Xiaomi zet distributie Android 11-upgrade Mi A3 stop na bricking toestellen

Xiaomi heeft de distributie van de Android 11-upgrade voor zijn Android One-model Mi A3 stopgezet nadat gebruikers begonnen te melden dat hun toestellen na het installeren niet meer aan wilden. Laden doet het toestel ook niet, noch met een computer verbinden via usb.

De getroffen gebruikers zitten in ieder geval in India; veel gebruikers uit dat land schrijven Twitteraccount @MiIndiaSupport aan en dat account vertelt ook dat de distributie van de update stil is gelegd. Wellicht dat Westerse landen niet getroffen zijn omdat de 'uitrol' van de update dat stadium nog niet bereikt had. Xiaomi belooft gebruikers op de hoogte te houden van de volgende stappen.

Het is niet de eerste keer dat Xiaomi problemen heeft met de Mi A3. Ten tijde van de upgrade naar Android 10, in maart 2020, had het toestel te maken met een niet werkende vingerafdrukscanner, een laggy interface, micro-sd-kaarten die niet herkend werden en meer. Vier maanden later pushte Xiaomi een Mexicaanse beveiligingsupdate naar alle Mi A3-gebruikers wereldwijd, waardoor de dualsimfunctionaliteit niet meer werkte.

Xiaomi Mi A3 in midrange-roundup mid-2019

Door Mark Hendrikman

Redacteur

02-01-2021 • 12:05

78

Reacties (78)

78
76
39
5
0
23
Wijzig sortering
Xiaomi rolt nu heel vaak Stable Beta versies al vroeg via Ota uit naar een beperkt aantal gebruikers.
Zelf weet je dan niet dat je beta tester bent en als er dan bugs zijn dan ben je de sjaak maar niet altijd zoals in het artikel beschreven. Als je naar de build info gaat kijken zie je ook dat die builds "Test-Keys" als build info meekrijgen.
Tot voor kort hadden ze een beta programma en werden dit soort zaken met vrijwillige gebruikers getest voordat er een echte Stable Build met "Release-Keys" uitkwam.
Ben daar zelf niet blij mee want ook bij de laatste Stable Beta OTA voor de Poco F2 Pro naar Android 11 was die build niet in orde en kon je alternatieve launchers beperkt gebruiken omdat de "recente apps" knop het niet deed, wel met de standaard Poco launcher.
Ze hadden beter het beta programma kunnen behouden want dan waren dit soort zaken gewoon voorkomen.
Ik heb op mijn note 8t nog steeds een update setting, genaamd "receive updates early".
Volgens mij is het niet helemaal weg.
Ik had dat onmiddellijk geactiveerd op mijn Mi 10 Lite maar heb op 4 maanden tijd nooit een "early update" ontvangen. Ondertussen de Mi 10 Lite ingewisseld voor een Oneplus Nord.
Ik ben echt heel benieuwd wat Xiaomi gaat doen, een bricked toestel kan je niet meer herstellen via een update.
Iedereen hun bricked toestel laten opsturen naar een repair centre of een nieuwe opsturen zijn eigenlijk de enigste opties alleen in sommige landen zijn geen repair centra zoals Brazilië

Op de Xiaomi forums word moord en brand geschreeuwd en met rechtszaken en advocaten gedreigd maar niemand komt met een oplossing en ik heb ook nog geen officiële mededeling of reactie van Xiaomi gezien

Zijn trouwens nog steeds luitjes die denken dat het hun niet gebeuren zal en het vandaag nog geprobeerd hebben ondanks dat ze wisten van de bricked telefoons :+
Er is inmiddels een 'unbrick guide' verschenen op de Telegram groep.

[Reactie gewijzigd door mpx200_05 op 23 juli 2024 21:34]

Het zijn wel een beetje de stuiptrekkingen van het Android One programma van Xiaomi. Bij de Mi A1 hebben ze het precies 3 jaar ondersteund en geen maand langer, de Mi A2 eindigt deze zomer en een jaar later is het ook klaar met de Mi A3. Een Mi A4 is er niet meer gekomen. Alles over naar MIUI. Genoeg problemen geweest met eigenlijk al deze toestellen.
Niet alleen bij Xiaomi, andere merken zijn ook gestopt.
Volgens mij is er alleen nog Nokia die Android One introduceert.
Ik ben benieuwd of Google nog steeds gaat communiceren dat het probleem door de fabrikanten komt, of in de toekomst afspreekt dat fabrikanten verplicht worden om hun toestellen zo'n 5 jaar te voorzien van veiligheidsupdates.
Ik hekel Google's houding met betrekking tot updates. Voor de duidelijkheid: er is verschil tussen veiligheidsupdates en een nieuwe OS-versie. Dat laatste, daar valt over te discussiëren, maar veiligheidsupdates moeten écht minimaal 5 jaar mogelijk zijn.

Ik kocht in mei 2012 een Galaxy S3, destijds het vlaggenschip. Na één/anderhalf jaar was er gesteggel rondom updates. Uiteindelijk werd deze uitgebracht en weer ingetrokken, zonder enige communicatie.
We zijn ruim ACHT jaar verder en nog steeds is het bedroevend slecht.
Google kan geen goed argument hebben. Windows is een besturingssysteem en als daar problemen zijn met een nieuwe Windows, ligt het aan drivers van de fabrikanten.
Apple maakt zijn eigen hardware en kent dit probleem niet, maar doordat ze hun eigen hardware maken, is het appels met peren vergelijken.
Maar Sailfish, van Jolla, een hele kleine speler op de markt, kent dit probleem ook niet. Het is pas sinds kort dat het bericht is gekomen dat hun eerste toestel, dat 7 jaar geleden is uitgebracht, geen nieuwe updates meer gaat krijgen.

Als een Jolla, met een enorm beperkt budget, het zelfs voor elkaar krijgt, met een OS dat:
  • Géén advertentieinkomsten heeft, noch in het OS, noch in apps
  • Géén native betaalde apps heeft
  • Géén persoonlijke data van je vraagt (maar zelfs de mogelijkheid biedt het te beschermen)
Dan is het denk ik terecht om te stellen dat je je klanten niet serieus neemt.

Een ex Nokia topman zei ooit over Android alsof het is dat je in je broek plast in de winter. Dat ging niet over dit, maar het past precies in de huidige situatie. We zijn zo gewend geraakt aan Android, dat we nu moeten blijven plassen (nieuwe Android telefoons kopen) om warm te blijven (updates). En wat mij betreft is dat hetzelfde met Apple/iPhone, die ik gok binnen een jaar elke maand wel iets heeft verzonnen wat gecommuniceerd wordt als beter voor de klant, maar wat de klant uiteindelijk extra geld kost. Denk aan (exorbitant dure) uitbreiding interne opslag vs SD-kaartjes, de lightning connector, het niet kunnen sideloaden van apps, het weglaten van de 3,5mm aansluiting en het willen creëren van een monopolie op reparatie van iPhones.

En dit speelt al heel wat jaren en dat gaat niet opgelost worden.
Toch laat Google met het Chrome OS zien dat het wel degelijk mogelijk is met regelmatige en stabiele updates en langdurige ondersteuning te komen.
Het komt door het weigeren een terugval-optie in te bouwen met directe gebruikers-I/O. Technisch is het flauwekul.
Maar ook een max. Mijn Nokia 7+ krijgt geen Android 11
MIUI is, i.c.m. Launcher 10, nu ook eenmaal een verschrikkelijk fijne variant van Android. Stock is Android verschrikkelijk kaal, zeker ook qua instellingen.
Dat is juist een gigantisch voordeel als je het mij vraagt, ik hoef al dke nutteloze troep niet op mijn mobiel.
Ik zou juist liever een "kale" android OS hebben en zelf kiezen wat ik erin wil hebben, dan de vol gepropte MIUI (of andere skins) met allemaal dingen die ik niet wil, maar ook niet op een normale (omwegen tel ik niet mee) manier kan verwijderen.

Geen enkele android skin is perfect maar naar mijn mening voegt ieder bedrijf te zooi toe in hun skins, en daarom vind ik dat een kalere android, waar jezelf kan kiezen wat je echt wil de oplossing zou zijn.

Maar dat blijft (op custom roms na) een droom, over 10 jaar zullen al deze bedrijven nog steeds net zo veel onnodige zooi mee leveren op hun telefoons, en wat echt nuttig is halen ze weg (software en hardware technisch)

Google en Apple zijn overigens even schuldig aan deze praktijken.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 21:34]

Ik heb in totaal drie gebruikers op Stock Android gezet (Mi A2 met Android One), juist omdat dit minder techy gebruikers zijn. En ik merk dat het werkt want ik krijg zelden nog vragen over "gekke dingen" op de telefoon. Dan is een kale Android een zegen. En op mijn Samsung probeer ik met ADB juist zoveel mogelijk bloatware eraf te slopen om maar een simpeler toestel te krijgen. Ik vind het superjammer dat Android One niet breder is aangeslagen
Wat zijn belangrijke dingen die MIUI toevoegt die ontbreken in normale Android? En zijn er manieren om die toe te voegen aan normale Android? Heb zelf nooit MIUI gehad.
Ik kom van een A2 lite (stock android) en heb nu een mi 10 lite, met miui dus.

Het klinkt erger dan het is, maar wat mij vooral stoort is dat ik sommige instellingen moeilijk terug vind.
Alles staat zo een beetje door mekaar
Ik ben overgestapt van de Mi 10 Lite naar de Oneplus Nord en moet zeggen dat Miui reuze meeviel. Veel beter dan enkele jaren geleden op mijn Redmi Note 4. Enkel jammer dat er soms reclame in de apps zit diet kan je wel per app uitschakelen. Ik had er eigenlijk geen last van wan gebruikte een adblocker.
Ik dacht dat Android One al dit vendor-specifieke gezeik op moest lossen. Blijkbaar niet.
Het kost problemen op rond software modificaties, maar hardware drivers e.d. moet nog steeds wel getest worden.
Het lijkt juist wel het probleem te zijn bij Xiaomi. En ze leren er niet van, begin vorig jaar gebeurde hetzelfde met de A2 lite.
Ik weet niet hoe het nu zit maar ik had vroeger een Xiaomi redmi note 3 pro en daar gingen met updates de kwaliteit van de camera sensoren achteruit. En no way dat ze dat iets wilde vrijgeven waardoor de community zelf die sores kon oplossen. Maar wel de boel op slot zetten zodat je ook niet met andere camera apps uit de voeten kon.

Toen was het zo dat MIUI gewoon werd ontwikkeld voor alle toestellen breed en dat eigenlijk niet werd gekeken naar testing. Kwam er een probleem, dan mocht je hopen dat er iemand was die een fix wilde regelen daar. Xiaomi heeft verschrikkelijk aantrekklijk geprijsde toestellen maar ik blijf voor nu gewoon bij tweedehands Apple toestellen. Mijn iPhone 8 heb ik ondertussen alweer 3 jaar zonder enig gedonder of idee dat ik een nieuwe nodig heb.
Ik heb nu ongeveer 3/4 jaar Xiaomi telefoons. Eerst een Redmi Note 4 Pro, daarna een Mi 8, 9T Pro, en nu een 10. Ik heb bij geen van deze toestellen echt klachten gehad over MIUI.
Misschien toch nog een keer een kans geven, ze zijn echt wel vooruit gegaan hoor
Inderdaad ik had vroeger een Redmi Note 4 en daarna een Mi 10 Lite en miui is enorm verbeterd en was echt stabiel en snel. Ik heb nu een Oneplus Nord en vind hem zeker niet sneller dan de Mi 10 Lite (hebben zelfde soc).
En daarvoor met A1.
het gaat hier om de bootloader van het toestel en niet de rom
bij xiaomi.eu stond ook bij de releases van de mi10 varianten dat de recovery werd vervangen (waarschijnlijk krijg de bootloader ook een nieuwe revisie)
en dat gaf ook zo zijn problemen bij verscheidende mensen
ondanks dat het soms de dezelfde toestellen waren konden sommige wel weer hun (twrp) recovery in
en andere niet. waar andere helemaal niet konden updaten omdat de recovery niet geupdate kon worden naar een versie horende bij android 11

zelf afgelopen week de 28-12 update uitgerold op mijn mi9se en dit ging zo goed als zonder slag op stoot (wat trager bij de eerste boots, maar dit werd beter(of wende) naar een aantal reboots)
maar ook bij die uitrol van de android 11 beta ging het niet bij iedereen goed
Ook bij Android One versies worden door fabrikanten eigen specifieke aanpassingen doorgevoerd.

Bij Motorola is dit heel weinig tot niet (bijna stock Android).

Wat en hoeveel Xiaomi alsnog doorgevoerd geen idee, maar ze hebben het duidelijk niet goed in vingers.

Zou bij hen nooit een toestel kopen.
Als ik jouw logica volg dan zou je moeten zeggen: ik zou bij hun nooit een Android One toestel kopen.

Want de gewone telefoons van Xiaomi hebben een uitstekend updatebeleid.
Anoniem: 310408 @deneys2 januari 2021 13:27
Want de gewone telefoons van Xiaomi hebben een uitstekend updatebeleid.
Maar dit IS een update probleem...
...bij Android One. MIUI heeft netjes wekelijks updates. Beter dan dat: veel features die Google en Apple hebben zijn uit de R&D labs van Xiaomi gekomen, sommige zelfs al jaren daarvoor.

De reden dat ik geen Xiaomi meer koop is zelfs omdat Google teveel afdwingt met Android, alle features die ze naar Google Play framework verhuizen deed Xiaomi beter (bijvoorbeeld app privileges).
Hmm hoe deed Xiaomi die dingen dan beter?
Als je een app downloadde en die voor het eerst opstart, dan kreeg je netjes een prompt over de specifieke rechten die het nodig had, die kon je tevens netjes per stuk toestaan of weigeren. Ook kon je de keuze bewust niet laten onthouden om dat per keer toe te staan (of niet). Google is daar bewust heel vaag over door veel rechten te combineren en zelfs niet de mogelijkheid te hebben om Google apps te beperken. En dit zat bij MIUI al sinds Android 2 (Google had haar beperkte implementatie sinds Android 4).

De settings in MIUI waren altijd netjes gecategoriseerd en door te zoeken, wat Google er de laatste jaren van heeft gemaakt is een halfbakken poging.

Er zat een store in voor thema's om je toestel leuk aan te kleden. Gegeven, ja, er waren veel thema's die over de top waren, maar er zaten ook veel zakelijke en mooie dingen tussen. Geen nieuwe launcher voor nodig.

De toggles van MIUI waren veel duidelijker en uitgebreider, Google heeft dit overgenomen en heel beperkt gedaan. Je kon heel vroeg al specifieke instellingen toevoegen als toggle.

De standaard apps die geleverd werden voelden niet aan als bloatware (mits je de EU ROM had), maar wel handig. Dingen waarvoor je in de play store "free radio/level/recorder/compass/etc" moest typen, zaten al in het mapje "tools" en waren van goede kwaliteit.

Call recording was heel vroeg al standaard, net zoals het blokkeren van bekende scammers.

De integratie van de Mi cloud was ongekend. Albums op basis van gezichtsherkenning die je dan tevens kon koppelen aan mensen in je contactenlijst en dan willekeurig laten tonen als die persoon belt (en dit was écht optioneel trouwens, je toestel was niet gehandicapt als je niet akkoord ging met de EULA en privacy policy).

Eigenlijk kan ik er wel een uur over doorgaan, maar ik ga het zo samenvatten: ik had méér het idee een complete, betrouwbare en gebruikersvriendelijke telefoon te hebben dan toen ik een iPhone of 'gewone' Android had (Samsung, huawei en Motorola).
Dank voor je uitgebreide informatie!

Betere instellingen voor permissies is inderdaad wel vooruitgang t.o.v. Google. (Ik gebruik zelf al heel lang Xprivacy, dus denk niet dat ik daar zelf veel profijt van zou hebben.)
Dank je wel! ik zelf gebruik Miui sinds de Gingerbread tijd op mijn HTC Desire, en ben dit gaan gebruiken juist omdat stock android zo slecht was. In de loop der jaren is het steeds beter geworden en kan ik het iedereen aanraden.
Ach.. zo heeft ieder groot merk wel eens update issues met rollbacks als gevolg. Microsoft heeft bij elke grote patch een hoop issues waarvan sommige vrij ernstig (zoals het willekeurig verwijderen van documenten). Gebruik je daarom ook geen Windows meer? Bij Asus had je kans je moederbord te bricken met enkele BIOS updates voor Zen2 en Nvidia als AMD die regelmatig hun GPU drivers verbrassen.

Het loont vaak om even te wachten en day-one issues van grote updates te voorkomen. Auto-updates uitzetten (in al je software) en pas handmatig updaten als er stable versions zijn waar weinig tot geen issues meer uit voort komen.

Het valt wel op dat de A (android one) toestellen meer issues lijken te hebben met updates dan de overige toestellen die op MIUI draaien.

[Reactie gewijzigd door quintox op 23 juli 2024 21:34]

Als vervolgens je blok in de soep loopt en je een nieuwe wagen moet kopen zou ik ook VW links laten liggen.
Nou het is wel een reden om goed naar een merk en hun beleid te kijken voor je wat van ze aanschaft. VW is zeker niet het meest probleemloze merk en de hebben meer dan genoeg grote missers begaan. De eerste paar generaties van hun driecilinders waren ook om te huilen zo pechgevoelig.

Xiaomi idem, het is niet de eerste keer bij dit merk, ook niet de 2e. Leuk dat ze betaalbaar zijn maar je hebt er klaarblijkelijk ook een bepaald risico door.
Probleem is dat Xiaomi veel te weinig aandacht heeft gegeven aan Android One. Alle toestellen die hiermee uitgerust waren hebben veel problemen gehad. Met Miui zijn veel minder problemen, niet meer of minder dan Apple of Samsung hebben met hun software.
Het is heel jammer want het concept was heel goed.
Mi A1 lite heeft bij mij na jaren nog geen enkel probleem opgeleverd, gewoon een weekje of 2/3 wachten na update release.
heb de a2 lite en ik heb toch enkele problemen die me hard storen. Notifications komen veel te laat aan. Of de geluiden vallen gewoon uit. Heb me al gek gezocht naar oplossingen. Geen enkele werkt. Verder prima phone.
Wat mij aan deze telefoon stoorde was de onbestaande mogelijkheid tot multitasken... Elk programma werd onmiddellijk uit het geheugen verwijderd
De update is wereldwijd uitgerold , niet enkel in India

Kijk maar eens op de forums !
Wat kun je vervolgens met zo een gebrickt toestel doen, RMA? Ik denk dat het anders lastig te bewijzen is dat hij door een brakke update is gebrickt en niet door eigen gesleutel met ROMs?
Na de mi A1 en A2 een pixel gekocht voor deze reden. Ik wil enkel Stock android, de Xiaomi met Android one was een goedkope oplossing. Toch bij elke maandelijkse update was het bang afwachten, start de gsm terug op of niet? Bij de mi A2 was het verschrikkelijk de A1 viel nog mee. Nu een pixel 4a iedere maand updates zonder gezeik
In de Xiaomi Fans groep op FB, is er ook een Nederlander met een toestel dat gebricked is. Het geldt niet alleen voor India, maar voor meerdere regio's.

Het is triest om te zien dat Android One en Xiaomi het maar niet voor elkaar krijgen om samen aan een toestel te werken. Xiaomi en Miui gaat over het algemeen goed. Bugs zitten wel vaak in de normale releases, maar nauwelijks in de beta roms, maar bij Android one is het tot nu toe bij elke upgrade wel verkeerd gegaan bij 1 van de 3 of 4 Mi A toestellen.
Waarschijnlijk heeft de gebruiker de upgrade handmatig geinstalleerd, ze geven hier aan dat het om de OTA gepushte versie gaat. Dus ja, vrote kans als jij handmatig em laadt je hetzelfde probleem krijgt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.