Synology stelt bèta DSM 7.0 uit tot volgend jaar

Synology brengt toch niet nog dit jaar de langverwachte bèta van versie 7.0 van zijn DiskStation Manager-besturingssysteem voor nas-apparaten uit. Het bedrijf heeft de release uitgesteld naar begin 2020 om nieuwe functies toe te kunnen voegen.

Synology bevestigt het uitstel tegenover Tweakers na een tip van een tweaker, die navraag over de release had gedaan bij het bedrijf. De release staat nu op de planning voor 'begin 2020', meldt het bedrijf. In de e-mail aan de tweaker benadrukt Synology in een toelichting dat de zevende generatie van DSM op zijn minst vijf jaar mee moet gaan.

"Dit is waarom we meerdere elementen in deze release willen introduceren die essentieel zijn voor het ecosysteem zoals we dat voor ogen hebben, zoals Active Insight en Hybrid Share." Active Insight is een online tool om opslagproblemen te signaleren en te voorkomen. Hybrid Share combineert lokale nas- met cloudopslag.

Synology maakte de komst van deze functies in september bekend en heeft deze pas in een later stadium toegevoegd aan de software. Bij de aankondiging van DSM 7.0, in oktober vorig jaar, waren ze nog geen onderdeel van het OS. Synology: "Na interne discussie denken we dat het beter is dat we ze voor alle gebruikers in DSM 7.0 beschikbaar maken in plaats van te wachten op DSM 7.1."

Gebruikers hoopten dit jaar met de testversie van DSM 7.0 aan de slag te kunnen. Synology maakte tijdens een evenement in augustus tegen Tweakers bekend dat de bèta nog in 2019 moest verschijnen. Wanneer de software na het uitstel precies moet verschijnen, anders dan 'begin 2020', is niet bekend.

Versie 7.0 is een flinke update voor DSM met grote aanpassingen aan de interface, snelheids- en beheerverbeteringen en de toevoeging van nieuwe functies.

DSM 7.0

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-12-2019 • 08:50

70

Submitter: Danoj

Reacties (70)

70
69
28
5
0
24
Wijzig sortering
Altijd jammen gevonden dat synology geen os is maar een totaalproduct

Ik snap best dat dit zin heeft
Maar de meeste nastjes voldoen gewoon niet aan redelijke system specs zoals bijvoorbeeld de hp microserver die heeft

Een syno met bijv 4x 2,5inc sata 600 bays
Een 4core pentium m en 8gb ram zit er al snel niet meer in voor een consumenten prijs

Dus snap ik niet hoe @Robus bij zijn statement komt. Goed heb ik de hardware nooit gevonden. Getuige ook het bestaan van bijv expnology

[Reactie gewijzigd door i-chat op 26 juli 2024 10:06]

Zijn die specs zaligmakend dan? Of doen deze doosjes gewoon waar ze voor gemaakt zijn?
Ik snap het, we zitten op tweakers, maar soms wil je gewoon een product wat out-of-the-box doet wat het moet doen. Dat heeft een wat hogere prijs, maar minder onderhoud en vaak een lager verbruik.
Als je dan ook verder kijkt dan de instap modellen komt ook een bedrijf niks tekort.
Zeker niet als je naar de ROI kijkt:
- Volledige backup oplossing voor fysiek, virtueel (AB4B) zonder extra kosten
- Backup oplossing voor O365 en G-Suite zonder extra kosten
- Backup oplossing voor Dropbox, Box, etc zonder extra kosten
- Backups met global dedup, retentie en de hele mikmak
- AD (light weliswaar, maar voldoende voor gros van het MKB) zonder extra kosten
- Continuïteit (virtuals gebackupd met AB4B kunnen on the fly gestart worden op de NAS vanuit de backup) extra uitgave voor licentie
- Surveillance (hoewel daar op dit moment wel een issue mee is) voor camera's waarbij de eerste 2/4 camera's gratis
- Private Cloud oplossing dus geen AVG issues met Dropbox, kosten voor uitbreiding storage zonder extra kosten
- Snapshot's voor additionele beveiliging tegen randsomware zonder extra kosten
- Centraal management (zonder extra kosten)
- etc (meeste zonder extra kosten)

Zet dat eens af tegen een Windows server box, Microsoft licenties, licentie voor backup software etc. Voor veel organisaties is dat onnodige overhead.
Wij werken bij onze klanten de Windows Servers (zeker die met Files, print & AD services) de deur uit tot volle tevredenheid. Maar niet met de instap modellekes.

[Reactie gewijzigd door gpglang op 26 juli 2024 10:06]

Je vergeet nog een belangrijke troef voor bedrijven: Virtual Machine Manager. Daarmee zijn de minpunten in jouw lijst (light AD, surveillance) zelfs helemaal weg te werken.
Wij draaien een cluster van Synology RS machines, en hebben onze Cisco ESXi servers weggedaan. Draait al een jaar goed aan een fractie van de prijs (Voip, AD, GIT en een aantal webservers voor intern gebruik)
Ook als consument is dat erg fijn! :) Draai meerdere VM’s voor verschillende doeleinden, zo worden bijvoorbeeld via een Windows VM alle iPhone’s in huis volautomatisch geback-upt over WiFi zodat de backups niet meer naar iCloud hoeven. En natuurlijk een Linux VM voor spul als de PiHole. Heerlijk apparaat. Je kan ‘t prima zelf bouwen, absoluut - maar kant en klaar is ook wel fijn. Vreet ook nauwelijks stroom, heel compact... Top.
...zo worden bijvoorbeeld via een Windows VM alle iPhone’s in huis volautomatisch geback-upt over WiFi zodat de backups niet meer naar iCloud hoeven...
Hoe doe je dat (Win VM heb ik ook) als ik vragen mag?

[Reactie gewijzigd door Birdstrike op 26 juli 2024 10:06]

Klopt, zie VMM alleen vooral als een plus voor Continuity Services icm AB4B. Een Windhoos bak virtualiseren is nog steeds Microsoft licenties... Maar, je hebt een goed punt als je kijkt naar VOIP, GIT en webservers (als die niet op Windhoos werken)
Leuke setup cluster met RS!
Backup oplossing? Een backup kan zich nooit op dezelfde locatie bevinden als de "originele" data.

De cloud is geen backup oplossing te noemen aangezien je daar, zeker voor de "consumenten" oplossingen, vrij weinig controle over hebt.
Bijvoorbeeld Back-up van NAS naar off-site NAS
Wat loopt er verkeerd met de surveillance?
We hebben een site met 36 camera's daar op en dat loopt prima eigenlijk.
Maar dan noem je direct het zakelijke afspect van syno en daarin is toegegeven een hoop mogelijk voor een relatief lage prijs met vrij weinig onderhoud

Het probleem zit hem voor mij in die tussenlaag

Een home nas opzetten voor het gelijktijdig draaien van surveillance station en iets als plex

Gaat gewoon niet lukken de meesten komen niet eens aan het niveau van de pi4

Laat staan het niveau van een snapdragon 855
Ik bedoel daarmee te zeggen dat zelfs als je geen core i7 wilt in je 4bay nas, er echt wel wat beters is dan de Realtek RTD1296
In bijv de 418

[Reactie gewijzigd door i-chat op 26 juli 2024 10:06]

Een home nas opzetten voor het gelijktijdig draaien van surveillance station en iets als plex

Gaat gewoon niet lukken de meesten komen niet eens aan het niveau van de pi4
Ik weet niet hoe lang geleden je ervaring met Synology geleden is.. maar dat is een kwestie van een paar klikken in het package centre en de zaak draait.
Zelfs de lichte Synos kunnen die twee services vrij simpel aan.
Ik heb Surveillance station draaien op een lichte NAS, DS214se, met 2 camera's en dat ding zit constant op 95+% CPU.
plex draait anders prima op m'n DS916+, naast nog wat andere clients.
Dit is ook geen goedkoop toestel.
De reden dat ik vorig jaar de DS918+ heb neergezet is omdat "het gewoon werkt". Ik heb andere prioriteiten die ik heb over de dag heen, en mijn NAS moet gewoon makkelijk te configureren zijn als file-server, media server (Plex naar alle tevredenheid) en inmiddels ook met Docker wat dingen erop staan. Hoe minder dat ik ernaar om hoef te kijken omdat hardware en software goed op elkaar afgestemd zijn, hoe vrolijker ik er van wordt.

Ik hoop dat ook dat DSM7 wat geoptimaliseerder gaat draaien (Eerste signalen zijn positief hierover) en ze eindelijk met een degelijke mobiele interface komen, want dat mis ik nog in DSM6. De apps van Synology op iOS zijn ook erg basaal en vaak grijp ik toch terug naar een desktop/laptop om iets te configureren.

[Reactie gewijzigd door Riwe89 op 26 juli 2024 10:06]

omdat "het gewoon werkt".
Dit is exact de reden waarom ik alweer bijna 10 jaar geleden ben over gestapt van zelfbouw fileservers naar Synology NASen. Het is minder werk bij het bouwen, het onderhoud en vaak ook nog eens goedkoper (kom van servers met Areca RAID kaarten van €1300+)...

Ben begonnen met een DS1010+ en overgestapt naar een DS2415+ (waarvan ik hoop dat deze ook nog DSM 7.0 zal ondersteunen). En de ervaring is prima en als er eens wat fout gaat, dan is de Synology support bijzonder behulpzaam en professioneel.

Als je de hele dag heb zitten sleutelen aan iemand anders zijn IT infra, dan zit je er vaak niet meer op te wachten om dat thuis nog eens dunnetjes over te doen, vaak op de meest ongelukkige momenten. En de ervaring met zelfbouw is dat issues waar je zelf mee moet gaan stoeien toch veel vaker voorkomen dan met een goede kant en klare oplossing.

Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat ik op m'n mobieltje m'n NAS moet beheren, daar pak ik toch veel liever mijn desktop voor.
Voor standaard consumenten-gebruik zijn de specs voldoende. De meeste consumenten zoeken een fileserver - dat daaraan voldoet het best. Waarom zou je daarvoor een quadcore nodig hebben? Het is misschien niet goed, maar wel goed genoeg.
Mijn DS211j functioneert als fileserver inderdaad nog prima.
Maar je wil echt niet meer in de 'desktop' rommelen, want dat is na de laatste mayor update wel een stuk trager geworden.

Files over en weer sturen, gaat nog steeds op de goede snelheid.
Dan heb je het ook over het instap model van Synology. Ja die is niet echt geschikt om meer te doen dan dat. Zodra je 1 stapje hoger gaat zitten kun je echt wel meer met het apparaat dan alleen maar beetje foto's delen.

Zelf draai ik al een hele tijd Xpenology op een ESXi bak. Werkt perfect. Al moet je altijd ff testen of het updaten goed gaat voordat je op next next finish drukt.
Op de 'echte' server staat hier OpenMediaVault 5.
Geen stress over update's, zowel in de gui instelbaar, als in de cli.

Na de zoveelste update die bij 'iedereen' goed ging, maar hier dus niet de boel radicaal omgegooid
De DS211j is gelijk aan de DS209. Je hebt het dan dus over hardware van 10 jaar geleden. Ik heb nog steeds een DS209 draaien. Je moet er niet al te veel tegelijk op doen, maar als kale fileserver doet hij nauwelijks onder voor de DS218+ van de baas, die eronder staat. Als je naar de performance van bv een database kijkt, dan is de DS209 / DS211j natuurlijk een stuk trager, maar eigenlijk is het nog best indrukwekkend wat er uit zo'n oud beestje te persen is. DSM 6.2 is wel een goed OS, maar het vraagt net iets teveel van de hardware en draait daardoor wel erg traag.
Ik laat mijn DS209 daarom nog een tijdje draaien.
Daarom is het inderdaad super dat DSM deels open source is en dat projecten als Xpenology bestaan.
Draai het al enkele jaren en het werkt uitstekend!
Nou echt meewerken doet Synology ook niet aan xpenology. Zelf enigszins tegenwerken denk ik.
Niet alles wat opeen Synology NAS draait is open source.
Er zijn genoeg onderdelen die door Synology zelf ontwikkeld zijn en die Synology closed source houd.
Sja, en die dingen zullen dan dus lastiger te porten zijn naar xpenology, heeft niks met tegenwerken te maken maar met beschermen van hun producten.
Een nas is geen systeem als een PC die je om het even kunt inzetten voor wat je dan ook wil. Het is een feitelijk een storage appliance die gemaakt is om een aantal primaire goed te doen en een aantal secundaire taken goed genoeg. En afhankelijk van welke primaire en secundaire taken belangrijk zijn voor je kun je een bepaald type NAS kopen bij Synolog, zoals bijvoorbeeld media, virtualisatie of gewoon bestanden opslag.

Als je een generiek systeem wilt die je kunt laten doen wat je wilt wanneer je dat wilt moet je een PC kopen. Als jouw use case niet overeenkomt met de hardware moet je niet klagen dat de hardware niet voldoet, maar hardware zoeken die past bij wat je wilt doen. We leven in een wereld met verschrikkelijk veel keus en het is aan jou om te kiezen wat je wilt. Het is niet aan een specieke fabrikant om voor elke mogelijke use case een passende oplossing te bieden. En als geen enkele fabrikant levert wat jij wilt en je denkt genoeg mensen te kunnen vinden die dat ook willen, staat niks jou in de weg om zelf een bedrijf te starten wat dat wel doet. Misschien heb je wel vreselijk gelijk en duwt jouw bedrijf Synology uit de markt.
XPenology ;) https://xpenology.org/
What is Xpenology?
Xpenology is a bootloader for Synology’s operating system which is called DSM (Disk Station Manager) and is what they use on their NAS devices. DSM is running on a custom Linux version developed by Synology. Its optimized for running on a NAS server with all of the features you often need in a NAS device.

Xpenology creates the possibility to run the Synology DSM on any x86 device like any pc or self-built NAS. So you can benefit from the powerful multimedia- and cloud-features of DSM without buying the hardware NAS from Synology. A lot of people prefer this because they can pick out there own (more powerful) processor and RAM to handle things like transcoding video.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 26 juli 2024 10:06]

Geweldig alternatief als je wilt klooien en je data niet serieus neemt. Een update kan je systeem redelijk in de soep doen draaien. Zeker wanneer je geen verstand van Linux hebt. Moet toegeven dat ik het jaren met plezier heb gedraaid op een i3 met 8gb en 4 HDD’s. Vele malen sneller dan een 918+. Maar ja. Die ene update deed mij toch heel snel een 918+ kopen en heel hard in de handjes knijpen dat niet alle data kwijt zou zijn. Hetzelfde geldt ook zo ongeveer bij een hackintosh. Het werkt zolang het werkt maar updaten is op eigen risico.

[Reactie gewijzigd door q2no op 26 juli 2024 10:06]

en als je zoiets bouwt op een i7-4790k met 16gb mem en een cloud backup zou draaien naar backblaze ? zou dat een optie kunnen zijn ? zit te wip wappen over een NAS kopen of iets zelfbouwen.
Er zijn op zich mooie alternatieve homeservers (mediavault, freenas) die perfect draaien op een zelfbouw pc. Persoonlijk was ik groot fan van Microsoft homeserver. Simpel omdat je bestanden (shares) altijd goed benaderbaar waren. Omdat ik zelfs niets met met Linux heb is juist een heb ik even naar mediavault en freenas gekeken. Zeg heb ik nu een 918+ met 12 gig. Ik draai zonder problemen docker images (Roon, synology controller). Ik heb overigens nog wel een fanless celeron bordje met 6 sata aansluitingen en een fracal design (server) case liggen voor een klein prijsje ;). Think big, start small :Y) :Y)

[Reactie gewijzigd door q2no op 26 juli 2024 10:06]

volgens mij is home server er niet meer. ik overweeg de ds1819+ aan de andere kant heb ik nog een pc liggen die prima mee kan. ga je dan xpnology of pak je een andere route. Windows Server Essentials kwam ik wel tegen en dat lijkt meer in mijn straatje te passen. zucht,. ga je links of rechts af.
Ik heb zelf ook jaren WHS (Windows Home Server) en WHS 2011 gedraaid, maar helaas gaat nu echt de support er af per januari 2020. Support voor WHS 2011 was al afgelopen, maar support voor het onderliggende OS (Server 2008 R2) gaat per 14 januari 2020 eraf.
Ik ben zelf overgestapt op Windows Server 2016 Essentials (support tot 12 januari 2027 dus kan voorlopig vooruit). Dat bevalt tot nu toe erg goed.
Alle features van WHS op een modern Server OS. Voordeel is dat ik nu ook Active Directory heb en GPO's kan uitrollen.
Ik heb ook naar de DS918+ gekeken, maar helaas voldeed die niet zo goed aan mijn eisen zoals Windows Server dat wel doet. Bijvoorbeeld Remote Web Access, bare metal backup, client en server backup, remote desktop, naadloze integratie met mijn Windows PC's en natuurlijk als kers op de taart, Active Directory.

[Reactie gewijzigd door Sonicfreak op 26 juli 2024 10:06]

Windows Server 2019 Essentials is wel een prijzige oplossing of is daar een thuis gebruik goedkopere versie van ? active directory en GPO is inderdaad wel handig nog los van de RAID oplossingen. ik neem aan dat hij standaard ook raid 5 en 6 ondersteund. wel handig voor verdere groei.
Ik zou geen Windows Server 2019 Essentials nemen, daar is de remote desktop gateway bijvoorbeeld uitgesloopt. Ik zou voor Windows Server 2016 Essentials gaan. Deze versie heeft namelijk dezelfde features als WHS 2011, Windows Server 2019 Essentials niet. Je mist dan Remote Web Access, bare metal backup, client en server backup en remote desktop.
Of je kunt voor Windows Server 2019 gaan en dan los de Essentials role installeren, zie https://www.theofficemave...ce-on-windows-server-2019 (lees ook mijn comments onderaan de pagina).

Zelf ben ik voor de Buffalo WSH5610DN12S6EU gegaan en heb voor 3 tientjes een Windows Server 2016 Essentials licentie op de kop getikt, via HRK Game.
De Buffalo WSH5610DN12S6EU is wel prijzig, maar je krijgt daar een kant en klare server voor terug die gemaakt is in Japan en niet in China. Hardware RAID met eigen CPU dus bij rebuilden van de RAID set heb je geen vertraging en kun je de server zelfs rebooten. En daarnaast 3 jaar garantie met 24 uur support. Dus als een van je schijven kapot gaat heb je binnen 24 uur weer een nieuwe schijf.
De Buffalo heeft een M2 SSD van 128 GB, 6x 2TB WD RED schijven, 8GB ECC DDR4 RAM en een Intel Celeron J1900 Quad core CPU.
Windows Server 2016 en 2019 ondersteunt gewoon alle RAID types dus ook RAID 5 en 6. Ik gebruik nu RAID 6.

[Reactie gewijzigd door Sonicfreak op 26 juli 2024 10:06]

Wat betreft totaalpakket bied Synology een top product. Maar super performance heeft het idd niet. Ik zit te kijken naar een updated voor mijn DS214play. Vind vooral de photos app interessant en belangrijk.

Op mijn DS214play is het niet vooruit te branden. Zit dan ook met smart te wachten op een krachtig 2 bay model. Had eigenlijk gehoopt dat die ondertussen aangekondigd zou zijn. De DS718+ is dat volgens mij nu, maar die is ook alweer twee jaar oud.
Alhoewel tweaken en sleutelen zeker leuk is, ben ik juist blij met een kant-en-klaar product als Synology, vanuit diezelfde gedachte dat ik een iPhone heb. Tijd is kostbaar en dan heb ik liever een systeem dat gewoon werkt, dan dat ik er eentje moet bouwen, zo nu en dan moet tweaken omdat je niet het officiele OS erop hebt staan. Geen/minder twijfel over data-integriteit of dat een update al je packages verpest. Daarnaast is een Synology ook gewoon energiezuiniger dan een microserver.. Zoals @MikeyMan dus ook zegt.

Oké, overal is wel een oplossing voor te vinden, bijvoorbeeld Docker, maar ik ben best blij met een totaalpakket. Helaas alleen best prijzig voor de hardware die je krijgt. Mijn DS216+ is best 'traag', ook al zou 'ie dat niet moeten zijn.. (en dan heb ik het vooral over packages/apps laden, niet filetransfer)

[Reactie gewijzigd door Sjeefr op 26 juli 2024 10:06]

Beetje appels-peren verhaal... Een telefoon is compleet andere techniek dan wat er in een NAS zit.
Maak jij van de smartfoon maar een goede en adequate NAS van het zelfde kaliber als de DS918+, gaat je never lukken...

Evenzo kun je van je NAS nooit een slimme telefoon maken want compleet andere technieken wat er ingebouwd is.
Is al bekend vanaf welk modeljaar deze update beschikbaar komt? (Bij eerdere major updates hoorde hier altijd een nieuwe ondergrens bij.)
Uit de release notes van 6.2 van 24-05-2018:
For the following models, DSM 6.2 will be the last upgradable version. DSM 6.2 will continue to receive critical and security updates for a minimum of 2 years after the official release.
XS Series : RS3412xs, RS3412RPxs, RS3411xs, RS3411RPxs, DS3612xs, DS3611xs
Plus Series : RS2212+, RS2212RP+, RS2211+, RS2211RP+, RS812+, RS812RP+, DS2411+, DS1812+, DS1512+, DS1511+, DS712+, DS412+, DS411+II, DS411+, DS213+, DS212+, DS211+, DS112+
Value Series : RS812, RS212, RS411, DS413, DS411, DS213, DS212, DS211, DS112, DS111
J Series : DS413j, DS411j, DS411slim, DS213air, DS212j, DS211j, DS112j
Others : DDSM

M.a.w. deze krijgen geen 7.0 meer.
Bedankt. Ik maak gebruik van een DS112+ die extern staat dienende als backup en een DS114. Mijn DS114 gaat dus wel DSM 7.0 krijgen, maar mijn DS112+ niet.
Hopelijk is dit niet zo hard als dat het wordt omschreven en kan dit nog worden herzien. Maar aan de andere kant mijn DS112+ is natuurlijk wel een oud beestje en perfect voor het doel, waarvoor deze nu wordt gebruikt en daarom feitelijk geen upgrade naar DSM 7.0 behoeft.
Dat is wel degelijk zo hard als omschreven
Het is duidelijk, alles van 2012 en ervoor gaat niet naar 7.x

Ze krijgen nog .x updates voor de komende 2 jaar.
Wat nu werkt, blijft werken ( SMB/NFS e.d ) maar nieuwe features komen er niet meer.

( het is een 8 jaar oude machine .... ze ondersteunen de boel 10 jaar ... zo'n ramp is dat niet )
Nice! Dat mijn DS410 hem niet gaat krijgen lijkt me duidelijk, maar dat mijn DS214+ hem wel gaat krijgen is fijn. *O*
Jouw DS412+ (en de mijne ook...) krijgt hem helaas niet! Goed lezen. :)

Jammer, maar als ze nu nog 2 jaar wel security updates leveren, dan heb ik er 10 jaar profijt van gehad, en dat vind ik heel netjes. En ik heb er in al die tijd nooit problemen mee gehad. Zeer tevreden over Synology.

Edit: Het is nog 2 jaar support, vanaf de DSM 6.2 release datum. Dus t/m eind mei 2020. 8 jaar totaal sinds dat ik hem gekocht heb dus.

[Reactie gewijzigd door Joop op 26 juli 2024 10:06]

Ik heb een DS214+. Zelfde cijfers, andere volgorde. :+
DOH, ik moet zelf beter lezen. :P Heb je mazzel idd.
Wat gek dat de DS213j ontbreekt in dit lijstje, lijkt me dat die DSM7.0 ook niet meer ontvangt. Wel goede ondersteuning vanuit Synology op de lange termijn, ik heb de DS213j al jaren en ontvang dus ook al jaren updates en nieuwe features.
Op basis van wat ik zo snel op https://www.synology.com/en-global/products/status vond denk ik de 2014 modellen en up?
Hmm, tegenstrijdigheden, het is gewoon niet duidelijk..... Op basis van wat @PipodeCl0wn aangaf, gaat mijn DS112+ geen upgrade meer krijgen, maar als ik mijn DS112+ op zoek in de lijst op jouw pagina, dan staat daar bij DSM Upgrade: Full
(Note
DSM/SRM/Firmware Update Status:
Full: Firmware and software updates will be continuously provided.
Limited: Only security updates will be provided.
Suspended: Availability of future firmware and software updates is yet to be determined.).

Dus, eigenlijk weet ik nu nog niets. :?
Maar, ik kan mij wel voorstellen, dat mijn DS112+ deze boot gaat missen.
Op dit moment is de 112+ nog 'Full', omdat hij de laatste versie van DSM 6 heeft gekregen die nu 'current' is, maar bij de volgende update (naar DSM 7.0) veranderd zijn status naar 'Limited' omdat die update niet voor hem beschikbaar komt.
Ik heb het helemaal gehad met Synology’s loze beloften over een release date. Klinkt als 1 grote feature creep.

Het grote probleem is dat er al meer dan een jaar minimaal onderhoud wordt gepleegd op de packages en het OS in de huidige DSM versie 6.2 . Ik heb mijn laatste Synology gekocht met een X86 processor om het ding als een energiezuinig thuisservertje te kunnen gebruiken met Docker.

De Docker versie van Synology is oud, de UI is buggy, omslachtig en beperkt, en er zijn meerdere problemen met het maken van shared volumes waarbij de ownership/permissies niet kloppen.

Fixes? Updates? Nope, we wachten al > 1 jaar totdat Synology klaar is met z’n in house feature festijn. Op de Beta! En iedereen zijn/haar adem inhouden omdat de marketing afdeling Daar waarschijnlijk liever 1 grote klapper ziet dan een gestage stroom functionele updates van de individuele packages voor een goed onderhouden OS.

Volgens mij was 1 van de toezeggingen juist dat DSM meer modulair en makkelijker supporteerbaar zou worden. In het releasen is nu het tegenovergestelde waar.

[Reactie gewijzigd door fredvd op 26 juli 2024 10:06]

Het is denk ik goed om te beseffen dat Synology een breed marktsegment bedient.
De package functionaliteit waarbij kan worden afgestapt van de werkelijke "NAS" functie is met name voor de thuisgebruiker maar de stabiliteit en complexiteit is voor de zakelijke markt voor van belang.

Ik begrijp dat je je zinnen op iets anders hebt gezet maar voor het thuis draaien op een goedkope oplossing van Docker containers zou ik je willen verwijzen naar een kleine NUC met VMWare ESXi (enkel Hypervisor) of gewoon een Base system Linux (Ubuntu) install.

ESXi draai ik al jaren naar grote tevredenheid stand-alone vanaf een NUC waarbij via NFS share (of iSCSI) het opslagmedium vanaf de NAS wordt geserved.

De NUC heeft een 32 Gb disk voor lokale SWAP mogelijkheid en OS.
Hmm mijn 1511+ (uit 2011) krijgt ook geen update meer naar 7.
Terwijl mijn qnap 509 (uit 2008) tot vorig jaar nog updates kreeg en momenteel nog steeds security patches
Je 1511+ Uit 2011 krijgt inderdaad geen update meer naar DSM 7.0. Maar nog wel een aantal jaar security updates op DSM 6.2. Het blijkt dat mijn DS1010+ uit 2010 met DSM5.2 nog recent security updates kreeg, zo zal dat ook bij jou oude NAS gebeuren.

Dat je niet geheel blij bent met het niet kunnen updaten naar 7.0 begrijp ik goed, maar aan de andere kant begrijp ik het ook.
Ach als alles maar blijft werken zoals het nu doet.
Interface is dan eigenlijk ondergeschikt.
Ergens snap ik het wel; als je die 2 nieuwe features zo snel mogelijk uit wilt brengen dan kun je door het niet in 7.1 te brengen maar het in 7.0 te doen de druk een beetje op de ketel houden. Mits dat niet te lang duurt natuurlijk, je kunt niet structureel onder druk werken ;)
Ik gebruik DSM nu een jaartje: de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid, maar niet altijd even intuïtief te vinden. De overvloed aan achterliggende helpteksten en - links is hier een duidelijk symptoom van. Hoewel ik niet vies ben van een beetje lezen, hoop ik dat 7.0 ook wat meer gebruiksgemak zal gaan bieden: goede hardeware verdient goede software :)
"Bij de aankondiging van DSM 7.0, in oktober vorig jaar, waren ze nog geen onderdeel van het OS. Synology"
Merkwaardig aangezien in dit artikel van augustus reeds wordt gesproken over Insight en Hybrid Share alsook Synology Photos upgrade :
https://nascompares.com/2...ht-hybrid-share-and-more/

[Reactie gewijzigd door OxWax op 26 juli 2024 10:06]

Oktober vorig jaar = 2018, het artikel van augustus = 2019 !
Dat is toch ook niet heel raar? De aankonding was in 2018. Jij refereert naar een bericht in 2019, 10 maanden later. Ik ken de gehele timeline niet uit m'n hoofd, maar in 10 maanden tijd kan een hoop gebeuren? :)
misschien een domme vraag, maar gezien ik mijn website erop draai met een SSL certificaat.
dan blijft alles toch gewoon werken bij een grote update?
of worden er ook dingen echt gereset ?
Ik heb de DS1819+
Ik zou bij dit soort 'standaard' dingen me geen zorgen maken. Als je iets heel specifieks installeert, dan kan het best kapot gaan bij het updaten. Hou in ieder geval de release notes in de gaten en ga niet de eerste dag updaten.
thx, we wachten maar weer af haha
Synology laat hier echt wel steken vallen... het hele update beleid hangt nu al zo'n beetje een jaar op DSM 7, ze hangen echt alle support vragen eraan op. Wat ik zelf het meest frustrerend vind is dat ook security gerelateerde vragen die echt wel nijpend zijn aan DSM 7 worden opgehangen.

Hieronder 2 van de vele voorbeelden die ik al heb:
Voorbeeld vraag 1 gesteld in maart 2019:
Hello, apache 2.2, apache 2.4 php 5.6 php 7 php7.2 and all different package rely on each other. I cannot uninstall old apache or php because photostation, joomla, webalizer, etc. rely and need the old packages.

Antwoord van maart 2019:
I apologize for the inconvenience again, we are currently transitioning, trying to update packages to support PHP7.2 or other latest components.
Some of the packages will release in DSM 6.2.2 and some will release in DSM 7.0.
(er is nog steeds niets opgelost hieromtrent)

Voorbeeld vraag gesteld in Juli 2018 (!):
I have defaulted PHP7 and Apache 2.4 in web station. I have given 2 hostnames only apache 2.4 and php7. But still joomla tells me: Warning - Your PHP version, 5.6.36, is only receiving security fixes from the PHP project at this time. This means your PHP version will soon no longer be supported. We recommend planning to upgrade to a newer PHP version before it reaches end of support on 2018-12-31. Joomla will be faster and more secure if you upgrade to a newer PHP version. Please contact your host for upgrade instructions.

Antwoord (van deze week...)
Regarding the question when the Joomla package will support PHP 7, the answer is still the same. We will update it with DSM 7.0 release.
je kunt toch je PHP updaten, ik kreeg die melding ook in Wordpress. terwijl ik PHP 7.0 en 7.2 geinstalleert heb. en een aanpassing in het HTAcces bestand en het werkt perfect op PHP 7.2.
Je kunt php niet updaten. Je kunt meerdere php packages (versies) naast elkaar draaien. In bv webstation kan je deze kiezen en voor wordpress blijkbaar ook. Maar div synology native packages zijn hardcoded op oude php geschreven en andere packages. Tis ook niet voor niks dat synology dit bevestigd en als oplossing dsm 7 (en bijbehorende packages) voorziet.
https://global.download.s...y_Security_Whitepaper.pdf
De whitepaper die vertelt wat dit betekent als jouw nas niet naar R7 kan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.