OnePlus hervat Android 12-update voor 9-serie en belooft compatibiliteit Gcam

OnePlus heeft de distributie van OxygenOS 12, gebaseerd op Android 12, hervat. De technische problemen van de eerste roll-out moeten verholpen zijn en het bedrijf belooft compatibiliteit met Gcam-ports, die maar een enkele camera aan de achterkant kunnen gebruiken.

Ten tijde van de eerste roll-out van Android 12 voor de OnePlus 9 en 9 Pro merkten gebruikers dat de update ervoor zorgde dat gebruikers niet met mobiele netwerken konden verbinden, notificaties niet verschenen, het systeem vastliep en het display problemen vertoonde. Daarop werd de roll-out stopgezet, ongeveer een week geleden. Die problemen moeten in de nieuwe update verholpen zijn. OnePlus meldt verder dat autofill-problemen in Google Chrome in een toekomstige update verholpen moeten worden, alsmede het 'tijdelijke gebrek aan toegang tot de extra camera's in Gcam'.

De Gcam-ontwikkelaars trokken daarover vorige week aan de bel en raadden hun gebruikers aan de update te vermijden als ze Gcam willen gebruiken. Ze stelden verder ook dat OnePlus-zusterbedrijf OPPO de toegang tot extra camera's al langer dwarsboomt op hun ColorOS-besturingssysteem. Met de ophanden zijnde integratie van OxygenOS van OnePlus en ColorOS van OPPO leek het erop dat OnePlus hier het beleid van OPPO overnam, maar nu lijkt OnePlus weer van koers te veranderen.

De Gcam-ontwikkelaars melden in hun Telegram-kanaal overigens ook dat dergelijke blokkades ook voorkomen op Realme-toestellen en een aantal Vivo-telefoons. OnePlus, Oppo, Vivo en Realme zijn allemaal merken van BBK Electronics.

De OnePlus 9 en 9 Pro kwamen in maart van dit jaar op de markt. Het zijn momenteel de nieuwste topmodellen van het Chinese telefoonmerk en ook de eerste twee modellen ervan die de update naar Android 12 krijgen. Tweakers heeft van de toestellen een review gemaakt, zowel in geschreven als in videovorm.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

18-12-2021 • 11:39

52 Linkedin

Reacties (52)

52
52
40
2
0
10
Wijzig sortering
Het grootste voordeel van OnePlus was tot op heden de goede support en de cleane software die heel vlot werkte, zeker voor de prijs. Het is zo typisch voor Chinese/Aziatische bedrijven om een dochterbedrijf dat na enkele jaren hard werk succesvol is te gaan ruïneren omdat ze niet willen inzien dat andere Westerse markten niet zitten te wachten op software als ColorOS. De naam alleen al spreekt boekdelen.

De enige UI die in dat thema zit en toch relatief gezien goed werkt is MIUI, omdat Xiaomi hier heel erg veel aandacht en resources in steekt.

Jammer genoeg zijn nu de enige opties om voor een custom rom te gaan met gevolgen van dien (Image processing dat eronder lijdt) of om voor een ander merk te gaan. Wil je stock-ish Android heb je niet veel keuze: Motorola (geen idee hoe het zit met hun update beleid), Pixel en dat zal het zowat zijn…

Ik snap toch soms zulke beslissingen echt niet. De USP van OP hebben ze op deze manier gewoon de deur uit gesmeten met als gevolg dat velen dan gewoon op de concurrentie zullen springen. Als je toch een skin vol bloat zal shippen kunnen mensen evengoed voor een Samsung, Xiaomi of ander merk gaan.
Je vergeet Nokia. Die draaien vaak zelfs Android one en zo niet dan hebben ze alsnog een goed updatebeleid.
Prijs is in verhouding wel duurder dan Motorola.

Voor de rest heb je wel gelijk. Tot nu toe altijd stock Android geprobeerd te houden en dat lukt al sinds de Motorola G3. Voor mij reden om voor de One Plus Nord te gaan. Wel Spijtig als dit direct de laatste keer wordt.
Probleem met Nokia (HMD) is dat je geen Nokia moet willen hebben. De support is bagger, en de hardware van slechte kwaliteit (snel en veel defecten). Althans wat ex-HMD gebruikers stellen.
Helaas wel wat nare ervaringen met de toestellen gezien in mijn omgeving. Nokia 3, 3.1, 5 en 6.1 hebben toch allemaal net van die kleine defectjes (cameramodule, batterij, speaker 2x etc, software-updates). Vind hun aandeel in de smartphonemarkt nog steeds waardevol maar het zou wel beter zijn als ze net ff een tandje erbij doen qua kwaliteit. Dat daarmee de prijs stijgt is logisch maar daardoor zal de positiviteit denk ik wel stijgen.

Het is geen goed algemeen beeld maar wel een beeld wat op meerdere plekken zo wordt ervaren. En dat is jammer denk ik.
HMD (Nokia) heeft juist totaal geen goed update beleid, dat die mythe nog steeds leeft verbaast mij.
Beter dan Motorola. Die doen 2 jaar beveiligingsupdates en 1 upgrade. Nokia doet 2 upgrades en 3 jaar beveiligingsupdates. Dan heb ik het over recente telefoons. Dat is goed voor budget telefoons.

Mijn Nokia 8 kreeg zelfs langer dan 3 jaar beveiligingsupdates.
Helaas brengt nokia tegenwoordig alleen nog budget toestellen uit. Geen alternatief voor een oneplus 9 dus.
Ik heb een Nokia X10 maar bijna drie maanden nadat Android 12 is uitgebracht heb ik nog steeds geen update. Ben er erg van geschrokken.
is ASUS ook niet vrijwel stock android? op zijn minst als optie aanwezig bij instellen telefoon in mijn ervaring

dit is mijn eerste asus foon hiervoor alleen maar samsung gehad dus geen vergelijkings materiaal
Nu heb ik een 8 pro. I'm heb wat videos van coloros 12 bekeken maar ik vind het best meevallen. Nu gebruik ik de nova launcher. Mijn vraag is wat er dan zo vreselijk is aan ColorOS 12?
Ik doe doorgaans 2 jaar met de telefoon, en zal vanwege de negativiteit serieus ook de pixel pro overwegen wanneer ik over 3-5 maanden een nieuw toestel koop.
Toch benieuwd naar wat werkelijk zo erg is aan color os tov oxygen os.
Ik heb zelf een Realme X en naar mijn weten zit daar al jaren ColorOS op, ik vind het een heel fijn en vlot besturingssysteem, voorheen altijd Xiaomi's gehad maar ik vind het os van Realme fijner ( coloros)
De notificatie balk is minder aanpasbaar (zo kan je de tijd niet meer weg halen). Het kiezen van accentkleur kan niet meer met een hex/rgb code maar alleen vaste kleuren of een slider. Het default vast zetten van apps zodat ze niet gesloten worden bij sluiten alle apps is irritant. Ze volgen de materialyou designguidelines van Google niet. Het standaard lettertype is lelijk.

Nu gebruik ik niet de default launcher van OP, maar Nova dus veel andere dingen zullen mij niet opvallen.
Sowieso is de OnePlus 9 pro mn laatste OnePlus maar denk er zelfs overna om deze te verkopen en een Pixel toestel te nemen.
Wel grappig, de dingen die jij noemt interesseren me dus helemaal niks, maar ondertussen word ik wel erg bang (gemaakt) van alle negativiteit door deze koers wisseling.

Blijkt maar wel dat je je gewoon moet verdiepen in de veranderingen om tot een conclusie te komen, voor de één hoeft het nog niet zo erg te zijn dan voor de ander :)
Ik niet meer. Ik heb net een rollback gedaan naar 11.
Nu het duidelijk wordt dat OnePlus ColorOS begin te integreren is de OP9Pro m'n laatste OnePlus-toestel. Ik installeer geen updates meer, verkoop het toestel over een paar maandjes en stap over naar Google Pixel.
Ik heb updates ook alvast uit gezet, ik wacht ff totdat de Nothing phone zich laat zien, en kies dan waarschijnlijk daarvoor. Anders wordt het ook een Pixel.
Nothing phone? Linkje?
Erg veel is er nog niet over bekend, maar er wordt verwacht dat er volgend jaar een telefoon van Nothing verschijnt.
Zelfde hier maar van vanaf een oneplus 6. SInds het hele software debacle zijn ze voor mij volledig van de mogelijke aankooplijst verdwijnen. Ik zie echt nog 0 redenen om voor het merk te kiezen.
Het wordt inderdaad weer aantrekkelijk om te gaan 'custom rommen'. Wel lang geleden...
Als iets fuck is dan is het wel custom roms. Je moet weten wat je doet, dus zeker niet voor iedereen weg gelegt. Customs roms betekent soms ook dat somige dingen niet goed werken. Dus zo geweldig is custom rom ten opzichte van origineel helemaal niet. Zal het ook zeker niet aan raden tegenover een originele rom.
Op het forum en op Reddit zijn mensen terughoudend, daar geef ik ze geen ongelijk in.
Oneplus is een zinkend schip, simpel zat !
De magie is al een tijdje weg, de prijzen zijn niet meer interessant en de kapitein heeft het schip al een tijdje geleden verlaten.

Over 2 jaar is het niet veel anders dan een HTC of LG.
Offtopic, maar het verbaast me eigenlijk dat HTC nog altijd doorgaat met het maken van telefoons en tablets, terwijl LG er al mee gestopt is. HTC is in geen enkele branche meer een grote naam, i.t.t. LG (tv's, beeldschermen, etc.), dus je zou eerder verwachten dat HTC zou stoppen en niet LG.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 19 december 2021 12:23]

Niemand begrijpt het ....
Misschien een witwas operatie ??

Voor de reguliere consument is HTC dood..
Wellicht dat een grote speler HTC gebruikt als test platform en kan er dus nooit sprake zijn van imagoschade als iets niet helemaal goed loopt.

1 ding is zeker, als ze nog bestaan dan is dat met een reden, niet omdat ze zoveel consumenten electronica direct verkopen.
LG heeft genoeg andere divisies om geld mee te verdienen. HTC heeft ... VR brillen, en dat is het wel.
Ik heb op mijn OP 9 Pro vandaag de meest recente Android 11 update binnengehaald en die is prima. Als ik de 12 update ook aangeboden krijg dan ga ik die gewoon installeren, en dan zien we dan wel weer.
Ik heb nu de melding dat de update gedownload is en klaar staat voor installatie (ota). Oneplus 9 in NL webshop gekocht. Maar na het lezen van allerlei reacties op fora's wacht ik nog maar even. Ondanks dat ik met de huidige firmware ook wat issues heb met notificaties en vingerafdruk unlocken ....
Same here. En ik wacht liever op de volgende update zodat ook bovengenoemde autofill en Gcam issue dan opgelost is. Weer dikke faal van OnePlus/OPPO.
Ik denk dat dat een andere update is. Die had ik vorige week ook en lost kleine problemen op, zoals de missende notificaties van Gmail.
Ik heb de OP1, OP3 en OP6 gehad, en sinds vandaag ben ik OnePlus af. Het voortdurende gedonder met hun software heeft mij doen overstappen.
Nu was mijn OP6 ook alweer 3,5 jaar oud en heb ik nooit zo lang met een telefoon gedaan. Maar eigenlijk heb ik altijd wel kleine issues gehad, en heb ik de grotere kunnen vermijden door altijd te wachten met de grote updates.
Het is jammer, want verder zijn het leuke toestellen. Maar ik was er klaar mee.
Wat heb je nu gehaald?
Pixel 6 (non Pro).
Minstens 3 jaar grote updates, en 5 jaar beveiligingsupdates. Altijd de nieuwste Android versie.
En je kan er makkelijk een custom rom op zetten, als je het toestel nog langer wilt gebruiken.
Nice. Voor 650e is er eigenlijk geen concurrent in Androids.
Is de skin van oppo echt zo anders dan oneplus?
Ik denk dat ie gewoon een kut dag had omdat ze vriendin het heeft uitgemaakt die dag. :) of maybe somthing else on his mind. anyway er zijn ook wel positivere reviews te vinden van Color OS. :-) Ik vind zelf Samsung een draak van een OS hebben , maar dat is vooral dat ik er niet aan gewend ben denk ik. Al zat ie ook vol met ongewenste software niet.
Voor mij is het vooral de launcher.. Ik hou niet van die iPhone achtige launchers. En de rommelige stijl.

Maar ook dat ik een OnePlus heb gekocht en geen OPPO. Terwijl dat achteraf toch veranderd wordt. Toen ik hem kocht was deze samenwerking nog net niet bekend.

Ik ga voor die tijd wel over naar lineageos denk ik, alleen het wordt wel een hoop werk om alles opnieuw te installeren en configureren. Maargoed. Ik heb een OP8 dus ik wacht wel even, Android 12 LineageOS is ook nog niet uit.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 19 december 2021 18:10]

Ik begrijp al die heisa niet.
Ik heb een OnePlus 9 Pro, met Android 12 open Bèta.
Totaal geen problemen, alles werkt zoals een OnePlus betaamt.
Je begrijpt het niet omdat jij zelf de problemen niet ervaart? Dat is geen vereiste voor het begrijpen van de problemen namelijk.
Dat is toch een logisch gevolg. Als je zelf geen problemen ervaart, en er eigenlijk niets negatiefs ziet, denk je eigenlijk men zeurt te veel over niks en misschien is dat dan ook wel zo. Dat betreft kunnen mensen zuren over de kleinste dingen en is het gras altijd groener ergens anders, tot dat ze het zelfde groene gras hebben en dan zien ze weer ander gras. Pixel 6 zijn ook negatieve reacties van gebruikers te lezen. anderzijds zijn er ook veel lovende reacties van Color OS 12.
Zo is het. Ik lees hierboven over hoe mensen nu overstappen of al overgestapt zijn op een Pixel 6, maar ook daar vind je heus wel negatieve reviews over.
Op basis van 1 ervaring een conclusie trekken is een drogreden.
Dus u denk dat de ervaring van een ander, een betere redenering zou moeten zijn, dan die van je zelf om een oordeel te geven over een ervaring van een produkt die je zelf ook hebt.
Dat heb ik niet gezegd. En het ging om het niet begrijpen van de 'hele heisa', dat was de eerste post waar ik op reageerde. Dat is eenvoudig te begrijpen door te lezen waar vele (niet een enkele) anderen last van hebben. Vrij eenvoudig te begrijpen dus.
Is het niet zo dat velen die niet last hebben niet reageren. En de gene die denken wel last te hebben wel reageren. Kijk als je goed onderzoek daarna zou willen doen moet je ook open staan voor de mogelijkheid dat er misschien echt ook gebruikers zijn die helemaal geen problemen hebben. Het feit dat er hier een aantal klagen. Hoeft niet te betekenen dat het daadwerkelijk ook zo is. Er zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Aantal klagers is maar een fractie van de aantal kopers.
Voor de EU versie is de update nog niet beschikbaar.
Ik ga denk ik ff Oxygen OS 11 houden en over een paar maandjes lekker custom rommen, Oxygen OS ColorOS 12 vind ik toch een stuk minder, en dat ik als user minder kan (Gcam minder functionaliteit + oppo gaat de kernel beheren (het word ook waarschijnlijk moeilijker om de bootloader te unlocked en dus te custom rommen)
Opvallend dat de gcam devs zeggen dat dergelijke blokkades ook gelden voor Realme telefoons, ik draai al jaren gcam port op mijn Realme X zonder enige problemen, overigens een erg goede camera app, schiet betere plaatjes dan de stock camera app van Realme.
Ik heb nu de oneplus 8 pro. Dit is laatse toestel. Volgende zal de pixel 6 pro / opvolger van de Pixel 7 pro I guess zijn.

Is coloros zo mislukt en lelijk dan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee