Samsung belooft update voor oude telefoons om ze als IoT-apparaat te gebruiken

Samsung heeft beloofd om een update uit te brengen voor oude telefoons, om ze zo op een veilige manier als iot-apparaat te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als babyfoon. De stap moet ertoe leiden dat minder mensen hun oude telefoon weggooien of in een la laten liggen.

De updates vallen onder het programma Galaxy Upcycling at Home, meldt Samsung. De fabrikant presenteert het als manier om oude smartphones te hergebruiken om zo het milieu te sparen. De video laat zien dat de babyfoon werkt met Samsungs eigen SmartThings-platform, dus wellicht dat de fabrikant ook probeert om meer gebruikers te verkrijgen voor het eigen smarthome-ecosysteem met de stap.

Veel details zijn nog onbekend. Zo is het onduidelijk welke telefoons een update krijgen en wanneer dat zal zijn. Daarnaast zijn de precieze toepassingen ook nog niet bekend. Het hergebruiken van oude smartphone of tablets in huis is al jarenlang een bekende praktijk voor hobbyisten. Onder het Upcycling-programma kondigde Samsung verder aan dat alle tv's vanaf dit jaar in een eco-verpakking komen, die na gebruik om te vouwen zijn tot kleine meubels.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-01-2021 • 17:01

68 Linkedin

Reacties (68)

Wijzig sortering
Op zich een mooi initiatief natuurlijk, maar als het om het milieu te doen is, waarom niet gewoon de ondersteuning van updates verlengen?
Veel oude(re) telefoons (na een jaar of 5) zijn niet meer vooruit te branden of loopt de accu erg snel leeg met de eisen/wensen van nu.
Een nieuw leven met een 'simpele' taak, lijkt me juist een hele goede oplossing.
Tja, er was ooit een tijd dat je gewoon de accu kon vervangen :) .
En de cpu / ram?

Kijk, IOT gaat prima op die oude toestellen, maar de hoeveelheid google meuk alleen is al voldoende om een 5 jaar oude midranger tot z'n knieen te dwingen, en daar moet nog een app boven op he.

[Reactie gewijzigd door dec0de op 11 januari 2021 20:01]

ik weet niet waarom dit een -1 krijgt want een beetje nadenken over die vraag kan eigenlijk geen kwaad,

CPU en ram zijn voor heel veel toestellen echt wel een belangrijk punt, je zou kunnen zeggen dat samsung er wellicht beter aan doet om een Android Go port te maken, maar je kunt ze wellicht ook niet helemaal kwalijk nemen dat ze niet willen dat een samsung telefoon uiteindelijk nauwelijks nog bruikbaar is en daar een slechte naam van krijgt (ook al is dat na 3+ jaar)

om eerlijk te zijn had ik natuurlijk ook liever een android GO port OF het openen van de bootloader (voor custom-rom projectjes) gezien maar het is in ieder geval een begin. het is bijna jammer te noemen dat er in de gemiddelde smartphones geen thermometers en barrometers zitten want een oude 'samsung galaxy' a5 lijkt mij tenminste een perfecte thermostaat voor in iedere kamer eentje ;) al dan niet voorzien van een lange USB kabel een een beetje hot-glue heb je een prima apparaatje om lampen, radiatoren en zonwering te bedienen.
Vaak is de vertraging oa door vollopen van storage, veel extra services die proberen te draaien, hogere eisen van apps 3-4 jaar later... En meestal nog merkbaar ook omdat je tussen taken wisselt en vergelijkt met het nieuwste op de markt.

Als je een factory reset doet en er enkel je lichtsensor/muziekspeler/... op zou draaien zal die het gewoon goed doen. De CPU is niet trager geworden in absolute termen, hooguit relatief veel trager dan nieuwere CPUs.

Zo'n toestel één simpele taak laten doen wordt echt met vingers in de neus uitgevoerd.

In dezelfde zin kan een redelijke desktop van 2010 - mits voorzien van SSD en genoeg RAM - de meeste kantoortaken van 2021 ook nog uitvoeren. Websites zijn intussen veeleisender, maar het ding rekent nog even snel als tien jaar geleden. Die speelt toch ook nog vlotjes muziek, kan evengoed snel bestanden over het netwerk delen...
Meeste meuk kan je ervan af gooien met ADB gelukkig. Danwel hard disable danwel met een uninstall.
custom rom is de enige manier om de google meuk er echt uit te krijgen, maar voor 80% is adb voldoende idd.
Veel apps van Google en de OEM kun je juist alleen maar disablen, maar hier win je nog geen ruimte mee. ;] De APK en alle bijbehorende files blijven gewoon lekker staan tot je hem weer enabled, en dan wordt hij meteen "geïnstalleerd" voor alle users van de telefoon (misschien alleen de huidige, is probably afhankelijk van het OS).
Het kan zijn dat ze met deze update niet essensiele apps eraf kunnen halen.
Bijvoorbeeld de Microsoft office apps, Facebook app, etc zijn niet nodig op een IOT apparaat.
Heloof me...huidige software werkt niet altijd even soepel op Android hardware van een aantal jaar geleden.
Dat ligt eraan welke model telefoon en.soc je hebt .ik gebruik nog een sd821 met 6 gig geheugen en 256 gig opslag op mij .mi mix deze is inmiddels dikke 4 jaar oud .en draait als een zonnetje op lineage os. Android 10 .tja koop je een budget telefoon dan is het idd anders . Daarbij als Apple het kan waarom dan niet bij een android . Want vb vandaag kreeg ik melding bij digi D dat je voortaan minimaal android 7 moet hebben we doen allemaal bankzaken ed op d telefoon.Dn mag je verwachten dat hij langer dan twee jaar een update krijgt
Een IoT apparaat gebruikt niet de zelfde diensten. Zo kan je de bel en sms diensten uit zetten in plaats van te beveiligen. Performance en UI wordt ook minder belangrijk.

Het is dus een budget patch dit je niet op een telefoon wilt die je nog dagelijks gebruikt.
Dat lijkt me niet echt een argument, want volgens mij gaat het juist om de internetbeveiliging waarvan ze zeiden dat ze die met oude socs niet kunnen waarborgen. Daar wil je dan geen iot op runnen.
Dat is een zeer terechte vraag. Want Samsung legt eigenlijk niet uit waarom ze dan voor deze oplossing kiezen en anderen laten vallen.

Ook antwoorden als 'mensen kopen toch na een paar jaar een nieuw toestel' of 'het kan handig zijn' zijn daarin te weinig zeggend. Als je na een paar jaar een nieuw toestel koopt heb je niet perse de wens om je oude toestel her te gebruiken omdat het kan. En het kan handig zijn kan je ook net zo goed stellen bij verlengen van de periode van updates. Dat het handig is wil niet zomaar zeggen dat het dus voorziet in een behoefte.

Zolang Samsung zich liever richt op promotie van software of initiatieven voor vermeende duurzaamheid dan transparant te zijn over de vermeende effecten, terwijl het doelstelling van het bedrijf winst maken is, denk ik dat je daar eigenlijk het antwoord in moet zoeken: het lijkt in de eerste plaats belangrijker te zijn dat het niet om het effect en de keuzes gaat maar dat Samsung ergens geld in stopt waarmee ze aandacht krijgen (marketing) en geld kunnen verdienen (uit positieve aandacht op een populair onderwerp).
Idd 2 jaar is belachelijk. Ik doe zeker 5 jaar met mijn Note 9.
Ik gebruik nog mijn note 4. Echter... mijn bank ondersteund niet meer deze Android versie. Dus heb ik helaas moeten upgraden naar een nieuwe Samsung midrange telefoon.... :(
Had eigenlijk helemaal geen zin om daar geld aan uit te geven.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 12 januari 2021 10:34]

Idd alles om jou maar geld te laten uitgeven.
Te bizar voor worden.
Onderschat de waarde van greenwashing niet. Samsung weet heel goed dat maar een heel klein deel van de 'afgeschreven' telefoons zo gebruikt gaat worden, maar het is wel fijne reclame.

Ik ben benieuwd hoelang ze deze 'oude meuk' van beveiligingsupdates gaan voorzien. Vrij essentieel voor IoT apparaatjes die jarenlang zonder toezicht in een rustig hoekje hun werk moeten doen zonder dat de gebruiker er ooit naar omkijkt.
Omdat het gros van de mensen 99% na gemiddeld 3 jaar toch een nieuwe telefoon koopt. Of versleten accu, of simpelweg in het toilet laten vallen binnen die tijd. Begrijp me niet verkeerd, langer updates ben ik zeker voor! Maar economisch gezien is het niet rendabel om dit voor deze kleine groep mensen te doen. Beter zetten fabrikanten weer stappen richting betere repareerbaarheid.
Als ze nu gewoon het open standaard maken, dan kan een community doorgaan met het bijhouden van roms etc.
Maar dat doet Samsung niet.
Millieu is niet hun gedachten goed. Geld is.
+1Anoniem: 1351930
@xszander11 januari 2021 18:01
Niet echt, in landen als India, Pakistan, Brazilië hebben de mensen daar geen geld voor om elke 3 jaar een nieuwe telefoon te kopen, daar zijn echt heel veel gebruikers van oude telefoons.
Vergis je niet in het omvouwen van de verpakking tot meubels! Dat geldt dan voor de verpakking van koelkasten maar van de doosjes van de komende S21 lijn kun je prachtige lampenkappen maken!
Omdat "milieu" goed klinkt. Ze bedoelen natuurlijk: "updates en ondersteuning leveren niks op", maar dat klinkt niet zo sexy.
Oude toestellen gebruiken waarvoor ze niet gemaakt zijn, ben ik toch geen fan van. Als je ze als camera wilt gebruiken, zal je ze zo goed als continue aan de lader moeten hangen, oude toestellen die continue aan een lader hangen, net terwijl er meer en meer branden verzoorzaakt worden door dit soort zaken? Klinkt als een slecht idee.
De helft van het aantal woningbranden wordt volgens de verzekeraars veroorzaakt door elektronische apparaten. "Met name het aan laten staan van elektronische apparaten en het opladen ervan is een risico."
https://nos.nl/artikel/22...0brand%20door%20apparaten.
Klinkt meer als een probleem met goedkope meuk dan wat anders. Ik heb tientallen apparaten continu aan de stroom hangen... ijskast, router, modem, AP, TV, tv kastje, etc..

Ik vind dit juist een erg goed idee van Samsung, ik zie er wel iets in om oude telefoons als IP camera of babyphone, of motion detection in the stellen.

Die apparaten hebben een hele rits aan sensoren en het is erg zonde om die weg te gooien omdat de CPU niet meer mee kan.

Als er soort basis-OS komt voor alle oude telefoons waarbij security wel gegarandeerd is, waarom niet?
Het probleem zit hem in de batterijen. De apparaten die jij noemt hebben die hoogstwaarschijnlijk niet.
Het probleem zit hem in de batterijen. De apparaten die jij noemt hebben die hoogstwaarschijnlijk niet.
Het probleem zit hem vaak ook in oververhitting. Denk aan een student die een gsm tijdens studie oplaadt waardoor die gsm onder een hoop kaften en papieren beland, het opladen van de gsm terwijl die op de rand van een zetel ligt, het opladen van de gsm in bed (nog even Netflix kijken met de lader er aan en dan inslapen),...

Andere apparaten hebben een vaste(re) plaats en slingeren veel minder rond. Onze slordigheid gooit daardoor veel minder vaak roet in het eten.
aangezien (bijna) alle toestellen al weel slimme laadcircuits hebben denk ik dat dat niet zo'n probleem hoeft te zijn, je geeft het laderchipje gewoon de opdracht om de accu niet te laden en die 5v input alleen te gebruiken voor de rest van het toestel je kunt die accu dan prima op een cap van 15 of 20% houden en heb je weinig brandgevaar.
Mooie oplossing! Mijn Galaxy Tab S5e heeft een optie op de accu tot maximaal 80% te laden, mijn oudere Samsung telefoons helaas niet.
Beter zou zijn de accu helemaal over te slaan; volgens mij lukt dat nu niet.

Ik heb gister nog tegen beter weten in geprobeerd mijn Galaxy S3 aan te krijgen, omdat ik hem precies als camera wil gebruiken. Ondanks nieuwe accu, toch de geest gegeven.
Ik gebruik mijn oude s3 nog steeds als werktelefoon nu thuiswerk de norm is. Gaat nog makkelijk 3 dagen mee bij gebruik en tijdens het weekend gaat er mss 20% van de batterij, wel alles af (wifi, 4g, etc.) en factory reset gedaan om alle data en apps er af te smijten.
Mooi! En dat met de oorspronkelijke accu? De mijne wil niet eens meer aan, dus dan is er weinig te resetten. Heeft vorig jaar nog dienst gedaan als mijn vader's telefoon, want daar gaan natuurlijk de afdankertjes heen.
Ik heb een ouwe Samsung S6 ook als security cam in bedrijf. En natuurlijk ook constant aan de oplader. Dat adviseert de app maker ook. De cam en selfie cam kan je op afstand kiezen. Lekker makkelijk, de ene houd de voordeur in de gaten en de andere de tuin. Er zijn veel apps die dit doen. Heb nu AfredCamera erop staan /OT gebabbel.
Alleen zit er in de meeste routers, modems etc. geen ingebouwde batterij die als zwak punt fungeert. Na 3/4 jaar constant aan de lader laten hangen van een mobiele 4G modem in het vakantiehuis is de kans groot dat je apparaat het niet overleeft (uit eigen ervaring :+ ) Routertje had geen merkbare schade maar was uiteindelijk in een bootloop beland, constante reset van de USB connectie en nog meer ongein. Ik zou het zelf geen fijn idee vinden in ieder geval.
Er zijn de afgelopen jaren al zoveel accu issues geweest met dure merkspullen, dat is moeilijk op “goedkope meuk” terug te voeren. Accu’s zijn nou eenmaal kwetsbare dingen.
Oude toestellen als in, wanneer is iets oud?
Ik ken meerdere mensen die 5 jaar met een toestel doen, maar wat volgens sommige bedrijven als out-of-service wordt beschouwd.
De meeste mensen hebben iedere 12 tot 24 maanden een nieuw toestel, voor de overige 36-48 maanden zou het eenvoudig kunnen dienen als "Tablet aan de muur voor Google Home Hub", "Standaard navigatiesysteem voor in de auto", "Intercom" of zoals Samsung toont, een babyfoon.
Oud als in de betekenis die Samsung en het artikel gebruikt: om te stellen dat iemand een telefoon anders niet meer zou gebruiken, afgeschreven dreigt te worden (of is) voor het oorspronkelijke doel. Dat heeft niet perse met rekenen in tijd te maken, al zal dat vast wat relevant zijn.
Absoluut, ik heb op mijn werk een testbank met 6 Samsungs en daarvan zijn er al twee met opgezwollen accu.

Ik gebruik de software OpenSTF (Open Smartphone Test Farm) (wordt nu device farmer), en uiteraard hangen deze aan de lader. De makers van de software waarschuwen hier zelf ook voor, ze hebben zelf een farm met honderden toestellen en zien dit ook heel vaak. Branden niet, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ze ze snel vervangen als ze opzwellen.
Ik zit net te denken dat dit misschien juist een van de gedachten is achter de Samsung update - niet alleen een kale OS maar ook firmwarematig beter en veiliger beheer van accu, scherm en camera om ze continu aan te laten staan.
Hoe zit dat met de veiligheid als je een toestel 24/7 aan de lader hangt? De Samsung S5 Neo stond er om bekend dat de accu's bol raakten als je ze continu aan de lader had hangen. Ik heb zelf nog een Tab S2 waarvan de accu het net een dag uit houdt. Dus dat zou een perfecte always on display zijn voor bijvoorbeeld Home Assistant. Maar ik ben sceptisch om het ding 24/7 aan de lader te hangen. Iemand die hier iets nuttigs over kan zeggen? :)
Je kunt er natuurlijk zo'n ouderwets tijdklokje tussen zetten waarmee je een oplaadinterval simuleert :)
Kan je niet de batterij eruit halen en hem dan permanent aan de lader hangen voor stroom? Zo heb je een batterijloos scherm voor HA, en dus geen risico. Of start de tablet niet op zonder batterij, ook al heeft hij netstroom?
Meeste telefoons/tablets werken niet zonder batterij.
Wat is er erg aan gewoon aan de lader 24/7? Als het een beetje een goed toestel is gaat je batterij niet ontploffen o.i.d. ;)

Maar hij blijft dan natuurlijk wel 100% opgeladen altijd, dus na een paar jaar zal je niets meer aan de accu hebben. Je zou softwarematig het opladen kunnen stoppen bij wat het meest optimaal is voor de accu, 75% of zo. Dan doet hij het ook nog als je hem even van de lader afhaalt.

Of doe wat @ilPazzo zegt.
Op zich een goed idee, maar Geen idee wat zo’n update hier nu aan gaat toevoegen..volgens mij kan je namelijk dit nu ook al.
Mogelijke gebeurt het volgende. De hele android software wordt vervangen met een andere IOT software zodat een hoop veiligheidsproblemen niet niet meer bestaan en de apparaten makkelijker elkaar kunnen vinden en verbinden. En ander voordeel zou kunnen zijn dat de software lichter / sommige hardware functies niet aan hoeven is en dus minder vereist van de batterij. Dingen zoals sms en gebeld kunnen worden is dan niet belangrijk meer aangezien die telefoons in de meeste gevallen geen simkaart zullen hebben.
en je kunt proberen te zorgen dat de batterij nooit verder opgeladen word dan 20 ~ 50%
Ben benieuwd naar de toepassingen. Heb nog een s7 die ervoor gebruikt kan worden maar ik weet nog niet zo goed wat dan precies ?
Zie filmpje. Bijvoorbeeld camera, of microfoon. Maar een telefoon zit vol sensoren. Dus bijvoorbeeld een bewegingsmelder zou kunnen, of een trillingsmelder.
Cool! Wie weet ga ik dit gebruiken als beunhaas-security camera
"Let op: Videobewaking!"

En dan een Samsung met tape aan de deurpost...
Met Tinycam (pro) kun je camerastreams naar YouTube, telegram, een cloud provider of een ftp streamen of kopiëren.
Als ik een beetje comfortabel wil zitten, zal ik gezien mijn omvangrijke derrière een 80" Samsung TV moeten aanschaffen. Slimme marketing van die Koreanen.
Maar je hoeft dan geen bank te kopen. Scheelt toch weer een paar honderd euro voor een ikeabank :+
Ze hebben ook expres een stem gekozen (voor de video) die op David Attenborough lijkt. Grappig dit! Het lijkt als een mooi initiatief zoals @Naafkap zegt maar tot nu toe is het maar marketing speech.
"I'm so excited" zegt ze, met een gezicht dat wat anders zegt.
Ook mooi om te zien dat mensen in een moestuintje maarliefst 3 plantjes water geven, en dat water duurzaam slechts met hun blote handen uitsprenkelen. Traantje wegpinkt.
Zou mooi zijn als er een update komt voor oude telefoons met het bare minimum bellen / sms zonder poespas gewoon kaal android lite. dan kunnen ze een stuk langer mee

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee