Synology brengt DS2422+-nas uit met twaalf bays en AMD Ryzen-quadcore

Synology brengt de DS3622xs+ en DS2422+ uit. Beide nassystemen hebben twaalf bays. Het topmodel is uitgerust met 10GbE-poorten en een Xeon D-hexacore. De DS2422+ is een goedkoper model met gigabitethernet en een Ryzen-quadcore.

Synology DiskStation DS3622xs+
Synology DiskStation DS3622xs+

In de Synology DS3622xs+ zit een Intel Xeon D-1531 met zes cores en een maximale kloksnelheid van 2,7GHz. De nas heeft 16GB DDR4-ECC-geheugen en dat is uitbreidbaar tot maximaal 48GB. In de behuizing zelf is plaats voor twaalf 3,5"-hdd's, maar dat kan uitgebreid worden tot in totaal 36 stuks. Daarvoor moeten dan twee DX1222-uitbreidingseenheden aangesloten worden, die ieder ook twaalf hdd's kunnen bevatten. Synology voorziet de nas van twee 10GbE-aansluitingen en twee 1GbE-poorten.

De Synology DS2422+ heeft een vergelijkbare formfactor als het duurdere model en biedt ook ruimte aan twaalf hdd's, maar is uitgerust met een AMD Ryzen V1500B-processor. Die processor uit de Ryzen Embedded-serie heeft vier Zen2-cores die op maximaal 2,2GHz hun werk doen. Er zit 4GB DDR4-ECC-geheugen in de nas en dat is uit te breiden tot maximaal 32GB. Ook de DS2422+ kan uitgebreid worden met een DX1222-module, maar daarvan is er maximaal één aan te sluiten, voor een totaal van maximaal 24 hdd's. Het goedkopere model moet het doen met vier gigabitethernetpoorten.

Beide nassystemen hebben een PCIe 3.0 x8-uitbreidingsslot, maar alleen het dure model maakt gebruik van acht lanes. Bij de goedkopere versie is dat vier lanes. Het PCIe-slot kan gebruikt worden voor insteekkaarten zoals 10GbE- of 25GbE-netwerkkaarten, of adapters om M.2-ssd's te plaatsen. De apparaten draaien op Synology's DiskStationManager 7.0.

Synology mikt met de nassystemen op kleine bedrijven. De prijzen exclusief btw zijn 2666 euro voor de DS3622xs+ en 1713 euro voor de DS2422+. Met btw komt dat uit op respectievelijk zo'n 3226 en 2073 euro.

Model DiskStation DS2422+ DiskStation DS3622xs+
Processor AMD Ryzen V1500B, 4 cores, 2,2GHz Intel Xeon D-1531, 6 cores, tot 2,7GHz
Geheugen 1 x 4GB DDR4 ECC, 2 slots 2x 8GB DDR4 ECC, 4 slots
Geheugen maximaal 32GB 48GB
Bays (intern / met DX1222-uitbreiding) 12 / 24 12 / 36
Uitbreidingsslot 1x PCIe 3.0 x8 (x4) 1x PCIe 3.0 x8 (x8)
Netwerkinterface 4 x gigabit RJ-45 2 x gigabit RJ-45
2 x 10-gigabit RJ-45
Verbruik (met 12 hdd's) 73,11W bij gebruik hdd's
32,12W bij hdd-hibernation
94,42W bij gebruik hdd's
54,33W bij hdd-hibernation
Garantie 3 jaar (5 jaar tegen extra betaling) 5 jaar
Adviesprijs 1713 euro excl. btw 2666 euro excl. btw
Pricewatch € 1.936,91 € 3.072,70

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-11-2021 • 15:09

59

Reacties (59)

59
58
47
3
0
5
Wijzig sortering
Geen 10Gbit, best een misser in mijn ogen (2422+).
De kans is vrij groot dat deze met een PCIe-card toe te voegen is. Synology maakt deze zelf deze kaarten met M.2 slots en 10Gbit ports.
Vb: https://www.synology.com/nl-nl/products/E10M20-T1
Dan nog, had er prima een 10Gb aansluiting in gekund. Die dingen zijn niet zo extreem prijzig, zeker niet als een V1500B gewoon 2x 10Gb netwerk onboard heeft:
https://www.amd.com/en/products/embedded-ryzen-v1000-series
De Ryzen zal dat waarschijnlijk niet ondersteunen. Los kaartje prik je er zo in.
Er zijn andere NAS'en die wel 2.5 Gbps hebben op Ryzen. Het lijkt gewoon een keuze van Synology.
2.5 is naar mijn mening leuk voor thuis. Zakelijk gebruik je toch wel snel 10G.
10G kan qua BW wel gehaald worden met die PCI 3.0 x4, maar wellicht is dat met de opzet van LVM+BTRFS (of andersom) op Synology niet makkelijk te halen in gebruik met de embedded Ryzen.

Los daarvan, voor wat betreft 10G ethernet voor zakelijk, dan kom ik meestal toch andere hardware fabrikanten tegen (dan Synology) en zelfs als ze er zijn, dan zal men niet gaan voor deze twee modellen, ze hebben bijv. geen redundante voeding, geen redundante SAS-controller, geen LOM, het is een tower in plaats van een rack formfactor, etc..

Edit: N.B. ik heb thuis geen 10G of zelfs maar 2.5 G, 1G nog dus en dan zelfs nog ziggo...

[Reactie gewijzigd door demianmonteverd op 26 juli 2024 11:32]

Dit is interessant voor MKB die geen racks op locatie heeft, maar toch veel storage behoeften op locatie nodig heeft. Komt niet vaak voor, maar het komt zeker voor.
Ik zou zakelijk helemaal hier niet aan beginnen.... ;)
Ik zou zakelijk helemaal hier niet aan beginnen.... ;)
In een offerte voor een compleet video-surveillance systeem wat ik laatst onder ogen kreeg, stond anders wel een oplossing met Synology spul voor de opslag.
Dat was dan wel rack-mount spul, maar toch niet iets wat ik verwacht had voor een halve PB aan opslag op een offerte van een kleine 2 ton totaal aan hardware.
Waarom niet? Ik ken offertes die ook rond die koers kosten en ook gewoon met instap rack mounted Synology's aangeboden worden. Niet alle klanten zijn reeds voorzien van een Dell, HP etc. SAN en dan is het een mooi opstapje!
ook voor een halve PetaByte aan storage?
Ik durf niet te zeggen wat de capaciteit was van die offertes maar de systemen SA3400/SA3600's van Synology kunnen volgens de specsheet tot 1.5 PB, ik gok dat de klanten die er om vroegen eerlijk gezegd niet (ver) voorbij de 100TB komen.

Toevallig geeft Synology zelf ook aan dat het SA3600 systeem zich perfect leent voor surveillance systemen zie ook:
Flexibiliteit van petabyte
Uitbreidbaar tot 180/96 schijven met een ruwe capaciteit van meer dan 1,5 petabyte. De SA3600 kan probleemloos voorzien in behoeften op het gebied van uitgebreide opslagcapaciteit, zoals voor nabewerking van video's en implementatie van uitgebreide bewakingssystemen.
Bron: synology.com/nl-nl/products/SA3600
Sorry, maar mijn ervaring met video-surveillance bedrijven is dat netwerken, storage etc...niet hun sterkste kant is.
Synology neemt de business keuze om 2.5/10Gbit alleen toe te passen op high-end/rack modellen. Doen ze al jaren. Bij de wat goedkopere modellen, zoals deze AMD, kan je er een kaartje bijprikken, maar wel eentje die wordt ondersteund door DSM natuurlijk!.

Dat maakt het natuurlijk minder aantrekkelijk. Qnap is wat vooruitstrevender met 2.5/5/10gb. Maar, tot nu toe, is de consumentenmarkt toch nog niet zo bezig met 2.5/5/10 omdat de netwerkonderdelen daar veel duurder zijn...
De wat meer high-end moederborden ondersteunen al wat langer 2.5G inmiddels. Met veel mensen nu met glasvezel is het interessanter aan het worden om naar te kijken. Zo'n 2.5G switch is redelijk betaalbaar als je het vergelijkt met een high-end moederbord (relatief). Denk aan het doen van editing direct op een NAS, dan is het de moeite waard. Heb het niet over tekstediting natuurlijk...

Maar goed, Synology duwt je dan naar het duurdere model en dan heb je inderdaad zoals jij (Edwin) aangeeft geen passend model en moet je kijken naar Qnap.
Neehoor, hoeft geen speciale ondersteunde kaart te zijn. Heb zelf een ds1621+ staan met random Chinees unbranded mellanox kaartje er in. Krijg zelf 7gbit throughput op lokaal netwerk.
Voor die prijs vind ik dat inderdaad ook een misser, zelfs geen 2.5gbit interface :|
Zeker een misser maar wel typisch in lijn met ook de andere 'Ryzen-based' Synology's. Bijna wat ze al vroeger deden met de Value en Plus series en nu met de Plus series en XS+ series, kleine verschillen (naast cpu) maar wel een meerprijs. Echt veel duidelijker wordt het er niet op.
Dan moet je de andere kopen, die heeft dat wel (en heeft denk ik dan de processor die het ook allemaal met voldoende snelheid kan verwerken).
Dat is een trend die ze al een tijdje zo doorzetten terwijl voor een hoop mensen de pci poort voor iets anders gebruikt kan worden wordt hij dan al gelijk vergeven als je wat snellere verbinding wil.
Ik snap sowieso niet waarom je een nas met meer dan 4 schijven over 1 gb zou willen laten lopen. Het is niet dat de Synlogy nassen zo goedkoop zijn.
Wel wat prijzig voor een kast met een eenvoudig systeem. Kun je dat niet beter zelf in elkaar sleutelen? Er zijn best veel kasten met 12 bays: https://tweakers.net/behu...hHizre-n0fWN6YYA3V9cZtdY_
Ik heb 2 bedrijven eentje met 300 man eentje met 50 man. Met name de laatste is IT erg problematisch. Extern is moeizaam, intern zijn ze te klein om een voltijds beheerder aan te nemen. Dus komen dit soort solutions om de hoek kijken. Deze kan iemand die een beetje IT savy is zelf opzetten, ze functioneren altijd zonder problemen (we hebben een aantal voor ruim 10 jaar), snelheid is ok voor wat wij ermee doen.

Natuurlijk zijn er goedkopere oplossingen, zelf-bouw is geen optie bedrijfsmatig maar ik zou voor een Dell EMC kunnen gaan, die overigens al een stuk duurder zijn, vervolgens heb ik iemand nodig die het gaat installeren, die de instellingen goed doet, dit kost me uiteindelijk veel meer dan een Synologie die voor 50 man gewoon werkt, en dan praat ik nog niet eens over onderhoud, updates enz.
Vergeet backups (+ offsite) en security niet... Neem dat mee in je begrotingen.
Synology backup naar BackBlaze werkt prima, tegen MKB-vriendelijke budgetten. Klein beetje tweaken om de S3 interface van BackBlaze te gebruiken, maar niets extreems. Je hebt niet eens een command line nodig.
Ik zou eerder naar een cloud opzet kijken i.p.v. naar een lokale opslag en twee oplossingen. En dat voor je twee bedrijven op een gelijke wijze laten leveren. Netjes gescheiden, zaken als security opzet, policies, etc. kan je dan delen.
Dat zijn interne 'bays'. Minder onderhoudbaar dan externe bays. ;)
Dan nog, ik wilde dit ook posten, ik vind het echt enorm duur. En dan heb je nog nieteens de schijven. Met een goedkoop moederboardje, expander / sata kaartje en een cheapo kastje heb je vrij makkelijk iets concurrerends in elkaar geflansd denk ik.
Zakelijk wordt er toch iets anders gekeken naar 'zelf in elkaar flansen'. Ondersteuning, hot swappable disks, OS met NAS features etc etc.

Dit soort NAS is niet echt bedoeld voor de thuis tweaker.
Zakelijk gezien zou je al vaak een serverruimte hebben, en een 19" chassis met hot-swappable bays is dan een stuk beter. Voor 3000 euro heb je een enterprise grade systeem.. Het zal me ook niets verbazen als een goed deel van de prijs voor de software neergetikt wordt hoor. Een stabiele NAS zelf bouwen qua hardware is vaak nog het makkelijkste deel. De software is helaas nog steeds een redelijke uitdaging, en daar vult Synology wel mooi een gat :)
Je wil niet weten hoeveel (klein) zakelijke omgevingen geen 19" rack hebben, of alleen een klein half diep rackje voor patchpaneel en switch...
Zakelijk wordt er toch iets anders gekeken naar 'zelf in elkaar flansen'.
In de meeste zakelijke contexten neem je geen Synology. Dan ben je als organisatie groot genoeg om te kijken naar echt professionele storage oplossingen, of je bent zo klein dat je gebruik maakt van computers en storage van anderen.
Ik denk dat jij en @RobjeDopje zich daar nog wel eens in kunnen vergissen. Zakelijk is ook MKB, en daar vallen bijvoorbeeld ook professionele foto/video makers onder. En die hebben vaak wel de behoefte aan veel en relatief snelle storage maar geen 19" racks in in huis staan.

De wereld is niet zwart/wit, en er is wel zeker een doelgroep voor dit soort apparatuur.
Inderdaad, of het kan zelfs in een grote organisatie.
Wij hebben een video editing team dat aan één project moet kunnen samenwerken en daarvoor is zo een lokale NAS ideaal. Momenteel gebruiken ze een QNAP met 5 x 10 Gbps en dan wordt het video materiaal gekopieerd naar DellEMC storage systemen in een datacenter.
Voor zoiets lijkt die DS3622xs+ niet slecht, maar er mochten wel meer PCIe sloten in en/of onboard M.2.
Je benadert het iets te zwart wit. Met jou redenatie is er geen doelgroep voor dit soort apparaten. en dat lijkt mij sterk....
Zakelijk wordt er toch iets anders gekeken naar 'zelf in elkaar flansen'. Ondersteuning, hot swappable disks, OS met NAS features etc etc.

Dit soort NAS is niet echt bedoeld voor de thuis tweaker.
Waarom niet?
Ik heb hier thuis o.a. een DS2419+ staan, ook met 12 schijven.
Dat is altijd een oplossing. En als je echt externe bays wil, koop dan een goedkope kast met zoveel mogelijk ruimte voor externe 5.25" drives. Gooi die vervolgens vol met hot swap bays.

In een aaneengesloten ruimte voor 3 5.25" bays kan je vier 3.5" disken kwijt, met een koelingfan erachter.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juli 2024 11:32]

Ik gebruik een HP Microserver als NAS, het ding doet 99% van de tijd precies hetzelfde als een (goedkopere) pc. Toch zal mijn volgende NAS ook een dergelijk apparaat zijn, zaken als iLO, goede RAID software, goede beheertools, documentatie en ESXi images zorgen voor meerwaarde. Voor een Synology zal het niet veel anders zijn.
Begrijpbaar, Ik begrijp wel niet waarom de drives bij de microserver expliciet niet hot swap zijn. Dat is zo een misser in mijn ogen.
1. dit zijn hotswap bays, voor een NAS imo wel een zeer waardevolle eigenschap
2. Bij synology betaal je voor hun software. Ik heb jarenlang FreeNAS gebruikt, en dat werkte prima, maar heb uiteindelijk de overstap naar een Synology systeem gemaakt en ben enorm blij met hoe het gewoon allemaal werkt met een makkelijke UI: makkelijker voor mij, en het zorgt ook dat ik niet de enige thuis ben die ermee om kan gaan. Als dat jou niet zint: Prima, ga vooral aan de slag met TrueNAS, kan ik enkel aanraden om even ervaring mee op te doen :)
3. Dit is niet enkel een kast, maar een complete NAS, enkel de disks moet je nog kopen. Bij die kast moet je dus nog een moederbord, CPU en RAM kopen. Als je gewoon een zelfbouw NAS bouwt met 12 bays (en 12 SATA aansluitingen) zit je volgens mij al snel aan 500 euro.

Bedenk je dan ook dat bij een 12-bay NAS de kosten van de NAS minder belangrijk worden: een degelijke NAS disk van aanzienlijke capaciteit kost al gauw 150 euro, een 12 bay NAS koop je vaak omdat je ook veel disks wil gebruiken, laten we zeggen 10: als je deze NAS koopt zit je sowieso in de markt om dus al minstens 1500 euro uit te geven aan disks.
De meerprijs boven zelfbouw is daarmee relatief laag. Als je dan waarde hecht aan garantie, support en gebruiksvriendelijkheid... dan valt Synology echt nog mee qua prijs.
Het grote voordeel van een 12-bay NAS is dat je er makkelijk RAID spares aan kunt toevoegen. Voor onze 4-bay RAID ligt de spare in de kast, maar met 12 bays kun je 10 disk array + 2 hot spares gebruiken. Die spares zijn niet gratis natuurlijk, maar voor de gebruikers van dit soort systemen is het wel het geld waard.
Een Synology 2021/2022 model van 1700 euro en slechts gigabitethernet! Waarom niet 2.5-gigabit of 5-gigabit.

Een NAS gaat zeker 5 jaar mee en in 2026/2027 is gigabitethernet echt niet voldoende. Nu zelfs niet. En ook al ga je binden en 2x1 of 4x1 gebruiken is het nog steeds een gemiste kans.
Ja, is waar, maar er zitten er wel 4 op. Met een geschikte switch kun je die combineren (Link Aggregation) tot max 4Gb. Niet zo fraai als een nette 5 Gb poort, maar het kan.

Even weer mijn kennis opgefrist, Link Aggregation helpt alleen om meer gebruikers max. 1 Gb te laten gebruiken. Vergelijk het met load balancing.

Oeps, ik zie nu dat je dat al wist :D

[Reactie gewijzigd door Ge Someone op 26 juli 2024 11:32]

Ja maar dat is alleen handig met veel gebruikers. Je kunt ze niet gebruiken om 1 client te voorzien van een snellere verbinding.
Tegenwoordig gebruik je meerdere threads naar bijv. een Samba share.
Maakt dat dan nog steeds dat je niet boven die 1 Gbps uit kunt komen?
Bijv. als de link-assignment gaat op basis van MAC-adres, dan maakt het inderdaad niet zoveel uit.

Is dat echt niet op een andere manier in te stellen, dat je wel een hogere bandbreedte kunt krijgen tussen 2 hosts?
Een TCP stream gaat altijd over dezelfde link. SMB Multichannel heeft meerdere TCP streams om dit "probleem" te omzeilen.

Echter is dit pas sinds heel kort een feature die uit unstable/testing is gekomen bij upstream samba en het zal dus nog héél lang duren voordat dit op Synology's beschikbaar is.
Je kunt dit vrij makkelijk aanzetten door wat toe te voegen in /etc/samba/smb.conf
Als je daar het volgende toevoegt enable je samba multie channel

server multi channel support = yes
aio read size = 1
aio write size = 1

Ik heb het met een vriend jaren gebruikt op meerdere nassen zonder problemen. Had er ook een copy test voor geschreven om te kijken of er inderdaad niks mis ging als bitjes die omvielen. Nooit iets fout zien gaan behalve 1x toen een maat van me zijn geheugen van zijn pc wat te veel had overclockt.

Nu zal ik niet zeggen dat je dit zomaar maar moet enablen in een productie omgeving aangezien het nog niet officieel is vrij gegeven. Dus zeker op eigen risico :) Maar wij hebben er in ieder geval positieve ervaringen mee waardoor we altijd dubbele snelheid hadden met de nassen die we toen hadden.
Op het moment gebruiken we het niet meer maar dat is omdat we met alles over zijn naar 10GB
Gaat die 12x HDD in RAID6 meer kunnen lezen/schrijven dan 4Gbit? Wil je meer, dan doe je er een 10Gbit kaart in... Wil je nog meer, dan koop je het duurdere model. Hier gaan gewoon geen SSDs in (behalve als optie als Cache).

Dit zijn NASen gericht op een bepaald segment. Ik heb de voorganger hiervan en toen hoorde je ook al mensen klagen over geen 10Gbit, etc. Heb ik dat nodig gehad sinds ik de NAS heb gekocht? Nee. Ik gebruik zelfs niet alle vier de netwerkpoorten. Zie ik dat de komende 5-10 jaar veranderen? Niet echt.

Ben ik hetzelfde als ieder ander? Natuurlijk niet! Maar probeer niet iedereen 2.5Gbit door z'n strot te rammen alsof het the 'next big thing' is...
Spijtig weer geen quicksync voor transcoding in plex.
Dit lijken me systemen die voor het MKB bedoeld zijn, niet zozeer voor thuisgebruik. De prijzen zijn een duidelijke indicatie. Zoals Synology schrijft: "The 12-bay Synology DS3622xs+ is a powerhouse NAS capable of fitting into small and medium business environments". Daarin is het gebrek aan transcoding niet de grootste zorg. Ik zou eerder een SFP+ slot missen, nu moet je er dat PCIe slot voor opofferen.
Stevig geprijsd. Deze lijkt een correctere prijs, met dezelfde Rzyen CPU: pricewatch: Synology DiskStation DS1821+

[Reactie gewijzigd door Vordreller op 26 juli 2024 11:32]

Maar wanneer komen de twee een vier bay nassen, als upgrade van mijn ds220+?
Vraag me af waarom QNAP wel Ryzen-NASjes uitbrengt/kan uitbrengen, maar Synology niet?
Was de reden voor mij om een QNAP te halen; je betaalt er sowieso hoe dan ook relatief veel voor, heb je tenminste nog wat aan die extra rekenkracht wanneer je lang wil doen met je NAS.

Heb twee jaar geleden een NAS gehaald met Ryzen 5 1600; die cpu is vele malen krachtiger dan deze embedded cpu'tje. https://cpu.userbenchmark...zen-5-1600/m1416304vs3919.
Het hele artikel gaat toch JUIST over dat synology Ryzen gaat gebruiken... ?
Ja, sorry. Bedoelde dus een krachtige ryzen i.p.v. een embedded-cpu.
Wat is de performance van deze Ryzen CPU's tov de oude C2000's?
Ik heb hier een 2415+ in gebruik en zelf met 4 bonded 1 GB poorten is het geduld hebben. Het verbaast me, dat ze dit niet hebben verbeterd, ook voor de "instapmodellen"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.