Synology kondigt meshrouter aan en toont vernieuwd nas-aanbod

Synology heeft op een evenement in Utrecht een nieuwe meshrouter aangekondigd die zijn huidige routeraanbod aanvult. Daarnaast toonde de Taiwanese fabrikant zijn nieuwe aanbod van nas-apparaten, waaronder zijn eerste 6-bay nas.

Een Synology-medewerker vertelde aan Tweakers dat de meshrouter begin 2018 op de markt moet komen. Hoewel de prijs nog niet helemaal vastgelegd is, zal deze hoogstwaarschijnlijk in het bereik van 100 tot 150 dollar liggen, aldus het bedrijf. Het gaat om een ac2200-tri-bandmodel dat als zelfstandige router te gebruiken is en in samenwerking met andere modellen het bereik van het draadloze netwerk in huis kan vergroten. Daarmee volgt het bedrijf verschillende routerfabrikanten die op de afgelopen CES eigen meshmodellen aankondigden. Synology introduceerde eind vorig jaar zijn tweede router, de RT2600ac. De nieuwe meshrouter zal met dit model compatibel zijn, verzekerde Synology.

Synology meshrouterSynology meshrouter

Op het evenement toonde de fabrikant ook zijn al eerder aangekondigde nas-modellen, waaronder zijn eerste en tot nu toe enige 6-bay-nas onder de naam DS3018xs. Dit exemplaar beschikt over een Intel Pentium D1508-processor met een kloksnelheid van 2,2GHz en een turbofrequentie van 2,6GHz. Er is standaard 8GB ddr4-geheugen aanwezig dat uitgebreid kan worden tot maximaal 32GB. De maximale hoeveelheid opslag bedraagt 60TB. Verder kunnen gebruikers aan dit model een adapterkaart toevoegen waarop twee m2-ssd's aangesloten kunnen worden voor cachingdoeleinden. Ten slotte is er een pci-e 3.0-aansluiting aanwezig waarmee bijvoorbeeld uitbreiding met 10Gbit-ethernet mogelijk is. Er zijn standaard 4 gigabitethernetpoorten aanwezig, naast drie usb 3.0-poorten.

Daarnaast toonde Synology ook kleinere nieuwe modellen met vier bays: de DS918+, DS418 en de onlangs uitgebrachte DS418play. De DS918+ is uit te breiden met maximaal twee m2-nvme-ssd's, die aan de onderkant van de behuizing terechtkomen. Het model draait op een Celeron J3455-quadcore van Intel met een kloksnelheid van 1,5GHz en een maximale burstfrequentie van 2,3GHz. Het apparaat kan onder andere 4k-video op 30fps transcoderen met h264 of h265. De maximale opslag komt neer op 40TB en er is standaard 4GB geheugen aanwezig dat uit te breiden is naar maximaal 8GB. Het model heeft twee gigabitethernetaansluitingen en twee usb 3.0-poorten naast een esata-poort.

Synology-presentatie

Het tweede 4-bay-exemplaar, de DS418, heeft in plaats van een Intel-cpu een RTD1296-processor van Realtek aan boord. Dat is een quadcoreprocessor op 1,4GHz. Dit exemplaar kan onder meer 10bits h265 transcoderen op maximaal 4k en 30fps. Het geheugen komt neer op 2GB en de maximale opslag bedraagt 40TB. Naast twee gigabitethernetpoorten zijn er twee usb 3.0-aansluitingen aanwezig.

De kleinste modellen zijn voorzien van twee bays. Daarbij gaat het om de DS218+ en de DS718+. De eerste versie draait net als de DS418play op een Intel Celeron J3355, een op 14nm geproduceerde dualcore met een kloksnelheid van 2GHz met burst tot 2,5GHz. De 718+ heeft net als de grotere 918+ een J3455-quadcore. Beide modellen hebben 2GB ram, dat uit te breiden is naar maximaal 6GB. De maximale opslag bedraagt 20TB. De 218+ heeft een 1Gbit-ethernetpoort, drie usb 3.0-poorten en een esata-aansluiting, terwijl de 718+ met een aanvullende ethernetpoort is uitgerust. Ook deze modellen transcoderen 4k-video op 30fps met bijvoorbeeld h264 of h265.

Ten slotte toonde Synology een aantal functies van de onlangs uitgebrachte bètaversie van zijn DSM 6.2-software. Daarin is onder meer bestandsbeheer en -delen opgenomen in de vorm van de nieuwe Drive-applicatie. Een andere functie draagt de naam Moments en sorteert foto's op basis van onderwerp, vastgelegde personen of plaatsen. Audio Station heeft bovendien ondersteuning voor de Amazon-assistent Alexa gekregen. Tijdens de presentatie kondigde het bedrijf verder aan nu deel uit te maken van de 77 organisaties die als cve numbering authority aangemerkt kunnen worden en cve-nummers aan kwetsbaarheden kunnen toekennen.

Synology nas-modellen 2018
Synology nas-modellen 2018Synology nas-modellen 2018Synology nas-modellen 2018Synology nas-modellen 2018

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

12-10-2017 • 14:45

89

Reacties (89)

89
88
57
5
0
24
Wijzig sortering
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 12 oktober 2017 15:05
Een nieuwe router in de line up? Laat Synology eerst maar eens de veel gevraagde features als Let's Encrypt naar de huidige generaties brengen. Dergelijke features zijn al tijden op de NAS series beschikbaar, worden veel aangevraagd en zijn een logische toevoeging voor een router bij bv VPN gebruik.
Ik krijg het idee dat de router lineup een ondergeschoven kindje wordt bij Synology.

Het grote voordeel om voor een Synology router te kiezen is de frequente security patches en een look en feel van met DSM overeenkomt (SRM zou gebaseerd zijn op een oude DSM versie).

Ik krijg niet het idee dat de Synology router line up erg populair is in netwerk land.
Op het forum worden de routers ook besproken; [Ervaringen] Synology router RT1900ac

[Reactie gewijzigd door Bor op 27 juli 2024 02:56]

Gevalletje, schoenmaker blijf bij je leest. ;)
De NAS producten zijn goed en DSM werkt prettig. Maar ik denk idd dat de gemiddelde tweaker beter af is met een Ubiquiti EdgeRouter, die zeker met encrypten en VPN verbindingen nog een goede doorvoersnelheid (en PoE) bieden.

[Reactie gewijzigd door procyon op 27 juli 2024 02:56]

Gevalletje, schoenmaker blijf bij je leest. ;)
Nee, Synology is geen schoenmaker, het is een redelijk groot bedrijf dat NASen als primair product verkoopt. Wat meer product diversiteit in een wereld waar Cloudstorage steeds populairder wordt is natuurlijk nooit weg. Ik zweer bij mijn Synology NAS en zal ook eerder beginnen aan Ubiquiti producten voor mijn netwerk. Maar ik zie wel degelijk een markt voor Synology routers, zeker als er meer integratie komt met de NAS producten. Als ik thuis kom wil ik niet een aparte interface leren voor mijn NAS, router, wifi, firewall, etc. Als ik geen ITer was geweest was dat een veel groter probleem geweest.
Integratie is natuurlijk mooi maar niet de heilige graal naar mijn bescheiden mening.

Ik heb persoonlijk liever voor elk doel het beste apparaat. De interfaces zijn idd allemaal anders maar je weet dan wel zeker dat die interfaces perfect gemaakt zijn voor dat specifiele apparaat / doel.
Ik heb persoonlijk liever voor elk doel het beste apparaat.
Dat ligt er aan wat je het beste vind, techspecs zijn namelijk ook niet alles. Je doet ook geen boodschappen in een Ferrari (snelste) of een Haul Truck (meeste ruimte voor boodschappen). Soms is het 'beste' apparaat zwaar overkill voor de functie die het vervult.

Persoonlijk kies ik eerder voor de Ubiquiti Unifi (pro) router dan de Edgerouter, ook al is die iets minder goed dan de EdgeRouter, deze integreert namelijk wel met de rest van de Unifi producten (wifi APs/Switches). Verder is deze meer dan voldoende voor mijn wensen... Het 'beste' voor mij is simpler (en dus minder) beheer ipv. extra mogelijkheden die ik niet gebruik/nodig heb.

Hetzelfde zal ook het geval zijn voor veel computer enthousiastelingen die niet heel veel nodig hebben en zich niet willen verdiepen in nieuwe netwerk apparatuur. Dan kiezen ze voor een nieuwere versie van de router die ze al hebben of iets waar ze al bekend mee zijn, Synology.
Met het "beste" doel ik inderdaad op wat het beste bij jouw specifieke requirements past.

Ik snap je redenering maar zie niet helemaal hoe Unifi accespoints / routers / gateways met elkaar integreren.. Ze werken namelijk allemaal zelfstandig. Het enige wat ze delen is de interface van de controller software. En zelfs daar is het niet geintegreerd omdat de interface specifieke delen heeft voor elk apparaat. Mis je een apparaat dan is dat deel van de interface ook greyed out.
Dat het mooi is om geen grijze vlakken meer te hebben in die interface ben ik wel absoluut met je eens. Daarom zijn mensen ook eerder geneigd om dan maar alles van Unifi te kopen. ;)

Echter, hoewel dat integreren in 1 interface mooi klinkt. Kan het ook een enorme limiterende factor zijn.
Als je de Unifi security gateway draait en je wil iets in de router veranderen, kan dat niet door simpel even in je browser naar het IP te gaan. Je moet de router via de Unifi controller software benaderen. (dus een specifieke PC aan hebben staan en de control suite opstarten. (of de cloudkey kopen, of een betaalde cloud service gebruiken). Dat is naar mijn mening vrij omslachtig.
Hoeveel baat heb je er echter bij niet "een aparte interface te moeten leren voor elk apparaat"?
De functionaliteit van router en NAS ligt zo ver uiteen dat je IMO toch twee totaal verschillende zaken in twee totaal verschillende interfaces aan het configureren bent. Waar gaat het dan nog om - dezelfde skin? Dezelfde "feel" aan de plaatsing van de knopjes? Lijkt me met netwerkconfiguratie vrij zinloos - of het gaat om dusdanig basic functionaliteit dat het met eender wat voor interface even vlot (als in <5min :P ) geleerd is...
Ubiquiti geen ervaring mee dus daar kan ik niet over oordelen. Maar onze RT1900AC is wel een verademing t.o.v. de Linksysen, Cisco's, TP-Links en Drayteks die ik gehad heb (hoewel de Drayteks heel stabiel waren maar vrij sober). De software werkt gewoon altijd goed, regelmatig updates en altijd stabiel.

Bij TP link mag je hopen dat er een dd-wrt of openwrt uitgebracht word anders kun je het met updates wel vergeten (heb zelf al vele apparaten van hun versleten), overigens wel prima apparaten als je niet vies bent van alternatieve firmware. Linksys/Cisco is ook niet veel beter en als ik de reviews van vele andere merken mag geloven is vaak het voornaamste voordeel dat je er een andere firmware op kunt flashen :+ .

De apparatuur van Synology is niet goedkoop maar het is wel één van de weinige merken die out of de box een compleet apparaat leverd (zonder dat je zelf weer met firmware moet gaan klooien).

De opmerking "schoenmaker blijf bij je leest" vind ik daarom niet helemaal terecht. Ik ken ook genoeg merken die high-end routers met beschamend slechte software leveren en al veel langer actief zijn op de markt. Zo ook met de NAS producten, je koopt gewoon een product wat af is en dat is voor veel mensen ook wat waard.
Gevalletje, schoenmaker blijf bij je leest. ;)
De NAS producten zijn goed en DSM werkt prettig. Maar ik denk idd dat de gemiddelde tweaker beter af is met een Ubiquiti EdgeRouter, die zeker met encrypten en VPN verbindingen nog een goede doorvoersnelheid (en PoE) bieden.
Ik ben het helemaal met je eens...

Ik heb dus 2 Synology NAS apparaten in huis en mijn netwerk is Ubiquitti. (edgerouter Lite en Unifi AP ac lite). Ik ben nog bezig om mijn switches te vervangen voor een edgeswitch... :)
Tja, een aantal mensen roept hier meteen dingen als "schoenmaker blijf bij je leest enzo", maar stel jezelf de vraag eens: "Hoe anders is een NAS nu werkelijk van een router?". Beide zijn netwerk gedreven devices die je bepaalde services leveren. Ja, ik weet het een open deur... Maar Synology NASsen zijn prima in staat DHCP, QoL en DNLA functies te draaien voor je LAN. Ze hebben al diverse DNS services. Je kan eigenlijk op de meer poorts geavanceerdere NASsen eigenlijk meteen je FTTH prikken, provider IP ophalen en DNS instellen en klaar; je NAS is nu je router, DNS & DNS forwarder en DHCP server. En je kan er natuurlijk nog steeds diverse andere services op draaien, neem b.v. een AD-alternatief en eigenlijk heb je geen Windows Server meer nodig. Ook de firewall is best aardig te noemen.

Waar ik persoonlijk bij Synology altijd alleen een beetje last van heb, is dat ik hun producten erg duur vind voor de hardware die ze gebruiken. En voor een NAS is dat nog tot daar aan toe, ze richten zich toch IMO op mensen die niet zelf even services op andere manieren bij elkaar klussen op reguliere hardware. En omdat ze zulke "zuinige" hardware (in beide opzichten bedoeld) gebruiken, kan de afmeting beperkt blijven en zal de boel niet snel oververhitten. (Maar zal je em ook niet snel voor een buildstraat (Jenkins b.v.) / dockerhost etc gaan gebruiken)

De trend in routerland is dat men juist heftige hardware wil zien, zodat daar werkelijk geen vertraging in zit, je makkelijk op afstand erin kan, je meerdere VPN's kan draaien, etc etc. Er zijn menig Netgear / Asus routers die eigenlijk krachtiger zijn dan veel van Synology's 2 bay NASsen.

De software zit vast wel goed bij Synology routers, en als een icoontjes menu en veel voorgeprogrammeerde doorgeteste applicaties en services is wat je wilt, zijn er niet veel alternatieven. Alleen denk ik dat het dan wel zaak is dat Synology óók op hardware vlak met flinke specs op de proppen komt.
Persoonlijk vind ik de NASen helemaal niet duur als ZZPer. Kwestie van kopen, even configureren en klaar. Gaat hij defect, schijven over naar een andere NAS, instellingen laden en klaar. Als ik de uren van zelfbouw reken ben ik veel meer kwijt.
Het is ook een beetje de vraag wat je nodig hebt natuurlijk. Als dat simpelweg filestorage is en misschien wat files (site?) hosten, prima. En inderdaad, als je in de markt bent voor een RAID1 setje dan is die 250-400eu niet duur.

Maar voor zeg een 750eu zonder storage kan je wel iets beters bouwen dan een DS9 / DS15 series.
De meeste kleine bedrijven zullen echter kiezen voor iets als pricewatch: Synology DiskStation DS418Play
(of de goedkopere non-play versie, maar die heeft een memory bank minder? En een Realtek CPU in plaats van de Celeron J)

Zelfbouw hoeft ook niet helemaal zelf bouwen te betekenen. Pak een simpele server van dezelfde prijs (zoals pricewatch: HP Proliant Enterprise ML10 Gen9 3GHz E3-1225V5 300W Tower (4U) en zet daar 2-4 schijven in voor je RAID 1 / 5 of wat je ook wilt. OS vanaf USB stick en vervolgens heb je veelal 2-4x meer RAM, kan er rustig 4x meer RAM in als je het wilt en heb je een Xeon of non-ULV chip. Dit maakt dat je je VPN zonder slowdown op de NAS zelf kan draaien, dat je je eigen GIT oplossing kan draaien je CI services kan installeren om b.v. je eigen builds in Docker te laten gebeuren. Ook voor media diensten / AD / Database gebruik zitten hier grote voordelen aan. SFTP is minder een punt, etc etc.

En als je toch iets zuinigs wilt, dan kan dat natuurlijk nog steeds prima. Ryzen 3 kan b.v. prima naar 7W idle gebracht worden met een beetje undervolten (en XFR uitschakelen) heel veel hoef je daar niet voor te doen; dan heb je opeens een 3,2Ghz quadcore ipv een 2ghz dual core.

Synology's software is mooi, hun support is ook niet slecht, maar je krijgt echt B-rang hardware voor hetzelfde geld wat de mogelijkheden sterk limiteerd. Daarnaast; hier op Tnet mag je toch ook wel verwachten dat mensen in minder dan 1 uur een MATX kastje in elkaar draaien?
Ja voor mij is het puur file storage. En ja als tweaker tweak ik genoeg. Maar bedrijfsmiddelen ben ik gewoon makkelijk in. Kopen, aanzetten en gaan.
Ik heb het gevraagd en ze nemen het mee in de aankomende features die klaar staan voor srm 2.0, dus er wordt wel naar geluisterd, maar er is nog geen officiële toezegging gedaan of het er in komt.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @SpoekGTi13 oktober 2017 08:19
Ik (en met mij meerdere mensen) hebben al vaker gevraagd om deze functionaliteit. De reacties zijn wisselend (van helemaal geen reply naar we gaan er naar kijken maar beloven niets). Inmiddels is het voor sommigen onder ons " too little, too late ". We zijn inmiddels al bij de 3e generatie hardware.
Dan nog, de Mesh wordt geleverd met SRM 2.0, dus het zou zomaar kunnen zijn dat het daar wel in zit.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @SpoekGTi13 oktober 2017 10:42
Zou kunnen maar dan is het nog de vraag of SRM wel naar de oudere modellen gaat komen. Mijn laatste reactie vanuit Synology was dat Let's Encrypt niet op de backlog staat voor de router line-up.
Wordt een wifi netwerk niet trager met een mesh functie?
Je babbelt met een accesspoint, dat accesspoint babbelt weer met andere accesspoints etc.
Meerdere ap's bedraad op je router lijkt me beter (heb ik al jaren).
Ik denk dat dat met redelijke hardware te verwaarlozen valt. Je hebt het dan over meetbare vertraging, niet merkbare. Wellicht als je meer dan 100 hops hebt tussen AP's dat je het merkt, maar het lijkt me aannemelijk om dat met een mesh van 20 points het niet te merken valt dat je een verhoging hebt in latency.
Ik denk dat dat met redelijke hardware te verwaarlozen valt. Je hebt het dan over meetbare vertraging, niet merkbare. Wellicht als je meer dan 100 hops hebt tussen AP's dat je het merkt, maar het lijkt me aannemelijk om dat met een mesh van 20 points het niet te merken valt dat je een verhoging hebt in latency.
Laat mij je uit de droom helpen: elke hop halveert je throughput. Dus met 20 points ga je het zeker wel merken.

edit: aangenomen dat de backhaul over dezelfde channels plaatsvindt als het wifi-verkeer zelf. Je hebt ook mesh accesspoints die de backhaul op een dedicated (andere) band doen dan het normale wifi-verkeer, maar dat is niet een standaard feature.

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 27 juli 2024 02:56]

In jou laatste alinea geef je me indirect gelijk omdat ik aangeef dat ik doel op redelijk goeie hardware en zomaar een mesh AP.

Ik neem aan dat je met throughput latency bedoeld en niet bandbreedte(snelheid van het netwerk).

Verduidelijking: met redelijk duid ik op goed. Dus apparatuur met een dedicated backhaul, en weinig interferentie met andere AP's (hoewel dit iets is wat je zelf in de hand hebt. Een mesh netwerk maken is niet simpel een aantal AP's in elke ruimte plaatsen en klaar. zie mijn reactie op sspiff)

[Reactie gewijzigd door odiw op 27 juli 2024 02:56]

Ik denk dat hij bandbreedte bedoelt. Tenzij je echt specialistische hardware gaat gebruiken zal elke hop de *bandbreedte* halveren(edit: dit klopt niet helemaal geloof, ik, metb3 hops denk ik 1/3 van de bandbreedte?) en de latency verdubbelen.

Dit moet wel, omdat de mesh router over hetzelfde frequentiekanaal met de main AP praat als met jouw client. Dus gaat zowel de latency omhoog als de bandbreedte omlaag.

Het is geen magie, er kan maar 1 apparaat tegelijk op dezelfde frequentie zenden/ontvangen.

[Reactie gewijzigd door aldieaccounts op 27 juli 2024 02:56]

Welke band dan? Zo ver ik weet is er 2,4 ghz en 5 ghz voor wifi beschikbaar. Beide zijn beperkt in bandbreedte, 2,4 ghz zit stampvol en 5 ghz is erg beperkt qua bereik (hier in huis haalt 5 ghz met moeite 6 meter, door 2 gipswandjes heen). Om nog maar te zwijgen over het verschil tussen de theoretische link speed en de werkelijke speed. Als je de helft haalt onder bijna perfecte omstandigheden mag je al blij zijn.
Mesh is en blijft een halve oplossing voor een nauwelijks bestaand probleem. Een kabeltje naar een AP kan vrijwel altijd en is dan een kwestie van 15 minuten werk en de klopboor van de buren lenen, maar dat kost moeite, vandaar het bestaan van Mesh wifi.
De bandbreedte wordt verminderd met elke hop, de manier waarop wifi werkt 'bepaalt' eigenlijk al dat mesh/repeaters geen goed idee zijn, als je het hele huis vult met repeaters (mesh) wordt het alleen maar erger.
Dus als je het hebt over goed presteren dan is wifi mesh wel een van de laatste opties.
Het aantal hops zelf maakt niet veel uit, of je AP's nou op je router aangesloten zijn of op de switch die op de router zit, zelfs meerdere switches er tussen maakt niks uit, met wifi gaat elk apparaat de zendtijd echter delen en dat werkt gewoon slecht met mesh...
Ik ben een beetje verbaasd, het lijkt wel dat mesh verward word met repeaters.

Nochtans vallen onder de term mesh toch ook andere functies? zoals naadloos roamen, finding the best path, automatisch aanpassen van frequenties en zend sterkte. Mesh device zoals de lyca van asus kan je gewoon aansluiten op rj45 een het vervult toch nog altijd mesh functies.

Of zie ik dat allemaal verkeerd?

Ik ben zelf namelijk ik op het punt een oplossing te zoeken voor mijn nieuwbouw.
Het huis bestaat uit beton platen, ik zal dus sowieso een ap nodig hebben per verdiep vermoed ik.
Ik twijfel om lyra van asus te nemen (3 devices) of toch bij gewone routers te blijven en in dat geval zou ik twee asus ac-88u routers plaatsen (de eerste als router op gelijkvloers, de tweede zal op het eerste verdiep staan als ap+switch verbonden op rj45)

Wat denken jullie? Welk scenario lijkt het best? Of is er nog een ander scenario?
Vandaag bij Synology 2018 geweest. De nieuwe mesh router gebruikt een aparte 5.0Ghz backhaul voor router-to-router, net zoals de Orbi's dat doen. De router had verder 1 uplink, en 1 netwerk aansluiting. Ten minste, zo werd gezegd. Er stond alleen een kastje zonder inhoud. Wachten op de echte release dus maar, Q1-2018?
Dat elke hop de snelheid halveert is volgens mij onjuist. Bij repeaters heb je dat wel, maar een mesh systeem juist niet.
Ik heb thuis een mesh netwerk van routers, en je merkt toch weldegelijk een storingsfactor omdat je nu met 3 apparaten tegelijk zit te zenden in hetzelfde frequentiedomein in plaats van 2. Het signaal dat door mijn laptop wordt uitgezonden naar router #1 interfereert duidelijk met het signaal dat router #1 naar router #2 stuurt.

Het is niet onbruikbaar, maar als je iets wil downloaden merk je wel duidelijk een verschil in snelheid.
Gezien je het hebt over een thuis situatie denk ik dat je teveel (of te sterke) AP's hebt in je mesh netwerk om er optimaal gebruik van te maken. Als je de mogelijkheid hebt zou ik als ik jou geval de signaal sterkte van mijn AP's verlagen tot ik met een Wi-Fi meet app(of apparaat) kan zien dat er een minieme overlap is.
Tuurlijk wel, het gaat naar 50%, en met de technologie van een paar jaar terug, zou je dat niet willen. Nu ligt de wireless snelheid al wel een stuk hoger. Maar ik deel je mening dat een kabel beter is, en met PoE heb je zelfs geen stopcontact in de buurt meer nodig. Maar sommige mensen kunnen/willen niet.
Met range extenders had je inderdaad een halvering van de snelheid. Mesh werkt echter anders en geeft geen vertragingen.
Incorrect. Mesh networking halveert ook de snelheid doordat de AP's hierin ook functioneren als zijnde een repeater.

Enkel de heel hoge, high end business AP's (momenteel) ondersteunen de mogelijkheid om over een andere frequentie de "uplink" verzending te doen, maar in mesh deployments waarbij AP's mooi verspreid zitten over de frequenties, merk je dit toch wel in snelheid tegenover de standaard AP functionaliteit.
Vrijwel alleen de enterprise spullen ondersteunen het gebruik van een andere band voor de uplink, zulke AP's moeten dan in ieder geval 2 afzonderlijke radio's hebben (1 voor de clients en 1 op een andere frequentie voor de uplink), die vind je niet bij Synology/Sitecom/Asus en dat soort merken ;)
Met dit soort rommel krijg je dus inderdaad lage prestaties en doe je ook de buren geen plezier...
Meestal is het moeilijker om er een ethernetkabel te krijgen dan een stroomkabel. In huurhuizen mag je niet altijd zomaar boren om overal kabels te krijgen.
tja, dan heb je alsnog gewoon powerline wat nog steeds sneller is dan 10-20 hops...
Powerline klinkt ook leuker dan het is: ik hield van mijn powerline 500Mbps nog maar een 3Mbps daadwerkelijke doorvoer over...Voor mij geen powerline dingen meer.
dan zit je stroomnet niet helemaal lekker, of je gebruikt el-cheapo modellen. Ik zit hier in een oude boerderij, met 1gbps set verdeeld over 3 groepen en totaal >100m afstand bij de verste punten (meterkast naar achterin de schuur, "because we can") gewoon dik over de 120mbp/s, en dat is een jaren 70 stroom net, of misschien nog wel ouder op sommige plekken.

In een nieuwer huisje moet het dus amper problemen vormen, uiteraard niet in een stekkerblok duwen, of een heel erg "vertakte" groep of "doorgeluste" groep waar je helemaal achterin de bekabeling uitkomt met dus verstoring van andere apparaten (met name wasmachines en magnetrons doen het leuk)
Het gaat net omgekeerd, in een nieuw huis heb je eerder problemen dan in een oud huis.
Zodra er iets van overspanningsbeveiliging tussen 2 stroomgroepen zit, is powerline quasi onmogelijk, of zeer traag.

Waar je vroeger in een huis mss 3 groepen hebt (verlichting, stopcontacten en zware apparatuur in keuken en garage), heb je nu al vaak een 6 tot 8 groepen doorheen het huis, met elk een verliesstroomschakelaar en/of overspanningsbeveiliging tussen de groepen.

Mijn thuissituatie is een 35-j oud huis, met mooie beveiligingen tussen iedere groep. Slaapkamers, bureau en technische ruimte zitten elk op aparte groepen. Zodra ik binnen dezelfde groep blijf, heb ik het maximum die de powerlines aankunnen: 300 of 500Mbps (afhankelijk van welke set).
Zodra ik buiten de groep ga, dropt dit naar respectievelijk 5 en 35Mbps doorvoersnelheid.

Een Wireless AC Bridge met een throughput van gemiddeld 450Mbps is hier toch wel heel wat handiger dan die powerlines.

[Reactie gewijzigd door psycho202 op 27 juli 2024 02:56]

Powerline werkt het best binnen dezelfde groep. Dan zijn ook de goedkope modellen te gebruiken. Moet het signaal naar andere groepen uitbreiden, dan zit je aan de duurdere modellen gebonden. Die gebruiken ook de aardedraad. Dat betekend wel dat je dus alleen geaarde stopcontacten kunt gebruiken, anders doen de dure modellen het net zo goed/slecht als de goedkope.
Powerlines zijn zeer sterk afhankelijk van kwaliteit bedrading, over groepen heen of niet en of je randaarde gebruikt.

Ik haal rond 600 mbps met mijn Fritz modellen, nieuwbouwhuis en randaarde
Als je een huurhuis hebt waar je 10-20 hops nodig hebt in een meshnetwerk, dan moet je misschien stoppen met het huren van een hele straat.
En sowieso gewoon een boortje pakken, nog nooit gehoord dat huurders geen klein gaatje mogen maken om een schilderij op te hangen of kabel door te voeren...
Wordt een wifi netwerk niet trager met een mesh functie?
Ligt aan het type backhaul; je kunt dat ook bedraad uitvoeren. Daarnaast is een naadloze oplossing vaak beter dan naar een andere AP overspringen nadat je je verbinding al verloren hebt.
Als je een bedrade backhaul hebt, spreek je ook niet meer over een mesh netwerk.
Als je een bedrade backhaul hebt, spreek je ook niet meer over een mesh netwerk.
En toch is dat een optie bij veel Mesh-routers ...
Tuurlijk is dat een optie, maar dat is geen mesh networking meer. Dan heb je een "standaard" netwerk van AP's.

Mesh networking voor wireless netwerken is specifiek dat iedere AP onderling verbonden is, en onderling data doorzendt via de kortste route.
Mesh networking voor wireless netwerken is specifiek dat iedere AP onderling verbonden is
Via ethernet? O-)
De communicatie onderling gebeurd bij de goede mesh systemen via een andere frequentie (of via netwerkkabel).

Dus bijv 2,4GHz voor communicatie onderling en 5GHz voor de verbinding met je apparaten (pc, laptop, telefoon, printer etc). Of beide 2,4GHz maar dan andere kanalen.

Dit is wel een heel mooi artikel dat aantoont wat mogelijk is met mesh en goede optimalisatie:
https://arstechnica.co.uk...orking-wi-fi-hq-hands-on/

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 27 juli 2024 02:56]

Ik was aan het wachten op de opvolger van ds216play.. Kan ik de opvolgers vergeten ? Of zijn de hierboven genoemde modellen een andere range.
Er vinden nog een aantal conferences plaats in andere landen als onderdeel van Synology 2018 (https://www.synology.com/nl-nl/events/Synology_2018), hopelijk wordt daar inderdaad onder andere de opvolger van de DS216play aangekondigd.
Is het naïef om te hopen op een DS218play Mini, NAS met enkel twee (of meer, desnoods) m.2-slots?
Gedurende het jaar worden er steeds nieuwe modellen aangekondigd. Net als jij, ben ik ook benieuwd naar de DS218 Play. Met een beetje geluk worden ze nog voor de feestdagen/Black Friday aangekondigd.
Ik was zojuist bij Synology 2018, er is wel een Play variant in de 18 serie, de 418Play heb ik sowieso zien staan. Heb niet op de Play lijn gelet; mijn prio's lagen elders.

Volgens de pricewatch zou de DS218+ zo'n 330 euro moeten kosten, die heeft 4K hardware transcoding. Valt dit buiten je budget?

Ontopic: ze vertelden leuk over het mesh netwerken; de APs zouden met elkaar communiceren via een dedicated band. Ik blijf zelf bij Unifi, elk AP eigen UTP kabel, krijg je ook geen gare issues. Synology gaf aan dat de mesh devices self healing zouden zijn; eerst maar eens zien hoe goed dat werkt. En de huis, tuin en keukengebruiker met twee van die dingen schiet er weinig mee op natuurlijk.
Er komt een DS218Play aan met 1GB memory, quad core realtek op 1.4Ghz.
span.com kan je meer info vinden.
Is er een reden om over te stappen op een nieuwer 2bay model?
Ik gebruik mijn DS214 al sinds hij uitkwam en hij trekt de 1Gbit nerwerk verbinding bijna dicht, download, repareerd en pakt downloads zelfstandig uit met NZBget (terwijl hij via NordVPN verbonden is). Synchroniseerdt met een andere synology NAS in de familie en backupped wat foto’s enz naar transIP Stack. Daarbij is hij (door het zwakke processortje) enorm energiezuinig.

Wie wil er nou een quadcore hatseflats in zijn NAS die 24u aanstaat?
De 218 (non-play) uit dit artikel heeft een dual-core...
Overstappen doe je waarschijnlijk om de langere support, nieuwere software, ondersteuning van btrfs, etc.
Wat is het verschil van een mesh router netwerk en een netwerk bestaande uit een NAS en 5 verschillende routers die verwijzen naar DHCP/NAS/DNS?

Welk voordeel haal ik hier uit dan?
Wat is het verschil van een mesh router netwerk en een netwerk bestaande uit een NAS en 5 verschillende routers die verwijzen naar DHCP/NAS/DNS?
Naadloos overspringen ipv eerst je verbinding verliezen en je dan aan te melden op een nieuw AP na een netwerkscan.
Als ik van de zolder 2 verdiepingen naar beneden loop, kan ik gewoon mijn backup via wifi over kopiëren. Ik gebruik daarvoor geen speciale routers
(alleen de configuratie is wellicht speciaal). Als ik beneden ben, dan is het netwerk naadloos overgeschakeld van accesspoint/draadloze switch.

Hiervoor hoef ik dus geen Mesh systeem in te zetten.
Als ik van de zolder 2 verdiepingen naar beneden loop, kan ik gewoon mijn backup via wifi over kopiëren. Ik gebruik daarvoor geen speciale routers
En toch ben je dan een paar seconden je verbinding kwijt geweest. Voor een proces als het overzetten van een back-up geen probleem, maar als je een video aan het streamen bent zou je buffer zomaar niet toereikend kunnen zijn.
Niet geheel waar, als je een overlap hebt in je cellen (het bereik van je AP) zal je client naadloos overschakelen naar een ander AP mitst (bij veel huishoudens) de beveiligingssleutel op beide AP's het zelfde zijn en ze in het zelfde IP subnet vallen.

Bij voorkeur hebben beide cellen wel een ander kanaal.

[Reactie gewijzigd door bakvis op 27 juli 2024 02:56]

Dat is dus niet naadloos...
Jouw client zal op een moment moeten besluiten dat het huidige netwerk te slecht signaal geeft en dan disconnecten, zoeken naar een ander netwerk met beter signaal, daarmee connecten (authenticatie) en dan pas weer een DHCP request kunnen doorlopen, nu zullen de meeste clients dit in een seconde oid doen maar naadloos is iets heel anders en vereist dat de Wifi AP's het afhandelen.
Betekend dit dat oudere modellen geen 4K transcoderen? Lijkt mij toch afhankelijk van de hardware? Ik heb net dit jaar een 716+II gekocht..
Uit m'n hoofd doet de 716+ wel h264 maar geen h265.

Maar eigenlijk is transcoding niet zo interessant, je kunt transcoding beter een goedkope media speler laten doen en de nas alleen het bestand laten aanleveren. Een media speler vervang je makkelijker als er nieuwe codecs uitkomen.
oeps, verkeerde plaats

[Reactie gewijzigd door Jaapoes op 27 juli 2024 02:56]

Als een totale leek als het om synology en NAS apparatuur gaat, wat is eigenlijk het verschil tussen een ds418play en een ds418?
Misschien even handig er al bij te vermelden dat er al DS-systemen gesignaleerd zijn die meer geheugen aangeven dan maximaal opgegeven wordt. Voorbeeld van DS-718+ met 16 GB RAM.
Ik hoop dat ze snel met een 18 versie van de 12-bay versie komen. Een 2418 met 10Gbe interface.

Lijkt me een logische opvolger.
Daar hoop ik ook op, maar denk het niet, anders was hij nu wel voorgesteld geweest, Grote broer van de DS1817+ zou het dan zijn. Huidige nieuwe 12 bay is de DS3617xs of de oude DS2415+.
Ik heb 2 verschillende mensen van Synology horen zeggen
"8 bay versie komen niet meer uit" (of voorlopig niet meer)
6 bay is de nieuwe 8 bay. Denk dat ze 6 bay willen verkopen en dan met expansion unit.
I's all about the money !
Ik heb ook geen modellen of opvolgers van DS3617xs of DS2415+ gezien is nog onbekend wat de toekomst voor die modellen in petto heeft.
Denk dat ze meer willen dat bedrijven overstappen op RS en FS modellen.
De DS3617xs en DS2415+ zijn echt een beetje ondergrens enterprise spul.
Begrijp me niet verkeerd nog steeds super maar als je hem naast een FS model zet kunnen die meer of kan je meer mee.
Zelf inmiddels de nodige ervaring met de Deco M5 van TP-Link. In tegenstelling tot een router en losse extenders merk ik hier totaal geen vertraging in het netwerk en haal ik zonder problemen een 350+ mbit door de lucht, ook op het 3e AP wat op zolder hangt.

Qua bereik eens gekeken hoe ver ik kom en dus bij de buren en de buren daarnaast even neergelegd. Stekker in de 230V en klaar. Bij de 4e woning nog steeds 300+ mbit, werkt dus prima.

Mesh netwerken werken wat dat betreft echt prima, waar ik met extenders toch veel lagere snelheden haal.
Zelf eigenaar van een DS411j , DS411 en een DS412+

Allemaal binnenkort uit de ondersteuning (dus geen nieuwe DSM sommige wel beveiligingsupdates.
Denk wel dat Synology dit jaar of volgend jaar een nieuwe nas mogen leveren. Welke dat weet ik nog niet. Vind zelf de DS918+ niet zo verleidend zou liever een DS1517+ maar die worden wel heel duur tegenwoordig. De DS1515+ is nu wel goedkoop maar die processor vertrouw ik niet meer.

Ik zoek een vervanging voor de DS412+ die zal dan de DS411 vervangen en die dan weer de DS411j) die laatste zal dan goedkoop weggegeven worden aan iemand die een Synology wil proberen want dat is het wat je kon met een J serie haha. Er zullen vast meer mensen in het zelfde schuitje zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.