Mensen zijn geen labels. Labels worden op mensen geplakt.
Het plakken van labels op mensen is eigenlijk nog gemener dan een stroman. Je deelt mensen in bij een groep waartegen ideologische haat bestaat, om steun te krijgen in je aanval.
Dat machthebbers economische en technologische vooruitgang tegenhouden, vind ik een interessante stelling. Kun je die toelichten en met name wat je daar onder die vooruitgang verstaat? Bij het eerste kan ik me iets voorstellen, het tweede moeilijker. De grootkapitalisten investeren gigantisch in technologie en wetenschap omdat ze daarmee de macht van factor arbeid ten gunste van kapitaal kunnen verschuiven. Daarom worden ook al die banen wegbezuinigd.
Kijk naar de VS. Men wil niet investeren in sociale oplossingen, alleen maar in technologische, terwijl die laatste vaak veel duurder zijn voor de samenleving. Bijvoorbeeld overal camera's ophangen is veel duurder dan wijkagenten. En ook veel minder effectief omdat het niets doet aan de onderliggende sociale problematiek en de misdaad vaak slechts verschuift. Maar op deze technologische oplossingen valt veel meer mee te verdienen.
Heel belangrijk is wat je als mensbeeld ziet. Volgens mij was het mensbeeld van iemand als Adam Smith de geestelijke vader van het klassieke liberalisme en de vrije markt opvallend overeenkomend met dat van socialisten/communisten. Adam Smith willen de arbeiders ook uit de fabrieken bevrijden waar ze als slaven werkten en zelfs nooit het daglicht meer zagen. Hij wilde ze weer zelfstandige creatieve ondernemers maken zoals ze ooit waren als ambachtslieden. Hij was tegen grote ondernemingen en loonslavernij. Hij waarschuwde juist voor de complotten van grootkapitalisten die de overheid misbruikten om uitbuitsystemen op te leggen. Ik denk dat hij ook wel besefte dat je een sterke democratische overheid nodig hebt om daar tegenspel aan te geven.
Communisten wilden de zelfde bevrijding. Het idee dat communisten communes wilden of tegen privébezit zijn is een misvatting. Communisme is geen systeem, maar een beweging. Na de revolutie ging men op zoek naar een beter systeem. Verschillende groepen hadden daar een groot aantal verschilden ideeën over (van anarchisten, libertariërs tot centralisten). Uiteindelijk werd men gestuurd door werkelijkheid zelf niet door communistische ideologie als men ons wil wijs maken.
Zo bevrijdde men de horigen in Sovjet Unie van een mensonterende slavernij die eigenlijk al bestond sinds de inval van de Mongolen. Men verdeelde het land van de grootgrondbezitters onder horigen en maakte van hen zelfstandige boeren. Adam Smith zou dat geweldig gevonden hebben. Maar wat bleek, mensen die al generaties lang horig zijn geweest zijn geen gedreven ondernemers. Het was een succes voor de boeren, maar de boeren verbouwden alleen genoeg om hun eigen monden te voeden. Daardoor ontstond een groot tekort aan voedsel in de steden.
Dus moesten ze zoeken naar een andere oplossing. Door de boeren te laten samenwerken in colchosen (landbouwcommunes) konden ze machines aanschaffen elkaar helpen bij de oogst en zo grotere opbrengsten realiseren. De grond bleef echter in handen van de boeren. Ook dat werkt met wisselend succes waardoor ze zich gedwongen zagen grond te nationaliseren de boeren voor de overheid te laten werken en productieplannen te maken om de productie te verhogen.
Ofwel men deed dit niet omdat dit een communistisch ideaal was, of onderdeel van communistisch systeem, maar gewoon pragmatische redenen. Liefst zagen ze de boeren als zelfstandige, kleine ondernemers, maar die omslag bleek niet zo maar even te maken te zijn. En horigen die generaties geleerd hebben alleen maar op bevel te werken, maar je niet zo maar pro-actief en ijverig, welk systeem je ook hanteert.
Daarbij waren de communistische landen in doodsstrijd met het westen verwikkeld dat veel verder ontwikkeld was en veel grotere nationale productie en inkomen had. In tegenstelling tot de westerse propaganda wijs maakte was hun militaire kracht nooit meer dan 40-50% van die van het westen en dan nog betekende dat, dat ze 40% van hun nationaal inkomen aan defensie moesten uitgeven. Ter vergelijking de VS kon het af met 6%. Ofwel het westen heeft ze met de wapenwedloop gewoon het faillissement ingedreven.
Veel dingen die ik hier vertel heb ik zelf nooit geweten en pas recentelijk ontdekt, omdat propaganda de totale beeldvorming bepaalde. Wij kregen alleen de meest negatieve vijandbeelden opgedrongen. Wij wisten niet beter dan achter het ijzeren gordijn leefden zwaar geïndoctrineerde mensen die ons de strot wilden afsnijden.
Ook China wordt voorgesteld als een communistisch systeem terwijl 1) zo een systeem feitelijk niet bestaat 2) China eerder een kapitalistische systeem is met een hele vrije markt, maar wel met een sterke overheid die de markt beter vrij houdt van overheersing door corporaties, en bereid is hard in te grijpen. Naar verhouding heeft het een grotere overheidssector, maar die in Frankrijk is ook heel groot. En vroeger was die in Nederland onder de socialisten ook heel groot. Sommige productie kan je nu eenmaal beter bij de overheid onderbrengen. De liberalisatie heeft ons dan ook alleen ellende gebracht.
Het idee dat een sterk overheid anti-kapitalistisch is, is broodje aap. De overheid in de VS was altijd veel groter dan in Europa door veel grotere regulering van de vrije markt, waardoor daar vroeger de prijzen 20-40% lager lagen. (Nu niet meer).
Het zijn de corporaties die van de overheid een nachtwakerstaat willen maken die alleen voor orde en gezag zorgt en zo toestaat dat zij de vrije markt afbreken en vervangen door monopolies. Het is juist in dit systeem dat mensen hun zelfstandigheid verliezen en al hun private bezit verliezen. Wie daar aan twijfelt moet eens lezen wat de World Economic Forum in Davos (Het forum van de Rijken) voorstelt: Ze willen alle privébezit van de burger afbreken en mensen horigen maken, zoals vroeger bij de grootgrondbezitters. Gratis kost en inwoning in ruil voor arbeid. Dat is nu precies wat ons altijd als het verfoeilijke communisme werd. voorgesteld. In hun leugens draaien de grootkapitalisten alles brutaal om.
Begrijp dat het communisme per land verschilde en geen systeem was dat werd opgelegd maar een zoektocht naar een rechtvaardiger systeem, dat in sommige landen best redelijk tot goed gewerkt heeft, maar in soms ook een grote mislukking is geworden, soms omdat megalomanen aan de macht kwamen, maar ook mede door de ondermijnende vijandige praktijken van landen die dit systeem willen laten mislukken omdat ze het als een bedreiging zien voor hun eigen loonslavernijsystemen waarin grootkapitalisten alle macht naar zich toe trekken.
Ben ik een communist? ben ik een Liberaal. Ik zoek gewoon een rechtvaardige samenleving die primair gebaseerd is op sociale beginselen niet hebzucht. Ik geloof dat de mens het meest vrij is als hij zelfstandige ondernemer is, maar daarvoor heeft hij wel de bescherming van een sterke staat nodig.
Onze corporatieve systemen lopen de zelfstandige ondernemer uit te roeien. Neem de de VS, ooit the land of the free waar 80% self-employed was. Nu nog maar 3,5% het laagste in de hele wereld. 80% werkt nu voor corporaties. Dat vindt in een onderdrukkend systeem. Werken in steeds grotere organisaties waar je een nummer, niet een mens bent. Waar je slechts een uitwisselbare functievervuller mag zijn en elk jaar vernederend functioneringsgesprekken krijgt.
Misschien is het jouw bier, maar niet de mijne. Weet je waarom de Friezen zo een trots volk zijn? Het zijn de laatste mensen die in deze contreien onderworpen werden. Ze bleven het langst zelfstandig. Daarom zijn ze bezig de identiteit van volkeren kapot te maken met eindeloze golven van migraties zodat de bevolking straks uit los zand bestaat. Daar kan geen verzet meer uit voorkomen. Ze hebben geen gemeenschappelijke identiteit meer.
Zie verder
[Reactie gewijzigd door Elefant op 23 juli 2024 03:07]