Bose introduceert Smart Soundbar 900 met Dolby Atmos-ondersteuning

Bose heeft de Smart Soundbar 900 geïntroduceerd als opvolger van de Smart Soundbar 700. De nieuwe soundbar krijgt zeven speakers en ondersteunt Dolby Atmos, HDMI-eARC en AirPlay 2. De soundbar kost 899 dollar, omgerekend met btw is dat 919 euro.

De Smart Soundbar 900 heeft volgens Bose zeven speakers, waaronder twee naar boven gerichte transducers. Deze transducers moeten het geluid van plafondspeakers kunnen nabootsen. De soundbar werkt verder met PhaseGuide-speakers, die er volgens Bose voor moeten zorgen dat het bij Atmos-geluid klinkt alsof het geluid vanuit specifieke punten in de kamer komt.

Wanneer de gebruiker geen Atmos-geluid afspeelt, bedenkt de soundbar zelf welk geluid vanuit de naar boven gerichte speakers zou moeten komen. Bose noemt dit TrueSpace. De fabrikant claimt verder dat de soundbar het geluid kan aanpassen aan de hand van meubels in een kamer, om zo de impact die deze meubels hebben op het geluid te kunnen minimaliseren.

De nieuwe soundbar is 5,8cm hoog, 10,2cm lang en 104,1cm breed. De soundbar heeft een metalen grille en glazen bovenzijde. Verder werkt de soundbar met Spotify Connect, Google Assistent, Amazon Alexa, Bluetooth 4.2 en kan deze gekoppeld worden aan andere Bose-audioproducten. De Smart Soundbar 900 krijgt tevens een optische input, een ethernetpoort en een afstandsbediening. De soundbar is vanaf 23 september te koop. Het is niet duidelijk of de soundbar ook naar de Benelux komt.

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-09-2021 • 09:19

85 Linkedin

Submitter: JS-NL

Reacties (85)

85
85
28
2
0
44
Wijzig sortering
De specificaties klinken prima, maar vergelijkbaar met andere merken in deze prijsklasse.
het gemak en het ecosysteem van Bose is natuurlijk makkelijk, maar ik heb het idee dat het vooral een goede merknaam is, zonder echt noemenswaardig echt goede apparatuur te maken. (onderscheidend goed ten opzichte van andere merken bedoel ik dan).

klopt deze aanname of is Bose nou echt zo'n geweldig geluid?"
(ik heb het niet over het design uiteraard)
Bose is vooral specialist in het "trucen" van geluid en dat wordt verpakt in een praktisch product. Als je je huiskamer dus niet wil vol wil zetten met luidsprekerkasten biedt Bose een prima alternatief, maar qua geluidskwaliteit kan het niet tippen aan een echte surroundset.
Een receiver met losse speakers is altijd beter dan welke soundbar dan ook. Maar als je vrouw iets wil hebben dat minder groot is...
Dat klopt, maar Bose schroeft niet zomaar wat luidsprekers in een kast. Er zit aardig wat research achter om surround zodanig te "faken" zoals Bose dat doet. Het zit hem niet alleen in de grootte, maar inderdaad, zoals gezegd het is kwalitatief ver verwijderd van een echte surroundopstelling.
Je staart je nu blind op hun 3-2-1 systeem van heel vroeger. Bose doet wel wat meer dan dat hè. En ja, daar faken ze dingen in, maar dat is niet anders dan DTS Virtual:X nu en wat Dolby doet op de meeste Atmos systemen die niet genoeg speakers hebben voor 't echte werk.

Buiten hun 3-2-1 en andere fake surround staat Bose juist wel bekend om hun neutrale geluid. Vooral in auto's waarbij Bose hun best moet doen merk je dat en met hun overige producten die geen surround faken.
Ik zeg toch juist dat Bose het op hun manier prima doet? Aan de andere kant zeg ik ook dat het niet kan tippen aan een echt surround systeem.
Ik heb een oudere Bose soundbar, hij was 2-3x zo duur als de andere modellen maar hij is compacter, heeft geen losse subwoofer, en het geluid is gewoon prima. Veel beter dan wat er in televisies zit, goeie basweergave, etc.

Ik kan verder geen uitspraken doen hoe het zich verhoudt tot een volledige surround set of in vergelijking met een biscoop, en ik ben geen audiofiel ofzo, maar ik was zelf onder de indruk van hoeveel en hoe goed geluid er uit een kleine verpakking kon komen. Geen vervorming, 'blikkerigheid' of rare balans hoog/midden/laag, en hij werkt gewoon. Wel jammer dat ik er een aparte afstandsbediening voor nodig heb.
Wel jammer dat ik er een aparte afstandsbediening voor nodig heb.
Bose soundbars hebben toch gewoon een infraroodoogje? Met een Logitech Harmony als enkele afstandsbediening gaat dat perfect.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 september 2021 11:55]

heeft geen losse subwoofer
De subwoofer is hier zelfs heel erg los: hij wordt los verkocht! Niet verplicht, maar wel zeer gewenst voor bv filmgeluid.
De AB welke wordt bijgeleverd is bedoeld als vervanger voor al je andere afstandsbedieningen en werkt best prettig! Je kan hier namelijk ook gewoon je TV en decoder aankoppelen
Je bent met een instap Yamaha net zo goed af qua geluidskwaliteit, veelal zelfs beter voor een kwart van de prijs. Dan heb je precies wat jij omschrijft. Compact, zonder losse sub maar toch goed geluid. Kijk maar eens naar een SR-B20A of de nog kleinere SR-C20A.

Bose is handig voor mensen die totaal geen besef hebben van wat ze kopen en denken dat ze wel iets goeds kopen als er een bekend merkje op staat. Net als Sonos eigenlijk. En Beats en al die andere uitgeholde stickers.

Bose is echt wel in staat goede producten te maken, het komt alleen weinig voor. Dat is jammer, want ze hebben juist vaak een relatief neutraal geluid dat prettig te beluisteren is. Meestal vragen ze veel geld voor weinig. Net als auto's met Bose. Renaults en andere merken met Bose zijn dramatisch qua geluidskwaliteit. Er is volgens mij op dit moment maar één merk dat met een Bose geluidssetje wel wat goeds in een auto weet te creëren, maar die hebben daar dan zelf ook véél werk in gestoken en die hebben het met hun vorige modellen met Bose ook dramatisch gedaan qua geluid.
Ik heb een Bose TV speaker (sinds een jaar of 2?), da's al een stuk goedkoper dan een soundbar (geen idee waarom eigenlijk).

Niet specifiek voor Bose gekozen vanwege het geluid. Ben geen audiofiel, maar wilde in ieder geval beter geluid dan de tv speaker. Omdat de prijsverschillen beperkt waren (in de uitvoering zonder subs e.d.), heeft het design voor mij de doorslag gegeven.

Uiteindelijk koop je maar 1 speaker, dus het verschil met andere merken hoor je thuis niet. Het verschil tussen soundbar en tv duidelijk wel.
Andersom kan trouwens ook, was verbaasd over de goede klank van de standaard deurspeakers in mijn Honda Crv, en na open slopen van de deur bleek daar een fraaie set Pioneer in te zitten. En dan niet van die rommel met papieren conus en foam of nog erger ribbelrandje in het papier als ophanging maar zilverkleurige conus en butylrubber rand.
"No highs, no lows - must be a Bose". Het geluid is neutraal. Daar moet je van houden (nou ja, 'moet' niet, maar het is een kwestie van smaak). Ik vind het lekker omdat het zo neutraal is, anderen zweren weer bij Beats (wat overdreven veel bass heeft) of vinden midden- en hoge tonen juist weer belangrijker.

Ik heb in de woonkamer nog een aparte subwoofer en 2 van die hangende vierkante Bose boxjes hangen. Heerlijk geluid maar heb op dit moment niks om erop aan te sluiten..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 8 september 2021 09:58]

Ik zou het Bose geluid niet neutraal noemen, als je het met een "standaard" set vergelijkt dan is het een bewerkte sound waarbij bepaalde frequenties geboost zijn.

Dat neemt niet weg dat het geluid indrukwekkend kan zijn, zeker gezien de grootte van hun speakers.
Oh het geluid is zéker goed naar mijn smaak. Maar “men” noemt Bose over het algemeen “vlak” of neutraal..
De specificaties klinken juist waardeloos. 1 HDMI e-Arc aansluiting? Dan verwachten ze dus dat je tv alle volwaardige aansluitingen heeft en dat hebben lang niet alle tv's. En als ze nou tenminste nog 1 HDMI 2.1 input naast de e-Arc poort hadden geplaatst, had je eventueel met een HDMI-switch kunnen werken.

Zo heb ik bijv. een Sony 55XF9005 uit 2018 (high end model op de OLED A en Masters na) tv met 4x HDMI, waarvan 1x e-Arc (2.0), 1x HDMI 2.0 en 2x HDMI 1.x. Die 2 HDMI 1.x heb ik dus niks aan als je ook maar iets met 4K HDR wilt en dus heb ik nu mijn Apple TV 4K op de ene overgebleven HDMI 2.0 poort aangesloten en mijn XSX maar op een HDMI 1.x poort op 4K zonder HDR. Ik heb een Onkyo receiver die uit 2013 ofzo stamt en dus geen 4K throughput heeft, dus moet ik de e-Arc poort gebruiken en dat is niet erg, maar zodoende loop ik dus tegen de beperking van mijn tv hdmi-poorten. Dit wist ik, maar ik wil geen receiver met losse speakers meer, maar juist een soundbar met subwoofer en draadloze achter luidsprekers.

Sonos, Bose, dat soort soundbars kunnen bij mij gelijk de prullenbak in. Ik hoef natuurlijk geen 120 fps VRR want dat kan mijn tv niet (en dat was een bewuste keuze, kosten) maar op z'n minst zoek ik een soundbar met 2 volwaardige HDMI-poorten (2.0 of 2.1) én een e-Arc poort ernaast. Die zijn echter bizar schaars, maar Sony begrijpt het tenminste wel. Hun inmiddels niet meer verkrijgbare HT-ST5000 heeft dit en de aanstaande HT-A7000 met optionele sub en rears heeft dit ook. Wel duurder, maar kom op zeg, wat kost een HDMI-poort nou? En €900± voor bijv. deze Bose is ook niet bepaald entry-level waarbij je dat soort eisen niet mag stellen.
Klinkt voor mij vooral als Sony dat flink wat steken heeft laten vallen en je met half kreupele HDMI poorten op je TV heeft laten zitten. Doen ze jammergenoeg wel vaker, soms met een vage belofte dat ze later zaken toevoegen maar ook dat gaat niet altijd goed. Dat issue is nog steeds niet opgelost, wel is er een soort sharpening filter overheen gegooid in de firmware, waardoor het minder opvalt. Dit soort idioterie bij Sony is de reden dat ik hun TV's nooit serieus kan nemen. Ze maken soms goede producten, maar te vaak nemen ze een shortcut hier en daar die niet lekker uitpakt.

De meeste soundbars die wat betaalbaarder zijn met HDMI hebben gewoon 1in/1out en dan de in doet ARC. Als je HDMI poorten op je TV niet kreupel zijn, moet dat genoeg zijn zou je denken.
Boeren Ontdekken Stereo Effect :+

Zonder gekheid, van Bose wordt al jaren gezegd dat het spul te duur is voor wat het is. Hun marketingmachine draait prima en je koopt vaak ook gewoon een product dat vrij simpel te gebruiken en te bedienen is. Wil je geweldig geluid dan is er doorgaans beter te vinden.
Ik heb hier twee Bose Soundlinks nu zowat 10 jaar in gebruik, begrijp de negativiteit rond Bose niet erg. De kwaliteit over lange termijn is uitstekend geweest.
Er is meer dan alleen levensduur hè, andere producten gaan ook makkelijk 10 jaar mee. Het probleem met Bose is dat ze een slecht imago hebben door het inbouwen in auto's en dan vooral de budgetmodellen. Dat was zodanig droevig dat je bij sommige merken zelfs beter het standaard audiosysteem kunt kiezen. Dat is verder ook niet anders dan bij veel andere merken, maar Bose kwam je vaker tegen in veelverkochte auto's. Bose kreeg ook een relatief slechte naam met hun 3-2-1 systeem. Ondanks dat het fake surround wel een beetje surroundde, was de geluidskwaliteit vrij mager voor de prijs en was het fake surround dan ook de meerprijs absoluut niet waar. Ook hun instap soundbars zijn eigenlijk best wel droevig qua geluidskwaliteit en dat helpt ze ook niet mee. Het is een bedrijf dat veel missers heeft begaan.

Gelukkig zijn ze zich op verschillende vlakken aan het herpakken. Waaronder in auto's, dat begon met de samenwerking met Mazda voor de nieuwe 3 en de resultaten zijn in die prijsklasse indrukwekkend. Maar ze hebben nog een lange weg te gaan.
Bose is wel voornamelijk merknaam. Ze hebben weliswaar een paar heel goeie producten maar over 't algemeen kan je beter voor 't geld krijgen
Bose is denk ik te vergelijken met Dyson. Een enorm marketingbudget ten opzichte van de omzet, veel claims en poeha, dure producten maar als je wat kritischer bent zijn er prima alternatieven te krijgen. De gemiddelde consument heeft die kennis niet en laat zich erdoor verleiden. Dus ze betalen relatief veel voor een gemiddeld product.
Dyson heeft idd een goede marketing, maar moet eerlijk zijn dat wij wel erg tevreden zijn over de stofzuiger. Heb zelf ook een quietcomfort, maar mis daar wel een beetje pit. Het was toentertijd een vd betere noise cancelling headphones voor het vliegen, samen met Sony.
Ik heb de Bose Soundbar 300 gehad.

Op zich prima geluidskwaliteit en zeer degelijk gebouwd.

Maar ik was het zat met met CEC, ARC, hdmi passthrough etc. te klooien zeker mijn huisgenoten (vrouw+kids).
Het was een loterij of hij wel of niet aan ging samen met de TV, en of het geluid het dan deed en of het geluid in te stellen was met de AB van de TV of de Ziggo kastje.
Al met al veel frustraties voor die paar keer dat het werkte.
Let op, dat kan ook aan de Tv hebben gelegen die ik toen had. CEC en (e)ARC is per fabrikant verschillend geïmplementeerd.

Angezien ik wel een soundbar wild kwa geluid heb ik toen besloten een TV te kopen met geïntegreerde soundbar, de Philips OLED 934 in ons geval. Dat werkt tenminste altijd en hij ondersteund alle geluidsformaten prima, ook DTS en Atmos.

Dus de Bose ansich was prima, maar ik wil absoluut geen CEC/ARC problemen meer.
ik had ook problemen hiermee en die verdwenen bij het gebruik van een 700. Wat ik mij nog kan herinneren was dat beetje het probleem. Dat heel veel problemen niet opgelost werden/worden qua soundtouch reeks omdat ze al bezig waren met hun nieuwe reeks. Ik heb bijv aardig wat firmwares gehad op de 700.
En optisch aansluiten dan?
Een keer instellen en klaar zou je zeggen?
Ben wel benieuwd, of je ook delay moest instellen. Dat heb ik hiervoor met een speaker set gehad. Iedere bron had een eigen vertraging. Gruwelijk irritant en erg veel werk. Dus ingebouwde Netflix app, humax decoder en laptop moest ik t zooitje telkens opnieuw afstemmen.
Ik vind optisch juiste last resort optie nu met ARC en e ARC oplossingen.
Ik gebruik dus mijn remote van televisie voor alles.

Ik heb met de 700 versie geen last van delays. Enige wat ik soms heb na een firmware update is dat ARC niet werkt. Dit even resetten via Bose Music app en het werkt weer.
Je hebt wel een hele sloot denigrerende Bose reacties weten te veroorzaken }>

Ik ben ondanks de reacties erg tevreden met de in-ears (comfortabler zijn ze niet te vinden) en de headsets (wederom zeer comfortabel) en beide met meer dan gemiddelde geluidskwaliteit als je het vergelijkt met vergelijkbare geprijsde setjes van de concurrenten.

Over de speakers van bose kan ik niet zoveel zeggen.
Maar om nou het hele merk door het slijk te halen.

Ik heb het dan over:
SoundSport Free wireless
QuietComfort 35 of Bose Soundlink II(als je geen NC nodig hebt)

En langer geleden de bedrade Soundsport.

En betere geluidskwaliteit voor minder? Geloof ik gelijk.
Maar als ik vanwege het draagcomfort dat al binnen 15min moet afzetten heb ik er alsnog niks aan.

[Reactie gewijzigd door Sinned123 op 8 september 2021 13:42]

Ik had persoonlijk maar een paar reacties verwacht :)
Zelf heb ik ook niks tegen Bose als merk omdat smaken altijd zullen verschillen.
Goede vraag. Zou ook benieuwd zijn hoe de Bose soundbar vergeleken met andere 'populaire' oplossingen als de Sonos is, voor de gemiddelde kijker/luisteraar. Bij sonos kan je de One ook gebruiken als rear speakers met het gemak van draadloos. Als je geen verfijnde luisteraar bent met super hoge eisen, zou het erg fijn kunnen zijn.
Ik denk niet dat Bose zo'n geweldig geluid produceert.
Ik wil zelf een keer een upgrade maken van mijn huidige 5.1 set en probeer te achterhalen wat ik nou het beste kan doen. Daar probeer ik al zo'n anderhalf jaar achter te komen (op een laag pitje).
Mijn doel: zo goed mogelijk geluid voor een bepaald budget. Het lastige is dat ik er niet uit kom: reviews zijn in 9 van de tien gevallen positief, ik weet niet of ik moet investeren in akoestiek (akoestiek kan de situatie maken of breken). Daarnaast zijn er veel audiofielen met sterke meningen en niet altijd gelijkgestemd.

Het enige wat ik zou aanraden wat geluid betreft: proberen. Koop voor je budget verschillende sets of ga deze in een luisterruimte luisteren. Risico bij het laatste is dat de akoestiek in een luisterruimte waarschijnlijk goed tot optimaal is en thuis misschien niet. Dan kan je conclusie in een luisterruimte set Y zijn, met prijskaartje duur die zijn prestaties in die akoestisch fijne ruimte beter kan benutten dan thuis en je daar afdoende bent met set X, welke gunstiger geprijsd is. Of je optimaliseert thuis akoestisch en neemt alsnog set Y. Maar dat kun je niet weten en ik heb niet de illusie dat een akoestisch specialist je daar altijd een goed en/of eerlijk antwoord op gaat geven.
Prima oplossing als je geen kabels wilt trekken.

Kun en / of wil je dat wel, dan kun je voor dat geld ook de Sib-Evo Atmos set aanschaffen.

Een soundbar kan goed klinken, maar kan nooit een set evenaren waar er ook fysieke achterspeakers en subwoofer aanwezig zijn!

Naschrift : Zie dat je wel een subwoofer en achterspeakers kunt toevoegen, met accessoires ga je dan over de 2000 euro heen. Sib EVO plus een goede receiver set is dan zelfs voordeliger.

[Reactie gewijzigd door Drallas op 8 september 2021 09:33]

Ik vind een soundboard persoonlijk ook lelijk, ik wil een clean look hebben en niet nog zo een zwart ding onder de tv aan de muur.

Zou zo mooi zijn als er fatsoenlijke speakers in een tv zouden zitten die ik direct kan aansluiten op mijn versterker.
Echt goed geluid krijg je met zo'n dunne niet bestaande klankkast natuurlijk nooit.
Maar als een ipad al beter klinkt dan een gemiddelde TV, dan moet het echt wel beter kunnen dan wat de meeste tv fabrikanten nu afleveren.
Helemaal mee eens, of moet ik zeggen dat mijn nieuwe tv prima geluidgeeeft maar zou deze graag met (dus de speakers in het scherm aansluiten op) mijn surround versterker. Gewoon links rechts en center speaker kabel aan de tv aansluiten.
Goed alternatief. Ik heb verder de speakers nooit gehoord en kan dus niets zinnigs over het geluid zeggen. Echter vind ik door de bijzondere vorm de WAF heel erg laag. Sterker nog, ik vind ze persoonlijk ook lelijk en zouden niet goed in mijn lichte interieur passen.

Zelf heb ik vorig jaar een 5.1.2 Atmos ervaring gebouwd met speakers uit de Jamo S800-serie. Een stuk groter dan de eerder genoemde Focal's, maar wel in het wit te krijgen. Dat scheelde al flink voor de WAF. Samen met een Denon Atmos-compatibele receiver was ik wel ongeveer anderhalf keer zoveel kwijt als met een dergelijke soundbar aanpak zoals Bose hier stelt.

Nu kan ik uiteraard mijn setup ook niet direct vergelijken met de Bose uit dit artikel, immers heb ik die nog nooit gehoord. Maar ik kan je vertellen dat het verschil van een echte 5.1.2 dag en nacht is met bijvoorbeeld een Sonos, Samsung of LG soundbar. Als ik die namelijk hoor ben ik elke keer blij dat ik het gewoon goed heb aangepakt.
Je kan Jamo toch echt niet met Focal vergelijken vind ik. Comsumenten vs pro audio
Hij vergelijkt ze met een een Sonos, Samsung of LG soundbar. Op zich ook geen eerlijke vergelijking maar dat is zijn punt ook; dat wanneer je echt goed geluid wilt je dan ook (flink) meer moet investeren en niet voor een soundbar moet gaan.
Zelf ook gedaan voor in de woonkamer, het is alleen wel wat je belangrijk vindt. Voor de slaapkamer overweeg ik ook een soundbar omdat ik het daar gewoonweg niet zo spannend vind.
Ja oke vergelijken met Sonos en dat soort merken snap ik.
Echt goed geluid komt inderdaad niet uit een soundbar.
Aan de andere kant ze kunnen dan misschien wel mooi klinken, maar het trekt op niets om dat in je interieur te zetten. Met die soundbar gaat dat een stuk mooier zijn.
Zelfs in de voorbeeld foto's op die website vind ik ze afgrijselijk uitzien.

Soundbar zijn niet voor niets populair. Gemakkelijk, mooi en beter geluid dan tv speakers.
Ziet er mooi uit. Bij eerdere soundbars van Bose heb ik al vaak het idee dat het geluid uit meerdere hoeken komt. Dit zal dus met Dolby Atmos zeker goed klinken.

Ik vraag me tegelijkertijd ook af waarom er geen subwoofer bij zit voor dit geld. Dit zou in mijn beleving deze set compleet maken. Wellicht heb je de mogelijkheid om er een subwoofer hierop aan te sluiten. Of de bass uit deze speakers moet extreem goed zijn dat het niet hoeft. Maar met een dedicated subwoofer klinkt het vaak beter en dieper.
Je kan een subwoofer toevoegen (net als achter luidsprekers). Ik heb zelf de Bose 500 soundbar met achter speakers en de bas is toch best aanwezig (genoeg voor in een appartement).

Ik heb daarnaast nog een Bose 500 Home speaker welke als multiroom kan toegevoegd worden aan de soundbar, maar dit werkt minder goed en minder makkelijk als bij Sonos.
Zou je achteraf gezien dan nog voor een Bose gaan of toch eerder Sonos? Wij gaan binnenkort verhuizen en neigen naar een Sonos Arc, maar heb soms toch wat twijfels. Vind de Bose setting ook erg interessant.

Weet echter niet hoeveel EQ mogelijkheid je daarbij hebt en wat je allemaal kunt m.b.t. bijvoorbeeld het implementeren van phono, multiroom, enz.
Persoonlijk zou ik zelf de Sonos arc nemen vanwege de betere multiroom functionaliteit. De Bose onthoud de ruimtes niet (moet je elke keer via de Bose app opnieuw creëren) en ook hebben we regelmatig dat volume regeling niet goed werkt. De Bose ziet er wel strak uit (ook de Bose Home 500 ziet er strak uit maar is wel aan de prijs)

Een groot verschil is verder dat de Bose dedicated rear speakers heeft voor de soundbar ('wireless' waarbij de ontvanger/voeding in een los kastje zit en met speaker kabel met de speaker zelf verbonden is). Bij Sonos kun je bijvoorbeeld de Sonos One gebruiken als rear speaker.

De Bose 500 soundbar past echter perfect tussen/onder onze Samsung TV (met 2 pootjes) waardoor de combinatie er strak uit ziet. Ook integreert de soundbar perfect met de tv over eARC waardoor hij praktisch als native speakers door de TV word gezien (volume regeling op de afstandsbediening regelt volume van de soundbar en de interne speaker worden automagiach uitgeschakeld)

Maar ik zou ook zeggen, kijk of je bij iemand even met een Sonos systeem mag spelen;)

[Reactie gewijzigd door XanderHuisman op 8 september 2021 10:22]

Je weet dat er meer merken zijn dan Sonos en Bose hè? Ook die multiroom doen. Zelf heb ik goede ervaringen met Yamaha MusicCast. Waarbij speakers ook in te zetten zijn als rear speakers. Het platform is wat jonger maar de prijs/kwaliteitverhouding, zeker met betrekking tot het geluid is veel beter dan bij Sonos en Bose.

Maar ook Denon en andere merken bieden dit soort functionaliteit aan en over het algemeen doen ze dat op het vlak van geluid beter dan Bose en Sonos.
Ik vond de Sonos bij mijn schoonvader gewoon ideaal simpel werken. Koppelen en streamen gaat perfect. Is opgezet binnen no time. Je kunt (heftig meerprijsje, maar goed het kan) vrij gemakkelijk een platenspeler integreren. De flexibiliteit t.o.v. andere speakers in het eco systeem is huge. Je kunt in principe alles aan elkaar koppelen en zodoende speakers die je handig kunt verplaatsen ook als rears gebruiken (en dan dus ook simpel even achterom buiten zetten bij een BBQ o.i.d.). De simpelheid waarmee dat kan en waarmee de speaker vervolgens weer te integreren is als een rear speaker vind ik echt geniaal.

Was begonnen me erin te verdiepen, maar ik zie overal e.e.a. te wensen over laten qua functionaliteit bijvoorbeeld. Zal de Yamaha eens bekijken, ondanks dat ik nooit echt fan ben geweest van hun producten. Thanks voor de tip.
Ik vond de Sonos bij mijn schoonvader gewoon ideaal simpel werken.
Dat is ook hun sterke punt, nouja, was, want de concurrentie haalt ze een beetje in op dit vlak. Wel is het goed om te kijken naar hoe spotify etc. koppelen met andere systemen van Denon en Yamaha.

Sonos is nog gewend een dik premium te vragen voor hun software en ervaring, maar zoals bekend, de wereld draait door en de concurrentie doet soms ook wat leuks. Mijn probleem met Sonos is dat ze al jaren teren op wat ze ooit een keer goed deden, zonder enige nieuwigheid. Sonos was nooit fantastisch qua geluid, maar voldoende en met hun software konden ze 't vragen. Maarja, in 2021 is het niet genoeg meer ten opzichte van de concurrentie.
Je kan hier de Bose Bass Module 700 op aansluiten, welke voor ~750 over de toonbank gaat. Waarschijnlijk zal deze module wel weer een mooie rename krijgen van 700 naar 900 net zoals bij de overgang van soundtouch naar Bose Home. Deze module ging namelijk eerst door het leven als de acoustimass. Ook zou je bass module 500 kunnen nemen maar deze is het imo net niet.

[Reactie gewijzigd door WayLikeMark op 8 september 2021 10:04]

BoseBoze tongen beweren dat dit zorgt voor het typische merkgeluid. :+

Maar inderdaad, voor dergelijk geld mag je het eigenlijk wel verwachten, je kan nog zoveel trucage uithalen maar uit dergelijke speakers ga je geen goede lage tonen halen.
Ik vind de keuze voor een glazen bovenkant nogal vreemd. Zie ook deze marketing foto van bose zelf:

https://m.media-amazon.co...MXB-dtx4S._AC_SL1500_.jpg

Dat spiegelt en reflecteert dan toch heel veel licht van de tv weer af?
Hier heb ik met mijn Bose 700, die onder mijn TV staat, geen last van.
Anoniem: 1439850
8 september 2021 12:44
Geen extra HDMI-ingang om een apparaat te koppelen.

Dikke vette pass
Ik gebruik zelf naar alle tevredenheden een sb700 en sub700. Ik geloof dat ik deze 900 maar oversla. Ik zie de meerwaarde van het atmos geluid nog niet zo en er is nog te weinig aanbod op de streamingsdiensten.

Hoop wel dat Bose de app eens aanpast want als je de Bose en de Spotify app tegelijk oven hebt staan is het moeilijk om het geluid te regelen. Een van beide apps moet je sluiten en dan gaat het het goed.

Ook hoop ik dat Apple Music weer als connect optie wordt aangeboden in de app. Airplay 2 is het voor mij net niet omdat je dan je telefoon moet gebruiken irt tot het accugebruik.

[Reactie gewijzigd door Jeuvie op 8 september 2021 16:43]

De fabrikant claimt verder dat de soundbar het geluid kan aanpassen aan de hand van meubels in een kamer, om zo de impact die deze meubels hebben op het geluid te kunnen minimaliseren.
Mag toch aannamen dat je dan met een microfoon op een aantal plaatsen je ruimte zal moeten analyseren of heeft de soundbar een paar ingebouwde microfoons die de reflectie realtime meten ?
Of is het goede Bose marketing ?

Maar bose is op papier al 30 jaar bezig met reflectie en luidsprekers naar alle kant. Het is net als de wasmiddelreclame, nu weer beter.

[Reactie gewijzigd door bbob op 8 september 2021 09:27]

Ik heb zelf de bose soundtouch 300 soundbar, en daar zit een meegeleverde microfoon die eruit ziet als een headset met zeer lang draad. Bij de calibratie moet je die opzetten en op, ik dacht, 7 verschillende plekken gaan zitten waar waarschijnlijk gebruikers zitten. Als je dan aangeeft dat je bent gaan verzitten speelt de soundbar verschillende geluiden af, en dat herhaal je dan een aantal keer.
In mijn ervaring maakte het wel iets verschil, maar om te zeggen dat het daadwerkelijk uitmaakt kan ik niet bevestigen.
Deze soundbar wordt geleverd met een ADAPTIQ headset, daar zit een microfoon in aan een kabeltje van 4,5km.
Het idee is dat je dan op een aantal plaatsen gaat zitten tijdens de callibratie en dat daarmee het geluid geoptimaliseerd kan worden.
4,5 Kilometer :? Het zal wel 4,5 meter zijn?
Of misschien krijg je echt zo'n lange kabelhaspel van 400 kilo meegeleverd ;)
Of je rekent elk vezeltje in de draad apart.. 1000 vezeltjes van 4,5 meter is óók 4,5 km :)
Dan kan het wel weer uit :)
Ha ik overdrijf een beetje... het snoertje is lang, maar echt géén idee hoe lang |:(
Ik zoek nog steeds een goede betaalbare soundbar voor mijn pc.. Liefst 1 waar ik mijn oude subwoofer op kan aansluiten
daarvoor is het forum een betere plek
Zou persoonlijk twee actieve speakers kiezen met een sub out, wat is je budget ongeveer?
Als je speakers wil zou ik die van Edifier bekijken de R1855DB voor ongeveer 170€ bv.
Ah Bose. Het merk wat in de tijd dat ik audio verkocht (jaar of 12 geleden) heel strenge retail eisen had. Altijd aparte opstelling zodat het niet goed vergeleken kon worden met vergelijkbare producten, nooit afprijzen (zelfs showmodellen niet) en alleen afspelen met de speciale demo CD. Ik heb die demo CD een keer in de CD speler van een echte audioset gedaan, wat er toen gebeurde geloof je niet ;) Gewoon geen gehoor, het geluid op die CD was compleet aangepast aan de weergave van Bose.
Maar toch doen alsof je het geweldig vond om die dikke premie voor jezelf op te strijken natuurlijk? }>
Nope, ik ben een verkoper met geweten en verkoop liever iets waar de klant blij van wordt ;-) Dus de klant ging meestal met een Denon S301 de deur uit als ze voor een Bose 321 kwamen
Haha goedzo. Ja was er ook geen fan van. Overpriced Rommel. Maarja we moesten het wel verkopen natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee