Sonos laat gebruikers speakers onklaar maken voor korting omdat ze oud zijn

Sonos vindt dat meer dan tien jaar oude speakers te oud zijn en dat eigenaren ze daarom niet moeten doorverkopen. Dat zegt het bedrijf in reactie op ophef over zijn korting voor gebruikers die oude speakers bewust onklaar maken om doorverkopen te voorkomen.

Het gaat daarbij om speakers die meer dan tien jaar geleden op de markt kwamen, claimt Sonos tegenover The Verge. Sonos heeft de 'Recycle Mode' gemaakt, waarbij klanten korting krijgen op nieuwe Sonos-producten als ze speakers in die modus zetten. Die modus maakt speakers onklaar en daarna is het niet mogelijk de speakers weer werkend te krijgen.

Sonos redeneert dat de speakers zo oud zijn dat ze niet alle Sonos-functies meer zullen ondersteunen in de toekomst. "De realiteit is dat deze speakers niet de processorkracht en geheugen hebben om moderne Sonos-ervaringen te ondersteunen. We hadden het gevoel dat het de meest verantwoordelijke keuze was om deze oude speakers niet meer te laten doorverkopen aan mensen die wellicht niet weten dat het meer dan tien jaar oude producten zijn, en daardoor misschien niet de Sonos-ervaring kunnen leveren die wordt verwacht."

Het bedrijf kreeg afgelopen dagen kritiek vanwege de korting voor gebruikers die oude speakers in 'Recycle Mode' zetten. Winkels die de speakers innemen, kunnen ze niet doorverkopen, ondanks dat er geen hardwarematige defecten zijn.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

31-12-2019 • 12:58

336

Submitter: Opi

Reacties (336)

336
327
196
21
0
91
Wijzig sortering
Goed groen voorbeeld! 8)7

[Reactie gewijzigd door ICT Consultant op 23 juli 2024 09:05]

Ze gaan dus kennelijk meer dan 10 jaar mee. Dat is heel wat voor moderne tech. En daarna doen ze het ook nog prima, je kan er echter voor kiezen ze onklaar te maken voor korting op een nieuwe.
En de oude dan netjes inleveren bij de milieustraat O-)
Dat is natuurlijk ook een beetje een scheve redenering. Omdat het meeste tegenwoordig 2 jaar meegaat is 10 jaar goed. Feit blijft dat als de apparatuur onklaar gemaakt wordt dit in principe inhoudt dat de levensduur van het apparatuur bewust verkort wordt. Het verkorten van de levensduur zorgt voor meer vraag naar de producten en de bijbehorende schade aan het milieu. In principe geeft Sonos hier dus aan niet zoveel met het milieu te hebben.
En waarom is zoveel anders dan "lever je oude in tegen een nieuwe" waarbij de fabrikant in de meeste gevallen ook over gaat op vernietiging om geen concurrentie met zichzelf te veroorzaken
^Dit. Het is ook inherent aan het probleem van de 'slimme' speakeer. Er komen nieuwe technieken en standaarden. Dan is je speaker van 10 jaar qua geluid nog goed. Maar compatibiliteit gaat er op achteruit. of je mist net een functie die op de nieuwe wel zit.

De speaker zal het vast prima doen. Eigenlijk zou er een modulair systeem moeten zijn.
Een Versterker board, en een system board die uitneembaar is. Mocht je systeem verouderd zijn, plak er een nieuwe in. Verkapte manier van "nieuwe receiver kopen". Want daar komt het op neer.
De audiospullenfabrikant NAD heeft in zijn versterkers/receivers een dergelijk systeem. Exact om deze reden. Zo heb ik een jaar of 5 geleden een receiver gekocht van NAD met destijds hdmi1.4. Inmiddels is die module geüpgraded naar hdmi2.1, incl de mogelijkheid 4K signalen te verwerken en via hun ‘Sonos’-systeem BluOS via BT en WiFi Lossless te kunnen streamen. De nog duurdere modellen kunnen ook allerlei andere functies vervangen en toevoegen.

Dus ja, het bestaat wel. Maar je moet wel weten waar je het moet kopen. En de gemiddelde consumentenelektronicaboer gaat het sowieso niet leveren, want verdienmodel.
Klinkt tof. Mag ik vragen welk model je hebt, of welk model vervangingen toelaat, dat je weet?
Huidige modellen 758 en 777, en de aankomende 778 bv. Heb daar zelf wel even naar zitten kijken, misschien wel ooit in de toekomst, maar met een hoop andere kosten komende tijd ben ik zelf voor een wat goedkopere gegaan, maar ik vind vooral de 778 wel heel aantrekkelijk ogen.
En niet alleen voor verouderde speakers, maar ook voor reparaties, want als er tegenwoordig één condensator in het hele apparaat kapot gaat, is de enige reactie "koop maar een nieuwe", en de oude gaat op de grote afvalberg.

Want het uurtarief voor het mannetje die een printplaatje moet vervangen, is meer dan de prijs van een nieuwe speaker.
Ik denk dat dit een hele andere discussie is. Want de reparaties zijn tegenwoordig zelf al moeilijk uit te voeren. Vroeger kon je een kind nog wel leren om de zekering te vervangen. Dat heeft meer te maken met dat vrijwel iedereen nu een consument is en zelf niet meer kan/durft. Althans, zo lijkt het.

Men durft zelf niet meer een apparaatje open te schroeven om te kijken wat er mogelijk aan de hand is. Zelfs controle op aanlsuitingen (fysiek, buitenkant) is al bijna taboe ("Oeh, eng! Hoe moet dat?"). Plus daarbij, het is ook veel moeilijker om te doen, omdat alles kleiner en efficient moet. Dat is namelijk wat de consument wilt.
Al die surface mounted componentjes en IC's maken het leven er ook niet makkelijker op voor de thuisreparateur.
Daarom ontstaan er reparatie bedrijven zoals Louis Rossmann:

https://www.youtube.com/user/rossmanngroup

De makers laten je graag geloven dat reparatie te duur is.

[Reactie gewijzigd door Fermion op 23 juli 2024 09:05]

Reparaties kosten tijd en een werknemer kost (dat wat anders dan krijgt) best veel geld per uur.
Louis moppert vooral over het slecht of niet verkrijgbaar zijn van reserve onderdelen en schema's, over de Apple genius desk die beweert dat iets niet meer te repareren is en dat dat toch nog wel kan of dat de data nog te redden is.
Hij verdient ook zn geld met zijn eigen bedrijf en daarbij komt hij altijd met bewijzen en/of goed onderlegde argumenten. Het is dus zeker niet zo dat hij fabeltjes ophangt.

Je doet het overkomen of hij lul verhalen ophangt en dat mensen daar maar intrappen.
Om daarop toe te voegen: zelfs een paar repareer tokos in Nederland leren nog wel es wat van hem, naast de verhalen die dankzij hem zeggen een eigen zaak te zijn begonnen. De statements van mensen die dankzij hem zelf hebben lopen knutselen om wijzer te worden geloof ik wel.
In ieder geval is hij beter dan Apple. Apple liegt gewoon tegen haar gebruikers. Veel defecten zijn makkelijk op te lossen, maar Apple traint haar authorized serviceproviders en hun personeel om geen reparaties uit te voeren (want dat zou niet kunnen), maar een out of warrenty repair aan te bieden.

Bron: Louis Rossmann heeft een keer diverse Apple stores en Authorized Serviceproviders gebeld en advies gevraagd over allerlei defecten. Veel servicepunten geven nog geen eens aan dat het onder een recallprogramma valt.
Als ik een random baliepersoon een soldeerbout zie pakken om aan m’n moederbord te gaan werken ga ik janken. En dan bedoel ik niet het “van geluk”-soort.
Apple zou die mensen wel kunnen trainen om reparaties uit te voeren. Als dat niet efficiënt is, kunnen ze in ieder geval het personeel trainen dat defecten te repareren zijn. Daarnaast kunnen ze ook een systeem bouwen om recalls in te zien.
Dus het hebben van een inkomen is iets slechts? Dayumm.
ik denk dat je in dit geval toch echt iets te cynisch bent
Al heeft hij zeker wel eens positieve dingen gezegd over fabrikanten, het is natuurlijk wel zo dat zijn YouTube kanaal met name de knelpunten benoemd voor reparatie winkels aangezien hij er zelf een heeft.
Een politie agent geeft je ook alleen boetes als je een overtreding maakt en je niet aanhoudt om een compliment te geven over je rijgedrag. Wil niet zeggen dat je daarom de agent maar met een korrel zout moet nemen.
Ik ben nu 22 jaar systeembeheerder en in die tijd heeft één keer een eindgebruiker speciaal naar me gebeld om te zeggen dat ze géén problemen hadden en alles het perfect deed, dat wilde hij toen speciaal even melden. Één keer. Tsja, comes with the job 😊
Hahaha dat is 1 keer meer dan bij mij. Hadden we maar een vak moeten leren he ;)
Tsja. Hoe beter je je werk doet, hoe minder het opvalt.
Dan lever je het apparaat in bij de fabrikant. Die kan dan de onderdelen hergebruiken waar mogelijk.

De recycle modus maakt na 21 dagen de speaker compleet onbruikbaar. De Sonos servers weigeren de speaker toe te laten.

Dit valt niet onder het kopje groen. Het product is goed, maar onbruikbaar omdat je x% korting krijgt en m dus niet mag doorverkopen.

Laat het apparaat dan op z'n minst terug naar de fabriek gaan voor échte recycling of wat mij betreft refurbishing. Ik wil best een ouder model Sonos kopen als ik daarmee de basis krijg: Muziek.
Dergelijke constructies komen al vele jaren voor, de gloeilamp is wel het meest bekende voorbeeld: De lampen werden vóór verkoop eventjes kortgesloten op hoge spanning gezet zodat ze een beperkte levensduur kregen. Oude documentaire: The lightbulb conspiracy.

Nu hebben we de LED lampen die 50.000 uur mee zouden gaan maar heb ik inmiddels alweer enkele LED lampen van de Gamma weg moeten gooien ofwel: zelfde verhaal...

[Reactie gewijzigd door Ramoncito op 23 juli 2024 09:05]

De lampen werden vóór verkoop eventjes kortgesloten
Dat kun je rustig doen anders, er gaat nul stroom lopen als je een lamp kortsluit.
[...]

Dat kun je rustig doen anders, er gaat nul stroom lopen als je een lamp kortsluit.
Om precies te zijn, nul stroom door de lamp, maar alleen heel veel stroom door de fitting. En een gloeilamp zelf is eigenlijk niks anders dan een kortsluiting in een glazen ballonnetje, dus veel schiet je met dat 'complot' echt niet op.
Nul stroom door wat dan ook, een lamp wekt toch geen elektriciteit op?
En praktisch gezien vormt een lamp zelf ook geen kortsluiting, anders vlogen de zekeringen er steevast uit als je het lichtknopje aandoet.
Een lamp is geen stroombron dus valt er niks te kortsluiten.
Inderdaad, hoe kun je nu een gloeilamp kortsluiten. Hij zal wel bedoelen dat er even een extra hoge spanning op gezet werd. Maar dat lijkt me eerlijk gezegd ook weer een broodje aap verhaal.
Ja dat bedoel ik inderdaad, aangepast inmiddels. Ik ben niet goed met electriciteit...
Sorry hoor, maar een gloeilamp gaat pas branden als je hem 'kortsluit'. Ook gaat de gemiddelde led echt wel erg lang mee. Ik ben 8.5 jaar geleden verhuisd, heb toen meteen overal leds in gedraaid en ik heb er nog nooit 1 hoeven te vervangen omdat die defect was, wel omdat ik vind dat ze nu een mooiere kleurweergave hebben.

[Reactie gewijzigd door turbojet80s op 23 juli 2024 09:05]

De eerste generaties LED lampen werden en heel stuk degelijker gebouwd dan de huidige. Maar ja, toen betaalde je nog 30 euro per lamp.
Wat een onzin, toen stond die techniek nog in de kinderschoenen. Nu is het alleen maar beter geworden.
Nee, nu zitten we in de fase dat er te veel concurrentie is, waardoor producenten er nog nauwelijks winst op kunnen maken. Daardoor kijken ze hoe ze zo min mogelijk kosten in materialen en productie kunnen maken om de prijs laag (=concurrerent) te houden. Als gevolg maken de meeste nu producten die /net/ door de testen komen. Marge daarom gaan meestal gepaard met hogere kosten=minder winst=boze beleggers.

Dat dingen alleen maar beter worden over tijd is een drogredenatie.
hhier pas weer de huiskamer led lamp kunne vervangen , gemiddeld1x per jaar geeft hij de geest. (en nee ,zijn geen action lampen)
Dan moet je toch écht je bekabeling eens laten checken/doormeten. Ik heb hetzelfde met gloeilampen gehad: 3x per jaar gingen die stuk. Na de verbouwing waarbij alles vernieuwd is geen last meer gehad. Nu met LEDs overal in ook niet meer.
met gloeilampen nooit geen probleem gehad ,5 jaar branden zonder problemen, met led gaat het fout..
De Action heeft ook Philips LED lampen. LED's biijven het heel lang doen als ze niet te heet worden dat is met de highpower lampen van tegenwoordig wel een dingetje. Bij LED TL's ging vaak de voedingsprint stuk, de LEDtjes zelf doen het nog.
't Is me ooit eens uitgelegd maar weet niet meer precies hoe dat ging. Ofwel een hoog voltage of stroompiek of hoog ampere (weet ik veel, ik doe nooit iets met stroom...) eroverheen om de draad brozer te maken. Nooit van gehoord?
De levensduur van LED lampen is een voorbeeld van misleiding. De LEDs in die lampen zelf zijn vrijwel zeker nog prima. Maar de electronica die er voor zit, omdat een LED nu eenmaal niet werkt met 230VAC, is meestal van zeer dubieuze kwaliteit, zeker bij die hele goedkope lampen.
Dus de levensduur van LED is wel degelijk heel hoog maar daarmee ben je er niet zoals blijkt.
De meeste led lampen gaan kapot om slechte koeling. Ze worden te warm, levensduur is sneller korter mee, en ja en dan geven ze op. Electronica is 2e reden dat vooral stroom niet goed gelimiteerd is, maakt niet uit of het 230V is. Derde reden is dat bij lampen met meerdere leds in de rij geschakeld, er hoeft maar 1 of meer stuk gaan en dan gaat rest sneller opbranden of gaan uit door verbroken circuit.

Wat denk je waarom sommige led lampen flinke koellichaam hebben? Dit zie je niet op budget LED lampen, en als je lamp wil pakken na poosje te laten branden, zal je voelen dat het wel erg warm is.
De meeste led lampen gaan kapot om slechte koeling.
Waar baseer je dat op? Heb je getallen uit een onderzoek?

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 23 juli 2024 09:05]

Geen getallen, maar ik heb hier goedkope 10W ledlampen en hebben geen koelribben, waardoor warmteafgifte slecht is, en als ik lamp wil aanraken kan dat bijna niet, zijn nogal heet. Dat verwacht je niet van een led lamp die zo heet kan worden. Hitte zorgt op zijn beurt ervoor dat het sneller kapot zal gaan.

Ik hou daarom rekening mee dat hierdoor goedkope led lampen snel kapot gaan, vooral door slechte koeling en niet altijd door elektronica. Als lamp wel koelribben heeft, dan is meestal elektronica die zich begeeft.

Of zie je het anders aan?
Ik heb wat n=1 getallen, maar wat mij op valt met LED lampen is dat er een grof verschil zit in de Power Factor van goedkopere en duurdere lampen. En bij mij zijn het tot nu toe de lampen met een waardeloze pf die snel naar de knoppen gaan.

Ik heb meerdere armaturen waar 3 of meer lampen in gaan en als er dan 1 van de 3 kapot gaat en ik ze dus alle 3 'moet' vervangen (ik wil geen kleurverschil) dan doe ik op de twee die er nog werken wat testjes. Wat mij opvalt is dat de hele goedkope lampen die snel kapot gaan vaak een pf <0.2 hebben. Die meuk is tergend inefficient.

Ter vergelijk, de Philips LEDs die hier al sinds 2013 dienst doen als tuinverlichting hebben een pf van 0.92 en 0.96. Ja die hebben 25 euro per stuk gekost, maar het is blijkbaar wel kwaliteit. En die branden vrijwel dagelijks meerdere uren achtereen.
Pas een nieuwe Philips dimbare LED voor in de bureaulamp, ook maar even getest en die geeft een pf van 0.89. Bij Ikea lampen is het een beetje hit en miss, wat ik hier in huis heb varieert van 0.3 tot 0.67.
Bij de IKEA heb je ledlampen voor een euro. Weet je of deze ook gebruik maken van slechte elektronica? Zo, ja, heb je daar ook toevallig een bron van?
Wat ik heb gehoord en die info komt dan weer van philips, groot geworden door o.a. de gloeilamp.
Is dat er een sterke correlatie was tussen levensduur een gasmengsel in de lampen.
Door express naast de ideale verhouding te zitten kon je heel gecontroleerd een bepaalde levensduur aan de lampen geven. Dit was dan zo gekozen dat het korter was dan in het ideale geval.
Dat is de meest onhandige manier om lampen minder lang te laten meegaan.
Praktischer zou zijn om dunner wolfraamdraad te pakken. Dat gebeurde in de praktijk ook. En zet de gloeilamp op een lagere spanning en hij gaat veel langer mee.
Ik vind die complottheorie een beetje over de top en daardoor weinig geloofwaardig.
Nope, ik heb in huis alle electra ongeveer 7 jaar geleden vervangen. Toen ook vrijwel alles over naar LED. Ook bij de gamma een nieuwe buiten LED lamp gehaald.
Die buiten lamp, aangesloten op serieuze buitenkabel rechtreeks vanaf een eigen groep in de meter kast was na 2 jaar stuk.
Ook in van de +/- 20 spotjes die ik heb zijn er nu 3 kapot. Dat waren toch spotjes van ongeveer 20 p/s.
Heb je al eens nagekeken hoe "vuil" de stromen en spanningen zijn in je huis?
Normaal gesproken zouden zulke zaken opgelost moeten zijn door electra-kabels te vervangen, zo min mogelijk kortere lengtes aan elkaar te lassen e.d.

Koper in electra-kabels kent verschillende gradaties. Hoe goed of slecht zijn de vernieuwde kabels? Zijn er meer of minder lassen in je installatie? Hoe zwaar zijn de groepen in je huis belast? Gebruik je naast LEDs ook zwaardere apparatuur op de groep?

Wasmachines staan erom bekend dat deze "vuil" veroorzaken, wanneer ze worden geactiveerd. Electrische pompen, airco's zijn ook een bron van zorg aangaande "vuiligheid". Ook kan er door dit soort apparaten faseverschuivingen ontstaan. Dat vind geen enkel apparaat leuk.

TL verlichting werkt via 90 graden faseverschuiving (inductief of capacitief) en als je dit soort verlichting vaak toepast in een groep van je huis, dan is het aan te raden dat je het aantal inductieve en capacitieve apparaten gelijk houd. 1 inductief apparaat en 1 capacitief apparaat houden de algemene faseverschuiving in balans. waar de 1 90 graden voor loopt op de rest van de algemene fase, de ander loopt 90 graden achter. Gebruik je beide, dan cancelen ze elkaar uit. Doe je dit niet, dan versdien je alle ellende die faseverschuivingen met zich mee brengen.

Liggen de kabels van de ene groep dicht bij de kabels van de andere? Zijn de groepen in je huis afdoende elektrisch gescheiden? Dan voorkom je tenminste dat fase verschuivingsproblemen overspringen van de ene naar de andere groep. Hoe goed is de electrische scheiding tussen jouw installatie en die van de buren? Gebruiken je buren zware apparatuur die veel "vuiligheid" opleveren?

Nou is 1 TL-lamp niet de grootste ramp en als je wasmachines, pompen etc. allemaal goed hebt gescheiden in de groepenkast ook niet erg. Maar het telt stiekum wel op. Mocht je installateur daarbij wat minder goede lassen in je installatie hebben aangelegd en ineens heb je allerlei vaagheden in je installatie, waaronder ledlampen die het al veel eerder begeven dan je zou verwachten.

Puur en allen om je een inzicht te geven:
Als je eens wist hoe knudde de stroomvoorziening hier in Zuid-Amerika kan zijn...dat electrische douche-koppen van 5000 tot 6000 Watt hier doodnormaal zijn (en heet water boilers niet)...airco's hier zo'n 6 maanden per jaar nodig zijn voor koeling en een gemiddeld huis er een stuk of 5 heeft hangen...

Spanningen en stromen zijn hier dus "vuil", het nivo van electro-monteurs hier varieert enorm (je hebt hier genoeg knuppels rondlopen die verschillende kleuren (en diktes van) kabels aan elkaar knopen met zo klein mogelijke kroonsteentjes en ook zonder problemen schakelen in de nullijn. En men gebruikt hier alleen maar flexibele koper kabels, niet de relatief stugge kabels met een vaste kern zoals in NL.

Ledlampen (10 tot15 Watt) kosten hier omgerekend zo'n 2 tot 2,5 Euro per stuk. Geen drol dus, maar het zijn dan wel van een vaag Chinees merk. Toch heb ik hier niet de problemen met led lampen die jij klaarblijkelijk wel hebt in je huis.

Heb echter wel in 6 verschillende huizen in verschillende buurten in verschillende steden hier gewoond en de ellende in elektra-installaties is overal hetzelfde. Heb in elk huis wel de verlichting vervangen door led lampen en heb nadien nooit wat hoeven te vervangen.

Toegegeven, vanwege de lage aanschaf prijzen heb ik nooit overwogen om lampen mee te verhuizen.
Het gloeilampenverhaal is echt een héél bekend verhaal hoor, en je weet toch ook dat de originele Edison-lamp nu nog steeds brandt? Wij hadden thuis een lamp hangen die het wel 20 jaar heeft uitgehouden, dat was al heel bijzonder (handig, want hij hing op een bijna niet te bereiken plek op zolder boven het trapgat). Ga die docu eens kijken, het begint met het deel over de gloeilamp (10 minuten of zo).
Bij een Sonos speaker betaal je niet echt alleen voor de speaker, maar ook voor de besturingsysteem, hardware en stream ervaring erachter.

De speaker zelf werkt gewoon inderdaad, maar de hardware is volgens Sonos te langzaam en te gelimiteerd om nog zonder frustratie te functioneren of werkt helemaal niet meer met moderne services.

Dit zijn dus de limieten van 'slimme speakers' en waarom Ik een speaker met 3.5mm, spdif/toslink, tulp en/of goede receiver met HDMI beter vindt,is iets minder simpel dan Sonos, maar je kan dan gewoon een Chromecast of Chromecast Audio aansluiten en dan wordt het een slimme speaker, maar behoud je mogelijkheid om de speaker te gebruiken op je PC, smartphone of integreren op ander audio systeem.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 23 juli 2024 09:05]

Ik vind tien jaar voor speakers echt niet heel veel.
Ik inmiddels ook niet, luister hier op mijn zolderkamer naar speakers die ik 18 jaar geleden heb gekocht (op de stereo van 18 jaar geleden). Meer dan stereo is het niet, dus voor muziek prima.
En mijn 5.1 systeem wat DTS ondersteunt is inmiddels ook al 10+jr oud. Heb meerdere malen de verleiding een nieuwe te kopen weerstaan, hij doet het meer dan prima!
Mijn speakers heb ik nog gekocht met guldens en ik kan je verzekeren dat ze nog steeds beter klinken dan welke sonos speakers dan ook.

Het is erg jammer dat de integratie van snel verouderende elektronica en software ervoor zorgt dat er veel meer weg gegooid moet worden dan eigenlijk nodig is. Het beste koop je de snel verouderende elektronica los van de rest dan doe je alleen het deel weg wat daadwerkelijk aan vervanging toe is.

Een van de beste dingen die je kan doen voor het milieu is degelijke spullen kopen die lang meegaan. Dat zou met alle kennis die we als mensheid inmiddels hebben goed te doen moeten zijn, maar het tegendeel blijkt waar, we maken steeds meer rommel die snel vervangen moet worden.
Toch zou regelgeving hierbij veel kunnen helpen.
Je zou bijvoorbeeld voor speakers kunnen zorgen dat er intern een duidelijke loskoppeling is tussen de versterker+conus en het genereren van een (aan een standaard zoals line-level) voldoend ingangssignaal.
Dan kan je altijd later nog upgraden, zelf verbouwen, of 3rd party modificatie-sets gaan verkopen.

De kunst is een paraplu wet te vinden die dit kan afdwingen, plus draagkracht te krijgen bij de "ondernemerspartijen".
Dat heeft alleen een economische reden, de fabrikant wil dat je net nadat je garantie is verlopen je een nieuw apparaat koopt. Want dat is goed voor de winstcijfers.

Nu is er wel zoiets als voortschrijdend inzicht, waardoor het wel verstandig kan zijn om een apparaat te vervangen voordat het stuk/versleten is. Maar dat is alleen in sommige gevallen waar. Efficienter enegieverbruik is er een van.

Maar je hebt wel gelijk, wat er tegenwoordig voor speakers door moet gaan is treurig te noemen. Goede kwaliteitspeakers van 10 tot 20 jaar terug (ik mis mijn Wharfedale speakers nog altijd) zijn echt wel beter dan de speakers die je tegenwoordig kan kopen.

En wat speaker fabrikantenn je tegenwoordig ook wijs proberen te maken, het formaat van de speaker behuizing is wel degelijk van belang. De toegepaste wiskunde in die kleine speakers..."nothing beats cubic inches!"

De DRM en andere controlemogelijkheden in nieuwe apparatuur draagt ook bij aan de wens/eis van de fabrikant om hun consument geld af te troggelen.

Bedacht mezelf net dat er nog een reden is. Fabrikanten met intellectuele armoede voegen alleen maar kleine "verbeteringen" toe aan hun product catalogus. Maar ze doen wel alsof elke "verbetering" wereldschokkend is en dat iedereen het nu moet hebben. En de gemiddelde consument trapt er met beide voeten in.

De consument betaald dus steeds voor een produkt dat ze eigenlijk al hadden. De consument blijft dus zo'n beetje steken op hetzelfde nivo qua mogelijkheden. Maatschappelijk gezien dus geen of amper progressie. En is stilstand geen achteruitgang?

Daarentegen, een consument die met een nieuw apparaat ook daadwerkelijk nieuwe mogelijkheden krijgt, kan daarmee dus ook voor zijn eigen progressie zorgen. Zoiets komt de maatschappij als geheel ook ten goede.

Helaas, dit vereist fabrikanten die intellectueel rijk(er) zijn. Daadwerkelijk met iets nieuws durven te komen, ontworpen met een verbeterede gedachtengang, dat soort fabrikanten lijkt wel op 1 hand te tellen tegenwoordig.
... (ik mis mijn Wharfedale speakers nog altijd) ...
Ik heb toevallig net een setje Wharfedales weggegooid, en vervangen voor Celestions (Alnico blue's). Al vermoed ik dat mijn speakers wat groter waren dan degene waar jij het over hebt
Same, ik heb hier speakers uit de 2e hands shop (2,50 per stuk!) van 'hifi international'. Gezien het logodesign gok ik 80's. Klinkt heerlijk!

10 jaar is echt kort, het is meer dat we het niet meer gewend zijn omdat het meeste nog korter meegaat..
Afgaande op google zijn dat Philips speakers.
Zeker ouder, jaren 60/70.
Ik had idd ook zoiets gehoord, dat het Philips was. 60/70s, wauw, ik ben echt impressed, klinkt gewoon nog helemaal prima. Je zou verwachten dat dat rubber(?) stug wordt en gaat scheuren, maar nergens last van :)
Ik gebruik overal in huis B&W speakers. Zijn allen rond het jaartal 1998 gemaakt. Werken nog perfect, klinken vééél beter dan welke Sonos speaker(s) dan ook en blijven het voorlopig nog wel doen. Vooruitgang is niet altijd OK. Streamingdiensten als Spotify etc. wil ik in mn versterkers, niet in de speakers; de versterkers "moeten" toch om de x jaar vervangen worden (meer of andere ingangen, andere codecs etc.) maar de speakers kunnen netjes blijven staan.

Sonos is in mijn ogen sowieso ernstig overrated, qua prijs en ervaring. Mensen die ermee weglopen hebben vaak geen idee van wat nu echt goed klinkt.
ACM Software Architect @coen25431 december 2019 14:28
Tien jaar voor puur speakers is zelfs vrij weinig.

Ik heb een 5.1-opstelling waarbij mijn huidige rears tijdens mijn studietijd de enige speakers waren; die zijn ondertussen ruim 15 jaar oud. Gelukkig was toen ik een paar jaar later de speakerlijn nog te koop en kon ik in de uitverkoop mijn huidige fronts en center nog kopen; die zijn ondertussen ook 12 jaar oud.

En wat mij betreft mogen die 20 jaar of ouder worden :) Ze klinken nog prima en zien er door de pianolak ook nog aardig als nieuw uit :)

Maar 10 jaar voor een 'connected apparaat' met allerlei features bovenop de speakers is best lang. Dat is het nadeel van zo'n geïntegreerd apparaat... Maar met 10 jaar doen ze het nog altijd een stuk beter dan de TV-makers.
Wel features ?? Speel audio af , dat is de enige core functionaliteit waarvoor dat ding gebouwd is en die is ongewijzigd

Echte dikke BS van sonos

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 09:05]

Participeer in meshnetwerk, ondersteun relevante Wifi-protocollen, decodeer het streaming formaat van de dag, draai een enigszins bijgepatchte Linuxkernel om dit allemaal te doen.. Er zit wat meer in Sonos dan alleen 'speel audio af'. Het grote nadeel van zwaar geintegreerde spullenboel inderdaad.. net als smart TV's etc.

Liefst heb ik zelf ook gewoon een dom scherm met een klein doosje op z'n rug, waarbij je dat doosje af en toe vervangt of voorziet van nieuw binnenwerk als dat nodig is. Voor smart speakers zoals Sonos is dat ingewikkelder. Althans, ik zie niet helemaal hoe je actuele Wifi-protocollen kunt blijven ondersteunen over decennia heen zonder de hardware zo nu en dan bij te werken. Je kunt veel delegeren aan een centrale receiver (in feite een PC), maar niet alles.
Inderdaad, ik heb zelf een meer dan twintig jaar oud 5.1 logitech setje aan mijn tv hangen en bezoekers zijn altijd verbaasd dat het geluid zo goed is.
Dat zegt ook wel wat over de bezoekers (en wat zij thuis aan audio hebben staan). 20 jaar oude Logitech setjes zijn écht anno nu (en toen ook al; doch prijs/kwaliteit wel ok) niet zo heel goed.
Mijn 15+ jaar oude set (Z5450) doet het nog prima, maar de geluidskwaliteit is... sja. Prima als je niet beter weet (en dat bedoel ik met mijn eerdere opmerking ook).

[Reactie gewijzigd door Soeski op 23 juli 2024 09:05]

Ja, je kan natuurlijk altijd beter maar het klinkt nog altijd heel wat beter dan welke televisie ook.
Check de laatste reviews van de tv's hier op Tweakers. Die geven echt wel beter geluid, en dat is niet zo gek ook denk ik. Ik was zelfs al verbaasd over het geluid uit mijn "oude" Philips TV, dat was beter dan verwacht (55PUS8601). Ik gebruik het overigens niet, maar ok.
Offtopic ook inmiddels, maar om bij Sonos te blijven; ik snap de fabrikant ook wel weer dat ze zo'n functie uitbrengen. Het is mooi spul, werkt op zich goed (connectivity issues blijven een dingetje af en toe) en ziet er chique uit (mening). Die melkpakjes geven echt prima geluid. Ik vind de soundbar overigens niet zo heel goed.
Het is ook maar net wat je gewend bent. Als je eenmaal goede speakers hebt (en nee, dan bedoel ik geen Sonos) dan klinken melkpakjes, soundbars en TV's écht niet meer. Enige nut wat die Sonos speakers nog kunnen hebben is bijv. op een boot, caravan of buiten (als ze waterdicht zouden zijn), maar dan nog.
Ik heb mijn Driade 81 speakers uit de begin jaren negentig ook nog steeds.
Daar kan geen enkele Sonos speaker tegen op.
De piano lak is ook wat doffer. Desnoods laat ik deze speakers een keer over spuiten in een andere kleur.
Mijn Denon versterker dode het ook nog steeds. Maar ik moet wel om de paar jaar de snaartjes in mijn Denon CD speler vervangen.
Ik zie dus geen reden om voor Sonos te kiezen

Fijne jaarwisseling allemaal
Ik heb hier nog Philips MFB luidsprekers, van eind jaren 70 !
Met een chromecast audio erachter, zijn dat perfecte speakers die ik overal kan neerzetten. Moet er niet aan denken zoiets moedwillig te vernietigen.
Briljant concept. Het laag wat uit deze kleine speakers kwam was gelijkwaardig aan drie keer zo grote kasten. De woofers werden gewoon gedwongen een bepaalde frequentie weer te geven door de feedback van een extra spreekspoel van diezelfde woofer. Jammer inderdaad dat die niet meer bestaan. Er schijnen nog wel subwoofers gemaakt te worden met MFB. Maar die zijn dun gezaaid en peperduur.
MFB staat voor Motional Feedback, de uitslag van de woofer wordt vergeleken met het (line) inputsignaal, en als daar een verschil in zat, wordt de woofer bijgestuurd. Zo kreeg je super goed laag uit een naar verhouding kleine speaker. Het klinkt supergoed, en de prijs was niet extreem hoog. En het is natuurlijk bi-amping, laag en hoog hebben eigen versterkers. Uniek Nederlands ontwerp, daar had Philips mee door mogen gaan!
Helemaal mee eens! Misschien koop ik nog eens een MFB subwoofer van Rythmikaudio.
Super, helemaal als je bedenkt dat dat met jaren 70 pre-cd elektronica was gemaakt!
Fantastische speakers, revolutionair, ik snap niet dat Philips daar ooit mee is gestopt!
Hmmm, ik heb in mijn huiskamer nog een paar Leak Sandwich speakers staan met binnenin de datum 23 mei 1968. Zelf ergens in de jaren 70 tweedehands aangeschaft, ik heb nog geen reden kunnen verzinnen om van deze speakers afscheid te nemen. Er is wel een tweeter bijgeplaatst om het hoog acceptabel te krijgen :) .
Dat van die bijgeplaatste tweeters vind ik interessant!
Ik heb een paar KEF C95 speakers en ik heb het gevoel dat die flink zijn teruggelopen in het hoog. Kennelijk kan zoiets dus écht gebeuren, al weten ze er op het HiFi-forum niks van.
Mag ik vragen naar de details van de bijgeplaatste tweeters? En zit daar dan een specifiek scheidingsfilter achter? Ik hoor graag van je!

Groet, Bachdus
" heb het gevoel dat die flink zijn teruggelopen in het hoog."

Je bent niet de enige C95 eigenaar met dat probleem:

http://www.hifi-forum.de/viewthread-225-2002.html
Beste Opa,

ik heb je link gelezen, waarvoor dank, (gelukkig spreek ik prima Duits) en vervolgens nog heel veel meer over het onderwerp gevonden en gelezen.

Intussen heb ik de nieuwe ferro fluid al in huis en morgen gaat de operatie beginnen. Ik maak me alleen nog wat zorgen over oude ijzerdeeltjes die in de luchtspleet kunnen achterblijven; die krijg je er immers zomaar niet uit omdat ze nogal hard worden aangetrokken door de magneet. Ik las een verhaal van iemand die de hele magneet (die bestaat blijkbaar uit 3 delen) uit elkaar heeft gehaald, maar of ik dat aandurf...?

Zie: https://charlesdevre.nl/benw-tweeters-repareren/, even scrollen naar de kop: "Even vooruitblikken" en verder.

Enfin, morgen dus de grote operatie, wish me luck...
Succes!

NB
Je kunt natuurlijk ook even bij de fabrikant / KEF distributeur informeren wat het kost als zij het voor je oplossen. De garantie is natuurlijk afgelopen maar aangezien de economische levensduur van een HiFi luidspreker aanzienlijk langer is dan 10 jaar en dit een bekend probleem lijkt te zijn, is er wellicht onder coulance het één of ander mogelijk.
Bekend probleem met ferro fluid tweeters :) Afgezien daarvan kunnen er ook klankafwijkingen ontstaan door de veroudering van condensatoren in een crossover filter.
Voorzichtig openschroeven, overgebleven Ferro-fluid verwijderen en nieuwe injecteren.
Voorbeeld (B&W) hier: https://youtu.be/QXIsqqTOwSM
Correct. Mijn T+A speakers zijn inmiddels bijna 20 jaar oud en dus nog jonkies t.o.v. Oma's KEF corelli speakers uit ik dacht 1978 of 1979. Zelfde jaar als de Atari 2600 :)

Aan de andere kant heb ik wel een beetje medelijden met de arme mensen die al meer dan 10 jaar naar SONOS speakers luisteren....
Sonos speakers zijn best wel goed hoor, het zijn waarschijnlijk je Kefs die overmatig zuiver en neutraal zijn ;).

Maar inderdaad, mensen die zulke dure Sonos apparaten kopen zouden eens is naar een echt goed opgezette home cinema systeem moeten luisteren zonder bias, Sonos wordt vaak te snel gekocht vanwege reclame.
Sonos is leuk voor de casual luisteraar, maar ze zijn makkelijk te overtreffen met een leuk setje speakers van welk merk dan ook. Is niet erg; dat heeft alles met doelgroep te maken. Maar Sonos is echt niet te vergelijken met de betere speakers van merken zoals KEF.
Nouja, ik denk meer dat de veelzijdigheid van Sonos de reden is voor de verkoopaantallen. Mijn oom had elektrostaten met een subwoofer en een heel dure versterker, heeft ie allemaal weggedaan voor een Sonos systeem door heel het huis want als je toch via radio of Spotify luistert zijn hoor je de kwaliteit van de speakers echt niet en hij kan nu gewoon overal in huis elk nummer aanzetten wat hij wil. Dus hij heeft kwaliteit ingeleverd maar er veel veelzijdigheid voor terug gekregen waar hij echt veel blijer mee is.

Ik blijf i.i.g. lekker bij m'n Denon 5.1 met B&W's uit 1990 (DM580 en 570) en een Klipsch Sub uit 2000. Vind ik helemaal prima!

[Reactie gewijzigd door B00m3rang op 23 juli 2024 09:05]

Ja klopt, het echte verdien model achter die Sonos speakers is ook dat alles al voor je klaar gezet is voor streaming services, de speakers van Sonos klinken ook best wel goed en dat ze dan draadloos aangesloten zijn aan zo een hub is ook lekker makkelijk, maar is wel gauw al erg duur.

Ik zie eigenlijk liever speakers die je draadloos aan elkaar aansluit of receiver, zoals die HEOS speakers van Denon, want dan kun je bijvoorbeeld een Chromecast of Chromecast audio aansluiten, Ik vindt dat streaming systeem weer makkelijker in gebruik dan Sonos, en Ik zou dan de speakers zolang kunnen gebruiken totdat ze over jaren uit elkaar vallen, en als die Chromecast in de toekomst niet meer werkt sluit Ik wel de volgende whatever streaming ding aan via HDMI.

Maar sowieso is Sonos de winnaar als het om simpele opzet en app, die is echt goed gemaakt, Denon en bijna alle soortgelijke bedrijven laat hun software teveel verstoffen en sowieso als het geluid goed klinkt voor je oom moet hij bij die Sonos blijven, dan heeft hij waard voor zijn geld betaalt.

Als mensen die dingen maar niet kopen met voor audio kwaliteit maar voor goed geluid en simpele opzet en gebruik is het helemaal best, anders is het beetje zonde van hun geld.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 23 juli 2024 09:05]

Ben ik helemaal met je eens.
Het viel me dan ook erg tegen dat mijn JBL bluetooth speaker er na ruim 3 jaar mee stopte. Open gemaakt om te kijken of er nog wat te repareren viel. Het zag er wel degelijk uit, maar was het dus kennelijk toch niet.
En mijn Logitech Z533 speaker set stopte er pas ook zomaar mee. Ook na 3 jaar.
Beide toch van een gerenommeerd merk, en beide producten zien er degelijk uit.
Ik heb een speakerdock voor de Apple iPod (eentje met een oude aansluiting).
Gelukkig heeft Logitech, achterin nog een jack-plugaansluiting ingebouwd. Anders kon je het weggooien.
Het was een Logitech s315i.

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 23 juli 2024 09:05]

Volgens mij heb ik die ook xD afstand bediening kapot en maybe 1 jaartje een ipod gehad, ding staat al jaren trouw dienst te doen als douchebox met een verleng snoertje voor wie de telefoon eraan kan hangen.

[Reactie gewijzigd door Unsocial Pixel op 23 juli 2024 09:05]

Helaas is het door "smart" allemaal anders. Kijk maar hoe lang smart tv's meegaan. Na x jaar wordt de sofware niet meer ondersteund en vallen apps weg. Lang voordat er iets met de hardware mis is.
Ikzelf vind speakers die 10jaar meegaan normaal, mijn moderne speakers gingen allemaal minimaal 14+ jaar mee en ik heb een paar oudjes en die zijn 35+ jaar. Notitie daarbij is dat die oudjes zo 30kg wegen en de nieuwe maybe 1.
Je zal wel bedoelen dat bij zware speakers ook een flink formaat hoort. Maar wat maakt het uit dat speakers 30 kilo wegen? Ik neem aan dat je jouw speakers zelden verplaatst?
Mwa valt mee, ze zijn ong. hetzelfde formaat. Alleen zit er iets van logic in dat ie zn eigen geluid opneemt en checkt of het zuiver is (dat is de uitleg die ik erbij kreeg + de comment dat je die kwaliteit niet meer ziet hedendaags)

Edit: en zeker dat ik ze niet verplaats xD de oudjes hangen lekker in me thuisbioscoop, geen enkele van me andere boxen geeft de beleving en zware tonen die deze kunnen.

[Reactie gewijzigd door Unsocial Pixel op 23 juli 2024 09:05]

Maar je kan ze ook gewoon bij de milieustraat inleveren zonder ze onklaar te moeten maken bij een upgrade.

Dus dit voegt helemaal niks toe voor de klant. Alleen aan de bottom line van Sonos (door verminderde beschikbaarheid van tweedehands opties)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 09:05]

Het voegt wel wat toe voor de klant, want die krijgt 30% korting op de aanschaf van nieuwe Sonos.

Ik heb al meerdere keren het aanbod van ze gehad. Maar heel eerlijk: 30% korting op de prijs die Sonos hanteert (€ 579) betekent dat ik een Play:5 bij hen koop voor € 405, terwijl dit apparaat bij veel retailers op de schappen ligt voor € 485. Voor die 80 euro zet ik 'm liever als back-up in een ruimte waar die weinig gebruikt wordt...
Wat ik bedoel is dat het niks oplevert voor de klant als toegevoegde waarde van die 'recycling mode'. Terwijl Sonos het hier aanprijst als 'de meest verantwoordelijke keuze'. De meest verantwoordelijke keuze voor de aandeelhouders ja :') Laten we niet doen alsof het ze hier om de klant of het milieu te doen is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 09:05]

Nouja, het is na het een langer leven geven wel een van de beste opties. Het is in ieder geval veel milieuvriendelijker als het naar de afvalrecycling gaat, dan dat het in een afvaldump (of bij ons verbrandingsoven) terecht komt ;)

Althans, aannemende dat het niet via e.o.a. louche route in een derdewereldland terecht komt om daar alsnog vreselijk vervuilend terecht komt.
Snap ik, maar wat ik bedoel is dat deze 'recycling' mode helemaal niks doet om dat te bewerkstelligen.

Je kan het apparaat alsnog net zo goed in de container dumpen. Die kans is juist groter geworden omdat je er verder niks meer mee kan. Als ze echt om het milieu gaven dan hadden ze iets gedaan waarbij je die korting pas kreeg nadat je het apparaat had gerecycled op de juiste manier.

Ik vind het gewoon jammer als bedrijven proberen mee te liften op de 'groene' beweging maar puur commerciële doeleinden hebben die niks met milieu te maken hebben (in dit geval prijsdruk verminderen door tweedehands aanbod tegen te gaan)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 09:05]

Met die redenatie heb je inderdaad wel gelijk; je hoeft niet te bewijzen dat je na die modus te kiezen ook echt de 'dan nog netste manier' hebt gekozen. Dus hopelijk heeft dat stukje bewustwording in ieder geval nog wat positief effect voor het milieu.
Inderdaad, dat je het doet is tot daar aan toe maar kom dan niet met zo'n slappe marketing term als 'recycling mode' terwijl je eigenlijk 'flikker maar weg mode' bedoeld. Erg jammer Sonos...
Dan koop je toch een product wat net nieuw is (of mag dat niet). Je koopt toch ook geen Apple product voor de volle prijs na 6-11 maanden bij Apple maar met 10-20% 'korting' via een andere winkel.

Verder vind ik het ook een rare manier om producten onklaar te maken voor korting, maar volgens mij is het nog steeds een vrije keuze van de consument.
Of je verkoopt de oude voor €150 of zo...
10 jaar is natuurlijk een waanzinnig korte levensduur voor speakers en een enorme achteruitgang. Mijn speakers hier in de woonkamer heb ik in 1996 gekocht en doen het nog net zo goed als toen ze werden aangeschaft.
Ook een draadloze speaker moet het na 10 jaar nog prima kunnen doen.
Ik ben het enerzijds helemaal met je eens dat 10 jaar heel kort is voor speakers. Maar dit artikel gaat niet zozeer om het stoppen van het functioneren van deze speakers; je kan deze oudere modellen nog steeds blijven gebruiken en ze functioneren nog steeds. Daarnaast vind ik de verwachte levensduur bij deze “smart” speakers wel wat anders dan de hifi speakers die ik thuis heb; op een bepaald moment zal het oude WiFi protocol van deze modellen niet meer relevant zijn. Dan werkt de speaker gewoon niet meer op de WiFi router die je op dat moment in je huis hebt. Datzelfde lot verwacht ik bij speakers zoals de HomePod van Apple die heel erg nauw samenhangt met de werking van Siri. Als die 10 jaar haalt zou het mij verbazen.
'Normale' analoge speakers gaan nóg langer mee! Als je daar een setje van koopt, hoe je alleen je receiver een upgrade te geven wanneer je de nieuwe standaarden wilt.
Voor de prijs van een Sonos-surround set, koop je een leuk systeem wat 'dom' is.

Daarbij kan je analoge speakers ook niet de-activeren!
Het zijn speakers... Welke speakers gaan er nou niet meer dan 10 jaar mee? Alle speakers die ik ooit gekocht heb werken allemaal nog, die dingen gaan gewoon niet kapot tenzij je ze zelf opblaast.
Dat doen ze bij Apple ook, maar dat is niet vrijwillig.
Eens, maar wat ik even niet begrijp: als je deze "Recycle Mode" nou niet activeert, kun je hem dan wel gewoon doorverkopen?
Ja, als je deze 'recycle mode' niet activeert kan je de speaker gewoon blijven gebruiken en/of doorverkopen. Je krijgt dan alleen niet de 30% korting op de vervanging. Want die korting, daar is het om te doen.
Dus als je de oude speaker voor 30% van de nieuwwaarde kan doorverkopen is het wel veel duurzamer.
Ik vind dit echt een school voorbeeld van verspilling. De consumptiemaatschappij ten top en opschroeven van de afvalberg.
Zou er een alternatieve firmware op dis speakers geflashed kunnen worden? Zou wel een stoer opensource project zijn. Zoiets bijvoorbeeld:
http://strobe.audio/
https://mopidy.com/
https://support.hifiberry...aspberry-Pi-and-Hifiberry
https://www.mariolukas.de...n-source-multiroom-audio/

[Reactie gewijzigd door michielRB op 23 juli 2024 09:05]

30% korting pakken en dan de "recycle mode" speakers weer activeren lijkt mij inderdaad de beste manier om Sonos te laten weten dat dit niet de correcte oplossing voor het probleem is.

Om misverstanden te voorkomen: wel hulde dat een groot deel van hun speakers het na tien jaar kennelijk nog steeds prima doet. En ik kan me er ook nog wel iets bij voorstellen dat ze niet de verkeerde indruk willen wekken bij nieuwe klanten ("eerst maar eens een tweedehandsje, om te kijken of het wat is"), die wel weten dat ze een oud model kopen, maar er misschien niet bij stil staan hoe oud ie is. Maar zelfs met dat in gedachte vind ik deze "unplanned obsolescence" onacceptabel; daar is echt wel een betere oplossing voor.
wel hulde dat een groot deel van hun speakers het na tien jaar kennelijk nog steeds prima doet
Dit lijkt een compliment maar het is eigenlijk triest te moeten constateren dat 10 jaar gebruik van een speaker als bijzonder wordt ervaren. Eigenlijk is het uitgangspunt van de sonsos speaker gewoon fout. De 'intelligentie' zit blijkbaar in de speaker ipv in een aansturend component. Een speaker is geen rocket science en kan zoals @denkster hierboven al aangeeft kan makkelijk 50 jaar mee.
Waarom niet de intelligentie in een extern servertje onderbrengen en deze regelmatig updaten? Voor sonos niet lukratief genoeg natuurlijk, maar we zitten nu op de stoel van de eindgebruiker (jij en ik dus). Dan kan er een rpi of dockerimage gebruikt worden.
Sonos en ander IoT meuk is een grote scam. Daar komt nog bij dat zodra de leverancier failliet gaat of gewoon geen zin meer heeft om een service in de lucht te houden, je met een bricked apparaat blijft zitten..
Als je iets wil, regel het dan zelf ipv op shady 'dienst'verleners te vertrouwen.
Helemaal eens. Of geef gebruikers in ieder geval de keus. Toos en Henk kunnen dan lekker iedere 10 jaar iets nieuws kopen en de techneut doet makkelijk 20-30 jaar met de speakers.
Dit lijkt een compliment maar het is eigenlijk triest te moeten constateren dat 10 jaar gebruik van een speaker als bijzonder wordt ervaren. Eigenlijk is het uitgangspunt van de sonsos speaker gewoon fout. De 'intelligentie' zit blijkbaar in de speaker ipv in een aansturend component. Een speaker is geen rocket science en kan zoals @denkster hierboven al aangeeft kan makkelijk 50 jaar mee.
Waarom niet de intelligentie in een extern servertje onderbrengen en deze regelmatig updaten?
Dat is er ook, dat heet Sonos Connect of Sonos Amp.
Mijn Acoustic Research AR2A luidsprekers zijn 50 jaar oud en doen het nog..
Mijn Acoustic Research AR2A luidsprekers zijn 50 jaar oud en doen het nog..
Spelen die ook Apple Music, Spotify, muziek van je eigen library, zonder extra apparatuur?
Kun je ze ook met je smartphone besturen?
Appels ... peren ...
Ligt geheel aan de versterker waaraan je ze hangt.. :) oud spul heeft per definitie iets anders eraan hangen... Appels met peren idd..

[Reactie gewijzigd door MaxxBass op 23 juli 2024 09:05]

Een beetje versterker ondersteunt dat allemaal en nog veel meer. Kun je je oude (en vaak betere) speakers blijven gebruiken zonder dat ze bewust obsolete worden gemaakt door de fabrikant.
Een beetje versterker ondersteunt dat allemaal en nog veel meer. Kun je je oude (en vaak betere) speakers blijven gebruiken zonder dat ze bewust obsolete worden gemaakt door de fabrikant.
Tuurlijk, maar ga jij een aparte versterker plaatsen in de keuken, serre, slaapkamer, badkamer?
Ik niet, ik zet daar een Sonos Play 1 of One neer en ik ben klaar.
Slaapkamer nog wel ;), in de rest hoef ik geen muziek/geluid te hebben maar ik snap wat je zegt. Al zou ik dan persoonlijk voor Denon's HEOS oplossing kiezen en niet (nooit) voor Sonos.
Korting. Zeker Nederlanders zijn daar gevoelig voor.
Tsjah toch niet in alle gevallen voordelig hoor. Een tijd terug kwam het scenario voorbij waarbij je je oude iPhone tegen korting kunt inruilen bij een Apple winkel. Als je naar die prijzen kijkt kun je met tweedehands verkoop er meer geld voor krijgen en krijgt het een goed tweede leven.
Mijn idee. Ze willen voorkomen dat ze zélf minder speakers verkopen. Je krijgt paar tientjes korting bij Sonos, maar verkoopt het apparaat door voor €100. Dan weet ik wel wat ik doe.

Wat een onzin marketing van Sonos.
Maar met tweedehands heb je geen garantie, als je het refurbished bij Apple koopt wél.
Verschil in prijs tussen tweedehands, refurbished en nieuw wel eens bekeken? Refurbished is dan wel een heel erg vreemde keuze, economisch niet te verantwoorden. De economische levensduur is namelijk net zo lang als van de tweedehandse, namelijk tot de updates stoppen. En het verschil tussen refurbished en tweedehands is groot genoeg om het risico te nemen, als je dat 10 keer doet en het gaat 1 keer fout ben je alsnog spekkoper. En zo vaak zal het niet fout gaan als je een beetje oplet.
Updates is 1 ding. Maar ik heb juist in 2016 een refurb MacBook gekocht van 2012. Juist vanwege de garantie. Eind 2017 kon ik binnen garantie een accu claimen die toen 5 jaar oud was. Prima deal.
Voor een accu die je anders 5 tientjes had gekost?

Nu heb ik niet naar Macbooks gekeken, maar bij iPhones en iPads kun je voor het prijsverschil beter nieuw kopen. En refurbished via anderen dan Apple geeft kans op bagger, dus daar zou ik mijn geld niet willen besparen.
8 tientjes en 2 uur werk die ik veel nuttiger kon besteden, plus garantie op die batterij + de arbeid ja.
5 tot 15 minuten volgens ifixit en 50 € voor een batterij had ik vooraf opgezocht. Je bent meer tijd kwijt geweest om naar de winkel te gaan...

Als je nu een Air had gehad...

Goed dat jij gelukkig bent met je refurbished Macbook, ik kan het nooit begrijpen. Kon, want ik snap nu dat het vooral de zekerheid- of gemakszoekers zijn. Ook wat voor te zeggen.
Ja, na 5 minuten heb ik de schroeven er nog niet eens uit. iFixIt doet dit dagelijks, ik niet. En bovendien, als een reparateur dit doet en een flatcable verprutst is het zijn probleem, niet het mijne.

Vooral zekerheid en gemak ja. Ik heb 1TiB opslag erin zitten, 16 GiB RAM, dat ding kan nog jaren mee als het moet. En idd gewoon met garantie (inmiddels niet meer omdat ik ‘m al 3 jaar heb onderhand).

Dus combinatie van gemak en zekerheid. En tuurlijk kost het wat (plm €950 al met al) maar dat vind ik dan weer niet zo spannend voor een computer die 5 jaar 24/7 aan staat. Over 2 jaar zal ik een ander gaan overwegen denk ik.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 09:05]

Ligt eraan wat Apple er mee doet, maar verkopen aan Apple is gewoon een zeer goed alternatief.

Als ik iets op marktplaats moet verkopen, krijg je alleen gezeik. Op Tweakers zal het wel wat minder zijn, maar bij Apple weet je zeker dat er geen gezeik van komt.
Ja. Wat ik begrijp is dat je hem met "Recycle mode" (onlogische naam overigens) onklaar maakt en inlevert voor korting. Voorkomt een zwarte markt van ingeleverde apparaten.

Activeer je dat niet kun je hem gebruiken en dus doorverkopen.
Verkoop van 2e hands goederen is geen zwarte markt.
Excuus zo bedoelde ik het niet. Wel scherp :)

Ik bedoelde vanuit de fabrikant gezien. Ik denk dat zij willen voorkomen dat ingeleverde speakers via de achterdeur van de winkel weer verkocht worden.

[Reactie gewijzigd door n9iels op 23 juli 2024 09:05]

Simpel op te lossen, de winkelier moet het serienummer van de speaker invoeren op een website waarna er bij Sonos het label “onklaar” aan genoteerd wordt en de winkelier de korting als een “cashback” retour krijgt.
Wordt de speaker op een later stadium toch weer geactiveerd kan Sonos die activatie tegen houden en naar het e-mail adres waarmee hij weer geactiveerd is een melding sturen dat deze geblokkeerd is.
Koper zal dan (pissig) terug gaan naar verkoper.

Ik ben wel van mening dat dit soort praktijken verboden moeten worden, pure verkwisting van nog prima werkende apparatuur dit.

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 23 juli 2024 09:05]

Moet je wel de speaker aan internet hangen ;)
Als je de Sonos functionaliteit wil gebruiken, dan zal hij sowieso aan het internet moeten hangen.
Als..

Ik zou dat zelf niet willen, lekker eigen playlists draadloos door het huis is mijn enige interesse.
Uh.. ik zat net van de week te denken zo iets te kopen.
Maar ik sta er net zo in als jou, laat dan maar zitten die Sonos.
Als..

Ik zou dat zelf niet willen, lekker eigen playlists draadloos door het huis is mijn enige interesse.
Dan moet je hem toch aan je netwerk hangen en aan je account linken, met internet dus,
Wat mij betreft mag er zelfs een boete op komen op dit soort praktijken. Dit gaat puur om eigen gewin. Aan tweedehands zal Sonos niks verdienen. Bovendien willen ze hun naam natuurlijk niet bezoedeld hebben.

Nou ik denk wel 2x na nu voordat ik Sonos koop. Een koper kan ook gewoon onderzoek doen naar wat hij koopt.
Wat mij betreft mag er zelfs een boete op komen op dit soort praktijken. Dit gaat puur om eigen gewin. Aan tweedehands zal Sonos niks verdienen. Bovendien willen ze hun naam natuurlijk niet bezoedeld hebben.

Nou ik denk wel 2x na nu voordat ik Sonos koop. Een koper kan ook gewoon onderzoek doen naar wat hij koopt.
Kom op zeg, je kan je apparaten nog steeds kopen en doorverkopen.
Door hem onklaar te maken krijg je korting van de fabrikant, da's alles.
Het is nog steeds een keuze.
Maar wel een verkeerde keuze... van Sonos dus om zich met dergelijke praktijken te bezigen.
Maar wel een verkeerde keuze... van Sonos dus om zich met dergelijke praktijken te bezigen.
Juist niet, door mensen over te halen om spullen terug te sturen, weet Sonos hoe het als afval verwerkt wordt.
Maar dat is nu juist de clou: Het *IS* nog helemaal geen afval!!! Sonos *maakt* er bewust afval van.

Dit is hoe het werkt:
- Bestaande Sonos klanten voeden niet meer de tweedehands markt (=duurzaamheid) maar worden overgehaald eerder nieuw te kopen met korting (winst voor Sonos).
- Aspirant ‘Sonos klanten’ die goedkoop in willen stappen (dus gebruikte spullen willen kopen) kunnen dat niet meer, en een deel van hen zal afvallen, maar een ander deel zal nieuw bij Sonos kopen (Winst voor Sonos)

De enige verliezer is de planeet. (De energie gestoken in de productie krijg je nooit meer terug, even als een deel van de grondstoffen)

Stel je eens voor dat elk bedrijf zulke praktijken er op na zou houden... dan zou de millieu schade gruwelijk zijn, maar ook de kloof tussen arm en rijk toenemen (want minder gebruikte spullen te krijgen).

Stel je eens voor als Elon Musk dit idee zou krijgen, en dat je je Tesla kunt laten recyclen voor korting op een nieuwe. (Best nog wel te verdedigen, want veel technologie in zo’n ding, dus veel wat ‘obsolete’ kan raken.) Dan zou er vrijwel geen gebruikte Tesla meer te vinden zijn.

Lijkt je dat dan een goed idee?
Als de winkels ze kunnen inleveren om te recyclen is dat beter dan dat ze op de stort terecht komen. Is die mogelijkheid er niet dan is het inderdaad behoorlijk aso.
Nog beter is ze gewoon door te kunnen verkopen zodat ze gebruikt worden. Scheelt weer bouwen van nieuwe apparaten.
..en dus ook de verkoop van nieuwe Sonos apparatuur. Daar is het Sonos om te doen natuurlijk :+
Het is mijn inziens kwalijk hoe bedrijven tegenwoordig communiceren over dit soort zaken.

Ze zeggen "eco" maar bedoelen dat ze de tweedehands markt de nek om willen draaien.

Dit soort valse 'advertenties' moet bestraft worden.
Maar zou het de gemiddelde consument lukken om niet in die val te vallen,
en is de overheid bij verstande om er een redelijk weerwoord op te hebben.

Bij beide zeg ik namelijk nee.


Een zijstraat zijn namelijk smarttelevisies die spontaan kuren beginnen te vertonen omdat de software niet wordt ge-update. Een simpel (duur) alternatief is de apple-tv, wat goedkoper de chrome, en daarnaast heb je voor een appel en een ei talloze android-kastjes die het redelijk goed doen en waar je ook enkele jaren mee vooruit mee kunt.

Zelfs de meeste smartphones kun je via de HDMI aan de televisie koppelen.


Talloze varianten waarbij je alleen een scherm met goede speakers nodig hebt die al jaren oud is.
Of wat dacht je van een tablet of laptop (die eigenlijk iedereen toch al heeft liggen)
Ik betwijfel of iemand die tweedehands koopt bereid zou zijn om een gloednieuw product van Sonos te kopen; ze zijn niet het goedkoopste merk.
Precies. De beste vorm van recycling is hergebruik. Als er niets mis is met het bestaande (of een lichte reparatie nodig is), dan is hergebruik de beste en goedkoopste manier om het milieu te besparen.

Dit staat haaks op de geplande veroudering van hedendaags 'smart' prul. Het is dus logisch dat Sonos niet blij is met hergebruik. Ook is een korting van Sonos een sigaar uit eigen doos, gekeken naar hoe overpriced hun producten zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 09:05]

Tenzij de nieuwe apparatuur zuinig is in gebruik / maken. Je gaat ook geen vervuilende diezel van 1920 aanschaffen.
Als je er maar 5 minuten per jaar mee rijdt kan het goedkoper en milieuvriendelijker zijn.
Ik denk dat de apparatuur in het geval van een Sonos dan wel heel veel zuiniger moet zijn om afdanken / recyclen oud product, verzamelen materialen, productie, verpakking en transport van nieuw product te compenseren. Is er in het luidspreker deel zoveel te winnen? Aan de processor kant wellicht wel, maar voor mijn gevoel is dat voor puur audio en wifi sowieso al een laag wattage.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 23 juli 2024 09:05]

Totdat je bedenkt dat dat recycleren vaak ook niet op een echt goede manier gebeurd. Dat wordt ook door de goedkoopste partij gedaan en wordt dus massaal verscheept naar de laagste loonlanden die je je kan inbeelden waar het gewoon gedumpt wordt. En alle materialen die er dan uitkomen die weinig waarde hebben gaat daar alsnog de grond of het water in.

Hergebruik/doorverkopen hoort altijd voor recycleren te gaan. Recycleren hoort een allerlaatste stap te zijn.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 23 juli 2024 09:05]

Valt wel mee denk ik.
- Het gaat om toestellen die minstens 10 jaar niet meer in productie zijn. Reken dus eerder dat de hardware gemiddeld richting de 15 jaar gaat.
- Sonos geeft 5 jaar support en updates nadat een product uit productie gaat.
- Sonos geeft aan dat 92% van hun producten nog in gebruik is (al heeft dit wel een hoog wij van WC eend verhaal)
- Men spreekt hier over luidsprekers maar de brick gebeurd server side en men heeft ook al aangegeven dat men op individuele basis de brick ongedaan kan maken mocht een klant dit per ongeluk gedaan hebben. Dit gaat dus niet om een luidspreker maar om klein elektro dat op je netwerk zit, met servers praat en vol op streaming gaat.

Was de actie geweest lever je 15 jaar oude Sonos in en je krijgt 30% korting, niemand had er iets van gezegd terwijl het op hetzelfde neerkomt. De klant krijgt de optie om hier op in te gaan maar word nergens toe verplicht. Als je verder nadenkt dan weet je ook dat Sonos die toestellen server side nog altijd ondersteund en blijft ondersteunen. Ik denk dat ze een meer end user friendly optie wilde geven waarbij je een inruilactie doet zonder dat je zonder geluidsysteem valt en waarbij je zelf het oude toestel kan laten recycleren maar je mag het ook op kosten van Sonos naar hun sturen, vandaar de 21 dagen count-down.

Als we dat even vergelijken met de algemene markt waar toestellen na een jaar de vuilbak in vliegen omdat ze een batterij hebben die niet vervangen kan worden of smart tv's die plots de helft van hun functionaliteit kwijt zijn omdat de fabrikant er de stekker uit trekt, om dan nog maar te zwijgen over al de rommel die verkocht word die het met moeite uithoud tot de garantie verloopt, dan kan ik niet anders dan concluderen dat je bij Sonos goed zit (wat niet uitsluit dat het altijd beter kan)

De actie is wel wat ongelukkig naar marketing toe, overigens zelf 0.0 ervaring met Sonos.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 09:05]

> Was de actie geweest lever je 15 jaar oude Sonos in en je krijgt 30% korting, niemand had er iets van gezegd terwijl het op hetzelfde neerkomt.

Er is een enorm verschil tussen beide acties gewoon wegens dat ene zinnetje. "Lever je oude in". M.a.w, het word fysiek van de markt gehaald en je krijgt je korting.

Lever je het niet in, dan kan iemand anders deze nog altijd gebruiken.

In dit geval word het fysiek kapot gemaakt maar niet ingeleverd. M.a.w, het kan nog altijd in kringloop winkels enz terecht komen waar mensen het kopen, om te ontdekken dat het "kapot" is.

Dat is een enorm verschil. Komt er op neer dan met bij Sonos gewoon de kosten voor de recyclage niet meer wilt dragen maar men wilt ook geen puur korting geven op je oude toestel. De reden ervoor is simpel: Dan krijg je een dubbel markt van mensen dat nieuw kopen met de korting en mensen dat de oude kopen.

Ze willen aan beide kanten eten. Oude klanten aanzetten om opnieuw te kopen mits a korting maar tegelijk ook proberen te verhinderen dat ze klanten verliezen dat de oude toestellen kopen. Deze manier van uitschakelen is redelijk markt onvriendelijk.

Als hun oude toestellen niet meer markt conform zijn omdat ze niet genoeg cpu kracht hebben, hier is een tip: Maak je toestellen zo, dat mensen na X jaren nog altijd kunnen upgraden met een nieuw cpu/geheugen module dat plug en play is. Dat is een uitstekende manier om milieu vriendelijk te zijn en je kan nog altijd geld verdienen aan de module.
Dan stap je gewoon terug naar de kringloopwinkel met je defect toestel. Als je schrik hebt dat mensen met opzet die toestellen gaan doorverkopen, niets houd je tegen om andere defecte apparaten te verkopen.

Zoals al aangemerkt mag je het oude toestel op kosten van Sonos met pakketpost naar hun opsturen maar je mag het ook zelf naar een gepast recyclagepunt brengen.

Onderaan de streep is dit effeciënter dan breng je oude toestel naar de winkel. Immers daar moet het geregistreerd worden met controle zodat de fabrikant effectief de korting wilt toestaan. Vaak moet het dan ook nog naar de fabrikant opgestuurd worden om te verhinderen dat iemand ze alsnog in omloop brengt of er mee gaat lopen. Kan ook zijn dat de boel geperst word om dit te verhinderen. Pas dan gaat de boel naar een recyclagepunt, als het al niet in Afrika eindigt op een of andere E stort.

Zelfs laptops zijn niet meer up te graden en je gaat een betoog houden dat een muziektoestel opties moet hebben voor upgrades?

Ik snap de frustratie maar we zitten in een maatschappij die javel giet over etenswaren die omdat de datum morgen verstrijkt. Tov de andere elektrofabrikanten, sorry maar hoeveel smartphone fabrikanten geven 5 jaar support nadat een toestel uit productie gaat? Hoeveel functionaliteit denk jij dat een smart tv nog heeft na 10 jaar uit productie? Het antwoord zal op beide vragen neerkomen in de buurt van "geen enkele"

Sonos verplicht niets terwijl ze dat wel perfect kunnen, ze hadden perfect de server side kunnen stoppen voor de oude toestellen en dan waren al die toestellen plots voor de vuilbak (en het is niet dat dit nog niet gebeurd is bij andere fabrikanten). Het enigste wat ze nu doen is een ruilactie voorstellen die heel ongelukkig overkomt maar waar op zich vrij weinig mis mee is.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 09:05]

Je post rammelt behoorlijk.

Die gemiddeld 15 jaar oud is onmogelijk omdat er 15 jaar geleden nog geen Sonos producten te koop waren, de verkoop van de eerste producten is pas in 2005 gestart.

Ook je bewering dat producten al 10 jaar niet meer in productie hoeven te zijn is niet correct, het gaat om producten die minimaal 10 jaar geleden zijn geïntroduceerd, maar aangezien ook de Play:5 1st gen hieronder valt bedoelt men eigenlijk aangekondigd, want die dingen waren 10 jaar geleden wel aangekondigd maar nog niet te koop. Tevens werden die dingen tot en met 2015 geproduceerd, en duurt het daarnaast altijd een behoorlijke tijd voordat alle voorraad uiteindelijk verkocht is (met gemak enige jaren)

Producten zijn gemiddeld genomen dus veel jonger dan 15 jaar, en kunnen zelfs vorige week nog aangeschaft zijn omdat de 1st gen van de Play:5 zelfs nu nog nieuw is aan te schaffen.
Heb het even opgezocht en 15 jaar was idd aan de hoge kant.

Toestellen die in aanmerking komen voor deze actie

ZP80: 2006-2008
ZP100:2004-2008
ZonePlayer S5 :2009-2011 => hernoemt naar Play:5
Play:5 => 2012-2015

Met de introductie van de Play 3 (2011) heeft de ZonePlayer S5 een upgrade/rebrand gekregen naar de Play:5.
Gezien de Play 3 en alles erna niet in de actie zit zal het enkel om de S5 toestellen gaan. (men spreekt nergens nog over de S5, het ding is letterlijk hernoemt)

Sonos heeft er blijkbaar wel wat van weg van toestellen achteraf van nieuwe namen te voorzien, maakt het er niet duidelijk op. BV, Zoneplayer naar ZP100 of ZP120 naar Connect:AMP
Het gaat niet specifiek om de S5 toestellen het gaat ook om de gehele 1st gen of de play 5 die tot en met 2015 is geproduceerd en nog ruim daarna is verkocht en zelfs nu nog bij een klein aantal handelaren nieuw is aan te schaffen.

Tevens ben je de ZP 90 en ZP 120 vergeten die ook in aanmerking komen.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 09:05]

<knip> of smart tv's die plots de helft van hun functionaliteit kwijt zijn omdat de fabrikant er de stekker uit trekt <knip>
Daar heb ik ook last van. Maar hier is een simpele oplossing voor: haal de ethernet stekker eruit, inactiveer wifi en je hebt een domme tv. Maak je tv smart middels een Apple TV of een Nvidia Shield. Mijn 11 jaar oude Samsung doet het nog prima met een Apple TV 4.
Ik zou er nog in kunnen komen als je ze softwarematig onklaar maakt, inlevert, en Sons upgrade vervolgens de hardware en zet die als refurbished met full support weer in de markt. Een gokje is dat dit niet het geval is en het regelrecht vernietigd wordt... Ik snap hun punt dat het afbreuk aan het merk doet als je een Sonos speaker koopt die vervolgens niet doet wat je had verwacht, maar dat kan je ook anders oplossen natuurlijk.
Je kan de speaker niet inleveren bij Sonos zelf, ze adviseren het naar je lokale afvalstort te brengen.
Take your deactivated device to a local certified e-recycling centre. It's more eco-friendly than shipping it to Sonos.
https://www.sonos.com/en/tradeup
Je moet electronica inleveren bij elke winkel die electronica verkoopt. Daar betaal je een verwijderingsbijdrage voor bij aanschaf.

Dus is je Sonos stuk? Gewoon bij de Media Markt afgeven, hun probleem wat zij ermee doen verder. Accepteren ze het niet bij de balie? Dan zet je 't gewoon voor de deur en loop je weg.
Als je het electrische apparaat bij die winkel gekocht hebt, dan heb je gelijk. Koop je een nieuw electrisch soortgelijk toestel bij die winkel (radio, speakers e.d.) dan heb je ook gelijk. Het voor de deur zetten is het opdringen van jouw probleem en totaal niet gerechtvaardigd door wat dan ook. Lever je electronica in bij de milieustraat als je er zo nodig vanaf wilt.
Het probleem is dat winkelpersoneel vaak geen flauw benul heeft waar ze mee bezig zijn. En ik als consument wél.
Aan je comment van 14:35 te zien snap je het zelf niet.
Ik weet precies waar ik ‘t over heb 😊 geen zorgen.
Ik lees hier dat de verwijderingsbijdrage al een paar jaar geleden is afgeschaft.
Nja, recyclingbijdrage dan.. zelfde idee.
Niet echt. De verwijderingsbijdrage betaalde je duidelijk als consument en was ook terug te vinden op de factuur.

De recyclebijdrage wordt betaald door de importeur of producent en zie je niet terug op de factuur.

Natuurlijk worden die kosten wel verwerkt in de prijs van het product, dus in die zin komt het wel een beetje op hetzelfde neer.

Hoe dan ook heb je geen recht om elk product bij een willekeurige winkel achter te laten.
Je moet electronica inleveren bij elke winkel die electronica verkoopt. Daar betaal je een verwijderingsbijdrage voor bij aanschaf.
Nee, dat klopt niet.

Ja, je betaalt een verwijderingsbijdrage. Dat is een voorschot op het recyclen van het apparaat aan het eind van z'n leven. Daarom mag je apparaten ook gratis inleveren bij de milieustraat van je gemeente.

Sommige apparaten zijn groot, die laat je doorgaans bezorgen. Als je bv een koelkast koopt en deze laat bezorgen, dan is de bezorger verplicht om eventueel een oude koelkast retour mee te nemen.
Dat is precies ook mijn punt, en dat vind ik vrij kwalijk van Sonos. Je kan tegenwoordig als bedrijf zijnde er naar mijn mening niet meer mee weg komen om niet je verantwoordelijkheid te nemen naar je leefomgeving toe. Niet alles is altijd in geld uit te drukken, en dat is wel wat Sonos hier probeert. Geef de consument korting en flikker de boel maar weer weg. Heel foute mentaliteit
Heilige boontjes... Nee, het is te "vervuilend" om artikelen te shippen, maar prima speakers wegflikkeren, kan wel.
Kan ook een manier zijn voor Sonos om teveel gezichtsverlies te voorkomen.
Als je teardowns ziet van de Sonos speakers, dan zie je dat er gebruik gemaakt is van goedkope Chinese condensators.
Dus waarschijnlijk moet je al blij zijn dat ze langer dan 10 jaar meegaan :)
Klopt, sonos apparatuur is fysiek van zeer lage kwaliteit. Vergeleken met deugdelijke hifi apparatuur zijn de acoustische eigenschappen dan ook niet al te best. Plastic doosjes met erin een print met daarop componenten van lage kwaliteit. Het is het gemak van de software en de app die het een succesnummer maken, en natuurlijk alle marketing eromheen. Als zo'n product eenmaal een "heb" factor heeft begint het te lopen, zoals we gezien hebben begin jaren negentig met de bekende bose melkpakjes. Qua product een farce, maar iedereen wilde het hebben.

Probleem bij al dit soort producten is dat het van software afhankelijk is. En als deze niet meer voldoet dan beginnen de problemen. Dus het "gemak" komt met een prijs. Als ik zie dat men aan een paar speakertjes, een kunststof soundbar en een plastic subje een smak geld kwijt is waar je duizelig van wordt denk ik.... nouja, dat valt te raden .
Ik vind dit een beetje ongenuanceerd. Je doet voorkomen alsof Sonos goedkope troep is. Als dat werkelijk zo is, dan wordt het echt niet zo goed verkocht want het is toch wel redelijk prijzig. Het heeft m.i. (voor de losse speakers althans) een prima prijs-kwaliteit verhouding. Kun je beter krijgen? Dat zal zeker zo zijn maar dan ga je ongetwijfeld ook (veel) meer betalen. Kun je iets goedkoper krijgen met dezelfde audiokwaliteit? Waarschijnlijk ook wel maar dan lever je weer in op gebruiksgemak. Het totaalplaatje van Sonos is gewoon dik in orde.
De onderdelen zijn relatief goedkoop. Maar bij speakers is het ontwerp vaak veel belangrijker dan de kwaliteit van de onderdelen.
Sonos heeft een goed ontwerp en isgoed getuned met een dsp (digital signal processor) die de pieken en dalen in de respons grotendeels compenseren.
Daardoor klinken ze met de goedkope hardware toch nog best aardig.
Maar mensen kopen het, omdat de software zo goed is. Voor de prijs klinken ze best aardig, maar zijn er beter klinkende oplossingen.
Als je een actief stereo setje koopt voor rond €250 en daar een chrome cast aan hangt, zal je geluidskwaliteit significant beter zijn.
Zoals ik inderdaad aangaf: het succes van het product is het gebruiksgemak, én de "heb" factor. Als je werkelijk gaat kijken naar gebruikte (fysieke) componenten en dit vergelijkt met andere luidsprekers met vergelijkende prijskaartjes dan inderdaad is het goedkope rommel. Veel apparatuur leunt tegenwoordig zwaar op software en daar zit hem de sleutel in tot succes. Helaas wordt de fysieke kwaliteit vaak achterwege gelaten en betaal je dus een reusachtig bedrag voor een plastic doosje met een chinees printje erin met slechte onderdelen erop (waaronder condensatoren). Dit is overigens ook een keuze van sonos, ze kunnen makkelijk panasonic fc condensatoren toepassen (overbemeten) en de boel uit rvs maken, dan gaat het zo veertig jaar mee. Maar ik verwacht dat dat niet helemaal de bedoeling is.

Het tunen met een dsp is iets wat je nou net niet wilt. Zo kan je "iedere" luidspreker kunstmatig redelijk laten klinken. Een goed ontwerp van behuizing en drivers (speakers) van hoge kwaliteit zorgen voor een mooie lineaire response curve en daar hoeft geen dsp aan te pas te komen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan.

Inderdaad, je kunt tegenwoordig al een set actieve monitors met ribbon tweeter kopen voor best betaalbare prijzen. De weergave hiervan staat mijlen ver van een plastic sonos doosje.

ps. een boem en sis weergave is geen lineaire response, dat wordt nogal eens verward met "klinkt kei mooi!"
Een actief stereo setje icm een Chrome cast audio (product wordt niet meer gemaakt) is niet te vergelijken met een Sonos systeem. Sonos heeft geen speakerdraden, kan zelfstandig streamen, ondersteunt multiroom, volledig op afstand te bedienen en is eenvoudig te verplaatsen. De gebruikerservaring is m.i. niet te vergelijken met een losse set. Natuurlijk geeft een losse set een beter geluid maar bediening daarvan is in veel gevallen nog ouderwets handmatig. Het is uiteindelijk een keuze die iedereen voor zichzelf kan maken. Ik ben ook nog steeds op zoek naar een oplossing met grote speakers met het gebruiksgemak van een Sonos en die ook mijn Denon soundbar kan vervangen. Ik heb deze, ook bij Sonos, niet gevonden. Voorlopig geeft een play:5 voor mij voldoende mooi geluid.
Ik weet niet of je wel eens een Sonos in je handen hebt gehad maar het gewicht en het feit dat deze 10 jaar mee gaan geeft mij vertrouwen in de buildkwaliteit. Conventionele speakers hebben ook maar een beperkte levensduur van ongeveer 10/20 jaar.
Koop dan een paar speakers en een gewone versterker dat gaat de komende 20 jaar wel mee.
Ik vind de bluetooth dongle op de versterker (iotavx) prettiger werken dan een chromecast audio
Je hebt hier wel een goed punt, Sonos is wellicht vrij prijzig maar een deel van het geld betaal je voor het gebruiksgemak. Dus voor hetzelfde geld losse speakers kopen geeft zeker een beter geluid maar daar lever je dan wat anders voor in.

Sonos is waarschijnlijk redelijk ok, hoewel de gebruikte componenten van goedkope Chinese makelij zijn en de productiekosten voor een Sonos speaker waarschijnlijk minder dan 20% van de verkoopprijs zijn is het toch dusdanig ontworpen dat het een redelijke levensduur heeft en redelijk klinkt. Als het echt slecht was hadden ze waarschijnlijk niet zo lang bestaan.

Daarnaast is het ook de vraag waarmee je moet vergelijken, want toen lang geleden de midi-sets op de markt kwamen deden heel veel mensen hun betere maar ook grotere speakers en stereo's weg
voor inferieure geluidskwaliteit en degelijkheid, en dat werd op de markt gebracht door dezelfde firma's die eerder de beter spullen maakten.

Voor mij nooit Sonos want ik wil betere geluidskwaliteit en ik vind het niet erg dat mijn speakers wat groter zijn en aangesloten zijn op andere apparatuur. Maar als je de geluidskwaliteit van een Sonos goed genoeg vind en het gemak van het Sonos systeem heel belangrijk vindt is het kiezen voor Sonos spullen geen onredelijke keus denk ik.
Inderdaad :/ hoezo verspilling.
Goede speakers kunnen 20/30 jaar mee.
Deze smart speakers dus niet helaas. Ik vraag me dan ook af of de producten zoals de play 5 met AUX ingang wel blijft werken.
Tuurlijk wel. Het is niet omdat de nieuwste apps of codecs niet ondersteund worden dat de speakers zelf daarom ineens waardeloos zijn. Het geluid is nog altijd goed genoeg voor de meeste mensen.
Nee maar de nieuwste Sonos app gaat op een gegeven moment ook de oudere speakers niet meer ondersteunen. Want 'die kunnen niet meer de maximale gebruikservaring leveren' Zeg maar hetzelfde pad als met de HUE bridge waar je nu een 2.0 bridge voor moet hebben om de nieuwste Philips app te gebruiken.
Niet meer ondersteunen is maar net hoe je het ziet. Er is geen enkele aanleiding om de optie om geluid naar de speaker te streamen weg te halen.
Niet als je recycle-modus aanzet, daar is het juist om te doen nu.
Bij mij ging het toevallig over de Play 5 (gen 1) Maar ook in dat geval bracht hij bij doorverkoop meer op dan de 30% korting
Deze smartspeakers gaan ook zo lang mee, ik heb zo’n 1st generatie en die doet wat die moet doen. Directe verbinding met tunein, NAS en spotify. Ik hoef die nieuwe toekomstige Sonos functies ook niet.
Sonos zou ook gewoon kunnen zeggen dat de oude generatie gewoon beperkte feature set houdt.

Ik word al maanden door Sonos gespamd over die inruilactie, maar waarom zou ik een perfect werkend product inruilen en meer geld betalen voor een nieuw product dat opmeting moment precies hetzelfde kan?

Ik ben bang dat de volgende stap van Sonos wordt om de huidige nog werkende oude generatie gewoon firmware technisch kreupel te maken... tja sorry, spotify doet het niet meer.. de hardware kan dat ineens niet meer aan. Gisteren nog wel... maar vandaag niet meer.... wij hadden u daarvoor gewaarschuwd vorig jaar met de inruilactie....

Overigens heb ik een zp90 die dus rechtstreeks aan mijn eigen versterker hangt.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 23 juli 2024 09:05]

Ja en nee natuurlijk,

Het klinkt allemaal heel erg cliché, van flikker maar weg. Maar Sonos is geen bedrijf die dat zomaar ff bedenkt en doorzet;)

Ik heb overal bij mensen thuis zo verschrikkelijk veel elektronica zien staan,(hier thuis ook ) dat bewaard word, om over 10 jaar met een grote opruim weer weggegooid zien worden. (blijft hetzelfde) Speakers, Dvd spelers, subwoofer, enzovoort. Het word bewaart, naar de kringloop gebracht, naar je buurman,naar je ouders, die het waarschijnlijk niet meer gaan gebruiken maar wel opslaan. En dan zelf weer nieuwe boxen kopen. Nu krijgen mensen voor hun oude sonos korting om weer een nieuw apparaat te kopen. wat hun marketing natuurlijk is. Mensen moeten in het ''sonos systeem blijven'' . het gemak, de installatie, en de uitstraling. Dat behoud je natuurlijk wel.

En laten we eerlijk zijn, Op wat speakers na die door de geluidsliefhebbers als prachtig/beste worden gezien, de grote torens de joekels waar duizenden euro's aan versterkers,boxen, set-up word uitgegeven is nu in 2019 nog weggelegd voor de ''liefhebbers'' de meeste mensen in mijn kringen en waaronder ik zelf, willen de makkelijk en handigheid van de sonos, de harmon kardon (wifi speakers) , of gewoon een simpel 5.1 of 2.1 (met subwoofer/soundbar) van samsung of sony. allemaal dat gekloot met kabels, verstekers, omvormers, digitaal, optical geluid. Plug en play is toekomst:) En dan kijken wie hier t meest in vooruitgaat:)
Goed groen voorbeeld! 8)7
Inderdaad...

Wat pas echt groen is, is een setje van 5 speakers welke ik in 1999 heb gekocht, en waar ik op dit moment naar zit te luisteren. Destijds niet goedkoop, maar uitgesmeerd over 20 jaar een koopje!

De receiver digitale surround receiver met DD en DTS, die ik toen ook kocht, leeft ook nog steeds. Niet meer in de woonkamer, want daar is hij vervangen door een exemplaar met HDMI en Dolby Atmos, maar op zolder.

Als de receiver vervangbare modules zou hebben voor aansluitingen en decoders, dan zou de 20 jaar oude nog steeds in gebruik zijn geweest.
Ik las op Gizmodo dat de mensen die de korting willen hem naast in de Recycle modus moeten zetten ze eigenlijk ook naar een gecertificeerde recycling bedrijf moeten brengen maar dat SONOS dit niet checkt, waardoor er nu al mensen zijn geweest die zo'n "gebrickte" SONOS 2de hands hebben gekocht.
Kan je aangeven waar uit zou blijken dat Sonos de voorwaarde stelt dat je het ook naar een gecertificeerde recycling brengt? Op Gizmodo lees ik niet dat dat een voorwaarde is, eerder dat Gizmodo de conclusie trekt dat Sonos geen controle doet waar de apparatuur heen zou gaan.
Sonos heeft op de website enkel de suggestie staan dat je het naar een sonos of een gecertificeerde recycling kan brengen.

edit:
hoe is dit offtopic of irrelevant? Het punt is juist wat wel of niet de bedoeling van sonos is en waaruit de intenties zouden blijken.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 09:05]

That would indicate Sonos does not check to see that customers have actually brought their device to a certified recycler before issuing the discount.
Door deze zin vond ik het aannemelijk dat dit in de vereisten zou staan, had alleen dat artikel gelezen en niet de officiele voorwaarden.

Nu jij naar die voorwaarden verwees heb ik er even door gekeken en daar wordt wel het volgende gezegd.
ALS JE EENMAAL HET RECYCLEPROCES HEBT GEÏNITIEERD EN HET KORTINGSTEGOED HEBT ONTVANGEN IN DE SECTIE 'MIJN ACCOUNT' VAN SONOS.COM, MOET JE DE AANWIJZINGEN VOLGEN IN HET TABBLAD TRADE UP VAN DE SECTIE 'MIJN ACCOUNT' OM JE PRODUCT TERUG TE STUREN NAAR SONOS OF HET PRODUCT NAAR EEN ELEKTRONICA-RECYCLINGBEDRIJF BRENGEN NADAT HET PRODUCT IS GEDEACTIVEERD.
Blijkbaar sturen mensen het gedeactiveerd product dus niet naar SONOS of zo'n bedrijf, maar verkopen ze het als een 2de hands product. Aangezien er nogal duidelijk staat MOET vind ik het wel meer dan een suggestie maar ieder zijn eigen gedachte daar over.
Het moeten slaat naar mijn mening enkel op het deel wat je moet opvolgen om het product naar sonos terug te sturen. En als ik het anders probeer te lezen dan is het op zijn minst te betwijfelen of Sonos een eis stelt dat het terug zou moeten naar sonos of naar een recycling bedrijf moet als ze verder teksten gebruiken die vooral suggereren dat niets moet maar dat je iets kunt doen.
Hoe dan ook, Sonos lijkt vooral op papier de suggestie van duurzaamheid te doen maar of het werkelijk duurzaam is of eerder het omgekeerde lijken ze nergens actief in te handelen en laten ze het aan de consumenten over.
Hoe dan ook, Sonos lijkt vooral op papier de suggestie van duurzaamheid te doen maar of het werkelijk duurzaam is of eerder het omgekeerde lijken ze nergens actief in te handelen en laten ze het aan de consumenten over.
Inderdaad het is gewoon planned obsolescence verpakt in een lokkertje om nieuwe producten te kopen en om dan toch nog goede PR er uit te krijgen hebben ze het plakkertje "Recycling en milieu vriendelijk" er op gehangen. Zeker als ze bij The Verge zelf aangeven dat er niks mis is met de apparaten maar het alleen om "nieuwe features" gaat die er dan niet inzitten, maar alsof 2de hands kopers zelf niet weten dat ze een apparaat kopen dat mogelijk features mist omdat hij wat ouder is.
Is er een makkelijke manier om te checken of een apparaat in die modus is gezet? Anders is het een slimme manier om de tweedehands markt te saboteren.
Zoals ik het lees biedt Sonos de mogelijkheid om je apparaat onklaar te maken. Ze verplichten tot niets, het is geen opt in en als de eigenaar niets doet dan veranderd er ook niets. Je kan de apparaten gewoon gebruiken en doorverkopen.
Ik snap de toegevoegde waarde hier niet van. De kans op verkeerde interpretatie is reëel ('fabrikant deactiveert product want wil geld') en het voegt niets toe aan de gebruikerservaring. Er is niets wat de eigenaar er van weerhield om de speakers met een hamer te bewerken 8)7, waarom dan development uren stoppen hierin? Het lijkt me juist een security risk - mocht iemand toegang krijgen tot de app (er zijn zo veel onveilige apps...), dan kan die je speakers slopen of dreigen dit te doen. Kan je je hier tegen verzekeren?
De enige usecase die ik ken kan bedenken heeft een aanzienlijke onderbuik factor. Stel - het is Koningsdag, je staat bij je kraampje je spulletjes te verkopen, waaronder deze Sonos. Aan het einde van de dag ga je je onverkochte spulletjes naar de stort brengen. Daar zie je mensen staan die uit de afval bakken spullen zoeken. Dan trek jij, mister fancy Sonos App, je telefoon uit je broekzak, maakt de speakers onklaar en rijdt weg terwijl je aan je aan je evil aan je dunne snorretje draait.
Als je 'm wil slopen, pak een hamer. Daar heb ik de fabrikant niet voor nodig en al helemaal geen app.
Sonos heeft in 2018 ook al zoiets uitgehaald. Alleen toen maakte ze het apparaat nogal eenzijdig onklaar zodat je het kon inleveren tegen korting. Ze noemde het alsof de hardware aan het einde van het leven was (wat iets anders js dan dat een apparaat economische aan het einde is) zodat ze meer nieuwe apparaten konden verkopen.

Als sonos werkelijk de insteek zou hebben dat het om duurzaamheid zou gaan dan werd de korting niet alleen gegeven als het sonos goed uit komt en zouden ze het recyclen vereisen en controleren voor ze een vervangend produkt met korting verstrekken.
(...) niet de processorkracht en geheugen hebben om moderne Sonos-ervaringen te ondersteunen. We hadden het gevoel dat het de meest verantwoordelijke keuze was om deze oude speakers niet meer te laten doorverkopen aan mensen die wellicht niet weten dat het meer dan tien jaar oude producten zijn, en daardoor misschien niet de Sonos-ervaring kunnen leveren die wordt verwacht
Serieus, dit is toch totaal onacceptabel van een bedrijf in 2019/2020 om te stellen? Als je je reputatie om zeep wil helpen dan moet je inderdaad roepen dat je schijt aan het milieu hebt, je klanten niet serieus neemt, je producten blijkbaar niet met groot vertrouwen op de markt brengt en vooral boven alles zoveel mogelijk nieuwe rommel producten wil verkopen. De aannames in het statement zijn op niks zinnigs terug te voeren naar mijn mening. Ik heb geen producten van Sonos, maar als ik dit zo lees komt daar ook absoluut geen verandering in.
En jij gebruikt natuurlijk ook nog steeds je telefoon en mp3 speler uit 2009?
Yep, mijn eerste smartphone heb ik de batterij uit verwijderd, met een externe accu verbonden via de usb poort en met een app in een GPS tracker veranderd. Mijn vorige smartphone is nu een backup telefoon met burner simkaart voor facebook/twitter/twitch en andere diensten die sms verificatie eisen, en die dáár voor hangt permanent aan mijn hifi als spotify client. Moet ik die allemaal maar weggooien om nieuwe producten te kopen die het zelfde of minder doen voor oneindig meer geld? 8)7
Je bent dus toe aan je 4de telefoon in 10 jaar tijd. Twee zet je er nu in voor die je ook prima op je primaire telefoon zou kunnen doen. En dat is precies wat ik probeer te zeggen, top dat je nog een nuttige toepassing hebt. Maar bij de meeste Nederlanders is dat niet zo. Omdat het een speaker is wordt hier opeens met een andere maatstaaf gemeten wat krom is. Ik zie Samsung of Apple niet zo snel een inruil programma beginnen voor telefoons die 5/6 jaar oud zijn. Laat staan tv of laptop fabrikanten.
Een telefoon is absoluut geen vergelijkingsmateriaal met een Sonos speaker.
Een Sonos speaker hangt niet direct aan het internet, altijd achter een router/firewall, een telefoon bij normaal gebruik wel waardoor je met een telefoon afhankelijk bent van beveilings updates, stoppen die, dan loop je een réeel risico.
Daarbij heeft een telefoon een hoeveelheid persoonlijke data wat een Sonos speaker dus niet heeft.
Dus dat iemand -zeker in het geval van een Android (niet als flame bedoeld) waarbij updates over het algemeen na 2 jaar stoppen- om de 2-2.5 jaar een nieuwe koopt is niet zo raar.
En ook voor Apple telefoons is het na 3 jaar nog verdedigbaar aangezien die na verloop van updates aanzienlijk trager worden (ook niet als flame bedoeld).
Een Sonos speaker zal niet opeens de muziek trager gaan afspelen, de functionaliteit en werking blijft hetzelfde, ook na 10 jaar.
Wauw inderdaad 4 telefoons in 10 jaar tijd... als je 2x een écht goeie had gekocht had het behoorlijk wat besparing opgeleverd.
Kan je lezen? Ik gebruik 3 van de 4 nog. Die ik als spotify-hifi gebruik is de microfoon van kapot gegaan door waterschade, die ene die ik niet noem heb ik weggegeven en is nog steeds in gebruik nadat ik zelf de accu heb vervangen (oneplus one) verder zijn ze allemaal nog origineel en functioneel.
Streaming radio is nagenoeg identiek aan eerste uitzendingen in 1998.
Ik ben van mening dat de eindgebruiker zelf moet kunnen bepalen of het nog geschikt is voor hun gebruik of niet.
Sonos moet netjes aangeven wat er niet (meer) beschikbaar is op de oudere modellen, zodat je weet waar je aan toe bent.

Het zijn onder aan de streep gewoon dure speakers en een levensduur van 10 jaar vind ik daarbij gewoon kort. Normale, niet smart speakers gaan makkelijk 20 jaar mee. Ik snap die techniek totaal anders is, maar het onklaar maken van je eigen producten op deze manier kan in mijn ogen gewoon niet.

Als ik een telefoon van 10 jaar oud nog wil gebruiken om alleen maar filmpjes of foto's op te kijken, maar de fabrikant 'dwingt' me om deze soort van onklaar te maken, omdat het een oude telefoon is.
Is toch absurt! 8)7
Ik ga ermee akkoord dat ze transparanter zouden mogen zijn in welke functionaliteit wel of niet meer zou werken, maar ze dwingen niemand om in te gaan op die "recycle mode" voorstellen.

Zelf heb ik twee Sonos Connects in huis (gekocht in januari 2018) en heb enkele weken (of maanden?) ook een email gekregen waarbij ik korting zou krijgen mocht ik ze deactiveren en omruilen voor nieuwere hardware. Niks in die email verplichtte mij om daar op in te gaan en ik heb dat dan ook niet gedaan. De huidige hardware werkt nog perfect en de korting was ook niet erg hoog dus absoluut niet de moeite om op in te gaan (in mijn geval).

Ik heb nog snel even gezocht naar die email, maar heb die blijkbaar verwijderd. :-)

[Reactie gewijzigd door Eejs op 23 juli 2024 09:05]

Anoniem: 120539 @Eejs31 december 2019 13:37
Ik heb dat bericht ook gehad en dacht bij het lezen van dit artikel dan ook: dit is toch oud nieuws?
Het was echter geen mail (want dan zou ik hem nog hebben).
Ik meen me te herinneren dat het een notificatie in de desktop- of de mobiele app was.
Ah, je hebt waarschijnlijk gelijk dat het via een in-app message was. Al lijkt mijn 'inbox' daar ook volledig leeg te zijn. :-)
Nu ja, ik herinner mij dat ik het gelezen heb en dat het absoluut niet de moeite was. De vervanger van de Sonos Connect is de Sonos Port en die kost momenteel 450 euro, terwijl ik bijna de helft betaald heb voor de Sonos Connects (een tweetal jaar geleden). Zelfs met de korting was de Port nog steeds veel duurder dan wat ik voor de Connect betaald had en dat terwijl die momenteel nog perfect dienst doen!
Gelukkig is het ook de eindgebruiker die deze modi moet inschakelen, deze gebruiker heeft zelf al besloten dat hij/zij het product niet waardig genoeg vind om door te verkopen
Toch zul je als potentieel koper nu wel op moeten passen dat je er niet één aangeschaft waarop het (per ongeluk) inschakelt is, dan kom je ineens bedrogen uit.
Maar dit geld met alles dat je 2de hands koopt, daarom willen mensen ook vaak eerst de bevestiging dat het werkt alvorens mee te nemen.
Zeker waar, echter hebben de meeste artikelen geen 'kill-switch".

Ik lees wel dat het 21 dagen duurt voordat de modus activeert, maar nergens dat je het apparaat ook in móet leveren.

Theoretisch is het nu dus mogelijk voor mensen om de modus in te schakelen, korting te claimen én het apparaat binnen die 21 dagen nog als functioneel te verkopen. Maar dan ben ik eerlijk toegeven misschien wel een beetje een doemdenker :)
Dan ga je inderdaad wel uit van een zeer hufterige actie waarbij ik eerlijk gezegt (aanname!) ervanuit ga dat de eigenaar geen korting kan claimen zonder hem in te leveren en daar dan ook geen voordeel uit zou kunnen mogen maken.
Er is toch geen enkele vorm van verplichting? Als je je speaker wilt doorverkopen/in wilt leveren/weg wilt geven dan mag dat volgens mij prima in de werkende staat, maar als je hem hoe dan ook naar de milieustraat brengt of in de kliko peert dan kun je hem "deactiveren" en krijg je een korting op een nieuwe.
Lijkt wel een nieuwe trend om grote bedrijven af te kraken.

Ze bieden een optie om je oude smart speaker met eventuele prive data na tien Jaar onklaar te maken of eerder. Je krijgt korting voor een nieuwere versie en advies om het apparaat goed en veilig te laten recyclen... je kan er ook voor kiezen hem zelf door te verkopen en met de opbrengst een nieuwere versie te kopen. Beide beter dan hem op zolder en of in de kelder te laten verstoffen, niet te recyclen en toch een nieuwe kopen 😇

Ze verplichten je tot niets ;-)

Totaal offtopic maar wel relevant 😉
Hoeveel mensen verkopen hier hun pc of nas zonder hardeschijf ;-) die vernietig ik ook, net als veel Tweakers en bedrijven die het verplicht zijn. Worden ook netjes gerecycled overigens. en dat zonder korting van WD 😇 bij aanschaf van nieuwe. Klaagt daar ook iemand over?
Punt is wel dat ze zelf - door hun combinatie van hard- en software - de situatie creëren waarbij een speaker kan "verouderen".

Ik heb bijvoorbeeld bij mijn PC speakers van 10 jaar oud, en de speakers bij mijn HTPC zijn zelfs 25 jaar oud. Dat kan omdat ze slechts één taak hebben, geluid produceren. Dat is dan ook gelijk de reden dat ik nooit Sonos zal kopen (dat en de matige kwaliteit van de app).

En natuurlijk heeft de gebruiker hierin de keuze, maar je kan niet ontkennen dat dit gewoon een opzet is om de tweedehandsmarkt van Sonos te decimeren toch? Als het echt om recyclen ging dan had Sonos wel pas de korting gegeven als het te recyclen apparaat daadwerkelijk in hun bezit was.
Ik heb zelf ook geen sonos speakers, ik probeer de meeste zaken “dom” te houden zodat ze langer mee gaan. Maar slim maak via centrale producten. Kan niet altijd... maar probeer het wel.

Sonos doet vind ik niet verkeerd, veel slime producten zijn na 10 jaar niet meer up to date te houden zonder teveel kosten. Recyclen is in mijn ogen dan de beste optie.

Door Sonos zelf te laten recyclen? Nee in elk Afzonderlijk land zijn veel betere recycle opties. Producten de wereld rondsturen om te laten recyclen is onzin. En sonos verplichten in 195 landen een partner ervoor te laten zoeken ook.

Ik denk dat de meeste mensen de weg naar de milieu straat prima kunnen vinden in hun gemeente.

Dat er mensen misbruik van maken, tja exceptions lees misbruik je overal, daar doe je helaas niets aan. Er zijn ook mensen die een kapot product als werkend verkopen... En dit kun je Sonos ook niet aanrekenen.

Als sonos echt anti oude producten is en iedereen graag nieuw verkoopt hadden ze ook nieuwe producten kunnen updaten niet meer te samenwerken met alles wat 10 jaar en ouder is. Ofwel een harde datum in een product gezet.

Wat veel fabrikanten wel mogen doen en dus niet alleen sonos, is de mogelijkheid geven een product dom te maken. Dus een speaker na 10 jaar alleen een speaker te laten zijn zonder de draadloze protocollen, smart opties etc of een smart tv na 10jaar alleen een monitor te laten zijn en alle verouderde opties uit te laten zetten. Spellen die alleen via internet werken, danwel verbinding moeten maken met een server, zonder update na x jaar standalone te laten werken zodat de maker niet eeuwig een server hoeft te laten draaien.
Recycle Mode is a state your device enters 21 days after recycling confirmation in the Sonos app. In Recycle Mode, all data is erased and the device is permanently deactivated so you can safely and securely dispose of it. Once a device is in Recycle Mode, it cannot be reactivated.
Dus alleen de sonos functionaliteit gaat verloren? Want het klinkt alsof je ze ook niet meer kunt gebruiken als domme speaker oid.
De meeste Sonos speakers (lees: de 'goedkopere' modellen) kunnen niet als domme speaker gebruikt worden, er is vaak geen input aanwezig maar enkel een RJ45 voor netwerkintegratie, en dat werkt alleen als de Sonos software werkt.
Nu ben ikzelf onbekend met Sonos, dus ik neem je opmerking als waar aan.

Maar dat deze niet als domme speaker gebruikt kunnen worden lijkt me onwaarschijnlijk. Goed, het zal enige inventiteit vereisen, maar een simpele versterker is zo gemaakt, en als je de Sonos apparatuur openmaakt, de Sonos electronica onderdelen verwijdert en je eigen versterker erin terug plaatst, dan moet het niet al te moeilijk zijn om de aanwezige openingen voor de oude aansluitingen opnieuw in te zetten voor de connectoren die je eigen versterker nodig heeft.

Onmogelijk is het dus niet. Maar zonder de benodigde kennis, kunde en wil, zal het wel moeilijk zijn. Tel daar dan ook nog eens de kosten bij op die zo'n hobby project met zich meebrengt en het zal voor velen onmogelijk lijken.

Maar voor (sommige) Tweakers zou het helemaal geen probleem moeten zijn. Qua geluidseigenschappen zou je niks in moeten leveren, want de speakers bevinden zich nog steeds in dezelfde behuizing met dezelfde indeling. En wie weet, als je zelf een goede versterker bouwt, misschien krijg je er wel beter geluid uit dan Sonos zelf ooit kon.
Ik gebruik een active bose subwoofer als passieve module, even open maken en het speaker draadje opzoeken . Ha ha... Niet zo moeilijk....
En dan nog, zelfs àls een Sonos speaker een gewone, analoge jack ingang heeft, moet je alsnog eerst een Sonos-account activeren om die te kunnen gebruiken.

Zo'n ding is echt alléén geschikt voor mensen die bereid zijn zich volledig te laten gijzelen.
Dat wil je niet, het enige goede aan Sonos speakers is de software en bijbehorend gemak.
Zover ik weet is de ‘Sonos’ functionaliteit alles wat je ermee kan doen. Het zijn geen ‘domme’ speakers die je aan je hifi kan aansluiten. Je moet dacht ik ook inloggen met je account om de speaker te koppelen/activeren voordat je het überhaupt kan gebruiken. De Recycle Mode maakt de activatie onmogelijk en de speaker dus volledig onbruikbaar.
Dit is van de zotte.
Je levert toch ook niet je 11-jaar oude auto in omdat die niet meer past in de huidige visie van het bedrijf. 8)7

Het lijkt voornamelijk een (brutale) zet te zijn om de doorloopsnelheid te verhogen.
Waar staat dat je gedwongen wordt om je auto in te leveren?
Pas als je je auto inlevert krijg je de keuze om hem onklaar te maken (Recycle mode) waarbij je korting krijgt op een nieuw model...
Als ik dan een fikse korting krijg op een nieuwe wel _/-\o_
Volgens mij is het doodnormaal om je oude auto in te leveren tegen korting op een nieuwe.
Ook als je hem onklaar maakt? , mm, mijn dealer wil liefst een zo goed mogelijke auto innemen. :*) :*)
Dat noem ik nou nog eens het totaal verkeerde motiveren. De hoop met ongebruikte tech spullen wordt steeds groter. Dit motiveert alleen maar meer het weggooien van apparatuur dat eigenlijk nog prima werkt. Slecht voor het milieu en zonde van de grondstoffen

Hetzelfde vindt ik eigenlijk van telefoon abonnementen waarbij je elke 2 jaar een nieuw toestel krijgt. Alsof een telefoon €800 na twee jaar volledig op is. Je hoeft je niet te schamen om wat nieuws te kopen, maar enige motivatie om producten lang te gebruiken zou niet verkeerd zijn.
Hetzelfde vindt ik eigenlijk van telefoon abonnementen waarbij je elke 2 jaar een nieuw toestel krijgt.
Wat al heel lang niet meer zo is. Abonnementen staan los van de leningen voor toestellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.