Bèta om van Samsung-telefoons geluid- of lichtsensor te maken komt uit

Samsung heeft de eerste bèta uitgebracht van een toepassing om van Galaxy-smartphones geluid- of lichtsensors te maken. De bèta werkt maar in een paar landen en bovendien ondersteunt deze vooralsnog alleen nieuwere telefoons.

De toepassing heet Galaxy Upcycling at Home en de bèta komt uit in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Samsungs thuisland Zuid-Korea, zo laat Samsung weten. Er zijn tot nu toe twee toepassingen in de Labs-sectie van SmartThings, waar de functies te vinden zijn.

De bèta kan onder meer de telefoon gebruiken als geluidssensor en het is daarbij mogelijk om babygehuil te onderscheiden van het geluid van huisdieren. Dat maakt de telefoon geschikt als babyfoon. Als de software een geluid herkent, gaat de opname naar de huidige smartphone van een gebruiker.

Daarnaast is het mogelijk om de app te gebruiken zodat een telefoon een lichtsensor wordt. Via Samsungs eigen SmartThings-platform is het mogelijk om bijvoorbeeld automatisch lichten aan te zetten als de telefoon detecteert dat het donkerder wordt dan een vooraf ingegeven waarde.

Bovendien bevat de app manieren om het accuverbruik van de telefoon terug te dringen tijdens het gebruik als IoT-apparaat, zodat de telefoon langer zal meegaan. De bèta werkt vooralsnog niet op oude telefoons: de oudste is de Galaxy S9 uit 2018. Bovendien werkt het vooralsnog alleen op dure modellen: S-, Note- en Z-telefoons. Samsung kondigde het Upcycling-programma in januari aan. De bedoeling is dat telefoons die gebruikers niet meer als zodanig inzetten, via een laatste update de functionaliteit om als IoT-apparaat te fungeren gaan krijgen. Welke telefoons compatibel zullen zijn en wanneer die updates komen, is nog niet duidelijk.

Samsung Galaxy Upcycling at HomeSamsung Galaxy Upcycling at Home

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-04-2021 • 12:08

84

Reacties (84)

84
84
38
3
0
37
Wijzig sortering
de oudste is de Galaxy S9 uit 2018
Deze telefoon doet op marktplaats nog een goede EUR 200: https://www.marktplaats.nl/q/galaxy+s9/

Goed concept en leuke innovatie (technisch vooral lastig qua batterijgebruik, want continu laden zijn ze niet voor gedesigned), maar als ze geen oudere/goedkopere telefoons (gaan) ondersteunen ben ik bang dat het geen succes wordt
Tegenwoordig kunnen steeds meer mobiele apparaten het laden in cyclus laten gebeuren. Dan blijven ze vaak tussen de 40 en de 60 procent hangen. Afhankelijk wat verantwoordelijk is zou dat tussen de 10 en 100 procent kunnen worden aangepast.
Misschien maken ze de firmware zo dat hij gewoon aan het kabel kan blijven en de batterij op 50% (of wat het gezondste is) houdt.
De lat ligt wat laag inderdaad. Voor dat soort toepassingen zijn al jaren allerlei apps en abonnementen in de handel. Ik heb een of twee jaar geleden een tijdje een tweedehands S7 gebruikt als bewakingscamera / camera met bewegingsmelder en dat ging prima.
Een mooi idee maar in mijn ogen is een s9 nog niet een bepaald oude telefoon. Deze kan voor de gemiddelde gebruiker nog prima mee.
Dat klopt maar ergens moeten ze beginnen.

Ze hadden dit ook pas over 5 jaar aan kunnen doen voor de S9 en nieuwer, dan klonk het ineens indrukwekkend maar komt precies op hetzelfde neer, behalve dat je dan pas over 5 jaar hier gebruik van kan maken...

Zelf heb ik mijn S9 al een jaar of 2 in gebruik als webcam (met software uit de store), scherm is gebroken en dat vervangen is duurder dan dat ie daarna zou opbrengen. En ik ben vast niet de enige...
Wellicht een beetje off-topic, maar ik ben nu wel geïnteresseerd in welke software je daar precies voor gebruikt. Zou je dat iets meer kunnen verduidelijken?
Er zijn verschillende oplossingen daarvoor. Bijvoorbeeld DroidCam, iVCam Webcam, etc

https://www.tomsguide.com...se-your-phone-as-a-webcam
Voor een synology NAS heb je daarvoor ook een specifieke app:
https://play.google.com/s...s?id=com.synology.livecam
Iriun Webcam kan ook nog.
Nog een alternatief Alfred
Ik vraag me wel altijd af wie er tussen zit? Je moet immers (op Android) inloggen met een Google account.
Ik vraag me wel altijd af wie er tussen zit? Je moet immers (op Android) inloggen met een Google account.
Dat is dan veranderd want ik kon bij al mijn Android telefoons altijd alles skippen en gewoon op het beginscherm (launcher) komen, wel moet je de APK dan uit een andere bron halen dan de store, want daar heb je wel een account voor nodig.

Ik ben dus wel ingelogd want ik heb iets uit de store gebruikt, maar ik heb wel alle syncs uit, en ja hij zal vast nog het 1 en ander communiceren met Google maar dat zit er niet 'tussen', wat ik opneem of vastleg met die sensoren loopt niet via Google...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 20:28]

Dat beweer ik ook niet, een ander kan ook de Google login gebruiken voor zijn eigen site/toepassing. (Net zoals de Facebook login).
Once Alfred detects more than one device under the same account, the devices will be linked automatically.
Ik gebruik het zelf niet, maar WardenCam ziet er wel goed uit
Ik heb nog een S4. Hij doet het prima, is nog snel genoed en batterij gaat nogsteeds 3-4 dagen mee afhankelijk van gebruik. Wat niet werkt, zijn de apps van bijvoorbeeld banken of de nieuwe update van DigiD die een artificiele vereiste hebben van een moderne Android versie. Dit zou bij wet verboden moeten worden in het kader van duurzaamheid.
Wat bij wet verboden zou moeten worden is het gebruik van obsolete en outdated informatiesystemen.

Dat jij met een potentieel toestel rondloopt dat via omwegen mijn digitale veiligheid in gevaar brengt (of kan brengen) is ronduit schandalig.
Ga je morgen ook met je ict-dienstverleningsbedrijf via een onbeveiligde computer met teamviewer inloggen op het systeem van mijn huisarts?
Of krijg ik straks nog meer negatieve rente op mijn spaargeld omdat de bank voortaan nog meer scams en hacks moet vergoeden omdat jij, en met jou een paar duizend anderen (onwetenden), hun beveiliging niet op orde hebben maar wel komen huilen voor terugbetaling als ze gehackt zijn?

Nee die apps doen het goed, ze weren onveilige devices met een belangrijke en gegronde reden.
Dat jij geen fatsoenlijke android updates krijgt is ook niet de schuld van DigiD of ING/ABN/RABO
dat moet je maar gaan uitvechten met: samsung, nokia, lg, chinaphone llc of google.

Je kunt ook overstappen naar apple, dan krijg je wél levensduurlange software updates, maar wel te koste van andere zaken.

OF je bouwt zelf een smartphone op basis van een opensourcevriendelijke SoC en port daar zelf steeds je android versie naar toe.
Als mijn telefoon de digitale veiligheid van jou of andere systemen in gevaar kan brengen, heb je de veiligheid zelf niet in orde.
Volgens mij is dat niet wat @i-chat stelt. Hij geeft aan dat iedereen er de dupe van wordt als jouw telefoon een beveiligingsrisico vormt en jouw rekening leegplundert.

