Samsung brengt Android 12-upgrade uit voor Galaxy S10- en S20-modellen

Samsung is begonnen met het uitbrengen van Android 12-upgrades voor onder meer de Galaxy S10-, S20- en Note 20-modellen. Ook de eerste Galaxy Fold begint de upgrade te krijgen. De upgrade naar Android 12 en One UI 4.0 voor de S21 begon anderhalve maand geleden.

De upgrade van de Galaxy S10 is begonnen in onder meer Duitsland en Zwitserland, meldt SamMobile. Diverse tweakers zeggen de upgrade al te hebben draaien op hun S10's. De versie voor de Nederlandse S10-modellen is er nog niet, maar zal vermoedelijk snel volgen. De S10's verliezen met de upgrade ondersteuning voor Gear VR.

De upgrade voor de S20- en Note 20-modellen kwam al eerder deze week uit. Ook die hebben diverse tweakers al draaien. Het gaat ook om een upgrade voor de S20 FE, de goedkopere versies van de S20 die eind vorig jaar uitkwamen. De upgrade voor de originele Galaxy Fold uit 2019 begon donderdag in Frankrijk.

Samsung levert met de upgrade ook One UI 4.0. Met het beginnen van de upgrade voor de jaarwisseling loopt de fabrikant iets voor op het onofficiële schema dat naar buiten kwam via diverse bronnen. Die spraken over upgrades voor de S20 FE, S20 en S10 in januari.

Samsung One UI 4

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-12-2021 • 11:24

96 Linkedin

Lees meer

Reacties (96)

96
91
31
2
0
44
Wijzig sortering
Weet iemand of S9 nog een upgrade krijgt?

Ik vermoed van niet, maar ik zie wel dat Samsung voor de nieuwere modellen drie android versie upgrades belooft in plaats van de gebruikelijke 2 versies die ze aanhielden.
Dat is een tijdje geleden in het nieuws geweest, die derde versieupgrade is vanaf de Galaxy S10 en later:

Nieuws: Samsung belooft drie OS-upgrades voor dure telefoons vanaf Galaxy S10

[Reactie gewijzigd door IThom op 30 december 2021 11:34]

De wijziging naar 3 grote versies is begonnen vanaf de S10 serie, dus de S9 krijgt geen Android 12.

Hier staat een overzicht van Samsung toestellen die het wel krijgen:
https://www.galaxyclub.nl/updates/android-12/overzicht/
Helaas niet, net zoals mijn Note 9 geen major update meer krijgt, behalve security updates. Jammer aangezien deze smartphones nog steeds prima voldoen (alleen de accu wordt iets minder). De hardware kan iig gemakkelijk de laatste Android versies draaien, daar ligt het iig niet aan.
Ik heb de Android 12 update op de S21+ gekregen, en ik ben er helemaal niet zo blij mee. Dat de Note 9 (heerlijk toestel was dat, ik miste alleen een groothoek lens) dus op Android 11 blijft maar nog wel security fixes krijgt is eigenlijk alleen maar een voordeel (naar mijn mening).
Ik ben er ook niet heel erg over te spreken, op mijn S21 Ultra heeft het nagenoeg niks toegevoegd afgezien van wat kleurtjes..
Precies, en er is veel minder ruimte op het scherm nu (bijvoorbeeld bij de quick toggles) doordat ze alle elementen zoveel groter hebben gemaakt. Ik vond Android 11 echt veel prettiger...
Ik zie bij de quick toggles geen verschil op mijn S21, bedoel je op de pixels?
Op de Pixel series vind ik het wel fijn en netjes ogen maar wat OneUI heeft gedaan vind ik.. Ja, bagger.
Als je het scherm omlaag veegt zie ik nu twee rijen in plaats van vier.... Jij niet? Misschien is het anders op de + versie?
2? Oh ik heb gewoon vier, wat vreemd!
een noob vraagje : is dat niet op te lossen met een klassieke set icoontjes ?
Die heb ik, de nieuwe toggles zijn alleen op de Pixels, Samsung heeft ze (nog) niet aangepast.
Ik heb laatst mijn accu laten vervangen (S9+) bij een Samsung winkel, sindsdien gaat hij weer enorm lang mee.

Een goede investering om je telefoon langer te gebruiken. En zo spannend zijn die Android Major Updates stiekem ook niet, al hoewel het Samsung wel zou sieren ze wat langer aan te bieden.
Als er geen security updates meer zouden zijn, zou dat enorm zonde zijn.
Ja misschien laat ik die ook nog wel vervangen, aangezien de Note 9 mij prima bevalt en nieuwere toestellen maar marginaal beter zijn. Bovendien vind ik het bij de huidige smartphones enorm irritant dat je een gat in het scherm hebt! Nog erger is een hap uit het scherm, wat ik op de iPhone vd. zaak heb.
Heb jij dan geen last van slecht leesbaar scherm? Omdat je alleen de batterij verving.
Ik wilde zelfde doen op s10. Naar scherm was zo slecht leesbaar in zon dat ik maar voor nieuw toestel ben gegaan. Kosten waren zelfde gek genoeg.
Heeft de toko die je batterij heeft vervangen er dan niet gewoon een goedkoop scherm erin gezet? Volgens mij was het vanaf de S9 dat het scherm (vaak) kapot ging bij het openmaken van je telefoon...
Heb niks meer vervangen. Scherm was gewoon meer dan twee jaar oud en versleten zo leek het gaf amper nog licht. Was eigenlijk al na anderhalf jaar stuk slechter.
Brightness niet op max helpt een hoop. De leds slijten op max brightness erg snel
Nope, ergens last van!
zolang je security updates krijgt is er niet zo heel veel aan de hand. Je hebt dan wellicht niet de allerlaatste android versie, maar zo schokkend zijn de wijzigingen tussen OS versies nou ook weer niet.
Klopt, ik mis de marginale nieuwe features vd nieuwere Android versies totaal niet. Bovendien blijven Android Apps lang compatible.
Yup, ik zit in dezelfde positie met een Note 9. Telefoon werkt prima, qua snelheid en hardware, alleen je merkt natuurlijk dat de accu achteruitgaat.

Net een jaar te vroeg om te mogen genieten van deze update.

Volgende kerst lijkt een mooie tijd voor een upgrade.
Accu vervangen bij de Samsung winkel is 69 euro. Wellicht een goede investering om wat langer met je telefoon uit te houden.
Samsung-winkel? Waar dan, ben er iig nooit 1 tegen gekomen, in Gelderland.
Klopt, er zit een Experience Store in Utrecht en officiële reparatiecentra in Amsterdam en Rotterdam.
OK, alleen in de Randstad dus, dat verklaart het wel waarom ik er nog nooit van gehoord had :-)
Plak je er een dagje Randstad aan vast ;)
Zodra de Corona-ellende weer een beetje voorbij is, zal ik zeker een keer bij Samsung in Utrecht langs gaan.
Gewoon op de Samsung site een chat starten en een ophaal afspraak maken. Binnen 2 dagen heb je je toestel weer terug met nieuwe accu
Thanks, ga ik zeker overwegen!
Maar security updates is toch het enige essentiële? Als mijn oneplus 6 bij android 10 was blijven steken geen enkel probleem, als de beveiliging patches maar blijven komen.

Dat is dan hoe ik het zie :)
Grappig hoe iedereen zo krampachtig doet over beveiligingsupdates maar vervolgens helemaal geen probleem lijken te hebben met het feit dat android vrijwel iedere handeling die je doet doorstuurt naar de google servers.
Je kunt natuurlijk altijd zelf een nieuwe ROM erop zetten. De telefoon is uit garantie, dus daar hoef je het niet voor te laten.
Toen Samsung aankondigde dat ze hun toestellen langer gingen ondersteunen gaven ze aan dat ze dat vanaf de S10 serie gingen doen. Jammer genoeg vallen eerdere toestellen dan af.

In tegenstelling tot fabrikanten die Qualcomm gebruiken, heeft Samsung de ontwikkeling van Exynos in eigen handen. Qualcomm staat erom bekend om na een paar jaar geen drivers meer uit te brengen voor de nieuwste Android versies. Fabrikanten kunnen dan ook geen upgrades meer aanbieden. Samsung heeft dat probleem niet, ze zouden er juist goed aan doen om dan júist langer updates aan te bieden als USP (unique selling point).

Heel eerlijk: mijn vorige S7 Edge van destijds 3 jaar oud deed het nog super. Ik ben overgestapt naar de S10 (ik heb dus net mazzel met het langere update beleid) en ga deze lekker lang gebruiken.
Voor Samsung misschien jammer dat ik niet eerder upgrade... Maar JUIST door hun goede update beleid is de kans groot dat m'n volgende telefoon weer een Samsung gaat worden :)
Goede update beleid? Please enlighten me. Mijn S9 zit al geruime tijd op quarterly's dates, not grades. Volgens mij bieden enkel Jolla, Essential en Apple een goed update beleid (lees volwaardige support langer dan de bulk van de hardware het zal uithouden)
Je hebt m'n hele verhaal niet (goed) gelezen denk ik :p
Jawel vanaf de 10 is er volgens jouw goede support. Ik interpreteer dat als 5 jaar upGRADES. Volgens mij krijg je maar 2 of 3 upgrades en de rest zijn upDATES.
En is dat dan 5 jaar lang monthly's of worden het halverwege quarterly's?
Ah ja, jouw interpretatie kunnen we niet ruiken hè.

Zolang je maar security patches krijgt, de rest heb je niet nodig.
Ergens wel mee eens, je hoeft niet het nieuwste van het nieuwste te hebben zeker niet als er zoals bij de S10 functionaliteit uit wordt gehaald bij upgrades. Maar weet je hoe lang die Security Updates monthly blijven? Want het begint bij mij met quarterly's wel een beetje te jeuken. Zeker gezien ik steeds meer belangrijke zaken (geld, DigiD) via iOS en Android doe.
Ja ze halen die Gear VR ondersteuning eruit inderdaad. Voor mij geen probleem, ik had via ADB de APK's daarvoor toch al uit m'n installatie gehaald :)

Al doen ze eens per jaar een security update dan durf ik m'n toestel nog steeds te gebruiken. Tweakers heeft ooit een mooi artikel geschreven over hoe updates werken in Android. Apps en systeem services blijven via Google Play Services up to date. Alleen de systeem patches zijn nodig voor andere leaks. Alleen alle leaks waarover ik lees hebben vaak fysieke toegang tot je toestel nodig. En dan nog kom je er niet "zomaar" in. Vaak zijn die hacks erg complex.

In het geval van Spectre en Meltdown had Google een fix gemaakt die door veel fabrikanten alsnog in een security patch waren uitgerold naar oudere toestellen.

Dus de échte grote bugs willen die fabrikanten geen risico mee nemen, dat kan enorm gezichtsverlies opleveren voor ze. Volgens mij hadden Samsung en Apple om die reden nog een security patch uitgebracht voor hun EOL Galaxy S6 en iPhone 5s.
De rest van je systeem wordt netjes gepatcht door Google Play Services, ik geloof het dan wel.

Mooie met Samsung (vind ik persoonlijk) is dat alle foefjes die Google in Android stopt, vaak al lang in OneUI zitten. Daarom vind ik die nieuwe OS releases vaak niet zo interessant.
Vroeger in de tijd van Android 3, 4, 5 enzo was dat een ander verhaal, maar dat is inmiddels best achterhaald.

Tof trouwens dat je zo sportief reageert! Ik bedoelde niks stoms met m'n post, maar door je "enlighten me" twijfelde ik of je me niet uit de tent probeerde te lokken :p
Samsung heeft dat probleem wel met Qualcom daar bijvoorbeeld de 20 FE een qualcom SoC heeft.
En zo nog meer toestellen van Samsung.
In Europa krijgt de normale Sx modellen allemaal een Exynis hebben. Dus daar kunnen ze inderdaad zelf iets aan doen.

Ik heb de S20 FE.
Zou een vreemde situatie worden aangezien Samsung in hun vlaggenschip (vrijwel?) altijd zowel Exynos als Qualcomm chips stops waar over het algemeen de amerikanen de beter presterende Qualcomms krijgen en we in Europa Exynos krijgen.
Mochten we hier wel updates krijgen en in amerika niet voor "dezelfde" telefoon dan gaat dat gepaard worden met veel negatieve backlash op twitter etc. Volgens geruchten is dat zelfs één van de redenen dat de Amerikanen de betere chips krijgen, omdat ze veel luider zijn als het op ongenoegen aankomt op social media.

Tenzij ze exclusief voor Exynos in hun vlaggenschip gaan zie ik dat voorlopig niet gebeuren. En aangezien Exynos al jaren achterligt op Qualcomm zie ik dit binnenkort ook niet gebeuren, wellicht dat de combinatie met een AMD GPU in de toekomst daar verandering in brengt en Exynos de betere optie maakt / ze de optie geeft om bij het vlaggenschip voor enkel Exynos te gaan maar ook dat gaat binnenkort niet gebeuren. De yields van die chips zijn blijkbaar beroerd.
Ik was in de beleving dat Samsung haar telefoons in de VS voorziet van Qualcomm chips vanwege een overeenkomst met Qualcomm. Samsung produceert de Snapdragons, als ze ze vervolgens zelf gebruiken in de VS. Daarnaast bezit Qualcomm alle relevante patenten op CDMA, waardoor Samsung hoge licentiekosten zou moeten betalen om hun Exynos socs daarmee te kunnen uitrusten.
Apple zou die licentie kosten toch ook moeten betalen voor hun chips? Het lijkt me sterk dat een telefoon er 100 euro duurder van word.

Zowel sprint als Verizon zijn bezig het cdma netwerk om te zetten naar lte (met volte voor bellen).
Ik vermoed dat cdma niet meer relevant is de komende jaren, wellicht dat qualcomm daarom zo inzet op 5G technologieën en patenten

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 30 december 2021 22:10]

Apple heeft ook honderden miljoenen of zelfs miljarden betaald aan Qualcomm: https://www.eetimes.com/apple-reveals-qualcomm-patent-fees/
Hoe gaat Samsung dat bewerkstelligen dan als dezelfde modellen in hun line up met zowel qualcomm (noord Amerika) en exynos (rest van de wereld) worden uitgebracht. Gaan ze dan 4 upgrades hanteren voor de exynos modellen en 3 voor de qualcomm modellen? Ik kan je nou al verklappen dat ze geen 2 splitsing gaan doen binnen hetzelfde model en dus zal het update beleid bepaald worden door qualcomm
Volgens mij kreeg de S9 al geeneens de update meer naar Android 11, laat staan Android 12. wellicht nog wel beveiligingsupdates.

[Reactie gewijzigd door Tjona100 op 30 december 2021 11:31]

Geen woord over de A5x-lijn? Neem aan dat die upgrades ook nog komen, zoals beloofd.
Februari 2022 is de prognose van Samsung
Ja, ook heel benieuwd. Kreeg vandaag de december security update binnen, jit zou ik zo zeggen.
Hier op de S20 FE 5G wordt hij inmiddels ook geinstalleerd. :-)
Ik heb precies dezelfde telefoon maar nog geen update helaas, net gecheckt, iemand nog tips om hem naar jezelf te laten pushen? :)
De officiële ROM met de hand downloaden en die flashen met Odin is de enige manier, anders zul je moeten wachten.
Is waarschijnlijk alleen een beveiligingsupdate van android 11. Tenminste dat is bij mij zo.
Nee hoor, is echt android 12. :)
Dat is mooi, zie dat de Samsung S10e hem ook gaat krijgen. Ik vind dat Samsung toch best bezig is met uitrollen updates. Hoewel het natuurlijk nog altijd beter kan ....
Hier op een S10 en een Note 20 nog niets.
For now, the rollout seems to be limited to Switzerland
En ondertussen laat de update naar 12 voor mijn Fold 3 nog op zich wachten...
Net nog even gekeken, maar op mijn 20+ kreeg ik net de update van 01/12/21 binnen, deze is maar 100mb.
Ik ook, is alleen de security patch van december helaas... nof even geduld dus
Ik zit hier nog op Android 10 (rooted device). Bij upgrade destijds naar 11 was je root kwijt na elke restart tenzij je je telefoon aan het gas hing. Ben benieuwd hoe dit bij 12 is, ik zal de diverse fora maar weer in de gaten gaan houden nu.
Je moet een rom installeren waarvan de kernel voor root zorgt.
Hier op de S20 wel een update met beveiliging van 1 december, maar nog geen Android 12....
Ik heb de update voor mijn S20 FE nog niet binnen helaas

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee