Sony Mobile kondigt over twee weken nieuwe smartphone aan

Sony Mobile heeft gezegd dat het over twee weken een nieuwe smartphone aankondigt. De Japanse fabrikant heeft tot nu toe dit jaar geen nieuw model uitgebracht in Europa. Het ligt voor de hand dat het gaat om een opvolger van de Xperia 1 II van vorig jaar.

Het digitale evenement is gepland voor 14 april om half tien 's ochtends, laat Sony weten. Er komt een livestream op YouTube. Daarmee is de aankondiging van de Japanse fabrikant later dan doorgaans gebruikelijk is. Sony kondigde in de afgelopen jaren zijn nieuwe modellen steevast in februari aan. Dit jaar vond telecombeurs MWC niet plaats in februari in Barcelona en dat is de gelegenheid die Sony meestal gebruikt voor aankondigingen.

Het ligt voor de hand dat het gaat om een opvolger van de Xperia 1 II. Die telefoon met 4k-oledscherm kwam bijna een jaar geleden uit. Wellicht komt er ook een opvolger van de goedkopere Xperia 10 II, die eveneens vorig voorjaar op de markt verscheen. Renders van de 'Xperia 10 III' verschenen in januari online.

Sony bracht nog geen nieuwe modellen uit in Europa, maar het heeft in de VS wel de Xperia Pro uitgebracht, een variant van de Xperia 1 II met HDMI-input om te worden verbonden met een camera en zo te worden gebruikt als cameramonitor.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-04-2021 • 15:15

78 Linkedin

Reacties (78)

Wijzig sortering
Ik zit nog steeds te wachten op een nieuwe compact...
Verder dan een gerucht kwam het niet tot nu toe; en dan alleen mogelijk een rls in Japan.

[Reactie gewijzigd door ttb_82 op 1 april 2021 15:31]

Maar dan wel een volwaardige compact zoals de z3 compact of de de z5 compact. Niet zoals de laatste paar waar het toch compacts met compromissen waren.
Ik heb mijn Z5 compact nog liggen en mis hem elke dag. De enige optie daarna was de XZ2 compact. Toch een achteruitgang, alleen al de plaatsing van de fingerprint scanner vond ik een tegenvaller. Hoop echt op een Z5 compact achtig model, met 3.5mm aub.
De XZ1 compact?
Die heb ik gekozen toen de XZ2C uit was, want die had nog een 3.5mm poort
Klopt heb hem nog in de kast liggen was een fijn toestel.
Nu in het bezit van een Google Pixel 5 en die is op sommige fronten beter(6" display met hogere resolutie en altijd als eerste de beveiligingsupdates) maar op andere fronten weer minder( geluid is aanzienlijk slechter en de camera is ook iets minder scherp).
Ik had een xz1 compact maar werd toch erg traag en de 32GB geheugen was ook op het randje. Heb nu een Pixel 4A en ben er erg tevreden van zeker voor de prijs
Had de Pixel 5 tijdens Black Friday voor minder als €500 dus had er ook een goede deal aan.
Klopt heb hem nog in de kast liggen was een fijn toestel.
2e hands waardig? Derde Sony op een rij die door vallen hier kaduuk is dus ben wel op zoek naar een telefoon die een tweede leven wil, voor een mooi prijsje..
Sorry maar gaat niet in de verkoop is in zeer goede staat (altijd in hoesje gezeten met glazen screenprotector) dus perfect als backup.
Sorry maar gaat niet in de verkoop is in zeer goede staat (altijd in hoesje gezeten met glazen screenprotector) dus perfect als backup.
Juist mooi dan om hem een 2e leven te gunnen bij iemand die er, met jouw glazen screenprotector en hoesje, jaren actief plezier van gaat maken ipv je la 😉

Stuur me gerust een PB met wat je ervoor wil hebben, als je er alsnog voor open staat.
Wel vaag dat de camera iets minder scherp is.. Google is over het algemeen de beste in het produceren van camera's in smartphones. Ook natuurlijk door hun goede software.
Die heb ik gehad, was perfect!!
Na mijn Nexus 5 de fijnste telefoon die ik gehad heb.
Ik zie graag weer een high end Compact komen, en dan aub met de vingerafdrukscanner van de XZ1, die van de Xperia 5 is dramatisch slecht namelijk.
Ik heb laatstgenoemde maar dat is echt een goede telefoon.
De audiojack wordt idd nog wel steeds gemist.
Als je hem nog hebt liggen, dan hoef je hem toch niet missen?
De XZ2 compact heeft me vriendin en is echt een knaller voor dat formaat, we hadden beiden eerst de gewone XZ2 maar was te groot voor haar en ik wou groter dus naar de XZ2 Premium gegaan en geen moment spijt van.
Dus wij zitten te wachten op een nieuwe compact en premium.
Noem mij check maar ik zit nog steeds te wachten op een equivalent van de xperia mini pro:

https://www.google.com/se...1010#imgrc=KC83e9G4XdGSPM
Haha die heb ik erg lang gehad en te lang gebruikt omdat er maar geen geschikte opvolger voor was. Top ding.
Pixel 4a (niet heel compact) of de komende Asus ZenFone 8 (zeker geen compact, maar klein tov 99% van de telefoons).

That's it. Je hoeft dus niet te wachten want iets anders komt niet.

Fabrikanten keken ook naar de Apple verkoopcijfers van de kleine modellen. Hoewel die goed zijn, zijn ze voor de laatste release juist slecht omdat die te duur was en op geen enkel vlak beter dan de nog prima verkrijgbare voorganger. Dus ook dat zit niet mee om fabrikanten te porren compacte toestellen uit te brengen.

Bovendien zijn de meeste toestellen gewoon off the shelf met wat minimale aanpassingen. Een Compact zou dus erg duur zijn om te maken want daar is geen off the shelf voor.

Sony brengt trouwens nog altijd regelmatig goede compacte toestellen uit, maar dat zijn Japan/NTT Docomo toestellen only. Vorige maand is nog een nieuwe compact daar aangekondigd. Low budget specs.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 1 april 2021 16:46]

Ik vind de 4A toch compact. Naast mijn vorige Sony xz1 compact scheelt het bijna niets. Of bedoel je de 4A 5G? Want die is wel groter.
Ja het is best compact, maar ik heb er een officeel confetti hoesje omheen dan isie nog steeds veel te breed :+
Heb net een samsung a41 gekocht, 6.1 inch scherm even groot als mijn oude 5.5 inch Nubia.
Uitgevoerd met inscreen vingerafdruk voor 199€.
Goed genoeg voor normaal dagelijks gebruik als je geen spelletjes speelt.
De 1 II.
Wie bedenkt zoiets zelfs.
Ik zou toch graag eens een vlieg zijn in sommige meeting rooms :)
Volgens mij willen ze dat je het als 'one mark two' uitspreekt
Ik ben het met je eens dat het wat raar leest.

De 1 is hun topmodel en het romeinse nummet is hetzelfde als hun camera's waar je het uitspreekt as mark 2.
Volgens mij komt het uit de camera wereld waar dit heel normaal is voor de opvolger. In principe ergens wel logisch. Dan houdt je vast aan een modelnaam die vast staat voor een bepaalde range, low/mid/high end. De opvolger krijgt dan de mark I/ii/III/etc.

Je kan ook niet echt zeggen dat iPhones duidelijker qua naamvoering zijn.
Dat niet alleen er is ook nog eens een 10 II. Willen ze binair of wat willen ze nou precies?

Reden voor mij om geen Sony smartphone kopen is dat ze te duur zijn vergeleken met de concurrenten. Er is voor mij geen toegevoegde waarde.

Als ze nou eens een fatsoenlijke upgrade van de PSPhone zouden maken, tja dan wordt het een ander verhaal. Ik snap Sony daadwerkelijk niet. Ze hebben een grote IP in de vorm van PlayStation, waarom geen PlayStation Portable in de vorm van een smartphone met slide mechanisme?

Ik zou zeggen genoeg knappe koppen daar en voldoende budget mogelijkheden. Zo kunnen ze meer klanten binden.
De 1 II was juist spotgoedkoop. Ik kocht hem in september icm een flinke toestelkorting en €300 cashback bij Belsimpel voor in totaal €440.
Er zijn een heleboel redenen om er niet één te willen. Maar ze zijn de enige (voor zover ik heb gezien) die een knopje naast notificaties hebben om meteen in split screen het groter te weergeven. Iets wat heel handig is als je YouTube kijkt en je krijgt een appje of mail die je even wilt zien. Ik zeg overigens niet dat dit de reden is dat je er wel een moet nemen. Maar voor mij is dit de reden om nog even niet over te stappen van mijn Sony.
Ook de updates is geen duidelijk beleid over, reden dat ik nu een Samsung gekocht heb, gegarandeerd nog drie jaar updates.
Die nieuwe Xperia 1 III gaat denk ik echt interessant worden buiten de prijs.
Meestal zakken de prijzen van Sony telefoons heel rap, of krijg je een bizar hoge korting. Ik heb een 5 II gekocht voor minder dan 400 eu in combinatie met vodafone, met een gratis hoesje en een gratis koptelefoon, toen hij net uit was.

Fantastisch toestel overigens.
Ik hoop 't! Heb hier in het VK nog steeds de optie een S20+ te kopen voor 500 pond wegens inruil, maar wil graag overstappen naar Sony. Hoop dat het toestel me kan overtuigen, zo met liefde het dubbele betalen!
Komt er Sailfish OS ondersteuning voor? Dat is belangrijk.
Aangezien er nog niet eens bekend is welke telefoons er aangekondigd gaan worden is het moeilijk om daarover te speculeren. Maar laten we zeggen dat het de Xperia 1 III en / of de Xperia 10 III wordt, dan zul je eerst moeten afwachten of en wanneer ze op deze lijst verschijnen:
https://developer.sony.co...devices-and-functionality

En daarna moet Jolla nog bijna een jaar besteden aan het geschikt maken van Sailfish X voor het toestel. Ik denk persoonlijk dat we op 14 april de aankondiging krijgen voor (onder andere) de Xperia 10 III en dat in Q4 van dit jaar Jolla dan mogelijk met Sailfish voor dit toestel gaat komen. Dit gebaseerd op 2017 - 2019 met de Xperia X, Xperia XA2 en Xperia 10 respectievelijk.
Voor de Sony Experia 10 II zijn er nu pas serieuze tekens dat er een SailfishOS port gaat komen.

Ik acht het zeer onwaarschijnlijk dat meteen na release van de 1 III gelijk er een SailfishOS port beschikbaar is.
Al vond ik de specs van de Xperia 1 II en 5 II wel heel goed, ik was eigenlijk wel teleurgesteld dat de aspect ratio 21:9 was. Ben daar geen fan van persoonlijk.
Smaken verschillen :)
Ik vind 21:9 een veel betere optie dan iets "vaags" als 18,5:9.
Naast bellen en messaging is het kijken van video het gene wat ik het meest doe op mijn mobile devices, dus ik wil het liefst een 16:9 of 21:9. Sony is een van de weinige die dat aanbiedt op het moment.

(edit:typo)

[Reactie gewijzigd door Terr-E op 1 april 2021 18:10]

Ik merk zelf dat ik sinds de Xperia 5 II dat ik multitasken nu daadwerkelijk gebruik in Android. Dit komt o.a. door het hogere scherm waardoor twee apps prima boven elkaar kunnen staan en je tegelijk ook het toetsenbord nog kan gebruiken. Dit gebruik ik zelf vaak voor YouTube boven en onder Whatsapp. Sony speelt er ook slim op in met hun Side Sense wat een veel betere implementatie geeft voor multitasken t.o.v. standaard Android.
Weet je wat ik teleurstellend vind aan Sony? Sony is een merk dat altijd de toon aangaf in de mainstream markt voor consumentenproducten. Dat zijn ze helaas op heel veel vlakken niet meer. Ze brengen wel producten op de markt, maar het zijn vaak niet de producten die echt concurreren met de Apples, Samsungs of LGs van deze wereld. Het wordt eens tijd dat ze het gevecht aangaan en dat geldt al helemaal op de smartphone markt. Zet een superieur product op de markt voor een aantrekkelijke prijs (denk aan One Plus bv) en trek dus mensen naar je toe en bouw van daaruit verder op.
Nu zie ik wel af en toe een Sony toestel, maar spreekt het mij totaal niet aan om een Sony te kopen. Niet in prijs en al helemaal niet in specs.
Volgens mij heeft steve jobs ooit gezegd dat de enige reden dat het falen van Sony 1 vd belangrijkste redenen is achter het succes van Apple. Eerst met iTunes en daarna met de iPhone... Sony had een volledig portfolio van losse producten maar maakte er geen ecosysteem van

Los van de hardware verwacht ik van Sony een telefoon wat gebruiksvriendelijk (en goedkoop) toegang geeft tot alle muziek en films van Sony en daarnaast naadloos integreert met playstations, tv's radios etc van Sony :p
Ik ben aan het wachten totdat ze komen met een rotte appels galaxy killer komen. Ik vind dat de consument dat van een Goliath als Sony mag verwachten en alles minder dan dat is gewoon niet eens de moeite om uit te brengen.
Ik had vroeger altijd goede ervaringen met de Sony Ericcson telefoons. Heeft er iemand een idee hoe lang Sony telefoons tegenwoordig ondersteund blijven? Ik zou er graag weer een nemen, maar als ze slechts 2 jaar frequente/maandelijkse (veiligheids) updates krijgen, dan ben ik niet zo enthausiast. Versie upgrades maakt mij nog niet eens heel veel uit.

[Reactie gewijzigd door saren op 1 april 2021 15:31]

Ik zou met Sony op het moment nergens op rekenen, vermoed dat ze niet nog heel lang telefoons blijven maken
Ik denk dat Sony nog wel even blijft zeker als LG uit de markt stapt, is weer meer voor Sony zieltjes te winnen.
Wat aan de andere kant is dan moeten ze wel eens reclame maken, volgens mij maakt Sony totaal geen reclame(Al zie ik op de pc niks door adblocker).
Maar op de tv ofzo als ik eens reguliere tv kijk dan zie ik Sony niet echt voorbij komen.
Ik hoop ten zeerste dat het een compact versie is. Qua formaat vergelijkbaar met de eerste series. Dan hebben ze minstens 1 koper. *duimt*
Hier idem. Mijn Xz1 Compact begint na ruim 3,5 jaar intensief gebruik wat vol te geraken en de accu wat uitgeleefd 😀
Precies dat, xz1 compact, accu wordt minder, toe aan een nieuwe :p
Eindelijk, zit al een tijd te wachten op een nieuwe Sony. Imo het enige merk wat nog een ander design op tafel legt. Hopelijk krijgen we nu echt de vruchten te zien van het beter samenwerken binnen Sony.
Ik ben nieuwsgierig wat voor scherm ze in de Sony Xperia 1 iii gaan implementeren.

De afgelopen jaren zijn hoge verversingssnelheden bij telefoons populair geworden, maar dat botst met de 4K schermen die Sony gebruikt. Volgens de specificaties van Qualcomm ondersteund de Snapdragon 888 namelijk geen hoge verversingssnelheden samen met 4K resolutie.

Maar ja, het blijft Sony. En Sony is eigenwijs, dus het zal wel een 4K paneel worden.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 1 april 2021 17:31]

Zou het niet mogelijk zijn dat het scherm standaard op 1080p 120hz loopt en dan bij het bekijken van 4K content (foto's, video's, etc.) overschakelt naar 4K 60hz? Ik dacht dat de Xperia 1 II dit ook doet, maar dan met beide resoluties op 60hz uiteraard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee