helaas niet mijn ervaring bij schoonmoeder's tv met kuren, laatst. Bol stuurde ons naar verkoper, verkoper reageerde niet en bleek bij tweede contact met klantenservice Bol inmiddels al op zwarte lijst van Bol beland. Bol stuurt ons vervolgens naar fabrikant, die zegt 'ja, moet je met verkoper regelen, wij kunnen alleen 25% korting op nieuwe aanbieden'. Bol zegt 'ja, naja, dan is het toch opgelost met de fabrikant, kunnen wij verder ook niks mee'.
Bol had in beginsel jullie niet langs de fabrikant mogen sturen toen bleek dat de originele verkoper niet mee wilde werken. Zij hebben in deze opgetreden namens de verkoper en in zo'n geval kun je als consument ook jegens Bol je beroepen op je rechten - inclusief je recht op een deugdelijk product. Dat houdt in dat Bol het herstel van deze problemen kosteloos op zich had moeten nemen en dat Bol zelf verantwoordelijkheid had moeten nemen voor enige vorm van contact verder in de productieschakel omhoog naar de fabrikant, indien dat nodig zou hebben gebleken.
Als de fabrikant op dat moment dan tegen Bol zou hebben gezegd: "daar doen wij niets mee," dan was dat ook het probleem van Bol geweest en niet van jullie. Dan had Bol in de buidel moeten tasten om op eigen kosten het probleem te herstellen - hetzij via reparatie; hetzij via vervanging - en daarna via het recht van verhaal aan de gang gemoeten met de fabrikant, zonodig hen daarvoor voor het gerecht dagende.

Het feit dat partijen in Nederland - grote en bekende partijen zoals Bol zelfs - met deze walgelijke praktijken weg blijven draaien is een schande en toont aan dat de ACM nog altijd een papieren tijger is.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 16:33]

Ik neem aan dat je ook Amazon dan ook links laat liggen?

Wat is er overigens erg aan dat je bij een third party koopt? Betaling en retouren lopen in beginsel via Bol, vooral als Bol zelf de fulfilment doet.
bij amazon kan je eenvoudig filteren op aanbieder

amazon propeer ik om andere redenen te vermijden :)
Je hebt een koopovereenkomst met de verkopende partij. Dat zijn vaak (hele) kleine ondernemers die het met de regels niet zo nauw nemen en over alles moeilijk doen. Bol is dan een soort tussenpersoon maar kan niets forceren, behalve een verkoper van hun platform afgooien.
Van de drie keer dat ik via Bol bij een derde partij heb besteld heb ik twee keer gedonder gehad. Ik doe het niet meer.
Maakt dat wat uit dan? Het maakt mij echt niet uit van welk dozen schuiver het komt. Heb nog nooit problemen gehad.
Ja, en merk je dan dat er problemen zijn? Want ik bestel nog vrij veel en ook bij derde partijen via Bol.com. En als er voor 23.59 besteld volgende dag in huis staat, heb ik het ook in huis. Als er iets misgaat dan wordt dit ook snel opgelost. Van de derde partij krijg je ook altijd een bestelbevestiging met info. En word je netjes op de hoogte gehouden.

Ik vraag mij oprecht af tegen welke problemen je dan aanloopt?
Als dat dus niet lukt... Want dat lukt niet altijd (en is ook geen halszaak natuurlijk).

Als je enkel de situaties hebt meegemaakt dat alles soepel liep heb je automatisch geen klachten. Ging het mis en betrof het een externe partij dan zijn de problemen soms nog erger. Maar dat is ook niet altijd zo natuurlijk. Het is niet dat Bol geen enkele moeite doet.
Er zijn honderden verkopers op Bol. Menig verkoper is een eerlijke winkelier die dankbaar gebruik maakt van het platform van Bol en zich netjes houdt aan de Nederlandse wetten, maar er zijn ook verkopers die wel de lusten willen maar niet de lasten: levertijden die niet kloppen, moeilijk doen over garantie, vergeten terug te betalen, vergeten retour in te boeken, etc.
Mee eens, ik was vaste klant bij BOL maar probeer nu zoveel mogelijk elders te bestellen. Coolblue is nu een van mijn favorieten. Ik vind als klant dat marktplaats concept knap vervelend en niet passend bij mij dus vermijd ik dat…

Nou stond MediaMarkt toch al op mijn blacklist (waardeloze garantieafhandeling gooide de deur dicht, was de druppel in het emmertje slechte service ervaringen) dus dat zal me jeuken }> }>

[Reactie gewijzigd door PetrusRe op 23 juli 2024 16:33]

Plus de waardeloze aftersales van Bol zelf.
Gelukkig hebben we paypal om te zorgen dat we geld terug kunnen krijgen als het toch mis gaat.
Nee precies, dus je besteld nooit en je haalt je spullen gewoon in de winkelstraat? Zelfs dan weet je nog niet van alle winkeliers met wie je te maken hebt!
Vaak hebben ze personeel in dienst die de zaak waar nemen 😉
Naar mijn idee zie je toch altijd staan of het verkocht wordt door Bol of door een externe partij?
Dus dan weet je toch wel met wie je te maken hebt? Of zie ik iets over het hoofd ;)
Ik vind het ook heel irritant dat het lijkt alsof je bij een degelijke winkel een aankoop doet, maar het dan stiekem (kleine lettertjes) door een andere verkoper wordt afgehandeld waardoor de service ineens minder is.
Hoop dat MediaMarkt een goede kwaliteitscheck doet voordat ze een externe winkel toelaten, of in elk geval garant staat voor alles wat via de MM wordt besteld (iets wat Bol.com some nalaat).
Het staat (in het geval van bol.com) gewoon direct boven de bestelknop. Ik hou er ook niet van om bij externe verkopers te bestellen, maar om nou te zeggen dat het stiekem in kleine lettertjes gebeurt is ook weer overdreven.

[Reactie gewijzigd door Raem op 23 juli 2024 16:33]

Nee, niet overdreven, voor de gemiddelde Bol.com gebruiker is het volstrekt onduidelijk dat je de aankoop bij een derde partij doet en niet bij Bol. De hele look and feel is Bol.com, er staat inderdaad alleen maar in niet al te prominente grootte de naam van de winkel bij de bestelknop.
Ik denk dat je het over de website hebt in dit geval. Net even gecheckt en ik ben het wel met je eens dat het daar wat duidelijker kan en mag.

Ik gebruik normaal de app, en daar wordt het echt in dikke letters duidelijk erbij gezet, in elke stap. Daar kun je echt niet omheen.
Hoezo is dat onduidelijk? Zoals @CyBeRSPiN zegt, het staat direct boven de "+ in je mandje" knop: verkocht door XXX, met daaronder "wat kan je verwachten". Een klik op die knop en je krijgt een keurig overzicht hoe de deal, retouren en betaling in elkaar steekt voor dat artikel.

Als er al een nadeel te noemen is dat zijn het de dropshippers die Bol en Amazon ook hebben geïnfecteerd.

[Reactie gewijzigd door Odie op 23 juli 2024 16:33]

Het is misschien irritant, maar het staat er al in de zoekresultaten bij, met een link naar de voorwaarden. Het staat net boven het winkelkarretje. Op de productpagina staat het ook boven de bestelknop. Wat mij betreft is dat duidelijk genoeg. Je moet wel erg lui of gehaast zijn om er overheen te kijken.
En tegenwoordig is iedereen gehaast. 🙄
Kan al niet veel slechter zijn als de service van mediamrkt zelf :+
Ik vind het ook heel irritant dat het lijkt alsof je bij een degelijke winkel een aankoop doet, maar het dan stiekem (kleine lettertjes) door een andere verkoper wordt afgehandeld waardoor de service ineens minder is.
Hoop dat MediaMarkt een goede kwaliteitscheck doet voordat ze een externe winkel toelaten, of in elk geval garant staat voor alles wat via de MM wordt besteld (iets wat Bol.com some nalaat).
Er zijn geen kleine lettertjes. Het wordt gewoon aan de rechterkant benoemd dat het een derden partij is. Bovendien is de bedrijfsnaam + omschrijving + levertijd vaak al een indicatie of het een directe aankoop bij Bol.com is of derden.

Soms vind ik het juist nuttig dat bijv. een merk gebruik maakt van het Bol.com platform. Hun assortiment is een stuk groter. Ik ben het wel met je eens dat sommige bedrijven wel erg makkelijk daar kunnen verkopen.
Grote probleem is ook dat je soms ongemerkt met Chinese leveranciers te maken hebt (hebben soms bewust Nederlands of Duits klinkende namen) die gewoon maling hebben aan garantievoorwaarden. Noem me maar ouderwets, maar ik wil graag weten met wie ik zaken doe, en van wie ik afhankelijk ben bij garantie.
Ketentransparantie is over de hele industrie gezien een groot probleem. Dropshippers-achtigen zijn de ergste vormen daarvan.
Vooral bij Bol eenvoudig, achteraf betalen.

Als ik een product bestel, verwacht ik het binnen een paar dagen in huis ( 24u hoeft niet persé )
Maar als het langer dan 4 dagen gaat duren voor normale items, dan annuleer ik de bestelling.
Ja en dat kan steeds minder, zie vaker klachten online, vrienden die het niet meer kunnen en sinds kort kan ik zelf ook niet meer achteraf betalen op veel artikelen.

Was de laatste reden iets via Bol te bestellen.
Als ik een winkel zie met de naam "BlinkendSter" denk ik dat dat wel duidelijk genoeg is, in de meeste gevallen ;)
Dit inderdaad. Ik filter, als ik al iets bij Bol.com bestel, op levertijd en Select-bezorgopties. Vaak hou je dan enkel en alleen nog maar Bol.com over.

Wel een nadeel dat als je dan op een product klikt, je soms alsnog moet klikken op het overzicht met alle verkopende partijen om Bol.com als verkopende partij te kiezen.
Hier ook, laatst weer eens ingetrapt en plots een imitatieproduct binnengekregen. Ik had al mijn bedenkingen toen het product erg licht aanvoelde. Het was namelijk twee keer zo licht als het origineel. De externe verkoper ellende geldt trouwens ook voor Blokker. Als je dat eruit filtert valt ook ineens op hoe weinig product Blokker zelf verkoopt.

Bij Amazon vind ik overigens externe verkopers niet erg, zolang het maar vanuit Amazon verzonden wordt. Dit kun je eenvoudig filteren met de Prime knop en het staat altijd op de productpagina. Garantie en afhandeling zijn perfect en tot nog toe heb ik nooit klachten gehad.
Bij Amazon met externe verkopers via Prime zit er helaas nog wel eens namaak tussen. Ook het voldoen aan de EU normen wil nog wel eens te wensen overlaten. Als je huis afbrand door een product van een exterene verkoper trekt Amazon z'n handen ervan af.

Helaas kun je niet filteren op EU/niet EU verkoper.
Ja, wat een drama is dat zeg. En dan vaak ook nog 'nooit meer leverbaar'. Haal die producten dan offline, verdomme. Het is al lastig genoeg om een keuze te maken zonder die vervuilende meuk.

Ik zocht afgelopen weekend op nieuwe handdoeken. 6000+ resultaten. Ja dáág, daar heb ik toch helemaal geen zin in. Ga dan wel naar een andere (web)winkel.
Anoniem: 30722 @xares11 oktober 2021 10:03
Probleem bij Bol.com is dat ze hun handen er vanaf trekken zodra de buit binnen is.
Dus als er een probleem is, mag je het met de 3e partij oplossen.

Met Amazon heb ik juist heel goede ervaring, die staan aan de kant van de klant en helpen je tot een oplossing. In mijn geval kon de partner vertrekken van het platform. ;)
Waarom er standaard uit filteren? Ik snap dat je dropshipping e.d. wil vermijden maar er staan ook genoeg legitieme leveranciers tussen bij bol.com. Persoonlijk filter ik wel op levertijd en kijk ik vervolgens naar de leveranciers en met name de beoordelingen die ze hebben. Wat dat betreft niet anders dan de tweakers pricewatch, daar klik ik ook niet blind door naar de goedkoopste shop maar check ik ook de beoordelingen (met name levering en garantie afhandeling).
Dan koop je toch gewoon direct daar?
Niet altijd mogelijk, er zijn tegenwoordig ook legitieme bedrijven die hun online handel via bol.com doen zodat ze niet hoeven te investeren in een losse webwinkel infrastructuur. Bovendien heb ik het product al gevonden via bol.com zelfs als de leverancier zelf een webshop heeft moet ik daar dan weer naar toe en het product opzoeken.

Daarnaast vind ik het dan weer prettig dat ik niet voor elke webwinkel apart een account hoef aan te maken en/of mijn gegevens in te vullen.
Ik bleef alleen bij bol voor achterafbetalen, bij de webshop zelf scheelt het hun ook nog de commissie.
Probleem met externe verkopers is dat je niet kunt vertrouwen op je eigen ervaringen van je eerdere aankopen, omdat je iedere keer weer een andere verkoper treft. Bij kopen van Bol.com zelf heb ik ervaren dat problemen altijd goed worden opgelost, die ervaring heb ik bij externe verkopers niet.

Met iedere bestelling bij een externe verkoper is het weer afwachten. Nu zie je bijvoorbeeld ook bij mondkapjes dat verkopers onder alle merken mondkapjes aanbieden, maar dan gewoon iets anders sturen en de verpakking weglaten zodat je het ook niet kan controleren. Als ik goede ervaringen heb met mondkapjes van een merk, wil ik datzelfde merk en niet iets wat er op lijkt. Helaas zijn er veel mensen die dit wel accepteren waardoor de praktijk in stand gehouden wordt.

Om dus niet bij iedere aankoop opnieuw te moeten onderzoeken of een verkoper betrouwbaar is, filteren ik externe leveranciers er dus maar helemaal uit.

Eigenlijk zou je in je Bol.com account een lijst moeten kunnen aanleggen van leveranciers waar je zaken mee wenst te doen.

[Reactie gewijzigd door 2_05 op 23 juli 2024 16:33]

Probleem met externe verkopers is dat je niet kunt vertrouwen op je eigen ervaringen van je eerdere aankopen, omdat je iedere keer weer een andere verkoper treft.
Ik moet bekennen dat ik eigenlijk niet vaak het soort producten bestel met een herhaal patroon. Waar dat wel zo is kijk ik simpelweg naar mijn vorige bestelling en selecteer dezelfde verkoper als bij de vorige bestelling. Vanuit de mail die je een vorige keer hebt gehad kom je zeer gemakkelijk op de product pagina en staat in principe ook dezelfde verkoper geselecteerd in dat geval.

Qua mondkapjes geef ik je overigens even gelijk, hoewel dat sowieso een bizarre markt is (geweest) waar de vraag dusdanig was dat ook legitieme winkels simpelweg leverden wat ze konden verkrijgen.

Neemt verder niet weg dat dit wel allemaal extra handelingen zijn en er inderdaad een hoop crappy derde partijen actief zijn op bol.com maar omdat vanuit mijn persoonlijke ervaring ik daar redelijk omheen kan werken (wat ik ook alleen maar doe voor producten die lastig ergens anders zijn te krijgen) was ik even benieuwd naar waarom mensen ze helemaal vermijden.
Nou idd, kijk al vaker op andere sites zoals Expert ofzo en zelfs Wehkamp voor aankopen.
Ja dat zou mooi zijn ,want die externe dropshipping winkels zijn zo irritant.

[Reactie gewijzigd door WhySoSerious? op 23 juli 2024 16:33]

Elektronica van Wehkamp wordt dacht ik geleverd/in samenwerking met BCC. Best wel slim om zo krachten te bundelen.

[Reactie gewijzigd door PBOU01 op 23 juli 2024 16:33]

Ik zoek dan altijd eens op die externe winkelier. Dikwijls heeft die ook wel een site, en biedt die hetzelfde product via zijn eigen site nog goedkoper aan dan via Bol.
Nee dat is soms echt irritant inderdaad. Ik was op zoek naar een originele Samsung snellader. Heel simpel eigenlijk maar wil geen namaak of goedkope lader (slechte ervaringen m.b.t. brand). Filteren op bol.com kan niet dus krijg je allemaal aanbod van dropshippers. Ja dat werkt dus niet |:(
Bol.com is een grote winkel en dan geldt: 'hoge bomen vangen veel wind'. Kortom, het ligt continue onder het vergrootglas van een Consumentenbond of een ACM en dergelijken. En terecht. Geldt overigens ook voor andere winkels, zoals een Coolblue, een MediaMarkt of bijvoorbeeld een Wehkamp.

Met dat in gedachte: hoe zal de ACM aankijken tegen een bol.com die op zijn eigen website, waar het vaak genoeg concurreert met andere verkopers, een filter plaatst die het mogelijk maakt om enkel diens producten die het zelf verkoopt zichtbaar te maken? Precies, dat is oneerlijke concurrentie.

Een filter waar alle verkopers in voorkomen is glad ijs. Misschien ziet de ACM daar geen probleem in, maar aangezien bol.com zo leunt op externe partijen zullen ze hen toch graag te vriend willen houden...
Ik probeer via bol, net al bij amazon, dan de oorsponkelijke aanbieder te vinden, daar zijn de prijzen over het algemeen dan weer net een stuk lager. Het lijkt mij door de commissie die ze dan besparen, hoe hoog zou deze trouwens zijn? Net als de app/playstore 30% of dichter bij de 15% van Just Eat etc?

Ik vind het hele idee maar niets en bovendien onnodig, zorg gewoon dat je je SEO van je bedrijf op orde hebt en trek je klanten direct naar je eigen winkel toe.

Dit model lijkt misschien aantrekkelijk, maar voegt echt 0 toe, sterker nog, het maakt het voor jouw als consument enkel lastiger omdat je denkt bij Bol/Mediamarkt/Amazon koopt, maar zij zich bij het minste of geringste gaan proberen te verschuilen.
Zo`n filter zou bol.com wel weer leuker maken
Dit is voor mij een reden waarom ik steeds minder met Bol.com doe. Nou is Mediamarkt ook niet mijn eerste keus, maar ik vind het een vervelende ontwikkeling in de markt.
Precies dit. Ik heb een keer de fout gemaakt via een "partner" van Bol.com te bestellen. Binnen de garantietermijn problemen met het product gekregen. En zie dan maar eens wat geregeld te krijgen.. Uiteindelijk wel gelukt, maar moest wel alles opsturen direct naar de betreffende partij. En maar hopen dat ik het terug zou krijgen.
Wij hadden "ruzie" met een verkoper door een slecht product en Bol.com kwam er gewoon tussen en gaf ons ons geld terug. Op zich wel handig :)

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 16:33]

Dat is wel netjes geregeld dan :-) Is bij ons ook uiteindelijk prima opgelost, maar ik vind het geen fijn gevoel dat ik iets via Bol.com koop en bij hun ook betaal. Maar vervolgens voor de garantie bij de betreffende partij zelf moet zijn.
tip; zet bij bol levering op 'volgende / zelfde dag' (die select leverings opties)

(dit filtert praktisch alle 3rd party verkopers uit jouw zoekresultaat)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 16:33]

Helaas zijn er steeds meer 3e partijen die dit ook aanbieden. Of ze het nakomen weet ik niet, want ik wil ook niet bij 3e partijen bestellen.

Er zijn zelfs steeds meer partijen die 'voor 23.59 besteld, morgen in huis' aanbieden. Voorheen werkte die filter van volgende dag leveren namelijk in de avond beter, omdat je dan de partijen eruit haalde die 'voor 17.00 besteld, morgen in huis' eruit kon filteren.
Is dat zo? Nice. Leveren die derde partijen niet de volgende dag? Of wordt dat anders aangegeven? Bijv 1-3 dagen of iets dergelijks?
Derde partijen leveren wel de volgende dag. Wat je hiermee voorkomt is zogenaamde dropshipping aangezien deze partijen alleen zo snel kunnen leveren als ze ook daadwerkelijk een voorraad in Nederland hebben. Hierdoor heb je sowieso sneller legitieme partijen te pakken.

Daarnaast kan je bij het bekijken van het product op de website (met een desktop computer) aan de rechterkant zien wie de leverende partij is. Daar kan je ook op doorklikken en zien hoe deze partij wordt beoordeeld. Daar op afgaande heb ik nog niet echt te maken gehad met negatieve ervaringen en vind ik het vergelijkbaar met hoe ik de tweakers pricewatch benader. Op de pricewatch klik ik immers ook niet blind door naar de laagste prijs maar kijk ik ook even goed naar de shop beoordelingen en dan met name feedback op levering en garantie afhandeling.
Niet helemaal, maar dan heb je wel producten waarbij eventueel externe winkels fulfilment via Bol doen waarbij verzenden én retour via Bol gaan. Dat scheelt al enorm!
Nee. Mijn bedrijf levert ook via Bol.com en we hebben ook voor veel producten deze leveroptie. DHL en UPS komen hier dagelijks de pakketten ophalen.
Op Amazon werkt dit niet, daar zeggen ze gewoon 'next day delivery' en dan duurt het 2-3 weken voordat je het pakketje hebt.
Bij amazon.nl moet je kijken wie de verkoper/afzender is. Als dat Amazon is kun je de next day delivery vertrouwen, als daar iets van 'Siyuan HongKong' staat dan is het een vette leugen.
Een blokker doet dit nu ook, ik moest laatst wat hebben en zocht op blokker.nl En ja, ze hadden het product in vele formaten en kleuren dus ik hup naar de fysieke blokker winkel.. blijkt dat het via partner verkoop gaat alleen online. Dus ook de blokker doet dit nu. Vind het erg jammer, geen blokker meer voor mij.
'geen blokker meer voor mij'
Serieus? Omdat ze een artikel niet in de winkel hadden en dat artikel leveren via een 3e partij schrijf je meteen heel de winkel af...
Dus als jij een keer wat spullen nodig hebt waarvan je weet dat je ze direct kunt meenemen bij de Blokker winkel (ik noem een emmer en een spons ofzo) dan ga je uit principe niet meer naar die winkel???

Heftig.
Mijn ervaring met blokker is al niet te best aangezien ze nooit wat op voorraad hebben. En nu dit soort meuk er ook nog bij. Dan is het bij mij wel gedaan inderdaad.
Ik herken het gevoel wel hoor. Zelf vermijd ik om die reden hun website. Voorheen kon je via de website een goed beeld krijgen of iets in de winkel aanwezig was of eventueel online bestellen. Nadat ze die derde partijen op hun site toe hadden gevoegd was de website een zooitje geworden. Allemaal goedkope rotzooi er tussen wat je ook op bekende dropship websites vindt. En dan meerdere listings voor dezelfde items want elke verkoper krijgt een aparte listing voor hetzelfde product.
Als er dan nog een filter zou zijn om alles uit te zetten. Maar nee.

Met die actie hebben ze mij als online klant ook verloren. De fysieke winkel kom ik nog wel.

Bol.com wordt ook steeds erger. Zoveel dubieuze aanbieders met even dubieuze artikelen. Ja er zitten vast ook een hoop goede tussen maar die gok wil ik niet nemen. Laat mij nou gewoon simpel kunnen aangeven dat ik geen aanbod van derde wil zien.

En nu kunnen we dus MediaMarkt ook aan dit lijstje gaan toevoegen.

Wat de winkels ook niet lijken te begrijpen is dat ze met deze acties allemaal hetzelfde aanbod krijgen. Waarom zou ik naar MediaMarkt gaan als het vol staat met hetzelfde aanbod als bol of amazon? Ik ga juist naar een winkel voor hun service en betrouwbaarheid.

Zeer slechte ontwikkeling dit.
Bij Blokker ben ik nog niet AlieExpress artiekelen tegen gekomen voor iets minder dan nederlandse prijzen. Bij Bol.com heb ik al regelmatig een tegen oplichting aan gevoel gehad.
Ik koop juist meer bij Bol dan voorheen, maar ik koop alleen dingen die Bol.com zelf verkoopt. Ik heb Select voor Vandaag Bezorgd (aanrader: met 3 bezorgingen haal je dat er al uit!) en met deze filter kom ik vrijwel altijd uit op artikelen die alleen door Bol.com verkocht worden.

Bij Amazon doe ik overigens hetzelfde: ik koop alleen wat Amazon zelf verkoopt. Ook al is het een bekende merk die via Amazon verkoopt (bijvoorbeeld Under Armour) dan bestel ik via hun eigen webshop en niet via Amazon.
Ik heb Select voor Vandaag Bezorgd (aanrader: met 3 bezorgingen haal je dat er al uit!)
Leuk, maar dat soort constructies zijn alleen maar slecht voor het milieu. Het limiteert de optimalisatiemogelijkheden voor de logistiek enorm.
Hoezo dan? Serieuze vraag. Milieu kan ik nog inkomen, maar waarom belemmert dit de optimalisatie van de logistiek? Bij mij komt altijd een heel andere bezorgdienst speciaal voor de avondbezorging, Redjepakketje. Maakt het echt zoveel verschil dat zij 's avonds ook nog wat rondbrengen? Of was de tweede zin ook in relatie tot het milieu (ben er niet zo in thuis)?
Select heb je er zelfs al veel sneller uit als je er geregeld koopt: ik kom regelmatig aanbiedingen tegen waarbij je als Selectlid 5 of 10 euro korting krijgt op een artikel.

En dat is op willekeurige momenten, momenteel zijn er Selectdeals aan de gang en krijg je vaak zelfs 20 tot 50 euro korting, of een X aantal procent. 50 euro korting is gewoon 40 euro korting + een jaar gratis Select.

Heb dan ook het idee dat het er vooral is zodat je er vaker voor kiest om iets bij Bol.com te kopen. Niet vanwege het gemak, maar omdat je daar dat abonnement hebt. Anders was het niet zo goedkoop, of zelfs min of meer gratis.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 23 juli 2024 16:33]

De zoveelste webshop die zijn ziel verkoopt aan third party sellers. Ik koop tegenwoordig al bijna niets meer via Bol.com aangezien ik 9/10 keer met een third party seller te maken heb en dus ook service via hun krijg.

Ik kijk alleen op mediamarkt.nl als ik ook daadwerkelijk iets wil kopen wat van mediamarkt komt. Er moeten dingen op staan die ik, na het onderzoeken van specs, fysiek bij de mediamarkt op kan halen.


Ik ben bang voor de dag dat Coolblue tot hetzelfde inzicht komt. Dat het Amazon & Aliexpress model voordelen bied qua verzaken van service & vertroebelen van eigen voorraad behoeften terwijl het aanbod stijgt.


Alles weggooien onder het mom 'De klant meer producten bieden'. Vreselijke ontwikkeling.
Coolblue is onlangs naar de beurs gegaan en heeft aandelen uitgegeven. Met andere woorden, aandeelhouders die ook iets over de winkel te zeggen hebben en ja, grote kans dat het ook deze kant op gaat.
Volgens mij blijft Pieter Zwart de grootste aandeelhouder, en hij is wel een dermate controll-freak dat hij zijn merk niet wil overleveren aan een willekeurige Chinees met nul verantwoordelijkheidsgevoel naar een Nederlandse klant.
Goed en aardig dat mensen vast houden aan principes, maar als het pompen of verzuipen wordt op de e-commerce markt van de grote verkoop boeren, dan moeten er keuzes gemaakt worden. Afschalen en aan je merk vast houden of je merk verkappen en als marktplaats in de markt staan.

Ongeacht zijn er 100den, alsniet 1000den banen waar je een verantwoordelijkheid voor draagt. Ik snap dat Pieter Zwart misschien principes heeft, maar leidinggeven op top niveau knelt heel vaak met principes... Vooral als de wind uit de zeilen mag raken de komende jaren.
Afschalen en aan je merk vast houden of je merk verkappen en als marktplaats in de markt staan.
Onderscheidend vermogen in de markt is ook heel wat waard. Want wees nu eerlijk: wat is zometeen het onderscheidend vermogen tussen Bol.com, Amazon en MediaMarkt nu? Aan het eind doe je daar zaken met dezelfde Chinese dozenschuiver zonder kwaliteitscontrole.

Als ik zie hoe mensen hier over Bol.com beginnen (om maar over Amazon en MediaMarkt te zwijgen), dan zou ik een ouderwets Rotterdamse reclame er in knallen met "bij ons weet je wel met wie je zaken doet". En tegendraads en nuchter als Pieter Zwart is, gok ik dat hij ook die kant op zou gaan.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 23 juli 2024 16:33]

De Nederlandse klant gaat voor prijs. Als een oral B tandenborstel bij de ene site 10 euro goedkoper is...

Snap persoonlijk überhaupt niet wat het onderscheidend vermogen is van een dozen schuiver behalve levertijd en prijs.
De Nederlandse klant gaat voor prijs. Als een oral B tandenborstel bij de ene site 10 euro goedkoper is...
Als die tandenborstel een Oral 8 blijkt te zijn die na drie weken transporttijd uit verweggistan komt van een partij die zichzelf al weer heeft opgeheven, dan is ineens de tent te klein.
Snap persoonlijk überhaupt niet wat het onderscheidend vermogen is van een dozen schuiver behalve levertijd en prijs.
Omdat de betere webwinkels geen dozenschuivers zijn, maar ook zorgen dat ik dingen niet hoef na te jagen als dingen niet gaan zoals ze moeten. En als mijn telefoon, TV, wasmachine of iets vergelijkbaar duurs een probleem heeft, ik graag terug kan vallen op een winkelier die serieus achter zijn product staat en niet roept "tja, dat was een externe handelaar". Scheelt kopzorgen, en dat is mij best wel wat waard.
Ik heb er eigenlijk wel vertrouwen in dat Coolblue die aanpassing niet zomaar zal maken. Ze zouden dan hun hele concept overboord gooien. Service is juist waar Coolblue het van moet hebben en laatste jaren zijn ze juist meer in de keten zelf gaan doen (o.a. bezorging) om meer controle over het hele traject en de gebruikerservaring te hebben. Een marktplaats worden, zoals Amazon, Fonq, Bol, Blokker, etc. zou haakt tegenover alle recente ontwikkelingen van Coolblue zijn. Hun strategie lijkt daarbij ook goed te werken, want in een enorm verzadigde markt zijn ze behoorlijk groot geworden. Waarom zouden ze daarvan afwijken?

Dat de Mediamarkt dit doet is niet echt verassend. Service is daar geen onderscheidend iets (kijk enkel maar naar hoeveel aandacht er gaat naar verkoop en hoe service weggestopt is in een klein hok met eigen ingang) en Ceconomy (MM, Saturn en Deutsche Technikberatung) heeft niet uitsluitend goede jaren gehad.
Ten eerste, Coolblue heeft aangekondigd om naar de beurs te gaan. Aandelen zijn nog niet verkocht ;)

Ten tweede, de eigenaar, Pieter, blijft ten alle tijde meerderheidsbelang hebben door niet meer dan de helft van de aandelen beschikbaar te stellen.
Waar heb je dat gelezen? Toen Pieter Zwart de medeoprichters uitkocht deed hij dat samen met HAL. HAL heeft toen 49% van de aandelen verkregen en het management (naast Pieter Zwart) heeft ook aandelen.
Als wat jij zegt waar is dan zou Pieter Zwart met deze aandelen uitgifte geen geld verdienen en het enkel HAL zijn die aandelen beschikbaar stelt.
RTLnieuws stelt zelfs dat HAL, Zwart en managent samen ongeveer 25% naar de beurs willen brengen (bron: link). Dat houdt dan dus ook in dat Zwart geen meerderheidsbelang meer zou hebben, tenzij hij minder dan een fractie van een procent van zijn aandelen beschikbaar stelt.
Ik zag bij NRC dat hij inderdaad geen meerderheidsbelang meer zal hebben na de beursgang, maar wel de grootste aandeelhouder zal blijven (zie https://www.nrc.nl/nieuws...te-aandeelhouder-a4060381)
Ben ik de enige die als ik bij bol.com zie dat het van een externe partij komt dat ik dan naar de site van die partij ga? (niet als het overduidelijke dropshippers zijn, die skip ik).
Ik doe dit vaak wel, als ze die hebben. Maar gek genoeg kom ik dan toch wel eens tegen dat de levertijd op Bol gewoon beter is. Als in, dat het daar bij dezelfde verkoper laat op de avond nog "morgen in huis" is, maar op de eigen site om 17 uur oid. Daar snap ik echt helemaal niets van, wordt dat dan toch vanuit Bol verzonden zoals Amazon dat doet? Prijzen verschillen dan wel weer en liggen vaak hoger op Bol, soms omdat de verzendkosten al bij de prijs inzitten en anders waarschijnlijk om de servicekosten in te dekken.
Je kan als verkoper voorraad bij bol.com hebben liggen. Bol handelt dan het logistieke deel voor je af en kan dus tot middernacht verzenden. Hun eigen voorraad in eigen magazijn zal waarschijnlijk gewoon om 17:00 sluiten vandaar het verschil. Het prijsverschil zit hem in het feit dat verkopen op bol.com veel geld kost. Bol vraagt ongeveer tussen de 8% en 15% commissie op producten. Aangezien de marges vaak een stuk lager liggen wordt die commissie gewoon op de verkoopprijs gegooid. En je bent als verkoper ook verplicht gratis verzending en 30 dagen retour aan te bieden, drijft ook de kosten weer op.

Bol.com dwingt dus eigenlijk concurrenten hun prijzen hoog te houden zodat Bol zelf goedkoop lijkt. En als bol zelf het artikel niet verkoopt verdienen ze er nog wel leuk aan. En loopt een artikel goed, dan ziet bol dat ook en gaan ze het zelf goedkopere verkopen. Bol wint dus altijd.
No way dat Coolblue dit gaat doen, dat gaat tegen de hele bedrijfscultuur in.
Ik ben bang voor de dag dat Coolblue tot hetzelfde inzicht komt. Dat het Amazon & Aliexpress model voordelen bied qua verzaken van service & vertroebelen van eigen voorraad behoeften terwijl het aanbod stijgt.
Dat is toch die winkel die van alles aanbiedt die ze niet op voorraad hebben? ;)

Sorry, dit product is 'Tijdelijk uitverkocht', dit zijn de alternatieven: <klik> 'Tijdelijk uitverkocht', dit zijn de alternatieven: <klik> 'tijdelijk uitverkocht'..

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 23 juli 2024 16:33]

Dat is zo’n dooddoener: meer producten bieden. Ze willen gewoon een grotere punt van de taart.
Wat mij betreft is een selectief maar goed productenaanbod juist waardevoller. Er wordt zoveel shit verkocht, fijn als een winkel met verstand dat er alvast uitfiltert.
Matig. Bij bol.com vermijd ik de externe leveranciers altijd omdat je daar alleen maar gezeik mee krijgt (vooral met garantieafhandeling).
Een externe verkoper kan ook goed zijn.
Ze kunnen ook prima voorwaarden hanteren.

Het is alleen naar dat ze allemaal verschillen en je dus alles kan gaan doorzoeken of je onder die voorwaarden wel zaken wilt doen en je ziet niet of ze een thuiswinkel waarborg hebben of iets dergelijks.

Daar kan Mediamarkt dus een stap maken om leuk mee te doen. Of leveranciers dat willen is een ander verhaal.
Ik heb met externe verkopers op bol.com helaas geen goede ervaringen. Bol.com zelf is super makkelijk als het op retourneren en garantieafhandeling aankomt en dat is bij externe verkopers meestal wel anders. Externe verkopers houden er ook vaak allerlei rare voorwaarden op na die niet altijd even duidelijk vermeld staan.

Daarnaast vind ik het ook gewoon een stom concept. Als ik iets wil kopen bij een andere winkel dan Bol.com dan bestel ik het wel op die betreffende site.
Dit is het eerste waar ik aan dacht, en daarna: misschien maar niet meer (voor jaartje of twee) bij hun bestellen om problemen te voorkomen.
pas 18 reacties en bijna allemaal hetzelfde; sinds bol (en dus MM dan ook binnenkort) in zee gaat met 3rd party resellers is het hard achteruit gegaan met hen.
Vroeger kon je soort van blindelings iets bestellen op bol; nu moet je als een soort Inspector Gadget gaan checken bij wie je nu iets koopt; bol zelf of 1 of ander shady 3rd party reseller.
Gewoonweg alleen maar slecht voor de consument

[Reactie gewijzigd door _Bailey_ op 23 juli 2024 16:33]

Inderdaad, anderen partijen maken gebruik van de goede naam die je als bedrijf heb opgebouwd in al die jaren.

Mensen denken dus iets te kopen bij dat goede bedrijf. Voor dus extra reden om straks Mediamarkt links te laten liggen als het net als bol een aliexpress plus site word.

Dan koop ik liever direct bij Ali, betaal ik minder en weet ik direct welk risico ik neem.
Gewoonweg alleen maar slecht voor de consument
Het is wel de vraag of die interverkoop op de huidige manier op de lange termijn uit kan. Volgens een recent artikeltje in Trouw zijn de meesten gewoonweg niet winstgevend, en is het de vraag of ze dat op lange termijn wel zullen zijn. Coolblue maakt nu wel winst, bol.com niet. Kan me voorstellen dat je een bol.com (of mediamarkt) dan gaat nadenken hoe het de grote inversteringen in online winkel + bijbehorende logistiek en warehousing zonder hoge extra investeringen breder in kan zetten. Zie daar het "marktplaats" model dat bol, amazon en mediamarkt introduceren. Heeft ook als voordeel dat het conurrenten die nog niet (of niet groots) online acief zijn een alternatief biedt: start niet je eigen winkel maar gebruik ons platform. Mogelijk volgende stap: store-in-store, een Samsung winkel op mediamarkt.nl.

Gaan die online winkels echt "achteruit" sinds 3rd party sellers er onderdeel van zijn? Is dat achteruit in gebruikservaring voor de overwegend bewuste en geinformeerde Tweakers.net conusument, of ook voor hem/haar die gewoon een TV moet hebben? Qua omzet gaan ze blijkbaar niet achteruit, qua winst is het toch al wat behelpen...

Een branche waarin het meerendeel eigenlijk niet genoeg verdiend maar iedereen wel mee moet doen (want consument zoekt gemak, en momenteel goedkoop geld om te investeren) is op de lange termijn ook niet goed voor de consument. Tenzij het experiment leidt tot een andere vorm die voor zowel producent als consument uit kan.... waar mediamarkt nu blijkbaar een weg zoekt en dus experimenteert.

[Reactie gewijzigd door Flo op 23 juli 2024 16:33]

[...]
Coolblue maakt nu wel winst, bol.com niet.
hoe kom je erbij dat bol.com geen winst maakt?

"Bol.com behaalde over 2020 een nettowinst van 316 miljoen euro." aldus Beursgids.com
Uit het Trouw artikel, dat refereerd aan een ABN Amro analist. Bol is natuurlijk onderdeel van Ahold, dus er zal geen specifiek jaarrekening zijn voor bol.com alleen.
Nu was ik sowieso al geen fan van MediaMarkt, maar door dit soort fratsen probeer ik tegenwoordig ook Bol.com als voorbeeld zoveel mogelijk te mijden.

En als ik iets op Bol.com koop dan is het altijd met Bol.com als verkopende en verzendende partij, idem met Amazon. Ik heb toch wat betere ervaringen qua garantie-afhandelingen en retouren met deze grote reuzen, dan met de derde partijen die op hun platform zitten.

[Reactie gewijzigd door robcoenen op 23 juli 2024 16:33]

Helemaal mee eens. Het voelt als een soort uitholling van hun eigen merk: voorheen was ik heel tevreden over bol.com, maar sinds er 3e partijen zijn ben ik altijd erg voorzichting en is bol.com vaak mijn laatste keus.

Het zou me niks verbazen als het wrange ook is dat bol.com niet te veel onderscheid zou mogen maken ten opzichte van andere winkels omdat dit ook weer oneerlijke concurrentie is. Maar als je ook maar een beetje een platform word voor andere winkels a la Amazon (en dat zijn ze denk ik wel), dan zal het ongetwijfeld ook veel meer geld in het laadje brengen. Ik hoop maar dat andere kwaliteitswinkels als coolblue of grote computer/camera winkels niet volgen.

Jou tip hierboven met filteren op bezorg opties vind ik dan wel weer een slimme manier om er toch omheen te werken. Ik ga dat eens proberen bij een volgende aankoop.
Mee eens, en dat is alleen nog maar het nadeel voor de koper. Voor de kleinere spelers in de webwinkelwereld zijn er ook vervelende gevolgen. Zoals de steeds grotere noodzaak om gebruik te maken van grote platforms omdat die qua zoekmachines bovenaan staan en een groot bereik hebben. Producten van derden die het heel goed doen, kunnen zo door de hoofdwinkel zelf worden aangeboden, net iets goedkoper, waarmee de kleinere verkopers op elk moment genaaid kunnen worden. Amazon doet dat regelmatig. Uiteindelijk zijn deze winkels met externe partijen niet positief voor de aanbodzijde, noch voor de consument. Maar wel voor de aandeelhouder vermoed ik.
kan in veel gevallen goed gaan, maar als je dan een keer gedoe hebt voelt niemand zich echt aansprakelijk. BIj bol blijf ik liever ook weg van de vaak rare aanbieders met 3 reviews.
Lijkt me handiger als MediaMarkt eerst hun eigen voorraadbeheer eens op orde krijgt. Het is me al meerdere keren overkomen dat voorraad op de website niet overeen komt met wat er daadwerkelijk in de winkel ligt, ook tot grote ergernis van medewerkers zelf. En als je dat systeem ziet waar ze in werken dan snap je ook wel ongeveer hoe dit komt, het lijkt me een enorm oud systeem dat met maatwerk in de lucht gehouden wordt.

[Reactie gewijzigd door HenkEisDS op 23 juli 2024 16:33]

Ik hoop dat ze hierbij iets meer op de kwaliteit letten dan anderen (kuch, bol.com, kuch).

Bij Bol heb ik via externe shops meerdere keren slechte ervaringen gehad, en in mijn mening is het platform er niet beter van geworden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.