Motorola moto g52 met 6,6"-oled is vanaf mei in Nederland te koop voor 250 euro

Lenovo introduceert de Motorola moto g52, een smartphone met een 6,6"-oledscherm en een Qualcomm Snapdragon 680-soc. Daarmee is het scherm wel kleiner dan dat van de g51, maar die telefoon had nog een lcd-paneel.

Lenovo spreekt over een 6,6"-oledscherm met een verversingssnelheid van 90Hz en een fhd+-resolutie. De voorganger moto g51 had nog een 6,8"-lcd met een resolutie van 2400x1080 pixels. Dit scherm had bovendien een hogere verversingssnelheid, met 120Hz.

De g52 heeft een snellere soc met de Snapdragon 680 en er komt een versie met 6GB-geheugen. Bij de g51 werd er alleen een 4GB-model verkocht, Lenovo gaat ook een 4GB-model van de g52 verkopen. De g52 krijgt ook meer opslag: 128GB of 256GB. De g51 kwam alleen met 64GB. Daarnaast is er een microSD-kaartslot, dat ook als simkaartslot kan dienen.

Aan de achterkant krijgt de g52 twee camera's, waarvan een 50-megapixelhoofdcamera en een 16-megapixelultrabredecamera. Ook is er een dieptesensor. Aan de voorkant zit een 16-megapixelsensor. De g52 heeft een 5000mAh-accu en kan maximaal met 30W worden opgeladen

De g52 heeft twee speakers, een USB Type-C-poort en een 3,5mm-poort, en ondersteunt Bluetooth 5.0, nfc en Wi-Fi 5. Het toestel meet 160,98x74,46x7,99mm en weegt 169 gram. De smartphone komt met Android 12 en is verkrijgbaar in grijs, wit en zwart. Het toestel is vanaf 'medio mei' in Nederland te koop vanaf 250 euro.

Door Hayte Hugo

Redacteur

12-04-2022 • 17:30

51 Linkedin

Submitter: CLB

Reacties (51)

51
51
27
1
0
21
Wijzig sortering
Nog steeds heel blij met mijn Moto G 5G Plus, ideaal ding. Op één front echter niet, en dat is updatebeleid. Daarom zal ik ook nooit meer een Moto kopen.
Is dat niet een beetje Android eigen?
Nee. Er zijn op zijn minst maandelijkse updates voor de broncode van Android. Dat een fabrikant daar niets mee doet, dat is hun keus. Android zelf wordt gewoon continu bijgehouden. Dat Motorola dat niet boeit, daar kan je ze best individueel op aanspreken.
De afgelopen ~10jaar hebben wij binnen dit huishouden de volgende Android apparaten gehad:

Asus Memo Pad FHD10
Samsung Galaxy S4
Samsung Galaxy S5 Neo
Samsung Galaxy A5 2016
Galaxy Tab S2
HTC M8
Motorola Moto G4
Huawei P20

Ondanks dat we het hier over 5 verschillende merken hebben was het updatebeleid op eigenlijk allemaal ronduit dramatisch; na een jaartje of 2 was je apparaat end-of-life en kreeg je al geen updates meer. Met de ASUS Tablet als absoluut dieptepunt; een geweldige support van wel 6 hele maanden :+ En we hebben het hier ook niet over budgettoestellen o.i.d.; toch allemaal wel minimaal mid-range qua aankoopprijs destijds; op de Motorola na.

Flauw gezegd, als het bij zoveel verschillende fabrikanten zo slecht is dan is het mijn inziens wel echt een platform probleem; m.a.w. Google moet gewoon richting fabrikanten hard afdwingen dat updates voor minimaal periode X doorgezet worden anders krijg je geen gebruiksrecht meer op toekomstige producten.

Het is dat ik het nogal heel erg oneens ben met de bedrijfsvoering van Apple (compleet gesloten, AppStore etc.); maar inmiddels is iedereen behalve hier behalve ikzelf dus over op IOS telefoons vanwege deze ellende steeds. Kan zelf mijn P20 ergens dit jaar ook gaan vervangen omdat de laatste beveiligingsupdate inmiddels van Juni 2021 is (terwijl de IOS apparaten van huisgenoten uit dezelfde periode of zelfs wat ouder nog keurig van de laatste updates voorzien worden) ; verder voldoet het toestel nog prima, maar ja vind privé communicatie en bankieren toch een te groot risico via appratuur dat >1 jaar geen beveiligingsupdate meer heeft gehad. Neig toch meer en meer om Apple toch maar eens een kans te geven omdat je dan gewoon 5-6 jaar de garantie hebt dat je min of meer goed zit.
Back in the days, toen het update process belachelijk was en dat de juiste tools er nog niet waren. Er is een hoop veranderd.

Niet elk bedrijf is hetzelfde.
Het grote probleem waar al die fabrikanten zichzelf mee opzadelen is dat ze het standaard Android OS voor elke toestelserie ingrijpend aanpassen om het hun eigen "look and feel" te geven.
Bij elke nieuwe update van Android moet de fabrikant dus per toestelserie aanpassen, wat kennelijk veel werk is. Mede daardoor, en uiteraard ook door de vaak agressieve verkoopstrategie, wordt een toestelserie heel snel "end of life" verklaard.

In de tijd dat de hardware van de toestellen nog ieder jaar significant veranderde was dat niet zo'n probleem, aangezien de gemiddelde klant vaak al na een jaar, of in combinatie met een contractdeal 2 jaar, na aanschaf voor een nieuw toestel ging. Maar nu de prestaties van de hardware niet meer met grote sprongen toenemen, hebben vele klanten ingezien dat hun huidige toestel best nog wel even meekan, omdat een prestatietoename van enkele procenten niet echt het geld en de moeite waard is en hun huidige toestel eigenlijk nog prima voldoet. En nu lopen diezelfde klanten dus tegen het updatebeleid van de fabrikanten aan.
Bij Windows en Linux kan je de gehele GUI ombouwen, eigen drivers en tools bouwen die je wilt voor wat voor een hardware dan ook.

Toch regelen Windows update en APT zonder problemen het up to date houden van het OS.

Het zit bij Android in de basis gewoon niet goed in elkaar, Google is dit elke versie wel een beetje aan het verbeteren. Maar Windows 9x was al beter opgezet in de basis. Google zou zich moeten schamen.
En dat is hoe het hoort. Maar fabrikanten zoals Samsung, Motorola etc sleutelen veel te veel aan Android om hun toestellen "uniek" te maken én dus om ze eerder obsolete te kunnen verklaren (planned obsoletion).
Behalve misschien op het gebied van werkgeheugen zal je in de problemen kunnen komen met een midrange toestel dat een jaar of 3 oud is, maar qua processor en graphics kan zo'n toestel nog prima mee, ware het niet dat er geen updates meer voor beschikbaar zijn en je op een gegeven moment te ver achterloopt met vooral de security patches.

Het probleem ligt dus niet zozeer bij Android maar bij de fabrikanten.
Zou toch mooi zijn om een telefoon te hebben waar je net zoals met een PC gewoon vrij bent in je OS keuze. Baas over eigen toestel.
Eigenlijk zou je @vespino gelijk moeten geven.
De (veiligheids)updates moeten door de de verschillende fabrikanten worden getest en doorgezet worden naar de consument. Bij een andere opzet van het systeem had Google die updates zelf direct naar de telefoons kunnen doorzetten. Eigenlijk volgens het model dat Microsoft met Windows doet.
De grote upgrades naar een nieuwe Android versie zijn wat gecompliceerder door de verschillen in de hardware en de verschillende software schillen die de fabrikanten op hun toestellen zetten. Met een betere scheiding tussen schil en systeemsoftware had dat beter gekund, maar dan blijft de hardware nog een probleem.
Apple heeft zowel het OS als de hardware als de schil in eigen hand en er zijn geen andere fabrikanten die het iOS gebruiken. Of het iOS beter in elkaar zit dan Android is daardoor moeilijk te zeggen. In de hele ontwikkeling van updates en upgrades kan Apple gewoon zelf rekening houden met alle bestaande (en nog ondersteunde) hardware combinaties.
Niet bij Samsung en Nokia. Geen idee wat de chinezen doen
Update van Nokia is mooi op papier. Maar in de praktijk helaas gewoon slecht.
Samsung e.d. doen het veel beter tegenwoordig. Motorola inderdaad niet.
Het is een keuze van de fabrikant. Zo biedt bijvoorbeeld Samsung tegenwoordig 4 jaren OS updates en 5 jaren beveiligingsupdates.
Mijn vrouw heeft zo ook nog eentje. Krijgt wel al geruime tijd geen updates meer idd.

Jammer om een perfect werkend toestel in de vuilbak te kieperen, iets met het milieu enzo. Ik vraag me af of ze wel niet beter stopt met internetbankieren erop e.d.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 12 april 2022 17:49]

Eerlijkgezegd lijkt mij internetbankieren niet per se minder veilig. Het lastige bij Android is dat er vier verschillende updates zijn en er maar één weggevallen is. Je krijgt nog steeds de app updates, de play services updates en de Google play/Android security updates die los staan van het stukje waarvoor een OS update nodig is.

Dat stukje OS updates bevatten wel wat fixes, maar als we kijken naar voorgaande risico's dan zit dat 'm grotendeels in apps als browsers en die updates krijg je wel nog steeds. Zelfs op iOS zijn iMessage en Safari de belangrijkste ingang en juist voor deze updates is Android sneller en heeft Android de boel beter voor elkaar.

Het risico van een beperkt updatebeleid is dus relatief klein. Dat maakt het zwaar onbetrouwbare gedrag van Motorola/Lenovo natuurlijk absoluut niet goed. Ik kan die toestellen dan ook niemand aanbevelen. Blijf maar lekker bij iets als Samsung met 5 jaar of de nieuwe Google Pixels met ook 5 jaar.
Android security updates/patches worden ook door de fabrikant uitgerold.
Niet allemaal. Een aardig deel gaat via de Google play services. Per Android versie worden dat er meer.
ze kosten ook geen drol. als je per se de allernieuwste Android erop wil hebben moet je maar wat gaan stoeien met LineageOS enzo
LineageOS is volgens mij niet de beste keuze voor dit toestel, bijna net zo outdated als de officiële patches van Lenovo. Zelf gebruik ik ArrowOS voor mijn Moto G5 Plus. Heeft wat bugs en stabiliteit problemen voor Android 11. Ik ben ook aan het puzzelen om hem weer terug naar Android 10 te krijgen, lijkt niet zo vanzelfsprekend te gaan als gedacht. 10 werkte prima en heeft als laatste update 10-03-2022.
Als ik nog tevreden ben over 'Motorola Moto G5 Plus' ga ik er inderdaad vanuit gaan dat een 2 jaar oud model ook nog goed werkt. }>
Het updatebeleid verschilt maar weinig per fabrikant. Je krijgt nog soms wat veiligheidsupdates, en that's it. Dat zie ik op mijn Moto als op de Samsung, als op oude LG toestellen, voor echte updates moet je gewoon een nieuwe telefoon kopen of zelf met custom ROM's aan de slag

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 13 april 2022 01:08]

Heb je geen lineageos? Ik heb een g7 plus met android 11.
Geen Motorola meer voor mij want veel te weinig updates.
Telefoon was verder niks mis mee,maar updates zijn best belangrijk, vandaar heb ik nu een samsung.
Als Samsung het voor elkaar krijgt veel langer te updaten,dan moet Lenovo dat (in hetzelfde prijssegment) ook kunnen.
(zou je moeten lezen Lenovo,dat voorkomt overlopen naar de concurent!)

[Reactie gewijzigd door nutty op 12 april 2022 17:59]

Heb een Moto G Pro (Stylus) uit 2020.
Vorige maand update ontvangen naar Android 12.
En vorige week de maandelijkse security update.

Vindt ik het toch netjes van Moto.
Prima toestel, alleen persoonlijk is android 12 een ramp, had liever niet geupdate.
Maar dat is persoonlijk.
Aldus updates op mobiele telefoons maken mij totaal niks uit.
Ofwel ik voer geen belangrijke dingen uit op mijn telefoon, en daarom geen must.
Fijn,maar nu eens even kijken hoe het volgend jaar is met de updates...
Geen Motorola meer voor mij want veel te weinig updates.
Dat dus. Ik heb nu mijn 3e maar het is mijn laatste en binnen het gezin stapt men ook af van moto.
Op dit moment zou ik graag motorola hardware zien met Nokia update beleid. Nokia staat de manie voor 720x1600 schermen me tegen
Let wel dat updates niet vanzelf komen, ook al lijkt dat voor jou als gebruiker zo. Er zit werk in een update, dus tijd en ook geld. Aangezien een update voor alle gebruikers beschikbaar is/wordt, kunnen de kosten ook door alle gebruikers gedeeld worden, en deze prijs betaal je bij aanschaf van het toestel.
Nu ga ik ervan uit dat Lenovo minder toestellen verkoopt dan Samsung. Dan heeft Samsung dus, bij vergelijkbare toestellen en vergelijkbare aankoopprijs, meer budget voor software ondersteuning, tenzij Lenovo natuurlijk een hogere prijs zou gaan vragen per toestel. Op dat moment kiest de consument natuurlijk voor het toestel van Samsung.

Overigens mag dit geen excuus zijn voor Lenovo om slechts 1-2 jaar updates te geven, dat is, vind ik, onacceptabel anno 2022.
Updates zijn zeker een ding, maar wees heel eerlijk. De helft van de mensen heeft een telefoon met een laatste update van 1 jaar geleden, hoe vaak hoor je over mensen met een virus o.i.d. daarop?

Ik haal haast wekelijks virussen e.d. van up to date windows PCs, maar een telefoon heb ik in jaren al niet meer hoeven te resetten.
Mijn Pocophone F1 doet het inderdaad nog prima maar de laatste update was nog uit 01-12-2020.

Toch zou ik verwachten dat er meer telefoons virussen zouden hebben.
Ik heb nog een tablet liggen die in 2017 voor het laatst is geupdate, helemaal niets mis mee.

Het lijkt er een beetje op alsof android redelijk goed dichtgetimmerd is.
Geen Motorola meer voor mij want veel te weinig updates.
Telefoon was verder niks mis mee,maar updates zijn best belangrijk, vandaar heb ik nu een samsung.
Als Samsung het voor elkaar krijgt veel langer te updaten,dan moet Lenovo dat (in hetzelfde prijssegment) ook kunnen.
(zou je moeten lezen Lenovo,dat voorkomt overlopen naar de concurent!)
zou ook graag willen overstappen van motorola, maar vind het zwaaien en hakken met de telefoon voor camera en zaklamp zo fijn.
heb we eens van die gesture apps geprobeerd, maar het werkt allemaal niet niet zo lekker.
als iemand daar een goed alternatief voor heeft, dan ben ik weg bij motorola.
Ja, inderdaad. Na twee motorola's ook even een samsung en nokia geprobeerd en het was zo'n gemis om met een korte polsbeweging de zaklamp aan/uit te doen, dat ik nu weer met een moto rondloop. Apps gebrobeerd op die andere toestellen, maar was niet hetzelfde. Gebruik die zaklamp echt verrassend vaak.
Ik denk dat je net zo goed een Xiaomi Redmi Note 11 kan kopen want die heeft bijna dezelfde specs en is bovendien goedkoper.
Maar dan zit je wel met Xiaomi android
Ook Lenovo is Chinees. Voor mij reden om geen Motorola meer te kopen.
Ik heb het niet zozeer over chinees maar eerder over de schil over android heen.
De laatste versie van MIUI is prima, dat is zeker niet meer zo lomp als het was. Zelf draai ik nog steeds Nova Launcher er over heen, dat werkt ook goed.

Weet overigens niet hoe dat bij de RedMi telefoons zit, ik heb zelf nog de Mi Lite 9 die heeft een EEA ROM.
Als het goed is minder last van bloatware en het is makkelijker om de Xiaomi Apps uit te zetten.

Nadeel is wel dat deze achterlopen met updates t.o.v. de Global ROM.
Redmi Note 8 pro
MIUI 12 prima shell, alles goed geordend, geen last van teveel brol.
Werkt snel en udate nu op Android 11

[Reactie gewijzigd door jakkepeeters op 13 april 2022 16:30]

ideaal die dingen... kale stock android, zonder al die rotzooi...
updates wat karig, maar lig ik niet wakker van.
Doen wat zemoeten doen voor weinig geld.
Prima toestellen, zou er gelijk weer 1 kopen.
Rotzooi dus, wat je na twee jaar in de Kliko kan kieperen.

Koop gewoon een Samsung, dan zit je altijd goed.
dat denk ik elke keer maar dan pak ik er 1 op in de winkel en het user interface is zo ouderweds
Totdat je kampt met slechte batterij tijd, slechtere performance dan concurrentie, een skin waar de meningen erg over verschillen en de hoge prijs voor wat je krijgt
Betaal jij maar lekker een flinke duit voor zo'n ding...
Deze koste niet een drol, werkt al jaren.... doet wat die moet doen.

Jou leuke Samsung zit vol bloatware, die je niet kan verwijderen.
En allemaal rotzooi die je amper gebruikt en de hoofdprijs voor betaald.
Ik heb lieve een kale stock android.
En als jij dat rotzooi noemt, dan heb je een oliedomme plaat voor je kop.
Vertel, waarom is het rotzooi?

Ik loop inmiddels al 3 jaar met mijn g7 plus.

En het probleem met samsung:"Uw opslag is vol" terwijl je 0 apps hebt geïnstalleerd.

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 13 april 2022 13:36]

Anoniem: 1664360
12 april 2022 18:03
Ik heb zelf de moto g60 was ook de zelfse prijs met 6.8 inch lcd 120hz en 6gb ram vgm


Ook top toestel

Hou overigens erg van motorola toestelle

Alleen update beleid is beetje laks
Klopt het gewicht? 169 gram is aan de lage kant voor een toestel met 6.6" scherm.

[Reactie gewijzigd door ssn op 13 april 2022 16:36]

Wat updates betreft: weet iemand hoe de Fairphones daarmee omgaan?
Nooit weer een motorola. Ik heb een Motorola One Vision en die zit in het Android One programma. Daarbij beloven ze 2 grote android updates. Ik wacht nog steeds op de beloofde Android 11. Motorola support zegt natuurlijk al een half jaar dat het "binnenkort" komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee