> Volgens mij valt dat wel mee, ik ken niemand die daar ooit over klaagt
Leuke anecdotische uitspraak. Natuurlijk zullen devices met nauwelijks support minder verkopen en fabrikant negatief imago bezorgen. Telefoons zijn daar een prima voorbeeld van, die worden over het algemeen prima gesupport. Dat is niet altijd zo geweest.
Het is inderdaad anecdotisch maar heb jij dan wel bewijs voor het omgekeerde?
Het is op zich logisch dat minder support minder goed zou moeten verkopen maar mensen ontdekken pas na een paar jaar dat ze geen support meer hebben. Bij het uitzoeken van een nieuwe telefoon wordt er vooral gekeken naar features.
Neem als voorbeeld het artikel over de nieuwe Google Pixel dat vandaag verscheen:
nieuws: Google bevestigt nieuwe Pixel-telefoon op 10 mei te introduceren
Security updates zijn een van de sterke punten van de Pixel lijn. In het commentaar wordt dat echter niet één keer genoemd.
Wel gaat het over de gekozen CPU, Tensor, de batterij, snelladen, het beeldscherm en de naamgeving. In één post zegt iemand iets over privacy maar die post is weggemod.
> Ik zou liever hebben dat ze de software standaardiseren zodat je het niet op ieder toestel apart hoeft te testen.
Software standaardiseren op een oerwoud aan hardware en software, is al lang de praktijk. Android en Linux kernel zijn immers gemeengoed.
Dat deel wel, maar Android (of de onderliggende hardware) heeft wat vervelende eigenschappen waardoor je niet één universele versie van Android hebt maar voor ieder toestel een aparte versie moet bouwen, zoals dat op PCs wel gaat.
Je moet wel degelijk testen. Hardware, de drivers, meegeleverde software, zijn niet identiek in volgende generaties. Een partij als Samsung kan het echt niet veroorloven om patches ongetest de wereld in te slingeren. Dat wordt na een blunder geheid een PR-ramp.
Het probleem is dat Samsung daar voor moet zorgen. Als je een PC hebt dan komen de meeste patches direct van Microsoft of je Linux-distributeur. Bij Android is het model dat de leverancier er tussen zit en dat is niet handig. Als Dell morgen failliet gaat dan kun je het OS op je Dell PC nog steeds updaten. Alleen drivers worden dan niet meer bijgewerkt maar drivers zijn tegenwoordig steeds minder belangrijk omdat steeds meer hardware met generieke drivers werkt. Onder Linux werkt 99% van de hardware met meegeleverde drivers zonder dat de fabrikant er ooit aan te pas komt.