Samsung: One UI 6.0 voor Galaxy-telefoons fikst ongewenst killen van apps

Samsung zal later dit jaar met One UI 6.0 voor zijn Galaxy-telefoons het ongewenst killen van apps tegengaan. Vanaf dan zal Samsung-software de api's in Android respecteren voor het uitvoeren van taken op de voorgrond en achtergrond.

One UI 6.0 is gebaseerd op Android 14 en daarin zitten de api's die het uitvoeren van taken op de achtergrond uniform maken, meldt Google. Samsung is de eerste fabrikant die zegt zich te zullen gaan houden aan de api's om zo te zorgen dat apps die ervoor gemaakt zijn hun taken op de achtergrond kunnen uitvoeren.

Fabrikanten van smartphones, waaronder Samsung en Xiaomi, killen vaak apps op de achtergrond om de accu te sparen en zo de accuduur wat te verlengen. Dat leidt niet vaak tot problemen, maar soms heeft dat ongewenste resultaten. De nieuwe functies voor 'foreground service types' voor het specificeren van taken en 'user initiatiated data jobs' voor downloads en uploads op de achtergrond moeten dat gaan verhelpen.

Na de upgrade naar One UI 6.0 is dat alleen het geval voor apps die al voor Android 14 zijn gemaakt en zich houden aan de nieuwe regels rond taken op de voor- en achtergrond. One UI 6.0 komt vermoedelijk dit najaar uit. Het is onbekend of andere fabrikanten het nieuwe beleid ook zullen volgen.

Samsung Galaxy S23, S23+ en S23 Ultra

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-05-2023 • 11:44

49 Linkedin

Reacties (49)

49
49
18
1
0
25
Wijzig sortering
Ik mag toch ook hopen dat de fix nog gebackport word naar telefoons die geen updates meer krijgen en nog op One UI 5.x draaien..
One UI 6.0 is gebaseerd op Android 14 en daarin zitten de api's die het doen van taken op de achtergrond uniform maken, meldt Google.
Aangezien de betreffende API's pas vanaf Android 14 aanwezig zijn, en OneUI 5.x op Android 13 gebaseerd is, betwijfel ik dat dit gaat gebeuren.
Nee, dat gaat niet gebeuren; de OneUI versies lopen min of meer op met de Android versies
Nog los van het feit dat Samsung de Google API voorheen niet respecteerde: waarom zou je alsnog apps killen als er in de instellingen daarvan door de gebruiker expliciet is aangegeven dat de app altijd moet mogen blijven draaien? Dat is gewoon een middelvinger naar de gebruiker.
Ik ben benieuwd of dit dan per app verschilt, recent kreeg ik het eindelijk voor elkaar dat mijn S22U emails en whatsapp berichten binnen enkele seconden binnen kreeg nadat het werkelijk binnen kwam.

Want met default instellingen kon het zomaar 10 minuten of langer duren voordat een whatsapp melding binnen kwam (met scherm uit, als je met je telefoon bezig bent komen meldingen direct binnen).

En ik zwijg over de email, soms duurde dat ruim 1 uur.

Hiervoor altijd LGs, Motorolas en iPhones gehad zonder deze issues, en zelfs nu op default instellingen komen alle meldingen op mijn iPhone en oudere LG (draait A12) direct binnen, zonder geklooi zoals bij Samsung.

en uitzoeken hoe je dit oplost was meer voor mijn partner, als mijn Samsung een melding later binnen krijgt is het geen ramp, mijn andere toestel krijgt het wel meteen binnen, Maar mijn partner heeft maar 1 telefoon, en het kwam regelmatig voor dat je elkaar een bericht stuurt en het zo lang duurde voordat mijn partner een melding kreeg, dat ik soms moest bellen anders wist mijn partner niet eens dat ik een bericht had verstuurd

Dus mooi als Samsung zich daar eindelijk aan houdt.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 8 mei 2023 12:20]

Ik heb een S21 ultra, en daarvoor een S8 gehad. Nooit de problemen gehad die jij noemt. Niet bij WhatsApp,en niet bij Signal.

Er zijn instellingen voor, en bij enkele apps wel eens naar gekeken, maar dus niet nodig voor de standaard medsage apps.
Note 1, Note 5, S8+, S9+, hoop opgegeven. Wel promoten dat ze hopen ram hebben, maar zodra je een app een paar minuten niet hebt gebruikt, eruit gooien. Niets cachen in ram. Echt om zot van te worden dat elke app opnieuw gestart moet worden als je deze aanraakt. Andere problemen daargelaten.

Iphone hier met evenveel ram als de S9+. Houd meer in ram gecached dan de S22 ultra…

Edit: welke blijkbaar tot 12gb ram kan hebben, lol, veel leeg geheugen op je gsm dan.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 8 mei 2023 13:59]

Ik heb dit probleem niet met mijn S23u, maar ik heb dit wel gehad toen ik Ziggo had.
Met een Huawei P7/P8 en Oneplus 6T had ik deze problemen. Toen ik naar een iPhone overging waren de problemen weg. Op Android bleef het en werd het pas opgelost nadat ik over ben gegaan op glasvezel.

Deze app had ik in gebruik om het probleem niet geheel te verhelpen, maar het kwam wel sneller binnen:
https://play.google.com/s...tbeatfixerforgcm&hl=en_US
Volgens mij had je een ander probleem. Google Play Store meldt dat die app gemaakt is voor een oudere Android versie dan 11 waarop mijn tablet draait.
Volgens mij had je een ander probleem. Google Play Store meldt dat die app gemaakt is voor een oudere Android versie dan 11 waarop mijn tablet draait.
Het had er volgens mij iets mee te maken dat de 'heartbeat' niet doorkomt, waardoor je dus geen notificatie melding krijgt. Als je de app zoals whatsapp dan opent, zie je plots dat je bericht hebt.

Het is inderdaad al een oudere app, ik heb hem via forums gevonden door mensen die hetzelfde issue hadden.
Hoe heb je het opgelost? Ik heb al wat instellingen aangepast voor WhatsApp en GMail maar dat heeft weinig uitgehaald.
In de app lijst (in de instellingen van Samsung zelf, andere optie is om op de app icoon op het hoofd scherm ingedrukt houden en op “i” drukken) de batterij settings per app aangepast van “geoptimaliseerd” naar “onbeperkt”

Dit moest ik wel per app doen.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 9 mei 2023 11:43]

Waarom? Om uit test van de batterijduur, beter te zijn dan de concurrentie.
Het is ook echt frustrerend. Hij killed bijvoorbeeld nu regelmatig de Google Podcasts app halverwege een podcast aflevering (en nee, ik heb niet per ongeluk de slaapstand aanstaan), vooral als ik m'n telefoon een beetje actief gebruik op de momenten dat ik schakel tussen apps.
Dat is gewoon een middelvinger naar de gebruiker.
Sommige apps zijn wel erg aggressief in hun gebruik van de CPU. Zo had ik eens een app om benzineprijzen te vergelijken welke elke minuut the CPU wakker maakte, terwijl ik hem maandenlang niet gebruikt had. Zolang de apps een middelvinger uitsteken kun je de Samsungs niets verwijten.
Is die API niet nieuw in Android 14?
Ik gebruik Google AccuBattery op mijn Galaxy S23 met Android 13 en die klaagt over exact dit issue. Zie ook https://dontkillmyapp.com/
Misschien een leuke website om hierbij te vermelden: https://dontkillmyapp.com/
Deze website probeert een beeld te geven van welke fabrikanten agressief achtergrond taken killen om batterij uit te sparen.

[Reactie gewijzigd door Toelly op 8 mei 2023 13:04]

Hoe relevant is die site eigenlijk nog? Ik krijg het idee dat deze al tijden niet meer geupdate wordt. Bij Samsung is bijv. de laatste versie die ze bespreken Andriod 11, terwijl we inmiddels al weer even op 13 zitten.

Ook lijkt hun app voor het laatste geupdate halfweg 2021.
Mooi om te zien. Mijn moeder zal er wel blij mee zijn, met de apps die ze gebruikt om haar diabetes mee te managen. Nou gebruiken die momenteel allerlei workarounds en hacks om te blijven werken, maar als dit ervoor zorgt dat ze wat minder rechten nodig hebben en overall minder batterij, dan is dat uitstekend. Al verwacht ik minimaal verschil op dat vlak.

Maar nu hopen dat ook andere fabrikanten de stap gaan maken, hoe minder workarounds devs nodig hebben, hoe beter en stabieler apps zijn.

Ik heb zelf overigens 2 apps altijd draaien: Bitdefender en Adguard. Ben benieuwd of daar dan nog wat mee verandert of dat dat gewoon gelijk blijft. En ja een anti-virus is op android wat minder effectief dan op windows, maar de overige tools die het bied, geven toch weer een extra laagje waar malware bouwers tegenaan lopen. En Adguard is tegenwoordig wel nodig om wat spelletjes te spelen en niet gek te worden van alle reclames, ook al zorgt dat bij sommige games ervoor dat je niet verder kunt (omdat je dan een reclame moet kijken die hij niet kan laden). Ik denk dat mijn ouders nooit zoveel mobiele spellen hadden gespeeld als ik er geen Adguard op had staan.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 8 mei 2023 12:09]

Er zijn genoeg redenen om wel gewoon een Samsung te nemen en vooralsnog werkt het wel gewoon, zij het wat meer batterij-intensief. Tenminste, dat denk ik dan, maar zeker weten doe ik het nog niet.
Hoewel ik zelf met alle liefde een Pixel zou nemen, hoe stom het ook klinkt is een Pixel niet stabiel genoeg voor een "leek" zoals mijn moeder.

En er zullen wel meer mensen zijn zoals zij.

Pixel topic lezen is al voldoende.
Ik vind zelf de Pixel UI ook niet erg fijn werken. Vreemde swipe acties om dingen zichtbaar te maken. Daar zit niet iedere gebruiker op te wachten, vooral niet de visueel ingestelden die moeten zien wat ze doen.
Dat is een instelling die je kunt veranderen, dan krijg je gewoon weer buttons op het scherm zoals je gewend bent
Die vreemde swipe acties zijn gewoon het nieuwe android. Het is pas vreemd dat Samsung ze bewust uitschakelt. Hier bijv 2 ouders. 70+ en die swipen alsof het niks is. En voor de iPhone massa is het vrijwel identiek in gebruik. Dat hebben mensen zo geleerd. Die knoppen zijn ouderwets. Maar goed die knoppen kun je op een Pixel gewoon weer aanzetten als het echt moet.

[Reactie gewijzigd door eitjeappeltje op 9 mei 2023 02:17]

Mijn moeder van 70+ is heel erg blij anders met haar Pixel 6. Mooie draadloze Google desk charger erbij. Laad 2 keer zo snel draadloos als mijn zwaar overprijsde S23. En geen bloatware. Ik zou die topics met een korrel zout nemen.

[Reactie gewijzigd door eitjeappeltje op 9 mei 2023 02:21]

De laatste keer dat mijn moeder een Pixel had, waren in haar geval meerdere issues met bereik.

Maar ze woont in de grensstreek naast Duitsland, dus daar lag het naar mijn weten toen ook aan.

Grotere probleem is dat ik liever een toestel kies dat minder issues heeft voor haar, anders mag ik iedere keer vrolijk 200km heen en 200km terug reizen.

Voor haar dus geen Pixel, maar ook geen Xiaomi en dergelijke want dat brengt weer andere issues met zich mee.

Al zal dit per persoon verschillen, Pixels zijn prima telefoons in meeste gevallen.
Ik heb zelf een iPhone 12, maar ook op iOS trekt de Medtronic app de batterij leeg. Op een gemiddelde dag is dit 60 tot 70 procent van het verbruik, en een lineaire stijle lijn (echt wel 45 graden) naar beneden qua verbruik.

Ik zet Bluetooth nu vaak uit. Dat absurde verbruik zal wel bij diabetesapps horen.
Ik heb hier veel issues mee met de Eufy deurbel. Zelfs na het activeren van van alles en nogwat komt het niet altijd door en krijg je een half uur later een bericht dat er iemand aan de deur stond.
Dit is dus de voornaamste reden waarom een slimme deurbel/deurslot een slecht idee is in mijn opzicht. Mensen zouden niet moeten wachten totdat het internet of een computer toestaat dat je binnenmag. Daarnaast zijn HEEL veel van die slimme sloten triviaal te omzeilen met een magneet of soms zelfs een kleerhanger of stukje blik.
Het is puur om iemand te zien en/of te beantwoorden op afstand. Met of zonder slimme deurbel blijft die persoon gewoon aan een gesloten deur.
Niemand heeft het hier over een deurslot.
Zelfs slimme deurbellen zonder gekoppeld slot zijn problematisch.

Als ik op een deurbel duw, dan wil ik dat die deurbel METEEN geluid maakt. Ik wil NIET dat die eerst naar een server ergens in verweggistan moet gaan, daar dan verwerken wie het is en daarna een push notification stuurt naar een app ergens. Dat zijn VEEL te veel plaatsen waar iets mis kan lopen door een software defect of instelling ergens. Mensen gaan echt geen minuut wachten totdat een berg zand in Dublin de tijd heeft om te antwoorden op die duw. Plus de privacy risico's daaraan verbonden.
Hij maakt binnen ook meteen geluid als je er een normale bel aan hangt. En als jenjiet thuis bent hoor je die niet en gaat het via de route die jij zo mooi beschrijft. Best of both worlds
Mensen gaan echt geen minuut wachten
Dat is het hele probleem. Geen geduld.
Mijn Nest deurbel is aan een elektrische bel/buzzer gekoppeld. Gaat dus ook direct af. Maar 9 van de 10 keer is degene die aanbelt al pleite als ik van mijn werkplek 1 trap af naar de deur moet komen.
Ik heb ondertussen al jaren een Google deurbel, en wat jij schets ben ik nog geen 1x tegen gekomen
Druk op de deurbel en een seconden later gaat dit af op alle Google Hubs in me huis en op me telefoon

Natuurlijk het zal best eens fout kunnen gaan, maar die ervaringen heb ik niet en ook niet van andere mensen gehoord

En als je dit niet vertrouwd, kan je hem ook gewoon aansluiten aan je normale deurbel
Je kunt het koppelen, maar dat heb ik iig niet
Dat probleem had ik ook. Niet dat het een oplossing is voor jou, en ik wil er ook geen discussie mee starten, maar nadat ik ben overgestapt naar een iPhone merkte ik pas hoeveel problemen ik steeds had met apps die ik weinig gebruikte. Steeds werden ze weer in slaapstand gezet, werden rechten verwijderd, werden ze ongevraagd gesloten enz. Je kunt van alles instellen, maar nu werkt gewoon alles vanzelf. De batterijduur is ook nog langer dan van welke Samsung Note telefoon die ik ooit heb gehad. Ik hoop dat ze het kunnen oplossen in Android 14 met OneUI 6, maar ik geloof er niet meer in. Het was gewoon te veel gedoe en gezeur. Er was altijd wel iets.
Samsung heeft er zelf ook een kort bericht aan gewijd: https://developer.samsung...ne-UI-6-(with-Android-14)
To strengthen the Android platform, our collaboration with Google has resulted in a unified policy that we expect will create a more consistent and reliable user experience for Galaxy users. Since One UI 6.0, foreground services of apps targeting Android 14 will be guaranteed to work as intended so long as they are developed according to Android's new foreground service API policy.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 8 mei 2023 11:49]

🤫 Dat is een zgn. nieuwsbron.
Ben benieuwd. Ben al lang van Samsung afgegaan naar stock want batterij en ram management is echt erg matig.
welke modellen gebruikte je dan?
Ik ben een groot Samsung-fanboy (Samsung-only sinds de Galaxy Spica) maar ik heb nu een S22 en de batterijduur is echt ondermaats.
Heb je de gewone of de plus variant? Want ik hoorde mijn zusje ook over precies hetzelfde, bij haar haalt hij een dag werken amper terwijl hij over het algemeen meer in standby licht dan actief gebruikt is in die tijd
Ik heb een S21+ en vind die ook al drama. En ik heb echt alleen de apps er op staan die ik regelmatig gebruik en heb m'n browser bijvoorbeeld zo ingesteld dat deze op de achtergrond niet mag draaien.

Ik haal het einde van de dag eigenlijk nooit zonder ophalen, terwijl ik minder dan een uur screentijd per dag heb!
Ik hoop dat je dat wel voor specifieke apps instelt. Want de meeste apps moeten van mij gekilled worden. Die hoeven niet op de achtergrond te draaien. (data vergaring/of onnodig batterij gebruik)
Mooi om te lezen. Moet zeggen dat ik zoiezo positief verrast ben met de Samsung S23. Jare. Samsung gemeden als de pest vanwege de bloatware en na de S4 nooit meer een gehad. Komende van een Pixel eigenlijk vrij snel gewend. Mis eigenlijk alleen de camera en now playing.
Is het al mogelijk dat een app zich kan registreren op bepaalde bluetooth-IDs of andere triggers? Het lijkt zo dat veel achtergrond-apps werken als al die update-apps in Windows, en dan zorgt die onderdrukking van achtergrond-apps voor problemen. Zo moet ik mijn telefoon openen en soms ook de app, als ik sommige telefoon-gebaseerde sleutels (zoals de voordeur) wil gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee