Sonos stopt ondersteuning diverse producten vanaf mei - update

Vanaf mei 2020 krijgt een deel van de eerste generatie Sonos-producten geen software-updates en nieuwe functies meer. Volgens Sonos kunnen klanten de apparaten wel blijven gebruiken maar het bedrijf biedt ook de optie deze in te leveren en een nieuw product met korting te kopen.

De producten waarvan de ondersteuning stopt zijn de originele Zone Players, de Connect en Connect:Amp, de eerste generatie Play:5, de CR200 en de Bridge. De betreffende producten zijn geïntroduceerd tussen 2006 en 2009 en behoren tot de eerste generatie van Sonos-producten. Van alle producten die het bedrijf tot op heden heeft verkocht, is op dit moment nog 92 procent in gebruik.

Deze zijn ook na mei 2020 nog gewoon te gebruiken, al geeft Sonos aan dat de toegang tot services en de algehele functionaliteit van het Sonos-systeem beperkt kan worden, naarmate streamingdiensten, spraakassistenten en andere partners hun technologie en diensten verder ontwikkelen. Als reden voor de aflopende ondersteuning geeft Sonos aan dat het geheugen en de processorkracht niet meer toereikend zijn, wat een soepele werking van het geluidssysteem in de weg kan gaan staan.

De fabrikant geeft gebruikers twee opties. De eerste optie is om alsnog de producten te blijven gebruiken, zonder nog software-updates en nieuwe functies te ontvangen. Aangezien Sonos-producten fungeren als één systeem, zullen nieuwe producten in hetzelfde netwerk ook geen updates meer ontvangen. Wel kunnen de oude producten apart van de nieuwe producten gebruikt worden, zodat het courante Sonos-systeem wel gewoon up-to-date blijft.

Als tweede optie is het mogelijk om de oude producten in te leveren en 30 procent korting te krijgen op één nieuw Sonos-product. Wanneer een gebruiker voor deze optie kiest, moet hij die in de recyclemodus zetten. Daarbij wordt persoonlijke data verwijderd en is het niet meer mogelijk het product te gebruiken. Sonos wil hiermee voorkomen dat oude producten alsnog doorverkocht worden. Daarop kwam veel kritiek, omdat winkels die de speakers innemen, ze niet kunnen doorverkopen, ondanks dat er geen hardwarematige defecten zijn. Gebruikers kunnen ze dan wel opsturen naar Sonos, maar krijgen er behalve de korting niets voor.

Update, woensdag 22 januari, 10:15: Sonos meldt aan Tweakers dat er weliswaar geen software-updates meer volgen voor de genoemde producten, maar dat de fabrikant wel bugfixes en beveiligingspatches blijft aanbieden. Wel zegt Sonos dat er een moment kan komen waarop bepaalde problemen niet meer op te lossen zijn, gezien de ouderdom van de producten.

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

21-01-2020 • 15:00

167

Reacties (167)

167
164
94
42
6
59
Wijzig sortering
Die recyclemodus is ondanks de naam een mooi voorbeeld van niet-duurzaam gebruik van technologie. Erg jammer. Want het meest duurzaam en energievriendelijk is gewoon het apparaat blijven gebruiken totdat het stukgaat. Het percentage van 92% laat zien dat dat best wel snor zit en maakt het des te triester. Hoewel ik ook moet zeggen dat er nu (nog) niets aan de hand is en dat de hardware nog gewoon ondersteund wordt, hoewel iedereen wel een beetje het ergste vreest nu.

En standaard audio doorgeven lijkt me niet iets dat een processor ineens niet meer aankan toch? Volgens mij worden al heel erg lang dezelfde standaarden gebruikt en bij audio kost het bijna niets om oude standaarden te blijven ondersteunen. Spotify ondersteunt bijvoorbeeld al vanaf het begin der tijden OGG Vorbis geloof ik.
En standaard audio doorgeven lijkt me niet iets dat een processor ineens niet meer aankan toch? Volgens mij worden al heel erg lang dezelfde standaarden gebruikt en bij audio kost het bijna niets om oude standaarden te blijven ondersteunen. Spotify ondersteunt bijvoorbeeld al vanaf het begin der tijden OGG Vorbis geloof ik.
Exact dat. Je gehele Sonos collectie krijgt dus geen updates meer. Op zich niet erg denk je, ze werken prima. Maar als voorbeeld op de Sonos site zelf geven ze dat wanneer een streaming dienst z'n api verandert, dat je die streaming dienst dan niet meer zal kunnen gebruiken (op je gehele systeem dus). Want je krijgt geen enkele update meer.

Het is dus geen kwestie dat alles blijft werken zoals het nu werkt, het betekent dat de beschikbare diensten langzaam gaan afbrokkelen tot er uiteindelijk niks meer werkt.

En mij maak je idd niet wijs dat als Spotify z'n API ietsje aanpast, dat de Play:5 dan plots te weinig geheugen zou hebben om die nieuwe API te kunnen gebruiken... :(


edit: bron van sonos.com:
Ik wil mijn Sonos-systeem met legacy-producten laten zoals het is. Wat gaat er veranderen?

Je Sonos-systeem met legacy-producten zal geen updates meer ontvangen, dus je beleving zal in eerste instantie niet veranderen. Maar wanneer de technologie met de tijd evolueert, vooral bij onze partners op het gebied van muziekservies en spraak, zal dit uiteindelijk van invloed zijn op de functionaliteit van bepaalde services en functies.

(...)

De veranderingen die de technologie in de toekomst zal ondergaan, vooral als het gaat om muziekservices en spraakpartners, kunnen toegang tot bepaalde diensten of functies verstoren. Een voorbeeld is een muziekservicepartner die een nieuwe update uitgeeft die niet terugwerkend compatibel is met legacy-software.

[Reactie gewijzigd door ilPazzo op 22 juli 2024 13:33]

Als dat zo is dan is dat inderdaad erg kwalijk. De EU zou hier kunnen ingrijpen en deze praktijk kunnen verbieden. Of je blijft de producten ondersteunen, óf je zorgt voor volledige klimaatneutrale verwerking van de apparatuur, óf je open-sourcet de firmware of een evt. intermediate API-laag zodat anderen deze kunnen onderhouden.
Het probleem is dat in een dergelijk geval, een 3rd party zijn API verandert. In hoeverre kun je een bedrijf verplichten om producten tot in lengte van dagen te blijven onderhouden, als een *andere* partij iets verandert?

Firmware opensourcen ga je ook weinig aan hebben, wanneer het gaat om support van een 3rd party API, als die API niet openbaar is.
De vraag is hoe belangrijk de wetgever vindt dat de apparatuur duurzaam moet zijn. Wettelijk zou je het kunnen verplichten. Eerlijk gezegd denk ik niet dat het aanpassen voor gebruiken van een andere API zo veel tijd kost. Meestal zijn die wijzigingen niet heel erg extreem groot.
Belangrijker doel: je dwingt bedrijven na te denken over de duurzaamheid van hun producten al tijdens de eerste ontwikkelplannen.

Sonos is misschien wel het beste voorbeeld van een relatief jong en succesvol tech bedrijf dat nog nooit serieus heeft nagedacht over het circulair maken hun portfolio. Er is alleen ontwikkeld voor de massa en de aandeelhouders. Geld is de belangrijkste drijfveer geweest, en dat levert nu eenmaal zelden duurzame producten op.
Wel als de deelname van die andere partij is gebruikt als seller item. Dat vergelijk ik met LG die mij een TV verkochten met YouTube en Netflix, nota bene heel groot op de doos en binnen 2 jaar de ondersteuning stopte van die apps.
Het probleem is dat in een dergelijk geval, een 3rd party zijn API verandert. In hoeverre kun je een bedrijf verplichten om producten tot in lengte van dagen te blijven onderhouden, als een *andere* partij iets verandert?
Ik wil dan in elk geval mijn nieuwere apparaten kunnen updaten en dat weigeren ze.
Bedrijven zijn altijd al afhankelijk van anderen (toeleveranciers etc.) en moeten daar goede afspraken mee maken. Een wettelijke regel zou het juist vereenvoudigen: dan is het voor Netflix, YouTube, etc. meteen duidelijk dat ze API versies langjarig moeten ondersteunen, omdat fabrikanten van apparaten anders hen niet kunnen ondersteunen op hun device.

Moet een API (versie) er dan toch uit, waarschijnlijk i.v.m. een beveiligingslek, dan moeten alle partijen in de keten inderdaad aan de bak. Dat is toch niet vreemd? En hoeft toch niet uitzonderlijk veel werk te zijn? (Tenzij je voortdurend short cuts probeert te nemen die later weer gefixt moeten worden natuurlijk, maar dat is dan ook eigen schuld.)
Daar is de EU al mee bezig: nieuws: EU-wetsvoorstel geeft consumenten recht op 'nodige updates' elektronica
Nu is dit vooral gericht op veiligheid. Maar ondersteuning van basisfunctionaliteit zou een mooie toevoeging zijn. Een stereoinstallatie of TV heeft een levensduur die rustig voorbij de 10 jaar kan gaan, als we dat kunnen verwachten, zou het mooi zijn als in die periode de functionaliteit ook blijft werken. Maar zo ver gaat die aankomende wetgeving helaas nog niet.
De consument moet gewoon root-access hebben tot zijn/haar apparatuur.
Er zijn genoeg gevallen te bekenden waarin je dat niet wil hebben. Lang niet iedere consument is capabel genoeg om met dat soort verantwoordelijkheid om te kunnen gaan.
Je hoeft er ook geen gebruik van te maken natuurlijk. Dat zullen de meeste consumenten ook niet doen.
Het probleem is consumenten die geen verstand hebben van dit soort zaken maar er wel mee gaan lopen rommelen en daardoor mogelijk voor defecte apparatuur, security issues of erger kunnen zorgen. Zonder root access is dat in bepaalde gevallen al mogelijk (denk bijv. aan al die security camera's die open en bloot op internet te vinden zijn met default passwords), met root access waarbij een eventuele aanvallen het apparaat ook nog eens volledig kan overnemen zou dat nog een veel groter probleem gaan worden.
Ben ik blij dat ik nooit voor die "smart" en "connected" crap ben gegaan. Gewoon bekabelde speakers die ik op mijn telefoon of laptop aansluit, hooguit met een bluetooth to SPDIF of AUX adapter. Mijn schermen zijn "dumb" apparaten die alleen aan/uit kunnen (en hooguit wat contrast/kleur/helderheid aan kunnen passen), direct aangesloten via HDMI, DVI of VGA. Ik heb nooit last van update crap of dat iets stopt met werken. Mijn laptop is 5 jaar oud, de laptop ervoor kon ook met alles thuis - moeiteloos - verbinden. Elke telefoon die ik had werkt ook prima met alles wat ik thuis heb (misschien een usb-c naar hdmi adapterje nodig of een aparte miracast naar hdmi adapter oid). Alle apparaten ben ik zeer zuinig op en alles ziet er nog uit als nieuw en werkt ook evengoed als nieuw. I feel like a winner. En ik ben er zeker van dat dit de komende 5 jaar nog steeds werkt (tenzij iets kapot gaat - maar niet door een update).

Edit: Oh en natuurlijk, veel goedkoper.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 13:33]

Net ontvangen in de mailbox:

All Sonos products will continue to work past May


Sonos <no-reply@email.sonos.com>

We heard you. We did not get this right from the start. My apologies for that and I wanted to personally assure you of the path forward:

First, rest assured that come May, when we end new software updates for our legacy products, they will continue to work just as they do today. We are not bricking them, we are not forcing them into obsolescence, and we are not taking anything away. Many of you have invested heavily in your Sonos systems, and we intend to honor that investment for as long as possible. While legacy Sonos products won’t get new software features, we pledge to keep them updated with bug fixes and security patches for as long as possible. If we run into something core to the experience that can’t be addressed, we’ll work to offer an alternative solution and let you know about any changes you’ll see in your experience.

Secondly, we heard you on the issue of legacy products and modern products not being able to coexist in your home. We are working on a way to split your system so that modern products work together and get the latest features, while legacy products work together and remain in their current state. We’re finalizing details on this plan and will share more in the coming weeks.

While we have a lot of great products and features in the pipeline, we want our customers to upgrade to our latest and greatest products when they’re excited by what the new products offer, not because they feel forced to do so. That’s the intent of the trade up program we launched for our loyal customers.

Thank you for being a Sonos customer. Thank you for taking the time to give us your feedback. I hope that you’ll forgive our misstep, and let us earn back your trust. Without you, Sonos wouldn't exist and we’ll work harder than ever to earn your loyalty every single day.

If you have any further questions please don’t hesitate to contact us.
Sincerely,
Patrick

Patrick Spence
CEO, Sonos
Inderdaad, de prioriteit zou moeten zijn:

1. Gebruik (1e eigenaar)
2. Hergebruik (2e eigenaar en verder)
3. Volledige recycling (als dat kan)
4. Gedeeltelijke recycling (als dat kan)
5. Overige

Ondersteuning t.a.v. software zou in dat stramien moeten passen.
Anoniem: 470811 @Videopac22 januari 2020 10:44
Die kende ik niet, dank!
Haha ja, zo lijkt het wel :D
Een commercieel bedrijf moet ook winst op positie 1 hebben staan, anders moet je er niet eens aan beginnen, dan moet je een stichting oid opzetten.

Persoonlijk vind ik het jammer, heb ook diverse Sonos producten die hieronder vallen. Ergerde me al jaren aan de "nodige" updates die niets toevoegden. Waarbij trouwens ook nog onduidelijk is welke beveiligingsupdates worden doorgevoerd. Alleen de toevoeging van Spotify jaren geleden was handig, maar (andere) streaming diensten zaten er toen al in.
Dat klopt ja. Ik vind het opvallend hoeveel tweakers denken dat gebruikservaring of duurzaamheid een primair doel is. Wellicht iets te realistisch geworden als omdernemer
Natuurlijk willen ze niet duurzaam doen, de primaire taak is geld verdienen. Wel jammer want ze kunnen er ook voor kiezen bij hun producten aan te geven dat je 5 jaar lang gratis updates krijgt en dat je de updates daarna kunt kopen. Een beetje zoals bij sommige navigatie systemen in auto's. Dan verdienen ze er nog steeds aan, maar hoeft de redelijk jonge hardware die zei verouderd noemen niet weg gegooid te worden

[Reactie gewijzigd door turbojet80s op 22 juli 2024 13:33]

Helemaal mee eens. Wat is überhaupt het voordeel van een Sonos systeem (heb zelf geen Sonos in bezit). Ik heb een traditionele opstelling met een versterker uit 1978 en een paar "moderne" boekenplank-luidsprekers met aan de versterker een smart element aangesloten. Is deze niet meer ondersteund, wissel ik gewoon het smart element en ga door. De Sonos is in die zin (lijkt mij) niet anders, alleen met al het bovengenoemde verpakt in de luidspreker zelf. Een modulaire opstelling lijkt mij dan altijd beter. Sonos zou er dus goed aan doen om het smart element in hun producten via een soort van insteek-module verwisselbaar te maken.
...wissel ik gewoon het smart element en ga door. De Sonos is in die zin (lijkt mij) niet anders...
Dat klopt; mijn situatie is aardig vergelijkbaar. Ik heb zelfs een oude buizenversterker aan een Sonos hangen, en een paar Sonos apparaten met versterker waar luidsprekers aan hangen.
Het bijzondere is de integratie van het systeem; voor één kamer heb je geen Sonos nodig. Als je wilt dat je overal in huis dezelfde (of juist andere) audio wilt hebben en deze 100% in sync moet zijn dan los Sonos dat (al jaren) simpel op; juist die synchronisatie is met andere smart elementen juist een probleem.
Het is een discussie die ik iedere keer weer zie terwijl het heel eenvoudig is. Denk aan een computer, je kunt een complete kopen van Dell oa of talloze componenten en dan zelf jou ideale machine samenstellen. Sommige vinden het laatste leuk, andere willen iets uit de box grijpen en het werkt.

Dit is Sonos. Het is zeker niet de beste HiFi apparatuur die beschikbaar is, maar ze bieden een simpele, mooie solutie die er ook nog eens netjes uit ziet. Zoals mezelf ik wil graag een goede setup in de woonkamer, maar ik vind het ook wel prettig om een speaker te hebben in de keuken, badkamer en een extension (die ik met water bestendige Bose boxen doe) in de tuin.

Een modulaire opstelling is voor jou beter, voor mij is iets wat zo werkt zonder teveel gedoe en wat ook nog eens dankzij hun software goed ge-centered geluid geeft makkelijker. Begrijp me niet verkeerd, toen ik een jaar of 16 was vond ik het leuk om dagen aan een stuk te knoeien met componenten, maar nu ben ik bijna 40 en heb ik gewoon geen zin meer om daarmee te knoeien. Neemt niet weg dat ik graag een spelletje speel 's nachts wanneer ik tijd heb om ff niets te doen, maar de tijd en moeite is mij gewoon vergeven.

Terugkomend op Sonos wat hier gebeurd is uiteraard wel kwalijk en helaas wel weer typisch voor smart. Je legt eerst duizenden euro's uit aan een leuke opstelling en nu gaat Sonos mij vertellen onder het mom van speech-recognition dat ik maar moet upgraden of op termijn de hele opstelling er maar mee ophoud. Ronduit schandalig dat services die nu werken dus op termijn mogelijk wegvallen. Ik heb me juist geschaart achter Sonos vanwege de ronduit slechte service ervaringen met B&O en dan nu dit. Ronduit triest.
Ik zit in een gelijkaardig scenario al is het niet met Sonos. Logitech heeft al geruime tijd de Squeezebox radio's geen enkele update gegeven en er komen geen enkele diensten bij (enkel Deezer en standaard internet radio ondersteuning is noemenswaardig). De radio zelf werkt wel nog prima (ik ben nog blij dat Logitech de servers online blijft houden en dat het geheel stabiel is), maar uiteindelijk is het niet meer dan een wekker geworden.
Beetje jammer voor een toestel dat destijds 150EUR heeft gekost.
Dit is niet helemaal waar...

Je kan die squeezebox radio's namelijk nogsteeds gebruiken met Logitech media server (lms), nu open-source beschikbaar. Inclusief community plugins voor Spotify, tidal, YouTube en Google music.

Werkt top, gebruik het dagelijks.

Je hebt alleen wel een server/Nas nodig om lms te draaien.

Edit: overigens is dit wel een van de laatste goede dingen die Logitech goed deed op dit gebied. Met het dichtzetten van de harmony local api gaat het een stuk minder goed

[Reactie gewijzigd door Squixx op 22 juli 2024 13:33]

Vanuit een van mijn vorige werkgevers trainingen gehad bij Sonos. Hier werd ook aangegeven dat elk product individueel wordt getest voordat het de doos in gaat onderweg naar de winkel. 92% na al die jaren zijn dan mooie cijfers.
Waarschijnlijk is het een onderhoudskwestie van de betreffende services.

Zullen ze er bij Sonos binnenkort achterkomen dat het veel meer kost om deze slechte reclame goed te praten? En dan hebben we het nog niet eens over de positieve reclame die gebruikers van het eerste uur kunnen produceren door te roepen dat 92% van de bewuste apparaten nog steeds naar tevredenheid werkt...
ach en dat arme telefoonoplaadkabeltje wat aan allerlei standaarden en duurzaamheid moet gaan voldoen....
Ik denk dat dit nog wel een politiek staartje krijgt (al heeft dit niets met politiek te maken maar met ons eigen gedrag)
Die recycle mode is echt een vreselijk concept. Een perfect werkende device (weliswaar verouderd en geen nieuwe updates meer) wordt zo gebrickt zonder dat ie ook daadwerkelijk op de juiste wijze recyclet wordt zodat de onderdelen weer als nieuwe grondstof kunnen dienen...
Het schijnt ook echt onomkeerbaar te zijn. Gebruikers die per ongeluk de recycle mode hebben geactiveerd zitten nu met een onbruikbaar product.
Ook uitkijken met het tweedehands kopen van dit soort apparaten. Kan er uiterlijk goed uit zien, maar je kunt er vervolgens niks meer mee.

[Reactie gewijzigd door CyBeRSPiN op 22 juli 2024 13:33]

Is het niet handig of mogelijk om het bordje van de Ikea Symfonisk in de Play:5 te zetten. Dan heb je volgensmij weer een up to date speaker van geweldige kwaliteit.
Best een goed iedee Daniel, het leveren van een nieuw passend bordje voor de oude modellen. De speakers en de kast zijn vaak in prima conditie en kunnen nog jarenlang mee. Dit minimaliseert de hoeveelheid afval en Sonos hier echt positieve reclame mee qua duurzaamheid.
Tweakers kunnen dit zelf :*) of je laat het voor een x-bedrag door een reseller doen. Iemand die echt iets nieuws wil kan ook het oude apparaat inleveren dat het ding ge-refurbished wordt en een tweede leven krijgt.

Ik ken weinig bedrijven die oude apparatuur op deze manier echt upgraden, dus het zal wel niet rendabel zijn voor de huidige markt. Misschien over een jaar of 100 als de grondstoffen bijna zijn hier, dan wordt dit wel rendabel. Daar moeten onze kinderen maar eens mee aan de slag dan. Voor nu lekker consumeren! :Y) [/sarcasm]
Leuk idee maar dan heb je alsnog wel behoorlijk wat "afval" van je donor Symfonisk ..
Ik dacht aan een los printplaatje wat Sonos levert als upgrade kit voor refurbishers en tweakers. Dat precies past in een oud of misschien zelfs "bricked" model.
Er zijn vast handige tweakers die een er een eigen bordje in stoppen, maar een goed open source sonos alternatief is er nog niet echt.
Dit heeft ze terecht een hoop kritiek opgeleverd. Anderzijds, hoeveel consumenten gooien goed werkende spullen klakkeloos weg ? Ik vermoed genoeg, op deze manier kan Sonos er zorg voor dragen dat het nog op een verantwoorde manier wordt afgevoerd / gerecycled.
Ik vermoed genoeg, op deze manier kan Sonos er zorg voor dragen dat het nog op een verantwoorde manier wordt afgevoerd / gerecycled.
Dat zou je denken, maar dat doen ze niet: Sonos heeft helemaal niets opgezet om ze te recycleren en vragen je dan ook om het in te leveren bij de lokale recyclagecentra. Onder het mom 'naar ons verzenden is niet CO2 neutraal!' doen ze gewoon lekker niets.
Aka: bedrijf zoveel die de kosten voor afvalverwerking volledig op de maatschappij afwentelt.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 juli 2024 13:33]

Tot 2011 zat er verwijderingsbijdrage op de producten. Voor deze generatie producten is dus al betaald. Daarbij betalen wij allemaal zelf voor ons afval en niet de maatschappij.

Zolang ze niet in de particuliere grijze bak terecht komen (vuilverbranding) maar op de juiste wijze afgevoerd worden komt het echt wel goed terecht.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 13:33]

hmm ik weet nog niet of ik dat met een schoon geweten (no pun intended) zo durf te stellen naar mijn eventuele kinderen.

Waren mijn paar euro dan genoeg om het als zelf betaald te beschouwen? Ze noemen het tenslotte een Verwijderingsbijdrage Daarnaast, het recyclen is beter dan verbranden en zorgt ervoor dat het milieu minder belast wordt want alleen de materialen en grondstoffen die nog bruikbaar zijn worden gerecycled.
Een oude radio kan voor 95% worden gerecycled. Ze zijn daarmee geld waard als afval. De verwijderingsbijdrage is gestopt omdat het té succesvol was. Op het einde zat nog 300+ miljoen euro in de pot. Die is nog lang niet op.

Maar het is geen vrijbrief want uiteraard is er nog steeds milieuvervuiling. Een deel komt in de verbranding terecht. En ook perfect gescheiden afval moet getransporteerd, bewerkt en verwerkt worden wat allemaal niet mee helpt voor een fijn klimaat.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 13:33]

Nee juist niet. Als ze het alleen zouden inzamelen in ruil voor korting wel. Maar met die recycle mode wordt enkel het device gebrickt en wordt deze waarschijnlijk gewoon in de kliko gegooid, of met een beetje mazzel een inzamelpunt voor wit- en bruingoed (waar dan alsnog niet goed recyclet kan).
Dan zijn een paar flinke aannames.... wil niet zeggen dat het wel of niet zo is, maar ik vermoed dat er wel over nagedacht is door Sonos. (En ja, ook dát is een aanname :) )

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 13:33]

"de bedoeling dat gebruikers de producten vervolgens inleveren bij een gecertificeerde verwerker van elektronische apparatuur" dus opzich kan hij toch op de juiste wijze gerecycled worden ? + Je kan hem kosteloos opsturen naar Sonos, waar je van uit mag gaan dat zij hem niet in de kliko gooien.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 22 juli 2024 13:33]

Wat denk je dat er in de praktijk gebeurt? De brick-mode activeren en meteen 30% korting? Of het ding eerst in een doos verpakken, naar het postkantoor gaan, verzenden en wachten tot ie aankomt en je dan pas de 30% korting krijgt?
Als ze het laatste alleen hadden gedaan dan was het helemaal prima, maar door de brick-mode werken ze in de hand dat ie niet goed recyclet wordt.
We zouden natuurlijk altijd even de sonos site kunnen bekijken wat de voorwaarden zijn.

Puntje 5. Nog meer aanvullend, je kunt nog 21 dagen luisteren naar je sonos product en daarna is het over met de pret. Daarop ook nog eens de verplichting om het product na initieren recycleproces binnen 21 dagen op te sturen naar Sonos of af te geven bij een gecertificeerd punt (die waarschijnlijk dan het product kunnen afmelden). Conclusie: artikel mag wel wat aangepast worden hierop.

[Reactie gewijzigd door TripleTech op 22 juli 2024 13:33]

Ik begrijp de commotie niet... niemand is verplicht hem te recyclen... je kan hem gewoon blijven gebruiken zonder software updates (iets wat de gemiddelde smart TV zelfs al na enkele jaren ondergaat), of je koopt een nieuwe zonder de korting (en recycled hem zelf zoals je wil).

M'n Connect blijft hopelijk nog geruime tijd werken zonder de updates.
Op een smart tv kan je ook na stopzetten ondersteuning tv blijven kijken. Key feature is tv kijken. Bij Sonos is key feature multi-room streaming media. En dat kan stoppen.
Nee zo werkt retail niet buitenom een tweaker/nerd/ict die snapt ondersteuning is gestopt eol end of life service.

Maar de avg joe ziet merkje sonos, apparaat is traag en gelijk rommel kleine lettertjes en push notificaties drukt ie weg en gaat vervolgens klagen op utube facebook etc. Als bedrijf wil je dit geneuzel voor zijn. Zo'n recycle mode is geweldig. herbruikbare materialen gelijk weer nieuwe chip boxen etc. Dit concept is milieuvriendelijk blijft banen creëren ipv afstoten. + je blijft niet in oude meuk hangen 3,5mm jack, oude telefonie ipv voip. Door dit soort recycle projecten push je nieuwe techniek veel sneller en hoeft een bedrijf niet backwards compatible te programmeren. zo zit je niet gebonden aan erfenissen(beperking van bestaande hardware waar het ook op moet werken)van het verleden.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 22 juli 2024 13:33]

Misschien had ik de steriele witte kastjes al ergens opgemerkt in een tearoom of restaurant maar over het bestaan en principe van "Sonos" heb ik geleerd op de rommelmarkt via een oudere persoon vragend waarom hij zijn "vintage" 70's HIFI van de hand deed:

Verhuis naar appartement, kinderen gebruiken Sonos ook, hebben dat aangeraden... ik kan nu alles met mijn iPhone. Ok goed voor hem en hopelijk leefde hij lang genoeg om van deze inruilaanbieding te mogen gebruik maken.

Ondertussen zal ik wel genieten van zijn voor altijd herstelbare échte HIFI versterker en grote luidsprekers met 10" whoofers mits een beetje digitale streaming eraan toegevoegd via Raspberry PI + HifiBerry.
Veel beter één van de schaarse technici belonen die nog willen & kunnen werken aan het goede oudere spul
Dit in afwachting van een nieuwe generatie tweakers / electronica technici die zich toespitsen op het in leven houden van de écht duurzame producten.

Ja ik heb ooit DAB Radio's gekocht met streaming mogelijkheid. Producten van Pure. FM zit erin maar is zo goed als onbruikbaar daar waar een typische 70's receiver met een stuk koperdraad perfect ontvangt.
Dus dat DAB verhaal is nu zo goed als 600 Euro e-Waste. Als ik bedenk hoeveel top end HIFI van de gouden periode ik daarmee had kunnen inslaan in die DAB periode.. |:( DAB+ komt er dus niet in. Een ezel stoot zich geen twee maal.
Sonos lijkt me meer van hetzelfde. Jammer dat zo veel mensen dat ondersteunen omdat HIFI nu even niet het middelpunt van de kamer mag zijn.. (waarom niet, wat is er interessanter aan de TV?)
Dit is een zo oneindig veel betere oplossing. Veel betere geluidskwaliteit, componenten zijn individueel te vervangen en daarmee tijdloos te gebruiken. Het is ook weer niet zo dat die Sonos-meuk goedkoop is. Zeker tweedehands kun je daar mooie spullen voor kopen.
En streaming is zo opgelost, Airport Express (5 euro op koningsdag) ervoor en je kunt lossless streamen vanaf je NAS/Laptop/iPhone.
Een vriend ging 10 jaar geleden over op Sonos, deed zijn mooie Kef/Marantz combinatie weg. Leuk hoor muziek selecteren via een afstandbediening met kleurenscherm. Anno 2009 was dat echt wel huis-van-de-toekomst. Echter had ik binnen een paar maanden dezelfde functionaliteit met een iPod Touch met iTunes remote, iTunes op een Mac mini en streamen naar mijn Marantz receiver. Daarna is de Mac Mini vervangen door een Synology NAS die ook kan streamen via Airplay. Deze setup draait nog steeds, terwijl zijn Sonos spullen nu "legacy" zijn. Verkoop van de Mac Mini dekte ruimschoots de aankoopprijs van de NAS.

Maar mensen willen een klein doosje en daar alles mee kunnen, vervolgens kun je dat na een paar jaar weggooien. Dit is echt een prototype voorbeeld van consumptie maatschappij.
Mensen roepen wel van meer dan 10 jaar ondersteuning is best netjes, maar dat is niet helemaal waar. Dat is als je rekent vanaf release date. Maar veel sonos producten zijn over meerdere jaren te koop. Zo heb ik mijn play 5 misschien pas 5 of 6 jaar. Nog steeds lange support als je het vergelijkt met mobieltjes. Maar stel ze stoppen morgen met werken (wat theoretisch kan) dan is de levensduur wel heel kort vergeleken met andere audio apparatuur.

Het was netter geweest als ze dan een soort laatste update uitbrachten waarbij de speaker in ieder geval gewoon als bijv een airplay speaker blijft functioneren. Of nog mooier de hardware open gooien. Maarja daar verdienen ze niet direct geld aan. Alhoewel het wel misschien een hele positieve pr stunt zou opleveren die hun misschien weer velen nieuwe klanten kan opleveren. Denk dat ze die gok alleen niet aandurven.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 13:33]

maar ze blijven toch gewoon werken ? je krijgt gewoon geen software updates meer
Niet helemaal waar, er zijn nu ook al problemen met het streamen van Spotify via de connect. Die kan de stream niet altijd bijhouden terwijl een play:1 die gegroepeerd is en hetzelfde afspeelt, dezelfde stream wel blijft doorspelen.

Er zijn volgens mij vooral externe factoren die Sonos niet of nauwelijks kan beïnvloeden maar die wel invloed hebben op het functioneren van het Sonos product.

Wat mij vooral stoort is dat je de connect nog gewoon nieuw kunt kopen terwijl hij over 4 maanden end-of-life is volgens Sonos.
Wat mij vooral stoort is dat wanneer je nieuwe producten van Sonos in je netwerk hebt, deze zich aanpassen aan de beperkte functionaliteit van het niet meer ondersteunde product. Dat is een bewuste keuze. Immer streamen kon het product al. Dus de oudere producten zouden altijd als een slaven voor de nieuwe producten kunnen dienen. Voor mij is dit echt een duidelijke reden om niet verder uit te breiden met Sonos.
Nagel op de kop.

Ik heb hier een connect en 2 Play 1 players. Die zijn 2 jaar na de connect gekocht. Maw kan ik binnen 2 jaar een gelijkaardige melding verwachten.

Gezien de aankoopprijs van alles wat mij betreft absoluut onaanvaardbaar. Mochten de toestellen nog gebruikt kunnen worden als slave dan zou ik geneigd zijn een nieuw product te kopen maar met dit beleid gaat alles eruit. Ik zoek mij wel een ander streamingapparaat.
Klopt, maar voor hoe lang is dus de vraag? Want alles verloopt via de Sonos App zelf. Zodra deze App een update krijgt welke incompatibel is houd het dus op.
Volgens mij zit er gewoon een line-in op de Play 5, deze zal je dus ook zonder app prima kunnen gebruiken.
Zonder app kan je die niet gebruiken. Je moet line-in als bron selecteren in de app anders doet het ding niks.

Na een stroompanne kan een Sonos niks afspelen zonder dit via de app aan te zetten.

Ik bedacht me ook om hem te houden voor de line-in. De vraag is wel hoe lang je een systeem dat geen patches meer krijgt, op je netwerk wil houden. Eventueel dit ding op de gasten wifi en dan iets zoals Chromecast audio via line-in. Deze laatste is ook wel al niet meer te krijgen.

Integrated is makkelijk, maar ja, de support niet oneindig. We gaan weer los moeten gaan ipv duur integrated, misschien een Devialet of zo :Y)
dat kun je afvangen door eenmalig "Autoplay" aan te zetten, dat moet inderdaad via de app. Daarna kun je de line-in feature gewoon zonder app gebruiken. En hoeft de Sonos voor zover mij bekend ook niet meer actief te zijn op het netwerk. Al heb ik dat laatste niet getest.
Line-In Autoplay feature will allow you to automatically play music when a signal is being sent to the Line-In port. Connect the audio line-in cable provided with your Sonos product (or a standard RCA cable) from the Audio out connection(s) on the external source to the analog Audio In connection(s) on the back of your Sonos product. The source device will automatically be detected and displayed on the Sonos controller.

Autoplay is not enabled by default. To enable Autoplay do the following:

Using the Sonos Controller App for iOS or Android:

From the Settings tab, tap System and choose the product you have the line-in connected to.
Tap on Autoplay under Line-In to enable this feature.
Close the window to save the settings.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 13:33]

Totdat de stroom eraf gaat.
Je kunt aardig wat commando's geven via port 1400, bijvoorbeeld:
http://sonos-ip:1400/wifictrl?wifi=off
http://sonos-ip:1400/wifictrl?wifi=persist-off
http://sonos-ip:1400/wifictrl?wifi=on

Ik heb zelf alles bekabeld en wifi uitgezet.

Ik weet niet of commando's als autoplay on gegeven kunnen worden.
Sonos speakers kan je besturen via upnp.

Er zijn genoeg alternatieve apps en tools om daar rond te werken, dit zou natuurlijk niet ideaal zijn

Edit: bvb deze https://apps.apple.com/be...one-for-sonos/id815251931

[Reactie gewijzigd door fretnn op 22 juli 2024 13:33]

en goed audio apparatuur nog veel langere. Ik heb vorig jaar een versterker verkocht voor 150€ die ikzelf gekocht had in 1992 :)
Ik snap dat sommige mensen hier boos over zullen worden.

Ik niet.

Mijn Play5 staat al 10 jaar (!) in mijn badkamer en mijn connect ook zoiets in mijn werkkamer. Ik vind het eigenlijk erg indrukwekkend dat Sonos ze zo lang heeft ondersteund. Ik hoop dat mijn Play:3 stereo pair (met Sub) en mijn collectie play:1 speakers nog een tijdje ondersteund worden. Dan valt de klap na 30% inruilkorting nog best mee.

Edit
@klakkie.57th
Ik vind je vergelijking met een analoge versterker helemaal niet opgaan. Een Sonos is een netwerkapparaat met een speaker (en soms dat niet eens). Het gaat mij meer om het netwerk gedeelte. Het gedeelte dat ervoor zorgt dat er in mijn hele huis overal muziek is - perfect in sync, in elke kamer. Bovendien kan ik met een simpele app muziek afspelen van verschillende streaming bronnen. Sinds ik Sonos heb zijn daar veel bronnen aan toegevoegd en feel nieuwe functies de geleidelijk het systeem enorm beter hebben gemaakt dan dat het was toen ik de componenten kocht. Dat een netwerkapparaat na 14 jaar updates en support moet worden uitgefaseerd omdat deze het ecosysteem tegenhoudt verder te groeien (en veilig te blijven?) is toch eigenlijk ongehoord goed vandaag de dag? Noem maar een Android apparaat dat de helft, dus 7 jaar lang, updates krijgt. In mijn werkkamer heb ik een fantastische versterker (inmiddels 25 jaar oud, gereviseerd en beter dan dat hij nieuw was) en fantastische speakers. Die hoef ik niet te vervangen, maar de Sonos connect wel, en die kostte een fractie van wat de versterker en speakers kostten.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 22 juli 2024 13:33]

Mwoah... Ik heb hier een Squeezebox 3 staan uit 2006 en die is nog steeds volledig bruikbaar.
Ook een Squeezebox 2 zou het waarschijnlijk nog perfect doen... Alleen wireless wordt langzamerhand wat lastiger omdat het nog een G device is... dan maar via ethernet aansluiten bij de versterker.
Helaas heeft Logitech zo'n 7 jaar zo'n enorme blunder gemaakt en de productie gestopt...
Maar daar komt het mooie van opensource naar boven, er wordt nog steeds aan ontwikkeld.... en qua functionaliteit komt Sonos nog steeds bij lange na niet in de buurt...
Mwoah... Ik heb hier een Squeezebox 3 staan uit 2006 en die is nog steeds volledig bruikbaar.
Ook een Squeezebox 2 zou het waarschijnlijk nog perfect doen... Alleen wireless wordt langzamerhand wat lastiger omdat het nog een G device is... dan maar via ethernet aansluiten bij de versterker.
Helaas heeft Logitech zo'n 7 jaar zo'n enorme blunder gemaakt en de productie gestopt...
Maar daar komt het mooie van opensource naar boven, er wordt nog steeds aan ontwikkeld.... en qua functionaliteit komt Sonos nog steeds bij lange na niet in de buurt...
Kun je met Squeezebox Classic of Radio dan Spotify of Apple Music streamen?
Ik zou het graag doen.
Spotify is een plugin voor, dan heb je wel een server nodig, maar die kan al draaien op een Raspberry Pi...
Apple Music ligt het probleem bij Apple, wat ik van wat topics op het squeezebox forum begrijp wil Apple niet meewerken...
Werkt inderdaad prima met Logitech mediaserver op een Pi. Zie ook het topic op GoT: [WA] Squeezebox
Hier een Squeezebox touch :)

Die functioneert noch uitstekend! Die heeft wel altijd op een ethernet kabel gezeten want vroegâh was wifi om te huilen met Hi-Rez muziek.

Moet wel een nieuwe NAS aan. Die krijgt het met de updates steeds zwaarder maar de Squizebox heeft nergens last van
Dat is toch nauwelijks een argument.
Ik heb een versterker die al meer dan 50j zijn werkt doet ... en dat nog steeds perfect doet.
Dat is toch juist het hele probleem tegenwoordig? Als iets langer dan 5 jaar mee gaat dan is het al een topproduct. In die weggooi maatschappij leven wij nou eenmaal.

Blijkbaar ook simpelweg nodig om de economie levend te houden.
Waarom denk je dat Schiphol tegenwoordig het licht leased per M2 en niet meer de armaturen +lampen koopt }>

Ach zie hoe Nokia deels ten onder is gegaan.

Betaalt een fabrikant zoals Sonos ook verwijderingsbijdrage of doet alleen de consument dat? En zijn er al arduno's of pi's ingebouwd met Pulse-audio?
Sonos is meer een computer met speaker dan iets anders eigenlijk, daar schuilt ook een beetje het gevaar volgensmij, je ziet een speaker en vergelijkt het met een speaker, maar al die speakers die iets speciaals kunnen (muziek over wifi, airplay, voice assistance) zijn gewoon minicomputers.

10-13 jaar voor een mini computer is opzich best lang.
10-13 jaar voor een speaker is absurd kort.

Als je een Sonos koopt, koop je eigenlijk gemak, met het risico dat je door de jaren heen iets moet vernieuwen om dat gemak te houden.
Ik ben zelf niet zo fan van het concept, maar ik snap het helemaal als iemand liever iets meer betaald en een systeem daarvoor krijgt wat gewoon werkt. Sonos is in ieder geval eerlijk over de zaken, ik heb liever dat ze zeggen dat het niet meer werkt, de hardware is te oud, dan dat mensen denken dat een oude Sonos nog net zo goed is als een nieuwe.

PS. voor het milieu is dit natuurlijk slecht, hopelijk worden de speakers ingezameld en op een goede manier gerecycled.
Sonos is een audio streaming multi room player. Als beide functies beperkte worden en mogelijk op termijn niet meer functioneren, heb ik een dure press papier. Wat mij betreft niet acceptabel. Ik denk dat ik wel ga kijken wat de rechten in Nederland zijn. Je mag verwachten dat je product ook na x-aantal jaar gewoon blijft functioneren.
Je voelt je niet in de maling genomen dat software bepaalt wanneer je produkt "op" is?
Ik zeker wel. Sonos bepaalt nu voor mij wat mijn 'gebruikers ervaring' is en of dat voor mij voldoende is. En niet ikzelf als gebruiker. Ik ben tot nu toe erg tevreden geweest. Mijn 'gebruikers ervaring' wordt door dit beleid alleen maar slechter. Waar ik bang voor ben, is dat in een jaar of 2 jaar mijn Sonos onbruikbaar wordt door weer een 'essentiële' update. En dat terwijl ik alleen maar radio luister en mijn eigen muziek collectie afspeel. Hardware matig is dat nog nooit een probleem geweest en zal dat in de toekomst ook niet zijn. Ik snap dat het voor andere functies misschien nodig is, maar laat dit eenvoudige gebruik alstublieft gewoon voortduren. En laat vooral mijzelf de keuze wanneer ik denk dat mijn Sonos niet meer aan mijn wensen voldoet en toe ben aan een nieuw apparaat. Misschien dat ik dan weer een Sonos aanschaf.
(offtopic: En daarnaast is Sonos gaan doen wat veel bedrijven doen: gegevens verzamelen van de gebruiker. Is mijn locatie nodig om muziek af te kunnen spelen?)
Als je het artikel leest zie je dat dit totaal niet aan de orde is.
Je product blijft werken, maar krijgt geen updates meer.
Deze zijn ook na mei 2020 nog gewoon te gebruiken, al geeft Sonos aan dat de toegang tot services en de algehele functionaliteit van het Sonos-systeem beperkt kan worden, naarmate streamingdiensten, spraakassistenten en andere partners hun technologie en diensten verder ontwikkelen.
Wat verwacht je zelf?
Slimme TV's hebben hetzelfde probleem gehad. De overgang van SSL naar TLS konden de oude processoren niet meer bijbenen, met als gevolg dat je eigenlijk de keuze had tussen een werkend maar onveilig product of een "brick". En zeker in deze tijd is het niet zo gek dat een fabrikant er dan voor kiest om veiligheid te laten prevaleren en op te houden met de ondersteuning van het product...

Zou je een product afnemen van een fabrikant als daar een 10-jaar oude browser ingebakken zat? Dat was iets na de tijd van de Netscape Navigator. Die technologie in een slim, IoT device - en dan maar hopen dat het veilig blijft...

Blijft overigens een dingetje bij IoT en vooral domotica: dat de hardware ingebouwd wordt in een object met een significant langere levensduur dan de hardware zelf. Wasmachines met een app - de wasmachine gaat 12 jaar mee, de app max 5 jaar. Schakelmateriaal nog erger: het huis staat zonder problemen 60 jaar, het schakelmechanisme haalt dat nooit. Spullen nog goed, IoT dienst versleten...
het product is toch helemaal niet op. Je kan het gewoon blijven gebruiken, als je dat wil. Het goede wat @Strebor probeert te onderstrepen, is dat , zoals in tegenstelling tot veel andere producten, dat het niet ophoudt te werken als de ondersteuning stopt.

Ik heb één toestel dat ook al jaren meegaat en het stoppen van de ondersteuning zal mij niet tegenhouden om het toestel nog jaren te gebruiken
een quad 303 heeft geen software :D
Lijkt me een valide keuze maar tegelijkertijd zou ik het behoorlijk beperkend vinden.

Het enige wat overblijft is een htpc en dat is praktisch het meest onhandige ding om comfortabel media op af te spelen, nog los van het energieverbruik van oudere modellen.
Mijn lokale mp3-verzameling bestaat een jaar of 20. Heel lang is het XP met Winamp geweest, nu Debian op een netbook, bedienbaar op de telefoon via VNC. Geen idee wat dat aan stroom kost maar in ieder geval heb ik in huis nooit het probleem dat ik iets niet kan afspelen omdat ik offline ben of mijn setup een of ander bedrijf nodig heeft die ergens mee stopt. Het zal een generatie-verschil zijn maar ik begrijp niet hoe mensen niet zien dat ze een bak lucht kopen. Produkten als dit bestaan alleen maar dankzij die achterliggende diensten. De techniek was er al lang. Er wordt niets noemenswaardigs verkocht.
Ze verkopen voornamelijk gebruiksgemak. "vroeger" was zo'n multiroom setup alleen toegankelijk voor "Tweakers" met IT kennis en kennis van audio apparatuur. Nu kan iedereen naar de Media markt lopen en thuis komen met een complete streaming set voor iedere kamer in huis die ze ook nog eens zelf zonder al te veel moeite binnen een paar minuten aan het werk hebben.

Qua hardware is deze apparatuur allemaal niet speciaal inderdaad. De "waarde" zit hem vooral in de software die er voor zorgt dat ook een leek zo'n systeem kan opzetten en gebruiken.
Dus een merk, dat met hardare en software ervoor zorgt dat ik met groots gemak en door het hele huis cloudmuziekdiensten met alle muziek die ik prachtig vind, kan luisteren.. meer dan 10 jaar lang.. die "heeft niks met mij als klant"?

Seriously..? Yeah right.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 22 juli 2024 13:33]

Dat is toch precies waar een bedrijf op hoopt? Consumenten die de afschrijving als belangrijkste producteigenschap zien. Gebruik van grondstoffen is dan ver ondergeschikt geworden aan 'wat het kost'.

Onze huidige televisie doet het ook al zo'n 10 jaar prima. Zo'n lekker simpel 32" LCD geval dat toen ook niet de hoofdprijs heeft gekost. Die nu vervangen kost misschien niet de hoofdprijs, en toch vind ik het storend dat ik er bijna op kan rekenen dat het verval in functionaliteit over de komende 10 jaar veel groter is, puur door de software...

NB: Natuurlijk is de prijs belangrijk en zal afschrijving altijd een rol blijven spelen. Toch is het m.i. jammer dat er door dit soort mechanismes bijvoorbeeld straks steeds minder mogelijk is op de tweede-hands markt. (Ja, tweedehands blijft werken als iemand na 3 weken het niks vindt... :+ )

[Reactie gewijzigd door bramseltje op 22 juli 2024 13:33]

Ik ook niet. Heb er ook al jaren plezier van en ka, tegenwoordig werkt veel met software en dat gaat een keer niet meer vernieuwd worden. Tien jaar! Top!
Beter dan zoveel andere spullen die na zeer korte tijd vervangen worden omdat er geen updates meer zijn.
Voor de prijs die ze ervoor vragen mogen ze ervoor mijn part wel mee doorgaan. Ik zal waarschijnlijk dus weer naar een apart setje speakers overschakelen met een smart ding erbij, eventueel zo een amp. Alhoewel ik een Google home mini heb, wil ik niet in elke kamer zo een smart speaker.

Misschien dat ik mijn 1 in de badkamer nog wel vervang door een nieuwer exemplaar, maar mijn 5 gaat in ieder geval niet vervangen worden.
Mijn Squeezebox2 uit 2005 werkt nog zonder problemen... Het feit dat de Logitech Music Server open source is, en dat er voldoende plugins zijn om zelfs met huidige zaken mee te kunnen, toont aan dat er wellicht geen puur technische reden is voor Sonos om dat te doen... En het feit dat 92% nog in gebruik is, toont aan dat de hardware van goede kwaliteit was. Eerder puur economisch...

[Reactie gewijzigd door V_J op 22 juli 2024 13:33]

Inderdaad, dat is mijn idee ook. Voordeel van de Logitech oplossing is wel dat je makkelijker toegang tot de apparaten kan krijgen, het systeem is minder gesloten dan Sonos. Fantastisch dat je LMS zo kan draaien op een raspberry Pi en dat de community er nog steeds aan sleutelt.
Hmm... begin van t einde voor Sonos...
De kracht was net dat t an sich geen goedkoop speelgoed is, maar je investeringen "het waard zijn"
Je kon dus gerust met een paar dingen beginnen en langzaam opschalen.

Mijn oude zoneplayer die aan mijn versterker hing draait naar tevredenheid bij mijn schoonouders, sterker nog, dat is net de incentive om daar mogelijk een paar play 1 en 3's bij te gaan plaatsen, en voldoet prima voor hun.

Mijn oude bridge voldoet nog perfect om gewoon een bridge te maken naar t netwerk, een upgrade naar een boost bied mij 0 meerwaarde, ga wel een play3 aan mn fysieke netwerk knopen denk ik.

Irritante keuze omdat ze meer geld willen verdienen.
Tja, ik heb ook een heel Sonos systeem staan met een Connect er tussen waar een platenspeler op is aangesloten, die is nu dus aangemerkt als legacy.. Ik heb ook nog een Playbar voor bij de TV, een Sub en 2x Play:3.. Vrij kut dat je hele systeem geen updates meer krijgt omdat er een legacy product tussen zit.. Ik blijf het gewoon gebruiken totdat ik tegen problemen aanloop waar ik het systeem voor gebruik, platen draaien, TV-geluid en Spotify streamen.. Ik heb geen zin om weer 300+ euro te moeten uitgeven voor een nieuwe versie van de Connect en daar infeite dezelfde functionaliteit voor te krijgen.. We gaan wel zien hoe lang het blijft werken allemaal, dit is gewoon een nadeel van moderne digitale producten die op software draaien en gedeeltelijk afhankelijk zijn van streaming diensten.. Om het moderne buzzword er maar bij te pakken, duurzaamheid (kots!), m'n reet, oude HiFi apparatuur van vroeger ging eindeloos mee, geen gezeik met updates etc, gewoon oneindig werken tenzij het stuk ging..
Hmmm erg jammer.... Ik ben altijd redelijk neutraal geweest op onder andere tweakers over heel deze smart speakers en hoe lang deze mee zouden moeten gaan. Sonos heeft bewezen goede kwaliteit electronica te leveren echter ga ik hierdoor toch wel hard twijfelen of ik nog wel 100% achter sonos sta. Ik heb anderhalf jaar geleden een connect gekocht welke nu dus er voor zorgt dat ik al mijn sonos apparatuur niet meer kan update ( wat wel in mijn netwerk hangt dus ik wil updates ) en ze geen garantie geven hoe lang het werkt... ERG vervelend... het voelt nu voor mij net als mijn panasonic plasma tv van jaren geleden . Een smart tv waarbij steeds minder mogelijk is...

Ik heb nu toch wel erg spijt dat ik ondertussen het bedrag geinvesteerd heb waar ik een hele mooie stereo hifi set had kunnen kopen. Je koopt tenslotte sonos voor het gebruiksgemak.

Ik begrijp dat de technologie verder gaat maar ik heb niet echt het idee dat de hardware de bottleneck is. Ik hoef geen spraak sturing.. Wat is er nou zwaar aan spotify streamen bijvoorbeeld?! zelfs een raspberri pi kan aals ROON server dienen... ik wacht nog even af maar als er gaat gebeuren wat ik verwacht dan gaan mijn spullen in V&A en koop ik gewoon weer een receiver.
Dan te bedenken dat de amp en connect nog nieuw verkocht worden is dit gewoon weg schandalig!
Dan te bedenken dat de amp en connect nog nieuw verkocht worden is dit gewoon weg schandalig!
Niet alle Amp's zijn verouderd; het ligt aan de interne hardware.
Geen idee welke versie nog wel en welke niet ondersteund worden, maar:
Mijn Amps die verouderd zijn hebben hardware revisie 1.16.3.1-2
Mijn Amp die dat niet is heeft hardware 1.17.3.1-2

Je kunt controleren welke hardware je hebt door te gaan naar:
http://<IP>:1400/support/review
Daar selecteer je het device dat je wilt checken, en dan 'Zone Player Info'.
Wat het eigenlijk nog allemaal erger maakt en misschien nog een grotere reden is om afscheid te nemen van de volledige Sonos installatie is het feit dat het puur softwarematig lijkt.

Ik heb in 2016 een Connect gekocht die eind 2015 gefabriceerd is. Die valt onder de legacy apparaten. Mocht die in 2016 geproduceerd zijn dan niet. Moeten ze mij toch eens uitleggen wat er intern gewijzigd is aan het toestel. Volgens mij helemaal niets.

Er gaan straks veel verkopers vloeken die het zullen mogen uitleggen.
Ik ga in ieder geval eens contact opnemen met Sonos want die 30% korting is ronduit belachelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.