Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Iedereen zijn eigen AirDrop-alternatief

Strijd van 'snel delen'-technieken op Android

30-01-2020 • 06:00

150

Snel delen

Quizvraag: wanneer bracht Apple zijn 'snel delen'-dienst AirDrop uit? De functie om bestanden te delen tussen iOS-apparaten en Mac-computers lijkt veel gebruikers te hebben. Het is lastig om dat te achterhalen, want niemand behalve Apple kan dat bijhouden, maar het is verdraaid handig om tussen Apple-apparaten bestanden te kunnen delen zonder dat daarvoor een usb-stick of zelfs maar een internetverbinding nodig is. Het punt is: zoals wel meer diensten op Apple-apparaten - Facetime, iMessage, Memoji's - werkt het niet op Android-telefoons. Eigenlijk hadden we allang een stevig alternatief verwacht voor AirDrop op Android, want Apple bracht het uit in 2011, inmiddels bijna negen jaar geleden.

Dit jaar lijkt het ervan te komen; er komt een AirDrop-alternatief voor Android. En nog een. En nog een. Nog even en we hebben een techniek met als doel om al die technieken aan elkaar te knopen. Het is niet moeilijk om daar het relevante XKCD-stripje bij te verzinnen. Hoog tijd dus om te kijken naar de drie manieren om snel bestanden te delen op Android. Op welke apparaten werken ze, hoe werken ze en wanneer komen ze?

Snel delen op Android

Android BeamHet is niet zo dat het antwoord op AirDrop acht jaar heeft geduurd. Sterker nog: Google had al een techniek in ontwikkeling toen Apple AirDrop aankondigde. Het zat voor het eerst in Android 4.0, dat eind 2011 uitkwam op de Galaxy Nexus. Het kwam via upgrades en nieuwe toestellen in de tijd erna snel beschikbaar op meer smartphones.

De truc was deze: Android Beam werkt via nfc om verbinding te maken, waarna de techniek bluetooth gebruikt om bestanden daadwerkelijk over te brengen. Daarbij is de snelheid gelimiteerd door de snelste bluetoothverbinding die door beide apparaten wordt ondersteund. Als de ene telefoon bluetooth 5.0 aan boord heeft en de andere 3.0, dan zal de maximale snelheid van 3.0 uiteraard het maximum zijn.

Android Beam was nauwelijks in gebruik en Google haalde het vorig jaar uit Android 10. Toen al was er sprake van een nieuw alternatief daarvoor met de naam Fast Share, maar dit zit niet in Android 10. En dat biedt ruimte voor andere spelers.

Er zijn al langer merkspecifieke alternatieven die dingen beter doen dan Android Beam. Samsung introduceerde met de Galaxy S III in 2012 S Beam op zijn Galaxy-toestellen en dat werkt met een combinatie van bluetooth en wifi direct. Huawei heeft Share, een dienst om bestanden te delen met eveneens een combinatie van bluetooth en wifi direct tussen telefoons met Emui 5.0 uit 2016 of tussen een Emui-smartphone en een laptop van Huawei die het ondersteunt.

De marktleider komt

Samsung is een van de partijen die werkt aan een AirDrop-alternatief met QuickShare. XDA-Developers toonde vorige week screenshots van de werking. Het is onbekend hoe het precies werkt en hoe snel het zal kunnen gaan, maar er is in elk geval een mogelijkheid om bestanden te delen met andere apparaten dan smartphones en tablets.

Het werkt namelijk ook met apparaten met Samsungs eigen iot-technologie SmartThings. Dat gaat niet rechtstreeks. Gebruikers uploaden de bestanden naar de Samsung Cloud, waarna die het streamt naar apparaten. Dat moet het overzetten van bijvoorbeeld installatiebestanden voor apps naar SmartThings-apparaten mogelijk maken zonder fysieke verbinding. Aan de andere kant: bij het delen met SmartThings-apparaten belanden wel bestanden op servers van Samsung. En wie weet waarvoor het die data gebruikt?

Als je denkt dat je daarmee films kunt streamen, heb je het mis. Het is maximaal 1GB per keer en 2GB per dag, vermoedelijk omdat het via de cloud werkt. Samsungs QuickShare is nog niet aangekondigd; dat zou gebeuren bij de Galaxy S20-presentatie over twee weken.

SamsungQuick Share XDA SamsungQuick Share XDA SamsungQuick Share XDA SamsungQuick Share XDA

De Chinese combinatie

Het is een vreemde alliantie. Om snel delen van bestanden mogelijk te maken, heeft Xiaomi de handen ineengeslagen met Oppo en Vivo. Dat Oppo en Vivo samenwerken, is niet zo raar. Ze delen investeerders en deals met toeleveranciers, en zijn dus zo goed als zusterbedrijven. Xiaomi staat daar echter los van. Bovendien heeft Xiaomi al langer een eigen dienst om bestanden te delen in Miui zitten. Dat heette eerst Mi Drop en zal nu als Mi Share door het leven gaan.

De functie heet ook bij andere fabrikanten Share, maar uiteraard geen Mi Share. Bij Oppo heet het Oppo Share bijvoorbeeld. Het ontdekken van apparaten gaat via bluetooth, de overdracht via wifi direct. Dat gaat met maximaal 20MB/s, oftewel 160Mbit/s. Dat is best redelijk. Een film van 4GB bijvoorbeeld kun je in nog geen 3,5 minuut overzetten. Ontvangers moeten de functie wel eerst aanzetten voordat deze werkt. Het lijkt vooralsnog niet mogelijk om alleen bestanden te ontvangen van contacten, zoals met andere toepassingen wel kan.

De maker van Android roert zich

Ook Google zelf werkt aan een nieuwe manier van bestanden delen. Dat heette eerst Fast Share, maar lijkt nu de naam Nearby Sharing te krijgen. Het scannen werkt met bluetooth en het versturen via wifi direct. Google heeft zelf nog niets geclaimd over de snelheid, maar het overzetten van een 3,5GB wegend img-bestand duurde in een test van XDA-Developers iets meer dan twee minuten. Dan kom je uit op 28MB/s. Google heeft bovendien de mogelijkheid om deze functie bij veel mensen op de radar te krijgen. Het werkt via Play Services en dat is een dienstenpakket dat draait op vrijwel alle Android-telefoons. Daarbij is het voor Google mogelijk om te porten naar Chromebooks.

Dat maakt de oplossing van Google tot de universeelste en dus kansrijkste. Aan de andere kant: Android Beam zat sinds Ice Cream Sandwich 4.0 in het mobiele besturingssysteem en had zo weinig gebruikers dat Google besloot ermee te stoppen, dus wie weet. Bovendien kunnen merken in hun eigen software hun merkspecifieke manier van snel delen bovenaan weergeven om ze bij mensen bekend te maken. Dat kan Google niet bij skins van andere Android-fabrikanten.

Een klein overzicht

Om een overzicht te bieden van wat eraan komt, is hier een tabel met gegevens die nu bekend zijn over de diverse manieren om snel bestanden te delen op Android.

Snel delen op Android Google Samsung Xiaomi/Oppo/Vivo
Naam Nearby Sharing QuickShare '[merknaam] Share'
Techniek Wifi direct/bluetooth Onbekend Wifi direct/bluetooth
Snelheid Ongeveer 28MB/s Onbekend 20MB/s
Delen met wie? Elk apparaat met Play Services
(Android en misschien Chrome OS)
Samsung-telefoons en -tablets,
SmartThings-apparaten via cloud
Smartphones Xiaomi, Oppo en Vivo
Opties voor ontvangen Van iedereen of van contacten Van iedereen of Samsung Social-gebruikers in contactenlijst Van iedereen
Release Via Play Services,
timing onbekend
Vermoedelijk vanaf Galaxy S20,
daarna wellicht op veel meer apparaten
Vanaf volgende maand via updates op bestaande telefoons

Merk op dat alleen de manier van Xiaomi, Oppo en Vivo is aangekondigd. De gegevens over de technieken van Google en Samsung komen uit uitgelekte apk-installatiebestanden en die informatie is solide, maar kan uiteraard bij de release nog veranderen.

Het is ook interessant wat Huawei gaat doen. De Chinese fabrikant is de nummer twee van de smartphonemarkt. Hij zal niet willen samenwerken met Samsung en mag niet samenwerken met Google vanwege het nog steeds geldende handelsverbod. Zich aansluiten bij het initiatief van de andere Chinezen ligt dan het meest voor de hand.

Het is in elk geval duidelijk dat er beweging zit in de toepassingen voor snel delen op Android. Er komt heel wat aan, maar ja, dat zit uiteraard verstopt in het Deel-menu van smartphones. De vraag blijft of een grote massa gebruikers de nieuwe functies daar gaan ontdekken.

Reacties (150)

150
143
90
12
1
42
Wijzig sortering
Google heeft het delen van bestanden (zonder internet) ook een tijdje in z'n Files app zitten.
Ik gebruik ook altijd gewoon de ingebouwde FTP server functie van meeste file managers, nooit problemen mee, en dan heb je tenminste steeds de maximum mogelijke snelheid (de wifi van beide telefoons en snelheid van de router/wifi netwerk)
Ik gebruik ook een FTP server of Google drive, heb nooit airdrop functionaliteit gemist. Maar ik kan me voorstellen dat voor de minder technische mensen het wel handig zou zijn.
Zelfs voor technische mensen is Airdop echt wel handig als ik eerlijk ben. Ik heb zelf ook een persoonlijke cloud omgeving die synct met m'n telefoon en laptop, maar toch vind ik het heerlijk dat als ik even snel een foto uit de galerij van mijn telefoon op mijn laptop wil hebben, ik naar de share-sheet kan gaan, m'n laptop aan kan klikken en het er binnen secondes op staat. In plaats van dat ik het vanaf m'n telefoon moet uploaden naar m'n cloud, en dan op m'n laptop moet downloaden.
Ik heb Onedrive op mijn telefoon en op mijn laptop, en de foto's staan seconden later al op mijn laptop, zie gene reden om daar een sharing tool voor te gebruiken. Zie meer voordeel om dat onderweg te kunnen doen met een kennis of zo als die een foto gemaakt heeft en met mij wil delen of vice versa. Echter ook daar zijn al alternatieven voor als Whatsapp/Messenger/Signal/Telegram die ook goed werken. Dus wat is echt de noodzaak hiervan?
Whatsapp/Messenger/Signal/Telegram compressen allemaal de afbeelding, terwijl AirDrop volledige kwaliteit doorstuurt.
(al kan je in whatsapp ervoor kiezen om de afbeelding als document door te sturen ofzo waardoor je wel volledige kwaliteit kan sturen)

[Reactie gewijzigd door damaus op 22 juli 2024 21:43]

Vandaag nog even 35 foto's doorgestuurd via AirDrop naar iemand, het is zo onnoemelijk snel en makkelijk zonder internetverbinding.

Ik gebruikte eerst ook vaak OneDrive, maar dat werkt lang niet zo stabiel en snel als AirDrop. Alle apps die je noemt zijn lang niet zo snel en goed, je moet ze openen (wachten) en zeker In WhatsApp gaat iedere foto heel langzaam.
precies, AirDrop is echt wel fijn
Dat doen ze niet als je het bestand als bijlage verstuurd. Je ziet dan ook geen afbeelding in je chatlog. EDIT: Whatsapp tenminste, van de anderen weet ik het niet.

[Reactie gewijzigd door franssie op 22 juli 2024 21:43]

dat heb ik letterlijk in mijn bericht erbij staan
Ik gebruik ook altijd gewoon de ingebouwde FTP server functie van meeste file managers, nooit problemen mee, en dan heb je tenminste steeds de maximum mogelijke snelheid (de wifi van beide telefoons en snelheid van de router/wifi netwerk)
Het gaat niet (alleen) om snelheid, maar vooral om gemak: zero config zero issues, makkelijk files overzetten.
Maar dat is niet echt vergelijkbaar met functies alla AirDrop. AirDrop is veel meer dan alleen maar een bestandje delen. Snel links, contacten of andere content delen. Dat doe je niet gemakkelijk via FTP.
Klopt, deze had ik eigenlijk wel een beetje verwacht in het artikel ook.

Werkt best prima, en komt na installatie ook gewoon onder de "share" knop te zitten bij andere apps.
Werkt dit ook op Chromebooks?

Ik zou ook wel graag hebben dat zo'n systeem dan ook meteen een compatible Windows app heeft trouwens, dan wordt het pas echt heel handig.
Maar dan moeten iOS-gebruikers dus alsnog een Google-account hebben/nemen/instellen om dit te gebruiken, neem ik aan? Dus qua standaardisatie (en privacy) is dit geen verbetering.
Er zitten wat onjuistheden in de geschiedenis: Android Beam werd al gereleased in Ice Cream Sandwich, ruim voor de Bump acquisitie. Bump werkte ook helemaal niet met NFC, maar detecteerde met sensoren hoe twee telefoontjes tegen elkaar werden "ge-bumped". De Bump technologie is nooit in het Android platform geintegreerd - ze noemden dit toen een "talent acquisition".

Er waren alternatieven voor Beam die wel Wi-Fi direct gebruikten (zoals Samsung's S-Beam), maar omdat deze niet goed werkten met andere telefoons is dat eigenlijk ook nooit een groot succes geworden.

[Reactie gewijzigd door Finwe op 22 juli 2024 21:43]

Heel Huawei Share mist ook, een airdrop achtige die ookal 4 jaar bestaat. Het artikel mist die functionaliteit compleet en vraagt zich hardop af wat Huawei gaat doen. Dat wisten we in 2016 al.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 21:43]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @fapkonijntje30 januari 2020 06:51
Dank, ik was even langer bezig om ook die erin te zetten. S Beam en Huawei Share staan er inmiddels in :)
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Finwe30 januari 2020 06:45
Verrek, dat is scherp van je! Ik heb Bump er helemaal uitgehaald. Thanks :) !

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 22 juli 2024 21:43]

Binnen Miui is er al enkele jaren (vziw sinds eind 2017 sinds eind 2015) MiDrop, wat vrij recentelijk is hernoemd naar ShareMe.

[Reactie gewijzigd door yodeluxe op 22 juli 2024 21:43]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @yodeluxe30 januari 2020 07:35
En ook toegevoegd, thanks!
Ik zie net in de S9 update naar Android 10 in de release notes staan dat het uploaden van bestanden is opgerekt naar een maximum van 3GB per bestand met een maximum van 5GB per dag.
Er klopt wel meer niet. airdroid is er al lange tijd, en dat mi share zit ook sowieso al in de laatste weekly builds van miui.

https://pasteboard.co/ISjRnQx.jpg

[Reactie gewijzigd door kameleon20 op 22 juli 2024 21:43]

Airdroid werkt op zich prima, maar ze willen wel heel graag dat je met internet verbindt, met alle risico's (privacy, security) van dien al kun je dat vermijden door simpel het 'binnen' IP adres van je telefoon te gebruiken.
Geen fout in het artikel, maar wel relevant: Airdrop bestaat inderdaad al jaren maar bij introductie werkte het niet meteen op alle hardware van Apple.

Dus op het moment dat het beschikbaar kwam, moest je wel een recent model hebben om het te kunnen gebruiken én het andere apparaat moest dat ook zijn. Dus met je nieuwe iPhone naar je Mac van drie jaar daarvoor Airdroppen, dat werkte niet.

Aangezien ik nog steeds werk met de Mac Pro 2008 die ik had toen Airdrop uit kwam, werkt het nog steeds niet met die Mac ;(
Even een Apple Broadcom BCM94360CD kaartje in je Mac Pro prikken.... ;)
Ik gebruik zelf Snapdrop als Airdrop alternatief. Hiermee kan ik gegevens uitwisselen tussen mijn Apple, Android en Windows apparaten. https://snapdrop.net/
Hmmm, deze is niet beschikbaar in de Play Store.
Je moet 'm dus sideloaden....

Verder wel interessant.
Werkt in de browser ;-)
Ik mis een grote speler in dit verhaal namelijk Microsoft. Delen tussen telefoons is makkelijk maar ik gebruik AirDrop vooral voor het delen tussen mijn iPhone en MacBook of tussen Mac computers onderling.
Het voordeel van de Apple aanpak is natuurlijk dat je snel en eenvoudig bestanden kunt delen met je laptop bijvoorbeeld. Dat kan met deze Android alternatieven nog altijd niet. Bestanden uitwisselen tussen telefoons zal altijd beperkt blijven.
Altijd is wel een beetje sterk, in principe zie ik geen reden waarom ze niet ook gewoon een Windows app uit kunnen brengen waarmee de laptop ook op deze manier bestanden met je telefoon uit kan wisselen.
Het artikel benoemt specifiek Chrome os, maar waarom alleen daar? Het is niet dat je er aanpassingen voor in de kernel moet maken of zo, is gewoon applicatie niveau spul...
Maar dat zit volgens dit artikel op dit moment niet in de planning. Google ChromeOS is een optie, als Google het naar dat platform brengt, wat op dit moment ook geen zekerheid is. Wat het vooral aantoont is dat Google nog altijd te veel in hokjes denkt. Waar MS de laatste jaren volop inzet op cross plaform compatibiliteit lijkt Google zich te focussen op functionaliteit binnen hun eigen systemen te houden.
Het is nog helemaal niet aangekondigd, dit is gebaseerd op lekken en wat zou kunnen... Windows kan net zo goed als Chrome os.
Maar als je volledig wilt zijn moet je dan ook een Linux en MacOS app uitbrengen. En dan heb je nog de verschillende smaken (Google, Huawei, misschien Samsung, etc). Het blijft allemaal niet zo elegant als het gewoon ingebouwd hebben in de OS-en.
Je noemt het eerste en grootste probleem al. Gebruiksvriendelijkheid. Je moet dus op elk non-Android device een app downloaden en je aanmelden. Ik kan nu met veel collega’s, vrienden en familie delen van iPhone > Mac, Mac > Mac, iPhone > iPad, etc. zonder downloads en installaties.
Het punt waar ik op reageerde was het makkelijk files van je foon naar je eigen laptop verplaatsen.
cc @Finraziel

Dit is sowieso de olifant in de kamer van dit onderwerp. Bestanden verplaatsen tussen telefoons en dergelijke is niet iets wat de gemiddelde gebruiker elke dag doet. Voor zover het al gebeurt, zijn er de gebaande paden zoals email bijlages en Whatsapp.

Ik wed dat zelfs de meeste Apple gebruikers nauwelijks weten wat er kan en hoe ze het kunnen toepassen, omdat ze het zelden nodig hebben.

Komt bij dat via iOS’ Bestanden, Dropbox, Google Drive etc dit ook allemaal kan en dat kennen mensen vaak al van de computer op school of werk. Ook al kan het via AirDrop etc nog wat eenvoudiger.
Toch als er foto's gemaakt worden met vrienden is bijna het eerste wat gebeurt de AirDrop club die aan gaat.
Zo'n apps bestaan al. Pushbullet is er één van.
Maar inderdaad, de synchroniciteit tussen verschillende types devices zou zeker wat beter kunnen (Microsoft-Google dan vooral). In elk geval zou ik niet meer zonder een app als Pushbullet kunnen, aangezien het de productiviteit sterk verhoogd. Wel jammer dat er nog geen native oplossingen bestaan voor dit synchroniciteit probleem.
Microsoft is nu wel bezig met "Jouw/Mijn Telefoon" en dat heeft (gaat krijgen?) functionaliteiten om bestanden uit te wisselen.
Ik heb de app al meerdere malen geprobeerd maar vind het toch nog niet lekker werken. Zo moet bluetooth altijd aanstaan (er moet een permanenete verbinding tussen windows/de telefoon zijn).

Montjes maat komt er functionalitiet bij, nu worden telefoon meldingen al gestuurd naar windows, kun je fotos van je telefoon inzien en worden alle sms berichten op je windows pc weergegeven. De functionalitiet blijft echter erg beperkt. Ik ben benieuwd wat het in de toekomst gaat brengen, want veel meer dan het versturen van een website naar je windows pc kan het momenteel nog niet volgens mij.
Als het werkt wel, op mn werk waar iedereen een macbook heeft hoor je eerst 4x, zie je me al? Heb je het wel aan? Moet je dat ene vinkje niet aan zetten omday jij een oude macbook gebruikt? En uuiteindelijkkopen ze nog ney geen taart om te vieren dat zoiets simpel eindelijk gelukt is...

Tussen telefoons werkt het vast goed maar tussen meerdere mac's valt het echt zwaar tegen
Ik weet niet hoe jullie dat dan doen op werk. Met een nieuwere macOS en recent iOS / iPadOS werkt het heel goed. Ik gebruik het heel vaak, snel PDF die niet in iCloud staat naar iPad zetten voor wat annotaties en andersom. Idem met studenten met een MacBook, als het oudere MacBook is werkt het wel minder goed.

Onderwater maakt Airdrop gebruik van het Multipeer Connectivity framework wat in feite en PAN (Personal Area Network) opzet. Dat framework stelt instaat die Airdrop functionaliteit op OS level af te handelen en is een combinatie van diverse technieken (waarbij o.a. Bluetooth en WiFi gebruikt worden maar ook andere lagen (uit OSI-model zeg maar) waaronder multicast DNS). Heel jammer dat Apple het niet gewoon vrijgeeft want dan zou het ook met andere apparaten samen kunnen werken (Raspberry Pi bijv!).
Hiervoor gebruikte ik altijd servers ultimate pro en zette een ftp of smb server op, maar hedendaags gewoon naar dropbox kopieeren. Grote bestanden gaan via scp met termux of... een USB stick.
Een server draaien op je telefoon is natuurliijk een optie, maar alleen voor een kleine groep mensen. Dit haalt het natuurlijk niet bij het gemak dat deze sharing apps bieden. Het belangrijkste pluspunt van dit soort apps is juist dat ze geen internet of zelfs WiFi nodig hebben dus Dropbox is geen alternatief en zelfs een ftp server niet echt.

Ik heb op vakanties bijv. gemaakte video's gedeeld met reisgenoten via AirDrop. We zaten een week op een boot en hadden geen 4G verbinding of WiFi. Het voelt zó normaal om dan gewoon bestanden tussen twee devices te verzenden, simpelweg omdat ze bij elkaar in de buurt zijn, dat het erg vreemd aanvoelt dat het nog geen gemeengoed is buiten het Apple platform.
Zelf gebruik ik ook Termux met SSH server. Dan kan ik delen met alle apparaten die SSH client hebben en dat is alles (op Windows moet je dan Putty of Linux subsystem installeren).
Met Linux en macOS werkt het zelfs twee kanten op, uitwisselen van bestanden tussen Android en mijn Mac gaat makkelijk.
Dit haalt het natuurlijk niet bij het gemak dat deze sharing apps bieden.
Omdat er geen vriendelijke user interface voor 'gewone' gebruikers voor is. Als fabrikanten dat zouden maken dan is dat voor iedereen toegankelijk. Het protocol bestaat al, is veilig, dus dan ben je van al die merkgebonden zooi af. Ze zouden ook SMB / CIFS ("Windows share") kunnen gebruiken wat door vrijwel alle platformen ondersteund wordt, al is SMB minder veilig.
Het kent ook nadelen. Er zijn over de jaren genoeg gaten in airdrop gevonden. Van het pushen en uitvoeren van code naar het laten crashen van iphones.

Zo zichtbaar zijn met je apparaat is niet alleen positief. Wat dat aan gaat een karig artikel dat een hoop info mist.
Je bedoelt net als met Bluetooth en wifi. Daar leunt AirDrop namelijk op.
Dat bedoel ik niet. Maar er zijn ook genoeg issues in Bluetooth en wifi gevonden, onder andere op iphones.
Heb je verdere info of links over die AirDrop lekken?
Het zou leuk zijn als MS een app voor near share (de ‘airdrop’ van windows 10) zou uitbrengen voor android en iOS. Dan zouden we eindelijk af zijn van het mailen of whatsappen van bestanden.
Waarom biedt Apple Airdrop niet aan op Android? Nu werkt Apple even hard mee aan versnippering en ieder zijn eigen Airdrop alternatief.
Waarom biedt Tesla zijn Super Chargers niet voor iedereen aan?
Omdat het een functionaliteit is die jouw product (op dat gebied) superieur maakt aan de concurrentie...
Tesla heeft dit juist wel besproken met andere fabrikanten maar ze zijn er niet uitgekomen. Als ik me het goed herinner wouden de fabrikanten niet van tesla afhankelijk zijn voor wat voor charging er in/aan hun auto kwam.
Dat is een heel reëel risico. Die Super Chargers zitten vol met patenten dus als de industrie (of overheid) opeens besluit dat elke auto fabrikant Super Chargers moet ondersteunen, dan is dat een grote kostenpost voor elke concurrent van Tesla.
Behalve dan dat Tesla zijn patenten gewoon beschikbaar stelt voor een ieder die er iets mee wil doen, zolang je er maar bij zet dat het een patent van Tesla is.

https://www.tesla.com/blo...re-belong-you?redirect=no

[Reactie gewijzigd door Miglow op 22 juli 2024 21:43]

Tesla stelde zich ook weinig flexibel op met een houding van: het is onze standaard en wij gaan geen enkele aanpassing maken die andere vragen. Natuurlijk ga je dan niet meestappen in het verhaal en kijk je naar een andere, open standaard.
Zolang je enkel binnen je eigen ecosysteem dingen kan overzetten zie ik niet echt wat er superieur aan is. Dat kan namelijk met de systemen van google en samsung ook.

Superieur zou in mijn ogen zijn dat je dingen kan versturen naar Windows, Mac, Ios en android. Want zelfs als je zelf alles van Apple hebt, je wilt ook dingen kunnen delen met mensen die een niet-apple apparaat hebben lijkt me.
De zelfde reden als alle andere Apple oplossingen? Waarom zouden ze?

Nu hou je mensen lekker binnen het Apple eco systeem.
Koop naast je iPhone ook naar een iPad, Apple TV en Mac want dan communiceert alles lekker met elkaar, anders werkt het niet.
Precies waarom vele anderen ook nooit in het ecosysteem zullen stappen. Zonder een dergelijke mentaliteit had ik misschien al lang een iPhone gehad en wie weet wat er dan allemaal had kunnen volgen.
Het is niet het doel van Apple om Android interessant of handig te maken. Net als dat hun omkeerbare lightening aansluiting niet aan anderen aangeboden wordt.
Waarom biedt Tweakers niet het Webwereld nieuws?
‘Waarom biedt Android Airdrop niet aan?‘ kun je ook zeggen. ;)

Wat je vaak ziet bij het gevecht om een standaard – wat dat is het in feite – is dat meerdere partijen hun eigen systeem bedenken en dat tot standaard proberen te verheffen.

Denk maar aan VHS / Betamax, Chipper / Chipknip, Blu-ray + / - etc, etc.

Je kunt het ontbreken van Airdrop op Android niet zomaar Apple aanrekenen. Grote kans dat Google simpelweg deze Apple-standaard niet wil overnemen.

Ga maar na: Android apparaten zijn dik in de meerderheid. Als Google dit dus zelf gewoon gestandaardiseerd krijgt binnen Android, ‘winnen‘ ze het makkelijk. Hebben ze heel Apple niet nodig. Kunnen ze eerder andersom Apple onder druk zetten hún standaard over te nemen.

Waarom die onvriendelijkheid over en weer? Omdat ze elkaars concurrenten zijn.

Apple’s ecosysteem / gebruiksgemak maakt hun producten aantrekkelijker, in ieder geval voor een deel van de klanten.

Komt natuurlijk bij dat degene die de standaard zet, de touwtjes in handen heeft qua (dus financiele opbrengst), standaarden-updates en onderhandelingen hierover.

Anderzijds zie je uiteindelijk vaak dat de ‘verliezende’ partijen overstag gaan op voorwaarde dat de patenten gedeeld worden of goedkoop en toekomstige versies in overleg worden bepaald. Want uiteindelijk is een universele standaard natuurlijk wel zo handig voor beide kampen… :)
NFC zit niet op elk Android toestel. Was een domme oplossing, want een consument zal verward of teleurgesteld zijn wanneer het (om onduidelijke redenen) niet werkt.

Wat zit wel op praktisch elk toestel? Een scherm en een camera. Perfecte toepassing voor QR codes! Kan volledig offline gebruikt worden voor het verzenden van bestanden, en heeft zich in China al breeduit bewezen voor ad hoc transacties.

1. Verzender geeft aan delen via 'Beam' ( of welke term ook gebruikt wordt).
2. Ontvanger gebruikt de 'Beam' applicatie, of een andere barcode scanner die herkent dat er een QR code hiervoor wordt aangeboden. Je zou het zelfs in de standaard camera applicatie in kunnen bouwen.
3. Ontvanger scant QR code.
4. Ontvanger ontvangt bestand (e.v.t. na bevestiging door verzender en/of ontvanger).

Het hoeft functioneel niet moeilijk te zijn...

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:43]

Lees het artikel nog eens; de nieuwe oplossingen zijn helemaal niet gebasserd op NFC.
Lees mijn reactie nog eens. Ik gaf commentaar op de oude (NFC) gebaseerde methode(n) en waarom deze geen kans van slagen hadden. Sleutelwoord is 'was'.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:43]

Oh, dan heb ik verkeerd gelezen. Maar hindsight is 20/20, makkelijk praten om dat nu een "domme oplossing" te noemen. Android Beam is bedacht en gebouwd in 2011, toen NFC in mobieltjes net begon. Je kon heel makkelijk ontdekken of de andere telefoon NFC had door gewoon te "tappen", en het idee was dat de feature zo populair zou worden dat gebruikers wel zouden weten of hun telefoon kon "Beamen" of niet. Ik denk dat het vooral geen succes is geworden omdat Google nooit serieus heeft geinvesteerd in de gebruikers-ervaring, zoals waar je moet tappen.
Als een functie niet voor iedereen beschikbaar is dan wordt het minder snel omarmd. Het is ook niet zo alsof consumenten hun toestel expliciet gaan uitkiezen gebaseerd op of het NFC heeft (in die tijd).

Iets dat niet werkt on wat voor reden dan ook geeft een slechte gebruikservaring, wat slecht is voor adoptie. Apple weet dit, en zorgt er daarom voor dat iets als Airdrop naadloos werkt.

Ondertussen had Google allang een (open) standaard door kunnen drammen die QR codes gebruikt om bestanden te kunnen delen. Let ook op dat dit NFC niet uitsluit. Een toestel kan gewoon een QR code tonen en tegelijkertijd NFC gebruiken. Het eerste andere toestel dat via 1 van de communicatiekanalen contact opneemt 'wint'. Gebaseerd of het toestel wel of geen NFC ondersteunt wordt de gebruiker anders geïnformeerd ('Scan code met camera' of 'scan code met camera of hou het toestel dicht bij het andere toestel').

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:43]

Maar AirDrop werkt ook alleen met iPhones, dus Apple doet eigenlijk precies hetzelfde. "Heb ik een iPhone?" is natuurlijk makkelijker te beantwoorden als "Heb ik Beam?", maar AirDrop is nog steeds geen technologie die voor iedereen beschikbaar is, zoals je zegt. Ik zou veel liever een cross-platform oplossing zien.
AirDrop werkt met iPhones, iPads, iPods, en alles wat Mac os draait. Kortom, het hele ecosysteem. Beam werkt alleen met een beperkte range aan Android toestellen, en werkt daarbij ook niet goed. Fabrikanten hebben wel hun eigen betere oplossingen, maar daar ben je nog meer beperkt qua ondersteunende toestellen, zoals S beam alleen bij Samsung toestellen, en Huawei share alleen bij Huawei toestellen.
Maar AirDrop werkt ook alleen met iPhones,
Onwaar. Uit het artikel:
De functie om bestanden te delen tussen iOS-apparaten en Mac-computers lijkt veel gebruikers te hebben.
dus Apple doet eigenlijk precies hetzelfde. "Heb ik een iPhone?" is natuurlijk makkelijker te beantwoorden als "Heb ik Beam?", maar AirDrop is nog steeds geen technologie die voor iedereen beschikbaar is, zoals je zegt. Ik zou veel liever een cross-platform oplossing zien.
Natuurlijk gebruikt Apple iets dat enkel in het Apple ecosysteem werkt. Android moet daarom iets aanbieden dat in ieder geval met alle Android toestellen werkt, en dat open is om ook op andere platformen te implementeren. Nu is er niets, en Apple is de partij die een 'legitieme' reden heeft om slechts hun eigen implementatie te gebruiken (omdat er niets anders is).

Het kan nog steeds op het merendeel van bestaande Android toestellen. 'Beam' in de voorgestelde vorm is iets dat Google kan aanbieden via Play Services. Mits het een open standaard is gaan fabrikanten van niet-Google Android toestellen vanzelf wel mee. En zo heb je een gigantisch marktaandeel waar Apple uiteindelijk ook wel aan gaat meedoen.
[...]
Onwaar. Uit het artikel:
Da's een beetje flauw, je weet precies wat ik bedoel.
Natuurlijk gebruikt Apple iets dat enkel in het Apple ecosysteem werkt. Android moet daarom iets aanbieden dat in ieder geval met alle Android toestellen werkt, en dat open is om ook op andere platformen te implementeren. Nu is er niets, en Apple is de partij die een 'legitieme' reden heeft om slechts hun eigen implementatie te gebruiken (omdat er niets anders is).
Android Beam is gebaseerd op meerdere open standaarden, en Apple had er net zo goed aan mee kunnen doen, zeker nu al hun iPhones al 5 jaar NFC hebben. Maar Apple heeft er geen belang bij om dat te doen, en ik ben ook sceptisch dat ze het ooit zouden doen.

Ik ben het verder helemaal met je eens dat open standaarden voor sharing goed zijn, maar dat maakt de introductie van Android Beam in 2011 nog steeds geen "domme oplossing". Het is een extreem snelle manier van sharen die niet populair is geworden door bepaalde product beslissingen, maar nog steeds veel gebruik heeft gezien (en fans had). Binnen Android Education is Beam bijvoorbeeld veel gebruikt voor het "provisionen" van nieuwe tablets.
Ik gaf expliciet aan waarom jouw bewering niet klopt omdat het significant is. Het werkt niet enkel op Apple's smartphones, maar binnen Apple's ecosysteem.
Dat verandert mijn argument niet; Apple introduceert ook technologieen die alleen op bepaalde apparaten werken. Als Apple dat doet "doen ze het goed", maar als Android het doet is dat een "domme oplossing"?
Waarom zou Apple iets implementeren waar geen vraag naar is vanuit de markt?
Ik zei niet dat Apple het moet implementeren, maar reageerde op het fet dat jij zei dat Apple een legitieme reden heeft omdat er niets anders is. Er is wel degelijk iets anders, en het is gebaseerd op open standaarden. Het feit dat Apple het niet gebruikt werkt eigenlijk juist tegen jouw argument - NFC is universeel beschikbaar op alle iPhones, maar ze gebruiken het niet voor sharing; daar zullen dan wel andere redenen voor zijn dan "universele beschikbaarheid".
Dus een domme oplossing. Voor een functie waarvan adoptie afhankelijk is van brede beschikbaarheid was er geen brede beschikbaarheid beschikbaar. Dat had Google kunnen zien aankomen.
Alsof jij in 2010 had kunnen voorspellen in welke mate NFC populair zou worden in smartphones. Zo kun je nooit iets nieuws bouwen met nieuwe hardware.

Beam was geen succes. 100% mee eens. Om het dom te noemen vind ik nog steeds erg kortzichtig, maar ik denk dat we het hier nooit over eens gaan worden.
Als Apple dat doet "doen ze het goed", maar als Android het doet is dat een "domme oplossing"?
Ja, want het werkt op praktisch alle Apple's apparaten, ofwel het gehele ecosysteem. Android's oplossing werkt niet met een groot deel van alle Android apparaten, en is daarom geen onderdeel van dat ecosysteem. Daar zit het verschil in.
Alsof jij in 2010 had kunnen voorspellen in welke mate NFC populair zou worden in smartphones. Zo kun je nooit iets nieuws bouwen met nieuwe hardware.
In 2010 had ik ook ingeschat dat je beter gebruik kan maken van bestaande technieken (camera's en schermen) naast nieuwe technieken als de nieuwe technieken optioneel zijn om te implementeren.

Zie ook China, een niet te onderschatten deel van de wereld. NFC wordt daar nauwelijks gebruikt. Wat wel wordt gebruikt? QR codes, want elke smartphone kan daarmee omgaan. Het wordt enorm veel gebruikt en het werkt. Ook is het niet alsof ze dit nog maar enkele jaren doen.

• Een vriend of street vendor betalen? Scan een QR code en geef het bedrag op.
• Je tafeltje in een restaurant betalen? Scan de QR code van de tafel en je krijgt de rekening voorgeschoteld.
• In de winkel betalen voor wat je gekocht hebt? Scan de QR code op de kassa of laat de kassa de QR/barcode op je smartphone scannen.

Als het zich al bewezen heeft voor het betalingsverkeer, dan is het ook goed genoeg voor het kopiëren van bestanden. Google had hier veel eerder gebruik van kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:43]

Wordt nfc (in smartphones) hier wel veel gebruikt dan? Ik ken precies 0 mensen inclusief mijn zus en zwager die enorm hip zijn die het gebruiken.

Enige vormen die ik ken zijn contactloos betalen en de OV-chipkaart.
Dus ik kan niet van de ene kant van de woonkamer iets sturen naar iemand aan de andere kant zonder er fysiek naartoe te lopen? En de ontvanger moet dus actief zorgen dat hij iets kan ontvangen? Dan is de manier van AirDrop toch wat vriendelijker. ;)
Dan is de manier van AirDrop toch wat vriendelijker. ;)
En potentieel onveilig, al zou je hetzelfde bijvoorbeeld in een restaurant doen. Door met een QR code/NFC eerst een gedeeld geheim op te stellen (wat potentieel maar éénmaal moet tussen twee toestellen) wordt het risico op een man-in-the-middle aanval verkleind.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:43]

Hiervoor heeft Airdrop de drie instellingen: Uit, Alleen contacten of Iedereen.
Ik heb dus de mijn contacten optie aanstaan, dus ik weet wie me trolt 😉
Als je AirDrop op "Iedereen" laat staan kan het inderdaad onveilig zijn. Zelf heb ik het op alleen contacten staan, zodat ik altijd van/naar mijn Macbook kan "droppen", en alleen contacten kunnen wat bij mij droppen. Die mensen zijn op 1 hand te tellen, de rest heeft Android.
Alleen mijn contacten mogen mij AirDroppen, dus ik zie niet veel mogelijkheden voor een mitm-aanval.
De oplossing die je omschrijft is bijna exact wat de app superbeam doet. (https://superbe.am/) werkt best goed en ook naar PC, Mac of Linux.

Het belangrijkste nadeel is dat het vereist dat beide devices op hetzelfde netwerk zitten.
Dus geen transfers via Bluetooth of Wi-Fi direct.
Het belangrijkste nadeel is dat het vereist dat beide devices op hetzelfde netwerk zitten.
Klopt. Een gebruiker wilt hier niet over nadenken. Een ander belangrijk nadeel is dat Superbeam geïnstalleerd moet zijn op beide apparaten, waardoor het nooit brede adoptie zal kennen.

[edit]
Superbeam heeft ondersteuning voor WiFi direct. Mogelijk kunnen toestellen dus wel een directe verbinding met elkaar opzetten. Nog steeds blijft het adoptieprobleem (ook omdat het een commerciële gesloten oplossing is).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:43]

Helaas hebben ze de app verwijderd hebben uit de play store. Volgens reddit niet meer ondersteund / abandoned / werkt niet meer op recente Android:
https://forum.xda-develop...ead.php?t=2177133&page=71
Ok, dat wist ik niet. (staat al een paar jaar op mijn devices). Ik gebruik het nog wekelijks (Android 9, en windows vooral)
Superbeam gebruikt >juist< Wifi Direct, al was het een optie om dat uit te schakelen en het inderdaad via het Wifi netwerk te doen. Heel veel gebruikt vroeger toen ik veel van telefoon wisselde.

Zie ook de eerste 2 zinnen van hun homepage:
SuperBeam makes sharing files (and entire folders) between Android devices a breeze. It uses WiFi direct technology or whatever WiFi connection available to transmit data at very high speeds.
1. Druk op share
2. Druk op toestel om mee te sharen
3. Ontvanger drukt op "oke!"
AirDrop werkt toch ook met de desktop? Jammer dat daar niks over wordt gezegd! Persoonlijk werk ik wel eens met Feem. Dat werkt erg makkelijk. Delen -> Feem -> Feem start, waarna je een apparaat moet uitkiezen en de transfer start. En dat gaat ook vrij vlot.
Ik gebruik dit heel regelmatig, dat ik een file download op m'n telefoon terwijl ik onderweg, kom ik op kantoor, 'drop' ik 'm naar m'n Mac en klaar.
Toch niet de Windows desktop?
Het continu gebruik van de term "Airdrop alternatief" stuit mij behoorlijk tegen de borst als ik eerlijk ben. Op mijn werk heeft iedereen een mac, maar AirDrop werkt in die omgeving erg slecht. 9 van de 10 keer is de andere persoon niet te zien in het AirDrop scan scherm of pas na een paar keer opnieuw laden van het scan scherm of een gebedje doen en 5 minuten wachten. Ik kan mij niet voorstellen dat het erg moeilijk is om met een beter alternatief te komen.
Hoever staan die computers van elkaar ? Ik merkte dat ik bvb enkel kan airdroppen van telefoon maar computer als ik dicht bij mijn computer ben, ga ik naar de woonkamer 5m verderop dan zie ik mijn computer niet in de lijst
Het schijnt met de laatste iOS en OS X versies wat slechter te werken inderdaad. Tailosive Tech op Youtube heeft hier ook last van, die gebruikt het al jaren en is sinds kort pas gaan klagen dat het niet meer goed werkt.
Ben ik dan de enige die nooit gebruik maakt van een dergelijke functie? Vroeger ringtones naar elkaar sturen via bluetooth, maar in de tijd van in de cloud werken is zoiets toch totaal overbodig?

Ook op mijn werk (alles Apple) heb ik dit nog nooit gebruikt...
Het is toch wel praktisch om grote bestanden te versturen, gaat net iets sneller eerst uploaden naar de cloud

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.