Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

Samsung Galaxy S21 FE

Een geslaagd ‘flagship lite’?

Conclusie

Wij hebben een beetje een dubbel gevoel bij de Samsung Galaxy S21 FE. Het is een prachtig toestel dat veel dingen goed doet, soms zelfs iets beter dan het echte vlaggenschip, de S21. Het scherm is goed, de camera is uitmuntend en het toestel is supersnel. Maar de verschillen zijn kleiner dan we dachten. Als je kijkt naar de bezuinigingen die Samsung heeft doorgevoerd, is het prijzenswaardig om te zien dat het toestel zo goed meekomt met het echte vlaggenschip. De goedkoper aanvoelende behuizing en het iets mindere scherm worden ruimschoots gecompenseerd door de betere camera en het grotere uithoudingsvermogen. Als je vervolgens kijkt naar de huidige prijzen van beide toestellen hoef je in sommige gevallen slechts enkele euro’s bij te leggen voor het echte vlaggenschip. Voor die paar extra euro’s krijg je een luxer uitziende smartphone, maximaal 2GB meer geheugen en een iets beter scherm, al is dit wel een slagje kleiner.

Toch betekent dat niet dat de S21 FE een slechte koop of een mindere telefoon is. Samsung heeft enkele verbeteringen toegepast bij deze smartphone, waardoor hij in sommige gevallen toch het betere toestel is. De camera is bijvoorbeeld beter dan die van het vlaggenschip. Niet alleen softwarematig, want ook de hardwarematige 3x-zoomoptie is noemenswaardig. De behuizing mag er goedkoper uitzien en ook zo aanvoelen, hij is wel minder gevoelig voor vingerafdrukken.

Is de S21 FE dan vooral een toestel voor de fans? Ook dat is iets waar we niet volmondig ja op kunnen zeggen. Er zijn heel veel dingen die deze smartphone goed tot zeer goed doet. Maar veel mondige fans horen wij vooral het hardst schreeuwen om opties als een koptelefoonaansluiting en SD-kaartlezer. Beide zijn niet aanwezig, en hoewel deze opties steeds minder vaak in het high-end segment zijn te vinden, denken wij niet dat de afwezigheid van de 3,5mm-koptelefoonaansluiting iets is waarop wij dit toestel moeten afrekenen.

Als je softwareondersteuning zeer belangrijk vindt, kun je een jaar langer genieten van de S21 FE dan van de S21, omdat de FE bijna een jaar later op de markt verschijnt. Nu de S21 FE rond hetzelfde tijdstip wordt uitgebracht als de S10 Lite en de S22 op het punt van uitkomen staat, vrezen wij dat de S21 hetzelfde lot beschoren zal zijn als de S10 Lite: te laat op de markt gebracht en daardoor ondergesneeuwd raken door het volgende vlaggenschip.

Uiteindelijk komt het dus neer op de prijs. Aangezien de S21 FE en S21 op het moment van schrijven ongeveer gelijk opgaan, kun je voor iets meer visuele luxe gaan en kiezen voor de S21. Wat dat betreft is het maar goed dat de prijzen zo snel dalen. Als het toestel nog steeds de introductieprijs van 750 euro zou hebben, zou het moeilijker zijn om de Samsung S21 FE aan te raden. Als je de camera en softwareondersteuning belangrijker vindt, kun je alsnog voor dit lichte vlaggenschip gaan.

Getest

Samsung Galaxy S21 FE, 6GB ram, 128GB opslag, Grafiet

Prijs bij publicatie: € 638,-

Vanaf € 527,83

Vergelijk prijzen

Reacties (93)

Wijzig sortering
Wel apart dat het ontbreken van een microSD slot aan de nadelen kant staat. Apple heeft dat nooit gehad en daar zie ik het nooit als nadeel in een review.

Ikzelf zou het met deze prijzen wel missen (een dikke microSD kaart kost geen drol), maar de meeste maken zich er niet druk om.

Wel fijn dat het ding vlot is, over een goede camera beschikt en de IP rating.
Klopt, we hebben het deze keer wel als nadeel aangemerkt omdat de voorloper, de S20 FE, deze lezer nog wel had en non-vlaggenschip smartphones nog best vaak zijn voorzien van zo'n lezer.

Bij vlaggenschip-smartphones is het inmiddels vaker regel dan uitzondering dat de SD-kaartlezer mist, dus meestal merken we dan niet (meer) aan als minpunt.
Ik vind het altijd een minpunt. Vooral bij flagships.
Maak er anders bij flagships waar hij wel in zit een pluspunt van?
Ik wil het in ieder geval altijd graag weten.
Krom systeem, dure smartphones worden dus beloont voor het missen van een feature in de review :9~
Ik blijf het altijd een minpunt vinden zeker dat 'live' foto's een beetje door je strot geduwd worden omzo maar sneller cloud abbo's te kunnen verkopen. Ik krijg het bij de pixel 4a bij mijn moeder zelfs niet uitgezet zonder dat de foto gecomprimeerd wordt.
Het wordt steeds moeilijker om maandelijkse kosten te vermijden. Jammer.

Een verbitterde oude witte cis man :)
Nas neerzetten en foto's uploaden? Je kan volgens mij prima zonder cloud abonnementen.
Wel apart dat het ontbreken van een microSD slot aan de nadelen kant staat. Apple heeft dat nooit gehad en daar zie ik het nooit als nadeel in een review.
Nog nooit?
Aj vooruit, ik had maar 4 generaties terug gekeken :)

Maar het zou dan bij elke telefoon (Apple of niet) vernoemd moeten worden.

Ik vind het zelf een non-issue, omdat ik in de pricewatch heel makkelijk die feature aan kan vinken en gewoon zie welk toestel ze wel of niet heeft. Zoals gezegd: het is niet voor iedereen relevant, gezien het marktaandeel van o.a. de iPhone (er zijn natuurlijk meer telefoons die het niet bieden).
Ik ben het met je eens dat een SD kaart minder belangrijk lijkt nu de standaard opslag (op de meeste toestellen) niet meer 16 Gb is waarvan 8 vrij, maar 128 Gb waarvan 96Gb vrij.
Daarnaast is cloud gebruik en databundels ook enorm toegenomen, maar er blijft een groep mensen die graag hun hele hebben en houden meeslepen op een SD kaart, vaak zonder encryptie dat bij verlies de hele wereld die SD kaart kan bekijken. Zelf ben ik daar geen voorstander van, maar ieder zijn/haar smaak.
Dat is zeker waar, vroeger kon je het doen met in totaal 32 GB, waarvan het OS al een deel opslokte. En tegenwoordig met de databundels en het feit dat je binnen de EU niet meer zo schofterig veel betaalt als eerst qua data, is het direct opslaan in de cloud veel aantrekkelijker.
Zag bij de S22 Ultra nu ook al een versie met 1 TB opslag voorbij komen, wel aan de prijs, maar ok wel begrijpelijk als je met 108 megapixel RAW formaat gaat werken in een telefoon, of 8K filmpjes gaat maken.
Ik heb nu een wat ouder toestel met 64 GB en 128 GB microSD er in en mijn volgende toestel zal toch zeker minimaal 512 moeten hebben denk ik. De foto's worden groter, maar ook filmen neemt heel veel ruimte in beslag inderdaad. 1 TB kan ik wel begrijpen dat mensen dat willen.
Dat is bijna 9 jaar geleden. Toen waren MicroSD kaarten vaker wel aanwezig dan niet...
Nog steeds niet de moeite om mn nog altijd prima werkende S9 in te wisselen.
Ik lees op andere sites dat de haptics van de FE anders (minder goed) zouden zijn tov de S21. Jammer dat hier in deze review geen aandacht aan wordt besteed. Juist omdat Tweakers daar zelf al eens een apart artikel aan heeft gewijd.
Klopt, de haptische feedback op de S21 FE is inderdaad minder dan die van de gewone S21. In dit toestel lijkt alleen een normale trilmotor te zitten terwijl het echte vlaggenschip echte haptische feedback geeft en de motor op andere snelheden kan laten draaien. Alle bijzondere trilopties die de S21 heeft, zijn dus ook niet te vinden op de S21 FE.
Bedankt voor je reactie en de aanvullende info Donny, much appreciated.
Kan Tweakers dit niet als standaardonderdeel meenemen in de reviews? Het zou voor mij een van de hoofdredenen zijn om te kiezen voor een telefoon.
Ik heb nu een telefoon die matig vibreert. Aangezien meldingsgeluiden teveel storen, moet ik afgaan op het zwakke trillen. Het leidt bijna tot paranoia-achtige toestanden. Ik ben bijna bereid over te stappen naar een iphone omdat Apple het structureel goed voor elkaar heeft. Aandacht voor dit onderwerp in reviews zou mij in ieder geval enorm helpen.
S10 hier, maar die accus is echt dramatisch ondertussen, dus twijfel wel om over te stappen...
Je kunt 500 euro besparen met een nieuwe accu :)

Ook leuk voor het milieu
Ja, dat heb ik bij mijn voorgaande telefoon ook een keer gedaan, maar dat viel me vies tegen. Misschien gewoon pech met een neppe accu ofzo...
Al 4 keer de accu van een S5 vervangen, of eigenlijk 5x. 1x was de accu net zo slecht als de accu die hij zou moeten vervangen. Te lang op de plank gelegen ofzo. Gelukkig snel een nieuwe mogen ontvangen en was weer toppie.

Dus slechte accu's voor oudere toestellen komt zeker voor, er is altijd een percentage wat uitvalt.
Dat kon je toen makkelijk zelf binnen 5 seconden.
Ja, maar dat was ook niet het punt, accu's kunnen slecht zijn, zeker voor oudere telefoons. Een "nieuwe" accu kan ook al ergens een aantal jaar in een magazijn hebben gelegen. Of slecht opgeslagen of, of, of..

Als ik een computer repareer doe ik ook niet eerst alles dicht en aangesloten, dat wat ik vervangen heb test ik, werkt het naar behoren gaat het kassie weer dicht, of dat nu een actie van 20 seconden is of 1 uur verandert daar niks aan.
Heb ik ook last van, maar laadt 'm gedurende de dag gewoon bij. Sinds kort heb ik een A52s erbij. Die start games sneller op dat de S10. Grappig dat een midrange na 3 jaar een highend toestel ingehaald heeft.

[Reactie gewijzigd door Toin op 11 februari 2022 15:04]

Hier ook, al gaat het bij mij om de S9 Plus.
Mijn S10+ doet het op zich ook nog redelijk, maar hij is toch wel wat traag aan het worden. Hij zat laatst ook vol dus heb alle videos maar naar mijn PC overgezet, maar ook dat heeft niet veel geholpen. Tevens merk ik dat de batterij toch wel slechter aan het worden is, waarbij ik hem nu 's avonds toch al regelmatig moet gaan opladen. Loop jij hier niet tegen aan?

Ik heb toch maar een S22+ besteld gisteren.
Hier ook een S9 met 256Gbyte ram en een SD kaart van 500GByte.

Geen SD kaart slot voor mij is een No Go..... Jammer
256GB Ram....

Denk dat je opslag bedoeld...
Aangezien de A52s een midrangetelefoon is en dus niet thuishoort in deze categorie, zullen we dit toestel verder niet meenemen in deze vergelijking en ons focussen op de vlaggenschepen en vlaggenschip-lite-smartphones.
Wat voor een belachelijke redenering is dit nu weer? Een toestel dat de brug slaat tussen midrange en high end dus het heeft geen zin dit te vergelijken met de midrange??
Precies. Bijvoorbeeld het verschil tussen de camera's van de S21FE en A52. Relevant voor heel veel mensen.
Helemaal mee eens...

Voor mij heeft de S serie maar een belangrijk voordeel en dat is draadloos laden...
Draadloos laden en USB3 waren voor mij de redenen om voor een S20FE te gaan
Het leek ons oneerlijk om een midrange toestel verder te vergelijken met een smartphone die op praktisch alle vlakken high-end componenten aan boord heeft. Daarnaast hebben we de camera van de A52s al eens vergeleken met een High-end Galaxy S21-toestel in deze review.
Bedankt voor je antwoord. Ik denk echter noch steeds niet dat diegenen die dan twijfelen tussen midrange en de low-highend er veel mee geholpen zijn dat jullie ze niet vergeleken hebben omdat dat simpelweg "oneerlijk leek op basis van de componenten"? Hoe merkt een gebruiker iets van die fantastische componenten? Ter info ik heb zelf twee weken geleden voor een (S20)FE gekozen, maar die A52s is gewoon een zeer, zéér interessante optie die je zeker moet bekijken als je een S21FE overweegt.

De eerdere vergelijking van de camera is nuttig (en mss te linken in het artikel) maar dat is wel vs de S21 Ultra van meer dan € 1.000...

[Reactie gewijzigd door Orky Rulez op 11 februari 2022 12:26]

Al die bloatware vind ik anders altijd. Wel super irritant. Maar dit zul je met adb er gewoon af kunnen halen, alleen bij een update zal het er dan weer opstaan. Bij Xiaomi was ik altijd eerst een uur bezig om alles eraf te halen, waarbij je de kans had een app te deinstalleren waardoor het hele toestel niet meer (goed) werkte
Op mijn Galaxy Note 10 lite zat ook zo'n erg irritante VPN adverdentie van samsung die iedere keer afging bij het connecten met WiFi. Toen heb ik ook snel uitgezocht hoe ik met adb al die troep kon verwijderen. Ook mijn zus al eens uit moeten leggen hoe OneDrive uit te schakelen omdat ze anders geen sharepoint links kon openen zonder een OneDrive install.

Echt super irritant en het zou verboden moeten worden, zeker op toestellen die al 500 euro kosten. Maar de hele markt raakt steeds verder verziekt met reklame's, ook mij LG TV die ik als monitor gebruik moet af en toe pop-ups tonen met een Apple aanbieding bij het opstarten.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 11 februari 2022 15:42]

Een eigen DNS instellen of een pihole werkt niet?
Zelf hier een pihole ingesteld als DNS server in de router, 99% van de reclames en trackers blijven weg. Een paar uitzonderingen toegevoegd en prima.

Zelf vermoed ik dat het heel veel laadtijd bespaart en daarmee stroom, maar belangrijkste de ergernis ;)
Ik draai ook een Pi-hole, maar dat hielp destijds niet. Samsung vond het nodig om hun eigen VPN te adverteren zodra je met een nieuwe WiFi verbond. Deze was aan te zetten met een vinkje in de settings waarna je gelijk een account moest aanmaken.

Ook de pop-ups van de LG tv komen volgens mij mee met de update.

Ik merk dat de Pi-Hole steeds vaker omzijld wordt door dit soort ingebakken reclame's. Gelukkig doet adb wonderen en maakt dat het wel mogelijk om de bloatware te verwijderen. Als dat niet meer werkt dan is dat ook mijn laatste Samsung.
€600,- en hoger zijn echte 'Lite' prijzen. Nu nog een salariscorrectie die met de inflatie mee gaat.
Je verwart helaas lite met budget ;)

Lite is gewoon relatief, dus ten opzichte van 'de originele' S21. Als die duur is is de lite versie ook gewoon duur (maar in theorie wel iets goedkoper).

Een lite flagship zoals het titel aangeeft klopt dus als een bus, dat het daarmee niet voor iedereen perse betaalbaar is klopt ook maar dat beweerd ook niemand :)
Mooi dingetje, maar ik blijf erbij dat het ontbreken van een jack een nadeel is.
OnePlus Nord CE heeft dit wel en Nord CE 2 ook...
Fijne telefoons.
Ik ben op zoek naar een toestel dat dual-band GPS aan boord heeft. Voor civieltechnische toepassingen is dat een vereiste om zonder dongel te werken. Dit is lastig uit alle reviews en specs van de leveranciers te halen. Deze Snapdragon chip heeft het wel aan boord, maar Samsung heeft het maar in enkele toestellen aan gezet (volgens usegalileo.eu tenminste). Kan iemand me zeggen of dit toestel het wel (toevallig) heeft aan staan? Ik zou anders voor het werk een Apple IPhone 13 Pro kunnen pakken, maar die ondersteund het zelf blijkbaar ook niet.
Geen flauw idee, maar misschien helpt het als je erbij verteld hoe dit getest kan worden? De kans dat je iemand vind met dat toestel met dezelfde interesse als jij is klein, maar als je iemand wil vragen het te controleren met uitleg hoe, is de kans een stuk groter dat iemand dat wel even wil doen...

Die vraag zou je dan ook nog in het S21 serie topic kunnen stellen waar ook veel gebruikers zitten van dit toestel. [Samsung Galaxy S21-serie] Ervaringen & Discussie

Of maak een aankoop advies topic wat voor specs je exact zoek, met zo veel mogelijk uitleg erbij om van meer merken feedback te krijgen: Aankoopadvies Tablets en Telefoons

In ieder geval succes in de zoektocht.
Via de app GPStest kan je bijvoorbeeld zien welke satellieten en carriers de telefoon ziet. Bij mijn S20 FE 5G is dat alleen L1/B1/E1. Dus geen band 5.
We hebben het toestel nog in ons bezit. Ik zal later vandaag even voor je kijken. Ik gebruik daarvoor dan de app die Sympa aanhaalt.
Deze review toont vooral aan dat de S20FE een uitstekende deal is. (En de A52s ook, jammer dat die niet is meegenomen).
Datzelfde zal gebeuren bij de A53, die qua specs een stap achteruit lijkt te gaan tov de A52s.
Ik wil zelf langzamerhand een nieuw toestel, heb voor het eerst in bijna twintig jaar mobieltjes niet meteen een nieuwe genomen na afloop abonnement. Ik kon afgelopen mei al een nieuw toestel nemen.

Ik wil eigenlijk een a52s die draadloos kan opladen, vind de S21 en S21 FE simpelweg nog te duur. Misschien dat na de release van de S22 de prijzen van deze toestellen nog wat zakken maar als het goed is worden de A53 en A73 ook bijna aangekondigd. Ik hoop dat die wel draadloos opladen ondersteunen.
Ik denk dat je dan de S20FE eens moet bekijken? De 4G komt af en toe voor €400. Software ondersteuning wordt wel kort. Draadloos laden gaaan ze volgens mij niet snel in een A-model steken.
Ja daar heb ik naar gekeken maar juist dat ik nu kennelijk langer volhou met een telefoon maakt dat ik liefst iets langer updates heb. Ik ben ook benieuwd wanneer die stap gemaakt wordt, midrange + draadloos laden lijkt een zeldzame combinatie. Ik zet mijn hoop evengoed op de A73 als topper van de A-lijn.

Ze halen in ieder geval nu ook die IP-rating naar de A-lijn toe. Wellicht dat twee luxe-features introduceren in één nieuwe A-generatie inderdaad wat veel van het goede is. Ik wacht af, erg benieuwd naar meer info over de nieuwe A-generatie.
Het zijn vreemde tijden. Ik zit op een A8 en kijk naar een opvolger, liefst met een stuk betere camera. Maar moet ik dan voor dubbel geld genoegen nemen met het inleven van mijn dualsim plus SD (drie kaarten dus), en de 3,5 jack?
Het lijkt steeds minder te worden ipv beter.
? Alsof dat dit de enige keuze is?
https://tweakers.net/smar...0KzZNoW0KzslbF_kNEq43xdPw

Alleen samsung al heeft 83 uitvoeringen met dit uitgebracht in het laatste jaar.
Prijs tussen de 1000 en150 euro .
Of je eisen zijn niet meer van deze tijd ;) of heel specifiek

[Reactie gewijzigd door 418O2 op 11 februari 2022 10:35]

aardige review, maar zoals anderen ook roepen slaat op dit prijs punt zeker een brug tussen midrange a52s s20fe en s21.

wat mij opvalt in de camera reviews is dat er gerefereerd wordt naar de foto bij een toestel model. in de foto wordt dan alleen de productie naam genoemd en niet de verkoop naam. bij de plaatjes is dan altijd weer puzzelen van welke telefoon die afkomstig is.
Dat komt omdat ze die info uit de metadata (van de foto) halen geloof ik, volgens mij vindt iedereen die niet elk model uit zijn hoofd kent dat lastig.

Zo heel moeilijk kan het ook niet zijn het op te lossen (als tweakers zijnde) want die productnummers zijn onderdeel van de SKU die in de pricewatch ook gewoon bij de juiste telefoon te vinden zijn, dus prima geautomatiseerd op te halen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 februari 2022 18:00]

of de auteur zet het er met het handje even bij. iets meer werk, maar kan wel natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee