Ik ben benieuwd of Google nog steeds gaat communiceren dat het probleem door de fabrikanten komt, of in de toekomst afspreekt dat fabrikanten verplicht worden om hun toestellen zo'n 5 jaar te voorzien van veiligheidsupdates.
Ik hekel Google's houding met betrekking tot updates. Voor de duidelijkheid: er is verschil tussen veiligheidsupdates en een nieuwe OS-versie. Dat laatste, daar valt over te discussiëren, maar veiligheidsupdates moeten écht minimaal 5 jaar mogelijk zijn.
Ik kocht in mei 2012 een Galaxy S3, destijds het vlaggenschip. Na één/anderhalf jaar was er gesteggel rondom updates. Uiteindelijk werd deze uitgebracht en weer ingetrokken, zonder enige communicatie.
We zijn ruim
ACHT jaar verder en nog steeds is het bedroevend slecht.
Google kan geen goed argument hebben. Windows is een besturingssysteem en als daar problemen zijn met een nieuwe Windows, ligt het aan drivers van de fabrikanten.
Apple maakt zijn eigen hardware en kent dit probleem niet, maar doordat ze hun eigen hardware maken, is het appels met peren vergelijken.
Maar Sailfish, van Jolla, een hele kleine speler op de markt, kent dit probleem ook niet. Het is pas sinds kort dat het bericht is gekomen dat hun eerste toestel, dat 7 jaar geleden is uitgebracht, geen nieuwe updates meer gaat krijgen.
Als een Jolla, met een enorm beperkt budget, het zelfs voor elkaar krijgt, met een OS dat:
- Géén advertentieinkomsten heeft, noch in het OS, noch in apps
- Géén native betaalde apps heeft
- Géén persoonlijke data van je vraagt (maar zelfs de mogelijkheid biedt het te beschermen)
Dan is het denk ik terecht om te stellen dat je je klanten niet serieus neemt.
Een ex Nokia topman zei ooit over Android alsof het is dat je
in je broek plast in de winter. Dat ging niet over dit, maar het past precies in de huidige situatie. We zijn zo gewend geraakt aan Android, dat we nu moeten blijven plassen (nieuwe Android telefoons kopen) om warm te blijven (updates). En wat mij betreft is dat hetzelfde met Apple/iPhone, die ik gok binnen een jaar elke maand wel iets heeft verzonnen wat gecommuniceerd wordt als beter voor de klant, maar wat de klant uiteindelijk extra geld kost. Denk aan (exorbitant dure) uitbreiding interne opslag vs SD-kaartjes, de lightning connector, het niet kunnen sideloaden van apps, het weglaten van de 3,5mm aansluiting en het willen creëren van een monopolie op reparatie van iPhones.
En dit speelt al heel wat jaren en dat gaat niet opgelost worden.