Wie gaat dat betalen? Jij niet, want jij gaat er vanuit dat jouw bank app veilig is aangezien jouw toestel ondersteunt wordt. De bank zal dat uiteindelijk moeten vergoeden, wat negatieve gevolgen heeft voor iedere klant van die bank...
Niet alleen dat?
Hij kan met zijn onbeveiligde telefoon ook inloggen op een bedrijfs-netwerk die toevallig ook mijn gegevens in een of andere database heeft . \
Hij kan ook verantwoordelijk zijn, voor de veiligheid van andere systemen, met een soortgelijk beveiligingsbeleid ...

Wat me vooral opvalt is dit, @Memori lijkt ervan uit te gaan dat mijn veiligheid volledig in mijn handen is,
Wat ie schijnt te vergeten is dat incidenten zoals bij de GGD, AlleKabels, of de slechte 2fa implementatie van Facebook er ook invloed op hebben. Als je van een willekeurig persoon maar genoeg weet, dan kun je op een bepaald moment gewoon informatie gaan raden, wie is je vader, wanneer is hij jarig. En voila je eerste beveiligingsvraag om een google-account over te nemen is reeds beantwoord.

Elk bouwwerk, muur, beveiligingspersoneel (dus ook privacy) is zo zwak als het zwakste punt.
Je hebt wat mij betreft helemaal gelijk! Is het natuurlijk wel zo dat fabrikanten imho hun toestellen langer moeten ondersteunen (Apple daargelaten)
Het is een bèta...
Je moet ook even doorlezen naar het einde van het artikel ;)
Deze telefoons gebruiken toch eigenlijk veel te veel stroom om als lichtsensor gebruikt te worden. Ik snap dat ze wat dingetjes toepassen om het gebruik terug te brengen, maar relatief blijft het volgens mij veel meer dan bij een echte lichtsensor die op een batterijtje misschien wel een jaar mee gaat.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 20:28]

Hoeveel denk je dat het verbruikt dan? Telefoons die 1 a 2 dagen mee gaan doen zonder het scherm aan en zonder sim weken voordat ze leeg zijn. Een telefoon die eigenlijk niks doet die verbruikt ook niet zo veel...

Denk dat de productie van hetgeen jij het over hebt veel meer energie kost dan een telefoon is jaren verbruikt, en de telefoon is er al :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 20:28]

Ik heb alleen geen zin om iedere twee weken (maximaal) m’n lichtsensor op te laden.

De grap van bijvoorbeeld Zigbee varianten is dat ze heel klein zijn, makkelijk te bevestigen en maanden zo niet jaren op een simpele knoopcel werken.

Twee weken klinkt leuk voor een smartphone, maar voor domotica is dat gewoon niks.
Zigbee apparaten moeten minimaal 2 jaar op een batterij kunnen werken.
Bron: https://en.wikipedia.org/...to%20pass%20certification.
Nou hier. Moet je nagaan. Zelfs de LIDL heet zigbee certified spul. Waarom zou ik dan al die moeite steken in een oude samsung smartphone waar ik om de week mag gaan bijladen?
Twee weken klinkt leuk voor een smartphone, maar voor domotica is dat gewoon niks.
Geen idee hoe je op 2 weken komt dat staat nergens? Daarnaast zal het merendeel dat ding gewoon aan een lader hangen, het was meer een voorbeeld dat het verbruik gewoon verwaarloosbaar is dan dat het een daadwerkelijke usecase moest voorstellen...

Bij 'echte' domotica heb je ook nog een gateway nodig die je anders niet zou hebben (itt wifi) dus als je echt eerlijk wilt vergelijken mag je het verbruik en kosten daarvan ook mee rekenen. Niet alleen het verbruik maar ook de energiekosten voor het maken.

Ik heb dat hele domotica bijv niet (muv paar sonoff schakelaars waar ik verbruik mee uit lees en die zitten dus op wifi), maar ik gebruik dus wel een oude smartphone als bewegings/licht/geluid-sensor die ook nog gewoon op kan nemen en dat kan uploaden naar een externe locatie. Voor mij is deze oplossing gewoon beter dan domotica in huis halen en de wereld extra te vervuilen met extra apparaten.

Het gaat mij overigens niet om het milieu verder, ging meer om dat er wordt geroepen dat het slecht zou zijn maar dat nergens uit blijkt.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 20:28]

er zijn maar weinig systeemen die
A: puur op wifi werken,
B: niet via een chinese cloud server draaien zodat niets meer werkt als het internet wegvalt of de dienst er mee stop ... Ja ik heb het over jullie action en hema.
C: verschillende apparaten laten samenwerken: hoe voorkom je dat de kachel aan gaat als je airo net zijn best heeft gedaan het een beetje koel te maken.
D: Hoe houd je google, alexa en siri buiten de deur als je geen 'hub' hebt.

Al met al kun je prima een oud mobieltje in hergebruik nemen als een veredelde wand-control-unit (lichtschakelaar of thermostaat bediener). Maar in heel veel gevallen ben je al beter af met een Pi Zerro W die minder verbruikt en mogelijk met extra sensoren uitgerust kan worden voor warmte, vocht, KoolstofOxides licht etc.

er zijn nagenoeg geen (nuja nfc of de fingerprint reader misschien) dingen die een oud mobieltje beter zal doen, en dan heb ik het hier nog over optima forma: dus met een unlockte bootloader en een specialistische rom.

op de samsung manier is het gewoon troep om jan en katrien blij te maken met een geweldig 2e leven voor hun oude nieuwe (niet meer ondersteunde) troep
Waarom weer een nieuw apparaat aanschaffen, dat weer geproduceerd moet worden en vervoerd vanuit China, wanneer je ook gewoon gratis een oude telefoon kunt gebruiken? Oude telefoons zijn helemaal geen "troep".

Ik gebruik hier thuis b.v. een oude telefoon (ca. 2012) als ontvanger voor pushberichten van mijn normale telefoon: zo kan ik wanneer ik niet thuis ben tegen de hulptelefoon zeggen dat hij mijn computer aan moet zetten (wake on LAN werkt alleen binnen hetzelfde Wifi-netwerk). Werkt hartstikke goed.

Verder gebruik ik hem ook als 2FA, opdat je zelfs met mijn gewone telefoon in handen, unlocked, nog steeds de 2FA niet kunt gebruiken zonder de hulptelefoon.

Als lichtsensor doet hij het vast ook prima. Ik kan hem ook permanent geluid laten meten als ik overlast wil rapporteren. Enz. enz. Een smartphone is gewoon een kleine computer, die in principe alles kan, als hij maar aan een lader / USB-kabel ligt. Geen reden om nog een kleine computer erbij te kopen, die waarschijnlijk minder kan en waarvoor minder goede software is dan voor een smartphone uit 2012.
Zonder centrale aansturing wordt het inderdaad lastig om verschillende apparaten met elkaar te laten praten. Persoonlijk vind ik het jammer dat niet meer fabrikanten een echte hub maken, nu zijn het meer veredelde gateways naar servers. Aan de andere kant is dat wel wat de prijzen vaak laag houd, je betaalt minder voor de apparaten maar daardoor geef je wel meer data weg die zij vervolgens weer door kunnen verkopen.

Goede voorbeelden van Wi-Fi apparaten die buiten de cloud goed werken zijn Shelly, Sonoff en ESP. Als je die combineert met een zelfbouw hub als Domoticz of Homeassistant heb je een zeer krachtige aansturing die zo lokaal is als je zelf wilt. Geen overkoepelende bedrijven die naar jouw data graaien of plots besluiten dat bepaalde apparaten ineens niet meer goed genoeg zijn terwijl ze voor veel mensen nog prima werkte *kuch* Philips Hue *kuch*.

De tijd dat Tuya devices alleen nog werkte met een verbinding naar de cloud is inmiddels ook al voorbij. Alle communicatie (als je device zich op hetzelfde netwerk bevind) gebeurt lokaal. Enkel voor de eerste keer pairen, eventuele firmware updates of connecties van buiten je netwerk moet er een internet verbinding zijn, verder kun je de toegang tot internet gewoon uitschakelen (bijvoorbeeld door ze op een aparte VLAN te zetten) en blijven ze toch werken. Voor Homeassitant is er ook een Tuya Local integratie welke enkel lokaal met de devices praat. Of iets gelijks er ook voor andere platforms is, durf ik je niet te zeggen.
Bij 'echte' domotica heb je ook nog een gateway nodig die je anders niet zou hebben (itt wifi) dus als je echt eerlijk wilt vergelijken mag je het verbruik en kosten daarvan ook mee rekenen. Niet alleen het verbruik maar ook de energiekosten voor het maken.
Die gateway heb je hoe dan ook nodig. Zolang die niet draait op die telefoon moet dat sowieso. Er is geen enkel apparaat op de markt wat niet met een hub werkt of niet via een cloudservice gaat.
Voor mij is deze oplossing gewoon beter dan domotica in huis halen en de wereld extra te vervuilen met extra apparaten.
het energieverbruik over enkele jaren van dit apparaat is waarschijnlijk hoger dan wat je met een kleine zigbee sensor bij elkaar gefabriceerd krijgt. Houd er wel rekening mee dat alle energiekosten bij fabrikage ook in het eindproduct verwerkt zijn. Dus iets dat €10 kost kan nooit meer gekost hebben dan €10 aan stroom bij productie. Zelfs als je het tegen enkele centen per kWh inkoopt.
Een smartphone is zelfs eigenlijk een soort 'hub'. Het is in principe gewoon een soort computer die alles kan.

€10 aan electriciteit is extreem veel. Voor 3 cent per kWh zou dat 333 kWh zijn, dat is tien jaar aan gebruik van mijn wasdroger. En dan is die energie dus geproduceerd in China, waar veel meer CO2 per kWh wordt uitgestoten dan hier (bruinkool), en heel veel meuk in het milieu gestort wordt.
Uiteraard is €10 extreem veel, maar als je gaat kijken naar de kosten voor een totale productielijn heb je met die €10 de aanschaf van de apparatuur, personeel, verzending en ook al winst van de fabrikant en winst van de winkelier. Als ze het voor een euro kunnen maken zou het mij niets verbazen. En daar zou je dan die kosten ook in moeten verrekenen. Dat is dan ineens een hele andere ordegrootte.

En als jouw wasdroger 33 kWh in een jaar verbruikt heb je een hele zuinige. Die van mij doet 1,2kWh per keer op t dure programma ;).

Maar de smartphone is niet een soort hub. Hij kan hoogstens met een paar wifi enabled devices praten, maar zigbee, z-wave, 433 mHz en weet ik wat nog meer doet ie allemaal niet. En zelfs dan gaat dat allemaal via een cloud service.

We hebben het hier overigens ook over een smartphone waar je er misschien 1,2 of hoogstens eens 3 van hebt in een huishouden. Zet niet echt zoden aan de dijk.
het is dan ook echt alleen maar voor de 'kijk-wij-nou-milieuvriendelijk-zijn'-factor.

Als ze echt iets met deze toestellen zouden willen doen dan zouden ze op zijn minst de bootloader laten unlocken. wanneer je het hele ding kunt rooten dan zou je er met een zeer beperkte rom inderdaad wel wat mee kunnen. er even vanuit gaande dat samsung echt geen zin heeft om er een kaalgeschoren rom update voor te releasen.

• NFC zou je bijvoorbeeld kunnen inzetten voor een tag aan je sleutelbos om het allarm uit te zetten.
• De front-cam kan als lichtsensor dienen,
• het scherm zou kunnen zorgen voor bediening van: licht, warmte, ventilatie etc.
• en meer...
Dat kan toch allemaal al? Ik ben het met je eens dat de bootloader unlockbaar moet zijn (die van mijn oude Samsung is dat ook), maar in principe kan hij gewoon alles.
Weken klinkt lang voor een telefoon. Maar een gangbare lichtsensor draait al snel een jaar op een simpele knoopcel, inclusief Zigbee verbinding.

Nadeel van zo'n knoopcel is dan weer dat de meeste mensen geen oplaadbare versie kopen, maar dat staat los van het stroomverbruik zelf.
Denk dat de productie van hetgeen jij het over hebt veel meer energie kost dan een telefoon is jaren verbruikt, en de telefoon is er al
Nou, ik snap wat je wilt zeggen, maar die kleine sensoren van hooguit €5 bij Ali zijn er ook al. Ze worden met 10.000den tegelijk gemaakt. Ja, misschien kost dat een hoop energie, maar ze worden net zo goed gemaakt.

Het idee achter dit 'hergebruik' van een smartphone is leuk, maar persoonlijk vind ik het kolder en ook nog eens zonde van de capaciteiten van zo'n apparaat om 'm als lichtsensor te gebruiken. Waanzin. Een dedicated lichtsensor is veel kleiner en praktischer. Het is toch onzin om je huis vol te gaan hangen met smartphones om zoiets simpels te doen? Nee, ik denk dat hier iemand een keer een goed idee heeft gehad om groen te lijken en dat wordt nu met wat bombarie gepresenteerd als een goed idee.
Hergebruik zo'n smartphone dan voor iets dat beter bij de eigenschappen van het apparaat past. Ik kan zo even uit het blote hoofd al een paar dingen bedenken:
  • domotica controller (dus zeg maar iets als Domoticz erop draaien om alles aan te sturen
  • smart deurbel/intercom voor in huis
  • controller voor robots/drones (3d print een drone en plak de smartphone erin)
En zo is er wel meer te bedenken. Misschien zijn niet alle voorbeelden even geweldig, maar ik bedenk het zo uit de losse pols (zonder koffie!). Een smartphone is een geweldig krachtig ding met sensoren en rekenkracht, die moet je voor iets substantiëels gebruiken, niet voor iets doms als een lichtsensor.
Tsja, die lichtsensor communiceert met een ander apparaat die aan 't netstroom hangt, hoeveel gebruikt die per jaar?

De telefoon is in principe dat apparaat en de lichtsensor in 1, die ook nog andere dingen tegelijk zou kunnen doen.

En het andere voorbeeld, een geluidssensor, het verschil kennen tussen huisdieren en babies, zie ik niet zo snel door een simpele geluidssensor gebeuren (maar ik heb hier niet genoeg kennis van).
Toch zie ik op dat vlak niets wat niet al heel lang kan met een oude telefoon.
Er zijn zat babyfoon apps voor een paar euro waar je hetzelfde maar dan beter mee kan doen dan deze functie. Okay, minus de optie om onderscheid te maken tussen huisdieren en kinderen. Maar dan wel weer veel andere functies zoals live meeluisteren, camera en flitser op afstand activeren, terugpraten en accustatus van het andere apparaat controleren.
Je hebt gelijk, ik gok dat 't gewoon apparaten zijn die de ontwikkelaars hadden liggen, en dus gevalideerd zijn om te werken.
Zal goed mogelijk zijn dat de .apk gewoon op andere apparaten zal werken gok ik.

[aluhat]
Of 't is een financiële keuze, in de hoop dat er minder van die (nog goede) toestellen als tweedehands verkocht worden.
[/aluhat]
Dacht ik eindelijk mijn oude S2 of A5 of tab-2 te kunnen hergebruiken.... alleen voor toestellen van 2018 en jonger....
Je moet ergens beginnen, niet een heel concept weggooien als jouw apparaat er bij de eerste versie (beta) er nog niet in zit.
Leuk idee. Maar hoe willen ze die "sensoren" gaan verbinden? Een smartphone ondersteunt niet zomaar DECT of Zigbee... dus ben je aangewezen op BlueTooth, wat een nogal beperkt bereik heeft, of Wifi waardoor het weer networked is wat je eigenlijk niet wilt met een telefoon die al jaren geen updates meer krijgt.

Kortom ik zie nog wat haken en ogen.
Uiteraard zie je haken en ogen.Samsung ziet haken en ogen. Iedereen ziet haken en ogen, dat is juist de reden voor een beta test.
Zodat je haken en ogen kan oplossen.
Ga je mee doen met de test? Of ga je niets positiefs toevoegen?
denk dat @mcDavid niet meer dan realistisch is - dat soort matige afwerking ga je niet recht lullen met een beta. Iedereen kan vooraf bedenken dat het een leuk idee is - maar in praktijk vrij nutteloos. Omdat de randzaken zoals beschreven niet kunnen veranderen.
- vreet meer stroom dan gemiddelde sensor
- praktische toepassing is zeer beperkt
- technische beperkingen kun je niet oplossing

ofwel; leuk idee .. maar niet meer dan dat
Sorry maar na hoeveel beta-tests groeit er ineens een 868MHz radio in een oude telefoon? Zo werkt het niet. Er zijn gewoon inherente tekortkomingen aan een telefoon die zorgen dat deze minder geschikt is voor domoticatoepassingen.
naja om een idee te geven je zou natuurlijk in principe prima een v1 philips hue (ook outdated) kunnen gebruiken als Lamp2Lan hub en dan dit soort telefoontjes als slimme schakelaars voor kleur en dimming.
Als je er nog een app naast kunt draaien zou je in theorie dus ook de camera kunnen gebruiken om het licht automatisch in of uit te schakelen op basis van: of er iemand is bijvoorbeeld. Je kunt er een babyfoon/intercom systeem mee maken
En als je ook nog eens een beetje handig bent met routertjes doe je dat wellicht allemaal op een Intern Wifi netwerk zonder internet-toegang en afgescheiden van de rest van je netwerk.
IOT apparaten die Wi-Fi gebruiker vormen inderdaad steeds vaker een probleem. Een dozijn sensors veroorzaakt al snel zoveel verkeer dat je de buren behoorlijk in de weg kan zitten.

Overigens hoeft dat niet: hang meerdere AP's op laag vermogen op, en je buren hebben nergens last van. Maar de meeste mensen kiezen nog steeds liever voor een enkele AP/router op maximaal vermogen.
het probleem (voor de meesten), zal zijn dat ze helemaal niet nadenken over wifi, accespoints etc. uiteindelijk moet het gewoon werken, ongeacht hoe!

• huisbazen kunnen hier iets aan doen door te zorgen dat er alvast kabels in de plinten liggen.
• overheden kunnen betere regels opstellen rond wifi
• en de industrie kan een systeem bedenken waardoor een wifi AP zijn zendsterkte reguleert naarmate het signaal sterker of zwakker wordt.

dat systeem van jouw: zou namelijk prima kunnen met een iets beter ontwerp met bijvoorbeeld een 8poort (in plaats van 4) consumentenroutertje (zonder wifi) en bijgeleverd een stuk of 4 van deze* dingen om overal wifi te brengen, met 802.11r is dat prima te doen en ook nauwelijks duurder dan een highend-gamingrouter die je anders gebruikt om tot op zolder te komen met je signaal. of je dan PoE (relatief duur) gebruikt of gewoon een ontwerp zoals hierboven zal afhankelijk zien van luxe en bestedingsruimte.


(*maar dan met een betere wifi chipset)
Heel interessant concept om oude toestellen een tweede leven te geven. Vraag me af of het ecologisch verantwoord is qua het continue moeten opladen van meer telefoons, maar kan me voorstellen dat dit niet zo veel batterij kost.
Vraag me af of het ecologisch verantwoord is qua het continue moeten opladen van meer telefoons
De kosten van een telefoon dagelijks opladen zijn extreem minimaal. Sterker nog je computer voor een half uurtje aanhebben kost waarschijnlijk meer dan een gemiddelde telefoon per dag kost aan stroom!
Ik had een oude s3 mini in gebruik en continu aan de lader is niet goed voor de accu ;) die is mooi opgezwollen dus kan naar het chemische afval.
> Bovendien bevat de app manieren om het accuverbruik van de telefoon terug te dringen tijdens het gebruik als IoT-apparaat, zodat de telefoon langer zal meegaan.
Is al rekening mee gehouden.
Alsnog zit de telefoon dan waarschijnlijk continu aan de lader wat dus niet goed is voor de accu.

[Reactie gewijzigd door Steefph op 22 juli 2024 20:28]

Ik geloof dat het met nieuwe telefoons niet meer zo een probleem is, maar vroeger zeker weten wel. Gelukkig ontploften ze niet (althans niet in mijn geval) maar het zag er griezelig uit.
de vraag is of dat wel zo is, ik dacht dat het al wel een behoorlijk tijdje mogelijk is (hardwarematig gezien dan) om de laadcicli van batterijen in telefoons te beïnvlooeden,

het is dus de vraag of je het opladen van bepaalde telefoons kunt tegengaan terwijl hij wel gewoon werkt op stroom uit de laadpoort. De meeste van mijn oudere laptops gingen ergens ook stuk, dan haalde je de accu eruit en werkte het ding enkel nog op netstroom.

afhankelijk van het ontwerp kan dat vermoedelijk op sommige toestellen wel (geschikt) en op andere niet (ongeschikt) voor dit doel.
Dit werkt waarschijnlijk alleen bij echt oude telefoons waar de accu nog verwisselbaar is; maar het zou ideaal zijn als je voor gebruik waarbij je het toestel continue aan de lader hangt, ofwel de accu er gewoon uit kan laten; of kan vervangen door een goedkope capacitator of een goedkoop componentje dat simuleert dat er een accu in zit. Op die manier ontzie je de accu.
Goed initiatief gezien een oud product een tweede leven krijgt alleen vraag ik me af of dit daadwerkelijk gebruikt gaat worden.

En je moet je afvragen of je wilt dat een data hongerig bedrijf ook nog eens toegang krijgt tot geluiden binnen jouw eigen huis.
Daar ben ik ook benieuwd naar, ik verwacht dat dat zeker onderzocht gaat worden. Als al die data van, in principe een 'offline' sensortje, ook langs Samsung gaat weet ik niet of het goed ontvangen gaat worden.
Leuk! Voor nu gebruikt mijn vrouw mijn S9+ nog maar dit is inderdaad een prima oplossing voor iets wat anders toch in de la beland.
Een leuker en nuttiger concept zou imho een webcam (en dat het liefst via een usb verbinding) zijn.
Iriun al geprobeerd?

Nadeel bij mijn LG Stylo 3 plus (op Lineage OS 14.1) is dat deze ofwel niet oplaad als de USB voor data wordt gebruikt; of meer stroom verbruikt dan hij kan bijladen. Houd het alsnog een uurtje of 3 - 4 als webcam.

Uiteraard als een app als dit door de fabrikant ontwikkeld wordt, er meer mogelijkheden zijn om het te optimaliseren.
Nee en ik wilde het proberen maar het is net niet wat ik zoek. Ik heb een paar 3d printers en die hangen aan een rpi echt native webcam zou dus echt gaaf zijn.Dan heb je een betere camera dan de meeste normale webcams. :)

Het ziet er wel gaaf uit trouwens :thumb

[Reactie gewijzigd door jbhc op 22 juli 2024 20:28]

Leuke opties die ze uitbrengen, alleen vrees ik er wel voor om een telefoon als IoT apparaat te gebruiken. Dan zou je het dus permanent aan stroom moeten hangen, met alle gevaren van dien met de accu's. Ik zou het niet doen en zeker niet in de babykamer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.