Samsung stopt met regelmatige beveiligingsupdates voor meeste S10-telefoons

De Samsung Galaxy A50, S10, S10+ en S10e krijgen niet langer elk kwartaal een beveiligingsupdate. De ondersteuningsperiode is na vier jaar voor deze telefoons afgelopen. De toestellen krijgen bij uitzonderingen mogelijk nog wel beveiligingsupdates.

De genoemde toestellen staan niet meer op Samsungs beveiligingsupdate-overzicht, waar ze voor het weekend nog wel op stonden. Overigens kreeg van de A50 alleen nog het enterprisemodel regelmatig beveiligingsupdates. De S10 5G, S10 Lite en A50s krijgen nog wel regelmatig beveiligingsupdates, omdat deze toestellen later uitkwamen. De A30 krijgt eveneens geen regelmatige beveiligingsupdates meer.

Naast het stoppen van de regelmatige beveiligingsupdates van bepaalde toestellen, maakt Samsung ook bekend dat de Galaxy Z Flip voortaan alleen ieder kwartaal beveiligingsupdates krijgt, in plaats van maandelijks. De A72 krijgt nu twee keer per jaar een beveiligingsupdate. Dit was voorheen ieder kwartaal.

Vroeger kregen Samsungs smartphones drie jaar beveiligingsupdates, al kregen topmodellen in de praktijk een jaar extra ondersteuning. Begin vorig jaar breidde Samsung dit beleid uit; sindsdien krijgen telefoons maximaal vier Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates.

Door Hayte Hugo

Redacteur

05-04-2023 • 17:42

145

Submitter: Anonymoussaurus

Lees meer

Reacties (145)

145
144
60
4
0
65
Wijzig sortering
Gelukkig kan de community nog beveiligingsupdates van Google uitrollen.

Samsung S10 LineageOS | LineageOS-microG | /e/OS
Samsung S10+ LineageOS | LineageOS-microG | /e/OS
Samsung S10e LineageOS | LineageOS-microG | /e/OS

LineageOS is de bekendste AOSP ROM waarbij je zelf nog cloud services voor plaatsbepaling, reverse-geo en notificaties moet installeren, zoals Google Mobile Services (GMS), Huawei Mobile Services (HMS), of free-as-in-freedom open source alternatief microG.

LineageOS-microG is op LineageOS gebaseerd, en heeft een complete open source vervanging van GMS en is dus "deGoogled".

En /e/OS is gebaseerd op LineageOS-microG, en is een complete gebruikersvriendelijke deGoogled Android inclusief alternatieve services voor agenda/kalender/contactpersonen die integreert met (optioneel je eigen self-hosted) Nextcloud.

Voor de A50 heb je pech.

Wil je dat Tweakers hier meer aandacht aan besteed, stem dan voor deze feature door het een thumbs-up (+1) te geven.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 14:30]

En dit is voor vele mensen geen oplossing. Ga aan tante Truus maar eens uitleggen dat ze nu software kan gaan installeren die niet van de fabrikant komt, wat de beperkingen en risico's zijn enzoverder.

Gewoon al maar de installatiepagina opendoen en 3 grote, rode waarschuwingen zien is voldoende om een mens schrik aan te jagen.

Leuk voor de tweaker die er zich mee bezig wenst te houden, maar helemaal niet interessant voor de gemiddelde consument.
De gemiddelde consument gebruikt een smartphone 2 a 3 jaar (bron: Consumentenbond). De meeste mensen zullen dus geen last hebben van dit nieuws. Natuurlijk blijft er dan een minderheid over, maar die hou je altijd.
Ik denk dat de geniddelde Tweaker vaker van toestel wisselt dan de gemiddelde consument. Daarnaast wordt de levensduur van smartphones alsmaar langer omdat de vernieuwing eruit is. Toestellen van 4 jaar oud zijn geen uitzondering meer. Wanneer ik even tijdelijk overschakel naar mijn "oude" S9, om wat voor reden dan ook, verbaas ik me er telkens over hoe goed dat dat toestel nog mee kan, behalve de batterij dan.
Ik denk dat de gemiddelde Tweaker vaker van toestel wisselt dan de gemiddelde consument
Dat zou kunnen, maar ik denk wel dat de gemiddelde Tweaker veel voorzichtiger is met z'n hardware én verkoopt via V&A o.a. waardoor een stuk minder 'verspilling' is.
Heb toevallig mijn oude S7 Edge uit het stof moeten halen, en eerlijk gezegd zou ik die 100% zonder problemen kunnen gebruiken als daily driver (heb nu S21 Ultra). De grootste achteruitgang zou de camera zijn. Verder werkt het vlotjes, kan ik whatsapp instagram facebook youtube gewoon gebruiken zoals vanouds...zou niet weten waarom een minder geavanceerde gebruiker dan niet tevreden er mee zou kunnen zijn.
En dit is voor vele mensen geen oplossing. Ga aan tante Truus maar eens uitleggen dat ze nu software kan gaan installeren die niet van de fabrikant komt
Je moest vroeger toch ook niet uitleggen toen je bij tante Truus Windows kwam installeren dat het niet van Dell was? Dan kom je nu gewoon weer "Windows installeren" maar dan Android.

Even voor het beeld, als je een Dell XPS 13 laptop koopt staat daar Ubuntu 22.04 LTS op fabriek-af. En als je een Murena smartphone koopt dan staat daar gewoon /e/OS op fabriek-af. Op de Fairphone overigens ook.
  • GNU/Linux -> Debian -> Ubuntu
  • ART/Linux -> LineageOS -> /e/OS
Het voelt alleen wat ongewoon omdat de smartphone-generatie zo gewend is geraakt aan de commerciële "walled garden" van de Apples en Googles die de markt domineren, maar er is niks raars aan het installeren van /e/OS voor je tante, net als er ook niks raars is aan het installeren van Ubuntu voor je oom.

Als de telefoon wordt ondersteund door de 'Easy Installer' is het bovendien simpeler dan het installeren van de printer van tante Truus: Inpluggen, automatisch telefoon detecteren, automatisch unlocken, en automatisch juiste OS-versie installeren. Een kind kan de was doen, maar tante Truus is wel slim, die houdt zich van de domme, dan komt haar neef het wel installeren. :+

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 14:30]

Enigste minpuntje zou ik dan vinden dat je dan de OneUI van Samsung mist, misschien in tegenstelling tot velen die liever een kale Android zien. Maar goed, hoe dan ook prima om te zien dat er in elk geval goede alternatieven zijn.
Ja, top allemaal! Ik juich het alleen maar toe. Maar je moet het wel wéten, iets wat bij 95% van de mensen niet zo is. Dus m'n vader, zus, moeder en opa geef ik een iPhone, hoef ik geen tech bureau te zijn.
Vraag over e/os, werken bank apps hier ook op?
Bij mij werkten 4 van de 5 bank apps. Toen heb ik Knab opgezegd en nu werken 4 van de 4 bank apps.
Wanneer een fabrikant geen beveiliging/update ondersteund op haar spullen, is het maar de vraag of de werking kritische applicaties nog wel mag/kan worden gegarandeerd en laat staan bij schade, wordt vergoed. Bedrijven zullen sws vanaf dat moment hun hardware (moeten) wisselen om gedonder op voorhand te voorkomen.
Ik zie het anders zo voor mij dat een verhaalklacht bij Kifid eenvoudig wordt afgewezen omdat de consument gebruik maakte van een niet (langer) en daarmee ontoereikend beveiligd systeem.
Wanneer een fabrikant geen beveiliging/update ondersteund op haar spullen, is het maar de vraag of de werking kritische applicaties nog wel mag/kan worden gegarandeerd
Dat is wel een interessant punt. Ik weet niet wat het Kifid zal zeggen. Wel is LineageOS gebaseerd op AOSP/Linux en brengt het regelmatig beveiligingsupdates uit door bekende kwetsbaarheden in het Android-platform en andere componenten te patchen, en krijgt het ook de maandelijkse beveiligingsupdates van Google mee. Daarmee is het vaak sneller met patches dan de fabrikanten zelf. Daarnaast bevat LineageOS geen vooraf geïnstalleerde bloatware die mogelijk kwetsbaarheden bevatten of je privacy in gevaar brengen. Dus het maakt mij niet zo uit wat het Kifid zegt; ik vind dit veel prettiger dan twee keer per jaar een update van een fabrikant.

Maar goed, je hebt een interessant punt: Hoe staat het met garanties en verzekeringen als je een custom ROM draait? Vragen of je LineageOS kunt vertrouwen als het niet is geschreven door de fabrikant is als vragen of je Debian of Ubuntu kunt vertrouwen terwijl het niet is geschreven door de fabrikant, lijkt mij. Ubuntu is ook bedrijfsmatig een populaire distributie. Ik weet van één bank dat de devs het daar ook gebruiken (naast OSX overigens).

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 14:30]

Goede informatie sandwichen. Like het zodat dit gebeurt
.....
Anoniem: 306567 5 april 2023 17:46
4 jaar is alsnog best netjes. Sony stopt bij 2 jaar... Terwijl de support vanuit Google al een stuk eenvoudiger is geworden voor fabrikanten. 4 jaar updates lijkt mij wel het minimum.

Overigens is de EU bezig met een wetsvoorstel voor minimaal 3 jaar OS updates en 5 jaar beveiligingsupdates:

https://www.androidauthor...bAg78_GH0gISonqTltGihzqY8

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 22 juli 2024 14:30]

Punt blijft: 3/5 jaar vanaf welk moment?
Vanaf productie start?
Vanaf eerste lancering wereldwijd?
Vanaf eerste verkoop in EU?
Vanaf laatste verkoop?

Als consument geeft je eigenlijk alleen om de support vanaf koop, want dat is moment dat je hem zelf gaat gebruiken, en je netto gebruiksperiode bepaald.

(Bij een gebod worden nieuwe modellen mogelijk eerder uit de schappen gehaald en als onverkoopbaar weg gegooid, dus dat komt de duurzaamheid (op korte termijn) ook niet ten goede. )
Netjes? Nee, vind ik niet in deze tijd waar we verantwoordelijk met het milieu om moeten gaan.

4 jaar is inderdaad het minimum, niet netjes.

Wat Sony doet vind ik echt van de pot gerukt, met name omdat hun telefoons nog eens duurder zijn dan die van Samsung ook (als je model en positionering meeneemt).

In dit geval is het extra jammer omdat de S10e het laatste kleine high-end model van Samsung was.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:30]

Dit is ook wel het gevolg van consumentengedrag die toch maar nieuwe devices blijven kopen. Zo een telefoonabonnement wordt verkocht voor 2 jaar aan mensen die zo een toestel eigenlijk niet kunnen betalen, maar wel zo elk 2 jaar met de nieuwste iPhone of Samsung lopen. Als daar genoeg van zijn, zullen bedrijven ook nooit stoppen met de jaarlijkse cyclus en wordt een korte lifecycle zelfs gestimuleerd.
Dat consumenten gedrag is juist weer gestimuleerd door de telecom bedrijven en telefoonmakers als Samsung en Apple die elk jaar met mega marketing campagnes nieuwe telefoons uitbrengen. Het is een cyclus die bedrijven zelf gecreëerd hebben naar mijn mening.
Uiteindelijk ligt de keuze toch bij consumenten waar ze hun geld aan uitgeven.
Marketing werkt heel goed om die keuze te beïnvloeden. De consument denkt meestal niet rationeel na, maar gaat op gevoel af, waar marketingcampagnes op inspelen. Het idee dat iemand altijd kiest wat het beste voor hem of haar is, klopt niet.
Ik ben het er mee eens dat we niet altijd kiezen wat het best voor ons is. Maar dat is geen excuus. Gezien er mensen zijn die wel intentioneel zijn betreffende het niet om de haverklap kopen van een nieuwe telefoon of andere dingen, kunnen mensen best individueel meer hun best doen bewuster te zijn van hun aankopen. Je bent geen slaaf van je emoties.

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 14:30]

Je bent geen slaaf van je emoties.
als dat waar was dan zou het heel (neuro) marketing veld niet bestaan. De misvatting is dat wij 'rationele wezens' zijn. Dat zijn we veelal helemaal niet. We maken aan de lopende band emotionele keuzes die we vervolgens rationaliseren.

Bedrijven spelen daar ook gewoon keihard op in op wel 1000 verschillende manieren variërend van overduidelijke marketing tot subtiel en op bijna onbewust niveau.
Ben ik het mee eens hoor. Thinking Fast, Slow (overigens een verschrikkelijk saai boek) maakt het accurate punt dat wij de meeste keuzes maken zonder er heel intentioneel over na te denken. En dat hoort, want anders zouden we compleet overloaded raken met alle keuzes die we moeten maken

Maar dat maakt nog niet dat wij niet intentioneel kunnen kiezen om ons gedrag te veranderen in specifieke dingen. Dat marketeers marketeer-dingen doen maakt nog niet dat wij niet response-able zijn.

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 14:30]

Dat is zeker waar maar dat gaat zoals je zegt over de grotere zaken. En dan nog worden we daarin vaak onbewust gestuurd door allerlei emotionele zaken zoals je persoonlijke overtuigingen en waarden. En die zijn veelal toch echt emotioneel van aard.

Daarmee wil ik ons niet vrijspreken van verantwoordelijkheid trouwens. Dat zou wel erg gemakkelijk zijn.
Ik ben het geheel met je eens. Ik koop bijna al mijn spullen tweedehands en probeer er binnen het gezin ook steeds meer over na te denken of we spullen wel echt nodig hebben(meestal niet).

Ik constateer ook dat het overgrote deel van de mensen om mij heen daar totaal niet mee bezig is. Die pakken ook rustig het vliegtuig naar een land in Afrika voor een weekje zon. Ik probeer die ratrace een beetje aan me voorbij te laten gaan. Ik wil weer wat meer mens worden en niet alleen maar consument.
Yep, wij gaan eerst langs de kringloop of marktplaats. Ook al zou dat voor mijn salaris niet hoeven. Toch is het beter om eerst te kijken/gebruiken wat er al is. Dit doe ik onder andere voor het milieu. Maar niet vanwege “klimaatverandering”. We zouden geen angst nodig moeten hebben om verantwoord en efficiënt met onze omgeving en middelen om te gaan.

Nog los van of je gelooft dat we als mensen een significante bijdrage leveren aan de een bepaalde trend die we in klimaatveranderingen waarnemen.
Klopt, maar marketing is er niet voor niets.
Dat consumenten gedrag is juist weer gestimuleerd door de telecom bedrijven en telefoonmakers als Samsung en Apple die elk jaar met mega marketing campagnes nieuwe telefoons uitbrengen. Het is een cyclus die bedrijven zelf gecreëerd hebben naar mijn mening.
En dat wordt weer gestimuleerd door de consumenten die elk jaar nieuwe telefoons blijven kopen, terwijl de oude het nog goed doen !

Makkelijk zat om de kwade, kapitalistische bedrijven de schuld te geven, in plaats van de hand in eigen boezem te steken. Misschien ben jij een van de uitzonderingen die niet elke paar kaar een nieuwe telefoon heeft, maar als de mensen ze niet zouden kopen, dan zouden de bedrijven ze ook niet zo snel op de markt brengen !

Dit soort dingen zit altijd veel complexer in elkaar dan met een eenvoudig argument te verklaren valt. Dus als je merkt dat je een eenvoudige verklaring ergens voor hebt, dan kun je er vanuit gaan dat die verklaring niet klopt.

<sarcasme>
Weet je wat eigenlijk het onderliggende probleem is: mensen hebben te veel geld: ze verdienen te veel. Daarom kunnen ze zich veroorloven om per jaar zinloos honderden euro's uit te geven aan luxe telefoons terwijl de oudere modellen nog prima zijn. De oplossing is dus om de lonen te verlagen en/of de belastingen te verhogen. Dan worden de mensen vanzelf kieskeuriger met het uitgeven van geld. Dat is ook nog eens veel beter vor het milieu !
</sarcasme>
Mensen verdienen teveel geld met banen die ze niet leuk vinden. Daardoor moeten ze zichzelf belonen met nieuwe spullen om zich weer goed te voelen. En om die spullen te kunnen betalen moeten ze dat werk blijven doen wat ze niet leuk vinden. Etc.
Mensen zijn te veel bezig met hun status. Men vindt veel belangrijker wat de buitenwereld van hun vindt. Kijk mij de nieuwste telefoon hebben, kijk mij de duurste kleding hebben, kijk mij in een groot huis wonen.
Dat ze daarvoor diep in de schulden moeten, ach boeie, het kan toch? Ze hebben een controle gedaan toch met mijn inkomsten? Dus boeie denkt men dan. Nu hebben ze wel weer extra status, dat ze daarvoor krom moeten liggen zeggen ze er niet bij want dat is niet stoer.
Bedrijven springen daar handig op in. Maken producten tering duur, maar hey dan krijg je wel status want als je hun product dus koopt, kan je dus iets duurs kopen en de consument kan weer stoer doen op zijn social media, van kijk eens wat ik "kan " kopen.
Waar men eerst alleen stoer deed voor de buurt doet men nu stoer voor op hun social media. Status allemaal willen ze de status dat ze rijk zijn want rijkdom is tegenwoordig voor veel mensen gelijk aan succesvol en gelukkig zijn.
Ik ben allang blij dat ik mijn facebook account in 2015 de deur uit heb gedaan en alles wat daarna kwam, instagram tiktok etc ben ik nooit aan begonnen.
Ik hou mij dus ook totaal niet bezig met mijn status of wat dan ook. Het is mijn leven, kan mij het allemaal schelen wat jan en alleman van mij denkt/vindt. Ik heb een goed leven zo met praktisch geen schulden :)
En vooral, ik voel totaal geeeeeeeeeeeen sociale druk ivm social media.

[Reactie gewijzigd door fifanoob op 22 juli 2024 14:30]

En dat wordt weer gestimuleerd door de consumenten die elk jaar nieuwe telefoons blijven kopen, terwijl de oude het nog goed doen !
Zeker, ik noemde het niet voor niets een cyclus. Bedrijven doen (blijkbaar effectieve) marketing, wat ervoor zorgt dat consumenten nieuw kopen terwijl het niet nodig is, bedrijven zien dat dat daar geld te verdienen valt, en doen het weer, en dan koopt de consument weer etc etc.
De consument mag wat mij betreft beter gaan nadenken over hoe zinnig het nou is om elke 2 jaar een nieuwe telefoon te kopen. Die is zeker niet de onschuld zelve.
Ik denk echter wel dat het een cyclus is die bedrijven zelf in de hand geholpen hebben. Het blijft alleen in stand omdat de consument er voor blijft vallen.
Dit is ook wel het gevolg van consumentengedrag die toch maar nieuwe devices blijven kopen. Zo een telefoonabonnement wordt verkocht voor 2 jaar aan mensen die zo een toestel eigenlijk niet kunnen betalen, maar wel zo elk 2 jaar met de nieuwste iPhone of Samsung lopen. Als daar genoeg van zijn, zullen bedrijven ook nooit stoppen met de jaarlijkse cyclus en wordt een korte lifecycle zelfs gestimuleerd.
Niet alleen consumentengedrag hoor. De bouwkwaliteit is er ook wel vaak debet aan, met inherent de (on)mogelijkheid tot reparatie dan wel betaalbare vervanging van onderdelen.

Ik gebruik nu twee jaar de OnePlus Nord en pas voor het eerst in jaren heb ik een (budget) telefoon waarvan de accu-capaciteit niet na twee jaar al compleet is ingestort, of het scherm kuren (bleeding, verkleuring) begint te vertonen. Dus kan ik gelukkig nog wel een tijdje vooruit.
Het grote probleem met repareren is, is dat dat met Nederlandse / Europese uurlonen moet, terwijl productie EN met lagere uurlonen gebeurt EN met de nodige automatisering wordt gedaan. Een nieuw apparaat is dan al gauw aantrekkelijker. Meestal nog wel altijd duurder dan repareren maar dan heb je weer wat nieuws. En bij veel apparaten is het toch gebruikelijk dat als er 1 ding kapot gaat iets anders ook wel snel gerepareerd moet worden.
Het grote probleem met repareren is, is dat dat met Nederlandse / Europese uurlonen moet, terwijl productie EN met lagere uurlonen gebeurt EN met de nodige automatisering wordt gedaan. Een nieuw apparaat is dan al gauw aantrekkelijker.
Dat argument gaat misschien op als je het hebt over chipjes of weerstandjes solderen, inclusief eerst uitzoeken welk weerstandje vervangen moet worden, maar niet als je het hebt over het vervangen van hele 'units', als het mainboard (of hoe je dat ook noemt bij een telefoon), de accu, het scherm, etc. Het is prima mogelijk om die, en de telefoon als geheel, zo te maken dat ze vervangbaar zijn, en om ook de reserveonderdelen makkelijk verkrijgbaar te maken. Dan moeten de meeste onderdelen prima in een half uurtje te vervangen zijn. De europese loonkosten daarvan hoeven niet meer te zijn dan enkele tientjes. Veel minder dan de prijs van een nieuwe telefoon.

Als een fabrikant daarentegen de telefoon zó maakt, dat hij moeilijk open te krijgen is, dat de onderdelen vastgelijmd zijn, en moeilijk los te maken, en dat ze dan ook nog electronisch, of softwarematig uniek aan elkaar gekoppeld zijn, dan gaan inderdaad de loonkosten voor de reparatie oplopen, want dan moeten al die belemmeringen tegen uurloon omzeild worden.
En bij veel apparaten is het toch gebruikelijk dat als er 1 ding kapot gaat iets anders ook wel snel gerepareerd moet worden
Ik ben geen telefoon-reparatie-deskundige, maar ik vermoed dat de onderdelen die het vaakst vervangen moeten worden, de accu en het scherm zijn. En misschien de behuizing. En ik vermoed ook dat als één van die drie dingen kapot is gegaan, de rest van het apparaat (inclusief de andere twee van die drie onderdelen) meestal nog prima functioneert, en meestal nog meerdere jaren mee zou kunnen.
Meestal nog wel altijd duurder dan repareren maar dan heb je weer wat nieuws.
Dat lijkt me eerder het probleem: dat mensen graag een excuus hebben om toch weer wat nieuws te kopen (of mógen kopen, van zichzelf).
Dit is ook wel het gevolg van consumentengedrag die toch maar nieuwe devices blijven kopen. Zo een telefoonabonnement wordt verkocht voor 2 jaar aan mensen die zo een toestel eigenlijk niet kunnen betalen, maar wel zo elk 2 jaar met de nieuwste iPhone of Samsung lopen. Als daar genoeg van zijn, zullen bedrijven ook nooit stoppen met de jaarlijkse cyclus en wordt een korte lifecycle zelfs gestimuleerd.
Is dit nog gaande? K ik heb een aantal jaren in de telefoonwinkel gewerkt en toen kon ik dit zeker erkennen! Nu heb ik het idee dat het lang niet meer zo boeiend is dat je een wat oudere telefoon hebt… of mijn omgeving is veranderd.
dan is er natuurlijk wel direct de vraag waarom de regels voor kredieten zo lullig zijn,

even een voorbeeld: je hebt x inkomsten en y uitgaven, wat mag wel wat mag niet...

stel je verdiend netto 1800 per maand,
meneer a:
je geeft ongeveer 900 uit aan huur, 180 aan zorg, 30 aan mobiele telefonie, 40 aan internet, (70 totaal) 250 aan gas-water-licht 100 aan overige verzekeringen. totaal 1500 kortom dan zul je ieder maand moeten leven van 300 euro aan boodschappen.

kortom van alle niet essentiele zaken (370) is 70 (19% uit aan internet diensten)

in deze opzet is er niemand die klaagt over de vraag waarom jij in totaal 70 euro per maand uitgeeft aan internet diensten (mobiel en vast), sterker nog je kunt OOK gewoon nog zonder enig probleem netflix disney en spotify nemen (twv: +/- 30 en dan geef je dus 100 per maand uit aan online BS....

Meneer b: grotendeels zelfde als hierboven:
maar zodra je een goedkoper internet abo neemt bijv 15 mobiel en 25 vast en dus effectief, 30 euro bespaart mag je niet alsnog voor 20 euro per maand x 24maanden een leuke telefoon uitzoeken van 500 euro. en dat terwel je 10 euro (ofwel bijna 3% aan het besparen bent).

even los nog van het feit dat (als de markt wat gezonder was) je ook gewoon 15 euro per maand kon betalen voor 36 maanden want zo lang moeten moderne telefoontjes gewoon mee kunnen gaan in het ~500 segment (waar de s10e bijvoorbeeld ook in zat), kortom dan betaal je dus 15 + 15 + 25 in totaal... en bespraar je dus 15 euro tov meneer a.... vervolgens kun je je afvragen wat meneer a gaat doen om aan een fatsoenlijke mobiel te komen..... denkt u even mee... meneer a gaat sparen van zijn 300 euro legt hij 30 euro opzij, na 10 maanden heeft ie 300, dus kan ie een telefoon kopen van 450 euro, bij een dienst als in-3 kun je namelijk bkr-toetsloos kopen op afbetaling zolang de termijn korter is dan 3 maanden en het bedrag later dan iets van 700 euro ofzo... exacte voorwaarde weet ik even niet... bij de aankoop betaalt ie dan de helft van zijn gespaarde geld 150... in mand 2 had ie nog 150 dus kan ie ook de 2e termijn betalen, maar in de derde mand heeft ie pas 60 (2 maanden na aankoop gespaard), dan komt ie dus nog ongeveer 100 euro te kort... en DAN wordt het ineens schuiven... ow als ik deze maand mijn zorg premie niet betaal dan kan ik mijn telefoon afbetalen, de zorgverzekering accepteert vast wel een afbetaal regeling... en dan beginnen de problemen pas ECHT.

bovenstaande voorbeeld komt overigens LETTERLIJK uit de praktijk bij één van mijn cliënten. meneer A .... en het voorgestelde verbeterpatroon meneer B. bedragen zijn natuurlijk enigszinds bij benadering en zuiver indicatief bedoeld.

Over de 3-maandelijkse updates:
Ik schrik eigenlijk een beetje van dit verhaal, een telefoon koop je namelijke vaak niet op de dag van de launch maar in het daarop volgende jaar je kunt dus rustig zeggen dat een telefoon gemiddeld genomen al een maand of 6-9 oud is voor jij hem koopt... de meesten kopen hem vermoedelijk na +/- een half jaar sommige ook pas net na de release van het volgende model (als de prijs iets is gedaald).

vervolgens krijg je maar 1 security update per 3 maanden gedurende de 3 jaren nadaat je hem gekocht hebt ... god dank dat MS zo laks niet is en wel gewoon maandelijkse updates biedt...

kortom je krijgt inderdaad wel je 3 jaar levensduur, (die je ook echt wel van een telefoon moet kunnen verwachten, maar ze maken het allemaal wel HEEEL erg op het randje. en dat voor toestellen (afhankelijk van het exacte model) die de 500 euro -grens (uit het voorbeeld hierboven) met gemak overschreden...
Bij het aangaan van een lening wordt niet alleen uitgegaan van je uitgaven patroon, maar ook van je verplichtingen. De internetkosten van A zijn abonnementskosten, die elk moment verlaagd kunnen worden. B wil echter een verplichting aan gaan die twee jaar duurt. Die verplichting moet hij ook na kunnen komen wanneer andere kosten plotseling stijgen of wanneer hij een duur apparaat plotseling moet vervangen. En nadat ze jarenlang mensen in financiële problemen hebben gebracht omdat ze te makkelijk telefoons op krediet verkochten, zijn de providers nu heel conservatief geworden met goedkeuren.
Ik voel mij inderdaad echt genaaid met de Xperia 1 II, Android 12 is vreselijk buggy op deze telefoon en ik zit eraan vast. Het zijn vreselijk dure apparaten en je krijgt er niet vee lvoor terug vanuit Sony zelf. Ik heb toevallig ook een S10+ hiernaast en ik ben onder de indruk hoeveel beter de gebruikers ervaring is op een Samsung. 4 jaar vind ik echt netjes gezien de huidige staat van mijn S10+.
Ze krijgen de updates niet meer regelmatig, maar uit ervaring weet ik dat er wel updates blijven komen. Soms is dat per half jaar, soms per jaar en soms zelfs nog iets langer. Dat betekent dat je mobiel en "levensduur" heeft van rond de 5 tot 7 jaar denk ik.

Er zijn helaas maar weinig fabrikanten die 4 jaar of langer security updates leveren, dat is wat mij betreft ook een reden om niet voor die "goedkope" merken te kiezen. Sony is zoals je zegt helemaal verkeerd bezig.
4 jaar zou inderdaad het minimum moeten zijn.

Asus heeft ook mooie toestellen met de Zenfone serie maar biedt ook maar 2 jaar ondersteuning. Die slaan we dus uit principe over.

PS: Heb je een S10e wel eens vergeleken met de S22 of S23? Die laatste twee zijn wel 3mm langer en 1mm breder, vrijwel gelijk dus.
PS: Heb je een S10e wel eens vergeleken met de S22 of S23? Die laatste twee zijn wel 3mm langer en 1mm breder, vrijwel gelijk dus.
En toch voelt mijn S23 een stuk groter aan dan mijn S10e. Ik vermoed doordat de randen anders gevormd zijn.
Geen persoonlijke aanval, maar 4 jaar is natuurlijk gewoon niks. Met een beetje ondersteuning gaan de apparaten makkelijk veel langer mee (met wat onderhoud aan de batterij enzo).

Geen idee hoe of wat en of het uberhaupt een optie is, maar een wet om na x aantal jaar de drivers en dergelijke van oudere toestellen openbaar te maken zodat ze niet weg gegooid worden en nog ondersteund kunnen worden door externe partijen. Maar weet niet of dat uberhaupt haalbaar is.
Anoniem: 306567 @SgtElPotato5 april 2023 17:58
Probleem is alleen wel dat na 4 jaar je batterij enorm gaar is. Meeste telefoons is het niet zo makkelijk om je batterij te vervangen. Dus 4 jaar zou gewoon prima moeten zijn. Dat is ook niet een hele vreemde afschrijvingstermijn.
Ik heb een iPhone SE uit 2016 liggen en die kan prima meekomen met mijn iPhone 12 Pro. Processoren zijn zo goed geworden dat die nog jaren mee kunnen, de meest mensen gebruiken hun telefoons alleen voor internet, whatsapp, e-mail en een bankapp. De accu zou om de paar jaar vervangen kunnen worden, maar verder…

Lijkt mij wel een mooi systeem dat wanneer je een telefoon koopt je de eerste vier jaar ondersteuning krijgt en daarna een maandelijks of jaarlijks bedrag betaald voor beveiligingsupdates.
De nieuwe Samsung galaxy A54/5G is het toestel wat aan je eisen voldoet zo ook de nieuwe s23 serie. Samsung heeft hun update beleid al een tijdje om gegooid met hun nieuwe toestellen. En ik hoop dat andere Android fabrikanten deze trend gaan volgen. Het achterhouden van belangrijke software updates en security patches zal binnenkort ook tot het verleden behoren. Iedereen zijn of haar favoriete telefoon en dan is iedereen ook gelukkig en maakt welk toestel dan ook niets meer uit wat in de winkel zal liggen.
Na 4 jaar enorm gaar? Die van mijn Nokia 8 (eind 2017 gekocht) is nog origineel en gaat nog met gemak een dag mee, ook met dual sim. Het zal minder zijn dan eerst, maar ik kan er geen getal aanhangen en voor mijn gevoel is het verschil zelfs verwaarloosbaar.

Ik wil wel een nieuwe, want hij zal een keer stuk gaan en dan heb ik liever al een andere. En security wordt natuurlijk ook een ding, maar verder kan ie eigenlijk nog tijden mee. Feature updates boeien me overigens niet.

Misschien helpt het dat ik mobile games niet uit kan staan. :)

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 22 juli 2024 14:30]

Mijn vorige telefoon (Samsung note 4) na 6jaar vrij licht gebruik puur en alleen vervangen omdat deze geen updates meer kreeg en zodoende apps zoals die van de bank en DigId bewust geblokkeerd werden voor dit android versies vanwege veiligheidsoverwegingen.

De telefoon is naar mijn vader gegaan die hem nu ook bijna 2 jaar gebruikt als telefoontje om websites te bekijken en te whatsappen. De batterij gaat nog altijd anderhalve dag tot 2 dagen mee.
Zelf heb ik een Nokia 5.1 gekocht 2jaar geleden dus vanaf dat moment is hij echt in gebruik genomen maar de 5.1 stamt ook al uit 2018 en is daarmee ook al weer bijna 5 jaar oud als model. Reden waarom ik voor Nokia ging is omdat deze stock android draait en nog altijd updates krijgt.

Telefoons gaan in mijn beleving technisch dus prima 6 tot 10 jaar mee. De hele "je moet iedere 1 a 2 jaar een nieuwe" hype en de "na 4 jaar is ie echt kapot stuk" is wat mij betreft dan ook totale onzin die mensen is aangepraat door de smartphone markt.

/nokia rant
Wel mis ik mijn note 4 omdat die wel echt 10x beter was dan de nokia. Zowel OS als technisch was de Samsung veel beter ook al was die veel ouder. Op papier is de camera van de Nokia dan wel weer veel beter maar door de gammele software, gebrek aan stabelizer, en nog wat meer dingen krijg je er met bijna geen mogelijkheid betere foto's uit dus qua eindresultaat verliest die ook op dat gebied. Maar ook qua kwaliteit kan een meer dan 10jaar oude top telefoon dus ook nog wel opboxen tegen modellen die nu als budget gezien worden.
einde rant/
het vervangen van een batterij bij een iphone xs (zelfde bouwjaar en verre van het goedkoopste merk dat ik ken) kost ongeveer 90 euro... (die je voor je kosten-analyse in principe gewooon bij de aankoopprijs kunt optellen, dan kom je dus op zo'n 790 ipv 700 uit... ik zou wille beweren dat zo'n ingreep tegen 10% meerkosten de levensduur kan verdubbelen van 2 naar 4 jaar...

de vraag is dan natuurlijk wel of alle overige onderdelen die 4 jaar gaan halen. want de oplaadpoorten van een iphone die 4 jaar mee gaan is misschien iets te optimistisch.
maar voor al het overige zou ik zeggen dat een 2 jaar oude telefoon met een gloednieuwe accu over het algemeen gezien (en ervaren) zal worden als een bijna nieuwe telefoon. moet je hem natuurlijk wel goed behandelen en niet uit je jatten laten klapperen of in de zelfde jaszak stoppen als je sleutelbos ;)
In mijn ervaring zijn batterijen het probleem niet meer. Het zijn meer een hoop kleine dingetjes die slijtage beginnen te vertonen na een paar jaar gebruik. Een telefoon heeft i.t.t. een apparaat dat in een kast of op een bureau staat per definitie veel te lijden. Schokken, vuil, temperatuurschommelingen. Allemaal dingen waar elektronica niet van houdt.
Het wetsvoorstel toont vooral aan dat het niet redelijk is om naar concurrenten te kijken die nog minder leveren. Want dat leveren lijkt tot nu toe economisch gedreven in voordeel van de fabrikant, niet de markt of de klanten.

Een S10 had een oorspronkelijke verkoopprijs van vele honderden euros, werd verkocht als meest exclusieve model. Na 4 jaar geen ondersteuning meer hebben en maar moeten afwachten wat de markt doet, dat klinkt meer als verbruiksartikelen verkopen om zo snel mogelijk weer vraag te creërenom sneller nieuwere modellen te verkopen die wel volledige ondersteuning hebben.
Best netjes? Vier jaar is gewoon veel te kort. De hardware is nog lang niet einde levensduur en wordt nog veel gebruikt. Het is schandalig dat deze hardware nu onbruikbaar wordt om veilig mee te werken.
Als je kijkt naar wat de rest doet is het redelijk netjes ja, maar als ik naar mijn telefoon (s10e) kijk, dan denk ik dat die nog met twee vingers in de neus mee kan komen en als ik dat zo inschat, dat die nog wel vier jaar mee kan voordat hij echt wat oud aan zal gaan voelen. Dus dan is vier jaar eigenlijk niet eens zo heel veel.

En ik snap dat de schoorsteen van Samsung moet roken en dat ze daarom het liefste hebben dat ik elk jaar een nieuwe telefoon koop, maar misschien moeten we wereld niet inrichten naar het belang van de Samsungs van deze wereld /rant
4 jaar is niks tegenover apple
Samsung spreekt het minimale support uit. Het kan zijn dat het langer is. Apple spreekt het minimale support niet uit. Ik heb nog een Galaxy S8 liggen van 7 jaar oud. Die heeft toen hij 6 jaar oud was nog een update van Samsung gekregen. Daarnaast krijgt hij nog steeds updates via de Galaxy en de Playstore. Alleen geen firmware updates meer. De telefoon is nog prima en te gebruiken. Ik vind de belofte van 5 jaar wel voldoende voor een telefoon overigens. Na 5 jaar is het ver gedaan met het toestel.
Anoniem: 767041 @turbojet80s5 april 2023 18:07
en? apple gaf recent zijn iphone 6(s) nog updates dat is 7/8 jaar aan updates
Er zit ook een groot verschil in hoe ge-update word.

Android ontvangt, zoals eerder genoemd, een hele hoop updates via de playstore en dat gaat nog jaren lang door.

Denk aan chrome, mail, youtube, WebView, etc etc.

Daar worden al super veel security / features afgevangen

Bij iOS moet voor een security patch van een standaard app het hele OS geupdate worden.

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 22 juli 2024 14:30]

Bij iOS moet voor een security patch van een standaard app het hele OS geupdate worden.
Dit is ondertussen niet meer het geval... Er is een aparte update mogelijkheid voor Beta's en 'kleine' updates genaamd 'Rapid Security Response Updates':
https://www.macrumors.com...es-rsr-for-ios-16-4-beta/
ik weet niet bij welke android versie de s10e inmiddels zit, maar HEEL veel android beveiligingsmeuk zit bij oudere android versies 10 en 11 nog gewoon in de rom. en/of maar deels in de android-services package. lekke drivers, kernel patchers en dus root exploits worden daarmee niet gefixt.
Leuk voor je, ieder Android 6 en hoger toestel (8+ jaar) krijgt ook nog beveiligingsupdates vanuit Google. Tot vorige maand ging dat zelfs nog 10 jaar terug.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 22 juli 2024 14:30]

Kan je mij een telefoon wijzen die die updates ook daadwerkelijk doorgevoerd krijgen op systeemniveau? Bij veruit de meeste android telefoons houdt het na 2-3 jaar wel op, uitzondering als de Pixels, Samsungs en Fairphones daargelaten. Aannemend dat je het over systeem updates hebt en niet play services.
Dat er voor bepaalde apps nog nieuwe versies komen, en Android AOSP, wil alleen niets zeggen of die ook jouw telefoon bereiken. Daar stoppen OS patch levels vaak na een paar jaar helaas, nu dan gelukkig wel eens vaker ook voor Android dat die 5 jaar blijven komen.
Het gaat me er meer om dat Apple geen belofte doet. Ze geven die updates nu, maar dat is garantie voor de toekomst
Ja maar de 6 (zonder s) dan weer niet... Die is veel korter meegegaan. Apple heeft nogal last van willekeur en daar kan je als consument dan weer niet op vertrouwen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 14:30]

Gooi er een custom ROM op en je hebt nog langere support dan Apple. :) Niet voor alle telefoons though.
En dan moet je ook nog uitzoeken of er geen rare shit op is gezet, of dat er te veel open staat, etc. De openheid vind ik mooi van Android, maar je moet wel weten wat je doet en niet op sites als customroms.cc (verzonnen) terecht komen, wat via Google net iets te makkelijk kan.
Lol, LineageOS is zo'n beetje het meest gangbare voor een custom ROM als keus.
Jup. Maar dan moet je dat wel weten.
Succes met oma uitleggen hoe dat moet. Ik heb serieus veel tijd gestoken in een sony XA1 op lineageOS—> niet gelukt. Als het een XA2 was geweest…

Het ding doet fysiek weinig onder voor een iPhone SE2020, maar die zal het nog wel eventjes volhouden wbt updates
Google moet je de vinger wijzen, zij rollen updates uit en als een fabrikant het been koppig stijf houdt is het tweaken geblazen als je kennis hebt van flashen. Dat is de dag van vandaag op Android nog steeds dag dagelijkse kost. Dankzij deze oplossing kan je je oude telefoon of tablet nog een 2 de leven geven. Wat valt er te flashen op een iOS/iPad os apparaat als de software support op zijn einde loopt. Je moet het kwade ook met het goede nemen. Alles heeft zo zijn voor en nadelen. Perfectie bestaat niet.
Wat is het risico precies? Bij ons thuis hebben we alleen maar oude sony's. En ze doen het op het eerste gezicht prima. Laatst nog een factory reset gedaan, en hij loopt weer als een zonnetje.
Wanneer je telefoon geen beveiligingsupdates meer krijgt. Wat is dan in het dagelijks normale leven precies het gevaar? Voor wie ben je een target?
Wanneer je telefoon geen beveiligingsupdates meer krijgt. Wat is dan in het dagelijks normale leven precies het gevaar?
Ik denk dat het heel erg afhangt van hoe wijdverbreid de beveiligingsproblemen in de praktijk zijn.

Als fabrikanten netjes updates uitbrengen voor beveiligingsproblemen, en die ook door iedereen geïnstalleerd worden, dan zijn er in de praktijk weinig kwetsbare telefoons. Als daarnaast de meeste mensen hun telefoon vervangen voordat, of niet lang nadat er geen beveiligingsupdates meer worden uitgegeven, dan zijn er op die manier ook weinig kwetsbare telefoons. En als er weinig telefoons zijn met een bepaalde kwetsbaarheid, dan loont het voor criminelen ook niet om daar moeite voor te doen: dat is te veel moeite, met te weinig rendement.

Als daarentegen, heel veel mensen hun oude telefoon blijven gebruiken, lang nadat er geen beveiligingsupdates meer uitkomen, dan zijn dat er op een gegeven moment zó veel, dat het interessant wordt om daar malware voor te ontwikkelen, en te verspreiden (verspreiden kost ook moeite !).

Dus het gevaar hangt niet alleen van jou af, maar ook van wat alle andere mensen doen. Vergelijk het met vaccineren. Als 99% van de mensen zich laat vaccineren tegen een heel gevaarlijke ziekte, dan is het gevaar niet heel groot dat je de ziekte krijgt als je niet gevaccineerd bent. Want de kans dat je iemand tegenkomt die ziek is, is erg klein, en de kans dat iemand die ziek is, iemand anders kan besmetten is ook erg klein. Als slechts 80% gevaccineerd is, dan worden de kansen al een stuk groter, en dan is er wel een gevaar. Ook zo met telefoons. Als bijv. een op de miljoen mensen een te oude (kwetsbare) telefoon heeft, dan lopen ze amper risico. Als een op de honderd mensen een kwetsbare telefoon heeft, dan kun je zeker zijn dat daar mensen misbruik van gaan maken.
Voor wie ben je een target?
Criminelen die je bankrekening willen leeghalen (alhoewel banken hun bank-apps niet meer zullen ondersteunen op telefoons met te oude software, precies om die reden). Criminelen die graag jouw social-media accounts willen overnemen, of die mail-adressen en andere acoounts verzamelen voor spam-campagnes. Of criminelen die gewoon informatie verzamelen om identiteitsfraude te kunnen plegen.
Dat vraag ik me ook af. Daarnaast heeft Samsung in het verleden al laten zien om "legacy" toestellen nog een beveiligingspatch te geven bij een groot bekend lek.

Zoals ik het zie heb je de volgende updates:
- OS Versie (doet niks aan security)
- OS Security Patch (deze stopt nu bij de S10 reeks)
- Google Play Services (die blijft nog jaren supported door Google)
- Google Play Store
- Samsung Store

Ik noem de Play Store en Samsung Store omdat in Android alles apps zijn. In iOS heb je voor Safari een OS update nodig, in Android is dat simpelweg een app-update.

Online kan ik echter niks vinden wat die security patches nou in praktijk voorkomen. Ik zie de CVE's en de prioriteiten erbij, maar ik heb echt nog nooit gehoord/gezien dat iemands telefoon op afstand is overgenomen. Enkel de politie die met fysieke toegang de meeste toestellen kan kraken. Heeft hier iemand (of misschien Tweakers in een artikel) meer kennis van / inzicht in?
Voor wie? Voor alles waar een exploit voor is.
Vier jaar is meer dan min huidige telefoon gekregen heeft, maar ik vind het eerlijk gezegd niet genoeg met hoe lang die dingen in de handel zijn. Belsimpel verkoopt je doodleuk een nieuwe s10e voor 524 euro die vanaf de dag dat hij geleverd is al geen updates meer krijgt.

Het is hoog tijd voor een "tenminste houdbaar tot" voor telefoons die duidelijk zichtbaar moet zijn. Je mag van mij prima telefoons (bijna) over datum verkopen, maar wees dan eerlijk tegenover de consument. Dit geeft ook een mooie reden voor fabrikanten om langer updates te geven, want een telefoon die bij uitkomen na een jaar al "over datum" is omdat de fabrikant geen maandelijkse updates garandeert is een stuk minder waard.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 14:30]

Dit vind ik inderdaad kwalijk - bij ons op werk was tot eind vorig jaar de S10e de standaard telefoon die iedereen kreeg (dus ook nieuwe medewerkers). Tegelijkertijd zit de IT afdeling te hameren op veiligheid en zouden we volgens hun beleid geen telefoon mogen gebruiken die geen beveiliging updates meer krijgt. Eindstand, telefoon die na minder dan een jaar gebruik afgeschreven zou moeten worden.

Wat mij betreft mag er een verplichting komen om de door de fabrikant gecommuniceerde eind datum van de de updates bij aankoop duidelijk te communiceren. Als Samsung zo op de letter volgt wanneer ze geen ondersteuning meer hoeven te bieden, kunnen ze die informatie ook bij de release alvast op de doos zetten en in de product informatie die ze naar de winkels sturen benoemen.
Samsung had dat al jaren geleden gezegd hoor, gewoon fout van je bedrijf om die te kopen.
Dan zit je IT afdeling te slapen want het was al veel langer bekend dat de s10e max vier jaar support zou krijgen
Een S10e voor 524 euro. Wie koopt die nog voor zoveel geld? Dan moet je er echt specifiek naar op zoek zijn imho. Die koop je niet per ongeluk dus dan weet je wat je in huis haalt.
Pas wanneer banken etc telefoons die geen updates meer krijgen gaan weren zullen mensen begrijpen dat een telefoon maximaal 4 jaar oud kan zijn voordat de bruikbaarheid zwaar achteruit gaat. Geen bank app, geen betalingen per telefoon etc.
Dat was bij mij zo. Na 7 jaar gebruik heb ik mijn Samsung Note 2 niet meer kunnen gebruiken omdat mijn bank-app niet meer wou openen ivm te oude beveiliging van m'n OS.

Het was een toptoestel uit 2012 👌🏻.
Toch wel vet dat je zo lang met je toestel hebt gedaan. Dat is nog eens waar voor je geld.

In juni heb ik mijn S10+ 4 jaar, kijken of ik ook zo ver ga komen!
Anoniem: 1890360 @Jan Van Akker5 april 2023 22:21
Vanaf 4 april werkt mijn bank app ook niet meer, Android 8.1 maar ik ga geen nieuw toestel kopen.
Kan nog gewoon internet bankieren met Firefox, is wat omslachtig maar het werkt wel!
Je snijdt hier een goed punt aan: 'betalingen per telefoon'. Dat werkte altijd prima via mijn bank-app, maar ik ben ermee gestopt sinds mijn bank is overgestapt naar Google Pay. Ik snap werkelijk niets van die keuze en betaal sindsdien weer (draadloos) met mijn bankpas. Ben ik de enige vraag ik me af?
En ze laten mensen met een iPhone gewoon zitten met Apple Pay. Ik dacht dat België erg was op dit vlak. Ik denk dat ik met jou reactie nog niets gezien heb. :X
Tenzij je, zoals ik, geen financiële producten op je telefoon zet. Mijn s10e is bijna 4 jaar oud, de batterij staat nu op 70% vanaf vanochtend. Gaat makkelijk een dag mee. Geen zware apps, zo min mogelijk rotzooi en je hebt heel lang plezier van je toestel
Bankier nooit op mijn telefoon.
Jammer, want op zich ben ik na een dikke 3 jaar nog altijd heel tevreden van mijn S10. De batterij is niet meer best, maar het toestel kan nog wel een tijd mee.
Gewoon lekker door gebruiken. Je krijgt nog update via de Galaxy en Playstore. En als het echt nodig is dan brengt Samsung alsnog een firmware update uit.
Mijn s10e is niet 4jaar, maar nog geen eens 1 jaar oud. Binnen de garantieperiode stoppen ze dus al met updaten. Daar had ik niet op gerekend! Dat ik geen Android 13 zou krijgen, à la.. maar dit vind ik wel matig van zo'n grote fabrikant! Mede omdat er qua fysieke grootte nauwelijks Android-alternatieven zijn voor de s10e :/
Misschien nu alvast maar over op LineageOs. Bizar dat dat nodig is; wel heb ik er goede ervaringen mee (oude Wileyfox Swift heb ik er nog 3 jaar langer dan de officiële support mee in leven gehouden!)
ze rekenen altijd vanaf de introductie, als jij op 4 jaar - 1 dag hem koopt dan gaat Samsung niet nog 3 jaar en 364 dagen extra devteams er aan laten werken. Dat was trouwens al nadat bekend was dat ze maar 3 jaar ondersteuning gaven en er een 4e al was bijgekomen. Je verwachtingspatroon was dus gewoon onrealistisch.
Ik had het kunnen weten, da's waar. Maar dat betekent niet dat het terecht zou zijn, vooral gezien het feit dat ze een premium prijs vragen voor een premium product. Bij mijn oudere Swift van 150€ lag dat anders dan bij deze à €400. Dat geeft ze minstens een morele plicht (haha.. if any bij Samsung) om te blijven ondersteunen. Maar ja, als betaalslaaf voor hun aandeelhouders trek je aan het kortste eind. Zo werkt economie blijkbaar, hopelijk zijn er steeds meer mensen klaar mee.
over de jaren heen is de prijs van 899 naar 529 vorig jaar gezakt en nu idd onder de 400 als je hem nog kan vinden. De hardware is dezelfde gebleven, maar natuurlijk verouderd tov de huidige flagships en de firmware zal amper of niet meer vernieuwd worden, dus ff kort door de bocht heb je ook al niet meer de prijs van 4 jaar updates betaald, al heb ik eerlijk gezegd geen flauw idee van de kostenverdeling.
Jammer want de S10E bevalt me nog steeds prima. Daarnaast: probeer maar eens een nieuwe telefoon van dit 'kleine' formaat te vinden - precies de reden dat ik deze wilde.
(...)bij uitzonderingen mogelijk nog wel beveiligingsupdates (...) is wel fijn, maar voor hoe lang?
De s8 kreeg vorig jaar nog een update, 6 jaar naar release .

Je kan altijd een custom rom erop zetten?
Toch blijf ik het jammer vinden dat dan oudere toestellen geen updates meer krijgen want zoals een S10 kan in principe qua hardware nog prima mee. En tja op deze manier zal je zien dat we weer meer e-waste gaan krijgen omdat mensen noodgedwongen een nieuwere smartphone moeten kopen. Probleem wat dan kan ontstaan is dat bepaalde belangrijke apps niet meer werken door het ontbreken van beveiligingen.

Eigenlijk zou het dan de fabrikant netjes staan als ze dan op hun site open source drivers aanbieden zodat dan programmeurs alsnog misschien alternatieve updates kunnen schrijven. Misschien wel iets voor een site als b.v. i-Fixit om dat als extra service op te gaan nemen tegen b.v. een kleine vergoeding.

Wanneer ik b.v. kijk naar mijn Asus router daarbij kan het dus ook want Asus zet hun firmwareupdates als open source op hun eigen website. Iemand als Merlin herschrijft daarna deze drivers en bied ze dan weer op zijn website aan en doet dit ook nog voor oudere routers.
Dat heet een custom ROM en dat wordt steeds makkelijker met roms zoals LineageOS die een ingebouwde updater hebben. Alleen het proces van een custom ROM in eerste instantie op je telefoon zetten zou nog wat gebruiksvriendelijker kunnen om een groter aantal minder tech savvy mensen over te krijgen. Je bent altijd nog een aantal uur aan het researchen voor jouw type telefoon voordat je een aangepaste recovery en rom hebt geflashed.
Custom ROMS heb ik eerder ook nog wel mee gestoeid dus daar ben ik wel bekend mee, maar net zoals je schrijft is dat niet iets wat voor iedereen weggelegd is. Zal niet de 1ste keer zijn dat het mis gaat en dan een toestel bricked is en je dan nog verder van huis bent.

Maar ik doel meer erop dat als b.v. Samsung alles als open source online zet dat dan programmeurs aan de hand van originele firmware updates verder kunnen blijven ontwikkelen. Dat zou al een stuk gebruikersvriendelijker zijn dan dat je via allerlei omwegen een Custrom ROM erop moet gaan zetten.
Zeker mee eens. Gaan ze natuurlijk nooit doen want dan jat de concurrentie hun code. Spelen teveel financiële belangen.
Mwah, dan haal ik toch nog eens Asus routers als voorbeeld aan die hun firmware gewoon als open source op de website zet. Plus tja, de S10 is al een tamelijk oud toestel en/of daar de firmware nog speciale code verbergt denk ik eerlijk gezegd niet.
Ik vraag me af of die gelinkte pagina op samsungmobile.com wel van toepassing is op de Nederlandse markt. Immers zijn de S10's al sinds de eerste week van april 2022 (laatst nog teruggezocht in Wayback Machine) verhuisd naar 'quarterly'. Echter hebben Nederlandse S10e's tot nu toe nog elke maand een update gehad. Dus dat ze nu zijn verwijderd van die pagina wil nog niet per se zeggen dat de Nederlandse modellen nu ook niet meer ondersteund worden. Misschien dat ze binnenkort overgaan op quarterly updates nu in Nederland?

Op de Nederlandse website van Samsung staan de S10's nog steeds op maandelijkse updates.
Maandelijks security-updateprogramma

Samsung streeft ernaar haar high end modellen maandelijks van een security update te voorzien. Op dit moment zijn dat:
  • Galaxy Fold, Galaxy Z Fold2, Galaxy Z Fold2 5G, Galaxy Z Fold3 5G, Galaxy Z Flip, Galaxy Z Flip 5G, Galaxy Z Flip3 5G, Galaxy Z Fold4, Galaxy Z Flip4
  • Galaxy S9, Galaxy S9+, Galaxy S10, Galaxy S10+, Galaxy S10e, Galaxy S10 5G, Galaxy S10 Lite, Galaxy S20, Galaxy S20 5G, Galaxy S20+, Galaxy S20+ 5G, Galaxy S20 Ultra, Galaxy S20 Ultra 5G, Galaxy S20 FE, Galaxy S20 FE 5G, Galaxy S21 5G, Galaxy S21+ 5G, Galaxy S21 Ultra 5G, Galaxy S21 FE 5G, Galaxy S22 5G, Galaxy S22+ 5G, Galaxy S22 Ultra 5G, Galaxy S23, Galaxy S23+, Galaxy S23 Ultra
  • Galaxy Note10, Galaxy Note10 5G, Galaxy Note10+, Galaxy Note10+ 5G, Galaxy Note10 Lite, Galaxy Note20, Galaxy Note20 5G, Galaxy Note20 Ultra, Galaxy Note20 Ultra 5G
  • Galaxy A52, Galaxy A52 5G, Galaxy A52s 5G, Galaxy A53 5G, Galaxy XCover4s, Galaxy Xcover FieldPro, GalaxyXcover Pro, Galaxy Xcover5, Galaxy Xcover 6 Pro

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.