Synology stelt bètaversie DSM 7.0 verder uit tot derde kwartaal 2020

Synology heeft de bètaversie van zijn DiskStation Manager 7.0-besturingssysteem voor nas-apparaten verder uitgesteld. De fabrikant wil de voorlopige versie pas het derde kwartaal uitbrengen, omdat de software dan representatiever is voor het eindresultaat.

Synology meldt op zijn forum en in een e-mail aan gebruikers dat DSM 7.0 vergevorderd is en dat de meeste aanpassingen 'onder de motorkap' zijn doorgevoerd. Volgens het bedrijf is de software van voldoende kwaliteit voor dagelijks gebruik, maar toch komt de previewversie voorlopig niet uit. Synology stelt de bèta uit tot het derde kwartaal, omdat het besturingssysteem dan een betere indicatie moet geven van hoe het zal zijn bij de definitieve release.

DSM 7.0 werd vorig jaar in september aangekondigd en de verwachting was dat de bèta eind 2019 beschikbaar zou zijn. Dat werd in december al uitgesteld tot februari 2020. Begin januari zette de fabrikant een pagina online waar gebruikers zich konden inschrijven voor de bèta, Synology zei toen een selectie van gebruikers te maken. Dat gebeurt voorlopig dus niet.

DiskStation Manager krijgt in de 7.0-versie een nieuwe interface en snelheids- en beheerverbeteringen. Zo moet de inlogtijd omlaag gaan van twaalf naar zes seconden. Ook moet de nieuwe versie beter advies geven over de beste omvang van de ssd-cache en komt er een Resource Monitor die inzicht zou moeten geven in eventuele bottlenecks.

Synology zegt nog te werken aan nieuwe features waaronder Synology Photos, Hybrid Share en andere 'nog niet aangekondigd maar net zo significante functionaliteit'. Volgens het bedrijf zijn er 6500 gebruikers die zich ingeschreven hebben voor het DSM 7.0 Preview-programma.

DSM 7.0

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

13-02-2020 • 08:23

109

Submitter: MrTre

Reacties (109)

109
109
84
5
0
8
Wijzig sortering
Zo moet de inlogtijd omlaag gaan van twaalf naar zes seconden
Ik ben erg blij met m'n Synology en DSM is echt heel uitgebreid en het werkt fijn, maar laten we even reëel zijn: inloggen duurt nog steeds 6 seconden! De hele interface is zo ontzettend bloated dat het twee keer sneller maken nog steeds veel te traag is. En ik kan me niet voorstellen dat ze de hele interface responsive hebben gemaakt.

Mijns inziens zouden ze beter kunnen focussen op een fatsoenlijk Javascript framework (Angular, React, Vue, whatever) en een wat simpelere templating (desnoods Bootstrap). Ik vind zelf de webinterface van bijv. Pi-Hole of Syncthing fijn werken. Ziet er wat saai uit, maar werkt heel erg responsive.

Overigens is dat wel een ziekte die vaak voorkomt bij de bouwers van hardware: de meeste routers die ik ken hebben een vrij beroerde webinterface. Het ziet er meestal wel catchy uit, maar het rammelt aan alle kanten. Zo'n Fritz!Box met z'n typische Duitse aanpak is de uitzondering op die regel; saai maar degelijk. Synology, jullie mogen wel iets Duitser worden.

@cmegens Ik doel op de 6 seconden uit het nieuwsbericht.

[Reactie gewijzigd door StephanVierkant op 23 juli 2024 19:16]

6 seconden??? Welk model heb jij dan? Als je weinig ram hebt en veel apps of docker images draait kan alles inderdaad traag worden. 6 seconden voor inloggen lijkt me daar een indicator voor te kunnen zijn. Net geprobeerd, is hier echt binnen een seconde gebeurd...
Je kunt niet ontkennen dat het behoorlijk traag is.. wij hebben hier een Rackstation, 2GB geheugen, 4 core 2,4GHz Atom processor.. dikke shizzle, maar nog steeds in totaal van A-Z duurt het inloggen 4 seconden tot alles volledig geladen is en dan hebben we geen exotische apps draaien, behalve backup en cloudstation. Dat vind ik traag. De hele interface is inderdaad gewoon erg bloated.
Ik heb voor mezelf nog een 1-bay goedkope toelie van Synology.. daar wil je niet op inloggen, terwijl het ding eigenlijk gewoon normaal zou moeten functioneren. Pak de koffie er maar bij..
Tja, laten we realistisch blijven - het is een NAS. Het is niet je werkplek of telefoon of whatever waar je elke dag mee moet werken. Incidenteel een instelling aanpassen of een actie via DSM uitvoeren? Dan lijkt het mij geen ramp dat dit iéts langer duurt. Prestaties voor hetgene wat het ding moet doen (Shares aanbieden) zijn gewoon goed, zeker voor het geld.
Als dat het uitgangspunt is moet je niet zo'n "dikke" interface aanbieden. Overigens hoeft het niet zo traag te zijn. Als je gewoon de webapplicatie een beetje deftig in elkaar zet dan moet dat ook op apparatuur met minder dikke cpu's en minder geheugen goed kunnen draaien. Dit verhaal klinkt ook alsof ze onder de motorkap met veel legacy te maken hebben en daarom nu extra tijd nodig hebben om het allemaal stabiel en betere performance te krijgen. 6 seconden laadtijd is nog steeds vrij lang. Dat moet sneller kunnen en ook op dit soort apparaten. Een unifi controller laad bij mij al sneller en dan draai ik dat gewoon op een Pi3. Dat is ook geen tool die ik dagelijks opentrek, net zoals bij DSM. Maar het performed in elk geval wel prima.
Een NAS is gewoon een computer server met een dedicated rol. Er is geen enkele logische reden waarom het inloggen 6 seconden moet duren. Als je zelf een NAS maakt met FreeNAS duurt het ook geen 6 seconden voor je ingelogt bent met SSH. Ik kan me niet eens herinneren de laatste keer dat inloggen via een console 6 seconden duurde. Inloggen op een x86-32 die memory of I/O exhaust was misschien. De machines van tegenwoordig zijn daarentegen gigantisch krachtig.

Fritz!Box UI is overigens responsive gemaakt. Daar heeft AVM tijd, geld, en moeite in gestoken. Dat heeft Tweakers ook ooit gedaan voor Tweakers.net. Enz enz.
Het is niet je werkplek of telefoon of whatever waar je elke dag mee moet werken
Dat is het wel. Als je enkel filesharing wil doen koop je geen Synology maar een NSD. DSM bevat héél wat software die je dagelijks kan gebruiken. Als je het enkel nodig hebt om "incidenteel een instelling aan te passen", dan maak je geen gebruik van de potentie van DSM.
DSM biedt veel meer dan alleen het instellingen portaal. Er zijn bedrijven die hun gebruikers in DSM laten werken. Zo ook de support desk van Synology zelf. Het is dan wel degelijk belangrijk dat je snel kan inloggen en alles lekker soepel werkt!
Tja dat is dus nogal afhankelijk van hoe je je systeem inricht en wat je er mee doet. Met 2gb geheugen vind ik het niet gek dat het 4 seconden duurt wanneer je ook aardig wat pakketten inlaadt.

Ik heb een 218+ met een geheugen upgrade naar 10gb en alles loopt echt heel snel, inloggen gaat dus ook binnen een seconde. En ja, ik draai toch ook gewoon applicaties en 3 docker images.

Kortom, als je meer snelheid wilt zou ik overwegen je geheugen uit te breiden.
Mijn DS218+ met 10GB geheugen doet er ook een jaar over om in te loggen, is echt een structureel probleem met DSM. Sommige mensen hebben gewoon mazzel blijkbaar :P Het heeft ook weinig van doen met CPU/memory belasting, ik kan wel direct inloggen op SSH en het resourcegebruik is allemaal binnen de normale waardes, dus geen CPU-load van 80 en een iowait van 25 of dat soort fratsen. ;) Toch doet DSM er extreem lang over voordat ie ook maar de user/pass heeft geaccordeerd... Strontvervelend.

Eenmaal erin vind ik het vlot zat werken. Ik weet dat er geen mega dikke CPU in zit dus daar verwacht ik niet al teveel van, maar alles laadt acceptabel snel. Alleen het inloggen is echt rampzalig traag.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 19:16]

Mijn 218+ vorig weekend opnieuw naar fabrieksinstellingen gebracht. Merkte verrassend veel verschil in snelheid van het benaderen van de UI.

Dankzij docker in 30 minuten alles weer perfect draaien :)
Ja ik heb op een gegeven moment de schijven vervangen, toen heb ik hem ook maar meteen een factory reset gegeven. Wilde eerst de boel per schijf overzetten (DSM heeft daar een erg relaxte functie voor als je RAID netjes hebt ingesteld) maar ik had bij de eerste installatie eigenlijk een niet helemaal ideale partitietabel gemaakt zullen we maar zeggen. (Idiot.) Dus dan maar helemaal opnieuw installeren, niet lazy doen: goed aanpakken...

... Helaas alsnog trage inlog. ;(
Misschien komt het door 2FA, maar ik wacht gewoon ff af tot v7. Heb DSM nauwelijks nodig en lees zoveel verhalen over exact dezelfde inlogproblemen, zonder oplossing, dat ik het maar heb geaccepteerd :P
Dikke shizzle? Dat is gewoon entry level hardware van een paar jaar geleden.
We hebben het over Synology specs... niet over een of andere game-laptop
Niet vervelend bedoeld hoor, maar een 2,4GHz Atom CPU icm met 2GB ram wil ik heden ten dage nou niet bepaald "dikke shizzle" noemen :/
Zoals ik eerder hierboven al zei.. we hebben het over Synology specs... niet over een of andere game-laptop. De duurste Synology heeft een Xeon processor, maar dan heb je het over een NAS van 10K euro.
Neem gewoon lkkr een freenas met een xeon of epyc erin, dan heb je pas echt dikke shizzle ;)
Anoniem: 1075425 @bazzi13 februari 2020 10:49
Na verschillende Synology's gehad te hebben waar de voeding telkens van defect is gegaan ben ik over gestapt op xpenology en kan mijn eigen hardware onderhouden.. Maarf zit nu idd te denken om over te stappen op freenas of open media vault.. ik weet alleen niet of die nas-software hybrid btrfs ondersteunen. Dat was voor mij de reden om xpenology te draaien zodat ik zekerheid had dat ik mijn disk sets kon uitlezen.

Hoewel ik tevreden ben over Synology DSM 6, Kan ik me verder niet vinden in hun hardware en customer service. die was zo star.. koste me een berg tijd om garantie goed afgehandeld te krijgen. Toen daarna de nas weer defect ging was ik er klaar mee.

Dus DMS 7 kan goed zijn, als het niet op bare metal draait, sla ik het over en ga ik dan maar noodgedwongen mijn volgende nas op freenas draaien. Of ze moeten met losse licenties komen. Dan ben ik helemaal happy.. :)
Ik ben overgestapt omdat ik 2x een kapotte schijf had (wat erbij hoort) maar wat er voor zorgde dat de synology crashde. Toen ik daar contact over had met synology hadden ze aangegeven dat het nu een maal zo werkt. (komt denk omdat het OS ook op de datadisks staat en dus een crash van een hd het systeem instabiel kan maken.). Ze snapte ook niet dat dit voor hun professionele line toch best raar is ;). Kortom leuk voor consumenten werk als nasje in de meterkast, maar het professionele spul laat ik sindsdien links liggen en ben overgestapt naar freenas.
DSM ligt normaal in Raid 1 op elke interne schijf, dus zolang er nog 1 schijf in zit die werkt zou er geen probleem mogen zijn. Ik heb zelf al een paar keer een schijf uit een NAS getrokken en dat gaf geen enkel probleem. Packages kunnen wel verloren gaan als deze op een volume zonder gegevensbescherming staan.
Dat heb ik ook wel eens gehad. Totdat er dus een schijf corrupt raakt en precies op dat stuk van het OS. Kennelijk kan dat en helaas op 2 van die rack systemen gehad. Daarna heb ik alles uitgefaseerd, helemaal na de reactie van de support afdeling van synology.
Anoniem: 1075425 @bazzi24 februari 2020 06:57
Voordeel van xpenology is dat je het os ( DM### ) via een usb en een normale pc weer op de raidset kan installeren en weer kan booten via je diskset om ze te benaderen. Dat was voor mij een rede om op dat moment bij xpenology te blijven.
FreeNAS is een afgeleide van FreeBSD. Op FreeNAS gebruik je ZFS. Open Media Vault ken ik niet. Btrsfs werkt prima op recente Linux kernels, behalve RAID5 write hole. RAID5 (en soortgelijke met parity) wil je niet met Btrfs gebruiken. ZFS op Linux is tegenwoordig stabiel. Oh, en feature compleet.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 19:16]

Bij mij duurt het ook zo'n 5 a 6 seconden, op een DS216+II.
Ik naam dat ze iets als PBKDF2 of bcrypt gebruiken. Dat zijn methodes om brute-forcen moeilijker te maken, wat betekend dat elke auth attempt ook extra resources kost.

Ik zet dit in mijn eigen applicaties ook in, waardoor het inloggen ~2 seconden kost, maar de rest is gewoon heel snel.

Heb zelf afgelopen jaar ook een nieuwe 8-slot Synology gekocht; heerlijk apparaat; de tijd die het inloggen duurt valt me eigenlijk niet eens op.
Met SSH ben je direct ingelogd, geen vertragingen.
Dat model heb ik ook. Ik heb onlangs het geheugen geüpgraded naar 8GB en nu werkt hij een stuk sneller. Alsof je van HDD naar SSD gaat. De handleiding die ik gevolgd heb staat hier.
Die van mij is ook al met 8GB :)

Ik heb wel enkele docker pakketen draaien en webstation. Maar, als ik in de taskmanager kijk dan heeft de CPU alsnog niet zoveel te doen.
6 seconden is nog snel, op mijn DS215j duurt het ongeveer 15 seconden, draait verder niets bijzonders op. Enkel cloud sync en wat shares. Snap dan wel dat het een budgetmodel is van een aantal jaar geleden, maar kom op 512mb RAM en een trage dualcore van 800MHz...? En dat voor 160 euro, een Raspberry pi heeft nog betere specs.
Mazzelaar! Op mijn 212J duurt het 38 seconden voordat de UI geladen is! 8)7

Als fileserver voor thuis performt hij prima. Het is puur de UI die zo traag is als 💩...

Als DSM 7 sneller zou worden, dan betreur ik het dat mijn 212J niet meer voor upgrade in aanmerking komt.
Hier 3 seconden op en DS1019+, ik vind het niet heel storend.
Hier duurt het ~3 seconden op een DS1019+. Na het inloggen is alles redelijk vlot. Kan me wel herinneren van m'n vorige Synology, een DS210j, dat het vele malen trager was met DSM 5. Hardware is ook niet echt te vergelijken natuurlijk...

Nou noemen we deze apparaten natuurlijk nog steeds een "NAS", maar ik vermoed dat het meerendeel van de Tweakers het gebruikt als server voor vanalles en nog wat - niet alleen voor "Network Attached Storage". Speelt ook een grote rol :+
Dat dus. Er zijn vast ook MKB omgevingen waar men packages als LibreOffice / Synology Office en andere meuk erop geinstalleerd heeft en het gebruikt als een soort 'VDI' omgeving. Daar zijn ze nooit voor bedoeld :)
Deze dingen zijn niet geïmplementeerd in het os om niet te gebruiken he, van wat ik hoor werkt de helpdesk van synology zelf op hun DSM (kan verkeerd gehoord zijn, sry dan, maar punt blijft nog steeds.) dus dit is zeker wel hiervoor bedoeld.
Hier een DS414J, en inloggen duurt wel iets van 15 seconden ja. Vreemd dat dat zo lang moet duren, maja. Die 2x per maand dat ik inlog op de NAS kan ik nog wel overzien.
DS411J is dan ook zo'n beetje de traagste hardware die ze hebben (alle J-series)
Ligt er ook aan welke services je allemaal aktief hebt. Hoe meer je hebt draaien, hoe trager het wordt.
Dus kijk eens of je alle services wel nodig hebt.
Ik hoop ook wel dat er een optie gaat zijn om al de nieuwe extra bload zaken uit te zetten (achtergrond, mooie icoontjes, ...) moet allemaal weg voor mij en alles zo snel mogelijk graag.
Het weglaten van flitsende UI elementen zet weinig zoden aan de dijk. Als je kijkt met Firefox Developer Tools zie je dat er meer dan tachtig webserver hits zijn voordat zelf het login screen is gerenderd. Alleen al een goede CSS optimizer gebruiken die de veertig styles sheets kan combineren tot één webhit zou de helft van de webhits schelen. Dan nog de half dozijn JavaScripts die nu met een cache buster geladen worden optimaliseren en met een hash uniek maken (zodat de cache zijn werk kan doen en de hash buster overbodig wordt), en je knipt echt seconden van de laadtijd af.

Dit soort middeleeuwse meuk zie je vaker bij embedded HTTP servers, en er is echt geen excuus voor als je zoveel CPU, disk en memory tot je beschikking hebt als Synology. Je moet het alleen in je proces meenemen (onder andere dus de CSS optimizer draaien als een package wordt toegevoegd, geüpdatet of verwijderd). Ik gebruik zelf Sprockets daarvoor, maar je struikelt over de tools die dit kunnen.
Op mijn stokoude DS209+II (DSM 4.2) duurt inloggen via de browser 3 seconden.
Via de FileBrowser app op mijn iPhone Xr gaat inloggen bijna instant!

Blijkbaar hadden ze dat vroeger beter onder controle.
Heeft iemand een Synology nas (recent model) in gebruik en het OS geinstalleerd op een SSD ?
Helpt dat met opstart tijd?

Ik merk vooral de traagheid (DS918+) als 2-factor aanstaat. Daarnaast is inloggen altijd traag geweest met DS 6.0 en lager. Hoe ouder de hardware, hoe langer het duurt :-)
Mijn DS718+ is wel vrij vlot maar dat mag ook wel
Ik hoop dat ze een oplossing hebben voor het delen van bestanden met de iMac's. Wanneer mijn klant via Lightroom 10 bestanden opent, loopt de hele zaak vast op zijn iMac. Op Windows systemen met RaiDrive werkt het wel prima.
We gebruiken meerdere 918+ systemen met 8GB en ervaren geen inlogproblemen.
inloggen op mijn Openmediavault NAS duurt minder dan 1 sec. En daar draaien naast OMV een 8 tal dockers op.
Maar die kan dan ook de helft minder.
specs?
inloggen op mijn Openmediavault NAS duurt minder dan 1 sec. En daar draaien naast OMV een 8 tal dockers op.
Gewone PC dus met NAS software ... :)

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 19:16]

Het DSM 6.2 is zeer degelijk. De snelheid is wel een probleem, maar aan de andere kant is het geen interface waar je dagelijks mee zal werken. Het is een systeem om gewoon zijn werk op de achtergrond te doen, geen desktop.
Een goed DSM wat er prettig uitziet en waar ontzettend veel functies in zitten en de veelheid aan packages die ook nog eens toegevoegd zijn zijn erg prettig om mee te werken. In tegenstelling tot veel router software is het DSM gewoon goed en degelijk opgezet. Dat Synology de komst van DSM 7 uitstelt is wat mij betreft uitstekend. Ze gaan in elk geval niet overhaast te werk en vermijden daarbij het risico dat delen niet voldoende zijn getest of nog te veel in uiterlijk verschillen.
Het blijft echter een veelzijdig werkpaard dat gewoon ongezien zijn werk hoort te doen. Voor de enkele keer dat je het DSM nodig hebt is snelheid niet echt een issue.
Wat maakt dat nou uit..6 seconden.

Log jij om de haverklap in?

Ik log denk ik 1 a 2 keer per week in. Dan wil ik best even 6 sec wachten.
Ik ben blij dat Synology kiest voor kwaliteit i.p.v. snel uitbrengen met de kans op problemen. Met data moet je voorzichtig omgaan! Ik gebruik Synology al heel veel jaren, en ben super tevreden.

De huidige functionaliteit van DSM 6.0 is al meer dan prima en het beste wat er op het moment te krijgen is, dus mij hoor je niet klagen.
Op zich eens, maar daar hadden ze ook rekening mee kunnen houden in de communicatie naar hun klanten toe. Nu klinkt het als: we stellen onszelf steeds deadlines maar halen die steeds niet. Ze hadden ook kunnen wachten tot het product af was en dan de publieke beta test aankondigen.
Het enige probleem is dan dat je te laat op zoek gaat naar betatesters, waardoor het project onnodig langere tijd stil ligt. Tijd = geld, uiteraard.
Op zich eens, maar daar hadden ze ook rekening mee kunnen houden in de communicatie naar hun klanten toe. Nu klinkt het als: we stellen onszelf steeds deadlines maar halen die steeds niet. Ze hadden ook kunnen wachten tot het product af was en dan de publieke beta test aankondigen.
Dat is ook gelijk een stuk marketing. Slecht nieuws is ook nieuws. Je kan het inderdaad van 2 kanten bekijken, maar ze zullen er niet minder klanten om krijgen denk ik.
Dat is ook gelijk een stuk marketing. Slecht nieuws is ook nieuws.
Toerisme en industrie in China is anders wel flink afgenomen door het slechte nieuws wat daar vandaan komt.
"... en het beste wat er op het moment te krijgen is, ..."

da's allesbehalve objectief.
In mijn ogen is Qnap beter: QTS (het OS van Qnap) kan zowel vpn-client als vpn-server tegelijkertijd draaien, iets wat ik niet meer zou kunnen missen.
Daar ben ik (en velen) het zeker niet mee eens! QNAP is qua hardware beter (loopt voor op Synology), maar de software van Synology (dus DSM) is echt vooruitstrevender.

Maar uiteraard is QNAP de andere serieuze Nas bouwer. :)
" ... QNAP is qua hardware beter (loopt voor op Synology), maar de software van Synology (dus DSM) is echt vooruitstrevender"

Ik ben blij dat we elk onze mening mogen hebben ;-)
Ik denk dat het bovenstaande geldig was tot 2015, maar sindsdien hoeft het OS van Qnap zeker niet onder te doen.

Ik heb van ieder merk een model staan en ik merk dat je meer kan tweaken met Qnap dan met Synology, zonder stabiliteitsproblemen. Maar dat is dus voor mijn specifiek gebruiks-scenario. Wellicht heb jij andere behoeften (en voorkeuren) waardoor jij het anders ziet.

Punt is dat objectief gezien je moeilijk kunt zeggen dat het ene beter is dan het andere, qua OS

[Reactie gewijzigd door fre_ op 23 juli 2024 19:16]

Ieder zijn eigen mening uiteraard. Het is een beetje als BMW en Mercedes.

Wat wel duidelijk is, over het algemeen komen de Synology nassen altijd weer bovendrijven bij de awards en als je een poll houdt, dan wint Synology ook ;)
Ik heb het idee dat ze steeds meer naar elkaar toe kruipen. Ik vind dat een goede zaak. Competitie houdt alle partijen scherp en wij als consument plukken daar uiteindelijk de vruchten van. Vooralsnog voel ik mij prima thuis in het Synology ecosysteem en ik kan me voorstellen dat hetzelfde geldt voor de Qnap-gebruikers. Vooralsnog is het draaien van een eigen NAS onder de streep voordeliger dan het inkopen van diensten elders.
Inderdaad, zaken zoals Docker zorgen ervoor dat features en software op beide merken prima zullen draaien en met dezelfde software. Hardware wordt steeds krachtiger en robuuster dus het verschil tussen de merken zal daar nu al minimaal zijn. De grootste onderscheidende factor is het OS (DMS) dus het is goed dat Synology de tijd neemt.

Het zelf draaien of een dienst aanschaffen is puur afhankelijk van de dienst die nodig is en voor hoe lang.
Als je bijvoorbeeld slechts iets voor korte tijd nodig hebt of enkel een file sharing dienst dan is een SaaS oplossing vaak goedkoper.

Even een rekenvoorbeeld: Dropbox is 2 tot 5 TB voor 10 euro per maand. Een Synology NAS DS218play + schijven ben je zo 500 euro kwijt. Daar zit stroom en locatie voorziening nog niet in. Voor de prijs van een NAS kun je dus 4 jaar dropbox betalen. Iedereen zal dus de berekening voor zijn of haar eigen situatie moeten maken.
Inderdaad dat. Wanneer je uitgaat van een economische levensduur van pakweg 4 jaar dan kom je op ongeveer dezelfde prijs, ietsjes goedkoper of ietsjes duurder wellicht. Net een beetje afhankelijk van de extra functionaliteiten die je gebruikt.

De prijzen voor opslag gaan door de jaren heen doorgaans omlaag. Al zou ik liever niet te veel afhankelijk willen zijn van de eventuele grillen van een bedrijf als Dropbox, Google en consorten. Als de aandeelhouders van een dergelijk bedrijf vinden dat er meer winst moet worden gemaakt dan kunnen de prijzen wellicht omhoog gaan, dit gebeurt elders wel eens, recent voorbeeld is Flickr. Dan zit je met het probleem dat je wilt overstappen maar dat je geen tijd of zin hebt in het benodigde migratietraject. Nu is prijs slechts een van de factoren en niet per definitie de belangrijkste. Betrouwbaarheid van een organisatie en de mate en manier waarop er verantwoording wordt afgelegd zijn net zo belangrijk.

Dan is er nog zoiets als compliance, ik houd mijn data liever in de EU. Al claimen bedrijven als Amazon, HP en Microsoft dat je data de EU niet verlaat, het is lastig om dit als eindgebruiker echt te controleren. Nu heeft Synology ook wel zo zijn nukken maar over het algemeen ben ik er erg tevreden mee voor mijn specifieke situatie.

Ik ben erg benieuwd wat DSM versie 7 in petto gaat hebben.
Ik vermoed dat dat laatste met marktaandeel en merkbekendheid te maken heeft en niet zozeer met de technische discussie die jullie hiervoor voeren.
Ik ben in de race voor een nieuwe NAS. Mijn DS214+ is inmiddels 6 jaar oud, begint traag te worden en ik weet niet hoe lang de schijven nog meegaan. Ik zit te wachten op een DS220+ model, maar het lijkt erop dat Synology alles aan het uitstellen is.

Een QNAP zou een alternatief kunnen zijn, maar nooit serieus naar gekeken. Wat ik wil:
* Cloud storage, dus mijn data opslaan op de NAS met een tool die synct (werkt van Synology niet lekker, gebruikt veel recourses op Mac).
* Foto backup met gezichts en object herkenning. Ook middels app op de telefoon gemaakte foto's direct uploaden.
* Media afspelen naar mijn TV / mobiel
* Media downloaden via torrents / etc.

Heel even kort gekeken naar QNAP, maar volgens mij kan dit hier allemaal in voorzien. Ik vraag me hardop af, welke overtuiging heb ik nog nodig om niet een QNAP te kopen ipv een Synology?
Gezichts- en objectherkenning doet Qnap geloof ik niet. Lijkt me ook nogal een zware taak voor een eenvoudig NASje.
Geen ervaring met de Mac client, de Windows client doet z'n werk onopvallend.
Verder doet de Qnap alles wat je noemt.

@Martinspire : Mee eens, en extra 'supported' geheugen is woest duur. Vandaar dat ik zelf maar 3rd party 16 GB in mijn TS-253 Be heb gestopt. Niet gesupport, maar werkt als een zonnetje.

Edit: Omdat ze zoveel vragen voor geheugen heb ik de minimale variant gekozen en zelf uitgebreid. Dit type is ook leverbaar met 4 GB, wat voor de meesten wel voldoende zal zijn. Voor mij eigenlijk ook, om eerlijk te zijn. En geen ECC, gewone SODIMmetjes.

[Reactie gewijzigd door TheekAzzaBreek op 23 juli 2024 19:16]

Mja maar als je dus al extra ram erin moet steken, dan worden ze met te weinig ram geleverd. Overigens zal het ECC RAM zijn, dat is al iets duurder natuurlijk, maar zo belachelijk veel hoort het verschil niet te zijn.
Het lijkt me wel dat QNAP dat ook wel kan, maar volgens mij kun je de meeste items toch wel in een docker container draaien, waardoor het OS minder relevant is.

Maar ik vind zowel QNAP als Synology nog vrij duur voor wat je ervoor krijgt. Ik vind anno 2020 een dualcore met 2gb ram erg matig, laat staan als het nog eens 512mb ram is bij Synology toestellen.
Misschien snap ik de functionaliteit niet helemaal die jij omschrijft, maar mijn Synology is zelf een vpn-server én download torrents via een vpn-verbinding als client.
maar ook terzelfdetijd?

Zelf heb ik ettelijke uren of dagen zitten zoeken om beide zaken (openvpn) werkend te krijgen op het zelfde moment, maar dit ging gewoon niet.

Synology geeft dit ook gewoon toe op hun eigen website:

https://www.synology.com/...estions_regarding_DSM_VPN

Helemaal onderaan:

Can I set up my Synology NAS as a VPN server and client at the same time?
No. Synology NAS cannot be set up as a VPN server and VPN client at the same time.
Ja, op hetzelfde moment. Het is wel zo dat ik alleen het torrentverkeer over vpn laat lopen en dus niet alles wat de nas doet. Daarvoor gebruik ik deze combi: https://hub.docker.com/r/haugene/transmission-openvpn

Waarschijnlijk is dat een andere opzet dan wat jij bedoelt.
Ik maakte een de VPN Server op de Virtual DSM en dan main DSM als client naar Virtual DSM. Moet je wel 2 verschillende protocollen gebruiken.
DSM is zeker niet slecht maar het mag inderdaad sneller.
Packages dan.
Bij Photo station is de gezichtsherkenning bedroevend slecht.
Video station vind ik niet echt intuitief. Het kostte me aardig wat tijd en het veranderen van instellingen voordat ik video van mijn NAS kon kijken op mijn televisie.
Bij Hyper backup bleef de grootte van mijn backup gigantisch terwijl ik veel data had gewist en historiek uit had staan. Het was wel gemakkelijk te gebruiken maar ben uiteindelijk gewoon mappen zelf gaan kopieren zodat alle data op mijn backup medium pasten.
De traagheid van DSM is inderdaad vervelend. Vooral het inloggen. Vaak pakt ie de eerste poging niet eens, geeft ie gewoon een time-out of moet je ff refreshen en ‘t opnieuw proberen als ie maar blijft staan op “wachten”. 2e poging ben je weer 10 seconden verder en dan ein-de-lijk vraagt ie om 2FA en kan je er in komen.

Ik doe tegenwoordig een flink aantal zaken maar gewoon via SSH, daar ben ik meteen ingelogd zonder enige vertraging en kan ik meteen aan de slag. ;)
Je historiek mag wel uit staan, maar kijk ook eens in je share in je recycle bin, is soms een onzichtbare map. Deze worden ook meegenomen in de backup.
Jammer dat ze er niet voor kiezen / het open laten om een grotere test groep mee te laten testen. Of het openen van een 'open beta'.
Eerlijk gezegd juist niet; wat ga je doen met al die mensen die dan die versie installeren en spontaan dataverlies ervaren?
Uit onkunde of onvolledigheid van het pakket?
Dat zou én slechte reclame zijn én vele testers kunnen duperen.
Laat ze eerst maar een goede versie opzetten, waarvan zij kunnen garanderen dat de risico's minimaal zijn, toch?
Eerlijk gezegd juist niet; wat ga je doen met al die mensen die dan die versie installeren en spontaan dataverlies ervaren?
Uit onkunde of onvolledigheid van het pakket?
Dat zou én slechte reclame zijn én vele testers kunnen duperen.
Laat ze eerst maar een goede versie opzetten, waarvan zij kunnen garanderen dat de risico's minimaal zijn, toch?
1 woord : Back-up :Y)
Ook in reactie op @Geim, veel mensen gebruiken een Synology juist als een back-up-systeem... Hoewel dat dan niet optimaal mag zijn, is het wel alleszins te begrijpen. Overigens is geen enkele back-up oplossing 100% risicovrij. Het probleem zit 'm bij een back-up nog niet eens zozeer in de manier waarop, als wel dat er maar één back-up voorhanden is. Gaat er dan iets mis, ben je alsnog alles kwijt.
Als het correct gebruikt wordt als back-up is er nog origineel van de data op andere plaats.
Het gros van de NAS gebruikers denkt juist dat een NAS een back-up systeem is als ze iets met een raid oplossing hebben. Jij en ik als Tweakers weten natuurlijk beter, vandaar dat ik @Timoo.vanEsch ook helemaal gelijk geef om de groep juist niet uit te breiden naar meer gebruikers.
Probleem met Backup in de Beta is dat de Backup Software ook in Beta stadium is. En niets ergers dan er achter komen dat restoren niet gaat.

Overigens, mijn Syno is geen NAS maar het backup device voor al mijn systemen. Dus daar wil ik ook niet te veel aan sleutelen :)
Volgens het bedrijf zijn er 6500 gebruikers die zich ingeschreven hebben voor het DSM 7.0 Preview-programma.

Gewoon inschrijven dus :)
Waar Synology eerst bijna wekelijks een DSM 6-update uitbracht heb ik er nu al een aantal maanden niet een gehad. Hopelijk zette ze niet alle developers op v7 en blijven ze v6 ook frequent onderhouden.
Ik weet niet zeker of een wekelijkse update goed nieuws is. Er was een periode met regelmatige patches om veiligheidsproblemen op te lossen. Of er worden er nu geen gevonden, of er zijn er minder. Maar functionaliteitsuitbreidingen mogen natuurlijk altijd komen. Ik verwacht wel dat de focus ligt op de nieuwe versie dus kan niet wachten tot het af is en vrijgegeven wordt.
hier staat iig "DSM 6.2 [...] will receive security updates and important fixes until June 2023"
Is DSM 7.0 helemaal opnieuw geschreven? De eerste aankondiging van DSM 7 was al eind 2018. Normaal is het een paar maanden in beta en dan de release.
Verder werkt DSM 6 prima en is de update voor mij niet noodzakelijk.

[Reactie gewijzigd door densoft op 23 juli 2024 19:16]

Ik vrees een beetje voor ingrijpende veranderingen ja. Ik weet nog goed dat bij de DSM 6 upgrade een hoop third-party apps ineens niet meer werkte en het maanden (soms jaren) duurde voordat ze aangepast waren. Hoop dat dat niet weer gebeurt met DSM 7
Dat is de reden waarom ik alles in docker containers heb draaien. Dan loop je niet meer het risico dat bepaalde third-party apps niet meer functioneren na een DSM upgrade. :)
Moet je Synology wel Docker kunnen draaien ;)
Dit inderdaad. En omdat de huidige Synology apparaten ook alweer vele jaren op de markt zijn, vind ik ze qua prijs vs performance ook niet interessant meer. Zit te denken om een eigen machine in elkaar te zetten en die als NAS te gebruiken. Je kunt er zelfs met Xpenology van elke machine een Synology NAS maken gezien ze het OS hebben geport.

Ik verwacht de komende jaren wel wat meer op mijn NAS te willen doen (bv qua IoT) en mijn PC minder te gebruiken. Dan heb je dus een apparaat op je netwerk nodig wat dat kan doen en momenteel lijken alle NASsen vrij duur met magere hardware en verouderde software. Het hele systeem van packages werkt erg omslachtig en heeft veel poetswerk nodig om iets draaiend te krijgen (dependencies erbij en vaak ook nog dingen op command line uitvoeren om wat te draaien). Dan zijn Docker images een stuk praktischer.

Alleen lijkt het me dat met de uitstel van DSM 7 ook de 2020 NASsen (of de x20 reeks) wel weer verder uitgesteld zal worden. En dat maakt zelf iets bouwen wel interessanter. Energieverbruik is nog wel een ding, maar er zijn ook prima processoren te krijgen die idle vrij zuinig zijn. Zelfs een i3 9100 of ryzen 3 3200g zou je ervoor kunnen gebruiken. En omdat die processoren wat sneller zijn, is je verbruik buiten idle (zeker met meerdere containers) een stuk lager.
Ik verwacht de komende jaren wel wat meer op mijn NAS te willen doen (bv qua IoT) en mijn PC minder te gebruiken. Dan heb je dus een apparaat op je netwerk nodig wat dat kan doen en momenteel lijken alle NASsen vrij duur met magere hardware en verouderde software. Het hele systeem van packages werkt erg omslachtig en heeft veel poetswerk nodig om iets draaiend te krijgen (dependencies erbij en vaak ook nog dingen op command line uitvoeren om wat te draaien). Dan zijn Docker images een stuk praktischer.
Vind je? Ik vind het werken met packages juist veel handiger. Je hoeft meestal maar een paar instellingen te doen, en updaten is super simpel via package center.
Bij de paar docker images die ik draai ben ik veel meer aan het klooien geweest om het aan de gang te krijgen, en updaten vind ik nog steeds lastig. Dat zou makkelijker moeten kunnen met bijvoorbeeld portainer, maar ik snap niet hoe ik dat aan de gang moet krijgen. Omdat ik maar een paar docker images gebruik doe ik het nu maar handmatig eens in de zoveel tijd....
Het voordeel van docker is wel dat je configuratie makkelijk bereikbaar apart van je image op te slaan is, waardoor je bij een herinstall (wat je eigenlijk doet bij elke update) weer heel snel up and running bent.
Ik denk wel dat Docker ook nog wat ontwikkeling nodig heeft om het wat meer geschikt te maken voor minder ervaren gebruikers (nu is het vooral een ontwikkelaar-ding nog imo). Maar ook daar komen verbeteringen. En het is maar net wat voor ondersteuning het platform biedt natuurlijk.

Ik ben het met je eens dat Docker wel wat werk nodig heeft, maar dat had ik met diverse packages ook. Sure de standaard-packages zijn prima te doen, maar 3rd party wil nog wel eens kloten met users en rechten.

Ik heb diverse upgrades meegemaakt die ook daar de packages deed falen. En nu loopt het nog niet helemaal lekker (aardig wat Python en Postgresql services die maar niet uit lijken te willen). Het is jammer dat we dit verder met NAS proberen te doen.

Het zou sowieso beter zijn als NAS gewoon echt storage blijft, en je gewoon een kleine server kunt aanschaffen waarmee je deze consumeert voor wat meer werk. De huidige/nieuwe generatie processoren kan idle vrij laag verbruik hebben, dus je hoeft niet eens op server-niveau naar hardware te zoeken (en ook hier is de communicatie een stuk beter naar de consument toe). Al moet je wel kijken naar zaken als ECC voor betrouwbaarheid, maar ook daar heb je consumentenhardware voor, bv zo'n Asus moederbord. En voor 400/500 euro kun je al een aardig systeem samenstellen welke rondjes draait om zo'n doorsnee NAS in een niet al te grote behuizing. Voor Mini-itx heb je inmiddels aardig wat leuke moederborden en behuizingen om een klein ding samen te stellen. Het moet niet zo moeilijk zijn om dan kant en klare servertjes voor thuisgebruik te maken en verkopen. Laag verbruik, maar prima pieken en daarmee dus veel mogelijkheden voor automatisering.
Alles in docker? Hoe doe je dat? (moet mij er duidelijk eens in verdiepen ...)
Zoals @fsfikke terecht opmerkt moet je NAS het wel ondersteunen. Als dat mogelijk is is het een kwestie van Docker installeren (Synology package) en dan de gewenste registry downloaden en een container aanmaken. Hier draait al jaren probleemloos een legio aan verschillende containers.
Ben er al tijdje over aan't lezen hoor (MS CPU, 64-bit, +2GB ram, ... )
Maar heb beetje koudwatervrees. Ga me eens een microserver aanschaffen en wat experimenteren.
Linkje naar die registry?
Slecht en balen. Ik heb meerdere support calls uitstaan bij ze (sommige meer dan een jaar) en velen gaan over verouderde packages, php, etc. En die worden niet geupdate door ze (security risico is dus maximaal!)... en weet je wat het formele antwoord is:

Wachten op DSM 7, en die zou al in oktober vorig jaar komen volgens support...

Jammer...
Eens. VMM is ook verouderd en een snelle update kunnen we dus wel vergeten....
Het is mij iets te veel teletubbie++ - als ik dat wil koop ik windows of een mac - maar ik wil iets ernstigs - en dan heb ik het graag strak, snel en superveilig.
Zou aan de hand van die (pre-)release datum duidelijk kunnen worden welke NAS'sen van hun dan de 5 jaar support tijd overschreden hebben?
Wellicht dat uit testen is gebleken dat bepaalde nieuwe zaken niet of niet lekker werken op bepaalde platformen die ze in het verleden hebben uitgebracht?
Bijvoorbeeld een minimum hoeveelheid geheugen?
Dit zou inderdaad goed mogelijk zijn echter is de hardware de afgelopen 5 jaar in dit soort NAS apparaten nou niet echt veel beter geworden. De instap modellen hebben nog steeds 512MB ram (dit had een DS211 uit 2010 ook al)
Was dat hetzelfde type ram?
De instap nu heeft 512MB DDR4
Dus? Er zit voor dit soort apparaten vrijwel geen verschil in de performance tussen DDR3 of DDR4 (hell, DDR1 of 2 zou al genoeg zijn). DDR-1 had al 1600MB/s throughput. Dat is sneller dan de gbit link waar je het apparaat mee aan kunt sluiten. De reden dat er DDR4 in zit is dat dat veel goedkoper is door de schaalgrote van de productie. Je kunt het dus ook zo zien dat Synology ieder jaar een nieuwe NAS uit brengt om de marges op de producten te verbeteren.
Eens. DDR4 ga je met een low energy dual core echt niet merken. En mijn grootste probleem is dan ook dat de processoren zo erbarmelijk zijn. Ze hebben echt processors nodig die idle wel zuinig zijn, maar ook wat performance neer kunnen zetten. Je merkt het vooral bij kpoieren van schijf naar schijf waarbij de huidige hardware gewoon traag is. Zelfs mijn 5 jaar oude pc (dus ongeveer van dezelfde tijd als die NAS hardware) doet dat echt veel sneller en dat ligt toch niet alleen aan de processor (en in beiden zit een 7200 toeren schijf)

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 juli 2024 19:16]

Uiteraard niet. DDR4 was er nog niet in 2010.
Het was meer om aan te geven dat er nou niet echt heel veel voorruitgang zit in de hardware in dit soort apparaten (helaas). Was voor mij ook de reden om zelf aan de slag te gaan met Xpenology.
Hoe komt u bij die 5 jaar?
Er is een compatibility lijst te vinden op hun site alsook het eerdere artikel op Tweakers
Is mij altijd bijgebleven dat Synology support levert tot 5 jaar na introductie van een model.
Wellicht is dat ook alleen maar "security updates" en niet zozeer een garantie voor upgrades naar een nieuwe major versie?
Ik dacht 10 jaar :
" There aren't any definitive time periods but currently the goal is around 5 years of DSM updates and periodic security updates for models older than 5 years old. The latest DSM (6.1) is supported on all 2011 models and newer. "

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 19:16]

Jammer dat ik ivm ondersteuning naar de toekomst niets zie van ZFS zoals Qnap's "QTS Hero"
Je mag er voor betalen (prijs vind ik zo direct niet)

Purchase a QTS hero license to acquire cutting-edge business features beyond the abilities of similar NAS products!
Ben benieuwd of dan ook de nieuwe modellen worden uitgesteld... We krijgen dan wellicht de DS221+ ipv de DS220+?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.