We zijn het niet gewend van Apple, maar aan de grootste innovatie in de iPhone 5s heb je, in elk geval vooralsnog, geen klap. De 64bits-processor in de smartphone is uniek en een mijlpaal in de geschiedenis van smartphones. Dat laat ons nerd-hart sneller kloppen, maar maakt het de telefoon rapper? Ja, maar als je de iPhone 5 en 5s niet naast elkaar houdt, merk je het verschil nauwelijks.
Voor het overige kun je weer de nodige vinkjes zetten die je verwacht bij een nieuwe iPhone; de camera is iets beter, hij is sneller en hij heeft een vernuftige nieuwe feature in de vorm van de vingerafdrukscanner. Als je een iPhone 4S of ouder model hebt, zou je dan moeten updaten naar de 5s als je je abonnement verlengt? Ja, natuurlijk. Als je de volle mep moet neerleggen kun je er nog eens over nadenken, omdat je met iOS 7 al een groot deel van de vernieuwing van de 5s op je huidige iPhone krijgt. Als je al een iPhone 5 hebt, moet je veel geld overhebben voor het feit dat je je code niet elke keer hoeft in te voeren. Bovendien hebben we twijfels bij het ontwerp. Veel mensen met de bijna gelijke iPhone 5 hebben veel meer beschadigingen dan bij vorige iPhones en er lijkt maar weinig aangepast om die problemen te verhelpen. Een hoesje is dus nodig, maar wat heb je dan aan een mooi ontwerp?
De iPhone is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ware allemansvriend. Het is de smartphone van geworden van Apple-fans, maar ook van mensen die hun oude domme mobieltje hebben ingeruild voor een slimmer apparaat om daarmee te mailen, te WhatsAppen, te Facebooken en een paar vogels af te schieten op groene varkens. Daarmee voelt de 5s een beetje overpowered; alsof mensen een auto met een Formule 1-motor kopen om daarmee om de hoek boodschappen te gaan doen. Voor wie al die rekenkundige en grafische spierballen wel wil gebruiken, is het fijn te weten dat de 5s de krachtigste en snelste smartphone op de markt is.
Gaat Apple hiermee fans van Android of Windows Phone over de streep trekken? Die kans lijkt niet zo groot. Apple heeft een iPhone gemaakt voor zijn fans. Wie de iPhone al te duur of niet aantrekkelijk vond, zal in de 5s geen toestel vinden dat op wat voor manier dan ook overtuigt. Hoe dan ook, Apple heeft niet stilgestaan op het gebied van hardware en software, en daardoor wordt het niet links en rechts ingehaald zoals een jaar of vier, vijf geleden met Nokia gebeurde. Aan de andere kant is het ironisch dat de iPhone in absolute aantallen veel minder succes had toen hij nog een grote voorsprong op de concurrentie had.
De tijd dat de nieuwe iPhone steevast de beste smartphone op de markt is, ligt achter ons. Deze iPhone heeft namelijk eigenlijk alleen op processortechnologie en met de gebruiksvriendelijke vingerafdrukscanner een voorsprong op de concurrentie. Wie op zoek is naar een snelle, gebruiksvriendelijke smartphone, heeft inmiddels min of meer gelijkwaardige alternativen op drie platforms. De keuze hangt dan af van details. De iPhone is voor heel veel mensen niet langer de enige juiste smartphone, maar het blijft een prima keuze.
Samengevat
De iPhone 5s lijkt een kleine upgrade ten opzichte van de oudere iPhone 5, maar bevat toch veel verbeteringen. De meest in het oog springende is de vingerafdrukscanner, die goed werkt en een handige manier vormt om je iPhone te beveiligen. Dankzij Apples eigen A7-processor is de iPhone 5s loeisnel en heeft hij een prima accuduur. De behuizing is prettig klein voor wie geen grote telefoon op zak wil hebben, maar tegenover alle concurrentie is het scherm erg klein. Daarnaast ontbreekt de optie om een sd-kaartje in het toestel te stoppen en leg je al snel 100 euro meer neer voor meer geheugen. Ook is hij ontzettend duur, al levert hij vermoedelijk tweedehands over een paar jaar nog een hoop op.
Pluspunten
- Heel, heel snel
- Vingerafdrukscanner is handig
- Accuduur is bovengemiddeld
Minpunten
- Scherm is klein ten opzichte van concurrentie
- Geen uitbreidbaar geheugen
- Duur