Synology brengt DSM 7.0 op 29 juni uit na meerdere keren uitstel

Synology brengt aanstaande dinsdag 29 juni officieel DiskStation Manager 7.0 uit. Ook breidt het bedrijf het C2-platform uit met vier nieuwe clouddiensten. De update voor DSM moest in de eerste helft van 2019 uitkomen, maar werd meerdere keren uitgesteld.

Synology meldt dat 29 juni DSM 7.0 officieel uitkomt. Er is sinds begin deze maand wel al een release candidate beschikbaar, maar 29 juni volgt de volledige release, in essentie dezelfde versie.

DSM 7.0 is een verbetering ten opzichte van zijn voorganger, 6.2. Volgens Synology biedt het 'betere beveiliging' met Secure SignIn en tweestapsverificatie en de mogelijkheid om USB- en consoleports te blokkeren, meer mogelijkheden voor systeembeheer door onder meer verschillende taken simultaan te draaien op verschillende storage pools, en 'verbeterde samenwerkingsmogelijkheden rondom gegevens.'

Verder is de interface voor het beheren van schijven verbeterd. Ook belooft Synology tot 70 procent hogere raid 6-prestaties en is de ondersteuning voor ssd-cache uitgebreid. Die kan bijvoorbeeld worden toegevoegd en verwijderd terwijl het systeem draait. Daarnaast ondersteunt DSM 7.0 grotere volumes tot 1PB. De volledige lijst van verbeteringen staat op de site van Synology.

Het C2-cloudplatform van Synology wordt uitgebreid met een aantal nieuwe clouddiensten en producten, Active Insight geeft gebruikers meer inzicht in het bewaken en de diagnose van apparaten. Hybrid Share maakt het mogelijk om C2-cloudstorage te combineren met functies op locatie en C2 Identity is een Directory-as-a-Service-dienst voor domeinbeheer op verschillende locaties. Daarnaast krijgt C2 een nieuwe wachtwoordmanager C2 Password, cloudback-up met C2 Backup en mogelijkheden voor het delen van bestanden met C2 Transfer. De nieuwe diensten worden tussen nu en 13 juli beschikbaar gemaakt.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

23-06-2021 • 16:35

136 Linkedin

Submitter: Mezelf

Reacties (136)

Wijzig sortering
Ook belangrijk is dat er een nieuwe Synology Photos app is. De oude Moments en DS Photo zullen niet meer gaan werken, de data wordt gemigreerd naar Synology Photos.

Meer info hier:
https://www.synology.com/nl-nl/beta/DSM70Beta/SynologyPhotos
https://www.youtube.com/watch?v=3_p5rDMDV2w

Ik ben wel benieuwd naar ervaringen van mensen bij de migratie voordat ik overga, dit is voor mij namelijk de belangrijkste functie van mijn Synology NAS.
Belangrijk om te weten is dat gezichtsherkenning op veel modellen uitgeschakeld werd (en niet in te schakelen is) voor oudere/tragere modellen. Ik mis het wel en er is geen mogelijkheid om het terug te krijgen.

Op deze pagina kan je zien welke modellen wel nog gezichtsherkenning in de Photos app ondersteunen: https://community.synology.com/enu/forum/20/post/139157
Ik gebruik al vele jaren Synology en ik baal nog steeds dat ik vroegtijdig ben overgestapt naar DSM 7.0. Mijn gezichten worden niet meer herkend. Dit zal zijn om de (oudere) hardware te ontlasten. Ik vind dit zeer vervelend.
Mag dit niet een eigen keuze zijn of ik mijn hardware wil belasten of niet?
Dat was ook mijn gedacht. De gebruiker laten kiezen of ze deze feature al dan niet willen activeren en erbij vermelden dat inschakelen negatieve impact kan hebben op de prestaties.
Dat verkoopt geen nieuwe modellen, functies uitschakelen wel.
Wel de DS1621+ maar niet de DS1821+ in dat overzichtje?
Dat moet haast wel een foutje zijn
Dit is een serieuze tegenvaller!

Hopelijk dat ze het alsnog mogelijk maken op "tragere" Mosellen of optimaliseren ze het zodat emhet erop werkt.
Photos leek altijd als een enorme verbetering maar op sommige vlakken is dit een serieuze stap terug.
Heb de RC van DSM 7.0 draaien op een DS214Play die niet ondersteund wordt, maar ik kon de gezichtsherkenning wel aanzetten.

(Stond overigens niet standaard aan, maar kun je aanzetten in de voorkeuren).
Ah? Ik heb ook een DS214play en vond de optie niet. Dat was wel in de beta...

Staat die optie gewoon in het instellingenmenu van Photos op de NAS?
@FreVDP
 • Inloggen in de webinterface van Synology Photos.
 • In de rechterbovenhoek klikken op je user avatar en settings kiezen.
 • Klikken op de tab "Personal"
 • Beetje omlaag scrollen naar Enable de People Album in Personal Space" en aanvinken.
Vervolgens begint je NAS je foto's opnieuw te indexeren en verschijnt er "People" onder "Albums".
Ik zou wachten.
 • Gezichten worden herkend en gegroepeerd, maar niet weggeschreven in de XMP. Dus niet meer portable.
 • Je kan een persoon niet taggen op een foto als die niet herkend wordt.
 • Albums worden weergegeven op de tijd dat ze worden gemaakt, je kan ze niet sorteren.
 • Geen objectherkenning (stoel, tafel)
 • Geen auto-tagging (kamperen, hike)
 • Geen map
 • Tags worden alleen weggeschreven naar JPGs. Voor MP4s, HEICs heeft Synology Photos zijn eigen database, dus niet portable.
 • Geen weergave van timezone bij een foto
Bron: mijzelf, DSM 7, laatste RC, ~6,000 fotos.

[Reactie gewijzigd door Snake op 23 juni 2021 18:02]

Zijn er specifieke zaken die je wilt weten over DS Photo en/of Moments? Ik draai al DSM7 sinds januari en voor mij was Photos ook wel een dingetje. Mag ook via PM als je dat wilt.
Dankjewel voor je reactie @afterburn .
Ik ben ten eerste benieuwd of alles goed over komt naar de nieuwe applicatie.

Mijn specifieke situatie op een DS415+:
Alle gezinsleden nu vanuit de telefoon backuppen naar bepaalde mappen via DS Photo.
Deze mappen zijn nu vervolgens zichtbaar voor alle gebruikers. Dit was in het begin via Moments volgens mij niet mogelijk, maar is later aangepast.
Het gaat om ongeveer 150.000 foto's. Iets van 600 gigabyte.

[Reactie gewijzigd door NIMIC op 24 juni 2021 08:22]

Dat back-uppen naar een gekozen publieke of private map zit nu ook in Synology photo's, maar enkele eenvoudige maar belangrijke photo station functies ontbreken in het nieuwe pakket. Zo is er geen ondersteuning voor XMP bestanden, wat will zeggen dat bepaalde data zoals gezichtsherkenning die met andere software is toegevoegd niet herkend wordt in Synology photos (Bvb gezichten getagd in synology photos, en andere metadata op RAW bestanden). Als je iemand tagt in Synology photos wordt dit enkel in een proprietaire database opgeslagen, Photo station gebruikte gewoon XMP bestanden waardoor andere software ook alle metadata zoals gezichtsherkenning kon uitlezen.

Ik wacht in ieder geval nog met upgraden, zolang ze geen ondersteuning bieden voor Photo Station of Synology Photos verbeteren.
Ik heb andere ervaringen met de huidige Photostation 6 en persoonstagging: Als ik in de Photostation iemand in een jpg tag wordt dit (ook) in de jpg zelf opgeslagen. Ik kan dit met geosetter (via exiftool) prima bekijken (rood kader), een propriëtaire database of (apart) XMP bestand hoeft niet geraadpleegd te worden.
EXIF Voorbeeld:
Rectangle
0.172343, 0.205882, 0.158927, 0.331269
Person Display Name
Emilia van Oranje-Nassau

Ik zie het net pas - het gaat om andere dan .jpg bestanden, mijn vout.

[Reactie gewijzigd door dunklefaser op 23 juni 2021 20:04]

Ik ben er vrijwel zeker van dat ook in het geval van jpegs de gezichten niet langer geëxporteerd worden, dus wat jij beschrijft zou ook niet meer werken. Metadata voor gezichtsherkenning wordt dan in Synology photos opgeslagen, ipv in de foto.
Dat zou goed moeten gaan. Ik ben zelf gemigreerd van Moments (voor mn telefoon) en PhotoStation (voor mijn website) en alles ging goed. Het enigste wat ik zelf moest aanpassen was de share permissies voor de fotos in mijn gallery website. Die stonden standaard niet gedeeld, en waren dus niet publiekelijk zichtbaar. Wel kwamen de fotos uit PhotoStation standaard in de shared space en Moments in de private space.

Wat wel hinderlijk was, was dat ik door de gehele directory tree heen moest om voor elke directory de permissies goed te zetten. Dat was lichtelijk hinderlijk en heb ik ook een bug report voor gemaakt, maar daar is volgens mij nog niks mee gebeurd. Nu had ik maar een stuk over 30 directories dus een paar minuten werk, maar desalniettemin irritant.
Kun je de foto's bekijken op een kaart? Dus mapview?
Je kunt geen fotos kijken op een kaart, maar je kunt wel zien welke fotos zijn gemaakt op veelgebruikte plaatsen. En je kunt filteren op plaats en land.
Als je foto's gegeotagged zijn, kun je bij de (i) informatie van die foto de locatie zien. Niet in GPS coordinaten maar een leesbare locatie (vb: Italy, Liguria, Genoa, Genoa, Centro Est, Molo Ponte Morosini). Er is echter geen mapview op dit moment.
Is er ondersteuning voor RAW+JPEG pairs? Met andere woorden: worden deze foto’s niet dubbel getoond als je zowel de RAW als de JPEG opslaat?
Dat weet ik niet, want ik sla geen raw bestanden op in Photos
Ik gebruikte DS Photos om familie (via VPN) toegang te geven tot bepaalde foto's en albums en hier zelf makkelijk vanaf telefoons naar te uploaden. Hier zat een best aardige user-management voor in DS Photos die ik nu mis. Zo kon ik netjes een 'viewer' groep maken met bijbehorende restricties (download niet mogelijk maken etc) en een 'uploaders' groep met bijbehorende rechten.

Ik ben zelf wat verder gaan zoeken en draai nu als test Piwigo in Docker. Hier ben ik tot nu toe best tevreden over.
Hoe verhoud Piwigo zich tot DS Photo?
Ik voel er wel wat voor om een onafhankelijk systeem te gebruiken voor dit.

Ik heb veel photos die ik op mappen netjes gesorteerd heb en ook in die vorm via mijn mobiel consumeer. Photo backups vanaf mobiel is ook een belangrijke.
Ik heb Piwigo nu gekozen op basis van een aantal wensen/criteria. Misschien goed om te melden dat ik al een aantal alternatieven heb geprobeerd:
PhotoShow, PhotoPrism, Lychee en Nextcloud

Al deze alternatieven missen dan minstens één van mijn wensen/criteria:

- Selfhosted. Een alternatief wat ik nu veel tegenkom is Google Photos. Hier wil ik dus niet aan gaan beginnen
- User Management: Ik wil graag een 'viewer' user en een 'uploader' kunnen maken. Het liefst via groepen. Voor de viewer wil ik zo min mogelijk functionaliteit over houden, het gaat mij hier immer om de viewer experience. Per album wil ik dan rechten kunnen inrichten
- Sub-albums. Ik denk vergelijkbaar met wat jij bedoelt met "gesorteerde mapjes". Sommige alternatieven kennen alleen hoofdmappen

Daarnaast wordt Piwigo nog actief onderhouden en is er een rijke database aan extensions (incl. 3rd party). Hetgeen ik nog mis is een goede ondersteuning voor video's. Bij DS Photo kon je ook video's toevoegen aan een fotoalbum.

Voor het maken van backups vanaf m'n iPhone gebruik ik DS File. Deze heeft ook een Photo Backup mogelijkheid
Bedankt voor je uitgebreide reactie!
Ik had die wel gezien maar dacht dat die niet werkte op mijn versie (11). Ik ga het nog eens proberen, bedankt voor je tip! :)
Ik heb dit nu ook inderdaad werkend!

Voor wie nog geïnteresseerd is, ik heb het volgende in elkaar geflanst:

- Docker container met Handbrake die de files in /watch automatisch oppakt, convert en output naar piwigo/gallary/gallaries/handbrake_convert
- Na het converteren kan je via het piwigo admin panel/Tools/Synchronise deze map inlezen
- Daarna in Plugins/VideoJs/Synchronise de video bestandjes netjes opmaken met thumbnails etc.
- Als laatste je video in je gewenste album zetten.

Dit alles is wat omslachtig in piwigo (het verplaatsen gaat bijvoorbeeld ook via het admin-panel), maar het werkt uiteindelijk wel.

Ik heb trouwens VideoJS moeten installeren door de bestanden van Github te downloaden en deze handmatig in piwigo/gallery/plugins/piwigo-videojs te zetten. Het downloaden en installeren vanuit de piwigo plugin browser zelf werkte bij mij niet (ik kwam hier ook wel wat van tegen via Google)
Wat als je enkel moments hebt, weet je dan wat et gebeurd met albums en foto's ?
Ik maak gebruik van de RC sinds die beschikbaar is en ik ben heel tevreden over DSM7 op mijn Synology DS218j. Ik was bang dat mijn J model niet lang mee zou gaan omdat hij erg langzaam was op DSM6, maar met de update werkt hij een stuk sneller. De ds photos en moments apps waren niet bruikbaar omdat het zo langzaam ging, maar dat is nu opgelost, ook op mijn telefoon werkt het snel. En de gezichtsherkenning werkt ook, zelfs met mijn 512mb ram!
Het is ook lekker dat ik een beschrijving en tags kan toevoegen aan foto's, maar ik weet niet of dat al mogelijk was.
Bij mij zonder problemen verlopen. Alles is netjes overgezet in foldertjes.
Werkt vlot, snel. Nu duidelijk nog een RC dus even wachten.
ik heb iets heel irritants gevonden:
moments keek door de gehele nas, photos alleen door de folder photos.
drive kan alleen nog maar in je drive folder kijken en niet in je photos.

dus alles wat ik niet mn telefoon schiet, kom niet bij de photos naar boven en gebruikte drive voor backup naar mn pc.

maar dat werkt dus niet meer, heb er wel een ticket voor lopen bij synology. als het niet opgelost krijgen ga ik toch helaas wel naar een ander merk. want dit is voor mij een key feature.
Ik gebruik dsm 7 nu al een tijdje als bèta gebruiker. Interface van de nieuwe photos app is echt een stuk beter en sneller. Maar de backup functie is m.i. Beperkter dan voorheen. Bestandsnamen worden niet automatisch gewijzigd naar datum en tijd en formaat wordt niet geconverteerd naar .jpeg. Dit maakt de backup functie voor mij echt minder bruikbaar.

Ik hoop dat deze functies later alsnog worden toegevoegd.
Gr... was net op moments over, dat duurde al dagen... en loopt nog steeds :'(
Wat ik zelf erg jammer vind is dat Synology Photos nog steeds niet echt iOS live fotos ondersteunt, maar een JPG en een MOV bestand aanmaakt welke je dus bij restoren op je telefoon niet hetzelfde resultaat teruggeeft of heb ik iets gemist?
Voor wie Plex native app gebruikt. Let op voordat je gaat upgraden! Plex wordt namelijk niet 100% ondersteunt in DSM 7 en packages worden handmatig uitgebracht met een aangepaste install package.
Meer info: https://forums.plex.tv/t/...lex-do-not-upgrade/720284 & https://forums.plex.tv/t/...ndidate-issues/719845/163

Edit: inmiddels staat het in de Media Server Downloads maar met limited updates zowel voor de public als Plex Pass versies.
https://www.plex.tv/nl/media-server-downloads/

Mocht de nieuwste fixes en features willen voor Plex, wacht dan met upgraden ;-).

[Reactie gewijzigd door Joao op 23 juni 2021 16:55]

Wellicht plex als Docker image draaien? Dan ben je wel actueel. Weet alleen niet hoe het zit met hardware en/de-coding edg....
Dit kan wel, heeft wat aanpassingen nodig maar uiteindelijk moet je /dev/dri door kunnen sturen via een environment variable en Plex Pass hebben (uiteraard). Er zijn wat guides die je hier verder mee kunnen helpen.
oef, thanks for the warning! Dan ga ik voorlopig nog niet over :o
Ook opletten met Mono. De package van de nieuwe maintainer is namelijk nog niet gemerged dus mono is nog niet te installeren.
Apps zoals bijvoorbeeld Sonarr zullen dus (nog) niet native werken op de nieuwe DSM.

Zijn overigens een hele hoop packages die niet meer supported zijn, dus zeker even opzoeken als je veel community packages gebruikt.
Verrek, DSM7 blokkeert root toegang/uitvoeren van packages als root? Dat sloopt wel een aantal (CLI-)tooltjes. oO
Maar wel flink beter voor security. QNap had laatst ook weer een paar ransomware wormen. Dan sta je mooi te kijken als al je NAS data plots weg is.
Sure, maar dat maak je toch optioneel als je die apparaten eerst verkocht hebt met de optie om te draaien wat je wil en op elk toegangsniveau naar keuze? :P Standaard uitzetten snap ik. Maar voor wat mensen doen met t apparaat en waar velen hem voor gekocht hebben snap ik helemaal uitzetten zonder optie om het handmatig weer aan te zetten niet.
Ik denk dat Synology DSM 6.2 nog lang gaat updaten voor de oudere modellen. Geen nood om te updaten dus… ;)
Security wordt niet veel beter als je root-rechten weghaalt. Ten eerste moet je eerst console zaken enablen voordat je uberhaupt kon inloggen. En dan dus met sudo naar root toe. Als je dan vervolgens brakke software installeert zal het inderdaad wel een extra risico vormen. Nu is het risico alleen de Synology software zelf die als root draait. En met 169 CVEs voor Synology tegen 119 voor Qnap denk ik dat het eigenlijk niet uitmaakt: de software van beide is al eens gehacked/backdoored/whatever en dat zal blijven gebeuren.
Security wordt niet veel beter als je root-rechten weghaalt.
_/-\o_

169 CVEs voor Synology tegen 119 voor Qnap denk ik dat het eigenlijk niet uitmaakt:
CVE's vergelijken maakt inderdaad veel niet uit (zeker als je ook de zwaarte van de CVE niet meeneemt). Het is belangrijk hoe kwetsbaar je software is maar veel meer om hoe je met de problemen omgaat. Dus hoe snel is het gepatched. Hoe ver was escalatie mogelijk?
Die zaken worden wel zeker beter als je non-root draait.
Als Synology zijn support beperkt zodra je met root-rechten iets hebt gedaan dan snap ik dat je als leverancier iets eenvoudiger ervoor kunt zorgen dat het product veilig is. Als je alleen maar een drempel opwerpt (root niet, reguliere accounts wel) dan vraag je erom om gehack te krijgen voor een local root exploit: de software van synology is nou ook weer niet zo goed dat het alles doet wat een power user wil.
Dus ik zie eigenlijk 2 opties voor goed gebruik:
1) Timmer het dicht alla iOS. Geen root/inlog mogelijk Alleen software van synology (en hopen dat ze idd. alles snel fixen)
2) Doe het goed en baseer je OS op een normale Unix met een package repo etc. En laat regulier installeren toe. Dan krijg je, denk ik, ook minder torrent-servers die als root draaien omdat het anders allemaal te moeilijk is (ervanuitgaande dat de distributie de software wel verstandig inpakt).

Met wat ik toe nu toe heb gezien van de Synology software bij het reverse engineren van de Virtual Machine Manager is het aan elkaar gekwaste shellscripts waarbij iedere Synology applicatie het weer helemaal anders doet. Ik denk niet dat het verstandig is om zo'n apparaat direkt aan het internet te hangen met of zonder root.
Geen root toegang (sudo) is wat mij betreft ook een nogo
Geen upgrade dus
De RC van DSM 7 heeft ook nog een nare wijziging voor Home Assistant users met een USB stick:
USB devices (Wi-Fi dongle, Bluetooth dongle, 3G/4G dongle, USB DAC/speaker, and DTV dongle) are no longer supported. If your Synology NAS is currently connected via a wireless dongle, it will be disconnected after the update.
Er is hier voor de RC wel een tijdelijke fix voor gevonden (hier en hier), maar ik vraag mij af hoe dit voor de uiteindelijke versie gaat zijn. Het gemis van out-of-the-box USB support of een gemakkelijke GUI oplossing om deze te activeren is toch wel een dingetje ;).

[Reactie gewijzigd door Xirt op 23 juni 2021 18:54]

Dit betreft dus ook een blokkade van Zigbee sticks en slimme meter USB kabels
Ik heb DSM 7 draaien vanaf het moment dat de beta beschikbaar is. Mijn DS918+ draait echt als een zonnetje en vergeleken emt DSM 6 merk je echt wel een snelheids verschil. Wat ik zelf mooi vindt aan DSM 7 is dat ze op security gebied echt stappen hebben ondernomen aangezien er een hoop mensen zijn die hun synology open aan het internet hebben hangen (net als ik)

Het was altijd al mogelijk om 2FA authenticatie aan te zetten op je syno account maar hier hebben ze nu Synology Secure SignIn, Hardwarebeveiligingssleutel (USB sleutel, Windows Hello, Touch ID van macOS) aan toegevoegd.

Ook zijn eindelijk de TLS/SSL settings geupdate waarbij ze ook TLS 1.3 ondersteunen deze krijgt van SSLlabs.com een nette A rating. De settings op DSM 6 waren voornamelijk op cipher niveau weak en dat gingen ze helaas niet meer aanpassen. Mooi om te zien dat het nu weer in orde is en hopelijk blijven ze dit deze keer wel goed bijwerken.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 23 juni 2021 17:10]

Hoe heb je Windows Hello geintegreerd?

Edit: NVM. Gevonden. Super cool.

[Reactie gewijzigd door Snake op 23 juni 2021 19:04]

Ik heb momenteel een NAS van qnap. Gebruik die ondermeer ook als home assistant server. Zijn er grote functionele verschillen tussen QTS (Snap) en deze DSM? Iemand ervaring met beide?
Mijn ervaring is altijd, QNAP wat betere hardware maar Synology veel betere software. Ik heb zelf dus ook een Synology en raad het iedereen aan.

Afgelopen 2 jaar zijn er al 2 ransomware aanvallen geweest die specifiek QNAP NAS systemen targeten om hun beveiligingslekken, 1 daarvan was een hardcoded user in de backup software van QNAP. Software wat iedereen wel heeft draaien op een NAS… 8)7
Dat is wel erg inderdaad.
Recent ook ontdekt dat de tweetraps authentication niet op photo stations of andere apps in te stellen is.
Probeer anders even de live demo omgeving!

https://demo.synology.com/nl-nl
Ik heb van beide een nasje lopen en ik moet zeggen dat DSM net wat makkelijker werkt in combinatie met verschillende apps van hun.

Grotendeels is het echter allemaal wel hetzelfde met functionaliteit.
Bijna 4 jaar lang Synology gebruikt en sinds begin dit jaar over naar Unraid op een DIY server. Had ik veel eerder moeten doen. Iets als fail2ban werkte niet vanzelfsprekend doordat DSM niet het goede (externe) IP adres teruggaf. Ook vind ik de Docker omgeving van Unraid gewoon echt heel top. Dat ik Portainer niet meer nodig heb, is mooi meegenomen. En HW transcoding bij Plex!!!

Let wel, ik draai voornamelijk Dockers voor media (*arr), home automation (HA, zigbee2mqtt) en wat miscellaneous dingen (Paperless-ng, Organizr).

Wat ik wel mis aan Synology, is de GUI - die is gewoon top - en de kwaliteit van bepaalde Synology apps.

[Reactie gewijzigd door JDFS op 23 juni 2021 16:49]

Iets als fail2ban werkte niet vanzelfsprekend doordat DSM niet het goede (externe) IP adres teruggaf.
In docker, als host draaien, geen problemen

En HW transcoding bij Plex!!!
Native Plex app en Docker Plex ondersteunen ook HW transcoding (natuurlijk afhankelijk van welke NAS model je hebt)

Ook vind ik de Docker omgeving van Unraid gewoon echt heel top.
Docker-compose? Als je UI gebruikt kan ik echt adviseren om Compose te gebruiken.
Ik draaide SWAG in Docker, maar ik heb via Discord moeten uitvogelen hoe ik Fail2Ban er werkende mee kon krijgen. En had het ook als host draaien, maar iets werkte niet helemaal mee (lag aan Synology, niet aan SWAG - vriend van me had zelfde probleem met een andere iteratie DS box).

Ben het met je eens dat als je Docker gebruikt je heel wat frustratie weg kan nemen, zeker met Compose. Ik heb aan Compose op Unraid nog geen behoefte gehad, maar zeker via Portainer werkte het lekker om gewoon in code iets te schrijven en dan te installeren.
Gewoon nieuwsgierig, waarom draai je Fail2Ban? Synology heeft deze functionaliteit ook ingebakken: https://synoguide.com/201...our-synology-nas-dsm-5-0/
Voor mijn reverse proxies via duckdns en/of eigen domein. Kan deze tool dat ook? Was er niet van op de hoogte!
Mmhhh, ik weet het niet zeker.
Synology heeft ook een reverse proxy aan boord met SSL ondersteuning maar ik weet niet of deze zich houdt aan de beveiligings instellingen. Als ik een gok mag doen, denk ik het wel. Je kan namelijk op de reverse proxy instellingen ook de inlogpagina aanpassen.

Het is natuurlijk niet allemaal zo customizable als alles zelf opzetten maar volgens mij wel redelijk compleet in de basis (en een stuk simpeler voor de gewone mens).
Denk dat ik deze upgrade maar niet ga doen, "if it aint broke".

Iemand toevallig nog een versie van Domoticz liggen die wél draait op de laatste versie van Synology (de Jadahl versie)? Gisteren de mijne geüpdatet, dacht ik, daarna ging alles stuk en draaien in Docker heeft zo z'n beperkingen.
Ik zou er toch vanaf stappen en migreren naar een ander platform. Ik ben van het Jadahl package naar een Ubuntu VM gegaan op mijn Synology.. werkt prima.. en heb meteen alle flexibiliteit het OS. Ik wilde ook geen Docker vanwege eventuele beperkingen met plugins en USB support.
Waar ik tegenaan loop is dat ik PHP scripts uitvoer bij het aan/uitschakelen van een switch. Dit scripts staan allemaal op mijn Synology, die zou ik dan ook moeten mee verhuizen. Vind het allemaal maar onhandig.

Op zich draait het allemaal in Docker en misschien nog wel met minder load, als ik dat laatste hobbeltje maar kon wegnemen.
Je kunt toch een read only share maken waar ie dan die scripts vanaf leest? Met docker kun je een NFS mount maken rigt?
En hoe voer ik die PHP/bash scripts dan uit? In Domoticz doe ik dat als volgt, maar werkt niet meer sinds ik het op Docker draai:

script:///usr/local/bin/php73 /path/to/script.php
script:///path/to/script.sh
Heb je dan wel de juiste volumes in je container beschikbaar? Als de scripts aanweizg zijn dan is het voor de applicatie gewoon native aftrappen. Die weet niet beter of het staat lokaal. Das het mooie van docker je abstractielaag zit op je omgeving niet in de applicatie.
Zekerz, domoticz ziet de scripts ook zo lijkt het in de log (de bash althans), maar wellicht is het de inhoud (wget bijv) die hij niet weet te plaatsen?
Heb je de mount wel schrijfrechten gegeven? Anders gaat ie het niet leuk vinden. Maar aangezien ik verder geen idee heb hoe je config eruit ziet kan ik je zo verder niet helpen. Als je hulp wil dan mag je DM-en hoor. Dan kn ik ff meekijken.
Witte rook! Door met "docker exec -it <id> bash" in te loggen op de container, kan ik in principe alles installeren wat ik wil. Dus script zoals curl en php geïnstalleerd en nu werkt het. Kan ik weer aan mijn gewone werk 8-)
Ja ho. Dan installeer je het lokaal in een draaiende container. Als die container omvalt en je moet een nieuwe starten dan werkt het niet meer. Als je dit wil doen pak dan een goede dockerimage die die dingen heeft of bak er zelf eentje op basis van wat je nu gebruikt.

Exec is voor debugging, niet voor productie.
Ben zoals ik aangaf pas net begonnen met Docker, vond al dat ik een heel eind was. Dan moet ik toch eens duiken in het zelf maken van containers. Waarom zou de container omvallen trouwens?
Ah oke, naja het begin is er ;). De container kan omvallen door iets simpels als een crash van een applicatie, maar ook door een extern commando (shut down/ restart). Alle state die dus niet gepersisteert is, raak je dan kwijt. Dat is dus data en dus ook applicatie code. Daarom is een exec niet handig om spullen mee te installeren.

Met docker wil je zoveel mogelijk het "infra as code" principe hanteren. Configuratie uitschrijven en niet alleen berusten op een docker run commando wat je handmatig intypet.

Als je verder wil leren over containers is het handig om eens te kijken naar dockerfiles. Dan weet je hoe die in elkaar steken (relatief simpel concept namelijk). Daarna is docker-compose wel handig.

K8s is dan stap 3 en hoger.
Ik ben er inmiddels ingedoken, eerste image met extra commandos al gemaakt, nu de container nog kunnen bouwen, dat wil niet 1,2,3 lukken.
Maak even een forumtopic aan. Dat kletst wat makkelijker dan de reacties hier. Heb je ook wat meer mogelijkheden om bijvoorbeeld code te delen.
Never mind... al gelukt. Draai nu mijn eigen container gebaseerd op mijn eigen image.
Oke heel mooi, maar dan nog vind ik het ook wel leuk om het resultaat te kunnen zien ;).
FROM domoticz/domoticz:latest
RUN apt-get update
RUN apt-get upgrade -y
RUN apt-get install etherwake wget curl php-cli php-xml php-soap -y
Feit dat USB-dongles niet meer werken is voor mij al een reden om niet te gaan naar DSM7.

In m'n NAS steekt nu een Bluetooth dongle die m'n SMA Solar invertor gaat uitlezen en ze verder de data verwerkt...onder DSM7 is dat dus bye-bye...
Ik doe exact hetzelfde met een een bluetooth dongle: SMA inverter word uitgelezen met SBFspot die het resultaat verstuurt via MQTT. Vervolgens kan homeassistant dit gebruiken en word het in een influxdb database geplaatst waarmee met grafna dan leuke grafiekjes gemaakt kunnen worden. Mag ik vragen hoe jij je SMA inverter uitleest?

Verder nog een DVB-T stick steken die gebruikt word met RTL433 om verscheidene 433Mhz sensoren op te vangen uit de lucht of om eens te spelen met SDR software.

Als dit allemaal niet meer gaat kunnen in DSM7 door het schrappen van ondersteuning van diverse USB-toestellen, dan verliest de NAS enorm veel waarde voor mij. De update komt er dan niet en ik ga maar eens moeten zoeken naar zelfbouw alternatieven denk ik.

[Reactie gewijzigd door .MaT op 23 juni 2021 18:48]

Ik lees deze op quasi exact dezelfde manier uit : SBFspot -> MQTT -> Telegraf -> InfluxDB
En dan Grafana voor de visualisatie
Ik gebruik een NVMe via USB3 op m'n Synology machine. Gaat als een tierelier. Helaas wordt dit niet meer ondersteunt op DSM7. Ben verder ook niet kapot van DSM, snap de hype niet. Ik ga over op een DIY met ESXi en migreer alles daarheen. Wat betreft jouw situatie zou je deze wel op een RPi kunnen zetten maar eigenlijk zou het niet moeten.
Hoezo werkt de NVMe via USB3 niet meer? Wordt die niet gewoon aangeboden als een USB3 schijf?
Omdat USB dongles niet meer werken. Dus ook dat niet meer. Of ze het op gaan lossen, geen idee.
Maar mijn externe USB schijf werkt nog. En jouw USB3 dongle werkt juist hetzelfde.
Hmm.. dan sla ik de update voorlopig ook maar over, ik gebruik een Aeotec Z-Wave stick in m'n 1821+ voor m'n z-waveJS Docker host
"Ook belooft Synology tot 70 procent hogere raid 6-prestaties en is de ondersteuning voor ssd-cache uitgebreid." Is dat marketing-speak voor "in de vorige software hebben we de raid-6 implementatie totaal verkloot... sorry daarvoor, we hebben de fout gefixed" ?
Nou, nou. Dat hoeft natuurlijk ook weer niet.
Wie weet is het een nieuwe kernel met minder overhead. Of een flinke upgrade aan de storage drivers.

Wat eerder marketing praat is het 70% gedeelte. 70% van wat? En op welke modellen. En onder welke omstandigheden. ;)
Nou ja, tenzij je 70% sneller wordt op iets heel erg exotisch is dat met bestaande hardware alleen mogelijk als de oude implementatie wel heel inefficient was...

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee