Synology kondigt RT6600ax-router en DSM 7.1 aan

Synology heeft de RT6600ax aangekondigd, een driebandige Wi-Fi 6-router met onder andere een 2,5Gbit/s-poort. Daarnaast maakt het bedrijf updates van meerdere softwarepakketten bekend, waaronder DSM 7.1, Surveillance Station 9.0 en SRM 1.3.

De Synology RT6600ax heeft zes antennes en ondersteunt 4x4 mimo. Het is een driebandige router, waarbij naast de reguliere 2,4GHz- en 5GHz-verbindingen een extra koppeling op 5GHz tussen ondersteunde netwerkapparaten voor meshconnectiviteit gelegd kan worden. De totale bandbreedte komt op 6600Mbit/s uit.

De router is geen Wi-Fi 6E-apparaat en ondersteuning voor de 6GHz-frequentieband is er niet, maar wel kan de router gebruikmaken van de 5,9GHz-frequentieband, met kanalen met een breedte van 160MHz. Dat zou al betere verbindingen in gebieden met veel wificongestie moeten opleveren. Het apparaat heeft verder vier 1Gbit/s-poorten waarvan 1 voor wan en drie voor lan, aangevuld met een 2,5Gbit/s-exemplaar voor zowel wan als lan. Synology is van plan de router in de eerste helft van 2022 op de markt te brengen voor een nog onbekende prijs.

Wel maakt het bedrijf alvast bekend dat zijn routers volgend jaar versie 1.3 van zijn SRM-software kunnen draaien. Die software biedt ondersteuning voor virtual lan, kan apparaten in het netwerk isoleren en krijgt een aangepaste interface. Ook krijgt de mobiele DS-app een upgrade voor uitgebreidere beheeropties met smartphones.

Synology kondigde tijdens zijn Synology 2022 and beyond-evenement verder DSM 7.1 aan. De software krijgt daarmee ondersteuning voor Server Message Block Multichannel. Dat is onderdeel van het Server Message Block 3.0 protocol en biedt bestandsservers de mogelijkheid meerdere netwerkverbindingen tegelijkertijd te gebruiken. Ook verschijnt DFS-ondersteuning met de komst van update 7.1. DFS staat voor Distributed File System en maakt het delen van bestanden vanaf verschillende locaties via hetzelfde DFS-pad mogelijk.

Ook Surveillance Station krijgt een update en wel naar versie 9.0. De software moet het instellen van camera's vereenvoudigen en een betere gebruikersinterface bieden. Het Monitor Center-onderdeel biedt daarbij een overzicht van feeds met terugspeelmogelijkheden en waarschuwingen. Het Central Management System krijgt uitgebreidere opties voor updates en de mogelijkheid om gelijktijdig dubbele opnames te maken.

Synology DSM 7.1 en Surveillance Station 9.0 verschijnen in het eerste kwartaal van 2022 als publieke preview. SRM 1.3 verschijnt in datzelfde kwartaal voor de RT6600ax router en in het tweede kwartaal voor de RT2600ac en MR2200ac.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-12-2021 • 10:49

65 Linkedin

Reacties (65)

65
65
47
3
0
9
Wijzig sortering
Hopelijk komt er dan ook eindelijk ook de optie om bepaalde apps over een vpn verbinding te laten lopen binnen het OS zelf. Sommige dingen laat ik liever via een VPN verbinding lopen, maar andere (PLEX) laat ik liever niet over een VPN lopen (direct play).
Kan je (ook op Synology) uberhaupt niet beter Docker gebruiken voor je apps en zodoende bijv. een Radarr en Sonarr over een VPN verbinding laten lopen? Naast het feit dat Docker updates voor mijn gevoel net iets sneller gaan dan die van Synology zelf. Transcoding is met Plex ook op te lossen via https://medium.com/@MrNic...-transcoding-fa017190cad7

Ik ben begin dit jaar overgestapt van XPEnology naar Unraid, vond de GUI bij Unraid wel heel mooi maar merkte dat ik toch tegen beperkingen aan liep waar met Docker enigzins omheen te werken viel, maar nu met Unraid werkt dat allemaal perfect.
De *arr apps laat je niet over een VPN lopen. Alleen je download client ;)
Als we het hebben over usenet, is een VPN dan niet overbodig als de verbinding al via SSL verloopt?
Downloaden via het bittorrent protocol is wel een ander verhaal...
Of je een VPN gebruikt bij usenet of niet, die keuze is aan een ieder.
Wat ik bedoelde te zeggen, is wanneer je radarr/sonarr/etc gebruikt, je deze niet over de VPN laat gaan.
Usenet is alleen downloaden .... ( voor 90% van de gebruikers )
Je provider boeit het echt voor geen meter wat jij er mee doet.

Het wordt pas een probleem als ze van een externe partij de vraag om gegeven krijgen, dan moeten ze moeite doen.
zoals p2p verkeer over je provider ipadres.

En dan nog interesseert het een provider geen meter, Brein vraagt de gebruiksgegevens op, en verder is de provider geen partij meer in het download verhaal
Mwah, ze lopen bij mij allemaal via een VPN, just in case.
Heb je toevallig een goede uitleg hierover ergens, ik heb dit al diverse keren geprobeerd, maar krijg het niet voor elkaar op een synology docker. Out of the box zou echt een oplossing zijn in plaats vanaf cmd line of iets dergelijks.
Is dit wat je zoekt?

https://trash-guides.info/How-to-setup-for/Synology/

@JDFS
Het laten lopen van radarr/sonarr verbinding door een VPN maakt een kans op een temp ban van de APIs van hen. Dit komt omdat je in ee pool zit van 1 ip. Als meerdere mensen dit doen, komt die ban. Ik heb al aantal mensen voorbij zien komen die hier last van hadden ;)
Handig! Ga ik eraf halen, thanks.
Ja tuurlijk kan je vanalles met docker doen, maar waarom als het op systeem niveau veel minder resources gebruikt. Plus niet alle Synology NAS'en ondersteunen docker.
maar waarom als het op systeem niveau veel minder resources gebruikt
Dat is nu het mooie van docker, processen draaien gewoon native, geen extra virtualisatielaag, en dus overhead, er tussen. De overhead van docker is minimaal.
Dat klopt wel, maar de Docker daemon reserveert wel gewoon resources, vooral geheugen.

[Edit] Niet correct, het ligt blijkbaar aan de software die ik in mijn container draai :+

[Reactie gewijzigd door PatrickH89 op 3 december 2021 13:50]

Hoezo? Volgens mij vindt er helemaal geen reservering plaats ?
Je hebt gelijk, ik denk dat het aan de software ligt die draait in mijn docker container.
Ah dat zou kunnen inderdaad, maar dan zou ik verwachten dat die applicatie ook 'native' dat doet. Tenzij er iets anders aan het Docker-image is toegevoegd.

Als ik kijk naar mijn Docker-containers nemen die niet expliciet veel geheugen in, behalve een Torrent-client die staat te cachen.
Kan iemand mij uitleggen waarom je tarnscoding zou gebruiken? Ik heb het ooit geprobeerd maar dat koste ontzettend veel CPU rekenkracht van de Synology. Ik kwam er achter dat mn smart TV de videos afspeelt as is (x264/265) dus helemaal geen transcoding nodig, en dat dus ook direct uitgezet.
Zoals je zelf al zegt ondersteund jouw TV dus de files die je hebt. Maar oudere apparaten misschien niet. Bvb een originele chromecast ondersteund geen H.265. Of als je 4k content hebt zal je met heel wat tv sticks niet native kunnen afspelen. Transcoding wordt gebruikt als de afspeel apparaten de codecs of resolutie niet ondersteunen.
Kan iemand mij uitleggen waarom je tarnscoding zou gebruiken?
Transcoding gebruikt je alleen als het nodig is natuurlijk, smart TV's kunnen inderdaad veel formaten direct-playen, maar veel andere clients zoals Chromecasts en de Plex web client ondersteunen lang niet elk formaat, dus moet er transcoding worden gebruikt.
Als je een Synology met 2 Nic's hebt kun je bepaalde apps en functionaliteit koppelen aan nic 1 en andere weer aan nic 2. Hebt dat nog niet kunnen testen met een VPN maar ben dat wel van plan.
Tot zover is het mij niet gelukt maar laat maar iets weten als het jou wel lukt en hoe.
Ik heb 1 NIC aangesloten op een WRT router IP 192.168.2.XX.met daarop Merlin en het IP adres van die NIC laat ik via een VPN met Killswitch lopen. De andere NIC zit op een reguliere switch met IP adres 192.168.178.XX.
Op mijn NAS een virtuele DSM die verbonden is middels NIC 2 met VPN, en de reguliere DSM verbonden met NIC1 zonder VPN.
Een beetje te veel moeite voor iets wat ingebakken kan worden in het OS. Maar okay wel een mogelijkheid dan.
Eens, maar ik moest en zou een VPN verbinding aan mijn downloadstation koppelen MET een killswitch :D
Dat heb ik draaiend dankzij Docker containers en een proxypac script dat gedeployed is naar alle devices. In de proxypac script staat welke verkeer waarheen moet. Proxy servers en NordVPN instances heb ik via Docker containers draaien.

Dit is allemaal op de 7e netwerk laag.

Dit is niet echt een taak wat je van een router (een layer 4 apparaat) moet verwachten.
Je bedoelt split tunneling... 😁
snap dit 2,5gb niet, 10gb is al een standaard en wordt al steeds goedkoper. 2.5gb is een soort tussenvorm maar waarom zou je daar in investeren ?
Ik denk dat 10Gbit er niet opzit voor 3 redenen.
1. Het is duurder dan 2,5Gbit
2. Veel mensen hebben nog cat5e kabels liggen en 10Gbit wordt officieel niet ondersteund. (dit werkt wel als kabel bv. minder dan 10 meter lang is)
3. 10Gbit verbruikt een heel stuk meer stroom en wordt warmer dan 2,5.

Wat ik niet begrijp zelf aan deze nieuwe router is dat ze maar 1 2,5gbit poort hebben alleen voor wan.
2,5Gbit zit ook meer en meer standaard in nieuwe moederborden.
Veel mensen gaan niet nog extra nic's kopen.

[Reactie gewijzigd door abusimbal op 3 december 2021 11:28]

Wellicht dat er nog wel meer aspecten meespelen.
- Er zijn goedkope 2.5 Gbps ethernet chips, maar nog niet voor sneller
- Als je een snellere ethernet standaard claimt te ondersteunen, moet je dat ook wel kunnen halen.

Vooral dat laatste lijkt mij meer een probleem.
Er is wel een 5 Gbps standaard, maar vrijwel geen switch of ethernet module die alleen maar tot 5 Gbps ondersteunt. Dan zit je dus al eigenlijk aan 10 Gbps spul vast.
Die 5 Gbps standaard is eigenlijk bedoeld als tussenstap, wanneer je bestaande infrastructuur eigenlijk niet stabiel werkt op 10 Gbps, kun je terugschakelen naar 5.
En je kunt dan ook USB3.0 adapters gebruiken die wel sneller kunnen dan 2.5 Gbps, maar de extra energie niet kunnen leveren (of warmte afvoeren) van 10 Gbps ethernet.

Ik kan me goed voorstellen dat die goedkopere modellen van Synology amper die 250 MByte/sec kunnen verwerken die je met 2.5 Gbps zou kunnen halen, dus snellere interfaces zijn dan niet zinvol.
Evengoed is het vreemd dat ze ook op de middensegment NAS'en nog geen 2.5 Gbps ondersteunen.
Synology heeft voor de nassen een extra insteek kaartje voor 10Gbit, dus geen rede om het standaard in te bouwen en hun winst verkleinen.
Uitknijpen ! Wat ik helemaal niet begrijp is dat ze zelf nog geen NAS hebben met 2.5 gbit of 5gbit. 10gbit zit al helemaal niet op de NAS en die ze aanbieden tot 1000 euro.
Uitknijpen ! Wat ik helemaal niet begrijp is dat ze zelf nog geen NAS hebben met 2.5 gbit of 5gbit. 10gbit zit al helemaal niet op de NAS en die ze aanbieden tot 1000 euro.
Als je echt 10 wil dan kun je dat met een kaartje regelen. Maar anders zou het spul veel duurder en complexer worden (hitte) op de mainboard. Best beperkte ruimte daar.
De hardware voor 2,5gb is goedkoper en kan vaak met 1gbit cat kabels ook nog lukken afhankelijk van de kwaliteit van de kabels die je hebt liggen. Dus kosten technisch is dat wel handig als je niet je hele bekabeling wilt aanpassen.
snap dit 2,5gb niet, 10gb is al een standaard
Waarom zou je een 10Gbit aansluiting willen op een router? Hoeveel internet aansluitingen hebben meer dan 1Gbit? En als je dan meer dan 1Gbit hebt, wil je dan wel zo een Synology hebben draaien? Imho is 2.5Gbit op een standaard router al onzinnig.

De rest van je netwerk? Daar gebruik je dan toch dedicated 10Gbit switches voor waar je de router op aansluit...
Iemand ervaring met Surveillance Station (i.v.m. BlueIris)?
Niet bekend met BlueIris maar al zeker 6 jaar ervaring met Surveillance Station. Prima software maar check je camera compatibility (net zoals Blueiris neem ik aan). Mobiele apps werken fantastisch en 2 camera licenties inbegrepen bij een NAS (extra licentie valt ook erg mee). Echt 1 van de grote pluspunten van een Synology NAS.
ik heb nu 7 cameras buiten, worden er 8 en 3 camera's binnen.
Word een duur geintje.
Ik ben heel tevreden over mijn nasjes, heb al 10 jaar van syno en nu dus een 718+

Maar ik vind de extra licenties echt belachelijk duur.
Wacht maar tot de geruchten over de nieuwe + versies waar zijn.
Dan zijn alleen de Syno-HDD's supported, welke onaangenaam veel prijziger zijn
dat lijkt mij een slechte keuze aangezien dan veel mensen op qnap zullen overstappen.
heb je een bron hiervoor?
Vooral dus de zakelijke markt. Ik denk dat als ze dat doen heel veel zaken gaan switchen als ze de apparatuur moeten vervangen.
Ik kan mij geen dommere zet bedenken dan dit.
Er gaan best vel plus modellen over de counter, vooral bij de 'meer geïnformeerde' gebruiker.
Niet iedereen neemt genoegen met de j / se versies, de plus versies zijn vooral onder tweakers best populair.
De hardware van die dingen is vaak één op één dezelfde, alleen de formfactor verschilt een beetje.

Ik ben het met de meerderheid daar eens, als de 2422+ dit zou hebben, krijgt de 922+ dit ook.
En ja, dat zou een enorme inschattingsfout zijn vanuit Synology, bedrijven zullen dan inderdaad bij QNAP of Dell aankloppen voor een oplossing
Ai ik dacht de echt grote racks maar dus ook als ik ooit een nieuwere 718+ model wil.
Dat zou voor mij idd ook reden zijn om op qnap over te gaan. Welke malloot beslist zoiets bij Syno?
Waarschijnlijk net als bij elk groeiend bedrijf, wat zich een comfortabele plek heeft gecreëerd.
Een manager met de opdracht om meer winst te genereren.
De makkelijkste is dan in dit geval een softwarebeperking invoeren op basis van HDD serienummers.

Gezien de community achter Synology ( zie de memory upgrades ) zal hier ook wel een oplossing voor komen.
Maar dit is niet iets wat je zakelijk dan opvolgt, dan bestel je een complete set, zonder gedoe ( wat dus makkelijk 2x zo duur kan zijn )
Zolang het niet officieel op de site staat zou ik gewoon afwachten. Het kan ook gewoon een te snelle mail van de helpdesk zijn. Ik heb wel vaker verschillende informatie gehoord van een helpdesk simpel door twee keer te vragen. Ze bevesttigd ook niet dat enkel Synology compatibel is.


Aan de andere kant, dit doen bijna alle 'enterprise' storage leveranciers dus geheel onverwachts zou het ook niet zijn. Fijn is natuurlijk anders.
En zo kon er officieel ook alleen RAM van Synology in de 1821+, ik heb er nu 2x16GB inzitten.
“Memorysolution 16GB Synology RackStation RS820+, RS820RP+ (D4ECSO-2666-16G)” voor €104,00 per bankje terwijl dezelfde bankjes met een ander stickertje erop bij Synology €369,00 per bankje kost.

pricewatch: Synology D4ECSO-2666-16G

Zelfde voor de Synology HDD’s, het zijn gewoon Toshiba HDD’s met een ander stickertje erop en (mogelijk) andere firmware.
Klopt, en voor thuisgebruik of kleinzakelijk waar je zelf de ICT'er bent is dat ook prima.
Maar zodra het over verschillende lagen beslist wordt, is dit geen optie meer.

Mijn 920+ heeft ook een 16GB crucial er in, en ik gebruik de beide nvme cache slots als een raid0 storage volume.
Maar ga dit niet doen met de apparatuur van mijn werkgever.
Daar hangen 2 RS modellen, en een Dell EQL ( die laatste vereist ook goedgekeurde HDD's )
Ik zou wel graag een synology photos update zien.
De ai maakt van mij en mijn partner ongeveer 50 verschillende personen afhankelijk van kapsel/kijkhoek. Mijn kinderen worden door elkaar gehaald en vaak als 1 persoon gezien en baby's kan synology photos al helemaal niet mee overweg.

Een surveillance update is ook wel welkom, de camera's registreren vooral waaiende bomen en schaduw van het wolkendek.

Ik gebruik het al jaren lang, maar als er echt wat is, is het echt zoeken in de opnames vanwege het onzin recorden. Ik heb veel gespeeld met de gevoeligheid, spot detectie, maar eigenlijk is het gewoon ruk. En dat voor 50 euro per camera (ik heb er 11 reken maar uit) mag dat wel wat beter.

[Reactie gewijzigd door Chrisje1983 op 3 december 2021 11:19]

Ligt dit aan Surveillance station? Ik heb hier 2 G3 Flex camera's en die doen, in combinatie met de software perfect wat ik wil.
Ik laat surveillance al het werk doen, misschien is dat het probleem? Ben wel benieuwd naar jouw setup.
Hier met hikvision ook niet echt problemen. Ik heb overigens de basis in de hikvision zelf ingesteld. Je kunt in SS (dacht ik) ook aangeven of de settings van de software gebruikt moeten worden of niet.
Dat is zeker een mooie oplossing, en ik ben het met je eens, hikvision levert hele mooie camera's en goed werkende opties maar dat maakt een nas, cpu en een centrale app als surveillance station en de bijbehorende dure licenties per camera overbodig toch?

Toen ik met hikvision cams bezig was konden ze zelf wegschrijven over FTP en had je voldoende aan een hd op de usb poort van je router.

Ik ging er vanuit dat surveillance station een mooie totaal oplossing was en de camera's weer "dom" konden zijn. Dus onderaan de streep per camera goedkoper als dat ik overal een hikvision neerhang.

Achteraf gezien had ik sceptischer moeten zijn en was het nogal naïef van mij om deze stap te maken. Maar waarom kan hikvision wel een werkend pakket leveren met zijn cams en synology niet? De surveillance software is met de verstreken jaren niet bepaald mee gegroeid en is nog even "dom" als voorheen.
Ik heb hier 3 AliExpress camera's hangen waarbij Surveillance Station al het werk doet. Initieel was het inderdaad erg slecht want ik gaf aan dat deze enkel moest opnemen als er beweging gedetecteerd werd.
Nu nemen ze 24 uur per dag op maar bewegings detectie staat nog wel aan op specifieke delen van het beeld. Werkt perfect, ik kan op de tijdlijn zien wanneer er gebeurtenissen waren en het werkt zeer nauwkeurig. Schijfruimte gebruik kan je volgens mij per camera instellen maar met een NAS zie ik dat niet echt als een probleem.
Surveillance station op Synology heb ik ook nooit echt 100% naar wens gekregen. Heb toen uiteindelijk maar gewoon de overstap gemaakt op Blue Iris, en dat werkt al ruim 3 jaar vlekkeloos.
Die gezichtsherkenning... het is geen google foto's, maar als je het een handje helpt, werkt het toch best knap....
Nu eens een keer tijd voor een dedupe oplossing !!!
"Synology DSM 7.1 en Surveillance Station 9.0 verschijnen in het eerste kwartaal van 2022 als publieke preview."

Wat wordt er precies met een 'publieke preview' bedoelt?

@jimmy87
Helder, dank je!

[Reactie gewijzigd door Mative op 3 december 2021 13:35]

Noem het een beta :)
Ik hoop dat de SRM update snel komt en dat het ECC (van LetsEncrypt) certificaten accepteerd..
SRM 1.3 met VLAN ondersteuning: tell me more...
Bij wat zoeken op Internet zie ik
"SRM 1.3 ships with full VLAN support through an intuitive interface that anyone can use to partition and separate their devices, including IoT sensors and other potentially insecure gadgets.".
en
" We'll support VLAN, incl. more customisable SSIDs, on RT2600ac / MR2200ac in the SRM 1.3 release. Home users who aren't familiar with VLAN tagging will also get an "IoT network" by default.
As always, we cannot guarantee the release date, but it's very likely that it'll happen this year. We're doing our best to deliver it as early as we can." (maar het wordt volgend jaar)
Dus maar even tot april wachten en niet m'n router vernieuwen. Waar kan ik meer informatie hierover vinden? Iemand?
Volgens mij stond in de release notes recent dat de rt1900ac geen SRM1.3 meer krijgt? Komen nog wel security updates uit voor dit model, ben er nooit echt tevreden mee geweest, misschien toch maar eens de switch maken naar Ubiquiti

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee