Denon kondigt Home Soundbar 550 aan met HEOS-ondersteuning voor 649 euro

Denon heeft de Home Soundbar 550 aangekondigd, een soundbar met zes drivers en ondersteuning voor Dolby Atmos en HEOS. Dankzij HEOS werkt het apparaat samen met andere Denon-speakers voor bijvoorbeeld surroundgeluid.

De Home Soundbar 550 heeft ondersteuning voor DTS:X-geluidsverwerking en Dolby Atmos, al gaat het vermoedelijk om virtuele Atmos. De Denon-soundbar heeft namelijk geen naar boven gerichte speakers. Het apparaat heeft wel twee 19mm-tweeters, vier 55mm-drivers en drie passieve radiatoren. Via HEOS kan de soundbar gekoppeld worden aan andere Denon Home-speakers, waarbij de extra speakers als achterkanalen kunnen fungeren. Ook kan de DSW-1H-subwoofer aan de soundbar worden gekoppeld.

Gebruikers kunnen de soundbar aansturen met de HEOS-app, het bedieningspaneel bovenop het apparaat, 'de meeste' tv-afstandsbedieningen of de meegeleverde afstandsbediening. Deze afstandsbediening heeft drie instelbare knoppen waarmee bijvoorbeeld specifieke internetradiozenders of inputbronnen opgeroepen kunnen worden. De soundbar kan verder overweg met Wi-Fi 5 en heeft ondersteuning voor Bluetooth. Voor input is er een HDMI-poort die ondersteuning heeft voor 4k en eARC, een optische poort, een ethernetpoort, een 3,5mm-poort en een USB-aansluiting om opgeslagen muziek af te kunnen spelen. Er is ook een HDMI-outpoort.

De Denon Home Soundbar 550 is 65,9x7,5x12cm groot en weegt 3,3 kilogram. De speaker is vanaf half februari te koop voor 649 euro.

Door Hayte Hugo

Redacteur

14-01-2021 • 20:59

74 Linkedin

Reacties (74)

74
70
34
6
0
34
Wijzig sortering
Kunnen deze soundbars een echte 5.1 set benaderen of blijft dit maar wat aanmodderen?

Voor de woonkamer lijkt me dit nog iets, maar ik vrees dat ik teleurgesteld ga zijn als ik het vergelijk met de homecinema kamer.
Ik vind het modderen tov een echte 5.1 set.
Maar ik zou dit eerder kopen dan een echte 5.1 set, ik wil niet naar zoveel speakers in mijn kamer hebben.
Het verschil ten aanzien van passieve speakers is groot, denk aan:
1. Vendor lock-in, Denon zal ooit de ondersteuning beëindigen (met extreme situaties zoals bij Sonos);
2. Het geluid. Tweeters en woofers hebben ruimte nodig. Hoe meer ruimte, hoe mooier de tonen. Een oude speakertoren zet je minstens 10cm van de muur. Dat is met een reden. In deze soundbar zit weinig bewegingsruimte. Het geluid zal dus nooit te evenaren zijn, maar het komt wel in de buurt. Zeker bij woonkamers van < 50m2.
3. Surround. Zoek eens de Dolby Atmos specificaties op. Ik zie daar iets anders dan wat deze soundbar in praktijk realiseert.

Ik heb zelf een soundbar en een Klipsch referentie set. Ik heb een referentie koptelefoon en een paar Airpods. Uiteindelijk heb ik evenveel plezier. De een klinkt mooier, de ander is praktischer. Met een zware koptelefoon wandelen is voor mij een no-go, laat staan in het OV lopen. Ik vergelijk het met camera's: de beste camera is diegene die je bij je hebt. :)
1. Vendor lock-in, Denon zal ooit de ondersteuning beëindigen (met extreme situaties zoals bij Sonos);
Dat over Sonos vind ik te kort door de bocht. Sonos maakt de speakers onklaar in ruil voor een korting op nieuwe speakers. Ja het is zonde om een goedwerkend product onklaar te maken, maar de eigenaar bepaald of hij/zij de korting wil of doorverkopen (wat levert het meeste op). Dus Sonos maakt ze pas onklaar als de eigenaar er om vraagt
Dat over Sonos vind ik te kort door de bocht. Sonos maakt de speakers onklaar in ruil voor een korting op nieuwe speakers. Ja het is zonde om een goedwerkend product onklaar te maken, maar
Het blijft een ronduit absurde gedachte dat je anno 2021 je producten onklaar moet maken, waardoor hergebruik onmogelijk is, om vervolgens weer eerder nieuwe spulletjes te kopen.
Het tegenovergestelde van de circulaire economie.

Sure, ik snap ook wel dat als Samsung en Apple met groene initiatieven en maatregelen komen, dat ze een ander belang hebben dan 'save the planet!!' Maar dit is gewoon het tegenovergesteld.

"ja maar.. ja maar... Je hebt gewoon zelf de keuze hoor!?!", ja dan is er in principe niks aan de hand.
Dat heb je ook als je op straat loopt met een leeg blikje, alleen krijg je geen beloning als dit op de grond flikkert.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 16 januari 2021 09:30]

Nee je MOET niet je product onklaar maken. Ik zie het meer als een inleveraktie. Dan kun je de spullen ook niet meer gebruiken. En denk je echt dat fabrikanten ingeleverde spullen weer in de verkoop zetten? Nee dus dit is voor de fabrikant de enige mogelijkheid om zeker te weten dat de klant niet EN de korting neemt en toch de spullen blijft kunnen gebruiken/verkopen. Lijkt me logisch. Dat niet niet wenselijk is in het durrzaamheidsverhaal is een andere zaak.

Jij wil een beloning voor een blikje op straat te flikkeren? Dat ding HOORT in de vuilnisbak niet op straat. Iets met normen en waarden enzo...Als jij graag op een vuilnisbelt wil wonen flikker je het maar op de grond in je woning.
Nee je MOET niet je product onklaar maken.
Dat zei ik al... dat je een keuze hebt. Vandaar de vergelijking met het blik op straat of in de prullenbak. Maar dat snapte je ook niet helemaal.
En denk je echt dat fabrikanten ingeleverde spullen weer in de verkoop zetten? Nee dus
Allereerst is dit totaal niet relevant, want HERgebruik kan prima via de marktplaatsen die we hebben.
Bovendien weet jij helemaal niet wat fabrikanten doen. Maar ik vind het per definitie een dom idee om de fabrikant er weer tussen te zetten met hun financiele belangen.
dit is voor de fabrikant de enige mogelijkheid om zeker te weten dat de klant niet EN de korting neemt en toch de spullen blijft kunnen gebruiken/verkopen.
En dit is het criminele gedrag. Die korting die ze geven is de beloning voor het slechte gedrag. Hier hebben mensen de keuze. Planeet (voor ons allemaal) of korting (lekker voor mezelf)
Jij wil een beloning voor een blikje op straat te flikkeren?
Dit is een grap mag ik hoop toch?
Denk je nou echt serieus dat ik hiermee bedoel dat mensen blikjes op straat moeten flikkeren?
Hoe kom je uberhaupt tot die conclusie?

Het hele punt van de blikjes analogie is 'het hebben van een keuze'.
Je kunt ervoor KIEZEN om je spullen bij Sonos in te leveren (slecht gedrag) voor een beloning.
Je unt ervoor KIEZEN om je blikje op de grond te gooien (slecht gedrag), alleen krijg je daar geen beloning voor.

Maar vergeet de hele analogie.
Basis -> Ik vind gesloten ecosystemen zoals die van Sonos al irritant en dit soort vervuilende acties om verkoop te stimuleren gewoon crimineel.
Helemaal mee eens. Het softwarematig onklaar maken van apparaten die het verder nog prima doen zou bij wet verboden moeten worden.

Bovendien snap ik mensen die deze "korting" pakken niet. Zet je oude SONOS op Vraag & Aanbod of op Marktplaats en je krijgt er meer geld voor dan je van SONOS korting krijgt.
HEOS is uPNP en daarmee gewoon volledig aan te sturen met apps van derden zoals Bubble uPnP. Dit in tegenstelling tot bijv Sonos.
Omdat je wellicht Sonos kan aansturen ermee, maar het nog steeds geen open uPnP endpoint is zoals Heos devices dat wel zijn. Dus voordat je het als onzin kwalificeert eerst even nadenken of je zelf begrijpt wat je het over hebt..

https://audiophilestyle.c...for%20product%20producers.


En Bubble UPnP was ook maar een bekend voorbeeld van de vele cliënts die beschikbaar zijn.

https://en.m.wikipedia.or...media_servers_and_clients

[Reactie gewijzigd door mvoosten op 15 januari 2021 21:22]

In mijn ervaring zijn het vooral de partners die dat niet willen ;)
Nou ik heb van 2000-2008 5.1 gehad.
De subwoofer is als eerste verwijderd na jaar of twee al.
In 2009 gewoon terug gegaan naar stereo heb het geen minuut gemist, ik kijk Max 1x maand een film en bijna nooit actiefilms.
Ik moet bekennen dat ik mn home cinema en PC op de zelfde manier heb afgebouwd.
.
Eerst de achter-speakers verwijderd en toen de subwoofer en center.
Het lastige was namelijk dat 90% van het film geluid door de center speaker kwam,
en de 2 mooie full-range 5-weg Infinity Alpha tower speakers links en rechts nauwelijks benut werden.
.
Toen op mn PC / desktop het zelfde gedaan:
Mn trouwe Logitech Z5500 5.1 set vervangen door 2 goede 3-weg desktop speakers van Edifier.
Nu kan ik aan mn PC tenminste fatsoenlijk muziek luisteren, en games klinken ook veel rijker.
Het geluid is natuurlijk minder gepositioneerd, maar wel evenwichtiger, wat ook realisme geeft.
,
Geen spijt van deze 2 acties gehad! :-)
(Sorry als dit wat off-topic is.)
Als je alleen maar films met dialogen kijkt en niet met bv. muziek of andere omgevingseffecten kan ik me voorstellen dat je niet veel aan een volledige surround set hebt. Persoonlijk wel blij met mijn 5.1 opstellen: de center zorgt er voor dat stemmen beter verstaanbaar zijn en de zuiltjes worden ook voor muziek gebruikt. (ook buiten films)

Zo'm Logitech Z5500 is hooguit 'goed voor het geld' te noemen. Denk dat je daar een mooie upgrade hebt gedaan naar 2.0.
Center heb ik idd nog wel heel lang aangehouden ivm dialogen, maar eigenlijk zou die niet nodig moeten zijn met een beetje fatsoenlijke TV.

Het mooiste zou zijn, left, right door puike zuilen, tv als center en sub ook door de zuilen.
....
Het lastige was namelijk dat 90% van het film geluid door de center speaker kwam,
en de 2 mooie full-range 5-weg Infinity Alpha tower speakers links en rechts nauwelijks benut werden.
....
Dat is gewoon zonde, in dit geval was je 5.1 waarschijnlijk niet goed afgesteld en snap ik dat je niet veel verschil merkt. Of je had een oude versterker of je hebt nooit de tijd genomen om alles goed in te stellen.

Ik heb recent mijn oude versterker vervangen en wat een wereld van een verschil! Als je even de tijd neemt om Audyssey goed af te stellen dan worden al je speakers evenwichtig gebruikt en dan is het verschil tussen stereo en 5.1 (7.1 in mijn geval) overduidelijk aanwezig. Als deze dan ook om een gekke reden plots op stereo staat hoor ik het gelijk en dit vult de kamer aanzienlijk minder (ondanks mijn ook gigantische Infinity Delta 70 speakers). Ik zou dan ook niet zonder kunnen want dan moet het volume aanzienlijk harder om in de keuken ook lekker mee te kunnen luisteren. Daarnaast is Surround en Atmos natuurlijk ook geweldig in films.
Mn trouwe Logitech Z5500 5.1 set vervangen door 2 goede 3-weg desktop speakers van Edifier.
Nu kan ik aan mn PC tenminste fatsoenlijk muziek luisteren, en games klinken ook veel rijker.
Het geluid is natuurlijk minder gepositioneerd, maar wel evenwichtiger, wat ook realisme geeft.
Ik vind dit ook een kromme vergelijking. Je vergelijkt een oud 5.1 setje met nieuwe degelijke 2.0 speakers. Alsof je eigenlijk een oude Ferrari vergelijkt met een Tesla. Vergelijk nou eens een Nieuwe Ferrari met een Tesla en dan lijkt mij de keuze duidelijk. (tenzij je voor gebruiksgemak en besparing wilt)

Puur uit gebruiksgemak snap ik je keuzes, maar een degelijke goed afgestelde hedendaagse 5.1 set wint het echt van 2.0, maar ik vrees dat deze ervaring je helaas ontgaan is.
Dank voor je reactie, wel prima punten.
.
De home cinema versterker was idd vast zo in te stellen dat het center kanaal meer over L en R verdeeld zou worden. Mijn inschatting was dat dat niet veel zou verschillen van de center verwijderen. Maar je punt onderschrijf ik hoor. Met meer speakers, inclusief goede L en R, moet het nog beter kunnen.
.
Voor de 5.1 setup voor de desktop. Dat is inderdaad een prijs prestatie afweging. De courante Logitech 5.1 set is de Z906 en kost (nog steeds) een kleine 300 euro. De speakers daarvan zijn vergelijkbaar met de oude Z5500 qua soort-van 2-weg conussen. Ik ga er dus even vanuit dat het geluid ook vergelijkbaar is.
Ook voor @Bexorcist:
Wat ik neergezet heb zijn 2 bescheiden Edifier R1280T 3-weg speakers, voor een kleine 100 euro. Dus 3 x zo goedkoop als de Logitech en *stukken* beter voor muziek, en ook deels voor games (imho).
.
Maar in deze prijsklasse kan ik natuurlijk niet meepraten met de high-end 5.1 setups op de desktop. :+
Als je daar begint met high-end L + R, kan het net, als voor home cinema, ook nog mooier worden.
Deze laatste zin is wellicht de moraal van het verhaal als je 5.1 ook voor muziek wilt.
.
Edit: Lees nu de reactie van bzzzt, helemaal eens dus. Dat kost dan een paar centjes. ;-)

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 15 januari 2021 12:11]

Je illustreert eigenlijk het dilemma dat altijd speelt bij het aanschaffen van een geluidssysteem: wil je de beste muziek-ervaring, of wil je de beste film-ervaring ? Voor muziek kan een 5.1 systeem bijna nooit tippen aan een stereo-setup die minder dan de helft kost. Met een stereo-systeem is plaatsing ook veel minder een issue, dus voor wie weinig film kijkt en meer into muziek is, is een 5.1 systeem gewoon een slechte keuze.
Er is ook heel mooie 5.1 gemixte muziek te koop, maar dat is inderdaad wel een beetje niche.

Het ligt er natuurlijk ook aan in wat voor prijsklasse je shopped. Een 5.1 setje van minder dan 500 euro all-in is uitgeknepen, voor dat bedrag is het bijna een no-brainer voor stereo te gaan, dat klinkt gewoon stukken beter.
Kom je in de klasse van zeg maar 500-1000 voor een versterker/receiver en 1500+ voor de speakers moet je heel veel gaan betalen voor een kleine verbetering in geluid en kan ik me voorstellen dat de extra immersie van een 5.1 setup meer meerwaarde kan geven dan 'gewoon' duurdere stereo speakers.

Maar dat ligt natuurlijk helemaal aan kijk/luistergedrag. Lang niet iedere film heeft het nodig, maar persoonlijk vind ik de thuisbios beleving met een goede surround set echt wel de moeite waard.
Welke Edifiers heb je gekocht, als ik vragen mag?
Edifier R1280T, zie boven.
Dat is dan duidelijjk heel persoonlijk, want je zegt zelf dat je heel weinig film kijkt. Da's een beetje gelijk stellen in een artikel over auto's, dat je de jouw weggedaan hebt omdat je in een grootstad woont met goede toegang tot openbaar vervoer.

Ik heb net de tegengestelde ervaring, maar ik ben dan weer wél een film-liefhebber.

Hebben al 15 jaar een dedicated film/games-kamer (home-cinema zou teveel eer zijn) met een 42" HD-Ready plasma TV en 5.1 surround systeem (Yamaha + B&W). De 5.1 receiver en speakers zijn ondertussen zelfs al bijna 20 jaar oud, denk ik.

Een paar jaar terug dan voor de woonkamer eindelijk een nieuwe TV gekocht: 4K, 65"... en gaandeweg vooral daar games en films gespeeld. In de woonkamer gebruiken we gewoon powered stereo-speakers (van hoge kwaliteit). Wegens omstandigheden ben ik recent 's avonds terug aangewezen op onze film-kamer, en nu pas besef ik wat ik die laatste jaren gemist heb qua geluidsbeleving. En ik verkies nu eigenlijk terug daar naar een film te kijken, zelfs met de compleet achterhaalde TV (toegegeven, een plasma die nog altijd een zeer mooi beeld geeft - resolutie is niet alles).

Met de nieuwe 65" TV overwoog ik ook al verschillende keren een soundbar, maar die fake surround toestanden blijken toch altijd ook wat aanmodderen. Mijn oplossing anno 2021 wordt dan gewoon wellicht een 55" OLED in de film-kamer :).

[Reactie gewijzigd door Twixie op 15 januari 2021 10:46]

Ik ben helemaal met je eens dat een echte 5.1 mooier geluid geeft echter ik vind het niet opwegen tegen het aanzicht in de woonkamer van een berg speakers.
Daarvoor kijk gewoon te weinig films.

Ik vind dus gewoon twee stereo speakers of soundbar voor tv-kijken een prima oplossing en de incidentele film.
Ik zat vooral met de kabels, in m'n oude huis lagen ze onder het laminaat.

Uiteindelijk subwoofer ook weg (wat gebruikte die actieve trouwens veel stroom, zelfs standby), de achterspeakers liggen inmiddels in de kast en heb gewoon 2 goede pilaren nu. Voor muziek ook mooier.
Master slave stekkerdoos er tussen en klaar is kees.
Ja daar durf ik niet in, al die vieze witte spinnen :'(
Ik was er inmiddels zelf wel klaar mee sinds ik een dochtertje heb die de audiokabels iets te makkelijk kon opsnorren en aan kon trekken. Ja ik had ze misschien nog wat beter weg kunnen werken maar was er wel klaar mee. Heb sinds een maand of 4 een Harman Kardon Soundbar en wil niet meer terug. Ja het is geen surround meer maar wat een verademing.
Soms is convenience en usability belangrijker dan de extreem goede kwaliteit.
Het doel is levenskwaliteit en dat is één grote balans.
Want jij kon ook gelijk lopen zonder eerst te vallen?

Je kan een kind niet iets afleren voordat hij deze fout begaat, zeker niet als deze op een leeftijd is waarin hij amper snapt wat hij doet.

Ik heb mijn katten ook afgeleerd om in mijn speakers te hangen, maar dit heeft mij wel mijn achter-speakers gekost. (gelukkig waren deze toch aan vervanging toe)
Ja joh een kind van 9 maanden kan jij al dergelijk gedrag aanleren? Gefeliciteerd hoor betweter. :z

Daarnaast valt er niks in te prikken of aan te raken met deze soundbar. Zit een mooie stevige stof omheen. En als ze dan ooit besluit om er een schroevendraaier doorheen te rammen heb ik alleen mezelf iets te verwijten maar zover is het nog lang niet en als het aan mij ligt zal het ook nooit zover komen.
Je komt er nu mee dat ze 9 maanden is. Ik ging ervan uit dat ze ouder was, bij een kind van 2-4 was mijn punt gewoon valide geweest. Echter, nergens in jouw post stond dat. Wellicht een goed idee om volgende keer wat duidelijker te zijn en niet mensen gelijk een betweter te noemen. Dat zegt mij verder genoeg.
Groot gelijk. Kinderen moet je meteen leren netjes met spullen om te gaan: De kachel is heet. De geluids-boxen maken herrie. Draai het volume maar omhoog. Dat doet pijn aan je oren. Dus doe ze maar weer zachter.

Snoeren zijn geen touwtjes, daar mag je niet mee spelen. Gaat het fout dan wordt het donker (creatief/veilig een keer opzetten...)

En ja, sommige zaken zijn geen speelgoed.
Simpele antwoord: Nee
Gemiddelde antwoord: Ze zijn er een stuk beter in dan 10 jaar terug (maar geen ervaring met dit specifieke model)
Makkelijkste antwoord: Nee, maar voor € 649,- kan je waarschijnlijk enigszins benaderen wat anders > € 2500 en een boel meer ruimte kost.

Ondersteuning voor 4K is natuurlijk teleurstellend in de generatie van de XBX/PS5 die 8K/60, of 4K/120 ondersteunen, Wi-Fi 5 (AC) ipv Wi-Fi 6 (AX) natuurlijk ook.

Zonder het gehoord te hebben mag ik er natuurlijk geen mening over hebben, maar het lijkt me flink aan de prijs voor wat je er voor terugkrijgt, waar nog bovenopkomt dat het bedrijf nogal leveringsproblemen heeft momenteel.

Een soundbar zal een échte surround set nooit en te nimmer kunnen evenaren, vanwege het simpele feit dat het tracht geluiden uit meerdere regionen dmv latency op andere momenten je te laten bereiken, dit kan natuurkundig nooit het actuele geluidsbeeld evenaren, zelfs een surround set kan dit niet (helemaal), maar die zal er zeker beter in zijn. (indien goed ingesteld). Om een goed voorbeeld te geven, bij een goede surround set, draai dan je hoofd maar eens naar links/rechts, dan zal je een verschil horen van de intensiteit van de verschillende artiesten (bassist/gitarist/zanger/etc.) op een concert heb je dat niet, omdat je beweging bewust wordt geregistreerd, en je daarop compenseert. Met een soundbar is dat verschil nog veel groter dan met een surroundset, omdat het geforceerd voor je uit meerdere hoeken probeert te komen, terwijl het allemaal van recht voor je komt, dus maakt elke hoofdbeweging het minder realistisch.

edit:
ik denk vaak in het engels, dus heb "een surround set kan een soundbar nooit kunnen vervangen" door een "soundbar kan een surroundset nooit vervangen", om mezelf wat duidelijker te maken

[Reactie gewijzigd door zion op 15 januari 2021 17:09]

Makkelijkste antwoord: Nee, maar voor € 649,- kan je waarschijnlijk enigszins benaderen wat anders > € 2500 en een boel meer ruimte kost.
Qua ruimte ja, qua geld? Nee. Eerder andersom. Een soundbar van 1m lang zal nooit het stereobeeld van twee goedkope, 2meter uit elkaar geplaatste speakers kunnen evenaren. Met een budget van €2500 blaas je zo’n balkje echt kompleet weg.
Ik probeerde aardig te zijn, een soundbar zal mijn inziens ook nooit een fatsoenlijke stereo evenaren.
inventaris: Audio / Home Cinema

En dat probeer ik daaronder ook nog eens duidelijk te maken, een soundbar moet zich in teveel bochten wringen om ook maar enigszins in de buurt te komen van een surround set, zoals die zich te erg in bochten moet wringen om een concert te evenaren.....

[Reactie gewijzigd door zion op 15 januari 2021 00:09]

Een receiver+speakerset van 2500 euro zal je over het algemeen langer mee doen (je hoeft hooguit de receiver eens te vervangen als je per se nieuwe codecs wil). Passieve speakers gaan praktisch levenslang mee. Dat moet ik van iets als Heos nog maar zien, einde support is einde gebruik.
Enerzijds waar, anderzijds niet.
Elke foam speaker heeft een maximale levensduur van, pak em beet 8-15 jaar?
HEOS, ondanks niet gegarandeerd is wel van een groot consortium (Denon/Onkyo/Marantz), en heeft goede kans langer te leven dan je speakers, zo niet dan zullen er ongetwijfeld 3rd party leveranciers komen zodat je toch kan blijven luisteren, voordat er toch al weer nieuwe technieken die een beetje audiofiel dan toch wel zal willen hebben.
Dan heb je het alleen over de rand waarmee de luidspreker in de box is gemonteerd. Die is gewoon vervangbaar waardoor je er weer lang tegenaan kan. Wat duurdere speakers hebben meestal een rubber rand die rond de 15-20 jaar meegaat.

Het HEOS systeem zal misschien over 20 jaar nog bestaan, maar de kans dat je apparatuur die je nu koopt dan nog 'plug & play' in je systeem op kan nemen lijkt me redelijk klein. Als voorbeeld: Sonos zet apparaten die ze in 2015 maakten (en mogelijk nog langer in de winkel lagen) nu al op de 'deprecated' lijst...
Moet zeggen dat Sonos het met de Arc goed doet, dus het kan wel!

[Reactie gewijzigd door DennusB op 14 januari 2021 21:18]

Is dat dan met of zonder de aparte surround speakers? Want met de Arc kan je een volwaardige surround opstelling bouwen terwijl ik denk dat @bramv101 enkel via de soundbar zelf bedoelt.

Edit: ik heb zelf de Samsung HW Q70T. Heel tevreden van als stereo speaker, maar hun marketing woordjes over true surround mag je wel met een serieus korreltje zout nemen.

[Reactie gewijzigd door jfdaniels op 14 januari 2021 21:27]

Het is een beetje als javascript comparisons. Het is “truthy”. Niet daadwerkelijk true. ;)
Sonos en goed vind ik ook niet gepast. Het geluid en de techniek van Sonos is niet up to date. In vergelijking met de Heos Bar en 5.1 surround met Heos 1/3/5 blijft Sonos ver achter. Ja, ik heb ze allemaal thuis gehad en uitgebreid getest met de LG OLED.
Geluid is heel erg persoonlijk. Heos is qua techniek zeker verder, maar Sonos is een beetje als Apple. Ze wachten lang met nieuwe dingen, maar dat komt vaak ten goede aan het gebruikersgemak en de kwaliteit. Hier met een Arc + Gen 3 Sonos Sub echt niet te klagen, het blaast m'n oude set (2020 Onkyo Dolby Atmos receiver) met Jamo vloerstaanders en rears er met gemak uit.
Ik heb een simpele soundbar en voor mij goed genoeg. Ik zit hier met kinderen dus ik kan toch niet teveel lawaai maken.
Mijn beste vriend heeft een echte gave 5.1 opstelling in zijn huis en dat is toch wel een heel andere beleving :-).
Ik denk/vind dat het ook erg afhangt van de grootte van je kamer. Echt surround wordt het nooit als je er geen extra boxen aan koppelt.

Ik heb zelf de Harman Kardon 1300. Met de subwoofer erbij zo'n beetje het beste geluid wat je denk ik uit een soundbar kan krijgen maar bij muziek koppel ik de Marshalls eraan en komt het geluid echt van alle kanten en dat is gewoon niet te evenaren.

Grootste vraag is of je het mist en mijn antwoord is dan nee. Bij oorlog of actie films zijn de dialogen nog helder verstaanbaar en doet de subwoofer de immersie. Maar dat is natuurlijk mijn subjectieve mening.
Ik vind van niet, maar Yamaha bied ook een mooie tussenweg met Musiccast de voorste 3 speakers bedraad en de achterste draadloos. Scheelt zeker de helft aan kabels.
Maar een Tweaker moet niet bang zijn voor een beetje cable management :P
Ik heb zelf de Heos-Bar en merk dat het geluid van links-voor, midden en rechts-voor al snel versmelten, als je verder dan 2,5 meter van de tv af zit.
Het is helaas nu nog niet mogelijk om apparte boxen te gebruiken als links- of rechts- voorspeakers.
Hopelijk wordt dit ooit mogelijk.
5.1 is incl. achterspeakers. Alleen de soundbar zelf kan dat niet echt nabootsen vind ik.
Je zult altijd horen dat het geluid niet écht van achter komt.
Is niet perse een probleem van deze soundbar, als wel van alle soundbars.
Met achterspeakers heb je dat probleem getackeld.
Een ander nadeel t.o.v. traditionele 5.1-sets is de ruimtelijkheid van het geluid. Omdat soundbars over het algemaal niet heel breed zijn, heb je een minder breed geluid dan met losse speakers die ver(der) uit elkaar staan.

Ik verwacht dat een losse soundbar je gaat tegenvallen inderdaad, maar het is maar net waar je het mee vergelijkt. Om je TV-geluid een boost te geven zal echt wel werken.

Ik ben overigens heel tevreden met mijn Samsung HW950T soundbar, met 9.1.4 geluid :-)
Maar goed, die bar is 1,25 meter lang...

[Reactie gewijzigd door nielsclaassens op 15 januari 2021 12:14]

Meldt je bij een speciaalzaak en ga daar eens luisteren. Dan kan je merken/ervaren of het voor jou goed genoeg is of dat je meer wilt/wenst.

Mijn idee/ervaring is dat ik met een receiver (pricewatch: Marantz NR1606 Zwart) en 2 goede speakers (pricewatch: Dali Zensor 5 (Zwart)) bij mij in de woonkamer heel goed geluid heb. De meeste bronnen die ik gebruik zijn immers nog steeds stereo.

Daarbij durf ik te beweren dat deze stereo opstelling beter is dan de gemiddelde 2+1 of 3+1 opstelling. Het echte surround dat de versterker mogelijk biedt (7+1) vind ik de kosten van extra speakers niet waard.
Wil je gewoon geluid en heb je te weinig ruimte of wil je geen speakers in je kamer dan zal dit best mooi klinken. Heb je wel ruimte en kan je genieten van speakers dan gaat er niets boven een opstelling met meerdere speakers en versterkers.Ik denk dat het vooral een kwestie van budget en prioriteit is. Voor een goede opstelling hebben we het al snel over 1000den euros die niet iedereen wil uitgeven. In dat geval is dit een leuke oplossing.
Voor een goede opstelling hebben we het al snel over 1000den euros die niet iedereen wil uitgeven
Ik ben van mening dat dit een hardnekkige mythe is die helemaal niet klopt.

Het geluidsbeeld wat je hier neerzet is hoogstens een matige 3.1 afgeleide. Mijn ouders hebben een Beam thuis staan met 2 ones als rears en een sub en moet zeggen dat het een prima geluid geeft, maar immersie bij films mis ik nog wel. Het geluidsbeeld is wel aanwezig in de diepte maar niet zozeer in de breedte.

Dat terwijl ik voor nieuwe woning wel echt 5.1 heb staan met 2 zuilen als fronts, twee sats als rear een sat-achtige center, en de sub weet ik niet of die wel nodig is (zuilen geven al goed gas in het laag). Dit is een bestaande Harman Kardon 5.1 set geweest (waar ik hier ook een kleine review van heb geschreven ooit) aangevuld met twee Dali oberon 5 zuiltjes. Nieuwwaarde pak en beet €1100 (550 initieel voor de set en recent €550 voor de zuiltjes). Oke een een paar tientjes aan goede kabel.

Dit geeft een beduidend beter geluidsbeeld als de sonos setup en heeft een veel voller geluid doordat er daadwerkelijk midrange woofers zijn.

De sonos setup kost nieuw. Veel meer. Bijna €2000. En dan moet je nog €2-300 uitgeven aan statieven of muurbeugels. H/K levert die mee.

Een soundbar setup heeft 1 voordeel (ruimte en kabelspaghetti heb je niet nodig), maar daar staan twee nadelen tegenover: het is echt duur en het is proprietair.

Partijen als denon vertrouw ik nog wel qua ondersteuning, maar een los componenten systeem geeft in dat opzicht veel meer flexibiliteit.
Ik denk dat je mij niet volledig begrijpt. Ik ben het er persoonlijk volledig mee eens dat een soundbar of Sonos set op geen enkele manier in de buurt komt van een multi speaker opstelling. Echter wil niet iedereen een bedrag uitgeven wat al makkelijk 30 keer hoger ligt dan deze soundbar.

Een volledige setup gebasseerd op de richtlijnen van DTS-X/Dolby Atmos/Auro 3D is op geen enkele manier te bereiken ongeacht de grote of het prijskaartje van je soundbar.

Makkelijk is het wel omdat je geen complexe infrastructuur moet aanleggen en je woonkamer/Home cinema niet volledig ingericht moet worden om zo optimaal mogelijk van je film/muziek ervaring te kunnen genieten.

Een soundbar/TV combinatie kun je tenslotte overal neerzetten en nog steeds het idee hebben dat je een mooi geluid ervaart.

Uiteraard komt het altijd neer op de interesse/prioriteit en budget die je te besteden hebt hoe ver je hierin wil gaan :D

Onze persoonlijke opstelling kun je hier terugvinden mocht je interesse hebben gallery: HelTrooper
Als je met deze setup naar volledig surround wil ben je ook 1000'en euro's kwijt. Heeft niks met budget te maken dus, meer hoej e dat budget inzet. Ik denk dat je met de 2000e (listprice, wie dat betaald is in mijn ogen gek) voor Heos Bar + Subwoofer + 2 x Heos 1 als rears (of sonos equivalent) betaald je inderdaad zelf een leuke set kunt samenstellen die veel beter resultaat levert.

Maar voor mij is de afweging anders:
- Geen kabels door de hele woonkamer
- Geen bakbeest van een versterker die weer ergens moet blijven
- Met kleine kinderen is op stevig volume films kijken met veel effecten toch al een no-go: Die slapen dan

Wat tweakers nogal eens lijken te vergeten is dat de puristen en fans met bereidheid flink te investeren in dit soort zaken hier zitten, maar dat een heel groot deel van de mensen gewoon naar het blikkerige geluid uit de flatscreen luistert, een ander significant deel misschien een soundbar of een goedkope 5.1/7.1 setup, maar dat de groep die ook echt voor high-end gaat klein is.
Ik denk dat je mij niet volledig begrijpt. Ik ben het er persoonlijk volledig mee eens dat een soundbar of Sonos set op geen enkele manier in de buurt komt van een multi speaker opstelling. Echter wil niet iedereen een bedrag uitgeven wat al makkelijk 30 keer hoger ligt dan deze soundbar.
Ja daar ben ik het dus niet mee eens.

Ja het klopt dat he makkelijk 30 keer hoger kan liggen, maar daar ben je echt zelf bij. Een setje van een euro of €3-400 is echt prima en kan zich heel goed meten met een soundbar. Dat setje van ~350 heeft namelijk 5 speakers en een sub en daarmee per definitie een duidelijker geluidsbeeld en mogelijk lagere extensie van effecten.

Soundbar systemen zijn op de lange termijn echt veel duurder. Wil je hiermee een surround systeem dan ben je rustig 2000 kwijt.
Begrijp ik het dan goed dat je wil zeggen dat een surround setje maar gemiddeld 350 euro kost en dit dus goedkoper is dan een soundbar? Heb je dan ook gedacht aan de bekabeling en AVR om je setje aan te sturen?

Het voordeel van een soundbar is juist dat de versterker ingebouwd is in deze en je niets anders nodig hebt dan deze soundbar.

Over de kwaliteit van de soundbar tegenover het setje van 350 euro valt nog te discusieren denk ik. De heel goedkope setjes van 350 euro geven geluid en daarmee is alles gezegd. Of het prettig is om naar te luisteren zal aan de hoorgevoeligheid liggen van persoon tot persoon.
Begrijp ik het dan goed dat je wil zeggen dat een surround setje maar gemiddeld 350 euro kost en dit dus goedkoper is dan een soundbar?
Nee. Alleen dat vergelijken met een set van €20.000 gewoon totaal absurd is.
Heb je dan ook gedacht aan de bekabeling en AVR om je setje aan te sturen?
Vroegâh heb ik een LG set gehad waar je voor €150 klaar was. Satellietjes, versterker en kabels. Was een leuk setje alleen jammer dat ik em twee keer terug moest sturen dankzij doorgefikte (plastic :facepalm:) cones. Kwaliteit komt met een prijs.
Over de kwaliteit van de soundbar tegenover het setje van 350 euro valt nog te discusieren denk ik. De heel goedkope setjes van 350 euro geven geluid en daarmee is alles gezegd. Of het prettig is om naar te luisteren zal aan de hoorgevoeligheid liggen van persoon tot persoon.
Uiteraard. Alleen het geluidsbeeld heb ik het over. Dan is zelfs een speaker van €5 beter dan niks.

De geluidskwaliteit is een ander verhaal.

Maar dan nog is een soundbar gewoon relatief duur als je in het hogere segment gaat kijken zoals dit. Je gaat namelijk altijd kijken naar uitbreidingen met sub en rears en dan zit je ook al snel aan €2000. En dan is een los componenten systeem gewoon goedkoper op lange termijn.
Mijn ouders hebben een Beam thuis staan met 2 ones als rears en een sub en moet zeggen dat het een prima geluid geeft, maar immersie bij films mis ik nog wel.
Hier sluit ik me bij aan. Ik heb zelf ook een Beam en twee One’s als rearspeaker. Ik wilde iets meer dan het fletse geluid van mijn tv maar ik had geen zin een godsvermogen uit te trekken. En kabels wil ik eigenlijk al helemaal niet trekken. De Beam is super omdat alles via de ARC loopt en er slechts 1 kabel naar mijn tv loopt.
Ik heb (voor mijn gevoel) topgeluid met PS5 en met films is ook alles helemaal prima. Moet wel gezegd worden dat ik een kleine huiskamer heb dus dan komt de Beam het beste tot zijn recht.
Oom qua muziek is alles ook helemaal prima met Sonos.

Alles bij elkaar ben ik slechts 750 euro kwijt geweest voor deze opstelling. Maar dit alles is natuurlijk niet te vergelijken met een echt 5.1 of 7.1 geluidsysteem.
Ik zou eerder voor een Denon dht-s716h soundbar gaan voor hetzelfde geld.

Combineer het met de 1H subwoofer en 2x een Heos 1 HS2 en je hebt mooi surroundgeluid.

[Reactie gewijzigd door GS88 op 14 januari 2021 22:44]

Die boxen kosten natuurlijk ook wat. Niet echt te vergelijken
Ik hoor mijn vrouw al zeggen: is hij ook in het wit? Past beter bij het interieur en zo.
Persoonlijk ben ik blij dat Denon nu ook een wat kleinere soundbar heeft uitgebracht ( afgekeken van Sonos denk ik ).
Aangezien deze bar geen naar boven gerichte speakers heeft, zou deze wel in een meubel kunnen staan? Ik heb de soundbar in een los vak onder de TV met daarvoor een klep van speakerdoek. Daarmee is hij volledig uit het zicht en toch goed hoorbaar, maar helaas dus minder geschikt voor Atmos. Ik heb gekeken naar de Sonos Arc bar en uit reviews en ook aanbeveling van de lokale HIFI zaak bleek dat dat echt ten koste van de effecten gaat en daarmee niet echt meer een upgrade is tov mijn huidige HEOS Bar.

Ik heb al een volledige HEOS setup in meerdere ruimten in huis dus dit lijkt me wel een goede optie, mocht Atmos toch nog wel goed werken (aangezien er geen naar boven gerichte speakers zijn).

Wel jammer dat ze zijn afgestapt van meerdere HDMI poorten op het apparaat. Dat betekent toch weer kabels naar TV toe ipv alles op 1 plek onder de TV bij elkaar. Met Android TV, Switch en PS4 aangesloten scheelt dat toch wel een hoop kabels nu.
Waarschijnlijk niet dus....
While the 550 is cheaper than the Sonos Arc ($799) it appears to lack the Arc's height speakers and therefore may only simulate Dolby Atmos. Denon isn't alone in this cost-cutting measure, soundbars like the Sony HT-G700 and JBL Bar 5.0 use virtual Dolby Atmos in place of actual speakers.
Nou vind ik persoonlijk DTS Virtual-X beduidend beter klinken dan Atmos, maar dat is misschien vanwege mijn setup, maar impliciet zou hij er dus minder goed in zijn.
Ik heb hele grote vraagtekens bij het idee Atmos te 'simuleren'. Wat surround betreft is een center speaker een enkele speaker; er is geen mogelijkheid tot nauwkeurige ruimtelijkheid. Ruimtelijkheid simuleren betekent per definitie dat je afwijkt van de bedoelde klank van de mix, wat die mix ook is. Of jij het mooier of lelijker vindt is subjectief, maar een enkele bron die niet is afgesteld op een specifieke ruimte biedt net zoveel nauwkeurige ruimtelijkheid als elke andere enkelvoudige speaker, onafhankelijk van merk, bouwkwaliteit of prijs. Nogmaals, wat mooier of lelijker klinkt is subjectief en hangt natuurlijk van heel veel meer af dan alleen maar ruimtelijkheid, aantal drivers etc. Als jij deze Denon soundbar mooi vindt klinken en hij past bij je wensen, dan is dat toch het belangrijkste?

Nu wordt het label 'Atmos' overal opgeplakt. Zo is er ook een koptelefoon-implementatie waar je een licentie voor moet nemen. Dat is natuurlijk enerzijds van de gekken; stereo is stereo. Nu hoor ik zelf dat films/games beter klinken 'met Atmos' dan 'zonder Atmos', maar dat is dus omdat de Atmos track gewoon een andere mix is, en heeft niks te maken met 'object based audio' zoals dat in Dolby Cinema onder dezelfde merknaam wordt geserveerd. 'Gesimuleerde Atmos' is gewoon een labeltje dat ontwikkeld is om consumenten meer te laten betalen voor de volledige mix. Aan de andere kant is de licentie niet duur en kan je natuurlijk prima beargumenteren waarom je voor 'extra' geluidskwaliteit meer zou moeten betalen (je betaalt voor 4K/HDR Netflix ook meer dan voor HD/SDR Netflix), maar ik vind het persoonlijk ergerlijk dat er zoveel flauwekul over wordt verkocht.

Dus, zal deze Soundbar de 'echte' Atmos ervaring benaderen? Neu, lijkt me niet. Zal hij goed klinken? Ja, vast wel. Zal 'gesimuleerde Atmos' beter klinken dan géén Atmos? In ondersteunde films en games vast wel, maar dat heeft weinig met een nauwkeurige ruimtelijke weergave te maken.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 15 januari 2021 15:28]

Het is even wachten tot Onkyo zijn zaken weer op orde heeft en de fusie er volledig doorheen is. Dan kunnen we weer mooie en betaalbare surround sets verwachten.

Ik heb achteraf op wonderbaarlijke wijze deze set Onkyo HT S9800THX kunnen kopen voor €999,00. Daarna werd deze heel snel €1500,00 en niet veel later was deze niet meer te verkrijgen. Het mooie hier o.a. aan is de 7 HDMI aansluitingen voor al je zooi. Gameconsoles, mediaboxen etc.

Als soundbar heeft mijn vriendin bijvoorbeeld de LG DSN11RG voor €850,00 gekocht. Draadloze speakers (op stroom na dan), en een redelijk geluid. De surround speakers zijn wel echt een meerwaarde.

Een set met alleen een bar+sub komt gewoon tekort. Maar misschien ben ik ook wel verwend. Mijn ouders hebben een 2.1 set waarbij ze de sub dus ook weg hebben gehaald, daardoor is het geluid zo flets geworden (logisch) dat je het geluid zo hard moet zetten om er nog wat van te maken dat je niet meer met elkaar kunt praten.
Altijd semi-grappig dat fabrikanten van audio apparatuur het noodzakelijk vinden om een product als een blowup te presenteren. Ja, metaaltje hier, kunstofje daar. Menig persoon die zijn middelbare school heeft afgemaakt weet wel hoe een speaker is opgebouwd. Maar het geeft je een gevoel van ambacht. I get it.
Kijkend naar Sonos zit deze er precies tussenin. Concurreert deze nu met de Beam of met de Arc van Sonos? Het heeft dezelfde afmetingen als de Beam, maar is wel 200+ euro duurder..
Heb een Home 250 in de keuken en een Home 350 in onze tuinkamer. Geluid is prima, maar het zijn dure apparaten. In onze TV kamer heb ik een Denon X2600H met een Teufel 5.1 set. Overwogen om voor de 716 soundbar te gaan met een Denon sub en weet je wat me echt tegenhoud? De zeer matige Heos app waarmee je alles moet bedienen. Buggy, onduidelijk, storingsgevoelig. Je kunt nog zulke mooie sportwagens ontwerpen, maar als je er een vierkant stuur op zet rijden ze alsnog voor geen meter.
Ik heb nu een Heos Bar identiek aan de S716H met Sub, en 2 Heos 7 achter speakers.
En daarnaast elke kamer in het huis ook nog een Heos 7, en idd was pittig aan de prijs, maar gaat normaal ook zeker een jaartje of 10 mee

Ondersteunt deze soundbar nu wel Airplay 2
Kun je hem nog gebruiken met de Heos Surround speakers en de SUB
Hoe verhoud de watt output zich tot de Bar, mooi geluid is 1, maar er moet wel een beetje herrie uitkomen.
Wanneer gaat Denon nu eens apple music ondersteunen in Europa ?

En ben het idd eens met Sander, er is voor minder geld misschien betere audio te kopen, maar teveel draad komt er niet in hier en ook voor een bakbeest van een versterker krijg ik geen kastje anders krijg ik klappen van de vrouw. Dus dan is dit the 2nd best om een keer een goede film te kijken met flinke audio ondersteuning of de boel een keertje open te draaien met een feestje, en fatsoenlijk muziek af te kunnen spelen.

[Reactie gewijzigd door bb1969 op 15 januari 2021 15:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee