Alle smartphones OPPO krijgen drie jaar updates in plaats van twee jaar

Alle smartphones van OPPO krijgen voortaan drie jaar lang beveiligingsupdates, zegt de fabrikant. De fabrikant beloofde tot nu toe twee jaar aan updates. De goedkopere telefoons krijgen minimaal een nieuwe Android-versie tijdens de levensduur van het apparaat.

De hele line-up van OPPO krijgt voortaan drie jaar lang beveiligingsupdates, zo laat OPPO weten in antwoord op vragen van Tweakers. De beveiligingsupdates komen elke drie maanden, zo zegt de fabrikant. Alleen de Find X-serie van smartphones krijgt maandelijks updates.

Daarmee krijgen smartphones van OPPO langer updates dan die van sommige andere fabrikanten. OnePlus, van hetzelfde moederbedrijf als OPPO, garandeert voor zijn goedkoopste modellen twee jaar lang beveiligingsupdates. Voor duurdere modellen hanteert die fabrikant wel drie jaar. Samsung garandeert vier jaar lang updates op al zijn nieuwere smartphones.

OPPO liet vorige week al weten dat de Find X3-serie langer updates zou gaan krijgen dan zijn voorgangers. Die telefoon krijgt in elk geval Android 12 en 13 en beveiligingsupdates tot maart 2024. Tweakers publiceert ergens in de komende weken een overzicht met beloftes voor updates van veel meer smartphonemakers.

Update-belofte OPPO Find X Reno A
Versie-upgrades 2 2* 1
Aantal jaar beveiligingsupdates 3 3 3
Frequentie beveiligingsupdates Elke maand Elk kwartaal Elk kwartaal

* uitgezonderd RenoZ en Reno 5G, die krijgen 1 versie-upgrade

Oppo Reno, 2019

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-05-2021 • 10:07

51 Linkedin

Reacties (51)

Wijzig sortering
Vanaf welke datum is dat? De releasedatum of de laatste productie? Als je bijvoorbeeld na 3 kwart jaar een telefoon koopt met updates van 2 jaar vanaf releasedatum is dat best kort.

Ik heb zelf net nog een poco f2 gekocht, omdat er weinig andere full screen telefoons zijn.
Precies. Het lijkt mooi, drie jaar, maar veel mensen kopen hun Android-toestel niet gelijk bij de release omdat toestellen vaak binnen een aantal maanden flink in prijs dalen. Dit betekent voor de meeste mensen een effectieve ondersteuningsduur die dus flink korter is dan die 3 jaar.
Tel hier bij op dat het om budget modellen gaat en dus om mensen die vaak langer met hun telefoon doen dan 3 jaar.
Tel hier bij op dat het om budget modellen gaat en dus om mensen die vaak langer met hun telefoon doen dan 3 jaar.
Niet om lollig te doen, maar ik denk dat het die mensen niks uitmaakt zolang hun bankgegevens veilig zijn, ik hoor zelfs veel mensen klagen dat ze geen updates willen omdat "dingen van plaats veranderen".
Dat klinkt eerder als een prima excuus om wel een update uit te voeren. Voor je het weet verplaatsen anders bankgegevens ongewenst van plaats.
Maar die zijn niet veilig wanneer de beveiligingsupdates stoppen.
Welke logica zit er achter deze conclusie? De verscheidenheid aan mensen en wensen en redenen om een budget toestel aan te schaffen is enorm, daar valt deze conclusie ('mensen die budget toestellen kopen doen langer dan 3 jaar met hun mobiel') lastig uit te trekken. Ook de lijst met mogelijke redenen voor mensen om hun toestel te vervangen is groot. Verder gaat het hier om toestellen uit elke prijsklasse. Budget, tot belachelijk duur.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 11 mei 2021 15:42]

Tot nu toe is het altijd vanaf de releasedatum, dus ik verwacht dat het bij deze niet anders zal zijn.
De releasedatum of de laatste productie?
Het is altijd vanaf de datum van release :)
Daarom dat security updates tot 3 jaar zijn getrokken.
Zoverre houden alle fabrikanten de releasedatum aan.
Releasedatum meestal...
Ik zat met dezelfde vraag, want er wordt het volgende aangegeven:
De goedkopere telefoons krijgen minimaal een nieuwe Android-versie tijdens de levensduur van het apparaat.
@arnoudwokke
Hoe lang is de levensduur van een Oppo smartphone? Is dat de tijd dat hij nog in productie is of vanaf het moment dat hij voor het eerst wordt aangeboden?

Ik ben wel benieuwd wat Oppo hier echt bedoelde en dus ook moeten garanderen.
Toch raar dat een android gebaseerde telefoon niet gewoon standaard updates krijgt van google maar dat de fabrikant er verantwoordelijk voor is. Wordt alsnog veel geupdate via playstore.. maar dan nog.

En die androidskill die sommige fabrikanten erop zet, had ik ook liever een keuze willen hebben: standaard of fabrikant versie.
Bedoel je niet Android Skin?
Toch raar dat een android gebaseerde telefoon niet gewoon standaard updates krijgt van google maar dat de fabrikant er verantwoordelijk voor is.
Door ontwerpkeuzes uit het verleden is dat niet mogelijk. De software moet exact zijn afgestemd op de hardware van je telefoon. Het werkt anders dan bij de PC waar je besturingssysteem alles zelf kan detecteren en de juiste drivers laden als dat nodig is. Daarom is het niet mogelijk om 1 update te leveren voor alle telefoons, bepaalde stukjes kunnen echt alleen door de fabrikant worden gedaan.
Updates via de playstore is een redelijke workaround voor applicaties maar er zitten grenzen aan, sommige stukken kun je niet op die manier updaten.
"Updates via de playstore is een redelijke workaround voor applicaties maar er zitten grenzen aan, sommige stukken kun je niet op die manier updaten."

Ik dacht dat Qualcomm nu ook driverupdates via de Play Store verspreidde?
Vroeger had je én Google die een update moest uitbrengen, én de fabrikant vanwege hun eigen skin én je provider omdat telefoons ook nogal eens simlocked waren..
Simlocked android toestellen? Ik meen te herinneren dat zelfs de t-mobile G1 (het eerste android toestel afaik) geen simlock had, kan me daarna ook totaal geen simlocks herinneren in Nederland, hoogstens enkele toestellen in de USA. Wie van ons heeft memory corruption?
Misschien ben ik in de war met branded Android toestellen. Toen ik m'n Samsung Note 3 kocht destijds via -volgens mij- T-Mobile, was deze écht perse 'branded' door, ik meen, T-Mobile en die moesten destijds ook altijd een plasje over updates doen. Vandaar dat die er ook nooit kwamen....

Of dat gelijk stond aan een simlock weet ik zo niet meer.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 11 mei 2021 16:50]

Klopt, branded was er wel, en nog meer een gedrocht dan fabrikant schil of provider simlock. Dat helemaal vergeten. Beiden memory corruption dus :p
Updates en Android, het blijft altijd een bijzondere relatie.
Wees blij met de verbeteringen op dit gebied. Doordat Android geen simpel systeem is wat bestaat uit één merk. Ik vind ook dat het beter moet, maar het is op dit moment met de beveiligingsupdates (het belangrijkst) ook weer niet zo slecht bij veel merken.
iOS is ook geen simpel systeem. Toch heeft mijn iPhone 5S uit 2013 tot op de dag van vandaag ondersteuning door middel van beveiligingsupdates. Het is maar net waar je als fabrikant de prioriteit legt.
Tja zo krijgt een samsung S6 ook nog updates. Voor zijn updates toch regelmatig en ingepland.
Apple update dus nu nog de 6S & samsung (bijvoorbeeld) update de S8 tot nu. Beide zullen die kwijt zijn dit jaar dat is 6 jaar voor apple en 4 jaar voor samsung wat zowat het best is dat je vind tegenwoordig.
Dat klopt dus niet. Het is nu 2021. iPhone 5S komt uit september 2013. Dat is dus bijna 8 jaar, geen 6 jaar.
De 5S kreeg louter een eenmalige sporadische security update. Net zoals bij samsung de S6 recent nog kreeg. Dat noem ik geen update beleid.

Ios ondersteunt nog beperkt de 6S & de samsung S8 kreeg deze maand nog een security update. Echter zullen beide vanaf nu zonder regelmatige updates moeten stellen.
Dit klopt volgens mij niet hoor Iphone 6S draait nog gewoon op de laatste ios versie. Dus niet alleen beveiligingsupdates. Ik verwacht wel inderdaad dat deze eind dit jaar niet meer mee genomen zal worden.
Bull. iPhone 6S runs the latest iOS version, period.
Limited support on iPhone 6S, iPhone 7, iPhone SE (1st generation), iPod Touch (7th generation), iPad (5th generation), iPad (6th generation), iPad (7th generation), iPad Air 2, iPad Mini 4 and iPad Pro (1st generation)

https://en.wikipedia.org/...istory#iOS_14_/_iPadOS_14
Not all features in iOS 14 are supported because the older devices sometimes lack the newer hardware (FaceID for instance).

Still running the same iOS version with all relevant updates confirmed then. Thanks.
De verantwoordelijkheid er voor is altijd bij de fabrikant gelegd (nog steeds beter dan bij de reseller / provider zoals vroeger). Niet raar, veel fabrikanten doen grote ingrepen om daar hun toegevoegde / onderscheidende waarde uit te halen.
Fijn dat eindelijk, ook bij de (Chinese) budget / niche merken de focus komt op security updates!

Valt er tenminste meer te kiezen als je dat als consument belangrijk vind, in plaats van Android One (effectief alleen Nokia).
Doet Motorola niet meer mee aan het Android One programma? Ik had de Motorola One Vision gekocht en ben zelfs positief verrast door een aantal extra quality of life updates die ik heb gehad buiten het android one programma om, terwijl ze nog steeds heel dicht bij de stock android ervaring blijven. Het enige nadeel is dat ze Android 11 te laat uitbrengen, Android 10 was relatief vroeg maar er zijn nu pas geruchten dat er eindelijk soak testing wordt gedaan voor Android 11.
Ja, deed er deels aan mee. Helaas staat er nog maar 1 (recente) Motorola met Android One in de pricewatch. Er zijn een paar anderen die ook een Android One telefoons hebben (bijv. Xiaomi A3), maar de enige die het echt omarmt heeft is Nokia.
Dit is heel jammer, ik hoopte op een toekomst voor Android One. Jammer genoeg denk ik niet dat de gemiddelde consument de voordelen ervan ziet.
Inderdaad. ik druk ze altijd weg en zet ze uit omdat er iedere keer als ik update weer wat verkloot word.
heb momenteen een redmi note 5 pro een redmi note 8 en een oppo a72 maar vooralsnog vond ik de oudste redmi note 5 pro voor de update beter werken dan daarna (android 8) maar helaas de update heeft de notificaties gesloopt en de volgende 2 telefoons hebben ook 9 en 11 en dezelfde problemen.
Updates slopen bij mij meer dan dat ze fixen helaas.
Nadat Samsung 4 jaar updates ging garanderen, had ik gehoopt dat Chinese merken hierin zouden volgen. Echter blijkt dit niet mogelijk te zijn. Daarnaast maar 1 software update voor de A serie van Oppo vind ik vrij karig. De Oppo toestellen blijven lang in de winkel liggen. Kijk naar de Oppo A91 welke nog volop verkocht wordt, maar in Mei 2020 is uitgekomen. Dit toestel krijgt dus geen software updates meer, en nog maximaal 2 jaar beveligingsupdates. Terwijl ik als consument een langere levensduur verwacht van een toestel van €250.
Tegelijkertijd brengt een Android versie update tegenwoordig eigenlijk best weinig nieuws. Niks waar je niet zonder kan, of wat apps wel/niet laat werken.
Beveiligingsupdates zijn veel belangrijker daarentegen, bijv. voor je werk-email werkend te houden.
of wat apps wel/niet laat werken.
Dit klopt niet, apps gaan uit van een bepaald API level. Hierdoor kunnen apps minder goed of zelfs niet werken.
Dit klopt niet, apps gaan uit van een bepaald API level. Hierdoor kunnen apps minder goed of zelfs niet werken.
Dat is als je 5 jaar achterloopt op API level inderdaad wel een issue, en voordat je 5 jaar achter loopt heb je dan al 2 a 3 jaar upgrades gehad dus dat probleem zou gaan spelen tussen de 6 a 8 jaar na uitkomst, oftewel wie boeit dat nou?

Vanaf een jaar of 3 a 4 boeit het mij persoonlijk niet meer, alles daarna is vooral handig als argument in de grote strijd tussen iOS en Android maar verder? Meh

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 mei 2021 11:17]

Het boeit als jij nog op Android 9 zit maar de app in kwestie verplicht Android 10 moet ondersteunen waar misschien een paar dingen inzitten die niet werken op Android 9.
Zoals @TheVivaldi zegt, alle nieuwe apps en app updates die worden uitgevoerd, hebben momenteel als Target Android 10. Wanneer dit verschuift naar Android 11, zullen apps minder goed werken op toestellen die dan nog op Android 9 of 10 draaien. Je hebt het dus niet over 5 jaar, maar over 1 jaar waarin dit verschil al zichtbaar kan worden.

Voor API level 29 zijn dit changes als toegang tot Shared Memory of het beperken van non-SDK interfaces.
Is er eigenlijk al bijna een deftige rolling release van Android? Ik zie niet in waarom het niet zoals computermakers en Windows kan. Gewoon een OS dat zichzelf mooi update en ze hebben de mogelijkheid om hun bloat erbij op te zetten. Ik vind het immers niet echt meer Android te noemen als ze de beveiligingsupdates niet blijven uitrollen, want eigenlijk heb je dan gewoon een oude fork.
Ooooeh, wel 3 hele jaren.
Laptops krijgen eeuwig updates, of totdat je een ander OS installeert.

De vraag is vooral waarom updates uberhaupt zouden stoppen.
Het doet me echt veel plezier te zien dat eindelijk meer en meer fabrikanten updates en upgrades als belangrijk beginnen aanzien en zelfs soms wel beter doen dan het Android One principe. Ergens hoop ik dan dat Android One een versnelling hoger gaat schakelen en de lat toch nog hoger begint te leggen.

Een van de grote gebreken blijf ik de tijdstip vinden wanneer die teller begint te lopen. Een product is immers soms wel een jaar te koop terwijl veel van die tellers beginnen lopen op het moment dat het toestel beschikbaar komt in de winkel. Een stuk beter zou zijn dat de teller begint te lopen zodra het product juist niet meer in de winkel beschikbaar is. Mensen die de premium prijs hebben betaald worden dan ook beloond met een langere tijd van updates / upgrades.

Mijn andere wens is dat fabrikanten bij het eerst opzetten van het toestel je de keuze geven om te schakelen tussen "stock Android" of de merkgebonden versie. Op die manier moet je zelf niet gaan klungelen met skins en launchers en zit het allemaal "out of the box" erin. Enkel dan zou ik overwegen om pakweg een Samsung te kopen.
Doen ze niet altijd de tijd vanaf release? Dat lijkt mij iig het meest handig/logisch/simpel.
Dan kan je bij aanschaf al precies weten wat de support periode zal zijn, of je hem nou bij release of een jaar later koopt, ongeacht wanneer ze m uit de handel halen.
En ook in dat geval (nu) worden mensen die bij release kopen, beloond met evenveel extra support, tov mensen die m later kopen.

Wat wel (veel) beter kan is hoe ze die einde supportgarantie datum communiceren.
Nu moet je dat dus zelf gaan lopen uitzoeken en uitrekenen voor elk toestel.
Zou handig zijn als dat gewoon bij elk toestel op de doos/in de specs staat.
Dan is het meteen duidelijk voor iedereen (lees: ook niet-tweakers).

Natuurlijk is support 3 jaar vanaf release, niet zo goed als 3 jaar vanaf uit de handel.
Maar als ze om eoa reden dat zo zouden _moeten_ communiceren, lijkt het me reeler dat hun keus zal zijn tussen 3 jaar vanaf release, of 1 jaar vanaf uit de handel, of zoiets.
En dan kunnen ze er alsnog mee fucken door dingen eerder uit de handel te nemen dan verwacht.
De lat mag gerust wat hoger liggen vind ik. Een populair toestel ligt vaak nog 1 jaar na datum in de winkel terwijl de koper vaak niet bewust is van hoe lang dit toestel in de rekken ligt (mijn vader gaat echt niet weten dat de Galaxy SXX al 6 maand beschikbaar is en zeker al niet internationaal want Benelux is vaak met wat vertraging).
Die gaat dan naar huis met een toestel dat mogelijk nog amper 1 jaar ondersteuning krijgt of zelfs nog minder.

Ik zie je argument verder niet dat het simpeler of logischer is. Als je dezelfde tijdspanne hanteert maar zet op wanneer het toestel uit de winkel gaat dan beloof je aan alle kopers x aantal jaar en zal de koper in veel gevallen dan meer krijgen dan beloofd (daar zal niemand over klagen denk ik dan).
Als je toestel dan minder populair is dan verwacht, dan stop je vroegtijdig met de verkoop en maak je de minimale belofte nog steeds waar voor zij die het toestel wel hebben gekocht.
Ik beweerde nergens dat de netto support termijn nu goed is en het niet beter kan, de x jaar die ik noemde waren voorbeelden.

Het is idd een probleem als toestellen lang in de winkel liggen waardoor tegen het eind van de verkoop periode, de resterende support termijn te kort is.
Om dat op te lossen, moet je dus de support termijn langer maken (duh).
Maar als je de support termijn langer wilt maken, kan dat evengoed door de support tijd gemeten vanaf release langer te maken.

Dat fabrikanten nu zeggen, x jaar vanaf release, is omdat ze dat in de huidige situatie goed kunnen bieden, lijkt mij.
Mss omdat ze gebonden zijn aan bepaalde contracten met SoC fabrikanten, en mss ook omdat ze niet afhankelijk willen zijn van (of dicatator spelen over) wat hun verkoopkanalen allemaal uitvreten, en daardoor te weinig controle hebben over einde verkoop.

iig, zou die support termijn specificatie naar vanaf einde verkoop veranderen, dan lijkt het mij dat fabrikanten daardoor niet magischerwijs ineens extra support kunnen/willen bieden.
Het lijkt me waarschijnlijker dat ze de support dan inkorten, zodanig dat je onder de streep even lang support hebt als wanneer ze het vanaf release zouden blijven specificeren.

Met het verschil dat je bij aankoop niet weet wanneer de telefoon uit de handel gaat, en dus wanneer de support stopt.
Dan kan je wel fantaseren dat je via die weg mss wel verrast zal worden met langere support.
Maar als het je uiteindelijk te doen is om gewoon die langere support, dan leek het mij duidelijker om gewoon langere support vanaf release te wensen.
Want dan kan je bij aanschaf al precies weten tot wanneer die loopt.

En ja, als die support einde datum, die nota bene bij release al bekend is, nou ook eens altijd duidelijk wordt vermeld (al dan niet met "hulp" van de EU), dan kunnen ook minder technische mensen zoals je vader dat meenemen in hun aankoopbeslissing.

edit: Al met al ging ik hier meer uit van wat ik denk dat fabrikanten hiermee zouden kunnen/willen doen en wat ik _vervolgens_ daarbij dan liever heb, dan wat voor de consument mss ideaal zou zijn.
Wat ik al zei, natuurlijk is 3 jaar na einde verkoop beter dan 3 jaar na release, maar dat lijkt me niet de meest reele afweging voor fabrikanten, dus mss ook niet zoveel zin daarover te fantaseren.
edit2: Ja en mss dat Apple dat (x jaar vanaf einde verkoop) wel een stuk makkelijker kan bieden. Want die zijn niet afhankelijk van allerlei externe partijen voor hun software en SoC en kernel en alles, maar kunnen dat allemaal zelf bepalen. Maar ik had t eigenlijk alleen over Android fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 11 mei 2021 15:45]

Voor de oppo Find x3 lite die meer dan behoorlijke specs heeft voor amper € 429 mag je toch stellen dat als hij nog Android 12 en 13 krijgt en drie jaar security patches dat dit heel netjes is. Zelf heb ik de A52 5g en Samsung gaat deze gedurende 3 jaar maandelijkse beveiligings updates geven en één jaar kwartaalupdates dus ben je al zeker maandelijks geüpdatet tot en met maart 2024 met het komende Android 12, 13 en zelfs 14. Als fabrikanten vanaf lancering toestel in deze prijscategorie zulke support voorzien dan vind ik negatieve commentaar hierop toch wel wat misplaatst. Wanneer je een smartphone wil die 8 tot 10 jaar updates krijgt koop je beter een iPhone van ruim €1200. Geef mij dan toch maar liever een €400 Android die je na enkele jaren kunt vervangen voor nieuwer toestel.
Nu weet ik even niet om welke Reno 5G ze het hebben, maar ik vind het, als het ook voor de Reno4 5G telt, het schandalig dat je maar 1 versie upgrade krijgt bij een telefoon met de release prijs van €600,-.

Nu ben ik blij met de telefoon, alleen het updaten is een ramp, moet nu voor de 2de keer mijn telefoon terug naar fabrieksinstellingen doen om een bepaalde update te kunnen zien. En downloaden via de website en hem via de PC installeren gaat momenteel niet, want ze laten een oudere versie op de website zien dan die ik heb.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee