Sony start verspreiding van Android 12-upgrade voor Xperia 1 III en 5 III

Sony is gestart met de verspreiding van de Android 12-upgrade voor de Xperia 1 III- en Xperia 5 III-telefoons. Deze upgrade krijgt onder meer een verbeterde screenshotfunctie. Voor zover bekend hebben alleen Russische gebruikers de upgrade al kunnen installeren.

De fabrikant heeft een informatiepagina over de Android 12-upgrade online gezet, waarin de nieuwe functies worden besproken. In het artikel geeft Sony nog niet aan welke telefoons de update krijgen. Volgens XDA Developers krijgen de Xperia 1 III en 5 III eerst de update, specifiek de XQ-BC72- en XQ-BQ72-modellen. Dit zouden Aziatische dualsim-toestellen zijn, waarbij Russische gebruikers het eerst de upgrade kunnen installeren. Wanneer andere gebruikers de upgrade krijgen, en of ook andere toestellen geüpgraded kunnen worden, is nog niet duidelijk.

Android 12-functies die de gebruikers volgens Sony kunnen verwachten, zijn bijvoorbeeld de 'rollende screenshot' functie waarbij de telefoon automatisch kan doorscrollen om een langer screenshot te maken. Ook is er een verbeterde modus voor bediening met één hand, is er een Extra Dim-modus die de helderheid verder terugschroeft dan voorheen mogelijk was, en krijgen de telefoon een indicator voor wanneer de microfoon of camera wordt gebruikt.

Sony kondigde beide telefoons vorig jaar april aan. De smartphones hebben een 120Hz-scherm, al is de Xperia 5 III met een 6,1"-scherm wel iets compacter dan het 1 III-model, met een 6,5"-oledscherm.

Sony Xperia 1 III

Door Hayte Hugo

Redacteur

07-01-2022 • 16:43

50 Linkedin

Reacties (50)

50
50
15
0
0
31
Wijzig sortering
Ik gebruik 5II te leen sinds 2 weken, mooie toestel maar de chip is niet zuinig. Ik moet mijn tel minstens 2 keer per dag opladen en ik game niet eens. Ik ben dit zo zat
Vreemd, ik doe net geen 2 dagen met mijn 5 II 🙂
kun je mij vertellen welke apps je vaak gebruikt? ik whatsapp en af en toe YouTube. Voor de zekerheid heb ik de tel harde reset gegeven :|

Bij voorbaat dank :)
Lijkt mij ook een defecte accu, dat is echt niet goed, hij zou makkelijk 2 dagen moeten gaan.
Vreemd… Ik gebruik mijn Xperia 5ii best wel intensief en met permanente batterijverzorging(max. 80% opladen) haal ik makkelijk de hele dag met veel YouTube , en Clash of Clans tomtom heen en terug.
Dat lijkt me niet goed.
Ik heb m ook en ik vraag me af wat je allemaal doet ermee.

1x laden is realistisch maar (minstens) 2x?
Misschien is je accu niet goed.

[Reactie gewijzigd door BrbZrk op 7 januari 2022 23:30]

Dat heb ik ook met mijn 1 III
Gebruik stamina mode op gebalanceerde energiebesparing.

Ikzelf heb een XZ2 Compact uit 2018, een jaar na launch gekocht en deze gaat prima heel de dag mee met een 2780 mah batterij.
dat kan inderdaad helpen maar alles wordt zo traag. Bedankt voor de tip
Gebalanceerde energiebesparing valt wel mee, als ik games op mn telefoon speel dan is het verschil tussen Stamina off en gebalanceerd vrij klein tot niet te merken, i.e nog steeds 60fps-ish.

Bij preference batterij tijd, daar gaat het wel naar 30-40 fps.
ben benieuwd :)
tot nu toe erg te spreken over de telefoon namelijk (Xperia 1 III)
Hoe is de accuduur?
Vergeleken met mijn vorige (Samsung Galaxy S10) fenomaal. Ik laad de accu nooit meer op dan 80% (gelimiteerd door battery care) en doe vlotjes anderhalve dag ermee, waar ik met de S10 elke nacht moest opladen. Qua verbruik doe ik min of meer hetzelfde als ervoor, geen grote aanpassingen.

Ik kan natuurlijk ook alleen maar vergelijken met mijn vorige S10, die ik op zich ook niet echt rampzalig vond qua verbruik.
Ik heb exact dezelfde ervaring, met dezelfde upgrade van telefoon. 1.5 dag, pakken beter dan mijn S10.
Het enige wat echt batterij slurpt ( en warmte genereert ) is het nieuwe camera systeem. Dan gaat de batterij plots veel sneller omlaag dan gewend. Al het andere dagelijks gebruik is verrassend zuinig te noemen, zelfs zonder Stamina mode en met het scherm op ong 80% helderheid, fixed. Ik laad hem iedere nacht draadloos op, tegen dat ik opsta gaat hij pas echt vol.
Mijn vrouw gebruikt mijn oude XZ2compact, na al die jaren haalt zij daar ook nog steeds 1.5 dagen uit :)

Het enige waar ik met Sony schrik van heb, zijn hun Android updates. Bij mijn XZ2compact werd de wifi betrekkelijk instabiel na een nieuwe release. ( reden aankoop S10 ). Ik heb er uiteindelijk een jaar later een custom rom opgezet, nadat ik van mijn S10 niet tevreden was. Die S10 is nu mijn werkpaard voor op de mtb of crossmoto, mijn Sony 1 III met zijn variabele lens, durf ik niet vrijgeven aan al die trillingen :)
Batterij verzorging is wel iets uniek van Sony. De telefoon is slim genoeg om te zien als je naar bed gaat hoelaat de wekker staat en laat de telefoon dan langzaam op.
Dit zie je gewoon niet terug op andere telefoons.
Ook in uiterste geval stel je hebt geen lader kun je de telefoon snachts uit zetten. Maar de wekker zal gewoon afgaan. Quality off life erg fijn .
Deze functie is niet meer uniek voor Sony want mijn Pixel 6 Pro heeft dit ook. Het heet 'aangepast opladen' en laadt de batterij pas helemaal vol in het laatste uur voordat de wekker gaat. Sony was wel de eerste die hiermee kwam inderdaad en ik was altijd wel fan van het batterijmanagement van Sony.
Ik heb hiervoor 4 Sony telefoons gehad waarvan de laatste 7 jaar oud was en de batterij nooit vervangen was. Ik haalde op het eind nog altijd 4 uur screen on time oftewel voor mij net 1 dag wat gewoon prima is. Ook dat langzamere opladen vond ik wel fijn omdat het een langere levensduur van de batterij garandeert. Daarom vind ik het ook niet erg dat de 6 Pro met "maar" maximaal 23W oplaadt.
Dat heeft de OnePlus 8 ook (en waarschijnlijk andere modellen van het merk ook).

Wat ik wel mis is echt ophouden met laden tot 80%. Ik geloof dat de Sony dat wel heeft. De OnePlus laadt de laatste 80% op net voor je opstaat, maar bij mij werkt dat niet want ik heb geen vast dag/nacht ritme.
De genoemde feature is zeker niet uniek of nieuw meer, mijn Realme 6 van +-200 euro heeft ook "optimized night charging"
Ik heb het ook op verschillende toestellen gezien. De vraag is of het hetzelfde werkt.
Thanks. Ik heb nu de 1 en twijfel tussen de 1 III en de Pixel 6 Pro....
Ik heb deze keuze voor mijzelf ook gemaakt en ben uiteindelijk na 18 jaar aan een stuk door Sony telefoons te hebben gehad, nu toch voor de Pixel 6 Pro gegaan. Jammer, maar ik vond de Sony toch teveel minpunten hebben voor de prijs van 1300 euro destijds. Vergeleken met de Pixel heeft de Sony in mijn ogen: mindere foto- en videokwaliteit in auto mode, zeker bij minder licht of moeilijkere lichtomstandigheden; missende camera(software) features; slechtere selfiecamera; mindere batterijduur; minder helder scherm; bloatware en maar 2 jaar lang updates. Verder had ik de 3.5mm audio poort en sd-kaart slot niet per se nodig. Dan heb ik met de 400 euro minder kostende 6 Pro een beter toestel, voor mijn gevoel en doeleinden.
1300 euro des tijds??? Welk model was dat dan?
De Xperia 1 III. Dat was in oktober vorig jaar. Inmiddels zie ik hem voor een kleine 1200 euro staan als los toestel. Nog steeds te veel vind ik.
Dat noem ik niet des tijds, dan zou ik het over een paar jaar geleden hebben.

Xperia 1 III is inderdaad erg duur, en de camera is omdat de lens te dicht op de sensor staat (waardoor ook maar 70% van de sensor kunt gebruiken) ook niet eens echt goed, waardoor de 5 III eigenlijk net zulke mooie of soms zelfs mooiere fotos maakt.
De 1 III ook??? Of bedoel je de Pro-I, met de 1" sensor die niet volledig gebruikt wordt?
Die kost 1800 ofzo
Die bedoelde ik inderdaad, dacht dat dat de 1 III was, maar je hebt gelijk dat het de Pro is die ik bedoel, vriend van me was zo gek om die te kopen.
Super tevreden mee,
Zelfs met hoop gamen, YouTube en Spotify haal ik makkelijk de hele dag 🙂
Hoe dan? Want als ik netflix/ disney+ dan is bij 7 uur opstaan de xperia 1 III rond 13uur al leeg
Zit hier "nog" met de Xperia compact XZ2 wat een ontzettend fijne compacte telefoon is.
Wil graag nog een compacte telefoon nemen (onder de 70mm breed) wanneer deze te langzaam wordt.
Ik merk nu al regelmatig hangende apps, traag scrollen en soms crashed de chrome browser spontaan.
Vreemd want toen die net nieuw was, had ik hier totaal geen last van.
990 euro vind ik toch nèt iets te veel voor een Xperia 5 III. Dat tikt tegen de prijs van een foldable telefoon aan.
Fabrieksinstellingen al geprobeerd? :)
Nee nog niet geprobeerd, durf ik eigenlijk niet, maar das geen excuus. :P Binnenkort maar eens proberen!
Maar denk dat die foldable niet je levensduur van je xz2 halen. Tip je kan nog best wat voor je telefoon krijgen bij rebuy etc.
Ik heb nu de Xperia 5 ( eerste). Zou best een foldable willen. Maar de Sony telefoons zijn erg duurzaam. Dus duurt nog wel even voordat hij buiten gebruik wordt gesteld.
Nou duurzaam.. Ik heb begrepen dat de support nog steeds ophoudt bij 2 android upgrades en 3 jaar support (updates) in totaal. Dat vind ik echt megakort voor zulke dure toestellen. Samsung en zelfs het veel goedkopere OnePlus doen het een jaar langer voor beiden.

Als het kan doe ik 3-4 jaar met mijn toestellen en dit is dan gewoon te kort. Zeker omdat ik altijd even wacht tot de prijs naar een acceptabel niveau zakt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 7 januari 2022 21:55]

Samsung is juist een van de fabrikanten die kort updates blijven geven, ze zijn zelfs gedwongen door de rechter om langer ondersteuning te geven omdat ze binnen 2 jaar er al mee stopte, dat geld niet alleen voor hun telefoons, maar ook andere smart producten.

HTC en Sony stonden juist altijd bekent om lange ondersteuning van hun telefoons.
Verklaar dan dat mijn S8 onlangs nog een nieuwe beveiligingsupdate heeft gehad, meer dan vier en een half jaar na officiële release? En dat is geen uitzondering, kijk bijv. naar de S7 update geschiedenis.

En Sony stopt exact 2 jaar na release met updates voor de Xperia 10 toestellen.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 8 januari 2022 05:56]

Dat is dan een hele verbetering voor Samsung.

Sony ondersteuning is inderdaad niet meer wat het eerst was, merkte ik al bij mijn XZ3 die eerst wel een update naar Andriod 11 zou krijgen, en toen toch in eens niet, zal ook liggen aan het aantal toestellen wat er worden verkocht, ze geven niet voor niets dikke NC headsets er bij weg om de sales te boosten.
Samsung doet nu 4 jaar updates en 3 android upgrades. Binnen het Android kamp een van de besten. Alleen Apple doet het beter. Maar Apple is voor mij te beperkt.

Het punt is ook: Samsung garandeert dat nu. Sony garandeert alleen 2 jaar updates, verder niks. Soms is het wel meer maar je kan er niet vanuit gaan. En dat is juist wat ik wil als ik zoveel geld aan een toestel uitgeef.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 januari 2022 16:19]

Ik heb tot nu toe altijd nog lang updates gehad. Mogelijk niet naar de laatste android. Maar eerlijk na android 7 boeide het mij toch niet meer. De beveiliging updates op de duurde modellen komen vaak na de 2 jaar gewoon nog om de zoveel maanden binnen.
Het is me meer dat er geen hard beleid lijkt te zijn. Bij Samsung is het duidelijk: 4 jaar maandelijkse updates. Bij Sony kan ik niet meer vinden dan dit:
“We aim to support all premium range devices with the latest Android updates for two years after the device has launched. We may choose not to upgrade a mid-range or entry-level device if testing does not meet our exacting standards and we feel the hardware isn’t capable of delivering a stable user experience.
Dit is me een beetje teveel in de richting "Wanneer we er zin in hebben". En ik vind Android upgrades zelf wel belangrijk. Samsung is ook heel structureel met hun updates, die komen netjes elke maand. Ik snap niet dat zo'n groot bedrijf als Sony dat niet kan evenaren.

Anders zou ik wel voor Sony gaan, want ik vind hun hardware veel beter. Ze hebben nog notificatie LEDs, en 3,5mm jacks, en geen hole punch camera's.
Er zijn gelukkig nog een aantal 'smalle' telefoons te vinden onder de 500 euro, bijv. de Xperia 10 iii. Die heeft ook een veel betere autonomie dan de Xperia 5 iii - de SD888 is wat dat betreft een ramp.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 7 januari 2022 17:34]

Ik heb de mijne ingeruild voor een iPhone 13mini. Op Android was er geen goed alternatief.
Wat erg jammer is.
Lijkt mij dat zulke hardware nog prima geschikt is voor vanalles, en dat dingen niet crashen/hangen omdat ie te oud/langzaam is, maar vanwege bugs of wellicht een hardware defect.
Je zou evt nog factory reset of n andere (custom) ROM kunnen proberen?
Verder, als je "standaard" apps wilt blijven gebruiken, die met de tijd ook steeds zwaarder worden, dan wordt je telefoon vanzelf steeds langzamer. Maar soms kan je ook kiezen voor lichtere apps, dan blijft je telefoon snel. Maar die standaard apps kies je ook niet voor niks dus daar moet je ook maar net zin in hebben.
Asus Zenfone 8 kan een goede optie zijn! De software-ondersteuning is twijfelachtig, maar de hardware klopt.
soms zijn er wel wat deals te vinden, heb destijds de Xperia III pre-ordered i.c.m. een abbonement voor een losse prijs van 870 totaal. En kreeg daar ook nog een Sony WH-1000XM3 gratis bij. (geregeld via mobiel.nl, misschien kijken waard indien nog niet gedaan?)

990 voor een Xperia 5 III is inderdaad in dat geval veel te duur . Vooral als ik het topmodel voor minder heb.
Als upgrade, kun je de S22 en Xiaomi 12 (of 12x) in de gaten houden.

Vorig jaar kwam eigenlijk alleen de kleine Asus Zenfone 8 uit. De Xperia 5 III vind ik eigenlijk niet compact te noemen doordat het scherm zo hoog is (21:9 verhouding).
Ik kan je van harte de custom rom lineageOS aanraden! Ik draai nu Android 11, alles werkt bij mij voldoende vlot en hou na een dag nog ruim 40% batterij over. Als je nog nooit een custom ROM geflashed hebt is het best wel spannend, maar als je de instructies exact volgt lukt het best!
Hier hetzelfde..xz1 compact begint nu traag te worden en achter te lopen qua android.
Denk aan Flip 3 misschien (alleen die prijs..).. rest is niet echt compact...
Iemand tips?
Sony Xperia 5 iii is wel een fijn toestel hoor, en ik heb hem in 1 keer betaald bij het verlengen van me abonnement, dat scheelde flink in de prijs.

Xperia 1 iii is wel gewoon te duur, dikke camera sensor er in die zo groot is dat hij maar voor 70 bruikbaar is door de afstand van de sensor naar de lens te klein is en de foto's die hij maakt niet beter zijn dan die van de Xperia 5 iii met een normale sensor.

Als ze nou met een iets dikkere smartphone komen die wel echt een lens heeft die naar buiten toe komt zo als bij hun cybershot compact camera's zou ik hem wel gelijk kopen.
Ik gebruik de Sony Xperia 1 iii en ben erg tevreden
Had eerst de Samsung 22 ultra maar die had problemen met de processor die over verhit raakte en dan erg terugklokte.

Wel heb ik nu bij de sony batery care uitgezet.
Ik laad toch nooit in de nacht op en als ik oplaad haal ik hem tussen 90 en 100 procent toch eraf.
Dus de battery care heeft voor mij denk ik geen meerwaarde. (Of wel.....)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee