Samsung stopt na vier jaar met regelmatige updates voor Galaxy S9-telefoons

Samsungs Galaxy S9- en S9+-smartphones krijgen geen regelmatige updates meer. In het afgelopen jaar kregen de telefoons nog ieder kwartaal een update, vanaf nu krijgen ze alleen nog bij uitzondering beveiligingsupdates. De telefoons werden in 2018 geïntroduceerd.

Op Samsungs smartphone-updateoverzicht is te zien dat de Galaxy S9-telefoons niet meer worden genoemd, merkt Droidlife op. Voorheen werden de telefoons nog genoemd bij de toestellen die ieder kwartaal beveiligingsupdates krijgen.

De S9-smartphones kregen onlangs nog de maart-beveiligingsupdate; dit blijkt de laatste reguliere beveiligingsupdate voor de telefoons te zijn. Het vervallen van de regelmatige beveiligingsupdates wil niet zeggen dat de telefoons helemaal geen updates meer krijgen. De Galaxy S8-telefoons kregen bijvoorbeeld eind 2021 nog een beveiligingsupdate, terwijl de telefoons in mei vorig jaar van de kwartaalupdatelijst werden verwijderd.

Een andere wijziging op het updateoverzicht is dat de Galaxy S10-telefoons niet langer elk maand een update krijgen, maar ieder kwartaal. Samsung had het beleid om smartphones minimaal drie jaar van updates te voorzien. Bij topmodellen bleek dit in de praktijk vaker vier jaar te zijn. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf aan dit beleid uit te breiden, en bepaalde smartphones vijf jaar van beveiligingsupdates te gaan voorzien en van vier Android-upgrades.

Door Hayte Hugo

Redacteur

05-04-2022 • 10:05

142

Lees meer

Reacties (142)

142
137
65
4
1
52
Wijzig sortering
Goed dat ze beveiligingsupdates blijven doorvoeren. Ik vind dat een fabrikant hier in zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat doen ze.

Eigenlijk moet dit in wetgeving worden vastgelegd. Een gemiddelde consument heeft geen idee wat voor risico’s er gelopen kunnen worden door toestellen met verouderde software qua beveiliging.

Je ziet nu al een cultuur omslag in grotere bedrijven dat bewustwording over cybersecurity een steeds grotere prioriteit krijgt. Steeds meer verzekeringsmaatschappijen keren niets meer uit als je niets doet aan bewustwording. Een kwestie van tijd tot dit in de particuliere markt ook zijn intrede doet.

Voor een grote groep consumenten zijn nieuwe functies ondergeschikt als ze maar kunnen doen wat ze altijd willen doen. Een gemiddelde tweaker haalt lol en plezier uit functies. Maar beveiligingsfixs moeten gewoon actief onderhouden worden door fabrikanten.
En kijk, zonder wetgeving zien we ook steeds meer fabrikanten een betere ondersteuning geven. Waarom zouden we dus wetgeving nodig hebben om dit te regelen? Want de dag dat die wetgeving achterhaald is kan die weer een hindernis vormen.
Ik ben voor wetgeving, waarbij het verplicht is om de sourcecode te publiceren van "hardware" produkten die je niet meer ondersteunt.
Inclusief de tools om actief door te kunnen ontwikkelen/installeren.
Voor elke productcategorie, van telefoons tot auto's tot keukenmachines.

Dan kan "de community" het overnemen als ze willen.

Dat zou een radicale en interessante onwikkeling zijn, waarbij langer ondersteunen ineens een echte businesscase krijgt, en e-waste significant voorkomen kan worden.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 22 juli 2024 14:03]

Zoiets doet Sony met haar toestellen, maar ik heb niet het idee dat ze beter ondersteund worden door Lineage en e OS. Uiteindelijk ben je afhankelijk van bereidheid van vrijwilligers om de code te onderhouden. Zou fijn zijn als er één of meerdere commerciele partijen dit zouden doen en fabrikanten dit kunnen uitbesteden of dat je een abonnement neemt op updates voor x jaar.

Een groot probleem is dat alternatieve ROMs vaak belangrijke functionaliteit missen, zoals VoLTE, VoWifi, Google Safetynet en drm sleutels om video op hoge resolutie af te spelen van oa Netflix e.d.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 22 juli 2024 14:03]

Oke je wilt hackers de source code geven nadat je zelf geen ondersteuning geeft. Lijkt me slechte timing.
Zo fantastisch vind ik het nog niet gaan eigenlijk, Samsung is een van de betere maar veel toestellen krijgen maar 2 of 3 jaar ondersteuning.

Komt nog bij dat deze ondersteuning vanaf het moment van uitbrengen wordt gerekend, koop je een telefoon 6 maanden na release en heeft hij drie jaar ondersteuning dan krijg je dus na 2 1/2 jaar je laatste update.
A. is dit al 10 jaar te laat, die wetgeving had er in mijn optiek al jaren moeten zijn. en B. Samsung doet het als een van de beste in de Android markt, maar eigenlijk vind ik het nog steeds karig, en dan hebben we het nog niet over de legio fabrikanten die na 2 jaar gewoon alle ondersteuning stopzetten. 1 voorbeeld uit de markt pakken die het 'sort of ok' doet, en dan zeggen 'kijk die markt reguleert zichzelf, goed he' vind ik een slecht argument.

w.m.b. mag die wetgeving snel komen. Beter laat dan nooit.
Die Europese wetgeving is er al. Dat is precies waarom die fabrikanten dat nu allemaal doen.

Alleen de losse lidstaten van Europa moeten het nog toepassen. In Nederland bijvoorbeeld waren ze zo "slim" om in hetzelfde wetsvoorstel ook omgekeerde bewijslast van fabrikanten te verlengen naar één jaar ipv zes maanden.

Dus nu ligt die update wet nog op de plank omdat eerste kamer niet wil dat je met je zieke dwerghamster na een jaar terug naar de dierenwinkel kunt gaan en dat die verkoper dan maar moet bewijzen dat dat beest gezond was toen je hem kocht.
Als je het op 1 leverancier bekijkt wel. Maar doet goed voorbeeld volgen? Zeker voor leveranciers die wat minder hier de aandacht op hebben met welke legitieme of niet legitieme reden dan ook. Voor europa lijkt het mij wel verstandig.

Je ziet het met GPDR, Europa maakt het en de rest van de wereld volgt vanzelf. Bewustwording is meer dan 1 partij die laat zien hoe het ook kan.
Dus omdat de fabrikanten na tientallen jaren gezeur eindelijk eens wat laten zien, is er geen wet meer nodig? Het is heel simpel, je levert producten, en je ondersteunt ze. Doe dat minstens X lang, want dat is beter voor jou als consument.

En dan neem je ook gelijk op dat men de source moet releasen als men er voor kiest het niet meer te ondersteunen. Dat maakt alles beter.
Een gemiddelde consument heeft geen idee wat voor risico’s er gelopen kunnen worden door toestellen met verouderde software qua beveiliging.
Zijn er eigenlijk echte voorbeelden van mensen die met een verouderde Android in de problemen gekomen zijn? Iedereen op Tweakers beklaagt zich altijd dat de telefoon in de vuilnis kan na 3 jaar (of 4 of 5 of wat dan ook) maar zoland de apps en Google Services updates blijven krijgen lijkt me er feitelijk heel weinig aan de hand te zijn.
Het gaat vooral om de schil die fabrikanten in dit geval Samsung over Android heen leggen. En bijvoorbeeld de eigen browser Ipv Firefox, Chrome enz.

Je hebt dus twee aparte routes die van Google en updates (Android 9.0? Wordt nog ondersteund) en de software van de fabrikant.

Je elimineert natuurlijk veel door bijvoorbeeld 2FA te gebruiken. Ook bij banken indien mogelijk.

Het toestel wordt niet onbruikbaar vaak werken apps nog lang en prima. Maar de vraag is wat is het risico van de consument en zijn ze hier op bedacht. Een risico betekend uiteraard niet dat het gebeurd. Maar de Henk en Ingrids die worden genoemd zijn potentieel sneller de klos dan bijvoorbeeld een gemiddelde tweaker die zijn zaken in orde heeft onder andere door de standaard browser van de fabrikant het is toch internet…… Dat onderscheid wordt kleiner naarmate er dus meer ondersteuning komt vanuit een fabrikant.

Bewustwording bij de consument is belangrijk ook voor een keuze die ze maken voor het aanschaffen van een nieuwe, nieuw gemaakte of gebruikte telefoon. Dat een fabrikant hierin een duidelijke keuze maakt betekend dat de consument die dit niet weet dus per definitie weer iets veiliger is dan voorheen.

[Reactie gewijzigd door prakkie87 op 22 juli 2024 14:03]

De Samsung-Browser, die bijna niemand gebruikt, blijft ook updates krijgen. Vooralsnog ken ik dus geen echte problemen. Maar ik leer graag iets nieuws dus als iemand voorbeelden heeft ... Graag!
“Geloof het of niet, maar Samsung Internet is eigenlijk best populair in ons land. Volgens de statistieken gebruikt één op de twintig Nederlanders (5,1 procent) de webbrowser van het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf. Daarmee is het na Chrome en Safari de grootste speler op de browsermarkt in Nederland. Wereldwijd ligt het aandeel van Samsungs browser net iets lager op 3,4 procent.”

https://www.vpngids.nl/ni...igheids-en-privacyopties/
langzamerhand gaat ook Samsung een stap in de goede richting.
Gelukkig zijn er voor de S9 inmiddels behoorlijk wat custom ROMS te vinden en kan je prima nog een paar jaar verder met het toestel.
Anoniem: 562971 @AlphaWierie5 april 2022 10:26
Gelukkig zijn er voor de S9 inmiddels behoorlijk wat custom ROMS te vinden en kan je prima nog een paar jaar verder met het toestel.
Daar hebben Henk en Anita geen weet/verstand van dus die kopen weer een nieuwe.
Henk en Anita weten ook niet dat er nu geen regelmatige updates meer komen en blijven hun toestel met plezier verder gebruiken.
Totdat Henk en Anita hun bank app niet meer kunnen gebruiken omdat deze 'miept' dat ze een nieuwere Android versie nodig hebben. De rest van het toestel werkt nog perfect dus ligt dit direct aan de bank en Henk en Anita bellen deze dan ook op en het arme schaap bij de klantenservice krijgt dan de wind van voren.
Die vragen allemaal android 6 of 7 momenteel . Tegen dat 10 dus de minimum is zijn deze telefoons al lang niet meer gebruikt.
Verschillende banken vragen minimaal Android 8 weet ik uit recente ervaring. ABN bijvoorbeeld is van de week geupdate naar een nieuwe app versie, waardoor A8 nodig is. Ing idem.
Bij ABN is minimaal Android 8 en iOS 12 (of hoger) nodig om te app te kunnen gebruiken.
Vanaf 4 april 2022 kunt u de app op uw Android-toestel alleen nog gebruiken met Android 8 of hoger.
Met een aankoopadvies voor 2e hands telefoons:
Houd hier alvast rekening mee als u een nieuw of tweedehands toestel koopt. Zo kunt u langer van de ABN AMRO app gebruikmaken op dit toestel. Als u uw nieuwe toestel meerdere jaren wilt gebruiken in combinatie met de ABN AMRO app, adviseren wij u om een toestel te kiezen met (ondersteuning voor) minimaal iOS 14 of Android 10.
Bron: https://www.abnamro.nl/nl...mobiel-bankieren-app.html

Er zijn altijd "Henk of Anita" of een gebruiker die nog met hun oude telefoon zonder beveiligingsupdates nog dwars liggen als een bank cyber beveiliging serieus nemen (CC @Blokker_1999 & @liberque ):
Klacht
Ondanks dat mijn Samsung Galaxy 4 nog prima werkt als telefoon, fototoestel en wat dies meer zij, wordt ik door een gewijzigde app van deze bank gedwongen om een nieuwe telefoon aan te schaffen omdat de bankieren app anders niet meer werkt (per vandaag). Dat kan echt niet, de bank moet ook nadenken over de consequenties van het invoeren van een nieuwe app
Gewenste oplossing
De app weer beschikbaar maken ook voor gebruikers van oudere telefoons
Geboden oplossing
nietszeggende commentaar over veiligheid enz., oftewel nieuwe telefoon oftewel op de oude telefoon internetbankieren, maar dan werkt de app niet en daar ging het nou juist om
Bron: https://www.klachtenkompa...cf-4a59-b664-8bef1322a749

[Reactie gewijzigd door Dutchredgaming op 22 juli 2024 14:03]

Zelfs mijn s8 heeft android 9. Dit is een probleem uit het verleden, maar zeker bij Samsung is dit al lange tijd niet meer het geval.
De Samsung J5 vna mijn schoonvader kon niet meer geupgrade worden naar minimaal 8!
Een budget/mid-range telefoon van 7 jaar oud (2015). En dat vind je oprecht gek? Het 2017 model heeft namelijk gewoon android 9 erop.

Beetje relativering zou niet misstaan, kijk hoe hard te mobiele chips zijn gegaan. Ze draaien vandaag de dag al als Server en high end desktop pc's. Is het toch niet gek dat een beestje van 200-250 euro van 7 jaar oud dat niet meer kan bijbenen.
ik heb op een low-end toestel uit 2015 een custom ROM gedraaid van android 12, dat had tot recent gewoon wekelijkse updates. Poepietraag, dus daarom had de laatste maintainer er waarschijnlijk geen zin meer in, maar technisch werkte alles 100% prima.

Maar eerlijk gezegd: ja, dit ontneemt mij wel de lol van het kopen van een telefoon. Om de vier jaar een telefoon in de prullenbak gooien vind ik echt belachelijk. Met een PC kun je prima 10 jaar doen tegenwoordig, en met de hardware in recente telefoons is dat technisch ook prima mogelijk. Maar veel meer dan bij desktops, waarop je zonder problemen gewoon een gangbaar OS als linux of windows kunt blijven draaien, heb je bij telefoons altijd weer ondersteuning van een hardware-fabrikant nodig die daar veel slechter en onvoorspelbaarder in zijn. Of je gaat voor een custom ROM, waarbij er geen pijl te trekken is op wanneer de handdoek in de ring gegooid wordt door de vrijwilligers in kwestie.
Waarom is dit anders bij PC's? Afgezien dat ze in een ander tijdperk zitten en niet zozeer d.m.v. support hebben afgeschreven in de fase waarin telefoon chips nu zitten. Het is namelijk nog altijd het geval bij pc's. Mijn Intel 4790K draait als een zonnetje. Maar mag niet meer naar windows 11, dus 2025 ben ik gewoon zonder support. Er draaien nog genoeg mensen op windows 7, zonder support. Omdat het draait wilt niet zeggen dat het ook nog supported wordt.

Wat betreft banken die willen zichzelf indekken tegen onnodige veiligheidsrisico's, logisch want fraude en dat soort toestanden zijn de grootste kostenpost voor ze in deze tijd, en met kop en schouders. Dus die eisen een bepaalde veiligheid van je apparatuur waar je mee werkt.

Als jij 10 jaar wilt doen met je telefoon is dat prima. Goed voor je portomonee en het mileu, ik zeg goed bezig. Maar dat houd wel in dat de bedrijven waar je me zaken doet (b.v. een bank) kan zeggen dat ze het risico niet met je willen nemen. Ik vind het niet heel reeel om te verwachten dat een toestelletje van 200 euro maar 10 jaar moet meegaan, maar de keuze is aan de gebruiker. Klagen tegen samsung dat zij geen updates meer uitbrengen voor dat toestel is zinloos.

De vraag erachter is waarom gebeurt dit eigenlijk? Waarom kan een telefoon van 7 jaar oud niet meer mee met een OS van 5 jaar oud (A8)? Simpel gezegd: de telefoon is gebouwd voor dat tijdpunt dat hij uitkomt, hij moet goed kunnen draaien op A5/A6, en voor een budget/low-mid range model moet het ook zeker niet meer doen als dat, want veel marge zit er niet op dat soort toestellen.
Om te zeggen dat die dingen toch moeten werken voor 10 jaar, omdat een groep gebruikers er graag 10 jaar mee wilt doen betekend twee dingen:
- Hogere aanschafprijs. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het onderhoud enkel uren intensiever. Dus na 5 jaar duurt alles 3 keer zo lang en dat moet iemand bekostigen. Dus vaarwel telefoons ~200 euro.
- Verhinderd verdere technologische vooruitgang. Als we alles maar werkend moeten houden op een apparaat van 10 jaar oud houd dat in dat je uiteindelijk heel weinig gebruik gaat maken van de nieuwste mogelijkheden van chips, want alles moet ook op die 10 jaar oude chip kunnen draaien. Dus niet alleen leuke features, maar ook zware security features kunnen niet worden gebruikt. En dat terwijl iemand 1000-2000 euro voor een toestel heeft neergelegd. Beetje lullig. Sterker nog, in mijn ogen is dat zeer en die technische belemmering een volledige valide reden om niet erg strict te kijken naar oude budget telefoons zo lang mogelijk in de lucht te houden.
Als je niet veel met je telefoon doet, zijn de beveilingsupdates en OS updates meestal irrelevant. En zult wat concessies moeten maken zoals internet bankieren op PC. Doe je wel veel op je telefoon, dan moet je je achter de oren krabben waarom je 30-40 euro per jaar te veel vind voor een apparaat wat je veel gebruikt.
Het is namelijk nog altijd het geval bij pc's. Mijn Intel 4790K draait als een zonnetje. Maar mag niet meer naar windows 11, dus 2025 ben ik gewoon zonder support. Er draaien nog genoeg mensen op windows 7, zonder support. Omdat het draait wilt niet zeggen dat het ook nog supported wordt.
Het valt maar te bezien of de soep in 2025 nog zo heet gegeten wordt, er zijn nu al wat work-arounds zoals losse TPM-modules of gewoon het negeren van de TPM-vereiste en of dat wel of niet werkt of ondersteund wordt verandert ook met de dag. Grote kans dat een work-around nog wel te doen is, misschien niet voor Henk en Ingrid maar met een paar settings of een paar keer klikken met een tooltje ben je vaak wel klaar. En dan heb je als alternatief nog Linux, waar helemaal geen lastige hardware-eisen aan zitten, behalve dat je een werkende driver voor je hardware moet hebben - maar dat is bij de gemiddelde PC-hardware zelden een probleem (eerder juist bij te nieuwe hardware).

Dan android: daar is de hardware veel gefragmenteerder, en out-of-the-box ondersteunt android daar i.t.t. windows of linux maar weinig van. Om het toch voor elkaar te krijgen moet je niet een enkel drivertje van de website van de fabrikant installeren maar mag je veel meer moeite doen, als je geluk hebt doet een beheerder van een custom ROM dat nog maar zelfs daar heb je vaak al tabelletjes van welke functionaliteiten ze wel en niet aan de praat hebben gekregen (GPS, camera, etc.).

Natuurlijk verwacht ik niet van een bank dat die gedateerde en mogelijk onveilige OS'en blijven ondersteunen. Ik verwacht dat ik hardware heb waar ik op zijn minst zelf iets op kan installeren om een beetje up-to-date te blijven. Op dit moment is de enige optie voor mij om een custom ROM voor mijn toestel te gaan beheren (inclusief bugfixes als nieuwe android versies iets stukmaken voor mijn specifieke hardware o.i.d.).

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 14:03]

TLDR: TMP is de zondebok, maar ik denk dat er deals gesloten zijn om nieuw driver systeem überhaupt te kunnen uitbrengen. Wat er precies is afgesproken zullen we niet weten tot we het voelen.

Dat eerste stuk kriebelt me toch even. Ik heb het al heel vaak geroepen, maar het is gewoon zo: Microsoft kan HEEL slecht communiceren of slecht liegen/marketing. Ze negeren liever zaken om er krom omheen te lullen. Het is namelijk zo dat Windows 11 op een geheel nieuw driver model berust, dit komt omdat meeste van de fouten uit oudere versies met drivers te maken had. (Dit komt uit presentatie van Microsoft link). Probleem bij nieuw driver model is dat iedereen nieuwe drivers moet gaan maken voor bestaande hardware, en dat vraag je notabene aan fabrikanten die het liefst dat niets meer ondersteund wordt zodat ze nieuwe spullen kunnen verkopen.

Mijn idee wat dus niet door Microsoft op tafel wordt gelegd om de hardware sector te beschermen (en marktaandeel van windows 11 toch een beetje te pushen):
Ze hebben om grote ronde tafel gezeten met alle grote hardware fabrikanten, waaronder Intel en AMD. Deze hebben ze moeten gaan overhalen om nieuwe driver model te gaan ondersteunen. Waarbij, als voorbeeld, intel heeft gezegd "Leuk en aardig maar je denkt toch niet dat we deze kans laten lopen om nieuwe hardware te verkopen. We ondersteunen deze generatie (9 of 10 ten tijde van het gesprek) en de rest niet." Microsoft doet tegenbod: "Kom op joh! Dat kun je niet maken. Doe dan op z'n minst nog gen 8 en en dure deel van gen 7.". Intel: "Ok daar kunnen we mee leven.". En zo is wat ik denk de arbitriere grens van Intel Gen 8 bestaan voor Win11.

Nu kom je op het punt: Er is een workaround. Ja, dat klopt, maar die berust dus volledig op de functionaliteit van het oude driver systeem gebruiken waar ze eigenlijk met windows 11 vanaf willen. Wie of wat houd ze tegen om in 2025 een update uit te brengen die waardoor je geen updates meer krijgt als je van het oude driver systeem gebruik maakt. Ze hoeven het dan notabene niet meer te onderhouden voor Win10. En de aanpassing wordt verkocht onder de noemer "Security" in de gelinkte video. Uiteraard belangrijk, en ik ben er niet direct in thuis, maar zou niet weten wat een 8th gen intel veiliger maakt als mijn 4th gen. Zover mij bekend was het allemaal maar minimale architectuur verbeteringen. Daar wordt de boel niet ineens veilig/onveilig van lijkt mij.

Ik volg het MS boekje, maar denk wel door hun communicatie heen te prikken. Ze brengen alleen wat wij als klant/consument willen horen, en niet de concrete afspraken of redenen waarom. Dat weerhoud mij ervan een workaround te gebruiken, wat in slechtste scenario kan dat mij enorm tegen gaan staan, al zij het in 2025. Daarbij ben ik best wel wat ergelijke bugs tegen gekomen bij mijn werklaptop, iets dat mij niet happig maakt om te snel over te stappen naar windows 11, zeker niet met een pc die er volgens Microsoft niet voor geschikt is.
Heb zelf een A5 uit 2017, en die gaat tot Android 8.0.0.
Echter prima telefoon, dus waarom vernieuwen?
Dan maar geen bank App, hoeft voor mij echt nog niet, kan gwoon ook zonder GSM internet bankieren...
Ook geen onzinnige spelletjes nodig, gewoon bellen, WhatsApppen is voldoende.
Het is maar wat je relativering noemt. Een iPhone 5s van september 2013 draait nog rustig iOS 12. En ja dat kon je wel een budgetphone noemen in 2015.
Het is maar wat je relativering noemt. Een iPhone 5s van september 2013 draait nog rustig iOS 12. En ja dat kon je wel een budgetphone noemen in 2015.
In 2015 was die 400+ volgens pricewatch, dat is dubbele van de Samsung waarover wordt gesproken. In die tijd was dat een mid-range telefoon. Mogelijk dat ze nu onder de low-mid range vallen, maar een telefoon van 400 euro noem ik nog altijd geen budget toestel.
Als dit dat budget toestel uit 2015 was dat ik als werk toestel heb gekregen vind ik dat nou niet bepaald verassend. Dat ding had 8gb opslag en was nog geen 200 euro.
Ja, ik vind het gek dat een toestel wat verder nog goed werkt, beter niet meer gebruikt kan worden! De Tweakers hier hebben daar blijkbaar alle begrip voor, maar, om maar bij Henk en Anita te blijven, die niet! En ook ik vind dat gestoord dat we dat blijven accepteren in een tijd van meer en meer duurzaamheid! 200 euro is veel geld voor veel mensen.
200 over 7 jaar om te kunnen internet bankieren is 30 euro per jaar, of 3 euro per maand. Dat is voor weinig mensen veel geld.
https://play.google.com/s...m.ing.banking&hl=en&gl=US

android 6

EN maakt weinig uit, s9 heeft android 10 dus zelf al zouden ze nu juist naar android 8 gegaan zijn, 10 is nog heel ver weg en buiten het normale leven van een dergelijke phone.
Waarom stuur je een link van ING als hij het over ABN heeft? Staat toch los van elkaar?
Mogelijk omdat ahbart het bericht eindigde met "Ing idem."
Ah ik zie het, bedankt
Dat ze het vragen wil niet zeggen dat het niet op oudere versies werkt. Ik heb ook Android-apps gehad op de BB Passport destijds die een hogere versie vroegen, maar desondanks prima werkten. Kan me niet voorstellen dat dat nu ineens anders is.
"Henk en Anita bellen deze dan ook op en het arme schaap bij de klantenservice krijgt dan de wind van voren."
Als alleen Henk en Anita naar de bank bellen dan vindt de bank dat vast niet erg.... :+
Of henk en anita bellen een scam nummer dat de app activeert op een nieuwe telefoon. Met de leugen dat ze wel even helpen de app opnieuw te activeren. Ik zie dit best wel gebeuren…
Ja maar op een gegeven moment is het natuurlijk ook wel een beetje de verantwoordelijkheid van Henk en Anita zelf..
Henk en Anita kunnen overstappen op een andere bank dan de ABN als het op de app aankomt. De ING-app vereist Android 6, tegen de tijd dat Android 10 ook zeven jaar oud is (over een jaar of vier) werkt de telefoon al lang niet meer.

ASN, SNS en Bunq vereisen Android 5, ING en Triodos vereisen Android 6, en de Rabobank vereist Android 7. Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat de Android-versie een probleem is geweest voor bankieren.

Met de wildgroei aan CPU- en RAM-gebruik van moderne applicaties en websites zal eerder de algemene traagheid van de telefoon een probleem vormen dan dat de app niet meer werkt. En zelfs als de app niet meer wordt geüpdatet kan deze vaak nog een tijd lang gebruikt worden. In tegenstelling tot iOS, waar de meeste mensen kunnen updaten, hebben bijna alle Android-apps jarenlange compatibiliteit voor oude besturingssystemen.

Daadwerkelijke malware die je bank-app kan beïnvloeden komt ook opvallend weinig voor als je bedenkt hoeveel mensen met een kwetsbare telefoon rondlopen, vermoedelijk omdat door de manier waarop Android werkt iedere update van ieder toestel een aparte, aangepaste exploit nodig hebben om effectief te zijn.
Mijn batterij van mijn s9 is er al lang aan hoor, als ik kijk naar de batterij dan zakt deze al. Gemiddeld doe ik 2 tot 3 jaar met een gsm voor de batterij gewoonweg bijna helemaal dood is, ritje via waze van 25 minuten en batterij is van 100 naar 5% ok je kan een kabel insteken uiteraard. Nuja goed dat er verplicht wisselbare batterij komt … maar dan moeten er ook nog wel updates zijn. Er gaat altijd een otterbox of supcase rond mijn toestel en die valt regelmatig, maar is na 2-3 jaar gewoon niks aan te zien, geen schram, kras op, maar het is gewoon die batterij en de updates. Dat is al beter geworden. Maar dit zo7 ook zo,voor tvs moeten zijn. Niet alleen gsms. Een toestel moet 5 jaar updates krijgen. Natuurlijk ligt dat moeilijk want hoe ga je een update verplichten.
Gelukkig zijn de meeste telefoon fysiek al versleten* voordat softwareupdates stoppen. In de praktijk worden dus gelukkig veel up-to-date smartphones gebruikt.

*) Na 3 jaar houdt het toch wel op voor de meeste smartphone, dan heeft dat ding zoveel te lijden gehad dat het steeds onbetrouwbaarder wordt.
Mijn S9 voelt nog gloed nieuw.
Dat gaat de komende 2-3 jaar zeker nog zo blijven.
Meeste van mijn collega's lopen gewoon tot 7 jaar met hun telefoon. De tijd van elke twee of drie jaar een nieuwe telefoon is voor veel mensen voorbij.
Ik kan er ook niet bij dat een telefoon naar 2 jaar 'fysiek versleten' zou moeten zijn ...?
Ik heb met al mijn toestellen vaak de 4 jaar wel gehaald.
Daarna moest ik er wel mee stoppen omdat, zoals vaker genoemd, apps niet meer draaiden. Anders was ik rustig met het toestel verder gegaan.
Het hangt ook een beetje van de kwaliteit van het toestel en hoe je ermee omgaat af, denk ik. Ik heb zelf een iPhone 8 die richting de vier jaar gaat, maar buiten dat de accu wat minder wordt zou ik die niet versleten willen noemen.
Nee? Mijn hoesje is wat versleten maar op de telefoon is na 7 jaar nog geen krasje te bekennen. En ik heb dat ding zelfs tijdens het sporten in mijn zak. Zelfs de accu is nog redelijk bruikbaar, een keer per twee dagen opladen (en nee, ik moet er geen youtube-filmpjes op gaan kijken maar dat doe ik dan ook niet). Als dat ding gewoon software-updates zou kun krijgen zou ik de 10 jaar makkelijk halen. Met een nieuwe accu wel meer.

Beetje jammer dat hardware verkocht wordt om na 3 jaar weggegooid te worden.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 14:03]

"Krijgen" Henk en Anita niet om de 1-2 jaar een nieuwe telefoon bij hun abonnement? Of doen maar weinig mensen dat tegenwoordig meer? Ik koop al jaren sim-only, maar weet niet of dat representatief is.
Dat zal wel wat verminderd zijn sinds die constructies worden gezien als lening met BKR registratie.
Naja meeste mensen kopen pas een nieuwe als de telefoon traag is of de batterij snel leeg. Updates boeit de gemiddelde Nederlander ook weinig.
In het algemeen kopen Henk en Anita pas een nieuwe telefoon als die kapot is of als de Accu zodanig versleten is dat het niet meer de dag doorkomt. Die geven niet zo veel om updates of beveiligingspatches
Neen want die hebben geen weet van de beveiliging of het stoppen van de support.
Henk en Anita kan het weinig schelen en gebruiken nog altijd vrolijk een Galaxy S7.
Note 7 explosive edition toch?
Tech savvie Henk hier met een S9.
Ik wil.geen custom ROM. Ik betaal een partij geld voor software en die wil ik ook aansprakelijk houden voor de kwaliteit van die software. Mijn PC en GSM software moet gewoon legit zijn voor mijn gevoel van digitale veiligheid.

Zou graag een Sailfish OS kopen voor mijn S9 want nu moet ik op zoek naar een vervanger
Henk en Anita zijn dan ook niet de doelgroep van deze website, dus Wieriemasters tip is wel degelijk nuttig.
Anoniem: 562971 @TheVivaldi5 april 2022 13:57
Henk en Anita zijn dan ook niet de doelgroep van deze website[...]
Het zijn officieel ook Henk en Ingrid
Dat maakt geen verschil voor mijn argument.
En dat mogen Henk and Anita ook gewoon doen.
Heb je weinig aan als het je werktelefoon is.
Welke custom roms kan je aanbevelen voor de S9?
Goede richting? Voor een foon die vandaag nog nieuw verkocht wordt voor 3-400 euro kun je toch beter verwachten dan 3 jaar ondersteuning na introductie en misschien 5 jaar op een oude versie te lopen. Mijn iPhone 6S van 2015 krijgt nog steeds regelmatige updates en staat op de laatste versie van iOS.

In principe zou je tenminste 5-7 jaar na aanschaf op de laatste versie moeten zolang een retailer het aanbiedt als nieuw.
Ik vind dat fabrikanten verplicht moeten worden om de gebruiker op de hoogte te stellen dat er geen updates meer zullen komen. Dit moet je als notificatie krijgen op de telefoon en niet via blogs, officiële en onofficiële websites. Het probleem met het laatste is zoals Multimediaknaller al zei, mensen hebben er geen verstand van en zullen dit soort informatie gewoon niet opzoeken. Als ze geen melding over krijgen is de kans zeer klein dat een persoon zich bedenkt dat de telefoon vanaf dat moment een vergroot risico met zich mee brengt.
De persoon zal pas een nieuwe telefoon kopen als apps het operating system niet meer ondersteunen (echter betekent dit vaak al dat het toestel 2-3 jaar geen beveiliging updates heeft gehad) of een andere reden dat niet gerelateerd is aan updates.
Zolang ze belangrijke beveiligings updates nog uitbrengen is het toestel nog prima bruikbaar als daily driver.
Is dat zo? Ik lees dat alleen bij hoge uitzondering er nog een fix komt. Lijkt mij niet prettig om een toestel te gebruiken met allemaal persoonlijke gegevens waarbij niet alle bekende lekken binnen afzienbare tijd gedicht worden.
Wat was die uitzondering dan waarom de S8 nog een update kreeg eind vorig jaar? Blijkbaar weet jij dat die er is/was, hoor er graag meer over.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:03]

Samsung heeft niet bekend gemaakt waarom ze dat gedaan hebben. Het was een uitzondering omdat Samsung zelf had aangegeven te stoppen met de updates, als ze dan 11 maanden later ineens toch nog met een update komen zonder opgaaf van reden dan is het toch niet gek om dat een uitzondering te noemen?

Ik ben het verder wel met @Naafkap eens. Als je bijvoorbeeld naar de S8 kijkt, die heeft meer dan 10 maanden achtergelopen qua security fixes, en daar zat inmiddels wel een flinke lijst vulnerabilities / fixes in. Ik zou het ook geen prettig idee vinden zo lang rond te lopen met een device met zoveel persoonlijke data, wetende dat er een berg serieuze security issues bekend zijn. En dat is wel jammer want die S8 is verder nog gewoon een prima bruikbaar toestel.
Het is ook geen 'we stoppen datum' het is een garantie tot wanneer ondersteuning minimaal loopt...

De suggestie dat het daarna klaar is nogal achterhaalt gezien Samsung bijna altijd rond een jaar doorgaat.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:03]

Custom rom erop en go? het blijft mij wel verbazen dat updates maar 4 jaar zijn en niet langer.. aangezien de meeste telefoons het ruim 6 jaar vol kunnen houden.
Maar voorheen waren er te veel mensen die elke 1-2 jaar een nieuw toestel kochten. Als wij met de portemonnee gaan stemmen en alleen nog toestellen kopen bij merken die 6-7 jaar updates geven gaan de andere merken vanzelf mee.

Ik weet niet of ik mijn telefoon zelf zou lang zou gebruiken maar een jaar of 4 zie ik nog wel gebeuren voor mijn daily driver. Ik heb nog wel een oudere telefoon die ik gebruik voor navigatie maar die hoeft dan ook tussendoor niet online te komen en er staan geen persoonlijke dingen op.
Geld voor de meesten hoor. Alleen hier zie je 'opeens' mensen die zogenaamd 6 jaar met een toestel doen.
De massa doet dat niet en dat is een feit, dat kan je namelijk zien aan de verkoopcijfers.
Kortom, mensen wisselen gewoon gemiddeld na 2 a 3 jaar gewoon van toestel.
Nee klopt ik ken wel mensen die er 7-8 jaar mee doen tot hij echt niet goed werkt. Een daar van gebruikt dan ook Sailfish ipv android. Maar de meeste willen wel een keer wat nieuws na een jaar of 3-4.
En dan zijn er ook wel weer echt upgrades. Voorheen was een telefoon ieder jaar bijna 2x zo snel was het scherm veel beter en het design weer totaal anders. Maar tegenwoordig gaat het niet zo hard meer. Na zelfs 4 jaar heb je niet eens een 2x zo snel toestel of een camera die 2x beter is maar dan zit je eerder op 50%.
Zoals met alles went alles ... Na 2 jaar hebben de meesten het toestel wel gezien en er is altijd weer wat mooiers op de markt.
Moeten ze wat anders ? Nee, maar ze willen het wel.
Zo werkt dat voor velen gewoon en vergeet niet dat toestellen met contracten verkocht worden (en fikse kortingen) en na 2 jaar kunnen de meesten weer wat anders kiezen, immers hun maandlasten zijn ze toch gewend.
Dit blijkt wederom ook uit de cijfers.
Het is ook prettig want accu's worden na 2 jaar toch echt minder en meestal heeft een toestel toch wel wat cosmetische schade, en noem maar op.

Kortom, de markt speelt er mooi op in en het blijkt te werken.
Ik ben zelf na 1 jaar een toestel al beu, hoe goed het ook is en kijk dan al uit naar wat anders.
Doe nu voor het eerst 2 jaar en 4 maanden met hetzelfde toestel, en ben echt toe aan wat anders want het kan altijd beter.
Daar worden bugs in de (binairy blob) drivers niet mee opgelost.
Het probleem is alleen dat "belangrijke beveiligings update" een nogal vaag begrip is. Er zijn weliswaar risk scores, maar die worden niet altijd op dezelfde manier geinterpreteerd.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 22 juli 2024 14:03]

Ja, het klopt dat Apple langer beveiligingsupdates en featureupdates aanbiedt maar anderzijds is het eenvoudig om te roepen dat Apple in deze het beduidend beter doet (dit komt van een Apple fanboy).

Vergeet niet dat aanpassingen binnen iOS een gehele systeemupdate vereisen daar waar Android werkt met app-updates (ook ingebouwde apps), Google Play Service, Google Play Systeem-updates, beveiligingsupdates en versie-upgrades.

Van beide kampen (Apple en Android/Samsung) valt wat te zeggen.
Toch is dat van iOS niet perse een nadeel qua beveiliging zolang Apple netjes frequent de updates uitbrengt natuurlijk. Het is louter een wat omslachtiger proces voor die built-in apps. :)
In het licht van de verduurzaming en een verminderde 'wegwerp cultuur' zal een ondersteuning van 4-5 jaar zeker gaan helpen. Daarbij nog de verplichting tot een vervangbare batterij en het overgrote deel van de gebruikers kan dan prima langer doen met hun telefoon.

Dan nog de zware taak om de doorsnee consument er van te overtuigen dat ze ook gelukkig kunnen zijn zonder het allerlaatste model in hun broekzak ... .
Een (makkelijk) vervangbare batterij klinkt leuk, maar zorgt ook voor een kortere levensduur. Onder aan de streep zal het wel eens totaal niets uit kunnen maken.

Maar daarnaast: de meeste telefoons krijgen al andere klachten voordat de batterij op is. Een mobiel product heeft nu eenmaal veel te lijden (mechanisch, temperatuur, etc).
Het beveilings-updatebeleid en beschikbaarheid van reparatie (scherm+batterij) zijn voor mij de belangrijkste drijfveren om te kiezen voor een specifiek merk en type. Ik loop dan ook rond met een Samsung-telefoon, dat was destijds het beste.

Binnen Pricewatch zou ik graag zien dat er een selectie mogelijkheid komt op het aantal jaren dat een leverancier beveilings-updates geeft.
Het is een goede telefoon! Heb hem zelf al 4 jaar. Jammer dat de grote updates nu uitblijven. Maar dit zal natuurlijk ook hardware gerelateerd zijn. Goed dat ze Knox blijven onderhouden! Zo blijft het een fatsoenlijke smartphone. Hopelijk kunnen apps zoals Whatsapp nog wel bruikbaar blijven volgend jaar.
Toch wel mooi 4 jaar updates voor zo'n smartphone. Nu blijven ze dus update uitbrengen als dat noodzakelijk is?
Ja zoals voor de s8 die eind vorig jaar nog 1 kreeg.
Beste telefoon die ik ooit heb gehad. Nu heb ik de galaxy S21, maar de S9 is toch echt beter.

Goed dat de S9 zo lang updates heeft gekregen, dat schept meer vertrouwen in een merk!
Goed om te weten. Ik heb nu nog de S9 en was voorzichtig aan het orienteren.
Conclusie daarvan was dat de S9 me eigenlijk nog meer dan prima bevalt en zie dus niet echt de noodzaak om een andere telefoon te kopen.
Puur uit interesse: wat maakte de S9 zoveel beter voor je?

Mijn vader had een S9 maar die ging eruit vanwege een groen scherm probleem. Schijnt een veelvoorkomend verschijnsel te zijn helaas.
Het grotere scherm ligt vreselijk in de hand. Ik vond de vingerafdruk achter veel prettiger dan net-niet onderin het scherm. Hij is net wat zwaarder. (10g)

Het grotere scherm zorgt ervoor dat zelfs mijn wat grotere handen net niet overal bij kunnen met een hand. Dit werkt val-gevoeligheid in de hand.

De camera's vind ik zelf nét ietsjes slechter (heb afgelopen zomer een testje voor mijzelf gedaan in de tuin). Zelf met 3 lenzen (wat meer een marketing ding is dat nuttig!) weet het niks meer te brengen.

Software is voor zover ik het merk of gebruik nagenoeg hetzelfde.

Batterij en vlot gebruik merk ik zelf weinig verschil, maar merk hierbij wel op dat ik bel, SMS, sudoku speel en wat internet. Oh en af-en-toe een YouTube filmpje.

[Reactie gewijzigd door Triblade_8472 op 22 juli 2024 14:03]

Ah qua formaat is er zeker een groot verschil ja. De S9 is lekker compact. De vingerafdrukscanner heb ik op mijn S10+ ook onder het scherm, die is niet top. Ook maken alle camera's die nieuwe toestellen een beetje "top-heavy". Dat merk ik met m'n S10+ ook al.

Qua camera hebben de nieuwere modellen wat zachtere lenzen (vooral in de hoeken merkbaar, maar het "computational" gedeelte doet het wel beter. Al blijft het een kwestie van smaak natuurlijk. Ik maak vaak nog een paar kleine edits in de gallery app en dan komen goede foto's al veel meer tot leven.

Wellicht dat de nieuwe S22 een goede trent in zet. Het gebrek aan schermranden maakt dat toestel daadwerkelijk wat compacter.

Trouwens nog een tip voor 1-hand besturing. Ga naar Instellingen > Geavanceerde functies > Bediening met één hand > aanzetten. Je kan ook nog kiezen tussen gebaar of knop (als je de knoppenbalk aan hebt staan.
Ik gebruik zelf het gebaar. Swipe naar beneden onderaan je scherm en voila, je hebt even een klein schermpje, Ideaal als je even maar 1 hand beschikbaar hebt. En verder kan je wel "genieten" van je grote scherm met webbrowsen, video's, games, etc.
Na 4 jaar stoppen met reguliere updates vind ik werkelijk nog steeds schokkend kort!
Mijn S9 doet het nog perfect. Enige tijd verschillende custom roms gebruikt, maar recent toch weer naar stock teruggegaan vanwege Smart watch die niet aan de praat te krijgen was op custom. Nu de reguliere updates blijkbaar zijn gestopt, toch maar weer op zoek naar goede custom rom. Kijken of het me lukt om Galaxy Wearable aan de praat te krijgen op /e/.
Het stoppen met updates is alleen maar ingegeven vanuit commercieel belang, maar dient geen enkel consumenten nut en verdient al zeker geen 'duurzaamheidslabel'!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.