Sonos stopt met omstreden Recycle Mode voor onklaar maken oude speakers

Sonos stopt met de Recycle Mode, een onderdeel van zijn Trade-Up-programma waarbij klanten recht op korting op nieuwe producten kregen als ze hun oude Sonos-producten onklaar maakten om ze in te leveren voor recycling.

Sonos heeft de Recycle Mode stilletjes verwijderd uit zijn app, constateert The Verge. De fabrikant van audio-apparatuur verwijst klanten die gebruik willen maken van de kortingsregeling door naar de klantenservice. Volgens The Verge raadt Sonos klanten die oude speakers gaan recyclen voortaan alleen nog aan deze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. De website van de Recycle Mode is op het moment van schrijven nog wel actief.

Eind vorig jaar ontstond ophef over deze modus. Sonos gaf klanten als onderdeel van zijn Trade-Up-programma 30 procent korting op nieuwe speakers, mits ze hun oude speakers via de app in Recycle Mode zetten. Deze modus deactiveerde de speakers na 21 dagen, waarna deze niet meer op een Sonos-systeem aan te sluiten was, een actie die niet ongedaan te maken was.

In navolging daarop beëindigde Sonos de ondersteuning van de eerste generatie Sonos-producten. Onder andere de originele Zone Players, de Connect en Connect:Amp, de eerste generatie Play:5, de CR200 en de Bridge, die zijn geïntroduceerd tussen 2006 en 2009, krijgen daarom geen nieuwe functionaliteit meer, maar nog wel bugfixes en beveiligingspatches. De ceo van Sonos bood zijn excuses aan over de gebrekkige communicatie hierover en zei dat het niet de bedoeling was om met de Recycle Mode klanten onder druk te zetten om te upgraden. Het doel was om er zeker van te zijn dat er geen persoonsgegevens achterbleven, aldus het bedrijf.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-03-2020 • 08:30

108 Linkedin

Submitter: Velvus

Reacties (108)

108
108
54
14
0
41
Wijzig sortering
"De ceo van Sonos bood zijn excuses aan over de gebrekkige communicatie hierover en zei dat het niet de bedoeling was om met de Reycle Mode klanten onder druk te zetten om te upgraden. Het doel was om er zeker van te zijn dat er geen persoonsgegevens achterbleven, aldus het bedrijf."

Beetje jammer dat zo'n quote zo feitelijk wordt overgenomen. Iets meer kritiek of analyse hiervan zou wel prettig zijn. Het is natuurlijk klets dat om "persoonsgegevens" te verwijderen een heel apparaat onklaar gemaakt moet worden, en met dit soort opmerkingen probeert het bedrijf alleen het gezicht te redden.
Vooral omdat men het serienummer (of MAC adres, de details ontgaan me nu), gewoon blacklistte om ze onklaar te maken, waardoor de servers weigeren om nog langer met zo'n apparaat te communiceren. Heeft helemaal niets te maken met persoonsgegevens.
Waarschijnlijk wordt de interne identifier op de server op de blacklist gezet. Dat zal het serienummer wel zijn.
Heeft helemaal niets te maken met persoonsgegevens.
Het excuus van Sonos is slap en slaat nergens op, maar dit is niet waar. Ook iets wat indirect herleidbaar is tot een persoon is een persoonsgegeven. Als bijvoorbeeld het serienummer van een apparaat op een factuur staat dan is het een persoonsgegeven, omdat het serienummer te linken is aan een factuur en het factuur aan een naam en adres. Verder zullen gebruikers wel een account aanmaken (identiteit/pseudoniem) en daarin hun Sonos producten registreren. Ook dit zorgt ervoor dat het een persoonsgegeven betreft.
Ook iets wat indirect herleidbaar is tot een persoon is een persoonsgegeven. Als bijvoorbeeld het serienummer van een apparaat op een factuur staat dan is het een persoonsgegeven, omdat het serienummer te linken is aan een factuur en het factuur aan een naam en adres.
In juridische zin (volgens de regels van de GDPR) heb je gelijk. Maar in de praktijk is het (zonder medewerking of het hacken van Sonos*)) niet mogelijk om iets te doen met alleen dat nummer. Dus dat Sonos het verwijdert omdat ze zorgvuldig met persoonsgegevens omgaan is nog steeds onzin; na het verwijderen ervan zwerven al je "echte" persoonsgegeven (naam, email, adres, rekeningnummer, dat soort dingen) nog steeds overal en nergens in hun systemen (facturen, emails van en naar klantenservice, ...)

*) En als je een van die twee hebt, dan lukt het toch wel, ook zonder serienummer.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 6 maart 2020 22:58]

Het lijkt me te ver gezocht. Ze kunnen ook de overbodige informatie over de persoon in kwestie verwijderen zonder zo'n apparaat onklaar te maken.
Zoals @The Zep Man uitlegt is een interne identifier in principe een persoonskenmerk.
Wanneer je het voor klanten mogelijk maakt om zo'n interne identifier te wijzigen, dan is het een zinloos nummer geworden en kan het bovendien gebruikt worden om het nummer van iemand anders te spoofen.

De verklaring van Sonos is dus geen kant-en-klare-leugen. Dat deze verklaring niet de eigenlijke hoofdreden is, dat vermoeden ben ik wel met je eens. Maar dat maakt 'm nog niet onwaar.
Totale onzin. Als je deze redenering voortzet dan is het chassisnummer ook een persoonsgegeven (stond op de rekening bij eerste aankoop van de auto, en ook in de diverse systemen van de garages, fastfitters en schadebedrijven waar de auto in zijn levensduur is geweest.)

Als je dan je auto tweedehands verkoopt, dan ga je toch ook niet het chassisnummer eruit slijpen??

On-Topic: Om dan terug te keren naar Sonos: Waarom zouden servers dan ook nog eens communicatie met een 'recyclen' apparaat weigeren? Dit hele plan was alleen maar opgezet om apparaten letterlijk uit de markt te halen, dus de tweedehands markt te beperken ten voordele van de nieuw verkoop.
Tegelijkertijd ook heel kortzichtig: degene die nu een tweedehandsje koopt, koopt in de toekomst misschien wel een nieuwe. Behoorlijk korte termijn denken.

Edit: dit was bedoeld als reactie op @SosaNLX .

[Reactie gewijzigd door Chinco op 6 maart 2020 12:52]

De RDW heeft de wettelijke taka om dit te registreren. Overdrachtgegevens van voertuigen zijn net als bij huizen gewoon verkrijgbaar. Volgens mij kun je de gegevens van de vorige eigenaren tegen betaling gewoon krijgen via bijvoorbeeld autoverleden.nl
Van huizen kun je voor anderhalve euro ook gewoon de huidige eigenaar opvragen met naam en toenaam.
Correct, maar van autos volgens mij niet.
Dat klopt helemaal, en zo is dat ook bij Sonos overigens (om maar weer even on-topic te gaan). Daar kun je middels het serienummer ook niet de (1e) eigenaar van een apparaat opvragen. Waarmee het door Sonos genoemde privacy aspect erg ver gezocht is.
Zo is dat dan NIET bij Sonos toch?

Of lees ik iets verkeerd uit jouw reactie?
Er staat toch een ‘niet’ ? :)

Okay.... uiteindelijk dan. Wellicht wat onhandig geformuleerd.

[Reactie gewijzigd door OCU-Macs op 6 maart 2020 15:42]

Je bedoelt dat het net als bij autos bij sonos niet mogelijk is gegevens op te vragen? Want dan snappen we elkaar, maar dan heb je het niet geheel juist.

Bij autos kan dat namelijk wel.
Dus, als ik jou een chassisnummer geef, dan kun jij achterhalen: Naam, Adres en Woonplaats?

De RDW verstrekte deze gegevens tot aan 2008 aan een selecte groep bedrijven die RDW diensten uitvoerden. Echter na 2008 is dit gestopt, en kun je er alleen nog maar bij met (bijvoorbeeld) een bepaalde opsporingsbevoegdheid.

Ik ben dan heel benieuwd hoe jij dit zegt te kunnen.
Again ik heb het niet getest, maar autoverleden.nl geeft aan tegen betaling gegevens te kunnen verstrekken over “vorige eigenaren” in hoeverre dat NAW gegevens zijn is mij niet duidelijk.
Het feit dat het waar is dat je met een serial iemand kan achterhalen, maakt de statement nog steeds niet waar. Ik denk dat het niet is waar dat Sonos deze functie heeft bedacht om jouw persoonsgegevens te beschermen. Dit is op heel veel andere manieren te doen zonder het apparaat te vernielen.

Ik denk dat het wel waar is dat Sonos dit heeft gedaan met de gedachte ommeer units te kunnen verkopen omdat er op deze manier minder 2e hands users zijn.

Deze statemen staat los van het feit dat het wel of niet mogelijk kan zijn om op deze manier jouw persoonsgegevens te beschermen.
Ja en nee. Als je de actie goed zou willen praten, zou je kunnen zeggen dat een MAC-adres een persoonsgegeven in de zin van de GDPR is... Hier natuurlijk in de context compleet onzinnig, maar je kunt het wel zeggen.
Ik ben het hier dus fundamenteel mee oneens. Nieuws hoort feitelijk te zijn. Een land als Amerika is ontzettend gepolariseerd doordat nieuws een mening heeft. Nieuws hoort geen mening te geven. Wat je beschrijft is een quote. Jij mag daar je oordeel over vellen. Niemand anders.
Dan kun je in feite stoppen met nieuwsberichtgeving. Goede berichtgeving is feitelijk maar wordt wel geduid. De lezer kan daarin meegaan of niet. Als de lezer te vaak niet meegaat daarin, dan is een andere nieuwsbron vinden vast een goed idee. Mooie voorbeeld zijn diezelfde VS. Als je daar zowel FoxNews als CNN leest over hetzelfde onderwerp dan lijkt het vaak over heel verschillende dingen te gaan maar de feiten blijven redelijk hetzelfde, de duiding volslagen anders. Zou je alleen de feiten noemen, dan wordt het nieuws wel heel gortdroog (denk aan een kurkdroge versie van het FD).

Ik verwacht, net als Cpt. Morgan, dat Tweakers inderdaad met wat meer kritiek en analyse hierbij komt waarbij het impliciet duidelijk is dat deze van Tweakers cq. de redacteur komt. Een nieuwsmedium is niet alleen een verslaglegmedium, het is ook een medium dat kritische vragen stelt, dat doorvraagt en dat feiten achter de feiten probeert te achterhalen.

Aan de andere kant, sommige politici zouden aanmoedigen dat nieuws echt feitelijk wordt en zich helemaal niet meer opstelt als de waakhond van de democratie.
Beter kurkdroog dan alle clickbait titels, het ontbreken van echt diepgaande Journalistiek... er is amper goede Journalistiek het enige wat nog een beetje te lezen valt is The Guardian.

De meeste YTs komen geloofwaardiger over dan de geniddelde journalist die halg gesponsord hun werk moeten doen
Dat komt omdat je er niet voor betaalt. De betaalde varianten hebben meer tijd om goed uitzoekwerk te doen en hoeven zich niet te verlagen tot clickbait. Als alles gratis moet en afhankelijk van advertenties/sponsors dan krijg je lage kwaliteit.

Dus laat de gratis varianten links liggen en ga voor de betere betaalde bronnen :)
Ik neem maar even aan dat je dit niet meent. Youtubers zijn precies de cowboys die ondoorzichtig gesponsord worden en hun sponsors maar wat graag naar de mond praten. Journalisten die betrapt worden op 'gesponsorde meningen' worden daarna met de nek aangekeken door hun collega's of ontslagen.
"If someone says it's raining, and another person says it's dry, it's not your job to quote them both. Your job is to look out the window and find out which is true." - Journalism 101

Maw jouw taak als journalist is niet om alleen maar te copypasten wat er gezegd wordt maar om ook kritisch te zijn of het ook klopt wat er gezegd wordt. De feiten boven tafel halen en niet naar PR meuk luisteren, dat is echte journalistiek.

[Reactie gewijzigd door Tim2010 op 6 maart 2020 09:51]

Wat je beschrijft is de verantwoordelijkheid van een journalist om de waarheid boven water te halen. Op basis van de quote die hierboven is weergegeven kan de schrijven dan toch alleen maar een mening geven? Elk statement zal een oordeel zijn over die quote.

Je statement zou kloppen wanneer de schrijver de mogelijkheid had gehad om daadwerkelijk onderzoek te doen naar het bedrijf, emails in te duiken etc. Tot het moment dat dat kan, moet je je als schrijver afzijdig houden op elke vorm van mening gevormd statement.

Dus ja, je hebt gelijk. Maar de interpretatie is wel degelijk belangrijk in de context van het statement van cpt. morgan
Nou je kan vervolgens dieper gaan duiken en kijken wat er dan precies qua persoonsgegevens op het apparaat staat en wat er dan verwijdert/gedaan wordt. En dan kom je uit bij wat @bertware heeft gevonden en kun je dus als journalist kritisch gaan kijken of de statement klopt en of dit dan vervolgens inderdaad de reden is waarom de recycle modus in het leven is geroepen. Als iets vergezocht of krom lijkt mag je dat als journalist echt wel zeggen zolang de onderbouwing van waarom dat dan zo is er wel bij staat.
Maar wat er op het apparaat staat is iets anders als wat er via het apparaat te achterhalen valt. Kan best zijn dat er ergens een backend api is die aan de hand van serienummer meer gegevens kan geven over de historie. Denk daarbij aan gegevens voor eerste registratie.
Tweakers (en ieder journalistiek medium) mag best kritischer zijn op welke citaten ze overnemen. Doen ze dat niet dan worden ze een PR spreekbuis.
Journalisten worden betaald om artikels te schrijven die aantrekkelijk gevonden worden door de klanten van de krant of medium waarvoor ze werken.
En daarvoor wordt enige sensatie niet geschuwd.
Ik heb dat persoonlijk ondervonden toen er bij mijn buurman een wagen naar binnen gereden was.
Het verslag in de krant was totaal van de pot gerukt en stond vol onwaarheden, de zogenaamde journalist vroeg mijn buurman zelfs om extra sip voor de foto te poseren, hetgeen hij geweigerd heeft.
Een journalist mag (moet) best een quote analyseren, zolang maar duidelijk is wat het citaat is en wat de insteek van de journalist is. Het is onhoudbaar dat alleen de lezer een oordeel zou mogen vellen over het integraal overgenomen persbericht (dat is dan namelijk de enige manier om nieuws te brengen, dus hoezo onpartijdig?). Zeker als het een beetje ingewikkeld wordt krijg je dan heel makkelijk dat een citaat verkeerd uitgelegd wordt of juist klakkeloos geaccepteerd, met als gevolg... Polarisatie! Wel moet een analyse betrouwbaar zijn en als het een neutraal medium betreft, bovendien zo neutraal mogelijk.

Een goede methode om nieuws, analyses, wederhoor en meningen te onderscheiden is door kadertjes te gebruiken. In een krant is dat layouttechnisch makkelijker dan op een nieuwssite.

Ohja en als je het klakkeloos overnemen zonder duiding nog even doortrekt... Dan kom je uit in het huidige China (waar zelfs de WHO de persberichten van overneemt) of de vroegere Sovjet Unie (Rusland trouwens nog steeds in toenemende mate net als bijvoorbeeld Turkije). Het woord van de partij is wet, dus de kranten drukken het af zonder vragen of analyses. Zou je in zo'n maatschappij kunnen leven?

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 6 maart 2020 22:18]

Ach ja, Tweakers meldt gewoon wat ze zeggen. Denk dat er hier weinig mensen in trappen.
Maar inderdaad, dit is gewoon gedaan om extra winst te maken... Mensen overhalen om te upgraden (want met 30% korting maken ze nog steeds dikke winst) zonder daarbij de tweedehands markt enorm te voeden wat weer met die nieuwe producten zou concurreren.
Het zou een leuke oefening zijn om te proberen persoonlijke gegevens te bemachtigen van zo een apparaat in recycle modus.
Helemaal mee eens, en dan nog wis je door te zorgen dat hij niet meer werkt niet per se gegevens. De gegevens kunnen er gewoon nog op staan, zonder ze te gebruiken omdat alles dat erbij kon uit is gezet. Maakt niet uit voor het feit dat het er gewoon nog op zou staan in dat geval... Mij lijkt die opmerking duidelijk bedoeld om de gemiddelde consument gerust te stellen.
En terecht.
Ik koop spullen zoals audio alleen maar 2e hands. En mijn oren klapperde toen ik het las.

Een perfect werkend staaltje werk ongedaan maken via een update.
Totally not done in deze periode waar duurzaamheid een van de grote pijlers moet wezen binnen de maatschappij.
Anoniem: 278375
@Haruhi6 maart 2020 09:41
Die oudere types worden meer waard nu: Ze krijgen geen updates meer, maar blijven wel werken! Geen onnuttige nieuwe functies, geen interfaces die worden omgegooid, gewoon omdat het kan. Gewoon zoals het hoort, je koopt het apparaat en het blijft voldoen aan je verwachtingen.

Die oude Sonos spelers zijn dus eigenlijk beter en aantrekkelijker dan de nieuwe :) Het is dat Sonos wil dat je een account aan de spelers koppelt, anders zou ik er weer eentje overwegen.

Ik ben van Sonos naar Bluesound overgestapt. Helaas kun je daar ook niet onder de updates uit en daar zitten ook vreselijke dingen tussen, zonder weg terug. Tesla idem. We zijn allemaal prooi van de techbedrijven. Gedwongen software updates op gekochte hardware is een serieus probleem aan het worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 278375 op 6 maart 2020 09:43]

Klinkt als tijd voor een goede soundbar met een rasberry pi en community ontwikkelde sofware :)
Heb hier ook een Raspberry Pi draaien met een "HifiBerry" DAC en behuizing. Volumio erop en gaan! Kun je zelf je eigen versterker en speakers uitzoeken. Ik had nog Philips Izzy radio en een paar van die Izzy speakers liggen en nu heb ik zelfs multiroom audio met bediening via je smartphone, tablet of via de browser op volumia.local.

"Poor man's Sonos" zullen we maar zeggen. Ik ben geen audiofiel, dus het geluid is goed genoeg.

Wat wil je nog meer....
Anoniem: 278375
@OCU-Macs6 maart 2020 12:27
Sonos is echt niet voor de audiofielen. Bluesound komt in de buurt...

Maar ik heb hier wel interesse in. Is er een forum/topic met bouwers?
Ik zou inderdaad eens kijken naar Volumio op een Raspberry Pi i.c.m. een HiFiBerry Amp2, kun je je speakers rechtstreeks op aansluiten net zoals een Sonos Amp. Werkelijk loep zuiver en gedetailleerd geluid, strakke bassen en meer dan genoeg vermogen (ondanks het kleine formaat en wattage).
Ik heb er twee Wharfedale Diamond 220 achter zitten en het klinkt fantastisch.

En ja ik ben redelijk Audiofiel ingesteld ;)
Leuke tip!!

En hoe los je het op qua voeding? Is die standaard rPI voeding dan nog voldoende? Of heeft die Amp2 zijn eigen voeding?
De Pi wordt gevoed uit de HiFiBerry Amp2, daar sluit je gewoon een 18-24V adapter met minimaal 3A op aan (barrel jack) :)
Super! Thanks, heb ik weer wat leuks te bouwen! :)
Kijk eens naar Arylic up2stream .
Deze hebben gen complete luidsprekers zoals een play 1 maar wel amps en connect.
Qua functionaliteit nagenoeg gelijk aan Sonos incl werkende multiroom functie Spotify en TuneIn.
Mooie is dat ze ook pcb's hebben waarmee je zelf actieve speakers kunt bouwen.

[Reactie gewijzigd door Alexander.nl op 7 maart 2020 16:09]

Wellicht lees ik het niet goed maar worden hier een aantal zaken door elkaar heen gebruikt om de "faalfactor" van elkaar te beargumenteren??

Sonos biedt mensen korting aan op nieuwe hardware al ze de oude onklaar maken
Ze willen graag dat klanten bij vernieuwing hun nieuwe producten kopen en niet naar een ander overstappen. Waarom dan onklaar maken? Zodat minder anderen, die eingelijk ook sonos willen, deze 2e hands kunnen kopen en ook nieuw moeten kopen als ze sonos willen.

Wil je niet bricken omdat je het zonde vindt van het onnodig weggooien van een werkend product? Dan gebruik je de trade-up niet en koop je gewoon nieuwe apparatuur en verkoop je de oude. Er staat toch nergens dat iemand je hiertoe 'dwingt' wat ik vele malen lees?

Sonos beeindigt de ondersteuning van de eerste generatie Sonos-producten
Volgens originele artikel: Geen ondersteuning en nieuwe functies meer maar nog wel werkende producten welke in functionaliteit beperkt kunnen zijn.

Hier komen we op een discussie waarbij afgevraagd moet worden: hoe lang dient een fabrikant de werking van online-diensten te waarborgen op hardware? Is 5 jaar lang, 10 jaar, 15 jaar of 2 jaar? Dat is een discussie waarvan het antwoord niet vast staat en ook telkens aan verandering onderhevig is. Ik weet niet of daar wettelijke richtlijnen voor zijn maar het is op zich wel logisch dat deze periode steeds korter zal worden omdat het voor dit soort bedrijven steeds "sneller" nodig is om enerverende en vernieuwende functionaliteit aan producten toe te voegen om te kunen blijven concurreren. De concurrent doet dit immers ook en als jij dit niet doet raak je klanten kwijt omdat jij die super-toppie-joppie-giga-functie niet hebt en de concurrent wel. Er wordt dus relatief steeds sneller meer van de hardware van bestaande producten gevraagd om alle nieuwe functies te kunnen verwerken.

Ik weet nog dat ik een nasje had gekocht toen die dingen pas een beetje op de consumentenmarkt verschenen. De functie was: opslag op het netwerk aanbieden. Punt. Dat ding heeft jaren lang updates gekregen en dat is op een moment gestopt. Hij werkt volgens mij nu nog steeds (nee, heb hem niet meer aangesloten, en moet volgens mij ook smb1 aanzetten om hem te kunnen benaderen) omdat er weinig nieuwe functionaliteit bij is gekomen, alleens security en wat performance updates. Geen online koppelingen, geen nieuwe functies, allleen verbeteringen.

Als ik nu naar mijn synology nas (lees: multifunctionele server met onder andere filesharing als functie) kijk komen daar geregeld updates voor uit (fijn!). Maar de oudere hardware versies werken niet meer met de nieuwe DSM versies omdat ze simpel niet krachtig genoeg zijn. Ik kan ook hierbij dus geen nieuwe software met nieuwe functies etc op draaien. Op een gegeven moment zullen de 'oude' zwakkere apps mogelijk ook niet meer online te benaderen zijn omdat er nieuwe versies voor zijn en synology aan de server kant niet alles kan en wil blijven ondersteunen. Vergelijkbaar met al die 'embedded' tv apps die na verloop van tijd niet meer werkte (netflix, youtube?) en niet meer geupdate werden.

-edit-

en vergeten:

Brickoptie: Het doel was om er zeker van te zijn dat er geen persoonsgegevens achterbleven, aldus het bedrijf.

Een boel poep....

[Reactie gewijzigd door P-e-t-j-e op 6 maart 2020 12:25]

He He
Het lijkt wel politiek.
Een, waarvan iedereen weet, domme actie, gemotiveerd en beargumenteerd met onzin argumenten, totdat er doorheen geprikt wordt en dan is het opeens anders bedoeld en ziet iedereen het verkeerd.
Ik vind het een hoop ophef om niks. Sonos heeft een heel schappelijk aanbod gedaan, wat totaal verkeerd geïnterpreteerd wordt.
Oude hardware kan niet meer volledig ondersteunt worden met software-updates. Dat zal iedereen begrijpen. Die hoef je ook niet te installeren! Doe je dat niet, dan kun je nog jaren gebruik maken van de hardware zoals het op dat moment functioneert.
Als Sonos korting had aangeboden bij het fysiek inruilen van je oude hardware, hadden de meesten dit een prima optie gevonden. Dat Sonos dan zelf de oude hardware onklaar maakt wordt even vergeten.
Om die fysieke handelingen te besparen (tijd, geld & resources), doen ze dit softwarematig. Heel eerlijk en efficiënt.
Alleen de consument wordt dan zelf geconfronteerd met het afval dat hij creëert. Iets dat "eigenlijk nog goed is".... Wel korting willen, maar niet de confrontatie met de gevolgen van onze hebzucht.
Die hoef je ook niet te installeren!

Helaas niet waar ik heb al heel lang sonos en in begin update ik nooit en dat maakte niks uit voor de werking.
Echter een paar jaar terug heeft men bij de sonos de app aangepast dat die eist dat je update voordat je het systeem kan gebruiken.
Daardoor hebben ze het zelf moeilijk gemaakt voor hunzelf want ik had er geen probleem mee gehad om niet te updaten. Zelfs op de CR200 (destijds mijn favoriete vorm van bediening) stond dan zo'n mededeling terwijl daar de update helemaal niks deed aan de functionaliteit.

Sonos:
Probeert de laatste jaren heel sterk de verkopen omhoog te stuwen. Echter dingen als spraakbesturing is voor de meeste bestaande gebruikers helemaal niet interessant/belangrijk. Dus dat soort functies overtuigd niemand met een werkende installatie. Zeker de eerste generatie klanten was gewend ook lokale muziek (NAS ofzo) te gebruiken. Die worden niet warm of koud van de zoveelste spotify die is toegevoegd. Die klanten zien nu wel dat installatie door updates onklaar wordt gemaakt onder motto nieuwe functies die toch niet werken op hun bestaande spullen. Dat is behoorlijk zuur.
Bij mij is CR200 als legacy benoemd evenals mijn connect. Met het oorspronkelijke idee van sonos zou dat allemaal onbruikbaar zijn in mei, zonder dat daar ook maar één echte technische reden voor is.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 6 maart 2020 09:16]

Oude hardware kan niet meer volledig ondersteunt worden met software-updates. Dat zal iedereen begrijpen.
Oneens. Breng de firmware/binary blobs als opensource uit en zie wat de community ermee doet. :+

Het is een vorm van geplande veroudering. Waarom zou anders Sonos een aanbieding doen voor vervanging? Sonos is beursgenoteerd, dus geld is heilig boven alles.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 maart 2020 09:00]

Ophef vind ik ook groot, maar dat heb je nou eenmaal met nieuwe media. De mensen met de uiterste meningen plaatsen vaak een reactie of worden gevote.

Echter vind ik de zetten van Sonos in de context van customer binding niet slim. Korting geven aan klanten die al Sonos hebben en willen upgraden lijkt mij een goed middel om je bestaande klant/gebruiker te binden. Echter dan te zeggen dat het oude product onklaar gemaakt wordt, terwijl het nog prima werkt snap ik niet.
Stel je voor ik zou het aan mijn ouders willen geven om in aanraking te komen met streaming en ze het leuk vinden, heb je potentiële nieuwe klanten. Gezien Sonos modulair werkt, zit daar best een kans in dat ze willen uitbreiden en zitten dan sowieso al in de Sonos keten. Denk ook aan verwante gevallen.
Ik denk dat Sales meer naar directe nieuwe verkoop keek en niet naar indirecte verkoop die zou ontstaan door 2e hands markt.
Ik denk dat Sales meer naar directe nieuwe verkoop keek en niet naar indirecte verkoop die zou ontstaan door 2e hands markt.
Uiteraard, ze verdienen niets aan de tweedehands markt. Hoe meer er op de tweedehands markt komt, des te minder nieuwe apparaten Sonos verkoopt.
Door het ding te bricken, moet iedereen die een Sonos wil (proberen), een nieuwe kopen en dat betekent inkomsten voor Sonos.
Volgens mij heb je mijn reactie niet gelezen. Mijn case was namelijk dat je in mijn voorbeeld mogelijk wel mensen sneller introduceert in het Sonos netwerk en sales omhoog kunnen gaan.
Ophef komt door hun eigen manier van communiceren.
Iets recylce mode noemen om vervolgens niet te recyclen is al bedrog.
Als mensen inruilen in de winkel kan er voor gekozen worden nog iets met het product te doen: daadwerkelijk recyclen zoals refurbishen of demonteren en onderdelen voor andere zaken inzetten, of bij de juiste afvalverwerker aanbieden.

Er is niks eerlijks en efficiënts aan zeggen "druk op software self destruct (betere naam dan recycle mode) als je korting wil" en dan vervolgens eerst claimen dat het voor recyclen is en nu vanwege privacy.
Efficiënt en eerlijk zou zijn "deze oude producten zijn voor ons te duur om te blijven supporten, dus we beëindigen deze". Maar dat doet pijn, want slechte PR.
Dan had Sonos nog de spullen kunnen gebruiken om daadwerkelijk te recyclen. Bij softwarematig onklaar maken had je het bij grofvuil kunnen zetten. Is iets heel anders.
Dit is simpelweg niet volledig waar. Geen software updates betekent ook geen api updates meer en dat betekent dat bij iedere update van één van de muziek providers (i.e. spotify, apple music) de ondersteuning verdwenen kan zijn en nooit meer terugkomt. Vervolgens heb je dus een vrij prijzige airplay/aux speaker.
Er staat geen nieuwe functionaliteit meer, maar nog wel bugfixes en beveiligingspatches
Er is dus geen enkele reden om te denken dat het over een half jaartje plotseling niet meer werkt. Zou ook wel gek zijn, de connect en de amp waren voor nog geen jaar geleden gewoon in de winkel verkrijgbaar.
Vervolgens heb je dus een vrij prijzige airplay/aux speaker.
Vervolgens heb je een apparaat dat je misschien al 6 (of meer) jaar volledig hebt kunnen gebruiken en daarna alsnog de basisfunctionaliteit uitvoert: muziek spelen.
Wil je dat niet? Verkoop het aan iemand die wel gewoon een speaker zoekt, dan haal je er misschien toch nog 20 euro uit en is een ander blij.

De vorige "oplossing": brick het ding en nu heb zowel jij als een ander niets. Op de afvalberg. Was dat beter?
Maar juist die fysieke handelingen zorgen er voor dat Sonos hopelijk op zo'n milieuvriendelijke wijze hun apparaten recyclen. Zonder al dat fysieke gebeuren veranderd dat prima functionerende apparaat in fysiek stuk afval (wat op zich zelf al jammer is), wat de consument nog heeft en dan maar moet gaan recyclen. Sonos kan dan naar alle waarschijnlijk veel beter organiseren dan een consument dat recyclen van zo'n apparaat kan organiseren.

En daarnaast denk ik dat de soms de community hele leuke dingen kan doen met deze "fysiek in orde, maar software gerecyclede apparaten" voor een hele lang tijd als je ze die ruimte geeft.
Als ik me het goed herinner ging het bij Sonos gewoon om api updates. Die zijn doorgaans niet erg spannend in de zin dat ze meer van de hardware vragen. Het is dus nog maar de vraag hoe "schappelijk" dit van ze is.
De consument wordt geconfronteerd met, wat jij hebt moet vernieuwd worden, terwijl het nog prima werkt. Ze zeggen ook dat je nog steeds bug fixes krijgt en het blijft gewoon werken. Dus consument wordt wel degelijk gepuched om iets wat nog werkt te vernieuwen en een eigenlijk nog prima werkend product naar de afval te brengen.
Ik zie niet perse waarom het zo logisch is dat de oude hardware niet meer ondersteund kan worden. Het is een speaker met streaming mogelijkheden, en dat ze met elkaar kunnen communiceren. Dat was de eerste editie, en de nieuwste zijn dat nog steeds.

Steeds meer hoor je dat het allemaal maar logisch is dat apparaten die een godsvermogen kosten max 5 jaar meegaan. Updates etc. En er wordt al helemaal niet meer gekeken wat er daadwerkelijk toegevoegd wordt en waarom het vervangen moet worden.
Het is niet logisch vanuit een consumenten standpunt, voor Sonos is de kassa het enige logische wat ze kennen, net zoals dat bij vele fabrikanten van printers (bvb HP) het geval is die een chip inbouwen om hervullen van de inktpatronen te voorkomen.
Misschien ook omdat dit uiterst illegaal is in de meeste landen?

Zo'n Sonos is je eigendom, en als de fabrikant zo'n ding onklaar maakt, is dat gewoon vernieling van eigendommen. Daar staat gewoon een straf op.
Ook een onzinredenering natuurlijk. Je brickt zo'n ding alleen op het moment dat je afstand wil doen van je eigendom.
Nou.....wat Sonos in feite doet is jouw eigendom onklaar maken door updates te forceren. Accepteer je de update niet dan kan je het apparaat niet meer gebruiken.

Zou jij dat accepteren als b.v. Samsung je telefoon brickt omdat je een update weigert?

Ik heb zelf een oude playbar (2011) en vrees de dag dat ook deze naar de Sonos hemel verwezen wordt door een update.

Ter vergelijking, mijn Denon set uit 1983! geeft nog steeds een fantastisch geluid, beter dan de sonos zooi. Misschien een idee om zo’n ikea/sonos ding te slopen en aan de denon te hangen tzt
Bij mijn weten zijn het juist de streamingdiensten die updates doorvoeren die oude(re) Sonos apparatuur niet meer aankunnen.

Ik accepteer al lang niet meer wat Samsung allemaal uitspookt met z'n telefoons, daarom heb ik sowieso al geen Android meer omdat me dat teveel tegenstaat. Amper een jaar support (ja, tenzij je op releasedag de hoofdprijs voor zo'n toestel betaald, dan heb je met wat mazzel misschien 3 jaar security updates en maar liefst 1 hele OS upgrade...) en daarna stopt het. In de gunstigste gevallen dan.
Met telefoons kun je kiezen tussen regen en drup. Waar Apple doorgaans langer support levert, is de kans daar weer groter dat je telefoon brickt beyond repair doordat repareren van de hardware moeilijk en duur is.

We zitten altijd vast aan de support die de fabrikanten willen bieden. Wat dat betreft vind ik het nog redelijk fatsoenlijk dat Sonos vrij snel terugkomt van een dergelijke feature.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 6 maart 2020 12:55]

Als je kiest voor en all-in-1 apparaat zoals smart tv, smart boxen is dit wat er kan gebeuren.
Op gegeven moment vervalt de support en zit je met een basis apparaat ( alleen nog de speaker in dit geval).
Persoonlijk ga ik liever voor een modulair systeem:
- TV : basis TV + chromecast
- Audio : klassieke speakers + losse versterker + internet radio ontvanger / bluetooth module
Ik herken mij in jouw opmerking over je Playbar en Denon. Daarnaast merkte ik een groot nadeel van Sonos. Je zit net als met Apple (gewoon ter voorbeeld), vast aan hun ecosysteem.

Ik draai Pi-Hole en na een update van één van mijn lijsten merkte ik dat ik geen muziek meer kon streamen. Het bleek dat er een query naar de Sonos server gaat om lokaal muziek af te spelen. Daarnaast zijn de enige uitbreidings mogelijkheden van Sonos zelf. In het begin kon ik daar mee leven, maar ik geloof dat er laatst een Play:Amp was uitgebracht voor een bizarre prijs. Die ging gewoon 3x over de kop.

Nu weer terug naar een fijn en vertrouwd Klipsch/Onkyo 7.2.1 systeem :+. Hier kan je zelf elke speaker die je wenst aanhangen.

[Reactie gewijzigd door CuBras op 6 maart 2020 12:41]

Nou.....wat Sonos in feite doet is jouw eigendom onklaar maken door updates te forceren. Accepteer je de update niet dan kan je het apparaat niet meer gebruiken.
Onzin.

De recycle mode moet (moest) je zelf aan zetten als vereiste voor van het krijgen van korting op een nieuw aan te schaffen product. Het idee zijnde dat je dan het product inlevert ergens om gerecycled te worden en dus van de markt verdwijnt.

Is dat een goed idee? Nee. Maar het is niet iets wat Sonos forceert zolang jij geen nieuwe Sonos met korting wil kopen.
Ik had het niet over de recycle modus (debiel idee overigens), maar over het feit dat de sonos app gewoon weigert als je hem niet update. Was ook zo met ipad2 die niet naar ios11 kon. Ergo, perfecte hardware, die ik helemáálniet wil recyclen, wordt door een software update door de fabrikant onklaar gemaakt.
Je moe(s)t nog steeds zelf de “recycle” optie aanzetten, dus je geeft zelf de opdracht ertoe.
Niks illegaals aan.
Oh ik dacht dat het vanzelf ging. Maar waarom maken ze zoiets dan? Het is gewoon een self-destruct. Wat heb je daaraan??
Omdat jet 30% korting als je het oude apparaat niet meer wilt gebruiken.
Lees: omdat je 30% korting krijgt als je voorkomt dat het apparaat een tweede leven krijgt.

Niet meer willen gebruiken, sluit immers niet uit dat je het op marktplaats zet of naar de kringloop brengt.
Moet je het apparaat nu fysiek inleveren om 30% korting op een nieuw artikel te krijgen?
Zou ik niet meer dan normaal vinden idd. Je doet niet voor niets een trade-up.
Sonos:
Once your Sonos product has been deactivated, you can safely recycle it by bringing it to your local e-waste recycling center.

You can also send your deactivated Sonos product back to us and we’ll handle the recycling. You can find more information on this page.
Bron: https://support.sonos.com/s/article/3573?language=en_US

Niet verplicht dus om je apparaat in te leveren.

[Reactie gewijzigd door joeri1 op 6 maart 2020 09:03]

Wat is ‘deactivated’, iets anders dan de inmiddels verdwenen recycle mode?
Hier slaat 'deactivated' nog op de, inmiddels verdwenen, recycle mode.
Aha, duidelijk. Of en hoe je na het verdwijnen van de recycle mode die 30% korting nog kunt krijgen vind ik nog niet terug, maar dat kan de klantenservice me vast vertellen ;)
Tja, als je het voor duurzaamheid doet, waarom aanmoedigen dat je een nog 100% werkend apperaat inlevert om vervolgens een nieuwe te kopen?

Bijna elk werkend apperaat dat ik ooit heb gehad heb ik 2e hands weten door te verkopen, of breng ik naar de kringloop. Op die manier weet ik zeker dat er iemand is die mijn oude spullen kan gebruiken en hoef ik het milieu niet onnodig te belasten. Ik lever een apperaat pas in als het of stuk ik, of als de kringloop het niet aanneemt (en omverkoopbaar is).
Toch kan je pas vinden het milieu niet onnodig te belasten als je zelf het apperaat blijft gebruiken ipv steeds nieuwe te kopen. Ik heb ook graag nieuwe snufjes en dankzij het ontwerp van vele diensten moet je wel (niet alleen de vorm van Sonos maar ook wat elke nieuwe HDMI versie veroorzaakt bijvoorbeeld).
Maar elk nieuwe product uit de winkel is een belasting op het milieu en de doorverkoop voorkomt bijna geen nieuw verkoop. De meeste 2de hands kopers geven er minder om en zouden anders waarschijnlijk niet iets nieuws kopen.
Dat snap ik. Ik probeer ook zo lang mogelijk met mijn apperaten te doen. Echter soms "moet" je apperaten vervangen. Mijn GTX 770 b.v is nog een prima kaart om E-sport games mee te spelen. Maar om serrieus op 2K te gamen met ultra voldoet hij simpelweg niet meer. Mijn oude TV is misschien een prima TV voor iemand met een lager inkomen, maar ik wil gewoon een TV met betere beeldkwaliteit en minder energieverbruik. En mijn oude koelkast verbruikte simpelweg te veel stroom.

Ik ben het ook totaal niet eens met je argument dat 2e hands amper bespaard. Het vrouwtje die mijn TV heeft gekochte wilde zo'n goedkope 25 inch TV nieuw kopen nieuw, maar heeft nu een leuke 35 incher van 10 jaar oud. Een 2e hands GTX 770 voorkomt ook dat iemand een nieuwe 1050ti wilde kopen b.v.

En apperaten die nog voldoen blijf ik gebruiken. En als die apperaten stuk gaan probeer ik deze te fixen. Mijn koffiezetapperaat heb ik onderhand al 3x uit elkaar moeten halen, maar hij werkt nog perfect. En de onderdelen van mijn fiets ken ik onderhand van binnen en buiten.
Ik had even rustig willen wachten met trade-up. Maar helaas mogelijk nu al te laat. Ik had nog een ZP90 die net uit de set is verdwenen.
Het is meestal te laat als je wacht
Anoniem: 120539
@Janar6 maart 2020 14:28
Ik had even rustig willen wachten met trade-up. Maar helaas mogelijk nu al te laat. Ik had nog een ZP90 die net uit de set is verdwenen.
Zeker nu het standpunt van Sonos weer wat is bijgesteld en 'oude' apparaten blijven werken is het geen enkel probleem om jouw apparaat weer 2e-hands aan de man te brengen. Mijn ervaring is dat Sonos spullen op Marktplaats nooit lang blijven staan.
Dus je kreeg 30% korting omdat je je eigen persoonsgegevens beschermde?
Yeah right, de PR denktank heeft vast heel lang nagedacht over deze B***S*** verklaring.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee