Update voorwaarden zegt dat Samsung mogelijk info Galaxy-gebruikers verkocht

Een update van het privacybeleid en de voorwaarden van Samsungs diensten op Galaxy-telefoons wijzen uit dat de fabrikant mogelijk informatie van gebruikers van smartphones verkocht aan derde partijen, waaronder adverteerders.

Samsung Pay - Do Not SellHet nieuwe privacybeleid stelt dat Samsung informatie van onder meer toestellen en sociale media haalt en die mag doorverkopen aan allerlei derde bedrijven, waaronder partnerbedrijven, advertentienetwerken en juridische kantoren. Het gaat daarbij onder meer om de zoekgeschiedenis en browsergeschiedenis. Het is onbekend of Samsung de data ook echt op grote schaal verkoopt.

Samsung heeft de voorwaarden en het privacybeleid aangepast vanwege de Californische privacywet CCPA, schrijft Computerworld. Volgens die wet moeten bedrijven duidelijker zijn over welke data ze verzamelen, en krijgen klanten inzagerecht en de mogelijkheid het doorverkopen van data stop te zetten. De wet is alleen van toepassing op inwoners van de Amerikaanse staat. De wet werd op 1 januari 2020 van kracht. "Tijdens de periode van 12 maanden voor de CCPA in ging hebben we mogelijk informatie verkocht uit sommige categorieën", schrijft Samsung in de aangepaste privacyverklaring. Het bedrijf noemt daarbij vervolgens een aantal gegevens, zoals de internetgeschiedenis.

Samsung noemt naast gebruiksgegevens ook andere privégegevens, zoals de handtekening, creditcardnummer en 'andere financiële informatie' van de gebruiker. Die verkoopt Samsung niet, maar die gebruikt het bedrijf wel voor gepersonaliseerde advertenties. Samsung Pay voegde onlangs al een opt-in-knop toe met de optie Do Not Sell, waarbij gebruikers ervoor kunnen kiezen dat Samsung hun financiële data niet verkoopt, ontdekte XDA-Developers. Samsung heeft nog niet gereageerd op het artikel.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-01-2020 • 14:18

136

Submitter: aliencowfarm

Reacties (136)

136
130
77
13
1
41
Wijzig sortering
De privacyvoorwaarden op mijn S9 bevat echt pareltjes (https://static.bada.com/contents/legal/nld/nld/globalpp.html) inclusief typefouten:

Naast de gegevens die u rechtstreeks verstrekt, verzamelen we gegevens over uw gebruik van onze Dienten via software op uw apparaten en op andere manieren. Zokunnen wij verzamelen:

• Locatiegegevens: het GPS-signaal van uw apparaat of informatie over Wi-Fi-toegangspunten en gsm-masten bij u in de buurt die wij mogelijk ontvangen wanneer u bepaalde diensten gebruikt en de functie Locatie inschakelt.

• Kijkgegevens: de netwerken, kanalen, bezochte websites en programma’s die u op uw apparaten hebt bekeken en de hoeveelheid tijd die u hebt besteed aan het bekijken hiervan.

• Overige informatie over uw gebruik van de Diensten, zoals welke apps u gebruikt, welke websites u bezoekt en hoe u gebruikmaakt van de inhoud die via een Dienst wordt aangeboden.

• We verzamelen soms informatie die algemeen of commercieel beschikbaar is, waaronder informatie van sociale netwerken die u gebruikt, en combineren deze met overige informatie over u zodat we een beter beeld kunnen krijgen van uw behoeften, interesses en voorkeuren. We verzamelen soms ook informatie over u wanneer andere mensen deze verstrekken als ze onze Diensten gebruiken, zoals uw naam en contactgegevens wanneer anderen een bericht aan u verzenden of bestanden met u delen.

• In het kader van bepaalde Diensten kunnen we persoonlijke gegevens verzamelen over uw online activiteiten op websites en verbonden toestelen doorheen de tijd en via websites, toestellen, applicaties en andere online functionaliteiten en diensten van derde partijen.

• Uw gebruik van de Diensten houdt in dat uw persoonlijke gegevens conform dit Privacybeleid kunnen worden overgedragen, opgeslagen en verwerkt binnen en buiten uw land van vestiging. In het bijzonder worden uw persoonlijke gegevens overgedragen naar de Republiek Korea. Houd er rekening mee dat de wetten inzake gegevensbescherming en andere wetten van landen waarnaar uw informatie wordt overgedragen, mogelijk niet zo uitgebreid zijn als de wetten in uw eigen land.

tl;dr Samsung verzamelt gewoon alles en het vliegt het land uit.

Edit: Ik heb de link even als pdf opgeslagen en zal morgen eens bellen met de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit moet toch niet kunnen.

[Reactie gewijzigd door oef! op 22 juli 2024 13:17]

In de laatste versie sturen ze de informatie ook naar de rest van de wereld.

"Daarnaast kan uw gebruik van de Diensten ook de overdracht, opslag en verwerking van uw persoonlijke gegevens naar andere landen inhouden. Dergelijke landen omvatten, zonder beperking, landen in de Europese Economische Ruimte, de Verenigde Staten van Amerika, China, Singapore, Vietnam, India, Canada, de Filippijnen en Japan. Wij zullen passende maatregelen nemen, in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving, om ervoor te zorgen dat uw persoonlijke gegevens beschermd blijven."
Dit mag toch allemaal absoluut niet onder de AVG? Ik zou vermoeden dat Samsung dit in Europa niet echt doet, anders zwaait er wat.
Dat zou je inderdaad verwachten, echter staat er een paar regels boven het stuk wat ik had gepost het volgende "[Alleen voor inwoners van de Europese Economische Ruimte (EER)]". Lijkt me dus duidelijk gericht op mensen binnen europa.

Daarbij geld deze privacy policy voor alles wat ze doen.
"Dit Privacybeleid is van toepassing op al onze Samsung-apparaten en diensten, van mobiele telefoons en tablets tot televisies, huisapparaten, online diensten en meer, gezamenlijk Diensten genoemd."
Ze kunnen dit document hebben, maar het ondertussen niet doen omdat het niet mag?
Juristen die dergelijke zaken opstellen maken het altijd bewust ruimer dan de wetgeving. Intern geldt er vast een andere policy.
OK, ik dacht al zoiets. Sowieso slaan die documenten vaak een beetje nergens ook.
Haha vooral de allereerste zin van je linkje. 😃😃
Tijd om mijn s9+ te rooten😭
De privacyvoorwaarden op mijn S9 bevat echt pareltjes (https://static.bada.com/contents/legal/nld/nld/globalpp.html) inclusief typefouten:
Het is misschien wat flauw, maar waarom heb je dat ding gekocht?

Ja, dat is een flauwe vraag want ik weet ook wel dat niemand die voorwaarden ooit leest, en als je het wel doet dat er bij vrijwel alle leveranciers iets mis is.

Maar goed, nu weet je het. Wat ga je doen met die informatie?

PS. Voor ik van hypocrisie beschuldigd wordt zal ik ook maar een suggestie doen: installeer LineageOS, dat heeft niet van dit soort vreemde voorwaarden.
Ik, een S9+ gebruiker die dacht iets meer te betalen voor hopelijk wat respect ten opzichte van mijn privacy, voel me teniet gedaan.

Ik heb momenteel geen idee wat ik hiermee moet. Hier is zogoed als elk merk de revue gepasseerd en ik blijf steeds naar Samsung teruggrijpen. De S reeks is in mijn opinie de beste allrounder die er is. Maar nu dit...

Het tijdperk van de costum roms ligt al een tijdje achter me. Ik heb een stabiele telefoon nodig waar ik steevast op kan rekenen en heb geen tijd om hier nog dagen in te investeren. Ik ben een telefoon gebruiker, geen beheerder.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 22 juli 2024 13:17]

Het tijdperk van de costum roms ligt al een tijdje achter me. Ik heb een stabiele telefoon nodig waar ik steevast op kan rekenen en heb geen tijd om hier nog dagen in te investeren. Ik ben een telefoon gebruiker, geen beheerder.
Mijn telefoon is al jarenlang 100% stabiel en ik heb er 0 bijzonder onderhoud aan. Geinstalleerd op de dag dat ik mijn telefoon kocht en nooit meer naar hoeven omkijken.

Ik ben van mening dat LineagOS niet onderdoet voor de Android-varianten van de leveranciers. Door de zeer lange ondersteuning en gebrek aan vreemde voorwaarden vind ik het zelfs beter.

Ik ben ook gewoon een gebruiker, maar ik wil niet gebruikt worden.

Het enige punt van bezwaar is dat ik niet weet of de leverancier van mijn telefoon niet ook van die vervelende voorwaarden heeft. Het maakt met niet zo veel uit omdat ik de meegeleverde software toch niet gebruik, maar je zou kunnen zeggen dat ik deel van het probleem ben als ik geld heb uitgegeven aan zo'n product.
[...]
Het enige punt van bezwaar is dat ik niet weet of de leverancier van mijn telefoon niet ook van die vervelende voorwaarden heeft. Het maakt met niet zo veel uit omdat ik de meegeleverde software toch niet gebruik, maar je zou kunnen zeggen dat ik deel van het probleem ben als ik geld heb uitgegeven aan zo'n product.
U gebruikt toch die custom rom?
[...]
U gebruikt toch die custom rom?
Ik weet niet of ik je vraag wel goed begrijp.
Ik gebruik inderdaad een custom ROM omdat ik meer vertrouwen heb dat die geen gekke dingen met mijn data doet.
De fabrikant van de hardware krijgt van mij echter geen signaal dat ik het niet eens ben met vervelende voorwaarden (als die er inderdaad zijn), en de volgende hardware dus ook onder die slechte voorwaarden zal uitbrengen.
Al kreeg ie dat wel zou het toch niks veranderen. De tijden dat custom ROMs noemenswaardige marktaandelen hadden met Android OS zijn echt voorbij. Je zult echt een telefoon van een fabrikant moeten kopen die expliciet en alleen op privacy is gericht als je niet al je gegevens wilt opgeven aan de fabrikant of een custom ROM wilt gebruiken.

LOS zelf rapporteerd minder dan 2 miljoen actieve installs. Uiteraard zullen daarmee niet alle smartphones met LOS en afgeleiden in kaart zijn gebracht maar in vergelijking met de pakweg 3 miljard android gebruikers is het gewoon verwaarloosbaar voor een grote fabrikant. Die gegevens zijn veel meer waard.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 13:17]

Hoe is de camera? Ik heb het wel toe aan een custom rom na het lezen van dit bericht. (S8)
Hier ben ik ook wel benieuw naar, toen ik mijn A70 kocht zat ik ook al te denken aan custom rom maar wil wel een goede camera functie overhouden.
Bij mijn vorige telefoons maakte dit niet uit omdat er toch al niet zo'n goede camera in zat
Ik draai lineage op S8. Camera is ruk. Samsung specifieke software is niet geport. Kwaliteit doet onder aan de originele Samsung camera.

Ga echter niet terug. Iets mindere kwaliteit foto's, heb ik wel over voor meer privacy.
En eerlijk gezegd denk ik niet dat ik deze voorwaarden ooit had gevonden als ik ze gegoogled had.
Daarom dat je de voorwaarden kunt lezen op het apparaat, je hebt dus de voorwaarden niet gelezen wanneer dat juist wel had gemoeten. ;)
Maar dan heb je het apparaat al gekocht? :)
Je moet het apparaat eerst kopen om de voorwaarden te lezen.
Zo vertoont Samsung tegenwoordig ook reclame op de Samsung tv's die verkocht worden. Ook de highend toestellen. Laatst ook reclame in de woonkamer voorbij zien komen. Voor mij geen Samsung producten meer als Samsung zo met hun klanten om gaat.
Voor mij ook geen Samsung meer. Liever geen nieuwe TV dan een smart-TV. Sowieso geen Android telefoon. Zit nu af te wachten hoe de ervaringen met de nieuwe PinePhone uitpakken.

Overigens was Samsung in 2016 ook al met gebruikersgegevens aan het rotzooien. Destijds wilde Samsung's Magician software voor SSD's alleen nog maar een firmware-update uitvoeren wanneer je akkoord ging met het binnen laten harken van allerlei data door Samsung: https://nl.hardware.info/...er-datacollectie---update
Pi-hole in combinatie met een raspberry pi of een VM is je vriend, ik heb nog nooit een reclame op mijn tv gezien.

Daarna kun je deze Samsung Smart-TV Blocklist Adlist (for PiHole) importeren.

[Reactie gewijzigd door oef! op 22 juli 2024 13:17]

Tja dat is een mooie workaround, maar dit is niet iets wat wij als klanten moeten oplossen, dit is iets wat niet had mogen plaatsvinden.
Zou je niet het ip adres van samsung kunnen blokken in in je modem of router?
Ja hier ook, maar dit moet in eerste instantie niet eens zo zijn.
Ik heb een 2e router als AP en als DNS geconfigureerd, met openWRT, hierop kun je ook een adblocker installeren, standaard install beschikbaar vanuit openWRT. DCHP - DNS laten wijzen naar de openWRT AP. Advertentie(s)/netwerken worden geweerd.
Ik kreeg ook ineens een reclame om de Disney+ app op m'n tv te installeren.. Toch maar eens wat firewall regeltjes instellen om al die PhoneHome opties van Samsung uit te zetten.

Iemand tips?
DNS instellen op iets als Pi-Hole, als de DNS servers "hard" ingecodeert staan dan wil een NAT redirect naar de Pi-Hole nog wel eens helpen. :9
Same here. Lekker dan. Koop je een tv van €1200 krijg je ineens reclame op je home balk.

Samsung kan dan wel nette televisies maken maar als het zo moet geen Samsung spul meer.
en samsung beweert dat dit dus niet zo is....samsung liegt keihard tegen de klant. Oplossing een PiHole plaatsen...en de 42 bekende urls van samsung blocken......samsung praat letterlijk elke seconden naar buiten toe met z'n tv's.....gaat helemaal nergens over.
Op ik mijn S10 heb ik bewust Firefox geïnstalleerd samen met Blokada VPN. En gebruik ik vaak de anonieme tabbladen. Ik weet: nog niet de beste privacy oplossing, maar ok voor mij optimaal.
Wat ik mij nu dus afvraag: Hebben zij dit ook met deze browserdata gedaan, of is dit enkel met de standaard chrome/samsung browser?

Uit mijn stappen lijkt duidelijk afleidbaar dat ik privacy wil, echter heb ik ook mijn grenzen in IT kennis en kunde.

[Reactie gewijzigd door Mickz op 22 juli 2024 13:17]

Deze toggle/update gaat over account data. Los van of je een VPN gebruikt: als je telefoon verbinding maakt met de Samsung servers en je een account hebt hebben ze dus data over je.
Blokada is niet echt een VPN. Het is meer een pi-hole achtig systeem dat gebruikt maakt van de VPN functionaliteit binnen Android om al het internet verkeer via de Blokada app te laten lopen en waar nodig te blokkeren aan de hand van jouw blacklist.
Als daar niet specifiek de servers van Samsung in staan schiet je daar in dit geval alleen niets mee op.
Blokada bevat tegenwoordig ook een ingebouwde VPN dienst. Blokada Tunnel heet dat in de app. Je kunt helaas geen VPN verbinding maken met een willekeurige eigen VPN dienst.
Ai, helaas dus...
De tijd van custum roms is voor mij helaas voorbij (vroeger deed ik dit wel). Volgende telefoon gaat dan vermoedelijk toch apple worden.

Samen met de komst van kwantum computing en al die modellen welke ze al van ons aan het bouwen zijn gaan we het gewoon nog verder afleggen en worden we als reguliere consument (psychologisch gemanupuleerd en op langere termijn) slaaf gemaakt van de grote bedrijven vrees ik. Hier is gewoon niet tegen op te boxen.

[Reactie gewijzigd door Mickz op 22 juli 2024 13:17]

Nou wil ik niet mezelf voordoen als Android fanboy, maar hoezo dan een overstap naar Apple?
Die leven niet van al jouw data, maar van de dure hardware die je van ze koopt. Het is een beetje het één of het ander :P
Ik heb zelf ook een iOS devices en kan maar niet aan Android wennen, maar pas op dat je geen vals gevoel van veiligheid krijgt. Zelfs al is dit niet het winstoogmerk van Apple, de apps die je installeert kunnen nog steeds van alles proberen te verzamelen over je.
Anoniem: 392841 @TTheuns23 januari 2020 20:41
Niet degene naar wie je reageerde, maar iig op de iPad die ik in leen heb is het veel makkelijker privacy-gevoelige dingen uit te schakelen dan bij de gemiddelde Android-leverancier (en zeker wanneer je kijkt naar Samsung c.s.).

Helaas dat je de hoofdprijs betaald er voor, maar wanneer je een iets privacy-vriendelijker alternatief wil zonder dat je moeilijk hoeft te doen met custom ROMs is Apple helaas het enige alternatief (Microsoft zou een optie zijn geweest (ondanks het privacy-geklooi in Windows 10) als ze niet noodgedwongen de Windows Phone hadden afgeschoten door een gebrek aan apps).

Android is wat dat betreft een van de meest ondoorzichtige besturingssystemen, vooral als het nog 'gemod' is door de fabrikanten.
Volgens mij zuigen Apple en de apps op een Apple-telefoon veel gegevens op, hoor. Daar zou ik echt weinig van verwachten, alleen maar omdat Apple het in zijn marketing over privacy heeft? Let maar eens op hoe weinig specifiek hun beloftes zijn.
Mogelijk wil je meer sites blokken, of andere instellingen doen.
google verstuurt ook op niet directe wijze info naar de google servers.
Je kan de "locatie" verbeteren. Dat gebeurt dan door bv. wifi macadressen en BT- macadressen op te sturen en te vragen of bekend is waar die staan. (mobilenetworkscoring-pa.googleapis.com & semanticlocation-pa.googleapis.com)
Begin en einde van een telefoon gesprek wordt "nummerinfo" gevraagd bij google. Zodat je kan zien waar vandaan gebeld wordt. (land/staat/stad/...). Contact sync van carrier "service" afhelen helpt hierbij.
mtalk.google.com ??? geen idee waar het voor dient het is blijkbaar belangrijk voor ze want er is ook een hele trits altX-mtalk.google.com
growth-pa.googleapis.com ??

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 13:17]

In NL/EU mag dit simpelweg al lang niet (meer) zonder expliciete toestemming. Dan rest alleen het vertrouwen of iemand dat wel of niet na zou leven, maar die vraag kan je bij alles en iedereen stellen.
Beste privacy is een Nokia 3310
Die draait tegenwoordig ook gewoon op Android hoor
En dan met je veilige phone het lekke gsm netwerk op
Kan je dit onderbouwen?
Jawel:

-Geen gegevensverzameling van de fabrikant
-Geen gegevensverzameling van Google/Apple/Microsoft/techgigant
-Geen gegevensverzameling van apps/frameworks (Facebook/Snap/etc)
-Geen locatiebepaling (wel ongeveer, maar alleen door je provider)
-Je kan niet gehacked worden (wel op een hedendaagse 3310, maar daar doelt Dreamsonic niet op neem ik aan)

Betere privacy is dan geen telefoon. Maar om bovenstaande reden heb ik zelf ook een nokia (105)
@Jimmyravestein Klopt precies wat @skunkopaat aangeeft en ik voeg daarbij dat meerdere staatshoofden gebruik maken van zulke eenvoudige telefoons om te voorkomen dat ze in een situatie belanden zoals Jeff Bezos en Saudi Arabië waar ze zijn telefoon gehackt hadden. Extra functionaliteit leidt tot meer deuren die dichtgetimmerd moeten worden.
SMS is nog gewoon plaintext ook...
Als je een Samsung telefoon installeert dan is het nuttig om te lezen waar ze toestemming voor vragen. Zo hebben ze een optie met 'uitgebreide voorwaarden' waar je niet mee akkoord hoeft te gaan, als je lees wat die voorwaarden inhouden dan wil je dat ook echt niet. Net zoals het inschakelen van Bixby, daar verkoop je nog net je ziel niet mee.
Het probleem is wel een beetje dat ik net 3 verschillende privacyverklaringen van Samsung vond, een internationale en twee verschillende Nederlandse. Welke je krijgt als je een telefoon installeert is niet helemaal duidelijk.

Ik vind persoonlijk het advies 'lees de voorwaarden maar' inmiddels niet meer eerlijk. Het is niet realistisch te verwachten van gebruikers die tekst door te spitten én te begrijpen wat er staat.
Als je een privacyverklaring niet leest of niet begrijpt heb je altijd nog de keus om het product terug in de doos te doen en je geld terug te vragen. Niemand dwingt je dergelijke producten te gebruiken. Consumenten hebben bovendien een onderzoeksplicht en het lijkt mij dat het lezen van de voorwaarden onder die plicht valt.
Niemand dwingt je? Ik weet niet op welke planeet jij leeft maar wij worden wel gedwongen om dergelijke producten te gebruiken. Als ik een ID kaart wil aanvragen moet ik dit via het internet doen, dat wil zeggen dat ik een computer moet kopen, een internetabonnement moet hebben en ook nog een browser. Je kan niet van iedereen verwachten dat ze de taal die wordt gebruikt door technologie bedrijven verstaan.

Bedrijven kunnen hun niet meer zo snel verbergen achter de voorwaarden omdat het duidelijk is dat bijna niemand voorwaarden leest.
Je kunt nog gewoon je gemeentehuis binnen lopen (zonder afpsraak) om een rijbewijs/ID-kaart/paspoort aan te vragen alleen heb je de kans dat je moet wachten i.v.m. drukte. Liever hebben ze dat je online een afspraak maakt zodat ze de drukte kunnen spreiden maar je bent niet verplicht om dit te doen. Je kunt ook nog steeds met contant geld betalen. Winkels zijn bij wet verplicht dit te accepteren en zo gaat het met veel meer dagelijkse dingen. Dat het in veel gevallen sneller en makkelijker is om zaken via het internet te regelen betekent niet dat je overal gedwongen wordt en geen andere keus meer hebt.
Bedrijven kunnen hun niet meer zo snel verbergen achter de voorwaarden omdat het duidelijk is dat bijna niemand voorwaarden leest.
Dat kunnen ze wél zolang ze maar geen dingen in de voorwaarden zetten die in strijd zijn met de wet. Bedrijven hebben een informatieplicht (daar valt o.a. het verstrekken van voorwaarden onder) maar de consument heeft net zo goed een plicht om te onderzoeken wat hij in huis haalt. Als je als consument iets koopt zonder te kijken hoe of wat je precies koopt dan verzuim je je onderzoeksplicht en kun je achteraf niet gaan roepen dat je het niet wist.
Yeah right, hier loop je het gemeentehuis niet binnen zonder afspraak. Niet iedereen woont in jouw gemeente. Wil je een afspraak dan moet dat via het e-loket. Ik geloof dat er wel een sociale dienst is die dit kan doen voor je als je bejaard of digibeet bent.

Nee hoor, het moet helemaal niet strijdig zijn met de wet. Als het op het eerste zicht niets met het product te maken heeft (zoals het verzamelen van gegevens) dan kan je bij een dispuut aanvechten dat de overeenkomst niet conform is met wat men verwacht van zulk product. Je zal niet altijd de zaak winnen maar het is niet zo bedrijven zich kunnen verschuilen achter de voorwaarden.
lol, je kan bellen voor een afspraak....
bron: https://www.rijksoverheid...taalmiddel-overal-betalen
De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Een winkelier mag contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel zal hij in de regel aangeven welke betaalmiddelen hij niet accepteert. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers.
Geen idee wat er _daadwerkelijk_ wettelijk geregeld is ove de dienstverlening van Gemeentes.
Je kunt ook nog steeds met contant geld betalen. Winkels zijn bij wet verplicht dit te accepteren en zo gaat het met veel meer dagelijkse dingen.
Bij onze gemeente kan je ieder geval alleen maar pinnen. Of te wel je moet dus een pinpas hebben om een id kaart te kunnen kopen en parkeerautomaten kan ook niet meer met geld. Wat dus inhoud dat je eigenlijk verplicht wordt om ieder geval met de voorwaarden van een bank akkoord te gaan. Ja je kan ook zeggen leen dat maar de pinpas van een ander of ga dan op de fiets maar dat vind ik dan ook weer te ver gaan.

En we kunnen echt bijna niet meer zonder technologie. Er zijn al bedrijven die geeneens telefonisch bereikbaar zijn dus heb je toch weer een apparaat nodig (voorwaarden), internet verbinding (voorwaarden) om in contact te komen. En soms alleen contact formulier op de website (voorwaarden). En als we echt voor elke programma / apparaat elke voorwaarden moeten lezen + elke keer als de voorwaarden weer veranderd zijn we heel veel tijd kwijt en lezen we vaak zo goed als hetzelfde. Of het is zo ingewikkeld geschreven dat veel mensen het niet snappen waardoor ze het niet mogen accepteren. En zouden we nooit voorwaarden accepteren dan leven we bijna in de stenen tijdperk weer. Geen computer, geen telefoon, geen tv, geen internet, geen gas water en licht.
de informatieplicht voor consumenten is er wel, maar eea moet wel 'redelijk' en 'billijk' zijn (zoals bijna alle wetgeving geinterpreteerd kan worden).
Als je als consument moeite hebt gedaan om eea te lezen/begrijpen maar de fabrikant heeft moeite gedaan om 't juist onleesbaar te maken, dan heeft de fabrikant een probleem en niet de consument.

Overigens...ff terzijde, maar er bestaat geen enkele verplichting om contact geld aan te nemen.
Dat mag de winkelier helemaal zelf bepalen.
https://www.rijksoverheid...taalmiddel-overal-betalen
In theorie klinkt dat als een optie, maar in de praktijk is dat geen doen. Er zijn denk ik heel weinig mensen die zo'n end user agreement gaan doorspitten, of besluiten dat ze een product niet willen omdat ze niet weten wat er in staat.

Niemand dwingt je om een smartphone te gebruiken, maar in de huidige maatschappij zijn ze vrijwel onmisbaar. En dan hebben wij hier vrijwel overal toegang tot wifi en dus de mogelijkheid een laptop te pakken. In sommige landen is de smartphone de enige optie om zonder veel gedoe gebruik te maken van internet.

Daarnaast zullen vrijwel alle fabrikanten wel enigszins overeenkomende teksten hebben. Al was het maar om zichzelf in te dekken. De keuze is dus eigenlijk geen keuze.
Als je een privacyverklaring niet leest of niet begrijpt heb je altijd nog de keus om het product terug in de doos te doen en je geld terug te vragen. Niemand dwingt je dergelijke producten te gebruiken.
Niemand dwingt je om te bukken als ik met mijn honkbalknuppel zwaai.
Niemand dwingt je om iedere dag naar je werk te gaan.
Niemand dwingt je om iedere dag water te drinken.

Technisch gezien klopt dat, realistisch gezien is het deel van een normaal menselijk leven.
Consumenten hebben bovendien een onderzoeksplicht en het lijkt mij dat het lezen van de voorwaarden onder die plicht valt.
Dat klopt wel, maar daar staat tegenover dat fabrikanten de plicht hebben om hun klanten goed te informeren. Een lange tekst vol technische en juridisch termen is voor de meeste mensen niet te begrijpen en inmiddels zouden de fabrikanten dat best mogen weten. Als ze daar willens en wetens mee verder gaan zie ik dat als kwade opzet. Als het onmogelijk is om dit soort informatie zo te presenteren dat iedereen snel kan begrijpen hoe het zit dan moet je het product maar niet verkopen.
Je geld terugkrijgen als je niet tevreden bent is een gunst van de winkel, geen verplichting meer mensen maken die fout.
Je kunt wel een tegoedbon krijgen dat daar heb je recht op.
ik vraag me af hoe dat zit...weet jij dat?

Stel ik ga naar een winkel, koop een willekeurige telefoon...winkelier informeert me over de toeters en bellen op die telefoon, maar spreekt met geen woord over wat er in de privacyverklaring staat.

Ik ga naar huis, zet 't ding aan en moet tijdens het installeren een accoord geven op een privacyverklaring waar ik het volledig niet mee eens ben of die ik niet begrijp.

In hoeverre kan een consument dan spreken van een 'verborgen gebrek' en toch zijn geld gewoon terug eisen (ipv dat het een gunst vd winkelier is?)? Want eigenlijk zou je als consument de privacyverklaring al gelezen moeten hebben VOOR aanschaf, maar dat kan niet, want je moet 'm eerst kopen om 'm te kunnen installeren.
Ik denk dat je daar wel een gelijk zou kunnen halen, maar dan zou je wel naar de rechtbank moeten en of je die weg wil volgen...
Beter koop je dan bij een coolblue ofzo die doen niet zo moeilijk kost wel iets meer maar minder gezeur is mijn ervaring.
Recht hebben en recht krijgen zijn helaas twee verschillende dingen
Je kan van sommige zaken "versimpelde" versies vinden online, maar of ze up to date zijn kan ik niet zo direct zeggen.

Bijvoorbeeld https://tosdr.org/
Tja, als ze een wet in zouden voeren dat je dan de kosten van juridisch advies kan declareren. 100 pagina's bestudeerd door een advocaat, dan kan je een ton verder zijn als je een beetje grondig te werk gaat.
Dat zal ze wel leren.
Als je een Samsung telefoon installeert dan is het nuttig om te lezen waar ze toestemming voor vragen. Zo hebben ze een optie met 'uitgebreide voorwaarden' waar je niet mee akkoord hoeft te gaan, als je lees wat die voorwaarden inhouden dan wil je dat ook echt niet. Net zoals het inschakelen van Bixby, daar verkoop je nog net je ziel niet mee.
Ja dat is waar, maar in sommige gevallen dat je geen toestemming krijg om besturingssysteem te gebruiken. Ik heb het wel een paar keer meegemaakt, dat je alles moet aanvinken!!! Dat vond ik echt belachelijk!
Er moeten echt nieuwe en duidelijke wetten komen dat leveranciers helemaal geen gegevens over je mogen verzamelen en het verkopen, jou niet uitsluiten als je weigert, enzovoort.
Je moet wel akkoord gaan want anders zou je volgens hun voorwaarden de telefoon niet mogen gebruiken.

Ik snap zelf alleen niet waarom grote bedrijven hieraan meewerken, het is niet dat ze die paar miljoen die het oplevert echt zullen missen als ze het niet zouden doen.
Als het bedrijf in financiele nood zou zitten zou het nog logisch zijn maar een bedrijf als Samsung??
De reguliere voorwaarden kan je mee akkoord gaan, de uitgebreide voorwaarden hoef je niet mee akkoord te gaan. Niemand die mij verbiedt om die telefoon te gebruiken, Je kan dan alleen sommige services van Samsung niet gebruiken zoals Bixby. Maar goed, dat is niet zo heel interessant.
En als je als consument niet kan inschatten wat je in dat geval wel/niet kunt gebruiken?

Ik weet bv niet wat Bixby is, dus als ik dat zou lezen zou ik (ongeacht wat het is) niet weten of het een belangrijk onderdeel van mijn software of van mijn telefoon is en zou ik veel eerder geneigd zijn om toch maar 'ja' aan te klikken terwijl ik dat helemaal niet zou willen.

Ik vind gewoon dat het absoluut niet mag. Tenzij er een hele grote rode knop verschijnt met de tekst 'Verkoop hier uw gegevens'. En zelfs dan verwacht ik dat ik, als ik dat niet doe, iedere duffe functie kan gebruiken. Daar heb ik immers voor betaald toen ik het apparaat kocht. En als ik mijn gegevens dan verkoop, verwacht ik daar ook iets voor terug. Immers; ik verkoop iets en daar moet wat tegenover staan (b..v een tegoedbon van 100,- voor de volgende phone).
Weet iemand of andere telefoon aanbieders dit ook doen? Ik was steeds meer naar Samsung aan het schuiven, qua mobiele toestellen want het was voor mij een goede complete package. Heb andere toestellen ook geprobeerd zoals de OnePlus 7T, maar de camera was ver onder maar naar mijn mening t.o.v. een Note 9 die ik daarvoor heb gebruikt en ruim een jaar oud was.
Dus dacht erover om weer Samsung nemen, maar dit vind ik dus echt niet netjes.
Nu "zou" het goed moeten zijn wegens de op-in mogelijkheid, maar dan denk ik weer, wat verbergen ze nog meer en wat doen ze met mijn gegevens?
Elke Android telefoon is een complete aanslag op enig idee van privacy. Google Play Services (je kunt realistisch gezien niet zonder) harkt ongeveer alles dat je lief is binnen en combineert dat met je complete overige geschiedenis.
Ik snap je punt wel, maar ik wil wel even zeggen dat ik me prima red zonder Play Services.
Als je per se die of die app wilt wordt het lastig, maar meestal zijn er wel alternatieven te vinden die geen Play Services hoeven.
Men voelt zich vaak gedwongen eea te gebruiken en ziet dan geen alternatief, terwijl het in essentie vaak gewoon een keuze is voor (soms VEEL meer) gemak. Prima, maar dat heeft dus ook een prijs.

Maar goed, ikzelf had altijd al een voorkeur voor de wat meer open apps zonder lockin effecten, waardoor mijn app collectie in beginne mss al minder problematisch was. Kan me voorstellen dat dat voor de gemiddelde user die alles zit te uploaden naar monopolistische cloudbedrijven enzo, een grotere stap is (en al helemaal als je als niet-tweaker eerst een custom ROM moet installeren).
Ik weet niet of Whatsapp zonder werkt? Whatsapp werkt ook zonder PS schijnt.

@choogen, velen willen per se WA, en idd van alle apps is WA eigenlijk de enige waarbij ik concreet nadeel merk bij het niet hebben ervan (door monopolie veroorzaakte sociale gevolgen). Dus noem ik die maar even.
Maar het is niet zo zwartwit; sowieso is WA nog altijd "beter" dan WA+PS.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 22 juli 2024 13:17]

Met Whatsapp verkoop je je ziel echter weer aan een andere data-verzamelaar namelijk Facebook (dat WA enkele jaren geleden inlijfde)...
Precies om deze rede sinds begin van de week overgestapt naar Apple, misschien is mijn gevoel verkeerd maar ik heb het idee dat zij toch wat minder met je data doen dan de andere partijen.
Apple verzameld en verkoopt je data aan de hoogste verkoper, net zo lief als elk ander bedrijf dat je gegevens heeft verkregen om wat voor reden dan ook. Of dat nou Facebook, Apple, Google, of je plaatselijke supermarkt waar je een gepersonaliseerde klantenpas hebt.

Ik zou dus maar al te graag willen zeggen dat jouw gevoel verkeerd is.
Misschien naïef maar Apple staat van de grote bedrijven het meest beken om nog enigszins wat om privacy te geven. Ze hebben in het verleden wel een reclame business model gehad maar zijn ze daarmee gestopt omdat ze er gewoon niet goed in waren, die "onkunde" kan wel eens een veilig muurtje om je achter te schuilen.

Bij een een Google weet je vrij zeker dat ze heel goed je data kunnen analyseren en dus verkopen, voor mij daarom geen Android. Jammer, want ik het aanbod van telefoons die het draaien wel interessant.

Stock Android wordt em ook niet voor mij wan zonder play services kom je bijna nergens...
Het was geen onkunde die Apple de nek omdeed in hun advertentie model. Het was privacy dat hen de nek omdeed. Apple wou advertenties leveren zonder de privacy van gebruikers te schaden maar adverteerders wouden meer informatie krijgen over wie en waarom getarget werd. Dit wou Apple niet doen en hebben ze besloten om te stoppen met advertenties te verkopen. iAd is opgericht nadat Apple privacy opnam in hun verdienmodel
Ah ok, thx voor de correctie👍🏻
Kijk dan naar Librem-5 of PinePhone. Dan heb je zelf de keuze terug.
Kun je dat ook onderbouwen?
Zo staat Apple toch niet bekend volgens mij.

Ik ben zelf helemaal geen fan van Apple, heb altijd voor Android gekozen, maar neig de laatste tijd ook wel steeds meer naar Apple eerlijk gezegd.
Heb je ook bewijs daarvan?
Het zou fijn zijn als je deze onzin kunt onderbouwen.
Bear312 is een verkoper van bullshit en verkoopt bullshit aan de hoogste bieder.

Apple verkoopt geen data aan de hoogste bieder. Privacy is een core business geworden van Apple. Moest Apple data verzamelen en verkopen dan zou dat vandaag ook blijken omdat ze het moeten vermelden net als Samsung.
Valt mee, heb nu een telefoon met MicroG erop en dat vervangt Play services prima. Zie https://microg.org
Werk al jaren zonder Google Play service. Behalve dat sommige programma's een error laten zien die je kan negeren maak ik het maar zeer zelden mee dat een app niet werkt.
Want Apple doet dat niet?
Een verschil tussen Apple en Google, is natuurlijk dat Apple niet draait op inkomsten uit reclame. Dat scheelt natuurlijk wel behoorlijk, daarnaast proberen ze juist meer op privacy te focussen.

Zowaar bekend, verkoopt Apple geen gebruikersdata aan advertentie bedrijven nee.
Disclosure to Third Parties
At times Apple may provide third parties with certain personal information to provide or improve our products and services, including to deliver products at your request, or to help Apple market to consumers. When we do, we require those third parties to handle it in accordance with relevant laws. Apple does not sell personal information, and personal information will never be shared with third parties for their marketing purposes. For example, when you purchase and activate your iPhone, you authorize Apple and your carrier to exchange the information you provide during the activation process to carry out service, including information about your device. If you are approved for service, your account will be governed by Apple and your carrier’s respective privacy policies.
https://www.apple.com/legal/privacy/en-ww/

[Reactie gewijzigd door jctjepkema op 22 juli 2024 13:17]

Er staat eigenlijk alleen dat ze het niet doorverkopen en ook niet voor marketing laten gebruiken. Dat laat nog wel wat gaten voor andere overeenkomsten en uitwisselingen ;)
Uit jouw aanhaling:
At times Apple may provide third parties with certain personal information to provide or improve our products and services, including to deliver products at your request, or to help Apple market to consumers. When we do, we require those third parties to handle it in accordance with relevant laws.
EERST wordt het recht geclaimed dat ze het zouden kunnen doen....
Daarna dat het niet verkopen... dat staat weggeven nog niet in de weg.

Interessant artikel in de NYT van November waarin ze uitsluitend op basis van "anonieme locatie" data personen en functies etc. kunnen achterhalen door data van een paar dagen/weken bij elkaar te harken.
"anonieme locatiedata" blijkt dus nog steeds persoonlijk, hoewel veel mensen denkjen dat "anoniem" wel goed is.... Er is geen wet die zegt da anonieme locatie data alsnog een persoonsgegeven is.
https://www.nytimes.com/i...-tracking-cell-phone.html
Degene die het minder of niet doet is degene waar we allemaal bang van waren omdat we onze naam moesten invullen bij het installeren van windows! .. al die mensen die altijd bang waren dat m$ hun prive gegevens doorverkopen zou en nu FB blijft voeren met elk persoonlijk detail :P
Als ik een Apple-liefhebber mag geloven: nee.

Zou kunnen omdat Google een advertentie-tent is, en Apple niet.

Ik steek m'n handen er iig niet voor in het vuur. Een grote berg met data is geld waard, en ik kan me niet voorstellen dat ze dat laten liggen.
En waarom niet? Ze verdienen meer aan hun huidig model dan Google. Blijkbaar is een grote berg data dus minder waard dan hardware en diensten verkopen.

Apple moet net als Google aangeven hoe ze hun geld verdienen en daar zijn geen sporen te vinden van advertentie-inkomsten buiten hun App Store om.

Buikgevoel is nooit een goede raadgever
Heb je dat artikel überhaupt wel gelezen?
(Bovendien is het uit de oude doos uit 2011)

Apple gebruikt(e) deze software om de error-logs naar Apple te sturen. Voor het versturen van deze error-logs heb je zelf toestemming gegeven.

Deze software kan ook als spyware gebruikt worden, maar op iOS heeft Apple dat voorkomen door de software te beperken in wat het kan.
Concreet, dit is waar het volgens mij over gaat.
In het menu, General > Usage > Diagnostics & Usage

Er wordt netjes aangegeven waarvoor dit wordt gebruikt, je kunt het aan of uit zetten.
http://virtual-life.net/img/getimg/IMG_0766.PNG
http://virtual-life.net/img/getimg/IMG_0769.PNG

Je ziet netjes welke logs allemaal bijgehouden worden.
http://virtual-life.net/img/getimg/IMG_0767.PNG

En je kunt de logs ook inhoudelijk bekijken.
http://virtual-life.net/img/getimg/IMG_0768.PNG

Hier is weinig spannends aan. Zoals wel eens vaker in de media gebeurd lijkt ook deze keer weer van een mug een olifant te worden gemaakt.
Neem binnenkort de Mi10Pro, installeer daar na een maandje of 2-3 ASOP rom, of compleet kale rom en je bent klaar.

Zo doe ik het met al mijn telefoons.
Vroeger flashde ik ook al mijn telefoons maar gemak en gebruiksvriendelijkheid begon bij mij op een gegeven moment zwaarder te wegen. Bij elke update weer backuppen, flashen etc werd ik beetje moe van
Dit is er niet bij de Xiaomi telefoons vooral niet met de .eu roms.
Gewoon updater app draaien, downloaden en installeren.

Enige nadeel is natuurlijk, bootloader unlocken en TWRP installeren.
Ik zou dan van merken als Oneplus, Huawei en Xiaomi gewoon willen dat deze ge-unlocked is.
Omdat de gene die het niet weten, zullen het niet aanraken, en mensen die er meer verstand van hebben zullen veel sneller dit kunnen uitvoeren. Maar dan inderdaad haal je de OS supprt ermee uit. :(
Over het algemeen is het verstandig de bootloader weer te locken na je werkzaamheden.
Als dat soort merken bijvoorbeeld een container inbouwen? waarbij de normale gebruiker niet iets kan doen? Maar de gevorderde tweaker gewoon hateflats alles installeert ?

Ik moet je wel zeggen de iOS en de Google services tegenwoordig als je ingelogd ben met je credentials is echt goed. Moeilijk te omzeilen.
Elke android telefoon die ik heb installeer ik blockada om alle "data om gebruikservaringen te verbeteren want je hebt niks te verbergen" te blokkeren.

Het is krankzinnig dat het nodig is.
Dien je dan ook gebruik te maken van een VPN?

In hoeverre voorkomt zoiets dat Samsung je data verkoopt? Zover ik zie is blockada een adblocker?

[Reactie gewijzigd door AOC op 22 juli 2024 13:17]

Nee het gebruikt de VPN API om zonder root-rechten een tunnel te kunnen maken, Uit die "tunnel" worden dan de DNS requests gefiltered.

Ik blokkeer daar ook bv. mobilenetworkscoring-pa.googleapis.com en semanticelocation-pa.googleapis.com mee.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 13:17]

Ik heb een VPN naar mijn thuis router en de router draai een hele grote server blocklist ( Google, amazon, microsoft, facebook ) op deze manier komt er dus bijna geen data bij de grote vier. Ik heb geen Samsung en daarnaast heb ik android one, waardoor er geen bloatware op mijn telefoon staat, alleen google meuk, en een paar apps die ik geïnstalleerd heb.
Het is dan ook niet "nodig".
waarom niet. Ik heb geen keus om op een andere manier enige controle over netwerk verkeer te hebben. Tegenwoordig mag iedere app internet access doen.
Je wil graag controle, maar dat is noodzakelijk toch?
Waar kan ik die "Do not sell" functie vinden?
Volg de link in het artikel, dat is het meest duidelijk (denk ik)
https://www.xda-developer...pay-selling-data-opt-out/
Advertenties? Waar worden die getoond dan?

En wat voor gegevens verzamelt Pay eigenlijk dat uberhaupt door te verkopen is? Of gaat het hier simpelweg om het betaalmiddel aan de winkels kenbaar te maken of Samsung Pay te gebruiken als alternatief voor wifi-scanning (oid, om bezoekers bij te houden in fysieke winkels)?

Het is nog wat vaag over wat voor data precies wordt verzameld en doorgestuurd. De Pay app heeft helemaal niet veel toestemmingen nodig.
En wat voor gegevens verzamelt Pay eigenlijk dat uberhaupt door te verkopen is?
Wat al die third party payment brokers ook (kunnen) doen: saldo, bedragen die je betaalt, ontvangt, naar wie/welk bedrijf je overmaakt/ontvangt. Daaruit valt natuurlijk veel meer te deduceren: je salaris, wie je salaris betaalt, wie je hypotheekverstrekker is, hoeveel rekeningen je hebt, hoeveel je spaart. etc.
Salaris en hypotheek kan alleen als ze je rekeninggegevens inzien. En voor het inzien van lening-gegevens moet je ook extra rechten geven, alleen of iemand mag lenen is hoogstens te zien, maar volgens mij maakt dat voor Pay niet uit? Ze kunnen een overzicht maken van wat je met Pay hebt betaald, maar volgens mij zijn we nog niet zo ver om ook hypotheken en leningen daarmee te betalen. Dus dat is onzin. Ze weten niet meer dan mijn creditcard bedrijf of paypal. Ik geef een x bedrag per maand uit en naar deze en deze ontvanger. Bij sommige ontvangers kun je wel iets meer weten, maar bij de meesten zijn het allemaal BV's met meerdere winkels.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 13:17]

dat weet je niet waar die vertoond worden. Dat kan via een externe advertentieaanbieder zijn. Waarvoor men Pay kan gebruiken? Voor veel dingen. Jij koopt bij die supermarkt, je koopt daar product zo en zo en verder ga je ook veel naar restaurant x en koop je je kleren in boetiek y. Perfect dus om je te targetten want ze weten waar je je geld graag aan spendeert. Dat is belangrijker om te weten dan waar je graag op klikt.
Volgens mij is Pay alleen de betaalmethode en kan het dus ook niet zien wie of wat de bestelling is, alleen het bedrag en de ontvanger (wat ook niet altijd een winkelnaam is). Ik hoor graag of het meer is
Pay is idd een betaalmethode maar die geeft wel aan waar je iets gekocht hebt en wat het bedrag is. Het achterhalen welke winkel bij welke bedrijfsnaam hoort is niet moeilijk al zeker niet omdat je GPS op je telefoon hebt. Samsung kan supermarkten aanspreken voor een interessante deal waarbij ze dus wel wat je gekocht hebt kunnen koppelen aan je Pay ID.

Let op ik zeg niet wat is maar wat mogelijk is.
Slechte zaak als het waar blijk te zijn. Al jaren gebruiker van Samsung smartphone en tablets. Ik kan die optie nergens vinden in mijn Galaxy S8 Plus. In Nederland is dit illegaal wat Samsung nu doet
Het gaat ook om de voorwaarden in de US. Het artikel heeft geen betrekking op NL.
Dat zal bij ons ook wel zo zijn dan, al was het misschien naief om te denken dat het niet zo is.
Ze doen er toch niet voor niets zo geheimzinnig over, dan blijkt toch dat het al niet echt gewenst is of het best vreemd is, anders zou het toch wel bij iedereen duidelijk zijn dat alle data verkocht wordt.
Ze proberen niet voor niets te verbergen dat ze zulke praktijken toepassen, maar het kan wel en wordt ook toegestaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.