'Android 12.1-code bevat verwijzingen naar vouwbare Google Pixel-smartphone'

Google lijkt intern een nieuwe Pixel-foldable te testen. Er zouden verwijzingen naar het apparaat, dat de codenaam 'Jumbojack' draagt, in een testversie van Android 12.1 zitten. Tegelijkertijd zou Google aan een andere foldable werken, genaamd 'Passport', die dit jaar nog zou verschijnen.

Anonieme bronnen die bekend zijn met de ontwikkeling van Android, vertellen aan 9to5Google dat Google werkt aan een mid-cycle-release van Android, die vooralsnog Android 12.1 wordt genoemd. De broncode daarvan zou verwijzingen bevatten naar de Jumbojack-foldable. 9to5Google kon het bestaan van een Jumbojack-prototype naar eigen zeggen bevestigen in documentatie die de website eerder heeft ingezien.

Deze Jumbojack-foldable krijgt volgens de bronnen twee schermen, waarvan er een wordt uitgeschakeld zodra het apparaat wordt dichtgevouwen. Het is echter nog niet bekend wat voor ontwerp de foldable krijgt. De Jumbojack-codenaam kan een verwijzing zijn naar de Jumbo Jack-cheeseburger van Amerikaanse fastfoodketen Jack in the Box, schrijft 9to5Google. Dat kan betekenen dat het apparaat als een 'hamburger' wordt opgevouwen, net als de Samsung Galaxy Z Flip, en dus niet kan worden opgevouwen als een 'hotdog', zoals de Galaxy Z Fold.

Het is nog niet bekend of en wanneer het Jumbojack-apparaat beschikbaar komt voor consumenten. Het is mogelijk dat Google het apparaat alleen inzet voor het uitvoeren van interne tests, bijvoorbeeld voor het testen van nieuwe foldable-functies in Android. De bronnen melden echter dat Google specifiek naar de foldable refereert als een Pixel-apparaat. Dat zou suggereren dat het toestel wel bedoeld is voor een uiteindelijke release.

Er gaan al langer geruchten rond over de release van een vouwbare Google Pixel-smartphone. Bekende leaker Evan Blass meldde op maandag nog dat Google nog altijd werkt aan een vouwbare Pixel-telefoon met de codenaam 'Passport'. Die foldable zou een ander apparaat betreffen dan de Jackbox-telefoon uit de Android 12.1-code. Volgens Evan Blass verschijnt de Pixel Passport-smartphone dit jaar nog. Het is nog niet duidelijk welke merknaam Google daarvoor zal gebruiken en ook een concrete releasedatum is nog niet bekend. Google komt deze herfst met zijn Pixel 6-smartphones, hoewel die telefoons niet vouwbaar zijn.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

20-09-2021 • 14:57

21

Lees meer

Reacties (21)

21
21
15
0
0
6
Wijzig sortering
Ik kom niet zo vaak bij McDonalds. Kan iemand mij vertellen wat het verschil is tussen een hamburger en cheeseburger foldable? :)
In deze context:
Hamburger = Flip ==> het scherm wordt naar binnen toe dichtgeklapt, de scheiding in het midden is horizontaal. De telefoon/het scherm wordt de helft kleiner.

Hotdog = Fold ==> het scherm wordt naar buiten toe geopend, de scheiding in het midden is verticaal. De telefoon/het scherm wordt dubbel zo groter.

Flip = wordt de helft kleiner (1 -> 0,5).
Fold = wordt dubbel zo groot (1 -> 2).
Wat mij opvalt is dat Google de laatste tijd behoorlijk richting Samsung is gekropen, en andersom. Ze hebben intensieve samenwerkingen wat betreft de software die op de Galaxy Folds draait, Google heeft meegewerkt om android goed werkbaar te maken op een nieuwe formfactor. En, ze maken nu samen wearOS, of in ieder geval ze hebben de smartwatch software samengevoegd. Zou mij niks verbazen als in ruil voor de hulp met de software van de Fold, Google hulp krijgt met de hardware van een foldable. Ze werken toch al samen, waarom dit dan niet.
Goede zaak ook wat mij betreft, uniformiteit is precies wat Android mist. Ik ben nooit groot fan geweest van Samsung i.c.m. Android (eigenlijk van geen enkele "skin" rondom Android maar soit), maar met One UI hebben ze toch flink verbeterd t.o.v. het ooit verschrikkelijke TouchWiz. Wat mij betreft steken Samsung en Google de koppen steeds meer bij elkaar, want wat ze zelfstandig niet goed doen, kunnen ze gecombineerd heel goed neerzetten. Gecombineerde kracht kan Android een veel fijnere ervaring maken dan het al is (niet dat ik veel mis vind met Android, maar het kan natuurlijk altijd beter).

Foldables geef ik dan weer vrij weinig om, maar voor de mensen die dit wel graag willen denk ik dat het goed is dat de techniek volwassener wordt.
Weet ik niet of dat zo'n goed idee is. Ik zit ook niet op een tweede Apple te wachten.
Wat bedoel je daar precies mee? Ik ben echt fan van Android en heb al sinds versie 2 telefoons ermee, maar je kunt echt niet ontkennen dat iOS gewoon een goed en stabiel systeem is (even buiten het feit om of je het een fijn systeem vindt of niet). Er is amper fragmentatie op die markt en je weet wat je kunt verwachten van de telefoons die het systeem draaien. Dat is bij Android anders. Feit is dat er tientallen verschillende chipsets, met tientallen verschillende configuraties ondersteund moeten worden en daar als kers op de taart vrijwel elke fabrikant nog weer een grafische schil omheen bouwt. Dat komt veiligheid, stabiliteit en de snelheid van (security) updates niet ten goede. Dat is - gecombineerd met het feit dat vrijwel elke Android telefoon +/- 2 jaar support krijgt - wat mij betreft het grootste nadeel aan Android. Voor mij precies de reden dat ik alleen maar Pixels wil. Een schone en lichte ervaring van Android met - voor zover ik weet - de langste ondersteuning op alle Android toestellen, maar dan ook direct zonder de features die je als innovatief zou ervaren (a la Samsung, want laten we eerlijk zijn, die is op het moment innovatiever dan Apple).

[Reactie gewijzigd door geeMc op 22 juli 2024 21:56]

Dan ben je zeker ook tegen die tig verschillende automerken die er bestaan? Een uniforme auto is volgens jou blijkbaar beter.

Ik ben het niet met je eens. Oké, de ondersteuning kan zeker beter, maar we hebben een vrije markt en laten we dat zo houden.
Wat maak je daar een rare vergelijking die schip noch wal raakt. Een auto is iets heel anders en absoluut niet te vergelijken. Daarnaast zeg ik ook niet dat de vrije markt op de schop hoeft, maar slechts dat ik blij zou zijn om een beter ontwikkeld en ondersteund OS zou zien. Uniformiteit aan een kant hoeft de vrije markt niet uit te sluiten, maar maakt de keuze voor de gemiddelde leek wel beter en veiliger.
Hoezo een rare vergelijking? De automarkt is hetzelfde als de Android-markt: veel merken, tig verschillende aandrijvingen en wisselende ondersteunings-/garantieduur.
Zo kan ik ook zeggen dat de smartphoneindustrie vergelijkbaar is met banken in de meubelindustrie. Veel merken, tig verschillende soorten poten, stoffen, zitvlakken en wisselende ondersteunings-/garantieduur. Zo kun je overal wel een vergelijking op verzinnen, maar dat betekent niet dat het ergens op slaat.

Je commentaar dan ook nog eens neerbuigend beginnen met "oh dan vind jij dit zeker ook, jij vindt <irrelevant voorbeeld> dan ook beter" is geen manier om een inhoudelijke discussie te voeren en al helemaal niet als je dan ook nog eens de rest van mijn vervolgbericht negeert.
Stel dat Google echt samen gaat werken met Samsung, en dat worden daardoor echt de allerbeste Android telefoons waar je als consument bijna niet meer onderuit kan komen om die te kopen. Dan nog even en je krijgt exclusieve features enkel voor die toestellen en voor je het weet heb je een Samsung/Google walled garden en dus een tweede Apple. De rest bungelt er dan zo'n beetje bij met slechte schil, slechte security en bij issues krijgt enkel Samsung prioriteit van Google.

Toegegeven Samsung maakt wel één van de beste telefoons maar puur door de software koop ik ze eigenlijk niet. En ik vind Android nou ook weer niet zo geweldig, ben zelf ook Android gebruiker van het eerste uur maar ik vind de UI toch best ouderwets overkomen.

M'n Nokia Luma 820, dat was pas een telefoon. Jammer dat de software achter liep maar qua GUI en beleving loopt het naar mijn beleving nog steeds voor op Android en die telefoon kwam 9 jaar geleden uit.

iPhone heb ik 1x geprobeerd maar ik vond iOS zo inconsistent. Vast een kwestie van wennen maar ik kon echt niks vinden en de UI beviel me ook niet.
Ik ben het met je eens dat een dergelijke combinatie best nadelen met zich meebrengt, maar laten we ook even eerlijk zijn; die bungeling van slechte schillen, slechte security en een bak aan issues heb je nu ook al. Dat het voor de gemiddelde leek dan interessanter wordt om voor een dergelijke telefoon te gaan zie ik niet als nadeel. Sterker nog, dat zie ik als voordeel, want dat betekent dat "Jan met de pet op" doorgaan met een betere telefoon rondloopt. Combineer dat met de vrije markt en dan hou je power users ook nog tevreden.
Geef me dan liever betere support van fabrikant voor custom roms en andere open source OS-en. De schil die zij meeleveren is niet zo relevant als ik er zelf op kan installeren wat ik wil. :)
Tuurlijk, ik ben er ook zeker voor dat er altijd een open variant is voor de mensen die dat graag willen. Zo was ik vroeger zelf ook, maar zoveel als ik vroeger met een telefoon deed of erom gaf, zo weinig doe ik er nu mee en geef ik er nu om. Ik wil gewoon dat mijn telefoon goed werkt met een pure ervaring en het liefst met de features die een merk als Samsung mij biedt zonder daar een compromis voor te hoeven sluiten. Over de jaren heen heb ik veel custom roms gedraaid, maar met uitzondering van een aantal builds op een klein aantal toestellen was er altijd wel weer iets dat toch suboptimaal werkte.

Soms was dat stabiliteit, soms was het de batterijduur, meestal was het een flinke kwaliteitsverlies op de camera, maar bovenal is het (voor mij) gedoe. Ik heb geen zin om moeite te steken voor een apparaat wat voor mij gewoon moet doen wat het moet doen en ik vind dat je dat als consument ook mag verwachten voor de prijzen die we betalen voor (high-end) toestellen.

Wat ik zei, laat ze de koppen lekker bij elkaar steken, zorg dat support langer duurt en standaardiseer de boel enigzins zodat mensen die er niets om geven uiteindelijk een beter product in een minder gefragmenteerde markt kunnen kopen. Het lijkt mij dat er dan nog steeds genoeg markt over is om de tweakers gelukkig te maken :).

Dat gezegd ben ik zeker voorstander van de hele custom rom community. Vooral in de tijd van Cyanogenmod zijn er zoveel goede ontwikkelingen vanuit dergelijke custom roms gebackport of re-engineered in officiële roms, dus ik ben me ook zeker bewust van het feit dat die wereld (misschien zelfs zwaar) bijdraagt aan de smartphonewereld.

[Reactie gewijzigd door geeMc op 22 juli 2024 21:56]

Goed nieuws voor de flip en fold gebruikers!
Als de prijzen dan ook nog een beetje gangbaar worden. Ik ben heel erg geïnteresseerd in de flip van samsung maar ze zijn zo ontiegelijke duur. Ook niet zo gek met nieuwe hardware natuurlijk.
Ik behoor waarshijnlijk tot het uitstervende ras dat een gsm wil die niet belachelijk groot is, zonder uitstekende camera's achteraan, en zonder gaten in het scherm?
O ja, en zonder zo'n lelijke plooi in het midden zoals bij deze foldables.

Ik heb nu een galaxy s8 en hoop dat deze nog jaren meekan. Zeker als ik zie wat er nu op de markt is.
Ik kreeg eerder vandaag een mail van Google met het volgende;
Google's 23e verjaardag
We zijn jarig, dus hebben we een cadeautje voor je.

Kom terug op 27-09-2021 om te ontdekken wat we in petto hebben. Misschien vind je iets bijzonders.
Met een linkje naar https://store.google.com/
Wellicht is dan al de aankondiging van genoemd toestel?

[Reactie gewijzigd door frickY op 22 juli 2024 21:56]

Vooralsnog is het slechts een kortingscode van 20%; "GOOGLEBDAY"
Ik snap dat Android van Google is, maar ik dacht dat het een universeel OS was.
Wat doet een verwijzing naar specifieke Google toestellen in Android?
Ik zie tegenwoordig ook steeds meer verwijzingen naar Pixel toestellen in de changelogs van vaste Android onderdelen als 'telefoon' en 'berichten'.
Begint dat geen voortrekken van eigen telefoons te worden? Ten nadele van andere merken?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.