'Duitsland stuurt binnen EU aan op zeven jaar updates voor smartphones'

De Duitse overheid heeft de EU aangedrongen om te verplichten dat fabrikanten minimaal zeven jaar beveiligingsupdates voor Android- en iOS-apparaten uitbrengen. Dat meldt het Duitse techmedium C't. Ook reparatieonderdelen moeten zeven jaar lang verkrijgbaar zijn.

De reserveonderdelen zouden volgens het Duitse voorstel ook 'redelijk geprijsd' moeten zijn binnen de EU, schrijft C't. Fabrikanten moeten er ook voor zorgen dat onderdelen snel leverbaar zijn; de Duitse overheid zou willen verplichten dat dergelijke reserveonderdelen snel worden geleverd.

Het verzoek van de Duitse overheid volgt een eerder wetsvoorstel van de Europese Commissie. Daarin wilde de EU smartphonefabrikanten verplichten om minstens vijf jaar lang beveiligingsupdates voor zijn toestellen uit te brengen. De Europese Commissie sprak toen ook over het langer beschikbaar maken van reserveonderdelen van smartphones, en dat deze binnen vijf werkdagen worden geleverd. Prijzen van reparatieonderdelen moeten volgens het voorstel van de EU gepubliceerd worden door fabrikanten en mogen later niet worden gewijzigd.

De voorstellen van Duitsland en de EU stuiten beide op weerstand van fabrikanten. De belangengroep van de smartphonesector, DigitalEurope, wil dat slechts drie jaar lang beveiligingsupdates worden verplicht, schrijft C't.

Deze belangengroep wil ook dat de verplichte beschikbaarheid van reserveonderdelen wordt beperkt tot schermen en accu's. Andere componenten zouden volgens DigitalEurope niet onder het mandaat moeten vallen. Daarbij spreekt de groep bijvoorbeeld over camerasensoren, microfoons en andere onderdelen die 'zelden stukgaan'. DigitalEurope heeft verschillende grote smartphonefabrikanten als lid, waaronder Apple, Google en Samsung.

De EU en de andere betrokken partijen zullen nog onderhandelen over de voorwaarden van het wetsvoorstel. Het voorstel moet in 2023 van kracht worden. De EU en Duitse overheid hopen met hun respectievelijke voorstellen om de levensduur van smartphones en andere toestellen te vergroten. Daarmee moet de impact op het milieu verminderd worden en de apparaten langer bruikbaar zijn voor consumenten.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

06-09-2021 • 17:33

345

Submitter: robcoenen

Reacties (345)

345
343
165
10
0
159
Wijzig sortering
7 jaar lang updates, is dat werkelijk in het belang van de consument? Is de levensduur van een toestel wel 7 jaar (en dan heb ik het niet eens over economische levensduur, maar feitelijke: meeste toestellen zijn toch wel redelijk op hun einde na zo veel tijd).

En stel dat dit erdoorheen komt, wat gaan de smartphone fabrikanten dan doen? De toestellen nog duurder maken?

Ik weet niet of dit wel zo'n goed idee is eigenlijk.
7 jaar lang updates, is dat werkelijk in het belang van de consument? Is de levensduur van een toestel wel 7 jaar (en dan heb ik het niet eens over economische levensduur, maar feitelijke: meeste toestellen zijn toch wel redelijk op hun einde na zo veel tijd).
Waarom zijn zoveel toestellen na zeven jaar op, wat niet opgelost kan worden met vervangbare onderdelen (wat ook een onderdeel is van dit voorstel)?
En stel dat dit erdoorheen komt, wat gaan de smartphone fabrikanten dan doen? De toestellen nog duurder maken?
Dus dankzij geplande veroudering moet men zich maar laten gijzelen door smartphonefabrikanten?

Verder verzint de markt er wel wat op.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:22]

De techniek ontwikkelt zich enorm snel. Dit zou betekenen dat Apple op het moment nog onderdelen zou moeten produceren voor de iphone 5s / iphone 6, terwijl die toestellen niet eens vooruit te branden zijn. En wat kost het om zo'n toestel te repareren afgezet tegen de dagwaarde van zo'n ding? Dan wil je als consument toch liever upgraden dan geld stoppen in de reparatie van zo'n oeroud ding?

voorbeeld: mijn zakelijke iphone 6s heeft een batterijconditie van 92%, maar even navigeren met Google Maps en binnen een uur of anderhalf is dat ding helemaal leeg, terwijl mijn eigen iPhone 12 vele malen langer meegaat. In de techwereld is het naar mijn idee hopeloos om nog zulke oude toestellen te repareren die niks meer waard zijn.

De auto industrie bijvoorbeeld is een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door scherpp op 23 juli 2024 15:22]

Je oude telefoon heeft dus eigenlijk een nieuw batterijtje nodig. Daar is op zich werkelijk helemaal niets spannends, moeilijks, of duurs aan.

Maar fabrikanten hebben het dat met opzet wel gemaakt, zodat ze meer aan je kunnen verdienen.

Dat is het soort misbruik en nare gevolgen van ongereguleerd kapitalisme waar deze wetsvoorstellen verbetering in moeten brengen.
Velen (waaronder u en ik) zijn helemaal voor meer fair phone. Maar fabrikanten zullen er alles aan blijven doen om voor (hun aandeelhouders) winst maximalisatie te gaan. Er zal dan van alles aan worden gedaan om aan de ene kant een 'groen imago' uit te stralen, en aan de andere kant ervoor te zorgen dat de hardware hoe dan ook na een jaar of 5 zo oud aanvoelt dat je sowieso wel een nieuwe wil (denk ook aan de kwaliteit/vergaan van het display etc.)
Ik denk dat we toch aan het plafond komen van wat hardware moet kunnen doen. Zodra de 5g verbinding in je toestel snel genoeg is om fullscreen welke app of game dan ook naar je telefoon te streamen vanaf een centrale server, zijn de enige punten waar een fabrikant zich nog mee kan onderscheiden een beter scherm, beter geluid, en een betere accu. Dat is dus ook het moment waarop je makkelijk 7 jaar met een toestel kunt doen zonder dat die ook maar enigszins oud aan gaat voelen. Koop je een nieuwe telefoon, dan werken je apps en games namelijk nog steeds net zo snel.
Ik vind uw visie best een interessante.
Het kan nog wel even duren voor de verbindingen zo ver zijn en er geen data limiet meer is, maar EU regelgeving is ook niet morgen klaar.
Vergaan van het display heb ik nou nooit echt. Maar juist dat zou makkelijk te vervangen moeten zijn, aangezien dat het onderdeel is dat het vaakst kapot gaat!
Ik heb mijn trouwe iphone 6s tot afgelopen december gebruikt en dat scherm was letterlijk aan het vergaan, Als ik een uur waze open had staan zag ik die de rest van de dag er in staan.

Edit; Overigens, ik heb geluk met inbranden, mijn inmiddels 6 jaar oude dell schermen zijn ook aan het inbranden, en mijn 9 jaar oude dell al helemaal (whatsapp avatar rondtjes zijn ingebrand). De 2 oleds die ik heb (iphone 12 mini en lg tv zijn overigens prima, but time will tell)

[Reactie gewijzigd door jaenster op 23 juli 2024 15:22]

Jeetje, wat apart! Ik heb op het AMOLED-scherm van mijn oude Galaxy Nexus na een heleboel jaar wel een beetje gehad dat je wat iconen zag op een egaal wit scherm, maar verder viel het totaal niet op. En met al mijn andere schermen nooit inbranden gehad. Ik kijk nu naar dit bericht op mijn monitor uit 2008.
Er speelt wel meer dan alleen maar fabrikanten die het expres zo maken dat het niet te repareren is, al is Apple daar wel een slecht voorbeeld van geef ik toe. Als de trend wordt om toestellen steeds dunner te maken, dan kun je moeilijk achterblijven als fabrikant en moet je op een gegeven moment ontwerpkeuzes maken. Een geïntegreerde accu neemt minder ruimte in dan een vervangbare en kan deze efficiënter gebruiken.

Op Tweakers zijn altijd wel een paar mensen die bij ieder toestel klagen over de niet-vervangare accu, maar de rest van de consumenten staat in de smartphone shop en wil "die dikke baksteen niet". Ook hier zouden er aardig wat geschokte reacties zijn denk ik, wanneer de volgende iPhone 10mm dik was.

Mijn punt is dat veel zaken het gevolg zijn van (onbewuste) keuzes van consumenten, waar producenten op inspelen en niet zo zeer "planned obsolence" als geheime strategie.
Er zijn denk ik hiervoor wel twee definities van 'vervangbaar'. M'n moeder hoeft het echt niet zelf te kunnen. Ik hoef het ook niet zelf te kunnen wat mij betreft. Maar als een scherm vervangen kan worden door een reparateur, dan kan dat met de accu ook. En daar hoeft het toestel heus geen baksteen voor te worden.
Precies dit Bert.

Daarnaast zegt ook helemaal niemand dat je 7 jaar met je telefoon hoeft te doen. Maar vaak gaan telefoons over van ouder op (klein)kind. Dan is het verdomd fijn dat er nog updates etc uit blijven komen.

Hulde als dit bij wet geregeld gaat worden. Zelf vervang ik mn toestel zo om de 3,5 jaar. Dat zou voor mij en m'n dochter perfect uitkomen op 7. :)
dat is een nog andere wetsvoortstel, het recht voor makkelijk vervangbare onderdelen. Is niet echt moeilijk trouwens om zo'n design te maken, alleen het kost wat extra geld en aandacht.
Maar waarom moet alles per se dunner? Volgens mij hebben we vaak genoeg gezien dat dingen dan dubbelvouwen op momenten dat dat niet hoort. Of met de nieuwe Macbooks: door het zogenaamde gebrek aan ruimte heb je (iirc) maar 1 port waar je echt wat mee kunt, de rest moet met adapters op die ene port. Ben je dan niet de hele """winst""" van handzaamheid/minder gewicht/etc volledig kwijt?

Overigens zijn die gelijmde accu's helemaal niet "geïntegreerd". Het is nog steeds een standalone onderdeel en je kunt nog steeds alleen dat ene ding vervangen, als je zin hebt om 2 uur lijm te krabben.

Inspelen op keuzes van consumenten? Don't think so.
Dus je iPhone 6s uit 2015, is na 6 jaar nog steeds prima op de accu na. Voordeel bij dit type toestel is dat je de accu nog vervangen zonder software te pairen.
Ik heb ook nog een 6s liggen. Wat is precies het voordeel van dit toestel als je de batterij laat vervangen?
Dit is een van de laatste iPhone toestellen waar je gewoon de accu kan vervangen en anderen onderdelen, zonder dat je daarvoor eerst het serie nummer van de accu moet kopiëren en deze op de anderen accu moet zetten. Omdat anders het moederbord de accu niet herkent en zo niet volledig tot goed functioneert.

Hierdoor krijg je dus softwarematige obstructies om telefoons zelfstandig te repareren. hugh jeffreys heeft een YouTube kanaal waarin hij dat allemaal uitlegt. Zelfs het uitwisselen van dezelfde onderdelen van iPhones direct kan niet bijvoorbeeld. Dan zegt de telefoon dat je geen origineel apple scherm gebruikt, terwijl deze uit een iPhone toestel komt maar die heeft een anderen id-code.

Hier de link: https://youtu.be/FY7DtKMBxBw
Nou de 6s één van de laatste .. het is pas sinds de iPhone XS / XR dat de pairing is geïntroduceerd.
Daarna is effectief nog de SE Gen1 / 7 / 8 en de X uitgekomen zonder de pairing. Daar zit toch een slordige 3 jaar tussen (Release van de XR).
Omdat anders het moederbord de accu niet herkent en zo niet volledig tot goed functioneert.
Dat is niet bewezen. Het enige is dat de originele battery een pairing key opneemt waarbij het moederbord dus gepaard is met keys (private / public key) waardoor het dus ook niet werkt met een andere iPhone omdat deze dan de verkeerde private of public key in zich heeft op het moederbord.
Precies, ik koester mijn 6s. Doet alles wat het moet doen
Ik ook. Draait nu gewoon bèta ios 13 en heeft een fysieke home knop die je echt kunt indrukken en een 3,5 jack. Wat wil je nog meer? Oh ja iets meer geheugen :-)
Je mist mijn punt. M'n accu is bijna zo goed als nieuw (92%) maar kan de huidige apps en vereisten gewoon niet aan. Simpel navigeren via Maps trekt het ding binnen een uur leeg. Accu vervangen helpt dus niet.

Ik ben overigens vóór dat fabrikanten toestellen langer moeten ondersteunen dan 2 jaar, maar of 7 jaar realistisch is vraag ik mij wel af.
Als je weet dat je een toestel 7 jaar lang moet ondersteunen, dan ga je daar rekening mee houden. Apple kan zo ontzettend veel, dus dit kleinigheidje moeten ze vast ook wel voor elkaar krijgen. Zorg er voor dat je meerdere modellen kunt bedienen met bijvoorbeeld 1 type accu. Dit is wat ze nu al veelvuldig doen, de 'nieuwe' SE zit op de SOC na vol met oudere onderdelen.
het is overigens het formaat (fysiek) van de accu en de connector.

Als je een 2000 mah accu vervangt voor een 3000 mah accu maakt dat natuurlijk niks uit (of nou ja het wordt er beter op). Zo lang het maar past.
Wellicht dat de temperatuur ontwikkeling bij het opladen ook groter is en dat dit voor problemen kan zorgen?
Gewoon iets trager laten laden. Dat proces is toch al chip gereguleerd.
Het wil niet zeggen dat je een originele accu in dat toestel moet steken , er moeten gewoon reserve onderdelen beschikbaar zijn ( en soms kunnen die met nieuwe technologieën heel goedkoop gemaakt worden) en liefst in een open markt, Apple kan dit ook uitbesteden. Hiaat in dit verhaal is vaak dat fabrikanten de goedkope onderdelen zo duur aanbieden dat het gewoon niet zinvol is om ze te herstellen tenzij je gerecupereerde gebruikt. "redelijk geprijsd" wordt vaak met een heel ruime marge genomen.

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 23 juli 2024 15:22]

Daarom is het wel een belangrijk onderdeel dat fabrikanten de prijzen van onderdelen moeten publiceren en niet mogen wijzigen. Dan kan daar op geconcurreerd worden want je kunt bij aanschaf weten of toestel x duurder is in reparatie dan toestel y.
De gebruikelijke drogreden dat de techniek zich zo snel zou ontwikkelen.

Pure flauwekul.

Fabrikanten volgen maar 1 belang en dat is hun eigenbelang van winstmaximalisatie. Er is niets wat ik niet kan op mijn iphone 6, tenminste als Apple dat model ook 》 ios 12 zou ondersteunen.

Denk eens aan de positieve impact op duurzaamheid als de verplichting voor fabrikanten naar 7 jaar zou gaan, veel minder verspilling van schaarse grondstoffen.
Helemaal mee eens. Ik heb al een jaar of 5 een iPhone SE, en als ik eerlijk ben hoef ik niet nodig iets met nieuwere techniek. Ik kan bellen, internetten, whatsappen en een fotootje maken als het moet.
Accu's moeten ze blijven maken. Maar andere onderdelen kunnen (zeker na een jaar of wat) uit inruiltoestellen komen.
Desnoods doen ze een inruilactie: "Nu een S21 Plus voor half geld als je maar een werkende S3 inruilt (accu mag gaar zijn)."
Hebben ze zo de onderdelenvoorraad op peil.
Dit vind ik wel een goede, is een extra stimulus om oude toestellen zeer efficiënt te recyclen!
Heb nog de oude SE. Werkt nog prima. Heb wel een nieuwe accu erin gedaan.
Een accu is een slijtageonderdeel. Als de telefoon verder nog goed is, dan is het prima voor het milieu en de portemonnee om gewoon een nieuwe accu te plaatsen. Een paar tientjes verder en door met dat ding.

Apple biedt voorlopig nog gewoon iOS 15 aan voor de iPhone 6S. Dit is een toestel uit 2015 en gaat zijn 7e levensjaar in. Niks aan de hand.
Als jij perse een nieuw toestel wilt, dan houdt niemand je tegen natuurlijk.

De 6s is juist niet zoveel waard omdat vervangingsonderdelen zo schaars en duur zijn. Maak reparatie makkelijker en goedkoper, en zo'n toestel wordt vanzelf meer waard.

Een nieuwe accu voor je 6s kost heus de wereld niet (al wil Apple je graag iets anders doen geloven), voor een reële prijs voor een nieuwe accu heb je geen gelijkwaardig nieuw toestel.
Ik was 35 euro en en half uurtje kwijt bij de locale mobielboer…

Probleem is meer dat je bij een hoop toestellen niks meer kúnt vervangen

[Reactie gewijzigd door divvid op 23 juli 2024 15:22]

Die toestellen zijn niet vooruit te branden by design. Al mijn Android toestellen van de afgelopen 10 jaar liggen hier nog in de kast en werken nog prima. Ja veel van de apps worden niet meer ondersteund, maar dat is door een gebrek aan updates (is wel te verhelpen met XDA roms).

Smartphone fabrikanten hebben bewezen (met name Apple) dat ze onverantwoord omgaan met hun macht. En daar is de consument en ons klimaat de dupe van.

Apparaten moeten by design te repareren zijn en zolang de apparaten nog werken ondersteund en geüpdatet worden. Ieder jaar een nieuw toestel aanschaffen is compleet onverantwoord, en een totale verspilling van een enorme berg resources.
Het enige waar ik met mijn (Android-)telefoons tegenaan loop na een aantal jaren is dat er te weinig werkgeheugen in zit voor moderne applicaties. Dan wordt alles super traag. Als je dat zou kunnen vervangen (upgraden), man o man.
Ook te weinig fysiek geheugen, mijn 3 jaar oude telefoon met 32GB opslag zit helemaal vol. De grootste slurpers zijn het OS (11GB), Outlook (4,2GB), Photo's&video's (niet verplaatsbaar, Whatsapp, 2,5GB), zakelijke meuk (Teams, Power Apps, Company Portal, Word, Adobe reader, AIP, samen 1,5GB) en een paar apps zoals Facebook, Firefox, Signal, etc.
Ik heb niet eens games op m'n telefoon staan want dat past niet :')
Ja, dat is ook nog een ding, ook erg irritant. (Kun je trouwens niet iets aan Outlook doen? Is het werkelijk nodig dat hij al die oude e-mails en bestanden lokaal opslaat?)
Een hoop werk-emails van de lopende projecten (en projecten lopen bij ons 1,5 jaar).
Ideaal zou zijn als outlook mobile een instelling had dat het alleen emails van de afgelopen 100 dagen ofzo lokaal zou opslaan, maar nee...
Het zou voor de doorsnee consument ook makkelijker moeten zijn om die XDA roms te kunnen of laten installeren (extra service tegen betaling ?).
Heb een oude SE, werkt nog prima.
Het is maar net hoe en waarvoor je een mobiel gebruikt.
Maar repareerbaar betekent ook dat je de originele accuduur moet kunnen halen na reparatie.
Verschil is dat je iphone 6s ook een stuk kleinere accu heeft en een minder efficiënte SoC. Verder performen deze toestellen echt nog wel prima. Tijdens het navigeren is het in de meeste auto’s appeltje eitje om het toestel tegelijkertijd op te laden.

Gebruik zelf nog een iPhone die met een accu van 78% health het nog prima een dag vol houdt bij normaal gebruik.
Heb kort geleden in een Ipad Air versie 1 (2016?) een nieuwe accu laten zetten. Hij loopt weer als een zonnetje. Met de oude accu werd het een ramp, viel onverwacht uit wanneer de batterij bijv. 45% gaf, na aanzetten ging ie weer effe verder, dan weer uit, en meer van dat soort vervelende dingen. Een nieuwe accu kan echt de moeite waard zijn.
Eerste iPad Air komt uit 2013, die van mij gebruik ik ook nog elke dag.
Dit zou betekenen dat Apple op het moment nog onderdelen zou moeten produceren voor de iphone 5s / iPhone 6

Dat heb je helemaal fout.

Deze regel zou bvb betekenen dat Apple in 2028 nog onderdelen voor de iPhone 13/14 zou moeten kunnen leveren.

De smartphone is tegenwoordig een matuur product met slechts kleine incrementele verbeteringen. Er is geen enkele reden waarom 7 jaar ondersteuning een probleem zou moeten zijn.
Heel veel van de consumentenelectronica zal na 7 jaar niet meer verkrijgbaar zijn. Chips voor het laden, sensoren, geheugen, SOCs. Beperken tot de typische probleemgevallen (display en accu) lijkt me redelijk.
En dat is nu juist het doel van deze wet om er voor te zorgen dat het er juist wel is.
Je kunt je afvragen of die 92% wel accuraat is als hij binnen 1,5u leeg is.
Ik laad mijn Pixel 3a (3000 mAh, nieuwe telefoon 1 jaar geleden in gebruik genomen) altijd automatisch maar tot maximaal 75% op. En met die 75% gaat hij meerdere dagen mee met licht gebruik. Bij zwaar gebruik ook heus wel een aantal uren. Dus 92% binnen 1,5 uur leeg? Dan klopt er iets helemaal niet, inderdaad.
Hoe doe je dat? Ik heb wel tools gezien die bij x% waarschuwen maar heb weinig zin om midden in de nacht de telefoon van de lader te halen.
Ik gebruik Battery Charge Limit. Je hebt wel root-toegang nodig. Werkt al een jaar perfect op mijn Pixel 3a.
aah okay. Heb geen zin te rooten, maar bedankt voor de uitleg!
Heb je nu nog een extra reden voor wanneer de dag komt dat je er toch over na gaat denken! Een van de vele voordelen...
Want?

Er zijn ook consumenten, tweakers zelfs, die niet het nieuwste van het nieuwste hoeven. Of het geld niet hebben. Ik heb zelf zes jaar gedaan met mijn moto g3. Ik heb nu een fusion one plus. Extra lange batterijduur dus ik hoop dat die nog langer mee gaat. Het ding belt. Het ding maakt een mooie foto als dat een keer handig is. Verder gebruik ik hem nauwelijks. Ik geef ook niks om de 'bragging rights' van de laatste high end telefoon (700+ euro...daaaaaaag).

Ik, en anderen, hebben ook geen interesse in die snelle techniek (voor n telefoon dan he ;) ). Wat er is, is goed genoeg.

Voor dergelijke consumenten is 7 jaar met een toestel zeker haalbaar en zou een mogelijkheid tot reparatie fijn zijn - maar probeer dat maar es met een mid range telefoon.
De enige echt bezwaarlijke dingen zijn meestal batterij (en die moet dan dus vervangbaar zijn) en de keuze van de frabrikant geen updates meer uit te brengen. Security maakt dan dat je er mee op moet houden.
Maar ook andere onderdelen die 'bijna nooit kapot gaan' gaan kapot. Ik gebruikt de minijack nogal veel. Dat slijt dus nog wel eens. Ik heb wel eens zelf zitten solderen om het te fixen, met een aardige kans op meerschade. Dat zou niet moeten hoeven.

gewoon beschikbare onderdelen, voor n normale prijs, geen zoektochten op alibaba voor correcte replacement parts is helemaal geen raar verhaal, vind ik. En kennelijk de EU en de Duitse regering ook.

Extra bonus: Scheelt ook nog eens e-waste.

[Reactie gewijzigd door BuZZem op 23 juli 2024 15:22]

Waarde is subjectief. De industrie is er nu op gericht om de omloopsnelheid zo kort mogelijk maar nog net buiten de garantietermijnen te laten zijn. Vanuit die berekening is het logisch dat we denken dat de technologie zich te snel ontwikkelt... we zijn erop geconditioneerd. Als hondjes, tong uit de bek wachtend op een snoepje. Slaven van commercie.

Maar wat is er nou echt veranderd de afgelopen zeven jaar?? Je hebt meer van alles. Maar wat is er nieuw? 3G werkt nog steeds prima. Camera is nog steeds een camera en Whatsapp nog steeds een chat. Bankieren en browser e.d. is software die gewoon updates krijgt.

Kortom: zeven jaar kan prima. We laten onszelf gek maken door de commercie. Elke dag iets nieuws met de illusie dat het ons helpt. Daar mogen we wel vanaf.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 15:22]

Dat niet vooruit te branden is nogal subjectief
Heb nu een iphone 6 als werk gsm . Prima geschikt om mee te bellen, emailen enaf en toe wat te browsen.
Ik gebruik nog steeds mijn 6s, zou eigenlijk een nieuwe batterij in moeten, maar het grote probleem is, dat ik ehm dan op moet sturen of naar a-dam moet. De telefoon toko hier op de hoek zou ook gewoon officiele apple batterijen moeten kunnen plaatsen. Alleen wordt dat veelste moeilijk gemaakt . Hier kan nog heeel veel verbeterd worden. Want mijn tel is verder snel zat. iOS werkt prima. Alleen die batterij he.
Wat jij hier stelt is exact hoe de PR machines van dit soort bedrijven het nieuws naar buiten brengen. En helaas trappen heul heul veel mensen hier dus in....

Een batterij wissel en huppa je toestelletje werkt weer prima met Google Maps! Maar ja, daar verdienen ze 2eu aan (ofzo), ipv de mooie marge die ze krijgen op het nieuwe toestel dat je kocht :)

Als dat je enige argument is, is het eigenlijk best gek dat je dat niet kan. Om je auto vergelijking maar even door te zetten: Als je accu rot raakt zou je het absurd vinden om een nieuwe auto te moeten aanschaffen, van de accu zit verstop/vastgelijmd.

Uiteraard kunnen er andere overwegingen om een nieuw toestel te nemen (performance is niet meer voldoende voor je gebruik, camera is niet wat je graag wilt, etc), maar de meeste mensen doen echt bar weinig met een telefoon, beetje Whatsappn/Signallen, Facebook, Maps, Email en/of beetje internetten.

Voor een bedrijf dat doet alsof het heel milieubewust is, is de "planned obsolescence" taktiek die ze nu aanhouden gewoon puur om winst.

En remember: De keuze voor 'enkel batterij' of 'heel nieuw toestel' zou de onze moeten zijn, als je liever een nieuw toestel wilt is dat je goed recht, maar degene die het niet wil/kan betalen en vrede heeft met enkel batterij worden nu uitgesloten, enkel om winst.

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 23 juli 2024 15:22]

De techniek ontwikkelt zich enorm snel.
Datzelfde gold vroeger voor laptops, maar tegenwoordig gaan die toch ook vaak 10 jaar mee. Hetzelfde gaan we mogelijk zien nu smartphones steeds beter worden en voor normaal gebruik aan de rand van hun mogelijkheden komen.

Ook zijn er verschillende groepen die interesse kunnen hebben in een langere levensduur:

Na een aantal jaar zullen ze waarschijnlijk niet meer de primaire telefoon zijn, maar als reserve of secundaire telefoon (uitlenen, buitenlandse gasten etc) dienen.

Daarnaast zou je telefoons kunnen downgraden in functie; de huidige smartphones hebben zulke grote schermen dat ze makkelijk als navigatie systeem gebruikt kunnen worden, de volgende generatie zal sterk genoeg zijn om domotica servers op te draaien.

Verder zijn er nog mensen die zich zorgen maken over de afval die al deze apparaten veroorzaken door hun aantal en omlooptijden; langduriger gebruik zal ook deze mensen blij maken.
overigens een concreet voorbeeld: ik gebruik nu een oude 5s van mijn zus, omdat mijn 4 jaar oude WileyFox het begeven heeft.
De 5s is soms idd wat traag, maar voldoet aan zeker 80% van mijn telefoon behoeften. (50% van mijn gevloek erop is omdat Apple anders werkt dan Android, niet omdat het zo traag is)

En mijn oude telefoon voldeed aan 95% van mijn behoefte voordat de batterij het begaf, de enige reden dat ik al naar een vervanger aan het kijken was is omdat de updates gestopt waren.

Hoewel ik dus toch een nieuwe moet, zit ik serieus te overwegen te proberen deze te maken. Een nieuwe batterij is €12 op Ali Express ex btw inc transport. (ouder model met nog schroefjes, en tutorial op Youtube)

'Nieuwe' modellen van 2020 krijgen nog maar 1 jaar updates, dus zelfs budget modellen van €200 hebben een afschrijving van €100/jaar. Dat vind ik te gek, mijn eerste Symbian van Fl 200 (€100) ging 7 jaar mee.
Gelukkig gaan veel Android fabrikanten vanaf 2021 4 jaar ondersteuning geven. Echter beginnen deze rond €350.

Dus betaalbare reserve onderdelen en een goed ontwerp voor herstel kan wel degelijk verschil maken.
7 jaar is misschien wat overdreven, maar het ik vind het een mooie straf voor een industrie die door ontwerpkeuzes en software beleid bewust de levenscyclus van consumenten producten heeft zitten degraderen.
Eigenlijk vind ik het voorstel niet ver genoeg gaan. Van mij hoeven fabrikanten geen 7 jaar updates te leveren. Ik zie liever het volgende:
1. Zodra een fabrikant geen beveiligingsupdates meer kan of wil maken moet zij alle specificaties, broncode en documentatie van het besturingssysteem, BIOS, boot ROM, processor microcode, chip-specifieke firmware, encryptiesleutels e.d. van een toestel in het publieke domein plaatsen.
2. De interne aansluiting van beeldscherm, batterij en opslag wordt gestandaardiseerd zodat er geen model-specifieke schermen en batterijen meer zijn.
3. Behuizingen moeten geopend kunnen worden met standaard gereedschap zonder schade te veroorzaken. Er mogen nadrukkelijk geen eenmaliggebruik-klikverbindingen of verlijmde chassisdelen gebruikt worden. Schermen, batterijen en opslag moeten vervangbaar zijn zonder solderen of verlijmen.
4. Het is fabrikanten niet toegestaan een propriëtaire bootloader te gebruiken. Alle apparaten met een processor worden verplicht een UEFI BIOS en bootloader te bevatten.
Punt 1 vind ik wel een goede, zou je op alles kunnen toepassen.
Stimuleert ondersteuning maar ook innovatie en concurrentie.
Eens met alle punten! Al zou 7 jaar beveiligingsupdates wel echt een fijn zijn ook. Veel ROM's gebruiken volgens mij tegenwoordig ook gewoon de updates van Google, dacht ik?
Ik weet niet of dit wel zo'n goed idee is eigenlijk.
Ik wel. De smartphone begint zo langzamerhand een wegwerpproduct te worden. Fabrikanten bieden veel specs voor relatief weinig geld. Dit gaat ten koste van de investeringen op software op de langere termijn.

Volgens mij toont het laatste klimaatrapport aan dat we iets moeten veranderen. Grote bedrijven moeten veranderen, maar ook consumenten zijn verantwoordelijk. Door langer met (prima) hardware te doen en een toestel wegdoen omdat de software ondersteuning stopt is gewoonweg verspilling van materiaal en gaat dus ten koste van ons allemaal.
ook consumenten zijn verantwoordelijk.
Zijn de consumenten echt verantwoordelijk? Ik zie datzelfde argument vaak van bedrijven uit, als het neerkomt op loot boxes, gokken, alcohol, porno enz.

Plastiek flessen vs glazen flessen. Ik kom van de tijd dat glas flessen nog normaal waren. Het begon uit te sterven maar je kon overal nog cola kopen in glas, en later bracht je die bakken terug. Nu zitten we met plastiek vervuiling en het is aan de consument om te sorteren, terwijl de fabrikanten van die flessen volop extra winst maken ( geen herbruik nodig, minder verlies door schade, minder gewicht enz ). En die vervuilende flessen? Tja, deel recyclage naar een 3de partij firma, en de rest gedumpt ergens in Asie, waar men nog iets goed uithaalt en de rest verbrand.

Is het de consument zijn schuld? Nee ... Bedrijven gebruiken de zachte dwang om zo weinig mogelijk glazen flessen te moeten gebruiken. Men maakt het je moeilijk genoeg dat je liever de plastiek vervuilende en ongezonde flessen koopt.

Wat met water? Kraantjes water is gezond maar toch kopen allemaal water in vervuilende flessen, dat 100de maal meer vervuilen dan water uit je kraan. Want je word constant overdonderd met reclame, "onderzoeken" over hoe goed fleswater is want "kraantjes water is niet gezond" en hoe bepaalde water merken je een ster maken, terwijl het pvd WATER IS met een beetje verschillende smaak!

In de praktijk manipuleren bedrijven de consumenten door middel van reclame en psychologie. Dat liedje dat je op de radio hoorde, stond je niet aan of je negeerde het. Maar nadat je het een dozijn keren gehoord hebt, vind je het ineens een goed lied dat je mogelijk koopt.

Wij van WC eend ... Ik ken die slogan nog altijd want het is in mijn kop gedrukt met de constante reclame.

In de praktijk los je het probleem niet op met het sensibiliseren van de consumenten want je smijt eigenlijk de schuld op hun nek, terwijl ze eigenlijk het slachtoffer zijn van een opzettelijk manipulatie vanuit bedrijven. Bedrijven zullen enkel maar milieu stapjes nemen als het hun uitkomt voor reclame, winst enz. Maar men zal liefst de kosten op de nek draaien van de consument.

Beetje zoals in de VS, waar men van de jaren 60, waar 33% belastingen betaald werd door burgers en 33% door bedrijven, terwijl dit nu ergens rond de 15% voor bedrijven en 50% voor de burgers is.

Er is een reden waarom we zoveel multinationals hebben met enorme winsten ( en geen belastingen ) en dat zit hem dat ze alles op de burger hun nek smijten.

* Wil je plastiek reduceren? Je moet consumenten niet "sensibiliseren" om plastiek te gebruiken scheiden bla bla bla. Nee, bedrijven moeten alles in karton verkopen. Moet die stukken vlees dat je koopt in de supermarkt in zo een volledige schalen van plastiek? Nee, je kan dat verkopen in karton met een DUN laagje plastiek binnenin en een dun laagje als kijk venster. Voila, ik heb zojuist je plastiek gebruik met 90% gereduceerd zonder maar 1 vinger te moeten uitsteken naar de consumenten!

Fruit? Verkoop in kartonnen dozen met een dun net gemaakt uit hemp. Aardappelen, idem, je moet geen nylon netten hebben errond. De wereld is VOL met plekken waar je plastiek en andere olie producten kunt verminderen met 90% of meer, zonder dat de consument er iets van merkt.

* Auto's? Iedereen moet nu ineens een elek auto kopen want dat vervuilt minder. Jaja, tot men vergeet hoveel de upgraden van ons elek net kost in vervuiling, de extra stroom productie, de batterijen, enz.

Maar nee, we moeten auto's bannen van de steden, want die Euro 4 Diesel is een vervuiler. En die nieuw auto dat de consument koopt? Dat ding vervuild 100 maal meer in de actuele productie, dan wat die oude diesel vervuilt in zijn laatste jaren. Wat men doet met die beperkingen is juist vervuiling aansporen maar dit zie je niet. Een ver van mijn bed show. En auto bedrijven dat nieuw voertuigjes kunnen verkopen is $$$ voor hun. Zal je niet verbazen dat achter bepaalde ban vaak bepaalde bedrijven zitten wat je niet realiseerde.

Jaren gelden gingen de groenen in België vervuiling oplossen met een groene ophaaldoos, waar je je batterijen enz moest insteken. Project was een corrupte gedoe waar men massieve plastieken dozen maakte dat ( allemaal? ) op het vuil beland zijn.

Ja, het is weeral een blog post maar jongens, ik ben het al lang beu dat de consumenten altijd de vinger aangewezen worden terwijl de consumenten eigenlijk het slachtoffer zijn van manipulatie ( reclame! ).

Hier is mijn voorstel: BAN RECLAME! Je zal de verkoop van al die nieuw smartphones in elkaar zien vallen als een huisje kaarten. Mensen zullen hun phone langer gebruiken want ze worden niet constant jalous gemaakt met "merken" en waarom heb gij niet X nieuw phone.

Tweede voorstel: Zorg ervoor dat verpakkingen enkel maar 98% kunnen bestaan uit karton! Het zal SNEL gedaan zijn met plastiek, piepschuim enz overal!

... Maar dat houd in politiek moed hebben. Aka zal nooit gebeuren...
Jaren gelden gingen de groenen in België vervuiling oplossen met een groene ophaaldoos, waar je je batterijen enz moest insteken. Project was een corrupte gedoe waar men massieve plastieken dozen maakte dat ( allemaal? ) op het vuil beland zijn.

Wat hebben de Groenen hier mee te maken? Je hebt het over een corruptieschandaal van een liberale minister.

En oude diesels zijn inderdaad gigantische luchtvervuilers die elk jaar meer slachtoffers maken dan corona, besef je dat wel?!

Wat doe jij voor het milieu? Klagen over alles en iedereen en alles de schuld geven, maar zelf ben je niet verantwoordelijk, alleen maar een zielig slachtoffer?

Trieste, slecht geïnformeerde post!

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 23 juli 2024 15:22]

Tip, gij zou zelf de politiek in moeten gaan. Mijn stem heb je ^^
Eindelijk wat een verademing _/-\o_
Zo denk ik er ook over!
Grotendeels mee eens. Een paar details:

Het is uitgerekend: een electrische auto is al na een paar juist minder vervuilend dan in een bestaande diesel blijven rijden. Inderdaad is de productie van de nieuwe auto vervuilend, maar dat heb je er in een paar jaar uit, zo groot is de dagelijkse vervuiling van die diesel. Ik meen me zelfs te herinneren vaak in 18 maanden al. Voor benzine-auto's is het iets langer, maar ook slechts een paar jaar.

Kartonnen dozen met een laagje plastic: misschien, maar dan wordt het wel volledig onrecyclebaar. Is dat nu werkelijk beter? Ik weet het niet. Men zegt dat b.v. een papieren tas meestal vervuilender is dan een plastic tas, omdat papier/karton maken ook vervuilend is, en je de plastic tas een aantal keer gebruikt (bij eenmalig gebruikt wint een papieren tas wel).

Kortom, het is vaak ingewikkelder dan je zou denken.

P.S. In Amsterdam mag je vanaf 2025 al niet meer rijden met een scooter of bestelbusje of taxi met verbrandingsmotor, zo is nu het plan. En vanaf 2030 geldt dat ook voor peronenauto's. Ik vermoed dat er wel uitzonderingen komen voor arme en invalide inwoners die per se een auto nodig hebben binnen hun eigen stad en geen electrische kunnen betalen, maar alsnog zal het effect gigantisch zijn. Veel andere steden zijn er ook mee bezig, zoals Utrecht.

Een benzine- of diesel-auto zal zo'n grote handicap worden, omdat je op veel plaatsen niet meer kunt komen, dat ik denk dat men daar versneld van af zal stappen. De prijs van die auto's zal dan ook in elkaar klappen, dus nu zo'n auto kopen is al een slechte investering.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 15:22]

Ja we zijn net zo goed zelf verantwoordelijk, maar we hebben een pervers systeem opgetuigd dat niet stimuleert om anders te gaan denken en handelen. Daarbij holt het onderwijs achteruit en ontstaan generaties met kennisachterstanden of in zichzelf gekeerde gemeenschappen. Net zo pervers maar ook dat doen we zelf.

Ontwikkelen is veranderen... en heel vaak op je bek gaan, erkennen dat het pijn doet en volgende keer beter nadenken. Een kunst die we niet meer zo graag beheersen omdat er voor ons wordt nagedacht.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 15:22]

Zoals vaker genoemd: 7 jaar inzetten, de lobby wenst max 3 jaar... 5 is een mooi compromis dan :)

Persoonlijk vind ik 5 jaar een redelijke termijn, en hoop dat mijn huidige toestel dat gaat redden!
Met Android is dat in het algemeen zeker zo. Ik denk dat gebruikers van modernere high-end Android toestellen en iDevices wel beseffen dat hun apparaat veel langer dan 5 jaar mee kan gaan, al zal tegen 7 jaar afhankelijk van gebruik en geluk 1-3 keer een nieuwe batterij nodig zijn.
Ben ik helemaal met je eens. 5 jaar zou ideaal zijn, vooral in deze tijd. Ik gebruik mijn smartphone 2 a 3 jaar en schuif deze eigenlijk altijd door naar familie of vrienden(hun kids).
Juist de kids/ouders zijn nog wel een aantal jaar security updates nodig.
Daarna zijn telefoons echt verouderd, vooral voor de wat oudere kids.
Groot gelijk. Al vraag ik mij wel af: geldt de 7, 5 of 3 jaar vanaf de introductie van het toestel of vanaf de laatste (reële) levering aan een consument? Dat laatste kan bijvoorbeeld gedefinieerd worden als 'een x aantal maanden na de introductie van een opvolger' of 'een x aantal maanden na productie-stop'.

Zelf kijk ik daarbij bijvoorbeeld naar fairphone die nu de productie-stop van de fairphone 3 heeft aangekondigd. Zij laat blijken dat ook de laatste kopers nog 5 jaar onderhoud krijgen. Een mooi voorbeeld dat die 7 jaar na introductie best wel moet kunnen.
Ik zie niet in waarom ze niet gewoon vast kunnen houden aan 7 jaar. Apple gaat al naar 7 jaar SW updates. Plan is namelijk dat iphone 7 nog IOS 16 gaat krijgen. Iphone 6S krijgt straks ook IOS 15. Dan blijft voor hun de HW support. Maar aangezien ze hier toch ook best aardig op verdienen zou ik niet echt verwachten dat dit probleem moet zijn voor Apple. Android daarentegen zit in een ander bootje.

Heb mijn iphone 7 in December al 5 jaar. Merk dat hij langzaam aan tegen de limiet begint aan te lopen, internet sites die crashen en herladen. Meestal is dat omdat ik stiekem teveel apps op de achtergrond open heb staan. Qua HW doet het ding het best goed op het scherm na. Touchscreen is ruk, maar dat komt doordat ik deze heb laten vervangen in de VS en ze hier gewoon een slecht scherm ingezet hebben. Achteraf had ik gewoon naar een apple repair winkel moeten gaan. Zelfde verhaal voor de accu die ik toen heb laten vervangen. Na 1 jaar was ik alweer toe aan een nieuwe.
Stel nou dat je goedkoop groter werkgeheugen zou kunnen laten plaatsen. Dan zouden die websites niet meer crashen! Werkgeheugen is waar ik ook meestal tegenaan loop met oudere telefoons. En stel nou dat je goedkoop een goede accu en scherm van Apple zelf erin zou kunnen laten zetten. Dan zou je er echt weer lang mee kunnen doen!
Of x jaar na laatste levering.
Ik denk dat telefoons een stuk steviger gebouwd moeten gaan worden om (gemiddeld) 7 jaar mee te gaan. Dus geen glimmende glazan achterkant meer bijvoorbeeld. Wellicht dat zulke telefoons populairder worden indien er 7 jaar updates beschikbaar zijn.

Ook zal het ondoenlijk zijn om 30+ modellen uit te brengen per jaar (zoals Samsung doet) indien dit verplicht wordt voor alle telefoons.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 23 juli 2024 15:22]

Telefoons zijn toch al steviger gebouwd dan een aantal jaar terug? Ik weet nog goed dat ik vroeger regelmatig mensen zag met een barst in hun scherm, en zelf heb ik dat ook een aantal keer gehad. Maar de laatste jaren zie ik dat bijna niet meer. Ook zijn de usb-c aansluitingen sterker dan mirco usb. Volgens mij heb je dan de twee meest voorkomende mankementen wel te pakken.
Mijn Lumia 630 is anders een stuk steviger gebouwd dan de meeste flagschip telefoons van tegenwoordig. En dat was een instapmodel...

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 23 juli 2024 15:22]

Ja hallo, dan heb je het ook over een polycarbonaat voorhamer.... 8)7 8)7 8)7

[Reactie gewijzigd door SkiFan op 23 juli 2024 15:22]

gorilla glas 3, beste wat er was in die tijd
Hoesjes zijn normaal geworden. Bijna iedereen heeft nu een hoesje, terwijl dat een aantal jaar geleden nog lang niet iedereen was.

Telefoons zijn de afgelopen ~5 jaar zeker breekbaarder geworden. Je moet zo'n CAT smartphone halen om in de buurt te komen van de bouwkwaliteit van mijn oude Lumia 920. Die Nokia Lumia smartphones waren net zo degelijk gebouwd als de oude dumbphone Nokia's.
En dan krijg je weer dat je voor elk nieuw model een ander hoesje nodig hebt omdat het toestel net 1 mm groter of dikker is of de camera net op een andere plaats heeft.
Ik zie echt iedereen met barsten in het scherm. Kan zo al een aantal vrienden opnoemen die er permanent mee rondlopen. Heb het zelf ook jaren gedaan. En dan zijn er nog de mensen die dit ook gebeurt maar die het scherm laten vervangen, daar heb ik er ook veel van.

Die glazen achterkant! Dat is zooo onnodig, echt verschrikkelijk. Ik weiger een telefoon met glazen achterkant te kopen, 100%.
Vanuit het klantenperspectief wel, maar misschien is het vanuit het perspectief van een producentbdie alles afweegt wel beter om de toestellen iets minder degelijk te maken? Er zijn dan meer reserveonderdelen nodig, wat (misschien) kostentechnisch beter uitpakt (voor de producent).

Ook voor het aantal toestellen per producent per jaar kan een ander perspectief gelden. Je ontwerpt de telefoons modulair. Door voor een module een andere component te gebruiken (camera, accu, behuizing), krijg je een ander model voor een andere doelgroep en een andere prijs.
Het aantal verschillende reserveonderdelen dat je voor een serie nodig hebt blijft zo beperkt.
Het is maar de vraag of producenten zo gaan denken, omdat de prijs (of beter de winst) leidend is. Maar misschien ontstaat er met dit soort regels een FairPhone-achtige cultuur.
Als er reserveonderdelen beschikbaar zijn en reparaties dus beter mogelijk worden, dan lijkt 7 jaar me heel goed mogelijk. Tussendoor een keer de accu vervangen, eventueel de oplaadpoort als die stuk gaat door veel gebruik, of het scherm als het gebarsten is. Het is toch zonde dat mensen een complex apparaat als een smartphone weggooien als er één onderdeel van stuk is.
Of als DigiD, banken, enzovoorts stoppen hun apps te leveren op jouw versie van Android omdat die "te onveilig" zou zijn geworden (lees: ze willen geen geld meer in ondersteuning stoppen).

Mijn telefoon doet het na 5 jaar nog prima. De batterij is snel leeg maar dat deert me niet want ik zit niet de hele dag met het ding te fröbelen. Enkel die missende Android update lijkt me langzaam te gaan nekken, en me te dwingen voortijdig mijn huidige telefoon op de afvalberg te gooien, en een paar honderd euro over de balk te moeten smijten /om in essentie hetzelfde terug te krijgen/!
Of als DigiD, banken, enzovoorts stoppen hun apps te leveren op jouw versie van Android omdat die "te onveilig" zou zijn geworden (lees: ze willen geen geld meer in ondersteuning stopp
Over het algemeen zitten daar betrekkelijk logische argumenten achter...

Android 4.4 (kitkat) was de eerste die TLS ondersteunde.
Android 7 (als ik me niet vergis) de eerste die TLS 1.2 ondersteunde.
Binnenkort zal allicht Android 10 opduiken als ondergrens (eerste met TLS 1.3 )

voor security-gevoelige backends is dat soort ondergrens moeilijk te omzeilen. (zeg niet dat het niet kan, maar het is wel aartsmoeilijk)
7 jaar vanaf launch betekend ook, wanneer je bijvoorbeeld een toestel koopt wat 2 jaar geleden uit komt je nog steeds 5 jaar support hebt. Het zorgt er voor dat het een stuk aantrekkelijker is om oude modellen te kopen.

Beveiligingsupdates zijn verder ook niet echt heel veel werk om door te voeren, ik denk dat het in praktijk de smartphone makers echt niet veel gaat kosten.
7 jaar vanaf launch betekend ook, wanneer je bijvoorbeeld een toestel koopt wat 2 jaar geleden uit komt je nog steeds 5 jaar support hebt. Het zorgt er voor dat het een stuk aantrekkelijker is om oude modellen te kopen.
En laat dat nou net ook nog iets zijn wat de fabrikanten niet graag zien.
Zij zien het liefste dat die toestellen onverkocht retour gezonden worden, waarbij ze contractueel geregeld met de verkopers, bijv. de dagwaarde retourneren, terwijl de verkoper weer tegen de volle mep een lichting van het nieuwste model bestelt, want die willen consumenten nu weer wel kopen.

En de retourgezonden toestellen? Demonteren voor zover mogelijk en de onderdelen aan het reservoir bestemd voor reparatie toevoegen. Netto wss. zelfs nog puur winst voor de fabrikant ook.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 15:22]

7 jaar is een maximum. Als jouw telefoon stuk gaat ja pech, maar het MODEL wordt dan gewoon nog ondersteund. Dus zou je misschien dezelfde nog voor goedkoop kunnen vinden of zelfs tweedehands, waar je wel nog updates op krijgt. Dus zelfs al zou je een oude model kopen 4 jaar na release, dan kan je nog steeds updates verwachten.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 15:22]

Niet iedereen koopt ieder jaar een nieuw mobieltje en laat ik het nog maar niet hebben dat sommige modellen nog meer dan een jaar na introductie nog verkocht worden maar de updates vaak al 2 jaar na introductie alweer worden stopgezet. Zo is mijn Xperia-X al met zijn 5e jaar bezig dus waarom niet? De Consumentenbond heeft tevergeefs ook gevochten tegen de toch wel korte 2 jaar update support voor een apparaat dat toch vele honderden tot wel bijna 1000 euro kost. Voor dat geld mag je meer verwachten.
Je zou bijna denken dat met het gemak waarmee mensen nieuwe smartphones aanschaffen er bewust hier met een commerciële reden naar gewerkt wordt terwijl ook fabrikanten de opdracht hebben zuiniger te zijn met het milieu, een smartphone afvalberg helpt daar niet aan mee....
Nee, de levensduur van een gemiddeld toestel is geen 7 jaar, Wanneer je ziet hoe vele mensen met hun toestellen omgaan begrijp je snel waarom velen vaak geen 3 jaar halen en 2 jaar nog altijd de norm lijkt bij velen.

Maar... en er is een heel grote maar die jij over het hoofd ziet. We spreken hier over een periode na de introductiedatum. Er zijn vandaag vele mensen die nog nieuw een toestel kopen dat al weer een jaar of 2 oud is. Daar verlies je dus al direct 2 van je 7 jaren. Verdienen die mensen, die helpen voorkomen dat deze toestellen in afval veranderen, ook geen updates tijdens hun gebruik ervan? En wat met mensen die wel zuinig omspringen met hun toestel. Die na 3 jaar gebruik een toestel kunnen tonen dat er nog uitziet alsof het net uit de verpakking komt?

En oudere toestellen worden vaak doorgegeven aan kinderen. Zeker als ze nog in deftige staat verkeren. Verdienen zij dan geen toestel dat up-to-date en veilig is?
Er staat nergens dat de fabrikant er geen vergoeding voor mag vragen. Ik vind het redelijk dat je voor updates een bijdrage mag doen.
Mijn toestel is inmiddels meer dan 5 jaar oud dus het komt in de buurt.
Mijn pc gaat ook 7 gaat mee, toegegeven dat die niet zo vaak op de grond valt, maar die heb ik ook nog nooit hebben repareren.

Ben benieuwd hoe lang ik nu uiteindelijk met m'n FairPhone ga doen, zit nu bijna op twee jaar en m'n nieuwe camera modules zijn onderweg, al is dat gewoon een luxe upgrade.

Ik zou niet weten wat ik over 3, 4 of 5 jaar met m'n telefoon zou willen doen wat ik nu niet kan. Ik doe nu ook nog steeds hetzelfde als 5 jaar geleden, bellen, berichtjes, browsen en YouTube. "Echte"/3d spelletjes is een telefoon mij gewoon te klein voor.
Een toestel is in mijn handen veelal op zijn einde door ten eerste het eindigen van software/beveiliging updates en ten tweede de batterij die het niet meer uithoudt. De snelheid waarmee dat ding Whatsapp en email opent gaat snel zat en wordt ook niet langzamer, net als het bereik en internet snelheid.

Dus tenzij dat ding uit mijn handen klettert met kapotte voor/achterkant is het wel prima. En zelfs dan, als reparaties snel en goedkoop kunnen worden uitgevoerd (ook de accu) zou zelfs dat geen rede meer zijn om een mobiel vaker te vervangen dan zeg je complete laptop of desktop.
Ik heb hier op Tweakers al vaker gepleit voor een wettelijke ondersteuning van minimaal vijf jaar tot het uit de verkoop halen van een model. Zeven jaar na het op de markt brengen verschilt daar niet veel van.
Ik denk dat het voor de consument heel goed is als deze wet Europees wordt ingevoerd.
Het repareren van een toestel is nu vaak genoeg na twee jaar al niet meer mogelijk omdat de onderdelen (inclusief de ingebakken trucjes om reparaties moeilijker te maken) niet meer geleverd kunnen worden.

De technische levensduur van een smartphone is zeker vijf jaar. Of een toestel dan ook nog echt bruikbaar is, is wat anders. Van de flag-ships en premium modellen mag je dat eigenlijk wel verwachten. De eerste eigenaar zal er misschien anders over denken, maar zo'n toestel kan zich na vijf jaar nog prima meten met de nieuwe budget en lage middenklasse modellen. Tweede hands zijn ze dan best interessant. Toestellen houden dus langer een restwaarde.

Na vijf jaar moet je geen upgrades van het OS meer verwachten, maar met veiligheid updates kan een telefoon in elk geval nog goed en veilig gebruikt worden.

Ik verwacht niet dat toestellen hierdoor duurder gaan worden. Ik vermoed wel dat het aantal verschillende modellen wat af gaat nemen of dat meer modellen grotendeels gelijke hardware gaan delen. Nu is het aanbod wel heel erg groot. De doorsnee consument houdt echt genoeg keuze over.
7 jaar is lang en denk dat dit gewoon maximaal 5 jaar moet worden en daarbij verplichten dat je de batterij kan vervangen zonder tussenkomst van een derde partij of batterij vervangen tegen kostprijs. Een toestel kan dan een tweede of derde leven beginnen bij een nieuwe gebruiker en dan zal dat toestel al reeds redelijk af zijn.

Een nadeel is wel dat de fabrikant dus langer moet betalen voor update's en dit dus zal doorbereken. en de hardware zou wel eens kunnen tegen werken als je nu bijvoorbeeld een budget telefoon koopt die gaat over een paar jaar niet lekker meer werken.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 juli 2024 15:22]

Ligt er maar net aan vanaf welke datum die 7 jaar gaan tellen, vermoedelijk vanaf introductiedatum. Veel toestellen zijn 1 à 2 jaar in de handel voordat voorraden op zijn (sommige zelfs nog aanzienlijk langer) dus op deze manier zorg je ervoor dat ook de koper van het laatste toestel nog gewoon een veilig toestel heeft.
een toestel kan gerust 7 jaar meegaan, maar fabrikanten houden dit kunstmatig laag door maar 2-3 jaar updates te geven.
7 jaar lang wat? OS Updates of Security Updates? OS Updates kan ik wel begrijpen dat men dat niet zo lang wilt doen. Maar Security Updates zou een inderdaad een 5-tal jaar een verplichting moeten zijn.
We vinden dat ze op zijn maar ze fungeren op soms een batterij probleem na nog prima als je er netjes mee omgaat. en hoveel kinderen hebbne wel niet de afdankertjes van hun ouders, kennelijk zijn ze goed genoeg voor de kinderen, maar vinden de ouders dat ze zelf aan iets nieuw toe zijn. :-)

Ik heb nu een oneplus 6 en op een barstje na in het scherm en een op de achterkant, (Ik heb hem de laaste maanden niet in een case gehad en dat vind de telefoon niet fijn.) doet is het nog erg goed eigenlijk. en zelfs nu android 11 gekregen. het kan dus eigenlijk best.
Nadeel van reparen is meestal dat het gedaan moet worden en dat is ook duur.
De onderdeel prijzen zijn veel te hoog, 160 eurovoor het glas van het scherm dus niet het oled schermpje zelf, en 55 voor de achterkant is ook best prijzig, batterij valt wel mee 55 euro.
Er zijn nog best veel mensen die heel lang met hun telefoon doen, bijvoorbeeld mensen die altijd een bumpercase gebruiken en screen protector. Mijn telefoon is 2.5 jaar oud en is nog in nieuwstaat.
Al is dit deel maar 10% van het totaal ( ik schat dat er meer zijn) dan is het het al waard om updates zolang verplicht te maken, scheelt een hoop electronisch afval. Hoe zou dit niet in het voordeel zijn voor de consumenten die lang met hun telefoon doen? Wellicht zet het ook meer mensen ertoe om eens wat langer met hun toestel te doen dan 2 jaar.
Hier Nokia 8 (introductie aug 2017) zonder krassen en doet alles wat het moet doen. M'n oude Nexus 5 (introductie 2013) na aankoop Nokia 8 doorgegeven aan mijn moeder en is 2 maand terug pas beginnen problemen geven met de proximity sensor. Dus met een beetje zorg kan langer gebruiken dus best.

Edit: Beide toestellen zijn nooit hersteld geweest.

[Reactie gewijzigd door Yveske1966 op 23 juli 2024 15:22]

Anoniem: 306567 @scherpp6 september 2021 21:04
Ik heb mijn xz1 compact inmiddels 4 jaar. (nieuw voor 599 euro gekocht) Werkt nog perfect, enige grote nadeel is dat ik geen updates meer krijg. Maar goed, een nieuw Sony toestel wat compact is en goede specs zit op 999 euro. Voor die prijs verwacht ik wel meer dan 2 jaar updates. Een telefoon kan makkelijk 7 jaar mee gaan, zelfs als je de telefoon laat vallen. Een scherm kan je vrij makkelijk vervangen.
7 jaar lang updates, is dat werkelijk in het belang van de consument?
Ja, door langere updates zal een oud model economisch meer waarde hebben na een eerste periode van gebruik. Als je na drie jaar (gemiddelde levensduur volgens AD) nog steeds ondersteund wordt kun je hem gemakkelijker tweedehands verkopen. Tweedehands iPhone's zijn daardoor ook interessanter dan Android toestellen. Een iPhone 6s, release date 2015 met iOS 9, zit bijvoorbeeld nog steeds op de huidige iOS versie en gaat deze september zijn zevende levensjaar in. De telefoons die nu uitkomen hebben hardware matig eigenlijk alles wel in zich om een flinke tijd mee te gaan (goede processor, prima camera e.d.)
maar feitelijke: meeste toestellen zijn toch wel redelijk op hun einde na zo veel tijd).
Qua levensduur van de hardware is vooral de batterij slijtagegevoelig en de body (scherm en achterkant) van de telefoon zal naar verloop van tijd gebruikssporen oplopen. Al deze onderdelen zijn vaak prima te vervangen en ongeveer 80% van de telefoongebruikers gebruikt een case en/of screenprotector om schade te voorkomen of minimaliseren. Al moet ik toegeven dat het repareren wel steeds lastiger gemaakt wordt door het verlijmen van onderdelen en het niet beschikbaar stellen van vervangingsonderdelen, maar eenEuropese right to repair hand in hand gaat met dit idee van Duitslands om de gemiddelde levensduur verder op te rekken.

Daarnaast is er nog het duurzaamheidsaspect:
Reduce, reuse and recycle. De langere updates kunnen er voor zorgen dat de stroom aan afval verminderd word omdat mensen langer hun telefoon gebruiken (reduce) en na afloop nog waarde heeft om door te verkopen of weg te geven (reuse). Dat zal zeker een duurzaamheidseffect hebben

Al met al zie ik op meerdere vlakken dus winst voor het milieu en de consument. De meerprijs voor de producent zal minimaal zijn en software zal zich aanpassen om de updates goedkoper en gemakkelijker uit te rollen. Zie ook hoe Google met Android een paar jaar geleden een beter verschil heeft gemaakt tussen core OS en de leveranciersschil van het toestel. De eventuele extra kosten zullen naar mijn idee uiteindelijk peanuts, zeker als je het vergelijkt op basis van kosten per dag en eventuele restwaarde van het product.
Is de levensduur van een toestel wel 7 jaar (en dan heb ik het niet eens over economische levensduur, maar feitelijke: meeste toestellen zijn toch wel redelijk op hun einde na zo veel tijd).
De iPhone 6 is met een week of twee, 7 jaar oud, deze kreeg eerder dit jaar nog netjes security updates. De reden dat ik begin dit jaar ben overgestapt naar een iPhone SE (2020) is omdat de batterij helemaal op was en deze vervangen niet even een vlotte actie is, noch een die zonder risico is. Natuurlijk waren een aantal zaken ook significant trager, maar allang niet meer zo erg als bij de iPhone 4, die na 4 jaar helemaal vastliep zodra je Spotify draaide en een belletje binnen kreeg...

Dus ja, zeker met de hardware van nu, kan een toestel prima 7 jaar mee. Er zijn echter twee verdere issues, het makkelijk vervangen van bv. de batterij en software/OS welke verre van optimaal worden geschreven. Zeker dat laatste is een groot issue, want developers worden steeds luier met allerlei frameworks en bergen overhead.
For example, creating the very basic scaffolding for a Java program in Maven constructs ten directories and subdirectories to build a literal “Hello, World” program in Java, while the Maven build and dependency manager program downloads 1350 files into more than 550 directories.

This is hardly just a property of Java or Maven. Building a new React app with create-react-app requires 4304 directories and 28678 files.
Bron: https://stackoverflow.blo...eeds-more-than-just-code/
Dat vraag ik mij ook af. Bovendien: los van de software, hoe 'veilig' is de hardware na een x aantal jaar nog? Met de technieken van vandaag heb je misschien een telefoon van 5 jaar oud binnen een paar minuten gehackt. Daar helpen 7 jaar lang beveiligingsupdates niet tegen.
Als ze inzetten op 7 en er straks 3-4 uit komt rollen, is iedereen gelukkig. Dat was mijn eerste gedachte bij dit stuk, tenminste. Veel smartphones overleven het geen 7 jaar nee, de accu is tegen die tijd 2x overleden.
Ik heb nog een goed werkende Note 3 die ik vertik om weg te doen. Die is al ruim de 7 gepasseerd. Upgraden naar een nieuwe versie zou kunnen maar is en blijft toch duurder dan het gebruik van een fijn werkend apparaatje. Zelfs de batterijduur is nog dik in orde. Enigste wat iets minder is geworden is de laadpoort.
Ik heb mijn s8+ sinds 2017 dus nu 4 jaar. Kreeg enkele maanden geleden de laatste security update en had graag nog 3 jaar ermee willen doen.
Het toestel werkt snel, alle apps werken, camera die ik nauwelijks gebruik is voldoende en die nieuwe cameraeilandjes vind bovendien nog lelijk ook! Ook bedek ik de camera's graag af met een privacycover en dan is een bezel juist fijn!
Dus, Duitsland heeft mijn steun.
En als de producenten dat niet willen mogen ze de drivers vrijgeven. Het is immers mijn gekochte toestel en drivers zijn daar essentieel onderdeel van. Dan doe ik de rest van het OS wel zelf!

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 23 juli 2024 15:22]

Het is een verkiezings ding.

Ze hebben daar binnenkort verkiezingen en ze beloven nu 7 en zeggen dan over een jaar of 2 dat ze na overleg met de fabrikanten uitgekomen zijn op 5 jaar.

Waarom 5? Omdat de EU al werkt aan een voorstel om de fabrikanten te verplichten om dit 5 jaar te doen, zoals in het artikel staat.

Oftewel het is een lege belofte die ze maken om zieltjes te winnen.
Voor een budgetmodel is het misschien wat lastig, maar de hogere segmenten kunnen makkelijk veel langer mee. Ik denk dat het topmodel van Samsung van 7 jaar geleden nog seeds rondjes rent rond de nieuwste budgetmodellen van Samsung.

En wat is de echte bottleneck van de budgetmodellen?
Misschien snelheid. Maar je koopt geen budgetmodel wanneer je snelheid wilt. En wanneer je na aanschaf nog één nieuwe Android versie krijgt en daarna nog enkel veiligheidsupdates (vind ik voor een budgetmodel zeer acceptabel) zal het snelheidsverlies erg meevallen. Je zal alleen geen nieuwe spellen kunnen spelen die snelheid vereisen, maar daar zal het je toch niet om te doen zijn met een budgetmodel.
De echte bottleneck is geheugen. Nieuwe versies van de meeste apps vragen meer geheugen en de meeste eigenaren van budgettelefoons zullen na een jaar of twee steeds vaker moeten kiezen welk programme ze echt niet nodig hebben om bv. WhatsApp of Facebook te kunnen updaten. De oplossing voor dat probleem kost slechts een paar euro productiekosten voor extra geheugen.
Volledig akkoord maar de titel van het artikel is erg verwarrend. Er is een verschil tss 7 jaar updates en 7 jaar security patches (in de tekst)

Weinig mensen gebruiken hun smartphone gedurende 7 jaar. (Ikzelf max 4 jaar voor high-end toestellen, voor mid-range is dat reeds twijfelachtig, voor low-end helemaal niet realistisch)
Bovendien zal het de kostprijs alleen maar opdrijven want de betrokken leveranciers gaan dit sowieso integraal doorrekenen.
...Is de levensduur van een toestel wel 7 jaar ...
De toestellen nog duurder maken?
Dit is precies het huidige probleem. Premium toestellen zijn duur, verder is alles redelijk betaalbaar. En dat stimuleert een wegwerpmentaliteit. Daar moeten we vanaf.

Maak toestellen die nu tussen 200-400euro kosten zó dat ze 7 jaar meegaan. Worden ze duurder? Misschien ietsje. Is de consument beter af? Lijkt me wel, want ze worden niet 3x duurder.

Maar 'de consument' is niet de enige stakeholder hier. De hele planeet gaat naar zo'n grootje van 14 seizoenen met nieuwe kleding en elke paar maanden een nieuwere release van je telefoon, of laptop en elke twee jaar je huis opnieuw inrichten omdat Action and Ikea goedkoop zijn. Dwing fabrikanten op alle fronten duurzame producten te maken en iedereen is beter af.
Ik zie liever dat algemene consumentenelektronica met software ingebouwd minimaal 7 jaar software updates krijgen i.p.v. smartphones. Denk bijv. aan Smart TV's, receivers, smart home producten, etc. Ik denk dat de gemiddelde consument echt niet langer met een telefoon gaat doen dan 4 jaar.
Ik weet dat er een wetsvoorstel lag bij de EU. nieuws: EU-wetsvoorstel geeft consumenten recht op 'nodige updates' elektronica
Ik weet alleen niet of deze wet is aangenomen.

Edit:
Zo te zien is deze wet wel aangenomen:
3. In the case of goods with digital elements, the seller shall ensure that the consumer is informed of and supplied with updates, including security updates, that are necessary to keep those goods in conformity, for the period of time:

(a)

that the consumer may reasonably expect given the type and purpose of the goods and the digital elements, and taking into account the circumstances and nature of the contract, where the sales contract provides for a single act of supply of the digital content or digital service; or
https://eur-lex.europa.eu...T/?uri=CELEX%3A32019L0771

[Reactie gewijzigd door Immanent Ike op 23 juli 2024 15:22]

Ik weet alleen niet of deze wet is aangenomen.
Die EU richtlijn is aangenomen; is momenteel van kracht; moest afgelopen juni in nationale wetgeving omgezet worden (deadline 1 juli dit jaar); en die nationale wetgeving moet uiterlijk 1 jan 2022 in werking gaan treden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 15:22]

Eens over de andere hardware. Wordt eens tijd. Maar je moet ergens beginnen en telefoons zijn dan een prima start. De gemiddelde consument ben jij waarschijnlijk niet. In mijn omgeving zie ik veel mensen doen met hun telefoon tot hij het echt niet meer doet. Mijn ouders hoeven niet steeds een nieuw toestel. Als het werkt, dan werkt het.
Bovendien is er ook apparatuur met firmware die geen updates nodig heeft. Zoals een vaatwasser.
En kun je na 7 jaar nog gemakkelijk onderdelen bestellen bij de fabrikant. Het kan dus wél.
De gemiddelde consument ben jij waarschijnlijk niet.
Klopt, ik doe twee jaar met mijn telefoon waarna mijn broer kosteloos mijn 'afdankertje' krijgt en zodoende het toestel nog twee jaar extra mee gaat. Voor iemand die weinig geld heeft om een smartphone te kopen een prima oplossing, toch? Maar genoeg mensen die elke twee jaar een nieuwe telefoon nemen. Heb ook een collega die elk jaar een nieuwe iPhone koopt en dat de oude telefoons dan binnen het gezin doorschuiven.

[Reactie gewijzigd door SebasFM op 23 juli 2024 15:22]

Er zullen weinig gemiddelde consumenten zijn die meteen op release een nieuw model kopen, meestal zal dit toch al snel een jaartje op de markt zijn :P Hoe ik het lees wordt die 7 jaar vanaf het moment van uitkomen gerekend, niet het moment van aankoop in een winkel omdat dat simpelweg niet werkbaar is.


Daarnaast worden telefoon van een jaar of 3 oud regelmatig doorgegeven aan gezinsleden/vrienden die minder met een Smartphone doen en met een ouder model uit de voeten.

Met deze richtlijn zou je een Smartphone in de winkel kunnen kopen die 1 jaar op de markt is, deze 3 jaar zelf gebruiken en dan weggeven aan je moeder die er nog eens 3 jaar mee vooruit kan. En gedurende deze hele periode is er dan ondersteuning, dat lijkt me niet meer dan normaal als je er zo over nadenkt toch :) Het feit dat dit met IPhones al grootschalig gebeurt (eventueel met een refurbished seller er tussen) zegt genoeg.

Wat betreft andere consumentenelektronica ben ik het wel met je eens, alleen is de Smartphone toch wel een noodzakelijk product voor iedereen geworden als je op een praktische manier mee wil kunnen doen in de maatschappij. Wat dit een ideaal product maakt om mee te beginnen, receivers en Smart home is toch nog wel een veel kleinere markt, en SmartTV's kun je vrij goedkoop met een Chromecast 'vernieuwen' zolang er maar HDMI op zit.

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 15:22]

Om te beginnen is het natuurlijk maar net wat je gewend bent en wat als normaal gezien wordt.

Daarnaast, hoe lang doet iemand gemiddelde met een pc/laptop? Dat lijkt me de beste vergelijking, het is tenslotte een mobiele computer. Mijn vorige pc kreeg na 7 jaar verschillende kuren tegelijkertijd, dus was echt aan vervanging toe (de onderdelen die nog werken heb ik zelfs nog kunnen verkopen). Mijn tablet is inmiddels 8 jaar oud en zelfs de accu is nog ok, ik verwacht dat die nog wel 2 jaar mee kan.

En tv hoeft van mij eigenlijk helemaal geen updates, of überhaupt Smart te zijn, zeker als je een Chromecast dongle oid gebruikt. Zolang hdmi nog bestaat kun je eens per zoveel jaar je dongle vervangen, dat is nog een acceptabele hoeveelheid e-waste.

Smart home, tsja, dat moet idd veilig blijven als het zonodig online moet. Maar beter houd je dat gewoon puur lokaal en van het internet af. Als je niet thuis bent hoeft het licht/verwarming etc ook niet aan. Sowieso vind ik dat allemaal het toppunt van luiheid (en veeeel te duur) maar misschien ben ik tegenwoordig met m'n 40 jaar al van de oude generatie.
7 jaar is belachelijk. Ik heb werkelijk geen enkel stuk 'tech' in huis wat ik na 7 jaar nog gebruik, niet een. Sterker nog ik denk dat ik nog nooit een auto zo lang gehad heb. Dus zelfs daarvoor vind ik 7 jaar al belachelijk lang.

Waarom moeten we dit soort dingen opdringen aan de big-tech, ik zou lieveren een wat liberaler model zien waarin de markt dat zelf uit zoekt.
Televisies gaan bij familieleden al snel 10+ jaar mee. Sterker nog, de Sony beeldbuispukkel uit 1995 heeft in totaal 25 jaar dagelijks dienst gedaan. De laatste 8 jaar op de studentenkamer van mijn broer. En de TV deed het toen nog steeds prima. Na een jaar of 6 moest ik zelf een keer de soldeerbout er in zetten wegens een slechte soldeerverbinding. Maar daarna nooit problemen mee gehad.
Ik vind het oprecht fijn voor je dat jij in het geld zwemt en elke 6 of minder jaar een nieuwe "Porsche 911GT2" en nieuwe TV kan kopen, maar dat wil niet zeggen dat iedereen daar het geld voor heeft. Zelf heb ik 11 jaar naar tevredenheid met mijn vorige auto rondgereden en nu rijdt de tweede eigenaar er al weer twee jaar mee rond. Vorige PC ging op de harddisk na ook 10+ jaar mee voordat deze op de schroothoop belandde.

Dus als straks een smart TV lekken in de software heeft die na 2 jaar niet meer worden gedicht, terwijl de TV ansich technisch het nog prima doet, moet die TV maar op de schroothoop belanden en mag de consument maar weer de portemonnee trekken? Ik stem absoluut geen GL, maar met het milieu in gedachten houdend vind ik deze denkwijze echt te bizar voor woorden.

[Reactie gewijzigd door SebasFM op 23 juli 2024 15:22]

Dat mag jij vinden.
Maar ik heb weinig zin om te betalen voor updates welke in exemplarische situaties gebruikt worden en verder door de grote meerderheid nooit benut worden.

Zoals ik al zei, laat de markt dat bepalen. Als 7 jaar echt de norm moet zijn staat er vanzelf wel een fabrikant op die dat aanbied en die zal dar waarschijnlijk in een klap marktleider zijn.

Ik denk alleen dat de praktijk waarschijnlijk dichter tegen mijn situatie aan zit dan tegen jouwe.
7 jaar is wel heel lang.

Als fabrikant zou ik dit best erg vinden.

5 zou redelijk moeten zijn voor beide partijen
Lijkt mij ook te lang en vooral bij het lage segment. Dat zou de prijs voor goedkopere telefoons onnodig duur maken voor een hoop mensen.
Of juist goedkoper, want tweedehands reparaties zijn dan beter mogelijk. Niet iedereen hoeft een nieuw toestel, net als dat niet iedereen een nieuwe auto hoeft te rijden.

Verder is de verkoop niet het enige verdienmodel bij sommige fabrikanten. Advertenties verdient men op een nieuwe of oudere smartphone net zo goed aan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:22]

Of duurder want men moet maar liefst 7 jaar oude hardware maken bij eventuele vervanging.
Of duurder want men moet maar liefst 7 jaar oude hardware maken bij eventuele vervanging.
Als je 7 jaar met je telefoon kan doen ipv 2 jaar, dan mag de telefoon maar liefst 2.5x zoveel kosten bij aanschaf, om netto op hetzelfde uit te komen. Denk je echt dat het beschikbaar moeten houden van onderdelen de prijs ineens zo ver over de kop zal doen stijgen?
Jawel. In deze tijd met vele chip tekorten vraag ik me af of je productie capacity wil opofferen voor oude telefoons.
Persoonlijk vind ik dat een non-argument, ze nemen maar meer productie af als ze meer nodig hebben. (Er zit overigens geen chip in elk onderdeel van een smartphone, maar ik vat je opmerking algemeen op.)
Ook heb ik nog nooit iemand gehoord erover dat zijn cpu van zijn smartphone kapot is, gaat meestal inderdaad over andere zaken als de accu, scherm, microfoons, etc.
ook daar zijn leveringsproblemen. Het is niet enkel CPU's/ GPU's met issues. Zie ook de auto industrie. Ik denk dat dit vooral de kosten omhoog brengt en weinig mensen echt voordeel aan hebben. iig niet voor mensen met iPhones als ik zie hoe lang mijn moeder er mee doet :|
Als toestellen 3,5 maal zo lang meegaan dan ben je ook 3,5 maal minder chips nodig, dus is dat tekort voor een groot deel opgelost.

Tekort aan microfoons en usb aansluitingen en dergelijke hetzelfde verhaal.

Verder moet je de het covid gebeuren niet onderschatten.
Er werden weinig nieuwe auto's verkocht, oude werden langer aangehouden. fabrieken draaiden halve kracht. En nu ineens moet iedereen een nieuwe auto hebben. En ja, dat kunnen ze niet aan.

Verder wordt alles in China gemaakt, en dat spul moet allemaal naar hier komen. En dat zorgt ook voor tekorten. Is het niet in te weinig vervoerscapaciteit dan wel in te weinig laad/los capaciteit.
Tekorten doen de prijzen stijgen, stijgende prijzen zorgen weer voor vervroegde aanschaf, enz. enz.
Dingen kunnen technisch langer mee gaan maar de vooruitgang gaat door. Mijn moeder gebruikt nog steeds mijn iPhone 6s. Maar dat is maar de helft van het verhaal. De ontwikkelingen gaan ook door. Soms is de levensduur nog niet volledig maar wil men wel nieuwe functionaliteit. Als je dit door trekt kun je ook bedenken dat telefoons met 2G of het oude GSM netwerk niet meer compatible zijn met de huidige netwerken. Het is dus niet alleen hoe lang houdt iets het uit maar ook of het nog functioneel of bruikbaar is. Kijk maar naar zonnepanelen: Kunnen prima 25 jaar mee maar ik denk dat ze tegen die tijd toch echt efficienter zijn. Misschien kunnen de nieuwe panelen wel 2 of 3 keer meer energie opwekken.

Veel chipmakers hebben inschattingsfouten gemaakt, ook op basis van eerder geleerde lessen.
Daarnaast worden er minder auto's verkocht omdat de chiptekort enorm is. Elk merk heeft hier enorm last van. ze willen wel maar kunnen niet. Er zijn meerdere fabrikanten die verkochte auto's op een parkeerplaats heeft staan omdat bepaalde onderdelen niet leverbaar zijn. Dit gaat over enkele duizenden auto's. De vraag gaat gewoon door en daar zit ook de inschattingsfouten.
Correct, en een deel van die foutieve inschattingen komt door een teruggelopen vraag waaruit annuleren van orders voor onderdelen voortkomt. Wat in de onderdelentoevoer gevolgen had als fabriekssluitingen. (ook grotendeels overheidsbeleid t.a.v. covid)

En als de economie dan sneller herstelt van de terugval zit je met tekorten. En deze tekorten zullen pas oplossen als de orderverwerking, leadtime, productiecapaciteit & tijd en transporttijd voorbij is. En aangezien de toeleveranciers hetzelfde probleem hebben met grondstoffen, Is duurt dat tekort dus minimaal twee maal zo lang.

Verder wat betreft het voorbeeld van zonnepanelen. Als de panelen het nog goed doen, en ze leveren voldoende op om in je verbruikt te voorzien, dan zie ik niet in waarom je ze zou moeten vervangen.
Als je een beperkt dakoppervlak hebt en je verbruik is hoger geworden, dan is het een ander verhaal. Maar anders is bijplaatsen eerder een optie. Als je tenminste geen bezwaar hebt tegen twee typen panelen op je dak.

Hetzelfde met IT. Een PC of telefoon wordt pas echt traag als je een snellere/nieuwere hebt gebruikt.

Zelf heb ik altijd "langzamere" hardware gebruikt. En pas nu ik een "snellere" i3 (met nvme 3.0x4 ssd) in mijn nieuwe PC heb valt me pas op dat mijn oude pc die mijn vader nu gebruikt toch af en toe wel traag kan zijn. En mijn 14 jaar oude turionX64 laptop met ssd upgrade (sata300) is nu ineens wel erg traag geworden. Om maar te zwijgen over de vorige PC van mijn vader een P4 3.0HT met SSD(sata150). Die ondanks alles best leuk draait op windows 10. Maar nu dus echt wel "te" langzaam is geworden. Zelfs voor mijn pa die ook snel gewend was aan zijn huidige Phenom x4 (met sata600 ssd)
Ook al komt dat bij alle systemen naar mijn mening eerder van de trage opslag (sata 150/300/600 vs nvme3.0 x4) dan door de CPU.

Deels komt dit ook door hogere eisen van hedendaagse software en web content. Bijvoorbeeld surfen op 64kbps is tegenwoordig ook op mobiele websites zowat niet te doen. GSM/2G is dan ook wel technologie die langzaamaan voor het meerendeel van de gebruikers te traag wordt. Echter heb ik omdat de dekking hier niet goed was tot twee jaar terug nog standaard (handmatige netwerkkeuze) op 2G gesurft. Omdat anders de accu van mijn GSM binnen een dag leeg was. En op 2G hield hij het ruim twee dagen vol.Omdat hij niet continu bleef zoeken en switchen tussen 2G en 3G. Nu met 3G/4G is het gelukkig beter. Ook al zit ik vaak nog steeds automatisch op 3G+

En tevens vraag ik me nog steeds af of die 12gb ram in een gsm gewoon nodig is of dat het door de luiheid van de programeurs komt. (Of van gebruikers die geen enkele app sluiten na gebruik)

Maar de conclusie is dat hardware best lang mee kan. En dat je dus niet ber definitie beperkt moet worden in vervangbaarheid van slijtageonderdelen, of te beperkte ondersteuning van veiligheidsupdates.

7 jaar is wel een termijn die dus naar mijn mening gerechtvaardigd is.
En 5 jaar eerder te krap. Want als je geen early adopter bent, maar je toestel in de uitverkoop koopt dan zit je dan alsnog maar aan effectief 3 jaar ondersteuning.

Vooral nu we op mobiel ook een afvlakkende curve hebben die in de PC wereld al eerder is ingezet. Want als systemen jaar op jaar verdubbelen in processorkracht en snelheid, dan is de vervangingsfrequentie sowieso hoger. En nu die curve ook bij de smartphone afvlakt kun je wat dat aspect betreft dus per definitie langer met je hardware doen.

Eindconclusie is volgens mij dat we het wel met elkaar eens dat apparatuur niet te snel door fabrikanten afgeschreven moet worden. En dat ook al zou ondersteuning er eeuwig zijn je op een bepaald moment tegen een grens aanloopt dat gebruik voor het overgrote deel van de mensen niet meer als acceptabel gezien wordt. En die grens zal naar mijn idee (vooral in de toekomst) eerder op 7 jaar dan op 5 jaar na introductie liggen.
Jawel. In deze tijd met vele chip tekorten
Ja; laten we vooral wetgeving die misschien pas over 2 jaar uitgekristalliseerd is en over 4 jaar ingevoerd zal worden, vooral op zoiets als een tijdelijk tekort aan chips stoelen wat over waarschijnlijk nog geen jaar al weer genormaliseerd zal zijn.

(Notabene een tekort wat de industrie voornamelijk over zichzelf afgeroepen heeft door orders bij de chip-foundries in te trekken, waarbij ze bij het later opnieuw indienen er pas achter kwamen dat het gevolg daarvan natuurlijk is dat hun vrijgekomen time-slots aan andere partijen vergeven gaan worden of niet meer beschikbaar zijn omdat de foundry tijdelijk lijnen heeft gesloten om operaties rendabel te houden bij teruggelopen vraag...)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 15:22]

In veruit de meeste gevallen gaat het in smartphones niet om een kapotte cpu maar om andere zaken zoals een accu/scherm, microfoon.
Dat is een kwestie van inschatten hoeveel je er nodig hebt en in bulk produceren, van te voren. Als een onderdeel volgend jaar niet meer leverbaar is, wordt het vaak nu al niet meer geproduceerd. Opslag is duur, maar voor oude onderdelen vaak goedkoper dan productie capaciteit. Tenminste, dat leert de praktijk met industriële elektronica.
Wie dan 7 jaar zou doen met zijn telefoon zal die nu ook niet na 2 jaar vervangen.
Ben vooral benieuwd hoe de accu zal gesteld zijn na 7 jaar.
Een verwisselbare accu is een must bij 7 jaar support.
Wie na twee jaar een toestel heeft dat nog 5 jaar goed ondersteund wordt, kan dat toestel voor een leuke prijs 2e hands verkopen. Helemaal wanneer het bij aanschaf een topmodel was, dat kan dan nog heel goed mee met nieuwe midrange toestellen.
Een grotere 2e handsmarkt zal iets aan omzet schelen aan midrange en budgetmodellen (maar er worden lang niet zoveel topmodellen verkocht dat die 2e hands een serieuze bedreiging vormen voor de hele midrange en budget markt). Maar wanneer je het vooruitzicht hebt dat een topmodel na twee jaar nog redelijk wat geld waard is, wat je weer kunt gebruiken voor de aankoop van een nieuw topmodel, zou het de verkoop van topmodellen (die voor de fabrikanten lucratiever zijn dan de midrange en budget modellen) juist kunnen stimuleren.

En wanneer fabrikanten niet kunstmatig -tig niches creëren waar ze een apart model voor moeten produceren, valt het aantal te ondersteunen modellen ook wel mee. (helemaal wanneer ze het nieuwe midrange model niet baseren op de nieuwste midrange chipset, maar op de even goed presterende chipset van het vorige topmodel. Dan kunnen beide modellen dezelfde updates krijgen.

En onder updates versta ik vooral beveiligingsupdates. Een twee of drie jaar oud toestel hoeft niet per se de nieuwste Android upgrades te ontvangen, wanneer het toestel maar veilig blijft.
Daarom moet ook verplicht worden dat schermen, batterijen en opslag een gestandaardiseerde aansluiting krijgen. Dat maakt de belangrijkste slijtage en schade componenten universeel. Een fabrikant hoeft dan geen voorraad model-specifieke schermen en batterijen aan te houden, alleen een voorraad universele schermen en batterijen. Daarnaast heb je dan meerdere fabrikanten van universele schermen, batterijen en opslag. Een Samsung batterij past in een iPhone en vice versa.
Op geheugen na zal een standaard aansluiting niet zo veel uitmaken, zolang de vorm ook niet standaard is. Veel toestellen zijn net iets breder of langer dan andere toestellen, wat de vorm van het beeldscherm bepaalt. En de batterij is op maat gemaakt om in de overgebleven ruimte van de behuizing te passen. Wanneer je daar onderling uitwisselbare onderdelen van zou maken, krijg je veel toestellen die nog meer op elkaar lijken.
gestandaardiseerde aansluiting
== einde innovatie.
== einde innovatie.
Waarom? Er zal toch best een soort van interne DisplayPort of HDMI aansluiting kunnen komen? Lijkt mij een oplosbaar probleem.
Dat is veel duurder.
En bovendien, hoeveel versies van deze standaarden bestaan er nu al? Dus dan is “displayport” an sich nog geen echte standaard, omdat je ook nog een versienummer moet weten.
Ze kunnen ook wel onderdelen wisselen. Oude exemplaren inruilen, en daarvan onderdelen gebruiken.
Volgens mij moet dat uitkunnen (sterker nog, na een paar jaar wisselen ze je toestel om voor een gebruikte).
Ik heb een Nokia 2.2 inmiddels iets meer dan 2 jaar. Met alle updates is android inmiddels zo zwaar geworden dat het niet meer fatsoenlijk bruikbaar is.

Ter vergelijk daarvoor had ik een Lumia 640XL die ik helaas in de kast heb moeten leggen omdat MS na ruim 4 jaar elke vorm van software support stopte en dingen als WhatsApp het platform niet meer ondersteunden.
Terwijl er technisch niets mis is met het toestel. Zelfs na 4 jaar kon ik met voor mij normaal gebruik makkelijk 4 dagen weg van een oplader. Mijn Android heeft na 2 dagen, zelfs met beperkt gebruik, een oplader nodig.

En het is met mijn Nokia 2.2 niet zo dat er technisch iets mis is met het toestel. Alles werkt nog perfect. Alleen de software is over de jaren zo veel zwaarder geworden en er is geen optie om naar een andere Android fork over te stappen. Dus ik sta op het punt om voor de tweede keer in 6 jaar tijd een toestel weg te doen vanwege software redenen en niet vanwege hardware problemen.

Dus ja, als er 7 jaar goede software support zou moeten zijn dan zou dat voor mij betekenen dat ik minder vaak een telefoon hoef te kopen en dat betekent automatisch minder e-waste.

Het probleem waar ik nu bij de zoektocht naar een nieuw toestel tegenaan loop is dat er eigenlijk geen budget toestellen zijn die naar mijn gevoel genoeg RAM hebben om meer dan 2 of 3 jaar aan Android update bloat aan te kunnen.
Tip: koop een tweedehands topmodel met een grote custom rom community! Dan doe je er weer jaren mee mét updates, voor weinig geld. Eventueel tussendoor nog een keer de accu vervangen o.i.d.
Maar geen video content afhankelijk van DRM, geen banking apps die SafetyNet Attestation nodig hebben, etc. (En anders moet je allemaal fratsen uithalen en bent niet verzekerd van het resultaat).

Eigenlijk had ik liever gezien dat barrières van custom ROMs worden weggehaald (toegang tot: device drivers gecompileerd voor up-to-date kernel, bootloader unlock, DRM keys, custom apps getuned voor het specifieke toestel zoals camera, etc), waardoor het aantrekkelijk wordt om 3rd party ROMs als abonnement aan te gaan bieden. Ben best bereid te betalen voor updates voorbij 3 jaar.
Maar geen video content afhankelijk van DRM, geen banking apps die SafetyNet Attestation nodig hebben, etc. (En anders moet je allemaal fratsen uithalen en bent niet verzekerd van het resultaat).
Niet waar. Als je iets als opengapps flashed werkt dat alles gewoon. Op het moment dat je met MicroG en rooten aan de gang gaat wordt het een ander verhaal. Zou daar wel graag naar terug willen, een Android zonder Google er op maar ik krijg teveel gewoon niet werkend, waaronder Microsoft apps voor m'n werk.

Iets meer on-topic. Ik probeer ook zo lang mogelijk met mijn toestellen te doen. Vind het zo zonde van geld en milieu om steeds maar de nieuwste te kopen. Mijn vrouw doet dat wel, en ik neem dan na 2 jaar haar gebruikte over. Custom Rom erop (momenteel Galaxy S9 met CRDroid Android 11) en hij kan nog jaren mee. Er ligt nu nog een S7 in de la die eigenlijk nog niet eens op was. Ben het wel eens met je verhaal dat een aantal van die barrieres best verplicht weg mogen zoals verplichte bootloader unlock als de telefooneigenaar er om vraagt en drivers van toestellen die al niet meer in de winkel liggen. Dan doet de community de rest wel!
Heb even op xda-developers gekeken of het echt allemaal zo koek en ei is met de crdroid ROM op the S9.
Volgens de posts daar: Geen VoLTE en VoWIFI (dus geen wideband audio!), geen USB tethering.
Hier haak ik al af: wideband audio is voor mij een absoluut vereiste, en zonder VoWIFI gaat je batterij ook veel minder lang mij als je veel vanuit je eigen huis belt.

Verder nog:
Geen ingebouwde menu optie om de schermresolutie te veranderen.
Problemen met bepaalde apps: MX Player, PowerAmp, Greenify, PayPal (login lijkt niet te werken), etc.
Meegeleverde camera app geeft geen goede kwaliteit fotos (welke wel?).
NFC functionaliteit lijkt de Duitse ID kaart niet te ondersteunen.

Niet duidelijk: Werkt Samsung DeX ? Zijn er OTA firmware updates met CRDROID ?

Conclusie: werkt de telefoon met custom ROM ? zeker, maar je verliest wel veel functionaliteit, en bepaalde zaken werken alleen na veel gepruts wat alleen aan technisch onderlegde personen is voorbehouden.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 23 juli 2024 15:22]

Android-telefoons hebben eigenlijk nooit echt een goede stand-bytijd. Dat was inderdaad vele malen beter op Windows Phone. Een iPhone heeft het qua stand-by ook een stuk beter voor elkaar.

Dat is gewoon de software die te onzuinig is wat dat betreft. Immers zat dezelfde hardware ook gewoon in Windows Phone toestellen en daar ging het wel gewoon.
Gooi er eens een custom ROM op als dat kan. O wat een meuk komt er bij Samsung (en anderen vast ook) altijd mee wat je niet kunt verwijderen/disablen en op de achtergrond steeds draait. Laat de gebruiker lekker zelf kiezen of ie een printer service wil draaien... Ik print nooit vanaf m'n mobiel, weg met die service.
Nokia 2.2 heeft een gelockte bootloader en zowel Nokia als Google zijn niet bereid om je te helpen dat te unlocken.

Mijn halve telefoon staat vol met Google meuk apps en de andere helft met de AOSP versies van dezelfde apps. Functioneel zijn die apps identiek, met als enige verschil dat de AOSP apps niet naar huis bellen.
Ik wil helemaal geen Google Play Services, Google Play Store, Gmail, Chrome, Google Assistant, Google Network Location Provider en ga zo maar door. Al die meuk is nergens voor nodig maar ik mag het niet weggooien.

Maar goed over het ogenschijnlijke monopoliemisbruik van Google op die markt loopt inmiddels al een onderzoek van de EC.
En over de GDPR schending van de Google Play Services TOS/EULA loopt ook een onderzoek. Want er moet een optie zijn om die meuk te weigeren en Google verrekt het om zo'n knop toe te voegen.
Ik wacht altijd goede deals af om zo voor een budget prijs proberen een midranger te pakken te krijgen, kost wat geduld, maar vaak is het het wel waard. Ik heb een Realme X met 6GB ram die koste maar 143 euro nieuw, ik heb hem al dik 2 jaar nu, en verwacht er zeker nog wel 2-3 jaar mee te doen, dus het kan wel, kwam met android 9 en zit nu op android 11, os draaid zeer soepeltjes.
Tsja, de Nokia Range is iets "breder" geworden. (Nokia 1 tm 9 t.o.v. Lumia 4 tm 10)
En een 2.2 is naar mijn idee dan ook niet echt vergelijkbaar met de Lumia 640.
De 2 serie is eerder vergelijkbaar met de Lumia 530
Een 3 serie (of eigenlijk zelfs 4 serie) had denk ik meer vergelijkbaar geweest. Met de 640.

Maar goed naast dat Android Zwaarder is geworden zijn ook al die apps die zijn geïnstalleerd zwaarder geworden.
Onder Windows had je de mazzel dat het er sowieso niet veel konden zijn, en de apps die je wel had werden (vooral aan het eind van de genoemde 4 jaar) niet heel vaak geupdate of van (zware) extra functies voorzien. Dus ja, dan had je sowieso al minder snel last van veroudering van je hardware.

Desalniettemin ik mis mijn Lumia's ook nog regelmatig. En met Whatsapp, bankapp ondersteuning & veiligheidsupdates nog actief zou ik zo weer terug gaan naar mijn Lumia 950, of als ik die niet had misschien zelfs mijn Lumia 820.

Want de enige app die ik zou missen op de Lumia ten opzichte van nu zou de bediening van de Robomow zijn. (Maar goed dat had opgelost kunnen worden met een paar jaar oud en super traag android afdankertje van een familielid)

Verder werkte alles gewoon op de Lumia. Was het niet in een beperkte app, dan wel via het web. Als webapp/shortcut of via de volledige website.

Want de meeste apps op GSM zijn naar mijn idee effectief nog steeds beperkte versies van de website waardoor ze uitgebracht worden.

En op android is het gewoon zo dat als je een app zoekt je gewoon vaak 40 keuzes hebt van een bepaalde app. Omdat hij in 2 versies en daarnaast 10 talen beschikbaar is. En ook nog eens door 20 andere "ontwikkelaars" gekloond is. En je dus altijd moet zoeken naar de originele en juiste versie & taal die je moet/wilt hebben. En als je hem hebt valt het bijna altijd weer tegen wat je er nu echt mee kunt.
Dat hoeft niet. Als je 7 jaar met je telefoon kan doen ipv 2-3 is het goedkoper. Zelfs als de prijs 100% omhoog gaat
De meeste mensen houden het never zo lang uit met een toestel. Dan is het allang te traag (CPU, GPU, te weinig RAM, versleten opslag), accu's zijn allang dan op en vaak barsten in de display.
Het zijn echt exooten die zo lang met een toestel doen.

Voor de leverancier betekent dit veel extra medewerkers in dienst nemen, waardoor de vaste lasten flink stijgen. Jouw berekening is echt veel te optimistisch. Voor de meeste mensen wordt zo een toestel enkel onnodig duur.
Het is helemaal geen berekening als je goed leest.
Ik liet alleen maar zien dat zelfs als een toestel ruim 2 keer duurder werd het nog steeds goedkoper zou zijn als je langer met je telefoon doet. Er zijn nu al mensen die 5 jaar met hun telefoon doen. Ik doe er zelf 3-4 jaar mee. De enige reden dat hij weg gaat is omdat er geen veiligheidsupdates meer zijn. En denk je echt dat een toestel 2 keer duurder wordt als ze ipv 3 jaar 7 jaar veiligheidsupdates moeten geven?
Mijn auto krijgt ook gewoon een terugroep actie als er bv na 6 jaar een serieus probleem met de airbags is. Dat is een heel stuk duurder dan door de lucht een patch uitrollen naar een netwerk module die een foutje blijkt te hebben.
Ik doe met een toestel rond de 3 jaar. Accu is dan dusdanig gedegradeerd dat dat niet lekker meegaat.
Maar ik koop high end toestellen. Van anderen in mijn omgeving zie ik dan bij >3 jaar vaak ingebrand AMOLED is. Wat ook nogal kostbaar is om te vervangen ;)
AMOLED gaat ook nooit 7 jaar goed mee. Daarnaast worden software updates ook steeds groter en de services steeds logger, waardoor de CPU, RAM en ROM echt een bottleneck vormen zeker bij low end toestellen ;)

Nee, ik ben het niet eens met de meesten hier. Het is enkel onnodig kostbaar om zolang oude producten en diensten in stand te houden. Ik werk zelf bij een ICT dienstverlener en zou echt never hier voor kiezen. Liever sneller de dienst afbouwen en ook niet onnodige spares blijven produceren die uiteindelijk in verbrandingsovens komen.
De meeste mensen houden het never zo lang uit met een toestel. Dan is het allang te traag (CPU, GPU, te weinig RAM, versleten opslag), accu's zijn allang dan op en vaak barsten in de display.
Het zijn echt exooten die zo lang met een toestel doen.

Voor de leverancier betekent dit veel extra medewerkers in dienst nemen, waardoor de vaste lasten flink stijgen. Jouw berekening is echt veel te optimistisch. Voor de meeste mensen wordt zo een toestel enkel onnodig duur.
Mijn telefoons zijn allemaal onnodig duur geweest omdat ze maar zo kort meegaan. De software beperkt de levensduur van de hardware en niet andersom. Ik moet nu opzoek naar een nieuw toestel, omdat mijn huidige onwerkbaar traag is, vanwege het gebrek aan software optimalisatie.
Dat wordt over elektrische auto's ook gezegd - op de lange termijn zijn ze zo veel goedkoper. Da's leuk, maar ik moet er nú de volle mep voor betalen. Da's leuk dat ik er over tien jaar op bespaar, maar nu kan ik 'm gewoon niet betalen.

Ik kan me best voorstellen dat een telefoon van 700 euro die zeven jaar onderhouden wordt (100 per jaar), goedkoper uitvalt als een telefoon van 400 met maar drie jaar updates (133 per jaar) maar er zijn maar zat mensen die gewoon geen 700 euro kunnen betalen voor een telefoon, dus die gaan dan toch voor die van 400, want die kunnen ze wél betalen.
De meeste mensen lossen dat met een auto op door een tweedehands te nemen. Dat is bij een telefoon op dit moment haast zinloos. Als je er een van 3 jaar oud koopt is hij ongeveer op.
Moeten de fabrikanten hem 7 jaar kunnen servicen wordt het ineens aantrekkelijk om een 2 jaar oud toestel te kopen.
Elke drie jaar een nieuwe goedkope telefoon is duurder en veel slechter voor het milieu dan eens in de zeven jaar een iets duurdere telefoon, met tussendoor kleine reparaties.
Je boxershort 10 jaar laten meegaan en nooit wassen, is ook beter voor het milieu ;)

Maar zonder dollen, de meesten doe ~3 jaar (buiten de corona periode) met mobiele toestellen. Zowel door algemene slijtage als voor hen die het nieuwste high end toestel willen.

Een toestel repareren dat al low end was, is altijd duurder en ook niet perse beter voor het milieu. Aangezien er dan ook spare parts tot het einde der tijden geproduceerd moeten worden.
Niemand zal zeggen dat jij ook 7 jaar met je toestel moet doen. Het betekent wel dat je na 3 jaar een toestel hebt dat nog makkelijk 4 jaar mee kan. Dat kan aantrekkelijk zijn voor iemand die graag een topmodel Samsung heeft (ook al is het een ouder model) dan een budgetmodel Chinaphone.
En wanneer jij na drie jaar nog een leuk bedrag voor je oude topmodel krijgt, dan zou je dat misschien als aanbetaling gebruiken voor het nieuwe topmodel, in plaats van dat je deze keer toch kiest voor een veel betaalbaarder en vrijwel even goed midrange model. (Of dat de opbrengst van je 2 jaar oude midrange toestel je net over de streep kan trekken om toch voor een nieuw topmodel te gaan.)
Maar als je zegt 5 jaar is prima word het na onderhandelen alsnog 3 jaar. Dus waarom zou Duitsland toch hoog inzetten?
Dat is niet per definitie zo. Als een product lifecycle toeneemt kan de 2dehands en refurbished markt een enorme boost krijgen.

Goedkoop is vaak een duurkoop.

Fabrikanten willen winst maken dat is logisch maar als mensheid/samenleving moet je streven naar een zo duurzaam mogelijke economie. Wat betreft grondstoffen en energie, want op het einde van de rit wint iedereen.

Het enige wat je kan doen is uw stemrecht gebruiken. Enkel is geen manier op dat wetsvoorstel te steunen vanuit een ander land. Onze democratie is duidelijk nog te primitief om tegen grote tech giganten in te gaan.
Fabrikanten willen winst maken. Dat doen ze (vrijwel) niet hun budgetmodellen. Wanneer een florerende 2e hands markt ze wat verkopen in het budgetsegment scheelt zal ze dat niet te veel kosten.
Een florerende 2e hands markt geeft wel meer geld in handen van mensen die topmodellen en hogere midrange modellen willen hebben. Een paar extra verkopen in die segmenten levert wél extra winst op.
Waarom is dat lang? Mijn smartphone gaat al 4 jaar mee en die kan er makkelijk nog 3 jaar tegenaan. De systeemeisen worden toch niet meer hoger en mijn Moto G5 Plus kan alles wat ik er van verlang.

Het enige eveul is de accu die nu met moeite een dag vol weet te maken als ik het toestel gebruik, maar die kan vervangen worden.

7 jaar moet prima te doen zijn.
Vervangen worden?
Een telefoon waarvan je met een haardroger de boel uit elkaar moet trekken en de batterij wisselen en terug dicht plakken in de hoop dat alles nog werkt noem ik geen vervangbare batterij.
Zo kan je het moederbord of scherm ook vervangbaar noemen.
Ik hoef het niet zelf te doen. Dat laat ik wel doen. Dat ik er zelf het gereedschap en kunde er niet voor heb, wil niet zeggen dat het niet vervangen kan worden.

Als blijkt dat het mobo (of andere hardware) vervangen bij een defect goedkoper is dan een nieuw toestel kopen van vergelijkbare specs of beter. Dan laat ik dat ook gewoon vervangen.

Bij een PC kan ik dat zelf als er een onderdeel vervangen moet worden. Ik gooi toch ook niet mijn hele PC setup weg als de cmos batterij sterft?
Met die redenatie is alles vervangbaar.
Je kan namelijk de cpu van zijn moederbord solderen ook.

Iets is voor mij vervangbaar zodra een consument het volgens een officiële handleiding zonder specifiek gereedschap kan vervangen. Zoals het vroeger was.
Zodra telefoons geschroefd zijn ipv gelijmd kan je in de buurt komen. Maar zoals het nu is kan je dit onmogelijk vervangbaar noemen.
Als fabrikant zou ik dit best erg vinden.
We zijn er niet om fabrikanten een hand boven het hoofd te houden, de staat is er om de burger een hand boven het hoofd te houden, alle burgers (dus niet alleen die paar die voor een smartphone maker werken).

Daarnaast doet bv. Apple dit effectief al. Waarom zou een Samsung dit niet kunnen doen? En als zoiets toch al moet in Duitsland, waarom zou een maker die updates dan niet uitgeven in de rest van de wereld? En als ze dat niet doen, gaat de rest van de wereld dan geen kritische vragen stellen?

Langere support zou betekenen dat gemiddeld er minder nieuwe smartphones per jaar geconsumeerd worden, wellicht dat daarmee de e-waste berg niet zo snel groeit...
Nja eigenlijk wel?

Want als jij een fabrikant forceert om een mobiel 7 jaar gaande te houden heeft dit effecten voor consumenten.

Denk aan:
1-) Veel slechter kwaliteit
2-) Minder innovatie
3-) Minder tech
4-) Minder vernieuwingen
etc.
Wellicht dat ze dan gewoon minder verschillende modellen per jaar produceren, zoals ze in het verleden ook al hebben gedaan. Nogmaals, Apple doet het al effectief en volgens mij hebben de Apple klanten weinig te klagen over kwaliteit en tech. Ik zou willen stellen dat 'innovatie'/vernieuwing op de smartphone markt een illusie is, het zijn voornamelijk oude ideeën die nu worden geïmplementeerd...

https://arstechnica.com/g...ny-will-cut-lineup-by-30/
Ik denk juist het omgekeerde.
Wanneer een toestel 7 jaar mee moet gaan, dan kan je niet de kwaliteit minder maken. Ze kunnen hopen dat daardoor meer toestellen uitvallen en vervangen moeten worden, maar het begint wel op te vallen wanneer toestellen de 4 jaar niet halen vanwege de slechte kwaliteit. Nu valt dat minder op, omdat de meeste mensen nu nog uitgaan van een levensduur van drie á vier jaar.

En wanneer de ouderdom en gebrek aan updates na twee á drie jaar geen reden meer is om je toestel te vervangen, moeten fabrikanten juíst met meer innovaties en vernieuwingen komen om je over de streep te trekken een nieuw toestel te kopen (eventueel geholpen door een leuke restwaarde van je oude toestel). Juist nu word je min of meer gedwongen een nieuw toestel te kopen door het gebrek aan ondersteuning terwijl de verbeteringen in een nieuw model maar marginaal zijn.
Als de eerste inzet vijf jaar zou zijn krijg je na lobbywerk een compromis van drie jaar o.i.d., dus het lijkt me heel verstandig dat er wat hoger ingezet wordt.
Precies wat ik dacht.

Alleen regeringen en bedrijven moeten ophouden met die onzin. Bedrijven weten prima dat ze aansturen dat veel producten zo snel mogelijk de vuilnisbak ingaan volgens het principe planned obsolence.

Ipv continu om de hete brij blijven dansen lijkt het me verstandiger dat bedrijven boetes gaan krijgen.

iFixit is een redelijke bekende en die site bestaat al 18 jaar. Het is geen nieuw fenomeen en het verwijt gaat al langer dan iFixit.
Voordat je boetes uit kan delen moet je eerst wetgeving hebben die iets verplicht stelt Pas wanneer fabrikanten zich daar niet aan houden kan je boetes uitschrijven.

Maar wanneer je 7 (of 5) jaar updates en reparaties verplicht stelt, zijn boetes niet genoeg. Dan wordt het voor de fabrikanten een rekensommetje en kopen ze de laatste twee jaar af in de vorm van een boete, wanneer dat onder de streep beter uit komt. Er moet dan een verkoopverbod komen voor alle modellen waarvan de fabrikant niet op voorhand garandeert dat ze voor de verplichtte termijn onderhouden worden en een verplichte vervanging van modellen waarvan die termijn gaandeweg toch niet gehaald blijkt te kunnen worden. (Dat laatste als stevige stok achter de deur voor de abrikanten om zich maximaal in te blijven spannen en niet als beloning voor de toesteleigenaren voor het bewaren van oude modellen.)
is lang ? je bedoelt vind je in jouw beleving lang.
mijn telefoon is van begin 2016, doet het goed en ik zie geen noodzaak tot vervanging. dit nog los van dat ik niet zo veel geld heb en ook niet elke paar jaar een nieuwe smartphone kan kopen.

maar windows 10, daar krijg je toch ook altijd updates voor en dat al 6 jaar en dat gaat door tot einde 2025 dus waarom niet voor je smartphone OS ?.
Mijn S7 is vorig jaar weggegaan, omdat de accu oud werd én omdat de laatste security-update zo'n beetje gekomen was.
Een nieuwe accu had ik zo gedaan, zolang er maar security-updates zouden zijn.
mijn accu is prima maar met security updates heb je een punt. ik hoop dat dit nu naar 7 getrokken wordt. immers windows 10 kent ook 10 jaar support en kost maar een paar euro voor de aanschaf. ik gebruik mijn mobiel eigenlijk alleen voor messaging en noodzakelijke dingen zoals digiD maar mijn leven is niet mobiel centraal ingericht. ik laat hem ook vaak thuis. ik ben wat ouder zullen we maar zeggen.
We zijn een beetje verwend geraakt met hoe snel telefoons nieuwe functies krijgen en hoe elke generatie weer een stuk sneller is. Zo erg zelfs dat je je niet kan voorstellen dat een telefoon van 7 jaar oud nog voldoet. Maar als je kijkt naar de afgelopen jaren, dan is de groei in snelheid en features behoorlijk afgezakt. De meeste nieuwe features voelen meer als een gimmick en niet perse noodzakelijk.

Hetzelfde zie je met laptops en desktops. Vroeger kon het echt een wereld van verschil uitmaken als je na een paar jaar je laptop of desktop ging vervangen, Maar laptops en desktops van 7 jaar oud kunnen nu best goed meekomen, en kunnen vrijwel zonder uitzondering een modern OS draaien dat van updates word voorzien.

Als ik naar de laatste jaren kijk, dan is 7 jaar updates voor een telefoon helemaal geen gek idee, helemaal als die tijd ingaat vanaf de eerste release. Want let er ook op dat heel veel mensen een ouder model telefoon kopen omdat dat vaak veel goedkoper is dan wanneer je hem op dag 1 koopt.

De dag-1 mensen krijgen 7 jaar updates, maar iemand die hem 2 jaar later nieuw koopt, krijgt nog steeds 5 jaar updates. En ik vermoed dat de telefoons die vandaag de dag verkocht worden met gemak 7 jaar lang gebruikt kunnen worden.

En laten we niet vergeten dat het ook gewoon kan. Je kan nog steeds een nieuwe iPhone 7 kopen, en die krijgt nog steeds updates. Ook de iPhone 6 uit 2015 krijgt nog steeds updates van Apple. Het is dus al mogelijk met de telefoons van bijna 7 jaar geleden, dus huidige telefoons zouden het helemaal aan moeten kunnen.
Ik ken mensen die elke 7 jaar met plezier een nieuwe iPhone kopen voor veel geld.
Ik ken daarnaast ook veel mensen die balen dat ze minstens elke 3 jaar geld moeten uitgeven aan de zoveelste telefoon.

Voor deze beide doelgroepen is een garantie v minstens 7 jaar hele goede bescherming.
Er blijft daarnaast voldoende markt voor (echte) innovatie waardoor liefhebbers vaker de portemonnee pakken.

Ontwikkeling moet duurzamer en als het daarmee duurder wordt ontstaat er meer kans op eerlijke competitie
7 jaar is inderdaad lang, maar merk op dat het om veiligheidsupdates gaat, niet feature updates. Dat houd uiteindelijk voor de meeste fabrikanten in dat ze gewoon verplicht die google security updates moeten gaan draaien.

Daarnaast werkt Google ook al tijden toe naar makkelijker/efficiënter veiligheidsupdates uitvoeren. Dus dit gaat er vooral voor zorgen dat het goedkoopste segment niet genaaid word na 2 jaar.
Zolang fabrikanten niet duidelijk kunnen maken waarom 3 jaar redelijk is voor een onderhandeling naar 5 jaar of lager kan er dus net zo goed begonnen worden bij een ambitieusere termijn van 5 jaar om bij 7 jaar uit te komen. Met 3 jaar of bemiddelen naar 5 jaar zijn fabrikanten aan het teren op het al veel te lang zorgen dat het zo onaantrekkelijk mogelijk is om lang met een smartphone te doen. Dat terwijl wie zuinig met de vaak dure apparatuur is en nadelen van gebrek aan ondersteuning voor lief neemt toch zeker 5 jaar of langer met een smartphone kan doen. Daarbij, als fabrikanten kunnen aantonen dat die 7 jaar te veel is kan dat bijgesteld worden. Ze lijken alleen niets aan te tonen, waarschijnlijk omdat ze dan moeten erkennen dat hun apparatuur 7 jaar mee kan gaan of grotere problemen hebben als de hardware veel te makkelijk eerder defect raakt.
De meeste mensen kopen een telefoon die al een jaartje of twee op de markt is. Dan is 5 jaar in totaal toch echt wel een minimum...
Apple hanteert ook een periode van 7 jaar waarin de beschikbaarheid van reserve-onderdelen gegarandeerd wordt:
Service en onderdelen zijn mogelijk langer verkrijgbaar indien vereist door de wetgeving, of tot zeven jaar, afhankelijk van de beschikbaarheid van onderdelen
https://support.apple.com/nl-nl/HT201624
is zeker haalbaar voor de electronica en ja ken zelf al smartphones die zo lang mee gaan zonder veel problemen.
Moest de accu het niet begeven en ook de interne lader nog goed werken, dan zou m'n S2 nog mee gaan, helaas.
Draai het eens om: waarom wordt alles na 2 jaar weggegooid? Omdat het oud is, geen updates meer verschijnen, "ik wil het nieuwste van het nieuwste"?

We zijn inmiddels een wegwerp-maatschappij geworden, zonder enig besef van waarde.
En om dat repareren (uurloon), tezamen met de onderdelen, vaak duurder zijn dan een nieuw product te kopen (zeker de wat "voordeligere" (consumenten) elektronica).
En om dat repareren (uurloon) [Bij een geauthoriseerde partij], tezamen met de onderdelen, vaak duurder zijn dan een nieuw product te kopen (zeker de wat "voordeligere" (consumenten) elektronica).
Even aangepast voor je ;D

Eerlijk: vaak kunnen onafhankelijke partijen je sneller en goedkoper helpen:
- Een reset naar fabrieksinstellingen is niet vereist (maar kan je wel doen als dat je voorkeur heeft)
- Onderdelen (voor zover mogelijk, ook deels afhankelijk van wat er door de fabrikant verstrekt wordt) zijn op voorraad en reparaties kunnen vaak dezelfde dag nog uitgevoerd worden
- In plaats van (á la Apple een heel toestel te vervangen bij een defecte oplaadpoort kan een onafhankelijke partij gewoon alleen de oplaadpoort vervangen waardoor je je data behoudt, en je niet bijvoorbeeld gelijk €347,10 voor een iPhone 7 met een defecte oplaadpoort kwijt bent.
Bij Fairphone kan je het gewoon zelf, nog sneller en goedkoper, en zeker geauthoriseerd. Dus in plaats van het aan de achterkant daar meer vrijheid geven, kan je mijn inziens beter gelijk aan het begin van het ontwerp van je product nadenken over de complete life-cycle en repareerbaarheid, zodat elke leek zelf zijn apparaten in goede orde kan onderhouden.
Ja maar dan zijn de telefoons niet meer waterdicht :-) erg belangrijk want ik zwem altijd in me bad met me telefoon op zak.
Maar ja, de meeste reparateurs "cowboyen" hiervoor wel.

Originele onderdelen zijn veelal slecht tot niet verkrijgbaar.
Documentatie en procedures worden meestal niet gepubliceerd.

Zie de touch-id gate. Nieuwe sensor inleren kan een reparateur nooit. Die tools zijn er niet voor de markt. Is prima veilig op te zetten met een (digitale) serienummer check en verplichte wipe van het toestel. Maar de fabrikant weigert simpelweg.
En dat komt weer omdat we arbeid zwaar belasten, en grondstoffen niet.
Pas een oven gerepareerd bij een vriend - een knop was intern gebroken. Hij wilde al een nieuwe kopen (10 kilo grondstoffen tot schroot) terwijl reparatie een klein klusje was.
Reparatie moet weer de natuurlijke volgende stap worden als iets stuk is. Maar de mentaliteit tegenwoordig is om zelfs geen nieuwe veters meer in je schoenen te rijgen...
Bedank Philips en de gloeilamp industrie.

Tijdens het verbeteren van gloeilampen hadden bedrijven op gegeven moment een gloeilamp met een levensduur van langer dan 20 jaar.
Tussen de gloeilamp reuzen werd snel besloten dat dit soort lampen absoluut niet op de markt mochten komen, wat gebeurde er namelijk: de verkopen daalden supersnel na de introductie van deze oneindige gloeilamp. Mensen kochten geen nieuwe gloeilampen meer omdat de oude niet kapot gingen.

Het was zelfs zo erg dat je als bedrijf werd beboet als je lamp het te goed deed...

Sindsdien werd dit de business strategy van Philips: maak producten die na een precies gecalculeerde periode falen. Dit leverde Philips meer geld op dan concurrenten en zo hadden zij het tot de jaren 90 altijd de "beste" technologie als eerst en bepaalde zij de markt. Geld maakt geld after all.

Het zal je vast niet verbazen dat OLED voor een goed deel door Philips is ontwikkeld, en dat de levensduur van OLED panelen een zeer gecontroleerd proces is. Ze hadden eindn de jaren 90 al redelijke technieken voor het perfectioneren van OLED bij Philips.

Maar zoals oud Philips medewerker erover zei: "after all devices made for eternity, aren't necessarily good for business"

source voor het expres laten falen van producten: https://youtu.be/j5v8D-alAKE
Source van de oud Philips medewerker(aan het eind): https://youtu.be/qg8pMUd-tSk
Al ben ik het met je eens wat betreft de "planned obsolescense", Philips heeft niets te maken met de ontwikkeling van OLED.
Verder zijn de TV's met OLED niet gemaakt door Philips maar door het Chinese TP-Vision, die een licentie hebben voor het produceren van TV's met de Philips merknaam.
En die kopen hun panelen weer in bij LG Display. Dus eigenlijk doen ze helemaal niks met OLED, behalve uit de folie halen en in een behuizing plaatsen.
Het gaat om de OLED technologie en niet om TV's. Philips heeft ook daar een belangrijk vinger in de pap. Maar niet als enige. Zowat elke topmerk heeft een stukje belangrijke ontwikkelingen op zijn naam. Hier een korte samenvatting van 20 pagina's :

https://onlinelibrary.wil...df/10.1002/adma.202005630
Een hoop waarheden in je verhaal, maar wat betreft repareerbaarheid: Philips (het echte Philips) was altijd één van de betere fabrikanten wat betreft de repareerbaarheid van apparaten. Ze waren vaak ontworpen om makkelijk te demonteren te zijn, er waren uitstekende servicehandleidingen beschikbaar en Philips leverde alle onderdelen die je maar wilde hebben.
Het op één hoop gooien van Philips die meeging in een vooroorlogs kartel om te voorkomen dat ze in een patentenoorlog rond gloeilampen terecht zouden komen en het enorme naoorlogse bedrijf is inderdaad niet eerlijk.

Ik zie nog die handleidingen van Philips TV’s voor me waar achterin uitvouwbare schema’s zaten van A3 formaat waar je echt storingen kon uitzoeken. Het een is echt niet het andere.
Mijn telefoons gaan altijd naar een goed huis.... ;)
Tja deels ook door de kwaliteit van producten dat op de markt wordt gezet.

Ik wil best lang doen met een product, maar als dat product al binnen x aantal jaar kapot gaat en aanschaf waarde nieuw dicht tegen repareren kosten zit dan koop ik sneller een nieuw product dan dat ik het laat repareren.

Voorbeeld, telefoon reparatie rond de 300 euro. nieuwe telefoon tussen de 4 a 500 Euro. Ik zou toch sneller leunen naar nieuw kopen.
De voorstellen van Duitsland en de EU stuiten beide op weerstand van fabrikanten. De belangengroep van de smartphonesector, DigitalEurope, wil dat slechts drie jaar lang beveiligingsupdates worden verplicht, schrijft C't.

Deze belangengroep wil ook dat de verplichte beschikbaarheid van reserveonderdelen wordt beperkt tot schermen en accu's. Andere componenten zouden volgens DigitalEurope niet onder het mandaat moeten vallen. Daarbij spreekt de groep bijvoorbeeld over camerasensoren, microfoons en andere onderdelen die 'zelden stukgaan'. DigitalEurope heeft verschillende grote smartphonefabrikanten als lid, waaronder Apple, Google en Samsung.
Uiteraard. Maar welke andere argumenten hebben zij, anders dan 'muh profitz'?

Voor de meeste mensen zou een smartphone met hardware van vijf jaar oud nog prima kunnen voldoen, als de ondersteuning er ook goed op was. Na PC's zijn smartphones tot het punt gekomen dat zonder geplande veroudering er eigenlijk geen reden is om elke 2-3 jaar een nieuwe te kopen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:22]

meer argumenten hebben ze toch niet nodig?..

Een bedrijf is er om geld te verdienen, dus logischerwijs is het tegen alles wat ze bemoeilijkt om dat te doen. :)
Maar als je de wetgever wil overtuigen, zal je toch met iets beters aan moeten komen.
Persoonlijk denk ik dat dit best naar is voor bedrijven als Samsung, die over de hele range flinke linies aan modellen hebben.. die dan allemaal ondersteund moeten blijven worden.
Dit in tegenstelling tot een Apple, als mooi ander uiterste voorbeeld, wat slechts 1 tot 3 modellen in totaal per jaar uitbrengt.

Een Samsung zou dus bijvoorbeeld als tegenargument kunnen geven dat ze, vanwege deze wetgeving, hun totaal aanbod aan verschillende modellen, specifiek gericht op verschillende toepassingen, zullen moeten terugbrengen.. en als ik Samsung was zou ik al die klagende mensen die zo blij waren met hun niché telefoons dan regelrecht doorsturen naar die wethouders. :+ Dat zou een mooie manier zijn om die 'wetgevers' te wijzen op het feit dat de beoogde effecten van wetgeving praktisch nooit gelijk staan aan de daadwerkelijke effecten.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 23 juli 2024 15:22]

Misschien dat merken als Samsung eens moeten stoppen om tig verschillende modellen op de markt te brengen. Daarnaast kan me oprecht niet voorstellen dat voor al die modellen elk jaar een nieuwe versie uitgebracht moet worden.
Uiteraard, jij weet idd veel beter wat de markt wilt dan de markt experts van Samsung. ;)

Ongeacht of het waar is of niet, dít is het soort tegen argument / effect wat je kunt creëren met dit soort wetgeving en het is een goed idee om daar góed bij stil te staan.

Doet me denken aan een ouwe wetgeving van de Engelsen in India (?) waar ze al die cobra slangen beu waren dus gingen ze beloningen uitlonen voor iedereen die een dode cobra inleverde.. het gevolg was dat mensen cobras gingen farmen.. en toen de Engelsen dit door kregen en de beloningsregeling introk lieten al die cobra farmers hun slangen vrij waardoor het eind effect was dat er méér slangen waren dan minder.. i.e. precies het tegengestelde van het beoogde doel van de wetgeving. :9

Oftewel: Deze wet is er om e-waste tegen te gaan... maar het is mij niet helemaal duidelijk dat dit beoogde doel ook echt gerealiseerd zal worden gezien het een indirecte wet is. ze 'hopen' dat men hun telefoon langer houdt wanneer deze langer (verplichtte) ondersteuning krijgt.. maar dat vind ik nogal 'wishful thinking'.
Het gaat er dus niet om wat de mark wil, het gaat er juist om om wat zuiniger met dit soort spullen om te gaan, dus ja minder verschillende telefoons. 5 of 6 versies is meer dan genoeg, nu zijn het er meer dan 30.
verder is jouw vergelijking een beetje raar, niemand gaat hier telefoon kweken om meer premies te vangen.
bovendien worden telefoons veel langer gebruikt door somige groepen dan jij denk, Maar die telefoons zijn niet meer veilig door het ontbreken van updates. vooral de midrains zijn na twee jaar al niet meer veilig dor het gebrek aan updates.
Precies dit inderdaad. Ik begrijp overigens best @Ayporos dat ‘de markt’ 60 verschillende modellen zou willen. Volgens mij heeft Volkswagen ook geen 50+ verschillende modellen die ze op dit moment verkopen? Tuurlijk zijn er verschillende uitvoeringen van de VW Passat of de Golf, maar ik doel dus echt op verschillende modellen en ik kan me niet voorstellen dat bij het Samsung niet wat minder zou kunnen.
je moet ook geen spijkers op laag water zoeken om je gelijk te halen.
Ayporos voorbeeld was gewoon een voorbeeld over hoe wetten hun doel niet bereiken en zelfs een tegenovergesteld effect hebben en in totaaaal geen vergelijking.
Dit gezegd zijnde zie ik ook niet in hoe iets langer ondersteunen meer afval zou opleveren.
meer argumenten hebben ze toch niet nodig?..
Wellicht wel om een overheid te overtuigen van het tegendeel.

Ik weet nog het tegengestribbel van mobiele operators bij het normaliseren van abonnementen in het buitenland in de EU. Toch is dat gebeurd, en de wereld eindigde niet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:22]

Dat zou mooi zijn! Voor Apple geen probleem lijkt me, die ondersteunen de telefoons al lekker lang. Voor Android zullen er dan stappen gemaakt moeten worden.
Android hoeft niets te doen, de fabrikanten moeten de upgrades of patches maken en uitrollen.
Andere componenten zouden volgens DigitalEurope niet onder het mandaat moeten vallen. Daarbij spreekt de groep bijvoorbeeld over camerasensoren, microfoons en andere onderdelen die 'zelden stukgaan'.

Wat een rare redenering, als ze dan toch zelden stuk gaan wat is dan het probleem om een een klein deel van de productie naar een onderdelenleverancier te sturen. Heel moeilijk is dat niet.

Digital Europe lijkt echt wel een donkere organisatie als je bewust de right to repair beweging gaat tegenwerken zouden we die organisatie met hand en tand moeten marginaliseren.

Het wordt dringend tijd dat fabrikanten verplicht worden reparaties eenvoudiger mogelijk te maken.
Digital Europe lijkt echt wel een donkere organisatie
Het is dan ook niets anders dan de lobbygroep en spreekbuis van de smartphone-industrie.
Ze kunnen toch ook inruiltoestellen gebruiken voor die onderdelen? "Leuke iPhone 6, jammer van het scherm. Wil je een nieuw scherm? Als je hem hier laat krijg je 25 euro".
Liever dat de EU fabrikanten verplicht het mogelijk en gemakkelijk te maken telefoons te ontgrendelen, SafetyNet aanpakken, en camera software compatible te maken met custom ROMs... Consumenten weer eigenaren maken van hun apparatuur. De lijn gelijk trekken met PCs.
Ik vind het eerlijk gezegd niet de taak van de fabrikant om te zorgen dat derde partijen alles met de hardware kunnen doen zonder dat die derde partij daar zelf moeite voor moet doen en ook niet de taak van de fabrikant om voor custom ROM's van derden software aan te leveren zoals de camera-software. Kijk als jij naar een custom ROM wilt overstappen is dat prima natuurlijk, maar als iets dan niet werkt of de camera software die door die derde partij is geschreven is niet zo hip als die van de fabrikant: ja jammer dan. Kiezen of delen of zelf bijdragen aan betere camera software voor die custom ROM. :P Een fabrikant kan er vervolgens zelf voor kiezen zich te onderscheiden door wél een unlockbare bootloader en/of drivers en/of API's aan te bieden. Verplichten lijkt me niet zo'n top plan, dat elimineert ook bepaalde keuzes en heeft dus juist niet het beoogde effect om keuze te verruimen en te kunnen concurreren.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 15:22]

We leven in een parallelle wereld dan denk ik. Ik ben opgegroeid met PCs, dus ik ben misschien verwend door de cultuur daar dat wat je koopt, je ook volledig bezit. Wij dachten nooit vanuit het belang van de fabrikant. Je betaalde, je gebruikte, en je had jaren later geen gezeik dat er niet iets werkte door een kunstmatige beperking.

Smartphone fabrikanten kunnen hun camera apps universeler maken (bijv. op zijn minst hardware gebonden ipv ROM gebonden); echter worden ze gekoppeld aan hun ROM.
Root & bootloader unlock is altijd mogelijk (anders kon de fabrikant geen nieuwe Android versie op je tel installeren); echter wijgeren de meesten het je mogelijk te maken of je tegen te werken door tig van arbitraire excuses dat nooit werkelijk een invloed op de werking van je toestel heeft.
Het probleem zit m niet in Safetynet, maar hooguit in de apps die dat vereisen.
De bedoeling van Safetynet is ihkv veiligheid, kijken of de ROM niet is aangepast.
Of het is aangepast door de eigenaar, of door malware/dief/evilmaid die pretendeert de eigenaar te zijn, is technisch moeilijk onderscheid in te maken.
Maar dat verhindert je niet om een custom ROM te draaien, alleen kan Safetynet dan mss niet meer zeggen dat de ROM niet is aangepast.
Meer niet en ook terecht, want dat is gewoon de waarheid, kan daar geen probleem mee hebben.

En ja vervolgens kan een app ontwikkelaar daarmee ervoor zorgen dat zijn apps niet op aangepaste ROMs draaien. In plaats van dan te dansen naar de pijpen van die app, kan je als eigenaar ook oordelen dat die app zich gewoon niet zo heeft te bemoeien met jouw bezit en die de middelvinger geven.

Ik begrijp dat bijv sommige banken dat vereisen, en ja dan voelen sommigen zich gedwongen zich daaraan aan te passen. Maar dat is nog steeds een eigen keuze; bijv ikzelf ben (lang geleden) ook van bank gewisseld omdat ze Linux blokkeerden. Dat was wel gedoe natuurlijk, maar t wel waard om mn geweten en PC schoon te houden.
Als je dat het niet waard vind is ook prima trouwens, dat is het leuke van eigenaar zijn, dat je dat zelf mag weten.

Voor bootloader unlock is wel wat meer te zeggen.
Als je dat wilt hebben kan je ook nu gewoon n toestel kiezen waarbij dat kan.
Maar er zijn zoveel mensen die er niks van weten en massaal dingen met locked bootloader kopen, en na een paar jaar is het dan gewoon einde verhaal.
Dat vinden zijzelf mss geen probleem (of nog erger: vanzelfsprekend).
Maar dan belandt het toestel wegens oud OS wel sneller op de ewaste berg, dan als ie een nieuw custom OS kon krijgen voor een nieuwe eigenaar.

Overigens moet unlock ook niet te makkelijk zijn, anders kan een kwaadwillende ook makkelijk met je toestel rommelen. Dat gebeurde bijv met Xiaomi, waarbij tussenhandelaren malware op de toestellen zetten.
Dat is dus precies waar dat locken voor is bedoeld, om zulke dingen tegen te gaan.
Vandaar dat die een langere unlock termijn hanteren.
Maar ja voor een rechtmatige eigenaar moet het wel n beetje te doen zijn idd.
Ik vind 7 jaar ook wel overdreven lang want vaak zijn ze dan al vervangen omdat de accu defect is of gewoon super traag is geworden.

Een smartphone gaat gewoon niet zo lang mee dan een laptop omdat een smartphone mensen dagelijks bij zich hebben en dus veel stoten te voorduren krijgt.

Termijn van max 5 jaar was voldoende geweest.
dat telefoons super traag worden naar een paar jaar is gewoon een broodje aap. Die elefoons werken nog precies zo als je ze kocht. Al is het argument nartuurlijk een goed excuus voor een nieuwe :)
Dat is dus niet waar. Een iPhone 6S uit 2015 gaat nog prima mee. Ja, de accu slijt en moet eens in de zoveel jaar vervangen worden. So what? Je auto doe je toch ook niet weg als je accu versleten is? Als de telefoon verder nog goed is, waarom afdanken?? Een iPhone 6S is nog prima bruikbaar hoor.

Door dit soort dingen normaal te vinden doe je als consument net zo hard mee aan de verspilling van kostbare bronnen en materialen en dat gaat ten koste van ons allemaal.
Auto "Analoog" vergelijken met Software is echt not done, mijn auto heeft niet opeens na 7 jaar moeite om de berg op te rijden, mijn smartphone wel bijvoorbeeld en trekt het niet meer doordat software te zwaar is geworden.

Dat is net als bij Windows XP, 7, 10 etc met de loop de jaren door de updates wordt het alleen maar zwaarder.

Maar de definitie updates is ook nogal onzeker of ze het alleen over beveiligingsupdates hebben of ook OS upgrades, want je kan straks nog steeds hebben dat Whatsapp gewoon stopt met support voor OS 4.x bijvoorbeeld, heb je wel leuk beveiligingsupdates voor je OS maar geen Apps meer waardoor het een "dumbphone" wordt.

Dat laatste zat ik op gegeven moment ook mee, APPs verdwenen gewoon uit de playstore.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 15:22]

Ergens, ben ik het met je eens maar het is wel fijn dat er meer ruimte in zit tot 7 jaar vind ik dan wel prima.

Ik bedoel mijn vriendin heeft nog steeds de Samsung galaxy S9+ en ze heeft deze al sinds de release, en alles werkt nog perfect dus voor haar was dit echt een uitkomst geweest zeg maar voor mij is het daarin tegen geen optie omdat ik om de 2 a 3 jaar een nieuwe telefoon koop omdat ik het leuk vind.

Daarnaast geef ik me Telefoon, na 2 a 3 jaar aan een familie, lid en die kan er dan ook nog vol van genieten ik bedoel je kan veel zeggen maar als je zuinig om kan gaan met je spullen kun je er echt lang mee doen en dat weet ik omdat ik zelf heel zuinig ben met me spullen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 702616 op 23 juli 2024 15:22]

Als je verplicht stelt dat 7 jaar lang updates (na introductie van het model op de markt neem ik aan?) is dat erg fijn voor de gebruiker, echter, dat impliceert dat de SoC die er in zit ook in 7 jaar nog mee kan komen. Apple doet dit al een tijdje, iPhones heel erg lang van systeem updates en van security patches voorzien als het iOS niet meer actueel is. Koop je echter een lekker goedkope smartphone en is de SoC bij introductie van het model eigenlijk al net met de hakken over de sloot, zal deze over 7 jaar echt niet meer mee kunnen komen. Dan heb je wel updates, maar is ie traag als een slak met Narcolepsie.
Bij nieuwe iPhones met een nog snellere SoC wordt er regelmatig geroepen dat dit overdreven is, waar heb je dat voor nodig, deze blabla 451 is snel genoeg. Tja, dat is echter over 6-7 jaar niet meer zo.
Draai het om:
Als je Whatsapp zeven jaar geleden prima draaide op je telefoon, waarom zou die dat nu niet meer moeten hoeven kunnen?
De nieuwste games kun je misschien niet draaien, maar email, chats en netflix veranderen niet echt jaar na jaar.
Als je Whatsapp zeven jaar geleden prima draaide op je telefoon, waarom zou die dat nu niet meer moeten hoeven kunnen?
Omdat ook WhatsApp gewoon doorontwikkeld wordt en zwaarder wordt om te draaien. ;)
whatsApp wordt wel door ontwikkeld maar het is geoon niet waar dat het zwaarder wordt om het de draaien op een 3 jaar oude telefoon.
WhatsApp is de afgelopen jaren absoluut zwaarder geworden. Sterkere encryptie, functies voor foto- en videobewerking, GIF, PiP video, VoIP en videobellen, geanimeerde stickers, grotere groepen en groepsoproepen en noem het maar op. Echt wel dat WhatsApp een stuk zwaarder is geworden over de jaren heen, dat valt niet te ontkennen. Zowel qua CPU (zeker zonder AES-chip), GPU, opslag als geheugen; over de gehele linie.

Daarnaast had men het over een 7 jaar oude telefoon, niet 3.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 juli 2024 15:22]

Omdat ook WhatsApp gewoon doorontwikkeld wordt en zwaarder wordt om te draaien. ;)
Dat is overigens ook een interessante.
De eerder genoemde herziene EU richtlijn voor de verkoop van goederen, waar nu ook goederen met 'digitale elementen' onder vallen, heeft nl. een zuster-richtlijn voor puur digitale inhoud. De wetgeving die deze richtlijn implementeert zal ook 1 jan 2022 in gaan.

Wat deze richtlijn o.a. stelt is dat applicaties niet meer zomaar bijgewerkt mogen worden. Daarbij moet aan een aantal criteria voldaan worden. De overeenkomst moet vastleggen op wat voor manieren software gewijzigt mag worden, en moet er een gegronde reden voor geven. Een ontwikkelaar mag dan dus niet zomaar allerlei extra toeters en bellen gaan toevoegen die systeemeisen gaan verhogen.

Daarnaast gaan ook voor software de conformiteitsbepalingen gelden en mag je als gebruiker bepaalde redelijke verwachtingen van o.a. het presteren van software hebben. Zeker in het geval van een update die deze karakteristieken wijzigt kun je op het punt van non-conformiteit aankomen. Terug bij het verhaal over wijzigingen aan software geldt dan ook dat een wijziging die negatieve gevolgen heeft voor de toegang tot de software of het gebruik ervan, de consument de mogelijkheid geeft om de overeenkomst te ontbinden.

Daarbij geldt dat je je geld terugkrijgt; maar met name voor een partij als Facebook die gratis apps verstrekt en daar dus niet echt door geraakt wordt, zit er een andere angel aan:
bij ontbinden worden ze verplicht om alle niet-persoonsgegevens die middels de software of software-dienst aangemaakt zijn of tijdens het gebruik verstrekt zijn, in een machinaal leesbaar en gangbaar dataformaat beschikbaar te stellen als export, met de bedoeling dat de consument deze elders kan importeren. En men is verplicht om deze gegevens niet langer te gebruiken voor enig ander doeleinde dan deze ter beschikking te stellen voor export aan de consument. (Dit is, dacht ik, complementair aan de AVG/GDPR welke hetzelfde vereist inzake persoonsgegevens.)

Uiteraard, allemaal speculeren op het moment. Maar dat zou wel eens een nasty staartje kunnen krijgen, gezien Facebook's tendens om überhaupt een loopje met EU-regelgeving te nemen - en het feit dat ze al ander een vergrootglas liggen op het moment.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 15:22]

Voor jou misschien niet snel genoeg, maar mijn vriendenkring is heel divers en is blij met een wat ouder toestel hoor.
Denk je dat een 150-200 Euro smartphone over 7 jaar nog werkbaar is qua snelheid?
Ik denk dat er geen verschil is tussen het eerste jaar en het laaste jaar qua snelheid. Het zit voornamelijk tussen de oren die gedachten. Tegenwoordig zijn de cpu zo danig snel dat het eigenlijk niet echt veel uitmaakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.