Google introduceert bètaversie Nearby Share-app voor Windows

Google heeft een bètaversie van de Nearby Share-app geïntroduceerd. Via de app kunnen Android- en Windows-gebruikers draadloos bestanden met elkaar uitwisselen. De tool draait momenteel op Windows 10 en Windows 11 en is enkel beschikbaar in de VS.

Volgens Google is minstens een 64-bits-versie nodig van Windows 10 of 11 om de Nearby Share-app te kunnen draaien. De tool draait ook niet op computers die een arm-versie van Windows draaien. Wat de vereisten voor Android betreft, is het voldoende om tenminste Android 6 te draaien. De Nearby Share-functie zit in deze versie van het besturingssysteem immers al ingebakken.

Pc-gebruikers die met Nearby Sharing aan de slag willen gaan, moeten hun wifi- en bluetoothverbinding activeren. Android-gebruikers moeten ook hun locatieservices inschakelen. Een gebruiker kan de zichtbaarheid van de apparaten instellen en bepalen of het apparaat voor iedereen, enkel de contacten, enkel de eigen apparaten of niemand zichtbaar is. Apparaten mogen zich op maximaal 5 meter afstand van elkaar bevinden. Bij elke bestandsoverdracht moet er toestemming worden gegeven en de overdrachten zijn e2e-versleuteld.

Google werkt al enkele jaren aan Nearby Sharing. In 2020 begon het bedrijf met tests waarmee gebruikers van Android-telefoons elkaar bestanden konden sturen. Later dat jaar is Google de functie beginnen uit te rollen naar zijn Android-toestellen. Apple heeft al jaren een soortgelijke functie, genaamd AirDrop. Samsung heeft ook al een eigen alternatief ontwikkeld, met de titel Quick Share. Ook heel wat Chinese fabrikanten hebben ondertussen een eigen alternatief. Tweakers schreef in 2020 een achtergrondartikel over deze verschillende implementaties.

Nearby Share-app voor Windows

Door Jay Stout

Redacteur

01-04-2023 • 13:20

56 Linkedin

Reacties (56)

56
55
22
0
0
23
Wijzig sortering
Bestanden uitwisselen tussen Android en Windows kan nu ook al via Bluetooth, waar is die extra app voor nodig?

###

Aanvulling: voor bestandsuitwisseling met Bluetooth is slechts device detection en toestemming nodig. Voor wifi is toegang tot een netwerk en dus authenticatie nodig (password).

[Reactie gewijzigd door Kalief op 2 april 2023 00:44]

Om het snel via wifi te sturen voor de leek.
Vreemde is wel dat dat in principe een van de nieuwe features van Bluetooth 3.x was geloof ik, dat Bluetooth de Wifi-chip tijdelijk kon gebruiken voor snelle bestandsoverdracht.
Ik kan daar niks over vinden. Maar het is wel ongeveer wat deze verschillende tools doen. Bluetooth wordt gebruikt voor het opzetten van een WiFi-Direct verbinding, alleen omdat het geen standaard is maakt elke fabrikant zijn eigen implementatie. Meestal duurt het daarna nog enkele jaren voordat de standaarden-organisatie zich erover gaat buigen en een standaard maakt, one to rule them all.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bluetooth#Bluetooth_3.0_+_HS
Alternative MAC/PHY
Enables the use of alternative MAC and PHYs for transporting Bluetooth profile data. The Bluetooth radio is still used for device discovery, initial connection and profile configuration. However, when large quantities of data must be sent, the high-speed alternative MAC PHY 802.11 (typically associated with Wi-Fi) transports the data.
Bluetooth is vaak klungelen.
Vele computers hebben geen bluetooth, het is traag en maar weinig mensen weten hoe het werkt.
Dan heb je hier niks aan, want bluetooth wordt gebruikt om de verbinding op te zetten.
Voor de computers zonder bluetooth gaat dit alsnog niet werken :+
En hoe is dit relevant, aangezien Nearby Share óók bluetooth gebruikt om de verbinding op te zetten?
Ik heb een appje op mijn telefoon die een ftp server start waarmee ik bestanden kan uploaden/downloaden.
Werkt perfect.
Waarom kunnen Google en Microsoft toch niet gewoon samenwerken. Microsoft heeft een eigen nearby share, als Google en MS hun versies nou zou laten samenwerken, hebben ze meteen het hele gezeik opgelost. De reden dat Airdrop werkt is dat je er geen apps voor nodig hebt.

Het is niet alsof Microsoft nog bezig is met een mobiel besturingssysteem op dit punt. Beide bedrijven zullen er baat bij hebben als er een nuttig Airdrop-alternatief komt.

Maar goed, Google vereist dat je een Google-account gebruikt voor nearby share en ik vermoed dat ze daar de nodige controle over zullen willen houden, dus samenwerken of (god behoede) zonder je mailadres een bestand tien centimeter door de lucht kopiëren zal er wel niet in zitten.
Waarom kunnen Google en Microsoft toch niet gewoon samenwerken.
Ik zou daar ook nog Apple aan willen toevoegen zodat Airdrop ook werkt met Google en Microsoft. Genoeg mensen die een iPad gebruiken naast hun Windows pc en Android smartphone.
Helaas heeft Apple het meer dan duidelijk gemaakt dat niet samenwerken met andere bedrijven onderdeel is van hun verkoopstrategie. Van Facetime tot iMessage doet Apple er alles aan om hun gebruikers binnen het ecosysteem te houden.

Ik zou heel graag een open Airdrop zien, maar ik acht de kans dat Apple zoiets vrijwillig uit handen zal geven ongeveer 0,0%.
maar ik acht de kans dat Apple zoiets vrijwillig uit handen zal geven ongeveer 0,0%.
Toch als je b.v. kijkt naar iPadOS dan weigerde Apple tot voor een tijdje terug de mogelijkheid van een bestandsverkenner op de iPad. Maar uiteindelijk is de bestandsverkenner er wel gekomen net als ook b.v. de USB-C poort.

Maar ik denk ook dat het niet alleen aan Apple ligt maar net zo goed ook aan Microsoft en Google die ook min of meer compatibiliteit met Airdrop weigeren. Het is denk ik toch wel echt een 2zijdig verhaal waarbij ik zeker Apple niet in bescherming wil nemen als zijnde fanboy b.v. Ik gebruik zelf een Windows pc, Android smartphone en wel dan een iPad Pro als tablet.
Google en Microsoft kunnen niet samenwerken met het huidige Airdrop. Apple heeft een certificaatsysteem in het protocol ingebouwd dat vereist dat een normaal mobiel apparaat de nodige ondertekeningen heeft. Er zijn wel open source implementaties van delen van het Airdrop-protocol, maar wil je het gebruiken, moet je keys uit Apple-hardware zien te halen.

Ik ben niet echt overtuigd puur doordat Apple een missende app en een ontbrekende USB-poort heeft toegevoegd aan hun apparaat bedoeld voor professioneel tabletgebruik. Hopelijk heb ik het fout en komt Apple ooit met een voorstel om ook andere platformen op Airdrop aan te sluiten, maar ik ga er maar niet van uit.
een missende app en een ontbrekende USB-poort heeft toegevoegd aan hun apparaat bedoeld voor professioneel tabletgebruik.
Dat geld niet alleen voor de iPad Pro maar ook de 'gewone' iPad heeft nu USB-C net als de bestandsverkenner. Maar USB-C houd niet alleen in een ontbrekende USB poort maar vooral ook dat ze zijn gaan afzien van hun eigen Lightning poort. Daarbij mede door USB-C is het nu ook mogelijk veel meer niet-Apple externe devices aan te sluiten. Net als dat je met bestandsverkenner ook NTFS ondersteund en je dus gewoon kan kijken op externe Windows gebaseerde harddisks.

Maar kijk ook b.v. naar het hele MS Office 365 pakket wat nu ook volledig beschikbaar is voor iPadOS net als b.v. de Edge browser. Dus je ziet toch wel dat ook Apple net zo goed handreikingen doet en een wat minder starre houding aanneemt. En tja, ook qua verkoopstrategie kan hun dat alleen maar ten goede komen.
Je kan ook als je op hetzelfde netwerk zit surfen naar snapdrop.net met om het even welk device met een browser.
En open source, ik host het zelf.
Handig, kende dit helemaal niet. Zal van pas komen wanneer collega's weet eens zeuren omdat mijn Windows geen airdrop heeft 😅
Is het dan niet nog makkelijker om KDE Connect te gebruiken?
Het zal er van afhangen hoe vaak je het gebruikt, maar applicaties installeren vormt toch al meteen een vrij grote drempel. Als je het in de browser kan doen, zonder een account aan te maken geniet het toch vaak mijn voorkeur tegenwoordig.
Plus het werkt ook op apparaten waar KDE Connect niet beschikbaar is. Oké, dat is een niche, maar je zal maar in die niche zitten (ik zit er bijv. deels in met Ubuntu Touch op mijn primaire telefoon - helaas geen KDE Connect beschikbaar, wel op mijn primaire desktop met openSUSE + KDE).
Kan je als je bijvoorbeeld uit huis bent met iemand sharen?
Voordeel van snapdrop is dat het. zonder app kan maar nadel is dat het dus alleen via internet werkt en dus niet via je eigen lokale wifi

Dan is er beter de app localsend die werkt stabiel op windows ma en linux op android en op iOS/ipadOS

En best of all het staat op github als foss
Voordeel van snapdrop is dat het. zonder app kan maar nadel is dat het dus alleen via internet werkt en dus niet via je eigen lokale wifi
Je kunt Snapdrop zelf hosten, dus dan gaat het alsnog via je lokale wifi.
Weet je hoe? Met docker komt de site op maar als ik verschillende apparaten naar de lokale server stuur, zien ze elkaar niet.
Ja, dat is de enige optie tussen iPhone en Windows. Ik ben groot fan van Apple, het werkt tenslotte voor mij echt beter, maar buiten de Apple bubble zit je toch vaak te klungelen.
Cool! nu even een leuke handige korte domeinnaam vinden die je nog kan registeren en ik ga het ook selfhosten :) Dank!
Grapjas. Al dat soort namen zijn dus al bezet.
Inmiddels zie ik niet echt meer redenen om dit te gebruiken tussen mn PC en telefoon. Ik gebruik de Microsoft Phone Link app samen met mn Fold2 om notificaties te ontvangen en clipboard te syncen (dus voor copy/paste van tekst etc, wat gwn erg snel en goed werkt). Ook al mn lokale foto's kan ik via hier zien en overzetten (en nog meer functies zoals apps gebruiken en je telefoon scherm bedienen/zien).

Foto's/video's handmatig delen is sowieso niet meer nodig gezien ik gewoon via Google Foto's alles beheer en automatisch synct. Bestanden delen zie ik ook geen use case meer voor, gezien ik mn home folder en desktop automatisch sync via zowel OneDrive als Google Drive. Met een gigabit up/down snelheid thuis heb ik dus vrijwel direct toegang tot alles tussen mn telefoon en PC, zonder dat ik het nog handmatig hoef te delen.

Bestanden van mn PC naar iemand anders zn telefoon sturen of andersom is nog nooit voorgekomen in mijn geval als ik zo terug denk. Dit zou de enige use case zijn, wat bij mij gewoon nooit voor komt.

Zullen vast voor anderen redenen zijn om het te gebruiken, maar voor mij is het inmiddels gewoon overbodig geworden door wat ik hierboven schets.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 1 april 2023 16:08]

Een voorbeeld van een use case waar ik de mogelijkheid graag heb:

Ik film dronebeelden en kan deze makkelijker draadloos naar mijn telefoon overzetten (via bijbehorende app) dan pielen met een microSD-kaartje en deze dan over USB uitlezen. Maarja, dan staan ze nog op mijn telefoon...

Het kaartje is lastig te verwijderen en terug te plaatsen, en er zijn risico's dat ik hem verlies of beschadig, dus die laat ik liever op zijn plek. 2x draadloos overzetten doe ik dan liever dan 1x priegelen.
Op zich lijkt het mij voor later wel handig om makkelijk iets van mijn telefoon naar iemand anders zijn PC te kunnen sturen. Alleen ik gebruik op het moment zelf al Warpinator (Winpinator op windows) om het zelfde te doen en dat bevalt ook wel prima eigenlijk. Ik ben dit op tegen gekomen toen ik iets van mijn pc makkelijk wou overbrengen naar mijn steam deck.
Gebruikt Warpinator Bluetooth of wifi?
Lokaal netwerk. Dus afhankelijk van je apparaat wifi of bekabeld. Wat naar mijn mening wel fijn is omdat het sneller werkt dan bluetooth.
Direct even testen ;)
Het valt mij op dat de verbinding tussen laptop en telefoon vele malen beter is dan de verbinding met telefoons van andere personen. De pc komt er quasi onmiddelijk op, waar dit normaal gezien soms wel problemen geeft bij mij. Lijkt me vooral zeer handig om tijdens de les snel foto's van m'n telefoon in OneNote te plakken zonder gedoe
Net uitgeprobeerd.
Het werkt snel en vlekkeloos, zonder enige gedoe.
Allemaal “hetzelfde” maar niet compatibel tussen alle platformen, mooi die gesloten eigen implementaties (kuch Apple)
KDE Connect werkt volgens mij op zo'n beetje elk platform. Ik gebruik het op Windows icm Android. Ik zie MacOS en iOS ook in de lijst staan.
En met dezelfde naam als de 5 jaar oude ingebouwde windows-functie om bestanden draadloos tussen windowsmachines te delen.
Nee nee.
"Nearby share" en "nearby sharing" is toch heel wat anders ?

(Sarcasme voor het geval dat ...)
Je klaagt over Apple in een artikel over een gesloten systeem van Google waar in de comments mensen klagen over een gesloten Windows systeem met dezelfde naam...

:/
Hoe is het met privacy gesteld (Google....).
Gaat dat wel goed of is dit tegelijkertijd een Trojaans Paard...?
Als je privacy belangrijk vind: https://apps.microsoft.co...XBF0?hl=nl-nl&gl=nl&rtc=1

KDE Connect is los voor Windows beschikbaar, kun je veel meer mee dan bestanden delen.
Wat vreselijk onhandig benoemt. Nearby sharing is een windows 10-feature sinds begin 2018. Dezelfde naam, dezelfde functie (maar dan tussen windows-apparaten). Google heeft twee jaar later een concurerende functie gemaakt en brengt deze nu op windows uit. Dat moet haast wel bewust zijn gedaan.

Dan heb je zometeen dus 'nearby sharing' in je windows share-menu, maar dat is een andere dan 'nearby sharing' de app van google die je op windows kunt installeren.

Eeuwig zonde dat MS het ook niet direct met een app op Android (en iOS) heeft uitgebracht afgelopen jaren, dan was er eindelijk een standaard geweest.

Bestanden uitwisselen tussen telefoon, tablet en/of pc is nog steeds veel te omslachtig.
Inderdaad zeer verwarrend. Android had eerst Android Beam, dat wel de datatransfer over bluetooth deed en nooit echt een succes was. Apple had ongeveer gelijkertijd AirDrop, dat wel wifi gebruikt. Google verving dan later Android Beam door Nearby Share, om beter te concureren met de functie van Apple. Ondertussen had MS ook hun 'nearby sharing', maar dat heeft Google gewoon genegeerd. Denk ook niet dat veel mensen de Windows-variant kennen.

Het zou echt tof zijn als Apple, MS en Google allemaal dezelfde 'nearby sharing' standaard zouden implementeren, maar het is naïeve droom dat onze monopolistjes dat spontaan zouden doen :/
Apple, MS en Google
(...)
onze monopolistjes
Does not compute.
mo·no·po·lie (het; o; meervoud: monopolies, monopoliën)
1 marktvorm waarin er voor een product of dienst slechts één aanbieder is
2 uitsluitende bevoegdheid tot iets: machtsmonopolie

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 april 2023 15:12]

Oké, niet te letterlijk nemen. Exacter is "oligopolie" dan :)

Mijn punt is: omdat er slechts 3 grote spelers zijn, met elk hun eigen ecosysteem, vermijden ze bruggen te bouwen naar dat van de concurrenten.
Zouden er vele kleine concurrenten zijn, dan zouden die spontaan groepen vormen die standaarden ontwikkelen en implementeren om hun producten aantrekkelijker te maken.

(En ja, het feit dat er enkele grote spelers zijn, heeft ook wel enkele voordelen natuurlijk)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee