Google Camera-ports kunnen geen gebruikmaken van extra camera's in OxygenOS 12

Het lijkt erop dat OnePlus met ingang van OxygenOS 12 camera-apps als Google Camera-ports niet langer toegang verleent tot de aanvullende camera's, zoals die voor macro- of zoomfoto's. Dat is een beperking die telefoons van moederbedrijf Oppo al langer hebben, stellen de ontwikkelaars.

"OnePlus blokkeert toegang tot de auxillary camera's op Android 12", stellen de ontwikkelaars in hun Telegram-kanaal. "Op Android 11 werkte het nog, maar nu werkt niets. Deze beperking hebben Oppo-telefoons al een tijdje." Het advies van de ontwikkelaars is om niet te updaten naar Android 12 als ze graag Gcam gebruiken. "Het wordt slechter in plaats van beter", oordelen ze tot slot. OnePlus en moederbedrijf Oppo zijn bezig met een nauwere integratie met elkaar.

De OnePlus 9 en 9 Pro hebben naast de standaardcamera een ultrawide, telefoto en monochrome-camera. Die laatste drie zijn dus niet toegankelijk in Gcam. Onduidelijk is of dit dan geldt voor alle custom camera-apps op Android. Wie toch graag Android 12 en Gcam combineert, lijkt nu uit te moeten wijken naar een custom ROM.

OxygenOS 12 is beschikbaar voor de OnePlus 9 en 9 Pro, sinds een paar dagen. De roll-out is echter eind van deze week stopgezet wegens uiteenlopende technische problemen. Wanneer de release van de nieuwe versie voortgezet wordt, is niet duidelijk. OnePlus wil dat 'zo snel mogelijk' doen. Tweaker en administrator van de onofficiële Oxygen Updater-app AnonymousWP meldde bij dat nieuws dat de Android 12-update voor de telefoons hetzelfde is als bèta 3.

De Google Camera Ports trachten de functionaliteit van de Google Camera-app, afkomstig van de Pixel-modellen, over te zetten naar andere telefoons. Het gaat dan om features als HDR+, portretmodus, bewegingsfoto's, panorama, lens blur, 60fps video, slow motion en meer, aldus de ontwikkelaars. Zeker op midrange en low-end-telefoons kunnen de apps veel betere kwaliteit leveren dan standaardcamera-apps.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

12-12-2021 • 12:36

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Voor mensen die het zich afvragen, dit is alleen in Oxygenos, een custom android 12 rom werkt prima. Voor de mensen met een OnePlus 7 Pro, YAAP12 gaat een custom camera stack krijgen om voor aanzienlijk betere foto's te zorgen zonder alle OnePlus troep.

Ondanks dat is OnePlus voor mij verleden tijd. Ik was groot fan vanaf de OnePlus One maar zodra mijn 7 Pro aan vervanging toe is ga ik waarschijnlijk richting pixel. Ik heb bij OnePlus de accu laten vervangen om 'm zo lang mogelijk me te laten gaan maar daarna is 't gedaan met 7 jaar OnePlus gebruiken.

[Reactie gewijzigd door DamirB op 12 december 2021 19:26]

Ik gebruik al een aantal jaren Samsung telefoons, elke twee jaar koop ik een nieuwe Galaxy S. De oude schuif ik door naar mijn zoon.
Ik heb me door andere mensen vaak laten vertellen dat ik te veel geld uitgeef en dat ik beter een OnePlus kon kopen.
Voor mijn gevoel is er echter altijd iets mis met die modellen. Eerst waren ze niet waterdicht, toen was de camera slecht, daarna zat het display er op de kop in. Nu weer problemen met updates.

Zijn de OnePlus telefoons een slechte aanschaf of lijkt het maar zo door de aandacht van de media?

Als ik dit nieuws weer lees zou ik niet gauw genegen zijn om er één te kopen
Heel simpel: Een 1+ kost de helft minder dan een Samsung (bij introductie), maar voor dat geld krijg je gewoon een prima telefoon. Weinig tot geen bloatware (mijn ervaring is met een 6T, wellicht is dat inmiddels veranderd), 2-maandelijkse updates, prima bouwkwaliteit. Ik heb dit jaar een Poco F3 gekocht, die is vergeleken met mijn 6T veel meer aangepast en ook al heb ik er geen spijt van, misschien had ik beter een 1+ kunnen kopen en zit ik erover te denken om daar een custom rom voor te zoeken.
De helft lijkt me wat overdreven.
De 1+ 8T kostte 600 Euro bij de release: pricewatch: OnePlus 8T (8GB ram) Zilver
De Samsung S21 kostte 850 Euro pricewatch: Samsung Galaxy S21 5G, 128GB opslag, Grijs
Dat lijken mij toch vergelijkbare toestellen.
Intussen zitten ze inderdaad een pak dichter op de concurrentie qua prijs.
De eerste modellen zaten wel echt op de helft van de prijs: in 2014 kwam de Oneplus One uit aan €299. De Iphone 6 en de Samsung S5 kostten toen €600 of meer afhankelijk van configuratie.
Ik heb juist slechte ervaringen met Samsung en goede met OnePlus, let niet te veel op mensen die klagen op het internet, inclusief ikzelf over Samsung ;)

Dat waterdicht is ook een soort van wassen neus. Ik had een ooit een waterdichte Sony, reclame maakten ze zelfs met het toestel onder water. Toen het soldeer van mijn USB poort losliet weigerden ze garantie want interne vochtsensoren gaven waterschade aan. Die waterschade had ten eerste niets met het shoddy soldeerwerk van de USB poort te maken en ten tweede, ze maakten reclame voor waterdichtheid, dus als er al waterschade was was dat ook vanwege een non-conform product. Maar dan loop je tegen het probleem aan dat je voor de prijs van een telefoon in Nederland geen fatsoenlijke rechtzaak kan voeren. We hebben hier echt dringend iets als een small claims court nodig!

Uiteindelijk heeft elke fabrikant missers en top modellen en als je de topmodellen pakt zitten de verschillen in zaken als update beleid en openheid. VVoor mij betekent deze stap dat ik niet naar Android 12 zal updaten en dat mijn volgende telefoon waarschijnlijk direct van Google zal komen, maar iig niet meer van OnePlus.

Maar als je deze verandering geen issue vindt dan heb je een prima telefoon aan de OnePlus 9 (Pro)
small claims court die is er en die heet sectie kanton van de rechtbank,
deze kantonrechter kan zaken afhandelen met een schadebeloop van max 25k, alle consumentenkoop zaken, en alle particuliere huur en pacht zaken. Griffiers is afhankelijk van inkomen 85 of 240 euro. met een maximale waarde tot 12500 (waar zo'n beetje alle consumenten electronica wel onder valt). Note voor een kantonzaak zoals consumentenkoop heb je geen advocaat nodig: dus ook geen hoge juridische kosten.
Dus als jij, nadat je de winkel op z'n verantwoordelijkheden, de reclame uitingen en je recht hebt gewezen, garantie claimt hebben ze die gewoon te geven. Als ze dan weigeren of doorverwijzen kun je gewoon de rechtbank bellen en je laten uitleggen hoe je ze dan voor de rechter daagt. Daar is verder niet zo heel veel aan.
Als dan blijkt dat je inderdaad gelijk hebt, en je ook voldoende hebt geprobeerd om buitenechtelijk tot een oplossing te komen zul je in de meeste gevallen wel zien dat de winkel ook mag betalen voor jouw juridische kosten.
Mijn Oneplus 7 Pro van 1000+$ is destijds ook in water gevallen en OnePlus weigerde (volgens handelaar) om garantie te geven omdat het plaatje binnen vochtschade aantoonde. Werd ook reclame gemaakt over 'in een bucket met water laten vallen en hij is okee'.
Dat waterdicht is eerder bedoeld stel je laat hem per ongeluk in het water vallen werkt die meestal nog, is geen garantie dat die het nog doet, maar meestal wel.
Maarja mijn galaxy watch active 2 (bvb) heeft een stand zwemmen, maar bij de Samsung voorwaarden staat dat je hem niet in het water mag gebruiken... (dit zou echt niet mogen, in mijn ogen, als er een stand voor is neem je als fabrikant die risico's).
neej,

Als ik in reclameuitingen overal schrijf dat het een geweldig toestel is dat je zelfs onder water kunt gebruiken, dan zou ik in de handleiding inderdaad kunnen zeggen dat dat gebruik alleen in 'ondiep' water is onder x en y omstandigheden. bijvoorbeeld geen zeekwater (veel zout) of geen zwembadwater (geen chloor).

Echter als ik dan vervolgens garantie uitsluit om reden van waterschade dan zal ik op zijn minst moeten uitleggen (aantonen) dat
A: het gebrek te maken heeft met mijn claim
B: dat mijn claim komt door oneigenlijk gebruik.
Ik moet dus laten zien dat jij je toestel zeer waarschijnlijk (of vrijwel zeker) op grotere diepte hebt gebruikt dan volgens de handleiding is toegestaan, of dat je hem in water hebt gedompeld waar het niet voor bedoeld is.

Als ik dan vertel dat ik mijn toestel nooit onder water gebruik omdat ik daar een gopro voor heb maar alleen in de regen (wat een veel lagere ip-rating vereist), en dus annemelijk maakt dat er geen 'sloot of zwembad water in te vinden is' en bovendien opmerk dat het loslaten van soldeer ook helemaal niets met water te maken zou mogen hebben... kom je als nel te de conclussie dat het een broodje aap is.

al met al ben je er mooi ingetuimd door de handige juridische praatjes van bedrijven die natuurlijk liever niet- dan wel opdraaien voor de kosten van een reparatie.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 12 december 2021 13:42]

Sony heeft voor de Xperia lijn behoorlijk geschermd met onder water fotografie in zijn marketing materialen. Dat is na een aantal jaar en tig melding opeens stilletjes verwijdert. Is ook een artikel over gewijd hier toentertijd.

Overigens hadden Xperia toestellen ook last van spontaan barstende schermen. Heb ik met studiegenoten meegemaakt. Gelukkig nog wel kunnen repareren, maar dat was een hele dure grap.
Denk dat Samsung dat ook eens heeft gedaan, zijn toen aangeklaagd geweest in een land ervoor en hadden (dacht ik) verloren...

Maarja als je er reclame voor maakt, mag je er ook de gevolgen van dragen imo.
Heb een xperia in de testbench gehad die helemaal opzwelde en waar zowel de achterkant als het scherm loslieten. Niet echt een aanrader dus.
Dan is de accu kaduuk. Dat heb ik met zowat ieder toestel van rond die tijd wel een keer gezien. Dat kan gewoon gebeuren. De accu zwelt dan op om te voorkomen dat ie ontbrand.
Hier koop ik iedere keer dat mijn oude kapot is een 2dehands galaxy S toestel.
Heb nu dus de S20 5G (S21 was ongeveer dezelfde prijs maar ik wil een micro SD er in hebben) aangezien mijn S9 gevallen was :/ (AMOLED kapot, dus total loss)
Mijne heeft 375 gekost laatst had Telenet hier een promo, 499 voor de S21 met 2x google nest audio en nog eens 100EUR cashback.
Ja dat is een “groot” probleem met Samsung AMOLED, dat is flinterdun en vaak verlijmt met de backplate. Nieuw scherm is behoorlijk duur en vervangen is een tijdrovende klus (toestel is opgebouwd vanaf de voorkant en niet vanaf de achterkant.
Ik heb recente Samsung, LG en OnePlus smartphones gebruikt.

De Samsung werkte goed maar ik vond de interface wat simpel ogen en ik erger mij vrij snel aan reclame en bloatware. Ook heeft iedereen zo'n ding dus spannend is het niet.

De LG was wat zwaar en had een grotere notch, maar had een aansluiting voor een jackplug, goede DACs, minder bloatware en de interface was fijner. Echter is LG gestopt met het maken van smartphones.

De OnePlus werkt snel, laadt op als een raket en bevat niet zoveel reclame. Wel is de interface af en toe inconsistent/minder fraai en dreigt er dus een (negatieve) omslag nu Oppo een grotere vinger in de pap heeft.
Ik ben inmiddels ook wel klaar met OnePlus, nadat ik met alle plezier twee jaar een 7T Pro heb gebruikt en nu een 9 Pro. Volgende gaat een Motorola worden of misschien toch gewoon helemaal weg van Android, want het is altijd gerommel. Apple heeft de laatste jaren ook flinke regressie getoond, maar op dit moment zijn er weinig Android fabrikanten waar je echt op kan vetrouwen. Tot een paar jaar geleden was dat Motorola maar die zijn inmiddels ook aan het rommelen geslagen onder Lenovo..

Ik ben nog niet zo ver dat ik overstap op Samsung, dan moet ik toch eerst heel wat andere fabrikanten waaronder Apple uitproberen, maar het komt wel steeds dichterbij.
Ik deed hetzelfde, maar sinds mijn S10 heb ik nog geen behoefte gehad aan een nieuw toestel. Het kriebelt wel om mezelf eeen cadeautje te kopen, maar ben op zich nog heel tevreden met mijn S10.
Toestel is z'n geld dubbel en dik waard vind ik tot nogtoe
Ik heb zelf een Oneplus 5t en ben er nog steeds heel erg tevreden over. Ik heb nog nooit een telefoon zo veel jaren in gebruik gehad.
Raar. Je zou zelf moeten kunnen kiezen hoe je je hardware, waar jij voor hebt betaald, gebruiken mag. Ik vind het niet goed dat zij lijken te willen kiezen welke software je er wel of niet op mag draaien. Een custom ROM mag niet de enige solutie zijn.

Ik verwacht al comments over dat zij op hun eigen OS mogen bepalen wat voor software ze laten integreren, maar kom op zeg.
Ik denk dat het ondertussen duidelijk is dat we al lang niet meer zelf kiezen wat we kunnen/mogen doen met wat we kopen. Zo bijvoorbeeld ook de automatische snelheidsbegrenzer die er aankomt bij de personenwagens.

Er zijn ook nog fabrikanten die (alsmaar meer en meer), geen custom rom/unlocken van bootloader meer toelaten.
Daarbij komt ,dat sinds Android 12, ook geen support meer is voor custom bootloaders à la TWRP, althans bij Xiaomi.
Waar heb je deze informatie vandaan over TWRP en Android 12? Want ik zie toch versies voorbij komen die met Android 12 werken: https://xiaomi.eu/communi...0-and-other-models.64186/
@Uloga TWRP is sowieso ook geen bootloader maar een recovery.

Zit echter wel een kern van waarheid in dat Android 12 en twrp nog niet helemaal lekker ligt qua encryptie. Dat loopt dan mis. Maar voor de rest geen issuess.
Gek genoeg zijn de Pixel telefoons van Google zelf het meest open. Hopelijk gaat Google daar niets aan veranderen.
Google is dan ook niet echt een hardware bedrijf, zolang jij Android gebruikt is Google allang blij want dat leidt tot meer data die ze kunnen gebruiken voor ads e.d.
Ik denk dat het ondertussen duidelijk is dat we al lang niet meer zelf kiezen wat we kunnen/mogen doen met wat we kopen. Zo bijvoorbeeld ook de automatische snelheidsbegrenzer die er aankomt bij de personenwagens.
Dat is wel heel makkelijk gesteld. We hebben in dit land ook nog zo iets als de Wet op kopen en het eigendomsrecht. Dat fabrikanten daar steeds vaker een loopje mee nemen schreeuwt m.i. om een rechterlijke toetsing en uitspraak om dit soort praktijken een halt toe te roepen.
Tot zie je zulke dingen wel vaker. Bijvoorbeeld op de PS5 kan je de Dualshock 4 controller gebruiken voor de PS4 games maar niet voor de PS5 games terwijl er verder weinig verschil in zit. Ja de Dualshock 4 controller heeft dan geen dualsense adaptive triggers en haptic feedback. Maar adaptive triggers maakt de triggers alleen zwaarder. Ik kan me Dualshock 4 triggers ook half indrukken dus daar zit verder geen verschil in functie. Haptic feedback kunnen ze ook gewoon trillen van maken. Uiteraard zal dit niet speciaal voelen zoals de haptic feedback maar dan voel je tenminste ewel trillen. En ik heb dit ook nog eens uit staan en de verdere functies van de controller zijn gelijk waardoor het gewoon zou moeten werken. Toch mag ik op me PS5 dit dus niet zelf bepalen.
Ik maak graag gebruik van Gcam. Mijn volgende toestel wordt een toestel die overweg kan met Gcam.
Word de main camera ook geblokkeerd?

Ben wel benieuwd naar een goede midrange toestel dat overweg kan met Gcam en een goede ondersteuning heeft van updates.
Als je nog graag OnePlus wilt zonder de limitaties van OxygenOS 12 (ben er zelf überhaupt geen fan van), kan je ook nog een custom ROM flashen.
Lang geleden dat ik dat gedaan heb. Ben er echt niet meer in thuis.
Gaat dat makkelijk en welke custom is betrouwbaar
Heb de oneplus nord 2 hier en de oneplus nord.
De laatste ligt in de kast.
Is relatief makkelijk hoor. Ikzelf vind een stabiele en constante ervaring belangrijk, dus LineageOS: https://wiki.lineageos.org/devices/avicii/install

Limiteert ook niks qua GCam en biedt OTA-updates.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 12 december 2021 13:11]

Binnenkort eens naar kijken. Weet niet of sommige apps dit blokkeren zoals banken, digid ed.
Zijn toch belangrijke zaken.
Ik heb zelf YAAP12 geinstalleerd. Werkt top maar ING app doet lastig met een mobile payment. Voor de rest werkt alles prima. Maar blijft inderdaad een risico. Zou zodra je toestel op is naar Pixel's overstappen. LineageOS is anders ook opzich een prima optie.
Ik denk inderdaad dat ik de komende tijd deze telefoon stock gebruik.
Vervolgens zal ik een pixel kopen, zal wel in 2023 worden.
Zoveel zal mijn oneplus nord 1 en 2 niet opleveren als ik ze nu verkoop en dan de pixel van dit jaar aanschaffen.
Vind dit toch wel erg jammer om te horen. Na jaren HTC ben ik toen overgestapt op de OnePlus 1.
En sindsdien bij OP gebleven (X,OP3,OP6 en nu OP8pro).
Maar de laatste tijd vind ik Oneplus als bedrijf toch minder.

Het nieuwe OS gebaseerd op ColorOS.
En nu ook dit.

Omdat de Pixel6pro 256gb wit niet/nauwelijks te verkrijgen is, zat ik toch een beetje te kijken naar de OP10pro. Maar denk dat ik nu toch maar wat langer van de 8pro geniet en opzoek ga naar een ander merk.
Oneplus is slecht bezig! Android 12 vol bugs. Steeds meer dichtzetten van het OS. Als ze zelf nou super goede camera software maakte was gcam niet nodig.

Wat heeft oneplus eraan dit te doen btw?
hoewel ik die software niet gebruik is het wel weer een puntje van aandacht bij een volgende telefoon, helaas zijn er bar weinig telefoons waar je standaard een zowat kale android ervaring hebt en ook nog mag unlocken
als je een kale android hebt hoef je ook niet meer echt te unlocken
De meeste camera's zijn sowieso nogal flut op mijn OP8. De standaard camera herkent de witbalans niet goed en maakt alles kanariegeel bij warm wit licht :P

De ultrawide is wel redelijk maar de "macro" cam is echt gruwelijk van kwaliteit. Die zit er duidelijk echt alleen op om "w00t 3 camera's" te kunnen roepen.

Niettemin is het wel fijn als je ze echt kan gebruiken natuurlijk.

Nou geef ik heel weinig om de camera's op een smartphone (voor echt fotograferen heb ik een DSLR) maar ik vind het wel grappig dat OPPO/OnePlus deze boel wil blokkeren. Het is niet alsof je met hun eigen app geweldige kwaliteit krijgt ofzo :D
Foutje - nieuwe reactie ipv edit

[Reactie gewijzigd door DamirB op 12 december 2021 13:01]

Ik heb er gelukkig voor gepast om aan de chinese oxygen te hangen.
OneMinus in mijn geval.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee