Dat is toch vooral onwil. SIDN kan elke dag een scan maken van DNS. En als er IPv6 voor lange tijd niet ondersteund wordt, dan wordt de prijs om het domein te onderhouden gewoon verhoogd.
En dan zetten de bedrijven wel een IPv6 record in DNS, dat verwijst naar een hostingboer, die de mensen direkt doorverwijst naar de IPv4 site. Of ze zorgen dat de IPv6 site geen verbindingen accepteert - dan schakelt de browser alsnog over naar IPv4. Of zoiets. Voor je het weet wordt het een hele complexe controle. Veel te complex om regelmatig uit te voeren, en zo complex dat ie nog steeds makkelijk te omzeilen is.
Daarnaast is het nog maar de vraag of het juridisch wel kan, dat ze de prijzen verhogen voor bedrijven die geen volwaardig werkende IPv6 hebben - dat nog afgezien van de vraag hoe je moet controleren of het 'volwaardig' is...
Desnoods maken we een wet die IPv4 only verbiedt en met boetes. Dat zal een van de eenvoudigste wetten zijn om te handhaven. Dat geldt dan ook voor bedrijven die enkel een .com domein hebben, maar in Nederland gevestigd zijn.
Integendeel. Een van de moeilijkste wetten, want elk bedrijf zal wel een goede reden hebben dat ze (nog) geen IPv6 kunnen ondersteunen. En sommige van die redenen zijn valide, omdat het bijvoorbeeld om een legacy-systeem gaat, dus zal er per geval geoordeeld moeten worden. Voor je het weet hebben de rechters de hele wet als onuitvoerbaar bestempeld, en wordt IPv4 gewoon gedoogd.
Punt is, als we dit niet doen, en geen push voor de server kant introduceren, dan gaat IPv6 nog heel lang duren. Als we die push wel introduceren, zijn we in 10 jaar klaar en wordt internet eenvoudiger en goedkoper.
Er zijn ook andere manieren. De politiek zou in gesprek kunnen gaan met de hostingbedrijven en cloud-bedrijven, en ze met zachte hand overreden IPv6 te gaan ondersteunen. Uiteindelijk moeten ze toch, dus veel dwang zal er niet nodig zijn. En het kan in tweede instantie natuurlijk ook met hardere hand (dwz met een wet). En als de hostingbedrijven en cloudbedrijven om zijn, en eventueel Twitter, Facebook, etc. dan denk ik dat we het belangrijkste deel wel gehad hebben.
Sowieso zou de EU een wet moeten maken die eist dat alle internet-apparatuur en software die (nieuw) verkocht wordt (m.n. IoT devices) IPv6 ondersteunt. En dus ook alle apps in de appstores. Dat zou ook al heel wat schelen.
Een andere mogelijkheid is om de ISPs in de EU te veplichten een kunstmatige vertraging (van bijv. 100ms) te introduceren in IPv4 verkeer. Dat zou ook voor een goede motivatie zijn voor diensten om ook maar IPv6 te gaan ondersteunen. Dit lijkt me echter een maatregel voor over een jaar of 5 tot 10, om de bedrijven die dan nog steeds geen IPv6 ondersteunen extra te motiveren. Vooralsnog zit er nog duidelijke groei in, en er is sowieso op die termijn geen noodsituatie te verwachten die acuut ingrijpen noodzakelijk maakt.
En ik twijfel er niet aan dat er nog andere manieren zijn die beter werken dan een dagelijkse, of althans regelmatige scan van alle DNSen en websites van nederlandse bedrijven...
Voor het omzeilen, als de server kant zelf IPv4/IPv6 conversietools introduceert, dan is dat okay.
Dat is geen omzeilen vind ik. Dat is gewoon een legacy IPv4-systeem achter een IPv6 adres hangen. Dan ondersteun je IPv6. De manier waarop je het ondersteunt maakt niet uit - en dat is ook zeer moeilijk te controleren. Overigens denk ik dat er relatief weinig legacy-systemen zijn die echt geen IPv6 ondersteunen.
Dat legt de burden bij de server kant en haalt het weg bij de client kant.
Volgens mij is de client-kant überhaupt niet het probleem, behalve bij IoT. Alle OSen ondersteunen gewoon IPv6.