19 april 2022, laatste update op 21 april 2022, 2.541 views
Rapporteer
Product gekocht
Het is een snelle, stevige en handzame telefoon met waarschijnlijk één van de beste schermen op de markt. De zoomlens maakt de camera-ervaring compleet. De stereo-speakers leveren voldoende geluid, maar zijn niet de besten op de markt. De batterijduur is goed, zeker voor wie toch iedere dag oplaadt.
Pluspunten
- Scherm
- Snelheid chipset
- Handzaam en stevig
- Batterij
- Zoomlens
Minpunten
- Punchhole
- Speakers
- RAM-management
Wat achtergrond vooraf: ik heb de S21 FE voor €425 gekregen (incl. cashback) bij een tweejarig abonnement van zeven euro per maand. Ik kom van de veel kleinere Samsung Galaxy S10e en heb de telefoon nu twee weken in gebruik.
De buitenkant
Het frame is als dat van de Samsung S7, mat, breed en stevig. Zorgt voor een goede grip, beter dan bij de S10e. De (asymmetrische) bezels aan de voorkant zijn er, maar ze vallen niet op. Niet vergelijkbaar met de A52(s)/A53 en de S10e. Daar zijn ze overduidelijk aanwezig. De punchhole is kleiner dan die in het scherm van de S10e, maar niet zo klein als bij de A-serie, daarvoor wel zonder zilveren ring.
Dat Samsung de punchhole niet net zo klein maakt als op de S21 is wat mij betreft flauwekul. Het is alsof een spiegelfabrikant een goedkopere serie spiegels aanbiedt, die dan wel opzettelijk bekrast worden om ze goedkoper aan te kunnen bieden. Dit gat had kleiner kunnen zijn.
De achterkant… glas of plastic? Beiden zijn goed als het om het gevoel gaat. De glazen achterkant voelde hard en rond aan. Ik tikte er vaker met mijn vingers tegen. De plastic achterkant is zacht en plat. Op een andere manier prettig om met de vingers over te gaan. Er is trouwens één groot verschil: na twee weken gebruik zijn er geen overduidelijke vingerafdrukken/-vegen te zien.
Ik heb waarschijnlijk iets kleinere mannenhanden dan gemiddeld. Deze telefoon ligt er goed in. De A52s ligt minder goed, ook vanwege zijn lengte. Net als de S21 (Plus/Ultra) hebben die telefoons een 1080x2400 scherm, wat de telefoon langer maakt (1080x2340 voor de S21 FE). De telefoon is handzaam.
Scherm
Ik had de S10e en S21 FE naast elkaar liggen. Ik wist niet dat er nog zoveel vooruitgang te boeken was met een scherm. Het is een uitstekend scherm. 120hz maakt de telefoon inderdaad optisch aantrekkelijker, maar ik moet zeggen dat die eye-candy in de dagelijkse praktijk niet per se een must-have is. Aangezien de verversingssnelheid niet adaptief is (automatisch aangepast wordt), heb ik 60hz vast aanstaan. Ik heb liever meer batterij.
De helderheid wordt (software-/sensormatig) beter aangepast dan op de S10e. Ik vind het niveau steeds goed passen bij het omgevingslicht. In de felle zon zie ik nu meer dan op de S10e.
Gebruik
Snel. Beduidend sneller dan mijn S10e. Dat het onderscheid zo duidelijk zou zijn, had ik niet verwacht. Mijn S10e had ik bijna 2,5 jaar in gebruik. Misschien dat het apparaat wat langzamer is geworden over tijd. De S21 FE start apps snel.
En dat moet ook wel. Ik merk dat wanneer ik bijvoorbeeld de camera-app open dat andere apps opnieuw in het geheugen geladen moeten worden. Ik heb standaard vijf apps die altijd openstaan (Whatsapp, Opera, Twitter, Gmail, klok; de rest sluit ik periodiek). Die vijf apps bleven op de S10e open, terwijl ze nu op de S21 FE worden gesloten. Beide toestellen hebben 6 GB RAM.
Het probleem zit dus waarschijnlijk in het te agressief sluiten van apps en niet zozeer in te weinig geheugen.
Software
Wie Samsung kent, die kent One UI en hoef ik niets uit te leggen. Ik vind de software prettig. Wie One UI niet kent, die raad ik aan om YouTube-filmpjes te kijken.
Batterij
In de reviews van deze telefoon komt het toestel er qua batterijlevensduur niet bijzonder goed af. Mijn vriendin heeft een A52s (ook met een 4500 mAh-batterij) en doet er twee dagen mee. Ik doe anderhalve dag met de S21 FE met meer screen-on-time.
Ik heb de donkere modus aanstaan, 5G uit (of dat veel uitmaakt, geen idee) en 120hz staat dus ook uit. Ik laad de telefoon slechts tot 75%-85% op. Daarmee haal ik dan die anderhalve dag plus zo’n vijf uur screen-on-time. Ik gebruik de telefoon voor de apps die ik hierboven heb beschreven plus nog wat andere apps als de galerij, bank-app, YouTube, maar geen spellen.
Verder gebruikt de telefoon voor het gevoel wat meer batterij bij het kijken van video, als ik het vergelijk met de S10e.
Update 20 april:
De telefoon gisteren om 22:10 van de lader gehaald en vandaag om 23:40 weer aan de lader gehangen. Dat zijn 25,5 uur. In die tijd is de batterij van 80 naar 15% gegaan. Ik heb het scherm zes uur aan gehad, vooral bij het gebruik van Opera en Twitter, maar ook 10 minuten ZiggoGo-app, 10 minuten camera-app en 20 minuten YouTube. Daarnaast heb ik er 45 minuten mee gebeld (scherm uit). Het toestel was één uur op 4G, de rest van de tijd op wifi (m.u.v. de acht uur die ik sliep; toen stonden de dataverbindingen uit).
Geluid
De boxen geven geluid dat voldoende is. Beneden komt er meer geluid en bass uit dan boven (links en rechts/rechts en links als je het scherm draait). Dat was bij de S10e ook al het geval. Ik gok dat dit ook niet anders kan (anders moet er boven een andere/extra speaker worden ingebouwd, waardoor andere componenten niet meer passen dan wel de bezels groter worden). Of je dat hoort? Ja, maar het is op de één of andere manier wel zo afgestemd dat het werkt. Als je kijkt, dan komt het geluid vanaf het midden van het scherm.
Ik meen dat het geluid van de S10e iets beter was, maar dat heb ik niet getest.
Ik heb de telefoon niet geprobeerd met een bluetooth-headset. Een 3,5 mm-aansluiting is er niet meer.
Vingerafdrukscanner
Een fysieke vingerafdrukscanner is sneller, maar omdat die bij de S10e aan de zijkant zat, kostte het ontgrendelen meer tijd dan nu met de optische scanner onder het scherm van de S21 FE. Je moet wel je vinger een ‘tijdje’ erop laten liggen. Als je snel wilt tikken, dan zal een ultrasone scanner beter zijn. Ik heb er geen problemen mee deze optische sensor in mijn ‘ontgrendelproces’ mee te nemen en gewoon de vinger wat langer erop te laten rusten.
Camera’s
De camera’s leveren betere foto’s af dan die van mijn S10e. Ik vind ze soms wel te verzadigd (qua kleur), maar dat is typisch Samsung. Paar dingen die me zijn opgevallen:
- in het donker worden de zoomfoto’s soms (digitaal gezoomd) genomen met de hoofdlens. Dat kun je tijdens het maken van de foto niet zien. Zet je nachtmodus aan, dan krijg je foto’s van de zoomlens,
- je kunt niet continue zoomen. Vanaf de hoofdlens ga je niet automatisch over op de zoomlens. Je zoomt dus 6x digitaal met de hoofdlens en niet 2x digitaal met de zoomlens,
- de zoomlens is 8 megapixel, de foto die eruit rolt 12. Je snapt dat dat niet kan zonder softwarematige vergroting. Het zou beter zijn als we van Samsung voor 8 megapixel mochten kiezen,
- er is geen pro-mode voor de zoomlens, alleen voor de wijde en ultrawijde lens. Dat betekent ook dat je geen RAW-foto’s (.dng) met de zoomlens kunt maken.
Misschien is het je opgevallen dat al deze punten over de zoomlens gaan. Mijns inziens is dat de lens die echt meerwaarde heeft, ook ten opzichte van de S21 (Plus), die met 2x (digitaal) zoomen nog wel goede (gecropte) foto’s aflevert, maar verder niet. Voor wie meer wil, zie de S22-serie of de S21 Ultra (of een ander merk).
Concluderend
Ik kocht ooit een Samsung S7 ruim een jaar na introductie. De S21 FE heb ik voor bijna net zo’n lage prijs gekregen. De S7 was toen de beste telefoon die ik ooit heb gehad. De S21 FE is in alle aspecten beter en biedt meer.
Het scherm is groter, gemakkelijker te bekijken, terwijl de telefoon nog steeds handzaam is. Er is snelheid, er zijn vier jaar OS-updates. De bouw is goed. De camera’s geven je mogelijkheden en de fotokwaliteit is goed. De batterij is voor mij meer dan voldoende (1x per dag opladen vind ik prima) en het opladen gaat in zo’n 40 minuten van 15% naar 85% (25W-lader).
Mijn gok is dat deze telefoon rond de €500/550 zal blijven kosten (zoals de S20 FE) en dat je ‘m met providerkorting en/of cashbacks van Samsung periodiek goedkoper kunt krijgen. Heb je geduld, dan wacht je daar op. Heb je geen geduld, dan betaal je wat meer, maar heb je sowieso een telefoon waarmee je 3-4 jaar vooruit kunt.
Als Samsung-alternatief is er momenteel nog de S21, die kleiner is, ultrasone vingerafdrukscanner, adaptief scherm en 8 GB geheugen heeft (maar ook een kleinere batterij). Een telefoon uit de S22-serie zul je hoogstwaarschijnlijk dit jaar in deze prijsklasse niet tegenkomen. Dus, dan wordt het een A53 of misschien nog beter een A52s, voordat die uitverkocht is. Stukken goedkoper, maar mist: het scherm, de bouw en het design, zoomlens, draadloos laden, twee (?) jaar OS-updates, snellere processor. De A53 heeft dan wel weer een grotere batterij (5000 mAh) en vier jaar OS-updates.
PS: de waardering past bij de prijs. Voor de prijs krijg je veel telefoon. Ik zou een halve ster hebben afgetrokken voor de flauwekul met de punchhole en voor de kwaliteit van de speaker. Ik hoop dat Samsung met komende updates het toestel nog wat weet te optimaliseren. Ik vind vier sterren te weinig en vijf teveel.