Synology maakt bèta DSM 7.0 beschikbaar en brengt definitieve versie in 2021 uit

Synology maakt deze week een openbare bèta van DSM 7.0 beschikbaar. De uiteindelijke release van de gratis update van DiskStation Manager volgt in 2021, maar wanneer dat precies is, meldt het bedrijf niet.

Synology meldt dat de openbare bètaversie vanaf dinsdag 8 december te downloaden is. Hoelang de bètaperiode gaat duren, meldt het bedrijf niet. Ergens in 2021 moet de release-introductie volgen. Gebruikers konden DSM 7.0 al testen, maar dat betrof een previewversie. De bètaversie komt dichter overeen met hoe de uiteindelijke versie zal zijn. Synology kondigde versie 7.0 van DSM in 2018 aan de bedoeling was dat de software in de eerste helft van 2019 zou verschijnen. Na meerdere keren uitstel, wordt dat dus ergens in 2021.

De software biedt tal van verbeteringen tegenover de huidige versie van DiskStation Manager. Synology belooft dat de workflow bij opslagfuncties vereenvoudigd zijn. Zo kloont DSM de oude schijf bij schijfvervanging zonder de opslagpool te beschadigen, als een nieuwe schijf in een reservesleuf wordt geplaatst. Ook komt er een automatische reparatiefunctie. Verder is er een SSD Cache Advisoren belooft het bedrijf snellere raid 6-prestaties, hogere snelheden bij het terugschrijven van een ssd-cache en ondersteuning voor volumes tot 1PB voor archieftaken.

Met Synology Secure SignIn komt er een mobiele app waarmee systeembeheerders accounts kunnen beveiligen en inloggen kunnen goedkeuren, al dan niet via tweefactorauthenticatie. Verder brengt versie 7.0 van DSM ondersteuning voor FIDO2, zodat verificatiemethodes als USB-sleutels, Windows Hello en macOS Touch ID te gebruiken zijn. De software markeert ook de start van Hybrid Share, waarmee gebruikers hun lokale opslag moeten kunnen uitbreiden met online opslag.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-12-2020 • 16:36

118 Linkedin

Submitter: AlainG

Reacties (118)

Wijzig sortering
Is het vooral bruikbaarder geworden? Ik heb genoten van DSM, maar een RasPi 4 is gewoon zoveel sneller. Ik heb hier twee staan die eigenlijk alleen maar aan het ratelen zijn - voor inloggen ben ik minimaal enkele minuten bezig.

Ik voel al stress opkomen als ik aan onderhoud van de Synology apparaten... had totaal geen idee wat er aan de hand zou kunnen zijn als ze weer eens onbereikbaar waren en na 10 minuten "inloggen" maar gewoon opnieuw opgestart.

Heb gedacht om weer een Synology te namen, omdat het misschien aan de oudere hardware zou kunnen liggen (slechts 4GB geheugen). Kijk je naar de hardware (CPU en geheugen), dan is het niet veel beter geworden. QNAP is daarentegen flink aan het experimenteren om meer dan een ratelbak te maken, en je kan zelfs een QNAP met Ryzen krijgen. Voor werk hebben we nu uiteindelijk alles op NextCloud en OnlyOffice gezet, thuis is de RasPi4 bijna alles aan het overnemen.

DSM7 zal wel verbeterd zijn en de benchmarks van `file-feeding` zeer goed, maar Synology heeft gewoon een hardware probleem door o.a. veel te weinig geheugen in hun NASsen te stoppen. Je komt niet boven de 4GB of je moet Apple-prijzen betalen. Zoek maar eens op "synology slow".

Slechts 56 van de 210 uitvoeringen hebben 4GB of meer. De prijzen beginnen dan meteen bij €547. Bijprikken kan je niet, op enkele modellen na - en bij die modellen kan het vaak niet meer dan 8GB. De enige optie die theoretisch snel zou kunnen zijn is DS1520+ en dan heb je een Intel Celeron J4125.
Dat hang van je definitie van bruikbaar af. Ik heb een DS214 met 512 mb ram en ik hoef maar een paar seconden te wachten bij het inloggen, maar ik heb dan ook niet elk denkbare package geactiveerd, want ik weet dat het toestel dat niet aankan. Inloggen bij DSM7 gaat sneller dan bij DSM6.2, maar het is heel vervelend dat je nu eerst je gebruikersnaam moet invullen en dan een apart scherm krijgt om je wachtwoord in te vullen. Daar werd heel wat commentaar op gegeven in het preview forum, maar blijkbaar hebben ze het voor de beta zo gelaten.
Ik heb n ds1815+ met 16Gb
Met de juiste geheugenmodule werkt dit prima, ja dan wel zonder support en garantie van Synology.
Zo kloont DSM de oude schijf bij schijfvervanging zonder de opslagpool te beschadigen, als een nieuwe schijf in een reservesleuf wordt geplaatst.

Voor iedereen die net zo verward is als ik over deze zin, hier de niet-autotranslate vertaling:
Advanced drive replacement
Automatically replace a drive when it reaches critical or failing status. Seamlessly switch to a cloned drive after manually replacing a drive, without ever degrading the storage pool.
https://www.synology.com/en-global/beta/DSM70Beta
Gelukkig geen premiumartikel.
Het is ook niet helemaal de schuld van Tweakers in dit geval. De vertaling bij Synology is gedaan door Google translate... Maar goed, Synology komt uit Taiwan volgens mij en daar is Engels soms best een uitdaging :)
Want Tweakers kan niet meerdere bronnen (waaronder het origineel in het Engels) raadplegen om aan nieuws te komen? Zie tegenwoordig steeds vaker artikelen die gewoon gekopiëerd en geplakt lijken te zijn, terwijl Tweakers juist één van de weinige sites met nog enige journalistieke waarde was.
Maar goed, dat is allemaal off-topic aangezien het artikel er niet over gaat. Vind het alleen wel jammer, zeker wanneer ze dan ook geen kritiek over premium artikelen willen horen.
"Als" vervangen door "wanneer" en de zin is een stuk leesbaarder. Het staat er overigens in prima Nederlands, begrijpelijk en wel.
Echt een kromme zin hoor.

Beter zou zijn:

Als men een nieuwe schijf in een reservesleuf plaatst, kloont DSM de oude schijf zonder de opslagpool te beschadigen.

Gevalletje luie google translate dus.
Ik ben benieuwd wat ze met apps voor foto collectie beheer doen. Of Moments terugkomt en mijn toevoegingen herkent worden.
Er komt hier een nieuwe app voor (als het goed is). Dit moet een combinatie zijn van Moments en Photo Station.
Ter uitbreiding hierop, de app heet Synology Photo's.
Meer informatie is hier beschikbaar:
https://www.synology.com/.../DSM70Beta/SynologyPhotos
Maar is die ook al te downloaden icm de beta versie van DSM7?
Gezien ik deze link van de beta site haal, denk ik wel dat deze in de beta zit.
Dit is echter een aanname, ik draai de beta zelf niet en ben ook niet van plan deze te gaan draaien.
Ja dit zit ook in de beta versie van DSM7.
Ik bedoel de app voor iOS of Android.
Ik gebruik hem al een tijdje in de closed alpha. Werkt heerlijk!
Ja deze is al te downloaden, links (qr scan) staan onderaan de pagina en ook gewoon te vinden in de store
in de praktijk is het een uitgeklede versie van moments, met enige ondersteuning voor folders. ik had zelf de hoop dat het meer opties zou geven ipv minder.
Ik ben dan beniewd naar de ondersteuning van folders, want in Photo Station was het echt verschikkelijk K** ........ bijv geen native ondersteuning om een eigen folder/share structuur te maken, rechten beheer. ...
Hopelijk zijn de performance issues met photo mng dan opgelost
Er is 5 uur geleden een video geüpload door Synology zelf. Daar kun je een beetje zien wat het gaat worden.

Kortgezegd is het een combinatie van Moments en Photostation in één.

Ik kijk hier wel het meeste naar uit, want Moments is al top, maar mist nog wat key features!
Met welke modellen is DSM 7 compatible?
Als de plannen niet veranderd zijn moeten alle xx13 modellen en beter DSM 7 kunnen draaien.
https://mariushosting.com...sm-7-0-supported-devices/
Nou das wel een leuke maar toen DSM7.0 al besproken werd was inmiddels al 3 jaar terug minimaal, kan zomaar zijn dat dus de modellen ook weer anders zijn qua support.

Maar in basis heb je gelijk vanaf de xx13 reeks.

Wordt het toch tijd om binnen nu en 2 jaar afscheid te gaan nemen van mijn trouwe DS412+
Even naar beneden scrollen, dan staat daar een recent overzicht.

Mijn DS209 moet ik ook maar eens gaan vervangen. Die kon ik nog softwarematig opwaarderen naar een DS211j (technisch exact gelijk), Nu is het echt gedaan met de ondersteuning, al lopen de veiligheidsupdates nog wel een tijdje door. Wat duur van de ondersteuning betreft doet Synology het buitengewoon goed. Economisch is een nas van 10 jaar oud natuurlijk al een paar keer afgeschreven.

[Reactie gewijzigd door WillySis op 7 december 2020 18:12]

Ik bedacht me precies hetzelfde. Mij DS209 was nog prima voor CCTV na de DS211j truc. Nu toch maar eens rond gaan kijken wat ik daarvoor in de plek ga zetten.
Mijn 211J vind ik via de webinterface erg traag, dat is voor mij in ieder geval reden geweest om 'm te vervangen door een recent model (met uitbreidingen).
Dat is mijne ook inderdaad. De geringe hoeveelheid RAM en de CPU die altijd op minimaal 80% bezig is als ik de webinterface benader zullen waarschijnlijk de rede zijn. Mja, die open ik zelden in mijn geval.
Ach, voorlopig krijgt’ie nog updates. Begin 2021 eens kijken naar iets nieuwers.
Tja, de DS209/DS211j kan de webinterface eigenlijk niet goed aan. Als download- en fileserver werkt het prima. De snelheid is niet optimaal. Ik heb hem bovenop een DS218+ staan (van de baas) en daarmee vergeleken is het verschil in prestatie best groot. Instellingen zijn gelijk, de harde schijven zijn van het zelfde type en capaciteit, alleen twee jaar leeftijdverschil.Gewoon een bestandje overzenden (bedraad) scheelt een factor 8 in snelheid.
Na 10 jaar trouwe dienst (wel met het tweede paar schijven) is het misschien toch wel eens tijd voor vervanging.
Die lijst zag ik ja, maar ook de titel unconfirmed erin dus is ook niet zeker

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 7 december 2020 18:56]

THanks :-) Die truc kende ik nog niet .. mijn DS209 wordt bij deze ook omgekat.
Ik hanteer die gedachte ook niet. Zolang het goed (genoeg) werkt vervang ik hem nog niet. Het moment dat ik de DS niet goed genoeg meer vindt begint echter wel dichtbij te komen.

Ik gebruik hem als fileserver en voor backups (mirror) voor de computers in huis. Tot vorig jaar waren de wifi snelheden van de meeste laptops nog de bottleneck, nu die in een jaar of twee tijd allemaal vervangen zijn is de bottle neckt verschoven naar de NAS en is die de eerst volgende op de lijst. De harde schijven zijn snel genoeg en moeten nog een jaar of drie meegaan, dus die gaan gewoon over naar de nieuwe.
Ik overweeg over te stappen naar een 4-bay, zodat ik ook gemakkelijker schijven kan toevoegen of vervangen.
Kan die ds412 niet nog als een backupnasserver gebruikt worden?
Ho ho ik ga hem ook niet weg doen ;) hij mag alleen het grote boze internet niet meer op.

Hij blijft tot de disks zeggen dat ze geen zin meer hebben, maar die draaien inmiddels ook al 8 jaar non-stop.
Ik heb hier een unconfirmed lijst ergens vandaan getoverd:

DSM 7.0 Preview Release Device Support List

FS Series: FS3400, FS3017, FS2017, FS1018
SA Series: SA3400
20-Series: RS820RP+, RS820+, DS620slim, DS420j, DS120j, DS220+, DS420+, DS720+, DS920+
19-Series: RS1619xs+, RS1219+, RS819, DS2419+, DS1819+, DS1019+, DS419slim, DS119j
18-Series: FS1018, RS2818RP+, RS3618xs, RS2418RP+, RS2418+, RS818RP+, RS818+, DS3018xs, DS1618+, DS918+, DS418play, DS418, DS418j, DS718+, DS218+, DS218play, DS218, DS218j, DS118
17-Series: FS3017, FS2017, RS18017xs+, RS4017xs+, RS3617xs+, RS3617RPxs, RS3617xs, RS217, DS3617xs, DS1817+, DS1817, DS1517+, DS1517
16-Series: RS18016xs+, RS2416RP+, RS2416+, RS816, DS916+, DS716+II, DS716+, DS416play, DS416slim, DS416, DS416j, DS216+II, DS216+, DS216play, DS216, DS216j, DS216se, DS116
15-Series: RC18015xs+, DS3615xs, DS2415+, DS2015xs, DS1815+, DS1515+, DS1515, RS815RP+, RS815+, RS815, DS415+, DS415play, DS715, DS215+, DS215j, DS115, DS115j
14-Series: RS3614xs+, RS3614RPxs, RS3614xs, RS2414RP+, RS2414+, RS814RP+, RS814+, RS814, RS214, DS414slim, DS414, DS414j, DS214+, DS214play, DS214, DS214se, DS114
13-Series: RS3413xs+, RS10613xs+, DS2413+, DS1813+, DS1513+, DS713+, DS213j
Other: VirtualDSM

[Reactie gewijzigd door Shadow771 op 7 december 2020 17:09]

Zo unconfirmed is het niet, de lijst staat in de release notes van DSM 6.2. Helaas doet mijn DS213+ niet meer mee met 7.0.
Ben benieuwd, met nog meer vertraging wat volgens mij reeel klinkt (ze durven geen productiedatum te noemen) is die lijst dadelijk geslonken 8)7
En afwachten of dan alles naar behoren werkt
Is er nog ergens te zien welke modellen hiervoor in aanmerking komen?
Op de website zelf kan je het per model opzoeken volgens mij. Maar ik had hier een mooi lijstje gevonden.
Het duurt nu toch wel allemaal erg lang, niet?
Snap dat het veel werk is en dat ze het ook bugvrij willen opleveren, maar 3 jaar er over doen? Misschien wat meer resources op development zetten of zo?
Maar boeit het, zolang DSM 6 gewoon prima en stabiel draait?

[Reactie gewijzigd door Silence op 8 december 2020 12:18]

De foto software is toch niet geweldig imo.
DS Video mag ook wel een update krijgen, maar voor de rest werkt DSM7 niet slecht nee.
Jullie bedoelen beiden DSM6 neem ik aan?
ja, sorry, DSM6 natuurlijk. (DSM 6.2.3-25426 Update 2 momenteel hier)

[Reactie gewijzigd door TitusV op 8 december 2020 09:59]

Liever een goed product dat langer duurt, dan een half-bakken product uitbrengen om het te versnellen.
Het is ook niet niks wat ze aan het doen zijn. Deze versie van DSM robuust genoeg zijn om misschien wel 5 jaar mee door te kunnen. Wie weet wat er allemaal op je af komt en de basis moet dan gewoon goed zijn.
Geeft toch vertrouwen, als in de eerste screenshot 'Synoglogy' staat :+
Viel me ook meteen op. :X
Is het al bekend welke versie van Docker in DSM 7 zit?
De versie die ze nu gebruiken is haast antiek.

Ik heb begrepen dat ze de mogelijkheden om 3th party software te draaien nog verder hebben ingeperkt dan met v ersie 6 het geval was.

Als docker ook geen mogelijkheden geeft is voor mij Synology een aflopende zaak.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 7 december 2020 16:44]

Een Linux VM draaien op je Syno met en Docker erop installeren is ook nog een optie? Ik heb dat omdat ik Stacks nodig heb.
Er zijn maar een paar modellen die een VM kunnen draaien helaas.
Mijn model niet. Die kan wel Docker aan.
Ah ja. Dat zegt Synology ook over mijn DS216+II (met 8 GB RAM upgrade) . Toen had ik de VMM package maar gewoon handmatig geinstalleerd :D ..
Doet hij dat?
Wat heb je daar voor moeten doen? Dan ga ik dat zeker ook doen. Ik heb dezelfde DS216+II en ook met een 8 GB upgrade
Ja hij deed het ook idd. Ook gewoon een VirtualDSM kunnen draaien. De CPU van de DS216+II is niet sterk, daar moet je wel natuurlijk rekening mee houden.

Ik heb gewoon de SPK file hier gedownload: https://global.download.s...=6.2.3&build_number=25426 .

Dan vervolgens in DSM open je de Package Center -> Manual Install
Selecteer daar de SPK file . En dan moet ie gaan installen.
Bedankt. De install is gelukt. Ik zal verder kijken wanneer ik er mee kan spelen.
Deze week in ieder geval niet
Het heeft bij DSM6 ook een hele tijd geduurd voordat community packages zoals sickbeard en sabnzb weer goed draaide.. Het is niet anders.
Ben bang dat bij de upgrade naar DSM7 ook weer zaken stuk gaan. Hoewel ik graag dit soort snel wil updaten kijk ik eerst even de kat uit de boom.
Je kunt dit soort zaken ook beter in een container draaien. Dan ben je ook niet beperkt tot je NAS als je meer wil gaan doen (al draait mijn NAS bijna alles met gemak).
Hiervoor heb ik afgelopen weekend nog een feature request ingeschoten.
"I will forward your request to our development teams to study the possibility to upgrade the package."
Ik hoop dat ze daar ook een blik op werpen en ook docker compose. Heb nu wel alles draaien dus heb niet veel te klagen. Maar zeker een nieuwe versie van docker compose zou leuk zijn.
Ik heb via de command line er zelf een nieuwere versie van Docker op gezet (418Play). Was vrij eenvoudig. Geen idee of de GUI-interface van docker nog werkt eigenlijk, die was toch al ontzettend buggy :+
Hoe zet je die nieuwe versie er dan op?
Ik heb eerlijk gezegt nog nooit één enkel probleem gehad met de GUI. En ik draai 16 containers
Ik zal morgen even kijken of ik het kan terugvinden! Bij mij ging het downloaden van images via de GUI steeds fout. Bleef hangen. Terwijl het via de command line allemaal prima ging.

Gebruik toch liever docker compose dus vind command line prima.
Ik geloof dat ik deze stappen heb gevolgd. Use at your own risk ;) https://community.synology.com/enu/forum/11/post/131600
Ik wacht wel tot ik zeker weet dat ook thirdparty apps werken zoals sabnzbd enz.
Vorige kerst heb ik alle downloadfunctionaliteit overgeheveld naar een Odroid. Daar draait nu (middels Docker) een instance van Sickchill, Radarr en Transmission + OpenVPN. Mijn Synology is nu niets meer dan een eenvoudige NFS server en dat bevalt prima. Ik wil graag eens naar de fotomogelijkheid kijken met versie 7 nu Google haar aanbod op dat vlak aan het versoberen is.
Ik zou er niet te lang op wachten...
Als je Docker kan draaien op je NAS, heb je nog een andere mogelijkheid. Zie: https://hub.docker.com/r/sabnzbd/sabnzbd .
Ja, dat werkt prima. Voor zolang het duurt.

HAS werkte ook via Docker. Maar sinds deze week niet meer omdat Docker te oud is op de Syno
Ik heb het op een vm geïnstalleerd op een ds918+. Werkt perfect! Al had ik het ook liever met containers gedaan.
Een VM is inderdaad de oplossing. Maar dat werkt maar op een paar modellen van Synology. Er zijn er veel meer die Docker ondersteunen.
Ik heb net via een hack VM aan het werk gekregen op mijn 216+II
Nu nog gaan uitzoeken hoe dat werkt.
Klopt moet ik het gaan ombouwen
Draaien de routers van Synology ook op DSM c.q. krijgen deze dan ook een grote update?
Nee. Op de routers draait SRM. Heeft hier nu niets mee te maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee